Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) usa (54) USA (7) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

Tours-i Szent Márton

2008.11.11. 17:03 Mentula

 

A hétvégén, ahogy illik, bort fejtettem. Az érzékszervi bírálat során elméláztam, hogy miféle életrajzi elem (már a must kiforrásának időbeli egybeesésén túl) kapcsolja szorosan mai szentünk napját az újborhoz. Derengett ez-az, de boros sztori nem. Talán valami nagyivó római katona lehetett, aki a májzsugor végső fázisában megtérve utolsó hónapjaiban cselekszi meg, amit a szentté avatáshoz általában meg kell cselekedni? Hát nem. A katolikus szentek hatáskörét szerencsére más logika szerint határozzák meg, igaz, ennek megfejtése is okoz némi fejtörést. A mai nap tehát Tours-i Szent Márton napja, aki egyéb paradoxonok mellett lényegében katonaszökevényi priusszal lett katonaszent, továbbá az antialkoholisták védőszentjeként hozzá kapcsolódik az újbor ünnepe.

 

Szent Márton részben a mi fiunk is (a neve helyesen ejtve: Túri Márton). Na jó, nem a szó szoros értelmében, de annyira legalább magyar, mint mondjuk francia, hiszen itt született Savariában (Szombathely). Kr. u. 316-ban vagy 317-ben, Theodosiusnak a kereszténységet államvallássá emelő rendeletén innen, de a Milánói ediktumon túl, szláv, esetleg kelta eredetű római polgárok gyermekeként. A kedves papa és mama keresztény nézőpontból pogány volt, de az apuka mellett szóljon, hogy a római hadsereg tribunusaként szolgált. Tette ezt oly kitartóan, hogy szolgálataiért Itália területén birtokot kap, így a család a kis Martinussal költözik, egyenesen Páviába. Itt kerül kapcsolatba az akkorra jócskán elterjedt kereszténységgel, melynek követőit már nem veszélyezteti az oroszlánokkal való egyenlőtlen küzdelem. A keresztény tanok Mártont azonnal megérintik, és 12 évesen katechumennek jelentkezik, vagyis beiratkozik hittanra az illetékes püspökhöz, akitől éveken át tanul. Csupa olyan dologról, amelyek hallatán a csatatéren szocializálódott ret. tribunus esténként egy boros amforával a hóna alatt üveges szemmel ténfergett háza átriumában, sóhajtozva, dünnyögve: “micsodaaa, ha megdobnak kővel...ah, még hogy kenyérrel?! Meg a másik orcám, miii?! Arghhh, cunnus és mentula, hát ilyen nincs, ezt nem hiszem el! Istenek, mit vétettük?!”
 
Ez után Márton pár évig családi perpatvarokkal tarkítva éli a késő-római birodalom ifjainak életét, bár közben nem érzi jól magát a bőrében. Ha megkérdezik tőle, hogy “Marci, aztán mi leszel, ha nagy leszel?” ő határozottan és megkérdőjelezhetetlenül azt feleli: “Remete!”. A teljes elhivatottság tettre váltását azonban még külső körülmények hátráltatták. Az aktuális császárok (Probus és Severus) idején olyan rendelet volt érvényben, hogy a veteránok fiai behívhatóak katonai szolgálatra. Nem tettek kivételt az akkor 15 éves Mártonnal sem, akit így az akkori világ legnagyobb hadigépezete beszippantott, és a szokásos alapos római kiképzés után a galliai lovassághoz repített. A papa is elégedetten csettintett, abban a hiszemben, hogy egy hozzáértő derék centurió majd csak kiveri a sok zavaros eszmét Mártom fejéből. De tévedett.
 
Néhány évig nincs is gond, Mártonunk birtokolt egy sor olyan erényt, ami a katonák közt is közkedveltté, sőt, kiemelkedővé tette. A kényelemre, anyagi javakra fittyet hányt, fegyelmezett aszkéta módjára minden embert próbáló helyzetet derűsen viselt, és a bajtársiasságból is példát mutatott. Különösen szívén viselte a sebesültek, betegek, de még az ellenséges foglyok sorsát is. Galliai katonaként legismertebb cselekedte, egyben a legtöbb Szent Márton ábrázolás tárgya, amikor Amiens városkapujánál egy szinte ruhátlanul vacogó koldust észlelve habozás nélkül lemetéli katonai köpenye felét, és a koldusra teríti. (Később több hasonlót csinál, egész köpennyel, vagy teljes váltás ruhával. )
 
A galliai eltávok idején megismerkedik Szent Hilariusszal (aki akkor Poitiers püspöke, még ugye nem volt szent, igaz látszik, hogy a Nagy Terv egymás útjába sodorja a Nagy Embereket). A későbbi kolléga megadja a végső lökést, és Márton 18 évesen megkeresztelkedik, majd két évre rá kijelenti felettesének: “nem harcolhatok!”, egyúttal  otthagyja a sereget. Arról keveset lehet tudni, hogy a kisebb fegyelemsértésekre is ingerülten reagáló rómaiak ezt miképp vették tudomásul, de ebből hősünknek nem származik baja.
 
