Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) USA (7) usa (54) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

A királyt megölni nem kell... (A Távora-per)

2011.10.18. 08:00 Gloria Mundi

Az inkvizíciós szörnyűségek után több, mint egy fél évvel már senkit nem fog meglepni, hogy a portugál történelem nem éppen legkellemesebb korszakát választottam újabb posztom témájául. De hát a lemilhez nem is a kellemetességek illenek.

Ebben a sztoriban van természeti katasztrófa, szerelmi dráma, király elleni merénylet, koncepciós per, válogatott kínzások, politikai játszmák, durva ítéletek, szerzetesek kiebrudalása, és a portugál történelem máig egyik legjelentősebb figurájának felemelkedése.

De mielőtt belemerülnénk a sztoriba, próbáljuk elhelyezni mentális térképünkön a XVIII. századi Európát, és benne Portugáliát.


Virágzik és tombol az abszolutizmus és a felvilágosodás, olykor még egy-egy uralkodó személyében egyesül is, folyik a Churchill által első igazi világháborúnak elkeresztelt hétéves háború (1756-63), amelyben az Osztrák Birodalom és Portugália is részt vesz, ellentétes oldalon. A Habsburg Birodalom és ezzel a magyarok uralkodónője Mária Terézia, a szinte örökké terhes, elképesztő munkabírású, magyar testőröket tartó és gáláns történetek főszereplőjeként is ismert "császárnő" (bár a gáláns sztorik szemenszedett legendák). Rendeletei közül nevezetes például a Regulatio Cigarorum (1763), amely a cigányok erőszakos intergálását és letelepítését szolgálta (ma úgy tűnik, nem sok sikerrel), illetve a Ratio Educationis (1777), amely az oktatás megreformálásában volt mérvadó. Érdekes, hogy ezekkel a dolgokkal a politikusok még mindig bajlódnak ...

Ami Portugáliát illeti, mostanság kissé gyengélkedő gazdasága akkoriban szinte szárnyalt, bár nem a maga erejéből, és nem is IMF-hitelből, hanem elsősorban Brazília természeti kincsei és azok feldolgozása jóvoltából. A XVII. században lendült be a cukoripar, a XVIII.-ra már olyan gazdagságot termelt az Afrikából áthurcolt rabszolgáknak köszönhetően, hogy a lisszaboni udvar tejben, vajban és persze cukorban fürödhetett.

A luzitán napkirály, V. János (uralk. 1707-1750) tényleg mindent megengedhetett és meg is engedett magának. Ahelyett, hogy jó kapitalista módjára eredeti tőkefelhalmozást hajtott volna végre, ami máig pozitív hatással lehetne az országára, inkább számolatlanul szórta a pénzt, például hatalmas kolostort építtetett Mafrában, mert hálát akart adni azért, hogy Bécsből importált neje, a Habsburg Mária Anna két év házasság után végre teherbe esett (erről, már nem a teherbe esésről, hanem Mafráról szól a Nobel-díjas Saramago A kolostor regénye című opusza).

Szexcsatákba való hős lenne azzal a tulajdonságával, hogy bizonyos csinos apácák erotikus szolgáltatásait sem vetette meg: több szerzetesnő szeretővel dicsekedhetett, mint bármely más király az európai történelemben (ha mégse, akkor majd ti kijavítotok): ezzel aztán kiérdemelte a Freirático melléknevet, amelyet szabadon Apácafalónak fordíthatnánk. Leghíresebb kegyencnője, Madre Paula de Odivelas több gyereket is szült neki. (Tán nem véletlen, hogy Diderot Az apáca című regénye is ebben a században játszódik, noha nem a portugál király szeretője ihlette.)

Csalánba nem üt a ménkű, ahogy mondani szokás, V. János még azt is megúszta szárazon, hogy az Úr menyasszonyait dézsmálta, de fiának, I. Józsefnek (uralk. 1750-1777) aztán kijutott a természeti csapásokból. Csendet kérek, mert sorsfordító eseményekről lesz szó (valamint egy fadót is énekelhet valaki a poszt olvasása közben)!

1755. november 1., mindenszentek ünnepe, Lisszabon:

A jámbor portugálok épp hazafelé tartanak a reggeli miséről, mikor rájuk szakad az ég, vagyis megnyílik alattuk a föld, mégpedig a későbbi becslések szerint a Richter-skála szerinti maximális fokozaton (az Úr is tud azért időzíteni ...). A lisszaboni földrengés bevonul a történelembe, sőt, a filozófiatörténetbe is, ha még emlékszik valaki középiskolai olvasmányai közül a Voltaire-féle Candide-ra, ott is szó esik róla.

