Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) usa (54) USA (7) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

A haka

2010.02.19. 08:00 Professor Pizka

A tánchoz leggyakrabban ma már ötvenhárom kilós fiúkat és harmincnégy kilós lányokat társítunk gondolatainkban, ahogy a múlt heti agárversenyről megmaradt rajtszámokkal a hátukon bizarr mozdulatokat végeznek. A háttérben a szpíker bennfentes szöveget mormol imaszerűen, amit (szektájának beavatottjain kívül) más nem ért. Ebből van latin, amikor dél-amerikai bohócnak öltöznek, és van a sztenderd, amikor harmincas évekből ittfelejtett ficsúrnak és szabadnapos grizettnek.

Irodalomban jártasabbak tudják azonban, hogy a tánc lehet hadi magatartás, példa erre Kinizsi Pál, amint három halott törököt tartva ugrál. Meglehet, hogy a modern zsűri már csak a bajsza és a franciadarazsat meghaladó derékbősége miatt is visítozva menekülne, de szerencsére ez nem a salsa&merengue&mambo blog, hanem a lemil, így a továbbiakban a hadi táncok egyik fajtájával foglalkozunk.

A hadi tánc, mint az emberi magatartások jelentős része, levezethető a páviánhorda jellegzetes magatartásformáiból. A domináns páviánhím fejlett szemfogait, genitális tájékát mutogatja agresszíven és közben fenyegető hangokat hallat. Ez a magatartás maradéktalanul megvan az embernél. Ha valakire a lelki sallangok nem jellemzőek és az iskola személyiségtorzító terrorja sem nyomott stigmát romlatlan lelkére, akkor bátran visszanyúl a gyökerekhez. Mint például Mike "Iron" Tyson:

 

Miután megtudtuk, mi várna a félénk kis fehér puncikára fotósra, ha beszól a nagy Iron Mike-nak, megmutatkozik előttünk a harci tánc legfontosabb célja.

Az ellenfelek felmérik egymás erejét. Ha valaki kellően fenyegetően adja elő elrettentő koreográfiáját, akkor nem kell kétes kimenetelű, de legalábbis fárasztó csetepatéba bonyolódnia, mint ahogy Mike sem foglalkozott azzal, hogy lecsapja és meg..., szóval legyőzze a fotóst. A fallikus szimbolika hangsúlyos Mike purista elrettentő műsorában. Ez később is megmaradt. A főemlősök hímje ugyanis megalázóbb dolgot nem tud elszenvedni, mint a szexuális alárendelést. Persze a nyílt szexuális mutogatás a kulturált világban már a futballmeccsek lelátóira szorult. Helyette finom utalások vannak arra, hogy kinek nagyobb és mi és hova fog kerülni annak, aki velünk kikezd. Itt épp a Népi Kína mutatja meg, hogy mekkorák és milyen szögben állók rakétás erői: 

(Aki nem vette észre a videón a fallikus utalásokat, szóljon!)

Erre a terjedelmes bevezetőre csak azért volt szükség, kedves barátaim, hogy az emberek végre tisztán lássák... huh, túl sok tévét nézek. Szóval azért néztünk két elrettentő "táncot", mert vannak, akik a mai poszt fő témáját (a "hakát") amolyan primitív ungabunga hagyománynak tartják. Pedig nem más, mint elrettentő harci tánc, valahol Mike Tyson és a Népi Felszabadító Hadsereg díszszemléje között félúton.

Na de mi az a haka

A haka a polinéz népek, azon belül is a maorik harci tánca. Más polinézek másképp hívják a harci táncukat, így például a Fidzsi-szigeteken cibi a neve, míg Tongán Sipi Tau (erre még visszatérünk). Na de mi az a Polinézia és miért harci táncolnak ezek a fiúk? Polinéziát legegyszerűbben úgy definiálhatjuk, mint a Hawai'i, Új-Zéland (Aotearoa) és a Húsvét sziget (Rapa Nui) összekötésével előálló háromszöget. Elég nagy.

Ha jól megnézzük, akkor autópályát sem olyan túl sokat látunk ezen a vidéken. Van Hawai'i-n és Új-Zélandon. Közte repülve vagy hajóval lehet utazni. Nagyon érdekes élmény a Honolulu Int'l Airporton, amikor nem a szokásos (Beograd, Beromünster, Stockholm) felirat van, mint a régi rádió állomáskeresőjén, hanem Húsvét-sziget, Pitcairn, Tonga... (van valahol egy csomó képem a USS Arizona memorialról, csináljak belőle posztot?)

A polinézek azonban nem repkedtek, (kivétel: ld. Daniken művei) hanem hajóztak. Az elfogadott elmélet szerint az ausztronéz nyelvcsalád proto változatát beszélők Tajvanról származnak (ezért van az is bekarikázva a képen) és minimális keveredés után a melanézekkel, szétszóródtak a mai polinéz területeken. Csónakkal. Kenuval. Lélekvesztővel. Olyan izékkel, amelyeken már a Tiszán való másnapos csordogálásba is haltak bele, de legalábbis szenvedtek el másodfokú napégési sérüléseket, az ugornyai körzeti orvos nagy örömére.

Hogy miért táncolnak? Egyrészt kultúrájuknak élő része a tánc; a haka bizonyos fajtái esküvőkor, születésnapokon táncolandók. Harci táncot (ami egyébként nem haka, hanem peruperu) pedig azért, mert nem zavarta őket olyasmi, mint rakéta, puskapor... ők csak csónakkal tettek meg hatalmas távolságokat olyan vizeken, ahol még a harmincas években sem volt szokatlan néhány hajó eltűnése (vagy a Zöld Pofa vagy Holdvilág Charley által). Az elsőre fizetett a biztosító, a másikra nem. Így az ő díszszemléjük a harci tánc. Ez magában foglal: táncot, küzdelem színlelését, hangazatos fogadkozást. A hangzatos fogadkozás rendszerint arra utal, hogy:

1. mi az egy igaz Teremtő közvetlen leszármazottai vagyunk;

2. nagyobbak és erősebbek mint bárki más;

3. úgy valagon rúgunk, hogy visszafelé nem kell csónakázni, mert repülni fogtok.

