Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) USA (7) usa (54) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

"A TEK - mint koncepció - szerintem jó". Nagyinterjú a TEK kommunikációs vezetőjével. Első rész.

2017.05.23. 16:45 tiboru

nyitokep.jpgRendvédelmi, titkosszolgálati és katonai témákkal foglalkozó szakblogként a Lemil már eddig is többször érintette a terrorizmus és a terrorelhárítás különböző aspektusait. Mai, több szempontból is rendhagyó posztunk egy hosszú beszélgetés első részét tartalmazza (a másodikra még várnotok kell néhány napot), amit a Terrorelhárítási Központ nemrégiben kinevezett új kommunikációs vezetőjével folytattam. Rendhagyó a poszt, mert az interjú műfaját eddig nemigen kultiváltuk, s rendhagyó azért is, mert ilyen alapos, a TEK múltját, jelenét és talán jövőjét is érintő beszélgetésre nem igazán emlékszem a magyar sajtó történetéből. És hát úgy gondolom, a "hallgattassék meg a másik fél is" alapelvének érvényesülnie kell.

Előrebocsájtom, hogy Jasenszky Nándort (a Jasit, ahogy mindenki hívta) úgy 25 éve ismerem, ezért a tegeződés. Volt idő, amikor a Szervezett Bűnözés Elleni Szolgálatnál (ORFK SZBESZ)szbesz_paccs.jpg ugyanazon a folyosón rohangáltunk, hónunk alatt mindenféle dossziéval, ugyanazokon az értekezleteken unatkoztunk, s olyan is akadt, amikor ő és emberei vigyáztak arra, hogy szbesz_bevetes_paccs_2.jpgeste (vagy másnap, esetleg harmadnap) haza tudjak menni. És ez mindig összejött. Ezeket a dolgokat nem lehet elfelejteni, persze nem is akarom.

És akkor jöjjön a cucc első része. Kommentelni, vitatkozni, érvelni ér, gyalázkodni és személyeskedni nem. Nagyon nem, de ezt tudjátok.

Remélem, egy csilivili Q7-essel jöttél...

Naná, és két mozgássérült helyre parkoltam, keresztbe, mert nem csak simán érzéketlen vagyok, hanem gonosz is... És milyen jó, hogy ezzel kezdjük, rögtön tisztázhatunk is valamit. Arra kérem a tisztelt Lemilblog-olvasót, vegyen elő papírt és ceruzát és segítsen a TEK-nek kiválasztani a legmegfelelőbb műveleti szolgálati gépkocsitípust, amelyik megfelel a következő feltételeknek:

Különösebb probléma nélkül belefér négy, egyenként 80-100 kilós bevetési szakember (ezek a fiúk általában nem a pehelysúlyban versenyeznek), fejenként a 25-30 kilót nyomó fegyverzettel és személyi felszereléssel, az esetenként kábé 200-300 kilós műveleti eszköztárral. Hol is tartunk? Ez eddig úgy 800 kiló. És persze nem csak hogy be kell férniük (lehetőleg úgy, hogy egyikük könyöke sem lóg bele a másik szájába), hanem ennek a gépkocsinak képesnek kell lennie arra, hogy ezt a 800 kiló hasznos terhet a lehető leggyorsabban (mondjuk kéklámpa-szirénával 180-200 km/órával) elvigye A-ból B-be úgy, hogy sem a motor nem mondja fel a szolgálatot, sem durrdefekt nem fenyeget, szóval a lehető legbiztonságosabb körülmények közepette. És az se árt, ha múltja és megbízható szervízhálózata van idehaza, örülünk a flottakedvezménynek, és persze mindezt kormányzati közbeszerzési pályázaton keresztül, figyelembe véve az esetleges, már meglévő szerződéseket a magyar állam és egyes gépkocsi-beszállítók között.q7.jpg

Na, ha mindezzel megvagyunk, kérném szépen a tippeket a kommentek közé. Azt azért elmondom, hogy ha körülnézünk itt a szomszédságban, a központi műveleti egységek és a terrorelhárítók vagy VW Touareget, vagy Audi Q7-et, esetenként G-s Mercedest használnak a bevetéseik során. Talán érdekes lehet, hogy a TEK első Q7 autói az egykori Gyurcsány-testőrséggel kerültek hozzánk, hiszen még akkor kerültek beszerzésre.

Az elmúlt évek TEK-ről szóló sajtóhírei – valljuk be – főleg a szervezet fikázásáról és köpködéséről szóltak. Laikusok és szakértők, újságírók és politikusok egymás szájából kapták ki a szót, amikor Hajdu tábornok és csapata a közbeszéd fókuszába került. Majd konkrétumokról is kérdezlek, most – mintegy bemelegítésként – arra lennék kíváncsi, hogy úgy általánosságban hogyan éltétek ezt meg belülről?

A laikusoknak megvan a mentségük, rájuk tényleg nem haragszom, amikor – hogy finoman fogalmazzak – nem éppen szakszerű érveket sorakoztatnak fel a TEK ellen. Azt viszont el kell ismernem, hogy bánt, amikor szakmabeliek, általában hiányos információk alapján kritizálnak bennünket. És bizony olyan is akad a vehemens kritikusok között, aki szívesen jött volna, de nem felelt meg a feltételeknek. Akadt, aki azt hitte, hogy ezt is meg lehet csinálni okosba', mint annyi mindent az eddigi pályafutása során: a lövészet felvételin kapirgálta le szorgalmasan a korongokat a lőlapról, a másik meg szólt, hogy gyerekek, írjátok már be a harminc fekvőtámaszt és a tíz húzódzkodást, és meg volt sértődve, amikor szóltak neki, hogy ez – micsoda meglepetés! – most nem működik. És innen kezdve minden szar, amit a TEK csinál. Eh, ilyen mindig volt és mindig lesz.

A TEK szakmai koncepciója meggyőződésem szerint kifejezetten jó. Ezt szerintem a megalakulás óta eltelt idő egyértelműen bizonyítja. Kezdetben eretnekségnek tűnt a felderítésen belül a titkosszolgálati és bűnügyi képességek ötvözése, és a műveleti támogatás egy egységbe szervezése. Remélem erről még kicsit később tudunk majd beszélgetni. Persze az árnyalatok tekintetében, az egyes elképzelések megvalósításakor mindig van helye javításnak, az illesztések pontosításának, a finommegmunkálásának. Ezen vagyunk, ezen dolgozunk folyamatosan.

A kilencvenes évek elején már alezredes és osztályvezető voltál, ráadásul egy kiemelt egységnél, amint azt a bevezetőben is említettem. Volt egy Hajdu János nevű, akkor zászlós rendfokozatú beosztottad. Milyen érzés egy egykori beosztott beosztottjának lenni? Nem gáz?

Nem, egyáltalán nem. Azt is mondhatnám, hogy kifogástalan. Mi a tábornokkal úgy huszonöt éve ismerjük egymást, ugyanazt a nyelvet beszéljük, az egymással folytatott kommunikációnkban soha nem volt és most sincs szükségünk se tolmácsra, se közvetítőre, se körmönfont mellébeszélésre, se púderre. jasi_es_janos.jpg

Jobban fogod érteni: a hatvanas években volt a svéd jégkorong-válogatottnak egy legendás centere, Sven Tumbának hívták, a 245 mérkőzésen szerzett 186 góljával jelenleg is a leggólerősebb játékos a svéd válogatott történetében. Az egyik vébén, ha jól emlékszem, a kisdöntő előtt megsérült, eltört a kulcscsontja. A döntő meccsen felkötött karral nyitogatta az ajtót a többieknek. Ezt látva az egyik újságíró megkérdezte az akkor már negyvenes sportembertől, hogy milyen érzés a fiataloknak nyitogatni az ajtót? Tumba ránézett és ezt válaszolta: egy világklasszis csapatnál ajtót nyitogatni is hatalmas megtiszteltetés. Remélem azt mondanom sem kell, hogy az anekdota nem arról szól, hogy én repítettem a döntőig a világklasszis csapatot. Ha megengedsz egy civil hasonlatot: ők állítják elő a terméket, én csak árulom a portékát.

Hát ilyen.

Parádés válasz, nem is csodálkozom, hogy kommunikációs szakember vagy. És ha már itt tartunk: a tábornok hogy viseli azt a nyomást, amiből az elmúlt hat és fél évben azért rendesen kijutott neki? Nem igazán lehet ráfogni, hogy akár a sajtó, akár az ellenzék házi kedvence lett volna. Ő személyesen is kapott az arcára rendesen, nem csak az általa irányított TEK.

Ahogyan én látom, elképesztő erővel, és most nem a kötelező szakmai és alárendelti lojalitás szól belőlem. Ha ő olyan ember lenne, mint amilyennek sokan beállítják, már régesrég hagyta volna a fenébe ezt a tekezést és az egyenruhát, valami menő vagyonvédelmi céget vezetne (higgyék el, értene hozzá), napi néhány órát lenne bent az irodájában, este nyugodtan kikapcsolná a mobilját és most már milliárdos lenne. Ehelyett az állami bértáblának megfelelő fizetésért a nap 24 órájában kapja a hideget-meleget. jani_1.jpg

Nem tudom, hányan tudják úgy igazán elképzelni, hogy mennyi stresszel, felelősséggel és kockázattal jár egy ekkora szervezet irányítása, egy olyan szervezeté, ahol a több mint 1000 főből legalább ezer fegyveres, akinek bármilyen, a terepen elkövetett hibájával legelőször őt fogják szembesíteni, tőle fognak magyarázatot kérni, esetenként követelni. Ünnepélyesen megragadom az alkalmat és mindenkit megnyugtatok (vagy felidegesítek, ízlés szerint tessék választani): nem fog se összeroppanni, se depresszióba süllyedni, se lemondani. Állni fogja a sarat és teszi a dolgát, amire felesküdött.

Szó mi szó, nekem se tűnik különösebben lelkizős, túlérzékeny alkatnak. De menjünk tovább, hagyjuk a tábornokot és beszéljünk a TEK-ről. Először is tisztázzuk az egyik alapkérdést, ami sokak csőrét birizgálja: milyen szervezetről beszélünk, rendőriről vagy titkosszolgálatiról?

A TEK egy hibrid alakulat, hiszen egyaránt vonatkoznak ránk a rendőrségi törvény, illetve a nemzetbiztonsági törvény egyes paragrafusai. Állandó vád ellenünk (nem is részletezem, kiknek a szájából): senkiházi bűnügyesek gyülekezete vagyunk, akik belepofáznak olyan dolgokba, amelyek évtizedeken keresztül a titkosszolgálatok hatáskörébe tartoztak. Ami természetesen nem igaz, hiszen a TEK-nél (főleg a felderítőknél) a kétségkívül létező bűnügyi túlsúly mellett azért szép számmal vannak a titkosszolgálatoknál szocializálódott, ott tapasztalatokat szerzett kollégák is.

Ez egy képesség-kombó, és szerintem pont azért jó, mert az. Mindenki hozta magával a saját „vállalati kultúráját”, a specifikus gondolkodásmódot (aki nem ismeri be, hogy a bűnügyes és a titkosszolgálati mentalitás számos ponton jelentős mértékben eltér egymástól, az vagy hazudik, vagy fogalma sincs a szakmáról), ezek összecsiszolódnak, kiegészítik egymást és létrejön az a kombináció, amiről az imént beszéltem. A zsaru megismeri a titkosszolga agyának működését, a gumitalpú hozzáidomul a bűnügyes tempójához. Klasszikus win-win szituáció, szerintem.tek_2.jpg

Arról nem is beszélve, hogy ezen már rég túl kéne lépni, legalábbis a terrorelhárítási területen nem kellene folyton szembeállítani a titkosszolgálatot, a rendőrséget, a bűnügyi felderítést. Van a titkos felderítő munka, ennek vannak erői, eszközei és módszerei, vannak szigorú szabályai, amelyek egyaránt vonatkoznak a bűnügyi és a nemzetbiztonsági felderítőre is és kész. Hát valahol nem hóttmindegy (különösen az állampolgárnak), hogy annak, aki csinálja, milyen hatósági igazolvány van a zsebében és melyik szervezet folyósítja az illetményét?

Most hogy mondod, nekem személy szerint tényleg tökmindegy, hogy rendőr vagy titkosszolga kagylózza a telefonbeszélgetéseimet, egyformán zavarna. De ha már a lehallgatásokról beszélünk: a TEK tényleg bárkinek a magánkommunikációjára rácuppanhat, ha úri kedve úgy tartja?

