Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) USA (7) usa (54) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

Vendégposzt - Wape és a váratlanul felbukkanó radarok

2010.05.06. 09:00 Zig Zag

Kedves barátunk Wape, aki különös érzékenységet mutat a biztonságpolitika iránt, a nemzetközi kapcsolatok és katonai talányok megfejtésében szintén jeleskedik, távoli országok történéseiben nem különben naprakész, szóval Wape ismét egy távoli ország távoli csücskébe látogatott el. Hogy miért ment oda és mit látott ott, inkább mondja el ő maga. Elöljáróban annyit, hogy én ezt a világvége dumát nem veszem be. Szerintem a dolog hátterében az áll, hogy Wape egy sporthorgász, a halban gazdag távoli vizeket keresi időről időre fel, csak nem akarja bevallani, nehogy rászálljon az APEH.

 

Szeretem a világvége helyeket. Azokat helyeket nevezem így ahol véget ér az út. Nem kell lepattantnak vagy szegénynek lennie a helynek, csak valaminek a végén legyen. Vannak nyilvánvaló világvége helyek, mint Gibraltár, az Itáliai-félsziget sarka, de lehet a Szelidi tó üdülőtelepének utolsó utcája (asszem IX-es utca) annak is a tóra néző vége. Ok, ez nem olyan izgalmas, vadregényes. Hát mondjuk ez sem igaz. Voltam például Å-ban a Lofoten szigeteken. Semmi más okom nem volt rá, mint hogy ott véget ér a Lofoten szigeteken végigfutó főút. Vadregényes? Nem mondanám, az út végén levő parkolót kb 3 méteres hófal övezte minden irányban, éppen tél volt.

De hogy jön ez ide. Életemben a világ végi helyek keresése (inkább bejárása, keresni nem kell, ott van a térképen) közben kétszer futottam be radarállomásokba. Ráadásul minden szándék nélkül. Nem vagyok az az őrült, aki ilyenekre vadászik. Persze a hadtörténeti, háborús múzeumok mindenhol érdekelnek, mindig felcsillan a szemem egy-egy hadihajó láttán, de annyira azért nem, hogy neten kinyomozott dolgok után elmenjek a világ végére. 

2000-ben Észak-Norvégiában utazgattam egy menetrendszerinti hajójárattal (Hurtigruten, mindenkinek ajánlom, aki még nem múlt 25 és szeret télen vagy ősszel Norvégiában utazni). Az északi sarkkörön jóval túl, kb mínusz 5-10 fok, a hajó kikötött Vardoban, amely az ország legszélének majdnem a legszélén van. Itt ér véget az E75-ös európai főút, amely Krétáról indul. (Mindkét térkép forrása a wikipédia).

A település régen prémvadászokból élt, van egy kis erőd a szigeten (talán a világ, vagy Európa legészakibb erődje, 1307-ben mikor megépítették még biztos az volt). A II.VH-alatt a németek elfoglalták a települést és néhány kisebb partizánakció után sajátos bosszút eszeltek ki. Az erőd épületében van egy gerenda, amelybe minden norvég király belevéste a nevét a bicskájával (visszacsekkolva a dolgokat csak egyetlen királyról lehetett szó, mert Norvégia 1905-ben független és VII Haakon 1905 és 1957 között uralkodott). Szóval a németek kivágták gerendát és bedobták a tengerbe. De az élelmes norvég halászok kiszedték éjjel és elrejtették a háború végéig. A gerenda ma visszaépítve van az erődben, rajta V Olaf és V Harald bicskafaragta nevével.


Nagyobb térképre váltás

 

Ez a történetet sehol sem találom, a neten, de biztos vagyok benne, hogy nem találtam ki. Viszont látom, hogy a kis erőd még mindig aktív. Állandó személyzete egy parancsnok és négy közlegény. Azon kevés erődök közé tartozik, amelyek jeles alkalmakkor díszlövést adnak le még mindig.

A második világháború idején a történet egy német bombázással kezdődött, majd három nap késéssel a megszálló katonák is megérkeztek 1940. július 20-án. Ekkor kezdődött el a „zászlóháború”, amely inkább jelképességével adott erőt és büszkeséget abban az időben a norvégoknak.

