Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) usa (54) USA (7) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

Vendégoldal - mr nemo: Horthy, a dualista playboy

2008.08.07. 08:07 mr nemo

Új szereplővel gazdagodik blogunk vendégjátékosainak névsora: mr nemo (aki sorsszerűen kommentezőből nőtte ki magát poszt-szerzővé) nem kis fába vágta a fejszéjét, amikor a magyar történelem harmadik és egyben utolsó (?) kormányzójáról, vitéz nagybányai Horthy Miklósról értekezik. A mai poszt a tengernagy pályájának kevésbé rázós, első felét taglalja, a kezdetektől Kun Béláig. Az olvasókat (és mr nemot) emlékeztetjük blogunk alapszabályainak egyikére: a dicsőség a blogé, a balhé a szerzőé...

Ez persze csak poén volt (?); lássuk tehát Horthy Miklós első ötven évét 6500 karakterben.
 

Kicsit eltérve a blog általános témájától, itt és most nem a katonai erényeit és hibáit szeretném jellemezni, a politikai vonulatot pedig csak nagyon érintőlegesen, hanem közelebb menve, az emberi oldalát mutatnám meg. A történelmi Horthy Miklósról mindenki tud valamennyit, de az, hogy milyen út vezetett a tengernagyi rendfokozatig, illetve a kormányzói címig, kevéssé ismert.

1868. június 18-án született Kenderesen. Kilencen voltak testvérek, hat fiú és három lány. A Horthy családban az anya katolikus, míg az apa kálvinista volt, de ez nem okozott különösebb gondot: vasárnaponként a lányok és a fiúk külön mentek a maguk templomába. Iskoláit Debrecenben kezdte, de hamarosan gondok adódtak a viselkedésével, így a problémás nemesi sarjak utolsó mentsvárába, egy soproni német nyelvű iskolába került, majd megkezdte lelkészi tanulmányait! A kis Miklósnak atyja ugyanis ezt a pályát szánta, de – amint azt látni fogjuk – a sors közbeszólt.

Eredetileg a Béla nevű bátyja tanult a fiumei (ma: Rijeka, Horvátország) Haditengerészeti Akadémián (Marine-Akademie zu Fiume), de egy gyakorlat során lőszerrobbanás történt, és sajnálatos módon elhunyt. Így nehezen tudta volna folytatni tanulmányait, tehát ekkor jött a családi mentő ötlet, mely szerint majd a Miklós beugrik helyette, s így az áhított fiumei hely a famílián belül maradna.

Persze a tizenötszörös (!) túljelentkezés miatt nem ártott egy kis hátszél, ezért a kis Miki apukája oda is szólt, méghozzá komájának, bizonyos Tisza Istvánnak, aki – miniszterelnökként – bírt némi ráhatással. Meg is említette a kenderesi legényt Ferenc Józsefnek és – láss csodát – 1882-ben felvételt is nyert!

Az ifjú Horthy nem volt egy kifejezett zseni, meg a szorgalma is ki-kihagyott, de több dologhoz vitathatatlan tehetsége volt. Kifejezetten jó volt például a nyelvérzéke! Középiskolában megtanult németül és franciául, az akadémián könnyen vette az olasz és a horvát nyelvet, későbbi útjai során pedig megtanult spanyolul és angolul is (Maga James Joyce volt az angoltanára, akivel állítólag jó barátságot is kötött).

Útjai során igencsak megkedvelte az angolokat, és igyekezett jó kapcsolatot kialakítani minden útjába akadó brit tengerésztiszttel. A felsőbb körökben kedvelték, hisz azon túl, hogy mindenkivel szót tudott érteni, állítólag jól énekelt és zongorázott, s mi sem természetesebb, hogy a táncparketten is megállta a helyét. Bécsi tartózkodása idején pedig festőként is fel-fel tűnt a pezsgő császárvárosi művész-milliőben. Az 1896-os katonai olimpián (tényleg, most miért nincs ilyen?) három számban is képviselte a Monarchiát, és nem is rosszul. Teniszben és vívásban elhozta az aranyat, míg kerékpározásban csak a bronzéremig vitte… de ne szaladjunk ennyire előre. 




1886-ban avatják tisztté, s azonmód meg is kezdi a várva várt szolgálatot. Szerencsésnek mondhatta magát, hisz az elkövetkező években lényegében az összes hajótípuson szolgált, számos, különböző tiszti beosztásban, így átfogó képet alkothatott a K.u.K. haditengerészetéről. Életének legboldogabb időszak a Saida fedélzetén eltöltött 21 hónap volt, mialatt világkörüli utat tettek.
 

update: Collingwood kollégától tudjuk, hogy tiboru aa. szerkesztőként hibázott, amikor ezt a képet itt fent betette illusztrációként, hiszen ez a Saida itt jobbra fent nem az a Saida, amivel Horthy az ominózus útra ment; a világ körüli út hajója egy vitorlás korvett volt, ez itt pedig egy gyorscirkáló, ahogyan az a kommentek között is olvasható. Elnézést kérek és mégegyszer köszönöm Collingwoodnak. tiboru).

