Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) usa (54) USA (7) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

Vendégposzt - Kép(regény)ek a seregnek

2010.12.30. 08:00 Jockey11


A Lemilblog sem tudja kivonni magát az általános szilveszteri elvárások nyomása alól: egy könnyed, rajzos, jópofa témával búcsúzunk olvasóinktól (és a 2010-es évtől), bízva abban, hogy a holnapután kezdődő 2011-es sem lesz sokkal getvább, mint az idei volt.

Jockey11 az amerikai hadsereg tagjainak szóló, a múlt század közepe táján oktatási célból készült képregényekről értekezik mai posztjában. Ezzel kívánunk mindenkinek boldog, és fejfájástól legalább részben mentes új esztendőt!

Amerika – mint képregény-nagyhatalom – nem hagyhatta ki a műfajból a hadi témákat sem, főleg nem háborús időkben. Megszámlálhatatlan füzetecske született, melyekben az aktuális hősök (All rights reserved, TM, ©) segítenek lenyomni az ellenséget. Ezekből olyan sok van, hogy nem is mernék vállalkozni az összegzésükre egy poszt keretei között. Figyelmünket inkább az olyan egyedi művekre irányítanám, amelyekben valamilyen speciális problémára kínálnak megoldást. Példaként említhetnénk a „Katonai tiszteletadás” vagy a „Ratyik Homoszexuálisok a seregben” című eposzokat.
Azonban még csak nem is ezeket választottam mai posztunk témájául, hanem két olyan alkotást, amelyek inkább a „rajzos útmut
ató” kategóriájába illenek:

Egy szenátusi vizsgálat a 60-as évek végén megállapította, hogy annak idején a Pentagon tervezői
és kivitelezői jó munkát végeztek. Főleg a födém lett igen ellenálló, mert nem esett az ArmaLite és a Colt főnökeinek fejére, amikor úgy egy évtizeddel korábban, arról győzködték az Army illetékeseit, hogy az M16 (itt balra) minden tekintetben jobb, mint az AK-47-es, így megbízhatóbb is annál, mert szerkezete öntisztuló. Azt azonban „elfelejtették” hozzátenni, hogy e megbízhatóság feltételekhez kötött. Az M16 igen biztosan működik, ha fedett lőtéren használják, amit csak váltócipőben lehet látogatni, mint a jobb bowlingtermeket, és minden lövészet előtt alaposan felporszívózzák a lőállásokat.

Az éppen aktuális vietnámi hadszíntér azonban messze nem teljesítette ezeket a higiéniai elvárásokat, és a „fekete puska” hamarosan legendássá lett arról, hogy mindig a legélesebb (ebből fakadóan a legsz*rabb) helyzetben mond csütörtököt. Nem volt mit tenni, bele kellett sulykolni a katonákba, hogy a fegyver állandó
karbantartást igényel, és ha életben akarnak maradni a dzsungelban, akkor ez meg kell előzzön evést, alvást, ba… - minden mást. Márpedig ez nem egyszerű feladat, ha olyan bakák tömegével van dolgunk, akiknek a hócipője már réges-rég tele van az egész háborúsdival, és akiknek – egy-egy őrjáratból hullafáradtan visszatérve – az utolsó gondolatuk lenne a fegyverpucolás.

Ehhez először is kellett egy könnyen áttekinthető, de azért elég részletes útmutató, aminél az sem hátrány, ha némi figyelemfelkeltő többlet is előfordul a lapokon. A választás nem volt nehéz: Will Eisner (itt jobbra) ismert képregény-rajzolóként, már 18 éve szerkesztette a PS Magazine sorozatot a hadseregnek, mely füzetek rövid képregények, és egy-egy
hadfelszerelés karbantartási útmutatójának sajátosan amerikai egyvelegei voltak. (Mivel kellően érdekesnek találtattak, még az is lehet, hogy egyszer poszt készül belőlük…) „Az M16A1 puska kezelése és karbantartása” című füzetecskét 1969. július 01-én adták ki, és a fegyvertisztító készlet részeként megkapta minden katona. (Az őrmester szavai ramaty fegyverű újoncához: „Tégy meg nekem egy szívességet, tigris… Ellenőrizd a puskád, mielőtt ellentámadnánk!”)  