A TEK bárkit lehallgathat, akivel szemben a lehallgatás törvényes (hangsúlyozom: törvényes) feltételei megállnak. Ilyen szempontból nem különbözik attól a másik hat vagy hét állami szervtől, amelyik ezt a módszert, illetve eszközt használja feladatai teljesítéséhez. Az egyetlen különbség az, amiről az imént beszéltem, vagyis hogy a TEK-re egyaránt vonatkozik a rendőrségi törvény és a nemzetbiztonsági törvény is. Röviden és egy kicsit leegyszerűsítve: a bűnüldözési célú lehallgatásokat a nyomozási bíró engedélyezi (akárcsak mondjuk a rendőrség vagy a vámnyomozók esetében), a nemzetbiztonsági célúakat pedig a miniszter (mint az Alkotmányvédelmi Hivatal vagy az Információs Hivatal által folytatott felderítéseknél).

Érdekes, hogy ez (mármint a miniszteri szintű engedélyezés) 1990 óta működik - a nemzetbiztonsági törvény '95-ös -, de ez 20 évig nem igazán zavart senkit mindaddig, amíg csak a titkosszolgálatokat érintette. Amint azonban 2010-ben a TEK is megkapta ezt a lehetőséget, kitört a parasztgyalázat és mindenki az emberi alapjogok lábbal tiprását kezdte látni benne. Nem tudom, tényleg csak nekem furcsa ez a hozzáállás? Mert azt a leglucskosabb álmaimban sem merem feltételezni, hogy a kritikusok egyszerűen nem vették maguknak a fáradságot, hogy utánanézzenek a jogtörténeti előzményeknek és fellapozzák a nemzetbiztonsági törvényt. Amúgy meg felőlem nyugodtan lehetne bíró az engedélyező mindkét normában. Lehet, hogy nekünk is könnyebb lenne, mert elárulok egy belső infót: néha a minisztert nehezebb meggyőzni egy-egy lehallgatás szükségességéről, mint egy sokat látott és tapasztalt bírót.

Azzal kezdtem, hogy remélem, Q7-essel jöttél a beszélgetésre. De jobban utánagondolva, azt is kérdezhettem volna, hogy hol parkoltál a BTR-rel...

Hát igen, a másik kedvenc gumicsont, a páncélozott szállító harcjármű... Esküszöm, mintha legalábbis a Halálcsillagról beszélnénk. Nos, a TEK által esetenként használt BTR-eknek kétségtelenül vannak egyfajta, ha úgy tetszik: vizuális tartalmi elemei, a pszichológiaiakról nem is beszélve. A múlt december 19-i berlini események után pár nappal a budapesti karácsonyi rendezvénysorozat és vásár ezt ragyogóan ki is adta. Volt ugye egy BTR a Vörösmarty téren, volt egy a Mammutnál és egy a Westendnél. Markánsan más volt a célközönség mind a három helyszínen. A Vörösmarty téren például tipikusan falunap-fíling volt: a járókelők fényképeznek, simogatják, mosolyognak, örülnek, röpködnek a „köszönjük, hogy itt vannak!”-ok, a külföldiek pláne, hiszen ezt látják egész Európában.

Ez a „rettegnek az emberek és nem mernek kimenni az utcára”, na ez különösen nevetséges volt annak fényében, hogy a BTR-es kollégáim nem tudtak elmenni a sarokig, annyi volt az érdeklődő. Amikor aztán elővették a falatnyi, TEK-es logóval ellátott csokikat és a kis srácok nem csak hogy megérinthették a BTR-t és fotózkodhattak is vele, hanem még csokit is kaptak, na az volt aztán a fesztivál, tisztára gyereknap: egy óra múlva tele volt a Facebook fülig érő szájú, minden bizonnyal rettegő óvodás és kisiskolás fotójával, amint a páncélozott jármű előtt két kézzel nyomják magukba a csokit, amit ezektől a gonosz, vérivó TEK-esektől kaptak.btr_2.jpg

A Mammutnál más volt. Az utca túloldalán állt a BTR. Ott is rengeteg érdeklődő. Pár hónappal Nizza után voltunk ugye. Kaptuk rendesen a sallereket, jöttek a szakértőbbnél szakértőbb kritikák: mit tudna csinálni a BTR, ha megjelenne egy kamion? Mondjuk a szakértőket nem zavarta, hogy itt a tömeg jobbára a falon belül volt, a plázán belül, oda nem fog bemenni a kamion, csak ha bent szerelik össze. De induljunk ki abból, hogy ha ott megjelenne egy aktív lövöldöző, akkor az a kérdés, hogy az utca túloldaláról, 30 méterről tud megindulni a készenlét, vagy a légvonalban 7 kilométerre (közúton 11-re) található Zách utcai laktanyából. Ha ezen az időfaktoron elgondolkozik a tisztelt kritikus szakértő (éppen csak egy picit), akkor máris közelebb leszünk a megoldáshoz. És ha rááldozta azt a kábé 10 másodpercet, ami ennek az átgondolásához szükséges, talán belátja, hogy a BTR nem azért volt ott, hogy letapossa a Kisjézust és szanaszét szórja a betlehemes jászolból a szénát, kötésig belegázolva az emberek karácsonyi hangulatába.

A kérdés folyamatosan úgy merül fel, hogy miért van a TEK-nek tankja (nem, nem viccelek, sokszor tankról szól a vita, a Lemilblog olvasóközönségét ismerve ez nem is érdemel további magyarázatot). Akkor most megragadom az alkalmat és elárulom a titkot. Két szó, nem nehéz: mozgó fedezék.btr_mamut.jpg

Gondoljuk át együtt a következő (nem mellesleg valódi, megtörtént eseten alapuló) szituációt. Az elfogni szándékozott, ön- és közveszélyes, nagy valószínűség szerint fegyveres, sőt robbanóanyaggal is rendelkező célszemély háza egy vidéki településen van, egy nagyjából 30 x 30 méteres ingatlan, egy enyhén lejtős domb tetején, közvetlen szomszédok nélkül. A földút 20 méterre húzódik a háztól. A fene se tudja, mi mindent spejzolt be a lakásába. Na, azt az utolsó 20-30 métert, ami simán belőhető az ingatlan bármelyik ablakából, azt hogy oldod meg? A sok hozzáértő, aki természetesen mind volt katona és minimum szakdolgozatot írt harcászatból, ő hogy oldaná meg anélkül, hogy az embereit ne nevezze ki céltáblának? Ilyen körülmények közepette a nagy pajzsot, a gurulóst nem lehet felvinni, a kicsi meg kevés, mint lócitromban a vitamin, pláne, ha a másik fél esetleg egy csőre töltött, betárazott AK-47-tel várja a hívatlan látogatókat. Mit csinálunk, szétlőjük a házat, hívjuk a Gripeneket? Nem hinném, hogy a falu lakossága díjazná az ötletet.

A megoldás az, hogy valami mögé bújva az embereink megközelítik az ingatlant. Vagy ha falat vagy kerítést kell bedönteni. Emlékezzünk csak a két évvel ezelőtti felsőgallai esetre, ahol így is volt két halott... Ha akkor és ott a tárgyalónk nem beszéli le az elkövetőt a további lövöldözésről, akkor bizony a BTR bemegy, egészen a konyhai mosogatóig.btr_1.jpg

A BTR-es téma zárásaként: kiöregedett, leírt honvédségi készletből származnak, szinte egy fillérbe sem kerültek, ellenben sok odafigyelésbe, gondosságba, esetenként ráfordított szabadidőbe. A srácok hozták működőképes állapotba, kaptak egy festést és a mi céljainkra egyelőre megfelelnek. Ott állnak a laktanyában, hat darab van belőlük. Szigorú szabályok szerint vehetnek részt a forgalomban, hiszen nincs rendszámuk, túl méretesek: felvezető autó, speciális kiképzés, vizsga a vezetőiknek, nem sorolom.

És azt is elmondom (tudom, ez is ki fogja verni a biztosítékot), hogy előbb-utóbb ezek helyett be kell majd szerezni valami korszerű, az összes külföldi partnerszolgálat által is használt, városi környezetben, önállóan is bevethető, magas védelmi képességekkel bíró taktikai járműveket. És létrás autókat is be kell szerezni - bár inkább emelhető trepnisnek hívnám ezeket -, olyanokat, amilyenekkel például a bécsi kollégák dolgoztak idén februárban egy akció során. Hogy érthető legyen: egyszerre több műveletis felemelését teszi lehetővé akár az első emeletre is. Előre szólok, hogy ezeket sem szotyiért adják.letras.jpg

Ha már ilyen előzékenyen szóba hoztad a Halálcsillagot: fogadjunk, hogy nem Luke Skywalker a kedvenc Star Wars-hősöd.

Hát igen, a 2012 szeptemberi műegyetemi bevetés, ami számos derűs perccel örvendeztette meg a TEK ellendrukkereit. Ennek ellenére a mai napig vallom, hogy az egy mintaszerű akció volt: mindenki pontosan azt tette, ami a dolga. Mielőtt a tisztelt olvasó felhördülne, elmagyarázom, miért gondolom ezt.

Sajnos már nem emlékszem kristálytisztán, a magyar sajtóban mekkora visszhangja volt a nem egészen két hónappal azelőtt lezajlott denveri ámokfutásnak, de magát az esetet fel tudom idézni. Röviden: az amerikai város egyik bevásárlóközpontjában 2012. július 20-án egy Batman-jelmezes őrült lövöldözni kezdett egy filmbemutatón. A tragikus mérleg: tizenkét halott, több, mint ötven sebesült, köztük több gyerek. Ahogy az ilyenkor a világ valamennyi terrorelhárító szervénél lenni szokott, az esetet természetesen a TEK szakemberei is feldolgozták: megvitatták, kitárgyalták, elemezték, értékelték.

Nos, 52 nappal a denveri események után jön a riasztás, hogy egy budapesti egyetemi előadáson megjelent egy jelmezes személy, aki leült a hallgatók közé és kirakott maga elé az asztalra egy fegyvernek látszó tárgyat. Megnézném magamnak azt az illetékes parancsnokot, aki erre legyint egy nagyot. Riasztás, műveleti egység elindul, és kábé 8-10 perc alatt a helyszínen van. Intézkednek, hogy civil ruhásaink szivárogjanak be és próbálják beazonosítani azt az ominózus, fegyverszerű valamit. Mivel még néhány méterről is a megtévesztésig valódi fegyvernek nézett ki, megszületett a döntés, hogy az ismeretlent el kell fogni, ami meg is történt. Miután tisztázódott, hogy pontosan mi a helyzet és hogy játékpisztolyról van szó, a fiatalembert átadtuk a rendőrségnek és levonultunk. Ennyi történt, nem több és nem kevesebb.luke.jpg

Nem akarom tovább magyarázni a bizonyítványt, aki jót mulatott az eseten, hát egészségére. Fenntartom, hogy a TEK semmi mást nem tett, csak azt, ami a dolga. És csak azt kérném halkan és udvariasan: mindenki gondolja át még egyszer, mi történt, mi történhetett volna, ha az a jópofa legény nem egy gólyabulis filmforgatásra készül.

A CTG rövidítésről egy terrorelhárítónak biztosan nem a magzati szívhangmonitorozás, a kardiotokográfia jut eszébe, hanem az összeurópai, terrorizmus elleni munkacsoport, a Counter Terrorism Group. Ennek az a diszkrét bája, hogy 15 évvel ezelőtt eredendően vegytiszta titkosszolgálatok alapították, de – ha jól tudom – ma már a TEK is a tagok közé tartozik. A hírek szerint nem fogadták valami nagy ovációval, tapssal és lábdobogással a megjelenéseteket, mert nem értették, hogy mit keres egy tűzszerészekkel, kommandósokkal és mesterlövészekkel bőven ellátott szervezet (hogy a BTR-ről ne is beszéljünk) a kizárólag titkos információgyűjtéssel foglalkozók klubjában.

Először tényleg nem értették, hogy pontosan kik is vagyunk és mit is csináluk, ezt kár tagadni. Kicsit értetlenkedve nézték, hogy nálunk a két képesség (a műveleti és a felderítő) együtt van, ez nekik szokatlan volt. Aztán elfogadták, mint hungarikumot. Ennek a portékának az árulásában, a felderítőmunka új tartalommal való megtöltésében elévülhetetlen érdemei vannak Bodnár Zsolt tábornoknak, főigazgató-helyettesnek. Egész véletlenül ő is egykori SZBESZ-es, és egyébként a legtökéletesebb megtestesítője a felderítői szakmai képességek ötvözetének. Mellesleg szerintem a jövő bennünket fog igazolni, lassan-lassan más európai partnerek is le fogják vonni ugyanazokat a következtetéseket, mint mi, és meggyőződésem, hogy néhány év múlva nem a TEK lesz az egyetlen ilyen hibrid terrorelhárító szervezet Európában. Megsúgom: már most sem az, csak ez még nem publikus.