Kilencvenezerre becsülik a lisszaboni áldozatok számát (a város összlakossága ekkor 275.000 körüli). A rengést, amelynek epicentruma valahol a tengerben lehetett, természetesen cunami követte, 6-20 méteres hullámokkal, a folyamat nem sokban különbözhetett az idei japán földrengéstől, az atomerőműveket kivéve … Lehet, hogy hihetetlen, de Portugáliának máig nincs cunami-előrejelző rendszere, pedig Lisszabon veszélyeztetett zónának számít.

Ahogy fentebb említettük, az Apácafaló V. János és a szent életű osztrák Mária Anna fia, I. József kapaszkodik ekkor az ország ingatag trónjának karfájába, aki a földrengést csak azért úszta meg szárazon, mert a lányai aznap mise után nem akartak hazamenni a palotába, így az nem omlott a fejükre. Amilyen mákjuk volt, a cunami se ért el olyan magasságba, ahol sétáltak.

[Nem sikerült beágyaznom egy videót, amely azt mutatja, milyen volt Lisszabon a földrengés előtt, de ha valaki kíváncsi rá, ide kattintva megnézheti.]

Szerencsés megmenekülése dacára I. József olyan sokkot kapott a földrengés során, hogy soha többé nem volt hajlandó kőből épült házban lakni, úgyhogy luxus-sátortáborban (magyarul kempingben) élt egész hátralévő életében, és persze onnan irányította az udvart, meg az országot, meg a birodalmat ... Vagyis nem egészen ő irányította, de erről majd később.

I. József portugál király ugyan nem volt valami elsőosztályú monarcha, de legalább valamiben hasonlított saját atyjára, és minden abszolutista uralkodó utolérhetetlen példaképére, XIV. Lajosra is, mégpedig abban, hogy szeretőt tartott: igaz, egyszerre csak egyet, és még az se volt apáca. Az egyik legfontosabb régi arisztokrata família, a Távora-család örökösének, Luís Bernardónak a feleségét, Teresa Leonort érte az a megtiszteltetés, hogy lopott órákban felüdíthette az államügyekben megfáradt királyt. (Elnézést, de a látszat ellenére szereplőink nem egy dél-amerikai tévéregény stábjából kerültek ide, tényleg így hívták őket.)

1758. szeptember 3., Lisszabon környéke:

Ezen az estén Józsefünk egy kellemes légyott után éppen haza-, mármint a kemping felé tartott hintajával (meglepő módon testőrök nélkül, csupán másodmagával, noha az alábbi képen ennél sokkal több szereplő van ábrázolva, ne feledjük, hogy ezek többsége a túlvilági szférához tartozott, ezért őket  később nem lehetett tanúként kihallgatni), mikor három marcona merénylő rálőtt a járműre. Nem lehettek éppen mesterlövészek, de az sincs kizárva, hogy az egész merénylet előre megrendezett színjáték volt csupán.

Különben a király nehezen úszta volna meg olyan olcsón, ahogy megúszta: őt csak a karján találta egy golyó, a kocsisa súlyosabban megsebesült, de azért simán hazaértek a sátortáborba. Ha ti ki akarnátok nyiffantani a királyt, és hárman vagytok kettő ellen, ráadásul a meglepetés erejével tudtok hatni, ez lett volna a végkifejlet? Vagy a béna Jóskának volt akkora mákja, hogy már másodszor menekült meg a biztos haláltól, totálisan érdemtelenül?

Ahogy hazavergődött díszes sátrába, a sebesült király azonnal hívatja először a felcsert, vagyis udvari orvosát, aztán a teljesen ébernek ható Sebastião José de Carvalho e Melót (sorry, ezek ilyen hosszú nevek, de jegyezzétek meg csak a két elsőt belőlük), akinek hosszas nyöszörgés közepette beszámol a merényletkísérletről.

Ez, a később Pombal márki néven elhíresült jóember volt az, aki a földrengés után valójában újjászervezte az országot, tehát elévülhetetlen érdemeket szerzett. Sebastião José a beszámoló hallatán megdöbbenve szörnyülködik, majd összeszedi magát, és esküt tesz arra, hogy a merénylőket haladéktalanul felkutatja, kiszedi belőlük, ki bérelte fel őket, és felgöngyölíti az egész összeesküvést. Merthogy itt nyilvánvalóan összeesküvésről van szó (nem elméletről).