A vendégek értelemszerűen az utolsó fordulatot a "mit kerestek ti itt, különben is ki vagy te, nem is ismerlek" elemmel váltják ki.

A posztonként kötelező félmeztelen férfiak következnek, figyelem:

Ők 1845-ből vicsorítanak ránk és üzenik, hogy bár a wikipédia szabadon használható, fejbe lesz verve a puskatussal, aki nem jelöli a felhasznált kép forrását.

A haka ma már persze nem annyira élő, mint régen. A funkcióját azonban megtartotta. Ahogy a magyar népi tánc is, csak a haka eredetileg sem parkettába font hajú barna kislyányok felszedését szolgálta.

A legismertebb, legtöbbet látott haka kétségkívül a Ka Mate haka. Ezt a tradicionális táncot Te Rauparaha főnök alkotta meg, egy csata szerencsés vége után. Itt látható maga a maori potentát balra lent. Ő arról volt nevezetes, hogy egyik vezéralkja volt a maorik egymás között vívott háborúinak, amelyet nyugati hatásra immár muskétával rendeztek el.

A haka, amelyet ő költött, ékes maori nyelven így hangzik:

Taringa whakarongo!    Halljátok!

Kia rite! Kia rite!          Készüljetek!

Kia mau! Hi!                Kezet csipőre!

Ringa ringa pakia!        Csapkodd a combod!

Waewae takahia!         Dobogj a lábaddal

Ka kino nei hoki! Hi!     Ahogy csak bírsz!

Innentől kórusban:

Ka mate! Ka mate!     Élünk, Élünk!

Ka ora! Ka ora!                                                  Meghalunk, meghalunk!

Ka mate! Ka mate!                                             Élünk, élünk!

Ka ora! Ka ora!                                                  Meghalunk, meghalunk!

Tenei te tangata puhuruhuru                              Itt áll a szőrös (hajas) ember

Nana nei i tiki mai whakawhiti te ra!                    Aki elhozta és meggyújtotta a napot

A Upane! Ka upane!                                            Lépj előre, lépj előre!

A, Hupane! Kaupane!                                          Lépj előre! lépj előre!

Whiti te ra! Hi!                                                   És rád ragyog a nap, hej!

A magyar fordítás az én vétkem, angolból ferdítettem, nagyjából szöveghűen.  A szöveg alapján felmerül a kérdés, hogy mi különbözteti meg a haka eltáncolóit egy ezoterikus hangvételű aerobik-edzés látogatóitól.

Sok minden.

Kezdjük azzal, hogy manapság a haka legismertebb előadói az új-zélandi rugby (rugby union) válogatott, az All Blacks tagjai. Hogy ők mennyire téveszthetőek össze aerobikozó csakratáltos hölgyekkel, ezt mindenkinek a fantáziájára bízhatnám, ha nem lenne az adidas, amelyik a hakát mint marketingfogást használta ki, így megmutathatom, mennyire harcias dolog ez valójában: 

Kérdés: szokás-e a hakától megijedni? A gyakorlati válasz az igen, mert az All Blacks többszörös világbajnok. Persze ezt kimutatni nem szokás, sőt, ha másik polinéz nép jön szembe, akkor ellen-haka, pontosabban a már emlegetett sipi tau érkezhet, mint ezen az Új-Zéland-Tonga meccsen: 

Persze akkor is válaszolhatunk a hakára, ha nem tartozunk egyetlen polinéz törzshöz sem, még a távolba szakadt és elszlávosodott FSO polinézekhez sem (elnézést). A módszert a walesi válogatott mutatja be a következő videón, azonban szükséges néhány észrevételt fűznöm hozzá.

Először: a haka itt nem érte el a célját, nem előzte meg a háborút.

Másodszor: akkor és csak akkor szegüljünk ellen a hakát bemutató rögbiseknek, ha mi is ugyananniyan vagyunk, és mi is képesek vagyunk a szarvánál fogva kihajítani egy vágásérett magyar szürkét a stadionból.

Három: ez itt nem a Ka Mate haka, hanem a Kapa o pango

Ennyit hát mára az alternatív vitarendezésről és az emberi agresszió mozgatórugóiról. Remélem tetszett és üzenem, hogy a fürdőszobából nagyon kihallatszik az ütemes Ka mate, Ka mate! ordibálás.

144 komment

Címkék: zene új zéland katonazene

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Iustizmord 2010.02.19. 12:45:19

@Iustizmord: totokelvágás = toRokelvágás

Zzoorroo 2010.02.19. 12:54:39

Fasza volt a post, de bevallom, az elszlávosodott FSO polinézekes poént nem értettem :(

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.02.19. 12:57:39

@pappito:

Nem vagyok repülésszakértő, de mire kéne légierő Új-Zélandnak? Megbombázni Ausztráliát?

Palivagyok O.o · http://honlap-neked.com 2010.02.19. 12:58:04

Nekem mindig tetszett a Haka, és szerintem nagyon hatásos belső kohéziós szerepe lehet még katonáéknál is itt egy link, hogy hogy is néz ez ki most:
www.youtube.com/watch?v=-rDoV0EBu44&feature=related

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.02.19. 12:58:22

Amúgy ilyen a sors, amikor már direkte a posztba rakok kigyúrt, meztelen, tetovált fiúkról képet, valahogy késik a hölgykoszorú lelkesedése.

Zzoorroo 2010.02.19. 13:00:42

@Professor Pizka: ób+, de restellem... úgy látszik, túl komplex volt a dolog, de mentségemül szóljon, hogy én éppen Zsuzsanna-napot ünneplek a munkahelyemen és túl vagyok a negyedik jégeren.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.02.19. 13:02:43

@Zzoorroo: francba, mág jó hogy szólsz. mikor van? fel kéne köszöntetni a tesóm...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.02.19. 13:06:19

@Ryšavý Pál:

Ez egy óriási stúdió, vagy arrafelé az egész laktanya területét epoxigyantával borították?!