A németek érkezésekkor bevonatták a norvég királyi lobogót. Ezt idáig rendben is volt, de július 25-én az akkori parancsnok felvonta az állami lobogót, ami szerintem nem sokban különbözött a másiktól. Ezt a német parancsnok mikor legközelebb meglátta, ismét bevonatta. Ez volt a „zászlóháború” bevezető szakasza, innentől kezdve a németek októberig még ötször jöttek ki Vardo-ba (a bázisuk talán Vadso-ban volt, aminek megvan a külön története) bevonatták a távozásuk után felhúzott norvég zászlót, és felhúzták az új német zászlót. Az új német zászlót, mert a norvég parancsnok minden egyes alkalommal elégette az előző náci zászlót.

A merész vagy bátor Ronald Rye Rynning parancsnokra ezért egész Norvégiában emlékeznek. Ezzel a kis jelképes ellenállással a legrosszabb pillanatban adott egy kis büszkeséget a norvégoknak. Végül október végén Joseph Terboven a német megszállás irányítója (kvázi Quisling főnöke) személyesen jött el letartóztatni. Rynning előbb norvég, majd különböző német és lengyel hadifogolytáborokban töltötte életét. 1945 júniusában szabadult, egy hónappal azután, hogy Terboven öngyilkos lett bunkerében 50 kilo dinamit felrobbantásával.

Na ezt az erődöt nézegettem a reggeli fagyban (a hajó olyan 4-5 körül érkezett, kb. nyolcig a város egyetlen szállójában teáztam a sri-lankai portással, és néztük a CNN-en a tiszai ciánszennyezés nyomait). A múzeum és az erőd bejárása után még egy kicsit bóklásztam a városban, jártam a csendes, üres utcákat. Az út kissé emelkedett a település szélén, gondolkodtam, hogy felmásszak-e rá, amikor egy „fényképezni tilos táblát” láttam kitéve. Mi lehet a dombon túl? Felkaptattam, és ezt láttam.



Nagyobb térképre váltás

Kicsit meglepett, hogy lehet látni a Google Earth-on. Igazából az elmúlt 10 évben sose néztem utána, hogy mi volt az. Most, hogy a hétvégén ott jártam elég ok volt arra, hogy megtegyem. A norvég hivatalos verzió szerint ez egy radarállomás (a neve Globus II), amelynek feladata az űrszemét és a műholdakat figyelni norvég személyzet irányításával.

A Globus II helyén talán értelemszerűen a Globus I állt korábban. Ez a NATO rendszerben a Jeges tengeri szovjet tengeralattjárókról indított ballisztikus rakéták (SLBM) előrejelzésére szolgált. A bizonytalanság tárgya, hogy akkor ez a Globus II most egy norvég vagy egy amerikai dolog?

Ennek eldöntetlensége zavarja a norvég közvéleményt (az utóbbinak nem örülnek értelemszerűen). A norvég oknyomozó újságírók útnak is indultak Vardoba és az USA-ba, hogy megtudjanak valamit. Aki szeretné látni mozgóképen is a bázist (és a város egyetlen szállóját, ahol én is teáztam) az itt megteheti. 2:30, és 7:30-nál lehet látni az objektumot. A műsorban még vannak zavarba jött amerikai mérnökök, őszintén beszóló egykori kormányzati tisztviselők, faarcú titkosügyi miniszter („a titkosszolgálatok dolga, hogy titokban dolgozzanak, ezért nem mondhatok többet”) és a kedves norvég nyelv.

 

A nem-hivatalos verzió szerint a Globus II a US Air Force Space Command egyik bázisa, amely közvetlenül a Cheyenne Mountain bázissal (asszem itt játszódik a Terminátor utolsó részének záró jelenete) van összekötve, így onnan történik az irányítás. Ez a norvég szuverenitás szempontjából egyáltalán nem mindegy.

A másik kérdés, hogy mit csinál a radarállomás az űrszemét nézegetésén kívül. A források szerint egyértelmű, hogy az 1990-es években kifejlesztett AN/FPS-129 Have Stare rendszer valójában a Nemzeti Rakétavédelmi Program (NMD) részeként egyfajta korai előrejelző állomásként működik. Helyzeténél fogva (alig 40 km-re az orosz határtól) elég mélyen belelát a nagy orosz sztyeppébe. Érdekes módon a gyártó Raytheon üzleti brosúrájában maga is azt írja, hogy 27 méteres radar elsődleges feladata a ballisztikus rakéták elleni információgyűjtés.