Sebastião José egyébként azelőtt, hogy az 1750-ben hatalomra került József király szolgálatába állt volna mint külügyminiszter, Mária Terézia udvarában lébecolt öt évig, és osztrák nőt vett feleségül. Korábban Londonban szolgált, és a jelek szerint felszedett egy-két jó meg kevésbé jó ötletet is, állítólag beállt szabadkőművesnek is ... Felvilágosultságának köszönhetőek nem csak abszolutista elképzelései, hanem az is, hogy gyakorlatilag véget vetett az újkeresztények (pár száz éve kényszer-katolizált zsidók) hátrányos megkülönböztetésének és beszüntette az autodaféket, igaz, az Inkvizíciót azért nem oszlatta fel.

Nos, ez a cseppet sem szívbajos, de azért néhány szimpatikus tulajdonsággal is rendelkező Sebastião José nagyon nem csípte a királyi szeretőt. Na nem, mintha a házasságtörés intézménye ellen lett volna különösebb kifogása, ilyesmi eszébe se juthatott egy felvilágosult politikusnak, és sejthetően személyes ellenszenvet sem táplált a hölgy iránt, egyszerűen utált minden régi arisztokratát, mert bennük látta a portugál társadalom modernizálásának legfőbb kerékkötőjét. Márpedig ő modernizálni akart. A Távora-család (címerük itt balra) bűnbakká avatása kézenfekvő megoldásnak tűnt arra, hogy úgy ráijesszen a reformok ellen ágáló nemességre, hogy azoknak pár generációra elmenjen a kedvük a kekeckedéstól, így kapva kapott az alkalmon, hogy a merényletet ráverje a famíliára, akár ők álltak mögötte, akár nem. Ha egyáltalán volt merénylet. Vagy bármilyen összeesküvés, ugyebár.

Sebastião José-nak nem volt nehéz elhitetnie a beszari királlyal, aki még mindig a földrengéstől való rettegésben élt, hogy a féltékeny férj próbálta kinyiffantani, főleg azután, hogy a titkosszolgálat félelmetes gyorsasággal előkerített két egyént, akik kínvallatás hatására töredelmesen beismerték, hogy a Távorák bérelték fel őket a merényletre, és ha az sikerrel járt volna, az összeesküvők José Mascarenhast, Aveiro hercegét ültették volna trónra. (Nem tehetek róla, hogy itt mindenki József, elég gyakori név ez odaát még ma is.)

A miniszterelnök a lefogott „merénylőket” gyorsított eljárásban elítéltette és már másnap felköttette, nota bene, még azelőtt, hogy nyilvánosságra hozták volna a királygyilkossági kísérlet tényét. De sietős volt valakinek, nem gyanús? Az elkövetkezendő hetekben az egész népes Távora-családot és csatolt részeit letartóztatták: a família fejét, Alvor hercegét, feleségét, Leonor de Távorát (jobbra fent) összes gyermekükkel, sőt unokájukkal egyetemben, valamint az oldalági rokonokat, szövetségeseket, plusz Leonor asszony jezsuita gyóntatóját, Gabriel Malagridát (itt balra) is hűvösre tették. (A cselédséget sem kímélték, de ezekről a szerencsétlenekről a történészek nem nagyon szoktak megemlékezni.) Azért ez meglehetősen szokatlan eljárás, még ha összeesküvésről lett volna is szó, nagyon az írmagjukat is kiirtom-féle gondolkodásmódra vall.

Az egész bagázst hazaárulással és királygyilkossági kísérlettel vádolták meg, de úgy jártak el, mintha a merénylet sikerrel járt volna, vagyis maga a tény, hogy az uralkodó életben maradt, nem volt enyhítő körülmény. A vád a következő „bizonyítékokra” hivatkozott:

a)    A kivégzett merénylők beismerő vallomására (csak miért kellett őket olyan gyorsan eltenni láb alól?);

b)    A tényre, hogy a „gyilkos” fegyver Aveiro hercegének tulajdona volt;

c)    Valamint arra feltételezésre, hogy csak a Távorák tudhatták, hol jár a király éppen tilosban, hiszen Teresa, a szeretője az ő családjuk tagja (lehet, hogy akkoriban divat volt a férjet és az egész rokonságot is beavatni egy ilyen liezon részleteibe, de ez azért kissé durva). Megjegyzendő, hogy szegény Teresát ugyanúgy letartóztatták, mint a többieket, szóval Józsefünk nem lehetett valami nagyon szerelmes belé.