Mivel a 60-as évek végét írtuk, mindenféle női beszivárgók nem fertőzték a harcoló alakulatok tiszta (hímsoviniszta) vérvonalát, ezért Eisner a PS-nél már bevált, enyhe erotikus felhangot vette elő, mint a figyelemfelkeltés (és fenntartás) eszközét. A karbantartási feladatok jó részén egy leányzó vezet bennünket végig, és a fegyverből is „Sweet 16” lesz, a harcos „vas menyasszonya”.

(A csajra nézve az a Füzesy-Peterdi mondat juthat eszünkbe, miszerint: „Olyan arca volt, mint egy görög szobornak… abból az időből, amikor puhafa vésővel munkálták meg a márványt.”)

Aki volt már katona (meg az is, aki nem) az tudja, hogy a pucoláshoz először illik szétkapni a puskát, így mi is ezzel kezdünk: „Hogyan vetkőztesd le a csajodat?” - teszik fel a kérdést, miközben gondos kezek az erotika jegyében már a harisnyát húzzák lefelé, és a szövegből egy női szempár figyel, határozott arcú vezetőnk pedig azzal bíztat bennünket, hogy „Ha tűzharc jön, az M16A1-esed a legjobb barátod, az tuti!” Egy rendes lány azonban az első randin tudja, hogy meddig mehet el, és határozottan megálljt parancsol, ha kell.

Márpedig kell, mert aki a harctéri körülmények között jobban szétszedi az M16-osát, mint amennyire engedélyezett, az azzal játszik, hogy soha a büdös életben nem fogja tudni újra összerakni.         

Ha a szétszereléssel készen vagyunk, akkor át kell néznünk, hogy mi
kell a tisztításhoz, ami az amerikai rohampuska esetén nem kevés. Szükségünk lesz tisztítóvesszőre, fegyverolajra (LSA Lubricant, Small Arms), külön kefére a csőhöz, és a töltényűrhöz, furattisztító peckekre, csőtisztító folyadékra és természetesen rongyokra.
 
Most már minden készen áll a tényleges munkához, amihez katonaleányunk adja a további tanácsokat, melyek posztunk szempontjából teljesen érdektelenek, így nem is részletezzük őket.

Az erotika viszont fokozódik. Egyrészt a csaj hirtelen lengére vált, másrészt egy pajzán gondolatokat ébresztő, pirossal jelölt, „kupakot” húznak a jobb sorsra érdemes puska csövére, de „ez nem mentesít a mindennapos – vagy gyakoribb – tisztítástól és «síkosítástól»!”. (Mondjuk mindez az óvszer használata esetén is igaz, legalábbis bizonyos kultúrákban.)


Az amerikai hadsereg a Csupasz pisztolyból ismert Védd magad mozgalom tagjaira is gondolt, amikor rendszeresítette az FSN 1005-809-2190 számú műanyag zsákot, mint az egész fegyvert befedő „neglizsét”, ami természetesen szintén nem váltja ki a karbantartást.


Újabb szereplő lép a színre, ő pedig nem más, mint Maggie, a tölténytár (itt jobbra).

Az már-már mangába (animébe) illő momentum, amikor: „Védj meg, te nagy és erős fiú!” felkiáltással az alkatrész ölelő kezeit a baka felé nyújtja, aki erre kéjesen nyalogatja a száját (itt alul).

Felhívnám a figyelmet a vízi átkelés 1-essel jelölt módszerére, ami különösen a kopoltyúval rendelkezőknek ajánlott. A 2-es pedig jelzi azt a – dzsungelban néha előforduló – helyzetet, amikor a felszerelés vizes lesz: „Ha szárazra érünk, és természetesen a ’kong sem zavarog éppen, akkor vegyük elő a tárakat és a víz nagyját rázzuk ki belőlük.”  

