Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) usa (54) USA (7) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

Hölgyek fegyverben

2009.03.08. 21:21 Neoprimitív

Bár blogunk a témájánál fogva főleg férfi olvasókat vonz, nagy örömünkre szolgál, hogy rendszeres látogatóink között a hölgyek is szép számban képviseltetik magukat. Tekintsék ezt a kis történelmi összefoglalót amolyan - majdnem megkésett - nőnapi ajándéknak és tisztelgésnek egykori hölgytársaik előtt, hóvirággal együtt!


Az általam talált legkorábbi érdemi utalás a Rig-Véda indiai eposzban szerepel bizonyos Vishpla králynőről, aki miután fél lábát elvesztette egy csatában, vasból műlábat csináltatott és azzal folytatta ellenfelei hátsójának rugdosását.

Az emancipáció régen úgy látszik, elég magas fokon állt, mert gyakorlatilag minden valamire való kultúrában akadtak hölgyek, akiknek nevét nem a szakácsművészetük kapcsán emlegették a papirusztekercseken és agyagtáblákon. Mind az egyiptomiaknál, mind a velük harcoló hettitáknál voltak női harcosok, ie. 740 és 720 között pedig az arab törzseket irányította két királynő, Zabibi és Samsi. A Bibliában jártasabbak találkozhattak Debóra nevével, aki Kána - a Kánaán - meghódítása után hadvezérsége mellett még az összes törzs bírája is volt. (Update: A hettitáknál mégsem voltak női harcosok, a nőnek tartott domborművet egy megbízhatóbb forrás már "csak" istenábrázolásnak tekinti. Köszönet Vakhtang Gorgaszalinak!)

A görögök amazonjairól (akik az ásatások alapján nagy valószinűséggel szkíták vagy észak-törökországi törzsek voltak) nem hiszem, hogy lenne ember, aki még ne hallott volna. Az őket követő rómaiak is pro és kontra jól el voltak eresztve erőskezű nőkkel. Egyrészt a távoli provinciákon élő kormányzók és előkelőségek nejei időnként nem átallottak "a katonák közt parádézni", sőt "részt venni a cohorsok és légiók gyakorlatozásában" (Caecina Serverus). A gladiátor viadalokon nem voltak ritkák a női harcosok egészen 200-ig, amikor Septimus Severus rendeletben tiltotta meg, hogy az arénában nők harcoljanak.

Persze ezek a nők addig is már a "kontra" oldal, vagyis Róma ellenségeinek képviselői voltak. Britek, gallok, kelták, szírek, szaracénok - egy római légionáriusnak a birodalom bármely végén esélye volt rá, hogy egy nő vágja pofán a csatatéren. Boadicea (Boudica) egy örökösödési vita lezárásául felkelésre vezette a brit törzseket a rómaiak ellen 60-61-ben. Persze végül leverték, de bronzszobra a mai napig a Temze partját díszíti a Parlamenttel szemben. Kevésbé ismert Mavia szaracén királynő neve, pedig ő tíz éven át harcolt a rómaiakkal és azon kevesek közé tartozott, akiknek a végén még egy békével is sikerült lezárnia a dolgot.

Nehogy azt higgyük persze, hogy csak kontinensünk asszonyaiban buzgott a harci kedv. A Távol-Keletre ugorva első hölgyünk japán, Jingo Kogo császárnő. 366-ban úgy döntött, hogy ideje lenne sürgősen megszállni Koreát (ez a japánoknál visszatérő program volt az évszázadok során). Az ötlet valóra váltásától az sem tartotta vissza, hogy éppen terhes volt és így állítható bőségű páncélt kellett készíteni számára. Kínában Fa Mulan tíz évig(!) harcolt a kínai császár seregében, bár ez attól tartok távolt állt a Disney-féle zenés-táncos változattól. A vietnami panteonban sem kell lámpással keresgélni a nőket: a 39-43. között zajló, kínaiak elleni felkelés élén két hercegnő állt, maguk is vezettek csapatokat.

Bár Mentula megkerülhetetlen forrásmunkája a vikingekről egy finoman szólva férfiközpontú társadalom képét tárja elénk, náluk sem volt ritkaság, ha egy nőnek nem nyújtott elég önkifejezési lehetősget a heringfüstölés. A Vörös Erik sagaban Freydis, Erik lánya személyesen végzett néhány "kényelmetlen" emberrel, akik akadályozták volna küldetésüket. Több sírban a fegyverek mellett női használati tárgyakat (brossokat, tűtartókat) is találtak.