Orosz kutatók szerint valahogy így:

Mit tud a Have Star rendszer? Orosz források szerint ez a létező legmodernebb követő és képalkotó radarrendszer a világon. Képes 10-15 centiméteres felbontású képek készítésére, amelynek akkor lehet hasznát venni, ha azt kell megállapítani, hogy a MIRV-esített (egy rakéta több robbanófej) orosz interkontinentális rakéta melyik robbanófeje valódi és melyik utánzat. Amíg nincs éles indítás, addig adatokat, „újlenyomatokat lehet gyűjteni az orosz tesztindításokról, hadgyakorlatokról.

Vardoban tehát ott pihen a Globus II, a környékbeli dombokról kiváló a kilátás. Ez az emlék mindig megmaradt bennem, végül is az ember ritkán fut bele egy hatalmas radarállomásba a semmi szélén, ha nem ez a foglalkozása. ;-) Ehhez képest 2006-ban a Nagy-Britanniához tartozó Shetland szigeteken ismét egy radar dómba botlottam. De ezt majd a következő posztban.

40 komment

Címkék: amerikai rakétapajzs norvég vendégposzt sigint

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.05.06. 09:55:09

Érdekes. Ha jobban belegondolunk, nem lehet úgy sétálni a világban magányra vágyva, hogy ne botolnánk bele egy katonai ojjektumba... Mondjuk logikus is: minél inkább kihalt a környék, annál prímábban lehet szigorúan titkos bodegákat telepíteni.
Amúgy jól értettem? Srí-lankai portás Norvégiában??? Hát mi lelte azt a derék szingalézt, hogy olyan rideg helyre menjen?

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.05.06. 10:02:23

@proletair: lehet, hogy nem szingaléz, hanem tamil volt, de békeszerető lévén tigrismentes vidékre vágyott

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.05.06. 10:07:22

@Zig Zag: :)
Keresve sem találhatott volna jobb helyet ehhez:)

vén betyár 2010.05.06. 10:17:15

Meglepő lehetett.Különösen úgy, hogy nem is keresi az ember.Nagyon érdekes írás, köszi!
Jómagam l966-ban Szegedről indultam Pestre hajnalban stoppal.Teljesen eltévedtem, mert az első kocsi ami felvett, Tompa felé haladt.Hogy ne kelljen az egész városon újra keresztül menni, átvágtam egy hatalmas kukoricaföldön.A kellős közepén találtam egy telepített radart.Nagy, zöld lakóautó-szerűség.Sehol egy lélek, csak a tetején forgott zümmögve a tányér.Kisérteties és ijesztő volt.Nagyon gyorsan eltűntem onnan, hiszen a városban is azért volt veszélyes idegenként mászkálni, mert a határőrök sűrűn igazoltattak és hamar ráfogták a csavargó fiatalokra, hogy biztosan disszidálni akarnak.

Amanitin3 2010.05.06. 10:32:50

ennek a radarnak egy vihar egyszer letépte a burkolatát, és elég konkrétan az oroszok felé nézett.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.05.06. 10:41:16

@vén betyár: ha benéztél volna a kezelőkhöz akkor valszeg ezt láttad volna a monitoron:
www.videogamecritic.net/images/intel/pac-man.png

vén betyár 2010.05.06. 10:48:39

@Zig Zag: ÁÁÁÁÁ - nem hiszem, akkor még ilyen nem volt, a Commodor is csak a 70-es évek végefelé kezdett szép hazánkban elterjedni, cca 100 000 kezdőáron.Sakkozni, kártyázni szok akkoriban a végvári...

hazitroll 2010.05.06. 10:49:17

@proletair: Szerintem a legalább hússzor magasabb fizetés motiválta. Anno én is gondolkoztam egy haverommal, hogy elmenjünk egy északi-tengeri olajfúró toronyra betanított munkásnak, bár ez sosem volt túl komoly gondolat.

hazitroll 2010.05.06. 10:50:02

Egyébként jó írás, köszi!

