Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) usa (54) USA (7) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

Különlegesek- US Army Pathfinders

2010.04.23. 08:00 proletair

Az, hogy az ejtőernyős katonák minden hadseregben a legjobbaknak számítanak, az evidens. De hogy köztük is vannak még jobban képzettek, akik az elit elitjét alkotják, azt már kevesen tudják. Ilyenek az Amerikai Egyesült Államok hadseregének Pathfinderjei, azok a katonák, akik a többiek előtt kiugorva kijelölik a dobási vagy leszállási zónákat, és ha kell, akár harc árán is biztosítják ezeket, amíg a főerők meg nem érkeznek.



Így az elején nem árt, ha kicsit megpiszkáljuk a pathfinder szó jelentését. Maga a szó nyomkeresőt, útkeresőt jelent. Ha valaki olvasott vadnyugati történetet ifjú korában, emlékezhet az indián/telepes/prémvadász/pisztolyhős nyomkeresőkre. Bár utalást nem találtam erre vonatkozóan, posztunk főhősei szinte biztos, hogy róluk kapták a nevüket.  Mivel magyarul kicsit furcsán adná ki magát, így én maradnék az eredeti leírásnál. Amúgy a marketing világában a pathfinder szó elég kedvelt. Autó, távcső, karóra, Mars-rover, bőrönd és még a jó ég tudja mi minden kapta meg ezt a hangzatos nevet.

Szintén így elöljáróban érdemes megemlíteni, hogy a második világháború idején a szövetséges bombázóknak a célpontokat pathfindernek nevezett harci repülőgépek jelölték ki.

Az amerikai hadsereg pathfinderjeinek története a 2. világháborúig nyúlik vissza. A katonai vezetők elég gyorsan rájöttek, milyen lehetőségeket rejt magában egy tömeges ejtőernyős akció. Jó példa volt erre Kréta szigetének német elfoglalása, de az ilyen akciók buktatóit is világosan látták. Egy ejtőernyős akció sikerének első lépése, hogy a csapatok a megfelelő helyre ugorjanak. Ez bizony nem is olyan egyszerű. Az ejtőernyősöket szállító gépek sokszor vannak kitéve a légelhárítás tüzének, amitől a pilóták elég idegesek tudnak lenni, és néha az ilyen területeket ösztönösen próbálják elkerülni, így aztán a navigációs hiba szinte biztosan oda vezet, hogy az ejtőernyősök rossz helyen érnek földet. Ha egy ilyen akció éjszaka zajlik, akkor a navigálás a földi támpontok hiánya miatt szintén megnehezedik.

Az amerikai hadseregben először önkéntesekből állították fel az első pathfinder alakulatokat. Egy ilyen csapat 8-12 főből állt, akiknek a feladata volt az érkező főerőket a megfelelő helyre navigálni, különleges eszközökkel. Ilyenek voltak a rádió-irányjeladók, amik a pilótáknak mutatta a megfelelő irányt, és a nagy teljesítményű lámpák, amikkel már vizuálisan is megmutathatták a dobási zónát. A csapatba tartozott még 6 fő „testőr” is, akik a többiek tevékenységét biztosították, ha esetleg az ellenség veszélyeztetné a munkájukat. A főerő ledobása után a pathfinderek csatlakoztak alakulatukhoz, és innentől normál üzemmódba kapcsolva ejtőernyősként harcoltak tovább.

Az első olyan hadjáratokban, ahol ejtőernyősök is ugrottak, még nem vetettek be pathfindereket. Meg is lett az eredménye; az Észak-Afrikában beindított Husky hadművelet idején az 509. Ejtőernyős Gyalogos Zászlóalj úgy szétszóródott, hogy nem is vették hasznukat. A szicíliai hadműveletekben pedig volt olyan ejtőernyős egység, amelyik majdnem 100 kilométerrel távolabb lett ledobva a kijelölt helytől, és egy hetükbe került, mire visszaverekedték magukat az alakulatukhoz. A következő akciónál már bevetették a pathfindereket. Az olasz csizma orra felett található Paestumnál a pathfinderek pontosan értek földet, és felszerelésük segítségével az 504. Ejtőernyős Gyalogos Ezred gépeit sikeresen navigálták a cél fölé. Negyed órával később az ezred előírásszerűen földet is ért, a pathfinderek hasznossága bizonyítást nyert, és elkezdődött a pathfinderek „tömeges” kiképzése.

