Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

március 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (81) alagút (7) állat (8) amerikai (96) angolok (8) arabok (15) átirányítás (13) atom (11) ausztrál (5) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (5) brazil (7) brit (65) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (7) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (8) ejtőernyős (27) életrajz (39) elmélet (11) erdély (5) erőd (8) évforduló (53) fegyver (7) ferencjózsef (11) francia (24) görgey (13) görögök (5) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (85) haditengerészet (48) hadsereg (15) hadtörténelem (148) hadtörténet (19) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (16) hidegháború (44) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (45) ii világháború (106) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (5) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (57) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) középkor (10) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (51) légvédelem (8) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lovas (6) lovasság (10) lövészárok (5) magyar (142) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (64) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (28) ostrom (6) osztrák (30) osztrák magyar (27) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (5) rendőrség (5) rendvédelem (51) róma (13) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (14) svéd (7) számítógép (9) szavazás (7) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (37) szovjet (59) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (16) tengerészgyalogos (10) terror (24) titkosszolgálat (65) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) USA (5) usa (52) utánközlés (24) vadászgép (11) várostrom (6) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (55) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

Utolsó kommentek:

reiner Tor 2018.03.23. 13:55:45

@Minorkavidor: A birodalmi rendszer nem véletlenül omladozott a 19-20. században, mert a demokratikus korszakban már nagyon nehéz egy más nyelven beszélő, újságot olvasó, sőt ma már internetező népet uralni.

2014-ben például az oroszok kb. 2 hét alatt végiggyalogolhattak volna Ukrajnán. De tudták, hogy városi gerillákkal kellene szembenézniük. Ezért inkább csak oda mentek be, ahol a lakosság zöme támogatta őket (Krím), és amikor zavargások nyomán lázadás tört ki két oblaszty egy részében (fontos tudni, hogy se Donyeck, se Luganszk megyéknek nem az egésze lázadó!), akkor ott is támogatták, először fegyverekkel, szervezéssel, kiképzéssel, majd 2014 nyarán 1-2 dandárt is odaküldtek. De aztán megálltak. Tudod miért? Mert még az oroszajkú határmenti megyék lakossága is többé-kevésbé az ukrán nacionalizmust támogatja. Az Azov zászlóalj pl. harkivi.

Ha sok semleges állam lenne, az oroszoknak miért lenne könnyebb Ukrajna megszállása? Ráadásul, ahogy az oroszok megszállnak egy országot, a többi ország azonnal csatlakozna a NATO-hoz. (Én is abszolút támogatnám.) Szóval onnantól, hogy van egy semleges zóna, az oroszok már nem is tudnának csak úgy begyalogolni ezekbe. Az oroszok még Ukrajnát sem tudták elfoglalni, aminek gyakorlatilag nem volt hadereje 2014-ben, és súlyos gazdasági válsággal nézett szembe, és az orosz gázszállításoktól függött teljes egészében, a lakossága hasonló nyelvet beszélt (sőt a lakosság felének az anyanyelve orosz, és még a maradék többségének is inkább szurzsik, mint ukrán). Ennél ideálisabb szituáció egy invázióra nincs, és nem merték meglépni. Biztosíthatlak, nem azért, mert NATO atomcsapástól féltek.

Bejegyzés: Villám és vitaposzt: a Putyinwaffen

reiner Tor 2018.03.23. 13:35:25

@Papichulo: A "szerb ethnic cleansing" elég tág fogalom. Mit értesz alatta? *Koszovóban* a *bombázás*megindulása*előtt* (1999 márciusáig) nem volt etnikai tisztogatás. Gerillaháború zajlott amerikai támogatással (az albán gerilláknak például nagy lökést adott, amikor Richard Holbrook meglátogatta őket és fényképezkedett velük), aminek során - ahogy az gerillaháborúkban szokásos - mindkét fél atrocitásokat követett el. Ilyesmit nagy NATO szövetségeseink a törökök is szoktak csinálni például, de felkelők elleni harcokban nehéz civilek halála nélkül tevékenykedni. Főleg mivel a gerillák hallgatólagos célja általában a civil lakosság elleni megtorlások kiprovokálása.

