Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) usa (54) USA (7) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

Macskák és macskafélék a hadtörténelemben

2010.02.25. 08:00 proletair



A lemilen már elég sokszor előfordult, hogy egy-egy többrészes poszt első fejezete után a feldühödött kommentelők terrorizálták a szerzőt, megfenyegetvén, hogy macskákkal tétetik tönkre szépen ápolt pázsitját. Viszont ahogy alább olvashatjátok, a macskák másként emlegetve is simán passzolnak a lemilblog arculatához. 



Ha az ember a hadtörténelmet olvassa, nem nagyon akad össze macskás utalásokkal. Ám ha jobban figyel, kiderül, hogy a macskák és a macskafélék bizony végigkísérték az embert véres történelme során. 

Az első hadi jellegű cicás utalás a Krisztus előtti 525-ből származik. Éppen ekkor Perzsia királya, II. Kambüszész Egyiptom ellen vonul. Tudnunk kell, hogy Egyiptomban elég kemény macskakultusz volt, a macska megölését törvénnyel tiltották, és egy ilyen bűncselekménynek egyetlen kiszabható büntetése volt: a halál. De nem is nagyon fordult elő ilyen, mert a fáraók népe istenként tisztelte a cicákat, sőt egy macsek ha kimúlt, emberhez méltó temetésben részesült.

Pelosium ostrománál a perzsa király a várható veszteségek minimalizálása érdekében cselhez folyamodott. És most az állatvédők, macskaimádók ne olvassák tovább: a perzsa katonák sisakjára és pajzsára élő macskákat kötöztek. Nem is akadt olyan bátor és elhivatott egyiptomi harcos, aki kardot emelt volna egy ilyen organikus vérttel ellátott iráni katonára. A hadműveletet a perzsa hadvezetés sikeresnek minősítette.

Külön heraldikai posztért, sőt: külön blogért kiált az a rengeteg oroszlán és egyéb macskaféle ragadozó, amik ilyen-olyan uralkodók és kevésbé felkapaszkodott nagyurak pajzsait, címereit díszítették.

Vessünk csak egy pillantást Árpád-házi Imre királyunk címerpajzsára. Szinte közhelyszerű, de csak ide kívánkozik az angol történelem egyik legnagyobb királya, Richárd, aki méltán viselte az Oroszlánszívű előtagot.

A XVI. század közepéig a várvívásoknál a támadók által, kerekeken vagy hengereken előre tolható, gerendákból készített és levágott marhák nedves bőreivel betakart alkotmány toltak előre, mely alatt az előrenyomuló ostromlók a védők nyilai, kövei, stb. ellen védve voltak. Nos, ezt a németek Katze-nak, azaz macskának nevezték. Hogy miért? Rejtély, merthogy sehogy sem hasonlított egy cicára.

A középkorban az angol haditengerészetnél sok hajón szolgáltak macskák. Egyrészt irtották a rágcsálókat, másrészt kabalaállatként szolgálták Őfelségét. Állítólag a tengerész-szleng a gyenge szellőt „cicamancs” néven illeti. Egy hajótörés esetén a macska mentése pont olyan fontos volt, mint a hajó rumkészletének biztonságba helyezése.

A brit haditengerészetnél szolgált egyébként a hadtörténet legismertebb, de legalább is legjobb sajtóval rendelkező macskája, Simon. Ő 1948-ban került fel a HMS Amethyst nevű hadihajóra, mint morál- és hangulatjavító kabalaállat. 1949-ben a hajót a Jangce folyón kínai kommunisták megtámadják. A legénységből többen meghalnak, köztük a kapitány is, a hajó súlyosan megsérül. Simon viszont beáldoz egyet a kilenc életéből, és túléli az incidenst.

Rágcsálóirtó tevékenységéért kitüntetik a PDSA Dickin Medáljával, és a Blue Cross medállal. (A PDSA egy patinás állatvédő szervezet, vagyis egy kicsit több annál) Erről a plecsniosztásról sok újság beszámol, és egy csapásra híres lesz. Sajnos azonban még ebben az évben kileheli lelkét. Temetésén több százan vesznek részt, és ott vannak a HMS Amethyst matrózai is. A Time magazin is nekrológban emlékezik meg Simonról.

A brit tengerészetnél szolgált még fedélzeti kedélyjavító és kabalamacska beosztásban egy Sam nevű cica is, a HMS Cossack nevű rombolón. Ezt a rombolót 1941-ben az U-563 megtorpedózza, és a hajó négy nap múlva el is süllyed, ám Sam ezt túléli. Ez után a HMS Ark Royal repülőgép-hordozóra kerül. Az Ark Royal-t viszont az U-81 süllyeszti el, de Sam ezt is megússza. Ezután már nem kerül hajóra. Szerintem a híresen babonás tengerészek összefüggést véltek felfedezni a két hajó szerencsétlen sorsa és Sam jelenléte között, így érdemei elismerése mellett nyugdíjazzák, és megkapja az „Elsüllyeszthetetlen” előnevet.

De ha már Őfelsége haditengerészeténél járunk, meg kell említeni, hogy elég sok hadihajót keresztelnek el nagymacskákról, sőt, egész hajóosztályok névadója lesz egy-egy faj, például a HMS Lion, vagy a HMS Tiger. Manapság pedig egy brit katonai helikopter, a Westland Lynx lett elnevezve, mégpedig a hiúzról. És hát ugyan milyen nevet is választhatna magának a haditengerészet helikopteres műrepülő csapata, mint azt hogy Black Cats. Cseppet sem babonásak a fiúk.

