Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) usa (54) USA (7) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

A Brezsnyev-merénylet

2011.04.26. 08:00 Jockey11

Az Oroszország – Szovjetunió – Oroszország történelmi tengelyen végigtekintve hamar beláthatjuk, hogy az orosz néplélektől korántsem idegen a politikai merénylet gondolata, legfeljebb bizonyos időszakokban nem az aktuális uralkodó osztály képviselői ellen, hanem épp az ő megrendelésükre követték el azokat. Ilyen érának gondolhatnánk a szocializmus Leonyid Iljics nevével fémjelezett szakaszát is, ez azonban tévedés. Egy ízben még a dús szemöldökű főtitkárnak is szembesülnie kellett a nyugtalanító érzéssel: milyen is célpontnak lenni. Vegyük hát szemügyre közelebbről a hidegháborús évek szovjet történelmének ezt a szintén nem túl közismert részletét. 

A siker
A Szojuz űrprogramról sok mindent lehet mondani, de azt nem hogy túlzottan sikeresen indult volna: 1967. április 24-én hajnali 3 óra 22 perckor a sorozat 1-es tagjának leszálló egysége – a fékező ernyők műszaki hibája miatt – leszállás helyett majd’ 50 m/s-os sebességgel csapódott be nem messze Orenburgtól. A műszaki berepülést végző Vlagyimir Komarov mérnök ezredes nem élte túl az ütközést és az azt követő fedélzeti tüzet. (Komarov földi maradványai a hamvasztás előtt) A baleset kivizsgálása és a feltárt konstrukciós hibák kijavítása másfél évvel vetette vissza a programot, de ennek ellenére sem sikerült Grigorij Beregavojnak a Szojuz-3 fedélzetén 1968. október utolsó napjaiban végrehajtania a tervezett repülési feladatot: összekapcsolódnia az automata Szojuz-2-vel.
A várva várt randevú csak 1969. január 16-án, greenwichi idő szerint 08:20-kor következett be. Ekkor sikerült először összekapcsolódnia földkörüli pályán a Vlagyimir Satalov által irányított Szojuz-4-nek és a Szojuz-5-nek, melynek fedélzetén Borisz Volinov, Alekszej Jeliszejev és Jevgenyij Hrunov tartózkodtak. (Nevezettek az említés sorrendjében) 
Jeliszejev és Hrunov egy rövid űrsétával át is szálltak Satalovhoz, és ebben a felállásban szálltak le január 17-én illetve 18-án.
Mivel az űrversenyben az előny még mindig a Szovjetuniónál látszott, ezért illett méltó módon megünnepelni az újabb eredményt. Az ünnepélyes fogadás dátumát január 22-re tűzték ki Moszkvában, hogy legyen idő felkészülni (no meg hülyén vette volna ki magát a dolog január 21-én: Lenin halálának 65. 45. évfordulóján)
Alhadnagy két pisztollyal
Viktor Ivanovics Iljin 1947-ben született Leningrádban. Alkoholista szüleitől már csecsemőkorában megvonta a bíróság a felügyeleti jogot, és nem sokkal később egy gyermektelen házaspár fogadhatta örökbe. Saját visszaemlékezései szerint 10 éves lehetett, amikor a család egyik ismerőse elszólta magát és kiderült számára, hogy akikkel él, azok nem az igazi szülei. Az addig életvidám gyereket mindez nagyon megviselte, zárkózott, befelé forduló lett.
A térképészeti technikum elvégzése után egyből behívják a seregbe, és a sorkatonaság letöltése után úgy dönt, hogy – immár alhadnagyként – továbbszolgál a (Leningrád melletti) Lomonoszovban állomásozó 61-es geodéziai alakulatnál. A fiatal tiszt nem tűnik ki társai közül, bár van néhány érdekes megnyilvánulása a politikai foglalkozásokon. Hol a csehszlovákiai bevonulás kérdését, hol a többpártrendszer szükségességét feszegeti kérdéseivel, egy ízben pedig csodálatát fejezi ki Lee Harvey Oswald iránt, aki „egy lövéssel vált világhírűvé”. Mindez azonban nem jut az illetékes KGB-osztály fülébe, legalábbis semmi jele, hogy bármilyen érdeklődést tanúsítanának a fiatalemberrel kapcsolatban (ami a kor mentalitását ismerve annyira furcsa, hogy erre még vissza kell térünk).
Pedig Iljinben ekkorra már kialakult a fixa idea: hazájában nagyon nem mennek jól a dolgok → amelyekért a párt legfőbb vezetője a felelős → akit ezért el kell távolítani → hogy helyét egy „rendesebb személy” vehesse át → de ez csak úgy történhet meg, ha a jelenlegi főtitkár meghal → ezért őt meg kell ölni.  
Mivel a sikeres űrrandevút és az átszállást a szovjet televízió élő adásban közvetítette, Iljin úgy látta, hogy a merényletre soha nem lesz jobb alkalma, mint az űrhajósok tiszteletére rendezett moszkvai hivatalos fogadás. 1969. január 21-én reggel – kihasználva ügyeletes tiszti szolgálatát – ellop két Makarov-pisztolyt a hozzájuk tartozó négy töltött tárral (összesen 32 lőszerrel) és „önkényesen elhagyja” szolgálati helyét. Előzetes számításai beválnak: alhadnagyi egyenruhája megóvja bármiféle alaposabb biztonsági ellenőrzéstől (ekkor még nem használnak fémdetektorokat a szovjet reptereken) és a töltött fegyverekkel a zsebében akadálytalanul feljut a 10:40-es moszkvai repülőjáratra.   
A kora délután már a Vörös téren találja, ahol rá kell döbbennie, hogy alaposan elszámította magát, a fogadásra csak másnap fog sor kerülni. Komoly dilemma előtt áll: biztos benne, hogy már keresik, és csak idő kérdése, hogy rájöjjenek: a lopott pisztolyokkal Moszkvába jött. Ugyanakkor, ha most feladja, akkor soha többé nem lesz alkalma elhatározását véghezvinni. Végül ez utóbbi gondolat kerekedik felül, és felhívja egyik moszkvai nőismerősét, hogy éppen a városban tartózkodik, nem zavarna-e ha náluk töltené az éjszakát. A hölgy – akinek férje rendőr őrmesterként szolgál – szívesen látja vendégül, sőt este hármasban elmennek moziba is.
Iljinnek igaza volt: szökését hamar észrevették, és értesítették az egység parancsnokát, az viszont a kezére játszott, hogy – a balhé házon belül tartása érdekében – főnökei először saját erőkkel kezdték meg a felkutatását, és csak késő délután értesítették a KGB illetékeseit, miután rájöttek, hogy nagyobb a baj, mint először gondolták (hogy mindezért később nagyon rácsesztek, az ugye nem kérdés). A „kamityétcsiki” (ahogy a népnyelv a jóhírű szervezet munkatársait aposztrofálta) viszont nem tétlenkedtek, és hamarjában megkutatták a lakást, ahol a fiatal tiszt az anyjával lakott. Meg is találták a naplóját, amelyben az alábbi igen gyanús bejegyzésekre bukkantak: „Megtudni mikor van a járat Moszkvába. Ha repülőn jönnek, akkor elvenni…ügyeletbe menni, és mindent megsemmisíteni...” Hamar kiderítették azt is, hogy Iljin korábban repülőjegyet vett Moszkvába, és a délelőtti járat egyik stewardesse emlékezett a nagyon fiatal alhadnagyra a gépen. Mivel a következő napokban az űrhajósok fogadásán kívül nem volt tervezve más tömegrendezvény a fővárosban, jelentették a szörnyű gyanút a központnak: valószínű, hogy Iljin a másnapi ünnepségek során fegyveres „provokációra” készül.
Január 21-e nem volt könnyű nap a Kreml-garázs ügyeletesének életében sem: egyre-másra jelentettek beteget a gépkocsivezetői, holott neki másnap vagy 15 tapasztalt sofőrt kellett kiállítani az űrhajósokat és vezetőséget a vnukovói reptérről a Kremlbe szállító díszmenethez. A motoros rendőrökkel megerősített felvonulásra azonban nem akart tapasztalatlan újoncokat kiküldeni, így tárcsázta egyik munkatársa otthoni számát…   
Ilja Zsarkov utolsó útja
1969. január 22-én az orosz tél a keményebbik arcát mutatta Moszkvában: az EU-szabvány hőmérők aljában a higany dideregve kucorodott volna össze a -30°C-os hidegben. Iljin már délelőtt elindult ismerősei lakásáról, hogy metróval a Vörös térre menjen. A házaspárnak már az előző este elmondta, hogy ő a hős kozmonautákat (ha amerikaiak lettek volna: asztronautákat) szeretné megnézni a saját szemével. Hogy minél közelebb juthasson hozzájuk elkérte a férjtől (aki aznap nem volt szolgálatban) a négynegyedes rendőrségi télikabátját és a szőrmesapkáját. (Itt jegyezném meg, hogy egyes források szerint a merénylő vendéglátói nem egy ismerős házaspár, hanem a saját nagybátyja volt, akinek egyszerűen ellopta a rendőrségi egyenruháját, de jómagam Iljin saját visszaemlékezéseit vettem alapul.) Mindenestre a ruhacsere remek ötletnek bizonyult. A hosszú kabát alól nem látszott ki a saját katonai egyenruhája (a csizma azonos volt mindkét szervezetnél), így egyrészt rendőrként szabadon mozoghatott a tömegben, másrészt a biztosításban résztvevő KGB egységek már megkapták a lehetséges provokátor személyleírását (de a fényképét nem!), és így egy tüzér egyenruhát viselő alhadnagyot kerestek az ünneplő tízezrek között.
