Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) usa (54) USA (7) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

Különlegesek: a 90. önálló zászlóalj

2013.01.15. 12:03 Hiryu 2,0

element-790556-misc-003[1].jpg 

 

Ha a "különleges" szót halljuk meg egy katonai alakulattal kapcsolatban, lelki szemeink előtt szinte biztosan  izmos fiatalemberek jelennek meg, akik  mesterei a halálnak. Ők azok, akik csúcskategóriájú fegyvereikkel kezükben, kiváló kiképzésüknek hála képesek az ellenséget pillanatok alatt halottá változtatni. Ez az alakulat nem ilyen. Állománya sorozottakból áll, kiképzése, felszerelése talán épp csak átlagos. Viszont a halottakat jobban ismerik, mint a legtöbb elitkatona. Feladatuk sem az, hogy másokat megöljenek - épp ellenkezőleg: ők a halottakat adják vissza az élőknek.

Valóban még a nagy orosz hadvezér, Szuvorov mondta, hogy a háború nincs befejezve, amíg nem temették el utolsó elesett katonáját. A hadisír-gondozó tevékenység pedig nem fejezhető be, amíg nem állapítják meg minden elesett katona nevét. „Senkit nem felejthetünk el, semmit nem feledhetünk el.” Nem szabad, hogy ez csak üres szó legyen.

 

Sokat gondolkoztam, hogy  a Don-kanyarról akár csak érintőlegesen is, írjak-e valamit. Nem akartam, arra gondolva hogy a média tele lesz  a témáról szóló cikkekkel. Igazam is volt, de akkor belebotlottam egy blogbejegyzésbe a fenti alakulatról, és az egyik dolog hozta a másikat...

Pénzt is szánnák rá. Ha elvinnének engem egyszer oda. Mondtam is a fiamnak, sehova nem vágyok, csak oda (sír). Ahol eltűnt...amit írnak. Mert én ide kimegyek a szovjetok sírjához, viszek virágot. A férjem sírját látom, s találom örömem őbennük. Mert hátha talán ott is tesznek az én férjem sírjára. Ott is gondozzák. De még máma is várom... „

http://annyit.blog.hu/2013/01/14/mert_en_ide_kimegyek_a_szovjetok_sirjahoz_viszek_viragot

 

 

 Nem fogok adatokkal zsonglőrködni, mekkora volt pontosan a második világháborús emberveszteség a Szovjetunióban a hadviselő felek részéről.. Mindkét oldalon vannak olyanok, akik ezeket a veszteségeket megpróbálják kisebbíteni, vagy épp az  íróasztal  mellett ülve zsonglőrködnek a számokkal. Lelkük rajta. Az én véleményem róluk csak ennyi:

 Csak egy éjszakára küldjétek el őket;
Gerendatöréskor szálka-keresőket. 

 

 

 A második világháború idején a Vörös Hadseregben ez az utasítás volt érvényben:

Rendelkezés a pótolhatatlan személyi veszteségről és a Vörös Hadsereg személyi állománya háborúban hősi halált halt tagjainak temetéséről” irányelve,és a Szovjet Honvédelmi Népbiztosok Parancsnoksága 1941 Március 15 én kelt № 38 utasítása szabályozza .Ezért ez a parancs „Alapokmány” melyet a parancsnok ad ki, foglalkozott a roncsok felkutatásával, összegyűjtésével, és a földi maradványokkal a halálozás helyszínén. A temetés megtörténte előtt a halottak ruházatából kivették személyi irataikat (Vörös Hadsereg katona könyvüket, párt tagsági és komszomol tagsági igazolványaikat és így tovább)ezeket a dögcédula egyik felével együtt összeszedték és elküldték az egység adminsztrációs részlegének, a dögcédula másik fele a holttesttel kellett maradjon. A halottakat megfelelő mélységű sírba kellett eltemetni. (ennek mélysége nem lehetett másfél méternél kevesebb). A sírhalom fölé másfél méterre piramis alakú  obeliszket állítottak, tetején csillaggal, ezek együttes magassága másfél méter volt.Általában szinte törvény szerűen a rendelkezésre álló olcsó anyagokból, fából és kőböl készültek. A piramisra vagy beleégették, vagy ráfestették a sír sorszámát. Az esetek többségében az ilyen típusú temetések katonai temetőkben történtek. Tömegsírba való temetkezés során, a temetési könyvben, az elhunyt családnevével szemközti oldalon pontosan meg volt határozva a holttest helye a sírban,például " a tömegsír déli peremén, az első sorban, az északi szélétől a második sorban a harmadik, jobbra a felső „ és így tovább.A tábori egészségügyi intézményeik épületeinek háta mögé temették el a sebesüléseikbe belehalt szovjet katonákat, az Egészségügyi Intézmény vagy Kórház parancsnokának utasítására, pontosan az előbb említett szabályoknak megfelelően. A nehéz védelmi harcok során, melyekben a katonai egységek súlyos vereségeket szenvedtek, néha sietve kellett visszavonulni, nem volt alkalom a holtak tisztességes eltemetésére. Az offenzívák kezdetekor nem lehetett mindent elvégezni. Azokban az esetekben, ha az említett rendelkezéseket maradéktalanul végrehajtották, tervezett temetésről beszélhetünk, a holttesteket előre megtervezett helyen temették el, egyéni- vagy tömeg sírokban. Ilyenkor a sorállományt és a tiszteseket koporsó nélkül, a tiszteket pedig koporsóban helyezték végső nyugalomra.

