Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) usa (54) USA (7) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

Vendégposzt - A majdnem-katonazenekar

2010.09.20. 07:30 Lemilblog



Házitroll
kolléga mai posztja a Lemilblog kulturális szegmensét erősíti, azon belül is a főként Professor Pizka által fémjelzett (katona)zenei összetevőt. A Sabatont ugyanaz a Svédország adta a világnak, amelyik a Jägareket, XII. Károlyt, a jóléti állam fogalmát vagy a klasszikus pornómodellt; megérdemli hát, hogy odafigyelve olvassátok (természetesen csutkára feltekert hangerővel).


Milstorys blogtalálkozó képei között kommenteltem, mikor szóba hoztam kedvenc bandáim egyikét, a Sabatont. Tehát nem a lovagi páncélok lábvédőjéről fog szólni az írás, hanem az egyik legnépszerűbb metálzenekarról. Róluk azt érdemes tudni, hogy Falun születtek - ez egy svéd kisváros -, de utcát ott még nem neveztek el róluk.

Skandinávia amúgy érdemes tájék, a Lordi szülővárosában már neveztek el teret a bandáról, igaz, ők Eurovíziós dalfesztivált nyertek. Falun wikipédiás lapján a városka híres szülöttei között a Sabaton mellett néhány hokijátékos, a női gátfutás fedett pályás világcsúcstartója és egy tömeggyilkos szerepel.

Egy ismerősöm szerint a jó zene az, amiben van erő, meg lendület meg energia. Professor Pizka majd biztosan megcáfol, de ő zenész, én meg néző :)

Sabaton-koncerten járva három dolog fogja meg az embert, a bandából áradó erőn, lendületen és energián kívül. Egyrészt szemmel láthatóan nagyon élvezik a zenélést. Másrészt Joakim Brodén énekes (itt alul) elképesztően kemény. Ha nem énekelne úgy, ahogy, akkor röhejesnek is mondhatnám. Harmadrészt szövegeik a történelem és főleg a XX. század legnagyszerűbb csatáinak, kiemelkedő háborúinak állítanak emléket.

A (sajnos) kiapadhatatlan második világháborús források mellett azért buzgón kutatnak másfelé is; a Falkland-szigeteki összecsapást megörökítő Back in Control két sora akár az SAS vagy az argentin harci búvárok jelmondata is lehetne:

Marching ashore in the cover of night
Hide until dawn and attack in the twilight


Remek áthallásként Thatcher asszony is megjelenik a sorok között, igaz, mindenki kedvenc brit bandájának bőrébe bújtatva:

Orders from the iron maiden, get the islands back

Még mielőtt átcsapnék irodalmi elemzésbe, lássuk a fentieket izmos kis dokumentumfilmbe foglalva:


Szun Ce minden military-rajongó örök témája, s mint ilyen, munkájáról egy album is címet kapott: The Art Of War. A címadó dal témája az ellensége csata nélküli legyőzése. Egyik rajongói videójában épp Tom Cruise kaszabolja az ellent, rajta is veszít. Amerikaiak a japán feudalizmus 1868-as, fentről jövő megreformálásában nem vettek részt, csak franciák, de mindegy; még az sem ezért az alakításáért szereti Cruise-t, aki máskülönben kedveli. Egynek azért megteszi a film is, a szám kétsoros refrénje leírva giccsesnek hangzik, ám kiváló koncertekre:

I will win but never fight
That's the Art of War

Fontos megjegyezni, hogy Sabatonéknak irgalmatlan könnyű dolguk van a videókészítéssel, szinte akármelyik számukra rákeresve öt-hat, egészen jó alkotást találunk. Ez annyiban az ő érdemük, hogy nem tiltatják le a számaikat, mint pl.: a Sony, aki a Within Temptation zenekar által feltöltött videót tiltotta le. Emellett persze olyan számokat kell írni, ami a rajongók számára felérnek egy a nemzeti eposszal. Az első finn-orosz háború – finnül Talvisota – például nemes egyszerűséggel egy számuk címe. A videó itt az azonos című finn filmből származna, ha azt a számot mutatnám, de helyette hallgassátok és nézzétek a finnek „fehér halálainak”, a síző sznájpereknek és minden idők legeredményesebb mesterlövészének dedikált számot

Hundreds of kills, a man and his rifle
Embodied the Sisu of Finn's


Simo Häyhä után jöjjön az annó kommentben megemlített 40:1 című számuk, mely a lengyelek II. világháborúban megvívott wiznai csatájáról emlékezik meg. Władysław Raginis százados és emberei egy bizonyos Heinz Guderiannal és negyvenszeres túlerővel szemben három napig tartották magukat, szó szerint az utolsó emberig. Lengyel rajongók és hagyományőrzők szervezésében a csata 70-ik évfordulóján cirka 10 ezer ember előtt adtak koncertet az eredeti helyszínen. A videóban a koncertet szervező hagyományőrzők szerepelnek, bár a koncertrészletek tudtommal nem onnét valók. Ez azon ritka videók közé tartozik, ami „hivatalos” videóként került fel.