A keresztyén elveken alapuló Európa már nem kedvezett a fegyverforgatásra vágyó hölgyeknek, de azért kiskapuk itt is voltak. Még a klasszikus lovagrendekben is voltak nők, pedig a kor erkölcse és eszménye szerint nekik csak az ábrándos várakozásra lett volna joguk. A Dicsőséges Szent Mária rendet 1233-ban alapította Loderigo d'Andalo bolognai nemes és 1261-ben megkapta VI. Sándor pápa jóváhagyását: tagjai militissa rangot kaphattak. A Máltai Lovagrendben külön kategória volt a soeurs hospitalieres, a "gyógyító nővér" és több rendházukat is commendatrix vezette. Ha valaki elég gazdag és elég hatalmas volt, akkor még a férfiak uralta világban is el tudta fogadtatni magát úrként és katonai vezetőként egyaránt, elég ha csak Zrínyi Ilonára gondolunk. Ha pedig a férfiak már képtelenek voltak kimászni a saját maguk által kreált trutyiból, akkor időről időre megjelent egy Jeanne d'Arc, esetleg néhány egri asszony, hogy kisegítse őket...

Ha valaki nem ragaszkodott a becsületes úthoz, az akár kalózként is karriert csinálhatott, mint pl. Lady Mary és Elizabeth Killigrew (anya és lánya), akik 1530-tól 1582-ig tartottak fenn jól menő kalóztanyát Cornwallban. Lady Mary férjét, aki korábban maga is kalózkodott, Erzsébet nevezte ki admirálissá, hogy harcoljon a tengeri rablók ellen. Az otthon hagyott asszonyka viszont amint hites férje kihajózott, összeszedte a - gondolom előzőleg gondosan összeválogatott - cselédséget és maga is hajóra szállt egy kicsit fosztogatni. Mary Read és Anne Bonney a 18. század legendás karib-tengeri kalózai voltak.

A 19. századtól aztán a francia forradalom eszméinek farvizén egyre gyakrabban fordult elő, hogy tisztes családanyák (vagy szerelmetes leánykák) mundérba bújjanak. Kezdetben persze csak álcázva, mint Deborah Samson, aki az amerikai függetlenségi háborúban, vagy Leibstück Mária, aki a 48-as szabadságharcban harcolt. Cathay Williams nem elég, hogy nő, ráadásul néger is volt, de ez nem akadályozta abban, hogy William Cathey néven két évet húzzon le az indiánok ellen mint Buffalo Soldier, fekete lovaskatona. (Álruhás katonanőkről egyébként már a középkorban is voltak híradások, de azért a 19. század higiéniai elvárásai mellett nekem furcsa, hogy egy sátorban lakó katonáról hogyan nem derül ki évekig, hogy nő - akkoriban már szokás volt mosakodni.) A csúcstartó alighanem Dr "James" Berry (itt jobbra), akinek leánykori neve nem is ismert. 1813-ban (már Jamesként) elvégezte az edinburgh-i orvosi egyetemet majd beállt az angol hadseregbe. Egészen a fősebészi rangig vitte és csak 1865-ben bekövetkezett halálakor derült ki róla, hogy nő.

Ezzel aztán meg is érkeztünk napjainkba, ahol a nők immár újból emancipáltan onthatják vérüket. A közhiedelemmel ellentétben nem a II. világháborúban jelentek meg a női csapatok, hanem már az első világégés dicső bakái mellett is harcoltak nők, főleg az oroszoknál (ahol a Halál Légió nevű egység csak nőkből állt), de a képek tanúsága szerint a Monarchia seregében volt helye a military iránt érdeklődőknek.

A II. világháború aztán eltörölt majdnem minden addig fennálló korlátot. A szovjeteknél 82 nő kapta meg a Szovjetunió Hőse csillagot - a kitüntetés természeténél fogva sokan posztumusz. Nem ennyire látványos tett volt, de a legtöbb hadsereg nagyon gyorsan leállt volna, ha nincsenek a női rádiósok, szállító pilóták, radarkezelők, vagy éppen sofőrök, mint a képen látható II. Erzsébet, igaz, ekkor még csak trónörökös hercegnőként...

Ma már inkább csak az lehet a kérdés, van-e olyan területe a katonaságnak, ahová még nem engednek be nőket. Ennek illusztrálására búcsúzóul álljon itt egy kis nemzetközi összefoglaló:

 

 

89 komment

Címkék: amerikai szovjet középkor kalóz hadtörténelem ii világháború i. világháború

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mentula 2009.03.08. 23:24:46

Minálunk, a család nőtagjaival egyeztetve, nem emlékezünk meg a harcos nőmozgalom e jeles napjáról, de ebben a megközelitésben egészen OK:)

Le a kalappal Neo!

Az utolsó képen szerepló amazon vajon hol szolgálhat? Vagy egy férfimagazin fotósorozatának nyitóképe?

Neoprimitív 2009.03.08. 23:27:42

@Mentula: Az utolsó hölgy az Amerikai Egyesült Államok hadseregének erejét és ütőképességét demonstrálja - ha lehet ezt mondani, akkor szó szerint.

Locassen 2009.03.08. 23:49:17

itt egy jó kis cikk a középkori női lovagrendekre vonatkozóan. az oldal szerepjátékos jellege ne tévesszen meg senkit, maga a cikk történelmi indíttatású: member.rpg.hu/renier/mutat.php?id=160

ja, és a középkorban is mosakodtak a népek, ez csak sztereotípia, hogy nem...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.03.08. 23:52:18

Neo,

le az összes kalappal! Az ötlet, valamint a kivitelezés előtt is!

