Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) usa (54) USA (7) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

Izraeli Védelmi Erők 1.0 - a születés

2009.03.02. 12:00 mr nemo

vagyis: Tzva HaHagana LeYisra’el. Nemzetközi híradások gyakori vendége, ahol Israel Defense Force (IDF), vagyis Izraeli Védelmi Erő néven szokták emlegetni. Most mit mondjak? Megértem, némileg egyszerűbb a héber verziónál.

 

Közel-kelet, Izrael-Palesztina. Nyomuló páncélosok, katonai buldózerek, rakétatámadások, füstölgő romok és katonalányok! Kb. ezek ugranak be az embernek, ha szóba kerül az izraeli haderő. Ennél persze kicsit összetettebb a téma, ezért is vállalkoztam a sorozat megírására. Kezdésnek itt is egy korabeli bakalány :-) 

Milyen lehet egy olyan országban élni, ahol a nők is sorkötelesek? Azzal a tudattal, hogy országuk folyamatos készültségben él, és bármelyik ünnepen kirobbanhat egy háború? Az biztos, hogy ezek a lányok és fiúk erősen motiváltak. Mi is lenne jobb motiváció, mint a tudat, hogy ha elcseszik, akkor lőttek az államuknak is?
 

Ennél a pontnál szeretném leszögezni, hogy ez egy szórakoztató-ismeretterjesztő írás! Kérem a hozzászólásoknál ezt maximálisan figyelembe venni! Köszönöm.


A haderő erős alapokra épül, hisz a zsidók már a XIX. század végén elkezdtek tömegesen visszatelepülni Palesztinába, és nem fogadták őket kitörő lelkesedéssel. A prosperáló kis közösségeket akkor még nem vallási szélsőségesek, csupán fosztogató és gyilkoló haramiák veszélyeztették. A török hatóságok ott és akkor finoman szólva nem álltak a helyzet a magaslatán, de legalább korruptak voltak. Ez persze csak tovább rontotta a frissen betelepültek nyomott hangulatát, akik kénytelen voltak a saját kezükbe venni a rendfenntartást. A klasszikus őrző-védő módszereiket viharos sebességgel bővítették, és hamarosan már a "legjobb védekezés a támadás" elv alapjait ültették át gyakorlatba, ekkor még csak mértekkel, amikor úgy gondolták, hogy ez nekik jó. (Ezen szokásukat napjainkig megőrizték, ezúton is hangsúlyozván a tradíciók ápolásának fontosságát.)

Az 1905-ös orosz forradalom bukása még jól is jött nekik, hisz számos veterán harcossal gyarapodtak a soraik. Főleg ennek köszönhető, hogy 1907-re a szervezettség igen magas fokára léptek. Ekkortól beszélhetünk a Zsidó Őrszemek Szervezetéről – Hashomer –, mely a Nagy Háború véres malmai alatt is zökkenőmentesen működött. Mikor a harcok elérték Palesztinát, akkor a britekkel léptek szövetségre és a háború végére Zsidó Ezred néven - valójában a királyi lövészek 38. és 42. zászlóaljai – a Jordán völgyében harcoltak a török-német csapatok ellen. A J. H. Patterson alezredes (itt balra figyel) vezette haderő közben igencsak megszaporodott, az eredetileg Angliában kiképzett két zászlóaljhoz helyi és amerikai önkéntesek tömegei csatlakoztak. 

Mikor vége lett a bálnak, a zenészeket hazaküldték, esetünkben a több ezer önkéntest is. A helyiekből pedig létrehozták az Első Sínai Zászlóaljat. Akiket rögtön a sivatagba is száműztek új uraik – a Portát ugyanis kipenderítette Őfelsége Földünk eme gyöngyszeméből –, nehogy összebalhézzanak a különböző arab csoportokkal. Felesleges óvatoskodás volt, hisz pár évvel később, mikor a zsidó közösségek zaklatása túllépett egy határt, a zászlóalj önállósította magát és seggbe rúgta, akiket kell. Emiatt 1921-ben feloszlatták az egységet.  

A térségben folyamatosan nőtt a zsidóellenesek tábora; könnyű volt fújni rájuk, mert sikereket értek el, ráadásul a Balfour-nyilatkozat hatására tömegesen érkeztek ide a zsidók. Hamarosan eljött az a pont, amikor a Hashomer kevésnek bizonyult a megfelelő védelem biztosítására. Ment az ötletelés, hogy akkor most mi legyen, de egy zsidó nemzetőrséget még a talpig úriember és korrekt britek sem szívesen láttak volna. Ekkor villant valakinek az agyába a Mózesi Szikra: titkos nemzetőrség! Ez ám a megoldás! Megvédjük magunkat, csak éppen titokban, a világi hatóságokkal szembeni minden kötöttség nélkül. Sűrű vállcsapkodások közepette megszületett a Hagana (jelentése: Védelem) 

A mókus-őrs átszervezésével megoldódtak a gondok, és képesek voltak a megfelelő védelmet nyújtani a telepesek számára. Egészen a ’30-as évek közepéig, amikorra Ahmedék a fejükhöz kaptak és rájöttek, hogy nem tudnak igazán komoly károkat okozni egy olyan ellenségnek, amelyik központilag szervezett, míg náluk ötletszerűek a támadások. Tovább rontotta a helyzetüket, hogy mindegyikük magának akarta a győzelmet, és ha tudott, alaposan keresztbe tett hittársainak. Összedugták a burnuszaikat és elhatározták a közös cselekvést.

Közel 40 évnyi szembenállás után újra a támadókhoz került a kezdeményezés! Vagy két évig. 1938-ban érkezett új állomáshelyére egy Orde Wingate (igen, ő az itt baloldalt) névre hallgató brit kapitány, aki elkötelezett cionistaként némileg szembement a hivatalos birodalmi nézetekkel. Szabadidejében a Hagana kiképzési rendszerét és szervezeti egységeit reformálta. Mivel rossz alvó volt, ezért éjszakai különítményeket szervezett és alkalmasint vezetett is, hogy megelőző csapásokat mérjenek a kritikus pontokra. Egy ember, aki korát meghaladva tényleg hitt a prevenció szükségességében! 

Felmerülhet a kérdés: hogyan dúlhattak ilyen áldatlan állapotok a Brit Birodalomban… nos, az „oszd meg és uralkodj elv” szerint működő gyarmati rendszernek, – mondjuk úgy – volt gyakorlata a szemek behunyásában. Egyes hivatásos tisztek még örültek is, hogy a telepesek embert és pénzt spórolnak a koronának. Az arab rablók nekik is sok gondot okoztak.

A II. Világháború kitörésekor a zsidók felajánlották, hogy csapatokat állítanak és harcolnak. Az arabok részéről nem történt ilyen jellegű megkeresés, ezért a britek nem harcoló alakulatokba osztották az önkénteseket. Később persze égető szükségük volt a katonákra, ezért harcoló egységeket képeztek ki, kezdetben még egyenlő arányú arab-zsidó csapatokat, ám az előbbiek önkénteseiből hamar kifogytak, ezért hagyták a csudába az egész kvóta-rendszert. Ekkor született a Palmah (Rohamcsapat) is, ami a Zsidó Dandár elitcsapat volt. A Nyolcadik Brit Hadsereg alárendeltségében harcoltak az olasz fronton, korábban a vichy erőkkel csaptak össze Szíriában. Az I. Világháborúban látott növekedés itt is bekövetkezett, ’45-re 27.000 igen lelkes brit katona várta, hogy hazatérve megújítsa Hagana a tagságát, vagy éppen csatlakozzon. 