Mert azt nekem senki ne mondja, hogy milyen jó az, ha a forró, azonnalos intézkedést, beavatkozást igénylő felderítési információ keletkezését követő hosszú-hosszú percek (esetenként órák) azzal telnek, hogy két, egymástól nem csak fizikailag, hanem irányításilag is távoli alakulat vezetői egyeztetnek, leveleznek, neadjisten még vitatkozgatnak, értetlenkednek is egy csöppet... Nem akarok nagy szavakat használni, de az ilyen esetekben tényleg emberéletek múlhatnak minden elvesztegetett percen. Ehhez képest a TEK-nél valaki rácsap a virtuális vörös gombra, s ha olyan a helyzet, 5 percen belül az első kéklámpás műveleti kocsi már a Hungária körúton kergeti kétségbeesésbe az összes traffipaxot.tek_1.jpg

Benne kell lenni az elit klubban, benne is vagyunk. Fontos az összes hasonló nemzetközi szervezetben tagnak lenni: általános információs adok-kapok, kapcsolatok ápolása, rendszeres összejövetelek, telefonszám- és email-csere, de aki egy kicsit is járatos a nemzetközi kapcsolatok világában, az pontosan tudja, hogy az igazán komoly és eredményes együttműködés (lett légyen az rendőri, titkosszolgálati, de akár egészségügyi vagy oktatási terület), szóval az igazán gyümölcsöző kooperáció lehetősége az a kétoldalú kapcsolatokban rejlik. Hogy a rendőrös hasonlatnál maradjak: a Magyar Rendőrség Interpol-tagságának fontossága senkiben nem kérdőjeleződik meg, de azt minden szakmabeli tudja, hogy nem azért jó a kapcsolat mondjuk az osztrák, a román vagy a szlovák rendőrséggel, mert évente kétszer mindketten elküldjük a képviselőinket Lyonba, ahol az Interpol központjának menzáján 10 euróért háromfogásos ebédet kapnak egy pohár jóféle vörösborral, hanem azért, mert a magyar zsaruk konkrét ügyekben rendszeresen találkoznak osztrák, román és szlovák kollégáikkal. Mi is jóban vagyunk mindenkivel, akivel jóban kell (és jóban érdemes) lennünk.

Ha már külföld: te magadnak szoktad intézni az esetleges vízumokat, ha olyan országba utazol, ahol erre szükség van?

Ó, azt is megkaptuk, hogy mit akarunk mi külföldön, amikor vízumot sem voltunk képesek intézni magunknak. Az olvasó biztosan emlékszik, amikor 2012 tavaszán volt az a szíriai emberrablásos ügy, s amikor három napot csúszott a damaszkuszi beutazásunk, mert nem kaptunk vízumot. Nos, nem akarok senkire mutogatni, azt viszont tisztelettel kijelentem, hogy a vízumok beszerzése nem a TEK feladata, diplomáciai feladatokat hálistennek még nem lőcsölt ránk senki, és bevallom, nem is nagyon hiányzik. Miként azt is meggyőződéssel állítom, hogy ha egy magyar külföldön komoly bajba kerül (na nem olyasmire gondolok, hogy ellopják a rántotthúsos szendvicsét vagy elveszíti az útlevelét, hanem ha teszem azt emberrablók kezébe kerül), akkor önmagában a világ legtökösebb konzulja és legdörzsöltebb hírszerzője sem jelent megoldást. Oda olyan bűnügyi munkás is kell, aki egész életében ilyesmivel foglalkozott, aki ugyanazt a nyelvet beszéli (szakmailag értem), mint a fogadó ország zsarui.

Bizonyos vélemények szerint bűnüldözési hatékonyság szempontjából az az ideális állapot, ha egy ügy végig a kezdeményező szervnél marad, a felderítéstől egészen addig, amíg az ügyész vádat nem emel. Ismerjük ugye a mondást a közös lóról és az ő hátáról. Mindketten dolgoztunk olyan egységnél, ahol csak felderítés folyt, aztán csak néztünk, amikor egyes ügyek elhaltak, mert a nyomozó vagy a vizsgáló, aki megkapta, nem érezte a magáénak és szart rá. Röviden: nyomozóhatósági jogkört nem szeretnétek?

Szerintem ez egy nagyon komoly hiányosság, mert a jelenlegi állapotok szerint a felderítésnek nem igazán látjuk a végét, a nyílt nyomozást, a vizsgálatot. Az ügyet át kell adnunk más szervnek: az NNI-nek, a BRFK-nak, valamelyik megyének, ami (megint csak saját vélemény) nem biztos, hogy jó. És nem feltétlenül az kellene, hogy módosítsák a törvényt és adjanak a TEK-nek nyomozati jogkört (egyébként adhatnának). Simán meg lehetne azt is csinálni, hogy mondjuk delegálnak, átvezényelnek vagy berendelnek egy tíz fős nyomozói vagy vizsgálói stábot, osztály jogállással teszem azt a BRFK-ról, amelyiknek kizárólag az lenne a feladata, hogy a nálunk keletkezett, arra érdemes ügyeket átveszi a felderítőktől és lenyomozza, a büntetőeljárási törvénynek megfelelően. Vagyis hozzák magukkal annak a szervnek a nyomozati jogkörét, ahonnan vezényelték őket. Nincs ebben semmi varázslat, nem kell feltalálni a meleg vizet, volt már hasonló a magyar bűnüldözés történelmében és nem fordult ki sarkaiból a bolygó.

xxx   XXX   xxx

Eddig tartott az interjú első része. A másodikban többek között arról fogunk beszélgetni, hogy hogy is volt az, amikor eltévedtek Karmacson, akció közben hogyan lőhet hasba egy kommandós egy másikat, tényleg van-e operatársulat a Zách utcai laktanyában, miért van intenzív szarszag a TEK két objektumában, mi a helyzet a kiberterrorizmussal, vagyis megannyi kínzó kérdés... Szóval ha eddig nem tetted volna, vedd fel a Lemilblogot a könyvjelzőid közé, ha nem akarod, hogy a TEK kiszúrja a biciklid kerekének gumiját és közben még a kutyádat is lehallgatja!

Lapzártakor érkezett a hír a manchesteri terrortámadásról. Innen is részvétünket nyilvánítjuk az áldozatok hozzátartozóinak és nagyon szurkolunk a brit terrorelhárításnak.

264 komment

Címkék: interjú magyar kommunikáció titkosszolgálat rendvédelem vitaposzt terrorelhárítás TEK

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Stenonis 2017.05.24. 21:17:31

@JanaJ:
Lészi olvasd el a 2017.05.24. 07:43:41-es hozzászólásom.

Nagyjából jól foglaltad össze a véleményem a TEK-ről :)

Hajdu egy bevetésis. Ahhoz ért. De a TEK-nél titkosszolgálati módszereket is kellene használni.

De komolyan, miért kell a Terrorelhárítási Központnak egy családi viszályhoz vagy uzsorásokhoz kivonulnia?

A terrorizmus ellen csak a legvégső lépés a kommandós akció. Abba akár jó is lehet a TEK. Csak az azt megelőző sok-sok apró lépés hiányzik.

És Hajdu 25+ évig kommandózott, védett fontos embereket, de lövése sincs a titkosszolgálati munkáról. Mivel ezzel életében nem foglalkozott a TEK-es kinevezése előtt. Ráadásul az AH-tól átszervezték a TEK-hez a terrorcselekmények felderítését is. Ami kimondottan titkosszolgálati feledet, nem kommandós.

Stenonis 2017.05.24. 21:21:35

@csentecsa:

Én az interjúalany példájára hoztam fel, hogy oda fölösleges a BTR.

Az oroszoknak van egy eléggé forró Kaukázusuk, meg kb. 15 millió muszlim lakosuk.

A TEK eddig pózolásra használta a BTR-eket. Ahhoz meg egy kicsit drága. Nem véletlenül írtam le többször, hogy olyan esetben, amikor tényleg szükség lenne egy BTR-re, kérjenek kölcsön a Honvédségtől.

Untermensch4 2017.05.24. 21:32:05

Ezt a BTR-fóbiát soha nem értettem. Asszem a lengyeleknél már egyszer ki kellett maxolni az elszemtelenedett oroszok-ukránok miatt a tűzerőt. Amikor úgy tudták hogy az épületben sok fegyver van és felszólításra nem adták meg magukat akkor szilánkokká lőtték az egészet. A romok között volt vállról indítható rakéta, az helikopterre, pszh-ra is veszélyes (meg x km-en belül az eltévedt lövés lakott területen...).
Mióta leradírozták azt a helyet, a lengyeleknél nem hallottam róla hogy bárki kemény arc háborúzni akarna velük.
Tekintve hogy mifelénk "két család" piaci vitájából lett tömegverekedésben másnap a megyei rendőrkapitány KÖZVETÍTETT... egyáltalán egy ilyen sztori másnap hogyan tarthat még? Úgy mezei állampolgárként nekem az tetszene a legjobban hogyha vmi van akkor a rendőrök kulturáltan intézkednek, ha meg erre egyesek erőszakosan reagálnak akkor a következő az hogy apokaliptikusan odaszakad vmi kommanócsapat és mindenkit összecsomagolnak és begyűjtenek kevésbé kulturáltan. És nincs de.

Nylul 2017.05.24. 21:34:08

@Stenonis: Egyszerűen nonsense, amit itt az egész 100+ hozzászólást tartalmazó kommentfolyamban leművelsz.

Hadd mutassam be két haveromat: Dunningot és Krugert! Ismerkedj meg velük: en.wikipedia.org/wiki/Dunning%E2%80%93Kruger_effect

Lövésed sincs se a hírszerzésről, se a taktikai harcászatról, se ezeknek a hátteréről.

De azért bőszen osszad csak az észt! És őszintén nem kívánom, hogy egyszer nehogy majd ott _ne_ legyen egy BTR, amikor épp neked vagy a családodnak van rá szüksége.

Untermensch4 2017.05.24. 21:41:44

@Stenonis: "De komolyan, miért kell a Terrorelhárítási Központnak egy családi viszályhoz vagy uzsorásokhoz kivonulnia?

A terrorizmus ellen csak a legvégső lépés a kommandós akció. Abba akár jó is lehet a TEK. Csak az azt megelőző sok-sok apró lépés hiányzik."

Ha jól emlékszem még a készenlétis időkben az volt a helyzet hogy kis ország, szerencsére kevés az igazi terrorista. A folytonos ugrásra kész de ritkán "élesben" levezetett feszültség miatt meg az állományt vitte el apránként a gyomorfekély. Ennyiből talán jobb ha többet gyakorolhatnak. Meg uzsorásban is van olyan aki nagyon keménynek gondolja magát mert egyben a saját pénzbehajtója is (nagy a munkaerő-hiány, multifunkciós vállalkozói szemlélet...).
Családi viszálynál meg ha egy megyei rendőrkapitányságtól egyetlen km-nyire a rendőrök nem tudnak meggyőzően elfojtani egy tömegverekedést akkor ott sem ártana némi plusz erő. Főleg olyan szubkultúra-beliek ellen ahol pr-értéke is van a dolognak ("ha a símaszkosok jönnek akkor ne csinájjá' semmit tezsvírem mer' nagyon fájni fog ha bekóstolod őket") :)

Minorkavidor 2017.05.24. 22:23:42

@tiboru:

"Tudom, hogy ez a táboros dolog nem szünteti meg a második-harmadik generációs bevándorlók közül kikerülő terroristák által jelentett veszélyt. Erre per pillanat nem tudok még elméleti megoldást sem túl azon, hogy az integrációjukat valahogy fel kellene gyorsítani és meg kellene könnyíteni. De hogy ezeket az embereket nem lehet "vissza"küldeni se Szíriába, se Afganisztánba, se Líbiába (ahonnan szüleik vagy nagyszüleik érkeztek), az is biztos.."