És kézcsók a hölgyeknek ofkorsz!

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.03.08. 23:59:05

OFF

@Mentula:

Azzal az utolsó hölggyel nem szeretnék egyedül maradni egy sötét szobában; max. akkor, ha előtte valami jó kis füves, nyugtató hatású tudatmódosítóval nem vált úgy 80 százalékban harcképtelenné.

juditmanó 2009.03.09. 06:59:53

Neoprimitiv, köszi a nőnapi megemlékezést, jobb mint egy szál virág (bár annak nőnaptól eltekintve mindig nagyon örülök).

Neoprimitív 2009.03.09. 07:16:19

@shackallor: Köszi a linket, én ennek az eredetijét találtam meg, abból szemezgettem. (Szó szerinti fordításnál azért illett volna a magyar oldal szerzőjének feltüntetnie a forrást is.)

juditmanó, tiboru: köszönöm!

MTi 2009.03.09. 09:26:00

Minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyok elégedve! De hiányolom:

ad1. Kovácsné Horváth Emőke szakaszvezetőt a honvédség képviseletében (tudod: "..., igenis, nálunk élnek a legszebb nők....)

ad2. Danutát e lengyel különlegesektől: "...át Danutáig, a nagymellű és a rúzzsal meg az alapozóval igen bőkezűen bánó sajtós szakaszvezető kislányig." lásd: lemil.blog.hu/2008/12/10/kulonlegesek_a_lengyel_ejtoernyos

mr nemo 2009.03.09. 09:30:11

Jó kis poszt. Tudtommal a tengeralattjárósok között nincs nő, meg a különleges egységek kapálóznak még, de majd' minden évben beadja egyik-másik a derekát :-)

Anno a szovjetek meg kifejezetten szerették a Szpecnazba tudni a kis karakán szláv menyecskéket. Hisz kevésbé feltűnő egy andalgó fiatal pár, mint két hegyomlás fényképezőgéppel.

Hoerbi 2009.03.09. 09:40:18

Jó a post.
A brazil leányzó pedig stip-stop! :)

Titus Pullo Urbino 2009.03.09. 09:43:29

Cuppantás a nőneműeknek, akár fegyveresek, akár nem. Boldog nőnapot, virágokat, nagytáblás merszi csokikat, estébé.

Titus Pullo Urbino 2009.03.09. 09:45:52

@mr nemo: már a szovjetrendszer előtt is szívesen bújtak a szláv lánykák katonaruhába, gondoljunk csak a Téli Palotát védő női századra. Micsoda buli lehetett ott az ostrom után :-))))

Neoprimitív 2009.03.09. 10:05:21

MTi: szégyen és gyalázat de egyenruhás magyar leánykáról csak különböző XXX jelzésű oldalakon találtam képet, de kisdobos becsületszavamra fogadom, hogy ha valaki küld vagy belinkel egyet, akkor azt berakom a galéria elejére!

Danutát egyszerűen nem volt szívem ebbe a társaságba berakni, végül is ez egy nőnapi üdvözlő poszt, nem pedig egy "miért vonzódnak egyes férfiak a saját nemükhöz?" tanulmány.

mr nemo: én is úgy tudom, hogy már csak a tengeralattjárósok zárkóznak el az egyenjogúsítás elől, de ebben nem voltam biztos. A dél-koreai hölgyek is szerintem valamelyik különleges alakulat jelvényét viselik, de most nem tudok visszakeresni a poszthoz.

Titus Pullo Urbino 2009.03.09. 11:28:17

Magyarországon 3834 katonanő szolgál (2392 hivatásos, 1442 szerződéses), arányuk a teljes állományhoz viszonyítva 18 százalék, ez a Nato átlaghoz képest magas, nem úgy, mint a férfiak aránya.

Neoprimitív 2009.03.09. 13:26:52

Nos, ígéretemhez híven a galériát kiegészítettem Krikker Zsuzsa alezredessel, köszönet Titus Pullo Urbinonak a linkért

bet-li, kínai játékos 2009.03.09. 13:35:41

Ritkán szólok hozzá, de akkor is minek, lehetne az első reakció.:)

De ha már hölgyekről szól a poszt és névszerint említünk valakit.... Krikker Zsuzsa már ezredesi rendfokozatban szolgál a HM KPÜ-nél.

Neoprimitív 2009.03.09. 14:13:04

@bet-li, kínai játékos: Elnézést, nem ismerem személyesen a hölgyet, csak a linkben szereplő információra támaszkodtam. Gratula az előléptetéséhez!

Titus Pullo Urbino 2009.03.09. 14:13:37

@bet-li, kínai játékos: 9 perc alatt (a kettő komment megjelenése között eltelt időt vettem alapul) előléptették? Szeretnék én is ilyen fényes karriert.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.03.09. 15:30:52

@bet-li, kínai játékos:

Minden tiszteletem a katonahölgyeké, de óhatatlanul feltolul bensőmből ilyenkor a tiszteletteljes kérdés:

Mi a [moderálva]-ért kell egy számviteli osztályvezetőnek ezredesi (egyáltalán: katonai) rendfokozat?!