A szervezetnek jót tett a háború – bizonyos szempontból persze –, hisz korábban csak könnyű gyalogos cserkészcsapatokat alkottak, de Őfelsége kebelén megtanulták a modern hadviselés csínját-bínját a tüzérségtől az ejtőernyőzésig.  Bár a dandár feloszlott, a Palmah titokban egyben maradt, és idővel több ezer fősre bővült. Innentől már csak szűk három év van Izrael állam megalakulásig, ami lehet, a levegőben volt már, mert eléggé felgyorsultak az események.

A Hagana elsősorban gyalogsági erő volt, hisz a kézifegyvereket volt a legkönnyebb elrejteni a kíváncsi tekintetek elől, de ’47-re beszereztek vagy 700 különböző tüzérségi eszközt is, ami már önmagában is logisztikai rémálom lehetett. Hogy miért? A zsidók maguk is serényen csempésztek minden hadfelszerelést, másodforrásnak ott voltak a kellő üzleti vénával megáldott brit tisztek és hivatalnokok, harmadik félként pedig feltűntek a kapitalizmus szabályait mindennél előbbre tartó arab kereskedők is! Nem kell ezen csodálkozni, már akkor is sokakat hidegen hagyott a bőrszín, vagy a vallás. Sikerült tető alá hozniuk egy tengerészeti századot Royal Navy veteránokból, és német példára a majdani légierő magját is, repülőkluboknak álcázva.

A XX. század második felében méltán híressé – egyesek szerint hírhedté - vált zsidó hírszerzésnek is a Haganában vannak a gyökerei. Megfigyelték az arab gerillákat és szabadcsapatokat, vallási és politikai vezetőket, illetve a brit gyarmati rendszerben is voltak beépített embereik. Ezen a téren nem lehetett részrehajlással vádolni őket, hisz az általuk szélsőségesnek tartott zsidó szervezetek ügyes bajos dolgait is szem előtt tartották. 

Keleten a helyzet innentől kezdve folyamatosan fokozódott. Egyre több és nagyobb támadást szenvedtek el a telepesek, amire idővel egyre gyakoribb és hatékonyabb ellencsapásokkal válaszoltak, az évtizedekig bevált preventív taktikát szépen lassan felváltotta a nyílt támadás. A britek vért izzadtak, hogy valahogy szétválasszák a feleket. Korlátozták a telepesek mozgását, megtiltották a további betelepülést, tengeri blokád alá vonták a partokat. Azt hitték, hogy egy viszonylag csekély számú zsidó közösséget még lenyelnek a helyiek, és úriember módjára megegyezés születhet a három fél között.

Nos, tévedtek. Az arabok köszönték szépen ellenségük hathatós korlátozását és nem voltak hajlandóak tárgyalni velük, ellenben saját csapataik személyi állományát napról-napra növelték és szabadon áramlott számukra a hadianyag, ráadásként az Arab Légió regulárisait is maguk mögött tudhatták. 

1947-re nagyon eldurvult a helyzet. A három hadviselő fél felváltva ütötte egymást, lényegében mindenki kétfrontos háborúra rendezkedett be. A különbség csak annyi volt, hogy a briteknek kezdett nagyon teleszaladni a zsákjuk, míg a másik kettőnek esze ágában sem volt meghátrálni. Az ENSZ szerint az lehetett volna az egyetlen jó megoldás, ha létrehoznak egy független Palesztin Államot, aminek a vezetését az arab többség látja el, de egyszersmind tiszteletben tartja a zsidó kisebbséget.

El lehet képzelni a reakciókat erre. A britek köszönték szépen a dolgot és 1948 májusában kivonultak, ami persze a térség addigi legsúlyosabb harcait hozta magával. Az arab és zsidó erők megindították a saját megszállási tervüket, pontosan tudták: a papírokkal legfeljebb egy dolgot lehet tenni, s az a lényeg, hogy mekkora terület megszerzésére és megtartására képesek.

Ne legyenek illúzióink, egyik félnél sem volt Genfi Egyezmények Tíz Perc a nap kezdetén. A Hagana hadműveleteinél kisebb volt a járulékos veszteség, mivel elsősorban katonai szempontok alapján foglalták a területeket, míg a másik oldalról az ellenség kiirtása volt a cél. David Ben-Gurion miniszterelnök 14-én kihirdette Izrael függetlenségi nyilatkozatát, Egyiptom még aznap bombázta Tel Aviv-ot, másnap pedig az újszülött államra támadt egy 24.000 fős egyiptomi, transzjordán, szíriai és libanoni hadsereg. De ez már egy másik poszt…

199 komment

Címkék: brit izrael hadtörténelem arabok

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.03.02. 12:14:35

Volt ott még az Irgun nevű csipet-csapat is, akik egy kicsit radikálisabban fogták meg a közel-keleti problémák kezelését, mint a Hagana vagy a Palmah: ők (mm az irgunosok) 1946 júliusában egy hirtelen ötlettől áthatva például tiszta erőből felrobbantották a jeruzsálemi Dávid király szállodát, ahol a brit mandátum adminisztráció-központja volt.

90 halottat produkáltak.

Amúgy az Irgun akkori parancsnoka bizonyos Menahem Begin volt, és lehetett egy finom, diszkrét bája annak, amikor 30 évvel később miniszterelnökként teszem azt brit politikusokkal tárgyalt :-)

juditmanó 2009.03.02. 13:00:39

mr nemo, remek poszt, gratulálok, nagyon várom a folytatást

Titus Pullo Urbino 2009.03.02. 13:07:06

Gratula Meno! Egy kérdés: 1946. nyarán a palesztinai brit főhadiszállás (King David Hotel) az égbe ment, a 91 halálos áldozatot (brit főtisztek) követelő robbantás feltételezett kitervelője és tettestársa is Gurion volt az angol hírszerzés feltételezése szerint. Erről mit tudtok?

Titus Pullo Urbino 2009.03.02. 13:08:48

@tiboru: bocs Tiboru, nem olvastam el a kommentedet, csak miután beírtam az enyémet. Szori.

mr nemo 2009.03.02. 13:13:09

Köszönöm!

Úgy látom nem lett belőle index címlap, így talán nem fog esni a hozzászólások színvonala.

@Titus Pullo Urbino: Nem igazán akartam kitérni a radikális elemekre, mert azok nagyon elvitték a poszt témáját. Így is nehéz volt összepréselni az anyagot.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.03.02. 13:15:58

@Titus Pullo Urbino:

Én úgy tudom, hogy Gurion ellenezte a műveletet, amikor rájött, hogy ott sokan fognak meghalni. Össze is balhézott emiatt Beginnel.

Gurin mérsékelt fazon volt, ha jól tudom, még abba is beleegyezett volna, hogy Palesztinát osszák ketté 1948-ban és az arabok is legyenek beljebb egy országgal.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.03.02. 13:17:58

@mr nemo:

Van, amikor csak órákkal az élesítés után teszik ki, úgyhogy még reszkethetsz .-)

mr nemo 2009.03.02. 13:18:53

A zsidók többsége benne lett volna kettéosztásba, csak arab oldalról nem volt senki, aki tárgyalóasztalhoz ült volna. Nem akarok ezzel semmit mondani, de tény, hogy a britek kb. 50 évet fáradoztak ezzel és nem jött nekik össze...

mr nemo 2009.03.02. 13:19:44

@tiboru: de jó :-)én meg itt örömködtem

ge 2009.03.02. 13:31:50

én ezt most nagyon szívesen kiraknám, de a kommentek elolvasása után inkább nem teszem.

de legalább én elolvastam, jó volt, kösz. :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.03.02. 13:36:46

@gabriseszter:

Nini, egy igazi, élő indexes szerkesztő :-) Ilyet sem láttam még eddig!