Lengyel (és csehszlovák, valamint kanadai) pilóták nevesülnek a brit szigetek felett dúló légiháborúról szóló Aces in Exile számban. A bandát nem csak az ilyen dalok miatt szeretik, hanem mert a sokezres koncertek ellenére nagyon közvetlenek: fesztiválterületeken vízipipáznak a „nép” között, és még az ilyen felvételeket sem tiltják le:


Daniel Myhr billentyűs egyébként jobban játszik, de nem linkelem. Szintén nem linkelem a magyar Metalfesten először megrendezett Csatahajós felvételeket sem, amely annyiból állt, hogy a frissen megjelent albumot a feszten megvásárolók minden külön költség nélkül másnap egy hajókoncerten vehettek részt a Dunán. Mivel ez afféle „ajándék” volt, jó minőségű koncertfelvétel nem készült. Azóta Sabatonék már a Balti-tengerre készítenek egy vámmentes bolttal ellátott tengerjárót.

Az örök téma azonban a második világháború. Nehezen tudtam dönteni a Primo Victoria és az Attero Dominatus között, nem is beszélve a számtalan kiváló képanyagú videóról; én az utóbbi mellett tettem le a voksom. Egyrészt a szövegben megénekelt szovjet erők, másrészt a pusztulás képei együtt fogtak meg:

Marshall Zhukov's orders:
Serve me Berlin on a plate!
Disregard the losses
The city is ours to take


Sok-sok dalt tudnék még mondani: a Cliffs of Gallipoli és a Price of a Mile például az első világháborúnak állít emléket. A milliók mellett azonban zenésztársaikat is dalba fogták, így ezt a két dalt hagyom a végére, de ha egy lesz belőle, akkor Tiboru kiszerkesztette a Metal Machine videót [Tiboru nem mert kiszerkeszteni semmit, mert attól tartott, hogy valami metálbandával fog álmodni az eddig megszokott szende őzgidák, kergetőző pillangók és tarka virágú rétek helyett], mely mélyebb zeneértést igényel, hisz számcímekből, albumcímekből és emlékezetes dalszövegekből építkezik. Én olyan 15 körül tudok felismerni benne, videós segítséggel.

Riding on this crazy train 
I'm going paranoid 
Watch me lose my mind 
And break the law


Végezetül a könnyebben befogadható Metal Crüe. Érdekes, hogy angolszász nyelvterületen a keménység egyik fokmérője az umlautos betűk használata, így született például a Brütal Legend nevű metálkalandjáték is, de arról nem ejtek több szót. A Metal Crüe érdekessége, hogy minden sorában legalább egy zenekar neve bújik meg; én az alábbi klip segítségével 20 bandát számoltam meg. A videó ismét rajongói készítésű.

Appendum: bizonyos körökben bármilyen szó elé oda lehet biggyeszteni a metal jelzőt. Ennél csak a fucking passzol jobban bármihez. Ékes példaként idézném most a Manowart, akiktől már két alkalommal hallottam az obligált kérdést: Are you fucking ready?

Racing with the mötley crew
Annihilator chasing you
With guns and burning roses

83 komment

Címkék: zene svéd hadtörténelem vikingek vendégposzt katonazene

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Titus Pullo Urbino 2010.09.20. 08:45:23

Ez egy üdítő hétfő reggeli poszt, köszönjük Troll uraság, aki Kokas lemilre és különben is szőrös :-)
Szép volt, főleg a lengyeles dalnak örültem.

Hullafotós 2010.09.20. 09:31:31

A fater főzött újra, így nagyvonaú vagyok.
A kultúráért is jár a kupica.

hullakatt

GrG 2010.09.20. 09:56:10

Azt hiszem, a lemil ismét nem ijjedt meg saját árnyékától....