Azt Iljin a tv híradásaiból tudta, hogy az űrhajósokat a reptéren fogadják Brezsnyevék, majd a kocsisor Vnukovó felől végighajt a Lenin sugárúton, áthalad a Nagy-kőhídon (Большой Каменный мост) és a Borovickaja bástya kapuján hajt be a Kremlbe, hogy ott a Kongresszusi Palotában tartandó ünnepségre szállítsa a díszvendégeket.
Az érkezés várható ideje 14 óra volt, így a merénylőnek bőven volt ideje, hogy kiválassza a legalkalmasabb helyet tettének végrehajtásához. Választása több okból is a Fegyvertár előtti útszakaszra esett, közvetlenül a Borovickaja kapu túloldalán: lehajtva a hídról a kocsisornak lassítania kellett, hogy bevegye a kapuhoz vezető éles jobbkanyart, és ott a motoros rendőröknek előre kellett hajtaniuk, mert a szűk átjáróban nem fértek el a limuzinok mellett, így azokra minden takarás nélkül nyithatott tüzet.  (nagyobb képek a helyszínről itt)
Megkönnyítette a dolgát, hogy a kapunál lévő állandó rendőrposzt személyzetét elküldték, és a rendfenntartást a KGB civil ruhásai vették át, akik viszont nem tudhatták, hogy a számukra ismeretlen rendőr őrmesternek semmi keresnivalója arrafelé. (Naná, hogy még erre is visszatérünk.)
A másik könnyítéshez egy kis technika-történeti kitérőt kell tennünk: ismerve Joszif Sztálin paranoid pszichéjét nem csodálkozhatunk azon, hogy örömmel fogadta el a Roosevelt elnök által neki ajándékozott 1937-es Packard Super 12 limuzint, amelyet az akkor legkorszerűbb páncélzattal láttak el. A 40-es években aztán a Gazda a saját magáról elnevezett autógyárnak adta utasításba, hogy készítsenek neki páncélozott személyautót. Az 1946-47-ben elkészült ZISZ-115-ösöket külsőre csak néhány apróság különböztette meg az alapmodell ZISZ-110-től, például a középen elhelyezett szóló ködlámpa, vagy a nagyobb méretű, de a fehér oldalsávot nélkülöző gumik. Felfúrt 6 literes, 8 hengeres, 162 lóerős motorja 120 km/h-ra volt képes gyorsítani a 4280 kg-os monstrumot, melyhez szerény 27.5 liter üzemanyagra volt szüksége 100 km-ként. A diktátor halálával viszont nemcsak a gyár nevét változtatták Leninre Lihacsovra, de a kormányzati (és párt) célra használt új ZIL-111-es (és a történetünkben is szereplő, modernizált ZIL-111G) kapcsán az új vezetés már pénzpocsékolásnak tartotta a páncélozást, így ezeken nem is volt semmi ilyesmi.
De most vissza Iljinhez: emberünk le-fel sétálgat a jeles napra az emberek előtt megnyitott Kremlben, hogy ne keltsen feltűnést, majd 14 óra előtt nem sokkal az egyik nyilvános WC magányában mindkét nála lévő Makarovot csőre tölti. Tudja, hogy a KGB-sek között nem lesz sok ideje elővenni a két pisztolyt és lőni, ezért szóba sem jöhet, hogy a kabát mély zsebéből próbálja meg előbányászni azokat. Ehelyett leveszi a kesztyűit, és a két fegyvert egész elől a csövüknél megfogva, kezeit a kabát ujjába húzza vissza.(A kép a KGB eredeti, nyomozási filmfelvételéből való)
Behúzott kezeivel annyira esetlennek néz ki, hogy mikor visszatér a Borovickajához az egyik bámészkodó még fel is ajánlja a saját kesztyűit a rendőr elvtársnak, de ő elhárítja azt. Inkább határozottan, de udvariasan úgy kezdi terelgetni az embereket, hogy a nézők elé, a járda szélére kerüljön, és ne zavarja majd senki a lövések leadásában. Az idő rövidsége, és a sötét kapuból előbukkanó autók enyhén színezett üvege miatt nem lesz ideje arcról azonosítani a bennülőket, de úgy számol, hogy bár a nagy hidegben nem állítják majd nyitott kocsira az ünnepelt űrhajósokat, azok mindenképpen az első autóban fognak helyet foglalni. Neki a második limóval kell majd foglalkoznia, mert a korábbi ceremóniákon mindig annak anyósülésén ült a főtitkár. 
Amit Iljin nem tudhatott az az, hogy – a korábbi szokásokkal szakítva – Vnukovón Brezsnyevet nem a második, hanem a negyedik limuzinba ültették be, míg a második a fogadóbizottságban szereplő korábbi kozmonauta-hírességeknek jutott. Alekszej Leonov, Andrijan Nyikolajev és felesége: Valetyina Tyereskova, valamint a már említett Grigorij Beregavoj foglaltak helyet az autóban egy KGB-tiszttel, és Ilja Zsarkov gépkocsivezetővel egyetemben. Zsarkov volt az, akit előző este hívott fel a főnöke, hogy bár tudja, hogy a nyugdíjazási papírjai már alá vannak írva, és már nem kéne bejönnie dolgozni, de még egy utolsó munkára meg szeretné kérni, mert nincs elég tapasztalt ember. Zsarkov pedig nem mondott nemet…
Azok a moszkvaiak, akiket korábban csak hatalmi szóval lehetett egy-egy híres vendég üdvözlésére kiküldeni, most önként és dalolva, tízezrével sorakoztak fel az útvonal két oldalán, hogy megünnepeljék a hőseiket. Satalovékat az út nagy részén valóban egy csukott limuzinban vitték, de az Udárnyik mozi magasságában a kocsijuk előrement kissé, míg a konvoj lelassított, hogy a négy űrhajós egy nyitott ZIL-111-re tudjon átszállni, és a maradék utat már azon tegyék meg.
A fiatal merénylő közben majdnem megfagyott. Az hagyján, hogy már órák óta volt kinn a -30 fokos hidegben, de csupasz kezeit hiába húzta be a kabátja ujjába, azok kezdtek teljesen elfagyni a jéghideg pisztolyokon. Kínos várakozásának közeledő kiáltozás vetett véget: „Jönnek! Jönnek!”
14:15-kor aztán a kapuból kibukkantak az első motoros rendőrök, és a nyomukban egy nyitott limuzin, ami egy pillanatra össze is zavarta Iljint, de nem maradt ideje a további töprengésre, mert megjelent a második autó. Közte és a kocsi között 5-10 méter volt a távolság, amikor a kabátujjából kitolva mindkét fegyvert, azokból egyszerre kezdett tüzelni. A nyomozás adatai szerint 6 másodperc alatt sikerült kilőnie mind a 16 golyót, de – valószínűleg túlfeszített idegállapota és elgémberedett kezei miatt – a kis távolság ellenére „csak” 9 találta el Leonovék autóját. Egy a szemközti rendőrbódé ablakát törte be, egy pedig az egyik motoros rendőr bal vállába fúródott. (Egyes források szerint a meglőtt rendőr motorjával gázolta el Iljint mielőtt a KGB-sek leteperték volna, de ezt többen cáfolják.)
Nyikolajev és Leonov gyakorlatilag rávetődtek Tyereskovára, aki nem is szerzett sérülést, mint ahogy a KGB-tiszt sem. Beregavojt a szélvédő berobbanó szilánkjai sebesítették meg könnyebben, Nyikolajevnak a hátát súrolta ez egyik golyó, míg Leonovnak az egyenruháját lyukasztotta ki egy másik. Zsarkov azonban a nyakába kapta az első lövések egyikét: azonnal elvesztette az eszméletét, és anélkül hogy magához tért volna, néhány perc múlva a helyszínen életét vesztette.
The show must go on  
Egyesek szerint Nyikolajev, mások szerint Beregavoj nyúlt át a haldokló sofőr előtt, és állította meg a kocsit, majd átszálltak a konvoj egy tartalék autójába és folytatták útjukat a Kongresszusi Palotába. (A képen az átszállás pillanata, a jobb oldali kocsiban Zsarkovot vizsgálják) Az ünnepséget élő közvetítésben követő tévénézők mindebből nem vettek észre semmit, mert a lövöldözés kezdetekor az adást megszakították, és már csak a Palotából folytatták.   