A következő, igazi megmérettetés ideje 1944. június 6-án jött el. Igen ez bizony a partraszállás napja. Június 5-én éjszaka 200 pathfinder száll gépbe, hogy aztán 6-án éjfél után 15 perccel a németek által megszállt francia földre ugorjon. A 82. és a 101. Légideszant Hadosztály pathfindereit azonban kellemetlen meglepetés éri. Az alacsony felhőzet, és a légvédelem miatt a pilóták kicsit mellé dobják a katonákat, ráadásul a földetérési terület egy része el lett árasztva vízzel. Voltak, akik a földetérés után szinte azonnal harcba keveredtek a németekkel. A történet szerint az első szövetséges katona, aki Normandia földjére lépett (vagyis ugrott) Frank Lillyman alezredes volt. A csapata rendesen szétszóródott, a gyülekező helynél csak tisztek, meg tiszthelyettesek voltak, meg pár közlegény, a legénység többi tagja még bóklászott valahol. Lillyman ales Churchill híres mondatát kissé átfogalmazva epésen meg is jegyezte:”Na ilyen sokan se parancsoltak még ilyen keveseknek”.

Az irányjeladók működtek, ám a fényszóróknak nem vehették hasznát az alacsony felhőzet miatt. A kezdeti problémák ellenére a főerők sikeresen hajtották végre az ugrást, és utána a feladatukat. 1944. augusztus 15-én Dél-Franciaországban az 517. és az 557. Ejtőernyős Gyalogos Ezred került bevetésre. A pathfindereket szállító gépek azonban elnavigálták magukat, és így a főerők is rossz helyre lettek kidobva, ráadásul a pilóták a megadottnál jóval magasabban dobatták ki a katonákat, így azok rendesen szétszóródtak még a földetérés előtt.

1944. szeptember 17-én megkezdődött a történelem addigi legnagyobb légideszant hadművelete, a Market Garden. A pathfinderek itt is remekeltek, pontosan jelölve meg a dobási zónákat, sőt, a teherszállító vitorlázóknak a leszállási helyeket. Hogy a hadművelet sikertelen lett, az nem a pathfindereken múlott.

1944 telén a 101. Légideszant Hadosztály katonáit Bastogne városában a németek körbezárták, az utánpótlást csak a levegőből remélhették az amerikaiak. A pathfinderek feladata az volt, hogy a szövetséges gépeknek segítsenek a navigálásban, hogy az ellátmány lehetőleg ne a németekhez potyogjon. Ezt a feladatot is sikerrel hajtották végre.

1945 februárjában a 4. Gyalogos Hadosztály került szorult helyzetbe. Az utánpótást repülőkről kellet ledobni. Az 506. Ejtőernyős Gyalogos Ezred pathfinderjei kapták a feladatot, hogy a földről navigálják a teherszállító repülőket. A feladatot itt is sikerült végrehajtani, és a 4. Gyalogos Hadosztály ismét támadásba mehetett át.

1945 március 24-én a szövetségesek megindították a Varsity hadműveletet, melynek első mozzanataként ejtőernyősöket dobtak le a Rajna túloldalán. A feladat az volt, hogy az ejtőernyősök létesítsenek hídfőt, és tartsák meg, amíg a földi egységek átkelnek a folyón.  Mivel a földet érési zónákat a németek erősen védték, a pathfinderek a folyó szövetséges oldalán segítették a szállítógépek célra repülését. A főerők első hullámában is ugrottak pathfinderek, ők a földetérés után jelzőtáblákkal és jelzőfüsttel segítették az utánuk érkezők kidobását. Ez a hadművelet volt a második világháború utolsó nagy légideszant akciója.

A Csendes-óceán térségében a hadműveletek jellege nem kedvezett az ejtőernyős akcióknak. Csak az 511. Ejtőernyős Gyalogos ezred rendelkezett pathfinderekkel, ám csak a Fülöp-szigeteken lettek alkalmazva.

A háború alatt és után nem sokkal a pathfinderek kis csoportokban léteztek, és az ejtőernyős alakulatok alárendeltségébe tartoztak. 1947-ben hozták létre az első pathfinder szakaszt a 82. Légideszant Hadosztályon belül.

