Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) usa (54) USA (7) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

Az angol királyi testőrség (Household Division)

2009.11.30. 05:00 Neoprimitív

Örülünk annak, hogy blogunk népszerűsége egyre nő, de legyünk őszinték: fáradhatatlan munkásságunk dacára a magyar lakosság jelentős részének lila gőze sincs a különféle katonai alakulatokról. Ez alól talán egyetlen kivétel van: a vörös zubbony fölött trónoló fekete medvebőr kucsma beazonosításával mindeki megbirkózik, aki három képnél többet látott már Londonról. Régiek is, elitek is, mégis valahogy kimaradtak eddig a szórásból, de ezennel pótoljuk a mulasztást: következzék az angol királyi testőrség, a Household Division.

 

Kezdjük a legfontosabbal: ellentétben a világ számtalan, turistalátványosságként funkcionáló díszegységével, a HD nem dísz, hanem valódi elsőlépcsős harci alakulat. Az a rezzenéstelen őrszem, akit ma a turisták fényképeznek a Buckingham palota előtt pár hét múlva már könnyen lehet, hogy az afgán hegyekben bújócskázik a tálibokkal. A díszelgés vs. harckészség közti fontossági sorrendet az is mutatja, hogy mikor 1995-ben rendszeresítették az új, L85A1 típusú karabélyokat, voltak olyan hangok, hogy a testőröknél meg kellene maradni a régi típusnál, mert azzal látványosabban lehetett a fegyverfogásokat végrehajtani. Rövid vacillálás után azonban elvetették az ötletet és inkább a díszelgő mozdulatsort igazították a korszerűbb fegyverhez.

Mint a nevéből is látszik, a testőrség hadosztálynyi szintű katonai egység. Hét ezredéből kettő a lovastestőrséghez (Horse Guards), öt pedig a gyalogosokhoz (Foot Guards) tartozik. Persze a kerítés Angliában sincs bifsztekből, tehát ezek az ezredek ténylegesen csak egy-egy részben feltöltött zászlóaljból állnak. (Gyengébbek kedvéért: kb. a létszám 40%-a szolgál.) A hagyományőrzés jegyében azonban mindegyikhez tartozik egy töredék század (Incremental Company), amelyik a fel nem töltött második zászlóaljak zászlóit őrzi és életben tartja a hagyományok folytonosságát. Eredetileg ezeket a századokat csak a ceremoniális feladatokhoz kívánták csak igénybe venni, de mára ez is módosult, az első magyarországi közös magyar-angol hadgyakorlaton pl. a Coldstream Guards 7. százada képviselte az angol felet. 

Mind a lovas, mind a gyalogos testőrség II. Károly flandriai száműzetése alatt jött létre, az előbbi 1652-től, az utóbbi 1656-től számítja létezését, ha tehát valaki végig szeretné nézni az ezredek történetét bemutató kiállítást, vigyen magával három napi hideg élelmet. A mai szervezet a 90-es évek végén alakult ki és egészen a különböző speciális egységek megjelenéséig a Gárda képviselte a hadesereg elitjét. Sőt, nem csak a hadseregét: Eton, Oxford and the Guards - ez az öt szavas életrajz a második világháborúig elég volt a bemutatkozó társadalmi pozíciójának meghatározásához.

Gyí, paci!

A brit hadsereg Order of Precedence-ében a lovastestőrség ezredei, a Life Guards és a Blues and Royals állnak az első két helyen. Parádékon könnyen meg lehet őket különböztetni, a Life Guards piros, a Blues and Royals sötétkék kabátot visel a mellvért alatt. "Civil katonaként" a 3. hadosztály felderítőezredét alkotják és ilyen kis Scimitar-okkal szaladgálnak. A két ezredbe az ország bármely részéből lehet jeletkezni és - meglepő módon - lovaglótudást egyáltalán nem várnak el, sőt.

 

A jelöltek alig 20 százalékának van a lóversenynél közelebbi ismeretsége a négylábúakkal, de az elsajátítandó speciális lovaglási mód miatt ezt a kiképzők nem is nagyon bánják. A tíz hetes alapkiképzést követően nyolc hetük van a lovaglás és ezzel párhuzamosan a Scimitarok vezetésének vagy rádiójának az elsajátítására, majd egy újabb három hónapos díszelgő kiképzés végén juthatnak el az újoncok oda, hogy csillogó sisakban megjelenjenek a nyilvánosság előtt.

Az Order of Precedence nagyjából az a hagyományokat ápoló seregekben, mint a csípéssor Konrad Lorenz libáinál: aki előrébb van a sorban az automatikusan okosabbnak, ügysebbnek és fizikailag jobban ellátottnak érezheti magát a mögötte állókhoz képest. Az angolok ezt külön tökélyre fejlesztették, külön rangsora van a fegyvernemeknek és azon belül az egységeknek. Összevonások, átszervezések esetén a régebbi alakulat helyét kapják meg az abba beolvadó újabbak, ami értelemszerűen komoly ego-növelő az így előrelépők számára, és lesújtó hír a hirtelen átugrottaknak. Legutóbb 2008-ban szívta a fogát mindenki, amikor a Királyi Tengerészgyalogságot (amely az egyik legfiatalabb ezred volt) egyszerűen beolvasztották a Haditengerészetbe. Mivel viszont a Haditengerészet megelőzi a gyalogos szárazföldi erőket, az addig a sor végén álló tengerészgyalogosok hirtelen a gárdisták elé kerültek, számtalan kellemes kocsmai szó- és ökölpárbaj lehetőségét teremtve meg ezzel.

Mindkét ezred kizárólag fekete lovakat használ, bár ennek az eredetét kivételesen semmihez nem kötik. Aki volt katona, az tudja, hogy a hadseregben a legnagyvonalúbb pazarlás párosul a legaprólékosabb leltári fegyelemmel, így természetesen a lovak is szigorúan leltárban lévő hadieszközök. Három patájukba a regisztrációs számot, a század számát és az ezred kezdőbetűit vésik. A dísszemléken a hátsó sorban mindig lovagol két gárdista, akik a többiektől eltérően fekete lószőr forgót és kard helyett rövid nyelű alabárdot viselnek. Ők a patkolókovácsok, akik egyrészt felelnek azért, hogy a lovak mindig kifogástalan állapotban legyenek, másrészt - állatrajongók ne olvassák tovább - az ő feladatuk volt a csatatéren végzetesen megsérült lovak örök legelőkre segítése és a Szent Leltár nevében az azonosítást szolgáló pata levágása.

Szó szerint külön műsorszám a lovastestőrség zenekara, hiszen itt a nem túl kényelmes egyenruhát még a mozgó lovon való zenéléssel is megspékelik. A kürtösök kivételesen nem fekete, hanem szürke lovakon ülnek, azon egyszerű okból, hogy régen a csatamezőn a parancsnok így könnyebben megtalálta őket a kavarodásban. A két, egyenként 32 kilós üstdobot cipelő lovakat hagyományosan a királynő adományozza az ezredeknek. (II. Erzsébet külön tenyészetet tart fenn erre a célra, hiszen nem csak nekik, de pl. a Royal Scots Greys zenekarának is ő a "szállítója".)