A hadtörténelem minden bizonnyal egyik legismertebb nagymacskái a második világháborús német haditechnika csúcsragadozói, a Panzer V. Párduc, a Panzer VI.  Ausf. E Tigris, és a Panzer VI Ausf. B. Királytigris harckocsik.

Lássuk be, egy királytigris azért nagyságrendekkel nagyobb kárt tudna tenni egy posztíró pázsitjában, mint száz hasmenéses cirmos. Van viszont egy szintén háborús német páncélos, a Panzer II (Ausf L), ami Luchs néven nem vált annyira ismertté, mint az előbbi három társa. Egyébként érdekes a németek ilyen irányú macskaimádata, mert Hitler állítólag megvetette a macskákat. A németek a háború után is megtartották a páncélos keresztelési hagyományaikat, és megalkották a Leopárd harckocsit, de Luchs néven is gyártanak nyolckerekű felderítő harcjárművet.

Az amerikai haditengerészetnél nem volt jellemző, hogy macskafélékről nevezzék el a hajóikat, viszont a haditengerészet repülőinél igen. A jenkiknél a Grumman repülőgépgyár kezdi elnevezni vadászgépeit mindenféle macskának. Az alábbi képen egy igazi aviatikai és macskaelnevezési törzsfejlődés érhető tetten.
A Grumman gépei balról jobbra: Wildcat, Hellcat, Tigercat, Bearcat, Panther, Cougar, Tiger, valamint a Top Gun című film ásza. Nem, nem Tom Cruise, hanem az F-14 Tomcat. Nem véletlen, hogy a VFA-31 tengerészeti repülőszázad a Tomcatters nevet választja, és ezt a bájos jelvényt pingálják a gépeikre.

A haditengerészet úgynevezett Agresszor századai, amik  a hidegháború idején a szovjet repülőket szimulálták, használtak még Nortrop F-5 Tiger II. gépeket, amik nem keverendők össze az imént említett Grumman típussal. Érdekesség, hogy ugyanezen alakulat számára F-21 Lion néven az izraeliektől kölcsönöznek néhány IAI gyártmányú Mirage III. klónt, aminek zsidó neve: (milyen érdekes) Kfir, vagyis oroszlánkölyök. Egyébként se szeri se száma azoknak a repülőszázadoknak, amelyek valamilyen macskafélét választottak névadóul.

Bár az amerikai szárazföldieknél a harckocsiknak rendszerint tábornokok neveit adják, az M18 páncélvadásznak mégis a Hellcat név jut. A második világháborúban elesett amerikai páncélvadászoknak állított emlékművön is ott figyel egy aranyos cicus. 
 
A szovjeteknél meglepő (vagy inkább nem meglepő) módon nem nagyon neveztek el haditechnikai eszközöket semmiről vagy senkiről, kivéve a hadihajókat. Így egészen az utóbbi évekig kellett várni egy jó kis harcias elnevezésre. Az alábbi képen egy Tigr nevű páncélozott terepjáró látható. Az amerikai Hummerrel való hasonlóság nyilvánvalóan csak a zabolátlan fantázia műve.
A macskafélék a Közel-Keleten is beírták magukat a hadtörténetbe. Az izraeli Kfir harci gépről már esett szó, de szárazföldi alakulat is viseli ezt a nevet. A Dél-afrikai Köztársaságban is gyártottak vadászgépet a francia Mirage III alapjain, a neve Cheetah lett, vagyis gepárd.

Apropó franciák: ők is egy helikopterüket nevezték el, mégpedig a Pumáról, egy másikat pedig a sivatagi hiúzról, a Caracalról.

Némiképp érdekes, de a Magyar Néphadseregben is volt egy időszak, amikor a légierő repülőgépeit látták el valamilyen állatnévvel, jellemzően madárral. Ám az Il-10 csatarepülőgép, ami a híres Il-2 Sturmovik leszármazottja a Párduc nevet kapta.

Manapság a Honvédségnél rendszerben álló GM mesterlövész puska család tagjai viselik a Gepárd nevet, a GM6 öntöltő romboló változat pedig a Hiúz névre hallgat. A kecskeméti légibázison állomásozik a magyar légierő Puma százada, melynek gyökerei a második világháborúig nyúlnak vissza, és történetükkel egy külön posztot lehetne megtölteni.


Nyilván rengeteg macskaféle utalás, elnevezés maradt ki e posztból, ám ha mindet sorra vettem volna, ez a poszt is két részes lenne minimum.
 
Én pedig féltem azt a 8 négyzetméternyi gyepemet. Úgyhogy akinek van még infója ilyen utalásokról, kommentelje bátran. 

 

123 komment

Címkék: magyar francia brit német amerikai izrael állat macskák

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kismy 2010.02.25. 10:22:03

@Kismy:
ja, és a Parliban valóban rengeteg macska van, "hivatalos" állományba vannak véve. a pontos számukra nem emlékszem, de hétfőn megkérdezem, ha érdekel valakit :)

Pacák 2010.02.25. 10:30:46

@tiboru:

A Halál 50 órájában Hessler ezredes az egyik páncélos személyzetét Oroszlán néven megszólítva kéri meg egy jenki tank eltakarítására. - Ha más nem is, de legalább egyetlen páncélos jutott szegény nagymacskának. Jó tudom, csak egy rádiós azonosító vagy kódnév, de legalább van. :D

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.02.25. 10:37:32

@tiboru:
Az internet szerint volt tervbe véve egy német páncélos, aminek Oroszlán (Löwe)lett volna a neve.
strangevehicles.greyfalcon.us/Picturesc/lowe10.jpg

Lucius Flavius Arrianus 2010.02.25. 10:39:38

@tiboru:
az izraelieknek volt oroszlánjuk, a Lavi (még ha csak nőstény is), egy vadászgép-prototípus, amit aztán eladtak Kínának :-)

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.02.25. 10:40:39

És amit szégyenemre kihagytam a posztból, az a Przemysl budai emlékműve: kozteriszobrok.hu/fotok/6726baffb7abf7dc3e4beb65992267b0/n0000040-00.jpg

Titus Pullo Urbino 2010.02.25. 11:06:14

@proletair: ez a tervezett német páncélos marhára hasonlít vonalaiban a T34 hk-ra, de lehet, hogy csak képzelődöm.