A résztvevők visszaemlékezései szerint az ünnepség előtt – orosz szokás szerint – Brezsnyev egy pohár teával és féldeci konyakkal vendégelte meg az űrhajósokat egy különteremben. Megnézte a sérüléseiket, a lyukat Leonov kabátján, és mindenkit azzal igyekezett megnyugtatni, hogy ne aggódjanak: a golyókat neki szánták. Próbálta tartani magát, de akik ismerték látták, hogy belül mardossa az idegesség és a félelem. A párt második emberének, egyben főideológusának: Szuszlovnak többször is figyelmeztetnie kellett, hogy igyekezniük kell, mert most van az a helyzet, amikor egy másodpercet sem késhetnek, és mindennek olyan rendben kell lezajlania, mintha mi sem történt volna. 
Az események hatása alatt álló Brezsnyevnek mégsem volt ereje elmondani az összegyűlt ötezer vendég előtt a hivatalos megnyitóbeszédet, helyette ez a feladat a moszkvai első titkárra: Viktor Grisinre hárult. Az archív felvételeken jól látszik, hogy amíg a SZU Legfelsőbb Tanácsának elnöke: Nyikolaj Padgornij átadja a Szovjetunió Hőse kitüntetéseket Satalovéknak, addig a főtitkár egy papír cetlit kap az egyik segítőjétől. Ezen az áll, hogy a magányos merénylőt elfogták, vallomást tesz, és nincsenek további áldozatok. Brezsnyev láthatóan megnyugszik, és a záróbeszédet már maga mondja el.  
Konteók
Bár a KGB-seknek nem sikerül tette elkövetésében megakadályozniuk Iljint, de gyakorlatilag az utolsó lövésekkel egyidejűleg többen is rávetik magukat. Hogy eközben nem kímélték, azt az is mutatja, hogy elfogását követően eszméletlen állapotban viszik a helyi gyengélkedőre. A Kreml történetében példátlan támadás után azonnal és hermetikusan lezárják az erőd területét a merénylő segítőinek felkutatása érdekében, de ilyeneket nem találnak, és vallomásában a közben magához térített álrendőr is tagadja, hogy lettek volna bűntársai. A nyomozást egy tapasztalt katonai ügyészre: Alekszandr Zagvozgyinra bízzák, de annak első óráiban a tényleges irányítást az Állambiztonsági Bizottság mindenható ura, maga Jurij Andropov ragadja magához. 
Már a kezdet kezdetén felmerül néhány olyan kérdés, amelyekre – egyesek szerint – a mai napig nincs megnyugtató magyarázat: Miért nem figyeltek fel az illetékesek korábban a fiatal tiszt gyanús politikai megnyilvánulásaira? A leningrádi kirendeltség miért nem tájékoztatta a KGB-központot Iljin moszkvai ismerőseinek címéről, holott ez állítólag már 21-én a tudomásukra jutott? A provokáció lehetőségének felmerülése után miért nem osztották szét a munkatársak között a gyanúsított fotóját? Miért kellett az állandó rendőrposzt személyzetét visszahívni 22-én a Borovickaja kaputól? Miért szakítottak éppen ekkor a szokásokkal és ültették Brezsnyevet két kocsival hátrébb a menetoszlopban?
Bár azt senki nem vitatja, hogy Iljinnek nem voltak bűntársai, többen hisznek benne, hogy „láthatatlan kezek” segítették, amelyekről maga sem tudott. Több magas rangú funkcionárius is volt ugyanis, akiknek egy sikeres, de még inkább egy sikertelen merénylet érdekében állhatott. Lássuk őket sorban:
Szuszlov, Mihail Andrejevics: a merénylet idején 67 éves. A párt örök második embere, fő ideológusa. A mai napig megvannak az Iljin első kihallgatásáról készített eredeti hangfelvételek. Ezek szerint maga Andropov teszi fel az alapvető kérdést:
- Mit akart elérni mindezzel?
- Hogy egy rendesebb ember kerüljön a párt élére.
- És ki lenne az?
- Szuszlov…
Ha ez Sztálin idejében történik, akkor a nevezett sorsa nem lett volna kérdéses, de azok az idők már elmúltak. Sem Andropov, sem később Brezsnyev nem hitt abban, hogy Szuszlov keze benne lett volna a támadásban, hogy esetleg ezáltal kerüljön az első helyre. A helyzet ugyanis az volt, hogy első gyanúsítottunk korábban múlhatatlan érdemeket szerzett Hruscsov leváltásában, és abban is, hogy őt épp Brezsnyev követte a hatalomban. Ráadásul – jó aparátcsikhoz méltóan – mindig is megelégedett a második hellyel, és mi sem állt tőle távolabb, mint a fantázia és a kreativitás.    
Andropov, Jurij Vlagyimirovics: a merénylet idején 55 éves. Ekkor már két éve a KGB teljhatalmú ura, a főtitkár egyik bizalmi embere. Az előző jelölttel szemben: nincs híján az intellektusnak, képzelőerőnek, pragmatikus kegyetlenségnek és a lehetőségeknek sem, hogy láthatatlanul segítse a merénylőt. Csakis egy sikertelen merénylet állhatott érdekében, mellyel bizonyíthatta, hogy szervezetének nagyobb hatalom és neki magának több befolyás kell. Mindez egyébként be is következett. A KGB és élén Andropov a Sztálin utáni időszak addig soha nem látott hatalmi magasságaiba emelkedett és ott is maradt egészen jelöltünk 1984-ben (már pártfőtitkárként) bekövetkezett haláláig.
Cvigun, Szemjon Kuzmics: harmadik gyanúsítottunk a legfiatalabb és egyben a legesélyesebb. A merénylet idején 52 éves vezérezredes szintén örök második, de nem a pártban, hanem a KGB-ben, éppen Andropov mögött. Mint Brezsnyev másik bizalmasa, előbbivel szinte egy időben kapja meg helyettesi kinevezését (ráadásul Andropov feje felett átnyúlva, így a viszony nem felhőtlen közöttük), és az is marad 1982-es öngyilkosságáig. A cégen belül a 3-as és az 5-ös főcsoportfőnökséget vezeti, és minő véletlen, hogy ezek pont a katonai elhárításért, és az ideológiai diverzió elleni tevékenységért felelősek (hogy is volt az Iljin seregbéli gyanús megnyilvánulásaival?). Egy merénylet meghiúsítása és az ügy sikeres felderítése erősíthette pozícióját a főnökével szemben.
Az a tény, hogy a valódi rendőr őrmesternek még a merénylet előtt történt elfogása után sem adatja ki Iljin fotóját, vagy legalább egészítteti ki a személyleírást a rendőrségi egyenruhával, hanem az őrmestert egy kocsiba ültetve körbeviteti a néhány tízezer nézelődő között: hátha felismeri az alhadnagyot – akkora szakmai ostobaság, hogy az már szándékosságra utal.
Állítólag 1982-ben gyógyíthatatlan tüdőrákot diagnosztizálnak nála, mire fejbe lövi magát. Érdekesség(?), hogy a nekrológját – a szokásokkal ellentétben – Brezsnyev nem írja alá, és a temetésen sem a főtitkár, sem családtagjai nem jelennek meg…            
Hogy volt-e láthatatlan segítője Iljinnek, és ha igen az ki lehetett: nos, ez olyan tudás, amely sírba szállt az érintettekkel.
Utószó
Az 1970. februárjáig elhúzódó nyomozásra talán az „alapos” a legjobb jelző. Egy esetleges összeesküvés felderítése vagy kizárása érdekében feltárták Iljin minden kapcsolatát 15 éves kora óta, a merénylet előtti utolsó évének pedig minden napját, percre pontosan rekonstruálták! Az összeesküvés lehetőségét kizárták, de el akarták kerülni azt a kínos kérdést is, hogy a Vörös Hadsereg tisztjében hogyan alakulhatott ki a főtitkár megölésének gondolata.
A legegyszerűbb módszert választották: 1970. március 18-án a SZU Legfelsőbb Bíróságának Katonai Tanácsa megállapítja, hogy Iljin nem beszámítható, ezért vele szemben a büntetőeljárást megszüntetik, és határozatlan ideig tartó kényszergyógykezelését rendelik el. Majdnem pontosan 20 évvel később: 1990. március 08-án szünteti meg a bíróság a kényszerintézkedést. Kiutalnak neki egy kis lakást Leningrádban, és egy szerény összegű nyugdíjat is megállapítanak számára.  
Bár a 90-es évek elején az orosz média a rendszer elleni lázadásként,  egyfajta hőstettként próbálta meg beállítani a merényletet, a vele készült riportfilmben Iljin maga is elismeri, hogy nem tartja magát hősnek, sőt nem is büszke arra, amit tett, hisz az emberölés keresztjét neki kell viselnie egész hátralévő életében. A legtöbb forrás valóban zavarodott személyiségként írja le, a nyomozást vezető katonai ügyész viszont ma is azt állítja, ha volt is elmezavara, az kizárólag abban nyilvánult meg, hogy komolyan gondolta: a főtitkár megölésével bármilyen változást ki tud kényszeríteni a rendszeren belül. A riportbéli megnyilvánulásai egyébként valóban egy enyhén zavarodott ember benyomását keltik, de ma már nem lehet eldönteni, hogy eredetileg is ilyen volt-e, vagy ez már a 20 év kényszergyógykezelés hatása.   
 