Következő tablónk arra hívja fel a figyelmet, hogy az üres tárakat se dobáljuk el, mert hitvány arcú sárga hadtáposok képesek összeszedni azokat.
A végére már csak egy-két biztató szó, és a búcsú maradt. Higgyük el a jóságos arcú őrminek, hogy fegyverünk az egyik legjobb, amit valaha is gyártottak, könnyűsúlyú, egyszerűen kezelhető, és csak úgy köpi az ólmot.

Kalauzunk pedig még egyszer felhívja a figyelmünket, hogy tartsuk tisztán – az a legfontosabb.

A liberális utókor a következő kiadványt szégyellni valóan rasszistának bélyegzi, de ebben szerintem nagyot téved.   

A „Hogyan szúrjuk ki a japót” című rövidke útmutató a katonáknak kiadott 1942-es kínai útikalauz részeként látott napvilágot, és az adott történelmi helyzetben arra a nagyon is valóságos problémára kereste a (lehető legegyszerűbb) választ, hogy a fehér ember hogyan különböztesse meg a kínaiakat a japánoktól.
Az alapvetés szerint a járőr a szövetséges kínai területen elfogott két személyt: egy kínai őslakost (C-vel jelölve a továbbiakban) és egy – a helybéliek közé vegyült – japánt (ő a J betűs). Az első összehasonlítási alap a külső: a kínai egy átlagos amerikai magasságával bír, míg a japó alacsonyabb, és úgy néz ki, mintha a lábai egyből
a mellkasából nőnének ki. Eltér a színük is: a kínaié tompa bronz, a japáné világosabb, olyan citromsárga. Előbbi szemei olyanok, mint az amerikaiaké vagy európaiaké, de láthatóan bandzsít, míg az utóbbié az orra felé „dől” (ezért is hívjuk őt ferdeszeműnek).

A kínai arca sima, fogsora szabályos és sokszor mosolyog, míg a japcsi borostára hajlamos, kapafogú és cseppet sem boldog, mivel főbelövésre számít (főleg, ha tiszt). Hogy az ellenséget kiszűrjük a keleti szövetségeseink közül
(ahova előszeretettel szivárognak be) utasítsuk őket, hogy sétáljanak fel és le pár lépést. A kínai határozott, hosszú léptekkel jár, míg a nippon csoszog (bár elég okos lehet hozzá, hogy a rendes járást imitálja). Vetessük le velük a cipőt és a zoknit, már ha van rajtuk ilyen… 

Az ázsiaiak nagy részének többé-kevésbé normális a lába, de a japán fából készült szandált („getát”) hordott, mielőtt bakancsot húzott volna, és annak pántja miatt jellegzetesen megnőtt a hézag a nagy- és a második lábujja között. Most jön a baj: a császári tisztek néha egyik jellegzetességet sem
mutatják az eddigiek közül, beszélnek angolul, sőt még az amerikai szlenget is ismerik… de tuti, hogy sziszegnek minden „s” hangnál, és „r”-nek tudják csak kiejteni az „l” hangot. „Ismételtesd meg vele, hogy Lalapalooza… egyből pánikba esik!” .

Japán kémnők esetében erre a „Honolulu” ajánlott, míg a bátrabbak a „Kamcsatkát” ismételtethetik.

Egyetlen japóban sem bízhatsz meg; kemény csávók, és dicsőségnek tekintik, ha úgy halhatnak meg, hogy ellenségüket is magukkal viszik a másvilágra. Ágyékkötőt még akkor is hordanak, ha a dzsungelharchoz nekivetkőznek. Ezt mindenképpen vetessétek le, és mindkét oldalát kutassátok át alaposan. „Nem azért áll ellen, mert olyan kis szégyenlős; á,  meg is van, miért…” 

Szerintem, mert két fickó fogdossa, azért.

Az ágyékkötő mindkét oldalán belül több zseb is  ki lehet alakítva, amiben tőrt, vagy kis pisztolyt rejtegethet, a „becsület őrzőjét”. Ha csak a ruhán keresztül motozod meg, akkor elveszítheted a foglyot, és a saját életedet is. Ne csavard le a nála talált töltőtoll kupakját, és ne nyúlj semmi olyan cuccához, amiben sav vagy robbanóanyag lehet. A kabátujjba rejtett pisztolytól kezdve, bármilyen képregény-kütyüre számíthatsz, mert szakértői ezeknek.