Tudom, költői a kérdés, de nem bírtam magamban tartani. Jómagam is számtalan olyan főtisztet (még tábornokot is...) ismerek (mindenféle szervtől és szervezettől), akik munkakörének annyi köze van a katonai-rendészeti tevékenységhez, mint nekem a foltvarráshoz.

MTi 2009.03.09. 15:51:46

Szavazás nem lesz?

Todd. PT 2009.03.09. 17:09:20

Az utolsó hölgyemény tengerészgyalogos volt és utána lett body builder. A 3. 4. kép szeritem, nem valódi egyenruhásokat ábrázol.

Todd. PT 2009.03.09. 17:11:47

Jah és a kanadai nem kanadainak rémlik, a finn pedig norvég :)

Egyébként pár éve találkoztam szolnokon szolgáló nővel. És nem úgy nézett ki mint aki papírokat tologat vagy gombás lábakat ápolgat :)

Karikásostor · http://sirasok.blog.hu/ 2009.03.09. 18:00:38

Kedves Szerző!

Nem akarok kötözködni, de ezt honnan veszed?

"Mind az egyiptomiaknál, mind a velük harcoló hettitáknál voltak női harcosok"

Karikásostor · http://sirasok.blog.hu/ 2009.03.09. 18:05:01

Na jó még egy:

"Britek, gallok, kelták, szírek, szaracénok - egy római légionáriusnak a birodalom bármely végén esélye volt rá, hogy egy nő vágja pofán a csatatéren."

Ez így ebben a formában, nem kicsit túlzás.

Markgraf · http://www.legiobrigetio.com 2009.03.09. 18:24:56

Ne feledkezzünk meg Postdam Jeanne d'Arc-járól:)

en.wikipedia.org/wiki/Eleonore_Prochaska

Neki még hősi halált is sikerült halnia :(

Egyébként pedig látom nem csak én látogatom a militaryphotos.net vonatkozó topicját:D

master sergeant 2009.03.09. 18:43:45

Jó kis poszt! Köcce! :-)
Kis kiegészítés. A II. WV-ban a Szovjetek oldalán nemcsak rádiósok, egészségügyisek...stb voltak, hanem az első vonalban vadászpilóták is. Vagy továbbá Moamer El Kadhafi (remélem jól írtam) ezredes személyi testőrsége kizárólag nőkből áll. A vén csont valamit tudhat! :-)

Neoprimitív 2009.03.09. 18:57:40

@Todd. PT: Szerintem az egyenruha valódi, a zsoldkönyvüket sajnos nem mellékelték. A kanadai lehet, hogy nem az, csak megtévesztésül viseli a juharleveles karfelvarrót, a finnél elhiszem neked, hogy norvég, bár az eredeti képaláírás szerint finn volt és sajnos tőle sem tudom személyesen megkérdezni.

Karikásostor:

ad 1.: "Ennek a korszaknak a királynői kulcsszerepet játszottak a thébaiak sikereiben, mint ezt a 18. dinasztia sírjai is bizonytják. Nem csak a jogi folytonosságot biztosították, hanem gyakran maguk vezették a seregüket is férjük halála után. Kamose feleségének, Ahhotep királynőnek sírjában számtalan fegyvert és három arany legyet találtak, ez utóbbiakkal a bátorságot díjazták."(nefertiti.iwebland.com/history12-17.htm)

"On the walls of Hittite fortresses dating to 1300 BC paintings of woman warriors carrying axes and swords." (www.lothene.demon.co.uk)

ad 2.: Pontosan mi a túlzás? Boadicea - brit (na jó icén); Mavia - szaracén; Palmyrai Hetedik Zenóbia - szír, Claudius és Aurelianus ellen harcolt. A keltákról Plutarkhosz ír: "A nőkkel nem kevésbé volt kemény a csata mint magukkal a férfiakkal ... a nők kardokkal és fejszékkel támadtak és rettenetes csatakiálltással estek ellenfeleiknek." A gall nőkről pedig egy Ammianus Marcellinius nevű szerző emlékezett meg hasonlóan. Ez utóbbi két idézet forrása szintén a már fentebb belinkelt angol oldal, sajnos latin eredetiben nem tudtam utána nézni.

Karikásostor · http://sirasok.blog.hu/ 2009.03.09. 19:11:12

@Neoprimitív:

1. Egyiptomiak

Valóban elképzelhető, hogy egyes uralkodónők (régensek) hivatalosan sereget vezettek, Hatsepszut királynőről van is ilyen ábrázolás, de szervezett női csapatokról, valódi harcosokról tudomásom szerint nincs adat.

2. Rómaiak

Ismét uralkodónőkről beszélünk, nem fizikailag harcoló női harcosokról. Kivétel lehet esetleg a gall/kelta terület.

(Az már csak mellékszál, hogy Ammianus Marcellinius a Kr. u. 4. századi szerző, bár lehet, hogy viszonylag pontosak az adataik, de semmiképpen sem egykorú forrás a harcos kelta nőkről.)