Titus Pullo Urbino 2010.02.25. 11:10:29

Van egy kérdésem: középső képen, a második világháborúban elesett amerikai páncélvadászoknak állított emlékművön miért 1946-os évszám szerepel? talán néhány japán szigeten még akkor is harcolt és meghalt valaki? Vagy valami más az ok?

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.02.25. 11:16:01

@Titus Pullo Urbino:
Bevallom, fogalmam sincs, miért a 46-os évszám. A T-34 hasonlóság nem véletlen. Voltak olyan német harckocsitervek, amik elég szolgaian koppintották le a T-34-et. De aztán győzött a megalománia, és hitler a nagymacskáknak adott utat.

Dirky 2010.02.25. 11:16:25

@Titus Pullo Urbino: Szvsz nem, csak hivatalosan 46-ban szüntették meg a fegyvernemet.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.02.25. 11:28:08

@Dirky:

Úgy van; '45 őszén kezdték leszerelni a zászlóaljakat, s ez áthúzódott '46-ra.

www.tankdestroyersociety.com/tank_destroyers_history.htm

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.02.25. 11:32:00

És gratulálunk proletairnek a címlaphoz :-)

Hullafotós 2010.02.25. 11:51:11

@proletair: ennyi pálinka nem biztos, h van még a tavalyi évből, bár éppen ma hoz a fater ellátmányt.
előre várom a pázsitok és pázsitfélék a hadtörténelemben c. összefoglaló művet...:-)

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.02.25. 11:54:15

@tiboru: Kösz:)

Ne feledkezzünk meg a közös európai fejlesztésű harvi helikopterről sem, ami szintén Tiger. Vagy Tigra, attól függően, melyik ország állította hadrendbe

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.02.25. 12:10:01

@Hullafotós: Köszönettel fogadom. A macskajajj már úgy néz ki, garantált:)

Titus Pullo Urbino 2010.02.25. 12:11:30

@tiboru: @Dirky: köszi, ezt nem tudtam.

A tigrisről eszembe jutott a maláji példány, Sandokan király és hadvezér, csábító és kardforgató neve eddig nem merült fel?

Almaspite 2010.02.25. 12:16:55

Joseph Portának (aki Isten kegyelméből káplár) is egy vörös szőrű, Sztálin névre hallgató macskája volt...

Titus Pullo Urbino 2010.02.25. 12:20:26

Mégegy Puma, az egyik német kedvencem: Sd.kfz.234/2

panzerkeil.dre.hu/harcjarm/psw/sdkfz234/sdkfz234.htm

Panzerkeil: "A magyarországi harcokban résztvevő alakulatok közül az 1., 2., 9., 12. SS-páncéloshadosztályok valamint a Heer 6., 13., 20. páncéloshadosztályai rendelkeztek Sd.Kfz. 234-esekkel (többségében Sd.Kfz. 234/1 ill. Sd.Kfz. 234/3), ezek pontos mennyisége az esetek nagy részében nem ismertek. Amit biztosan tudunk, hogy Magyarországon harcoló 6. páncéloshadosztály 1944. december 30-án 13 db 2 cm-es és 3 db 7.5 cm-es, a 20. páncéloshadosztály pedig 13 db 5 cm-es (Sd.Kfz. 234/2 "Puma") és 3 db 7.5 cm-es nehéz páncélozott felderítő járművel rendelkezett."

juditmanó 2010.02.25. 12:35:54

Ez nagyon érdekes poszt volt, nem is tudtam, hogy a kis kedvenceimnek a hadtörténetben is szerepük volt, gartula a szerzönek. A kiscicák és a vad tigrisek is a szívem csücskei :)

Gomes 2010.02.25. 13:14:24

@tiboru: Az oroszlán tényleg csúnyán alulreprezentált, de az amerikai haditengerészetnek van egy Black Lions nevű százada (VFA-213). Régebben F-14-esekkel repültek, jelenleg F/A-18F Super Horneteket használnak.
Az alakulat 1994-ben kapott komoly médiaérdeklődést, amikor Kara Hultgreen, az első repülőgéphordozói szolgálatra is kiképzett amerikai női pilóta egy átstartolási gyakorlat közben gépével a tengerbe csapódott, és hiába próbált katapultálni, a helyszínen szörnyethalt.

@Dirky: A Project Acoustic Kittyt megelőzően az amiknak már volt ötletük a macskafélék harci alkalmazására. Az sem volt kisebb ökörség. A II. vgh. alatt azt tervezték, hogy bombát erősítenek a macsekokra, majd kidobják őket az ellenséges hajók közelében.
Valamelyik okos ugyanis úgy gondolta, hogy a cirmos utálja a vizet, ezért biztos gyorsan kiúszik az első náci hajóhoz, felmászik a fedélzetre, aztán már csak robbantani kell. Teljes kudarcnak bizonyult, már a korai kísérleti szakaszban leálltak vele.