Mindenesetre Bástya Brezsnyev elvtárs a merénylet után még 13 évig boldogította népét, és - tudta nélkül - ásta a létező szocializmus sírját.
Az esetről a hivatalos szovjet médiában csak egy nyúlfarknyi cikk jelent meg másnap, bármilyen részlet említése nélkül, de a pletyka mégis szárnyra kapott és több vicc is született a merénylet kapcsán.

 

Igor és Szása a Gulagon beszélget:
- Te mennyit kaptál Igor?
- 7 év, 7 hónap, 7 napot.
- Azt meg hogy?
- 7 napot kaptam azért, mert
november 7-én felmásztam a GUM-áruház tetejére, hogy megnézzem a szemközti dísztribünön Brezsnyev elvtársat.
- Igen?
- Ja. Aztán 7 hónapot kaptam, mert volt nálam egy távcső is, hogy jobban lássam.
- És a 7 évet?
- Azt meg azért, mert a távcső alatt volt egy puska is.  

  

 
(Angolszász források helyett csak két orosz nyelvű videót tudok jó szívvel ajánlani, melyekhez sajnos nem találtam angol feliratot, de szerintem (több mint 40 perces hosszuk ellenére) így is megéri őket megnézni. Az első tartalmazza az események legrészletesebb leírását, az Iljin által adott riporttal egyetemben, a második pedig inkább a konteókat taglalja kimerítően.)   

87 komment

Címkék: terror szovjet hidegháború

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2011.04.26. 08:53:59

Andropov végül csak elérte, amit akart, de nem sokáig örülhetett neki...

hiryu2,0 2011.04.26. 09:24:13

Hmmm Ő és Oswald.... Ezeknek a titkosszolgálatoknak csak ilyen amatőrökre telik?

rudai gyerek 2011.04.26. 10:02:04

Gratula a cikkért - számomra hiánypótló volt!

Az meg érdekes, hogy nem végezték ki a merénylőt.

KisPisti 2011.04.26. 10:08:47

Szuper cikk! Hónapok óta olvasgatom a blogot, csak dicséret illeti a szerzőket!

Viszont 1969. január 21-e Lenin halálának nem 65., hanem 45. évfordulója! Egyebekben hibátlan!

rognork 2011.04.26. 10:30:33

Na erről nekem fogalmam se volt, hiánypótló írás!

Shed 2011.04.26. 10:49:43

Jó a cikk, nem gondoltam volna hogy a merénylő kínzás, vallatás és tarkólövés nélkül megússza.

Gondolom segített az azonnali teljes beismerő vallomás és hogy kellett a közreműködése a nyomozás során.

Összességében elég jól járt. Akárhogy is, csak megölt egy embert és 20 év kezelés után még egy lakást is aláraktak.

Fura hogy egy egyszerű gyilkosságot hogy megbonyolít a politika. Kíváncsi lennék azokra a 90'-es évekbeli újságírókra is, esetleg megkérdezhették volna Zsarkov rokonainak a véleményét is...

Kismy 2011.04.26. 12:17:45

erről se tudtam. és igen, remek! köszi Jockey!

nekem az a vicc jutott eszembe, hogy a KGBs fiúk elkapják a merénylőt, aki Brezsnyev elvt akarta lelőni. kihallgatás:
- neve?
- Ivan Szergejevics Makarov.
- foglalkozása?
- mesterlövész.
- mesterlövész? maga? hát fél méterrel mellé lőtt!
- na, hallja! próbáljon meg maga úgy célozni, hogy közben öten bökdösik "lőjön már, lőjön már!"