Neoprimitív 2009.03.09. 19:11:59

@master sergeant: én sem azt mondtam, rádiózásért nem osztottak volna ki 82 Szovjetunió Hősét. Volt köztük vadász- és bombázó pilóta, mesterlövész, szanitéc, harckocsizó, felderítő, géppuskás is.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2009.03.09. 19:19:30

@MTi: Sporttársak! Megtaláltam Danutát!!! A képen a jobb oldali -- mielőtt szétcikiznétek :)

www.wojsko-polskie.pl/home/guide/

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2009.03.09. 19:21:23

Pics@ba, rátoltam az egeret és kiírta: Ania. Akkor mégsem ő Danuta. Mindenesetre azért elég tetszetős :)

Neoprimitív 2009.03.09. 19:23:58

@Karikásostor: nem írtam szervezett női csapatokról. Egészen addig a korig, amíg egy uralkodó maga vezette harcba a sereget és a harc döntően kézitusában dőlt el, szerintem lehet teoretikus vitát folytatni azon, hogy az illető ténylegesen valóban használta-e a fegyverét (bizonyítsd be, hogy nem), de a lehetőség és a kockázat adott volt, tehát saját magára harcosként kellett tekintenie. Egyébként Boadicea esetében kifejezetten említik, hogy lányaival együtt elől rohamozott a harci kocsiján, nem véletlen a szobor. Maviaról nem találtam pontos adatot, legyen nálad a pont.

Lucius Flavius Arrianus 2009.03.09. 19:26:57

...hm, harmadszor is rápillantottem a sorban utolsó hölgyre, és harmadszor is ugyanazt énekli a fejemben egy kis cédélejátszó, vagy mi: A Valkűrök lovaglása, wágnerilag. És nem a fürelíz, bétóvenilag. És, mielőtt megkérdeznétek, nem láttam mostanában az Apokalipszis most! c. mozgóképiparit sem.
Szerintem bennem van a hiba ;-(

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2009.03.09. 19:29:12

Ja, és nagy gratula Neónak!

Karikásostor · http://sirasok.blog.hu/ 2009.03.09. 19:36:24

@Neoprimitív:

Rendben, én befejeztem. A válaszod után, úgy érzem az ókor nem az nem az erőséged. További kellemes posztírást!

Lucius Flavius Arrianus 2009.03.09. 19:48:06

@Neoprimitív:

valóban: további kellemes posztírást, mert örömmel olvastam.

@Karikásostor:

tudja, egykori kedves professzorom, Kákosy László egyszer - mintegy az orra alatt dörmögve - azt mondta nekünk, hogy szeretne többet tudni az Óbirodalomról, mert akárhogy is vesszük, szakértőnek - úgy igazán - senki nem mondhatja magát a témában.

Na most, ha ő nem, akkor ki?

off

Apropos, Kákosy. Egyszer - miért, miért sem, a mai napig sem tudom - odaintett magához.
- Fiam, jöjjön ide.
- Igen, Tanár Úr?
- Fiam, jár maga kocsmába?
- ...ééén? Nem, Tanár Úr, dehogyis...
- Nem is lesz magából semmise.

Neoprimitív 2009.03.09. 19:53:18

@Karikásostor: Valóban nem vagyok ókor specialista vagy régész, de nem értem a problémádat (és ha jól érzem a válaszodból, a sértődésedet). Ha sereg vezetése nem katonáskodás, akkor 19. századtól kezdődően szinte minden nagy hadvezért civilnek kell tekintenünk, mert kevesen vívtak kardpárbajt az ellenség parancsnokával. Az ókori hadszíntereken különben sem voltak kibicek és nem volt kifinomult hadijog sem - aki részt vett egy csatában az kockáztatta, hogy saját magának kell harcolnia az életéért, függetlenül attól, hogy egyébként otthon esetleg háromszáz szolgáló fújta el az utolsó porszemet is fenséges személye körül.
Konkrét ellenérvet nem hoztál fel, ami cáfolja az általam idézett forrásokat - a nem egykorú forrás különben miért eleve hiteltelen?

Vakhtang Gorgaszali 2009.03.09. 19:54:11

Kedves Neoprimitiv,

Tényleg kár lenne lerontani egy jó blogot ellenőrizetlen információkkal. Ami a hettitákat illeti, nem biztos, hogy egy skót hadtörténeti weboldal nyújtja a legmegfelelőbb információkat. Különösen azért, mert a hettita védműveken nem voltak festmények… A védműveken legfeljebb reliefek voltak.

A szakirodalom nem tud női harcosokról a hettita seregben (ld. elsősorban Richard H. Beal: The Organisation of the Hittite Military. Texte der Hethiter 20. Heidelberg, 1992, vö. itt books.google.com/books?id=alMsAAAAYAAJ&q=beal+hittite+military&dq=beal+hittite+military&hl=hu&pgis=1 , és Trevor Bryce: Hittite Warrior. Osprey, 2007, itt: books.google.com/books?id=0_oi1CLayh8C&printsec=frontcover&dq=trevor+bryce+hittite+warrior&hl=hu ez utóbbi egyébként egy problematikus munka).