Elölgombolósok

Az öt gyalogos ezredből igazából csak az első, a Grenadier Guards volt az igazi testőrség. A Coldstream és a Skót Gárda egyaránt az 1600-as évekig vezeti vissza magát, míg az Ír és a Wales-i Gárda csak a XX. század elején, az egyes országrészek felé tett gesztusként jött létre. Ez is magyarázza az elején leírt, fűnyíró-elvű létszámcsökkentést: országos botrány lett volna belőle, ha a valamelyiket végleg megszüntetik. Az ezredek az angol szokásoknak megfelelően regionális alapon toborozzák az újoncokat: a Grenadier Guards Dél-Angliából, a Coldstream az északi részekről, a másik három pedig értelem szerűen, bár pl. az Ír Gárda liverpool jelentős ír közösségéből is.

Ezek az újoncok is először a kötelező alapkiképzést teljesítik, de külön kiképző-században. A felelős altisztek állítólag nagyon a szívükre veszik, ha a század nem teljesít jobban a kiképző-központ többi századánál, márpedig ez a katonai álmoskönyvek szerint sok körletszemlét és éjszakai riadót jelent, szóval a hagyományokon kívül a konkrét motiváció is biztosított. Hozzá kell tenni, hogy mivel a szó mai értelmében a gárdaezredek már nem számítanak különleges alakulatnak, ceremoniális szerepük miatt viszont óhatatlanul többet vannak melegvíz és vetett ágy közelében, mint az ilyenekben szolgáló katonák, ezért az "igazi" különlegesek általában primadonnának tartják a gárdistákat. Meg sem próbálok igazságot tenni, de az a tény, hogy pl. a SAS tagjainak és tisztjeinek is elég nagy része a gárdaezredekből kerül át, azt mutatja, hogy ez a vélekedés kissé túlzó.

A díszegyenruha legjellegzetesebb része persze a rendfokozattól függően 23-30 cm magas medvebőr kucsma (itt a képen nem az Angol Fradi Fanclub, hanem az Velszi Gárda színeiben). Minő meglepetés, ez is Waterloo hozadéka. Napoleon Császári Gárdájának megfutamítása emlékére hagyta jóvá Wellington, hogy az 1. Gyalogos Gárda a legyőzött ellenfél jellegzetes fejfedőjét viselhesse, majd ez a jog átszállt a többi ezredre is. Egyedül a krími háborúban viselték a harcmezőn is, egyébként csak ceremoniális viselet. A kucsma a mai napig valódi medvesbőrből készül, dacára az állatvédők tiltakozásának és a Védelmi Minisztérium által a műszálas alternatívák kifejlesztésébe ölt komoly pénzeknek. A vesszővázra dolgozott medvebőr meglepően könnyű (alig több egy kilónál!) és megfelelő ápolás mellett szél- és vízálló. A szintetikus próbálkozásoka tapasztalatok szerint sokkal hamarabb elkoptak, ráadásul esőben hordhatatlanul nehézzé és büdössé váltak.

Az első látásra tök egyforma egyenruhák egyértelműen jelzik a vöröskabátos gárdista alakulatát. A zubbony gombolása mindegyiknél más, a Grenadier Guards-nál egyenletesen oszlanak el a gombok, a Coldstream-nél párosával, a skótoknál hármas, az íreknél négyes végül a velszieknél ötös csoportokba rendezettek. Ezen kívül más-más színű a forgó a kucsmák oldalán és persze mindegyik alakulat a saját jelvényét viseli a gallérom, az övcsaton és a gombokon. (Azt nem sikerült megfejtenem, hogy az írek forgója zöld helyett miért kék, és főleg: miért póréhagyma a velsziek jelképe?) (Update: a kék az ír hárfa hagyományos háttérszíne a brit címerben, a póréhagyma pedig egy 7. századi csetepatéban szolgált a velszi csapatok azonosítójául, azóta nemzeti jelkép. Köszönet Markgrafnak és Nagy Tevének az infókért!)

A Household Division nagy napja minden évben az uralkodó hivatalos születésnapja. (A racionális britek úgy döntöttek, hogy kínos lenne pusztán egy uralkodó váltás miatt megszüntetni egy addig ünnepnapként nyilvántartott napot, azt viszont nem lehet elvárni, hogy minden trónörökös azonos napon szülessen, tehát inkább kreáltak egy fix dátumot és innen kezdve ez a hivatalosan ünneplendő születésnap.)
A "Trooping the Colour" eredetileg azt a nagyon egyszerű célt szolgálta, hogy a katonák biztosan felismerjék saját ezredük zászlaját (Colour), ezért minden nap a kiképzés végén elvonult a zászló a felsorakozott egység előtt. (Csak érdekességként: nem minden ezrednek van ilyen kiemelt zászlaja, pl. a lövészezredeknek, amelyek eredetileg előcsatározók voltak és meglepetés szerűen kellett támadniuk, nincs. Ezzel szemben pl. a tüzéreknél maguk az ágyúk képviselik a zászlót és azoknak kell dísszemlén tisztelegni.) 1805 óta vált hagyománnyá, hogy a születésnapon valamennyi ezred egy helyen, egyszerre tiszteleg az uralkodó előtt. A dísszemlén évente más-más ezred adja zászlót és egészen a 80-as évekig, amíg maga is lovon fogadta a tisztelgést, a királynő is ennek az ezrednek az egyenruháját viselte. Nem szeretnék Professzor Pizka katonazenei ismeretterjesztő munkásságának a babérjaira törni, de a parádé két látványos elemét érdemes megnézni. Az egyik a Spin Wheel, aminél az egész, 400 fős zenekarnak úgy kell 90 fokos fordulatot csinálni, hogy erre a téren nincs hely. Ezért a katonák egy egészen bonyolult koreográfia szerint, a szélső emberek térközeit megtartva, néha akár hátrafelé lépkedve rendezik át az alakzatot.

 

A másik a gyalogezredek "körmenete", amikor egy balra át után fokozatosan újra oszlopból vonalba rendeződik az alakulat.

102 komment

Címkék: brit angolok különlegesek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.11.30. 07:05:11

Nem a te neted a hibás, sajnos a Spin Wheel nekem sem működik.

Olvasás közben az az eretnek gondolat jutott az eszembe, hogy mi történik, ha az uralkodó már annyira idős, hogy nem tud lóra ülni? Vagy már most is ezért nem teszi?

Neoprimitív 2009.11.30. 07:48:54

Köszönöm, sajnos (vagy hál'istennek) beütött a Karácsony előtti diliház, ezért nem voltam aktív egy ideje.

Nem tudom, mi a baja a két flashnek, megpróbáltam Prof. Pizka valóban professzionálisan belinkelt videóinak a kódját alkalmazni és a tegnapi előnézetben még ment is minden. Nekiállok keresgélni.

@Lord_Valdez: A kilencvenes évek eleje óta már nyitott lovaskocsin érkezik és egy kis emelvényen ülve-állva nézi végig a parádét. Viszont - gondolom pont ezért - már mindig civilben.

Neoprimitív 2009.11.30. 07:55:16

Na, talán sikerült úrrá lennem a blogmotoron (esetleg ha a fejlesztőknek feltűnne, hogy állóképen kívül mást is be szoktak illeszteni ma már egy oldalra...)

Markgraf · http://www.legiobrigetio.com 2009.11.30. 07:57:38

Neoprimitív@: Miért póréhagyma?