Parancsnokai jó véleménnyel voltak róla; Miklósnak semmilyen munka nem volt büdös: ha kellett, búvárkodott éjszaka, őrt állt a szakadó esőben, és akkor sem nagyon panaszkodott, mikor kiesett az árbockosárból. Emellett magasabb körökben is jó benyomást tett mindenkire, nem okozott gondot neki egy bál megszervezése sem. Választékos modora a hölgyek, lovagló tudása és vadászszenvedélye a férfiak tetszését nyert el. Nem állunk messze a valóságtól, ha amolyan dualista playboy-ként tekintünk rá. 

Az elhúzódó sétahajózás után a műszaki bizottságban kötött ki, hogy az új hajók átvételét felügyelje, majd 1899-ban jött az első önálló parancsnoki megbízatás, az Artemisia vitorlás briggen. Az évek múltával jöttek az újabb és újabb – hol kapitányi, hol elsőtiszti – megbízások és hajók, miközben 1901-ben Aradon feleségül vette Purgly Magdolnát. Kivette a részét a hadgyakorlatokból, és a flottatüntetésekre küldött rajokban is mindig ott volt. 

1908-ban Konstantinápolyba vezényelték és a Taurus állomáshajó (itt jobbra lent) parancsnoka lett, ekkor már korvettkapitányként. Persze itt is „kilengett” egy picit, és feladatain túl rendszeres jelentéseket írt. Meg is lett az eredménye, hisz 1909-ben kinevezték az uralkodó szárnysegédjévé; rebesgetik, hogy Tisza itt is sugdolózott a magyar fiú érdekében. Eléggé pacsizós viszonyba került a birodalmi főhalljakendekkel, hisz még Károly főherceg 1911-es esküvőjén is ott volt feleségével; állítólag maga az uralkodó ragaszkodott a jelenlétéhez.

Mikor 1912-ben volt egy kis balkáni adok-kapok, gyorsan szabadságra ment a kényelmes, irodai szárnysegédi pozíciójáról, hogy a Budapest partvédő páncélos cirkáló parancsnokaként egy kis sósvizet és puskaport szagolhasson.

Az első világháborút a Novara páncélos cirkáló (itt balra látható) parancsnokaként kezdte meg sorhajókapitányként, ahol az olasz flottára tett mély benyomást az üss és fuss akcióival. Meglehet igen szerény eredményeket ért el, azokkal mégis gigászként magaslott ki a többi kapitány közül, hisz a flotta jó része a kikötőkben töltötte a háború nagyját. Azért jegyezzük meg azt is, hogy az 1917-es otrantói csatában fényesen helyt állt, vagyis feküdt, hisz egy gránáttalálat miatt az ütközetet sebesülten fejezte be.

Roppant következetes volt és vasfegyelmet követelt az embereitől. Amikor elkezdődtek a lázongások, erélyes fellépésének és néhány kiosztott kemény büntetésnek köszönhetően az ő hajóin rend volt. Talán ez is közrejátszott abban, hogy (derült égből…) Károly király 1918 februárjában ellentengernaggyá, és egyben a flotta parancsnokává nevezi ki. Ezzel az előléptetéssel Horthy megelőzött vagy 18 admirálist és számos senior sorhajókapitányt és biztos szerzett magának jó pár barátot.


Sokáig nem élvezhette pozícióját, hisz október 30-án át kellett adnia a flottát az új délszláv államnak, előtte azért még altengernagynak léptették elő. A korabeli beszámolók szerint nem volt túl boldog az események alakulása miatt; még a könnyeit sem szégyellte 50 éves fejjel. 

A már nemlétező flotta egykori főparancsnokaként még visszatért Bécsbe, sírdogáltak egy kicsit (a későbbi boldoggá avatott, itt balra megszemlélhető) IV. Károllyal egymás vállán, és tett egy meggondolatlan kijelentést, majd hazatért a családi birtokra. Már akkor többen szerették volna bevonni a politikába, de ő inkább a gyermekei (két fiú és egy lány), valamint a 699 holdnyi föld hogyléte felől érdeklődött. Az ország dolgaiba akkor még nem kívánt beavatkozni.

Azután jött a Tanácsköztársaság, és az öreg tengerészben felment a pumpa. Sokadik kérésre, egy hét gondolkodási idő után 1919-ben igent mondott egy majdani kormány honvédelmi miniszteri posztjára.

Majd meglátjuk, bejött-e neki a számítása. Előre tanulni nem ér!