A koreai háborúban a 187. Légideszant Harccsoport rendelkezett egy szakasznyi pathfinderel, ám amikor 1950 októberében támadást intéztek Szuhon és Szuncson térségében, felmerült, hogy az utánpótlás ledobásának biztosítására pathfindereket vessenek be, ám a parancsnok, Frank S. Bowen dandártábornok elállt ettől. Szerinte a heves harcokban ezek a csapatok azelőtt elpusztultak volna, mielőtt belekezdtek volna a feladatuk végrehajtásába.

 A vietnami háború idején a pathfinderek jelentősége megnőtt. Ezek a katonák jelölték ki a helikopterekkel érkező gyalogság kirakási helyét, a teherszállító repülőknek az utánpótlás kidobásának helyét és magasságát, sőt, a megközelítési, berepülési irányokat is. A pathfinderek legnagyobb alkalmazója az 1. Légi Lovasság (Nem vicc, így hívták őket) volt. Náluk alakult meg ideiglenes jelleggel a 11. Pathfinder század, 8 szakasszal. De voltak Pathfinderjei a 82. és a 101. Légidesszant Hadosztálynak, valamint az 1. Gyalogos Hadosztálynak is.

1967. február 22-én elkezdődött a Junction City hadművelet, ami a Market Garden óta a legnagyobb ejtőernyős akció volt, és az egyik legnagyobb vállalkozás a vietnami háborúban. A cél az volt, hogy az észak-vietnami hadsereg, és a Vietkong egységeit kiűzzék a „C” harci zónából. A 72 napos hadműveletet annak ellenére nyilvánították sikeresnek, hogy a célt nem érték el. Az amerikaiak vesztesége 820 fő halott volt, és elvesztettek 48 harckocsit is. Az ellenség 1700 katonája halt meg.

A vietnami háború során sokszor fordult elő olyan, hogy nem csak a támadás helyét kellett a pathfindereknek kijelölni, hanem a sebesült katonákért érkező helikopterek személyzetét kellett ellátni adatokkal, tanácsokkal. A háború idején létesített tüzérségi támogató bázisokat a vietnamiak rendszeresen támadták, így gyakran fordult elő, hogy az utánpótlást ejtőernyővel dobták le, mert a kifutópályát, vagy a helikopter-leszállót az ellenség tűz alatt tartotta. Az ejtőernyős dobást ilyenkor ha lehetett, szintén pathfinderek segítették.

Jelenleg három pathfinder alakulat aktív az amerikai hadseregben. Kettő Kentucky államban, Fort Campbell helyőrségben, egy pedig Észak-Karolinában, Fort Bragg-ben állomásozik. Nem meglepő, hogy a hadsereg Pathfinder kiképző központjai is itt találhatóak.

Bár a pathfinderek szolgálataira szükség lesz még, feladataik egy részét már más különleges alakulatok is el tudják végezni. A légierő Combat Control Team-jei például képesek olyan feladatok végrehajtására is, amikre a pathfindereket létrehozták.

Pathfindernek lenni igazi megtiszteltetés az amerikai hadseregben, hiszen egy különleges alakulat egy külön válogatott csoportjába tartoznak, akik büszkén viselik a bordó barettet, és karjukon a híressé vált jelvényüket, a lobogó fáklyát. Feladatuk fontosságát mi sem bizonyítja jobban, mint rövid és tömör jelmondatuk:

„First in, last out.”

65 komment

Címkék: amerikai különlegesek ejtőernyős ii világháború

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vén betyár 2010.04.23. 08:50:37

Tanulmány-értékű és mélységű poszt.Izgalmas, átfogó és mégis tömör...Nem is találok szavakat.Gratula és köszönet!

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.04.23. 09:13:34

Nagyon jó a cikk. Csak egy stílusbeli kérdésem lenne: a Pathfinder helyett nyugodtan lehetne nyomkövető, vagy valami hasonlónak nevezni ezeket a fickókat. Van erre magyar szavunk szerencsére. Az angolul nem magabiztos magyar populáció ki sem tudja rendesen ejteni a pathfindert. Van ilyen fantázianevű terepjáró makkoscipősöknek és szét szoktam röhögni magam azon, hogy milyen fantáziadús kiejtési alternatívákkal szoktak előállni az angol szó kiejtése terén.
A másik kedvencem a Burger King hamburgere, ami Whopper elnevezést kapott a keresztségben. Na ezt sem tudják kiejteni, még a BK-ben dolgozók sem.
Beszélgetés:
- Kérek egy Whoppert.
- Milyen legyen a vápper?
- Nem. Nem vápper, Whopper.
- Az vápper.
- Jó, akkor angolul: aki?