Kimondott etnikai tisztogatás csak a bombázások megindulása után kezdődött, és tkp. akkor se gondolták a szerbek véglegesnek (mivel azért sejtették, hogy nem ők fognak nyerni), a fő céljuk az albániai infrastruktúra leterhelése volt, hogy megakadályozzák a szárazföldi inváziót. Emellett persze egyéb tényezők is voltak (a nagyhatalom által megtámadott kis országban az ellenségnek drukkoló kisebbséghez tartozni sose életbiztosítás, a szerb command and control és ezzel a központi kormány ellenőrzése a helyi alakulatok felett romlott a bombázások alatt, stb.)

Egyébként hasonló etnikai tisztogatást a horvátok is végeztek a Vihar hadművelet után (az amerikaiak képezték ki őket és segítettek nekik a tervezésben), majd persze 1999 után vagy százezer szerbet Koszovóból is kitisztogattak az albánok a dicsőséges NATO fegyverek orra alatt. A nemzetközi jog szerint ilyenkor lehet panaszkodni az ENSZ-ben, de nem indíthatsz csak úgy katonai akciót.

"Az oroszok nem inditottak haborukat?"

A SZU szétesése után két-három konfliktusba (Grúzia és Moldova, meg egy kicsit Karabah) avatkoztak be 1993-ig, de egyik esetben sem kimondottan ők okozták a konfliktust. Ezt össze se lehet vetni azzal, hogy a NATO megtámadott egy európai országot egy tartomány elszakítása céljából.

Az oroszoknak a SZU szétesése óta egyetlen durva agressziójuk volt, Ukrajna, a Krím elszakítása még vértelen volt, de Ilovajszknál kb. 1-2 dandárral avatkoztak be az ukránok ellen. Igaz, legalább plausible deniabilityvel, nem olyan nyíltan, mint mondjuk az amerikaiak szokták csinálni, de hát nem is olyan erősek.

Az tény, hogy *most*már* az oroszok se különbek a Deákné vásznánál, de ugye nem ők kezdték a "rule based international order" felborítását.

"Ellenben senkinek meg csak eszebe sem jutott, hogy egy masik orszag teruletet megprobalja annektalni."

Kivéve az USA legjobb közel-keleti barátjának, most nem jut eszembe a neve. Az a különbség, hogy e közel-keleti jóbaráttal ellentétben az oroszok nem tisztogatták ki etnikailag az elcsatolt tartományt, sőt az ott lakók akaratával egyezőleg hajtották végre az akciót. A krími szeparatizmust ugyebár nem az oroszok találták ki.

"Ez jelentos eszkalacio."

Az is durva eszkaláció volt, amit a NATO csinált 1999-ben. Meg az is, amit az USA csinált 2003-ban. Meg az is, amit a NATO csinált 2011-ben. Nyilván előbb-utóbb a másik fél is eszkalálni fog, de a végtelenségig nem eszkalálhatsz anélkül, hogy a másik is ne kezdené megszegné a békeidőre tervezett szabályokat.

"Elismerhetjuk, hogy nala autoritivabb forras nincs, ennel pedig nem lehetett volna explicitebb: "he made clear there was no promise regarding broader enlargement""

Odalinkelhetnél amúgy a forrásodra, ha már hivatkozol egy angol nyelvű szövegre.

Én belinkeltem neked, hogy az amerikaiak mindent megtettek, hogy az a benyomás alakuljon ki Gorbacsovban, ilyen bővítés szóba se jöhet. De ahogy írtam, explicit a jaltai egyezmény se volt megbeszélve (az írott szöveg demokratikus választásokról és koalíciós kormányokról szólt, meg a békekötésig fenntartandó megszállási övezetekről), aztán mégis mindkét fél tudta, hogy nem nyomul a másik térfelén, különben jön az atomcsapás.

Bejegyzés: Villám és vitaposzt: a Putyinwaffen

Papichulo 2018.03.23. 07:50:49

@reiner Tor: "A szerbek megtámadása (egyébként ott is volt hazugságcunami, pl. százezres nagyságrendű szerb népirtásról*) legalább olyan durva volt, mint a Krím elcsatolása"

Gondolom azt te is tapasztaltad, hogy a linkeden mindenki felteteles modban beszel. Ellenben a szerb ethnic cleansing az nem mitosz, hanem teny. A Krim eseteben meg csak hasonlorol sem beszelhetunk. Kicsit cinikus a kettot egy lapon emliteni...

