Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) usa (54) USA (7) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

Vendégoldal - Neoprimitív: A Royal Scots Greys

2008.02.13. 08:30 Neoprimitív

Úgy tűnik, Csurinak (a feleségemnek) igaza volt, amikor arra a kötelező kérdésre, miszerint "mi szeretnél lenni, ha nagy leszel?", gyermekkorában (villogó szemekkel és roppant következetesen) mindig azt válaszolta: vendég!

Vendégnek lenni ugyanis nagyon jó dolog; eléd teszik a kajapiát, nem kell levenni a cipődet, ha belépsz a szobába, nem teremt le senki, ha levered a poharat, sőt, a buli után a mosogatással sem kell bajlódnod.

Blogunk olvasói közül (akik egyáltalán nem klasszikus vendégek, hiszen kaját és piát hoznak magukkal, sőt, a házigazdáknak is juttatnak belőle!) egyre többen veszik komolyan nyitóposztunk (nem is annyira) burkolt felhívását, és küldenek hadtörténeti munkákat. A szerkesztés jogát továbbra is fenntartjuk - na nem mintha eddig olyan sokat kellett volna hozzápiszkálnunk a beérkező anyagokhoz.

Mostani anyagunk szerzője Neoprimitív kolléga, akit eddigi kommentjeiből ítélve minimum lelkes műkedvelőnek ismerhettünk meg, a Skót Királyi Szürkékről szóló posztja azonban arról árulkodik, hogy talán még ennél is több. Tárgybeli egységről egy rövid poszt már született hat hónappal ezelőtt tiboru aa. tollából (csurtus néven) egy bloggal odébb, de Neoprimitívnek ezúttal elnézzük, hogy dokumentálódás közben nem ásott elég mélyre - már csak azért is, mert több szem többet lát.

Következzék tehát Neoprimitív, a Szürkék hegedűse!


Milyen állat van a legrégibb skót lovasezred jelvényében? Melyik ország egykori himnuszát játsszák el a díszvacsorákon? Semmi? Sajnálom, akkor a húsz millát ma sem Ön viszi haza! Hogy nagyobb esélyük legyen Vágó Istvánnal szemben, bemutatom (dudaszó és dobpergés, lovak nyerítenek) a  Skót Királyi Szürkéket!

Ritka hülyén hangzik magyarul, maradjunk is az eredeti elnevezésnél, a Royal Scots Greys-nél, mert a hadtörténettel foglalkozók úgyis ezen ismerik őket. A hivatalos nevük ugyan jelenleg éppen Royal Scots Dragoon Guards (Carabiniers and Greys), de hát az átkos bürokrácia még az olyan, hagyományokhoz ragaszkodó országban is nagy úr, mint az Egyesült Királyság.

A történetük 1678-ban kezdődik, amikor három független skót lovasszázadból (vö.: martalócok) megalakítják a Scots Dragoons-t, a Skót Dragonyosokat.
Apropó, jelentkezzen, aki tudja, mi a különbség a dragonyos és a vértes között?

Na jó, segítek: a vértes alapvetően lovaskatona, a régi lovagok utóda, csak az idők során kapott lőfegyvert is. A dragonyos viszont eredetileg lövész, akinek a ló csak közlekedési és nem harci eszköz volt. Ergo, csak egy kikupált talpas, akit egy valódi lovas legfeljebb a lova miatt vesz emberszámba.
Alig három évvel később már ezred-erejűek, 1694-ben a flandriai háborúba történő behajózásuk előtt még levágnak egy díszmenetet III. Vilmos előtt - csupa szürke lovon. Bár hivatalosan 4. Dragonyosoknak hívják őket, a Scots Greys elnevezés innen kezdve egyre többször felbukkan az iratokban. Jellemző a felhőtlennek nem nevezhető angol-skót viszonyra, hogy azért voltak negyedikek, mert az angolok egészen 1713-ig azt állították, hogy nekik akkor már három dragonyos ezredük volt, csak akkor ismerték be, hogy csak egy - nosza, gyorsan át is számozták őket 2. Dragonyosokká.





