Titus Pullo Urbino 2010.04.23. 09:43:27

Jó volt, köszi Prol. Kettő észrevételem lenne:

1. "Jelző" ezt a fordítást hallottam a Cornelius Ryan könyvekben és filmekben (Híd túl messze van, Leghosszabb nap). Nyugodtan lehet "jelző" - nek írni őket.

2. A "légi lovasság" elnevezés gyökere a jenki lovas alakulatokhoz nyúlik vissza, a leggyorsabban reagáló harcosok a polgárháborúban a lovasok voltak, gyalogság és lövészárok leküzdésére is használták őket, akkoriban ez volt az elit. Az első vhban még szintén lovasság volt, a másodikban azonban már az ejtőernyősöket hívták lovassági alakulatnak, ők voltak az elit, a vietnami háborúban pedig a helikopteren szállított alakulatok kapták ezt a dicső nevet, úgy tudom, hogy Vietnamban már nem volt jelentős eje művelet, inkább helikopteres gyorsreagálású csapatszállítás.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.04.23. 09:48:58

@Titus Pullo Urbino:

A leghíresebb francia ejtőernyős ezred hivatalos neve a mai napig: 1er Régiment de Hussards Parachutistes, vagyis ejtőernyős huszároknak hívják őket...

Titus Pullo Urbino 2010.04.23. 10:03:59

@tiboru: igen, olvastam a fekete Bercsényi huszárról írt posztodat. A török emigráns Bercsényi Miklós fia vállalta felkérésre a francia huszár alakulatok kiképzését, ha jól tudom, innen ered a Bercsényi név. Állítólag egy magyar nyelvű katonanótát is meg kell tanulniuk hagyományőrzés címén. És ott is a huszárokból lettek az ejék.

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.04.23. 10:09:21

@Zig Zag: @Titus Pullo Urbino:
A pathfinder elnevezéssel úgy voltam, mint a ranger szóval tiboru, vagy a pararescue-val én. Nem nagyon lehet normálisan lefordítani. A nyomkereső nem igazán jó, mert nem keres, hanem kijelöl. Így a jelző lenne a legfrappánsabb, de erről meg mindig a vasúti szemafor jut eszembe.

Grisha 2010.04.23. 10:12:11

@proletair: Útkereső? Mert:
- szó szerinti fordítás
- tartalmilag is hű
- a leírtakból nekem az jön le, hogy előbb megkeresik az utat, aztán jelzik is.

stoppos76 2010.04.23. 10:19:16

Mivel a lovasságnak már nem veszik hasznát, de a hagyományoknak igen, ezt meg kellett tartani. A légi szállítású gyalogság áll legközelebb a lovassághoz (mindkettő gyorsan mozgó alakulat), így ezek vihetik tovább a hagyományt.

2010.04.23. 10:21:16

Üdv!

Tisztelem az ismeretterjesztő szándékot!
Azonban a katonai szakkifejezéseket, mint ahogy sok més esetben nem kell, nem szabad szó szerint fordítani! Sok esetben egy nyelvet jól beszélő, de az adott szakterülethez kevésbé értő személy görcsösen ragaszkodik a szó szerint fordításokhoz.
Minden esetben meg kell viszgálni egy fogalom mögötti dolgokat. Egy katonai alakulat felépítése, feladata adja meg, hogyan is nevezzük magyarul. Mert ilyenkor kiderül, hogy annak megvan a maga jól ismert megfelelője.
Szóval egyszerűen ez egy felderítő alakulat, melynek fő feladata a légideszant műveletek ledobási-kirakási területének felderítése, biztosítása. Ennek során felmérik a terepviszonyokat, meghatározzák a tényleges nagyságát. Egyes esetekben jól látható jelzéseket alkalmaznak, mely referenciát ad a repülőgépek személyzetének, vagy az ugratásért, kirakásért felelős parancsnoknak.
Ma már erre nem minden esetben van szükség, GPS-el meghatározott adatokat átadva enélkül is pontosan elvégezhető egy ugratás. Erre éjszaka, rossz látási viszonyoknál is sor kerülhet.