Titus Pullo Urbino 2011.04.26. 12:24:28

Köszi Jockey! Ezt az eseményt most hallottam először, szép történet. A közepéig azt hittem, nem sikerül majd lőni a pisztolyokkal, de tévedtem. Érdekes, hogy ezt sem a nyugati, sem a rendszerváltást követő magyar sajtó nem írta meg. Másik érdekesség, hogy az elkövető életben maradhatott, Sztálin még a szomszédait, évfolyamtársait is lelövette volna.

Machaerophorus (Zoli) · http://usbayonet.blog.hu 2011.04.26. 12:24:30

Remek poszt, nagyon-nagyon alapos is. A vége engem is meglepett, ezek szerint betartották, amit ígértek neki... :)

limbekcs 2011.04.26. 12:32:05

@Kismy: hihetetlen, de igaz: pont ezt a viccet akartam beírni... :)

Jockey11 2011.04.26. 12:48:18

@hiryu2,0: Azért amatőr létére Oswaldnak elég jól sikerült...
@rudai gyerek: Onnantól, hogy beszámíthatatlanná nyilvánították, már ez a lehetőség kiesett. Ahhoz el kellett volna ítélni, de akkor tisztázni kellett volna azt, is miért is alakult ki Iljin motivációja - mert szar volt a rendszer, de ezt nem akarták bevallani.
@KisPisti: Köszönjük! A hiba javítva
@Kismy: @limbekcs: Másik az esettel kapcsolatban:
Elmondják a Lovashadsereg híres vezetőjének Bugyonníjnak a történteket.
- Na, és mi történt, eltalálták a főtitkár elvtársat?
- Nem, Szemjon Mihaljovics.
- Mindig mondtam elvtársak, hogy csakis szablyával... az a biztos...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.04.26. 12:55:33

"merénylet előtti utolsó évének pedig minden napját, percre pontosan rekonstruálták!"

Hogyan? Mert azért ez már az a szint, amiben kételkedek. Akkor hogyan tudta összehozni azt, amit...?

teddybear01 2011.04.26. 13:33:37

@molnibalage: Rekonstruálni egy merényletet, főleg hogy a tettes mindent részletesen elmond nem olyan nehéz. Főleg türelem, és precizitás kell hozzá.
Megakadályozni, na az már igen! Főleg mert azt sem tudod, hogy ki, mikor, hol akar lőni, vagy egyáltalán fog-e lőni valaki. A magányos, kamikaze merénylő többnyire legalább a célpont közelébe tud férkőzni, aztán vagy talál, vagy nem. Mivel a többségük amatőr, a célpont gyakran túléli a dolgot.

Jockey11 2011.04.26. 13:33:39

@molnibalage: Ne kételkedj! Ez tisztán személyzeti kérdés. "Percre pontosan" alatt én azt értettem, hogy gyakorlatilag végigmentek a 365 napon és minden találkozóját, minden egyéb tevékenységét megpróbáltak utólag megállapítani, úgy hogy részletesen kihallgatták azokat akikkel találkozott, de azokat is, akit az adott időben láthatták, találkozhattak vele. Azért ne feledjük el, hogy nem egy nyugati aranyifjúról, hanem egy Leningrád környéki tisztecskéről van szó, lényegesen szűkebb élettérrel, és jelentési kötelezettséggel, hogy mikor és milyen céllal hagyja el a helyőrséget. Mindehhez persze qrva sok gumitalpú kell, de hát annak a KGB mindig is bővében volt. A másik kérdésed nem értem.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2011.04.26. 13:49:48

@Jockey11: Ilyen jó sztorikat csak itt, meg az olajvállalkozók bálján lehet megismerni :) Nagy gratulációm!

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2011.04.26. 14:26:27

@Jockey11: Gratula Uram, kiváló poszt. Én is csak viccekből ismerem a történetet, de nenkem ez jutott eszembe:

Brezsnyev beszédet mond a Vörös téren,a környék zsúfolásig megtelve. Az egyik néző megveregeti az előtte ülő vállát:

- Elnézést, nem venné le a kalapját, nem látok rendesen.

Az illető teljesíti az óhajt, de öt perc múlva újabb diszkrét kocogtatás a vállán:

- Elnézést, nem fésülné le a haját, nem látok rendesen...

A néző megfésülködik, kényelmesen elhelyezkedik, de megint jön a kérés.

- Bocsánat; üljön már egy kicsit jobbra vagy balra, nem látok tisztán...

Az elöl ülő jobbra helyezkedik, de azért mérgesen hátraszól:

- Esetleg távcsövet ne adjak?

- Nem, köszönöm, az van a puskámon...

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2011.04.26. 14:35:49

remek cikk, bravó.

@rudai gyerek: már hogy végezték volna ki???!!! sztálin óta a rendszer legfőbb értéke az ember volt.

Kullancs1983 2011.04.26. 15:09:31

Tizenöt hozzászólás, és mégis elmondtak mindent ami csak eszembe jutott. Hiába, a hozzáértő közönség..:D

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2011.04.26. 15:15:22

@milliliteratura: Na-na! Már Sztálin idejében is:

Sztálin egy párttaggyűlésen nagy beszédet tart. A teremben halálos csend, mindenki odaadóan figyel. Egyszer csak valaki eltüsszenti magát. Sztálin abbahagyja a beszédet. A dermedt ijedelem jéghideg borzongással fut végig a hallgatóságon. Sztálin felnéz.

-Ki tüsszentett?- kérdi halkan.

Csend.

-Ki tüsszentett? -kérdi Sztálin ingerültebben.

Csend.

Sztálin int: a terembe egy csapat GPU legény vonul be és az első sort ott helyben legéppuskázza.

-Ki tüsszentett?- kérdi ismét Sztálin.

Csend. GPU legények. Sortűz: második sor

-Ki tüsszentett-kérdi ismét Sztálin. -Kérem, elvtársak, ki tüsszentett?

Csend újból. GPU legények. Sortűz: harmadik sor.

-Ki tüsszentett?-kérdi Sztálin.

Ekkor az utolsó sorok egyikében reszketve feláll egy szakállas öreg muzsik.

-Én voltam, Sztálin elvtárs -mondja remegő hangon.

Sztálin arcára széles, jóságos mosoly ól:

-Kedves egészségére Iván Ivánovics elvtárs! Ne feledd, az ember élet nálunk drága!

Kismy 2011.04.26. 15:35:55

meglátogat Brezsnyev elvtárs egy távoli sztyeppén álló tábort. megáll, és lassan, artikulálva beszélni kezd:
- dorogije matrozi...
hátulról egy KGB-tiszt a fülébe suttog:
- tovaris Brezsnyev! nyet matrozi, nyet matrozi!
de Brezsnyev folytatja:
- dorogije matrozi...
hátulról a KGB-tiszt:
- tovaris Brezsnyev! nyet matrozi, nyet matrozi!
azonban Brezsnyev:
- dorogije matrozi...
hátul a KGB-tiszt elveszti a türelmét:
- tovaris Brezsnyev! matrozi keresztben csíkos, ezek hosszában!

Valandil 2011.04.26. 15:58:44

Ha már a viccek is előkerültek:

Pártkongresszusra készülnek Moszkvában. A KGB hírt kap arról, hogy Brezsnyev elvtársat meg akarják gyilkolni, méghozzá valakik a küldöttek közül. Hetekig tartó nyomozás után sem jutnak előbbre, és vészesen közeledik a kongresszus napja. Ekkor Andropov kiadja a parancsot:
-Hozzák ide Columbot! Már csak ő segíthet.
Columbo megérkezik, és elétárják a helyzetet.
-Semmi probléma, meg tudom oldani. Hozzák ide nekem a Lenin összest!
-De Columbo elvtárs, most nincs erre idő!
-Nyugalom, ennek segítségével leplezem le az összeesküvőket.
Megkapja, elvonul olvasni. Közben megkezdődik a kongresszus, a bevezető beszédeken is átestek már.
-Vigyenek az ülésterembe! - utasítja Columbo a mellérendelt KGB-seket. Pár perc múlva rámutat néhány emberre:
-Ők az összeesküvők, vihetik őket a kihallgatásra.
A nevezettek megtörnek pár perc alatt, a KGB-sek csodálkoznak:
-Honnan tudta Columbo elvtárs, hogy ők azok?
-Lenin elvtárs is megmondta: az ellenség nem alszik!