Összefoglalva az eddigieket, három fő (japánokra jellemző) részletet kellett észben tartania az éber GI Joe-nak:

1.) a megjelenést;
2.) a lábfejet;
3.) a kiejtést.

Alacsony, zömök, szinte derék nélküli, citromsárga ferdeszemű, meglehetősen erős arcszőrzettel, aki ágyékkötőt visel. Első- és második lábujja között nagy a hézag. Nem tudja kiejteni az „L”-t és sziszeg az „S”-nél.
A végső figyelmeztetések pedig: emlékezzetek rá, hogy a japán kémek még a kínaiakat is átverték, és a színlelt megadás után is bármilyen trükkre képesek. Mindig a helyi lakosokat utánozzák. A nyelvük maga is egy kód, és bármit mondjanak vagy írjanak egy másiknak, az a te nevedet is jelentheti a veszteség-listán.

Azoknak, akik teljes terjedelmükben kívánnák megtekinteni a vizsgált műveket, vagy a hasonlóakra kíváncsiak, ajánlom figyelmükbe ezt az oldalt, ahol e szösszenetekre magam is rábukkantam. 



Szolgálati közlemény: ezzel a poszttal mai szerzőnk, Jockey11 megkapta a szerkesztői státuszt, tehát mostantól jogosult egyedül megbírkózni a blog.hu admin-felületével, s a saját neve alatt publikálni. Arról meg nem is beszélve, hogy a következő lemilbulin a névtábláján már büszkén viselheti a két csillagot! Gratula Jockey11-nek, jó munkát!

57 komment

Címkék: usa amerikai kiképzés vendégposzt

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pobeda 2010.12.30. 09:03:13

Gratula.Nagyon tetszett,igazán élvezettel olvastam.
Boldog Új Évet Mindenkinek.

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.12.30. 09:21:45

Gratulálok a poszthoz! Szó szerint hiánypótló írás! Magazin Maggie annyira gáz, hogy már szinte érzem, miért mondták akkoriban idehaza, hogy az imperializmus a végnapjait éli. Amúgy nem is manga, hanem hentai:))

Ja, igen! Üdv a hídon!

Jockey11 2010.12.30. 09:51:48

Én is megragadom az alkalmat, és

Boldog Új Évet Kívánok!

@proletair: Ott a pont: hentai valóban.
A "hídról" meg annyit, hogy elkezdtem beszerkeszteni a következőt, de már látom, hogy az egy nagyságrenddel nagyobb szívás, mint megírni...

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.12.30. 10:30:35

@Jockey11:
Egy-két poszt, és meglásd, belejössz:) Igaz, addig kivetkőzöl magadból, mindennek elmondod majd a blogmotor gyártóit, de főleg az édesanyjukat, és közelebb kerülsz a síráshoz, mint akkor, mikor láttad meghalni a vásznon Kakot, Vuk bácsikáját.

A Kaminói 2010.12.30. 11:09:33

@proletair: Kak? Nem Karak? :)

Klassz a poszt! Gratula!

Kullancs1983 2010.12.30. 11:27:33

Valami filmben volt: "Ez itt az M16! Mostantól ez lesz az egyetlen barátnőjük! Csak ez sokkal vékonyabb és sokkal hangosabb mint eddig bármelyik!" :D

@Jockey11: A képregényes kémkütyükhöz csak annyit, hogy jó tudni, hogy a japánoknak már akkor ez a miniatürizálás meg high-tech volt a mániájuk..:P

@proletair: Bizony, Karak. De az tényleg nagyon közel volt.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2010.12.30. 11:37:58

Ez zseniális lett, valóban..:-)

Posztokban gazdag, cenzúrától mentes Boldog Új Évet !

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2010.12.30. 12:08:21

„Nem áll ellen, mert olyan kis szégyenlős; á, meg is van, miért…”

Helyett:

"Nem azért áll ellen, mert olyan kis szégyenlős; á, meg is van miért..."