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.05.06. 11:37:27

@hazitroll: Oda csak úgy felvesznek bárkit? Nem várnak el semiféle komoly gázipari végettséget és gyakorlatot?

hazitroll 2010.05.06. 13:25:37

@molnibalage: Nem jutottunk el addig sajnos. Haver mondta, hogy ilyenre gondolt, de egyedül nem menne. Én mondtam neki, hogy a részleteket azért tudja meg pontosan - állítólag 800 ezer volt a havi kereset, de ebben sem volt biztos, viszont nekünk ez számított elsősorban. Aztán ő elment kertet ásni Ausztriába, ennek kb. a harmadáért, én meg mérnök lettem. Anyagilag kertet ásni jobban megéri, és az ülőmunkától is tud fájni az ember dereka. Szóval sajnos nem tudom az olajfúrós dolgot. De luxus óceánjárókon vannak olyan munkák - konyhai kisegítő - ahova nem feltétel a szakképesítés, ellenben 12 órás a műszak, nem nagyon van pihenőnap, viszont pár év után meg tudsz venni egy kis lakást kp-ért. Most úgy érzem, rossz szakmát választottam :(

Higany 2010.05.06. 15:32:19

@hazitroll: Nálunk a Kandón volt aki villanytan szigorlat helyett, a könnyebb élet reményében inkább elment Alaszkába rákhalásznak... :)

hazitroll 2010.05.06. 15:50:10

@Higany: Nekem egy ismerősöm egyszer annyira besokallt az itthoni melójába - jól keresett, de rengeteget dolgozott, és amúgy is stresszes hely volt - hogy elment Londonba újságot árulni fél évre. Azóta sem bánja. Hogy kicsit a cikkre reagáljak: arra azért kíváncsi vagyok, hogy ilyen istenhátamögötti helyekre kik kerülnek szolgálatba. Egyébként ha amerikai a radar, akkor az ott dolgozók nem tűnnek fel a norvég kisvárosban? Vagy ez hogy is van? Teljesen automata egy ilyen, nem kell karbantartó személyzet?

Nathaniel Arthur Parrott 2010.05.06. 16:00:42

Kellemes kis szösszenet, danke.
Én mostanában azon gondolkozom hogy nyáron autóstoppal kimegyek oroszba, onnan meg majd meglátjuk hova. De magamat ismerve ez egy hamvába holt ötlet.

wape 2010.05.06. 16:06:08

@proletair: A városnézés után átmentem Vadso-ba és útközben sikerült lestoppolnom Vardo polgármesterét. Én is kérdeztem tőle. Azt mondta ez a norvég menekültpolitikai része. Jönnek mindenhonnan a menekültek az országba, az észak meg elnéptelenedik, mert ugye elég sivár.

A kettő összekötötték. Ha vállalod, hogy északon vállalsz munkát, könnyebben megkapod az állampolgárságot. A másik, hogy menekülteknek itt északon kell kivárniuk, amíg a bevándorlási procedúra rendeződik számukra. Egy ilyen helyről nem lehet egy könnyen eltűnni, nincs gettósodás, mindenkinek szem előtt, gyorsabban szocializálódsz, és hozzájárulsz, hogy a falu vagy város elnéptelenedjen. Találkoztam fekete-afrikaiakkal is a városban, szegények minden irónia nélkül iszonyatosan szenvedtek a hidegtől (egy utcai telefonfülkénél futottunk össze az esti hóesésben).
Szóval valami népesedés politikai lett a dologban.
üdv
wape
ja és a polgármester fia a norvég élcsapatban, a Rosenborgban focizott.

Hullafotós 2010.05.06. 17:02:26

@wape: Hasonló élményhez nem kell oly messzire menni. Én a Zemplénben jártam ugyanígy. Először romlik az út, kavicsos a kanyarig, gondolnád, h elhagyatott, aztán azon túl újra szép beton lesz (gondolnád, h lám, szentimentális útépítők) aztán az út végén egy böhöm nagy betontorony magasodik. Vagy ahogy a kompetens autoritások fogalmaztak: híradástechnikai állomás.

Értem. Vagyis érteni vélem.

Még akkor is, ha tom, h 80 km-es sugarú körben semmilyen katonai ojjektumunk, v laktanyánk sincs.