Szia Eszter, és köszi az empátiát :-)

MuellR · http://cartoonheroes.blog.hu 2009.03.02. 13:40:09

Frankó lett! Té kiegészítése kapcsán csak ennyi jutott eszembe: Irgun-burgum. De ezért bocsánatot is kérek. Node, várom a folytköv!

hazitroll 2009.03.02. 13:46:15

@tiboru: Kiicst off, vagyis nagyon elvi kérdés: ha ismeretterjesztő-szórakoztató céllal hoztátok létre a blogot - ami célt elejétől végéi elolvasva azt kell mondjam remekül abszolváltátok - akkor miért is baj az index-címlap. Ok, tudom, olvastam, láttam, hogy eldurvulnak néha a hozzászólások, de egyrészt szerintem smafu ami itt megy egy tetszőleges politikai fórumhoz képest, másrészt meg valahol ez (is) a célotok volt, nem? Ok, nyilván véges moderáló-válaszoló kapacitással rendelkeztek, de ez esetben lehetne egy vonalat húzni, hogy akkor mostantól két napig nincs kommentelés, és ezáltal az általatok (általam is) olykor zavarónak ítélt kommentáradat kimarad(hat)na, viszont az emberek informálódása megmaradna. Nem tudom, mire nyújt lehetőséget a blogmotor, nyugodtan köpködjétek meg a hozzászólásom, de érdekes/érdemes lenne egy ilyen variáción elgondolkozni.

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2009.03.02. 13:58:47

Hiánypótló poszt! Gratula!
Mindazonáltal, hadd tegyem hozzá, hogy bezony a fiúk nyakig benn voltak a LRDG, SAS, Popski's Private Army műveleteibe is, ahol igen meggyőzően alakították a német tisztek/foglyok/őrök szerepét, mindenki legnagyobb megelégedésére (na jó, a nácikat leszámítva).

Ja, és ha szabad, vehemensen hiányolnám Trumpeldor és Jabotyinszki említését :(

l.itt:
betar.org.il/en/content/view/16/4/

és itt:

www.knesset.gov.il/vip/jabotinsky/eng/Bio_eng.html


itt egy hely az Irgunról:

www.etzel.org.il/english/index.html

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.03.02. 14:10:55

@kokas_lemilre:

Nem akarok a szerző nevében beszélni, majd megteszi ezzel a poszttal kapcsolatban ő maga, és elmondja, hogy miért tartott a címlaptól.

Ami engem illet, semmi kifogásom a vita ellen, és az sem zavar túlságosan, ha lehülyéznek vagy ha rámutatnak, hogy valamit rosszul tudok. Az viszont nagyon ki szokott borítani, amikor egy ilyen fórumon - nevezzük nagyképűen szakblognak - megjelennek a trollok és gyakorlatilag olvasás/gondolkodás nélkül elkezdik ontani magukból a tényleg gyomorforgató (zsidózó, cigányozó, kommunistázó, nácizó, satöbbi) kommenteket.

A saját posztjaimnál igyekszem résen lenni és tényleg moderálni, de - amint azt te is megjegyezted - az ember nem tölthet el órákat a gép mellett azt figyelve, hogy mikor melyik idióta bukkan fel új nickkel és új fröcsögéssel.

És tudom, hogy kincstárian hangzik, de ilyenkor én szégyellem magam helyettük a cigány, zsidó, bal- vagy jobboldali polgártársaim előtt. Frankón. Mert elgondolom, hogy mit érzek, amikor egy-egy szélsőséges román blogon olvasom a magyarvér után kiáltókat.

Persze, ismeretet is terjesztünk, és általában nagyon örülünk a címlapoknak, de egy kulturált eszmecsere kialakulását (egy-egy szenzibilisebb téma esetén) nem biztos, hogy elősegíti.

Na, hirtelen ennyi. És elnézést az offért - talán egyszer majd nyitunk egy posztot a hasonló problémák megtárgyalására.

mr nemo 2009.03.02. 14:12:23

@kokas_lemilre: valahol igazad van, és lehet nagyobb a füstje, mint a lángja ennek a hozzászólás dolognak, de jobb félni mint megijedni. Egyfelől jó a címplap, mert így jönnek az újak, én is így kerültem ide. Másfelől a címlappal jövők között mindig kiveri valaki a biztosítékot, és fárasztó.

De tudod, ha Eszter újra erre jön, akkor rakja ki! Majd meglátod utána mitől féltünk :-)

@NagyTeve: tény, hogy kimaradtak. Nagyon sokan kimaradtak, és a folytatásokból is rengeteg minden ki fog maradni. De nem volt célom a tudományos alaposság.

Még egyszer köszönöm az elismerő szavakat.

Hullafotós 2009.03.02. 14:15:47

@tiboru: ha jól rémlik ilyetén szakirodalmi tévelygéseimből az Irgun mellett a Stern csoport is kívánkozik az IDF-es térképre.

Ennek - a nyugodtan nevezhetjük terrorcsoportnak, ha már mindenki így hívja - volt a vezére Menáhem Begin. Akinek a legitimálása ilyen "szakmai előélet" alapján nem kis fejtörést okozott a nemzetközi diplomáciának vmikor '77-ben.

Vagy a Stern és az Irgun ugyanaz a színtársulat, csak eltérő nevekkel...? Rostoványi professzor könyveibeől 2 külön szervezet képe rajzolódik ki.

Hullafotós 2009.03.02. 14:28:08

Mr. Nemo,

Remélem nem sértem meg, ha ajánlok egy link kiegészítést, ha már a katonalányokról is szó esett az IDF kapcsán. :-))

www.serialno3817131.com/

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.03.02. 14:32:10

@Hullafotós:

Mintha Stern (és csoportja) valamikor a harmincas évek végén lelépett volna az Irgunból, mert puhának tartotta őket.

hazitroll 2009.03.02. 14:36:15

@mr nemo: Tudom mitől féltek, az összes cikket, és nagyjából az összes kommentet (80% felett) végigolvastam magyányos estéimen. (tudom, mentem volna inkább csajozni :)) Csak belekontárkodom a dolgokba szerte netszerte, és próbálok valami kompromisszumos dolgot találni a problémára (olvasószám trollok).

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.03.02. 14:36:18

@Hullafotós:

És begin az Irgun főnöke volt; a Stern-csoporté pedig - egy nem várt fordulattal :-) - maga Stern Abrahám.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.03.02. 14:40:14

@Hullafotós:

Most néztem utána: Jichák Shamir volt a Stern-csoport tagja. Ő is miniszterelnök volt, úgyhogy nem volt nagy tévedés részedről a Begin-tipp.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.03.02. 14:46:02

@Hullafotós:

Igen, van ám itt pár szép zsidó lány, akikkel nagyon szívesen eldiskurálnék a katonaélet nehézségeiről.

cirrus minor 2009.03.02. 14:47:19

"Peace for the civilians!"