Kismy 2010.09.20. 11:18:20

iszom egy kupicával és megyek az első sorba rázni a hajam (most kb 4mm-es) :))
nagy zene!

tucano 2010.09.20. 12:33:53

Nekem is nagyon tetszett, emelgettem rá a súlyzót:)

hazitroll 2010.09.20. 13:14:42

Örülök, hogy elnyerte tetszésetek!

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.09.20. 13:15:06

Jófejek ezek a srácok és a zene is jó. A témaválasztás pedig überf@sza. Teccett :)

Asidotus 2010.09.20. 14:04:40

Tényleg nagyon nagy zene, én is szeretem :)
Lendületes heavy metal, megjegyezhető, hogy azt ne mondjam slágeres dallamokkal. Mentes mindenféle túlzásoktól, sikolyoktól, hörgéstől, esztelen csépeléstől.
Akár afféle beetető metal is lehet, aki ezzel találkozik először, könnyebben megkedvelheti a heavy metalt.

durie 2010.09.20. 14:22:38

Ütős lett, az a kép nagyon ott van, amelyiken Brodén a gyerekekkel metálkodik. Ez viszont új volt nekem:
"Amerikaiak a japán feudalizmus 1868-as, fentről jövő megreformálásában nem vettek részt, csak franciák,"
Mármint azt sejtettem, hogy Tom Cruise nem ment oda szamurájnak beöltözve kardozni, de úgy tudtam, hogy az amerikaiak tevékeny részt vállaltak Japán "modernizálásában".

hazitroll 2010.09.20. 15:36:16

@durie: Az írás miatt rákerestem, és bár nem alaposan néztem utána, de három függetlennek tűnő honlap szerint is katonákat legfeljebb franciák küldtek, de ők is inkább tanácsadó szerepben voltak. Konkrétan Tom Cruise karakterére kerestem, hogy ő mennyire valós, vagy azok a körülmények mennyire valósak, ezen keresztül találtam. Nagyhirtelenjében rákeresve is csak francia részvételre találtam utalást, de talán valaki ennél hozzáértőbb kijavít.

hazitroll 2010.09.20. 15:45:19

@Nűnű: Nagyon hivataloskodó stílusdefiníciók szerint ez a power metal :) És tényleg könnyen emészthető, hallgatható, jó zene, nem a komplex kompozícióival gyönyörködtet, és nem is a földbedöngölő hörgéssel próbál "egyedi, megismételhetetlen és kemény" lenni. Nekem viszont mindezek mellett a kkoncerteken mutatott dolgaikkal váltak favorittá, hallottam egy olyan erdélyi koncertjükről, ahol színmagyar közönség így köszöntöttek: "Good evening Hungary". Ok, ez vitatható értékű dolog, de mondjon bárki is egy bandát, aki ilyen apró részletekre odafigyel.

Titus Pullo Urbino 2010.09.20. 15:54:34

@hazitroll: "Good evening Hungary" ez tényleg dícsérendő dolog, egyre szimpatikusabb a banda

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.09.20. 16:02:50

A Back in Control-t ismertem már, ha jól emléxem valamelyik PMC promójából. Talán a BlackWaters, nemtom. Az a szám tényleg tetszik, pedig nem vagyok alapvetően metal rajongó.

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.09.20. 17:16:37

@hazitroll:
Ez király poszt lett! Remekül kiegészítetted prof Pizka eddig munkáit:) Szinte érzem, hogy fog írni egy újzeneiújságos "kritikát" a bandáról:)

Egyébként én ezekről eddig semmit sem tudtam.
Köszi!

LittleWildGuy 2010.09.20. 17:24:09

@hazitroll: Csak csatlakozni tudok az előttem szólókhoz, fasza lett. A lengyel dalnál némileg megharagudtak itt a környékbeliek hogy már megint remeg a porcelán, de majd orvosoljuk a problémát :)

LittleWildGuy 2010.09.20. 17:34:28

Csak csatlakozni tudok az előttem szólókhoz, kibeszott jó lett!
A szomszédokkal pedig még egyeztetem a "hangos zene" definícióját.
u.i.: blogmotor monnyon le!

Nathaniel Arthur Parrott 2010.09.20. 20:42:40

Azt kifelejtetted hogy november 14-én fellépnek ismét Magyarországon a Wigwamban.

Amúgy a Metal Crüe-be valami 40 utalás van, ha jól emlékszem, egyszer összeszámoltam, de elfelejtettem.:(

Ja, és jó a poszt.