Aztán egy látomás révén Galliát hátrahagyva az időközben Pannoniába visszatért szüleihez siet, utolsó próbát tesz a megtérítésükre, pont 50 %-os sikerrel. Nem kell mondanom, hogy az ex tribunus lelke miatt kell tovább aggódnia Martinusnak. De nem feszíti tovább a húrt, inkább valóra váltja gyermekkori álmát a remeteségről, egy Genova melletti szigeten. Talán sose jött volna elő a remetei magányból, ha a formálódó katolikus tanokat nem veszélyeztették volna bizonyos eretnekek, pontosabban az ariánusok, akiknek a szentháromságról alkotott zavaros nézetei hallatán Márton a barlangja padlójára csap, és az ariánusok által szorongatott régi mentora segítségére siet, vissza Galliába. Lakóhelyül természetesen egy barlangot választ, onnan koordinálja az eretnekek elleni harcot, és tartja a kapcsolatot Hilariusszal.
 
Ez az életvitel azonban egy nem kívánt mellékhatással is jár; Márton a nép és a klérus körében – kivéve egyes jómódú főpapokat - egyaránt népszerűvé válik, így amikor Tours püspökének széke megüresedik 371-ben, őt követelik utódnak. Nos, ezt hősünk a legkevésbé áhítja, ezért a kinevezésről szóló hivatalos levelek sorra “nem kereste” jelzéssel érkeznek vissza Rómába. Végül az illetékes hatóságoknak személyesen kell felkeresniük Mártont, hogy a püspöki süveget reá helyezzék. Mikor ezt megneszeli, a szerény Márton egy libaólban rejtezik el. Ez bizonyítja, hogy nem olvasott holmi pogány római mondákat, így nem sejtette, hogy a libák erős gágogással reagálnak jelenlétére, ahogy az történt is. Így lett Márton Tours püspöke. Talán kitaláljátok, hogy itt is megkereste a legközelebbi lakhatő barlangot, ahová be is költözött, és ahol később egy kolostort alapított.
 
A katonasággal az eddigiek szerint sikerült kapcsolatba hozni, 5 évig szolgált a lovasságnál, így érthető, hogy sokáig a lovaskatonák védőszentje. Sőt a lovaké is. Irgalmas viselkedése okán a foglyok, sebesültek és természetesen a koldusok védőszentje is. Több terület is patrónusává választotta, egyebek mellett az akkori Gallia, Schwyz kanton, Burgenland, sőt a Karoling-dinasztia családi védőszentként tisztelte. Továbbá hozzá fohászkodhatnak a pásztorok, molnárok, kádárok, takácsok, kikiáltók, kefekötők, hoteltulajdonosok, bőrcserzők.
 
A magyar honvédségnél, amikor az elmúlt zavaros évtizedek  után a fegyvernemek újból saját védőszentet választhattak, Szent Mártonra a felderítők csaptak le.
 
Ne de hogy jön ide a bor, meg az antialkoholisták? Ezt a védőszenti feladatkört nem annyira aszkéta életvitelének, hanem az akkori császár, Maximus iránti ellenszenvének köszönheti. Püspökként számtalan meghívást kapott a császár asztalához, ahol nem igazán bodzaszörpöt, vagy zöld teát iszogattak, de tiltakozásul nem fogadta el ezeket az invitálásokat. Mikor egyszer mégis, a császár kezéből kapott boros kupát – amit az etikett szerint félig ki kellett volna innia, majd a császárnak visszaadnia – egy picinyke korty után egy klerikus társának adta tovább. Csak remélni tudjuk, ki nem öntötték. Ennyi elég is volt ahhoz, hogy az absztinensek remegő kezüket imára kulcsolva ma is hozzá forduljanak védelemért, ha netán kísértésbe esnének egy szép mélyvörös szekszárdi bikavér láttán.
 
Viszont, ahogy már említettük, a legtöbb európai borvidéken a must forrása nagyjából ekkorra fejeződik be, a természet csodájaként a zavaros léből ízletes újbor válik. Ez a tény már a kereszténység előtt is természetesen ismert volt, de a szent ünnepe szerencsésen egybeesett a vázolt biokémiai folyamattal. A hálás utókor – mit sem törődve szentünk életével - aztán már olyan csodákat is neki tulajdonított, amelyeket talán kikért volna magának. Így például egyik utódja, Tours-i Gergely szerint képes volt a vízből bort varázsolni.
 
Liba ügyben is hasonló a helyzet, bár ahogy láttuk, azokhoz volt legalább némi személyes köze. Viszont az ténykérdés, hogy a libák ekkorra érik el az ideális vágósúlyt. Ráadásul erre az időszakra esett a mezőgazdaságban a gazdasági év vége. Utóbbi meg ugye együtt járt az elszámolással, ilyenkor pedig a szegényebbek is jelentős ellátmányban részesültek. Az eszem-iszom, dínom-dánom tehát garantált volt. Még vegyük azt is hozzá, hogy a kezdődő Advent böjti időszak (volt), így hát mindezen körülmények arra vezettek, hogy az aszkéta Szent Márton napja Európa-szerte a zabálás, és a leittasodás ünnepe lett. Valamit előre megérezhetett e késői elhajlásokból: “...Máskor látta, hogy egy játszadozó gyermekre támad egy kígyó, de parancsára engedelmeskedett és elkúszott. Akkor szomorúan mondta a szent: A kutyák és a kígyók hallgatnak rám, de az emberek nem.''