http://szovjet-katona.ucoz.hu/publ/stati_na_vengerskom/az_orosz_szovjet_haborus_sirok_magyarorszagon_szerzo_elena_bole_part_2/2-1-0-127

  Legalábbis elméletileg. Ez az írás is szemérmesen céloz arra, hogy erre nem minden esetben került sor. Valójában tömegsírok sora maradt hátra, bennük a  sebtében elhantoltakkal.  Ez is egy olyan téma volt, amit a "virágzó szocializmusban" nem feszegetett a politikai vezetés, messze nem tettek meg annyit, hogy kiderítsék katonáik sorsát, mint például az amerikaiak Vietnam után.

De az idők változtak:

 

A Szovjet Kommunista Párt Központi Bizottságának állásfoglalása 1989/01/17 felszólítást tartalmaz "az elesett katonák felderítetlen sírjainak, neveinek azonosítására,továbbá a temetetlen holttestek felkutatására azokon a területeken, ahol harci tevékenység folyt, a tömegsírokban eltemetettek névsorának pontosítására " . A Szovjetunió valamennyi régiójában katonai komisszárok és katonai alakulatok , komszomolisták , veteránok és a társadalmi szervezetek  részvételével adatgyűjtő munka kezdődött: a katonai archívumokban, katonai népbiztosságokban a Nagy Honvédő Háború harcmezein a harci tevékenység során el nem temetett holtak maradványainak exhumálására és eltemetése, személyazonosságuk megállapítása céljából, a földi maradványok eltemetése végett a végső tiszteletadás megadásával.

 

  Felgyorsították az eseményeket azok a nemzetközi megállapodások, amelyeket a Szovjetunió, és jogutódjai kötöttek más országok kormányaival.

rzevor.jpg

Jelenleg az Orosz Föderáció az 1949-es genfi konvenció alapján 12 országgal kötött egyezményt a külföldi katonai sírhelyek gondozásáról. Vonatkozik ez többek között Finnországra, Németországra, Magyarországra, Szlovákiára, Csehországra, Romániára. Az okmány egyebek között előírja a hadifogságba esett és a lágerekben meghalt, és az Orosz Föderáció területén eltemetett hadifoglyok sírjai gondozását.”

Az okmány értelmében Oroszország fedezi a sírok és emlékhelyek gondozását. Az emlékhelyek kialakítása viszont az elesett katonák hazájának joga. Németország  kivétel, mert kötelezettséget vállalt a temetkezési helyek fenntartása és  hazai, illetve oroszországi új emlékhelyek kialakítására vonatkozólag.

„A katonai sírok gondozása érdekében létesült német szövetség 1918 óta foglalkozik a problémával. Oroszországban 1992 óta, amikor egyezményt írtak alá, az orosz szakemberekkel közösen 250 ezer német katonai személy földi maradványait exhumálták, de nem küldték azokat a katonák hazájába, hanem orosz területen létesített külön temetőkben újratemették. Jelenleg 21 ilyen temető létezik, legtöbbjük a mai Kalinyingrád megye területén.”

