Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) USA (7) usa (54) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

Plakátpropaganda 4.0: Tengerre, Jenki!

2010.11.15. 08:00 proletair

Noha néhány nappal ezelőtt Zig Zag Alapító Atya drámai hangvételű posztban tudatta a nagyérdeművel, hogy pár hétre leszalad a térképről, az azért mégsem járja, hogy olvasmány nélkül maradjon a blog közönsége.  Erről Markgraf kolléga már gondoskodott, én csak csatlakoznék szerényen. Az előző három rész után itt az újabb, amerikai plakátokat bemutató poszt, ami most az Amerikai Haditengerészet kedvcsináló posztereivel foglalkozik. Mint azt látni fogjuk, a tervezők, grafikusok néha egészen jó kis plakátokat rittyentettek össze, de azért találunk majd olyat is, ami a már ismert infantilizmussal próbál kedvet csinálni a tengerészléthez. Éppen csak hogy nem hívták segítségül a két leghíresebb amerikai tengerészt: a tetovált karú bunyóhős Popeye-t, és az idegbeteg beszédhibás Donald kacsát.

 

Csapjunk is a közepébe. Ím az első toborzó plakát, amin ott vannak a kellékek: háttérben hadihajó, amerikai lobogó, napfény, jókedv. A felirat ösztönzi a hezitálót: kövesd a kék ruhás legényeket, az otthonodért, a hazádért! És mint azt látjuk, tömött sorokban akarnak a civilek eleget tenni ennek. A várakozó sokaságban még egy cilinder is felbukkan. (Meg az egyik képbank nyomorult vízjele, de én ugyan ki nem fotosoppolom már onnan.)

 Mint mindig, most is hölgyeké az elsőbbség, és mint azt láthatjuk, a haditengerészetnél elég nagy hangsúlyt fektettek a hölgyek megnyerésére. Hát az biztos, hogy a lányok tudják mi az a tartós hullám, így az első hármas sorozat plakátjain is azt olvashatjuk, hogy minden hölgy csatlakozzon a hullámokhoz. Az elsőn egy bájosan mosolygó karakán lány tudatja, hogy ez neki már sikerült. A középsőn egy komoly és gondterhelt arcú szépség fess egyenruhában éppen morze jeleket ad (vagy vesz), így itt a hullám szó egy kis többlettartalommal bír. Csatlakozz a rádióhullámokhoz… Az utolsó képen egy tengerészeti légitámaszpont irányítótornyában ügyködő lányt látunk, a korabeli távközlési csúcstechnikával a kezében.

 A következő három poszteren is a hölgyek a főszereplők. Az elsőn azért feltűnik két snájdig matróz, de azért a szöveg tudatja, hogy ugyan abban a csapatban játszanak, és ott bizony nincs megkülönböztetés.  Remélem nem csak nekem tűnik fel, hogy a háborús női egyenruha még mai szemmel is elegáns, hovatovább divatos… A középső képen egy újabb példa arra, mit is csinálhat egy lány a tengerészetnél. Például a pilóták ejtőernyőit ellenőrizheti, ami csak így első ránézésre kényelmes meló, mert amúgy szopás rettentő sziszifuszi munka. A jobb oldali képen egy csupamosoly lánykával (és az ő pin-uposan csinos testével) reklámozzák a haditengerészet női egészségügyi hadtestét.

 Hölgyek után evezzünk férfiasabb vizekre. A következő sorozat első darabja talán a legszűkszavúbb, ám a legsokatmondóbb plakát mind közül. Örökség. Ez a szó irányítja a figyelmet három generációra: az első a régi vitorlás, rajta persze a lobogóval, a második a szikár, de büszke tartású matróz, és végül maga a Jövő, a matróz kezét fogó kisfiú. A plakát jobb alsó sarkában szerényen ott a NAVY felirat, csak a miheztartás végett.  A középső kép egy amolyan nyílt nap plakátja, ami arról tájékoztat, mikor és hol tekintheti meg a nagyérdemű a legmodernebb tengerészeti cuccokat. A kép harsány színekkel, teljes gőzzel robogó hadihajóval, és egy légierőre elegendő tengerészeti vadászgéppel operál.  Az utolsó plakát is ilyen közönségcsalogató, csak ezen egy modern partraszálló hajó a főszereplő. Csak tessék, csak tessék!