88 komment

Címkék: magyar horthy haditengerészet i. világháború osztrák magyar vendégposzt

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nebameg 2008.08.07. 08:21:30

A Lemil lett a könnyed, élvezetes történelemoktatás előretolt bástyája:)))

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.07. 08:57:04

Nebameg,

te javíthatatlan kis hízelgő :-))) Köszönjük!

tist,

szuperek a linkek; az elsőhöz csak annyit, hogy nem vagyok ám biztos abban, hogy az Orosz Birodalom himnusza a "Szabaddá lett népek örök szövetsége" volt... És tényleg disznóság, hogy kihagytak bennünket, amikor még török barátaink is szerepelnek :-(

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.08.07. 10:10:41

mr nemo,
jó kis könnyed posztot olvashattunk itt. gratula.
az OMM Hadiflotta témakörben és magáról Horthy Miklósról is egyre szélesebb irodalom áll a rendelkezésünkre, szerencsére, mondom, mert előzőleg egyik sem volt igazán pc. persze a sikerekről sem volt ildomos beszámolni a Népköztársaság idején - ezért megmaradt egy jó adag téves sztereotípia e két témában.
a cikked elolvasása után valakiben - aki csak ilyen szóbeszédek mentén tájékozódott a témákban és nem vette Csonkaréti Károly, Krámli Mihály, vagy Nagy Miklós Mihály, és mások könyveit a kezébe, az az érzés alakulhat ki, hogy mind a közös flotta, mind pedig Horthy haditengerészeti parancsnoki teljesítménye gyengére sikeredett. nos egyáltalán nem, mert ennek az ellenkezője a helyzet. engedj meg itt néhány hirtelen jött kiegészítenivalót:

1. a flottát partvédőnek és nem támadónak építették,
2. úgy méretezték, hogy az olasszal együtt kell tudnia megállni a helyét a Földközi tengeren a francia és az oda küldött brit flottaegységekkel szemben. Ehez képest az olaszzok az Entente oldalon léptek hadba és szövetségeseivel az otrantói szoros lezárásával bezárták a Monarchia haditengerészetét az Adriára.
3. ehhez képest ott mégis a Monarchia haditengerészete volt az úr.
4. a tengeralattjáró műveletek pl. különösen sikeresek voltak,
5. Cattarót megvédték az Entente tüzérségtől (lásd. Lovcen ütegek), mai szinték érdekes történet és hadtörténeti szempontból is jelentős.
6. Horthy maga is személyesen vett részt egy sor műveletben, pl. az olasz belépés utáni azonnali flottaműveletben (1915.05.24.), amikor kb. Anconától északra megtámadtak minden parti erődítést és szétlőttek egy sor vasúti csomópontot, amivel hetekre megakadályozták az olasz szárazföldi erők felvonulását.
7. a flotta építése szintén egy érdekes történet - amelyben a magyar hajóépítőipar is szóhoz jutott.
8. nem különben az állomány alakulása, ahol szintén akadtak szép számmal magyarok.

Aran-ka · http://aran-ka.blog.hu 2008.08.07. 11:31:54

Élvezettel olvastam, várom a folytatást..

Czelder Orbán 2008.08.07. 12:39:04

egy apró kötözködés:
a harmadik kormányzónk Johann Caspar von Ampringen volt (ha Hunyadi János és Szilágyi Mihályt vesszük első kettőnek), így Horthy a negyedik.
hu.wikipedia.org/wiki/Ampringen_J%C3%A1nos_G%C3%A1sp%C3%A1r
Mondjuk érthető, hogy róla nem szokás szólni, 'átkos' Habsburg tiszt volt, aki a magyar jogrend egész pályás lerohanása után lett kormányzó.

tiboru · http://lemil.blog.hu 2008.08.07. 13:24:06

Czelder Orbán,

a bevezető az én művem, nem mr nemot kell cikizni érte :-(

Szóval az a helyzet, én Hunyadira és Kossuthra gondoltam, mint első és második kormányzóra; Szilágyi Mihály - úgy emlékszem - "csak" Erdély kormányzója volt.

Persze, a bevezetőben "a magyar történelem" harmadik kormányzójaként szerepeltettem, s ilyen szempontból Szilágyi is "a magyar történelem kormányzója".

Ampringenről (töredelmesen bevallom) ilyen kontextusban nem hallottam, de Grittit sem tekintem "magyar" kormányzónak.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.08.07. 13:33:17

tiboru, ha tehetném, megkérdezném Ibrahim nagyvezírt, mit szól renegát magatartásodhoz és ehhez a skandallumhoz. micsoda dolog ez?! kapnád ám a sejemzsinórt! tessék csak Grittit is szépen oda sorolni: Magyarisztán vilajet kormányzóihoz! :))

ekkerjoz 2008.08.07. 14:58:38

Valahogy engem az egykori haditengerészetünk jobban érdekel, mint őfőméltóságú úr viselt dolgai. Biztosan nagy formátumú ember volt, amekkora csak bírt lenni, és mégis...