106 komment

Címkék: róma tours katonaszent szent márton felderítők lovasság

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Empty 2008.11.11. 17:40:21

Jó összefoglalás.

Nade a váltás ruha nála volt, vagy meztelenül távozott?

ErrorFlynn 2008.11.11. 17:50:33

"30 foknál egy ruhátlanul vacogó koldust észlelek."

hilarius pont adtam pont egy darab pont koepenyt pont egy ruhaatlanul pont vacogoo pont koldusnak pont eerteekeleest pont keerek pont veege

martinus pont ideje pont belevaagni pont a kereszteenyseegi pont operatioba pont veege veege hilarius kileep

MTi 2008.11.11. 17:59:14

"A hétvégén, ahogy illik, bort fejtettem."

Nemes feladat, de reméljük a Viking 2.0 projektumot is "fejtetted".
Jó borozást, de ne feledd: türelmünk véges!

bet-li, kínai játékos 2008.11.11. 18:14:37

Épp most akartam kommentelni Tiboru háromrészes novelláját, amikor megláttam, hogy készült egy poszt Szt. Mártonról.
Akkor egy idevágó linkkel kedveskedek:
www.honvedelem.hu/cikk/0/13052/felderitok_napja_november11_kedd.html

mr nemo 2008.11.11. 18:22:23

Fogorvos után nagyon jólesik a kikapcsolódás. Köszi Mentula.

Mentula 2008.11.11. 18:24:46

Bocsánat, ez csak amolyan izé, villámposzt volt.

Empty, nem tudom, lehet, hogy ha még bogarásztam volna, kiderülne, hogy a Freie Körper Kultur védőszentje is.

Error, nem stop vagy over? (Vagy valami olyan összetett erroros poén, ami majd nekem csak holnapra esik le? :))

MTi, sajna nem. Az vikingeket komolyan vesszük, részegen nem írhatok róluk posztot. Ezért kiesik a következő hétvége is :) vagy :(

M · http://www.uniforminsignia.net 2008.11.11. 18:26:15

"A galliai eltávok idején megismerkedik Szent Hilariusszal (aki akkor Poitiers püspöke, még ugye nem volt szent, igaz látszik, hogy a Nagy Terv egymás útjába sodorja a Nagy Embereket)." ... ahhh, rámtörnek az emlékek ... csak a sör hiányzik az anyagból:P

"ezért a kinevezésről szóló hivatalos levek sorra “nem kereste” jelzéssel érkeznek vissza Rómába." - nem árultad el, milyen levek voltak: árpalevek, szőlőlevek, gabonalevek ...?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.11.11. 18:29:16

Mentula,

kiváló megemlékezés Mártonra, köszönjük!

És már csak úgy magamban lamentálok a csodálatos latin nyelv szépségein, ahol a női nemi szervet ezek szerint hímnemű, míg a férfi nemi szervet nőnemű főnév jelöli.

Mentula 2008.11.11. 18:33:42

bet-li, esetleg nem tudod, hogy a felderítők miért pont St. Mártont választották?

Nem írtam a posztban, mert csak feltételezés, de ugye a rómaiaknál a felderítést a lovasok végezték.

Tiboru poénnak szánt, de nem is annyira lehetetlen verziója szerint a ludak közötti - igaz sikertelen - elrejtőzés miatt.

(felvetette még, hogy csak a felderítők olyan szerények, mint Szent Márton, ami igaz is.)

Mentula 2008.11.11. 18:37:43

M, figyelsz :) Ez a Freud mán megen lebuktatott.

Té, thx.

Collingwood 2008.11.11. 18:48:53

Nagyon jo kis poszt, szamomra kulonosen erdekes: Szent Marton szulohelye, Savaria (Szombathely) az a varos, ahol gimnaziumi eveimet toltottem.

Elore is bocsanat az offert, de nem tudom nem megemliteni, 90 eve, egy kodos Marton napon nagyon fontos esemeny tortent a Compiegne melletti erdoben, egy vasuti kocsiban: a csaszari Nemetorszag megadta magat az Antanthatalmaknak es veget ertek a harcok a nyugati fronton.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.11.11. 19:04:05

Collingwood,

jogos a megemlékezés, és a lemilen ez nem is annyira off.

Látogassatok át a testvérposztunkra, ahol _drc_ kolléga egy nagyon frankó posztot dedikál az eseményre.

nemfelejtjuk.blog.hu/2008/11/11/kitekintes_1_0

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.11.11. 19:05:16

*eseményre* helyett *eseménynek* olvasandó

Api 2008.11.11. 20:07:22

"A hétvégén, ahogy illik, bort fejtettem. Az érzékszervi bírálat során elméláztam"...

...nos, a blogot szemrevételezvén új poszt jelenlétét tapasztaltam a szemeim által.
és ennek ügye örülünk. nagyon. de... DE az író nevét elolvasván a gyanú elkezdte a mardosásos motoszkálást bensőmben... kimaradt volna a viking 2?... a hárommal együtt?...

lehet, h a nagy mélázás közben megfeledkezik az ember erről-arról... merügye emberek vagyunk és csak az Isten tévedhetetlen... aszonygyák...