Innen kezdve egészen 1815-ig az ezred élte a nehézlovasok mindennapi életét: lovat pucolt, gyakorlatozott, néha kardélre hányt egy-egy akadéskoskodó falut vagy legázolt valami gyengén felkészített gyalogos alakulatot. Június 18-án azonban egy vacak kis belga falucska mellett több másik alakulattal együtt összezördülésbe keveredtek némi franciákkal; ezt az affért azóta waterlooi csata néven emlegetik.

A kora délutáni órákban a franciák nekiindultak az angol középnek, amire jó válasznak tűnt egy lovasroham az oldalukba. Úgy is lett, sőt egyik szürkepacis legényünk, bizonyos Ewart zászlós elhappolta a 45. gárdaezred császári sassal díszített ezredjelvényét is! A francia gyalogságot szétszórták, és éppen nekiláttak használhatatlanná tenni az elfoglalt lövegeket, amikor Napóleon lengyel könnyűlovassága megérkezett és az ezred több, mint felét kard-, azaz lándzsahegyre hányta. Persze az ilyen apró kudarcok semmit sem vonnak le a ritka zsákmány értékéből, különben is, csak a szépre emlékezünk. Így aztán a napóleoni sasmadár bekerült a skótok ezredjelvényébe, s ott virít a medvebőr kucsmán is.


Igaz is, medvebőr. A masszív sisak szinte a nehézlovas védjegye, mert a lovassági pallossal marha nagyokat lehet odasózni. Ezzel persze a tökös skót legények nem törődtek, nekik fontosabb volt, hogy gárdista mivoltukat ezzel is hangsúlyozzák, ezért ez volt az egyetlen brit nehézlovas ezred, amelyik sisak helyett ezt a - lovon különösen unpraktisch - fejfedőt hordta. (A lovas gárdisták természetesen sisakot viseltek, de a dragonyos ugye eredetileg gyalogos katona volt.) Igazi skót alakulatként persze van saját tartánjuk is, íme.

1877-ben a 2. Dragonyosok hivatalosan is kiegészül a The Royal Scots Greys névvel. 1894-ben új patrónusa lesz az ezrednek, köszönhetően Viktória királynő kiterjedt családi kapcsolatainak: II. Miklós, minden oroszok cárja. Tekintettel a világpolitika aljas összejátszására, az ezred semmi érdemit nem tud tenni tiszteletbeli parancsnokáért, mikor azt a komancsok 1918-ban családostól kivégzik. Kegyeletből viszont az orosz cári himnuszt (is) eljátszák azóta a díszvacsorákon és sasos jelvényük hátterét is fekete színűre változtatták az ezredmúzeumban. A jelenlegi védnök kevésbé kockázatos személy, maga II. Erzsébet.

1921-ben újabb névváltoztatás, de ez egyszerű, csak az eddigi "becenevük" kerül előre és az ezredszám zárójelbe (The Royal Scots Greys (2nd Dragoons)). 1914-ben azért még valami nagyeszű irodakukac megszívatja őket, amikor kitalálja, hogy a világosszürke lovak túl jó célpontok lesznek a németeknek. A megoldás: be kell festeni őket! Szerencsére a lovak túlélték a segítőkészséget. Egészen 1941-ig húzzák lóháton, akkor azonban minden hagyomány dacára a szürke hátasokat előbb sárga, majd olajzöld tankokra cserélik. A 7. páncélos hadosztály, a Sivatagi Patkányok részeként El-Alameintől végiverekszik a II. világháborút, hogy aztán 1971-ben összeolvasszák őket a 3rd Carabiniers ezreddel. Sokat állomásoztak Németországban a BAOR részeként és elit alakulatként természetesen nem hagyhatták ki Koszovót, valamint az első és második iraki fordulót sem.

Igazi elit alakulatnak persze kiváltságai és frappáns jelmondatai is vannak. Előjogból kivételesen egy egész értelmeset sikerült kibulizniuk: nem kell felállniuk az étkezésnél elmondott királyi tószt alatt. Állítólag III. Györgynek, aki elég sokat vacsorált a tisztikarral, nehezére esett felállni a köszöntőhöz, ezért aztán a többiek is ülve maradhattak. Mottóval bőven el vannak eresztve, három is van nekik, igaz, abból kettő csak kölcsönbe. A Nemo me impune lacessit (Senki sem árthat nekem büntetlenül) a Bogáncs Rend jelmondata. (Nem röhögni, ez a legnagyobb skót kitüntetés, azonos szinten áll az angol Térdszalag Renddel!)