 Az alább három plakát finom eszközökkel próbálja tengerre csalogatni amerika fiait. Az elsőn nincs is élő szereplő, csupán egy szék, amin egy rend matróz öltözet látható, sapkától a bakancsig. A középsőn már ott olvashatjuk, hogy a haditengerészetnek férfiakra van szüksége. A kép középpontjában egy árbockosár látható, amin két matróz lezseren semmit tesz, egy valamit nagyon figyel egy távcsővel, egy tiszt pedig ellenőrzi ezt a lázas tevékenységet. Az egész képről süt valami kiadós ebéd utáni tunyaság. Az utolsó plakáton már ott a matróz, a háttérben a hadihajó, a kettő között pedig egy marha nagy csónakban evező vidám matrózok.

 A pearl harbor-i japán balhorog és a midway-i kontra jobbcsapott után gőzerővel kezdték meg a toborzást a haditengerészetbe. Az alábbi három plakát viszonylag minimalista stílusa ötvöződik a tettrekészség bemutatásával. Az elsőn egy ifjú matróz, vállán az elmaradhatatlan tengerészzsákkal hívja a nézőt, hogy csatlakozzon ő is a tengerészethez. Háttérben kötelékben repülő vadászgépek, egy nagyobb teherszállító, és természetesen egy hadihajó. A középső kép nem mást, mint a hősies helytállást mutatja be, a maga férfiasan félmeztelen valójában. Névtelen hősünk épp egy jókora ágyúmalacot tölt be, miközben a háttérben bajtársai légvédelmi fegyverekkel aprítják az ellent. Az utolsó kép pont mint az első, mínusz vadászgépek és hadihajók.

 A most következő három poszter első darabja: torpedón rodeózó tengerész. Ha lehet, ezt most nem elemezném ki. Szerintem már a megjelenésekor is ciki volt. A középső képen egy Gorcsev Iván ábrázatú (én legalábbis így képzeltem a rejtői regényhőst) matróz mutatja, mennyire fasza gyerekek is ők, miközben a háttérben egy vidám tengerész japán zászlókat pingál a hadihajó ágyútornyára. A harmadik képen semmi hadihajó, semmi napfény és mosolygás: csónakban gályázó matrózok, amit megfejeltek egy hurráoptimista mondattal.

 A következő három plakáton a lázas tevékenység a közös nevező. Az elsőn egy csupasz ágyú körül nagy összhangban tevékenykedő matrózokat látunk, a középsőn pedig épp egy hófehér egyenruhás sármos ifjú szereli le az ágyúcsőről a védőizét. Itt érdemes megfigyelni, hogy a zászló hiányában magát a plakát keretét tették „zászlókompatibilissé” . Az utolsó plakát arról tájékoztat, hogy a haditengerészetnél nem csak matróz állás van még betöltetlen, hanem gépész, hajóács, villanyszerelő, stb. Érdemes megfigyelni a háttérben felsejlő hívogató pálmafákat. Lehet csatlakozni.

 A haditengerészet persze nem csak hatalmas csatahajókból áll, hanem tengeralattjárókból is. Nem lehetett könnyű dolga a grafikusoknak, hiszen ha belegondolunk, nem nagyon lehet pozitívan bemutatni egy szűk és sötét tengeralattjáró mindennapjait. Hacsak nem az általuk elért eredményeket mutatjuk be. Mint az első képen, ahol egy süllyedő japán repülőgép-hordozó van, ami kötelességszerűen lángol, és még a róla lepotyogott repülőket is láthatjuk a tengerbe veszni. A középső kép egy periszkópot vidáman kezelő matrózt ábrázol, aki mint láthatjuk biztos a győzelemben. Na de a harmadik kép! Matróz barátunk büszke a csinos barátnőjére, a barátnő meg irtó büszke az ő büszke pasijának a foglakozására. És ezt persze úgy hozza tudomásunkra, hogy kedveséhez simulva a tengeralattjárós jelvénnyel játszik…. Hát ez giccses.