Dirky 2010.02.25. 13:23:50

@Gomes: Erről nem hallottam, de így látatlanban is megvan vele az a probléma, hogy hogy juttatod a macskát a saját/ellenséges jármű vonal felezőpontján túlra olyan formában, hogy életben is maradjon. :)

Törpi 2010.02.25. 13:25:01

Igaz, hogy nem hadicica, de hajón szolgált, ő jutott eszembe erről a posztról:
en.wikipedia.org/wiki/Mrs._Chippy

Collingwood 2010.02.25. 13:41:42

Nem hadtörténet, inkább rendvédelem: az Egyesult Királyság miniszterelnökének, pontosabban a kabinetirodának van föállásu macskája, akinek (aminek?) nem hivatalos titulusa "a kabinetiroda föegerésze" ("chief mouser to the cabinet office")
A wikipedia szerint a poszt jelenleg betöltetlen, de a leghíresebb egerész, Humphrey, több mint 10 évig látta el ezt a tevékenységet, huen szolgálva Margaret Thatchert, John Majort és Tony Blairt.

Lucius Flavius Arrianus 2010.02.25. 13:47:23

@Collingwood:
ha jól emlékszem, az állás egyik jeles betöltője Nelson volt, WSC ármányos és rafinált vörösesszürkéje; de lehet, hogy megcsal a memóriám.

Grisha 2010.02.25. 13:51:38

@Dirky: Parittya? Előbb egérhús (annak mindegy, milyen állapotban érkezik), aztán nyaúúúúúú......!

Collingwood 2010.02.25. 13:56:22

@Lucius Flavius Arrianus: Ilyen gazda mellett nem csoda, hogy ármányos és rafinált volt:)

steelhand 2010.02.25. 14:05:22

Az elso vh arokharcainal, ahol az ellent csak par meter valasztotta el egymastol, gyakran alkalmaztak posta macsekokat, veluk uzenve egymasnak. Fokent olaszok (sic!) es nemetek. Kis cetliket akasztottak a nyakukba es ateresztettek a masik oldalra, mivel mindket helyen etettek oket, igy tobbnyire sikeres volt a megerkezesuk. Raadasul kivalloan pusztitotta a ragcsalokat a harcarkokban. Sok korai feljegyzes, level tanuskodik roluk es az uzenetekrol, amiket szallitottak, s bar mily meglepo, ezen gondolatok tobbnyire jo kivansagok vagy vicces szurkalodasok voltak. Amolyan loveszarok humor. A kutyusok is megernek egy miset.

Hellisfitar 2010.02.25. 14:11:12

Ez a kép még odafért volna (hatásvadász, szentimentalista, kicsit nyálas és csöpögős... De mégis "ott van"):
www.funnychill.com/files/cool-pictures/soldier-peting-a-cat.jpg

bucsin · http://bicig-bithe.blog.hu/ 2010.02.25. 14:11:25

a cicákkal kapcsolatban ajánlom:
bicig-bithe.blog.hu/2009/02/22/ostrom_fecskekkel_es_cicakkal
(a történet hitelességéért nem vállalok garanciát!)

kergelepke [UK] 2010.02.25. 14:12:03

Meghat csajozni is jobban lehet igy:
-Hello, kepzeld vadaszpilota vagyok a Tomcatters szazadban.
-Es?
-Ez a jelvenyunk.
-Jaj, de cukkiiiii...

Collingwood 2010.02.25. 14:23:47

@kergelepke: ráadásul a tomcat szónak van egy másodlagos jelentése is, amit magyarul így lehetne körulírni: még a legyet is röptében...

greybull 2010.02.25. 14:24:20

Engedjétek meg, hogy elmeséljem Nektek Juci tizedes igaz történetét.
1974-ben előfelvételis "tudós pityu"-ként ősszel az volt a legfontosabb harci feladatunk, hogy a betakarítási munkák "frontján" álljunk helyt. Magyarán: valahol Füzesabony környékén a TSZ földekről a cukorrépát takarítottuk be. Üres tanyákon, magánházaknál voltunk elszállásolva, egy 4x4 m-es szobában 3 db. emeletes vaságyon.(A méretekből el lehet képzelni az oroszlánszagot is amivel ez együtt járt - na már ezzel is passzol a komment a topikhoz!). Ahogy bekvártélyozódtunk, eldöglöttünk az ágyon, eleresztettük az első "galambokat" a babgulyás következtében (ezt később megtiltottuk, mert még életben szerettünk volna később is maradni...) azt mondja az egyik srác: Basszátok meg gyerekek itt egér van! Több sem kellett a nagyrészt városi társaságnak, ha be nem is tojtunk, de lohadt a lelkesedés (lelkesek voltunk amúgy, mert a nagy munkák idején finoman szólva is lanyhult a katonásnak már akkor is csak nagy jóindulattal mondható fegyelmünk). Azt mondja az egyik haver: Gyerekek láttam az udvaron egy macskát kószálni, hozzuk be. Így is lett, nem kellett nagyon hívogatni, pár falat gyíkhús, egy kis simogatás becsalta az állatot a "körletbe". Nőstény volt a lelkem, körbejárt, mindenkihez odadörgölőzött (megjelölt minket), aztán a sok cucc, hátizsák bakancs között középütt maradt kéttenyérnyi helyre letelepedett és tisztálkodni kezdett. Mi kussoltunk. Egyszer csak ha' - hegyezni kezdte a fülét - mi moccanni sem mertünk. A következő pillanatban éktelen rohanás kezdődött, a cicus vágtatott körbe-körbe a szobában, először az alsó ágyakon, aztán a felső ágyakon, rajtunk is keresztül, olyan szélsebesen, hogy nem láttunk semmit, hogy mit is kerget. eltartott vagy másfél percig a roham, végül a zsebkendőnyi területen kis macsekunk megállapodott - előtte egy egérrel! Elkezdett játszadozni vele, látszólag hagyta volna meglógni, majd az utolsó pillanatban mindig elkapta. Végül - gondolom az egér húsa jól megpuhulván a félelem-adrenalintól - hamm: cicaebéd lett. No ekkor kapta a macska a Juci nevet, és első rendfokozatát: őrvezető lett! A bevezetőben jelzett "Juci tizedes" annyiban korrigálandó, hogy végül is eltávoztunkig asszem hadseregtábornokságig vitte elfogott egerenként, de mégis ez a tizedes maradt meg (szerintem freudi "félreemlékezsként" a Tizedes meg a többiek c. filmre visszagondolva)emlékül. Becsületére legyen mondva Juci tizedesnek: jól tartottuk egéren kívül is, de akármennyi kaját adtunk neki, ha megérezte az egeret a körletben, ment és elkapta.
Azóta feltétlen tisztelője és becsülője vagyok a macskának - és különös módon az állat ezt rajtam azonnal megérzi, egyből odajön hozzám, hagyja, hogy megsimogassam. Sajnos panellakó vagyok bőrgarnitúrával a lakásban - nem tartok állatot, pedig egy macskát szívesen elviselnék.
Hát köszönöm megtisztelő figyelmeteket.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2010.02.25. 14:46:50