Én nagyon örülök, hogy bor fejtegetés közben a slagot meg-megszívván lassan mélázásos transzba esünk... ilyenkor van időnk elgondolkodni azon, HOGY MIRŐL FELEDKEZTÜNK MEG OKT. 19 ÓTA...

végülis ez a poszt sem rossz. és ha elolvasnám még tetszene is.../de azéseolvasomel.../
csak épp olyan érzésem van, mintha rendelnék egy nagy libacombot/Mártonnapit/... sok körítéssel, 1-2 korsó sörrel... és kihoznának valami salátát...

szóval... kiba éhes maradtam...
khm...

MTi 2008.11.11. 20:30:27

Api,

javasolom, hogy viking-ügyben Mentula kapjon még néhány nap haladékot, de utána indítsuk a "Macskaszar" hadműveletet. Már ha van befogadóképes gyep...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.11.11. 20:48:28

Legyetek tekintettel az újbor-időszakra! Hadd kapjon szegény ember mondjuk november 24-ig, Emma napjáig határidőt.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.11.11. 20:49:21

Mentula, a lovasok végezték a harcászati felderítést, meg még azon túl is - nagyjából az I.vh. elejéig.

Mentula 2008.11.11. 20:55:08

Így van ez... másnaposan, munka után pikk-pakk összerakok egy posztot, amit értelemszerűen csak ma lehet megjelentetni, és ez a hála...:)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2008.11.11. 21:09:08

Vízből bort? Az antialkoholisták védőszentjéhez a fordítottja illene ennek a csodának...
Amúgy aki megtalálja a Bibliában a "ha megdobnak kővel..." kezdetű örökbecsűt, annak én is fejtek egy kis bort. De beleírni nem ér! :)

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.11.11. 21:11:31

Nem, nem. Félreértesz. A poszt kitűnő - csak a felmerült kérdésre válaszoltam.

Mentula 2008.11.11. 21:13:23

ZZ természetesen nem neked szólt... olvass vissza párat :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.11.11. 21:15:36

Api,

ki fogod húzni a gyufát. Érzem. Még helyrehozhatsz egy pár dolgot, ha megpróbálod megvesztegetni Mentulát, akinek haragja rettenetes.

Mentula 2008.11.11. 21:16:54

Ésssss, kinn van az Emlékmű-blog is! Na meg ez is...
A whoisamungus persze megint beszart.

M · http://www.uniforminsignia.net 2008.11.11. 21:18:29

Index-címlap? Ajjjaaaajjj, megint kezdődik a nemulass :(

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.11.11. 21:20:04

Tessék köszörülni a késeket...

M · http://www.uniforminsignia.net 2008.11.11. 21:21:45

t:
emil ment (megint) ... megkaptad?

kiscsirke 2008.11.11. 21:29:40

Remek blog, gratulálok!

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.11.11. 21:30:52

kiscsirke,

köszönjük; akkor a legjobb, amit magaddal (és velünk) tehetsz: maradj az olvasónk! :-)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.11.11. 22:27:05

OFF

Nem is értem: az idióták ilyenkor már alszanak és csupa normális ember olvas bennünket?

Api 2008.11.11. 22:28:28

Zig Zag · lemil.blog.hu/ 2008.11.11. 21:11:31

poszt?
milyen poszt?...
én leragadtam a Sorge 3nál. amit nagyon nehéz überelni... sőt, majdnem lehetetlen... nem is tudom, hogy ki merné venni a bátorságot... milyen témában...
Talán 1 Horthy 3.0... a számüzetésben... és mondjuk a leszármazottai sorsa...
vagy esetleg... egy rövidke poszt a 2.vh leggyorsabb robbanómotoros gépéről...ami állva hagyta a Mustangot:)/és nem amerikai volt/
vaaaagy...valami a vikingekről.

:) Mentula:) fogadjunk, hogy a vikinges posztot félretetted és most a Sz. Miklósos poszt vázlatát írod:);-)... hehe.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.11.11. 22:49:11

nem provokálunk! kultúráltan szórakozunk! Api, irgum-burgum!

Mentula 2008.11.11. 23:13:43

A magamfajta 30-40 közötti korosztálynak nyilván mond valamit a Neurotic zenekar neve, ami elég jó volt, amíg a Pajor be nem kattant ugye.

A Break című klasszikus ópuszban - ami a bekattanás határán született - hangzik el:
"A legnagyobb szentek életén, te hülye, nincs semmi nevetni való..." Ez tkp. igaz.

Ezzel szemben pl. a Monty Python bizonyította az ellenkezőjét is.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.11.11. 23:50:40

Mentula, Neurotic,

a legnagyobb szentek - most már látjuk - ugyanolyan esendően voltak, mind bármelyikünk. Úgyhogy szerintem röhögni is lehet rajtuk, ha megérdemlik - egy igazi, nagyvonalú szent emiatt nem fog bosszút állni, hanem velünk együtt nevet.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.11.12. 00:01:38

esendően = esendőek

Asszem, tényleg mennem kell aludni. Jó éjt nektek!