Igazából sosem értettem a laikus nyilvánossággal kapcsolatos indulatokat. Más országok rendvédelmi szervei a legprofibb civil (jellemzően az üzleti szférából átemelt) módszerekkel szervezik, irányítják a társadalmi kapcsolatrendszereiket, imázsukat (a BBC-n pl állandóan a brit tengerészgyalogság és a RAF reklámjaiba botlok amit jól észrevehetően a legprofibb stábbal csináltatnak) ti pedig haragudtok ha a szakmátok népszerű és nem szakmabeliek is érdeklődnek.

Pl civilként a közeljövőben a civil egyetemem egyik esti programjában a második világháború egyik sztár brit kódfejtőjének az előadását fogom meghallgatni, puszta érdeklődésből, amit hasonszőrű laikusoknak szerveztek mint én, akik a végén hülyéket fognak kérdezni, értetlenkednek, nem hajlandóak tudomásulvenni a rendvédelmi szervek szocializációs intézményeit. A szervezők azonban valószinűleg ezen egy cseppet sem lesznek meglepődve, sőt, nyilván úgy gondolják ez egy sok szempontból sok szereplőnek hasznos erőfeszítés.

Ez a fórum a magyar rendőrségnek, a hadseregnek stb hihetetlen hasznot hajt. Amire, figyelembe véve ezek pillanatnyi erkölcsi tőkéjét, társadalmi presztizsét igen nagy szüksége van.

Az előnyök további boncolgatásába nem mennék bele mélyebben mert azzal köteteket lehetne megtölteni, de én ha rendőr, katona stb lennék örülnék a civil érdeklődésnek. Annak minden nyűgével együtt.

Nyilván ez mindkét oldalról sok feszültséggel és indulattal jár, de ezek szocializációs és emberi problémák, nem elsősorban szakmaiak. És a blog egy ilyen műfaj.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.03.02. 14:54:42

@cirrus minor:

Nem az érdeklődőkkel van baj és nem a "civil mentalitással". Szeretjük, ha "oszthatunk egy kis szakmai észt" kívülállóknak, persze.

A gyűlölettel van baj, az intoleranciával, a hajlíthatatlansággal, a fröcsögéssel, a rombolási kényszerrel (szétoffolni egy posztot, tönkretenni egy jó hangulatú beszélgetést vagy vitát).

Peace for the civilians and for the non-civilians too...

mr nemo 2009.03.02. 14:57:39

@Hullafotós: köszi a linket. Még két részt tervezek, azokban majd több katonalány lesz :-)

@cirrus minor: kicsit értetlenkedve állok a hozzászólásod előtt. Vagy én olvastam rosszul, vagy te értettél félre valamit.

1. én is civil vagyok

2. a blog eredeti gárdájának gondolom az volt a célja, hogy a laikusok számára is érdekessé tegye ezt, az amúgy eléggé száraz témát... nincs semmilyen nyilvánosságtól való félelem, de van sok idegeskedés a sok korlátolt szélsőséges és "okosmagyar" miatt

Természetesen nem támadásnak szántam soraimat, kérlek ne vedd annak, és légy a jövőben is törzsolvasója a blognak. Sőt, hozz magaddal még egy embert is :-))

mr nemo 2009.03.02. 14:58:24

@tiboru: úgy látom te is gép előtt ülsz :-)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.03.02. 15:03:47

Na tessék: címlap...

Tudniillik írtam Eszeternek és megkértem, hogy legyen segítségünkre ebben a tesztben.

Köszi, Eszter, egyszer majd meghálálom:-)

Lássuk, bejön-e, amit jósoltunk...

mr nemo, kösd fel a felkötnivalót!

cirrus minor 2009.03.02. 15:08:56

értem. köszi. részemről ennyi.

...mint az valszeg látszik én is szeretem osztani az észt :)

ge 2009.03.02. 15:11:01

@tiboru: nincs mit, ez egy jó poszt.

mr nemo 2009.03.02. 15:11:11

Felkötöm amit kell, de kb. egy óra múlva el kell mennem, és csak estére leszek megint gép előtt. Utána viszont lelkiismeretesen átnézem az összes hozzászólást, és meg teszem, amit megkövetel a Haza!

mr nemo 2009.03.02. 15:11:51

@gabriseszter: ezúttal köszönöm én is :-) (akkor is, ha nem kell, tudod engem így neveltek )

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.03.02. 15:14:40

@mr nemo:

Én maradok; intézd csak a dolgod, majd igyekszem objektíven ellátni a feladatot :-)

min 2009.03.02. 15:23:29

Jó írás, gratulálok hozzá! És ez idáig jó olvasni a hozzászólásokat is. Remélem nem jön be a jóslat..:-) Csak így tovább'

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.03.02. 15:27:50

Amúgy a téma iránt tovább érdeklődőknek ajánlom itt oldalt az "izrael" címkét.

MTi 2009.03.02. 15:30:41

193 olvasó per pillanat - tiboru, ez új rekord?

Hypofx 2009.03.02. 15:33:58

A legszebb katonalanyok ott vannak:))) IDF RULZ

APImásik 2009.03.02. 15:37:05

:)
Mr. Nemo: brávó:) nagyon kis csecse írás...:)
"összedugták a burnuszaikat":) és van benne vmi P.Howardos:) nekem nagyon bejött:)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.03.02. 15:37:47

@MTi:

Asszem volt már 240-250 is, az éneklős-táncolós youtube-os posztnál :-)

Nolik · http://www.nolikantal.com 2009.03.02. 15:38:16

Gratula, nagyon jó a cikk.

Néhai Peterdi Pál (Tücskök és bogarak, mókás apróhirdetések, sajtóbakik gyűjteménye stb.) egyik bonmotja jutott eszembe.

Egy (talán,) 1948-as rövidke újságcikk címet idézett, miszerint: "Szerdáig megoldódik a palesztin kérdés"

Ja, csak melyik szerdáig?

MTi 2009.03.02. 15:41:35

gratula, mr nemo - ez nagyon jó lett: várom a 2.0-át! (remélem mielőbb)

mr nemo 2009.03.02. 15:45:00

Köszönöm, és a jövőbeni gratulációkat is előre köszönöm.

Lesz 2.0 és 3.0 is! De, szerintem csak a blogbuli utánra időzítve. A 190 olvasó nekem rekord, mert még ennyien soha nem olvasták egyik posztom sem, talán a 86 volt a rekord...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.03.02. 15:49:13

És az is rekord, hogy még nem jöttek a trollok :-)

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2009.03.02. 15:50:18

@tiboru: mé', tán csak nem hiányoznak?

_ámul, bámul és fejét csóválja_

flimo13 2009.03.02. 15:58:45

@kokas_lemilre: akiket az ismeretterjesztés érdekel az beteszi a blogot rss-be. Index címalpról meg jönnének zsidózni egyet, másnapra elfelejtve a cikket, vagy hazug propagandának titulálva.

MTi 2009.03.02. 16:00:09

@NagyTeve: tiboru troll-vérre szomjazik! :-D

dzsedi 2009.03.02. 16:00:30

@Hullafotós: imádom az egyenruhás csajokat éljen izrael

flimo13 2009.03.02. 16:04:49

Amúgy az a google reader miatt van, vagy a ti rss-etek lassú, hogy csak most jelent meg a feedben ez a cikk?

