Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) USA (7) usa (54) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

Az utolsó utáni töltényig

2011.09.15. 20:00 Professor Pizka



A mi katonatörténeteink között nem egy van, amelyik arról szól, hogy a nagypapa/dédpapa hazagyalogolt a frontról vagy a fogolytáborból. Vannak olyan nemzetek, ahol hajóval vitték haza a foglyokat, és vannak olyanok, akiknek úszni kellett volna. Ez a cikk róluk szól.
 


Tanaka hadnagyot negyven év bujkálás után találták meg… ezek a hírek a nyolcvanas évekig rendszeresek voltak a világ sajtójában, sok vicc is lett belőlük, és a magyar folklórnak is részesei lettek Kamazuka, a szamuráj révén, akit Bud Spencer és Terence Hill talál meg, pár tucat viccesen öltözött és természetesen fegyvertelen kalóz felpofozása után.

A polinéz szigetvilágról a haka kapcsán már írtam, hogy a térképen nézve egyszerűnek tűnik, de a legnagyobb hadseregek is képesek akár eltévedni is benne.

Trükkös tengeráramlatok vannak, alattomos korallszirteken lehet fennakadni, de ezt minden Rejtő-olvasó tudja. A lemilblogon azt nyilván nem kell külön elmagyarázni, hogy 1941-45 között pár százezer tonna jó minőségű fémötvözet ment pocsékba a környéken. Kiváló minőségű, több centi vastag acéllemezek, öntöttvas motorblokkok, réz töltényhüvelyek, tizedmilliméteresre hengerelt dúralumínium csövek vannak szétdobálva-elsüllyedve mindenfelé.

Tényleg, azt hiszem, írok is a Jobbiknak, hogy nyissanak búváriskolákat Ózdon, Kazincbarcikán, Gyöngyösön… minden gondot megoldana.

A kisebb szigetek pár pálmafás atollok, a nagyja viszont már sűrű dzsungellel benőtt. A szigetről-szigetre ugráló hadműveletekben két világhatalom feszül egymásnak, hogy aztán az egyik a vitatott pontozású meccset két nagy pofonnal döntse el 1945-ben. A hadműveletekről sokfele olvasni, közös jellemző az, hogy senki sem akad fenn azon, hogy az egyik beszámoló szerint az adott szigeten 15.000 japán halt meg, a másik szerint viszont 17.000. Nagyjából mindegy is, mert az is lehet, hogy a valós szám esetleg 12.526 vagy 18.953. Ötezer felett szerintem már a japán hadvezetés sem számolta.

Az amerikaiak a fegyveres ellenállás felszámolása után azonnal szervezni kezdték a következő sziget lerohanását a japán erők odacsoportosítása előtt. A japánok pedig nyilván nem tudtak az összes Tanakával és Haradával elszámolni visszavonulás közben. A háborúnak is másképp lett vége, mint Európában. Nem voltak Szövetséges Ellenőrző Bizottságok minden fánál, nem jöttek moszkoviták mindenkit igazoltatni, egyes szigeten egyszerűen jött egy hajó, felvette a helyőrséget és hazamentek baseballt nézni. Más helyeken a mély dzsungelt nem fésülték át, azért mert ott úgysincs semmi.

A császár parancsát ezért sokan különböző búvóhelyeken kapták meg, ha egyáltalán megkapták. A dzsungelhez szokott katonák pedig kitartottak. A japán faszagyerekség részletes elemzését és a szamuráj-romantikát meghagyom az ezzel foglalkozóknak. A pontos számukat nem tudni, mert egyrészt a szárazföldi túlélők (Thaiföld, Oroszország, Kína) ide-oda szökdöstek, beolvadtak, eltűntek… a szigeti bujkálókat pedig sokszor övezi az erdei ember legenda, amely a világ összes, erdő mellett élő népénél megvan, lásd még Rumcájsz a rejtekadó erdőn. Az erdei ember SI mértékegysége a troll/gynt.

A „japanese holdout” a neten bőségesen megírt jelenség, itt fordításokat szemezgetek, angolból, ha valaki felfedezi, hogy kihagytam valakit, hát ez van; én igyekeztem.

A kontinentális túlélők

Nemzetközi jogban járatosabbak tudják, hogy a határok kijelölésének az egyik módja a demarkáció, korábbi nevén circum-urinatio, azonban akkora hólyagja (leglábbis a hatvanas évekig) senkinek sem volt, hogy az Ázsia erdeiben, égig érő hegyeiben, sivatagjaiban, erdőiben, mocsaraiban húzódó határokat becsületesen végigjelölje. Egyes elemzőket szokott ez meglepni, ahogy elképzelik, hogy valahol a Szaharában az x-edik szélességi kör egyszer csak orrba vágja gyanútlan vándort,  innen tudja, hogy megérkezett, teszem azt, Mauritánia és Mali határára.

Ez még a mai viszonylag stabil állapotok szerint sincs így, főleg nem akkor, amikor Kínában polgárháború van, a szovjetek nem tudják hogy akkor most hova vonultak be és ki, a japánok meg hiába lobogtatják hajójegyeiket, egy járat sem indul az anyaországba. Így arrafelé még 1946-47-ben is előfordult egy-két magasabbegység, akinek a foglyul ejtéséről a nagy zűrzavarban megfeledkeztek. Aztán ha foglyul estek, sokszor akkor is megfeledkeztek róluk.

Megint mások a szégyen, az amerikaiak vagy a bizonytalanság miatt nem mentek haza; beálltak valamelyik kínai hadseregbe, néhányan még a szovjetbe is. Pedig ha tudták volna, hogy mit választanak. Nade mit várjunk a nyershalas pornó népétől? (vagy ez nem a Gyűlölt ellenségeink blog?)

A legutóbbi (és valószínűleg az utolsó) ilyen hadifogoly Uvanó Isinoszuke (Uwano Ishinosuke) volt aki 2006-ban került elő Ukrajnában, hogy ő mostmár hazamenne szétnézni egy kicsit. Előtte 1958-ban Szahalinon halottak róla utoljára. Képzelem hogy rácsodálkozott Japánra. Diáklány-bugyi automata, az igen, valaki mondja azt, hogy vesztettünk!

A Fülöp-szigetek

A Fülöp-szigeteken ősi fafajták, mosolygós (és állítólag technikás) szobalányok, önmagukat krucifixáltató vadkeresztények és szélsőséges iszlamisták teremnek, továbbá terjedelmes dzsungel, amelyben egész sokáig bujkáltak japánok. Illetve eleinte nem is bujkáltak, mert nagyjából 1948-ig voltak olyan kisebb-nagyobb egységek (szakasztól a kétszáz fősig) amelyek vagy nem tudták, hogy véget ért a háború, vagy pedig amerikai dezinformációnak tekintették a megadásra felhívó röplapokat.