Czelder Orbán 2008.08.07. 15:00:16

Tiboru.

1, én nem cikiztem senkit.
2, Kossuth illegitim, hiszen nem a király nevezte ki (jó, mondjuk Horthyt sem), míg a másik három úriembert igen. Ja és Kossuth kormányzó-elnök titulussal bírt. Ha már őt legitimálni akarjuk, akkor II. Rákóczit is legitimálhatnánk a maga zavaros vezérlő fejedelmi címével.
3, Gritti megint zavaros, hiszen egy törvényesen megkoronázott király kormányzója. Csak a hát az erőviszonyok, a későbbi történelmi emlékezet és persze Ibrahim pasa pártfogása nem tett jót e renoméjának...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.07. 15:19:44

Czelder Orbán,

a "ciki" magamra vállalása megelőző magatartás akart lenni, nem vádaskodás irányodba.

Akkor maradjunk annyiban, hogy minden kormányzó nézőpont kérdése; ezzel az aranyigazsággal még senki sem fürdött be.

Czelder Orbán 2008.08.07. 15:26:21

akkor ne politizáljunk:-D

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.07. 15:50:22

Oké, ez a mondat nagyon a kedvemre való :-))

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.07. 16:01:06

De hol van maga az elkövető?!

mr nemo, hol késel a zéji homályban?

hami · http://toriblog.blog.hu 2008.08.07. 17:42:26

Hmm megjött a kedvem egy kis Hearts of Iron II-höz, és magyar flottafejlesztéshez..

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.07. 17:46:14

hami,

akkor már megérte :-)

Collingwood 2008.08.07. 17:51:07

Nemo

Elvezetes cikk, gratulalok. Csak egy ponositas:
Az elso kepen levo hajot valoban Saidanak hivtak, de tudomasom szerint ez nem az amivel Horthy Fold koruli utjat tette. Ez egy Admiral Spaun osztalyu gyorscirkalo (Rapidkreuzer, ahogy eredetileg hivtak, ugyanaz az osztaly, amibe a Novara is tartozott)
Horthy hajoja egy vitorlas korvett volt.

hami · http://toriblog.blog.hu 2008.08.07. 17:59:28

tiboru

Az a gond, hogy az egy szar játék. :)

tiboru · http://lemil.blog.hu 2008.08.07. 18:04:55

Collingwood,

köszönöm a pontosítást; ez a balhé is az enyém, nem mr nemóé, de máris jelzem a poszt szövegében.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.07. 18:17:04

hami,

akkor marad a tetris vagy a Pacman :-)

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.08.07. 20:13:33

Collingwood,
Végigolvastam a kommentjeidet, amelyekkel az utóbbi időben megtiszteltél minket. Két érzés alakult ki bennem: 1 értesz azokhoz a dolgokhoz, amiket írsz. 2 mindezt külföldről teszed.

Tiboru: újabb szakértővel gyarapodtunk :)

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.08.07. 20:15:09

Kedves Barátom Tivadarból - örülök, hogy meglátogattál bennünket. Jöhetnek a kommentek.

hami · http://toriblog.blog.hu 2008.08.07. 20:17:06

tiboru,

Á dehogy, most EU3-mazom. :)

Collingwood 2008.08.07. 20:33:05

Kedves ZIg Zag!

Velem szuletett szerenysegem tiltja, hogy az elso megallapitasodat kommentaljam:)
A masodik allitas reszben igaz, a munkahelyi szamitogepen az IP tartomanyt tekintve valahol Amerikaban van, valojaban azonban Budapest XII. keruleteben...:) Ez az atka, ha az ember egy csunya amerikai multinal dolgozik, az IP cime is amerikai.

de a blog olvasasa, es idonkent kommentek irasa nagyban megkonnyiti a napi 8 ora elviseleset. Koszonet ezert a blog alkotoinak

Udv,

Collingwood

ScoTTThun 2008.08.07. 20:46:27

Jó bejegyzés. KÖCCE érte!

Remélem sikerül eccer a háború utáni, külföldön eltöltött éveiről is részletesebben olvasni, mert az valahogy fehér folttá vált.

Addig is a hazatérésről egy filmecske:
video.google.com/videoplay?docid=-4072896275267321613&hl=en

Ui: ratula a szerzőknek! Nagyon jó kis blog ez.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.08.07. 20:48:32

tiboruval már kezdtük azt hinni, hogy ily nagy népszerüségnek örvendünk az Egybesült Államokban. és akkor aztán kiderül, hogy ez csak RÉSZBEN igaz?! micsoda csalódás!!!

Collingwood, maradj velünk!