Esetleg az irányított bevándorlás?
Jelenleg ugyanis az a helyzet, hogy a gazdasági bevándorlók közül a képzett vándorok 75 %-át az USA "csekkolja" le, amíg az EU tagországai 8 %-ot visznek (a fennmaradó 17% Ausztrália, Kanada Új-Zéland és a többi régió). Ezzel szemben a képzetlen bevándorlók 80 %-át az EU fogadja.
A képzetlenekkel az a gond, hogy nem lehet őket integrálni. Hogy miért? Mivel képzetlen hová megy a gettóba, hiszen csak anyanyelvi társakkal tud kommunikálni. A beilleszkedés első lépcsőfoka a befogadó állam nyelvének megtanulása lenne. Ezzel a való életben az a gond, hogyha nem használod az idegen nyelvet az oktatásodra elköltött pénz minden fillérje a "kukában" landol, mert csak a tanfolyamon hallja a nyelvet. A gettósodás másik ritkán említett problémája, hogy méretétől függően önfenntartó, minél nagyobb annál inkább. PL Párizs többszázezres muszlim közössége hány olyan fodrászt, szakácsot, vendéglőst virág- és kebab árust, villanyszerelőt, festő-mázolót, lakatost, orvost, védőnőt stb. tud eltartani akinek nincs szüksége francia ügyfélkörre. Csakhogy ez messze nem 100 %. Pontos adatok erre nincsenek, de 50 % alatt lehet. A fennmaradó 50-60+ %-nak viszont igen. Csakhogy Ali azt látja, hogy Ahmed megtud élni kebab árusításból francia nyelvtudás nélkül ő miért nem? Ráadásul kitörni sem nagyon tud, mert visszahúzza a közeg, marad a munkanélküli segély, a képzetlen munkakörök.
Ezzel szemben az irányított befogadásnál a tagállamok határozzák meg, hogy milyen képzettségű munkaerőre van szükség, mivel ismerik a demográfiai és foglalkoztatottsági mutatóikat. Ezeket összegezve lehet megállapítani az éves kvótát.
A képzett munkaerő beilleszkedéséhez viszont kevesebb ráfordítás kell.
De szerintem ez még nem elég, hanem már A Hobbes által is említett társadalmi szerződést kell kötni a bevándorlókkal (és persze a már ittlevőkkel is). Ebben meghatározzuk, hogy mit adunk és cserébe mit várunk el. Pl. a muszlim kultúrában van olyan ami nem egyeztethető össze az európai értékrenddel. Itt nem a disznóhúsevés és az alkoholfogyasztás tilalmára gondolok (az előbbinek a vegánok, az utóbbinak az Alkoholellenes kifejezetten örül), hanem pl. a saria alkalmazásának tilalmára. Ezenkívül demokratikus intézmények, a befogadó nép kultúrájának elfogadására és tiszteletére, a befogadó nép nyelvének ismeretére. Aki ezeket nem fogadja, mehet vissza.Hogy mit adunk? Politikai, emberi jogokat, lét-és jogbiztonságot stb. Egy mondatban: a befogadás páros tánc, amely világos játékszabályokon alapul.
Ezeknek a világos szabályoknak a rögzítése már csak azért is fontos, mert pl. a 2001/09/11-i terrortámadást nem prolik követték el, hanem legalább a középosztályhoz tartozó egyének (az Al-Kaidánál egyébként is követelmény volt a minimum középiskolai végzettség, sokan még diplomával is rendelkeztek).
Hogy mit kezdjünk a már itt levőkkel, elsősorban a képzetlenekkel és munkanélküliekkel? A foglalkoztatási mutatok ismertek, első körben őket kell képezni a hiányszakmákra, de ez nem elég, mert meg kell törni a gettósodást. Továbbá törekedni kell, hogy imámjaik helyi születésűek legyenek, beszéljék a befogadó ország nyelvét, pl. a Belgiumban működő 114 imám közül csak 6 beszéli a flamand és francia valamelyikét. A helyiek képzése azért is fontos, hogy ne jöjjenek be az olyan keményen nyugatellenes muszlim szekták, mint a szunnitákhoz tartozó vahabbiták. Meg kell tiltani, hogy az ilyen szekták európai mecsetek és vallási iskolák létesítését finanszírozzák. Jelenleg Szaúd-Arábiából legtöbb támogatás, mely a vahhabbita tanok kötelező terjesztésével jár együtt. Az iszlám toleráns irányzatainak támogatására kell törekedni, mint pl. Basszán Tibi által fémjelzzett euroiszlám irányzatot. Továbbá megállapodást kell kötni az iszlám helyi közösségeivel, hogy vállaljanak felelősséget tagjaik cselekedeteiért. Ez ellentmond az európaiak egyéni felelősségre alapozott rendszerével, csakhogy az iszlámban a közösség, az umma szerepe sokkal erőteljesebb.

JanaJ 2017.05.24. 22:36:25

@Stenonis: Minek? Pont te írtad, hogy nem jelent semmit a sok csillag. Akkor most mivan?

Ha egy gumi talpú lenne a főnök, akkor meg a bevetésisek rinyálnának.

Miért ki menjen ki? Kovács főtörzs a helyi zsaru? Ha van egy specializált egységed erre, akkor miért ne ő menjen? Gondolom minden faluba van túsztárgyaló is. Amúgy ezért megint miért ők a hülyék? Gondolom nem ők döntik el, hogy mit írnak elő a fejük felett.

A szokásos séma, elfogytak az "érvek" és tények, jön a mellé beszélés.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2017.05.24. 22:40:21

@Stenonis: Felhoztál valamit, a "kivárjuk az éjszakát" szöveggel. 3 gond is van ezzel.

1. Nem tudod kit ölne meg addig, azaz a kivárjuk az éjszakát ilyen helyzetben sem vállalható
2. Eddig egy emberes helyzetről van szó, mi a garancia arra, hogy nem lesz több ember benn pár házban?
3. Amikor gyorsan kell reagálni nem mész máshova kuncsorogni
4. Seregtől technikát, embert, stb. belügyi kérdések kapcsán kölcsönözni... Hát nem sok esetben lehet.
5. A főnök nem hírszerző ez igaz, de van ott hírszerző is. Képzeld csak el annak idején a nagyon nagy főnök, a fegyveres erők főparancsnoka, a köztársasági elnök is nyugdíjas civilből lett. Most legalább "harcképes korú" :)

GK 2017.05.24. 22:44:18

Nagyon fontos, hiánypótló cikk / interjú, várom a folytatást.

Pár dolog:
1. Már fentebb írták, hogy a TEK megitélése sokszor van rajta sapka - nincs rajta sapka szintű. Pl. gondoljunk vissza a tavaly ősszel történt esetre, ahol nem hívták a TEK-et, és egy főnyomozó meghalt, mert a 75 (?) éves fickó egy illegális AK-val lelőtte. Képzeljük el, hogy a TEK-et hívják, akik annak rendje és módja szerint, hajnalban elfogják a fickót _és_ a feleségét, és a sajtót körbejárja az esetről készült videó, ahogy a 2 idős embert összevizelt alsóneműben húzzák végig a kerten (szándékosan sarkítok, de láttunk már ilyen felvételeket). Ebben az esetben, függetlenül attól, hogy a házkutatásnál hány AK-t és lőszert találnak hetekig attól lett volna hangos a sajtó, hogy a TEK milyen erőszakszervezet és megsérti az idős magyar állampolgárok jogait.

2. Nagyon hiányzik, hogy tényleges kommunikáció legyen a TEK (és a többi rendfenntartó szervezet) valamint a civilek, állampolgárok között. És itt nem csak a szakzsargonban a sajtónak előadott közleményekre gondolok, hanem arra, hogy ki tudjon alakulni egy bizalmi viszony a polgárok, és az őket védők között. A 90-es években az akkori "kommandósok" szinte minden falunapon ott voltak, csináltak bemutatókat, törték a téglákat. Tisztán emlékszem a Nők napjában megjelent címlapos cikkre, ami a kommandóslányok izgalmas életét mutatta be - nyilván a női magazinok széles eszköztárával.
Ez a kölcsönös bizalom, ami nagyon hiányzik.

3. Itt a lemilen is linkelve volt egy több részes beszélgetés sorozat a Tilos rádióban, ami a magyar különleges rendőri erők történetéről szól. Kiss Dávid, aki a témáról beszél szerintem nagyon jól felkészült, érdemes meghallgatni. Sokkal több ilyen is kéne, akár a TEK által szponzorálva: lemil.blog.hu/2015/07/28/musorajanlo_vi_a_magyar_terrorelharitas

Stenonis 2017.05.24. 22:57:01

@Nylul:
Igen, lövésem sincs a taktikai harcászatról.
:)
Csak azt nem értem, hogy dolgozhattam egy gépesített lövészdandár hadműveleti főnökségén :)

OK.
Te leszel a 10. akinek elmagyarázom.
A TEK eddig csak pózolásra használta a BTR-eket. Arra meg teljesen fölösleges. Ha tényleg kell, kérjenek kölcsön a Honvédségtől.

Kezdem unni a sok read only módban létező kommentelőket :)

Stenonis 2017.05.24. 23:03:49

@Válasszunk:
Ha reálisan nézzük a dolgokat:
A BTR csúcsebessége aszfaltozott úton 80 km/h.
Szóval nem gyorsreagálás során vennék hasznát. Mire Budapestről mondjuk Szegedre leér, alsó hangon 2,5 óra.

Tanuljanak meg együttműködni a rendőrök és a katonák. Minden csak elhatározás kérdése.

zizolika 2017.05.24. 23:03:57

Fentebbi hozzászólásomban írtam, hogy van itt egy-két Isten barma, de úgy látom nem értette az egyik és tovább írogatja a faszságait, tanúbizonyságot téve, hogy kurvára nem ért hozzá. Ha nem értesz hozzá, akkor ne kinyilatkozz, hanem kérdezz. Rólad van szó Stenonis.
Neked Hajdu fóbiád van az tuti, mert kurvára beakadt a tű és nem tudsz leakadni róla.
Volt egy parancsnokom, aki magasan a legképzettebb parancsnok volt Magyarországon, úgy hívják Salgó László tábornok. Nem véletlenül vitte országos rendőr-főkapitányi beosztásig. És emberi tartását mutatja az is, hogy amikor átlátott a szitán felállt a székéből és azt mondta, a szava és a becsülete többet ér. Na ő mondta azt egy állománygyűlésen, hogy egy parancsnoknak-vezetőnek nem kell a legokosabbnak lennie és mindenhez értenie, de, olyan emberekkel kell körülvennie magát akik a legjobbak az adott szakterületen.
Miért írtam le ezt?
Mert, ha Steninos figyelmesen elolvasta volna a cikket és nem hatalmasodott volna el rajta a Hajdu fóbiája, akkor láthatta volna és fel is foghatta volna, hogy a TEK főigazgató-helyettese a Bodnár tábornok úr. Ugye nem kell szájbarágósan kifejtenem miért írtam amit írtam.
Még mindig hülyének tartod a Hajdut?

Stenonis 2017.05.24. 23:10:15

@JanaJ:

Teljesen fölösleges egy szervezetbe összevonni az észt és az izmot. Főleg, hogy az izom lesz a főnök.
Kell egy felderítési ügynökség. Ezek teszik a dolgukat. Ha valami eredményre jutnak, akkor megmondják Hajduéknak, hogy ide menjetek és azt az ajtót rúgjátok rá a rossz arcúakra.

És igen, egy családi viszályhoz vagy egy uzsoráshoz Kovács főtörzs menjen ki. Egy Nobel-díjas fizikust sem arra használsz, hogy kiszámolja meddig gurul a kiskocsi, ha egy lejtőn elengedjük.

zizolika 2017.05.24. 23:17:15

Azért mert egy gépesített lövészdandár hadműveleti főnökségén dolgoztál, még kurvára nem jelenti azt, hogy értesz a taktikai harcászathoz, főleg nem a rendőri taktikai harcászathoz, de hozzászólásaid alapján úgy látom, hogy a KRE-jéhez sem, hogy maradjunk katonai vonalon. És ha azt hiszed hogy egyenlőség jel van a rendőri és a katonai között, akkor még hülyébb vagy, mint gondoltam.
Ha valakinek read only üzemmódban kellene ezen az oldalon lennie az Te vagy.

Stenonis 2017.05.24. 23:23:19

@zizolika:
Ez egy szabad ország. Amíg a blog gazdája le nem tilt, nyugodtan írogathatom a "faszságaim".

Nincs fóbiám :) Csak roppantul irritál, hogy valakit azért neveznek ki egy kulcsfontosságú szervezet élére, mert a főnök testőre volt évekig. És ezen csak egy kicsit javít a dolog, hogy a helyettese megfelelő kompetenciákkal rendelkezik.

És igen, még mindig alkalmatlannak tartom Hajdut a feladatra. Menjen el, és vezessen egy bevetési csapatot, arra alkalmas.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2017.05.24. 23:23:27

@zizolika:

Nocsak, valaki, aki lát is, nem csak néz :-)

Stenonis 2017.05.24. 23:30:36

@zizolika:
Igen, egyből őrnagyként kerülnek az emberek a hadműveleti főnökségre és csak a zászlóalj és annál magasabb egységek harcászatát ismerik. Természetesen fogalmuk sincs arról, hogy mi az a lövész raj. :)

Ha már egy szakértővel hozott össze a sors, légyszi valami konkrétumot is írj arról, hogy mik a "faszságaim" és mi ezekkel szemben a helyes és jó.
Szeretnék tanulni tőled :)
:D

zizolika 2017.05.25. 00:12:32

"Csak roppantul irritál, hogy valakit azért neveznek ki egy kulcsfontosságú szervezet élére, mert a főnök testőre volt évekig."
Az egy cseppet sem zavar ugye, hogy ilyen szervezet előtte Magyarországon nem létezett. Azt nem írhatom, hogy a Hajdu fejéből pattant ki az egész, mert volt előtte már példa külhonban, hogyan kell egy ilyet felépíteni, látta a jó és rossz oldalát is (évekkel a TEK előtt már beszélgetett velünk erről, hogy van egy ilyen "víziója" amennyiben nyer a Fidesz). De hogy Ő gründolta ezt össze és az Ő érdeme, és ez érte a "jutalom".