Mentula 2008.11.12. 00:07:39

Ja, főleg, ha az volt a mániája, hogy barlangokban lakjon :)

Laku noc.

Szatmari · http://www.satumareonline.ro 2008.11.12. 00:52:21

No, ez tenyleg fasza poszt volt. Kerunk meg ilyeneket!

spájdernecc 2008.11.12. 07:24:52

Nos a random kínzó kérdésre:
a földerítők pontosan annyira igénylik a társaságot, mint Marci bácsi, ugyanúgy megtalálják az összes elrejtőzésre alkalmas helyet. A libákat mind konkrét, mind átvitt értelemben értékelik, a bort rendeltetésszerűen képesek használni, valamint szépek, okosak és szerények.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.11.12. 08:18:27

OFF

Eltűnt innen oldalról a "Top 9" doboz, a legtöbbet olvasott posztok listája. Megnéztem és más blogokban sem látom. Tudja valaki, mi történt?

ON

Mentula 2008.11.12. 08:56:18

nem a címeres visszaszámlálót raktad a helyére?

mr nemo 2008.11.12. 08:57:38

Azt hittem a visszaszámláló miatt nem volt neki hely, de látom tévedtem.
Lehet, hogy az Echelon-os cikk túl jóra sikerült, és lecsapott ránk egy nemzetközi összeesküvés.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.11.12. 09:01:17

Mentula,

nem; elvileg a tegnap még látszott az olvasottsági doboz is; na meg a társblogokon sem látszik...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.11.12. 09:01:48

És az admin-felületen ott van, mintha mi sem történt volna.

Stupidella 2008.11.12. 09:21:22

Szuper post, gratulálok!

Érdekességképpen, nov. 11. nevezetes még arról is, hogy 1975-ben Angola függetlenné válik. A Dél-Afrika nyugati részén fekvő állam portugál tartomány volt, megalapítása, 1956 óta harcolt a függetlenségért, a regionalizmus és a rasszizmus ellen, s szállt síkra a törzsek együttműködéséért.

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2008.11.12. 09:21:39

Mentula:
nékem edáig tartott megérkezni és megtudni itt SzT. Mártonról, amit meg lehet.
(igazolásom van, node az kit érdekel...)

gratulálok, nagyszerű írás minden sorát libamájként habzsoltam -- már én is tényleg csak arra várok, hogy a viking-poszt folytatásával öblíthessem le. ;)

(esetleg egy-két üveg rubintvörös szekszárdival.)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.11.12. 09:36:43

Stupidella,

hogy mikre oda nem figyelsz .-)

Angolában vendégszerepeltek egy jó ideig Castróék, katonailag.

sandinista 2008.11.12. 09:43:55

Jo poszt, grat!

Collingwood 2008.11.11. 18:48:53
tiboru 2008.11.11. 19:04:05

Nov. 11. Franciaorszagban es Belgiumban meg manapsag is munkaszuneti nap - a belgaktol ez nem is meglepo, nem veletlenul szol ugy a mondas, h "avaliable, as a Belgian".

M · http://www.uniforminsignia.net 2008.11.12. 10:42:37

Megígértem magamnak, hogy nem kapom fel a vizet, de nem bírom megállni, na, lökjetek a padlóla le, de dúlván:

Kedves Stupidella!

Ezt most az angolai nagykövetség propaganda-kiadványából vagy az 1975. MSZMP KB közleményből másoltad ki?

Hogy lehet 1956-ban megalapítani egy 1975-ben létrejött államot????

Ja, és helyesen úgy hangzana, hogy "1975-ben ezen a napon vált függetlenné Angola". Amelyik ország egyébként nem Dél-Afrika nyugati részén (értsd: a Dél Afrikai Köztársaság nyugati tartománya) hanem Afrika délnyugati részén fekszik.

Különben pedig értelmezhetetlen az, hogy Angola 1956 óta harcol a regionalizmus ellen, csakúgy mint egyébként az egész mondat.

Api 2008.11.12. 11:31:46

_drc_ · kurvannya.freeblog.hu 2008.11.12. 09:21:39

:) vannakmég rajongói a sósvízpermetben ázott, heringszagú és vérfoltos bőrzekének... a sisakon levő szarvakról meg ne is beszéljek...
kírieeleiszon...:)

Stupidella 2008.11.12. 12:12:46

Kedves M,

a forrásom az internet volt, amennyiben ekkora megrázkódtatást okozott volna hozzászólásom, töröltesd azt.

M · http://www.uniforminsignia.net 2008.11.12. 12:50:12

Má' mé' töröltessem? Isten ments!
Hogy szól az a Voltaire-nek tulajdonított szállóige: Nem értek egyet a véleményeddel, de halálomig harcolni fogok, hogy jogod legyen elmondani.

Api 2008.11.12. 12:54:22

ebből is látszik, hogy aki nem földrajztudós, régész, történész vagy esetleg katonapolitikai szakértő /:)/, az nagyon vigyázzon...:) magára:)

ErrorFlynn 2008.11.12. 13:22:18

tegnap megszakértettem egészen közelről egy-két palack Márton-napi bort.

radiris 2008.11.12. 13:22:37

'56-ban nyugodtan megalakulhatott Angola, hogy aztán '75-ben függetlenné válljon. Nincs ebben semmi ellentmondás.