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2010.12.30. 12:10:33

Már bocsánat, hogy csak így szűkszavúan, mert amúgy nagyon érdekes volt a poszt. Mondjuk nem mondanám, hogy rasszistának lehetne nevezni a japán kémek felismerésének útmutatóját.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.12.30. 13:14:28

Gratulálok a cikkhez és a szerkesztőséghez is!

Jockey11 2010.12.30. 13:31:08

@Ahmet: Igaz, javítva.
A rasszizmus kérdésében egyetértünk (azért is írtam, hogy téved az utókor).
Az egész úgy merült fel, hogy a forrás oldal egy kalap alatt: "HORRIBLE ITEM"-ként kezeli ezt, a "Tea Party Comix"-szal, amelyiket szvsz. már nehezen lehetne másként jellemezni.

Jockey11 2010.12.30. 13:35:56

@Zig Zag: Köszönöm!
Jó eséllyel már nem csesztetlek többet a "mikor már végre..." kezdetű kérdésekkel, mert meglesz a magam baja.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.12.30. 13:46:54

@Jockey11:

Ugye-ugye :-)

Gratula és munkára fel!

2010.12.30. 14:22:04

Nagy István: Az íjtól a géppuskáig - Haditechnika fiataloknak - Zrínyi kiadó 1971
Az M16 koszosodása és besülése abban is szépen le van írva, mint a gonosz imperialista fegyvergyárosok felelőtlensége, bezzeg az AK tűzön vízen át..:)

tucano 2010.12.30. 14:33:23

Gratula! Nagyon érdekes lett! Mindig meglep, hogy mennyire praktikusak és kreatívak (vok?)voltak az amik képzés területén. Valahogy nem tudom elképzelni, amint ugyanebben az időben a magyar bakák a "hogyan különböztessük meg a ruszki bakát a komisszártól" című képregényt lapozgatják a lövészárokban, amelyben Karádi Katalin pin-up cuccban magyaráz.

_Toto_ 2010.12.30. 16:47:37

Gratula az új szerkesztőnek! :D
Jó a cikk kifejezetten!

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2010.12.30. 17:26:10

Nagyszerű poszt,köszi; és gratula a szerzővé váláshoz, igazán méltó :)

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.12.30. 17:54:48

Az amcsik tényleg nagyok jópofák, rájöttem, h én is az ő példájukat követem a mitológia ismertetésénél, bár abban nagyságrendekkel könnyebb megtalálni az erotikát, mint egy lőfegyverben. Különben a fegyver egyébként mindig is ffias, hogy nem mondjam, fallikus szimbóleum volt, ebből nőt csinálni, hááát ... Ügyes. Mindenesetre volt egy kis szórakozás is, nem csak száraz használati útmutató. :)
Gratula a szerzőnek. A szerkesztés meg sokkal egyszerűbb, mint ennek a fegyvernek a karbantartása, nyugi :)
Ja, úgy egyébként: tényleg, hogyan lehet megkülönböztetni a japánt a kínaitól, meg a koreaitól?

tucano 2010.12.30. 18:27:23

@Gloria Mundi: El kell kérni az útlevelét:)

Jockey11 2010.12.30. 18:47:05

Köszönöm mindenkinek!

@Gloria Mundi: Fallosz ide vagy oda, én láttam olyan - a Magyar Néphadsereg által kiadott - képeslapot, amin a "boldog, sorozott" baka az eskü idejéről értesíthette a szeretteit, és amin a honvéd egy menyasszonyi ruhába öltöztett(!) AK-47-essel az oldalán áll. Ott használták a "vas menyasszony" kifejezést is. Lehet, hogy az amerikai ötletet vették át... A párhuzam, meg gondolom abból fakad, hogy a katona és fegyvere annyit vannak együtt, mint korábban a csajával.

Jockey11 2010.12.30. 18:48:19

@tucano: Amiből kiderül, hogy panamai...

Jepüjababa 2010.12.30. 19:36:10

@Jockey11: Nem csak a teherhajók panamaiak? Meg a bordély (izé borbély...)?