Számottevő német katonai sírhely található Pszkovban, Novgorodban, Krasznodar  megyében és Rzsev környékén, ahol 1942-1943-ban a rzsevi csata bontakozott ki. Ott máig újratemetik a német és szovjet katonák földi maradványait..

 

„A Rzsev alatt elesett német katonák temetője kétségtelenül különleges hely. Rendezett temető, ott napjainkban is katonák földi maradványait temetik, a temetőben vagy közvetlenül a szovjet katonák sírjai mellett. Amikor csak kezdődött a munka, minden olyan problematikus volt. De mégis ésszerű döntés született, hogy ott egymás mellett temessék el a szovjet és német katonákat. Hadd lássa mindenki, hogy mihez vezetett ez a háború.”

 

 

rzsevgerman.jpg

 

Bár legyünk őszintén, ennek sokan nem örültek:

http://english.pravda.ru/news/russia/02-10-2002/13786-0/

 

Vagy épp ami halottjaink:

rudkimo1.jpg



 

Miután a boldirevkai MKKT – méretei folytán – nem volt képes további exhumált maradványokat fogadni, a kijelölt Kormányközi Hadisírgondozó Vegyesbizottság 1999-ben döntött egy újabb oroszországi magyar központi temető létrehozásáról.
Az oroszországi partnerszervezet, a „Vojennije Memoriáli” Katonai Emlékmegőrző Nemzetközi Együttműködési Társaság – eleget téve a magyar fél felkérésének, – 1999. szeptemberében négy lehetséges változatot nyújtott be elbírálásra. Közülük a Vegyesbizottság a Rudkino település melletti 3,5 hektár területen megépítendő temető-emlékhely megvalósítása mellett döntött. A Honvédelmi Minisztérium Humán Intézményrendszert Felügyelő helyettes államtitkárának jóváhagyását követően, 2000 tavaszán kezdődtek meg az építési munkálatok.
A központi temető építése 2002 tavaszán fejeződött be. Az objektum műszaki szemrevételezése 2002. június 25-én történt meg. A területen található temetkezési helyeken kívül a terveknek megfelelően megépült a kiállítási és gazdasági épület, a kápolna és a központi sétány.
A II. Magyar Központi Katonai Temető az egykori hadműveleti területen, illetve a felvonulási- és visszavonulási körzetekben életüket vesztett katonák végső, méltó nyughelye. 
A 2003. május 28-án felavatott rudkinói II. Magyar Központi Katonai Temetőben eddig 19.110 elhunyt magyar honvéd földi maradványi kerültek újratemetésre. Az elmúlt esztendőben végrehajtásra került 205 magyar katona földi maradványainak exhumálása, újratemetésükre 2011. november 15-ig került sor.
A hősi temető területén eddig 1267 gránittábla került felállításra, amelyeken 12.595 elhunyt magyar honvéd és munkaszolgálatos, illetve 44.331 eltűnt magyar katona neve van felvésve. Határozott szándékunk, hogy folytatjuk az orosz hadműveleti területen elesett és eltűnt magyar katonák neveinek gravírozását. Ennek eredményeként 2011-ben további 5012 eltűnt magyar katona neve került gránittáblára.

 

index_clip_image004.jpg

 

 Ezzel párhuzamosan Oroszországban is megerősödött az elvárás a társadalom részéről, hogy rendezzék halottaik és az eltűntek sorsát. Így jöhetettek létre olyan alakulatok, mint például  a speciális feladatkörű 90. önálló zászlóalj. Sajnos róluk  nagyon kevés információt találtam, az utolsó hírem is 2010-es keltezésű. amiben az illetékes épp azt a hírt tagadta, hogy feloszlatnák őket. 

Az alakulat

1.jpg

 

Az egység létrehozását a 2006. december 26-án rendelték el, és 2007 április elsején alakult meg. Feladata a második világháborús sírok feltárása a leningrádi és a a kalugai körzet területén. Maga a zászlóalj kifejezés igencsak megtévesztő: hivatalosan 180 főből áll, de legtöbbször alig van az állomány félig feltöltve. Nem harcoló alakulat, fegyvereiket a legközelebbi katonai egység őrzi, Állomáshelyük Szt.Pétárvár közelében, Mga városban egy felszámolt légelhárító ezred laktanyájában található.

proba.jpg

A leírások szerint abban az időben szállásuk, ellátásuk jobb volt mint sok alakulatnak az orosz seregben. Ennek az alakulat elzártságán és kicsiségén kívül /így a tisztek nem különültek el annyira a sorállománytól/ az is az egyik oka, hogy a munkájuk a tavaszi olvadásoktól a fagyok beköszöntéig tart, sokszor nagyon nehéz körülmények között.