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2009.03.02. 16:05:21

@MTi: én értem, hogy szomjas, én is az vagyok, de türelmesen várok 14-ig :P

Albu 2009.03.02. 16:18:14

Ez egy színvonalas írás.
(Máskülönben címlapról jöttem. :-) De, azt hiszem, olvastam már itt valamit régebb.)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.03.02. 16:19:13

@flimo13:

Fogalmam sincs; azt amúgy honnan lehet tudni, hogy az RSS-ünk lassú-e avagy gyors?

Link Elek 2009.03.02. 16:20:34

hamar szorakoztatas akkor az ilyen fontos linkek nem maradhatnak le:) www.google.com/images?hl=en&q=idf+girls

Link Elek 2009.03.02. 16:22:07

a blog.hu rss-e katasztrofalis. ritkan frissul, pedig a feedburner dolgozna, ha az inda gephaz hagyna...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.03.02. 16:26:34

Most, hogy átolvastam egyet s mást a harmincas-negyvenes évek zsidó (katonai és polgári) mozgalmairól, be kell látnom, hogy majdnem felzárkóztak hozzánk, már ami a széthúzást és az egymással szembeni türelmetlenséget illeti.

Hoerbi 2009.03.02. 16:37:56

Grat a poszthoz, jöjjön a 2.0!

Kíváncsi lennék arra a jelenetre, mikor ez az Orde Wingate összeül a kantinban Thomas (arábiai) Lawrence-szel diskurálni. :)

Gobé 2009.03.02. 16:39:41

Izraeli hadsereg = terror állami szinten.

Éljen a Hamasz és Irán

Matti · http://indafoto.hu/matti 2009.03.02. 16:44:27

tényleg remek!
mondom ezt úgy, hogy tavaly nyáron volt szerencsém a tzahalban önkénteskedni :)

ps. a palmah helyesen palmach (plugot mahatz) torok-h-val a végén
a zsidók imádják ezeket a rövidítéseket :D

szépmező 2009.03.02. 16:53:52

Sziasztok!

jó írás volt!

Két kérdés érdekelne:
- a Stern-csoport kapcsolatépítési próbálkozásai a nácik felé
- Az erőviszonyok a függetlenségi háború idején (1948).

Az arabok sikeresen kiírtották a mérsékeltjeiket, úgyhogy innentől kezdve ész nélkül mentek az események.

Ez némileg persze a zsidóknak is kézre játszott... :)

szépmező 2009.03.02. 16:55:02

@tiboru:

ehhez nem kell szakirodalom, elég megnézni a Brain életét :)))))

hazitroll 2009.03.02. 16:56:12

@flimo13: Hogy őszinte legyek, sosem használtam még RSS-t, meg a tudomány és technika eme modern vívmányait sem szeretem... Épp tegnap töröltem magam egy rakat közösségi oldalról. Viszont ha olyan sem veszi be a blogot RSS-be, akit érdekel, akkor aki nem is hallott még róla, az még annyira sem venné be, ezért jó az Index címlap. Trollok ide vagy oda, de mindjárt hallgatok egy kis Finntrollt :) Azt mondtam már, hogy jó a cikk?

Gobé 2009.03.02. 16:57:16

izrael, lopott föld a Palesztinoktól lopták .......Vissza a Palesztinoknak!!Free Palestina

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.03.02. 16:58:02

@Gobé:

Ez is egy vélemény.

Demokráciában meg mindenki annak szurkol, aki kedves az ő szívének :-)

Matti · http://indafoto.hu/matti 2009.03.02. 17:00:07

@Matti: na csak elírtam :D
פלוגות מחץ azaz plugot maCHatz :)

roland_bela (törölt) 2009.03.02. 17:02:36

a cahalba, beolvasztották, a haganát, a palmahot, az irgunt, és a lechit(stern-csoportot). Ez utóbbi kettő abszolút szélsőséges revizionista terrorszervezetnek számított.
másrészt az ott élő "arabokat" a körülöttük élő valódi arabok sem tekintik araboknak, a helyes megnevezés palesztinok.
harmadrészt pedig azért eléggé leegyszerüsítetted a dolgot arra, hogy az arab haramiák támadtak, a zsidók meg védekeztek, hacsak megnézzük deir jaszint, vagy úgy am block a 48-as katasztrófát, a népirtásokkal eléggé más jön ki. az ott élő palesztinok befogadták az odamenekülő zsidókat, jószomszédi viszonyt ápoltak egymással rengeteg esetben, csak egy idő után veszélyben érezték a területüket, joggal.
arról nem beszélve, hogy az izraeli oldalon is megtalálhatóak a vallásos szélsőségek elég rendesen. ja és annyi, hogy kiváncsi vagyok, mennyire verné ki a biztositékot, ha a '98-as szerb csapatokról, a vörös hadseregről, vagy a wehrmachtról készülne " egy szórakoztató-ismeretterjesztő írás", mert azért pár etnikai tisztogatást ide is be lehet tudni.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.03.02. 17:09:01

@roland_bela:

A Wehrmacht ejtőernyőseiről és a Gebirgsjägerekről készült itt poszt, sőt, a szerbekről és a szovjetekről is. Klikkelj a "különlegesek" címkére és megtalálod őket.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.03.02. 17:15:10

@roland_bela:

Ami pedig az etnikai tisztogatást illeti, biztos vagyok abban, hogy a civilizált ember attól függetlenül elítéli, hogy a zsidó hadsereg, a szerbek, horvátok, koszovói albánok vagy a németek követik el.

Lucius Flavius Arrianus 2009.03.02. 17:20:14

Ben Gurion még lövette is azt a lőszer- és utánpótlásszállító hajót, amint ott volt Begin. A Hágáná és a Zsidó Ügynökség (Izrael első kormányának kvázi elődje) olyannyira nem szerette az Irgun- és a Stern-féle társaságot, hogy nagyon gyorsan fel is dobta az egész brancsot, több száz embert a brit hatóságoknál.
Begin pedig - az egyiptomiakkal kötött békeszerződésért - megkapta a Nobel-díjat. Van valami tanulságos az ő és Szadat fejlődéstörténetében.

Páneurópai Harci Kos 2009.03.02. 17:21:26

Indexre kimászott, de éppenséggel nem zavar. Érdeklődve olvastam:)
viszont ez itt 0 darab észérvet tartalmaz, történelmi tudásról nem is beszélve.

"Gobé 2009.03.02. 16:57:16
izrael, lopott föld a Palesztinoktól lopták .......Vissza a Palesztinoknak!!Free Palestina
"
Ráadásul bagoly mondja verébnek effekt (Magyarországot nyilván ajándékba adták az itt lakó népek:)
mellesleg, ha jól tudom, mindkét nép ezen a területen él hosszú ideje.

efhábé 2009.03.02. 17:24:00

Az ENSZ nem arab többség által vezetett államot akart, hanem két külön államot. Bővebben itt:

en.wikipedia.org/wiki/1947_UN_Partition_Plan

Lucius Flavius Arrianus 2009.03.02. 17:24:47

Azoknál a puskás-kefíjás-csizmás fiatal úriembereknél ott fenn, van valamilyen kaukázusi-cserkesz fíling, nem? :-)

efhábé 2009.03.02. 17:26:33

@roland_bela: Az irgunt és a lechit nem. Már írta is itt fentebb Lucius Flavius Arrianus azt az esetet, amikor az állami vezetők inkább szétlövették a fegyverszállítmányt, mert az irgun nem volt hajlandó azt átadni a Cahalnak.

radiris 2009.03.02. 17:26:42

@Gobé: Ha már free, akkor nem Palestina, hanem Palestine.