Jepüjababa 2010.12.30. 19:36:47

Ja meg Ó te puska puska vagy...

Krux 2010.12.30. 21:33:12

Többeknek: Volt Karak is és Kag is! Én már csak ismerem őket! :-)

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2010.12.30. 23:46:08

"This is my rifle,
this is muy gun.
This is for fightin'
this is for fun!"

ace22 2010.12.31. 04:06:10

Egy szerb kollégám szerint a "puska" kifejezés náluk egyaránt jelöli a lőfegyvert és a szép nőt... Nálunk meg a "bombázó" nem csak katonai jelentéssel bír.

Jockey11 2010.12.31. 10:34:18

@Jepüjababa: A panamai az a szabó, ha jól gondolom. Én egyébként Tucano posztjára gondoltan az ún. "üzleti állampolgárságról".

Határőröknél még ment a "Vékony héjjja, de vékony héjjja van a píííros almának..." kezdetű is. Hű de utáltam őket.

@Ghery88: Full metal jacket?

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2010.12.31. 11:53:52

@Jockey11 Igen, bár az a jelenet még M-14-gyel zajlik, de a második felében már az újabb modellel a kézben halnak a derék jenkik a kalás mesterlövész profizmusának hála.

NAR 2010.12.31. 13:44:49

@Ahmet: Azért határeset. Én jártam Japánban, nem tűnt fel, hogy a helyi népesség "Alacsony, zömök, szinte derék nélküli, citromsárga ferdeszemű, meglehetősen erős arcszőrzettel" lenne. Az igaz, hogy az utóbbi 60 évben magasabbak lettek a japánok, de azt nem hiszem, hogy az arcszörzet eltűnt volna ennyi idő alatt...

Arról nem is beszélve, hogy érzésem szerint egy dél-kínai és egy észak-kínai között jó eséllyel nagyobb lesz a különbség, mint egy észak-kínai és egy japán között. A rasszizmus ott érthető tetten, hogy a nyugati kultúrában a magas, csupasz arcú, széles vállú, rendezett fogú férfiak számítanak "jónak", míg a japánokat ellentétesnek állítják be. Illetve önmagában az sem PC mostanában, hogy pusztán a külső alapján akarják kitalálni valaki nemzetiségét.

Jockey11 2010.12.31. 15:02:15

@Ghery88: Hát igen, alapmű.

@Ahmet: Ez nekem új. Az igazat megvallva szkeptikus vagyok azzal kapcsolatban, hogy Adolféknál ilyen "szabados és pajzán" kezelési útmutatók születtek volna, de egy hadseregben minden megtörténhet. (A többi hozza az elvárt germános színvonalat)

Titus Pullo Urbino 2010.12.31. 15:57:58

@Jockey11: gratula Jock! Szép munka, élvezetes olvasmány. Boldog új esztendőt kívánok Neked, a szerzőknek és az olvasóknak, kommentelőknek is! BÚÉK!

szigor 2010.12.31. 20:32:35

Gratulálok a cikkhez ,vmint az előléptetéshez. Több állandó szerző = még több jó írás. BÚÉK!

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.12.31. 21:12:36

"a japán kémek még a kínaiakat is átverték [...]. Mindig a helyi lakosokat utánozzák."

Itt a magyarázat, hogy Japán miért nem foglalta el soha Svédországot :-)

BÚÉK!

Titus Pullo Urbino 2011.01.01. 08:43:04

BÚÉK mindannyiótoknak! A műanyag zsák felkeltett bennem egy kérdést. Ezt a műanyag zsákos védelmet tényleg alkalmazták már a D-Day napján, vagy csak a Ryan közlegény megmentése című film rendezőinek sült el az agya? Létezett ilyen nejlonzsák már a MVH idején? És ha igen, akkor a Csendes-óceáni partraszállásoknál miért nem használták? Vagy alkalmazták ott is, csak a filmeken, fotókon nem szerepel? Tudja ezt valaki?

Jockey11 2011.01.01. 11:53:46

BÚÉK MINDENKINEK!!!