Zzoorroo 2010.02.19. 13:09:40

@Professor Pizka: hát mi itten máma ünneplejük.

Kopi3.14 2010.02.19. 13:11:36

Ja és ha valaki megtalálja azt a videót, amin a disznóvágáshoz is hakával melegítenek a jó zeelandi pógárok, dobja már be közénk.

Olyan nincs véletlen, hogy all black vs. skótok haka vs. skótdudás seggmutogatás, levizelés?

paranoid T.R. marcipan 2010.02.19. 13:22:14

@Professor Pizka: esetleg el kéne olvasni a hozzászólásaimat:) ez nem az én világom. de csak azért, h adjunk a sztereotípiáknak, meg h tudd legközelebb milyen kép kell:
www.babble.com/CS/blogs/famecrawler/2008/10/01-07/shemar_moore_99.jpg

i80.photobucket.com/albums/j165/flashymom/message%20board%20pictures/chocolate-cowboy.jpg

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.02.19. 13:25:02

@Kopi3.14: ja, nem akartam idelinkelni az összes hakát.

A posztban nicns benne mert nem akartam szakmáznmi, de a torokelvágós haka (a Kapa o pango) azért született meg többek között, mert a maorik (nem tudom pontosan melyik szervezetük) szellemi tulajdonnak tekinti a Ka Matét-t mint egyik nagy ősük alkotását. Majd a helyi kiwik megmondják pontosan. Amúgy rögbis értelemben kiwinek a másik fajta rögbi, a rugby league válogatottját nevezik.

Amit P. T. R. M. olvasónőnk feszegetett az az, hogy a polinéz népek hajlamosabbak hízásra és izomfelszedésre is (Hawaii-n pl nagy probléma az őslakók elhízása) mert eredetileg az étrendjük a kevés hús sok zöldség volt, és hatékonyan építenek be zsírt és fehérjét. Erre kiváló példa a (szamoai származású) Umaga vagy pl az Amerikai Szamoáról szalajtott NFL gyilkológép Troy Polamalu. bődületes jó a zsír izom aránya mindkettejüknek.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.02.19. 13:26:27

@pancho_sanza: avagy a fallikus szimbolika reneszánsza :-)

paranoid T.R. marcipan 2010.02.19. 13:26:44

@Professor Pizka: és most tegyünk úgy, mintha ez magamtól jutott volna eszembe. köszönöm.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.02.19. 13:28:04

@paranoid T.R. marcipan: majd az alsógatyám csomagolásán levő fiatalember képt beszkennelem és felrakom a következő posztba :-)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.02.19. 13:29:19

@paranoid T.R. marcipan: háromra? egy-két-hááááááá

amúgy kevés hús sok gyümölcsöt akartam írni

paranoid T.R. marcipan 2010.02.19. 13:29:42

@Professor Pizka: végre egy szerkesztő akit a helyes irányba lehet terelni:D

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.02.19. 13:30:31

@paranoid T.R. marcipan:

Az első se piskóta, de a második láttán kábé két hétre elmúlt az összes libidóm...

juditmanó 2010.02.19. 13:30:57

@Professor Pizka: Herr Professor, hát mert én már nem mertem ilyen megjegyzést tenni, tiboru a múltkor is megrótt azért, hogy mindig csak a pajzánságon jár az eszem :))

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.02.19. 13:32:17

@juditmanó: bizony helytelen is... hogy csak az eszed :-)

paranoid T.R. marcipan 2010.02.19. 13:34:00

@tiboru: hát mit gondoltál, mit fogsz látni? de rendes vagyok, nem a playgirlt linkeltem. csak és kizárólag az érzékeny lelkű férfi olvasók kedvéért. tessék értékelni a kedvességem, irgumburgum:D

Iustizmord 2010.02.19. 13:38:21

@Professor Pizka: nem úgy van az hogy a Ka Mate csak az egyik fajta (a legtradicionálisabb) haka, és bármikor írhatnak új hakát? mint volt a torokelvágós? az mintha "műdal" kategóriába tartozna....

Iustizmord 2010.02.19. 13:40:56

amúgy:

en.wikipedia.org/wiki/Kapa_o_Pango

ebből úgy tűnik hogy nincsenek kőbe vésett szabáloyk, ez nem a klasszikus balett koreográfiájára megyen...

juditmanó 2010.02.19. 13:50:51

@Professor Pizka: Mein lieber Professor, neked mint tudósnak illene tuni, hogy minden a fejben döl el, és minden ott kezdödik, legyen az maori harci tánc vagy pajzánság.:P

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.02.19. 13:51:34

@Iustizmord: haka rengeteg van, a Ka Mate az csak egy a sok közül, de az egyetlen, amiből komoly pénzt (reklámértéket) csináltak

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.02.19. 13:53:04

@juditmanó: tudom, hogy egy igazi erogén zóna van: az agy :-) az ott kezdődik, az mondjuk véleményes :-)

paranoid T.R. marcipan 2010.02.19. 13:56:52

@juditmanó: @Professor Pizka: pedig ott kezdődik, csak ideális esetben nem ott végződik :)

juditmanó 2010.02.19. 13:58:58

@paranoid T.R. marcipan: milyen igazad van marcipán, és az az izgalmas, ha megválaszthatod, hol végzödik :)) (erdö.mezö, ágy, szönyeg :P)

paranoid T.R. marcipan 2010.02.19. 14:01:55

@juditmanó: asztal, mosógép, kocsi, lépcső... :D

APImásik 2010.02.19. 14:18:43

@Csanad:

:) megnéztem a blogodat!:)

egy kérdésem lenne...
a csapatban nem csak őslakosok vannak... ezt a hakát az őslakók nyelvén ordítják az ellen arcába... vagy angolul?
vagy ott kötelező a maori nyelv? is?

vagy ezt a pár sort megtanulja mindenki maoriul(? :-) ), mint a Bercsényi-huszárok az indulót magyarul?