Te írtad, hogy a rendfokozat semmire nem "bizonyíték" és erre jössz azzal, hogy őrnagyként hová kerültél. WTF??? Miközben akit fikázol meg vezérőrnagy és Te ezt sem tudod, mert ddtbk-zod fentebb.

Tőlem nem fogsz tanulni, és idézni sem fogok konkrétumot, mert már vagy 4 ember leírta korábban konkrétan milyen faszságokat beszélsz és az sem hatott meg. Tudod az autópályán forgalommal szembemenőt sem lehet meggyőzni.
De azért vicces, az utolsó kommentedben, hogy lövész rajt írsz, bizonyítva a szakértelmedet. Nem sokkal feljebb pont ezt írtam a TEK és a KRE taktikai harci elemeinek "hasonlóságáról". Erre pont beböffentesz egy ilyet. Gondolom most már Te is tudod, hogy egy rendőri taktikai egységben mennyi lövész raj van. Megoldás => 0
Szóval mégiscsak tanítottam valamit basszameg.

Hiryu2,01 2017.05.25. 00:16:45

@csentecsa: @Skankhunt42:
NEM FOG VÉDELMET NYÚJTANI AZ A BTR

Ugyanis késelős, lövöldözős Terror Abdul, Iván, Francois, Pistike, (nem kivánt törlendő)nem ott fog megmerényelni, ahol parkol a birodalmi lépegető.
Kérem felsorolni az utóbbi két év civilek ellen elkövetett merényletek helyszínét, és a a eszközöket.

Kés, bomba, autós gázolások, lőfegyverek, ami hirtelen eszembe jut.

Ahol nem kifejezetten határőrök-rendőrök-voltak a célpontok ott bizony hullottak a civilek, amíg nem sikerült közbeavatkoznia egy fegyveres civilnek, vagy ott járőröző katonának/rendőrnek.

Hiryu2,01 2017.05.25. 00:27:29

ja, mellesleg

jobb helyen nem az a lényeg, hogy 120 kiló legyél, ha már országod elit terrorellenes egységébe bekerülj, hanem hogy átmenj egy bacottul szigorú többlépcsős válogatási rendszeren....

AZTÁN jöhet egy hoszzú és kemény képzés....

namost hangosan gondolkodva:
- vagy eleve jóska.pista egységeinél, ahonnan összerántották a zállományt, legyezőtánccal (Pen-y-Fan) és tsaival válogatták az embereket, vagy a khmm..ponthatárokat vitték lejjebb, csak hogy a Tekintetes úrék házi SEAL egysége seperc alatt létrejöhessen?

_varacskos_ 2017.05.25. 01:02:44

"A BTR-es téma zárásaként: kiöregedett, leírt honvédségi készletből származnak, szinte egy fillérbe sem kerültek, ellenben sok odafigyelésbe, gondosságba, esetenként ráfordított szabadidőbe. A srácok hozták működőképes állapotba, kaptak egy festést és a mi céljainkra egyelőre megfelelnek."

Ettől összerándult a gyomrom. Valahogy nem kiöregedett, leírt honvédségi készlet jut eszembe, amikor felidézem a hódmezővásárhelyi laktanya telephelyéről "lenyúlt", szinte tökéletes állapotú BTR-eket. De biztos hallucináltam.
"A srácok hozták működőképes állapotba...." :D Hiteles.

Én leszarom, hogy elvitték (felvitték nekik) bohóckodni a jó gépeket, ezzel durván leapasztva az amúgy is szűkös akkumulátor készleteket, de akkor legalább korrektül nyilatkoznának róla.

Arra biztosan nem gondoltak, hogy lesznek még élő szemtanúi a dolognak, ezért engednek meg maguknak efféle nyelvbotlásokat.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2017.05.25. 01:11:41

@Stenonis: Messziről jött ember azt mond amit akar. Te azt, hogy mekkora szakértő vagy. Mivel nem ismerjük a neved, bármilyen nevet ideírhatnál ezt nehéz megítélni.

De úgy gondolom, ha értenél hozzá, akkor pontosan tisztában lennél pár dologgal. Például azzal, hogy a sereget polgári lakosság ellen miért nem használják. Bűnözők ellen sem.

Hogy ezért miért van sok helyen szép SWAT feliratú harcjármű.

Aki ezek után a "kérjenek a seregtől", nyilván katonákkal együtt alapon érvel, az látványosan nem tudja, hogy milyen különleges jogrend és miért kell egy ilyenhez, mennyi az átfutási ideje egy ilyen döntésnek, stb.

Csupa olyan dologban tudatlan, amivel kapcsolatban az átlagemberek jelentős része is ismeri a tényeket. Így igen kétséges a tapasztalat léte, de ha van is, ott is felmerül a gyanú, hogy a feladatra alkalmatlan volt az illető.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2017.05.25. 01:18:28

@Válasszunk: Sőt továbbmegyek: Ha a jogi feltételei adottak annak, hogy a terroristák ellen a hadsereg is bevethető legyen, akkor közel sem biztos, hogy ott 2 szervezetet akarsz egy helyen, akik meglephetik egymást.

És amikor már sereg kell, és erre a különleges jogrend lehetőséget ad, és sereget viszed ki, akkor nem az a kérdés, hogy mit szól a falu népe, ha elfogás helyett szétlövöd a házat...

2017.05.25. 02:12:43

@Stenonis:

"Igen, lövésem sincs a taktikai harcászatról.
Csak azt nem értem, hogy dolgozhattam egy gépesített lövészdandár hadműveleti főnökségén :)"
Valószínűleg úgy, hogy a dandárok hadműveleti főnökségére legtöbbször azokat osztják be, akik az alegységeknél kudarcot vallottak. Láthatóan te is azért kerülhettél oda. :)

.

"Ha tényleg kell, kérjenek kölcsön a Honvédségtől."
Aranyom!
Ha valami halovány fogalmad lenne róla, hogy:
- mennyi idő egy teljesen másik szervezettől elkunyerálni bármit
- hogy az a szervezet az adott technikát vajon mennyire tartja minden körülmények között megfelelő színvonalon
- hogy ennek egyáltalán milyen jogi akadályai lehetnek,
akkor nem beszélnél ilyen hülyeségeket.
Te kis hadműveleti főnök... :)

.

"A BTR csúcsebessége aszfaltozott úton 80 km/h."
A 100-at még simán ki lehet hozni belőle.
De ültem már 120-as tempónál is benne. ... Jaj bocsesz, ezt nem szabadott volna elmondanom egy hadműveleti tisztnek! Ők papírból tudják a tutit. :)

.

"Mire Budapestről mondjuk Szegedre leér, alsó hangon 2,5 óra."
És amíg a teljes hercehurca átfut a két szervezet között, az még további 4-5 óra. Gratulálok! :))

.

"Tanuljanak meg együttműködni a rendőrök és a katonák."
Az azért még megvan, hogy a hadsereg feladata és a rendőrség feladata teljesen más? Vagy ilyen piszlicsáré apróságokat bátran hagyjunk figyelmen kívül? :)

.

Komolyan az az érzésem, hogy te azért jársz ide, hogy engem szórakoztass... :)

Stenonis 2017.05.25. 06:11:37

@zizolika:

:)

Értő olvasás? :)))))

Amikor utoljára láttam Hajdut még dandártábornok volt, de úgy tűnik jól fizet a TEK-es meló. 1500 embernek vagy a főnöke vezérőrnagyi rangban :)

Mert a TEK előtt nem volt se titkosszolgálat, se bevetési egység Magyarországon :)

A TEK megpróbálta összelopkodni a már meglévő szolgálatokból az embereket és technikát. Ha nem volt, akkor a seggük alá toltak bármit amit kértek.

Stenonis 2017.05.25. 06:18:09

@zombigyilkos:
Neked sem működik az ironiamétered :))))

Mennyi a BTR várható élettartama, ha 120 km/h-s sebességgel tépnek vele? Milyen időközönként kell gumit cserélni rajta?

És természetesen a szar kiváló ízű, mert a sok milliárd légy nem tévedhet :)

Ha TEK le tud nyúlni honvédségi járműveket azért, hogy még keményebbnek tűnjön és bohóckodhasson vele, akkor azért nem annyira nagy az átjárhatatlanság a honvédség és a rendőrség közti út.

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2017.05.25. 08:17:48

@tiboru: Jasenszky ez az, akiről a 90-es évek elején megjelent "Mesél a pesti zsaru" c. könyvben írnak? Ex-hokijátékos, stb?

A "Jedi-ügyről": a napokban írta a BBC (vagy a Reuters?), hogy az Államokban egy "grand jury" megtagadta a vádemelést egy rendőr esetében, aki egy játékpisztollyal hadonászó atyafit lelőtt. És ez nem az első eset. Gondolom, ez kissé más fényt vet a TEK döntésére ...

jágör68 2017.05.25. 09:34:51

@NagyTeve:
Meg van kb. tízezernyi más ügy, ahol a demokratikus, zamerikai rendőr felszólítás nélkül lelőtte a- nem feltétlenül játékpisztoly, csak személyi igazolvány, jogsi stb- után a zsebébe nyúló állampógárt, mert a rend őre fenyegetve érezte magát.
Mindenféle bírósági jogászkodás nélkül. Előtte vagy utána senki se kérdezett semmit.

jágör68 2017.05.25. 09:37:23

@Stenonis:

Melyik papírhadsereget igazgattad a Total War- ban, te nagy szakértő?

SzLH 2017.05.25. 10:10:07

@Stenonis: "De komolyan, miért kell a Terrorelhárítási Központnak egy családi viszályhoz vagy uzsorásokhoz kivonulnia?

Gyakorlat teszi a mestert.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2017.05.25. 10:20:48

@SzLH:

A holnap megjelenő második részben erre is lesz válasz :-)

CyberPunK 2017.05.25. 10:22:03

Amúgy félretéve a BTR meg pózolás dolgot, ért el sikereket is a TEK? És itt most nem arra gondolok, hogy rutinból adnak járdapuszit bármilyen helyi vagánynak, hanem olyan sikerekre, amire alakult.

SzLH 2017.05.25. 10:30:39

@Válasszunk: Ausztriában a megkergült vadorzó ellen a rendőrök a hadsereg segítségét kérték.
images03.oe24.at/panzer_apa.jpg/116.270.433

Tehát nem ördögtől való gondolat.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2017.05.25. 10:33:28

@CyberPunK:

Ők erre a kérdésre általában azt válaszolják, hogy a sikereik nem nyilvánosak. És visszakérdeznek: te fel tudsz sorolni az elmúlt 7 évből jelentős MI5-ös, Sin Bét-es vagy BfV-s sikert? Vagy csak a kudarcaikról olvashattunk?

:-)

CyberPunK 2017.05.25. 10:39:05

@tiboru: Ők nem is pózoltak látványosan egy-egy kirakatügyben. :)

A kérdésemre választ amúgy nem annyira a publikus médiából vártam, hanem mondjuk Tőled, és van annyi respected, hogy egy egyszerű igen-t is fenntartások nélkül elfogadok. :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2017.05.25. 10:41:37

@CyberPunK:

Ó, köszönöm (tényleg!).

Akkor röviden: amennyire én tudom, voltak sikereik is.

Paxton 2017.05.25. 10:44:45

Az interjú nagyon jó, és minden elismerésem a TEK kommunikációs vezetőjének felkészültségéért. Azonban a személyes környezetemben tapasztalt reakciók alapján úgy gondolom, hogy TEK-ről kialakult kép az esetek túlnyomó többségében nem nélkülözi a politikai előítéletet/tapasztalatot. A TEK szakmai felkészültségéről, felszereléséről, szervezeti struktúrájáról nem akarok beszélni, mivel nincs rálátásom és tapasztalatom ezekről. Viszont sok emberben felmerül a kétely, hogy egy olyan fegyveres szervezet összeállításánál, amely bevallottan a „both our first and last line of defense”, vajon milyen önmérsékletet tud tanúsítani az a vezető politikai erő, amely bármely személy kinevezésnél kizárólag a „szeretve tisztelt” (copyright by Jókai Mór) vezető iránti vak lojalitást nézi, a szakmai rátermettséget pedig egyáltalán nem. Nagyon kirívó és szélsőséges példaként, de egyik barátom még azt is felhozta, hogy a Szovjetunióban annak idején doktrína írta elő, hogy a BTR-80 harcjármű a 20mm-es gépágyújával tömegoszlatásra bevethető.. Én el tudom fogadni az interjúban elhangzott szakmai érveket, de remélem Jasenszky Nándor alezredes úr is megérti, hogy egy olyan országban ahol már van precedens rendvédelmi erők politikai ellenzék elleni bevetésére (2006, REBISZ), miért kelt képzelt (vagy jogos) aggályokat egy ilyen katonai eszközökkel felszerelt alakulat. Elnézést a politikai vonal felhozásáért, de úgy érzem, hogy a TEK iránti előítéletek jó része innen ered.