Egy egység a Corregidor szigetre vonult vissza. Ez a Corregidor érdekes hely,  egy sziget a Manilai-öböl bejáratánál, amely műholdképen egy khm… ebihalra emlékeztet. A nevére több teória is van, az egyik szerint börtönsziget, a másik szerint a vámőrség állomása volt; egyik jobb mint a másik. Az ebihal fejénél erőd van, alatta alagutak. Itt tartottak ki legtovább a Fülöp-szigetek amerikai védői, és a japánok is ide húzódtak vissza. Alagutak, erődök jobbra, erődök balra, ágyúk… kilenc hónapba tellett, mire Corregidort megtisztították a japán védőktől. Mivel nem voltak titkos ajtók és mögöttük extra életerő-pontok, meglehetős áldozatok árán…

1946-ban filippínó és amerikai katonák (a filippínó 341. és az amerikai 86. hadosztály) kampányszerűen legalább nagyjából átfésülte a szigeteket, felszámolandó a japán ellenállást. Peches dolog lehet egy évvel a világháború után elesni…

1974-ben került elő Onoda Hiró (Hiroo Onoda) hadnagy a kicsiny és félreeső Lubang szigetről. A történet a szokásos. Az amerikaiak négy kivételével valamennyi japán katonát megölték vagy foglyul ejtették, a maradék néggyel nem foglalkoztak. Akacu Juicsi (Yuichi Akachu) közlegény, Simada Szoicsi (Soichi Shimada) káplár (+1954) és Kozuka Kinsicsi (Kinsichi Kozuka) közlegény (+1972) voltak a társai.

A hatóságok röplapokat dobáltak, rádión még a testvére is kérte, hogy adja meg magát, de hiábavaló volt minden, ráadásul Onoda hadnagy felderítő volt, kifejezetten gerillaharcra kiképezve, így megtalálni se volt őt könnyű, meg a dzsungel sem zavarta különösebben. Végül egy Szuzuki Norió (Norio Suzuki) nevű diák találta meg, aki azzal a céllal vette nyakába Ázsiát, hogy „találkozzon Onoda hadnaggyal, egy pandával és a jetivel”, ebben a sorrendben.

Onoda hagyta, hogy lefényképezze (ekkor tizenöt éve halottnak volt nyilvánítva Japánban) és elmondta neki, hogy mint japán tiszt, kizárólag valamelyik parancsnoka kifejezett parancsára adja fel magát. A japán kormány előkerítette a még élő parancsnokai közül Tanigucsi őrnagyot, aki akkoriban mint könyvárus dolgozott. Tanigucsi őrnagy elutazott Lubangra, ahol egy Szuzuki által megszervezett helyen és időben végre kiadta a parancsot Onodának, hogy adja meg magát. Onoda fegyvere (Type 99 Arisaka) kifogástalan, működő állapotban volt, és a lőszerrel is jól sáfárkodott, ezt bizonyítja a megadásakor nála talált 500 éles és számos kézigránát. Tekintettel a körülményekre, Marcos elnök megkegyelmezett a háború vége óta nagyjából 50 filippínó rendőrt és katonát megölő Onodának, akit hazájában hősként ünnepeltek.

A fenti képen egy késői kivitel látható, amely már nélkülözi mindazokat a finomságokat, amelyek a hasonló puskák közül az Arisakát az egyik legjobbá tették (krómozás itt, finom kidolgozás ott) Valószínűleg Onoda nem kényszerült arra, amire sok bajtársa, akik megadásuk előtt a szégyent elkerülendő, de legalábbis mérséklendő, kireszelték a fegyverbe ütött krizantém-mintát, amely azt jelképezte: a puska a császár tulajdona. Ma a gyűjtők két-háromszoros árat adnak egy olyan Arisakáért, amelyen ott a krizantém.

Többen arra biztatták, hogy induljon a választásokon, de ő nem indult, hanem az emlékiratai kiadása után - bátyját követve - Brazíliába költözött, ahol marhatenyésztő lett, díszpolgár, a helyi japán közösség megbecsült vezetője. 1980-ban egy gyerek kiirtotta szüleit Japánban, ekkor Japánban több iskolát alapított, ahol hagyományos japán értékekre nevelik a diákokat (vagy valami ilyesmi, olvastam túlélő-oktatást is).

Felteszem, nem azt a  fétist oktatták, ahol fogat mosó és fogászati vizsgálaton áteső nők adják a szexuális izgalmat, már akinek…

Onoda hadnagy jelenleg is él, közmegbecsülésnek örvend, 1996-ban újra elment Lubangra, ahol nagyobb összegű adománnyal támogatta a helyi iskolát. Az jutott eszembe, hogy nálunk valószínűleg már fő-törzs-vezér-táborszer-ezredes lenne. Vagy mindenki elfelejtette volna?

Onoda hadnagyról jelent már meg magyar nyelven is több írás, például itt ni.

Az utolsó Fülöp-szigeteki túlélőt 1980-ban találták Mindoro szigetén, Nakahira Fumió százados személyében; a későbbi hírek kacsának bizonyultak.

A szigetvilág

Képzeljük el, mint írna a Reader’s Digest arról, hogy egy férfi és egy nő egy lakatlan szigezre hajótöri magát, odazuhan egy amerikai bombázó, túlélnek…vagy a Romana vagy a Júlia! Ehhez képest a tucatnyi japán férfi és egy nő…nos ez egészen másfajta sztorik felütése.

A kis Anatahan sziget kihunyt vulkán valahol a Mariana-szigetek környékén, 75 tengeri mérföldre északra Saipantól. Ide sodródott 1944-ben egy japán hajó legénysége. Illetve legénysége és egy hölgy, Higa Kazukó, akinek személye még sok bonyodalom forrása lett.

Higa kisasszonyba (itt jobbra a képen megmentőivel) a férfiak közül többen is beleszerettek. Az elszállításukig bekövetkezett 11 haláleset közül hét volt erőszakos, többen a „tengerbe estek halászat közben” , de volt olyan is, akivel tucatnyi késszúrás végzett. Akkor még nem volt feltalálva a „dacsi vajfu” (dachi waifu, dutch wife) fétis, a szuperélethű guminők élvezete. Bár tucatnyi késszúrástól az is kipukkan.

Nade honnan volt ezeknek kése, kérdezné mesterem, az öreg szamuráj, akinek állandóan szemet szúrnak ezek a részletek. A hétezer rétegből damaszkolt katana-penge, egy vakizasi, de még egy nyamvadt kis tantó is elviselhetetlen terhet jelent olyankor, amikor az ember épp igyekszik valahogy a partra evickélni. Meg ez a fránya Meidzsi-reform úgyszólván teljesen eltűntette a tradicionálisan öltözött szamurájokat a Császári Haditengerészet hajóiról.

A szükséges fémáruhoz egy B-29 szolgáltatta az utánpótlást, amely Oszakából visszafele jövet lezuhant. Az ejtőernyőkből ruhát varrtak, a lemezből fazekat hajtogattak, vagy a pálmafonat-kunyhók tetejét tették vízbiztossá, a védőgéppuskák rugóiból horgokat hajtogattak a pecázáshoz. A sűrített levegős tartályokból pedig ciszterna lett.