Szegény Egyiptomiak :D Nekik meg kutyákat kellett volna kiengedni, hogy a macskák megvaduljanak és szarrá karmolják a perzsákat :D

(A poszt pedig szokás szerint kiváló)

labi 2010.02.25. 14:59:14

Az nincs megemlítve, hoby Unsinkable Sam tulajdonképpen "renegát", mert német hajón kezdte a pályafutását. :)

sorica123 (törölt) 2010.02.25. 15:42:54

@NagyTeve: vannak ott madarak is... albatrosz, sólyom, fülemüle. Sas. Miau:)
@Thaddeus Griffin: az mondjuk egy jó kérdés, hogy a macskoszok nem paráztak be a nagy kardcsörtetéstől, sok embertől...? A pajzs innenső oldaláról is frankón át lehet nyúlni becsíkosítani a túlvégen valakinek a fejét:)

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.02.25. 15:49:22

Persze látszik, h nem tiboru a szerző, a macskanő kimaradt ... Pedig az is elég harcias. :)

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.02.25. 15:52:45

@Gloria Mundi:
Bevallom, gondolkodtam rajta, hogy egy kép erejéig berakom, de aztán letettem a tervről. Nem tudtam dönteni: Hale Berry, vagy Michelle Pfeiffer:)

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2010.02.25. 16:04:16

@sorica123: elkéstél, ezt már reggel megbeszéltük tiboruval.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.02.25. 17:23:29

@greybull:

Köszönjük; ez még a milstoryblogon is elfért volna :-)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.02.25. 17:25:04

@labi:

A kommentek között valaki megemlítette.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2010.02.25. 18:14:46

Ha már magyar vonatkozások, az Egri csillagokban van, hogy a várbeli megdöglött macskákat kihajították a törököknek. :)

Lucius Flavius Arrianus 2010.02.25. 18:22:26

@tiboru:
a Hellisfitar által belinkelt kép bejön FF, IE és Safari alatt :-)

Lucius Flavius Arrianus 2010.02.25. 18:27:58

@tiboru:
Sőt, némi okossággal Opera alatt is, csak itt kell keresgélni kicsit: magyaropera.blog.hu/2009/09/09/sajat_gombok_magyarul

hungaryhonvéd 2010.02.25. 19:46:40

Ehh, már szinten minden le / ki lett lőve.
Arkan tigirsei, hogy Sam valszeg átállt kabala, hogy milstory-s a komment...

De macskás vok, uho respekt!

Esetleg macskaféle:
Frederick Forsyth - A sakál napja

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.02.25. 19:58:45

@Lucius Flavius Arrianus:

Hát nekem se FF, se Opera alatt nem, viszont Chrome-mal megnéztem :-)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.02.25. 20:06:33

@hungaryhonvéd:

A sakál erős határeset, ha macskafélékről beszélünk :-)

hungaryhonvéd 2010.02.25. 20:10:43

@tiboru:

Uhh, nekem valahogy a macskaféle ugrott be, hozzászólás törölve!

Maradok hű olvasó!

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.02.25. 21:17:22

@Kismy:

Jegyzőkönyv mely készült 2010. február 25. napján a Nagy Ignác utcai Büntetés-végrehajtási intézet hivatalos helyiségében tartott tárgyalás alkalmából.

Jelen vannak:

Professor Pizka bíró, az eljáró tanács elnöke
Professor Pizka, ügyész
Professor Pizka, az elítélt védője
Dr. Kotász József, ítélet-végrehajtó, egyben törvényszéki orvos

Kismy, elítélt.

Eljáró bíró a tárgyalást az ügy rövid megjelelölésével megnyitja. Megállapítja, hogy idézésre a felek hiánytalanul megjelentek. A legutóbbi tárgyalás óta hat hónapnál rövidebb idő telt el, a tanácsban változás nem történt, a tárgyalás megkezdésének akadálya nincs.