"A NATO és az amerikaiak konkrétan háborúkat indítottak, nem is egyet."

Az oroszok nem inditottak haborukat? Ellenben senkinek meg csak eszebe sem jutott, hogy egy masik orszag teruletet megprobalja annektalni. Ez jelentos eszkalacio.

"Gorbacsov magyarázta a bizonyítványát."

Gondolom, hogy csak ugy l'art pour l'art nekiallt hazudozni. Elismerhetjuk, hogy nala autoritivabb forras nincs, ennel pedig nem lehetett volna explicitebb: "he made clear there was no promise regarding broader enlargement"

Bejegyzés: Villám és vitaposzt: a Putyinwaffen

Minorkavidor 2018.03.22. 21:33:35

@reiner Tor:

"Másfelől a NATO tagság következményeképpen az oroszok fenyegetve érzik magukat, márpedig ha van a közeledben egy medve, akkor mindig jobb, ha nem fél, mint ha igen. Növekedett egy orosz-amerikai konfliktus esélye, és természetesen mi leszünk a hadszíntér (vagy főleg: az atomcsapások első célpontja) egy ilyen konfliktusban."

Az alábbiak miatt tévedsz:

1: Térségünket az oszmán terjeszkedés miatt mindig birodalmi vagy nagyállami ( ahogy tetszik)szinten kellett megszervezni: a Luxemburg, Hunyadi és Jagelló dinasztiák sikertelen kísérletei után ez a Habsburgoknak sikerült, mely állam 1918-ig állt fenn.
A Balkánon ugyanez a törököknek sikerült, 1820-ig , a sikeres görög szabadságharcig teljesen,nagyrészt az 1870-es évekig, de még 1912-ben is komoly területekkel bírt.
2. A versailles-békerendszer a nemzeti elvre hivatkozva nemzetállamokat hozott létre, melyek csak idézőjelben voltak nemzetállamok. Ezek az államok a korábbi államokhoz képest viszont kicsik voltak. Ezen kisállamok kb. 20 évig voltak függetlenek. Előbb német majd szovjet érdekszférába kerültek, a balti államok meg egyenesen a nagy SZU feneketlen bendőjébe. Röviden a sehova nem tartozó kisállamok rendszere bukott meg, a 600 éves hagyományokkal rendelkező birodalmi/nagyállami/nagytér szemben.
3. Csakhogy a fentiekből az is következik, hogy az oroszok csak addig fogadták el volna térségünk semleges státuszát amíg újból meg nem erősödnek. Ha visszatekintesz a 2 világháború közt is ezt csinálták: az 1920. évi varsói vereségük után elismerték a függetlenné vált Lengyelországot, a 3 balti államot és Finnországot, tudomásul vették Beszarábia Románia általi bekebelezését. Azonban Sztálin 1939-ben elérkezettnek látta az időt a régi cári birodalom elvesztett területeinek visszaszerzésére. 1939. szeptemberében hátba támadta Lengyelországot és a 388.000 km2-nyi országból 200 ezer négyzetkilométernyi területet csatolt birodalmához. Majd októberben megnemtámadási szerződést kötött a 3 balti állammal, melynek értelmében a 3 állam 15-15 ezer fős szovjet katonaságot fogadott be. Ugyanezt akarták eljátszani a finnekkel is, sikertelenül, ezért tört ki a téli háború, melyben a SZU győzött, ám a finnek területük kb. 10 %-ának elvesztése árán megőriztik függetlenségüket. Ez a balti államoknak nem sikerült, 1940 július-augusztusában mind3 államba 250-250 ezer fős hadseregek hatoltak be, még e nyáron Beszarábiát is visszaszerezték. A második világháború végén mindezekhez járult 2 olyan terület megszerzése amely soha nem volt az ővék: az 1920 után Kárpátalja néven ismert terület, a másik a jelenleg kalinyingrádi területként ismert földdarab, az egykori Königsberg és környéke.

Összefoglalva: Térségünkben a semleges kisállamok zónája addig állhat fenn amíg az érintett nagyhatalmak gyengék, amint megerősödnek rátenyerelnek a tértség országaira. Mivel a németeket szilárdan fogta a NATO (melynek fő feladata az USA-t bent, az NSZK-t lent, a Szu-t kint tartani), csak az orosz állam jöhet szóba.