Dok 2010.09.20. 21:09:15

Juhéééjjjj! :-)

Azt hiszem először írok ide, pedig elég régóta van a kedvencek között az oldal. Valahogy nem érzem úgy, hogy nekem bele kéne szóljak itt a szakértő közönség diskurzusába laikusként. Pötyögjenek csak az avatott kezek. :-)

Volt szerencsém részt venni a banda első honi fellépésén. ( Legalábbis úgy tudom, az volt az első. ) A Grave Digger és a Therion előtt csinálták a hangulatot a PECSÁban.
Jó korán mentünk, hogy ne maradjunk le róluk, az elsők között mentünk be. Akkor még nem nagyon ismerték őket itthon, aki be is jött a PECSÁba, annak jó része pepecselt a ruhatárban, ismerősökre vadászott, vagy sörre. :D
A küzdőtéren lehettünk vagy százan. Lehet sokat mondok.
Elkezdték a fiúk a mókát, és meglepve tapasztalták, hogy a közönség énekli a számaikat. Nem mindig csak a refrént. :-D Tetszett nekik, bele is álltak a rakkenrólba rendesen. Aztán a harmadik szám után repült egy csomag a színpadra. Joachim felveszi, kibontja, nézegeti, mutogatja a többieknek, aztán felemeli a közönség fel.
Egy magyar zászló volt, svédül ráírva, hogy "Magyarország szereti a Sabatont".
Jött a kérdés: Is it real?
A válasz hatalmas ováció. ( Lásd. YEAAAH! :-) )
Na akkor látszott rajtuk, hogy kicsit meghatódtak. Joachim hátranézett a srácokra, aztán olyan erővel robbant a következő szám, hogy a fejünk majd leesett. ( Talán a Primo Victoria ).
Egy dolog biztos. Én még nem láttam őket tingli-tanglizni a színpadon, és nagyon meghálálják ha a közönség vevő rájuk.
Később egy másik koncerten már a hanoglásnál elkezdte énekelni a közönség a beállós Panzer batalliont. :-D Ha az a koncert egy számmal tovább tart, akkor nem biztos, hogy a saját lábamon ki tudok jönni. Hangom így se volt két napig. :-)
Zseniálisak, na. Mindenképp érdemes őket megnézni.

Dok 2010.09.20. 21:16:16

@Titus Pullo Urbino:
Az hagyján, hogy 'Good evening Hungary', de nem keverik Budapestet Bukaresttel sem. :-)

Az itthoni koncerten beszélgettünk velük. Teljesen normál arcok. Utána nyáron cimborámék voltak kint Vizovicében. Joakim ( hmm.. eddig ch-val láttam csak, de tényleg k) simán rájuk köszönt, mikor szembe találkoztak, és tudta, hogy hol találkoztak.

Következő évben volt egy 'minifesztivál', inkább csak metál-tábor, ahová gyakorlatilag haveri alapon eljöttek koncertezni, és azt sem lébecolták el. :-)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.09.20. 21:16:29

Köszönjük. Ez bizony power metal, méghozzá jófajta... Hiába, no, ha valamihez értenek a skandinávok, akkor az a vodka és a power metal :)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.09.20. 21:56:46

@proletair: addig provokálsz, amíg egyszer tényleg :-)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.09.20. 22:03:07

@Professor Pizka: nos, ehhez nem sokat értek. Bohóckodhatnék a "zúzós riffek" meg "pontos dobalapok", "kemény líra" és "pörgős nóta" kifejzésekkel, de nem lenne az igazi :-)

SchA · http://katpol.blog.hu 2010.09.20. 22:32:07

Sorry a negatív hozzáállásért, de ez nem "kemény zene", hanem power metal MVH témákkal. A power metalnak meg mintha volna egy antimilitarista gúnyneve is...

Elég sokan csinálnak amúgy háborús metált, mert a műfaj és a téma elég közel áll egymáshoz, pl:

Vader
www.youtube.com/watch?v=0lHPCQYmR9c

Bolt Thrower (ők 100% elkötelezettek a katonai témák iránt)
www.youtube.com/watch?v=2Bc-ZC1EF18
www.youtube.com/watch?v=1iPz6joaNCA

Slayer
www.youtube.com/watch?v=PHWzD7C5s60

stb (a fenti videóknál maguk a szövegek is háborús témájúak, nem csak random rákevert képek)

GeoThrasher 2010.09.21. 00:10:53

@SchA:
Hogy a Kataklysm-ról ne is beszéljünk (Dehogynem)
www.youtube.com/watch?v=mErH98g26is

Meg ugyanők csináltak egy csak Rómával kapcsolatos projektet Ex Deo néven
www.youtube.com/watch?v=hcAef2NVV6A