 Maradjunk még a víz alatt! Az első plakáton egy szintén félmeztelen matróz tevékenykedik, láthatóan gépész munkakörben, egy tengeralattjárón. A középső poszter bemutatja, milyen is egy amerikai búvárhajó akcióban. A kép érdekessége, hogy a hajó felszíni harcban fedélzeti ágyújával lőtt miszlikre egy ellenséges hajót, vélhetően egy fegyvertelen teherhajót. Mert egy hadihajó azért nem adta volna magát ilyen olcsón. Persze a hatalmas robbanás itt is játszik, és hogy fokozzák a hatást, mindez éjszakai műveletben. Az utolsó képen már nem egy tengeralattjárót látunk, hanem annak ősi ellenségét, egy torpedórombolót. Vagyis annak is a hátsó fedélzetét, ahonnan derék matrózaink épp egy mélyvízi bombát töltenek be a kivető készülékbe (vagy mibe). Heroizmus, sötét tónusok, tömör szöveg.

 Noha haditengerészetről van szó, nem mehetünk el a többi tengerészeti szakág mellet, elvégre háborúban mindenki egy célért küzd. Így került a következő három plakát a válogatásba. Nevezetesen a Parti Őrség toborzóplakátjából láthatunk hármat. Az elsőn sötét, viharos háttér előtt feszülten figyelő tengerészek láthatók, tiszt és matróz. A középsőn már csak egy komoly tekintetű, ám láthatóan sokat látott tengerész van, csak az utolsó képen látható felhőtlen mosoly a főszereplő arcán. Egyik plakátot sem vitték túlzásba.

 És akkor elérkeztünk az utolsó hármas szériához. Ez a három plakát a kereskedelmi tengerészethez toborzott embereket. A haditengerészek mellett szürke eminenciások voltak ők, akik lényegében fegyvertelenül szelték az ellenséges tengeralattjáróktól terhes Atlanti vizeket. Az elsőn a kormányos állásban egy cserzett arcú, eltökélt férfi áll, külön kiemelendő, hogy sehol egy egyenruha, vagy matrózsapka. Ez bizony kemény meló, ez lerí a képről. A középső kép a már megszokott hősiesség félcsupasz ábrázolása. Pont mint az első, de itt már kiemelik, hogy a szállítás veszélyes üzem, és harc árán is végrehajtják a feladatot. Nyomatékképpen egy ágyú sül el éppen a háttérben. Az utolsó kép akár egy norvég formulás bőrápoló krém (vagy egy x+4 pengés borotva) reklámplakátja is lehetne. Marcona férfiak, egy kapitány kinézetű, kezében távcsővel és egy beosztott tengerész kinézetű, markáns arcéllel. A három képről szinte süt a nyugodt profizmus.

 A záró poszter már láthatóan Kismy kolléga nagy kedvence lesz, hiszen ezen is egy kalóz látható, vagyis egy Vought F4U Corsair vadászgép. A plakát szerint ez a gép töri majd a Japán legyőzéséhez vezető utat. Mi tagadás, nem csak a plakát lett hatásos (kötelékben dübörgő gépek, alant füstölgő célpont) mert a Corsair lett az haditengerészet egyik legsikeresebb repülőgépe. Olyannyira, hogy még a koreai háborúban is aktív szerepet kapott. De akkor már nem készültek ilyen remek plakátok.

36 komment

Címkék: amerikai plakát haditengerészet ii világháború

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lord Ruthwen 2010.11.15. 08:08:16

Ha garantálják hogy a legelső képen látható hölggyel egy kabinba kerülhetek, biz' isten azonnal jelentkezem! :D

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.11.15. 08:36:28

In the Navy, tü tü tü türüttü...

Harald Blåtand 2010.11.15. 08:40:03

Az "It takes a man to fill it" zseniális. Ebben a műfajban egy ilyen ötlet százszor jobban üt, mint hatszáz robbanó bomba és diadalmas nézés.
Emellett én a Gorcsevivános plakát meg a két szélső kereskedelmis hatására jelentkeztem volna (ha experienced seaman lettem volna).

Titus Pullo Urbino 2010.11.15. 09:14:41

Gratula Prol! Jó lett, megszokott színvonal. Egyébként miért október 27 a Navy day? Mi volt akkor?

drazsé 2010.11.15. 09:31:52

a wawes vagy waw vagy valami asonló nem volt véletlenül valami betűszó? womena auxiliary vagy calami hasonló?

a smack the japsról meg eszembe jut a pacific talán elgjobb jelenete, amikor Basilone kiakad az újoncok japózásán :)

M65od 2010.11.15. 09:33:53

Köszönjük Prol, szerintem jó lett, leginkább az tetszik a rendszeredben, hogy összefoglaltatik a fegyvernemi irányvonal egy helyen.