Ezen a ponton, mint amolyan belebeszélős kibic kritizálom egy kicsit a derék japán túlélőket. Eddig kihagytam a tubát. Nem a mélyréz hangszert, hanem a kókuszból erjesztett piát. Emellett banánlevélbe csavartak szárított papajaleveleket cigi gyanánt. Namost kérdem én, legalizálás ide vagy oda, egy magyar hajótörött, ha van kierjesztett kókusz-murcija, mire használja a levegőtartályt? Naugye. A még esetleg bujkáló japán katonáknak üzenem, hogy tekintettel arra, hogy népeink testvérek a hétszercsavart Szíriuszban, keressék fel a legközelebbi magyar konzulátust, vegyék fel a magyar állampolgárságot és a "Magyar ember az asztal lábából is..." című brosúrát. Az esetleg még bujkáló sumér (elnézést: szumír) és akkád bajtársak szintén.

Az amerikai hadigépezet igyekezett felderíteni a lezuhant B-29 sorsát így a környékbeli chamorro halászok eljutottak a szigetre, és beszámoltak a japánokról. Innentől a történet szokásos, röplapok, hajók… végül Higa kisasszony leszökött a partra, a többiek csak 1951-ben hitték el, hogy vége a háborúnak, miután megkapták a családtagjaik leveleit.

Guam

1961-ben találtak két katonát, az egyiket megsebesítették étellopás közben, a másik feladta magát, félig éhenhalt állapotban.

Utánuk tíz évvel, 1972-ben került elő Jokoi Szoicsi káplár, aki ugyan látta az amerikai röplapokat, de nem hitt nekik. Szégyellte, hogy a fegyverét nem tudta a Császár megelégedésére használni. A lerongyolódott katona fegyvere, talán mondanunk sem kell, kifogástalan állapotban volt. Róla ellentmondásos dolgokat olvastam. Egyes beszámolók szerint nehezen viselte a hazatérést és csak a hóesést nézte, ami a második legfájóbban hiányzó dolog volt számára Guamon (az elsőt nem írják sehol, mindenesetre nem sokkal hazatérése után megnősült). Más beszámolók szerint sztár lett és a felsőházba is megpróbált bekerülni. Valahol azt is írják, hogy puskája működésképtelen állapotban volt mikor megtalálták, de ez kizárt.

Peleliu

Ezen a szigeten 33 japán katona bujkált, akik türelmesen megvárták 1947-et, majd Jamagucsi Ei (rangját nem tudom) vezetésével megtámadták a százötven fős helyőrséget. Az erősítéssel megérkezett egy japán admirális is, aki meggyőzte a bujdosókat a hazamenésről. Ez a csoport azért jellegzetes, mert ők nem érték be a túléléssel, hanem támadtak. Iódzsimán (Iwo Jimán), amely leginkább egy guanóból és kőből álló ementáli sajtra emlékeztet, két japán katona, jelesül Linszoki Macudó (Matsudo Linsoki) és Kufuku Jamakage (Yamakage Kufuku) géppuskás 1949 bujkált, gyakorlatilag az amerikai helyőrség orra előtt.

A többi kisebb szigetlakót most kihagyom. A Salamon-szigeteken az igéző tekintetű lányokon és a pálmafás, hófehér tengerparttal, valamint kék öblökkel ellátott szerelmesfilmdíszlet-tengerpartokon külön látványosság lett az állítólagos japán katona, olyannyira, hogy a szigetlakók igyekeztek fenntartani a pletykákat, és az útikönyvekbe is belevetették, hogy mi a teendő, ha a bokrokból purrogva kopuláló Makira-vízityúkok (Gallinula silvestris, a szigetek igazi ritkaságai, 1953 óta vadon nem láttak egyet sem) helyett harsány „Banzáj!” kiáltást hallunk. Mindezt japán turisták odacsábításáért. Nem sikerült megtudnom, mi a teendő, ha japán katona ront ránk kifogástalanul karbantartott kincstári fegyverével, mindenesetre az optimista japánok kifogástalanul karbantartott fényképezőket hoztak.

Indonézia:

Szintén nem szűkölködik dzsungelekben, széplányokban és egyéb trópusi hétköznapiságokban, azzal az apró eltéréssel, hogy a holland gyarmatosítás miatt jó sör és szivar is elérhető. Itt került elő Nakamura Teruó közlegény 1974-ben. Azt hitte még háború van és meg fogják ölni, ha megtalálják. Ha valakinek esetleg lenne kétsége, hogy mi volt a formosai származású (tehát tajvani) katonánál, annak most eloszlatom minden kételyét. Egy kifogástalanul karbantartott, működőképes puska és még öt lőszer.

Nakamurából nem lett akkora nemzeti hős, mint Onodából vagy Jokoiból, ugyanis a tajvani őslakos közlegény nem Japánba, hanem Tajvanra tért haza. Meg kellett volna magyarázni, hogy hogy is lett oda besorozva egy tajvani közlegény, miért nem kap nyugdíjat (némi botrány után végül kapott) szóval belőle nem lehetett akkora hőst csinálni és kész. Olyan hosszú élet sem jutott neki, pár évvel később rákban meghalt.

Végezetül két különleges sors: az egyik egy névtelen katona, aki Okinaván rájött, hogy mindennek vége, lelécelt, szerzett egy polgári gúnyát és egy új nevet. Állítólag nem ő volt az egyetlen ilyen új-okinavai. Az igazi furcsaság Tanaka Kijoaki, és Hasimoto Szigejuki, akik Thaiföld déli részén, még 1989-ben is mint kommunista gerillák működtek, a kb. 200, ott rekedt bajtársuk utolsó hírmondóiként. Nem tudom, hogy a dél-thaiföldi kommunista gerillák milyen színvonalon tartják karban a csempészett kínai Kalasnyikovokat és zsákmányolt M-16 karabélyokat, de van egy gyanúm, hogy az egyetlen olyan alakulatról beszélünk, ahol a kínai AK-kópiák nem szórnak, és az amerikai balett-karabélyok nem akadnak...


Mint már említettem, a japán faszagyerekség és a szamuráj-romantika elemzését másra hagyom, különösebb sznobéria és japántudás-színlelés nélkül is tisztelhetők ezek az emberek és közelebb visznek egy nemzet megértéséhez. Mert azért vannak még nehezen érthető dolgok arrafelé...