"Your majesty says very true: if your majesties is remembered of it, the Welshmen did good service in a garden where leeks did grow, wearing leeks in their Monmouth caps; which, your majesty know, to this hour is an honourable badge of the service; and I do believe your majesty takes no scorn to wear the leek upon Saint Tavy’s day.
"

:)

Markgraf · http://www.legiobrigetio.com 2009.11.30. 08:03:44

@Neoprimitív: A legenda szerint a 7. században a walesiek egy szászok elleni csatában viselték először, megkülönböztető jelnként - a csata helyszínén sok hagyma termett és épp az volt kéznél.:

Neoprimitív 2009.11.30. 08:07:42

@Markgraf: Hiába, mindig tudtam, hogy a kommentelők tudására bátran lehet számítani! Köszönöm szépen, nekem csak a vörös sárkány volt meg nemzeti jelképként.

Neoprimitív 2009.11.30. 08:09:02

Kérdés az olvasókhoz: most már másoknál is megy a végén lévő két youtube videó?

mr nemo 2009.11.30. 08:32:50

A poszt tuti!

De az első video még mindig nem látszik.

Neoprimitív 2009.11.30. 09:36:50

@mr nemo: Talán most. Nem volt egyforma a két youtube forráskód, valamiért úgy látszik a blogmotor a második klip szintaxisát jobban szereti.

Lucius Flavius Arrianus 2009.11.30. 09:43:21

Opera alatt megy, IE8 alatt megy, Chrome alatt megy, Safari, Maxthon ok, Sleipnir ok, Element ok, Avant ok, ChromePlus ok, FF ok.
Megy ez minden alatt.

@Neoprimitív:
a hagymáról sokfelé azt tartották, hogy afrodiziákum; hogy a keltáknál is ez volt-e a helyzet, azt nem tudom, de nem lepődnék meg :-)

Neoprimitív 2009.11.30. 09:49:47

@Lucius Flavius Arrianus: Ezeknek a velszieknek a harcmezőn is csak azon járt az eszük...

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2009.11.30. 10:59:19

Nagy öröm megint új posztot olvasni, főleg ilyen kíváló színvonalút :)

Csak néhány kiegészítés:

SAS - na ja, amikor az Atyaúristen a Földön járt David Stirling képében, ő is a Coldstream Guardsnál kezdte pályafutását. Aztán fejlődött :P egyébként az SAS G századát kizárólag a Gárdából tenyésztették ... izé, toborozták.

Order of Precedence - ez nagyjából mindenhol megvan, hadrend néven (l. hadrendi szám). Persze, az angolok ebből is ceremóniát csináltak - és okot teremtettek némi kocsmai eszmecserékre )l. az úri kötönség verekszik).

Ir forgó - mert Irországot a brit címerben kék alapon ezüst húrú arany hárfa képviseli. A zöld szín eredetileg a katolikus közösség jelképeként került be az ír trikolórba (a Húsvéti Felkelés alatt zöld alapon arany hárfát viselő zászlót használtak, ami egyébként az Irish Ranger Regiment ezredzászlója is - előtte azt hiszem a Connaught Rangers-eké volt)

paranoid T.R. marcipan 2009.11.30. 11:07:10

És a krimi háborúban minek? Ott jöttek rá, h irtó kellemetlen ha a harcmezőn nem látják az ellent?:)

@Lucius Flavius Arrianus: nem mondod h ezt mind használod is... Valami rejtőzködő infós vagy-e?:) ja, és ez persze OFF kérdés.

kószák egyike 2009.11.30. 11:19:05

Jó kis cikk volt. Érdekes infókat tudtam meg.

Ez a gombolásos megkülönböztetés zseniális. Akár Rózsa Gyuri kapcsoltam műsorában is lehettek volna a képek. :)

Lucius Flavius Arrianus 2009.11.30. 11:21:48

@paranoid T.R. marcipan:
használja a rosseb :-) Ezek vannak fenn vindóz alatt, linukkon meg opera és ff. És nem, még véletlenül sem vagyok kocka :-))
Fentiek mindösszesen rejtező infantilizmusom kiélését szolgálják, vö. "elvan a gyerek, ha játszik."

ON

Bezony, Albionban véresen komolyan veszik az ilyesmit. 45-ben néhány kilométernyi hadügyminisztériumi átirat keletkezett azügyben, hogy Winstonnak melyik alakulat, mikor és miként adományozhat tiszteletbeli rangot. A szárazföldieket leugatta a RAF, a RAF-ot a Royal Navy (mert hát mégis, Winston ugyebár First Lord volt, kétszer is), végül - a legenda szerint - harcban őszült generálisok estek egymásnak, és szóhasználatuk egyre kevésbé felelt meg a Felsőházban megszokottnak, aztán Winstonnak elege lett - de ezt egyszer majd megírom, ha Isten is úgy akarja...

Neoprimitív 2009.11.30. 11:36:53

@NagyTeve: Igen, a SAS-sal valóban Stirlingre vezethető vissza a jó viszony. Meg gondolom arra is, hogy a SAS állománya rotálódik, a katonák egy idő múlva visszatérnek az anyaezredhez, tehát nincs mire féltékenynek/nagyképűnek lenni. Az ejtőernyősök és a tengerészgyalogosok viszont más kategória.

A szimbólumoknál pedig úgy látszik komoly továbbképzésre kell mennem a két ünnep között, mert csak a köznapiakat ismerem fel.

Az Order of Precedence kiemelt súlyát az adja az angoloknál, hogy így kapásból nem tudnék másik olyan, komoly katonai hagyományokkal bíró országot mondani, amelyik az elmúlt jó három és fél évszázad alatt nem szakított legalább egyszer gyökerestül a múltjával, beleértve a korábbi katonai szervezetet is. A legtöbb helyen legfeljebb erkölcsileg tartja magát valamelyik alakulat egy korábbi utódának, nem pedig folyamatos szolgálat révén.

Neoprimitív 2009.11.30. 11:43:56

@paranoid T.R. marcipan: A krími háborúba akkora mellénnyel mentek az angolok, hogy szerintem úgy gondolták, had lásson az a csóró muzsik valami rendes egyenruhát is, harcolni úgy sem nagyon kell majd. A hadsereg még mindig Wellington waterloo-i győzelméből élt, a főtisztek nagy része kifejezetten sértésnek tekintett minden változtatási javaslatot.

juditmanó 2009.11.30. 11:44:39

@Neoprimitív: Nagyon tetszett a poszt, a dobosok milyen fajta lovakon ülnek, valamilyen speciális brit paci ez a szörcsizmával?
Azért a póréhagyma afrodiziákumként való alkalmazásakor a kelta nök nem lehettek nagyon boldogok, esetleg, ha fogkrémet is fogyasztott a párjuk hozzá :)

paranoid T.R. marcipan 2009.11.30. 11:48:06

@Neoprimitív: erős röhögőgörcs kiváltásával végülis harcképtelenné lehet tenni egy hadosztályt... :)

Michael Collins 2009.11.30. 11:53:18

@Neoprimitív: A krími háború is egy olyan dolog, ami miatt nem értem, hogyan tudott Nagy-Britannia megtartani egy akkora gyarmatbirodalmat! Inpotens és inkompetens katonai vezetésük volt abban az időben. Persze a csúcs az volt amikor a Mick (The Big Fella) Collins porig alázta őket egy jól megszervezett gerilla hadsereggel. És végül csak meg kötötték az Anglo-Irish Treatyt :).