 


fele.png 

A képen az alakulat újoncai, eskütétel után.

 

A feladat

 

  sírokper2.jpg

"...A tiszteletteljes magatartást az elesettek földi maradványaival szemben kifejezi a kihantolási folyamat alapos régészeti elvégzése, melynek végeztével az ásatás, kihantolás helyén nem maradnak földi maradványok, lehetővé teszi a maradványok külön konténerekbe való elhelyezését, az emberi csontváz felépítésének rendjében,a szállítás és a későbbi eltemetés maximális kegyelettel való végrehajtását.

sírok3per2.jpg
Különösen fontos az archeológia szabálya szerint elvégezni a kihantolást, mivel enélkül a katona személyazonosságát pontosan nem lehet megállapítani, és más fontos információk is elvesznek.


A temetkezések dokumentálásak fontos lépései vannak, mint például a munka megkezdésétől az exhumálás befejezéséig, az áthelyezés idején, ugyanígy a végső tisztelet adás elvégzése után is.
 Szabványos dokumentumok mellett a a felek hivatalos levelezésének, melyben lehetővé teszik az áthelyezést , tartalmaznia kell részletes tájékoztatást a temetkezés állapotáról az exhumálási munka előtt, beleértve a helyi lakosoktól szerzett feljegyzések rögzítését. Nagy értéket képviselnek az exhumálásokról készült jegyzőkönyvek

adminisztvált.jpg

sírok4per2.jpg
Az orosz hadisírkutatók meggyőződése, ha tömeges temetkezésről van szó, nagyon fontos minden egyes holttest pontos elhelyezkedésének meghatározása, a csontváz sérüléseinek feltárása, valamint a személyes és más tárgyak megőrzése.

  searchbatallion67670per2.jpg


Az ilyen alapossággal végzett munka gyakran lehetővé teszi  az áldozatok  egyedi azonosítását.

searchbatallionzsák.jpg

Az exhumálási munka végső fázisában  a jogi aktus lezárul, melyben megnevezik az áttemetés pontos dátumát, annak helyét és formáját, az áttemetett és újra elhantolt holttestek mennyiségét, a végső búcsúztatási szertartás  időpontjával együtt.

 searchbatalliontemet.jpg
Minden dokumentum fontosságát a benne őrzött információ jelentősége határozza meg, ami a jövőben hasznosnak tűnhet, és nagyon értékes lehet az elesett katonák hozzátartozóinak, valamint a parancsnokságok által felhatalmazott azon személyeknek, akik a temetkezések kérdésével és nyilvántartásával foglalkoznak. A visszaállított nevek  sorsát a listán feltétlenül  ellenőrizni kell, és a forrásokban is . (az OBD "Memorial" is rendelkezésre áll). Mindez azzal függ össze, hogy a halott katonák névsorának összeállítása során is voltak tévedések, és  az ilyen esetek nem ritkák. Lehetséges, hogy  az exhumálás  során  kihantoltak  száma  eltér az ismert adatalistáktól..."

 

forrás: http://szovjet-katona.ucoz.hu/publ/stati_na_vengerskom/az_orosz_szovjet_haborus_sirok_magyarorszagon_szerzo_elena_bole_part_2/2-1-0-127

 

A zászlóalj 2006-2010 között feltárta 5417 szovjet és két ellenséges katona sírját.

Megtalált 166 kitüntetést, azonosított 360 holttestet akik közül hétnek sikerült felkutatni még élő rokonait.

Feltárt és hatástalanított 5278 fel nem robbant robbanószerkezetet 176 kézifegyvert.

 

searchbatallion67674w.jpg

40 komment

Címkék: szovjet különlegesek ii világháború

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

neutor 2013.01.15. 13:09:25

ez hianypotlo volt! gratula.