A Távorák tagadtak, pedig őket se kímélték a börtönben, a férfiakból erőszakkal próbálták kipréselni a beismerő vallomást, de valójában édesmindegy volt, hogy mit mondanak, a bíró le volt kenyerezve, és a miniszterelnökkel szembemenni senki nem mert többé, ugyan kinek lett volna kedve kockáztatni, hogy neadjisten róla is kiderüljön: benne volt az összeesküvésben? Ha az ország egyik legbefolyásosabb családjával ezt lehet csinálni, ha se a nőket, se a gyerekeket nem kímélik, akkor ott kisebb figurák számára fű nem terem.

Az ítélet alapján az egész családot, nőkkel és gyerekekkel együtt ki kellett volna végezni, de a királynénak, Mariana Vitória de Borbón-nak és a trónörökösnőnek, Maria Franciscának azért ez már sok volt, utóbbiak nagy részének kieszközölték a kegyelmet a királynál. A márkiné, a család tulajdonképpeni feje (mert a férje mellette másodhegedűsnek számított) azonban nem úszhatta meg.

1759. január 13., Lisszabon közelében, a Belém-torony mellett:

A Távora-család nyilvános és még a kor ízlése szerint is brutális kivégzése. A férfi elítélteket kerékbe törték, aztán lefejezték őket, és holttestüket máglyára vetették, a hamut pedig szétszórták a Tejo folyóban. Nem csupán kivégezték őket, hanem még a feltámadás reményét is el akarták venni tőlük, akkoriban a hamvasztás nem számított bevett gyakorlatnak. (Leonor nagyasszony annyi kedvezményt kapott, hogy őt „csak” lefejezték, nem törték kerékbe.)

A (sajnos) felejthetetlen látványosság címzettjeinek, a portugál arisztokráciának mindezt végig kellett néznie. Aki nem azzal volt elfoglalva, hogy valahogy visszafojtsa a hányingerét, az közben azon gondolkodhatott, hogy mennyire nem szeretne az abszolút királyi hatalom (értsd: Sebastião José hatalma) ellen lázadozni, inkább olyan kicsire húzta össze magát, amennyire csak lehetett, és villámgyorsan beállt a bólogatójánosok rendjébe.

Aveiro hercegének palotáját földig rombolták, és sóval hintették be, a Távora névnek még az említését is megtiltották (persze a történelem már csak ilyen, ma többen emlékeznek a nevükre, mint szinte bármely más arisztokrata családéra).

A jezsuita Malagrida olyan büntetést kapott, mint a meggyőződéses eretnekek szoktak, elevenen égették meg, pár nappal később pedig az egész jezsuita rendet betiltották. (Erre Mária Terézia sokkal később, csak 1777-ben kerített sort.) Javaikat elkobozták, szerzeteseiket száműzték, mégpedig nem csak a szárazföldi Portugáliából, hanem minden gyarmati területről is. (Ez egy kicsit a templomos rend feloszlatására emlékeztet, azzal a sajátos poénnal, hogy Portugália az egyetlen ország, ahol a templomos rend Dénes királynak köszönhetően tulajdonképp nem szűnt meg ...)

A ki nem végzett családtagok (tehát a nők és gyerekek) életfogytiglani kolostorfogságra cserélhették a halálos ítéletet, ez a sors várt az Alorna-családra és Aveiro hercegének lányaira is. I. Mária királynő, aki soha nem értett egyet a Távorák ilyetén megbüntetésével, trónra kerülése után megkegyelmezett nekik.

Sebastião José volt az egyedüli, aki az egész történettel jól járt, az összeesküvés hatékony kinyomozásáért és a felelősök megbüntetéséért megkapta az Oeiras hercege címet, 1770-ben pedig Pombal márkija lett: ma is ezen a néven emlegetik, és szobrát Lisszabon egyik leghíresebb terén kerülgetik az autósok.

A portugál történelem egyik legnagyobb hatású államférfiújaként tartják számon, érdemei számosak, ez vitathatatlan, de amit a Távorákkal művelt, az még akkor is abszurd, ha tényleg ők (vagyis valamelyikük) követték el a sikertelen merényletet, ami máig rendkívül kétséges.