Az Ich dien (Szolgálok) a walesi hercegé, aki a 3. Carabiniers védnöke volt. A sajátjuk, a Second to none (Senkinél sem kevesebb) viszont akár jelenlegi "visszás" helyzetükre is utalhat. A rangidős alakulat mindig megkülönböztetett szerepet játszik az angol fegyvernemeknél, ezért különösen fájhat nekik, hogy bár ők a legrégibb lovas alakulat, csak másodikok a sorban, mert a lovasezredekből alakult Household Cavalry megelőzi őket. (Már megint ez a gyalogos örökség!)

Bár az ezred ma már páncélosokkal flangál, azért díszelgő alkalmakra megtartottak néhány szürke négylábút is. Az ezredkabala viszont nem szürke, hanem fekete, Ramillies névre hallgat, ő cipeli a zenekar nagydobját a parádékon. Állítólag a legnagyobb ló az egész brit hadseregben, a királynő személyes ajándéka. Ennek megfelelően külön zsoldkönyve és őrnagyi rangja is van. Meg elég raplis természete, amiről több istállóajtó és a kevésbé előkelő Rambo becenév is tanúskodik.

37 komment

Címkék: brit skót lovas különlegesek vendégposzt

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xstranger 2008.02.13. 10:15:44

Jol latom hogy az elso kep a Riziko (vagy angolul Risk) nevu jatek dobozarol is visszakoszon?

neoprimitiv 2008.02.13. 12:03:32

Nincs kizárva, de ez Lady Elizabeth Butler "Scotland Forever!" című képe.

ErrorFlynn 2008.02.13. 15:56:57

ez tök jó volt.
annyit akarnék kérdezni, eszembe sem jut, mi mindent.
miért német a walesi herceg jelmondata?

neoprimitiv 2008.02.13. 16:24:38

A romantikus magyarázat szerint a Crécy csatában a Edward, a Fekete Herceg legyőzte Luxemburgi János cseh királyt és elvette strucctollakkal díszített sisakját, amin a jelmondata is szerepelt. Mivel nagyon tisztelte az elhunytat, a "magáévá tette" a két jelképet. Bizonyára van ennél kevésbé hálivúdi magyarázat is, de én csak ezt ismerem.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.02.13. 16:25:22

Error,

eredetileg német uralkodói ház ugye (asszem Hannover), csak ezt nem nagyon propagálják (főleg a II. VH-ban voltak felettébb diszkrétek ilyen vonatkozásban).

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.02.13. 16:28:25

Helyesbítek: Saxon-Coburg-Gotha ház; és az I. VH alatt angolosították.

mentula 2008.02.13. 16:30:32

Na pont ezt akartam megkérdezni ...
Akkor viszont csak azon hitetlenkedek, hogy illyen fasság létezik, hogy lót terepszínűre pinglni hszz

ErrorFlynn 2008.02.13. 16:30:57

szóval azért, mert az angol Edward, aki akkor még nem volt hannoveri, legyőzött egy csehet (Crécynél? ott csehek is voltak? ott voltak csehek?), akinek volt egy német jelmondata, és később meg még hannover is...
öööö

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.02.13. 16:35:05

Csak a XVIII. századtól Hannover, majd névváltoztatás: Szász-Coburg-Gotha, majd névváltoztatás: Windsor.

Nem t'om, 1700 előtt is ugyanez volt-e a jelmondat; megérne egy nyomozást, de most még dolgoznom kell a zivászat előtt kicsinyt.

ErrorFlynn 2008.02.13. 16:35:31

jó, tom, hogy luxemburgi nem volt cseh. de akkor sem tdom, mit keresett ott.

ErrorFlynn 2008.02.13. 16:37:36

utánanéztem. télleg ott volt. sose tudtam :-O
minek olvasok annyit egyáltakán, ha ilyet nem tudok?

mentula 2008.02.13. 16:38:05

Error, Tiboru, maguk készülődjenek, borotválkozzanak, sminkeljenen mer lekésik az iszást. Neopr. kartáccsal - kend eljutott Londonba ? - lülönböző távokból egyet biztos iszunk mink is.

mentula 2008.02.13. 16:41:09

Hah le se tagadhatnád, ott villog a map-on London :)

ErrorFlynn 2008.02.13. 16:45:11

már összesimnkeltem magam. nincs jobb dolgom, mint luxemburgi károly dicstelen szereplését kutatni holmi ütközetekben.