Flankerr 2013.01.15. 14:06:28

Csatlakozom, az ilyen posztok miatt (is) kedvelem az oldalt.

gatsy 2013.01.15. 14:44:13

Egy újabb szelet...
Kösz!

nevem van 2013.01.15. 14:47:03

Én is elmentem oda, ahol nagyapám meghalt a háborúban. (A szakszerű 'hősi halál' kifejezést valamiért nem érzem megfelelőnek). Hihetetlen módon gyakorlatozó katonákba botlottunk, annak a hadseregnek a katonáiba, amely ellen nagyapám is harcolt, amíg élt. Nagyon előzékenyen, tisztelettel próbáltak segíteni nekünk a hely megtalálásában, ahol meghalt, a tisztjük pedig szalutált és kezet csókolt anyámnak. Szép történet, bár szomorú apropóból.
Egyébként olvastam, hogy a második világháború alatt hivatalos angol tiszti delegáció látogatott az (ideiglenesen) németek megszállta Franciaországba. Kitaláltátok: hadisír ügyben voltak ott, fogadták is őket s természetesen békésen el is távozhattak.

stoppos76 2013.01.15. 14:49:02

Nagyon jó poszt. El is szomorodtam, rendesen.

Minorkavidor 2013.01.15. 16:37:47

Tanulságos, megható, érdemes elolvaSNI. köszönöm.

mis 2013.01.15. 17:20:00

A zászlóalj 2006-20010 között feltárta 5417 szovjet és két ellenséges katona sírját.

Itt vagy valamit elírtál, vagy 0,3 katonát hantolnak ki évente. :)

Hiryu 2,0 · http://theidf.blog.hu/ 2013.01.15. 17:24:27

@mis: ennyit az okostelefonról szerkesztésről..
thx.

mis 2013.01.15. 17:33:05

most már jobb hatásfokkal dolgoznak :)

smartdrive 2013.01.15. 18:40:16

ennyi pénzből már meglenne a rák gyógyszere

csorsza 2013.01.15. 18:47:17

Az oroszok sok penzt koltenek erre, milliardokat, most fejeztek be a Kerepesi uti orosz teneto felujitasat, es videken is (Szfv, siofok, stb.) is kesz van mar. Jo poszt volt, by the way.

Rosszindulatú Vászka 2013.01.15. 18:57:03

Érdekes posztt, kösz.
Talán kicsit oszlik ennek olvastán a köd azok fejében, akik a Szabadság téri szovjet emlékművet is újra felrobbantanák.

Bütyök 2013.01.15. 19:46:59

A magyar katonák sírjainak nyilvántartása:
www.hadisir.hu/

01234567 2013.01.15. 19:51:48

@Rosszindulatú Vászka: Ne reménykedj. Nem köd van a fejükben, sötétség.
Ami a posztot illeti, nagyon jó. Az érti meg igazán, aki tapasztalta (és ehhez elég a Youtube) mit jelent a orosz embereknek a Nagy Honvédő háború emléke. Amelynek külön himnusza van pl. És itt most nem a győzelemről a fasiszták felett, vagy nagyrészt nem arról van szó. Hanem az áldozatról, a hősiességről, arról az emberfelettiről, amit most már jobbára nagyapáik tettek a 2. világháborúban. És mostanában már hihetetlen jó, és reális filmeket lehet Orosz, FEHÉROROSZ(IGEN!!!) filmstúdióktól látni.

MagyarZizzi (törölt) 2013.01.15. 20:26:11

Nagyon szép dolog, bár én nem bírnám csinálni, de minden elismerésem a 90. zászlóaljnak! Magyarországon van hasonló kezdeményezés, vagy lehet hadisír-gondozásra jelentkezni? Ha igen, hogyan?

Naaaa! 2013.01.16. 02:53:36

Ukrajnában már a 70-es években eléggé rendben tartották és gondozták a II. vh.-s magyar katonai sírokat.

superedi 2013.01.16. 08:10:21

A férjem nagyija évtizedek óta keresi az apukáját. A Don - kanyarnál történt támadás utáni visszavonulás közben tünhetett el, hátha most megtalálják...hétvégén olvastam egy visszaemlékezést, ahol leírta a bácsi, hogy sok esetben nem csak a halottakat de a sebesülteket is hátra hagyták a -36fokos! hidegben, és a visszavonulás során sok maradványt láttak...a farkasok tépték szét a halottakat vagy a sebesülteket, akik nem tudtak védekezni...sajnos őket hiába keresi bárki..:(