 

Kedves és nyájas olvasók! Ez a cikk a japánokkal, a romákkal és más népcsoportokkal kapcsolatos vicces toposzokat tartalmaz, és csak valami furcsa véletlen az oka, hogy egyetlen zsidóviccet sem sütöttem el benne. Mindez nem azért van, mert én a japánokat, a romákat, a zsidókat vagy bármelyik más népcsoportot utálnám. Továbbá az a körülmény, hogy szabad asszociációs mezőbe vonok a szamurájkardtól kezdve a csatacirkálókon át vízityúkokig mindenféle egymástól távoli dolgot, az nem a japánutálatom, felületességem, vagy bunkóságom miatt van, azok ettől független dolgok. Tehát azzal az igénnyel olvassák el, hogy ez egy könnyed, ismeretterjesztő cikknek készült, amely, alapján az érdeklődő közönség heveny guglizásba vagy wikipédiázásba foghat. Domo Arigato.

 

Pizka szan

252 komment

Címkék: japán fülöp szigetek ázsia indonézia ii világháború

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

paranoid T.R. marcipan 2011.09.18. 22:01:20

@Kismy: relax, a prof boldog az offolástól. nekem még fizetett is érte, hogy tegyem. de pssszt, nem mondhatod el senkinek :)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.09.18. 22:06:30

@paranoid T.R. marcipan: Büntetésből a következő filmszereped a Cocktopus c. hentai remake-jének női főszerepe lesz.

paranoid T.R. marcipan 2011.09.18. 22:37:12

@Professor Pizka: muhaha. szervezek kasztingot a férfi főszereplőnek.

paranoid T.R. marcipan 2011.09.18. 22:44:13

@Professor Pizka: hát ahányan jelentkeznek. amelyik tetszik, azt elviszem próbakörre.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.09.18. 22:45:26

@paranoid T.R. marcipan: öööö ez egy tentacle-extreme bukkake alkotás lesz :-)

Rosszindulatú Vászka 2011.09.19. 08:03:39

Engedtessék meg nekem, hogy a poszt néhány fájó hibájára felhívjam a figyelmet, melyek sokat rontanak az egyébként tartalmas tanulmány élvezetén.

1. A John Fujoka által megformált japcsali valójában Kamasuka.

2. Valójában a kalózok előtt találkozik a filmalkotásban Alan és Charlie Kamasuka szamával.

3. A kalózok nem voltak fegyvertelenek.

Az alábbi képen a megfélelmítés eszközeként is használatos egyenruhában lévő kalózok kis csoportja egy fél banán és tartós szellemi állagromlás és idegállapot okozására is alkalmas diszkózenét sugárzó taktikai fegyver látható.

filminfo.weboldala.net/wp-content/uploads/2011/01/kincsaminincs3.jpg

Az alábbi hiteles képillusztráción további, emberélet kioltására alkalmas eszközök figyelhetők meg:

m.blog.hu/la/labdabiztos/image/2010/03/kincs_ami_nincs.gif

3. Valójában nem pár tucat kalóz támadotta meg az inkriminált szigetet és igen rokonszenves hölgylakóit, továbbá a new yorki-i és londoni retró melegközösség nevében tiltakoznom kell a ruházatuk viccesnek titulálása okán - no még az hiányzott csak, hogy arcszőrzetüket NSZK-pornósbajusszá degradálja a Szerző.

További hibát, illetve hiányosságot nem leltem, ezekkel a kiegészítésekkel már simán be lehet venni a fenti tanulmányt a középiskolai tananyagba.

Tiszelettel a fentemlített alulírott kelt mint fent és monnyakle.

stoppos76 2011.09.19. 10:01:36

Ki kéne írni a szalagímsávba, vagy hogy a francba hívják ott fent a játékos marine gyereket, hogy trollokat nem etetni, gombokat nem nyomkodni.

vén betyár 2011.09.19. 13:15:03

Könyvajánló.
Ausztrálok a japánok ellen.

Harcoló ügynökök
W. E. B. Griffin
Gold Book

1943. Fülöp-szigetek. Elmenekülve a japán megszálló csapatok elől, amerikai katonák egy csoportja beveti magát a hegyek közé. Az ő harcuk azonban csak most veszi kezdetét. Elszánt parancsnokuk, Wendell Fertig alezredes vezetésével az amerikai katonákból és a hozzájuk csatlakozó filippínó harcosokból álló szedettvedett csapatnak a...

vén betyár 2011.09.19. 13:20:23

Továbbá:

Ellenséges vonalak mögött
W. E. B. Griffin
Gold Book

A szerző lebilincselő regényében azokról a bátor, hazaszerető és önfeláldozó emberekről ír, akik megvívták a II. világháború csatáit. 1942-re a túlerőben lévő japánok sarokba szorították az amerikai erőket, és elfoglalták a Fülöp-szigeteket. Azonban a dzsungel mélyén folytatódik a harc. A hadsereg egyik renegát tisztje...

Rosszindulatú Vászka 2011.09.19. 13:36:50

Filmajánló:

Levelek Ivo Dzsimáról
(Letters from Iwo Jima)
színes, feliratos, amerikai háborús filmdráma, 140 perc, 2006

Az amerikai hadsereg Japánhoz közeledik. A Csendes-óceán nagy része már az övék, és a jenkik bíznak benne, hogy hamarosan véget ér a második világháború.
Ám ahhoz, hogy japán földre tehessék a lábukat, előbb ki kell szorítani ellenségeiket Ivo Dzsima szigetéről.
Ha elfoglalják, a repülőgépeik innen már Tokiót is elérhetik. A sziget védelmével Kuribayashi tábornokot bízzák meg.
A kiváló katona tudja, hogy nincs esélyük, ennek ellenére teljesíti kötelességét. Katonáival együtt negyven napon át feltartóztatja az óriási túlerőben lévő amerikai haderőt.

rendező: Clint Eastwood
forgatókönyvíró: Iris Yamashita, Paul Haggis
operatőr: Tom Stern
zene: Kyle Eastwood, Michael Stevens
producer: Clint Eastwood, Paul Haggis, Robert Lorenz, Steven Spielberg
vágó: Joel Cox

szereplő:
Ken Watanabe (Tadamichi Kuribayashi tábornok)
Tsuyoshi Ihara (Nishi)
Kazunari Ninomiya (Saigo)
Ryo Kase (Shimizu)
Hiroshi Watanabe (Fujita hadnagy)

A dicsőség zászlaja (Flags of Our Fathers)
2006 - amerikai akciófilm - 132 perc

A második világháború egyik legismertebb képét Ivo Dzsima szigetén készítették 1945 februárjában.
Hat tengerészgyalogos közös erővel tűzi ki az amerikai zászlót az elfoglalt szigeten. Közülük hárman később elestek,
három társuk végül hazajutott, de nem szívesen váltak a háború utáni propaganda eszközévé. Bradley őrmester sosem beszélt a hőstettéről,
csendesen élt, és idős korában halt meg. A fia, John csak a temetése után tudja meg, hogy milyen esemény részese volt az apja. Nyomozni kezd, hogy megtudja, mi történt azon a napon Ivo Jimán.