Titus Pullo Urbino 2011.04.26. 17:06:32

@Thaddeus Griffin: @Valandil: @Kismy: lyully. Csak viccet ne, lécci, csak viccet ne!

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.04.26. 17:53:53

Elsőosztályú poszt, a legmagasabb Lemil-standardoknak megfelelő módon tálalva, köszönet érte!

(csak most jutottam géphez, ezért a késés...)

rudai gyerek 2011.04.26. 18:47:06

@Jockey11: Ebből a szemszögből nézve - nem akarták feszegetni a motivációit - tényleg egyszerűbb volt elmegyógyintézetbe zárni...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.04.26. 18:52:38

@Jockey11:

Én csak azt nem értem, hogy a gyogyóban hogyhogy nem esett le a lépcsőn (nyakát szegve), vagy miért úszta meg 20 éven keresztül - mondjuk - a végzetes tüdőgyulladást?

Lehet, hogy voltak tervek vele - de ezt már csak a DNS-em konteós spiráljai mondatják velem :-)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.04.26. 18:57:01

Ja, oroszosoktól kérdem: mi a felirata annak a KGB-jelvénynek a posztban?

Úgy értem, mi a felirat magyar fordítása? A "bezopasznoszti" töredéket értem, de az kevés :-)

Jockey11 2011.04.26. 19:07:25

@tiboru: A jelvény jelentése (nem szó szerint, hanem az adományozás értelme alapján): "Az állambiztonság kitüntetett (kiváló) munkatársa"

Jockey11 2011.04.26. 19:09:09

A röhej, hogy szószerint lehet: "Tiszteletbeli állambiztonsági munkatárs"-ként is fordítani. Lásd. önkéntes KGB-s...

Jockey11 2011.04.26. 19:26:50

@tiboru: Nem volt rá szükség. Ez a szerencsétlen balfék semmi olyasmit nem tudott, amivel árthatott volna a "láthatatlan segítőnek". Ha volt is összeesküvés a háttérben akkor azt végtelenül ügyesen és türelmesen szervezte meg, bárki is volt az.
Nem próbálták befolyásolni a fikcót, kivárták, míg magától megindul, csak az útját könnyítették kicsit meg, hogy mindenképpen eljusson a konvojig, de arról is gondoskodtak, hogy komoly kárt ne tudjon okozni. Zsarkov halála nekik simán belefért.

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2011.04.27. 10:26:47

Ez nagyon jó poszt volt. Gratula!
Ugyebár katasztrófák elemzésével is foglalkozom, és ott is igencsak gyakori, hogy igen kis valószínűségű események, döntések, helyzetek adódnak össze. (Előbb- utóbb...)
Ebben az esetben is simán el tudom, képzelni, hogy nem volt semmilyen segítő. Egyszerűen csak a 10 milla elégedetlenkedőből 100 000-et nem regisztrált valamiért a KGB. Ebből 1000 tényleg hozzá is kezdett a merénylethez, de csak 10-nek volt rá reális esélye. És ebből csak egynek jött úgy össze a helyzet, hogy tényleg meg is húzhassa a ravaszt, ám végül senki sem járt teljes sikerrel. Tehát a tíz millából 9 999 999 embert még idejében megfogott a rendszer, és az az egy sem járt sikerrel. Ez túl jól hangzik. Azért ennyire nem voltak jók a fiúk, tehát nekem a hátszél nélküli verzió is teljesen hihetőnek tűnik, sőt, az is lehet, hogy még több merénylet-kísérlet is volt - melyekről nem tudunk semmit.

hazitroll 2011.04.27. 10:29:22

@Papírzsepi: Na, 50% esély volt arra, hogy sikeres lesz a merénylet vagy sem! Mert vagy sikeres, vagy nem.

hazitroll 2011.04.27. 10:30:32

Köszönöm az írást, érdekes! Eddig én is csak viccek formájában hallottam a történetet, nem gondoltam volna, hogy történt is esélyes próbálkozás.

rudai gyerek 2011.04.27. 11:13:24

@milliliteratura: Jól van na :-) Csak furcsa volt.

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2011.04.27. 11:31:31

@hazitroll: ja. A lottót is ilyen valószínűség szerint nyerjük meg! Lenne közösségi pénz a Lemilbulin. :-)
Amúgy szerintem tetszőlegesen kiválasztott ország első embere esetén ugyanúgy megvan a sikeres merénylet valószínűsége. Ennek ugyan várható értéke nincs, de ettől még minél tovább húzza a rendszer, annál valószínűbb, hogy lesz sikeres merénylet. Az USA-ban már volt vagy három, a Római Birodalomban még több, a SZU meg simán csak túl hamar összeomlott ehhez.... de az 50% akár még véletlenül igaz is lehetett, csak simán szerencséjük volt. (Vagy nem: Lenin, Sztálin - mind gyanús eset.)

Valandil 2011.04.27. 11:45:05

@Papírzsepi: USA: Eddig 4 sikeres elnöki merénylet volt (Lincoln/Garfield/McKinley/Kennedy).

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2011.04.27. 11:51:04

@Valandil: Igazad van, hirtelen fejből csak három ugrott be (de éreztem, hogy valami nem stimmel). Érdekes lenne összevetni a sikeres elnöki/vezetői merényletek számát az adott rendszer fennállási idejével mondjuk az USA, a SZU, a Vatikán, Kína és mondjuk a Római Birodalom esetében. Nem lennék meglepve, ha hasonló arányokat kapnánk, és ma is ugyanazt, mint 2000 éve. Vagy tévedek?

Titus Pullo Urbino 2011.04.27. 11:55:17

@Papírzsepi: Leninre rálőtt egy nő, ezután megromlott az egészsége, fokozatosan emésztette el a testét a kórság, állítólag szifilisz volt a végzetes betegsége. Sztálin is betegségben halt meg, gyilkosságról szó sem lehet egyik esetben sem. Sztálin mániásan rettegett, mindenkiben merénylőt látott, a zsidó orvosokat is azért távolította el, mert mérgezéstől félt. A dublőr sztorikat hagyjuk, állítólag több álsztálin is működött, így sose tudtuk volna meg, hogyha lelőnek egy dublőrt valahol a nagy Szovjetúnióban, ugye akkor még nem volt tévé, élő adás.

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2011.04.27. 12:42:22

@Titus Pullo Urbino: Hej, Titánia, titánia...
A merénylet nem feltétlenül azt jelenti, hogy lepuffantják. Én ide számolom a megmérgezéses, vízbe fullasztásos, idomított vadkanos és egyéb módszereket is. Persze a leglátványosabb a lelövés és a felrobbantás.
"Öngyilkos lett, mások keze által."

xstranger 2011.04.27. 12:49:45

@Valandil: Reagen elete is csak egy hajszalon mulott, Wikin terjedelmes cikk van az elnokok elleni gyilkossagi kiserletekrol.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2011.04.27. 12:50:42

@Titus Pullo Urbino: közben az is lehet, hogy 42 nyarán grúziában fejbelőtte a hosszabik bajszú szarházit a szakács, és utána 49-ig az első dublőr uralkodott, akit titkon megmérgeztek, és a második dublőr halt meg 53-ban, csak azt már nem tudták eltussolni :)

hazitroll 2011.04.27. 13:07:12

@Papírzsepi: Ebből írhatnál mondjuk cikket, bár eléggé valószínűnek tartom (hehe), hogy sima egyenes arányosság áll fent. Illetve az is egy érdekes kérdés, hogy bizonyos esetekben nem tudjuk valakiről, hogy természetes halállal halt meg vagy sem. Mondjuk ha valakinek a nyakszirtjéhez csapódik egy puskagolyó, akkor természetes, hogy meghal. Bár ez elég morbid játék a szavakkal.