M · http://www.uniforminsignia.net 2008.11.12. 13:25:08

radiris 2008.11.12. 13:22:37

Kifejtenéd bővebben?

ErorrokFlynnek:

Egészségedre! Várom a sugdosás megkezdését, egészen éhes a fülecském már :P

radiris 2008.11.12. 13:34:35

Nem akarom én itt Stupidellát (meg az internetes forrását) védeni, de:

ad 1./ 1956-ban megalakul Angola, mint Portugália tengeren túli megyéje (vagy tartománya?).

ad 2./ 1976-ban függetlenné válik. Érted: az 1956-ban megalakult, Angola nevű portugál tengerentúli megye (vagy tartomány).

Te ezt írtad:

"Hogy lehet 1956-ban megalapítani egy 1975-ben létrejött államot????"

Viszont Stupidella nem ezt állította. Ennyi.

Ja: és Dél-Afrika a fekete kontinens egyik régiója, nem azonos a Dél-Afrikai Köztársasággal. Úgyhogy az a mondat, mely szerint Angola Dél-Afrika nyugati részén van, az földrajzilag nem helytelen.

Ha már hasogatjuk a szőrszálat :)))))

M · http://www.uniforminsignia.net 2008.11.12. 13:51:32

Hasogassuk, hasogassuk (de tényleg ez az utolsó hasogatás, mielőtt le nem löknek a padlóla dulván):

"A Dél-Afrika nyugati részén fekvő állam portugál tartomány volt, megalapítása, 1956 óta harcolt a függetlenségért, a regionalizmus és a rasszizmus ellen, s szállt síkra a törzsek együttműködéséért."

Na most ezt kétféleképpen lehet értelmezni: vagy egy portugál gyarmat (na jó, tengerentúli tartomány) harcolt mindenféléért, vagy Angola gyarmatként is függetlenként létezett ... na, kezd komplikált lenni.

Ami pedig Dél-Afrikát illeti: szerintem 100 emberből 90 a DAK-ra fog gondolni, ha ezt a kifejezést használjuk. Egyébként pedig a washingtoni követségük szerint "Located on the West coast of Southern Africa", ahol is "Southern Africa" mást jelent, mint "South Africa" és éppen ezért használják (a "South America"-tól eltérően), hogy világos legyen,egy kontinens déli részéről van szó, és nem az ott levő egyik államról (l. North(ern part) of Ireland vs. Northern Ireland).

radiris 2008.11.12. 14:01:55

És te hogy különböztetnéd meg magyarul a Southern Africa-t South Africa-tól? Egy (összetett) szóval.

Mert "Afrika déli része" versus Dél-Afrika, az még elmegy.

És Közép-Afrikáról is a Közép-Afrikai Köztársaság ugrik be?

Na jó, ennyi, ebédidő van :))

Api 2008.11.12. 14:05:04

:) félelmetes, ami itt folyik:)

"A királynőt megölnötök nem kell félnetek jó lesz én magam nem ellenzem."

:)ezt hogy értelmezitek?
Mert anno Bánkék lehet, félreértelmezték:)

Stupidella 2008.11.12. 14:30:30

a szőrszál-hasogatástól mindig feláll a hátamon a szőr(szál) :)

sebaj, mindenesetre finomakat ettem és ittam tegnap este a nagykövetség ünnepén, ahová nem az eszem miatt hívtak meg ;)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.11.12. 18:18:50

Na, megjavult a top-box, ismét látható! Köszönet a supportnak.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.11.12. 18:19:31

Stupidella,

ha merném, megkérdezném, hogy akkor miért?

:-)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.11.12. 18:22:01

ErrorFlynn 2008.11.12. 13:22:18

Mekkora volt egy palack? Egydecis?

:-)

Markgraf · http://www.legiobrigetio.com 2008.11.12. 18:50:13

Jó kis poszt, grat. Ha valaki Savárián járna mostanában a képtárban van egy Szent Márton kiállítás, többek közt egy korabeli római katonai viselet is megcsodálható :)

Collingwood 2008.11.12. 19:35:02

Markgraf,

Savariaban akár az is megeshet, hogy egy contuberniumnyi római katonai viselet jön szembe az emberrel az utcán...:) 1-2 éve a mozinál az utcasarkon befordulva szó szerint belebotlottam a Savaria Legio hagyományőrzőibe. Pedig nem is karneváli szezon volt:)

M · http://www.uniforminsignia.net 2008.11.12. 19:44:23

Ja, és 2006-ban, a II. dáciai háború emlékünnepségei alkalmával szervezett Római Napokon ők voltak a rómaiak ... Bukarestben :LOL Lett is belőle egy kisebbfajta cirkusz :P

Mentula 2008.11.12. 19:54:42

Itten meg magyarul. Látszik, hogy a fiúk komolyan veszik a dolgot... Nem egy olcsó mulatság, na meg meló.