Michael Collins 2009.11.30. 11:56:23

@Neoprimitív: A baklavai (bocs), balaklavai csatából a nemzeti költő még hős eposzt is csinált! Pedig csak öntelt, pojáca tisztek bénázása volt, hatalmas mázlival a végén!

M65od 2009.11.30. 11:56:36

Köszönjük Szerző Úr, nagyon jó iromány lett!
A medveszőr kucsma ugyan praktikus okokból még mindig eredeti alapanyagból készül, de az egyenruhákra azért már korábban rányomta bélyegét a takarékosság, mert 1971 óta nem valódi aranyszálat használnak.

Neoprimitív 2009.11.30. 12:07:18

@juditmanó: Igen ez egy Clydesdale fajtájú, skót eredetű paci. A legtöbb sárga (azaz barna), de Drum Horse-nak mindig ezt a foltosat választják. Hagyományosan valamilyen ókori hős vagy mondai alakról nevezik el őket, a két legutóbbi Constantine és a Spartacus volt, de úgy rémlik, Constantine már nyugdíjban eszi a zabot.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2009.11.30. 12:45:25

@Neoprimitív: Mindenekelőtt nagy gratula a posztért! A másik dolog pedig, hogy megnéztem az első flash beillesztett részeit és hiányos. Hiányzik belőle pont a leglényegesebb elem, ami mutat a film fellelési helyére. Ha Prof Pizka, vagy te elküldené a blog emailcímére a linket, hogy melyik filmbejátszás jönne ott, szívesen beillesztem.

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2009.11.30. 12:48:30

OFF

@Michael Collins: mert tudtak tanulni. A Krím első telén a franciáktól kaptak élelmet és takarókat is, mert a logisztikai elképzelésünk nagyjából Wellingtoné volt (aki, csak halkan jegyzem meg, tett is eleget a megkövesedés érdekében) aztán Kínában megmutatták a franciáknak, milyen a modern hadsereg (Armstrong-rendszerű hátultöltő ágyúk, Enfield-rendszerű huzagolt puskák). Az ír háborút meg azért vesztették el, mert a politikusok korlátozták őket veszettül (úgye Irország Nagybritannia része, hát ott nem illik büntetőexpedíciókat vezetni, csak a civil hatalmat szabad segíteni).

paranoid T.R. marcipan 2009.11.30. 12:53:02

@Zig Zag: a Proftól csak olyan linket kaphatsz, amin minimum félmeztelen lányok rohangásznak.
tényleg, hogy maradhattak ki a posztból? tudtam én, h vmi furcsa. :)

Lucius Flavius Arrianus 2009.11.30. 13:02:05

@NagyTeve:
és hát politikai problémára politikai megoldásokat kerestek. Ha szükséges volt, az ángliusok a józan észnek is tudtak engedményeket tenni. Érdekes, hogy MC és WSC - a tárgyalások során - majdhogynem jó barátságba keveredtek; ha MC nem hal meg, Winston valószínűleg az Other Clubba is bevezette volna. Kölcsönösen becsülték egymást. Collins röviddel halála előtt Bonar Law-val a következőket üzente: "- Mondja meg Winstonnak, hogy nélküle semmire sem jutottunk volna." WSC pedig így emlékezett meg róla a The Aftermath-ban: "Egy gonosz örökség birtokosa, zord körülmények között nőtt fel és vad időket élt át, ennek ellenére olyan tulajdonságokat árult el tettben és karakterben, amelyek nélkül az ír nemzeti létet nem lehetett volna helyreállítani."

Neoprimitív 2009.11.30. 13:03:10

@paranoid T.R. marcipan: itthon volt közben az asszony. Nehéz megmagyarázni, hogy mit keresnek egy komoly hadtörténeti cikkben a - nem skót - dudák.

Michael Collins 2009.11.30. 13:05:52

@NagyTeve: Azért a kedves Black'n'Tans messze nem a civil hatalmat segítette, hanem büntetet mindenkit akit ért. Mint a croke-parki gaelic-foci mecsen történt lövöldözésnél, bár az nem biztos, hogy a stadionban is lövöldöztek, de a stadionon kívül tuti! Nem véletlenül koncoltak föl közölük sokat az írek!

Lucius Flavius Arrianus 2009.11.30. 13:10:49

@Michael Collins:
"A krími háború is egy olyan dolog, ami miatt nem értem, hogyan tudott Nagy-Britannia megtartani egy akkora gyarmatbirodalmat!"
Úgy, hogy a brit birodalom alapvetően liberális birodalom volt. Ahol csak lehetett, a tárgyalásokat részesítették előnyben, illetve mindig megtalálták a módját annak, hogy gyarmati területeik uralkodó osztályaival (lásd India) kiegyezzenek. Gandhi csak egy szabadelvű birodalomban tehette meg azt, amit tett; a franciák, a belgák vagy a németek régen felakasztották volna.

Michael Collins 2009.11.30. 13:12:40

@Lucius Flavius Arrianus: OFF Szerény véleményem szerint WSC azért tett engeményeket Mick (The Big Fella) Collinsnak, mert így még volt eséje a 6 északi megye megtartására. Ugyanis ott élt a leginkább koronahű protestáns kisebbség. A mai köztársaság területén élő protestánsok már messze nem kötődtek annyira a koronához. De Ulsterben más volt a helyzet, az ottaniak nem is akartak asszimilálódni a helyi írekkel. Ezért is parázslik még mindig (sajnos) a felszin alatt a probléma!

Őrültteknos 2009.11.30. 13:12:40

Akkárhogy nézem a második videót, szerintem ott vonalból oszlopba rendeződnek és nem oszlopból vonalba...

paranoid T.R. marcipan 2009.11.30. 13:13:19

@Neoprimitív: érthető. esetleg lehetett volna néhány a kiképzésben megfáradt, a forróságtól félmeztelenre vetkőzött katona. juditmanóval és a női olvasókkal szobrot emeltünk volna neked érte:)

Loop · http://www.autostat.hu/ujdonsagok 2009.11.30. 13:15:38

érdekes írás. én azthittem, hogy tényleg csak dísznek vannak.

Michael Collins 2009.11.30. 13:23:44

@Lucius Flavius Arrianus: Ebben egyetértek Veled. De Lord Pulóver (bocs) Cardigan, Lod Lucan, Lord Rgalan és Nolan kapitány a borzalmas katonai hiearchiát testesítették meg. Egy tiszt nem hajtja végra a felettese által adott parancsot, nem egyélrtelmű parancsot adnak, amit a futár a saját értelmezésében ad át, ez beromi gáz. És erről még Tennyson ódát is zeng!
De a Dél-Afrikában sem remekelt a brit hadvezetés.

Lucius Flavius Arrianus 2009.11.30. 13:24:26

@Michael Collins:
ez - részben - igaz. Mindazonáltal WSC, emlékezve apja hírhedett "Ulster harcolni fog; Ulsternek igaza lesz" szlogenjére, el akarta kerülni a totális háborút. Bármit mondjanak róla, WSC a legkevésbé sem volt vérszomjas alkat, az ír kérdésben pedig - egész pályafutása során - rendkívül mérsékelt nézeteket vallott. Persze, a választási kampány, az más: az ulsteri problémával kapcsolatban senki sem használt hangfogót, ami talán érthető.
Mindazonáltal Winstonnak alapvető szerepe volt a megegyezésben. Ulster tekintetében pedig ugyanazt mondhatjuk el, mint minden hasonló konfliktus esetében: valamikor, valahol, valaki visszalőtt. Minden nemzedék megpróbálkozott valamiféle megoldással. Egyszer majd csak sikerül.