Titus Pullo Urbino 2011.04.27. 13:12:15

@hazitroll: Majakovszkij utolsó szavai az öngyilkossága előtt: "Ne lőjetek elvtársak!"

@Papírzsepi: Sztálin halálhírét azért jelentették be kettő nappal később, mert senki nem merte megmondani neki a rossz hírt.

Jockey11 2011.04.27. 14:07:24

BTW: a rossz nyelvek szerint Andropov veseelégtelensége sem magától alakult ki.
Hát nem is tudom. Még az is lehet, hogy le lehetne szerénységemet annyira itatni a Lemilbulin, hogy ígéretet tegyek a megírására...

Titus Pullo Urbino 2011.04.27. 14:53:13

@Jockey11: a leitatás és a lemilbuli össze nem egyeztethető fogalmak, senki sem fogja a másikat itatni, mindenki magáért, ez egy ilyen önző társaság, hehehe. A múltkorin például nekem sikerült saját erőből jól benyakalni a vörösborból meg a pálinkából, szép lett volna, ha még itatnak is :-)

hiryu2,0 2011.04.27. 15:41:48

Gondolom: józan ember nem támadhatott a virágzó szocializmus vezetőjére ilyent csak elmebeteg tehet.

Mondta Brezsnyev elvtárs és összehúzta szemöldökét.

Vagy vmi ilyesmi.

hiryu2,0 2011.04.27. 15:45:58

@Valandil: na meg a "forradalmi puccsok " világszerte...

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2011.04.27. 16:43:38

A viccekre egy picit visszatérve érdekes, hogy az ilyen megtörtént-de-nyíltan-nem-ildomos-beszélni-róla dolgok milyen alternatív módokon lesznek közkinccsé. Néhány angol gyerekvers pl. királyok viselt dolgait örökíti át úgy, hogy ma alig látszik rajta, hogy mi volt eredetileg (Jack and Jill,pl.), itt meg a hivatalos hírekből kimaradt merénylet szivárog át a közbeszédbe.

Walsingham 2011.04.27. 17:01:37

Sziasztok!

Elég régóta kísérem figyelemmel a blogot és nagyszerű munkának tartom.
Úgyhogy veszem magamnak a bátorságot és ezentúl a kérdéseimet is megfogalmazom. :)
A cikk szerzője azt írja, hogy a 61-s godéziai egységnél szolgált a merénylő és azt is írja, hogy egy tüzér alhadnagyi uniformisban lévő embert kerestek mint lehetséges provokátort. Ez akkor azt jelenti, hogy a geodéziai szolgálat a tüzérség alárendeltségében volt?

U.I: A cikk remek lett, egyszer nem szeretné a szerző feldolgozni annak a magyar miniszternek(?) az esetét aki öntödei balesetben halt meg a kommunizmus idején?

Vanek B. Eduard 2011.04.27. 17:01:58

@Titus Pullo Urbino: "Sztálin is betegségben halt meg, gyilkosságról szó sem lehet egyik esetben sem." A rossznyelvek szerint Joszif Visszarionovicsot megmérgezték, történetesen Beríja, aki arról is gondoskodott, hogy ne kapjon orvosi segítséget. Vágyott a Gazda székébe, meg attól is tartott, hogy az ő végzete is közel jár. Végül is igaza lett...

pobeda 2011.04.27. 17:43:42

@Walsingham: , egyszer nem szeretné a szerző feldolgozni annak a magyar miniszternek(?) az esetét aki öntödei balesetben halt meg a kommunizmus idején?

Én is elolvasnék egy konteót róla,bár szerintem kinyírták.

pobeda 2011.04.27. 17:47:06

@Vanek B. Eduard: A rossznyelvek szerint Joszif Visszarionovicsot megmérgezték, történetesen Beríja, aki arról is gondoskodott, hogy ne kapjon orvosi segítséget

Volt egy írás régebben ami ezt látszik megerősíteni.Ott az őrség hallotta a hörgését Sztálinnak de nem (mertek)mentek be csak mikor csend lett.Akkor viszont már halott volt.

tudi 2011.04.27. 18:34:25

Gratulálni tudok megint csak nagyszerű poszt lett. Én is hihetőnek tartom a véletlenül sikerült verziót ennyi hiba még "belefér". A nyugdíjas éveit már nem élvezhető Zsarkov elvtárs kapott valami kitüntetést poszthumusz, vagy legalább állami temetésben részesült?

Minorkavidor 2011.04.27. 18:41:45

Brezsnyev elvtársat nem is lehetett volna olyan könnyen megölni, mégha a merénylő közelébe jut. Ugyanis a főtitkár "mellbetegségben szenvedett".Ddd
Erről a "betegségről jut eszembe egy 70-es évekbeli vicc:
Magyar túristacsoport nézegelődik Moszkvában. Megnéznek minde kötelezőt, és a búcsúvacsorán így szól a csoportvezető az Inturiszt munkatársáhou:
- Hallom, Brezsnyev elvtársat műtik.
- Hogyan, hogyhogy, mit tudsz- kérdezi rémülten a szovjet idegenvezető.
- Egy újabb bordát ültetnek be, hogy még több kitüntetés elférjen- hangzik a magyar válasza.

xstranger 2011.04.27. 18:45:01

@Minorkavidor: Errol jut eszembe a kovetkezo regi vicc:

-Mely harom kituntetes nincs meg Brezsnyev elvtarsnak?
-A Hos Anya,a Hos Varos, es a Kivalo Aruk Foruma.

teddybear01 2011.04.27. 19:48:55

@Jockey11: Hát, ha figyelembe vesszük az orosz vezetők körében mindennapos vodkázást, talán nem kellett sokat "noszogatni" azt a vesét...
Bár nem tudom hogy Andropov mennyire ivott.

Valandil 2011.04.27. 20:07:21

@xstranger: Valamelyik "tudományos" (inkább bulvár) csatornán volt erről egy áldokumentum-film, részletesen bemutatva még a műtétet is.
@pobeda: Az gyakorlatilag nyílt titok volt anno.
@teddybear01: Vodkás viccem is van, de itt tilos előadni.

Almaspite 2011.04.27. 21:14:08

@Walsingham: Vályi Péter miniszterelnök-helyettesre gondolsz? Kádár egyetlen potenciális

mek.niif.hu/00300/00355/html/ABC16241/16350.htm

www.szabadfold.hu/mozaik/kriminalis/valyi_peter_halala_zuhant_vagy_loktek_

A fia kb. pont ugyanígy néz ki. Az unokáit személyesen ismerem, beszélgettünk a balesetről, de még ilyen közeli szintű HUMINT ismerettséggel se tudtam mélyebbre ható infót szerezni.

Almaspite 2011.04.27. 21:18:10

* Kádár egyetlen potenciális riválisa.

Jockey11 2011.04.27. 21:43:28

@szs.: A Damanszkij-szigeti balhéról(kínai-szovjet határkonfliktus) szóló posztnál is mindenkinek egy-egy vicc jutott eszébe.
Úgy látszik ez volt a népi folklór útja, ha a pletyka útján elterjedt, hogy történt valami, de a részleteket a "szervek" gondosan eltitkolták.

Jockey11 2011.04.27. 21:46:12

@Titus Pullo Urbino: Ön azt hiszem félreértett:
iszok én magamtól, csak legyen aki fizeti...