Stáblista:
rendező: Clint Eastwood
író: James Bradley, Ron Powers
forgatókönyvíró: William Broyles Jr., Paul Haggis
operatőr: Tom Stern
zene: Clint Eastwood
producer: Clint Eastwood, Robert Lorenz, Steven Spielberg
vágó: Joel Cox;

Szereplők:
Ryan Phillippe (John "Doc" Bradley)
Adam Beach (Ira Hayes)
Jesse Bradford (Rene Gagnon)
John Benjamin Hickey (Keyes Beech)
Robert Patrick (Chandler)
Thomas McCarthy (James Bradley)
Jamie Bell (Ralph Ignatowski)

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.09.19. 13:54:09

@Rosszindulatú Vászka:
Az Iwo Jima film párját ki ne hagyd! Eastwood leforgatta azt is, hogy kicsivel objektívebb legyen a kép.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.09.19. 13:56:11

@neccharisnyás útonálló: életvezetésileg én úgy veszem észre mindkét rész ott van a hozzászólásban :-)

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.09.19. 14:02:19

@Professor Pizka:
Hííí! Télleg. Ezt jól benéztem. Moderáljad ki innen lécci.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.09.19. 14:03:33

@neccharisnyás útonálló: ugyan, innen a nettó idiótákat se. Egy kis női felületesség belefér :-P

Rosszindulatú Vászka 2011.09.19. 14:05:04

Jelzem, a nyugatbalkán legnagyobb Clint Eastwood rajongója vagyok.

Még rizsevő meg kultúrsokk ügyben (is) a Gran Torino is nagyon ott van.

Nem beszélve a sztem (valaha volt) legnagyobb veszternről, a Nincs bocsánatról. Már csak a Spencer meg a Scoefild miatt is :)

Rosszindulatú Vászka 2011.09.19. 14:07:22

@neccharisnyás útonálló: háborúban megesik, hogy taktikai avagy harctéri hibák is felbukkannak, ez persze csak nagyobbá teszi a győzelmet, sőt, még akár tanulságos is lehet :)

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.09.19. 14:09:22

@Rosszindulatú Vászka:
De ez olyan izé... amúgy is magamat művelni járok ide, erre még ostobábbnak is tűnök mint amilyen vagyok.... ááá! :S

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.09.19. 14:10:54

@neccharisnyás útonálló: úúú fiúk és még a sminkem is elkenődött :-DDD

Rosszindulatú Vászka 2011.09.19. 14:15:42

@neccharisnyás útonálló: mi kérünk elnézést, hogy firtattuk az inkriminált komment releváciértékének egy részét.

Kérek engedéylt oszolni!

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.09.19. 14:30:48

@Professor Pizka:
Dzsungelben akciózó tengerészgyalogosokhoz képest elég szolidan tolom a témát. Pedig van olyan színű ujjvég-pingám, mint amit ők a képükre kennek.
Ja, és jelzésértéke is van: adott banda bulijába ha megyek, meglátják rajtam a harci színeket, tudják, hogy el kell játszani az indiános nótát. Mert ha nem..... >)

@Rosszindulatú Vászka:
Katona, pihenj!

yenoee 2011.09.19. 15:20:48

@Rosszindulatú Vászka: Két Julius Fucík volt, a zeneszerző és az újságíró-ellenálló (a zeneszerző unokaöccse). Ha jól sejtem a wiki alapján, inkább az utóbbihoz fűződhetett a kommunista érában plecsni.

Rosszindulatú Vászka 2011.09.19. 16:55:12

@yenoee: kösz, na ezt is tudom akkor végre.

Amúgy a Fucik jelvényről Josef Skvorecký úr Bádogkatonák című könyvéből szereztem tudomást. Az illető remek ízű, kellemesen "cseszkós" könyvből amúgy egy nem kevésbé patent film is készült "Tankovy prapor" (Vaskatonák) címmel. A poszthoz kevéssé köthető, úgy általában a hadtörténethez senem - hacsak nem a művekben is vázolt kép a komcsi éra csekély harcértékű csatlós seregeinek siralmas harci morálja, ami éles ellantétben áll a japó katonák példás önfegyelmével és moráljával - ellenben igen szórakoztató könyv. Sztem.

Történész 2011.09.19. 17:22:28

@Rosszindulatú Vászka:

Először el kell olvasni azt a könyvet, amiből az első rész készült. Kakehasi Kumiko: Szomorú hősi halál. Levelek Ivo Dzsimáról. Európa Könyvkiadó, 2008.
A japánok komolyabb megértéséhez pedig ajánlom Ruth Benedict és Mori Szadahiko alapművét, a Krizantém és kard - A japán kultúra újrafelfedezése címmel. (Nyitott Könyvműhely, 2009. a Japan Fundation támogatásával). Már persze, ha valaki a viccelődésen kívül másra is kíváncsi...

Rosszindulatú Vászka 2011.09.19. 17:31:31

@Történész: vajh hol viccelődtem az említett művekkel, illetve a viccelődés mennyiben kizáró ok ilyesmihez?

Jelzem a japó kultúra megértése ill. befogadása (nekem) nagy kihívás. Több Ábe Kobo és Akutagava Rjúnoszoke kötet sem segített, senem pl. Takeshi Kitano filmjei. De igyekszem. Nem érzem, hogy közel lennék a célvonalhoz, de nem is áltattam magam ilyesmivel, például itt sem.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.09.19. 17:33:15

@Rosszindulatú Vászka: Abe Kobo olyan nyomasztó hogy csak akkor mertem olvasni egy idő után ha minden villany égett.

Történész 2011.09.19. 17:39:20

@Rosszindulatú Vászka:

Van egy kis előnyöm, a vejem japán...

Rosszindulatú Vászka 2011.09.19. 17:50:15

@Professor Pizka: igazából még az ősgalaktika hasábjain kattantam rá, vayg legalábbis akkoriban, ott nem volt példátlan az a setét hangulat ill. világkép.

@Történész: az lehet, hogy segít kicsit. Nekem már akár lokális történelmi hirigek befogadása (nem ám megértése) is kalandos küldetés, nemhogy egy annyira más rugóra járó észjárás. Azért azt el kell ismerni, hogy a legdögösebb Machbet filmet Akira Kuroszava úr követte el.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.09.19. 18:05:59

@Rosszindulatú Vászka:
Nagy Háborút stratégiai játék szintjén újrajátszottátok már? Az ám a móka!

Történész 2011.09.19. 18:06:01

@Rosszindulatú Vászka:

Olvass és gondolkozz! A japánoknak majdnem ilyen nehéz minket megérteni. Hogy csak majdnem, az McArthur "áldásos" tevékenységének köszönhető.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.09.19. 18:09:59

@neccharisnyás útonálló: fene tudja miért, de valami azt súgja ez riposzt akar lenni a sminkes megjegyzésre. Amúgy nem, bár szemlesütve azért be kell vallanom, hogy néhány repülőgéptípus adatait egy időben kívülről tudtam évjárat és széria alapján külön, és Erich Hartmann-nak is tudtam volna légi harcászati tanácsokat adni...