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.08.07. 20:50:01

úgy látom, Pristina helyőrségben is megélénkült az Internet forgalom :D

tiboru · http://lemil.blog.hu 2008.08.07. 21:39:14

ZZ,

fogadjunk, hogy cserébe Bet-linek Bartók Béla úti IP-címe van odakint.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.08.07. 21:43:11

a tudomány világában bármi elképzelhető

ScoTTThun 2008.08.07. 22:06:40

Zig Zag:
Aki túl sokat tud és túl sokat beszél....
:)

tucatnev · http://tucatnev.freeblog.hu 2008.08.07. 22:21:30

Sosem voltam fogékony a történelemre, (jó a hadtörténet az más), ez a blog és a fentihez hasonló posztok nyitnak ki erre a témára.

Értékes kis műhely ez, azt mondom.

mr nemo 2008.08.07. 23:43:57

Itt vagyok :-)
Sok dolgom volt ma, most értem géphez. Ötülök, hogy tetszik a cikk.

Horthy első világháborús teljesítménye valójában nem lekicsínylendő, sőt. Szándékosan hagytam ki, mert szerintem megérdemel egy külön posztot, akár más tollából is...
Felfogható úgy is az írás, mint egy triológia nyitánya :-)

mr nemo 2008.08.07. 23:46:10

khm... örülök

tiboru · http://lemil.blog.hu 2008.08.07. 23:50:26

mr nemo,

akkor láss neki és reagálj a hozzád intézett számos kérdésre...

Sokat nem fogsz aludni, az biztos :-)

Én viszont nyugovóra térek! Jó éjt mindenkinek!

mr nemo 2008.08.08. 00:19:36

Parancs, értettem! :-)

Zig Zag:
természetesen igazad van, ha lesz következő cikkem, ez lesz a vázlatom
ekkerjoz:
sor fog kerülni arra is
Collingwood:
igazad van, a Horthy féle Saida egy három árbócos gőzkorvett volt, de sajna nem találtam róla képet
ScoTTThun:
kemény dió... ha eljutunk odáig, akkor megnézem mit tudok előásni

mr nemo 2008.08.08. 00:20:33

És persze én is tudom, hogy alaposan ki volt varrva az öreg, de arról sem találtam képet, de még pontos leírást sem, és így véletlenül kimaradt...

Ize 2008.08.08. 07:25:33

Az elobb elirtam:Saida

Rönkugró 2008.08.08. 09:42:06

Szuper jó kis Post!

Mindig is érdekelt az öreg Miklós-bácsi előélete, de eddig lusta voltam utánaolvasni. Köszönet érte és várom a folytatást!:)

M · http://www.uniforminsignia.net 2008.08.08. 10:02:08

Ami a kormányzókat illeti: először is meg kell különböztetni a kormányzót (gubernator Regni Hungariaea), a királyi helytartót (locum tenens Regius Hungariaea) és a kormányzó-elnököt. Hunyadi, Szilágyi és Ampringen helytartók voltak, ők a király nevében, ennek kiskorúsága vagy az országból való távolléte alatt gyakorolták a királyi teljhatalmat (ebben különböztek a nádortól, akinek a hatalma igencsak korlátozott volt, a király helytartójaként is). Kossuth kormányzó-elnök volt, tehát egy köztársaság államfője, aki nem gyakorolta (és a hatályos törvények értelmében nem is gyakorolhatta) a királyi hatalmat, annak jó részét ugyanis az Országgyűlés magának vindikálta.
Horthy kormányzó volt, aki a király hiányában, új király választásáig gyakorolta a királyi hatalom nagyobbik részét (pl. nem a főkegyúri jogot, lévén becsületes református ember, akit nem fogadtak volna el a katolikusok)

Véleményem szerint mind legitimek voltak, ugyanis az állami hatalmat legálisan gyakorló szerv választotta meg/nevezte ki őket (király, Országgyűlés, Nemzetgyűlés).

Ami Rákóczit illeti, az ő kinevezésének/megválasztásásnak törvényessége attól függ, melyik országgyűlést tekintjük legitimnek: a Habsburgokat elfogadó (és rég nem ülésező, minden hatalmától megfosztottat) vagy az őket elutasító és trónfosztásukat kimondót.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.08. 10:48:15

Ez igen! Köszi, M!

_csettint_

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.08.08. 10:49:56

M,
rengeteg minden világosodott meg a kommentedből. nagy köszönet érte!

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.08. 12:02:39

OFF

13-15 on-line olvasó... Csak volt értelme a pécsi cirkusznak :-)

ErrorFlynn 2008.08.08. 12:27:17

horthy miklós első ötven évéből minden évre 130 karakter jutott.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.08. 12:34:11

Error,

csak nem matekból akarod megszerezni az ikszedik diplomádat?

Nekem volt olyan évem, amelyikre sok is lenne a 130 karakter, de olyan is, hogy óránkéntre is kevés :-)))

Gondolom, ezzel mindenki így van.