+ mostmár tuti keresni fogom a sportcsatornákon a rugbyt!:) ez fix!:)

paranoid T.R. marcipan 2010.02.19. 14:21:43

@Professor Pizka: ismerd be, borzasztóan éreznéd magad, ha a téma lényeges kérdéseit feszegetném:)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.02.19. 14:28:08

milyen témának mi a lényege? vagy hogy latinul mondjam, Inter pedes puellarum est figura figurarum?

Radio Free Aberrania · http://radiofa.blog.hu/ 2010.02.19. 15:19:13

@tiboru: balfaszok ezek a zélandi tábornokok. pedig milyen faszán el lehetne költeni a gdp 5%-át soha nem használt haditechnikára. máshol bezzeg ez alap :)

(meg érdekes lenne az allblack seahornet kötelék a csendes óceán fölött, amint épp hakát jár :)

Radio Free Aberrania · http://radiofa.blog.hu/ 2010.02.19. 15:22:36

vajon a finnországi Valkeakoski városában hány maori élhet? a mezük is allblack :)
en.wikipedia.org/wiki/FC_Haka

Vészmadár · http://foxhole.blog.hu 2010.02.19. 15:38:04

ÁÁÁ...fene sem gondolta volna, hogy a haka-ról is olvasok majd a kedvenc blogom:) éljen, és gratulálok a cikkhez!

Az is érdekes, hogy a rugby esetében mennyi hazafias induló, dal szolgál kvázi himnuszként. Ugye itt a Haka (tudom, törzsi tánc :) ), az íreknél az Ireland's Call, a skótoknál a Flowers of Scotland...

Bónuszként és köszönetképpen egy videó Haka reklámban való felbukkanásáról:
www.youtube.com/watch?v=PORtZ07FROY

Collingwood 2010.02.19. 17:37:47

Sajnos meg a munkahelyemen vagyok, es a belinkelt videokat itt nem tudtam megnezni (atok a proxy server beallitasaira), de lattam regebben egy haka videot (talan pont Adi Dasslerek egyik reklamjat), ahol nemcsak a csapat maori tagjai, hanem a sapadtarcuak is lelkesen nyomtak a hakat. Az egyikukon nagyon latszott, hogy az osei valahonnan a Brit szigetekrol szarmaznak (voros haj, sapadt bor...), de ugyanolyan atelessel jarta a tancot:) Eleg mokas latvany volt.

@tiboru: a tengeri utvonalak, a halaszat es a partszakaszok ellenorzesere a legiero a legalkalmasabb (nagy hatotavolsagu jarorgepekkel). Ilyenekkel rendelkezik is a RNZAF. Vannak tovabba szallitogepeik (merevszarnyuak es helikopterek). Harci gepeik viszont tenyleg nincsenek, koszonhetoen egy nehany evvel ezelotti dontesnek, mikor is utod nelkul kivontak az A-4 Skyhawkjaikat.

Serio (törölt) 2010.02.19. 20:37:04

Ez a poszt valami fantasztikus volt. Hallani már hallottam a hakáról, de... :D

Valahogy ilyenkor minden ellentétes érzelem ellenére is büszke vagyok az emberi mivoltomra. Ez valahogy olyan mélyen az emberi fajhoz tartozó dolog, fantasztikus hogy ennyire megőrizték. Több téren kéne hasonlóképp megtartani a gyökereinket, alighanem boldogabb és egészségesebb lenne a társadalom amiben élünk.

Vérnűsző Barom (törölt) 2010.02.19. 21:37:23

Néha kinézek a világba, mint medve a télbe...

Ez ugyan nem az az igazi, klaszikus haka, de az elrémísztő harci tánc próbálkozásának felfogható. Csak nem mindenkit érdekelt a dolog...

Thomson és Emelianenko meccse pár évvel ezelőtről:
www.youtube.com/watch?v=4z6vO1VqCzM&feature=related

Kendan 2010.02.19. 22:12:02

@Plinius: tényleg, ezek nem picit őröltek :D
De jó hogy nem veszik magukat véresen komolyan, és van bátorságuk bolondozni kicsit.
Kösz a linket, ment a kedvencek közé! :D

Kullancs1983 2010.02.20. 00:24:27

Hehe, mindig is tudtam hogy a rugby az igazi, nem az amerikaifoci..:D
Amugy a maoris filmet lattam meg valamikor kiskoromban, a harci-szocialis resz az volt, hogy csoro maorik lepukkant kornyekeken eltek es egyfolytaban verekedtek. Meg volt egy gyerek akit elkuldtek tanulni hakat, harcot, ilyeneket... Nagyjabol ennyire emlekszek.

Super 64 2010.02.20. 11:24:34

A poszt zseniális (mint az a Professzor úr esetében /is/ megszokott), a témaválasztás meg különösen.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2010.02.20. 13:29:16

Kész csoda, hogy 93 komment alatt egyszer sem jött elő a "baranta" kifejezés - pedig harc, tánc, harci tánc "felütésből" (érted, felütés) erre is el lehetett volna vinni a gondolatmenetet.

Kullancs1983 2010.02.20. 14:12:15

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Hat igen. Viszont nekem meg a barantarol eszembe jutott a szumo. Ott is van ilyen tipegos-dobogos dulongeles mint a hakaban... Talan kapcsolodnak is valahol?

Vérnűsző Barom (törölt) 2010.02.20. 15:43:28

@Kullancs1983: Elvileg nem. A haka célja a saját csapat fanatizálása és az ellenség megfélemlítése, míg a szumóban - jó ideje már - vallási, liturgikus töltete van. Valamikor baromi régen ettől még persze lehetett hasonló célja. Ha volt is, már vagy ezer éve átalakult.

Vérnűsző Barom (törölt) 2010.02.20. 15:47:08

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Talán okkal...
Mifelénk ez a harci tánc dolog kimerült a verbunkosban, meg a szabadidős "bulizásban"
Szép dolog ez a barrantás próbálkozás, de sajnos sok teteje nincs a kanásztáncból harcrendszert csinálni.