Magyarul ugrózónának nevezzük az ilyen területet ejtőernyős művelet esetén.
Szóval elegendő a felderítő szó használata, és utána kicsit bővebben leírjuk a feladatkört.
A francia ejtőernyős ezredeknél igy is nevezik: SER. Section de reconnissaiance. Kb ugyanaz a feladatuk, mint a Pathfinder alakulatnak.
A légi lovasság kifejezést lehet ragozni, de ez nem megfelelő! A 1 Cav hadosztályban pl vannak harckocsik is!
Ezért ez egy összfegyvernemi gyorsreagálású gépesített hadosztály. De pl az OH-58D harci felderítő helikopteres századok neve is Air Cavalry.
Mit teszünk ilyenkor? Harci-felderítő helikopter századnak fordítjuk!
Kivétel talán valóban a francia alakulat neve, itt a Hussard szó magyar változatát lehet . De fordított szórendben, vagyis Huszár ejtőernyősök.
Mivel nem ejtőrenyős idegenek a 2. REP légiósai, hanem idegen ejtőernyősök.
Persze nem mindenben lehet igazam, sajnos hiányzik a pontos irányt mutató haza szakirodalom. A katonák is sokszor az idegen kifejezéseket használják már. De a gondokodásra és kreativitásra, valamint az alaposabb utánjárásra buzdítok mindenkit!

GrG 2010.04.23. 10:21:22

Szia
Bár nagyon tetszik az írás, azért a Normandia rész, az nem volt akkora siker mitn írod. Sok alakulat el sem érte a kitűzött területet, nem hogy a céljait. És amelyik igen, az sem úgy és akkora erővel, ahogy tervezték. Ha jól emlékszem az 82es és 101es alakulatok közül az egyiksem tudott reggelig szakasznál nagyobb egységet létrehozni. Volt akit annyira mellédobtak, hogy Pont du Hoc előtt esett a terngerbe, és a rangerek mentették ki (aztán velük harcolt). Az angolok a Pegasus hídat rendben elfoglalták (de az vitorlázós szállítmány volt), viszont a Mervillenél 150 fő volt ott a tervezett 700ból - bár a feladatot végrehajtották.
Mindez persze nem a jelzők hibája volt (részben öket is rossz helyre dobták, részben a pilóták is eltévedtek, túz alá kerültek) csak a tények miatt mondom.
G

camell · http://indafoto.hu/camell 2010.04.23. 10:21:46

„First in, last out.”

A Wild Weasel alakulatok is így dolgoznak, az is megérne egy posztot...

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2010.04.23. 10:30:57

Gratula! Kíváló poszt és megérdemelt címlap :)
Egyébként sztem lehetne őket "célpontjelző légiszállítású különleges egység harcosainak" nevezni :D

Titus Pullo Urbino 2010.04.23. 10:33:13

Révfy Tivadar fordította a Ryan könyveket, szerintem első osztályú munkát végzett, egy leiterjakab sem maradt utána. Énnekem jó a "pathfinder" fordításaként a "jelző", már csak azért is, mert így maradt meg az agyamban. Ugye 30 felett az ember már a beidegződések rabja, új szavakat már nem képes agyunk befogadni. Nekem ez az "útkereső" szóra nem áll rá a szám, mégha ez a helyes is.

Titus Pullo Urbino 2010.04.23. 10:34:55

@NagyTeve: Teve barátom átvágta a gordiuszi csomót és megalkotta a "célpontjelző" tt-t.

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.04.23. 10:35:20

@camell: jó tipp:)
@Z69: Vitatkoznék azzal, hogy egyszerűen csak felderítőknek hívjuk őket. Nagyon sokszor nem volt idejük a felderítésre, hiszen a főerők előtt ugrottak nem sokkal.

vén betyár 2010.04.23. 10:37:22

@proletair: A jeladó is vmi egészen más, a nyomjelző is... Jelkijelőlő jelző...bonyolult.Magyar katonai megjelölése nincs is?Vannak ilyen képzettségű, feladatú katonák nálunk rendszeresítve?Hogyan nevezik őket?Előugró?Eje felderítő ugró?