59 komment

Címkék: merénylet portugália koncepciós per pombál márki távora család

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

taser 2011.10.18. 08:53:44

Hát nem mondhatnám, hogy vidám reggeli olvasmány volt de minden tiszteletem a poszt íróé. Gratulálok.

Titus Pullo Urbino 2011.10.18. 09:22:49

Laza reggeli matiné, árulással, gyilkolással, a monitorból lassan csordogáló vérpatakkal. Köszi GM, izgalmas olvasmány olvt! A cikkel kapcsolatban megfogalmazódott bennem a kérdés. Akkor ez most így hogy? Vegyem ki a gyerekeimet a jezsuita iskolából? Kitűnő tanuló mind a kettő, sajnálnám...

marvlev 2011.10.18. 09:41:47

Nagyon érdekes cikk volt, köszi!

vén betyár 2011.10.18. 10:18:36

Pombal márkit joggal tarthatják mindezek után a portugál történelem egyik legnagyobb hatású államférfijának.
Ott a pont és ott a szobor!
Igy megtervezni és kivitelezni az újjáépitőmunka gazdasági alapjainak megszerzését, egyben némi alattvalói együttműködési készséget is elültetni az esetleges másként-gondolkodókba - mesteri.
A korabeli lőfegyvereket ismerve, a merénylet művészi kivitelezése abban rejlik, hogy csak megsebesitették a célszemélyeket.
Nem tudom, hogy mivel vehették rá a merénylőket a támadásra, de hogy ők nem sokáig élvezhették munkájuk gyümölcseit, az biztos.

Nagyon érdekes, elgondolkoztató irás egy /általam legalábbis/ kevésbé ismert eseményről.

Köszönet és gratula!

juditmanó 2011.10.18. 10:26:08

Gratulálok Glória, nekem igazi Bildungslücke befoltozás volt a posztod, Portugália mindig kimaradt az olvasmányaimból, megálltam a spanyol határnál :). A kerékbetörős kép különösen durva volt így délelőttre.

hazitroll 2011.10.18. 10:49:40

Sokkal inkább csak átfutottam, mint elolvastam még, de biztosan érdemes lesz alaposan elolvasom is!
Köszönöm az ismeretterjesztést!

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.10.18. 11:03:41

@Mindenki: Valóban nem egy habkönnyű téma, azokat a szexcsatákra tartogatom :-)

@Titus Pullo Urbino: Miért is kéne kivenned őket a jezsuita iskolából? A tanításhoz mindig értettek.

Kismy 2011.10.18. 11:43:21

egyszerű, gyors és korrekt megoldása a problémának. csak nehogy tanuljanak belőle...

@Gloria Mundi: kegyednek pedig óriási gratula és köszönet!

hiryu2,0 2011.10.18. 12:07:28

Gratulálok! A lisszaboni földrengés azért ismert volt előttem, de a sztori folytatása a keréktöréssel bezárólag már nem:)

///hmm,egy jó kis novemberi verseny: ki ír véresebb posztot a reggeli kávé mellé?:))))//

Titus Pullo Urbino 2011.10.18. 12:24:51

@Gloria Mundi: jól is érzik ott magukat, engem most az zavart meg kissé, hogy október hatodikán nem volt ünnepség az iskolában. A jezsuiták furcsa és különc emberek.

@hiryu2,0: ha már "ír" és "véres", akkor ajánlom 1972. január 30-át, amikor a bátor brit ejtőernyősök szétlőtték az írek tiltakozó felvonulását, 14-en meghaltak (6 gyerek), többen megsebesültek, még az orvosokra is lőttek a bátor ejék. (Véres Vasárnap néven ismert a sztori.)

stoppos76 2011.10.18. 12:55:42

Nagyszerű poszt ismét.

Kicsit Sztálin évtás jutott eszembe Pombal márkiról.
Viszont az tény, hogy ezek után végre tudta hajtani a reformokat, nem nagyon lehetett ellenállás.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.10.18. 12:56:56

Gratula Glóriának; ami azt illeti, az apácás vonalat egy kicsit jobban is kibonthattad volna, vagy legalább belinkelhettél volna valami mozgóképes szakirodalmat :-)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.10.18. 12:57:49

@stoppos76:

De ugye nem tippeket akarsz adni a hazai, khm, reformereknek..?