Kopi3.14 2010.02.20. 16:22:02

@Kullancs1983: azért ha megnézed vannak amerikai focis hakák is a neten szép számmal. S ha már hadtörténet, akkor valahol inkább beleillő sportág az amfoc, sokkal inkább stratégia, mint a rugby.

Kullancs1983 2010.02.20. 17:48:15

@Vérnűsző Barom: Igen, epp arra a baromi regre gondoltam..;)

@Kopi3.14: Hat, egy idoben ment amerikaifoci a teveben, de az ocsem nezte, nem en. A strategiazast o is eszrevette, de... Elfogult vagyok az az igazsag. Ettol fuggetlenul a hadtortenet talan az elso kobunkos embercsordaval kezdodott, azoknal meg a strategia alighanem kimerult a "megyunk oszt utunk"-ben...

Gaius Marius 2010.02.20. 17:49:24

kedvenc sportom kedvenc csapata!

All blacks the best. :)

Gaius Marius 2010.02.20. 17:51:07

@Kopi3.14:
miért stratégia inkább az amerikai foci, mint a rugby?

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.02.20. 18:38:42

@Gaius Marius: ne kezdjétek! mindkettő stratégia, jó? :-) Az egyik a másik őse, ha rögbi&football blog lenne, leírnám az első forward pass történetét, mivel oda jártam egyetemre, ahol az első ilyen történt.

Iustizmord 2010.02.20. 21:06:57

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: baranta? buta vagy. tudhatbnád h az egy komplett ősmagyar pusztakezes harci technika, ebből fejlődött ki a kung-fu, jiu-jitsu, a taek-won-do, a karate, a krav maga, és nem más, de a repülőgép-anyahajó, a robotrepülőgép és az ICBM is.

Iustizmord 2010.02.20. 21:38:07

@Gaius Marius: mert a rugbyben férfiasan küdenek, folyamatos a játék, míg az amcsi foci az 5 mp-re lebontott, ki mikor hova néz kategória. amúgy mindkettőt csipázom.

@Professor Pizka:

engem is érdekel az első fward pass. mert az ugyi a rugby-ben nem van.

amúgy mind a rugby mind az amcsi foci tök jó, csak totál más okból.

azért a calcio-t egyik se veri :o)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.02.20. 21:40:42

@Iustizmord: hát, én szoktam hosszas, rendszerezett baromságokat kitalálni, ld. pl. Iván Zájec vagy a Nutriarkista kiáltvány, vagy a Brake-erect fékhatás és potencianövelő szer, de ez a baranta, ez minden képzeletem meghaladja. Ehhez már feketeöves turbómagyarnak kell lenni. Vagy vmi másnak. Lehet hogy ez poén?

SchA · http://katpol.blog.hu 2010.02.20. 21:43:33

@Iustizmord:
"ősmagyar pusztakezes harci technika"

Nem véletlenül nincs a keletiekhez mérhető, komoly magyar (vagy akár germán, görög, stb) pusztakezes harcmodor. Egy igazi katona - vagy kultúrember - nem fegyvertelenül harcol. Vmelyik Benedek Elek népmesében van benne, hogy: "Kutya megyen ölre, paraszt megyen botra, vitéz pedig kardra!"

"repülőgép-anyahajó"
Tudom, kákán is csomót.. kategóriájú dolog, de amire gondolsz, az repülőgép-hordozó.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.02.20. 21:45:03

@Iustizmord: a forward pass-ra már voltak kísérletek az amerikai foci hajnalán, amikor még csak kicsit különbözött a rögbitől, ha jól tévedek a down&distance szabályok már már megvoltak, de az első legális forward pass-t a Saint Louis University csapatának játékosa, Bradbury Robinson dobta 1906 szeptember 5-én.

Viktus 2010.02.20. 22:06:10

Biztos ez a rikitókék a legjobb álca amit a kínaiak tolnak?

Vérnűsző Barom (törölt) 2010.02.21. 03:07:47

@SchA: "vagy akár germán, görög, stb"
Hát, görög speciel volt. nem is kispályás birkózásuk volt (pankration), nagyon ürős bajnokokkal.
klinda.site.aplus.net/birkozastortenet/id10.html
klinda.site.aplus.net/birkozastortenet/id15.html

Vagy szinte bármelyik kupac fennmaradt amfóra, nagyobb dombormű, rakat szobor, mozaik ábrázolása.

Egy külön posztot megérne a görög birkózós téma, egy másikat meg a krotoni Milón, mint az egyik legnagyobb alakja.

De a keleti nomád népeknél is szép hagyományai voltak a pusztakezes harcnak, jó példa rá a mongol birkózás, amit azért alapból ki nem nézne senki egy olyan társulatból, ahol a népek szarni is lovon járnak (ennek alapján egész jó kéztechnikájuk lehetett, melós dolog valakit lóhátról, pusztakézzel kikapni a nyeregből - nekik sikerült). Infó:
www.terebess.hu/szorolapok/birkozas.html

Elég régről fennmaradt róla pár adat, kínai is, egyéb is, még a Mongolok titkos történetében is szerepel a használata, lóháton kézcsavarással, nyeregből kilökéssel, majd "sportként" gerinctőréssel befejezve egyaránt. Valósnak elfogadható, konkrét szereplőkkel.

A mongolokhoz hasonlóan a kazahoknak, afgánoknak szintén megvan a maga birkózása, de érdemes megemlíteni grúzokat és törököket is, akik manapság is egész jól teljesítenek.

A fennmaradt infók alapján némi joggal feltételezhetjük, hogy a magyarok is elhertelenkedtek hasonló módon, de a stílus gyakorlatilag nyomtalanul eltűnt, illetve átalakult, beleolvadt az épp divatos kiképzési anyagba. Ezt meg a barranta sem fogja feltámasztani, botostánc ide, vagy oda.