Bejegyzés: Villám és vitaposzt: a Putyinwaffen

reiner Tor 2018.03.22. 18:16:32

@Papichulo: Gorbacsov magyarázta a bizonyítványát.

A jaltai felosztás se volt konkrétan sose megbeszélve, csak hallgatólagosan. De azért mindent megtettek, hogy Gorbacsovban "ez a benyomás alakuljon ki".

nsarchive.gwu.edu/briefing-book/russia-programs/2017-12-12/nato-expansion-what-gorbachev-heard-western-leaders-early

Bejegyzés: Villám és vitaposzt: a Putyinwaffen

reiner Tor 2018.03.22. 18:15:39

@Papichulo: A szerbek megtámadása (egyébként ott is volt hazugságcunami, pl. százezres nagyságrendű szerb népirtásról*) legalább olyan durva volt, mint a Krím elcsatolása, és kicsit többen haltak meg benne.

Nem kéne olyan ostobaságokat állítani, hogy a nyugat max megszegett egy ígéretet, az oroszok bezzeg micsoda gonoszok voltak. A NATO és az amerikaiak konkrétan háborúkat indítottak, nem is egyet.

*itt van egy példa, van több is:
www.washingtonpost.com/wp-srv/inatl/longterm/balkans/stories/cohen051699.htm

Bejegyzés: Villám és vitaposzt: a Putyinwaffen

reiner Tor 2018.03.22. 18:10:28

@Rammjaeger83: Vagy felvehették volna az oroszokat is tagnak. Akkor egy még nagyobb létszámú és még érdektelenebb gittegylet jött volna létre.

Bejegyzés: Villám és vitaposzt: a Putyinwaffen

Papichulo 2018.03.22. 17:21:59

Egyebkent meg hatalmas kulonbseg van egy esetlegesen megszegett igeret es egy masik orszag teruletenek eroszakkal valo elcsatolasa kozott... es akkor utasszallitok leloveserol es az azt koveto nevetseges hazugsagcunamirol ne is beszeljunk (csak IR603-at ne)!

Bejegyzés: Villám és vitaposzt: a Putyinwaffen

Papichulo 2018.03.22. 17:13:17

@reiner Tor: "a nyugati hatalmak megígérték, hogy minket nem vesznek be a NATO-ba, mégis bevettek minket."

Ne kezeljunk konzekvensen tenykent nem bizonyitott allitasokat! Gorbacsov szerint peldaul nem volt ilyen igeret.

"The interviewer asked why Gorbachev did not “insist that the promises made to you [Gorbachev]—particularly U.S. Secretary of State James Baker’s promise that NATO would not expand into the East—be legally encoded?” Gorbachev replied: “The topic of ‘NATO expansion’ was not discussed at all, and it wasn’t brought up in those years. … Another issue we brought up was discussed: making sure that NATO’s military structures would not advance and that additional armed forces would not be deployed on the territory of the then-GDR after German reunification. Baker’s statement was made in that context… Everything that could have been and needed to be done to solidify that political obligation was done. And fulfilled. [...] The agreement on a final settlement with Germany said that no new military structures would be created in the eastern part of the country; no additional troops would be deployed; no weapons of mass destruction would be placed there. It has been obeyed all these years.” To be sure, the former Soviet president criticized NATO enlargement and called it a violation of the spirit of the assurances given Moscow in 1990, but he made clear there was no promise regarding broader enlargement."

Bejegyzés: Villám és vitaposzt: a Putyinwaffen

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2018.03.22. 14:20:38

@reiner Tor:

> Teljesen mindegy, hogy a volt szovjet érdekszféra népei mit akartak

Nem egészen. Ha pl. az észtek, litvánok stb. benyújtják a csatlakozási kérelmet, és pl. amerikai elnökként vagy német kancellárként vonakodsz elfogadni, te leszel a szemétláda, aki elárulta Európa hős szabadságszerető kicsiny nemzeteit, akik annyit szenvedtek a muszka önkénytől. Annak ellenére, hogy igazad van.