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.09.19. 18:21:22

@Történész: ?
@Professor Pizka: Max. tudatalatt. De arra nagyon jó, hogy lemérd, mit változott az emberi gondolkodás 100 év alatt.

Rosszindulatú Vászka 2011.09.19. 18:27:00

@Történész: nemtom mér pont engemet basztacc. Pont én aggitáltam a japó-ejrópai kultúrsokk okáni előítletek ill. morális preferenciák okáni elhamarkodott vélemények ellen.

A jenki erőszakolt benyomásnak meg frankón érzékelhető a visszacsapása. Illetve a jenki gyökértelenségnek vagy méginkább az életfotmájuk okáni igen érdekes véleményeknek. Vagy mittomén, ez se párkommentes vita témája.

Történész 2011.09.19. 18:29:50

@Professor Pizka:

Gratulálok! akkor biztos olvastad Raymond F. Toliver és Trevor J. Constable könyvét "Az ég ura" címmel, Adolf Galand előszavával, és nyilván ültél egy Messerschindt Bf-109 pilótafülkéjében, nem csak számítógépes játékban...És hát szégyen, hogy Hartmann lett a történelem legeredményesebb (352 légi győzelem) vadászpilótája a te harcászati tanácsaid nélkül!

Történész 2011.09.19. 18:41:23

@Rosszindulatú Vászka:

A fene b...tat téged. De például a "japo" megnevezés engem mégis McArthur és LeMay hozzáállását idézi a japánokhoz. Az ellenfél lenézését. Persze ez kölcsönös volt, ne feledjük! Pedig mi most végre történelmünkben először a "nagylelkű" "győztesek" szövetségi rendszerébe tartozunk, nemde?

Történész 2011.09.19. 18:45:53

@neccharisnyás útonálló:

Gondolj az akkor és azóta lejátszott "hadijátékok" szimulációs eredményeire! A háború más a valóságban, mint a terepasztalon vagy a képernyőn! A valóságban felesleges, a szimulációban pedig baromi jó perverz játék...

Rosszindulatú Vászka 2011.09.19. 19:06:05

@Történész: ja, így értettem. És nem.

Illetve a "Pedig mi most végre történelmünkben először a "nagylelkű" "győztesek" szövetségi rendszerébe tartozunk, nemde?" mondatban rejlő iróniát és humort asszem vágom :)

Naszóval, mert még nem ismerjük egymást:

a japózás sztem vicces - nyilván az ellenérdekelt fél riposztja nélkül súlytalan és etikátlan. Lsd. az általam nagyra tartott magyar filozófus Karinthy úr meglátása, miszerint a vicc az, amin mindkét fél nevet. Ezügyben a pont nálad, ez így belterjes humorként félreérthető.

Sohasenem tartható egy világkép más kultúrákra való eröltetése, ezügyben a jenkik japánban tartott fesztiválja "érdekes". Szült különös mutánsokat.

De mindazonáltal úgy vélem, ez nem az a fórum, ahol ezeket a finomságokat megvitathatnánk.

Rosszindulatú Vászka 2011.09.19. 19:08:09

@neccharisnyás útonálló: lehet, hogy most csalódni fogsz bennem, de az én véleményem szerint az emberi gondolkodás semmit sem változott az útóbbi párezer évben.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.09.19. 19:09:59

@neccharisnyás útonálló: ezt igazán érdekfeszítő lett volna megvitatni (de tényleg, kedvenc témáim egyike az elhibázott döntések pszichológiája) de megint fogtunk egy kétbites trollt.

Rosszindulatú Vászka 2011.09.19. 19:24:10

@Professor Pizka: nemár. Az utóbbi pár évben simán elfoglaltam Berlint egy szál Moszim-Naganttal. Sőt, a Halálcsillagot is kilőttem párszor. Érdekes érzés volt.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.09.19. 20:31:50

@Professor Pizka: Csak szívén viseli a lelked művelését.....

@Rosszindulatú Vászka: Előre jelzem, Fekete-tenger az enyém. Dardanelláknál hermetikusan elzárva,még egy kósza plankton se juthat át.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.09.19. 20:39:21

@Történész: Felesleges a háború? Jó, hát végül is ülhettünk volna a babérjainkon már az elejétől fogva, hogy már jó 500 évvel azelőtt is germán uralom alatt legyünk, mint ami végül bekövetkezett. Hál isten az akkoriaknak több eszük volt. Meg a soraikban picivel tán kevesebb a liberalizmussal takarózó, de tulajdonképpen a valódi liberalizmusra ótvar nagy szégyent hozó nebáncsvirág juliska.

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2011.09.19. 21:19:55

@Professor Pizka: az elhibázott döntésekről és a kialakulásukról, hátterükről, pszichológiájukról egyszer már beszélgettünk korábban, de szerintem akár egy igen jó posztot is össze lehetne belőle rittyenteni. A katasztrófák szemszögéhez kicsit értek is... Akár közösen meg is írhatnánk....

Minor.Dragon 2011.09.20. 00:56:51

@Professor Pizka: Javasolnék két filmet ha megengeded, ezeket sötétben is lehet nézni, akár nagyobb gyerekkel együtt is. Mutatnak valamit a japán lélekből.
Helen a róka bébi (Kogitsune Helen) ( 2006)
kritikustomeg.org/filmvel.php?fid=21074

Hachiko (Hachiko monogatari) (1987)
www.azsiafilm.hu/ismertetok/japan/2082-hachiko-hachiko-monogatari-1987.html

drazsé 2011.09.20. 07:59:00

@Történész:

csak hogy egy kis benzint öntsek a tűzre, a jpozást aztat így kell értelmezni erefelé:

www.youtube.com/watch?v=0Qt3smwSBx8

Andree601 2011.09.20. 09:52:46

De most komolyan.

Ti tényleg nem értitek meg, hogy mi ez itt? (mármint a blog és a kommentek)
Csak, hogy megnyugtassalak Titeket, nem otthon, tükör előtt karlendítős operettnácik gyülekezete ez a "hely", hanem a világ egy adott spektrumát (hadászat, rendészet, ilyesmi) egyformán kedvelő egyének közös pontja. Akik még viccesek is.
Azért, mert azt írom, hogy "japó", nem gondolom azt, hogy Japán teljes állománya kis, sárga, bugyival a fején üvöltöző, rajzfilmpornót néző idióta. Csak tudjátok ezek a mémek innen öjrópából (bár néha elgondolkodom, hogy tényleg ott vagyunk-e?) nézve mókásan hatnak.
Ennyi nem több.
Mint a Skót viccek.
Ugye nem állnátok neki elmondani szerény személyemnek egy "skótvicc" leírása után, hogy mennyire nem ismerem ezt a hányatott sorsú, karakán népet és vegyek vissza, mert nem úgy folyik a világ, ahogy gondolom?
Mert "ide" mink szórakozni járunk. Örülünk a hasznos információknak, eszmét cserélünk, szólunk ha valami nem úgy van szerintünk, estébé
Ámde.
Tudjuk, hogy ez alapvetően szórakozás. Ezért a vicces sztereotípiákat (amik sztem nem véletlenül alakulnak ki) nemhogy elnézzük, de egyenesen igényeljük, saját szánalmasan egoista szórakoztatásunkat kielégítendő. Ettől még nem fogjuk röhögve szembeköpni a mosolygó túristákat.