CyberPunK 2017.05.25. 10:45:51

@tiboru: Mondhatni megdolgoztál érte, hogy az egyik leghitelesebb blogger legyél. :D

Köszönöm! Igazából talán ez a legfontosabb egy szervezet megítélésében, nem?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2017.05.25. 10:53:17

@CyberPunK:

Ne hozz zavarba, mert belepirulok :-)

Ami egy szervezet megítélést illeti, az a helyzet, hogy erer is igaz az örökbecsű mondás kicsit módosított változata: nem elég profinak lenni, annak is kell látszani... És itt jön a kommunikáció, a külső PR szerepe, amiben az elmúlt években a TEK kritikán alul teljesített.

CyberPunK 2017.05.25. 10:58:17

@tiboru: Igen, de még mindig jobb a helyzet, hogy ha csak PR problémájuk van, illetve, ha nem volt értelme a megalakulásuknak. ELég sok negatív véleményt kaptak, hogy semmi értelme nem volt, minek kellet, etc, és erről nem olvastam az elmúlt években, hogy végülis kinek volt igaza.

CyberPunK 2017.05.25. 11:01:52

@csentecsa: Persze, de ezt itt is többször mondtam. Amúgy nem teljesen a pózolással van a bajom, hanem nem értem, hogy miért kell ennyire erőltetni őket. Igazából ez főleg az elején volt, alakulás után, amikor minden hülyére ők mentek, illetve a Líbiai eset ami nagyon kiverte a biztosítékot nálam.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2017.05.25. 11:13:15

@CyberPunK:

Azért valljuk be, hogy az ellenzőknek is vannak megfontolandó szakmai érveik. Egyszer majd talán összegyűjtöm a legerősebb pro és kontra érveket és rittyentünk egy kemény vitaposztot róla :-)

2017.05.25. 11:35:25

@Stenonis:
"Mennyi a BTR várható élettartama, ha 120 km/h-s sebességgel tépnek vele?"
Melyik járműnek lesz hosszú élettartama, ha teljes tempóval tépnek vele? Csak mert ilyen esetekben sokszor fognak vele teljes tempóval tépni.
/Egyébként nagyon ügyes volt a terelés, amit csináltál. Ugyanis a sebességet nem az élettartam miatt írtam, hanem csak arra, hoyg olyanról beszélsz, amiről élesben fingod sincs és csak papírról tudsz ezt-azt./

.

"Milyen időközönként kell gumit cserélni rajta?"
Elhiszed nekem, hogy a gumi a legkisebb gond?

.

"a szar kiváló ízű, mert a sok milliárd légy nem tévedhet"
Nagyon szép próbálkozás. De ettől még marhaságot beszélsz. :)

.

"Ha TEK le tud nyúlni honvédségi járműveket azért, hogy még keményebbnek tűnjön és bohóckodhasson vele, akkor azért nem annyira nagy az átjárhatatlanság a honvédség és a rendőrség közti út."
Magyarázom, hogy te is megértsd.
- Az "A" helyzet:
Egy tárgyalássorozat során a két fél vezetői szépen, kávézgatva megbeszélik, hogy átadunk nektek pár BTR-t. Ezután beírják parancsba mindkét oldalon, rájön egy állami ellenőrzés, hogy minden okés-e. Ez úgy jó esetben 1-2 nap alatt bekerül a parancsba. Utána az átadó fél felkészíti a BTR-t, megnézi, megvan-e minden alkatrésze. (Van fogalmad arról, hogy egy BTR-nek mennyi járulékos alkatrésze van, ami átadáskor elszámolásköteles? Nem merül ám ki egy izzókészletben meg egy elakadásjelző háromszögben! Egy külön könyv van erre, emlékeim szerint mintegy 130 különféle alkatrészt felsorolva. Ennek átadása nem két perc, mivel tételesen ellenőrizni kell. Ugyanis egy alkatrész ebbe nem két forint, és senki nem szeretné, ha tíz- meg százezreket HTK-znának rá azért, mert átadáskor nem volt meg valami.) Utána ha végignézték, megvan-e minden, átadják, ami pár óra. És máris át van adva a gép, mindenki boldog.
- A "B" helyzet:
Jön egy riasztás, és mintegy 5 perc múlva indulni kell a járművel.

Kezded már érteni, mi a gond? :)
Még egy adott alegységen belül sem működik az, amit te írsz. Egyedül hadi felhasználás esetén működhet, mert olyankor a hadianyag könnyen leírható veszteségként a háborús helyzetre hivatkozva. De békehelyzetben való felhasználás során egy többmilliós technika alkatrészeivel, üzemanyagával, kenőanyagával, TASZT készletével el kell ám számolni. Az üzemeltethetőségéről, fegyverek beszabályozásáról, karbantartottságáról nem is beszélve. Teszem azt átadjuk 2 perc alatt, és bevetéskor derül ki, hogy a nehézgéppuska nem működik. Vagy beülsz és mivel nem te vagy az alapértelmezett irányzó, ezért nincs is beszabályozva a géppuska, így pontatlanul lősz vele.
Arról meg már ne is beszéljünk, hogy a hadsereg laktanyája és a TEK laktanyája tudomásom szerint fizikálisan nem egy helyen van. Ergo szépen venné ki magát, ha a Pestről induló bevetési egység átmenne a legközelebbi (pl. szentenderei) laktanyába, hogyaszonygya: "Srácok, zizi van, ugyan adjatok már egy BTR-t saccperkábé 1 percen belül!".

Szóval ilyen ez, mikor olyanról oktatsz ki másokat, amit te soha nem csináltál. :)

zizolika 2017.05.25. 11:38:59

@tiboru: Amikor reflektálsz az irányodba szánt pozitív megnyilvánulásokra, mindig Bástya elvtárs örökbecsű szavai jutnak eszembe: "Ha én valamit szeretek magamban, az a szerénység" :))))

Azt hiszem nem vagyok egyedül, akik várják majd ezt a vitaposztot, csakúgy, mint a 2. részt.

Ehhez előzetesen annyit hozzátennék, hogy aki ellenzi, az hol él??? Mert nem az 1970-80 Magyarországa van, "a béke szigete", ahogy akkor mondták a rendőri vezetők? A világ minden valamire való országában vannak ilyen erők, akik szükség esetén megoldást jelenthetnek egy adott problémára.

Vicces az egészben, hogy amikor csak Komondor volt, azt utálták, igaz csak akkor felsőbb vezetői szinteken (pl. kinek a hatásköre legyen az irányítás és egyéb faszságok), mert a pórnép nem tudott sokat róluk. Amikor RKSZ volt, na akkor már a népek is kezdtek zúgolódni, nem kímélve a híresebb Neutron Bev. Oszt. sem. A dolog pikantériája, hogy az RKSZ (j.u. TESZ)- Neutron között olyan ellentét volt, hogy a fal adja a másikat. De gondolom, azt nem kell ecsetelnem, hogy nem a harcosok generálták. Szóval mindig megvolt a fikázás, csak az iránya nem volt mindig azonos, honnan jön, igaz volt olyan korszak amikor össztűz alatt voltunk ;)

CyberPunK 2017.05.25. 11:39:18

@tiboru: Félek, hogy pont azok nem vállalnák fel a nyilatkozást, még inkognitóban sem, akik igazán eldönthetnék a kérdést.

CyberPunK 2017.05.25. 11:43:06

@zizolika: "Ehhez előzetesen annyit hozzátennék, hogy aki ellenzi, az hol él??? Mert nem az 1970-80 Magyarországa van, "a béke szigete", ahogy akkor mondták a rendőri vezetők? A világ minden valamire való országában vannak ilyen erők, akik szükség esetén megoldást jelenthetnek egy adott problémára."

Lehet én vagyok a tudatlan, de a TEK tudtommal pár létező hivatal összemosása során jött létre, és a leghangosabb szakmai érv az volt ellene, hogy ezek a hivatalok (szolgálatok) sokkal eredményesebben működnének egyedül, mint összevonva. Illetve a másik érv az volt, hogy valami eszetlen habzsidőzsi ment a TEK-nek, amit a többiek szenvedtek meg, és ezek a költekezések TEK-en belül se voltak teljesen kiegyensúlyozottak.

zizolika 2017.05.25. 11:46:27

@zombigyilkos: Szívemből szóltál :)

Az egészben tudod mi a legszebb?
Hogy a "magasan" kvalifikált főtisztünk végig sem gondolta, azt amit fentebb írtál, tipikus előbb jár a szám, mint az eszem.

Sőt tovább megyek. Nem kurvára mindegy neked Stenonis, hogy ki az üzembentartója??? Ugyanúgy állami pénz megy el rá, kurvára mindegy, hogy azt most melyik zsebből húzzák ki.

2017.05.25. 11:53:14

@zizolika:
Esküszöm, rákerestem, mi az a TESZ. A "Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat" jött ki a gugliban. Feltételezem, nem ez lesz. :) Minek a rövidítése pontosan?

2017.05.25. 11:54:30

@zizolika:
"Ugyanúgy állami pénz megy el rá, kurvára mindegy, hogy azt most melyik zsebből húzzák ki."
Ott a pont! :)

zizolika 2017.05.25. 11:56:51

@CyberPunK: Most hadd ne meséljem el, hogy történt, volt rálátásom, de nem az én tisztem ez. Van erre egy kommunikációs szakember is hála az égnek :) és ezt teljesen komolyan gondolom. Eleinte ezt nem volt ennyire egyértelmű. De fel tudnék sorolni még pár hiányosságot, igaz ezek idővel a helyükre kerültek, mikorra a gyerek betegségeket elhagyták. Azért sajnos van még sok minden amiben lehetne változtatni, de ezt már egyszer leírtam.

Minden összevonás előtt az a bullshit duma, hogy a szolgálatok egyedül való működése sokkal sikeresebb. Ha benne voltál, vagy a rendszerben nem nehéz átlátni kik mondják és miért. (Akik nincsenek benne azoknak elárulom nem a harcosok vagy a fedettek, vagy helyszínesek stb.)
Én hiszek benne, hogy amit létrehoztak az jó. De bővebben, mélyebben majd a poszt kirakása után, és ott is csak ameddig lehet ;)

zizolika 2017.05.25. 12:01:42

@zombigyilkos: Terrorelhárító Szolgálat

2017.05.25. 12:02:36

@zizolika:
De azért valahol mégis a lelki szemeim előtt van, amikor a katonai laktanyába jön a hívás, hogy kéne egy BTR. ... Majd fél perc múlva a TEK-es sofőr meg a honvéd telephely-ügyeletes kéz a kézben rohannak a legelső útjukba eső BTR irányába, pánikszerűen szaggatják le róla a ponyvát, pöccre röffentik a ki tudja mióta ott rohadó motort, a TEK-es csapat tépi ki az ajtót és pakol befelé a járgányba, a toronylövész behevederezi a maga által hozott lőszert, lead a vakvilágba pár próbalövést a két géppuskával mondjuk a szemközti fal repedéseire vagy egy távolabbi fára célozva, majd elhúznak vele bevetésre...
:)

2017.05.25. 12:04:24

@zizolika:
Jézus, mennyi szervezet, mennyi név. El nem igazodok lassan, ki kivel van. :)

zizolika 2017.05.25. 12:15:55

A büdzsé...hmmmm....igen ez egy sarkalatos pont.....magyar ember nagyon szeret turkálni mások zsebében...mindent tudunk olcsóbban stb....
Mint minden csúcsszerv létrehozása, fenntartási ktg-e k... sok pénzbe kerül. De én úgy vagyok vele, inkább erre, mint még egy stadionra :) amúgy az előbbi olcsóbb...sokkal...
Természetesen van alapja annak, amit mondasz, nagyon sok pénzt kaptak az elején és hirtelen nem csak a legfontosabb eszközökre költötték. Ez, plusz más szervek, hivatalok ktg. stopja is ott volt, ez így egy kis kiszivárogtatással együtt már címlapgenerátor lett, amit ráadásul "jól tálaltak" a fogyasztónak és látjuk mi lett belőle. Erre volt a TEK válasza az az eleinte tényleg sok önigazolás. Itt is igaz a mondás, a kevesebb néha több.

zizolika 2017.05.25. 12:34:54

@zombigyilkos: "kéz a kézben" Ez jó volt :)))))))))))
Ne jegyezd meg, egyik sem létezik már, csak néhányunk emlékeiben, meg pár videón a youtube-on.
Amúgy lehet a TEK-et sem kell sokáig a fejedben tartanod, majd jövőre elválik. Kétségem sincs afelől, hogy ha más klientúra jön robbantják az egészet, mert lesz pár idióta tanácsadó, akik annyira fognak érteni hozzá, mint.....abba is hagyom, politika..
Pedig a koncepció szerintem kiváló, az időfaktor kiküszöbölve és a különböző vezetők habitusa, kivagyisága, nárcisztikus hajlamai kiküszöbölve. (Mint azt jól tudjuk régen nem volt felhőtlen, zökkenőmentes a társszervek együttműködésre való hajlama....mindegyik azt akarta megmutatni kiafaszagyerek...lett is belőle jópár sérüléssel, halállal végződő meló. Be is fejezem, mert nagyon belelendültem)

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2017.05.25. 12:55:46

@SzLH: Azt ne feledd, hogy Ausztria az Ausztria, más a jogi környezet és ennek másik a történelmi okai. Ha ilyen esethez különleges jogrend bevezetése indokolt más körülötte a politikai körítés is, de sokkal több dolgot lehet különleges jogrend nélkül is ott elképzelni.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2017.05.25. 15:04:26

@CyberPunK:

Időközben eszembe jutott egy eset, amikor a kezdeti, röhögvetérdetcsapkodós mémről ("Kellékfegyvereket foglalt le az idióta TEK!") egy kicsit más hangulatú hír született:

444.hu/2017/05/04/hatastalanitott-de-konnyen-aktivalhato-fegyverek-ezrei-mozognak-az-europai-feketepiacon

És aki most azt mondaná, hogy "444, pfúj, hazudnak éjjel-nappal!", azoknak a figyelmébe ajánlom, hogy mi a forrás:

magyaridok.hu/belfold/szlovak-fegyverek-jutottak-maffiozokhoz-terroristakhoz-1653808/

Hiryu2,01 2017.05.25. 15:22:56

@tiboru: csak Shin Bet ügyben nyilatkozhatok.