Másrészt a NATO egyetlen funkciója 1991 óta kb. az, hogy konfliktusokat gerjeszt v. konfliktusokba száll be, aztán meg ezekkel a konfliktusokkal igazolja a saját létezését. (Ilyen eszkalációforrás ugyebár a keleti bővítés is.) Ha megfosztanád ettől a funkciótól, nem létezhetne tovább, akkor meg ki kellene rúgni több tízezer (százezer?) tisztviselőt, ügyintézőt stb. Azt meg senki nem akarja.

> Jelcin népszerű volt elég sokáig

Hááát...

Bejegyzés: Villám és vitaposzt: a Putyinwaffen

reiner Tor 2018.03.22. 11:48:42

@Minorkavidor: 1948-ban még nem nagyon alakult ki a rendszer. (Ahogy írtam, semmilyen írásos megegyezés nem volt erről, és még szóban is inkább csak hallgatólagos egyezség a negyvenes évek második felében.) A kelet-berlini légihídnál egyébként elvileg lelőhették volna a nyugati gépeket, de azt már nem merték megtenni. (Nem tudni, mi történt volna, de az amerikaiak sikeresen hitették el Sztálinnal, hogy akár világháború is lehet a dologból.) Ettől kezdve 1990-ig egyik fél sem csinált semmit a másik területén.

Bejegyzés: Villám és vitaposzt: a Putyinwaffen

reiner Tor 2018.03.22. 11:42:50

@Minorkavidor: Azt amúgy tudtad, hogy 2009-ben volt olyan közvéleménykutatás, ami szerint Oroszországban kevesebben támogatták volna az Ukrajnával egyesülést (talán tizenpár százalék), mint Ukrajnában? (Ezek egyébként egymással ellentétesen mozogtak 2014-ig, amikor sok a pénz, akkor az oroszok akarják inkább, amikor kevés, akkor meg az ukránok.) Ez független a Krím kérdésétől (amit viszont az orosz közvélemény az ötvenes évek óta szeretett volna visszakapni), de még a néhány oroszajkú kelet-ukrajnai megye kérdésétől is.

Bejegyzés: Villám és vitaposzt: a Putyinwaffen

reiner Tor 2018.03.22. 11:40:15

@Minorkavidor: Az ukránok körében még mindig nincs egyértelmű abszolút többsége a NATO-tagságnak (azt hiszem 40-45%), 2014-ig kimondottan alacsony volt (talán 25% körül), de a 2014-ben hatalomra jutott kormány világossá tette a szándékait (és a lakosság akarata nem sokat számít).

A holodomor idecitálása ennek megfelelően abszurd, már eltekintve attól, hogy a holodomor legfőbb felelőse egy grúz volt, a helyszíni kijevi végrehajtói meg egy ukrán és egy zsidó, és az egész egy teljesen abszurd gazdasági-politikai rendszer keretében került végrehajtásra, mely rendszer áldozatainak talán fele amúgy az évtizedek során pont orosz volt. Oroszországban az egyre fiatalabb korosztályok egyre jobban elutasítják a kommunizmust (lényegében mindenki, aki 1991 óta volt fiatal), a kommunista párt 1991 óta a legkevesebb szavazatot kapta például annak ellenére, hogy előszedtek egy kis vörös minigarcha jelöltet maguknak. A nyugaton terjedő sztereotípiákkal ellentétben a fiatalabb oroszok jórészt tisztában vannak vele (az idősebbek közül azért sokan tagadják még, de közel se mindenki - Jelcin népszerű volt elég sokáig), hogy a sztálini rendszer borzalmas volt. A propaganda nem utasítja el teljesen Sztálint (hasonlóan Kínához, ahol a "70% helyes, 30% hibás" elmélet a hivatalos mindmáig, az oroszoknál nem mondanak százalékokat, de inkább 50-50 a hivatalos vélekedés), főleg a háború alatti tetteit és az iparosításban és atombomba kifejlesztésében szerzett érdemeit méltatják, de a kollektivizálást vagy például a papság lemészárlásában játszott szerepét (1929-ben még több mint százezer pap volt életben Oroszországban, több mint 90%-uk életét vesztette a következő évtized során, túlnyomórészt agyonlőtték őket) már kevésbé méltatják.