Dán kesőn!

hiryu2,0 2011.09.20. 11:42:32

@Rosszindulatú Vászka: akkor ajánló:

Főszerepben Jason Donovan! Ausztrál film! Japán mesterlövész!

The Last Bullet.

Magyarul : Az utolsó golyó. Lidlben volt 700 magyar pénzért.

hiryu2,0 2011.09.20. 11:47:23

Ja meg amit épp olvasok: 1000 japán vers.
Stb kiadó, 2009. Na meg ha valki hozzájut Faludy fordításkötetéhez a Test és lélek-hez, van benne külön japán részleg, érdekes...

Mellesleg:

"Az élet legértékesebb ajándéka a bizonytalanság."
Joshida enko 1282-1350

hiryu2,0 2011.09.20. 11:52:17

Ja! A Cowboy Bebop ki ne maradjon:)))
/Mondjuk én meg ennek a cikknek a szerzőjét lőném le:

hu.wikipedia.org/wiki/Cowboy_Bebop

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2011.09.20. 13:36:57

Nem röhög. Nem röhög. Könnyezik. Nem röhög... (mielőtt még megkérdezné valaki, hogy mi olyan vicces a munkámban...)

Zseniális poszt, egyfelől a komoly téma, másfelől a stílus miatt.

Történész 2011.09.20. 21:14:40

És részemről a befejezésül még két videó:
Haruyo koi (Eljő a tavaszunk):
www.youtube.com/watch?v=Ti20zJ0QEnA&list=PL4676B129884E5A02&index=33
Otoko Tachi No Yamato (A Yamato hősei)dala, a "Hunyd le a szemed" Japán legnagyobb rocksztárja, Tsuyoshi Nagabuchi előadásában
www.youtube.com/watch?v=_TwcXUi6O5s
Ezt most mindenki adja össze vérmérséklete és meggyőződése szerint!

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.09.20. 21:24:57

@Történész:
Nocsak, japcsik is megcsinálták a Pearl Harbort? Pirospont, hogy nincs benne Ben Affleck. Viszont agyvérzést tudok kapni az ilyen melodramatikus "elmegy a szerelmem a háborúba (persze jól meghal) én meg 30 évig sírok utána a 45 percig tartó, háttérben hegedülő, könnyező búcsújelenet óta" c. direkte duplaikszes kromoszómájúaknak szánt émelyítő történetszálaktól. (a virágzó cseresznyefa nem mentség, itt egyenesen giccses díszletelem a főhősnő bambiszemeihez---lefogadom, hogy amerikai filmeken nevelkedett a rendező!)
Most akkor döntsék el, hogy háborús film vagy romantikus nyál. Hogy tudja az ember mire számítson. És alkalom adtán melyiket hagyja ki.

Jujj, de ha már így ajándékozunk, tőlem ezt kapod:
www.youtube.com/watch?v=LUZzPpJExkQ

Rosszindulatú Vászka 2011.09.20. 21:32:14

@Történész: rockzenének azért nem nevezhető, inkább popzene - én kérek elnézést, "nekem minden egyformán popzene" :)

Bezzeg ez, nagyon ott van a szeren.

www.youtube.com/watch?v=Tujga5JdP1M

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.09.20. 21:37:39

@Rosszindulatú Vászka:
Dekomoly! Rá lehet dugni erősítőre, hogy még jobban hasítson? :)

hiryu2,0 2011.09.21. 00:10:48

@Rosszindulatú Vászka: Családi mondás nálunk. az a jó film ahol a végére mindeni meghal. Közepesen tűrhetőnek nevezném. Ráadásul túlélő is van...

azért az árát megérte:)

David Bowman 2011.09.21. 07:28:27

Azért ez az O. hadnagy orvosi eset. 30 évig háborúzni 1edül?? Nem tünt fel neki, hogy 30 éve nem kapott semmilyen parancsot?

Különben most olvastam 1 ilyen jappán könyvet (magyarul). Egy 12 fős elhagyott osztagról szól. Bár lehet hogy film volt.(Hülyülök.) Borzasztó nélkülözések közt olyan 2 év alatt elfogytak, aztán az utolsó 2 megadta magát még 45ben.

David Bowman 2011.09.21. 08:59:44

@Történész:
Addig nincs baj, amig zongorán adják elő. Akkor lenne baj, ha mi pengetnénk a drótót a partvísnyélre erősített szardéniásdobozon.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.09.21. 09:06:40

@neccharisnyás útonálló: rádugtam, hasít :-D

Ó ha a legutóbbi Deep Purple koncerten ezek lettek volna az előzenekar, nem az a buzeráns Hooligans, biztos nem lett volna füttykoncert :-D

folti_ 2011.09.21. 13:26:31

@neccharisnyás útonálló: @Professor Pizka: Is, a Kwangtung hadsereg amennyire tudom gyengén képzett másod- és harmadvonalbeli alakulatokból állt a háború végére, ami főleg határvédelmi és partizánellenes tevékenységekre volt kiképezve és felszerelve. A jobb csapatokat megette a háború kínában és a szigeteken. GULAGon meg simán bele lehet halni a körülményekbe. Ellátás kicsit jobb mint egy japán fogolytáborban ráadásul még k@#$% hideg is van az év jó részében.

folti_ 2011.09.21. 13:31:04

@külföldi bankszámla: tekintve hogy a Thaiföldi kormány milyen nagy amerika barát volt a VH után(és fű alatt alatta is. Ők voltak az egyetlen japán csatlós aki hivatalosan hadat üzentek az USAnak, de a Washingtoni nagykövet "elfelejtette" átadni a jegyzéket az amerikai kormánynak ...), nem volt nehéz meggyőzni őket, hogy továbbra is az USA ellen harcolnak.

folti_ 2011.09.21. 13:45:57

@David Bowman: 1972 -ig nem volt egyedül. Meg miután közvetlen elöljárótól nem kapott parancsot, a repülőről ledobott szórólapok meg nem éppen a japán hadseregben elfogadott parancsformatumúak voltak, így az utolsó érvényes parancs alapján harcolt tovább. Vagyha az már nem ment, berendezkedett a hosszú várakozásra, amig a japán csapatok vissza nem térnek...