@roland_bela: Megint ez a palesztin-arab kettősség az elnevezésben. Tudsz nekem olyan, 1948 előtti olyan dokumentumot idézni, amelyben a palesztin szó, mint "nép" vagy "nemzet" neve szerepel? Ez egy mesterséges elnevezés, hatvan évvel ezelőtt nem volt olyan, hogy palesztin. Palesztina volt, palesztin nem. Azok is ugyanolyan arabok, mint a környéken a többi. Olyan elnevezés ez, mintha mától a Tiszántúlon élőket elneveznénk tiszántúli nemzetnek és azt mondanánk: ők nem magyarok, hanem tiszántúliak.

Empty 2009.03.02. 17:53:29

A Palestina szó állítólag a filiszteusok nevébôl származik, s a palesztinok a terület nevérôl nevezték el magukat.

BK 2009.03.02. 17:53:58

Elég széles sorkötelezettség. Vajon Izraelben lehet a legjobb az általános fizikai állapot az egéz lakosságra vetítve? :-)

roland_bela (törölt) 2009.03.02. 17:56:07

@radiris: igen, úgy ahogy hatvan évvel ezelőtt izraeli identitás sem létezett, ehhez képest ma rengeteg, olyan izraeli állampolgár van, akik kikérik maguknak a zsidó identitást, pedig akár vallásjogilag is zsidók, viszont izraelinek vallják magukat, ez nem mesterséges?
rostoványi zsolt könyvét átnézve pedig 100% találnék ide vonatkozó adatot, de most nincs kéznél, vagy pappenel.
amúgy pedig mivel magyarázod, chaim weizmann fejszál emírrel való beszélgetése után így beszél az emírről:"Megveti a palesztinai arabokat, akiket még csak nem is tart araboknak.”
és akkor a következő kérdésem, ha esetleg csak standard arabok lennének, az változtat valamin?
@efhábé: sajnálom, de az irgunt és a lechit is beolvasztották a cahalba:"The Israel Defense Forces were officially formed out of the Haganah at the order of Defense Minister David Ben-Gurion on May 26, 1948, as a conscript army, and incorporated the three Jewish underground organizations—the Haganah (including Palmach), Irgun and Lehi"(wikipedia)
@tiboru: bocsánat, csak hirtelen írtam, most olvastam talán másodszorra a blogot :S

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2009.03.02. 17:58:53

@Hoerbi: Arébiai Lawrence elismert terror... khm gerilla hadviselés szakértő. mellesleg az egyetemen is tanítják

Empty 2009.03.02. 18:08:23

@Empty:

Traianus nevezte el Palesztinának, a zsidók elûzése után, az akkor már rég eltûnt filiszteusokról. (Gondolom gonoszkodásból tette.)

Lucius Flavius Arrianus 2009.03.02. 18:14:21

@roland_bela:
aki a wikipedián keres hivatkozásokat, az igazán sikeres ember nemigen lehet, főleg, ha történettudományi kérdésről van szó; tény, hogy az angolszász wiki pontosabb és korrektebb szócikkeket közöl a magyar wikinél, ám ez sem túl sok :-)
Nos, aki az Irgunból vagy a Stern-csoportból be akart lépni a Cáhálba, az beléphetett; egyénileg.
A Pálmáh beolvasztása viszont a Hágánán, majd a Cáhálon belüli szeparáltságának vetett véget. 1948. szeptember 14-én - egy, Ben Gurionnal és a Pálmáh teljes parancsnoki karával folytatott megbeszélés után -Jigal Alón, a Pálmáh Nemzeti Parancsnokság vezetője jelentette be a szervezeti különállás végét, és a teljes beolvadást a Cáhálba.

Lucius Flavius Arrianus 2009.03.02. 18:17:05

@Empty:
Traianus nemigen űzte el a zsidókat; azt majd utóda, Hadrianus teszi 135 után, a Bar Kochba-háború végeztével.

Empty 2009.03.02. 18:33:20

@Lucius Flavius Arrianus:

Persze, bocsánat. A Templom lerombolására gondoltam, de az meg Titus volt. Köszönöm.

roland_bela (törölt) 2009.03.02. 18:33:54

@Lucius Flavius Arrianus: bocs, gondoltam ez elérhető közelségben van hozzád, idézhettem volna az elte-osiris tankönyvből is, gazdik gyula tanár úr írását is, aki ugyanezt állítja.

Empty 2009.03.02. 18:38:38

@Empty:

Zsidók elûzése helyett a felkelés leverése.

Empty 2009.03.02. 18:46:33

@Lucius Flavius Arrianus:

Ez nagyjából pontos így?

,,A Második Templom lerombolása még komolyabb következményeket vont maga után, mint az első: történészek eddig egybehangzóan állították, hogy a zsidó nép elvándorlása, a diaszpóra kialakulása tulajdonképpen ekkor vette kezdetét. Az eddigi ismeretek szerint Jeruzsálemet és környékét már közvetlenül a Templom lerombolását követően [Titus, Vespasianus fia tette] elhagyták a zsidók, tartván a rómaiak kegyetlen bosszújától, amiért lázadást szítottak a birodalom egy távoli provinciájában.

A zsidók ezt követően még kétszer lázadtak fel a római uralom ellenében: először Kr. u. 115-ben [Traianus alatt], majd ezt követően Kr. u. 132-ben [Hadrianus], ám következményeiben kétségkívül az első lázadás volt a legmegrázóbb - Jeruzsálem elhagyása, a Menóra elvesztése jó időre hazátlanná és valódi vallási központ nélkülivé tette a zsidó népet.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2009.03.02. 18:55:09

@tiboru: vagy a magyarok - lásd "hideg napok"

states 2009.03.02. 18:57:30

A kérdést inkább úgy kellene feltenni, milyen lehet egy náci alapvetésű országban élni a 21. században?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.03.02. 19:02:31

@states:

Biztos tudod, hogy mit jelent a "náci", mint melléknév. És szerinted Izrael "alapvetése" (ezt viszont én nem értem) a nemzeti szocializmus, mint állami ideológia?