01234567 2013.01.16. 09:11:31

@szvsz: Az egyszerű gyökér szempontja: Meglepő lett volna a Trianon-emlékmű helyreállítása az oroszoktól, ez került oda. (már csak így zárójelesen, az tipikus magyar 20. századi politikusokra vall, hogy a Trianon emlékművet az a kurzus állította oda, amely francia menedzselésben, román fegyverek segítségével került hatalomra, pont azok ellenében, akik azért is harcoltak, hogy a csonka ország térképe másképp nézzen ki.)
"A szovjet emlékműre a Magyar Köztársaság kormánya és az Oroszországi Föderáció kormánya között 1995-ben megkötött és 1996-ben életbe léptetett, a háborúkban elesett katonák és polgári áldozatok emlékének megörökítéséről, valamint sírjaik jogi helyzetéről szóló egyezmény vonatkozik."-amúgy meg ezért van még ott ahol van.

Hiryu 2,0 · http://theidf.blog.hu/ 2013.01.16. 11:15:53

Hmm... Teljesen off és szigorúan SZEMÉLYES közlemény, csak tisztázás végett, ami szerencsére nem érinti az ide leátogatók 99,5 százalékát.

Örülök annak, ha a bejegyzéseket olvassák, és kommentelik. Részemről ígérem, igyekezni fogok nem "sablon" témákat keresni ld.."milyentökkirályatigristank", bár ha valaki megírja, szívesen látjuk. Eddig is próbáltam kissé... hmm "kényesebb témát keresni" ld Deir Yassin, a hebroni mészáros, dachaui mészárlás.

Na itt jön a hasonlat: adva van a blogger, aki olyan mint a kocsmáros: a vendég elé tesz valamit.
- Ha erre a vendég azt mondja, nem értesz ehhez, a kiszolgálás lassú, én másként szeretem a sört, lehetne más mintája az abrosznak, oké.., az a kocsmáros akinek nem ez tetszik, változtat, nyit másik kocsmát, vagy klubkártyát kér a vendégtől.
/esetleg megvárja amíg a vendég elmegy és vállat von/
De...a jó kocsmáros nem hagyja, hogy az legyen az esti program, hogy rendszeresen páran szétverjék a kocsmát, csak mert az a szokás a szomszéd késdobálóban.
Tehát, mert néhány eset előfordult, és volt sértődés:
-témát kommentelni lehet.
- kocsmárost szidni, hogy nem jó a felszolgált ital hőfoka, lehet.
- elmagyarázni hogy a kocsmáros/másik vendég nem ért hozzá, így kellene csinálni, oké, legfeljebb a csapos is tanul.
- De... kocsmáros anyjának emlegetése, más vendégek összehasonlítása más fajú egyedekkel, testrészekkel, stb. azzal jár hogy jön a kidobótroll még akkor is, ha a kommentelő mondanivalójával egyetértünk. Ez esetben az ajtó nyitva van, ha valaki visszajön, és veszi a lapot szívesen látjuk, nincs harag. -/Ha úgy dönt. haragszik rám, no problemo, nagy a net, találhat magának mindenki játszóházat/
- előfordul időnként hogy valaki azt hiszi, ez itt a durunginfo, vagy a gulagfanok játszóhelye, és javaslatot tesz, hogy mit kellene tenni más polgárokkal. Na ilyenkor a figyelmeztető lövés a fejbe megy, fellebbezés nincs.
- még egy apróság: a határvonal az első esetben nem olyan egyértelmű. Törzsvendégeknek bizony kicsit több joga van.
köszönettel : Hiryu2,0

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2013.01.16. 11:38:26

@Hiryu 2,0:

milyentökkirályatigristank, Deir Yassin, a hebroni mészáros, dachaui mészárlás mind egyformán kifejezetten trollbait téma. Ha nem akarsz vesződni a trollokkal, javaslom, ne írj ilyen témákban posztot.