Apafarkas 2011.09.21. 15:40:52

@paranoid T.R. marcipan: B+ rákerestem guglin, mi az a guro hentai...most utállak.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.09.21. 21:22:37

@Professor Pizka:
Ugye, Mondtam én. :)))

Deep Purple, Hooligans, mint előzenekar, kifütyülik őket, én meg nem vagyok ott? Óvazze!
Nu, marad a rimánkodás, hogy végre szűnjön meg a csókos rendszer, és előzenekarként műfajba illő társulatok lépjenek fel. A Whitesnake-Mobilmánia pl. már egész jó volt. Node punkot tolni hard rock elé. Ráadásul rendszeresen. És kakiminőségűt!

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.09.21. 22:22:24

@neccharisnyás útonálló: Nem vagyok egy nagy koncertjáró, egy őskövület-rocker kollega cipelt el a Deep Purple koncertre. Őket még ismerem is, holott rockzenei fejlődésem ott ér véget, amikor apám abbahagyta az orosz nyelvlecke kazetták B oldalára innen-onnan szerzett számok másolgatását, valahol a korai Dire Straits magasságában. Ami utána jött, az már csak ilyen újhullámos bohóckodás :-)
Szóval kimentünk. A természetes nyilván az lenne, hogy kerítenek valami kicsit is hasonló zenét nyomó rockbandát, kijön Gillan, megveregeti a vállukat, aztán hajrá. Ehhez képest ezek ott picsultak a színpadon, a közönség meg fütyült és futballmeccs stílusban dübörgött a takarodj :-)

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.09.21. 22:51:41

@Professor Pizka: Hallod, tiszta Kossuth-tér feeling! Egy komplett szubkultúra jött létre 2006-ben!

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.09.21. 23:22:03

@Professor Pizka: A szónak semmi köze a tengeralattjárókhoz.

Nem igaz, hogy itt offolok már napok óta, és még senki se vette a fáradságot, hogy fenéken billentsen. Olyanok vagytok tán, mint a kimenős legénység a haditengerészetnél (nőneműt lát és olvad)? :-)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.09.21. 23:24:35

@neccharisnyás útonálló: nagy elődök nyomdokába lépsz :-) errefelé hagyománya van az offoló nőknek, én meg általában dobálom nekik a magas labdákat :-)

Rosszindulatú Vászka 2011.09.22. 07:46:38

@Professor Pizka: ha a 85-ös (vagy 86, nemtom kicsit összefolytak azok az évek) Purple koncertről beszélsz, akkor lehet, hogy találkoztunk is. Az a rokonszenves fiatalember voltam ott a dühöngőbe. Arra a méltatlankodásra vélexek is. Meg a Lord úr két DX7-esére is.

@neccharisnyás útonálló: mink tisztejjük a Hölgyeket, nem csak szeressük. Az a billentés dolog érdekelne.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.09.22. 07:50:22

@Rosszindulatú Vászka: á nem, én akkoriban oviba jártam, ez kétezres évek.

Rosszindulatú Vászka 2011.09.22. 08:04:47

@Professor Pizka: ajjaj... akkor te biztos a szőrtől is félsz a ... semmi semmi, nem fontos :)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.09.22. 08:06:44

@Rosszindulatú Vászka: el nem bírom képzelni mire gondolsz :-) ha szőrös, hát szőrös, Chewbacca is milyen jó fej már...

Rosszindulatú Vászka 2011.09.22. 08:19:20

@Professor Pizka: régi-régi katonavicc, hogy mikor két baka barbochbázik (ez olyan régi szójáték, mikor még nem volt nemzetellenes a tuggyukmizés, teccikérteni: hu.wikipedia.org/wiki/Bar_Kohba csakhogy katonatörténetek mentén haladjunk)

Szal:

- Szőrös?
- Nem.
- Akkor sör.

Merhogy mikor én voltam fiatalember szép reményekkel, még nem a pedofilos sima vénuszdomb volt a trendi - mostasnág a szőr retró és felárs extra, hanem a bikinialsóból kikandikáló szőrpamacs, mely látvány sok fiatalemberet késztetett a hideg vízben való relaxálásra. Sőtmitöbb, még a hónajjmacska senem volt tiltott.

Persze egy katona nem fél semmitől!

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.09.22. 08:22:17

@Rosszindulatú Vászka: Wo seyen die schönen alten Zeyten, ahogy a művelt tiroli fogalmazna :-)

Rosszindulatú Vászka 2011.09.22. 08:27:23

Súlytalan is volna a kommandós akciók közibe beretváért sikoltozni :)

David Bowman 2011.09.22. 09:48:05

@folti_: És az az év jobb része. Utána jönnek a muslincák.

David Bowman 2011.09.22. 09:52:02

@folti_: Nade 30 évig?? Zakkant volt a pasi,na.

folti_ 2011.09.22. 10:02:22

@David Bowman: Nem zakkant, csak elhivatott... ;)

folti_ 2011.09.22. 10:03:23

@David Bowman: én a szúnyogokról tudok, azok kellemetlenebbek.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.09.22. 10:56:24

@Rosszindulatú Vászka:
Öntudatos partizánnő megoldja gyertyaviaszkkal. Két hídrobbantás között.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.09.22. 10:58:17

@Professor Pizka: Mindenki ugyanolyan, de én EGYÉNI akarok lenni. :-)

paranoid T.R. marcipan 2011.09.22. 11:18:38

@Apafarkas: jajte, hát mért nem nézted meg a kommenteket lentebb? ottan van, h csunyadolog meg konkrétan az is, h mijaz. a kíváncsiságod cseszett ki veled, nem én :)

Rosszindulatú Vászka 2011.09.22. 15:51:32

@neccharisnyás útonálló: csak, hogy releváns legyek, meg amúgy is annyira kemény vagyok, hogy néha már én is félek magamtól...

... azazhogy Vova Viszockíj tollaival ékeskedvén "ha én bomba lennék" de ezügyben kénytelen vagyok PANDÁT rikoltani :)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.09.22. 16:39:18

@neccharisnyás útonálló: látod, látod, ezért olyan fontosak a partizánnők. Egy hős esetleg összekeveri a hídrobbantást a gátrepesztéssel, egy hős anya viszont semmi esetre sem.

zum trucc 2011.10.19. 16:36:15

Ha a gátakon végeztetek, pillanatra visszatérnék a poszt eredeti témájához, miszerint Japán és a II. világháború.
Voltak "jó japánok" is. Néhányan.
mult-kor.hu/cikk.php?id=30740

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.06.06. 10:40:49

A tajvani származású japán katona valószínűleg Tajvanon született japán megszállók gyerekeként, ugyanis 1895-től Tajvant megszállva tartották a japcsik. Tajvanon azért a második világháború után nem annyira csípték a japánokat, nem csoda, ha nem akartak neki nyugdíjat adni, bár ma már megint nagyon imádják őket, nyilván a pénzük miatt, de ez már más kérdés.

Untermensch4 2016.12.03. 14:25:58

Mondanám hogy update de az itteninél soványkábbnak érzem:
passport.blog.hu/2016/12/03/yokoi_haboruja#more12017569
süti beállítások módosítása