ErrorFlynn 2008.08.08. 13:15:28

á, ehhez is számológép kellett...

nekem nincs 130 karakteres évem; annál sokkal hosszabban lehet csak panaszkodni. :-)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.08. 13:23:10

Számoló? Nem számító?

_gonosz_

ErrorFlynn 2008.08.08. 13:30:53

van számológépem is külön, hátha elfelejtem a start/minden program/kellékek/számológép elérési útvonalat... és van mobiltelefonom, hátha elfelejtem az iroda/asztal/jobb kéz/kettes kupac papír alatt elérési útvonalat... és van számítógépem, hátha elfelejtem a bal váll/táska/belső üreg/bal felső zseb - menü/szervező/számológép elérési útvonalat.
körbekörbe vagyok biztosítva.

ErrorFlynn 2008.08.08. 13:55:12

olimpiaaaaaaaa

najó, nem offolok többet. bár horthy is olimpikon volt, ugye.

mr nemo 2008.08.08. 16:23:33

Tény, hogy egy ember életét nehéz pár ezer karakterbe összefoglalni, ezért is nem került bele a kormányzósága és a világháborús évei sem.

Markgraf · http://www.militia.hu 2008.08.08. 17:05:04

Jó kis poszt!

Egy megjegyzés: maga Horthy íerta az emlékirataiban hogy Béla bátyjának szerencsétlen halála után igen csak harcolni kellett azért a fiumei suliért az őseivel...

Egy kérdés (részlegesen Horthyra vonatkozik): eleddig 3 magyar vonatkozású hadi eseményről hallottam (némileg UL szagúan) amiket állítólag jelentősebb külföldi katonai tanintézetekben oktatnak, éspedig: pozsonyi csata 907, tavaszi hadjárat ill. Horthy zártörése Otrantónál.

Van ebben bármi igazság?

mr nemo 2008.08.08. 17:46:14

Valóban harcolnia kellett Béla helyéért. Az édesanyja addig rágta az öreg Horthy fülét, amíg az végül beleegyezett. Az anyja sem volt túl boldog, de látta, hogy mennyire szeretné.

Az ontrantói zártörést tényleg oktatják értelmesebb tengerészeti akadémiákon. Hogy milyen mélységben és pontosan melyekben azt már nem tudom.

Deepwater 2008.08.08. 18:11:42

Gratulálok mr nemo, örülök, hogy megismerhetjük a - szerény ismereteim szerint - legsikeresebb I. VH-s magyar parancsnok életét. Javasolnám kifejteni egy külön topicban az I.VH. bennünket érintő tengeri eseményeit. Tekintetbe véve a k.u.k. flotta méretét és létrehozásának célját, valamint a boldog békeidőben meghatározott feladatait, vita nélkül a legsikeresebb fegyvernemünk volt.

Mentula 2008.08.08. 21:04:49

Mr. nemo, mivel igazoltan voltam távol - Eger környékén vedeltem borokat - most tudok csak gratulálni. Régen olvsatam H. önéletrajzát, de már elittam azt a pár szinapszist :) Jó volt ebben, a bloghoz tökéletesen illő stílusban feleleveníteni.

mr nemo 2008.08.08. 22:19:43

Deepwater:
mivel többen is szeretnének folytatást, valószínűleg lesz is... csak kicsit fázik a hátam, hogy ne adj Isten kihagyom egy fedélzetmester nevét és rögtön áthúznak a hajó alatt :-)

És természetesen köszönöm a gratulációkat!

Mentula 2008.08.08. 22:26:30

Márpedig tutira áthúzunk, nyilvánvalóan a tőkesúly környékén... :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.08. 22:27:14

mr nemo,

ilyenkor a balhét rá kell verni a szerkesztőre :-)

De tényleg jó cikk volt és többedmagammal várjuk a folytatást!

mr nemo 2008.08.09. 10:22:33

Akkor jövő héten nekiülök.

csutkababa 2008.08.09. 10:29:04

tiboru
Szuper a blog, a cikkek, a kommentek!
Két kérésem lenne:
1., Ki tudja, mi volt Horthy testére tetoválva? Játékos kérdés egy kedvenc Weblapomon,és SENKI nem tudja!Help!
2.,Ha meg nem sértelek, gyere el látogatóba a www.kvizpark.freeweb.hu-ra, ahol hadtörténelem, haditechnika és jó hangulatú társaság van!
Üdvözölnénk körünkben.
Üdv

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.09. 11:15:44

csutkababa,

köszi a többi szerző nevében is!

A tetoválással kapcsolatban már mr nemo is nyomozott, de mindeddig érdemi eredmény nélkül... Ha bármelyik olvasónk tudná, kérünk szépen egy vonatkozó kommentet!

A kvizparkon majd körülnézek, köszi a meghívót, noha a linked egy kicsit hosszúra sikeredett :-)

A .hu után blankot kellett volna ütnöd, de így is megtalálom.

Deepwater 2008.08.09. 11:27:44

Nyugi, mr nemo!