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.04.23. 10:40:57

@vén betyár: nagy légidesszant alakulatokkal rendelkező országos seregében voltak pathfinderek, (briteknek, kanadaiaknak pölö) de idehaza ilyen sosem volt. Ezért nincs is erre magyar szó

vén betyár 2010.04.23. 11:08:37

@proletair: Kösz!Nem is lesz...Hacsak a tótok ki nem találnak vmit...

Void Bunkoid 2010.04.23. 11:19:43

Amennyire emlékszem, az ilyeneket "mélységi felderítő"-nek szokták hívni a magyar hadseregben.

Void Bunkoid 2010.04.23. 11:20:22

Vagy, a braggiek ikonikus színű fejfedője után generalizálódott névként "zöldsapkás"-nak :)

cyd 2010.04.23. 11:20:27

Mindegy, hogy az első mondatot olvasom el vagy a szerző nevét a cím alatt. Ugyanaz. :)
Na olvasok tovább

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.04.23. 11:22:15

@Void Bunkoid: a mélységi felderítő csendben felderít, lopakodik, osonkodik, rendszerint nem követi egy hadosztály, és főleg nem kezd el reflektorokat telepíteni, és kínosan ügyel arra, hogy nehogy magára vonja az ellenség kitüntetett figyelmét.:)

index-cenzura.biz 2010.04.23. 11:30:21

pathfinder != nyomkövető/nyomkereső

mert az egyik utat talál (bárhol) a másik pedig nyomot követ.
Magyarban ehhez szerintem a felderítők állnak legközelebb. Mind kiképzésben, mint feladatkörben.

Titus Pullo Urbino 2010.04.23. 11:30:28

@vén betyár: a tótokat kéretik nem szidni. Köszi.

cyd 2010.04.23. 11:35:17

+1 voks a pathfinder elnevezés mellé és egy újabb informatív hiánypótló írás.
Köszönet érte.

vén betyár 2010.04.23. 11:40:35

@Titus Pullo Urbino: Isten őrizz!Édes drága nagyanyám született Rohoska Mária jobban tudott az anyanyelvén, mint magyarul.Meg nagyapám és apám is tóth volt...

M65od 2010.04.23. 11:45:34

Már nincs is kedvem újra leírni, hogy "szép volt, kösz a Szerzőnek és a hozzáértő kommentátoroknak", mert unalmas, az elismeréshez már több kell:)))

A téma iránt érdeklődő igénytelenként annyit még megjegyeznék, hogy a US Army III. Corps 1st Cavalry Divison a második világháborúban nem ejtőernyős alakulat volt, sőt csak a '60-as évek közepén a vietnami követelményekre tekintettel szervezték légideszant alakulattá.

civil 2010.04.23. 11:57:25

Az nem a 7th Cavalry jele az "1. Légi Lovasság" felirat mellett?

lehet más a propaganda 2010.04.23. 12:10:26

Angol szöveg nélkül azt hittem volna hogy a Waffen SS toborzóplakátjait látom

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.04.23. 12:11:03

@proletair: Sir, láttam én hogy rágod, ízleled a fordítási lehetőségeket, csak hát hot-spotom volt és ilyenkor oda köll írjak valamit :)

@Űrlény Lajos: Hát, kérem szépen ott a pont. Elismerem, a reklámból tényleg ez a váppör változat hallatszik ki. Az azonban még mindíg nem fér a fejembe, hogy a W hogyan lehet V kiejtve? Matt.

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.04.23. 12:13:04

@lehet más a propaganda:
Tervbe vettem, hogy megpiszkálom egyszer a propagandaplakátokat. Amúgy igazad van, ám az is igaz, hogy a jenki plakátok kicsit könnyedebbek, mint a korabeli német poszterek

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.04.23. 12:14:18

@Zig Zag:
Én már hajlok a "célmegjelölő" titulusra is, de hát az inkább a bombázók előtt repülő gépeknek áll jól.

Öreg Sam 2010.04.23. 13:01:39

Annyi mindent átvettünk már az angolszász nyelvekből hétközanapi használatra,miért kellene éppen ezt szó szerint leforditani?
Akit érdekel a téma,úgyis érti a mögöttes tartalmat,akit nem,annak nem mond semmit egy szolgai forditás.

hazitroll 2010.04.23. 13:06:53

A "They've got the guts" - képre rímelve nem lehetne "A tényleg tökös fickók"-nak fordítani őket? :) Jó írás, bár Proletair, te ennél jobbakat is szoktál írni! Ezzel nem azt mondom, hogy bármi kivetnivaló lenne benne, szóval soha rosszabbat! Egy kicsit a képzésükről hiányolok valami ismertetést, illetve a felszerelésükről, hogy is dolgoznak terepen, ilyesmi. De ez inkább felebaráti kötözködés, mintsem kritika.