És odacsaptak a dákoknak? :)

M · http://www.uniforminsignia.net 2008.11.12. 19:57:38

szerinted? :P
Egyébként kivételesen minden újság önkritikus volt: mé' pont Magyarországról kell rómaiakat importálni? Jaaa, hogy Romániában nincsenek hagyományőrzők ... ja, mégis vannak, de székely honvéd gyalogos és huszárezredek ... upsz (mély szégyenkezés).
Summa summarum: román hagyományőrző azóta sincs római színekbe (csak I. és II. VH-s csoport van - 1 db!)

Stupidella 2008.11.12. 21:10:56

tiboru · lemil.blog.hu 2008.11.12. 18:19:31

Azért, mert rendes és segítőkész vagyok a munkámban és ezzzel a megtisztelő meghívással hálálta meg a meghívóm.

Mentula 2008.11.12. 21:28:45

A világ minden pontján reprodukálnak hagyományőrzők régi és kevésbé régi csatákat, aztán közösen söröznek egy jót. Tökéletesen abszurd a magyar/római légió vs. dákok. :)

Stupidella,

nem volt valami egzotikus pia-kuriózum? Vagyunk itt egy páran, akik vadásznak az ilyesmire. Pl. az angolaiak van nemzeti itala?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.11.12. 21:30:32

Mentula 2008.11.12. 19:56:01

Minden rendben is lenne, csak ne neveznék hadügyminiszternek a honvédelmi minisztert :-)


M 2008.11.12. 19:57:38

Pedig olyan büszkék a 2070 (!) éves történelmükre (Burebista és társai), ráadásul a himnuszuk is utal a római-dák eredetre, és mégsem fussa egy római hagyományőrző egyesületre... C, c, c...


Stupidella 2008.11.12. 21:10:56

Remélem, nem sértettelek meg a ki sem mondott feltételezésemmel :-))) És nem is gondoltam ám rá!!!

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.11.12. 21:32:08

Mentula 2008.11.12. 19:54:42

Amúgy én eszméletlenül tudom ám tisztelni az ilyen (és hasonló) megszállottakat.

Mentula 2008.11.12. 21:43:10

Bizony, tiboru.

És persze "az angolaiaknak van-e nemzeti itala" a kérdés :) Gondoljátok csal el, ha egy újabb Midus Balsamasba botlanánk.

M · http://www.uniforminsignia.net 2008.11.12. 21:58:54

csak halkan jegyezném meg, hogy a Midus és a Riga Balzams igencsak finom cuccok ... csakúgy mint a Vanna Tallin :P
és ha középkori vendégfogadút akartok látni, tessék elsétálni Tallinba - a Sir Lancelot kínai plasztik játék azokhoz képset!

M · http://www.uniforminsignia.net 2008.11.12. 22:21:45

Legközelebb ha Pesten járok (és még lesz) hozok egy (két-három) üveggel, minőségellenőrzés végett :)

Markgraf · http://www.legiobrigetio.com 2008.11.13. 17:54:51

Collingwood: karneváli szezonban akár én is szembe jöhetek hasonló szituációban :)

A románok tényleg le vannak maradva kissé hagyományőrzésügyileg, bár a gyulafehérvári várban egy elég profinak kinéző 18. századi muskétás csapat szokott bemutatózni (sajnos csak képeken láttam)

M · http://www.uniforminsignia.net 2008.11.13. 19:11:26

Markgraf:

Azok a polgármesteri hivatalhoz tartózó helyi rendőrség alkalmazottai, akik turistacsalogatás végett bújtak ebbe a gúnyába + néhány részidőben fizetett alkalmazott

Egyébként itt van néhány kép:
www.apulum.ro/ro/traseu_album.htm

Markgraf · http://www.legiobrigetio.com 2008.11.13. 20:25:46

M: kösz, ezt nem tudtam

Bár így a képek alapján nem tűnnek rossznak, ellentétben a belinkelt oldal fejlécén látható izékkel...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.11.13. 20:45:10

OFF

Az azért durva, hogy Gyulafehérvár címerében ott a moldovai bölényfej és a havasalföldi sas...

Jó, jó, tudom: 1848 meg 1918. december 1. De akkor is...

M · http://www.uniforminsignia.net 2008.11.13. 20:46:19

tiboru:

nem talált, Mihály vajdára céloznak, merthogy álltólag ő egyesítette ott erdélyt, Havaselvét és Moldovát. Igaz, még ő se tudta akkor, hogy ezt tette, szimplán azt hitte, hogy urának, Habsburg Rudolf magyar királynak (na jó, mellesleg római császárnak) szerezte meg/vissza Erdélyt ... dehát csak nem fog egy jöttment nemzeti hős jobban tudni mit cisnált mint az utókor ...:P

M · http://www.uniforminsignia.net 2008.11.13. 20:49:11

ja, az a két vörös oroszlán arany mezőben az állítólag Erdély címere - igaz, az erdélyiek erről akkor nem tudtak ...

a korona hermelin mezőben viszont valóban Ferdinánd király 1920-as koronázásán használt ú.n. "Acélkorona", amit a Plevna alatt szálmányolt török ágyúkból készítettek.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.11.13. 20:49:14

M,

oké, de a felháborodás attól még itt lobog bennem :-(

Meddig is tartott az ominózus első egyesülés? 10 hónapig?