Amire a honlap szerzői gondolhattak, az a hettita főváros, Hattusa ún. Király-kapujának a reliefje egy harcosról (kép itten: www.hattuscha.de/Deutsch/konigstor.htm ), amelyről a kutatás hajnalán (a XX. sz. legelején) valóban azt gondolták, hogy nőt ábrázol. Azután királynak gondolták (innen a kapu modern neve), mígnem az ikonográfia elemzése révén rájöttek, hogy egy istent ábrázol.

Summa summarum, nők nem voltak a hettita seregben.

Neoprimitív 2009.03.09. 19:55:57

@Lucius Flavius Arrianus: Hiába, egy professzornak kell legyen élettapasztalata... :-)))

Karikásostor · http://sirasok.blog.hu/ 2009.03.09. 19:56:18

@Lucius Flavius Arrianus:

Kedves Lucius!

Köszönöm a történetet, bizonyára igaza volt a Professzor úrnak. :)

Neoprimitív 2009.03.09. 20:07:56

@Vakhtang Gorgaszali: Köszi a kiegészítést, akkor ezennel elismerem, hogy a hettita nők maradtak Küche-Kinder-Kirche hármasegységnél (és lehet, hogy ennek a sorrendje sem jó). :-)))

Viccet félretéve, általában igyekszem keresztbe ellenőrizni a szerzett infókat és - ha esetleg már korábban is olvastad a blogot, akkor láthatod - ritkán merészkedek 19. század előtti vizekre. (De szép képzavar lett, na mindegy.) Eredetileg itt is a II. vh. katonanőiről akartam csak írni, mert egy másik téma kapcsán a kezembe akadt az Osprey szovjet hősnőkről készült könyve, de aztán a keresgélés közben rábukkantam az angol fősebészről szóló sztoriba és onnan már nem volt megállás visszafelé.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.03.09. 20:28:50

Szerintem ennél a posztnál valóban másodlagos jelentőségű, hogy egy hettita védművön látható reliefen ábrázolt alak a legújabb kutatások szerint istenség-e avagy harcoslány.

Minden tisztelem a vérprofiké, de legyen már bennünk egy kis könnyedség, főleg nőnap után 20 órával :-)

A hölgyek amúgy is a játékosságot értékelik jobban bennünk, mint a merevséget.

Izé, ez most félreérthető volt - legalábbis remélem :-)

Karikásostor · http://sirasok.blog.hu/ 2009.03.09. 20:30:13

@Neoprimitív:

Ok, rendben, hirtelen felindulást félretéve, nézzük akkor higgadtan az állításaidban szereplő - véleményem szerinti - túlzásokat és apró tévedéseket:

"Mind az egyiptomiaknál, mind a velük harcoló hettitáknál voltak női harcosok"

Egyiptomban valóban volt néhány kiemelkedői női uralkodó (vagy régens), akik pont férfias szerepkörükben részt vettek hadvezérként csatákban a XVII. - XVIII. dinasztia korában.

A hadviselésben ebben a korban meglehetősen nehéz elképzelni, hogy az uralkodónő személyesen előrevágtatott volna harci kocsiján az ütközetbe vagy fizikailag részt vett volna a harcban. Azok az (férfi)uralkodók (pl. I. Thotmesz, III. Thotmesz, II. Ramszesz) akik ezt megtették, külön kihangsúlyozzák felirataikon bátorságukat.

Summa summarum női hadvezérek talán előfordultak egy rövid időszakban, nő harcosokról nincs egyéb adatunk Egyiptomban.


"Britek, gallok, kelták, szírek, szaracénok - egy római légionáriusnak a birodalom bármely végén esélye volt rá, hogy egy nő vágja pofán a csatatéren."

Róma ellenségei között a keltákról írja több szerző, hogy a nők is harcoltak seregükben.
Ide tartozik Boudica királynő is.

A szaracénok (arab törzsek) uralkodónője, Zenobia régensként ritka kivételek, akik talán maguk is jelen lehettek a csatatéren.

Pont a különlegességük miatt hangsúlyozzák ki a szerepüket a klasszikus szerzők.

Vakhtang Gorgaszali 2009.03.09. 20:38:57

@Neoprimitív: :-)))) Azt már csak a hettita nők védelmében, hogyha harcosok nem is voltak közöttük, azért nem csak Küche, Kinder, Kirche :-) Nagyformátumú személyiségek is akadtak, pl. Puduhepával, III. Hattusili feleségével még maga a nagy II. Ramszesz is levelezett :-)

Neoprimitív 2009.03.09. 20:51:30

@Vakhtang Gorgaszali: Persze receptekről, meg a kis III. Ramszesz beilleszkedési zavarainak kezeléséről! :-))

Mentula 2009.03.09. 21:14:29

Erre a Hatsepszutra nem tudok jó szívvel gondolni, mióta olvastam valahol, hogy az első általa vezetett gyöztes csata után parancsba adta, hogy nyisszentsék le a megölt ellenséges harcosok p****t, és gyűjtsék kosarakba. Hogy könnyen számba vehesse (hehe) a diadal mértékét.