@Titus Pullo Urbino: Rágugliztam, és kidobott egy ilyen darabot:

www.worthpoint.com/worthopedia/usmc-wwii-waterproof-cover-rifle-50407593

Ha nem hazudik a tulaj, és nem hamis, akkor ez egy 1944. dec. 18-án készült műanyagzsák puskákhoz, melyet a tengerészgyalogosok használtak a csendes-óceáni hadszintéren, és "ami csak annyiban különbözik a normandiai partraszállásnál használttól, hogy az átlátszó volt, ez meg sötétzöld".

Ui.: Nem is értem Tiboru aa. miért fenyegetőzött fejfájással, feketberkenye pálinkát kell inni Borsodival, éjfélkor még a pezsgő is belefér, oszt nuku. Ajánlom mindenkinek.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.01. 12:05:42

@Jockey11:

Feketeberkenye? No, ezt kipróbálom, köszi!

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2011.01.01. 12:08:19

Hölgyek, Urak,

boldog új évet mindenkinek!

Kullancs1983 2011.01.01. 15:22:05

Na, először is mindenkinek kívánok a tavalyinál boldogabb évet!!

Másodszor meg, anno a reich tudott igazán laza is lenni, bár ez inkább a légierőre volt jellemző. Ettől függetlenül, nagyon helyes az a meglátás, hogy egy csoport férfi épp úgy fog viselkedni mint egy csoport fiú. Csak esetleg igazi fegyverekkel játszanak, és a lányoknak nem a copfját akarják meghúzni..:P

Ja, és Karak a nevelőapa, Kag meg az igazi, nem?

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2011.01.01. 18:49:38

@NAR: Azért gondolom, hogy nem ítélhető el a dolog, mert nem a japánok lejáratása a cél, hanem a kémek lehetséges felismerése. Az az érzésem, hogy háborúban a PC-k hamarabb halnak. : )
Egyébként kínai és kínai között óriási különbségek vannak, viszont tény, hogy szőrtelenek, tehát lehet, hogy nagyobb az esély egy szőrős japánra, mint kínaira. Magasság, fogak tekintetében meg a táplálkozás lehet az ok.

Iustizmord 2011.01.01. 20:24:47

@Jockey11: comes a firefight, your M16A1 rifl is your dearest next o'skin- bar none

ez ismerős valahonnan :o)))))))))))))))) gyüssz egy serrel :o))))

amúgy grat.

Captain America-t is feldolgozhatná már vki

Jockey11 2011.01.01. 21:17:43

@Iustizmord: Rendben, ami jár az jár...
Következő blogbulin? Cap. Americaból mind azt a néhány ezret?

@Ahmet: PC-k főleg Pearl Harbor után halnak nagyon hamar. Amúgy meg szerintem nem a hiper- szuper japán ügynökök kiszűrése volt a cél, hanem az egyszerű beszivárgók, diverzánsok, szabotórök, akik azért nem kaptak évtizedes kiképzést. Egyébként ma már valszeg a geta-okozta lábujj-hézag sem az igazi...

Titus Pullo Urbino 2011.01.02. 09:30:48

@Kullancs1983: a kis Vuk korán árvaságra jutott, családját kivégezte a simabőrű, Karak vette gyámság alá, etette, nevelte. Ami már gyerekként is feltűnt nekem és kissé megzavart, hogy Pogány Judit volt a hangja, majd később, amikor már serdült Vuk, akkor meg Gyabronka József. Akkoriban nem értettem ezt, vajon miért lehetett így, hímnemű szereplőnek női hang?

@Jockey11: köszi, most már ezt is tudom. Valszeg azért nem olyan feltűnő a tengerészgyalogságnál használt műanyagzsák, mert terepszínű, ezért nem látszik annyira a fotókon. Ha lesz egy kis időm, majd nézek képeket és kikockázom a Pacific partraszállós részeit és megnézem, használták-e a filmben?

manes 2011.01.02. 13:00:07

Feketeberkenye? Kevesebb e-vel nem lehetne?BUÉK!!
Jockey11: Erre a képeslapra én is emlékszem.Nálunk Tatán a kantinban árulták.