Pukker 2010.04.23. 13:14:20

irányjelző, iránykijelölő?
szerintem a nyomjelző is jó

vén betyár 2010.04.23. 13:21:33

@Pukker: Zsig Zoltán Légi deszantosok napjainkban /Regiment 2008/+ /című cikkében /53.o/ azt írja:
"A legfontosabb tényező a bevetés tervezésénél mégis az, hogy a hadművelet kezdetén az elsőként ledobott ejtőernyősöknek az adott területen a számításba jöhető ellenfélnél magyobb, hatékonyabb erővel kell rendelkeznie.A ledobási terület felderítését a hdosztály erre a célra kiképzett UGRÓZÓNA-KIJELÖLŐ katonái végezhetik."

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.04.23. 13:41:28

@hazitroll:
A kiképzésről szinte semmi infót nem találtam. Mivel a pathfinderek nem külön alakulat, hanem kicsit továbbképzett ejtőernyősök, így valószínűleg kiképzésük is azokéval egyenlő. Persze kapnak némi plusz képességet, de hogy ez hogy folyik, folyt, semmit nem találtam

2010.04.23. 14:49:58

@Zig Zag:

Hát, mondjuk nem vagyok egy szakértő, de hogy magam ellen is beszéljek, megnéztem más whopperes filmeket is, és néha á helyett o közeli volt az az első magánhangzó, az igaz, de semmiképpen sem u.

Hát, a v meg szerintem úgy van, hogy az angolok w-je nincs benne a magyar hangkészletben, és a legkézenfekvőbbel próbálják helyettesíteni. Végül is talán nem kérnek nyelvvizsgát a burger king-ben, nem olyan nagy szégyen.

(A magyar kiejtés valószínűleg még így is jobban közelíti az angol eredetit, mint a japán :)))

Písz ;)

Walter Rall 2010.04.23. 16:13:07

@Titus Pullo Urbino: Szerintem arra Slota alkoholmámoros képzelődéseire célzott, hogy a, nem jut eszembe a híd neve, hidat is azért építettük újra, hogy lerohanjuk őket.:D Csak arra nem jön rá, hogy nincs mivel.

Én se szeretem ha szidják a tótokat, hiszen én mindkét ágon elég erősen tót befolyási övezet vagyok, de szegény Slota önmaga paródiája.

Titus Pullo Urbino 2010.04.23. 21:34:15

@Walter Rall: tőlem Slotát szidhatja bárki, Ficót is, de a tótokat ne bántsuk, lécci. Ugye a németek sem mind nácik és a Benes dekrétumok is idejétmúltak. Könyörgöm, legalább itt, ezen a kis blogon ne legyetek már kollektív büntetés pártiak, pár hüje miatt ne ítéljetek rasszista módon. Megértésetekben bízom. Gondoljatok inkább az 1848-as lengyel légióban harcoló többszáz felvidéki tót önkéntesre, akik kiálltak a magyar szabadságharc ügye mellett.

Walter Rall 2010.04.23. 21:40:05

@Titus Pullo Urbino: Azt hiszem azért a tót és szlovák között van különbség, mert ugye a tót az a mai Magyarországban élő szlovák ajkú magyar, még a szlovák az meg a szlovák. Nem is bántásból mondtam, nincs semmi bajom a tótokkal, imádom a konyhájukat, sok tót ismerősöm van(egyet mindennap látok ha tükörbe nézek, bár én már nem tudok szlovákul).
Sőt, tovább megyek, ismereteim szerint a tót és a szlováknyelv között is vannak különbségek. Tehát kettő nem egy és ugyanaz.