Csak csóri erdőtulajt sajnálom, kinek a hon védelme érdekében erővel rekvirálták az erdejét. Meg a helyi kocsmárost, ki hiba várja, h a fegyelmezett személyzet napi szinten betérjen és mondén esti kalandokkal, csetepatékkal színesítse a közösség fásult életét.

drazsé 2010.05.06. 20:17:07

@Hullafotós:

"Még akkor is, ha tom, h 80 km-es sugarú körben semmilyen katonai ojjektumunk, v laktanyánk sincs.
"

hmmmm... biztos vagy te ebben? :)

teddybear01 2010.05.06. 22:40:52

@Hullafotós: Még az is lehet. A műholdak előtt kiépítettek Budapesttől Munkácsig (és attól Moszkváig) egy mikrohullámon dolgozó, kétirányú hírközlő vonalat. Azon át jött többek között a nov. 7.-es felvonulás képe is. Meg más is.
A vonal első átjátszó állomása Gödöllőn van, az M3-ról jól látni, balra a dombtetőn. Egy toronyház, teli mindenféle antennával.

bet-li, kínai játékos 2010.05.07. 03:26:00

@Hullafotós:
Azért abban a faluban drágábban mérik az ebéd menüt, mint Budapest XI. kerületében, az ingatlanárak is vetekedtek a budapesti belvároséval.

A szegény erdőtulaj egyszer a kamerák kereszttüzében átvágta a katonai objektum kerítését, az objektum és a kerítés között álló emberek (őrök?????) tétlenül nézték a médiashowt.
A világ bármelyik demokratikus országában levitték volna békába az elkövetőt és mostanában szabadulna. Tudjuk a fegyverhasználat szabályait: ha az őrzött objektumot támadás vagy annak közvetlen veszélye fenyegeti a felállított őr használhatja fegyverét. Talán egy agresszív levitel békába használt volna a sereg megítélésének.

A világ legdemokratikusabb országában is jól őrzik a katonai titkokat és nem kötik egy erdőben sétáló turista orrára:)

bet-li, kínai játékos 2010.05.07. 03:28:09

@drazsé: A kassai repülőtérre gondoltál??::)))))))

rozsdafarku 2010.05.07. 06:12:26

@teddybear01: Azt /is/ szeretem ebben a blogban, hogy nem csak az adott posztban szereplő, addig ismeretlen témáról tudunk meg sok újat, hanem olyanokról is, amiket naponta látunk, csak fogalmunk sem volt róla, hogy mit is látunk.
Mindig megcsodálom Gödöllőn azt a rohadt csúnya toronyházat.Most már azért máshogy nézek rá.Kösz!

Titus Pullo Urbino 2010.05.07. 08:24:32

A cikk érdekes, bár háromszor el kellett olvasnom, mert nem érettem elsőre, másodjára sem. Hiába, 80-as íkúval nehéz felfognom dolgokat. Eszembe jutott egy történet, olvassátok: 1994-ben az Államizgatási Főiskola gólyabáljára indultunk, az egyik koleszos haverom sokallta kifizetni az 1500 forintos belépőt, ezért inkább a kerítésen átmászva próbált meg betörni a főiskolába, de szegény elvétette, és a Ménesi úton a szomszédban lévő Antenna Hungária védett ojjektum drótkerítésére kapaszkodott fel, mire reflektorokkal világították meg és felszólították a távozásra. Hm, milyen gorombák itt a portások, gondolta Norbi barátom, mire figyelmeztető lövéseket adtak le. Na, ettől konkrétan barna csíkot húzott az alsógatyájába és gyorsan letett a kerítésen átmászási szándékáról, mi viszont bent kultúráltan szórakoztunk (próbáltunk csajozni és ittunk, amíg volt pénzünk) de amikor megtudtuk a történetet három napig Norbin röhögtünk.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.05.07. 09:53:04

Engem az érdekelne, hogy ebben a norvég tésztagyárban tojásos vagy olasz típusú tésztát csinálnak. Mióta a munkácsi bezárt nem tudom honnan szerezhetnék be "szekretno" minősítésű szárazárut.