Michael Collins 2009.11.30. 13:28:24

@Lucius Flavius Arrianus: OFF Vannak olyan vélekedések, ha nem lövik le Collinst, akkor 5-10 év alatt a már bejáratott gerilla taktikájávan megszerzi az Északi-Megyéket is! Nekem személy szerint az a véleményem, hogy a briteknek (mint állam és hatósáh) nincs helyük az Ír szigeten.

Lucius Flavius Arrianus 2009.11.30. 13:29:52

@Michael Collins:
persze. Az egész balaklavai históriának van egy vígoperai fílingje. Érzékelte ezt a londoni utca is, ekkoriban jelent meg a vicclapok karikatúráin Blimp ezredes, ez a tyúkeszű, puhány, röhejes figura is, aki megtestesítetta a közkeletű nézetet, miszerint Őfelsége hadseregében az égvilágon semmi sincsen rendben :-)
A figurát később - Beaverbrook Evening Standard-jében - a harmincas évek elején David Low élesztette újjá; szerintem a neten is megtalálható.

Michael Collins 2009.11.30. 13:32:59

@Lucius Flavius Arrianus: Az övék volt (talán) a világ legütőképesebb hadserege, és szinte idiótákat raktak az élére :)!

Lucius Flavius Arrianus 2009.11.30. 13:35:00

@Michael Collins:
hát, ha ír vagy, én tökéletesen megértem ezt a hozzáállást; mindazonáltal - csendesen - megjegyezném, hogy a történelmi sérelmek distinkciók nélküli fölhánytorgatása, a históriai szekrényekbe zsúfolt csontvázak kiborogatása nem mindig és nem mindenhol hozta meg azokat az eredményeket, amiket vártak tőlük.

Michael Collins 2009.11.30. 13:44:08

@Lucius Flavius Arrianus: :)
Bár megjegyzem a Véres Vasárnap szerintem még messze nem csontváz. És a brit politika, hadsereg még mindig adós a válasszal, mert eddig csak szerecsen mosdatás ment. Ez a mondat pedig szért is vicces, mert a brit hadsereg Észe-Írországban is használta a Saracen nevű páncélosgépjárműveket :)!
De tisztában vagyok, hogy az észak-ír konfliktus megoldódásához 1-2 komoly összecsapásokat megtapasztalt generáció felnövése kell!
Bár lelkem mélyén az SNLA -val(Scottish National Liberation Army)is szimpatizálok :)!

Michael Collins 2009.11.30. 13:46:08

@Michael Collins: Bocs, de azt akartam írni, hogy 1-2 komoly összecsapásokat nem tapasztalt generáció.

Lucius Flavius Arrianus 2009.11.30. 13:51:40

@Michael Collins:
rossz helyre, rosszkor, rossz parancsokkal küldött katonaság vs. feszült politikai helyzet felelőtlen politikusokkal - nos, minden adott volt a tragédiához. Meg is történt. Senki nem mentheti a történteket. Mégis, én az ártatlan áldozatok mellett ott látom azokat a katonákat is, akiket felelőtlenül, egyértelmű parancsok hiányában hagytak magukra feletteseik és a politikusok is.
Az ördögi körök ördögi tulajdonsága, hogy újrateremtik önmagukat.

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2009.11.30. 14:07:48

@Michael Collins: khm ... most megpróbálok visszafogottan fogalmazni: a hadjárat, büntetőexpedíció és rendőri akció között különbségek vannak. Ha nehezen hihetőnek is tünik, 1919-1921-ben a hadsereg a civil hatalmat segítette. A Black and Tans még véletlenül se tartózott a hadsereghez, hanem segédrendőrségi erőként működött.
Általába véve azt is szeretném hozzátenni, hogy az egyoldalú, csak a saját véleményt alátámasztó érveket kiemelő álláspont valószínűleg nem a legmegfelelőbb - legalábbis nem ezen a fórumon.

Tiboru! Most dícsérj meg, amiért ennyire diplomatikus voltam :P

INkvizitor 2009.11.30. 14:16:09

Kiváló írás, élmény olvasgatni ezt a blogot :)))

alábbiakban szereplő bármelyik alakulatról lehetne írni akár, kifejezetten tetszik ez a fajta brit katonai hagyomány őrzés.

en.wikipedia.org/wiki/British_Army_order_of_precedence

Lucius Flavius Arrianus 2009.11.30. 14:27:26

@NagyTeve:
azzal azért nincsen semmi baj, hogy ha valaki vállalja a saját véleményét, horribile dictu elfogultságait, hiszen mindannyiuknak vannak. Semmivel sem alább való, mint a - történeti diskurzusban nem igazán értelmezhető - objektivitás, ami követelményként szép, ám általában kilóg alóla a lóláb. Szóval belefér a diskurzusba az is, amit Michael Collins uraság mond. Nem bántott és nem sértett senkit. Ha téved, hát téved, ha igaza van, akkor meg igaza. Már ha van olyan, hogy igazság. Azt csak a marxisták hiszik, hogy - objektív igazságként -birtokában vannak a felismert történelmi szükségszerűségnek :-)

Michael Collins 2009.11.30. 14:28:51

@NagyTeve: Tényleg diplomatikus voltál :)!
A rendőri erőkhöz, csak annyi hozzáfüzni valóm lenne, hogy az RUC (rendőri) erőit jó néhány éven keresztül erősítették meg brit ektőernyősökkel Észak-Írotszágban!
A Blac'n'Tans meg a leszerelt brit katonák közül verbuválták.

Radio Free Aberrania · http://radiofa.blog.hu/ 2009.11.30. 14:36:51

remek poszt.

a hd örülhet, hogy a commonwealth minden tagja nem akart magának egységet. nehéz lett volna a 41. Szt. Istenhátamögött-Szigeteki század zubbonyait gombolni :)

a pörgés-forgást meg nem orosz kiképzőtiszt tanította be, az azért látszik. nincs két katona, aki egyszerre lépne (vagy pont ez a lényeg?)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2009.11.30. 14:40:19

@Zig Zag: Prof. Pizka jól szabott videolinkjeit Mr. T-vel (elnézést) varratja, ő maga csak az irodalomért tehető felelőssé.

T.R: nem vagy te egy kicsit? :-)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2009.11.30. 14:41:38

jut eszembe: a Clydesdale nagyon nemes lófajta, az Angol Legelőkelőbb Dobosok Alakulatán kívül jellemző felhasználása még ez:

en.wikipedia.org/wiki/Budweiser_Clydesdales

seresló, barátaim, seresló...