A pusztakezes harc a fenti mottótól függetlenül mindenhol megtalálható, ahol valamilyen formában a szervezett katonai képzés felmerült.
A római katonák, patríciusifjak gyakorlásáról tudunk, bár én nem ismerek pontos infókat róla, a gladiétorokról meg mindenki hallott, ha a igazából a fene se tudja, pontosan hogy mozogtak (gyaníthatóan nem rosszul, ha egyikük birkóva ölhetett meg egy római császárt).
A francia savate, az angol box egész jól fennmaradt, olasz német birkózásról leírás, ábrázolás egyaránt van (pl. Dürer metszetei), de az elég szigorú szabályrendszerű maja, azték birkózásról is talál adatot, aki elég elszántan túrja meg a netet (sajna nem találtam meg azt a szép kis szőttest, ami elég részletezen bemutaja pusztakezes, pányvás, fakardos huzakodásaikat), és persze még a modern orosz szambó is egész jól ötvözte (sok egyébbel persze) a mongol és kazah birkózást a hagyományos kozák kiképzési anyaggal.

De haka jellegű, betanult harci táncot - tudtommal - egyik se járt (még az aztékokból kinézem valamennyire), hacsak nem tekintjük ilyennek a kuruc korig mindenképp divatos, párbajra csalogató anyázást.

Kanásztáncot Bezerédi (na ő is posztot érdemlő darab volt!) se járt tudtommal, ha meg a barrantát emlegetik neki, gyaníthatóan hülyén nézett volna, és a kardjához kapva sértésnek fogja fel, esetleges továbbterjedését egy mozdulattal, de igen határozottan megszüntetve.

Vérnűsző Barom (törölt) 2010.02.21. 03:20:00

@Iustizmord: "ebből fejlődött ki a kung-fu, jiu-jitsu, a taek-won-do, a karate, a krav maga, és nem más, de a repülőgép-anyahajó, a robotrepülőgép és az ICBM is."
Ugyan semmi köze a barrantához, de a krav magának speciel van némi magyar vonatkozása. Imi Lichtenfeld, a "megalapító" (na, rá nem ismerne persze) Budapesten született, Pozzonyban sikeres birkózó, bokszoló, majd "utcai harcos" lett. Feltételezhető, hogy a monarchia katonai kiképzési anyagából is gazdagon meríthetett stílusának kialakításában.
Ahogy a barranta is...

Kullancs1983 2010.02.21. 06:54:55

@SchA: Nem azert, de van itt oldalt egy hadihajos oldal amit meg lehet nezni. Es ott szo esik rola, hogy miert is anyahajo az anyahajo. Engem meggyozot...

Tobbiek: Erdekes hogy mig a tavol-keleten eleg sok utos-rugos stilus letezik (melyek egyebkent joreszt az indiai kalaripajatbol erednek) addig Europaban foleg a birkozas terjedt el. Jo, ott a box meg a savate (bar ezt tengereszek hasznaltak, szoval ki tudja nem keletrol ered-e ez is), de megis...

Baranta: Szep, szep, de ha mar mindenaron harci kepzest akarunk nyujtani akkor talan nem artana valami olyan aminek manapsag is hasznat lehet venni.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.02.21. 09:58:19

@Vérnűsző Barom: személyes élményem a mongol birkózásról, amikor egy nálam húsz centivel alacsonyabb és negyven kilóval könnyebb mongol úgy dobott el, hogy én még a fogást kerestem a bőrmellényén. Kértem második menetet. próbáltam beprögetni, emelni, feszíteni, gyorsan indítani, ritmust váltani, kb öt perc küszködés után egy pillanatnyi figyelmetlenségem kihasználva megalázó módon a combján átpörgetve tett le a földre. Ő egyébként a helyi érdekű turistacentrum melletti nyájat őrző és a turisták lovagoltatására használt rozzant lovacskákat etető pásztor volt. Nem csoda hogy az összes jobb szumós már mongol. Ezek, ha nincs jobb dolguk birkóznak. Felvesznek egy ilyen vastag bőrbekecset, vállnál megfogják egymást és hajrá. tökönrúgni nem szabad a másikat, több szabály nincs, legalábbis nem tűnt úgy.

SchA · http://katpol.blog.hu 2010.02.21. 10:21:00

@Kullancs1983:

"Es ott szo esik rola, hogy miert is anyahajo az anyahajo."

Megnéztem és a Graf Zeppelines írásban találtam egy magyarázó passzust. Az arról szól, hogy az anyahajó is egy használható kifejezés, és nem kell feltétlenül átvenni a külföldi szakkifejezéseket (hordozó).
Tudtommal viszont az anyahajó egy létező hajókategória, ami különbözik a repülőgép-hordozótól (habár az is hordoz repülőgépeket): a felszálló fedélzettel nem rendelkező, hidroplánokat, repülőcsónakokat üzemeltető hajókat hívják anyahajóknak.

/remélem a bloggazda megbocsátja az OFF-ot/

SchA · http://katpol.blog.hu 2010.02.21. 10:32:01

@Vérnűsző Barom:

A box történetét ugyan nem ismerem, de az ókori görögöknél a birkózás háborúban már az az opció volt, amikor elvesztetted a fegyverzeted, vagy nem is tudtál felkészülni a támadásra.
Jó, ha a katona/harcos erre is ki van képezve, de elsősorban nem ezt, hanem a fegyveres harcot várták el tőle. Mongoloknál szintén ugyanez a helyzet.

Ezért nem nevezném a felsorolt példák többségét az ókor, középkor kontextusában harcmodornak.

Kullancs1983 2010.02.21. 10:44:09

@SchA: Hmmm... Nekem valami olyasmi remlett, hogy az anyahajo az olyan hajo ami mas hajoknak, illetve kesobb a repulogepeknek is biztositotta a szukseges mukodesi hatteret. Tehat repulogep-anyahajo, tengeralattjaro-anyahajo, meg ki tudja meg mi. Es az effele hordozok (meg ki tudja meg mik) osszefoglalo neve az anyahajo.

/Tekintettel arra, hogy a maorik, es a tobbi nep annakidejen nagyon sokat csonakaztak, ez nem is akkora off..:P/

tistedur 2010.02.21. 10:49:56

@Vérnűsző Barom: a birkózás és a pankráció két külön sportág volt a görögöknél, ne keverjük őket.a pankráció volt a "harcosabb",ez inkább volt része a katonai képzésnek, mint a birkózás.