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.05.07. 10:00:17

@rozsdafarku:
Hát az biztos, hogy a gödöllői átjátszó sosem lesz ipari műemlék:)

Mentula 2010.05.07. 22:13:04

A Cheyenne Mountain Complexben melóznak világ legfaszább különlegesei, az SG fedővevű szigorúan titkos program keretében. :)

Vanek főfoglár úr. 2010.05.08. 10:54:03

Mi mindenre jó egy ilyen gondolatébresztő.
Van Cipuruon egy ilyen "vége az útnak" hely. Ayia Napától kifelé, a harmadik olajfánál jobbra. Cape Greco. Felmászol a sziklára, lenézel a lenti placcra, antennák kelege.Azóta furdalt, most utánanéztem. Radio Sava néven fut, amerikaiak által üzemeltetett arab nyelvű rádió, amúgy Ali Babáék felé irányítva. Bár csalódott lennék, ha nem lenne ott valami lehallgató kütyü is :)

Vanek főfoglár úr. 2010.05.08. 10:55:51

Cipruson, természetesen.
Hüje CIA!

teddybear01 2010.05.08. 15:23:27

@proletair: Az attól függ, hogy meddig használják. Akár milyen ronda szocreál stílusban épült, pár száz évvel később már más megítélés alá esik.

teddybear01 2010.05.08. 15:27:29

@Hutchinson: A propagandaadókat, például az Amerika Hangja, meg a Szabad Európa, a CIA működteti, némi fügefalevél mögül.
A lehallgatás viszont főleg az NSA reszortja. A két társaság nem közösködik, még egy telephelyük se igen van.

Vanek főfoglár úr. 2010.05.08. 15:49:01

@teddybear01: Félre tetszett érteni :)
A hüje CIA arra vonatkozott, hogy az első megszólalásomban eltorzították a sziget nevét. Olyan lett mintha a Gyűrűk urában lennénk.

wape 2010.05.08. 16:13:49

@teddybear01: Miközben kerestem a képeket, kezembe akadt egy foto a ciprusi Akrotiri brit bazison levő hatalmas (racs?)antennáról. erdekes, hogy keresztul vezet az ut a bazison.
wape

bet-li, kínai játékos 2010.05.08. 20:02:58

@wape: Keresztül vezet és azon a szakaszon a brit előírások érvényesek és brit rendőrök járőröznek.
Van egy másik bázis is Agia Napa és Larnaca között a régi úton....

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.05.08. 20:51:18

@teddybear01:
Had kukacoskodjak: ha valóban szocreálban épült, (abban hát) akkor szinte kizárt, hogy 50 év múlva ne dőljön össze:)

szakipeet 2010.05.08. 21:23:13

@bet-li, kínai játékos: Bizony, teljesen körbe van kerítve 3m magas kerítéssel, tetején szögesdrótal, meg mindenhol a "kamera áthúzva" jelzés. Gondolhatjátok, hogy pont akkor élesítettük a kamerákat... Mellesleg a török oldalon is belefutottunk pár érdekes "ojjektum"-ba. Azokat valahogy nem találom a guglin...

bet-li, kínai játékos 2010.05.09. 01:23:03

@szakipeet: Ismertem olyanokat, akik fényképfelvételeit a török elhárítás hívta elő, és az illetők csak egy hét múlva látták meg a képeket....

teddybear01 2010.05.09. 02:17:29

@proletair: Nézd, nem tudom mikor épült, de egy gödöllői ismerősöm azt mondta, már akkor sem volt új, amikor 68-ban odaköltöztek alá, a domboldalra.

Az, hogy kibír-e 50 évet, szerintem nem kétséges. Már kb. annyinál tart.

tucano 2010.05.09. 12:43:08

@Professor Pizka:
Milyen tésztát szeretnél? Végtelen erőforrások állnak rendelkezésemre, amennyiben az olaszosra vágysz. Bár én bármit megtennék egy tészta mentes hétért, csak pörkölt+mákosguba/máglyarakás, stb.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.05.09. 12:52:43

@tucano: Milyen érdekes! Amikor külföldön éltem és valamiért hazajöttünk akkor mindig valahogy pörköltet kellett ennem nokedlivel és lilahagymával meghintett paradicsomsalátával. Néha egy-egy húsleves gazdagon...

szakipeet 2010.05.10. 11:06:55

@bet-li, kínai játékos: Azért a törökökkel nem szórakoztunk. Nem egy humoros banda... Viszont most megnéztem a google earth-on, még a buffer zone is jelölve van. Végignéztem a régi Sector 4-t, minden OP meg PB látszik, ha tudod merre kell keresni.

Everyl 2010.05.16. 17:42:34

wow, milyen szofisztikáltan lett megfogalmazva a hobbija, amíg csak virtuálisan barangol azokban a tavakban addig nem bánthatja az APEH :-)
süti beállítások módosítása