A maga műfajában mindkettő zseniális, és akkor még nem beszéltünk olyan nagyságokról, mint a Marduk, Amon Amarth, itthon pedig a Dalriadára érdemes rátekinteni, például erre:
www.youtube.com/watch?v=vU1YU5ILoVI&p=CF704715E321B5C9&playnext=1&index=5

butyko 2010.09.21. 00:50:43

Talán ide illik az általam egyébként egyáltalán nem kedvelt Scooter Fire című nem hivatalos klipje.

www.youtube.com/watch?v=jGnQQEU5gEY&feature=related

Házitrollnak üzenem,hogy hazafelé Kecelről inkább ezt kellett volna(mármint a Sabatont) hallgatnunk,mint az EDDÁt...:(

Egy új zenei világot adtál nekem!

butyko 2010.09.21. 01:59:47

12.11.10 Rzeszow Pod Palma With: Alestorm & Steelwing Tickets
13.11.10 Bratislava Majestic Musik Club With: Alestorm & Steelwing Tickets
14.11.10 Budapest WigWam With: Alestorm & Steelwing Tickets
16.11.10 Sofia Blue Box Club With: Alestorm & Steelwing Tickets
17.11.10 Bucharest

SABATON KONCERT LESZ !

MTi 2010.09.21. 07:02:24

Nem kötödik szorosan, hiszen nem metál:
www.youtube.com/watch?v=VvDkHG29gqM
A szépsége :) viszont az, hogy a klippben látható harcosok VALÓBAN harcoltak a szerb-horvát háborúban....

hazitroll 2010.09.21. 07:17:47

@SchA: Mindig is utáltam a zenei meghatározásokat. Például az is egy alapkérdés, hogy hol kezdődik a heavy metal, és hol ér véget a hard rock... Egyébként az általam megírt zenekar számaiban is háborús témájúak a szövegek, nem csak a random rákevert képek. Vagy nem tudom, az utolsó mondatoddal mire utaltál.
@butyko: Akartam írni neked, hogy nézz rá erre, de akkor már nem teszem :) A koncertet meg szándékosan nem akartam keverni ide, semmilyen módon nem részesülök az jegyárbevételből, meg bár elvileg meg lesz tartva a Wigwamban, ott most még kavarás van.

hazitroll 2010.09.21. 07:21:43

@Dok: Én is ott láttam őket először, de Therionra mentem. Svédország-jó ország! Egyébkén egyetértünk, abszolút nem komoyltalankodják el a dolgot, ha koncerteznek, nagyon odateszik magukat! Vizovice meg még jobb hely, jövőra ha minden igaz, meglesz a hetedik!

Titus Pullo Urbino 2010.09.21. 08:13:06

@MTi: megnéztem a horvát harcosokat, 2.50 másodpercnél milyen gépfegyver van a barátunknál? Olyan idegen test hatása van, ez valami NATO darab, nemdebár?

MTi 2010.09.21. 08:52:32

@Titus Pullo Urbino: az bizony egy MG42-es - nem épp egy mai darab - a jugó-seregben egyébként M53 jelzés alatt futott.
Az énekes fickó pedig a Thompson becenévre hallagat - gondolom egyértelmű, miért :)

SchA · http://katpol.blog.hu 2010.09.21. 09:55:48

@Lord_Valdez:

"Flower-power", jellemzően a fantasy témájú power metal miatt. Azért van egy kis hippis áthallása :)

@hazitroll:
"Vagy nem tudom, az utolsó mondatoddal mire utaltál."

Ezt jobban ki kellett volna fejtenem, mea culpa.
Arra gondoltam, hogy a youtube-on ezerszámra fordulnak elő háborús felvételekre kevert metálvideók,(mert a hangulat nagyon passzol), ahol a rákevert számok szövegeinek sok esetben semmi köze a háborúhoz.

Én direkt olyanokat linkeltem, ahol a szöveg is illeszkedik a képhez, pont úgy, mint a cikkben szereplő videóknál.

Titus Pullo Urbino 2010.09.21. 10:11:02

@MTi: igen, gyanúsan hasonlított az MG 42-re, de azt nem tudtam, hogy M53 néven is futott. Örök darabnak bizonyult, ha választani kellene, valszeg én is ezt kérném magam mellé.