(Most nem tudom, milyen csata, kik ellen, és forrást sem tudok megjelölni. Azé mondom, mer ma nagyon bal lábbal kelt a T. olvtársak egy része.)

juditmanó 2009.03.09. 21:23:52

@Neoprimitív: Kinder-Küche-Kirche vagy barfuß hinter dem Herd :))

juditmanó 2009.03.09. 21:27:14

@tiboru: ideális, ha mind a kettőt egyszerre értékelhetjük.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.03.09. 21:30:16

@juditmanó:

Végre valami hasznosítható információt tartalmazó komment :-)

Kézcsók neked!

NAR 2009.03.09. 21:30:26

@tiboru: Én azért bevállalnám vele azt a sötét szobát kettesben :-)

juditmanó 2009.03.09. 21:35:32

@tiboru: kezdett már nagyon komoly és vérremenő lenni a kommentek sora, pedig ez egy könnyed nőnapi poszt, nekünk virág helyett :))).És akkor Brünhilderől meg a többiekről egy szó sem esett. Ja, de a valkürök lovaglása volt már

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.03.09. 21:40:01

@juditmanó:

Értem én, és tudom, hogy a kollégák is értik :-)

Karikásostor · http://sirasok.blog.hu/ 2009.03.09. 21:42:45

Na jól van, lehet, hogy túl komolyan vettem.

Békülés képen itt egy "súlyos" harcos egyéniség ábrázolása az ókorból:

www.olengafamily.com/images/Amanitore2.gif

Ő Amanitore núbiai királynő/é:

hu.wikipedia.org/wiki/Amanitore

Mentula 2009.03.09. 21:45:43

Bizony. Az én kommentem amúgy is könnyed volt. :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.03.09. 21:48:11

@Karikásostor:

Azta... micsoda, hm, nőies csípője van!

Karikásostor · http://sirasok.blog.hu/ 2009.03.09. 21:48:27

@Mentula:

Igen, a hír igaz. Hatsepszutos ábrázolást nem ismerem, de amúgy az Újbirodalom korában szokványos volt a leölt ellenséget így számontartani, és cserébe a jutalmat felvenni.

farm1.static.flickr.com/116/257426165_b11c15ba60.jpg?v=0

A másik opció a "kéz alapú" elszámolás volt.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.03.09. 21:49:57

@Mentula:

Brrr, ezt nem tudtam... Na, ezentúl elalvás előtt nem fogok Hatsepszutról fantáziálni.

Mentula 2009.03.09. 21:53:49

@Karikásostor:

Nem merem megnyitni a linket, ha a témával kapcsolatos képet rejt... :)

Karikásostor · http://sirasok.blog.hu/ 2009.03.09. 21:56:36

@Mentula:

Megértem. A turisták is sápadtan támolyognak vissza a buszba, miután arab gide-ok megmutatják nekik a domborművet... :)

Mentula 2009.03.09. 22:07:06

OK, bátran megnéztem. De mi ez, nevezett számolja a brént? Óóóó...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.03.09. 22:09:12

@Karikásostor:

Mondjátok, hogy kígyókat számolgat...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.03.09. 22:15:12

@Todd. PT:

A finn az finn; a sapkarózsáján a finn kardos oroszlán látható

static.newworldencyclopedia.org/thumb/a/ae/Coat_of_arms_of_Finland.svg/480px-Coat_of_arms_of_Finland.svg.png

és nem a norvég fejszés:

christopherson.net/genealogy/Resources/342px-Coat_of_Arms_of_Norway.svg.png

juditmanó 2009.03.09. 22:18:38

@Mentula: waste of some good material, ja,kígyók :)

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2009.03.09. 22:30:05

@tiboru: nem t'om mit mondtál a bigének, hogy egy kicsit fordítsa oldalt a fejét. én piszokul nem tudom kivenni mi is van azon a sapkadíszen

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.03.09. 22:39:59

@Zig Zag:

Ha jól felnagyítod és ügyesen eltünteted a szemcsézettség eltüntethető részét, majd magad elé teszed a finn és a norvég címert, rá fogsz jönni, hogy annak a kardnak a markolata, amelyen a finn oroszlán áll, elég jól látszik, ráadásul ott a norvég oroszlánnak egyetlen testrésze sem található :-)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.03.09. 22:44:57

@tiboru:

És hogy tovább feszítsem a húrt: ha jól látom, haditengerész a lelkem.

Legalábbis a barettje.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.03.09. 22:50:49

@tiboru:

Ez lesz az utolsó, ígérem:

en.wikipedia.org/wiki/File:Suomen_Merivoimien_tunnus.svg

Ez látható a baretten, kicsit átdizájnolva.

Mentula 2009.03.09. 22:53:37

Ezen a sityakon ti ilyeneket láttok? Inkább az egy horgony, amin van valamilyen állat.