Füredi 3.0 2011.10.18. 12:59:24

@Titus Pullo Urbino: Nincs baj a jezsuitákkal, csak pár százévenként elzavarják őket mindenhonnan. de aztán mindig visszajönnek.

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2011.10.18. 13:13:21

@hiryu2,0: Inkább ne! Már így is rám akarják verni a cégnél az összevérezett bútorok tisztítását!

Viszont a poszt tényleg jó, csak valami slusszpoént hiányoltam belőle. Kár, hogy a történelemnek nincs igazságérzete...

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.10.18. 14:17:05

@tiboru: Az apácás vonalat esetleg majd a szexcsatáknál kibontom, már így is elkalandoztam egy kissé, de gondoltam, ne csak szörnyűségek legyenek :-)

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.10.18. 14:20:39

@Papírzsepi: Max az lehet a slusszpoén, h Leslie L. Lawrence, a magyar ponyva királya egy könyvet is szentelt a Távorák szellemének, amelyet sajnos elolvastam, bár ne tettem volna :-P
Amúgy a portugál királyi tévé nagyon pöpec történelmi filmsorozatot készített az eredeti sztoriból, a legnagyobb színészeik közreműködésével. Nálunk is elkelnének az ilyen sorozatok, Barátok közt helyett.

stoppos76 2011.10.18. 14:23:40

@tiboru: Semmiképpen. Szerencsére ahogy nézem, sem a blogot, sem a történelem könyeket nem olvassák.

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2011.10.18. 14:31:34

@Gloria Mundi: hát, szerintem a Barátok Köztben egy véres kerékbetörős jelenet tutira komoly nézettségnövekedést eredményezne....

Amúgy a Lőrinc Laci-féle könyvet én is olvastam. Nem hagyott bennem mély nyomot; ha nem említed, eszembe sem jut.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.10.18. 14:36:46

@Papírzsepi: Én csakis azért vettem meg a könyvet, mert portugál vonatkozása volt, és a Távorák neve megütötte a szemem. Na, ezek a Távorák azok a Távorák. Még jó, h nem hagyott benned mély nyomot.

taser 2011.10.18. 14:40:56

@Gloria Mundi:

Hát hogy kevés testőrséggel ment félrek..ni az nem lep meg. Szól a fáma olyan politikusról aki még a mellékhelyiségbe se ment ki, ha előtte nem nézték át. Bezzeg a "szépasszonyvölgybe" elég volt neki egy sofőr meg egy kísérő. Rossz nyelvek szerint a Miguel Cabalerro golyóálló inget akkor se vette le :)

Bárki aki blog komment olvasása közben magára vagy a főnökére ismer az kizárólag csak a véletlen műve lehet. :)

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.10.18. 15:08:11

@taser: Márpedig ebben nincs valami sok logika, hogy a pasik ennyit kockáztatnak, ha a nőjükhöz mennek, főleg egy olyan uralkodó esetében, akinek a viszonyáról nyilván mindenki tudott az udvarban - vagyis a sátortáborban.

hazitroll 2011.10.18. 15:42:23

@Gloria Mundi: Férfiként mondom, hogy a férfiakban egyáltalán nincs logika, más esetekben sem.

hazitroll 2011.10.18. 15:44:27

Azt lehet tudni, hogy a jezsuitákat milyen indokkal tiltották ki? Azért Portugália egy erősen katolikus ország, a jezsuiták meg egy nagyon befolyásos, katolikus rend. Lehet, hogy csak az én ismereteim sekélyesek, de ez nekem nem áll össze.

xstranger 2011.10.18. 15:47:01

@Gloria Mundi: Csak annyit kell megerteni hogy minden ferfit a farka iranyit, onnantol kezdve minden teljesen logikus.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.10.18. 15:48:41

@hazitroll: Nem innen tiltották csak ki őket, Mária Terézia is megtette, ahogy említem a posztban, pedig a Habsburgok is naggyon katkók voltak. De majd utánanézek, hogy pontosan mi volt az indoklásban.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.10.18. 15:50:30

@hazitroll: @xstranger: Ezt halványan sejtettem, de jólesik tőletek is hallani, akarom mondani olvasni ;-)

ace22 2011.10.18. 16:21:15

A jezsuiták teljeskörü ki- és betiltása a "Misszió" c. filmet idézi fel bennem, ott 1767-ben, I. József Emmánuel alatt teszik ki a szűrüket az Amazonas menti missziókról, szintén a haladás nevében.