ErrorFlynn 2008.02.13. 17:00:56

jános! jános!
teljesen szét vagyok esve. :S

M · http://www.uniforminsignia.net 2008.02.13. 19:45:07

Na szoval! Angliaban es Skociaban a Tudor dinasztia uralkodott 1603-ig (I. Erzsebet volt az utolso), kovetkezett a Stuart dinasztia, amely Anna kiralynovel halt ki, 1703-ban. Mivel az u.n. "dicsoseges forradalom" (1689) utan torvenybe iktattak a protestans es Erzsebet kiralynotol szarmazo uralkodo szuksegesseget, a tronra meghivtak Gyorgy hannoveri herceget. Ennek leszarmazottja, Viktoria, mar mint Nagy Britannia es Irorszag kiralynoje, ferjhez ment Albert Szasz-Koburg-Gothai herceghez, 1840-ben, amikor is a dinasztia felvette ezt a nevet es hasznalta egeszen 1917-ig, amikor Windsor-ra valtoztatattak, 1. VH-bol kifolyolag.

M · http://www.uniforminsignia.net 2008.02.13. 19:47:54

egyebkent meg Luxemburgi (Vak) Janos kiraly tenyleg ott hulyeskedett (szigoruan lovagi kotelezettsegbol!) a crecy-i csataba, ahol meg is boldogult nemileg. L.: en.wikipedia.org/wiki/John_I%2C_Count_of_Luxemburg

Markgraf · http://www.legiobrigetio.com 2008.02.13. 19:53:03

Jó cikk, egy apró pontosítás: a Waterloo-nál a sast elvesztő francia alakulat a 45e Régiment de Ligne nem "gárdaezred" hanem sorgyalogság.

Az "Ich dien" jelmondatra tudtommal valóban ez a magyarázat (vagy legalábbis más magyarázat nem létezik). Edwardot igazából az a mozzanat "hatotta meg" hogy Luxemburgi János egy szemgyulladásból kifolyólag gyakorlatilag vakon ment a csatába, két másik lovaghoz láncolva.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.02.14. 11:27:29

Erre mondják azt, hogy vakmerő

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.02.14. 11:29:23

A Régiment de Ligne az szerintem is sorezred

nézd meg itt:

lemil.blog.hu/tags/hat%C3%A1r%C5%91rs%C3%A9g

ErrorFlynn 2008.02.14. 13:33:05

akkor köv. kérdés.
mi az a dragony?

spájdernecc 2008.02.14. 16:08:07

Dragony
--------------------------------------------------------------------------------

v. dragón a. m. váll- vagy derékszalag, amelyet a vállon egyik végén levarrnak s a másikkal begombolnak. A derékon levő D. mindkét végén levő gomblyukainál fogva az öltöny derekára varrt gombokra gombolható fel s ez által a különben bő felső öltözetet testhez állóvá teszi.

ErrorFlynn 2008.02.14. 16:19:10

köszönöm szépen :-))

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.02.14. 16:53:42

Én meg azt hittem, hogy a dragonyos a dragon = sárkány szóból gyön.

spájdernecc 2008.02.14. 16:57:03

frászt, csak csinosak akartak lenni :))
meg az sem árt, ha vagdalkozás közben nem a saját göncöd akadályoz

spájdernecc 2008.02.14. 17:15:14

"Eredetileg (a XVI. sz.-ban Franciaországban) a D.-ok csakis lovasított lövészek voltak, akik mindig gyalog harcoltak s nevüket a sárkány (dragon) alaku kanóctartókkal (Németországban és nálunk kakasfej alaku volt s azért kakas-nak nevezték) ellátott sárkányos puskáktól kapták"
Azért a sárkánynak is köze van hozzá...