Nathaniel Arthur Parrott 2010.09.21. 12:31:18

Ha már háborús zenéknél tartunk érdemesnek tartom megemelíteni a Feindlug nevű formációt:

www.youtube.com/watch?v=7mQfBQgs3mc

Illetve:

www.youtube.com/watch?v=-nyD4ik_Joo

Az utóbbi a Sztálingrádnál német(!) elesett katonák emlékére írták.
Zenei stílusuk asszem aggrotech, de az industrial electro mindenképen rájuk húzható.

És "abszolút harci" zene:

www.youtube.com/watch?v=kvTGngjYWa8&feature=related

A Triarii pedig martial industrial-t játszik, ha stílust kell említenem. Én nagyon szeretem a zenéjüket.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2010.09.21. 14:40:59

Ajánlok háborús témájú metalt én is:

Marduk - 502

(Mint azt pár olvasó már sejtheti, a téma az 502. nehézpáncélos-zászlóalj):

www.youtube.com/watch?v=qwXT_cb21JU

Metallica:

www.youtube.com/watch?v=bg92QpjRcJk

Az előadót nem ismerem, de Hans Rudelről szól a szám:

www.youtube.com/watch?v=sZ8EqJlOsUk

Titus Pullo Urbino 2010.09.21. 16:01:16

@Rammjaeger83: a téma dícséretes, a zene nem teccik

Nathaniel Arthur Parrott 2010.09.21. 16:25:56

@Rammjaeger83: Gigi und die braunen Statdmusikanten az előadó, a szám címe pedig Flieger, grüß mit der Sonne

A braun is beautiful című albumokun található meg, néhány nagyon beteg feldolgozás mellett(talán mégiscsak van német humor).
Az énekes a Stahlgewitter énekese, a többi meg egykori Landser(most Die Lunikoff Verscwörung) illettve Zillertaller Türkenjäger tag.

Nathaniel Arthur Parrott 2010.09.21. 16:37:52

www.youtube.com/watch?v=fK11l_IHQLM

Szintén katonai téma, az előadó egy svájci industrial metal, ghot, neo-folk, és industrial electro beütésekkel. A myspace honlapjuk szerint befolyásolja őket a Vágtázó Halottkémek. :)

1993-ban alakultak, egyszer kerültek a média kereszttüzébe, és abból se jöttek ki jól(vagy ki tudja) rájuk fogták, hogy sátánista-fetisiszták, valamint nácik.(szinte minden industrial együttest egyszer lenáciznak, csak azért mert egyenruhába zenélnek karszalagokkal meg hasonlók, pedig ők csak a totalitárius rendszerek jelképvilágát veszik át, egyfajta görbe tükröt tartva a világunk elé)

Monty H. 2010.09.21. 17:05:42

Engem is megfogott már a banda zenéje, és két videóklipet szenteltem eddig nekik, de lesz még több is. Ezeket itt találhatjátok, méghozzá MAGYAR FELIRATTAL:

www.youtube.com/watch?v=Q9ziGhjST0k
www.youtube.com/watch?v=6z2XxsXUcs4

Az egyik a Passchendaele a másik A sólyom végveszélyben c. filmek képsoraiból készült.

Valandil 2010.09.21. 18:36:55

@hazitroll: Az 1870-71-es porosz-francia háború után lecserélték a franciákat németekre - a vesztestől nem akartak tanulni...

Az Iced Earth Gettysburg c. albuma is témába vág, a csatát dolgozzák fel.
Ráadásul a banda eredeti énekese 2003-ban rendőrnek állt.

GeoThrasher 2010.09.21. 22:30:50

Asszem összegezve az eddigi kommenteket is, kijelenthetjük, hogy a Metal és a háború elválaszthatatlanok egymástól.:)
És a kedvenc bandámat, az Iron Maident még meg sem említettük, föleg a történelem diplomával rendelkező, egyébként civilben meg pilóta énekessel, Bruce Dickinsonnal az élen. Csak pár háborús témájú dal ízelítőül: Aces High, Afraid The Shoot Strangers, Alexander The Great, The Longest Day...

cyd 2010.09.21. 22:34:18

@Zig Zag: Pontosan. És azért lehet ismerős, mert az a promóvideó be volt linkelve a hirsarok.hu-n egy bizonyos T.T. biztonságpolitikai szakértő cikkébe ami, hogy hogy nem a "Háború gebinbe" címet v. alcímet viselte :)

Wendiii · http://hivataliagyhalal.blog.hu 2010.09.21. 23:05:10

@Nathaniel Arthur Parrott: Én csak 30 utalást találtam, de lehet, hogy csak azért, mert néhány zenekarról nem is hallottam. Én műveletlen barbár. :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.21. 23:10:40

@cyd:

Micsoda dolgokra nem emlékszel a zavaros múltból...