Iustizmord 2010.02.21. 11:11:21

@Professor Pizka: a részemről poén volt. ha nem jött is le :o)

Iustizmord 2010.02.21. 11:24:31

@SchA: bezony, anyahajó =/= hordozó, emlékeim szerint előbbit arra használták, hogy indítson hidroplán repgépeket, majd azokat a tengerből kihalássza egy daruval.

de a hozzászólásomnak nem ez volt a lényege, hanem hogy a barantából fejlődött ki MINDEN. még az atomtengeralattjáró is.

(köszönhetően a szíriuszról érkjezett hétszer csavarodott mittoménminek)

és aki nem érti: :O)))

Iustizmord 2010.02.21. 11:25:59

@Professor Pizka: személyes élményem a mongol birkózásról, amikor egy nálam húsz centivel alacsonyabb és negyven kilóval könnyebb mongol úgy dobott el, hogy én még a fogást kerestem a bőrmellényén.

hm é nem jutott eszedbe hogy harcmodort válts? mint indiana jones a kardal hadonászó arab elen ???

:o)

Kullancs1983 2010.02.21. 12:54:52

Megvilagosodtam! Europaban a fegyverek miatt birkoztak! Kard/balta ellen pusztakezzel csak a hulye allna ki, de ha raveti magat az ellenfelra akkor az sem hasznalhatja a fegyveret! Logikus?

Kopi3.14 2010.02.21. 15:04:42

@Gaius Marius: mert a rugby jobban individuum alapján is működő dolog, ahol az egyéni teljesítmények nagyobb arányban képesek a végeredményt befolyásolni. amerikai fociban pedig már szó szerint stratégia zajlik, a millió támadási és védekezési sémával, kifejezetten erre szakosodott megfigyelőkkel. Az amerikai foci pedig szó szerint a modern hadtudomány minden "vívmányát" felvonultatja, felderítőket- felülről vizsgálják a pályát, s elemzik az ellent, nehéztüzérséget, mélységi deszantos alakulatokat, stb.
Ezzel nem azt mondom, hogy a rugby rossz, vagy nem stratégiát igénylő, ellenben azt igen, hogy az amerikai foci messze a leginkább stratégiai játék.

Vérnűsző Barom (törölt) 2010.02.21. 15:43:11

@SchA: "Ezért nem nevezném a felsorolt példák többségét az ókor, középkor kontextusában harcmodornak."
Más se. A kiképzési anyag része volt mindenhol, valamint a szabadidő és a vitapartner kellemes, kulturált módon történő elütése. Továbbá ugyanúgy, ahogy manapság, remek szórakozás a nézüknek (is).

@tistedur: "a birkózás és a pankráció két külön sportág volt a görögöknél"
Különösebben nem vagyok benne otthon. Amennyire tudom, egyik a másikból alakult ki.

@Professor Pizka: Akkor nekem jobb az arányom! Igaz, sokat javított a levitelek számában az akkori mongol barátnő...
Az évfolyamtársai viszont mocsokmód karmolósak voltak. Hercehurcában cirka 5:1 arányban voltak jobbak, de aztán szerencsésen áttértünk a pálinkaivásra, ami sokat javított a renomémon. Nemzeti sportként művelik azt is...

Ez utóbbinak lehet egyedül valami köze az offként felmerülő barrantához.

Gaius Marius 2010.02.21. 17:56:39

@Kopi3.14:
Természetesen anélkül, hogy minősíteném, az általam is kedvelt amerikai focit, és nagyon elrugaszkodnék a blog, illetve a poszt tartalmától, röviden az alábbi a véleményem a két játék stratégiája (varációs lehetőségek száma) szempontjából:

1. Minél többen játszanak egyszerre egy játékot annál nagyobb a variációk lehetősége, ergo nagyobb az úgynevezett stratégia lehetőségek száma. A rugbyt 15-en játszák 15 ellen, míg az amerikai focit 11-en 11 ellen.

2. Mind a kettő úgynevezett területszerző játék. Tekintettel arra, hogy rugbyben csak hátrafelé lehet passzolni szemben az amerikai focival, valamint csak a labdát birtoklót lehet támadni így a játék tovább bonyolódik, ez szerintem szintén a nagyobb varációszámot, a nagyobb startégiai késség szükségességét bizonyítja.

Azért mert a rugbyben folyamatos a játék, és jobban függ az individumtól, mely megállapításoddal egyetértek, itt is működnek a megfigyelők, csak azok befolyásoló lehetősége a "csata" megkezdéséig működik, mint egy kicsit a valóságban. Nem? :)

butatót 2010.02.22. 01:59:19

OFF:
@Gaius Marius:
Szerintem nézz meg figyelmesen pár NFL meccset és megkapod a választ. A rugby az amerikai focihoz képest teljesen kaotikus. Hangsúlyozom, ez relatív és nem jelenti azt, hogy a rugbyben nem terveznek, de a sajátságos szabályok miatt az amerikai foci nagyon közel van egy sakkpartihoz. Mint a sakkbábuknak, minden játékosnak megvan a pontos egyéni szerepe - egészen addig, aki a labdát tartja rúgáskor (holder), vagy hosszan tud lábközött hátrapasszolni (longsnapper). Ráadásul nem 11 játékos játszik, hanem 30-40, hiszen különböző játékhelyzetekben teljesen más csapatok vannak a pályán, amelyeket külön edzők (coordinator) irányítanak. Az állandó játékmegszakítások is a tervezhetőségnek kedveznek (ilyenkor szólhat be mondjuk a tribünről vagy a TV elől a defense coordinator valamelyik segítője, hogy onnan úgy látszik, hogy XY állhatna 30 centivel hátrább). Az, hogy csak a labdát birtoklót lehet támadni, nem bonyolít, hanem egyszerűsít, mert az am. fociban azt is meg kell tervezned, hogy a támadó hogy jusson el a labdás emberig, mert útközben ötször lekaszálják. Ehhez képest a rugby egyszerű "rohanunk a labda után" játék (persze erősen túlozva).