A bíró a Magyar Köztársaság nevében kihirdeti ítéletét, amely szerint a vádlott bűnös 1 rb.a Btk 6000. § szerint minősülő és büntetendő, A Magyar Köztársaság Országgyűlése, annak Hivatala, Könyvtára, és Európai Uniós dokumentumok Gyűjteménye épületének, közkeletű nevén a Parlamentnek "Parli" néven nevezésében.
Ezért őt a Bíróság halálra ítélte. Jogorvoslati, felülvizsgálati és Kegyelmi indítványai kivétel nélkül, jogerősen el vannak utasítva.
Eljáró bíró megállapítja, hogy az ítélet végrehajtásának akadálya nincs, ezért azt elrendeli. Felhívja a vádlottat utolsó szó jogán történő felszólalásának megtartására.

Kismy: tisztelt Bíróság, kegyelem, többet nem fogom cukrosbácsi hangsúllyal Parlinak nevezni a Parlementet!

Ezután eljáró bíró kárörvendő hangon kijelenti, hogy erre biz' több alkalma nem is lesz és jelt ad.

Dr. Kotász József ítélet-végrehajtó az ítéletet végrehajtja egyben megállapítja a halál beálltát.

Kismy elítélt maradványait özv. Kismynének az eljáró bíró kiadni rendeli.

jelen tárgyalással kapcsolatban bűnügyi költség igény nem volt, illetőleg a kirendelt védőnek járt volan 3000.- Ft. de ezt eljáró bíró dafke nem rendeli utalványozni.

jkv. lezárva
kmf
ph

Professor Pizka
bíró sk.

kiadmány hiteléül

Krixné Krax Mariann
leíró

Kismy 2010.02.25. 21:37:55

@Professor Pizka:

Modernkori Történeti Kutatások Intézete
Koncepcionális Perek Főosztálya
Magyar Köztársaság Országgyűlése Alosztálya

Kiegészítések a 2010. februári perek jegyzőkönyveihez

"Jegyzőkönyv mely készült 2010. február 25. napján a Nagy Ignác utcai Büntetés-végrehajtási intézet hivatalos helyiségében tartott tárgyalás alkalmából.

Jelen vannak:

Professor Pizka bíró, az eljáró tanács elnöke
Professor Pizka, ügyész
Professor Pizka, az elítélt védője
Dr. Kotász József, ítélet-végrehajtó, egyben törvényszéki orvos

Kismy, elítélt. [...]

Felhívja a vádlottat utolsó szó jogán történő felszólalásának megtartására.

Kismy: tisztelt Bíróság, a fenti elnevezést, mint a fent nevezett Közintézmény szerződéssel rendelkező dolgozója, a legteljesebb jogosultsággal nevezhetem "Parli"-nak. Ennek ellenére, a rám kimért szerepet vállalom, mártíromságom az ország és a köz javára fog szolgálni. Kegyelmet nem kérek, csupán a Tekintetes Bíróság hozzájárulását ahhoz, hogy az ítéletet három üveg vodka általi főbelövés utján méltóztassék kiszabni! Köszönöm.

Ezután eljáró bíró kárörvendő hangon kijelenti, hogy erre biz' alkalma nem lesz és a fehér damasztabrosszal fedett bírósági asztalon álló eredeti orosz palackozású három üveg vodkát a földre önti, majd jelt ad.

Kismy: tiltakozom, ez a demokratikus jogrend megsértése! Kérem vegyék jegy...

Dr. Kotász József ítélet-végrehajtó az ítéletet villámgyorsan végrehajtja egyben megállapítja a halál beálltát."

Kérem a Modernkori Történeti Kutatások Intézete, Koncepcionális Perek Főosztálya, Magyar Köztársaság Országgyűlése Alosztályát a fenti kiegészítés figyelembe vételére, és az elítélt rehabilitására.
Javaslom sírhelyének napi két alkalommal vodkával való megöntözését.

Kieg. lezárva
pecsét
aláírás
(olvashatatlan)
Budapest, dátum (olvashatatlan)

iktatva

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.02.25. 21:53:02

@Professor Pizka:
@Kismy:

Mindketten az Alapító Atyák szóbeli dícséretében részesültök, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a következő lemilblogbulin külön engedélykérés nélkül fizethettek nekik egy-egy italt!

A kiadmány hiteléül:

tiboru
Alapító Atya

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2010.02.25. 22:05:04

Jaguar (kínai Type 59 MBT amerikai modernizációja, a Tienanmen téri cirkusz következtében felfüggesztett projekt):

img.blog.yahoo.co.kr/ybi/1/24/56/shinecommerce/folder/6/img_6_8985_3?1167878320.jpg

Tu-16, NATO-kódnév Badger, azaz hiúz:

www.vectorsite.net/avtu16.html

A Lavi egyébként mit jelent héberül? Oroszlán?

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2010.02.25. 22:06:36

@Rammjaeger83:

Helyesbítek, badger = borz, ergo nem játszik.

radiris 2010.02.25. 23:35:12

@Rammjaeger83: pedig majdnem lecsaptam :)

radiris 2010.02.25. 23:36:29

@Rammjaeger83: azt irták itt fent tanult kommentelők, hogy a Lavi az nőnemű oroszlán.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.02.26. 08:19:07

@tiboru: Konkrétan a kutyafélék családjába tartozik. :)

Sluck Ödön 2010.02.26. 08:51:31

A Brit tengerészetnek volt egy másik hangulatjavító cicusa, egy kilenc szíjból font korbács, amit kilencfarkú macskának neveztek.

katasztrófavédelemi rendelhárító rohambrigád · http://bit.ly/2qNoFtr 2010.02.26. 08:52:56

A cikkben említett Tigr és HMMWV közti rokonságot (vagy csak hasonlóságot) valaki elmagyarázhatná. Mert azon kívül hogy harctérre szánt szögletes zöld izék nagy kerekekkel és terepszöggel, más közös vonást nem sikerült fölfedezni.