ErrorFlynn 2008.02.14. 17:49:32

szóval ezt sem tuggyuk biztosan.
hehh.
viszont a legalsó képet csak most néztem meg tüzetesebben; az a sok fekete lobonc, az mind a kucsma?!

tistedur 2008.02.14. 19:34:44

az csak a ló sörénye..csak a fiúk fejére fújta a szél :D

Neoprimitív 2008.02.21. 19:15:29

ZigZag, Markraf:

Utánanéztem és elnézést, a Reg. de Ligne valóban sorezred. Úgy látszik az angolok sem mentesek a "fényezzük az ellenfelet, hogy mi dicsőbbek legyünk" betegségtől, mert általában elit alakulatként emlegetik őket, pedig nem azok voltak. Sőt egyes - természetsen francia - források szerint még feltöltve sem voltak és igazából csak egy zászlóaljnyi erőt képviseltek, szóval nem is volt akkora szám ez az egész ;-).

Error: de, az bizony mind a kucsma. Szerintem külön kucsmaszőr-stílusok vannak, mert az angol gárdistáké szinte panofix jellegű. Ja, és az angolok minden állatszeretete dacára az elkopottak pótlása tudtommal a mai napig igazi macit igényel :-(.

Professor Pizka 2008.03.04. 04:14:53

Sziasztok, tetszik a blog, de itt most pontositanek egyet. A kepen lathato tartan a Royal Stewart Tartan, a Stuartok (egyik) tartanja. Kesobb ugye ok skot kiralyok lettek, es innen kerult a mostani Windsor hazhoz ez a tartan, igy ez a kiralyi tartan, II. ERzsebet szemelyes tartanja (szoismetles hegyek...) Ezt viseli a legtobb kiralyi alakulat, ha skot ruhat kell viselni, illetve a kiralyi csalad tagjai, ha skot ruhaban kell megjelenni (full highland dress, unnepelyes alkalmakkor ki szoktak irni a meghivora, hogy a frakk mellett elfogadhato a nemzeti unneplo ruha, es kulon szoktak emliten a FHD-t. A tartan amugy minden klanra jellemzo, a Royal Stewart Tartant minden alattvalo viselheti, miutan huberlieg kapcsolodnak a kiralyi hazhoz...)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.03.04. 07:02:30

Professzor,

pontosítások mindig jöhetnek. Köszi!

iovialis 2008.04.28. 08:54:13

Üdv!
A walesi herceg jelmondatához annyit, hogy a ma németnek tűnő kifejezés óangol alakja igen hasonló ("ic tiene"), de ez aligha véletlen (=nyelvi rokonság).
Más hagyomány szerint I. (walesibárdirtó) Edward walesi nyelven szóló szavai (Eich dyn! = "Íme, a férfi!"), melyeket akkor mondott, midőn újszülött trónörökös fiát, bemutatta 1284-ben a meghódított tartomány arisztokráciájának. Ők korábban állítólag azt kérték az uralkodótól, hogy a föléjük rendelt helytartó olyan férfi legyen, aki Wales földjén született és angolul egy szót sem tud... Edward ezt megígérte, és cinikusan bár, de betartotta (a fiúsarj a walesi Caernarvon várában született Edward, ezen a néven később mint "II." uralkodott is.)
Ettől az időponttól vindikálták az angol királyok, hogy trónutód elsőszülött fiuk a "Wales hercege" címet viselje, bár -érthető módon- voltak a címnek üres időszakai, valamint az is igaz, hogy nem minden walesi herceg léphetett később trónra.
A romantikus magyarázatot két tényező gyengíti: Edward herceg csak 1301-ben vette fel a címet (17 évesen), illetve az, hogy a korban az udvarban beszélt nyelv nem az angol, hanem alapból a francia ("norman french")volt...

Peace.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.04.28. 08:55:40

iovalis,

köszönjük a tartalmas kiegészítéseket! Térj vissza máskor is!

Iustizmord 2009.09.13. 00:30:00

@tiboru:

AKKOR LETTEK BATTENBERGBŐL MOUNTBATTEN-EK, ASSZEM

Lucius Flavius Arrianus 2009.09.13. 19:55:12

Lord Louis Battenberg, Első Tengeri Lord - nem mellékesen Churchill rangidős beosztottja az Admiralitásnál - azért mondott le 1914 végén, mert nem bírta elviselni a család eredetére tett, erősen dehonesztáló megjegyzéseket; némelyek még kedvenc kutyuskáinak (pudeln!) származását is szóvá tették. Ekkor telt be a pohár, és lettek - tükörfordítással - Mountbattenek. Ő volt ama "Teljesen egyetértek" Battenberg, aki - Lord Fisher szerint - sose mert ellentmondani Winstonnak :-)
süti beállítások módosítása