Titus Pullo Urbino 2013.01.16. 12:12:38

Gratula a cikkért, köszi! Szép feladat a hadisírok ápolása, nemes ügy. Antigoné drámája óta nagyban foglalkoztatja ez az erkölcsi kérdés az emberiséget, meddig ellenség az ellenség? A sebesült és halott már nem érdemel erőfeszítést, ez alapvető erkölcsi parancs. Ugyanígy erkölcsi parancs a halottak eltemetése. Néhány észrevételem lenne:

1. Már a napóleoni háborúk idején elterjedt, hogy a települések temetőiben fejfát állítottak az idegenben elhunyt katonáknak, nyilván a hozzátartozók nem tudták leróni a kegyeletüket sokszáz kilométerre nyugvó szeretteikért. Ez az első és a mvh-ban elhunyt katonákra annyiban változott, hogy a hősi emlékműveket a települések főterein, és nem a temetőkben állították.

2. Nagy csaták helyszínein tömbökbe gyűjtötték a halottakat és tömegsírokban temették őket. Az austerlitzi csatában 2000 székely határőrt temettek közös sírba Telnicz-ben, tavaly óta kopjafa áll az emlékükre, privát szerencsém, hogy minden évben meglátogathatom az emlékművet a csata évfordulóján, tavaly mi is a díszőrség tagjai voltunk, érdekesség, hogy a a kopjafa egyik oldalán huszárok álltak, másik oldalán meg mi, francia egyenruhában.

3. A MVH 3 hónapos harcot hozott a szülőfalumban, decembertől februárig állt és hullámzott a front a budapesti felmentő tervek miatt (Konrádok). Nagyapámék 3 hónapig a szomszéd faluban voltak kitelepítve, amikor hazajöttek 1945. februárban, 6 orosz tetemét kellett nagyapámnak eltemetni a kertben. Őket 1960-as években exhumálták és hazaszállították valahova a SZU-ba.

Oidipus Prime · http://oidipusprime.blog.hu/ 2013.01.16. 14:11:26

Ez elég lehangoló munka lehet. :l
Remek poszt ismét, bár elég lehangoló témájából adódóan.

Ui.: találtam egy elírást: "A temetkezések dokumentálásak fontos lépései vannak"

Gondolom ez dokumentálásának akart lenni.

Rosszindulatú Vászka 2013.01.16. 17:00:14

@Titus Pullo Urbino: amerre én járok sokat kis faluba, van egy ismeretlen vöröskatona sírja, még a turulreptetős világ előtt rendszeresen jártak a helyi kisdedóvó- és képző intézmény nebulói kényszerből évente többször a nagyon piros betűs ünnepeken, természetkárosítás és vagy mezei kerti lopás során szerzett virágokkal felfegyverkezve leróni kegyeletüket.

Pár éve sikerült beszélgetnem oldott hangulatban egy öreg fickóval, aki elárulta nekem, hogy lelte halálát a szerencsétlen - már nagyon kiváncsi voltam, mert arrafelé nem voltak harcok: faszeszt ivott.

@Hiryu 2,0: ha kapok olyan törzsgárda jelvényt, istenbizony lecserélem az avataromon a kalózjelvénmyt meg a tölgyfaleveleket :)

Bélabáttya (törölt) 2013.01.17. 04:41:17

Az eltűntekre lehet valahol keresni?

Grabbe · http://www.hirstart.hu/ 2013.01.17. 11:01:05

@Rosszindulatú Vászka: Az említett emlékmű alatt már nincsenek elesett katonák földi maradványai, mivel azokat kihantolták, amikor az ottani mélygarázst építették. Most már csak maga az emlékmű van ott. Nekem az emlékművel nincsen bajom, csak azzal, hogy ott van, ahol. Ha mondjuk úgy, ahogy van, átszállítanák/tennék/építenék a Fiumei úti sírkertbe, ahol külön szekciója van a Vörös Hadsereg elesett katonáinak, szerintem azzal mindenki elégedett lenne. Felrobbantani nem kell. Amúgy mi az, hogy "újra"? Már egyszer megtették, vagy mi? De az az emlékmű rossz helyen van ott, ahol most van.

Rosszindulatú Vászka 2013.01.17. 13:14:50

@Grabbe: az, hogy ki mit csinálna vele, az irreleváns, jelenleg kétoldalú nemzetközi egyezmény védi, mint katonai emlékművet. Ez van. Ráadásul a ruszkik nagyon érzékenyek ezügyben (lsd. az északi volt szovjet államok hasonló objektumainak utóéletét) - nem véletlen, hogy ennyire elsunnyogja az ügyet a külügyi grémium, mondván, hogy ebben a nemzetközi helyzetban nem aktuális az ügy.