@hazitroll: Nemcsak kitiltották őket mindenhonnan, később fel is oszlatták a rendet. Aztán újraalakult, ma már megint léteznek...

@xstranger: Azaz haltermészetűek? Nem a fejük irányítja őket, hanem...

Kullancs1983 2011.10.18. 16:50:18

Szerény történelmi ismereteimből rémlik valami olyasmi, hogy a jezsuiták Dél-Amerikában hajlamosak voltak a kikeresztelkedett indiánokat pártolni a telepesekkel és a nemességgel szemben, amiért is elég rossz szemmel néztek rájuk. Lehet hogy ezért? Ausztriában meg a befolyásukkal volt baja a császárnőnek, nem a birodalomhoz voltak hűségesek, hanem a rendhez és az egyházhoz.
(ha már itt tartunk, más is hallott arról, hogy a Dél-Amerikába küldött magyar jezsuiták rovásírással írtak haza titkos jelentéseket és útleírásokat?)

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2011.10.18. 17:31:28

@xstranger: @Gloria Mundi: Egy fenét. A valóság az, hogy a férfiembernek van:
- Feje, hogy logikusan gondolkozzon
- Farka, hogy szaporodhasson
- Gyomra, hogy jóllakhasson.
Az egyetlen gond, hogy nincs elég vér hozzá, így a háromból egyszerre csak egy működik...

Minusz 2011.10.18. 17:46:12

Gratula a cikkhez!

Én csupán abba kötnék bele hogy a Richter-skálának nincs "maximális fokozata", felfelé nyitott a skála.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.10.18. 18:44:59

@Kullancs1983: Pombal 1759-ben írta alá a jezsuiták Portugáliából való kiűzésére vonatkozó rendeletet, és abban arra hivatkozik, hogy a jezsuiták úgy viselkedtek, mint önálló (autonóm) hatalom az államon belül. Egy évvel később Brazíliából is elküldte őket, és amit említesz, az nyilván szerepet játszott ebben. Pombal abszolutista törekvéseivel nem fért össze az Egyház egyik rendjének ilyen önállósága (egyáltalán, az egyház túlságos befolyása nem illett a terveihez): a jezsuiták tényleg a pápának engedelmeskednek csak. Ez egyetlen abszolutista uralkodónak (vagy helyette irányító kormányzónak) se tetszik.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.10.18. 19:00:56

@ace22: 1773-ban szüntették be a rendet, és 1814-ben alakult újjá.

@Papírzsepi: Hát, ez szörnyű :-P

@Minusz: Jogos.

hazitroll 2011.10.19. 08:34:46

@Gloria Mundi: Ha szeretnéd, lemilbulin hangos szóval is elmondom :)
A jezsuitás infót pedig köszi, teljesen logikus és érthető az indoklás végülis.

stoppos76 2011.10.19. 09:21:43

@Papírzsepi: Érdekes figyelni, hogy hogyan lesz egy merényletből kommentpornó. :)

Titus Pullo Urbino 2011.10.19. 12:39:58

@stoppos76: @hazitroll: @Gloria Mundi: @Papírzsepi: lassan már a tizennyolcas karikát is kiteheti a lemilblog. Ez a nyílt cekcuális utaláslánc felháborító, gusztustalan és dekadens, tiltakozom! Hagyjuk a szekszualitást a hanyatló nyugat ópiumának!

rognork 2011.10.19. 12:43:21

Szvsz teljesen jól csinálta az ipse.

juditmanó 2011.10.19. 15:52:59

@stoppos76: és marcipán meg én mégcsak nem is szóltunk bele :PPP

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.10.19. 16:00:28

@rognork: Melyik ipse és mit csinált jól?

@stoppos76: Már a merényletnek is köze volt a szexhez, ha jól emlékszem. Vagyis el akarták hitetni, hogy van hozzá köze.

@juditmanó: Tényleg, miért nem? :-)

hiryu2,0 2011.10.19. 23:36:02

Hmm és Portugália szegfűvel lesz?

hiryu2,0 2011.10.19. 23:37:26

jaigenés..... vmi konkretum.... errefele jó ha egy hónappal előbb kikérem a szabit...

hiryu2,0 2011.10.19. 23:38:02

mármint a lemilivászat tervezett helye és ideje?