M65od 2010.11.15. 09:39:07

@Titus Pullo Urbino: A plakáton lévő felirat szerint az alapításának napját tekinthetjük október 27-nek, de a tengerészetben én személy szerint nem vagyok otthon, a guglizást pedig meghagyom a "hozzáértőknek":))

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.11.15. 09:50:33

@drazsé:
Szerintem a WOW-ra gondolsz. Woman Ordnance Worker. De volt WAAC is, Women Auxiliary Army Corps. De erről majd a következő plakátos posztban:)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.11.15. 10:09:20

@M65od:

In the United States, the Navy League of the United States organized the first Navy Day in 1922, holding it on October 27 because it was the birthday of the Navy-supporting President Theodore Roosevelt. Although meeting with mixed reviews the first year, in 1923 over 50 major cities participated, and the United States Navy sent a number of its ships to various port cities for the occasion. The 1945 Navy Day was an especially large celebration, with President Harry S. Truman reviewing the fleet in New York Harbor.

In 1949, Louis A. Johnson, secretary of the newly created Department of Defense, directed that the U.S. Navy's participation occur on Armed Forces Day in May, although as a civilian organization the Navy League was not affected by this directive, and continued to organize Navy Day celebrations as before. In the 1970s, the "birthday" of the Continental Navy was found to be October 13, 1775, and so CNO Admiral Elmo R. Zumwalt worked with the Navy League to define October 13 as the new date of Navy Day. However, Navy Day in the United States is still largely recognized as October 27th.

M65od 2010.11.15. 10:43:36

@molnibalage: Na ja, most már ezt is tudjuk:))

hazitroll 2010.11.15. 11:03:24

Király, könnyed hétfő reggeli olvasmány! És legyenek majd más nemzettől is!
Egy aprócska fordítási figyelmetlenség viszont a "We're on the same team - and there's none better" Szerintem nem "ugyan abban a csapatban játszanak, és ott bizony nincs megkülönböztetés" - hanem Ugyan babban a csapatban játszanak, és nincs nála jobb. (mármint a csapatnál)
De ez csak azért, hogy ne mindig dicsérjek.

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.11.15. 11:08:58

@hazitroll:
okés, ebből is látszik, hogy nem latint kellett volna a gimiben preferálnom, hanem az angolt:)
Kösz a javítást!

Kismy 2010.11.15. 11:38:47

annyira tipikus "amerikai" plakátok ezek. ha nem lenne rajta szöveg, akkor is azonnal meg lehet mondani, hogy hol készültek.
azért kíváncsi lennék, hányí matróznak jutott eszébe csak úgy dumálni felmászni egy árbóckosárba...

@proletair: köszi a linket, legközelebb megint én jövök :D és jöhet a sorozat következő tagja!

hazitroll 2010.11.15. 11:56:06

@proletair: Én is jártam latinórákra, olyanokat tanultunk, hogy sic itur ad astra. Meg cogito ergo sum. Meg couitus interruptus. Bár utóbbit lehet nem zsenge tizenkevés éves koromban tanultam meg :)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.11.15. 12:36:18

Az amerikai tengerészvicc szerint a parti őrséghez azért keresnek hat lábnál magasabb férfiakat, mert ha bármi történne a hajójukkal, nem lepi el őket a tenger...

Glov 2010.11.15. 12:55:42

@Kismy: A marketing mindenek felett. Ahogy az az "In the army now" nótában is remekül meg van írva :)

Grisha 2010.11.15. 13:11:14

De ezek az "igazi férfiak" még nem jártak kézenfogva, ugye? :)

Egyébként le a kalappal a gyűjtőmunka és a prezentáció előtt.

Grisha 2010.11.15. 13:13:09

@Glov: Na az mondjuk az angol hadserekról szól, de a lényeg ott is igaz... ;)

Markgraf · http://www.legiobrigetio.com 2010.11.15. 15:49:23

@Professor Pizka: A Simpson család valamelyik részében Homért épp mentik a tengerből mire azt kiabálja:
- Soha többő nem szidom a Parti Őrséget!!! A Haditengerészet selejtjei igenis remek fickók!!!

drazsé 2010.11.15. 16:49:06

@proletair:

kicsit googliztam:

Women Accepted for Volunteer Emergency Service

megvan :)

éreztem én!