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2009.11.30. 14:43:42

@Lucius Flavius Arrianus: tévedsz, kedves barátom, de alaposan! Én vagyok az abszolút igazság letéteményese és aki ezt tagadja az eretnek és máglyán kell megégetni :P

Michael Collins 2009.11.30. 14:45:59

@Professor Pizka: Nem vagyok képben (csak a sör oldaláról), de szerintem van rokonság a középkori csatmének és a mai söröslovak között!

juditmanó 2009.11.30. 14:50:06

@paranoid T.R. marcipan: csak támogatni tudom a felvetést :D

Michael Collins 2009.11.30. 14:53:03

@NagyTeve: A máglyá kérdésben nekem az a legviccesebb-furcsább-szomorúbb, amikor a szegény és rendesen basztatott, megégetetett reformátusok küldik máglyára az unitárius Szervét Mihályt.

Lucius Flavius Arrianus 2009.11.30. 14:54:41

@NagyTeve:
...lehetne szó - a máglya helyett, az kényelmetlen is, snassz is - esetlegesen természetben (bulin, seritalban) leróni a büntetést? No nem mintha félnék a tűzhaláltól - egy ősöm szalamandra volt -, de a mai, kevéssé környezettudatos időkben tanusítsunk önmérsékletet, ha lehet. A szerves anyagok autodafé formájában történő elpusztítása - még ha a korcs tömeg erkölcsi épülését szolgálja is - nem föltétlenül a leginkább célra vezető metódus, kérlek alássan :-(

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2009.11.30. 14:59:32

@Lucius Flavius Arrianus: Domine, egy olyan alak, aki eddig az összes bulit elbliccelte, az csak ne vegye szájára a Szent Sör nevét!

Lucius Flavius Arrianus 2009.11.30. 15:04:13

@NagyTeve:
amice, nemcsak Apácai Csere Jánosnak, de nekem is vannak ám Mentségeim (még ha a kutya se kíváncsi rájuk):-))

Neoprimitív 2009.11.30. 15:05:03

Ha az ír kérdés ilyen egyszerű volna (szemét angolok, rendes írek), akkor már régen nem lenne probléma. Nagy Teve, tiboru helyett is megdícsérlek!

Michael Collins: Bármelyik háborúról, felkelésről el lehetne mondani, hogy ha még kétszer annyi ideig kihúzta volna a vesztes fél, mint ameddig az egész tartott, akkor más lett volna a vége. (Függetlenségi és polgárháború 1919-23, +5-10 év alatt elfoglalták volna északot.) Itt egyébként is kérdéses, hogy ki tekinthette magát vesztesnek. Nagyon könnyű mások helyett vérszomjasnak lenni, de ha az írek többségének nem lett volna elfogadható a Treaty, akkor legkésőbb a polgárháborúban össznemzeti felháborodás söpri el a névadódat, erről pedig ugye szó sem volt.

A mostani konfliktusnál pedig Lucius Flavius Arrianus-szal értek egyet: a katonaságot koncepció nélkül, pusztán a helyi rendőri erők teljes erkölcsi leamortizálódása miatt küldték oda, gyakorlatilag golyófogónak két harcoló fél közé. Erre a katonaság nem alkalmas. (Akkor még tudomásom szerint sehol sem volt békefenntartó kiképzés a világon.) Ez nem zárja ki, hogy a katonák utána ne követtek volna el bűnöket, használtak volna feleslegesen fegyvert. Szerecsent pedig mindkét oldal bőszen mosdat, hiszen az áldozatok nagy része civil volt, akiknek a haláláért senki sem szereti vállalni a felelősséget, mert elhomályosulna a csillogó lovagi páncélja.

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2009.11.30. 15:05:19

@Lucius Flavius Arrianus: eltaláltad! Sőt, még a macskakommandó se kiváncsi rájuk, márpedig a következő bliccelésnél ők fognak meglátogatni :P

Michael Collins 2009.11.30. 15:06:38

@Lucius Flavius Arrianus: Te voltál az egyetlen (még be nem sorozott) úr a Magyar Néphadseregben :)!

Michael Collins 2009.11.30. 15:12:22

@Neoprimitív: Az egészben az a legszomorúbb, hogy sokak szerint de Valera politikája vezetett oda, hogy az írek nem harcoltak tovább! Nem véletlenül nevezik Quislingnek de Valerát a Nation Once Again c. rebel-songban!

Neoprimitív 2009.11.30. 15:13:04

@Professor Pizka:

Off: Egyszer Stuttgartban belefutottunk valami sörfesztivál nyitóbanzájába a főtéren. Állt ott egy méretesen megpakolt söröskocsi is, úgy emlékszem hat ilyen pacival. Egyszer csak az egyik úgy gondolta, hogy neki már körbeért a reggeli vízadag, majd ettől még két másiknak is megjött a kedve. Mit mondjak, nagy test, nagy élvezet, majdnem csónakokat kellett hozni, hogy át lehessen kelni a téren...

Michael Collins 2009.11.30. 15:17:15

@Neoprimitív: Akkor a Cannstatter Wasen volt!

Lucius Flavius Arrianus 2009.11.30. 15:22:20

@NagyTeve:
van kutyám! Nem félek!
(Jó, tacskó. Szegénykémet kölyökkorában állandóan verte egy macska, aki tkp. a nevelőanyja volt. Minden este hatkor bemászott hozzá és - szó szerint - felpofozta, majd a síró Jánost bőnyállal megtisztogatta.)
Ezt csupán a "lássunk tisztán" elve miatt tartottam szükségesnek megjegyezni. Nem kívánom a macskák vesztét; vallom, hogy minden rendes cicus értéke és dísze a bioszférának, DE: János tűréshatárának is van határa. Dixi.

@Neoprimitív:

igen, itt a kulcs: "kérdéses, hogy ki tekinthette magát vesztesnek".
Eleddig a politika volt az, ami - a XX. század második felében - minden tekintetben csődöt mondott az ulsteri kérdésben. Nem az egymás mellett élő emberek, akiket - olykor - sikerrel uszítanak egymás ellen.

Titus Pullo Urbino 2009.11.30. 18:27:25

Ez nagyon jó lett Neo! Gratula, élvezet volt olvasni, meg kicsit meglepő is, nem gondoltam volna, hogy ezek a gyerekek harcoló alakulatban szolgálnak, amikor élőben láttam őket, nagyon gyenge testőri bandának tűntek, összevissza lépkedtek, menetelni biztosan nem sokat gyakorolhattak. A lovasok viszont kemény legényeknek néztek ki, de lehet, hogy ez csak a felszín és valójában a lovas és a gyalogos is brutálkemény szuperkatona, az afgán hegyek réme.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2009.11.30. 18:42:05

@Neoprimitív: az OMM-nek már volt ilyen békefenntartó katonai missziós feladata, tehát az I.vh. előtt :) ha jól emlékszem Krétán voltak a fiúk.