@teddybear01: Amennyire én tudom (helyi mértékkel legalábbis) nem volt alkesz, a vesebetegsége pedig... (de ez már a sztori)

Jockey11 2011.04.27. 21:48:43

@pobeda: @Almaspite: Igen, a Vályi-sztori húzós. Az igazság szerintem sose fog kiderülni.

xstranger 2011.04.27. 22:21:17

@Valandil: De ez megtortent. Errol szol a hires anekdota is:

Reagent mutik a gyilkossagi kiserlet utan, mielott elaltatnak kerdezi az operaciot vezeto foorvost:
-Ugye maga republikanus (amugy hires demokrata figura volt)?
-Elnok ur, ma mindannyian republikanusok vagyunk.

Walsingham 2011.04.27. 22:29:24

@Almaspite: Igen, rá gondoltam csak nem ugrott be a neve. Köszönöm.

teddybear01 2011.04.27. 22:35:36

@Jockey11: Kérdés, hogy milyen az a mérték?
Ahol katona voltam, az a tiszt, aki fél liter pálinkánál kevesebbet ivott naponta(a bor/sör nem számított bele, az csak kísérő volt), az nem volt alkesz. A műszaki szakasz parancsnokát hasnyálmirigy-pangással, és vesemedence-gyulladással vitte el a mentő...Ő minimum két "kézigránátot" (félliteres, feketecímkés cseresznyét) nyelt le naponta.

Jelcinnél is vödör volt a mérték.

Valandil 2011.04.27. 22:54:37

@xstranger: Egy szóval sem mondtam, hogy nem. Komoly kockázatot vállalt a doki, de (mint utólag kiderült) jól döntött, amikor tovább kereste a golyót, és nem hagyta benne (végleg vagy a következő műtétig).

Rosszindulatú Vászka 2011.04.28. 18:41:57

@tiboru: sztem ez tiszta sor. Semmi zavaró törvény nem volt az előzetesről, meg az eljárás hosszáról, szal simán jegelték a fickót, hátha kiköhög még valamit, esetleg télleg voltak vele tervek. Vagy még az lehet, hogy senki nem merte vállalni a felelősséget egy baleset ügyében. Simán kinyírni meg nem ért pontot, nem lett volna stratégiai haszna, ami megintcsak a magányos merénylő dologra utal.

OFF

Moszkvai olimpia nyitóbeszéde, Brezsnyev:
- O! O! O!
- De Brezsnyev elvtárs, nem kell mind az öt karikát felolvasni!

Meg még azt hallottam, hogy Sztálin apánk tüdőgyulladásban halt meg. Hideg volt, a pőuskagojó.

savaz 2011.04.28. 21:55:29

A viccekkel kéretik vigyázni!
Carter Brezsnyev csúcstalálkozón beszélget a két vezető.
Carter: -Képzelje Mr Brezsnyev nekem van egy olyan hobbim, hogy a rólam szóló politikai vicceket gyűjtöm. Önnek van hasonló hobbija?
Brezsnyev: - Igen, én azokat gyűjtöm, akik politikai vicceket mesélnek rólam.

Titus Pullo Urbino 2011.04.29. 10:41:37

@savaz: Carter és Brezsnyev találkozója után kérdi Brezsnyev Andropovtól: Andropov eftás, láttad Carter kezén azt az aranyórát? Nem - mondja Andropov - Mutasd!

Az a vicc, hogy ez nem vicc. Aki találkozott már szovjet eftásakkal, az tudja, hogy a legszarabb órát kellett felvenni, mert ősi szovjet mánia volt az óracsere, a barátság jegyében. Az 1945-ös időszakban meg davajcsaszi volt, mindenkiét elvitték, cserébe meg annyit kapott a szerencsés, hogy jóesetben életben hagyták.

savaz 2011.04.29. 20:25:16

:-)
Brezsnyev mutatja a krími nyaralóját meg a jachtját az anyjának, de az csak hümmög.
- Dehát mégis mi a baja Mama?
- Szép, szép fiam, de mi lesz ha visszajönnek a vörösök?

Szalacsi_Dezső 2011.04.30. 11:01:37

Bizisten a viccek is nagyon jók. De milyen érdekes, hogy ezek többségét ismertük is, mégis az alapsztorit meg nem.
Köszönöm Mr. Ewing!

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.04.30. 14:27:48

@savaz: Jujj, de béna verziója a viccnek. :(

Kennedy és Hurcsov beszélget.
- Elnök úr, magának mi a hobbija?
- Képzelje, én a rólam szóló vicceket gyűjtöm, mondja az elnök.
- És hogy halad?
- Ó, már két kötet megtelt. És maga?
- Fura, az én hobbim is hasonló, én velem viccelőket gyűjtöm. Már két láger megtelt velük...

:)

Jockey11 2011.04.30. 17:11:03

@Walsingham: Sorry!! Hiba történt a rendszerben: csak most vettem észre a kérdést! A pontos választ nem tudom, majd utánanézek. A lényeg, hogy Iljinen fekete parolinos egyenruha volt, mint a tüzéreken is (a rakétásoké is fekete volt, meg még lehet, hogy a harckocsizóké is, de ebben már nem vagyok biztos). Légierő,légvédelem világoskéket használt, a határőrök zöldet, az egyenruhás KGB-sek sötétkéket, a piros maradt a többi katonának - sorállománynak CA-jelzéssel - meg egy sötétebb vörös - sorosoknak BB-jelzéssel - a belügyi (nem rendőr!) alakulatoknak. A konkrét helyzetet bonyolítja, hogy Lomonoszov helyőrségében volt egy térképész alakulat is (azt hiszem a 31-es), és mivel emberünk térképésznek tanult több forrás is keveri, és ehhez az alakulathoz "helyezi".

Jockey11 2011.04.30. 17:13:00

@tudi: Sajnos erre sehol nem találtam semmi konkrétat, de gondolom, hogy legalább egy állami temetést, meg a hátramaradottaknak egy özvegyi nyugdíjat kitoltak azért.

Iustizmord 2011.04.30. 19:02:46

zsír poszt, nem is hallottam még róla, holott én még láttam lenint. na jó őt nem de brezsnyevet igen :o)

Iustizmord 2011.04.30. 19:16:34

@Titus Pullo Urbino: apropos óra. pár éve putyin meglátogatott vmi üzemet ahol találkozott a nép 1szerű fiaival. az egyik kért tőle egy kis emléket, putyin látatlanban igent mondott. nyelt egyet és lecsatolta. egy Blancpain-t.

www.guardian.co.uk/world/2009/sep/16/putin-swiss-watch-factory-worker

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.04.30. 23:35:40

Engem csak az érdekelne, hogy a karórák előtt mi a péket cseréltek...?

Rosszindulatú Vászka 2011.05.01. 08:52:19

@Iustizmord: ez nagyon szép találat, hatalamgos!

Szalacsi_Dezső 2011.05.01. 17:12:18

@Iustizmord: De a városi legenda szerint az óra csak "másodlat" volt. Azér' szép gesztus a "tigrisölőtől".

Iustizmord 2011.05.02. 23:39:44

@Rosszindulatú Vászka: hátha Tiboru nekidurálja magát lesz itt még szebb is hamarosan... :o)

@Szalacsi_Dezső: mármint a másik 499 másolata amit gyártottak belőle, :o)
bárha valóban "alap"modellnek tűnik. bezzeg egy szép darab tourbillonnal, aaaz igen :o)

butyko 2011.05.03. 05:17:23

Apróság: A Zisz (autógyárat) ugyan Sztálinról nevezték el,de az átkeresztelésben nem Lenin lett a nyerő,hanem Lihacsov.Igy lett Zil !

Jockey11 2011.05.03. 07:47:33

@butyko: отт а понт, йавитом. хиаба, мег а легнагьоббак иш хибазнак неха...

MTi 2011.05.19. 23:04:30

nem tudom, ez úgy adja, hogy talán idekívánkozik:
www.youtube.com/watch?v=CfI3eGXkZH8
süti beállítások módosítása