Korcs · http://mztrophy.blog.hu 2010.02.26. 09:03:26

Kicsit más: a macskaképhez hozzátenném, hogy létezik egy www.catsthatlooklikehitler.com/cgi-bin/seigmiaow.pl oldal, ahol a hitlerbajszos macskák tömkelege van fent... sőt külön nevet is adtak az így kinézőknek: "kitler". Elég beteg...

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.02.26. 10:18:00

@s0nik:
Pedig a lényegre tapintottál. Amúgy főleg az orr és a szélvédő hasonlít. az alábbi link talán segít valamelyest
i.flamber.ru/files/st2/1211922554/1241132170_g.jpg

hungaryhonvéd 2010.02.26. 10:35:30

@proletair:

(csak nem bírok magammal)

Erre mondják / mondták azt, pl. anno az orosz (szovjet) vagy éppen a kínai koppintásokra, hogy az eszközzel szemben támasztott követelményrendszer szülte a véletlennek köszönhető (de felettébb gyanús!) hasonlóságot.
Ergo: a tervezők kezét a világ más-más pontjain hasonló gondolatok vezérlik, a számok nem hazudnak, a vonalak követik azokat...

taser 2010.02.26. 10:49:26

Az indiaiaknak van egy különleges egységük amit Black Cat-nek hívnak.
www.defencetalk.com/pictures/showphoto.php/photo/5471

Ők is megérnének egy posztot ( ha még nem voltak)

Kullancs1983 2010.02.26. 11:31:43

@Markgraf: Gyanus! Szerintem Oscar valojaban az Abwehr macskaja volt (majdnem emberet irtam) akinek az volt a feladata hogy konspirativ modon angol hajokra jutva azokat nemet tengeralattjarok ele vezesse, illetoleg (A siralyokat ijesztgetve, vagy a mehfogott egereket a vizbe dobalva?) a hajo nyomara vezesse az arrajaro nemet tengeralattjarokat. Az MI-5 azonban felfigyelt ra, de elegendo bizonyitek hijan kenytelenek voltak a kenyszernyugdijaztatassal beerni ahelyett hogy annak rendje es modja szerint fobelottek volna. Termeszetesen kilencszer.

APImásik 2010.02.26. 11:45:24

:)
nem olvastam végig a kommenteket /rossz szokás.../
de nem maradt ki a magyar Puma század... a 2. vháborús, Heppes Aladár őrnagyos?
ha vki korábban má kérdezte, akkor ez most sztornó.
és persze, ha meg nem is maradt ki, akkor megint sztornó.

/esik az eső...:) zsendül a fű.../

Titus Pullo Urbino 2010.02.26. 12:19:00

@APImásik: csak halkan mondom, nemcsak a kommenteket nem olvastad el, hanem a cikket sem ... :-)))

Ez olvasható a posztban a "Vezérünk a bátorság Kísérőnk a szerencse" kép felett:

"A kecskeméti légibázison állomásozik a magyar légierő Puma százada, melynek gyökerei a második világháborúig nyúlnak vissza, és történetükkel egy külön posztot lehetne megtölteni."

APImásik 2010.02.26. 14:38:19

@Titus Pullo Urbino:
:D
hopp...:)

akkor a 2. sztornó aktuális leend vala...:D
Bocs Proletair...:)

de mentségemre szolgál, hogy nagy jövés-menés volt a hátam mögött... és sűrűn kellett alt+tabozni...:D

fantomka 2010.02.26. 16:21:52

Üdv!

Kicsi adalék:

A VF-31 Tomcatters címercicája a Felix névre hallgat. Nem mai darab, még a II. vh előtt jelent meg először - jól tartja magát :)
Egyébként a Gordon's Gintől nyúlták ezt a "Felix and the bomb" figurát, és a század legendáriuma szerint hivatalos engedélyt is kaptak a használatára a cégtől. Naná, akkoriban még ritkábbak lehettek az óriásplakátok, a tengerészek pedig alighanem már a fajfennállás óta szomjasak :)

cynara 2010.02.26. 19:07:57

Szeretettel üdvözlök mindenkit.
Én ugyan ókoros vagyok, de nagyon érdekel a hadtörténet, és már régóta élvezettel olvasom a blogot. Most macskaügyben nem bírok ellenállni a kommentelésnek (részben a macskák iránti vonzódásom miatt, részben azért, mert felmerült némi ókori vonatkozás is).
Szóval a Pelusion ostromával kapcsolatos történet természetesen (hogy az állatoknál maradjunk), kacsa. Hérodotosztól származik, de ő - tudhatólag - imádta a "kis színeseket", úgyhogy mindenféle képtelen sztorit elmesélt, legfeljebb hozzátette, hogy "egyesek így mondják, én ugyan nem hiszem", de néha ezt se.
Az egyiptomiaknál egyébként sosem egy egész állatfaj volt szent, hanem mindig csak bizonyos egyedei, ők képviselték az istenséget. Volt macskának vagy macskafejűnek képzelt istennőjük: Básztet, a szerelem és termékenység istennője. (Aki mellesleg időnként át tudott változni Száhmetté, az őrjöngés és a harc oroszlánistennőjévé.)
Szóval - ahogy többen rátapintottak - természetesen a perzsák nem csináltak ilyen marhaságot (nehéz lenne egy macskát rákötözni egy sisakra vagy pajzsra - a British Museum képes anyagában lehet látni ókori sisakokat, pajzsokat).
De a sztori mindenesetre elterjedt. Még a Sulinet történelem-tételeiben is olvastam. (Ami - őszintén szólva - elég nagy égés.)
Mindazonáltal nagyon tetszett a poszt (mint a többi itt megjelenő is), gratulálok a szerzőnek, és a "blogmesterek"-nek.