Zárójel nyitva - számomra amúgy eléggé talányos, hogy azok a "hazafiak" akik ennyire forszírozottan küzdenek a cucc ellen, mennyire felfokozott érdeklődéssel ápolják a doni katonáink emlékét, eléggé sajátos történelmi felfogásban (de leginkább azok ismeretének hiányában), így késsé egyoldalúnak érzem az álláspontjukat, hovatovább groteszknek - zárojel zárva.

Persze nem érinthetetlen a cucc, de kétoldalú megállapodás szükséges hozzá, nem hazafias dózer.

És igen, 56-ban felrobbantották.

Az én véleményem szerint ez a permanens köztéri rendezgetés, szoborbontás, átnevezgetés nem feltétlenül pozitív eredmény, a múlttal megbékélni kell, de legalábbis szembenézni, nem kitörölni és minden lépésváltáskor újraírni, sőtmitöbb, maradjon mementó tanulságképpen.

Természetesen nem állítom, hogy annak az obeliszknek ott a helye az idők végezetéig, de ami azt illeti, engem annyira nem is zavar, hogy leverjem róla az ornamenseket.

hazitroll 2013.01.17. 15:20:16

Hú, ez nagyon-nagyon odabaszós írás, már ha ilyen profanitás megengedhető ilyen téma kapcsán. Köszönöm! Így távolról nekik is.

pobeda 2013.01.17. 15:24:07

@Bélabáttya: Itt nézted? Érdemes csak családnévvel keresni.
www.hadifogoly.hu/web/hadifogoly/index
_______________________________________________
Nagyon jó poszt.Nagyapám jelzett sírban fekszik:
Temetés helye: kl.l.154,k/m-1/9,o.z.-9/1
(Jó lenne tudni mit jelentenek.)
Köszönet érte orosz barátaimnak.

Markgraf · http://www.legiobrigetio.com 2013.01.17. 17:00:04

@pobeda: a 154-es elvileg a tábor száma, a többi adat a sír elhelyezkedése a tábor temetőjében.

Sajnos az általam ismert adatbázisban nem szerepel a 154-es tábor :(

Rosszindulatú Vászka 2013.01.18. 18:58:09

Még az jutott eszembe, hogy azok a régészcsapatok, akik a csatatereket túrják fel és viszgálják a holt katonák maradványait, nem ritkán egész más fényben mutatják meg azokat a harcokat, mint a történelemkönyvek. Érdekes dolgok ezek.

Nash vs. Keynes 2013.01.18. 23:40:27

tényleg.. az oroszok előtt is szokás volt a megszállt/felszabadított városok főterén elhelyezett emlékművek alá eltemetni a katonákat? Ausztriával mi a helyzet, ott is ez van?

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2013.01.19. 09:58:37

@Nash vs. Keynes:

Besztercebánya főterén egy fekete obeliszk állít emléket a benyomuló szovjeteknek, elég furcsán hat abban a környezetben. Azt nem tudom, temettek-e alá/mellé bárkit is.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2013.01.19. 10:00:10

@Nash vs. Keynes:

Bécsben ugyanez volt, és később ott is kihantolták + máshova temették a halottakat.

www.tourmycountry.com/austria/soviet-memorial-vienna.htm

Bélabáttya (törölt) 2013.01.20. 07:41:06

@pobeda: Köszi, néztem. Semmi. A rokonság jó része eltűnt, nem szerepelnek se itt, se ott. És persze elő se kerültek.
Hát, abban a kavalkádban nem is meglepő.

Rosszindulatú Vászka 2013.02.03. 17:41:51

PÁDÁROK:

Hadikrónika 1-80
(sajnos a reprint újságok nélkül, de így is szép ajándék)

filevice.com/11bxr412tmcq
filevice.com/5pkk99kknwqq

Tudom, hogy itten sokatoknak ez ciki, mert nem eléggé szakirodalom, ők nézegessék a képeket :)

pobeda 2013.02.25. 16:31:03

@Markgraf: Egy kis kiegészítés hátha segít(nekem):
Úgy írom ahogy fent volt (régen)az adatbázisban.
kl.l 154/22
Makszimovszkoe
T/PREDPR.
Moszkovokszkoj obl
k/m-1/9
süti beállítások módosítása