A rugbyban nekem a férfias, de fair küzdelem (szinte védőfelszerelés nélkül), az elszántság a vonzó. A meccs előtti "győzelem vagy halál" tekintetek (nekik el is hiszem, ellentétben az amerikai focival, amit a reklám és a marketing az utolsó porcikájáig átjárt), amikor a himnusznál összekapaszkodnak. A haka ennek az esszenciája.
ON
Nagyon jó a poszt, köszönet érte.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2010.02.22. 08:19:19

@Kullancs1983: @Vérnűsző Barom: @Iustizmord:

Látom, nagyjából hasonló a véleményünk. Ezért is kezdtem úgy a hozzászólást, hogy "Csodálom, hogy..:"

:)

vén betyár 2010.02.22. 14:33:42

Herr Professor!Ez megint nagyszeű volt.Végre igazán megtudtam, hogy mi volt az, amit vagy 11 éve hallottam a Fészek-ben.Ott tartotta a lagziját a hollandiai unokahúgom, aki férjhez ment egy new-zealandi sráchoz.A vacsora végeztével az új férj 4-5 haverjával kipattant a tánctérre és előadtak egy ilyet, csak úgy dübörgött meg vísszhangzott.Igazán meglepő és félelmetes volt.
Ez meg élvezetes, köszönet!

vén betyár 2010.02.22. 14:49:57

Nagyon jó volt, Professzor Úr!Köszönet!
Végre azt is megtudtam, hogy igazán mi volt amit ll éve a hollandiai unokahúgom lagzijában láttam a Fészek-ben.Vacsora után az újdonsült new-zealandi férj néhány barátjával kipattant a tánctérre és előadtak egy ilyet.Csak úgy porzott, dübörgött, zengett.Félelmetes és meglepő volt, ez meg élvezetes.

Vérnűsző Barom (törölt) 2010.02.24. 02:00:31

Talán így már nem is annyira off. Itt látszik egy kicsit az elején a meccs előtti "harci tánc":
www.youtube.com/watch?v=0wB6WISba5M

Erről se tudtam. Mindig tanul az ember valami újat. Még a végén kiderül, hogy a barranta tulképp csak egyféle haka...

Vérnűsző Barom (törölt) 2010.02.24. 02:03:54

Itt egész jól látszik a harci táncuk. Tud róla valaki valamit?
www.youtube.com/watch?v=lMLUOFZdrnE

Shikaka 2010.02.24. 08:36:16

Fura dolog ez a haka.

Férfias. Laza. Látványos.
Esküszöm, hogy az alapvetően nem rugby országok (nem 6 + tri nations :D) közül való rajongók jelentős része ezért kezdte el nézni a sportot.

Ugyanakkor szerintem abszolút nem hatásos megfélemlítés szempontból, legalábbis rám nem hat. Remélem senki nem tépi le a fejem, de ez inkább vicces, mint ilyesztő. A srácok alapból ilyesztők, nem a haka miatt.

Szvsz. ez az ellenfélre nem igazán hat, max saját magukat tudják vele feltüzelni.

Egyébként szerintem sokkal inspirálóbb mikor az írek éneklik az Irelan's call-t vagy a skótok a skócia virágait.

"Ireland, Ireland
Together standing tall
Shoulder to shoulder
We'll answer Ireland's call!
We'll answer Ireland's call!"

ScoTTThun · http://candc.blog.hu 2010.03.05. 23:31:01

Ez is nagyon jó téma!
Szerencsém volt és párszor láttam élőben. Eléggé ijesztő a dolog, de igazi élmény. A fehér kiwiknek nem nagyon megy ez, de ha a csapatban van elég maori, akkor jófajta hakát lehet látni.

A fallikus jelképekről meg eszembe jutott George Carlin az amerikai fallikus jelképekkel és céljukkal. (az 5. percnél keződik az idevágó passzus)

www.youtube.com/watch?v=sDkhzHQO7jY&feature=related

Mr. Bigshot 2010.03.11. 12:56:07

@Iustizmord:

"Nem véletlenül nincs a keletiekhez mérhető, komoly magyar (vagy akár germán, görög, stb) pusztakezes harcmodor."

A FRANCOKAT NINCS!

Ajánlom figyelmetekbe:
www.baranta.net/mult

durex26 · http://www.youtube.com/watch?v=GXDch9MnG9o 2010.03.19. 16:05:59

Sziasztok! www.youtube.com/watch?v=NUNhqmcUa5U már jégre is vitték a még nem ismert iceblacks néven futó hokiválogatott. Még nem világverők, de talán a hakának és Kaszala Jánosnak, aki kezei alatt pallérozódnak az ifjú titánok azok lesznek :). Egyébként a csapatszellemet is erősíti szerintem egy ilyen bemutató.

smartdrive 2010.03.25. 19:47:14

csak egyszeres világbajnokok

dr. Pascal 2011.06.04. 17:57:58

hátha olvassa valaki még ...

szóval a Trónok harca HBO sorozat 0107 epizódjában a NagyNomádFőnök is szerintem elnyom egy hakát, miközben megesküszik mindenre ami szent, hogy elfoglalja a civilizált világot.

Már csak azért is sanszos, h hakát mutat be, mert egy korai interjúban (nem tudom hol olvastam, index.hu címlapon volt kint) nyilatkozta, h a szerepet is úgy kapta meg, h ráhizta a frászt a rendezőre, mikor a meghallgatáson előadta a táncát.

kicsi a világ :)

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.06.06. 10:43:28

Igen, Tajvanon ma is sok bennszülött törzs él, bár összlétszámuk a lakosság pár százalékát teszi csak ki. Ők nem is kínaiul, hanem őslakos nyelveken beszélnek, ami a hawaii-hoz, maorihoz hangzásra is hasonlít. Legalábbis számomra, aki egyiket sem beszéli :)
süti beállítások módosítása