Mindazonáltal tényleg parttalan irányba mehet a vita az észak-ír konfliktus terén. ésn sem tennék most igazságot, csak annyit mondok, hogy mindez egy szerencsétlen helyzetnek volt köszönhető, ami James (magyar fordításban Jakab) királynak volt köszönhető. Szerencsétlen I. Jakab néven angol (1603-25), ugyanakkor VI. Jakab néven skót király volt. Tehát egy skót volt az angol király, s mint ilyen az anglikán egyház feje is, minekelőtte szerencsétlen katólikus skót volt, akit a skótok nettó árulónak gondoltak kaz említett két nyomos ok miatt. Nem különben az angolok, szintén két okból. Könnyen felfogható, hogy erősen támogatáshiányos volt Jakabunk, aki ellen robbantásos merényletet (Gunpowder Plot) is hajtottak végre. Nem volt mit tenni, támogatókat kellet vásárolni mindkét nép nemesei körében, amit leginkább földadományozással lehetett elérni. Apró bibi a koncepcióban az volt, hogy csak adományozható földje nem volt jó Jakab királynak, hát ránézett a térképre és a szomszéd szigetre esett a tekintete. Az elképzelést tett követte: nagyban adományozta Jakab király az őt támogató angol és skót nemeseknek azt a földet, ami nem az övé volt. A nemesek pedig az adományozólevelet lobogtatva jól odamentek és belakták az ingatlant. Aztán teltek múltak az évek - így a lefrissebben érkező angol ill. skót népek családjai is 300 éve lakoznak ott.

tucano 2009.11.30. 22:59:59

Eton helyett Harrow School, de Oxford and the Guards stimmel:
www.youtube.com/watch?v=aO_yyCPmTu0&feature=fvw

Nagyon jó írás volt, de a medvekucsma mintha korábbi lett volna, valami miatt úgy emlékszem, hogy már az angol-francia gyarmati, kanadai háborúkban is ebben küzdöttek, de lehet, hogy csak a Delfin könyvek írója hibázott:)

Neoprimitív 2009.11.30. 23:58:13

@Zig Zag: Persze, katonákat korábban is vetettek be felkelések, polgárháborús felek szétválasztására, de én a ma szokásos spéci kiképzésre gondoltam. Mert régen azért gondolom a békefenntartás azért nagyjából a "beverjük a pofáját, aki ugrálni mer" kategóriát jelentette. (Ez az OMM dolog viszont érdekes, mikbe nem másztunk bele?)

@tucano: A kucsma eredete biztos, korábban a gárdisták elől magasított "püspöksüveget" hordtak, ilyet:

en.wikipedia.org/wiki/File:Battle_of_bunker_hill_by_percy_moran.jpg

Vérnűsző Barom (törölt) 2009.12.01. 06:32:08

@Neoprimitív: A képet elnézve némileg meglep a kisdobos intézmények egykori népeszerűsége. Az biztos, hogy a népszerűsítésre rászorult...
Kissé hálátlan feladatnak tűnik, és hát ütemvesztés nélkül, hatékonyan használni fegyverként egy dobverőt, kicsit macerásnak tűnik.

Vérnűsző Barom (törölt) 2009.12.01. 06:35:13

@Neoprimitív: "beverjük a pofáját, aki ugrálni mer"
Most mennyiben más? Elétesznek egy kéremet?
Ha jól értelmezem a békefenntartók feladatkörét (gyaníthatóan persze nem), akor még azelőtt kell beverniük a potenciális ugráló pofáját, mielőtt ugrálni kezdene.
Amikor meg már ennek ellenére mégis ugrál, akkor udvarias távolságtartással szemlélik.

Neoprimitív 2009.12.01. 07:19:07

@Vérnűsző Barom: Persze, csak akkor nem csak ígérték. Az ántivilágban a katonaság felvonultatása azt jelentette, hogy vagy az én szabályaim szerint játszol vagy lerúgunk a pályáról. Ma azt, hogy vagy az én szabályaim szerint játszol ... vagy nem. Nem állítom, hogy az volt a humánusabb, de a szerepek egyértelműbbek voltak.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2009.12.01. 08:02:51

@Neoprimitív: Nem, nincs igazad - a Krétán teljesített békemisszió a mai modern értelemben vett békefenntartás volt, ahol igyekeztek a feleket szétválasztani, a konfliktus exkalációját megelőzni, sőt még igyekeztek biztosítani a közigazgatást is.

Guglizd meg mondjuk azt, hogy Kréta, Monarchia, békefenntartás

Ilyeneket találhatsz pl.
Szenes Zoltán: A békefenntartás hatása a magyar haderőre

"A magyar békefenntartói szerepvállalás a 19. század végéig nyúlik vissza. Magyar katonák az Osztrák–Magyar Monarchia közös hadseregének részeként a világ számos pontján igyekeztek megakadályozni a konfliktusok eszkalációját: békefenntartói feladatot láttak el 1897-ban Kréta szigetén, részt vettek a kínai boxerlázadás (1901) utáni helyzet normalizálásában, óvták a békét Koszovóban (1902–1907) és Albániában (1902–1914). A második világháború után 1973–75 között egy 750 fős magyar kontingens tevékenykedett a Nemzetközi Ellenőrző és Felügyelő Bizottság égisze alatt Dél-Vietnamban."

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2009.12.01. 08:05:10

Vagy pl itt - a cím mindenesetre kissé túlzó :)

www.sulinet.hu/eletestudomany/archiv/1999/9926/akonzul/akonzulk.htm

Dr. Ravasz István hadtörténész: Egy magyar találmány: békemisszió - A KONZUL KÖZBELÉP

Neoprimitív 2009.12.01. 09:20:41

@Zig Zag: Értem, nem is kételkedtem benne, de - hacsak a régebbi korokról szóló leírások nem torzítanak -, akkor ezt a kor szabályai szerint tették: ha mondjuk valaki nem fogadott szót, becsukták, ha erre a tömeg meg akarta ostromolni a börtönt, akkor lövettek és ezt itthon senki nem vette zokon. A belinkelt cikk szerint is "nemegyszer fegyverrel teremtett békét, Malaxánál pl a Mária Terézia cirkáló lövegeinek támogatásával tudta szétválasztani a harcoló feleket". Ma a saját országának a sajtója/jogvédői szednék először ízekre azt a katonai parancsnokot, aki ilyet tenne.

Ahogy Vérnűsző Barom is írta, ma a békefenntartók tíz eset közül kilencben csak udvarias fejcsóválással figyelhetik, ha valaki szarik a fejükre, különösen, ha mindkét fél ezt teszi.

Titus Pullo Urbino 2009.12.01. 11:25:57

A lovas testőrre visszatérve: a Szolgálati Szabályzatuk szerint morcosan kell ülni a lovon, a túristamegvető tekintet kötelező, viszont ha egy fényképezkedő olyan bátor lenne, hogy a fekete ló felé nyúlna, akkor morcosan a ló feje melletti táblára kell mutatni a karddal: BEWARE! HORSES MAY KICK OR BITE!

Lucius Flavius Arrianus 2009.12.01. 15:08:24

@Titus Pullo Urbino:
...valamint a hátsó traktusból fin... akarom mondani szeleket is ereget!

s_timcsi · http://autostat.hu/cikk-kereso 2009.12.01. 16:11:58

Az első posztod, ami felkeltette az érdeklődésemet!

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2009.12.01. 18:37:50

@Neoprimitív: Nos, az attól függ. Ha a békefenntartó kontingens mozgástere a hátország jogvédőin múlna, akkor talán helyet kéne cserélniük. Szerintem nem lehet ezt alapigazságként elfogadni, hogy a békefenntartók nem alkalmazhatnak erőszakot. Előszöris kérdés, hogy ENSZ, vagy valamilyen más alapon történik a békefenntartás. (úgy látom egy békefenntartós poszt is elkéne ;-)) Másrészt azon, hogy a békeművelet milyen alváltozathoz tartozik, mert a békét nem csak fenntartani lehet :) Lehet például építeni és kikényszeríteni is. Tehát itt különösen a mandátumra gondolok. ENSZéknél, általánosan igaz, hogy a harcoló felek mindegyike (azt most hagyjuk, hogy milyen nyomás hatására) mintegy behívja a békefenntartókat és minden további érdemi dologban megyegyeznek, különösen pl. hogy fegyveres-e a békefenntartás. És persze azon is, hogy milyen támadás elhárításáról van szó. És nem gondolom, hogy pl fegyveres támadás elhárításául alkalmazott fegyveres védelem esetén magyarázkodni kényszerülne a békefenntartó erő. Olyanról viszont már hallottam, hogy azért kényszerültek magyarázkodni, mert nem használták fegyvereiket, amikor pedig kellett volna.