Kb napi hír az izraeli sajtóban a hadsereggel végrehajtott akciójuk, főleg Judeában és Szamariában (aka Nyugati Part) elfogások, bezsákolások, lenyomozott terroristák begyűjtése, fegyvergyártó műhelyek, etc (főleg az israelnationalnews hozza ezeket a híreket).

Kellékfegyverek: nekem úgy rémlik, anno olvastam egy filmes fegyvermesterrel egy interjút, ezeket eleve úgy hatástalanítják, hogy azzal éles lőszert már nem tudsz kilőni.Hivatalosan, lepapírozva, engedéllyel szállítva. Gondolom nem úgy működik, hogy a filmesek feldobnak a pár láda boltban vásárolt emtizenhatost a kamionra, aztán viszik akár a Föld tulső felére, ahol épp forgatnak?

így a két fenti cikk, abszulút nem igazolja a kellékfegyverre rárepülésüket.

A hatástalanított feketepiaci fegyverek pedig emlékeim szerint azért mozoghattak a feketepiacon, mert a származási országban nem követelték meg az olyan szintű hatástalanítást, hogy az max dísztárgynak lehessen jó... Megint emlékezni próbálok, de pld úgy rémlik Angliában a hatástalanított fegyver max bunkósbotnak lesz jó, behegesztett cső, etc...

Hiryu2,01 2017.05.25. 15:26:15

Update: miféle csődugóról beszél a fazon??????

tiboru · http://blogrepublik.eu 2017.05.25. 15:29:00

@Hiryu2,01:

Nem értek a fegyverek hatástalanítási procedúrájához, ezt csak azért linkeltem be, hogy CyberPunk kolléga eredeti kérdésére ("volt-e a TEK-nek említésre méltó eredménye?") válaszoljak: a hír szerint igen, volt ilyen.

"Napjainkra kiderült, hogy a szlovák, a lengyel, a svéd, valamint az olasz hatóságok is felfigyeltek a TEK akciójára. Az operatív felderítést követően pedig – mások mellett – a nálunk lefoglalt fegyvereket egykor útjára indító közép-európai fegyvermesterek is célkeresztbe kerültek. Ennek köszönhetően Szlovákia is szigorított a korábban túlzottan megengedő, „kellékfegyverekre” vonatkozó jogszabályain."

Hogy Angliában hogy hatástalanítanak, bevallom, fingom sincs és különösebben nem is érdekel, mert nem látom ennek kapcsolódását az eredeti hírhez :-)

Fredddy 2017.05.25. 15:48:32

@tiboru: magyar fegyvergyűjtők számára nagy probléma, hogy itthon is változik időnként a hatástalanítással kapcsolatos procedúra, és ilyenkor aztán akinek egy régebbi brosúra szerint hatástalanított fegyverhez bármi köze van, ízlés szerint zaklatható lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés miatt. És egy ilyen nyilván eléggé ,,low hanging fruit" a rendőrnek, hiszen ugyanúgy egy strigula a statisztikában, mint Iván Maffiaszkij az Uzival. Egy gyűjtő pedig nem egy szitává lyuggatott meg minden lyukba beöntött cuccot, hanem az eredetihez minél közelebbi állapotú fegyvert akar.
Aztán erre jönnek rá a nemzetközi szabályozás hiányosságai, miközben a schengeni határokon bármi átjöhet.

Kalasnyikovokat egyébként Afganisztánban kéziszerszámokkal, fújtatós kovácsműhelyben meg flexszel is gyártanak, szóval egy jobban felszerelt műhelyben azért nem lehet annyira nehéz egy nem elég jól hatástalanított példányt helyrepofozni.

Stenonis 2017.05.25. 18:53:26

@zizolika: @zombigyilkos:
Tetszik, hogy mennyi energiát öltél abba, hogy megmagyarázd, hogy miért nem lehet.
Kb. ennyi idő ráfordítással azt is le tudnád vezetni, hogy lehetne megoldani. :)

Szar állapotban van a honvédség, de azért annyit nézzünk már ki belőlük, hogy talán össze tudnak vakarni egy működőképes, akár 5 perc alatt bevethető állapotba hozható PSZH-t. Ami nem éppen gyorsreagálású erő :)

De, igazatok van. A rendőrség és a honvédség két külön bolygón él és fizikailag lehetetlen az együttműködés a két szervezet között.

És igazatok van abban is, hogy a TEK nélkülözhetetlen része a BTR állomány. Amit természetesen elengedhetetlenül fontos a bevetéseken és nem parádés kocsiként használják.

Azért a következőkre kíváncsi lennék:
- Mennyi éles bevetésen vettek részt a BTR-80-asok (terrortámadás után parasztvakításként budapesti utcákon parkoltatás nem az)?
- Kellett-e használni az éles bevetésen a nehéz géppuskát/gépágyút (nem láttam közelről, így nem tudom, hogy sima 80-as vagy 80A-s)?
- Melyik rendőrségi (nem honvédségi) lőteret használják éleslövészetre?
- Milyen gyakran tartanak éleslövészetet?
- Hol tartják a nagyjavításokat a TEK-es BTR-eknél?
- Komolyan gondolják, hogy a 7 mm-es páncélzat komolyabb tűzerő ellen megfelelő védelmet nyújt?
- Mennyi az éves futásteljesítményük?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.05.25. 18:58:38

@Stenonis: Áh, értem. Akkor a te logikád szerint a US Navy F-14 kifejlesztése haszontalan volt, mert a USA soha nem lőtt le vele egy orosz bombázót sem...

A BTR arra kell, hogy kb. az acélmagvas 7.62-es lőszert megfogja, annál fentebb itthon nem lövöldözget senki.

2017.05.25. 20:29:28

@Stenonis:
"ennyi idő ráfordítással azt is le tudnád vezetni, hogy lehetne megoldani"
Nagyon egyszerű ez.
Oda kell adni annak az alegységnek/egységnek, amelyiknél az adott készenléti szint el van rendelve, ergo amelyik használni fogja ilyen célra. Átadják pár nap alatt, és így onnantól a használó alegység sofőrjei vezetik, a toronylövészei tartják karban a toronyfegyvereket, stb. mintha az a sajátjuk lenne. Utána ha bevetésre mennek, akkor azzal az eszközzel mennek bevetésre, amelyiket ismernek, amelyiket ők tartják karban, amelyik az ő nevükön fut, stb. Hasonlót csinál a honvédség is saját berkeken belül. Ha egy alegység kimegy gyakorlatra és kell neki X mennyiségű technika és mondjuk a saját hiányos, akkor előfordul, hogy másik alegység ad át neki eszközt az adott időtartamra. (Természetesen nem 5 perc alatt.) Ergo így az adott eszköz a saját eszközeik közé kerül, tehát szükség esetén egyből indulhatnak vele, nem kell átadogatni, papírozni, stb. A sofőr átveszi a gépet, a toronylövész a toronyfegyvereket, bekerül az alegység gépei közé, üzemanyag utántöltését, karbantartását is az alegység technikusa inztézi, stb.

De tudod, ezt már kitalálták ám korábban mások!
Pl. a TEK éppen így csinálja.
Pont így vették át a Honvédségtől... :))

.

"igazatok van abban is, hogy a TEK nélkülözhetetlen része a BTR"
Szerintem nem írta itt senki, hogy nélkülözhetetlen lenne. Én meg főként nem írtam ilyet. Csak a baromságaidon röhögtem, meg azokat cáfoltam. :)
Szerintem a BTR nem nélkülözhetetlen. Mint ahogy a golyóálló mellény sem. Viszont adott esetben hasznos lehet. És miért ne használnák, ha van rá lehetőség? Vagy a hadműveletiseknél nem szokás olyanon agyalni, hogy a kiküldött katonának minden lehetséges eszközt megpróbálunk megadni a túléléséhez?

.

"Azért a következőkre kíváncsi lennék:"
Kérdezd meg őket. Ők az illetékesek ezekben a kérdésekben.
Sok sikert! :)

Hiryu2,01 2017.05.25. 22:14:34

ja még valami.

ha benn van a rosszarc, nem rongyolunk be páncélozott járművel "akár a konyháig" Azon egyszerű oknál fogva hogy lejöhet az emelet a földszintre.

Ha kívánjátok összeszedem az ilyenkor számbajöhető lehetőségeket:)

Vaalhol ott van a lista végén, hogy egy páncélozott járművel nyitják az ajtót. (e egyenlő tömegszer a sebesség a négyzeten)

DE...arra az esetre van szerelve hidraulikusan-mechanikusan működtethető adapter a jármű elejére, egy lényegében egy "faltörő kos-ezezl nyomják el az ajtót és az esetlegesen mögötte lévő dolgokat a helyéről.

qph.ec.quoracdn.net/main-qimg-efcb1abf1b16e50c144f77705d6eaef5

c2.staticflickr.com/8/7675/26733618983_185fb49a8f_b.jpg

Kullancs1983 2017.05.26. 08:19:20

@Hiryu2,01: Ha jól emlékszek a kellékfegyveres ügyre, ott az volt a baj, hogy nem a magyar törvények szerint voltak hatástalanítva, és könnyen vissza lehetett volna alakítani őket. Ettől függetlenül nem kellett volna szerintem a TEK, a sima egyenruhások is lefoglalhatták volna, és kész.

JanaJ 2017.05.26. 09:44:56

@Hiryu2,01: Legjobb tudomásom szerint épületbe nyílászárón belépni nem a hosszú élet titka. Nem azért ütnek lyukat a falon mert részeg a soför.

bomih 2017.05.26. 13:26:17

Nem mondott újat, a szakmai koncepció továbbra is védhetetlen. Ami mégis jó benne, azt pedig a Készenléti Rendőrségen kellene alkalmazni. Persze, az öntelt gőg szerint, csak ők tudják időben „megnyomni a gombot”, a riporter pedig rendesen alákérdez azzal, hogy a nyomozókat és a vizsgálókat fikázza.
Akinek nem főnöke az országos rendőrfőkapitány, az ne rendőrködjön. Ennyi. Amúgy meg tökéletesen benyalt Hajdúnak, hagyjuk is ....

bomih 2017.05.26. 13:30:29

@tiboru: Jogos a kérdés, hiszen kontroll nélkül özönlöttek be és ki a migránsok tömegei. Mintha se hírszerzés, se határvédelem, se rendőrség, se TEK nem lett volna

bomih 2017.05.26. 13:34:01

@Sigismundus: Csalódni fogsz. A TEK nem rendőrség, hanem "hibrid" (Jase)

bomih 2017.05.26. 13:38:00

@levvvvente: Tehát a TEK sikeresen megakadályozta őket abban, hogy Magyarországon robbantsanak. Szegény párizsiak pedig mire menTEK TEK nélkül O.o

bomih 2017.05.26. 13:57:31

@Valandil: akkor mondhatom erre, hogy inkább "fektessenek meg" téged "feleslegesen", mint engem ? hihihi

bomih 2017.05.26. 14:16:22

@CyberPunK: "....mennyire rendvédelmi alakulat a TEK?" Amennyire csak akarjáTEK, hiszen többször is elhangzott : hibrid (Jase). Dehogy Líbiában is védi a rendet, no az elég vicces

bomih 2017.05.26. 14:21:00

@Flankerr: "Városban, Budapesten" senki ne menjen 120-nál gyorsabban, mint nincs arányban az ezzel keltett veszély-szitu.

radiris 2017.05.26. 18:21:40

@bomih: ezt majd magyarázd el annak, akit a rohammentők 135 km/órával visznek szívrohammal a Ferihegyi úton. Megörtént, nem is olyan régen, a sztrókos az egyik hozzátartozóm. Szerencsére megúszta, a doki szerint kábé 5 percen múlt.

radiris 2017.05.26. 18:22:56

@bomih: te a főnöködet biztos elküldted volna a kurva anyjába egy interjúban, amilyen tökös gyerek vagy :)

bomih 2017.05.26. 19:50:48

@radiris: Hogy én milyen vagyok, azt majd megtudod, ha velem készül az interjú /hihihi/ De a véleményem máris megtudhatod: a szervilizmus nem szolgálja sem a szakma, sem a nemzet érdekét.

bomih 2017.05.26. 19:52:53

@radiris: A hozzátartozód szerencsére megúszta a karambolt 135-tel. Ennek örülök.