A páncélos cirkálókon nem alkalmaznak kiálló tőkesúlyt. Már a Saidán sem volt. Ez csak a kisebb méretű vitorlások alján van, azok alatt meg simán átúszol:-)))

Sheriff · http://www.pumaszallas.hu 2008.08.09. 20:52:40

Kétféle infót találtam.

Az egyik egy regényből van, de ettől akár még hiteles is lehet:
www.prae.hu/prae/portfolio.php?menu_id=15&uid=670&fid=4163
"Nemcsak a kommunistákről kapunk felbecsülhetetlen értékű belső információkat: például azt is megtudjuk, hogy Horthy Miklós felsőkarjára pálmalevelekkel övezett kardfogú tigrisfej volt tetoválva."

A másik a roncskutatásról:
www.netlabor.hu/roncskutatas/modules/myalbum/photo.php?lid=15091
"A tetovalast ha jol emlekezem egy sarkanyt Kinaba csinaltatta,anyam elbeszelese utan..."

Állítólag a felkarján kívül volt még tetkója mellén és az alkarján is.

Remélem valaki talál pontosabb adatot.

Sheriff · http://www.pumaszallas.hu 2008.08.09. 21:03:31

Mégegy:

zona.hu/article/1005/a-brit-uralkodo-titkolta-sisi-es-horthy-is-viselte.html

"Horthy Miklós is „bekerült a körbe”, utóbbi tengerészként a jobb alkarjára tetováltatott – a históriák szerint – egy sárkányt."

Sheriff · http://www.pumaszallas.hu 2008.08.09. 21:07:04

Úgylátszik nyer a sárkány :))

www.hhrf.org/uh/2000/uh11055.htm

"Horthynak az alkarján egy sárkány volt, mivel ô matrózként kezdte karrierjét; valószínűleg valamelyik keleti országban csináltatta."

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.09. 23:10:19

Sheriff,

szép munka volt, köszönjük! Egy kínzó kérdéssel kevesebb...

mr nemo 2008.08.09. 23:39:42

köszi mindkét infót

a tetkótat illetően, most már nyugodtan alhatok

a tőkesúly hiánya, pedig bizakodásra ad okot :-)

limbekcs 2008.08.10. 03:59:44

azért ez a fenti
dikigoros.150m.com/horthy.htm
oldal, már amennyit értek belőle, nem feltétlen egyezik az iskolában tanultakkal (még ha marxista részeket igyekszem felejteni, akkor is... :)

hogy Kun Béla mennyire szovjetorosz segítséggel került kormányra (mikor 19-ben asszem jobb dolguk is akadhatott a bolsevik ruszkiknak, bőven saját portán belül), meg hogy persze hogy nem Horthy, hanem a külön erre kinevezett (majd rögtön utána lemondott) miniszterelnök írt alá Trianonban, az egy dolog... de hogy ez a burgenlandi szabadcsapatos sztori, meg hogy manipulált lett volna a soproni népszavazás... hát ez meglep engem - lehet, hogy túl naiv volnék? ...
(már hogy meglep, hogy Horthy nyakába varrná ezeket az ihletett szerző)

dr. Wilbur Swain 2008.08.15. 21:15:40

én anno vmelyik könyvben láttam Horthy-fotót, amin félmeztelenül felemeli a gyerekét, és nekem is vmi sárkány-tetkó rémlik
amúgy a post, a blog, minden k.jó - annyira szívesen látnám ezeket az életrajzokat (meg azokat, amik az utiblogon vannak) könyv formájában is

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.16. 13:19:39

Doki,

köszönöm a lemil, valamint a csurtus alkotógárdája nevében is!

Reméljük, hogy egyszer csak kopogtatnak egy méllel, amelyben az általad is említett üzleti ajánlat körvonalai rejtőznek majd, remélhetően egy tőkeerős kiadó nevében :-)

sargahaz 2008.08.19. 19:56:15

dr. Wilbur Swain jól láttad.
Egon Erwin Kisch -haditudósitó volt rövid ideig Horthy mellett- emliti, hogy Horthy a polai fürdőben mindig leeresztett fürdőtrikó pánttal flangált, hogy csodálhassák a mellkasára tetovált sárkányt. Állitólag Kisch szerint volt még egy másik tetoválása is, de ezt csak kabinja magányában mutogatta, így Kischnek is. Horthy ezt később megbánta, mert babonás volt és ezzel hozta össze Szent István elsüllyesztését.

Őrnagy Őrnagy 2008.08.21. 16:21:04

"altengernagynak léptették elő"
Altengernaggyá szerintem :)

Rántott hús, sült krumpival 2008.08.25. 19:15:59

Őrnagy Őrnagy:

""altengernagynak léptették elő"
Altengernaggyá szerintem :)"

altengernagynak, és egyéb tábornoki rangra az embert kinevezik (régebben a k und k, manapság a közt elnök), csak az alatta levő rangokra léptetik elő az embert

tiboru · http://lemil.blog.hu 2008.08.25. 20:01:14

Rántott hús, sült krumplival,

abban igazad van, hogy tábornokokat az államfő nevez ki, de a szó nyelvtani értelmében ez akkor is előléptetés - szerintem.