Lucius Flavius Arrianus 2009.03.02. 19:30:47

@Empty:
pontos, a következőkkel: míg Titustól Hadrianusig a zsidó jelenlét - még ha ez a jelenlét államiság nélküli is - folyamatos; Jeruzsálem lakott; tanítók és rabbik működnek (Ákibá), Hadrianus után már Jeruzsálem sincsen, csak Aelia Capitolina, ahová zsidók a lábukat sem tehetik be.
A zsidó diaszpóra már jóval korábban kialakult. Ne feledjük, hogy időszámításunk kezdete körül a zsidóság az egyik legjelentősbb nép a Római birodalom határain belül, számukat az egyes szerzők 7-10 millió körülire becsülik. Maga a Birodalom viszont még nem is létezett, amikor a zsidó telepek - a Mediterráneum nyugati medencéjében, Itáliában, Galliában - több száz éves múltra tekinthettek vissza. Az viszont tény, hogy a Galút - a Szétszórattatás - a maga teljességében a két nagy háború, a titusi és a hadrianusi után lett gyakorlatilag teljes.
@roland_bela:
hozzám elég sok minden elérhető közelségben van, még a könyvespolcom, több jó könyvtár és még az internet is; tudományos művekből okos idézeteket mások fejéhez vágni utoljára egyetemista koromban volt szokásom, aztán felhagytam az ilyesmivel. Tudniillik volt egy kedves professzorom, aki szerint tudós az, aki már halott; eme biológiai állapot bekövetkeztéig mindannyian csupán tanulók vagyunk; hozzáfűzte még azt is, hogy a világ legbutább embere a szakember, aki szakkérdésben és a tudós, aki tudományos kérdésben éppen tévedésben van ;-)
Ergo, ha beléptek önként, ha beolvasztották vagy ha éppenséggel besorozták őket: ott voltak, ahol. A Cáhálban. Olvastam erről ilyet is, olyat is, hallani meg egykori Irgun-tagtól hallottam, hogy ő bizony belépett, mert megjött az esze, és különben is, lehet, hogy Ben Gurion meg az egész hágánás bagázs félnáci, de legalább a mi félnácijaink.
Semmi sem volt sem fehér, sem fekete, sem kerek, sem egyenes; talán ettől (is) lehet érdekes itt és most, nekünk, egy remek posztnak köszönhetően.

szobatars 2009.03.02. 19:45:34

@tiboru: csak a történeti hűség kedvéért: Egy Izraelben készült felmérés alapján az izraeliek több, mint 40 %-a Saront nácinak tartotta! Gondolom, tisztában voltak a "náci" szó jelentéstartalmával.

Nem tisztem a kommentelőt védeni, de ha arra gondolt, hogy Izrael belpolitikájának és mindennapi életének része a palestin-elleneség, akkor egyetértek vele...miként így véli ezt sok izraeli is..igaz, főként a baloldalról.

Béke
:-)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.03.02. 19:47:42

Akkor most, hogy percekkel ezelőtt levették a posztot az Index-címlapról, szeretnék egy meaculpát elkövetni.

Ha jó számolom, közel öt órán keresztül volt kint, érkezett vagy 2200 egyéni látogató és egyetlen olyan komment sem született, amelyet moderálni kellett volna.

Vagy sokkal érettebb a netező közönség, mint amire számítottam, vagy a kilátásba helyezett azonnali moderáció (és kitiltás) tartotta vissza a trollokat, de (majdnem) mindegy is: a lényeg, hogy eddig nem kellett moderálni (a véleményként megfogalmazott, esetleg radikális nézetek persze maradhatnak, de ezekből sem volt túl sok).

Szóval rosszabbra számítottam. És örülük, hogy tévedtem.

Vagy

Lucius Flavius Arrianus 2009.03.02. 19:51:11

@Empty:
A hatvanas években Bar Kochbának tulajdonítható feljegyzések-levelek kerültek elő Izraelben, az utolsó felkelés idejéből; hogy ez mit jelentett ott és akkor Izraelnek, magának Ben Gurionnak, arról nagyon színes és érdekfeszítő leírást találsz Gilbert: Izrael története című könyvében, amit ezúton ajánlok figyelmedbe. Pontos, egyszerre színes és tárgyszerű.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.03.02. 19:53:04

@szobatars:

Oké, köszönöm, csak tisztázni akartam, mert ugye mindig felmerül a nagy kérdés: honnan kezdve terrorista egy szabadságharcos, meddig tart a hazafiság és honnan kezdődik a xenofóbia...

Satöbbi.

Legyen béke, szabadság és egyetértés :-)

Empty 2009.03.02. 19:57:12

@Lucius Flavius Arrianus:

Köszönöm szépen, s lám a neten is olvasható:

zsido.freehostia.com/izrael/

[Nem mellesleg, most kapcsolok, hogy Winston Churchillrôl is ô írt, mint felmerült a Lusitania posztban.]

Hoerbi 2009.03.02. 19:59:10

@Zig Zag:

Csak kíváncsi lennék, hogy mit mondana egymásnak egy zsidóbarát és egy arabbarát angol némi ital mellett, négyszemközt.
(Bár az arábiai bácsi arabbarát mivoltát éppen a "barátai" kérdőjelezik meg.)

bryan 2009.03.02. 19:59:36

OFF
@radiris:
A palesztin identitás kialkulása valószínűleg az 1947-es traumához köthető, rengeteg más olyan nép van, amelynek identitása a gyarmati uralom végéhez köthető. Ilyen a palesztin is. Az a közös sokk, hogy a nép nagy része menekülttáborokba kényszerült, a "testvéri" arab országok nem éppen ölelő karjai közé, elég erős identitásképző lehetett. Nem az a lényeg mikor keletkezett a palesztin nép, az a lényeg, hogy most már van ilyen.
ON
Tanulság: az index címlap elég sok offolót hoz, de mivel a cikkhez amit lehetett a "szörszálhasogatók" már hozzátették,igy én már csak a köszönetnyilvánítók táborába férek be.

roland_bela (törölt) 2009.03.02. 20:08:45

@Lucius Flavius Arrianus: rendben, úgy érzem amit lehetett már mindenki hozzátette ehhez a posthoz, sajnos az állam kialakulása körüli időkről zavarosak a források, így gyakorlatilag bármit be lehet bizonyítani meg az ellenkezőjét is.
de már az is jó ha legalább beszélünk róla és végre nem lett a postból, masszív zsidó/muszlimozás.

Lucius Flavius Arrianus 2009.03.02. 20:11:21

@NagyTeve:
igyátok meg az egészségemre, meg még egyet, meg még egyet, meg még egyet :-)))
Sajna, már jeleztem, hogy járóképességem jelenleg a sánta kutya lesből való követését (ehm, látókörömbe kerülését és azt követően megfigyelés alá vonását) teszi lehetővé, de - egyelőre - semmi egyebet; mindazonáltal ama napon jókat fogok vigyorogni magamban, minden valószínűség szerint hangosan fel-felkuncogok (jóvanna, röhögök), miáltal feleségemben meggyőződéssé fogom érlelni az elmebeli állapotommal kapcsolatos, már amúgy is kiérleltnek és megalapozottnak mondott, végkifejletileg a sommás ítéletalkotás irányába tendáló vélekedését, miszerint "apa, te tényleg buggyant vagy, már megint magadban röhincsélsz."
Egyszóval lélekben feltétlenül, legközelebb pedig testben is :-)))

Lucius Flavius Arrianus 2009.03.02. 20:12:51

@roland_bela:
bizony, ez egy jó kis hely, nemde? :-))

rada09 2009.03.02. 20:23:55

Elképesztő,ugyanúgy írtok,értekeztek mint más oldalakon a szélsőjobbos elmebetegek!Hányingert kaptam, mire elolvastam az összes hozzászólást.
Pfuj,de ocsmány egy világban élünk!

Neocon 2009.03.02. 20:31:07

Na, hat en mar az osszes cikket vegeigolvastam itt, de ez egyike a legjobbaknak. Koszonet erte.

tomcsi71 2009.03.02. 20:32:19

Flashing Meadows 1947. november - ENSZ felosztási tervezet: zsidó Állam, Arab Állam, Jeruzsálem nemzetkjözi ellenőrzés alatt... NEM a zsidókon múlott, akkor, hogy nem lett palesztinai arab állam, hanem az arab vezetőkön és az arab államokon...