Talán nem annyira ismert, de az orosz ortodox egyház elég komoly közéleti szerepet játszik, és közeli kapcsolatban áll Putyinnal és rezsimjével. Szentté avatták például II. Miklós cárt, de a rendszer egyébként sem egyértelműen azonosul Lenin rendszerével. Putyin még 2008-ban egy monstre nagyköltségvetésű filmet készíttetett Kolcsak fehér admirálisról, és többször felmerül Putyinék részéről Lenin mauzóleumának bezárása és Lenin eltemetése is. Az a várakozás, hogy egy-két évtizeden belül annyira le fog csökkenni az ellenállás ezzel szemben, hogy megteszik, bár azt hiszem most már sokan a turizmus miatt támogatják ezt a bizarr halottbámulást.

Bejegyzés: Villám és vitaposzt: a Putyinwaffen

reiner Tor 2018.03.22. 11:20:49

@Minorkavidor: Teljesen mindegy, hogy a volt szovjet érdekszféra népei mit akartak, a nyugati hatalmak megígérték, hogy minket nem vesznek be a NATO-ba, mégis bevettek minket.

Ezzel teljesen párhuzamosan a kilencvenes évekig csak védekező NATO-t elkezdték agresszív háborúkra használni, 1999-ben Szerbia ellen, majd az iraki támadáshoz is NATO infrastruktúrát, bázisokat és légtereket használtak, aztán 2011-ben Líbiában ismét agresszív NATO csapások indultak, és hasonlókkal fenyegettek Szíriában is.

Ezek alapján a NATO orosz szempontból egy agresszív szövetség, amelyik rendszeresen Oroszországgal baráti vagy szövetséges államokat támad meg katonai erővel. A NATO terjeszkedése nemcsak a nyugati (amerikai, német, angol, francia) politikusok ígéreteinek a megszegése, hanem egy agresszív, támadó katonai tömb terjeszkedése is egyben.

Nem hiszem el, hogy annyira nehéz elképzelni az orosz szempontokat.

Egyébként bónuszként a NATO csatlakozás a kis kelet-közép-európai államoknak se volt jó.

Egyfelől lehetővé tette a politikusoknak, hogy kétféleképpen is elsorvasszák az önálló védelmi képességeket, kisebb részben mert most már a NATO számára specializált képességeket fejlesztenek, nagyobb részben meg mert egyszerűen megspórolták/ellopták/másra költötték (főleg utóbbi kettő) a haderőre szánható pénzeket, mondván "a NATO majd úgyis megvéd minket."

Másfelől a NATO tagság következményeképpen az oroszok fenyegetve érzik magukat, márpedig ha van a közeledben egy medve, akkor mindig jobb, ha nem fél, mint ha igen. Növekedett egy orosz-amerikai konfliktus esélye, és természetesen mi leszünk a hadszíntér (vagy főleg: az atomcsapások első célpontja) egy ilyen konfliktusban.

Most már nem tudom, mit lehet csinálni (az idióta szíriai és ukrajnai politikát be lehetne fejezni talán?), ez már el lett cseszve. Remélem, legalább mostantól haderőre fogunk valami pénzt költeni, mert amit eddig költöttünk, az édeskevés.

Bejegyzés: Villám és vitaposzt: a Putyinwaffen

reiner Tor 2018.03.22. 11:08:47

@Minorkavidor: Koszovó függetlensége sokkal inkább háborús erőszakkal történt, mint a Krím elcsatolása, például utóbbi során azt hiszem max egy-két figyelmeztető lövés dördült el, vagy még az sem.

Bejegyzés: Villám és vitaposzt: a Putyinwaffen

Minorkavidor 2018.03.21. 23:00:18

Ami meg Ukrajna NATO tagságát illeti a holodomor után különösen érthető.

Bejegyzés: Villám és vitaposzt: a Putyinwaffen

Minorkavidor 2018.03.21. 22:58:15

@reiner Tor:

A határok változtatlansága csak a háborús cselekmények miatti változás tilalmát jelentik. Békés eszközökkel történő határváltozás lehetséges: katalánok, baszkok, skótok stb. békés úton szakadhatnak ( a skótok szavaztak is, a többség még a brexit előtt maradni akart), fegyveres erőszakkal nem lehet megakadályozni.
Nincs akadálya Románia és Moldávia, Albánia és Koszovó békés egyesülésének sem. Sőt a magyarlakta határmenti területek visszatértének sem, ha az illető államok és a magyar kormány erről megegyezik (ez szerintem 100 %-os utópia).