Iustizmord 2011.01.02. 13:32:44

@Titus Pullo Urbino: mert mutált a szentem. gyerekhaqng-->női szinkron, felnőtt-->ffi

Jockey11 2011.01.02. 14:29:34

@manes: Nagyonsötét áfonya-szerű bogyó? Ebben kevesebb az "e".

Harald Blåtand 2011.01.02. 21:22:29

Nagyon érdekes volt! A Biblia szerint már az ókori keleten is alkalmazták a magukat barátnak álcázni próbáló ellenséges törzsbeli harcosok kiszűrésére az efféle kiejtés-problémákat, méghozzá jó hatásfokkal:
"4. És ekkor egybegyűjté Jefte Gileádnak minden férfiait, és megtámadta Efraimot, és megverték Gileád férfiai Efraimot, mert azt mondották: Efraim szökevényei vagytok ti, kik Gileádban, Efraim és Manassé között laktok.
5. És elfoglalák a Gileádbeliek Efraim előtt a Jordán réveit, és lőn, hogy mikor az Efraim közül való menekülők azt mondják vala: Hadd menjek által: azt kérdezték tőlük a gileádbeli férfiak Efraimbeli vagy-é? És ha az azt mondotta: nem!
6. Akkor azt mondák néki: Mondd: Sibboleth! És ha Szibbolethet mondott, mert nem tudta úgy kimondani, akkor megfogták őt és megölték a Jordán réveinél, és elesett ott abban az időben az Efraimbeliek közül negyvenkétezer."

Titus Pullo Urbino 2011.01.03. 08:21:13

@Harald Blåtand: szegény pöszék, mennyi ártatlan halt meg közülük :-)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.03. 10:02:34

valahol azt hallottam, hogy a délszláv háborúban, miután a nyelv nem adott elegendő eligazítást, ráparancsoltak a delikvensre hogy vessen keresztet, mivel az ortodox meg a katolikus nem ugyanúgy csinálja, a muszlimról nem is beszélve...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.03. 10:32:46

@Professor Pizka:

Egy keresztvetést azért viszonylag könnyű begyakorolni, szerintem.

Persze ennél kevesebbért is lőttek már agyon embereket, s nem csak a Balkánon...

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.03. 12:38:49

@tiboru: egy olyan beszélgetésen hallottam ezt, ahol a meghívott egy horvát-magyar-spanyol-zsidó személy volt, akit azóta kicsináltak és mindenfélét mondanak róla (alias Chico) A moderátor dobta be ezt a sztorit, hogy a hadszíntéren tapasztalt szabadúszó mit válaszolt, arra már nem emlékszem, összemosódott számos más csuda dologgal amit az illető mesélt.
Azóta, némi praxissal a hátam mögött, úgy értékelem emlékeim, hogy a szemében érdekes fények cikáztak, az ilyen fényeket békeidőben csak ideiglenesen tűrik a rácsokon kívül, háborúban azonban annál hasznosabbak, és vagy a dicsőségbe vagy a hadbíróságra vezetnek. Mindezekkel együtt, értelmes és vakmerő fickónak tűnt, béke poraira.

Gukker 2011.01.03. 15:01:43

"és „r”-nek tudják csak kiejteni az „l” hangot"
Igen, ezért volt elterjedt a csendes óceáni hadszíntéren a "lily pad-lollypop" jelszópáros a GI Joe-knál. :)

HúszTíz 2011.01.16. 10:57:45

Nagyon tetszik ez az írás, de német képregényeket, rajzfilmeket is be lehetett volna linkelni, mint például ezt itt -->

www.youtube.com/watch?v=5f80aoc8ShI

Donald kacsa és a nácik ;-)

Jockey11 2011.01.16. 21:52:44

@HúszTíz: Ez igaz, de egyrészt ezekből annyi van, hogy tucatnyi posztot meg lehetne velük tölteni, másrészt direkt nem propagandát, hanem - hogy ne legyen túl hosszú - csak két - önkényesen kiválaszott kiképzési-oktatási célút választottam.
süti beállítások módosítása