@juditmanó:
Nehéz erre mit mondani, egy kedves, hóvirágos nőnapi posztban. Amúgy én sem szeretem a pazarlást, de van aminek tékozlása jobban felzaklat.:)

Mentula 2009.03.09. 23:02:24

@tiboru: Na így már okés.

És ha már nőnap, és semmiképpen nem tekintünk szexuális tárgyként nőnemű polgártársainkra, 10 pont a brazilra meg az amcsira.

Neoprimitív 2009.03.09. 23:18:51

tiboru, megemelem összes kalapom a pontos tájékoztatás oltárán végzett munkád előtt! Én is megpróbáltam kivenni a sapkadísz motívumát, de mindig csk arra lyukadtam ki, hogy már egy fél órája a kislány szemeit bámulom...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.03.09. 23:46:59

@Mentula:

Én meg az indafotón éppen a kínai kislány felsőtestét dícsértem Neónak és elábrándoztam azon, hogy milyen is lenne egy normális, nyugati típusúban, és nem abban az azbesztalapú, lövésálló, de óccónemdrága hazaiban.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.03.09. 23:49:04

@Neoprimitív:

"Ismeretterjesztő Hód" volt az indián nevem az általánosban.

_büszke_

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.03.09. 23:53:09

@Mentula:

Úgyhogy én a kínai elvtársnőnek adok nyolcat, és az öt zsidó kislány is kap fejenként kettő-kettőt.

Paxton 2009.03.10. 06:08:28

@Mentula: Az utolsó (amerikai) hölgy a profi módon felrakott bandázsából ítélve valamilyen full-contact küzdősport bajnoka lehet.. :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.03.10. 09:26:42

@Paxton:

Az nem lehet, hogy a konyhában leöntötte magát forró levessel?

(Jó, én is látom, hogy nincs olyan főzőcskézős feje...)

Stupidella 2009.03.10. 16:05:28

Cseppet megkésve, de jelzem, hogy élevezetes volt a poszt, no meg én is köszi a nők nevében. :)

butatót 2009.03.10. 20:34:54

@tiboru:
A feltételezhető harcérték alapján az amerikai mindent visz, öregedő szemeimnek meg a brazil pilóta (vagy miért van olyan sisakja?) a legkedvesebb, habár ő szerintem is kamu-katona.

tomcsi71 2009.03.10. 21:11:53

Boadieca szobrának (London) van egy érdekessége... Úgy hajtja a kocsit, hogy nincs gyeplőjük a lovaknak... Az angol férfiak (természetesen mind szemét hímsoviniszták) ezért mondják, hogy nincs mit csodálkozni a mai női sofőrök ámokfutásán sem.

Lord Ruthwen 2009.07.18. 17:36:24

Rendkívül érdekes bejegyzés.

Ami nem egészen világos: amikor a Dicsőséges Szent Mária Rendről írtál, azt állítottad h. 1261-ben VI. Sándor pápa jóvá. Vagy az évszám, vagy a név szerintem nem stimmel, mivel tudomásom szerint VI. Sándor sokkal később, a XV. század végén pontifikált.

Amúgy nagyon jó a blog, csak így tovább!

Lord Ruthwen 2009.07.18. 17:37:48

Bocsánat, a "hagyta" szó kimaradt.

Swordsman 2009.09.10. 14:35:49

Köszönöm e remek cikket Neoprimitív mesternek. Utólagos enedelmével erős pánczélos kesztyűként arcába is vágtam néhány vaskalapos hadi-hagyományőrzőnek!

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2009.10.27. 23:44:37

Tudom, hogy nagyon régi ez a cikk, de az alábbi kommentet muszáj megosztanom az olvasókkal:)

"Don't get me going on pregnant female military personnel. I served as the Order of Battle Officer for the U.S. Army VII Corps in Desert Storm. We were the Corps with the five armored divisions which took on the Republican Guard. The Intelligence Section of VII Corps deployed to Saudi Arabia with only 55 percent of its personnel. One reason was that five of our female soldiers were pregnant. Two had been pregnant before Hussein invaded Kuwait. Two got pregnant between August and November, when the word on the street was we were going to deploy. One got pregant INTENTIONALLY by taking on four guys one night--in early November after Colin Powell announced we were going to Saudi Arabia. I know this to be true, because two of the "four horsemen" worked for me. Once arriving in Saudi Arabia, that female soldier was shipped back to Germany when she came up positive for pregnancy, and on a subsequent weekend went up to Denmark to get an abortion. Then there were the black female administrative personnel, who had the brothers hanging around them like ally cats in heat. Gen. Douglas MacArthur was right. You put men and women together and they will make love--not war. No senor. We have managed to do with female soldiers the past 30 years because we have not fought a first-world army. Had we fought against, say, the Israelis instead of the inept Iraqis, who knows what would have happened with our intelligence section so woefully undermanned--uh, excuse me, underfemaled."

www.amnation.com/vfr/archives/014590.html
süti beállítások módosítása