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2011.10.20. 07:12:13

@hiryu2,0: meghívód van a lemilbuli.blog.hu/ -hoz? Látom, nincs, küldtem egyet. Ott szerveződik a dolog. Amúgy Nov. 5. 18:00, Budapest.

stoppos76 2011.10.20. 09:12:40

@Gloria Mundi: Ha belegondolsz az egész a szexről szól. A Távora család is meg lett b...va végül.

hazitroll 2011.10.20. 09:30:40

@stoppos76: Egyetemen volt egy közismereti tárgyunk, Találmányok és érdekességek. Az előadó szerint a világban előforduló technikai-technológiai találmányoknak két oka volt: a szex és a Microsoft.
Én a tárgy felét nem értettem :)

taser 2011.10.20. 09:46:19

@stoppos76: :)

Csatlakoznék az előttem szólókhoz. Már a régi görögök felfedezték, hogy a világtörténelemre a legjelentősebb hatást a három "P" gyakorolja. :)

stoppos76 2011.10.20. 15:21:20

@hazitroll: @taser: És ha már az IT-s vonalnál tarunk az élet leképződik a Mario játékban. Pénzt felszedni, hercegnőt megdönteni, gombát megenni. :)

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.10.20. 16:13:54

@hiryu2,0: A 74-es forradalom? Hát, annak a katonai részét nem merném előttetek prezentálni. :-) Sztem van erre alkalmasabb ember. A nemzeti ünnepen publikáltam egyébként posztot a portugálos dolgok blogomon:
portugalosdolgok.postr.hu/akiknek-tetszett-forradalmat-csinalni-37-eve-fogalom-az-aprilis-25

Lucius Flavius Arrianus 2011.10.22. 08:19:30

A poszt kitűnő. A kicsiny európai tabló pedig egészen remek.
A jezsuiták egész története kitűnően példázza azt, hogy mi történhet egy magasan képzett, fegyelmezett és elkötelezett szellemi elittel akkor, ha eléri a relativizmus és az indoktrináció. Amit az európai iskolarendszerért, oktatási metodikákért tettek, az felbecsülhetetlen jelentőségű. Kevesebben tudják, de ők teremtették meg a modern színházművészet alapjait a passiójátékokban, a szcenikában és a dramaturgiában.

ace22 2011.10.22. 16:12:40

@taser: Görög vonal: a logika jobb, mint a szex, de ezt nem tudták bizonyítani... :-)

tomibatyo 2011.10.23. 15:08:51

Egy apró észrevétel: Mária Terézia nem volt császárnő. Magyar és cseh király volt, de német-római császárnak nem választhatták meg (a férje lett az), osztrák császárnak meg pláne nem.

U.i.: Kösz az újabb érdekes posztért!

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.10.23. 15:25:58

@tomi1987: Jé, ezt nem tudtam, de tényleg. Köszi. Bár mindenütt Kaiserin-ként hivatkoznak rá, ha jogilag nem is volt az.

tomibatyo 2011.10.23. 15:30:12

@Gloria Mundi: Kérlek! A jó úttörő ott segít ahol tud! :)

hazitroll 2011.10.24. 11:50:07

@ace22: Szerintem a szex jobb, mint a logika, de ezt sem tudnám bizonyítani.

bloggerman77 2011.10.26. 00:50:51

@Gloria Mundi:

A Kaiserin császárnét is jelent, lásd: Kaiserin und Königin Elisabeth, vagyis Sisi, Francjóska neje.

bloggerman77 2011.10.26. 00:54:45

A Távorák kivégzése Pombal felvilágosult elvei ellenére virtigli középkori volt.

De nálunk is volt ám ilyen: Zách Felícián Károly Róbert elleni merénylete után a teljes Zách nemzetséget harmadíziglen kivégezték, és ott szó szerint unokatestvéri szintig aggastyánoktól a csecsemőkig bezárólag mindenkit kivégeztetett jó Károly Róbertünk, pedig a merénylet során a királyné három újja nyisszant le, más sérülés nem volt.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.10.27. 20:51:37

@bloggerman77: Csak furcsa MT-ról mint csatolt részről beszélni :-) De jogos.

Ritka undorító dolog ez, ha egy egész családot kiirtanak. Főleg ilyen nulla merényletért. De a jelek szerint baromira mindegy, h mi lett az eredmény, a tett szimbolikus mivolta miatt ekkora a megtorlás.

Bicepsz Elek 2014.11.24. 23:13:56

Szabadkomuves osszeeskuves...
süti beállítások módosítása