Hiryu2,01 2017.05.26. 20:14:20

@Fredddy: khmmmm... Cal Gustaf géppisztoly homemade változatait szakmányban gyártják kis gépipari műhelyekben Gázában és a Nyugati Parton. (FaLnak hála, fegyvercsempészet baromira necces lett, egy eredeti gépkarabély ára 15-20 000 dollár is lehet.
A "Carlo machine gun"-ok viszont olcsón kihozhatók, gyilkolni közelről viszont OK)

Épp ezért ha lebukik a szaki, viszik az esztargapadot etc az izraeliek.

Hiryu2,01 2017.05.26. 20:16:08

@JanaJ: hogyan lyukasztod ki BTR-el a falat a harmadik emeleten?

Flankerr 2017.05.26. 20:46:46

@bomih: Nem csak a végsebesség számít, hanem (sokkal jobban) a gyorsulás is. Azt meg mikrobusszal baszhatod.

Fredddy 2017.05.26. 21:34:40

@Hiryu2,01: az arrafelé régi divat, a zsidók a Sten géppisztolyokat gyártották így 1948 előtt. Azt a típust ráadásul kifejezetten barkácsgyártásra optimalizálták.

A Carl Gustafot egyébként az egyiptomiak gyártották licenszben, Port Said néven, és használta a hadseregük az arab-izraeli háborúkban. Onnan jöhet a know-how.

zizolika 2017.05.26. 21:40:37

@Flankerr: Szerintem addig, amíg az életben nincsen benne az illető, el sem tudja képzelni miről beszélsz. Ezzel így voltam én is. Nagyjából voltak elképzeléseim, de az első felvezetésnél amikor 2k-val az R100 1 méterre jön mögötted, azért akkor átgondolod a történetet. De azt, hogy milyen tip. a gk., annak a fontosságát szerintem az szemléli a legjobban, amikor UFO-ban voltam egy 3 literes Q7-tel, és a harmadik kereszteződésben már nem értünk oda a főnök 4.2 A8-ához. Szóval kell a kraft, bárki bármit mond. És nem egyszeri alkalomra kell.

JanaJ 2017.05.31. 11:51:40

@Hiryu2,01: Megoldható, de miért kellene mindenképpen kilyukasztani. Ne trolkodj.

No name est omen 2017.06.01. 16:44:00

Nem szeretném kritizálni a TEK munkáját, mert nem értek hozzá és bár a poszt alapján lehet, hogy nem úgy tűnik, de minden tiszteletem azoké akik a biztonságunkat védik nem keveset kockáztatva. Elég együgyü dolognak tartom azon lovagolni, hogy Audi Q7 a szolgállati jármű, szerintem messze nem ez a felszerelés legdrágább része és nem árt ha használató, megbízható eszközöket használnak olyan feladatok elvégzéséhez ahol életek múlnak a megfelelő felszerelésen (pl. mentőorvosi kocsikból is lehetett volna Mercit venni mint Prágában és nem egy sx4-et). Mégis laikusként, ha rám bíznák a beszerzést vagy tolóajtós kisbuszt állítanék csatarendbe pl. MB Vito, vagy kicsit terepesített kombit mint amilyen a Volvo XC70 vagy A6 alroad. A Q7-hez hasonló autókat könyebb megpördíteni, borítani, ha fedezéknek kell és mindenáron terep akkor talán inkább Toyota Landcruiser.
De mindenképpen felszerelnék egy motoros egységet, mint az angolok: www.standard.co.uk/news/london/revealed-the-new-face-of-antiterror-policing-in-london-a3310691.html
Amennyire egy civil szemszögéből megitélhető, nekem teljesen úgy tűnik, hogy hátradőltünk, hogy nem mi vagyunk a terroristák elsődleges célpontjai és remélem is, hogy ennyivel megússzuk, de igazán építhetnének az önkormányzatok olyan beton virágágyásokat a sétálóutcákba, hogy ne lehessen 100-al végiggangolni rajtuk kamionnak. A fesztiválok, rendezvények védelmén is lehetne még mit javítani pl. a rendezvénytől leválasztott beengedő szektorral, kapuval, táskaröntgennel. Csak jobb azzal a hírekbe kerülni, hogy érthetetlen az óvatoskodás, mint azzal, hogy baj történt.

Shenella 2017.06.08. 22:54:09

@Stenonis: föleg, hogy a ch.c.14-be be lehet jutni/latni a szerves tanszék felöl, szembe vele a tabla mellett oldalról, a föbejaraton oldalról ill. tök jól be lehet látni a k épületböl is, mivel bazi nagy ablakai vannak a teremnek. Mesterlövész kellene hogy legyen a csapatban, az nem tudott volna valahonnan ràzoomolni a tárgyra?

fantomböske 2017.07.06. 00:25:40

Nem olvastam végig, volt már olyan kérdés, hogy mi indokolja ma Magyarországon egy zászlóalj méretű ( megközelítőleg 800 fő) különleges rendőri alakulat létét, miközben pl a világelsők között jegyzett GSG-9, megközelítőleg 250 főre rúgó, a RAID nagyjából 200 főt számláló állományt tart fönt? Ilyen komoly terror fenyegetettség van itthon? Lépten-nyomon azt hallom, hogy itt rend van, terror mentesség, béke honol mindenhol, miközben Európa szerte tombol a féktelen terror...

Kullancs1983 2017.07.06. 10:14:46

@fantomböske: Egyrészt mindhárom szervezetnél nagyobb számokat olvastam, másrészt a GSG-9 mellé van SEK és MEK, a RAID mellé GIPN és GIGN.

fantomböske 2017.07.06. 19:44:07

@Kullancs1983: Nem jön ki a matek: a németek több, mint nyolcszor annyian vannak, egy majdnem négyszer akkora országban, mint a mienk. Komoly terrorfenyegetettség mellett. Azt, mondjuk nem tudom, mennyire gyakran lövöldözik egymást hasba ilyen létszám mellett...:)

Kullancs1983 2017.07.06. 21:12:15

@fantomböske: Miért, mekkora a TEK pontosan, mekkora a GSG-9, és mennyi a SEK és MEK létszáma? Ha ezt letisztáztuk beszélhetünk arról hogy miért kell az ex-szoc országokba nagyobb rendőrség, mint az ex-imperialistákba.

fantomböske 2017.07.06. 22:40:31

Nos, a tiboru.blog vonatkozó cikke, amit már udvariassági okokból is illik itt alapul venni, azt írja: 280-330 fő között mozog a GSG9 állománya. A SEK és MEK tartományi alakulatok, nem találtam forrást a létszámukra, mennyire becsülhetjük a létszámukat? Tartományonként 150 fő, az indokolt lehet? Az, felfelé kerekítve is nem több 3000 főnél. A fenti cikkből az derül ki, hogy a TEK esetében "több mint 1000 főből legalább ezer fegyveres" irányítása, micsoda teher a Főigazgató úr számára. Vaslogikával következettem a TEK létszámára.
Most akkor beszéljünk arról, hogy miért kell a terrorcselekményekkel nem "túlpenetrált" Magyarországra ekkora rendőri erő, miközben a németeknél, akik naponta több, mint egy műveletben vesznek részt, sem kell ennyi?

Kullancs1983 2017.07.07. 02:54:29

@fantomböske: Fogalmam sincs mennyi lehet az indokolt, de jobb híján tegyük fel hogy annyi. Ezesetben nyolcszoros lakosságra háromszor annyi kommandós jut sacc/kb. Van ez így máshol is (pl. a titkosszolgálatos cikknél én a francia és a magyar létszámot hasonlítottam össze) szerintem szocialista örökség, ahol a rendőrség és a titkosszolgálat is kiemelt szereppel bírt, és arányait tekintve is nagyobb volt mint nyugaton általában. De azért ha megnézed a másfélszer akkora Hollandiát, ott van a csendőrségnek egy kb. 400-as kommandója, a rendőrségnek van külön kommandója és VIP-védelmi részlege, ráadásul terrorcselekmény esetén a haditengerészet kommandósai is bevethetőek. A szintén tízmilliós Portugáliában a rendőrségnek van egy kb. 200-as univerzális kommandója, emellett nekik is és a csendőrségnek is van saját letartóztatással és saját testőrködéssel foglalkozó egysége. (Létszámot nem tudok.)
A terrorcselekmény egy másik dolog, de a TEK (és a német hárombetűsök) nem igazán ezzel foglalkoznak csak megmaradt így. Hagyományos bűnözéssel Magyarország is elég jól el van látva, és minden rázósabb ügyhöz a TEK-et kell hívni. Ez is megdobja szerintem a létszámot, ami még mindig lehet túlméretezett, de így már lehet hogy nem annyira,

fantomböske 2017.07.07. 07:37:55

@Kullancs1983: Oké, értem én, hogy az ex-cuccalista országokban több rendőr és titkosszolga kellett ahhoz hogy, a szép és igazságos világrendet mindenki a sajátjának érezze. De azóta már mindenki boldog és magától is elégedett! Ugye! UGye?:)
Nekem teljesen indokolatlanul az az érzésem, hogy a TEK-nek csak addig van ennyi teendője a terror elhárításán kívül, amíg a többi rendőri szerv tehetetlenségi együtthatója a kiképzés, javadalmazás, felszereltség elmaradásának okán, nőttön nő. Azaz, önmagát erősítő és indokló folyamatként nő a TEK állománya és szerepe. Én ezt, a történelmi események tükrében, nem nagyon tartom üdvösnek.

Kullancs1983 2017.07.07. 13:28:27

@fantomböske: Ja, ha már titkosszolgálatok az egykori III/3 dolgozóit sem rúgták ám ki, hanem (mert kell a jó szakember) áttettték őket a többiekhez. Aztán ez a felhizlalt állomány megmaradt.
A TEK elődje a TESz volt, de ők is főleg bűnözőket hajkurásztak... Ha feloszlatnák a TEK-et, az emberei nagyja visszakerülne a Rendőrség soraiba, ahol talán fel se tűnne mennyien vannak.

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2017.07.18. 01:11:21

@tiboru: egy érdekes lehetőségre hívta fel a figyelmet egy idegenvezető (!)

Az öngyilkos merénylő jellemzője, hogy abban hisz, hogy megtér a lelke a nemes cselekedetet követően. Az elmélet szerint a dicső tett után az elhunyt maradványait sajtónyilvános malacalkatrésszel vegyítéssel kell tisztátalanná tenni, mely által a jövőbeni elkövetők azt a fontos kapaszkodót elvesztik, hogy lelkük jó helyre kerül.

Hogy ez a gyakorlatban hogy kivitelezhető? Elég fura lenne, ha a "tömegrendezvény" helyszínére bárki aki nem rendfenntartó beballaghatna a körömpörivel, vagy a hentestől kért fél liter gyesznyóvérrel, hogy a cafatokat meglögybölje kicsit...
Ha meg rendfenntartó, akkor meg intézményesíteni az eljárást elég nehézkes volna bármilyen testületben.

Kullancs1983 2017.07.18. 11:31:36

@▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓: Juj. Erre volt az a remek ötlet, hogy disznózsíros bödönöket kell elhelyezni pl. buszokon, mint Izraelben(?). Csakhogy ez úgy baromság ahogy van, mert 1. meggyőzik a merénylőt, hogy nem igaz, nincs ilyen, 2. meggyőzik a merénylőt hogy nem számít, mert a Koránban ír valamit amivel meggyőzhetik, 3. nem számít, az öngyilkos merényletek kezdenek kimenni a divatból.
süti beállítások módosítása