Bejegyzés: Villám és vitaposzt: a Putyinwaffen

Minorkavidor 2018.03.21. 22:50:28

@reiner Tor:

A szovjet-jugoszláv konfliktus 2 fő oka közül az egyik az volt, amit Te írsz, a görög kommunisták magára hagyása, a másik meg a balkáni konföderációk ( többféle terv volt forgalomban) Sztálin általi elutasítása.
Sztálin egyszer viszont átpróbálta lépni határt: Nyugat-Berlin "ostrománál", a sikeres légihíd áthúzta a számítását.
A dél-vietnámi rendzer, ha az USA nem avatkozik be már 1955-ben összeomlik. Az 1954-es francia vereség után, a franciákkal kötött szerződés előírta a választást az ország egész területén. A választás fő esélyese a kommunista párt volt, azon egyszerű oknál fogva, hogy ők voltak a függetlenségi harc vezetői, a "polgári" erőknek (az idézőjel nem véletlen) megfelelt a francia uralom, majd Bao-Dai császár vezetésével készségesen együttműködtek a vichy-i adminisztrációval nagy egyetértésben a japánokkal. Csakhogy a MVH után gyarmati rendszerek felbomlásának az ideje jött el.
'Gorbacsovnak minden oka megvolt arra, hogy azt gondolja, az írásba sose foglalt "jaltai" felosztás módosítását se kell írásba foglalni, hiszen 1990-ig (a német újraegyesítési tárgyalásokig, amikor az ígéretek elhangzottak, de tkp. 1991-ig, a SZU létezéséig) senki se vonta kétségbe, hogy mittudomén Magyarország vagy éppen Litvánia szovjet érdekszféra. Jelcin is úgy értelmezte 1991-ben, amikor megbeszélte az amerikaiakkal a SZU felbontását, hogy ő minden tekintetben jogutódja marad a szovjeteknek, az érdekszféra marad (de ő jóindulatúan csak semlegességet kért az odatartozó országoktól, mert amúgy se kedve, se pénze nem volt őket mittudomén megszállás alatt tartani)."
Már bocsánat, de a kelet-európai volt szocialista országok nem írtak alá semmi olyan egyezményt, miszerint ők semlegesek lesznek és bennmaradnak az orosz érdekszférában. Ezt épp ésszel egyetlen felelős szovjet/orosz vezető sem várhatta el.
Minthogy az sem volt reális orosz vágy, hogy a 3 balti állam is semlegességet fogad és bennmarad az orosz érdekszférában. Elvégre semmiféle önkéntesség nem volt e 3 állam Szu-hoz történő csatolásában. Először 1940-ben, majd 1944-45-ben. Mindkét esetben kegyetlen hódítás volt, terroruralommal, először 40-41-ben, majd 1944/45-1954 között. Utána meg a 3 balti nemzet elnemzetietlenítésére törekedtek Gorbacsov idejéig. Ez Litvánia kivételével olyan jól sikerült, hogy Észtország lakosságának több mint 40 % nem észt volt a SZU összeomlásakor, a letteknél is harmada. Logikus volt, hogy nemcsak az EU-ba kérik a felvételüket, hanem a NATO védelmét is. Az oroszok csak maguknak köszönhetik mindezt. Szó sem volt a nyugati hatalmak szerződésszegéséről: a helyi népek nem kértek az oroszokból.

Bejegyzés: Villám és vitaposzt: a Putyinwaffen

gintonic.azigazi 2018.03.21. 17:21:57

@tiboru: a Szovjetunio Urhajosa cimet sem kapta meg, legnagyobb banatara. A II. Vilaghaboru Hose kituntetest is csak 1947 ben kapta meg, ( nem jart a fronton, moszkvai parttitkar volt a jelzett ido alatt ) de ezt a szepseghibat aki felhanytorgatta azt fontos beosztasba helyeztek valahol Sziberiaban, orokre. Amugy jo humoru ember volt, kadar 1972-es kard-ajandekozasi esete utan mar nem volt velunk baratsagtalan.

Bejegyzés: Vendégposzt - Nukleáris repülőgépek 2.0