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.02.26. 19:43:07

@cynara:
Köszi az elismerést, és a korrekt helyreigazítást! Ebből kitűnik, hogy Hérodotosz mester lehetett kora élő wikipédiája.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2010.02.26. 23:34:47

Igen furcsa ez a kép, mivel vették rá a macskát, hogy beleálljon a pocsolyába? (A lényeg a részletekben rejlik, elsőre én is azt hittem, a kutyákat kell figyelni. :) )

szaktatár 2010.02.26. 23:42:04

Raketenjagdpanzer Jaguar 1 és 2.

2010.02.27. 18:31:01

Megemlitenem meg a Flying Tigers nevu, Csang Kai-
Seik zsoldjaban allo repuloalakulatot, akik Bur-
maban allomasoztak. Sok kellemetlenseget okoztak
a japanoknak. Ok is megerdemelnenek egy kulon ol-
dalt.
Ja, a Szovjet Haditengereszet Riga osztalyu fre-
gattjai kozul is sok volt macskafelekrol elnevez-
ve: Leopard, Koguar, Pantera, Yaguar, Puma, Gepard

Sheriff_101 · http://www.pumaszallas.hu 2010.02.27. 22:05:44

A Királytigris vagy Tigris II. az a Panzer VI.B volt nem a VII. A Panzer VII egy nehéztank terv volt, a tank neve Löwe (oroszlán) lett volna.

www.achtungpanzer.com/panzerkampfwagen-vii-lowe.htm

bloggerman77 2010.02.28. 05:44:58

@Sheriff_101:

Másrészt a németek maguk a Tiger II-t sose nevezték Királytigrisnek, ezt a szövetségesek propagandája találta ki.

bloggerman77 2010.02.28. 05:49:20

"A szovjeteknél meglepő (vagy inkább nem meglepő) módon nem nagyon neveztek el haditechnikai eszközöket semmiről vagy senkiről, kivéve a hadihajókat."

***

Ez explicite marhaság.

Harckocsik:

"Lenin"
"Klimt Vorosilov"
"Joszif Sztalin"

Tüzérségi vontatók:

"Komszomolec"
"Sztalinyec"

Önjáró rakétavetők:

"Katyusa"
"Grad"

Önjáró tüzérség:

"Akacija"
"Gvozdgyika"
"Tyjulpan"

Páncéltörő rakéta:

"Maljutka"

etc. etc.

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.02.28. 10:12:55

@bloggerman77:
Az, hogy a Tigris II végül is Királytigris néven ment át a köztudatba ne az én vétkem legyen.
A szovjet harckocsik: KV-1 (-8s) JS-1 (-2 -3) meg nekem nem tűnik elnevezésnek, inkább jelölésnek. A többiben igazad van, de ismerve a szovjet haditechnika nagy számát, ez még remélem belefér a "nem nagyon neveztek el" megfogalmazás rejtette verbális fedezékbe.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.02.28. 17:47:09

@proletair: Szu-25 - Gracs?

Légvédelmi rendszerek terén is A Nyeva, Vega, Volhov, Dvina, stb. Ezek mik? Folyó nevek és egy csillagé.

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.02.28. 17:57:22

@molnibalage:
Most hogy már ki lettem oktatva pár tucat szovjet fegyver nevéről, (ami a haditengerészet hajói kivételével nem tartalmaztak macskanevet) érdemes lenne olyan szovjet haditechnikai eszközt is felsorolni, ami macska, vagy macskaféle ragadozó nevét viseli.

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2010.02.28. 20:25:39

@proletair:

Frigates
1 GEPARD class [designed for export]

még van vagy 100 orosz név, de az én orosz nyelv-tudásom ...

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2010.02.28. 21:15:51

Tisztelt Szerkesztőség!

Szeretném továbbadni Nektek a Kreatív blogger vándordíjat, amelyről ebben a posztban olvashattok további részleteket:

katpol.blog.hu/2010/02/28/knn_kreativ_blogger_vandordij

bloggerman77 2010.02.28. 22:19:03

@proletair:
A KV és az JS a Klimt Vorosilov és a Joszif Sztalin rövidítései.

bloggerman77 2010.02.28. 22:26:16

@proletair:

"érdemes lenne olyan szovjet haditechnikai eszközt is felsorolni, ami macska, vagy macskaféle ragadozó nevét viseli. "

**

BARSZ tengeralattjáró osztály

Barsz = Párduc oroszul :)

bloggerman77 2010.02.28. 22:31:45

Nem macska, de állat (és időjárásnév):

Akula, Delfin, Kalmar, Taifun

bloggerman77 2010.02.28. 22:40:01

"Gepard" orosz atom-tengeralattjáró

lPatrikl 2010.04.26. 14:35:04

Hello!

Csak egy megjegyzés, annak érdekében hogy az oldal egyre jobb legyen.
A királytigris NEM pazer VII. mert az a maus szupernehéz harckocsi. A Királytigris (königtiger) a PZKPFW VI AUSF B, vagy tigris II.
süti beállítások módosítása