(virágot nem kérek, pénzbeli adományokat elfogadok :) )

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.11.15. 17:04:34

@drazsé:
Részemről mindenképp ott az elismerés, és az írásbeli vállveregetés! Azon túl hogy a pofám leszakad, így ezzel a keresőszóval találtam még vagy 8 plakátot! Mentségemül legyen mondva, hogy az itt bemutatottak kifejezetten a NAVY keresőszóra dobódtak ki, míg a WAVES kifejezésre is kidobta ezeket, meg azt a nyolcat!

Szép munka, köszi a kiegészítést!

tudi 2010.11.15. 17:47:12

Nagyon jó kis poszt ez hétfőre, a plakátok pedíg egész jók, persze a torpedón lovaglósat kivéve.

tucano 2010.11.15. 18:00:23

A cikk kitűnő, de úgy érzem kicsit alábecsülted az amerikai háborús marketing gépezetet:
"Éppen csak hogy nem hívták segítségül a két leghíresebb amerikai tengerészt: a tetovált karú bunyóhős Popeye-t, és az idegbeteg beszédhibás Donald kacsát."

Kérlek, Popeye vs. japánok:
www.youtube.com/watch?v=ymQoktCc-NM&feature=related

Itt pedig az összes háborús propaganda Donald kacsa, a "Führer arcától", a "fizess több adótig":
www.youtube.com/results?search_query=donald+duck+war+propaganda&aq=2

Ez nem névi, de azért beteg, szóval a 3 kismalac és a Blitzkrieg farkas:
www.youtube.com/watch?v=tEcJF0EVT54&feature=related

És van még a híres "nevelj otthon kendert" című Navy eposz is, de most nem találtam:(

Jockey11 2010.11.15. 19:25:36

@tucano: Hű!! Erre az utolsóra, most így nehéz is szavakat találnom! Ez minden képzeletet felül(alul?)múl!

tucano 2010.11.15. 20:10:49

@Jockey11:
Akkor itt van egy brutál háborús rajzfilm gyűjtemény a szovjetektől, hát ez se egyszerű, bár egy fokkal naturalistább az ábrázolásmód, se zájcsik, se csiburaska, szuronyra az ellennel:
www.youtube.com/watch?v=FRcBt904OJ0

Kismy 2010.11.15. 20:46:19

@tucano: ezek nagyon ütnek :)

talán nem annyira off:
www.youtube.com/watch?v=1DyBRX-2Eq4

:P

Jockey11 2010.11.15. 21:01:39

@tucano: Igen, ezek kicsit "sorjásabbak", éppúgy, mint egy átlag T-34-es hegesztései. Nem a humoros máz. Bár a diverzáns nénike vaddisznóagyarakkal és horogkereszttel azért ott van a szeren.

Jockey11 2010.11.15. 21:13:46

@tucano: Mondjuk a humor szűkös voltára talán magyarázat, hogy az ilyesmire kevésbé fogékony az ember, ha a szülőföldjén megy a hirig, mint amikor 6000 km-re onnan.

tucano 2010.11.15. 22:55:17

@Kismy: Ez nagyon nagy!

@Jockey11: Igen, annyira biztosan nem fogták a hasukat a nevetéstől:(.

Ami közös nevező az az ellenfél démonizálása, minden lehetséges szinten. Nem is értem, hogy az Aladinban miért nem Szaddámra hasonlított Dzsáfár, pedig biztos jó pénzt kapott volna a Walt Disney stúdió a Pentagon felelős osztályától, csak újítani kellett volna a szerződésen.

tucano 2010.11.16. 11:58:51

@molnibalage: Ez egy tökjó rajzfilm! Főleg a földgömb ábrázolása kemény, meg persze kellett a végére a vörös farok.

Iustizmord 2010.11.16. 21:06:57

szép cikk gazdagon illusztrálva, já
r az ötös.

@Harald Blåtand: BEZONY!

Kismy 2010.11.17. 22:49:16

@tucano: régi szép idők, amikor a hétfői adásmentes napon cseszkó mesét (lsd. vecsernyicsek :) ) nézett az ember gyereke :D

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2010.11.18. 19:50:24

A szövegek legalább annyira ott vannak, mint a képek.

I_Isti 2010.11.19. 05:57:46

Merchant seaman: legyártottak kb 2700 (!) darab Liberty ship-et, meg kb 500 db Victory ship-et, ezekhez bizony kellett volna egy csomó szakképzett emberke, aki üzemelteti őket...
süti beállítások módosítása