Elnézést kérek ha félreérthető voltam.

tistedur 2010.04.24. 00:52:42

@Walter Rall: a szlovákokat, szlovéneket egyaránt tótnak hívta a magyar köznyelv.ráadásul a "tót" egy német eredetű "nép" jelentésű szó a magyarban.az, hogy a magyarországi szlovák és a trencsényi szlovák között van különbség azon meg nem kell meglepődni, a dunántúliak sem úgy beszélnek, mint erdélyben.:)
hülye politikusok meg mindenütt vannak:itthon is :(

Dr Smit Plagius 2010.04.24. 17:03:31

nyugodtan hívhatjuk öket nyomkeresőnek, ha emlékeztek a regényre, nathaniel bumpo is hasonló küldetéseket hajtott végre a brit - francia háború idején - természetesen ejtőernyő nélkül!

kamm 2010.04.24. 19:20:10

@Zig Zag: Beszélgetés:
- Kérek egy Whoppert.
- Milyen legyen a vápper?
- Nem. Nem vápper, Whopper.
- Az vápper.
- Jó, akkor angolul: aki?

Ehh???

szakipeet 2010.04.24. 19:30:16

@vén betyár: A Magyar Honvédségben rendszeresítve az MH 88. Légimozgékonyságú Zászlóaljnál lettek a Harcbiztosító (HBO)század eje. beosztásaiban. (proletair kedvencei, azóta volt már MH. 88 Gyorsreagálású Zászlóalj, MH. 1. Könnyű Vegyes Ezred, most ha jól tudom MH 25/88 Könnyű Vegyes Zászlóalj)
Sajnos a beosztás pontos nevét vagy a szakmai számot nem tudom, sőt a 2002 óta változott szervezeti felépítésüket sem...

Titus Pullo Urbino 2010.04.25. 04:03:11

@Walter Rall: @tistedur: szlovák, szlovén régies beszédmódban, a korabeli nyelv szerin egyenlő tót. Ma inkább degradáló a tót, mint ahogy a rác és az oláh is. De ez itt, ebben a posztban nagyon OFF téma, bocsánat.

Danis 2010.04.25. 11:06:58

@Zig Zag: Ha h van a hang mögött, az módosít a kiejtésen sok indoeurópai nyelvben. Lásd: Charlie-Carl...

kamm 2010.04.25. 11:15:33

@Danis: mint Amerikaban elo szimplan egy okorsegnek neveznem Zig Zag kommentjet. :)

Combat Gear Admin · http://combatgear.blog.hu 2010.04.25. 13:51:14

A pathfinderek tényleg kiszorultak manapság. Előretolt légiirányítók és több különleges egység átvette már a feladatkörüket, mégsem akarják őket megszűntetni még.

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2010.04.25. 15:51:20

@kamm: és ez volt az utolsó kommented ezen a blogon!

Sts 2010.04.25. 21:47:06

@szakipeet: A Harcbiztosító század ejései(HBO-sok)2000-töl kezdve minden évben ugrotak a kecskeméti repülőtér területére (is)a 173rd Airborne Brigade kijelölt egységeivel.2003 ban ez elmaradt mert a 173-asok észak irakban Bashur repülőterén ugrottak(Operation Northern Delay).A bázis elfoglalása után megkezdék repülőtér felkészítését a nehézfegyverzetet - tankokat, páncélozott szállító járműveket - szállító C-17-es szállítógépek fogadására(északi front megnyitása).

odeon 2010.04.26. 13:32:29

@tiboru: én meg azt hittem, hogy a leghíresebb a REP :-)

9876 2010.04.26. 19:59:11

Korábbi posztokra figyelemmel megjegyzem, hogy a Call of Duty 1 számítógépes játék első küldetésében mindjárt egy pathfinder bőrébe bújhatunk.
www.youtube.com/watch?v=BhUAnRceUCs

***NIX*** 2010.06.24. 00:43:52

Első körben beköszönök, mert új vagyok még itt.
Szóval kézcsókom a hölgyeknek, tiszteletem az uraknak!
Ismét egy zseniális poszt született, egy szívemhez közel álló alakulatról, ráadásul félelmetesen profi szinten.

_kalapot megemel, fehér nyuszi rábogyóz_

Csak így tovább!
***NIX***

Hiryu 2,0 · http://theidf.blog.hu/ 2014.02.23. 16:45:16

Nos a NATO-hoz felajánlott haderőreformereink teszik a dolgukat:
USA tervezi, hogy megszünteti a Pathfinder-eket, ill a az ejtőernyős bemutató alakulatot (Red Devils)
süti beállítások módosítása