:-)

hazitroll 2010.09.22. 08:26:56

@Nathaniel Arthur Parrott: Mondjuk úgy, hogy köszönöm a zenei horizopntomon túlra való kitekintés, de ahogy vannak, akiknek a metálzenék monotonak, nekem ez túl monoton. A Triarii általad linkeltje viszont tetszett!

hazitroll 2010.09.22. 08:34:55

@Nathaniel Arthur Parrott: És akkor mit mondjon Rob Halford, akit ha leköcsögöznek, még igazuk is van :)
Egyébként legteljesebb tisztelettel, de én nem szeretem azon zenéket, amiknek energiaráfordítás nélkül nem értem a szövegét, így az operát és a mindenféle halálmetálokat sem.
Sőt, utóbbiaktól általában röhöghetnékem támad. Igaz ebben az alábbi "oknyomozó" videó sokat számít: www.webcsatorna.hu/page/black_metal_ii

hazitroll 2010.09.22. 08:37:25

@GeoThrasher: De az írásban igen, "Orders from the iron maiden, get the islands back" :)

Titus Pullo Urbino 2010.09.22. 12:02:28

@hazitroll: most komolyan Eddát hallgattatok hazafelé?

hazitroll 2010.09.22. 13:25:31

@Titus Pullo Urbino: Igen, beszélgetés mellé háttérben. Butykó szereti, mi sem vagyunk ellene, és kéznél volt.

Nathaniel Arthur Parrott 2010.09.22. 13:52:32

@hazitroll: Én sokat köszönhetek a black metalnak, brutal death metalnak, pontosabban a csak a nyelvvizsgámat.

(rigó utcai)10 pont hiányzott szóbelin, hallás utánin 10 pont a maximum, 12-t hallottam.

Mivel értettem a svéd/finn akcentussal elhörgött szöveget, így aztán egy sima párbeszéd meg se kottyan, amit angolok adnak elő. :D

Örülök, hogy tetszett, szeretem reklámozni őket, mivel elég kevesen hallottak róluk, és szerintem tisztességes zenét csinálnak, szöveget, zenét mindent maguk írnak, és nem erre kiképzett emberek, akik aztán sztárokká teszik őket.

Nathaniel Arthur Parrott 2010.09.22. 13:56:37

@Wendiii: Nem vagy se műveletlen, se barbár, csak nem volt rendes mestered. :D
Ebbe mind benne van logókkal.
www.youtube.com/watch?v=M81gRD2k5Ds

Ui.: Bocsánat a dupláért. Megint.

Mr. Hilter 2010.09.22. 14:47:43

Evezzünk talán kissé könnyedebb vizekre:

www.youtube.com/watch?v=u6E9SLno8ic

(KMFDM)

Alhazred 2010.09.22. 17:07:34

háborús metál = bolt thrower, slayer, amon amarth (viking témában)

minden más sajnos parasztvakítás.

Iustizmord 2010.09.22. 17:08:20

@Iustizmord: amúgy Armed Response a zenekar neve...

Iustizmord 2010.09.22. 17:11:12

van egy youtube beépülő, dirpy.com, faszán le lehet vele szedni a youtube-es klippek soundtrack-jét mp3-ban. talán jpeg-ben a képet bis de nem próbáltam még

Nathaniel Arthur Parrott 2010.09.22. 18:19:59

@Alhazred: Amon Amarth?!
Úgy tudom annak van egy hindu tagja. Szóval nem autentikus a viking témában, annál inkább Varg Vikernes, ő komolyan vette a dolgot(bár ezt nem túl vicces).:D

ranyek 2010.09.22. 19:06:29

Egy (szerintem) klasszikus a háborús metál témában:
www.youtube.com/watch?v=LLvzrQzwSAQ bár a zenekarnak nem ez a fő profilja.

SchA · http://katpol.blog.hu 2010.09.22. 19:10:37

@Iustizmord:

Ahogy előttem már mondták: a téma dicséretes, a kivitelezés már hagy kívánnivalókat maga után

@hazitroll:
Egy rakat benyomott suttyó parasztot zenei stílustól függetlenül össze lehet szedni. De mutatok egy ésszerűbb megközelítést a kettő összehasonlítására

Van a "101 rules of" lista, ami az egyes stílusokat parodizál ki

ez a black metal kifigurázása
www.metalstorm.net/pub/fun_comments.php?fun_id=2

ez meg a power metalé
www.metalstorm.net/pub/fun_comments.php?fun_id=6

Jobban kijön, hogy melyik stílusban mi vicces.