Ráadásul az "előléptetés" szó több katonaiságot hordoz magában; kinevezni bárkit lehet bármivé, de előléptetni...

Oké, csak okoskodom :-)

M · http://www.uniforminsignia.net 2008.08.26. 09:17:06

A hivatalos szóhasználat valóban a "kinevez". Csakhogy ez szerintem nem igazán logikus, mert ha valakit kineveznek, akkor az egyértelműen egy addig nem létező állapotot hoz létre (pl. vkit kineveznek miniszternek, államtitkárnak - vagy hadnagynak az aksi elvégzése után). A tábornok pedig az arany vállapok/csillagok/stb-k megszerzéséig is, azután is tiszt volt/maradt, csak épp felsőbb rendfokozatba lépett. Tehát az "előléptetés" logikusabbnak hangzik. Kivéve, ha elfogadjuk, hogy a tábornoki kar nem része a tisztikarnak, vagy a tábornoki és törzstiszti kar között akkora a különbség, hogy megérdemli a "kinevezés" hazsnálatát. De akkor viszont őrnaggyá is ki kellen nevezni vkit - elvégre főtisztből törzstisztté válik.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.26. 10:18:51

M,

szvsz a százados-őrnagy váltás az tiszt-főtiszt kategória-váltás.

M · http://www.uniforminsignia.net 2008.08.26. 11:29:39

Tiboru,

tudomásom szerint az állománykategóriák:
- legénység (közlegény - tizedes)
- tiszthelyettesek (őrmester - főtörzsőrmester)
- altisztek (zászlós - főtörzszászlós)
- főtisztek (hadnagy - százados)
- törzstisztek (őrnagy - ezredes)
- tábornokok (dandártábornok - tábornagy).

NATO standard szerint 3 állománycsoport van:
OR1 - OR9 (other ranks - közlegénytől főtörzsig)
WO1 - WO5 (warrant - zászlósok)
OF1 - OF10 (officer - hadnagytól tábornagyig).

Remélem, tévedtem :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.26. 13:31:30

M,

a HSZT szerinti állománycsoportok és rendfokozatok:


a) tisztesek:

- őrvezető,

- tizedes,

- szakaszvezető;

b) tiszthelyettesek:

- őrmester,

- törzsőrmester,

- főtörzsőrmester;

c) zászlósok:

- zászlós,

- törzszászlós,

- főtörzszászlós;

d) tisztek:

- hadnagy,

- főhadnagy,

- százados;

e) főtisztek:

- őrnagy,

- alezredes,

- ezredes;

f) tábornokok:

- dandártábornok,

- vezérőrnagy,

- altábornagy,

- vezérezredes.

M · http://www.uniforminsignia.net 2008.08.26. 23:52:00

Ezek szerint őrnagytól felfele a tisztek nem tisztek?

A régebbi verzió jobban tetszett, logikusabb volt :(

mozis 2008.09.30. 17:23:45

Khm.
A Tiszával kapcsolatos utalgatások nem tűnnek pontosnak.
Egyrészt: 1882-ben Tisza KÁLMÁN volt a magyar miniszterelnök (István fia akkoriban 21 éves volt, csekély lobbierővel).

1908-ban pedig Tisza István épp nem volt miniszterelnök, hanem az ellenzéki koalíció idején csendben morzsolgatta a napjait Geszten. Ettől persze még lehetett szava Bécsben.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.10.02. 17:12:51

Féligmeddig off, de érdekes hír arról, hogy magyar búvárok emléktáblát helyeztek el a Szent István csatahajó roncsa mellett:

www.hirsarok.hu/node/8479

mr nemo 2008.10.25. 15:53:06

mozis:

A Tisza-szál lényegében abból áll, hogy a két család között volt valamiféle szívélyes viszony, és amikor kellett be-be segítettek egymásnak.

tiboru · http://lemil.blog.hu 2008.10.25. 17:35:26

És ki vetne rájuk követ emiatt?!

borsod · http://magyarhonved.blogspot.hu/ 2008.12.28. 09:41:40

@M:
Jelen állás szerint az emberfiát kinevezik: 1. első rendfokozatába (most néztem meg az állományparancsomat), továbbá az első tábornoki rendfokozatba. Tehát a tábornoki állománycsoporton belül szvsz megint csak előléptetés a procedúra neve.

virtigli kutató 2009.08.04. 23:34:37

@Sheriff:

Sárkány, nagyapám a lovásza volt, látta. Asszem ez eldőlt...
süti beállítások módosítása