Papp Sanyi 2009.12.02. 12:39:59

Mi az a Blac'n'Tans? A poszt megint remek lett, grat!

Neoprimitív 2009.12.02. 13:28:43

@s_timcsi: Jobb később, mint soha!

@Papp Sanyi: Black 'n Tans, félreguláris, segédrendőri alakulat volt az 1920-as években az ír felkelés idején. Valóban döntő részben leszerelt, ráadásul nem ír katonákból verbuválták, hogy megerősítsék az írországi rendfenntartókat. A nevük onnan származik, hogy a rövid határidő miatt keki színű katonai nadrágot de sötét, rendőrségi zubbonyt hordtak. Kb. egy évig gyakorlatilag kontroll nélkül működtek, pont úgy, ahogy ellenőrzés nélküli fegyveres csoportok szoktak. A kegyetlenkedéseknek persze megvolt a hozadéka is, mire feloszlatták őket úgy rémlik 40% volt a veszteségarányuk, szóval az írek sem hagyták magukat. Az igazsághoz tartozik, hogy nem minden disznóságot ők követtek el, volt egy Auxiliary Division nevű másik egység, ami talán még véreskezűbb volt, és a hadseregnek is voltak csúnya húzásai, de a köztudatban minden hozzájuk kötődik, a kifejezés ma is a "mocskos angolok" szinonímája. (Már persze akkor, ha nem sörről van szó, mert akkor egy világos sörből és Guinessből álló réteges sörkoktél. Alul van a világos ale, fölé töltik ügyesen a Guinesst, hogy ne keveredjen össze.)

@Zig Zag: Azt hiszem egyről beszélünk, meg neked a rálátásod is nagyobb a dologra. Lehet, hogy ez a békefenntartó téma is olyan mint a postás meg a kutya esete, hogy a világ számtalan pontján működik és hatásos, a hírekbe csak a kudarcok kerülnek bele. Az általam ismert helyzetekben egyébként a baj legtöbbször nem abból származott, hogy a békefenntartók magukat nem védték meg, ez egy egyértelmű szituáció, hanem abból, hogy nem tudtak mit kezdeni azzal, hogy az elvileg őket behívó-elfogadó harcoló felek vígan irtották egymást továbbra is, akár a jelenlétükben, mert erre vonatkozóan már nem voltak egyértelműek a jogosítványok és/vagy az erő (ld. Srebrenica, Ruanda). De szerintem ezt ne ragozzuk tovább, tényleg úgy gondolom, hogy egy platformon vagyunk.

Michael Collins 2009.12.02. 15:36:27

@Neoprimitív: Az utóbbi években a Black'n'Tans szót sajnos a Guinness is elkezdte használni a kampányaiban (utalva a világos barna habra).

MTi 2009.12.02. 20:07:32

A poszt csillagos ötös - gratula!
Egy kérdés: ha valamelyik ló nyerít, azt ugye nem varják valamelyik testőr nyakába!? És fordítva? :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.12.03. 04:38:22

@Michael Collins:

Ezzel a véleménnyel jó páran így vagyunk...

Papp Sanyi 2009.12.03. 08:58:20

@Neoprimitív: Köszönöm a felvilágosítást!

Vérnűsző Barom (törölt) 2009.12.03. 09:37:36

@MTi: Nem nagyon nyerítgetnek azok. Állnak nyugodtan, aztán ha kell mennek ugyanolyan nyugodtan, cirka annyira elevenek, mint a söröshordő, amit egyébként cipelnek.
Valami egyszerűbb robottal több bajuk lenne...

Érdekes videót lehetne készíteni viszont a felkészítésükről. Cirka, mint pár kőről...

taser 2009.12.05. 09:02:16

A békefenntartásnál többféle mandátumról lehet beszélni.
Van ugye a megfigyelő misszió ( monitoring) amikor csak nézni lehet mit csinálnak az ellenfelek és csak önvédelemből lehet fegyvert használni ( ilyen volt Ruanda és Bosznia is az elején)
Aztán van a végrehajtó misszió (executive) amikor oda is lehet ütni ha valaki nagyon ugrál sőt a helyi közigazgatást, rendőri és katonai szerepet is külföldi békefenntartók játsszák. ( pld Koszovó az UNMIK idején)
Van aztán tanácsadó misszió ( mentoring)ilyennek indult Afganisztán (és most át kellene állni egy executive formációra de akkor kiderülne, hogy az elmúlt 7 évben mindenki csak hantázott velük kapcsolatban.)

Hogy tovább "fokozódjon a nemzetközi helyzet" vannak olyan békefenntartó missziók aminek csak a neve az pld az Abháziába és Oszétiába bevonuló orosz csapatok is békefenntartónak nevezték magukat pedig csak jöttek "ráerősíteni" hogy a grúzok ne nagyon ugráljanak ( ez még a háború előtt volt)
Szóval nem olyan eccerű a békefenntartás sem.

2009.12.05. 15:53:22

"A két ezredbe az ország bármely részéből lehet jeletkezni és - meglepő módon - lovaglótudást egyáltalán nem várnak el, sőt."

Eszerint elzavarják a lovaglókat?:-)

Neoprimitív 2009.12.05. 16:24:34

@méhészborz: el nem zavarják, de az általam olvasottak szerint annyira más jellegű lovaglást kell megtanulnia a lovastestőrnek, mint amit egy normál lovas megszokott, hogy több gondot jelent az előzetes gyakorlat, mint hasznot.

taser 2009.12.06. 10:00:36

A sok hülye turistát szvsz nehezebb elviselni mint a fél talibán nemzeti gárdát. Az egyik videón látszik is, hogy elveszti a fejét a gárdista. Meg tudtam érteni! Én a szuronyt használtam volna :)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2009.12.09. 17:39:31

tiboruról tudunk vmit? előkerült, mailbox lemaradást ledolgoz, alaki kiképzés, körletrend?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.12.09. 19:20:35

@Professor Pizka:

Köszönöm az érdeklődést, kábé 36 órája itthon vagyok és kezdek visszaállni. Lemaradásom jelentős, igyekszem felvenni a fonalat.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2009.12.09. 19:32:59

nacsak szorgalmasan, küldtem szép új postot :-)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.12.10. 08:59:30

@Professor Pizka:

Nekiálltam végigolvasni a 68 várakozó levelet, szép kihívás, iparkodom :-)

Etniez 2012.04.12. 21:39:32

Szerintem a négyes gombolás a skótokét, legalább is úgy tűnt a mai parádé alapján

Etniez 2012.04.12. 22:24:41

mea culpa, tényleg írek. A zene miatt megzavarodtam:

youtu.be/LUAYQXkLRpQ
süti beállítások módosítása