Iustizmord 2010.09.22. 20:46:57

@Iustizmord: youtube-es klippek soundtrack-jét mp3-ban. talán jpeg-ben a képet

édes anyanyelvünk, ugye.

butyko 2010.09.22. 23:03:41

Power (?) metál és a Magyar Néphadsereg !

A szemfülesebb nézők megláthatják a Kecelen megtekintett haditechnikát néhány évtizeddel és mázsányi rozsdával korábbról!

Alhazred 2010.09.23. 09:00:26

@Nathaniel Arthur Parrott: hát, én hindu AA tagról még nem hallottam.

GrG 2010.09.23. 09:49:41

@Iustizmord: szia van egy youtube downloader program, ami lementi a filmet valami használható formátumban.
Ha kell megkeresem neked.
G

Nathaniel Arthur Parrott 2010.09.23. 13:45:10

@Alhazred: Én csak egy chatbeszélgetésben "hallottam", mikor néhány külföldi ismerősömmel összeültünk(nagyrészt svéd:D) beszélgetni.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2010.09.23. 19:56:53

@Mr. Hilter: Hát a Raubtier: Achtung Panzert nézve komolyan elgondolkodtam, hogy ez egy Rammstein szám-e vagy nem.

Énekhangon kívül nem találtam különbséget! :)

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2010.09.24. 11:27:37

Hamisítatlan fegyverpornó:

www.youtube.com/watch?v=aqWo-jVyuas

Arch Enemy - Kill With Power (Manowar cover)

Mr. Hilter 2010.09.24. 16:27:49

@Rammjaeger83: Korrekt. A lényegtelen részeket elhagyták. Így határozottan tetszetősebb. :)

Mr. Hilter 2010.09.24. 16:30:42

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Szvsz. a Rammstein elég sokat affektál, ezek meg kevesebbet.

MuellR · http://cartoonheroes.blog.hu 2010.09.25. 13:32:29

Mivel határozottan nincs életem, az utolsó számnál ezeket a bandákat számoltam össze:
Accept, Venom, Nazareth, Rainbow, Warrior, UFO, Gamma Ray, Riot, Destrtuction, Rockbitch, Vixen, Down (talán), Judas Priest, Iron Maiden, Metal Church, Armored Saint, Warlock, Slaughter, Rage, Slayer,Pretty Maids, Kiss, Queen, Crimson Glory, Motörhead, In Flames, Kansas, Rush, Mötley Crüe, Annihilator, Guns'n'Roses, Status Quo, WASP, Unleashed.

Pizk7495 2010.09.29. 20:00:27

Sabaton egyik kedvencem tuti megyek koncertre

Kullancs1983 2010.12.04. 14:56:24

Ezt nemrég találtam, gondoltam közzéteszem. A téma jól láthatóan háborús, a szöveg is olyasmi, de kicsit hörgős-morgós lett és nem nagyon értem...

www.youtube.com/watch?v=BI5R3xyoSzU

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2010.12.06. 16:53:40

sőt: a Kriegsmarine tengeralattjárósainak emléket állító Wolfpack és a Rommel-féle harckocsiezrednek emléket állító Ghost Division is kimaradt.

(Fura módon a szovjet katonai erények annyira nem hatották meg Sabatonékat, hogy róluk Berlin elfoglalásán kívül másol is szó esett volna...)

***NIX*** 2011.01.16. 19:18:57

@_drc_:
Meg a Stalingrad c. eposz is

Az új albumuk, a Coat of Arms is zseniálisra sikeredett. Varsói Felkelés (Uprising), meg Bastogne (Screaming Eagles) ésatöbbi... mikor jönnek felénk legközelebb?? Épp a bastogne-i kiutazásra koplaltam, úgyhogy kimaradt a koncertjük :(

www.youtube.com/watch?v=01IaKb6DmTw

www.youtube.com/watch?v=Y1qkjzxPOkA&feature=related

vejne 2014.01.26. 11:02:59

Nézzük csak.. kijöttek azóta újdonsággal is, svédként. Carolus Rex.

www.youtube.com/watch?v=OMvFPp8dncU

mind angol, mind svéd verzióban elérhetőek a dalok. És végre, csak semmi második világháború :) Egyébként tényleg volt szó hatnapos háborúról, gallipoliról, téliháborúról, mesterlövészekről, falklandról, öngyilkos merénylőkről (in the name of god) szóval van téma.

köszönet a posztért : )
süti beállítások módosítása