(Nem mintha számítana, meg irredenta sem vagyok, de azért volt annak a városnak évszázadokon keresztül egy címere...)

Mentula 2008.11.13. 21:03:16

Mihai Viteazul, Michael der Tapfere, érdekes név.
Vagy volt valami eredeti jó havasalföldi neve?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.11.13. 21:06:32

Állítólag a Vâlcea megyei Pătraşcu család sarja, de más nevéről nem tudok.

M · http://www.uniforminsignia.net 2008.11.13. 21:07:40

hát először is, amint fenntebb mondtam, NEM volt egyesülés. Mihály vajda Rudolf hűberesként meghódította Erdélyt - minden fennmaradt levelében úgy emlékezik meg magáról, mint a császár és király hűséges szolgája, illetve kifejezetten írja, hogy ő Erdélyt Rudolfnak foglalta (vissza).
Másodzsor meg az egész cucc tartott kb. 2 évig, kezdve a az 1599 október 18-i sellemberki csatával és végezve az 1601. augusztus 9-i lefejezésével. Ebből le kell vonni a az 1600. szeptember 18-i miriszlói csata és az 1601. augusztusi goroszló csata között eltelt időt, amikor nem uralta Erdélyt - tehát gyakorlatilag 1 évig volt de facto uralmon.

M · http://www.uniforminsignia.net 2008.11.13. 21:08:56

Mentula: Pătraşcu. Egyébként a havaselvi vajda leszármazottja volt, csak kicst balkézről :P

M · http://www.uniforminsignia.net 2008.11.13. 21:18:45

Ja, tisztelt Mentula, lenne egy kérésem Hozzád, mint a militáris patrológia nagymesteréhez és bölcs tudorához: emlékezz meg a ranger-ek és tengerészek védőszentjeiről is :D

M · http://www.uniforminsignia.net 2008.11.13. 21:20:33

... hogy a varangiánus gárdáról ne is beszéljek :D

Mentula 2008.11.13. 21:24:12

M, ez a cím (is) tiborué, ő kezdte a katonaszenteket, csak hát itt volt némi átfedés a borral :)

A tengerészeké ugye Mikulás, na de a rangereké is?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.11.13. 21:29:10

A rangerek védőszentje szerintem Szent Kevlár.

Mentula: kösz :-)

M · http://www.uniforminsignia.net 2008.11.13. 21:34:50

Hogy-hogy a tiborué? Akkor miért a Te neved alatt jelent meg???

M · http://www.uniforminsignia.net 2008.11.13. 21:37:07

csak, hogy tisztán lássunk: András apostol a rangerek védőszentje

M · http://www.uniforminsignia.net 2008.11.13. 21:37:39

tiboru: a Szent Kevlár jól jönne lemil védőszentnek LOL

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.11.13. 21:40:14

M,

ez a poszt a Mentuláé 100%-ban. Ő csak arra célzott - a szokott nafyvonalúságával -, hogy a katonaszentek sorozatot (melynek minálunk Márton a legújabb tagja) én indítottam el.

M · http://www.uniforminsignia.net 2008.11.13. 21:43:35

Jaa, így már érthető:)
Mit szólsz Szent Kevlárhoz, mint a lemil védőszentjéhez? Amennyit Téged szidnak a hozzászólók még jól jöhet egy ilyen hasznos védőszent :P

Mentula 2008.11.13. 21:44:56

Na meg most kigugliztam, hogy több ország hadi-tengerészetéé is. Míg Miklósunk úgy általában minden tengerészé.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.11.13. 21:48:11

A Szent Kevlár (mint lemil-védőszent) jó ötlet! Máris a magamévá (azaz a lemilévé) tettem, ha a kollégáknak nincs ellenvetésük.

Mentula 2008.11.18. 23:21:43

www.youtube.com/watch?v=WT243SY9jJ4

A linkelt felvételt a borravalósok csinálták:

borravalo.blog.fn.hu/index.php?view=bejegyzes_oldal&bejid=79601

és maga Heimann mester ad értékelést a rá jellemző ékeszólással a Márton-nap jelentőségéről.

nick: 2008.12.02. 00:27:43

Szt. Márton azért csak a köpenye felét adta oda, mert - ha minden igaz - akkoriban egy római katona felszerelése a hadsereg tulajdona volt, csak a köpeny árának felére tarthatott igényt maga - így ezt adta oda a koldusnak, mint az egyetlen saját tulajdonát

aztán éjjel a legenda szerint megjelent neki álmában Krisztus, vállán a fél köpennyel, és megköszönte szépen, hogy ilyen, római katonától szokatlanul jófej volt :-)


...meg még annyit, hogy áll. nem Szombathelyen született, mert a fantáziadús rómaiak kicsit messzebb tőle egy kisebb falunak is adtak Savaria nevet, és Márton ez utóbbiban született, ami a mostani Pannonhalma határában volt

innen is volt régebben a pannonhalmi domb neve:
Szent Márton hegye
amit később, az 1800-as évek elején kezdtek Pannonhalomnak, még később pedig Pannonhalmának nevezni

...rövid ideig próbálkoztak még némi Győrszentmártonozással is, de kevés sikerrel :-)
süti beállítások módosítása