Izraelben tudják, hogy mi a náci (szobatárs írta)... hö-hö-hö... rohadtul nem érdekli őket... mocskosul nem értik, hogy a francba hagyta magát 6 millió ember gödrökhöz, kényszermunkára meg gázkamrákba hurcolni magát (nem értik mit jelentett a náci totális diktatúra és az államilag végrehajtott népírtás)... leginkább egyébként pont a cahalosok és a rendőrök nem fogják az egészet (ők a harcos szabre mentalitásból indulnak ki)...
ja a cahalos lányok egyik fele döglesztően szép (egzotikus nekünk)... másik fele meg lompos trampli... viszont mindegyik büszke rá, hogy katona és hogy a saját országát szolgálhatja (ahogy a társadalom is ugyanezt érzi a katona fiúk-lányok láttán) - kivéve az ultraortodoxokat (szerintük izrael is nonszensz, a fegyveres szolgálat meg rohadtul nem egyeztethető össze a mózesi törvények betartásával... szóval fél- és teljesen hülyék mindenhol vannak...)

szobatars 2009.03.02. 20:34:51

@tiboru: egy szabadságharcos mindaddig terrorista a szabadságharcos területét(országát) megszállva tartók szemszögéből, amíg a megszálló mögött álló erő nagyobb, mint a szabdságharcos/terrorista mögött álló erő..

ennek során "érdekes" átfordulások ios vanak..pl. a 80-as években a CIA pénzelte mudzsahed és Bin Laden még "szabadságharcos" a szovjetek ellen Afganisztánban...mára terrorista...

Amíg az apartheid bírta, addig Nelson Mandela "terrorista/lázadó" volt...

Valera és Michael Collins "terroristák" voltak a britek ellen..amíg Írország végre újból független nem lett...

Tito "terrorista/partizán" volt a nácik, "szabadságharcos/partizán" volt az angolok szemében a háború alatt...napjainkban leginkább diktátorrá vált..

de lehetne ezt a végtelenségig sorolni..akár a magyar történelemből is... (lázadó/ felkelő Dózsa György; rebellis/hazafi II. Rákóczi Ferenc; bandita/népi hős Jarosík...stb.)

Béke
:-)

teddybear01 2009.03.02. 20:44:09

@bryan: A palesztin nép kifejezést Arafat kezdte használni az 1967-es háború után, amikor a saját szervezetét A Palesztin Nép Felszabadítási Frontjának Ideiglenes Katonai Szárnyának nevezte el.

Nemsokkal ezután Mr. Shoebat említette egy interjúban hogy "Miért van az hogy 1967 Június 4.-én jordán voltam de másnap reggelre palesztín lettem?" (Why is it that on June 4th 1967 I was a Jordanian and overnight I became a Palestinian?) Továbbá egy olvasói levélben olvastam annak idején hogy Zoheir Muhsin, a PFSZ Katonai Hadműveletek Osztályának a vezetője valamint a PFSZ Végrehajtó Bizottság tagja (1977), azt állította hogy "A palesztín identitásnak taktikai okai vannak. Egy különálló palesztín államra mindössze azért van szükségünk, hogy folytathassuk a kűzdelmünket a Cionisták ellen az arab egység érdekében." (sajnos erre nincs linkem.)

Empty 2009.03.02. 20:47:16

@rada09:

Nem értem, az itt hozzászólók miben hasonlítanak a ,,szélsôjobbos elmebetegek"re...?

Empty 2009.03.02. 20:53:46

@teddybear01:

www.betar.co.uk/articles/betar1059307697.php

,,The Palestinian people does not exist. The creation of a Palestinian state is only a means for continuing our struggle against the state of Israel for our Arab unity."

roland_bela (törölt) 2009.03.02. 20:55:14

@Lucius Flavius Arrianus: nem rossz, bár alapvetően távol áll tőlem mindenfajta hadászat iránti érdeklődés vagy rajongás, csak a címlapról kattintottam át, ha ujjat nem is tudtam meg, azért legalább lehetett véleményt cserélni.
@tomcsi71: azért nem csak az arab államok voltak ott a hunyók, briteknek, meg a zsidóknak is rendesen sáros a kezük. abból meg hogy valaki büszke rá, hogy saját országának szolgálata címén, halálra szopathatja a palesztinokat gratulálok, számomra ez a fajta hazaszeretet csöppet sem követendő példa, az a nacionalista agymosás ami izraelben folyik, attól a magyaro.-i liberálisoknak a hajuk is kihullana. én speciel hányingert kaptam a péntek esti siratófal előtti szombatfogadáson a fegyverrel táncoló katonáktól és az őket csodálattal néző amerikai turistáktól.
amúgy véleményem szerint ha egymás mellé tesszük a moldáv kidobót(liebermant), vagy a meá seárimi ultraortodoxot, akkor inkább az előbbi a fél-teljesen őrült, a másik csak hisz az Ö.valóban.

roland_bela (törölt) 2009.03.02. 21:00:44

@Empty: elég megbízható a forrás, végülis a beitar egy abszolút objektív oldal és nem egy cionista szövetség honlapja, a napi dzsihádot vagy a miértciont is linkelhetted volna. és igen a palesztinoknak van egy része, akik asszimilálódtak ők már arabnak gondolják magukat, viszont van egy tetemes részük akik amióta élnek, azóta palesztinként élnek.
és még mindig nem értem, hogy mi történne akkor, ha a palesztinok arabok lennének? elüldözték őket? el. nincs megoldva a helyzetük? nincs. mai napig szívatja őket a cahal, a mistrát gvul meg a többi szervezet? igen. akkor meg?
miért nem lehet úgy gondolni rájuk, mint emberekre, úgy beszél róluk egy-két ember mintha érzés nélküli droidok lennének, akiket ide-oda lehet tenni, stb.

Empty 2009.03.02. 21:02:52

@roland_bela:

A fene se tartja megbízható forrásnak. Pont most akartam jelezni, hogy elég egyoldalú oldalakon szerepel kizárólag az idézet. :-)

Empty 2009.03.02. 21:03:24

@Empty: egyoldalú oldal, hehe.

Empty 2009.03.02. 21:06:19

@teddybear01:

A hozzászólásod 2. bekezd''eseszóról-szóra szerepel itt:

cikkek.soti.ca/who-ruined-gaza.html

tomcsi71 2009.03.02. 21:06:50

nem értetted a hangsúlyt... az a saját országon volt (azért kicsit más 1878 hazátlan év után saját országot szolgálni, mint mondjuk a franciáknak a Klodvig óta tartó jogfolytonosságot... ja és szerintem a békazabálók még így is vannak olyan nacionalisták, mint az izraeliek...)... a halálra szopatja a palesztinokról meg annyit, hogy menj ki és nézz körül... aztán hasonlítsd össze a hazai (vagy szlovákiai, csehországi, romániai, bulgáriai) romákkal, franciaországi (spanyolországi) muzulmánokkal, németországi kudokkal a helyzetüket... szerintem semmivel nem rosszabb, amíg nem akarnak dzsihádosdit játszani...

roland_bela (törölt) 2009.03.02. 21:19:54

@tomcsi71: volt szerencsém kint tölteni időt, sőt volt olyan mázlim, hogy megtapasztalhattam a king hussein bridge határátkelőn a sovinizmus magasfokát, ahol én a héber tudásommal két perc alatt a barátaim a héber tudás nélkül két óra szopatás után jutottak át, közben 300 féle kérdés, és akkor nem beszéltünk a velünk egy buszon utazó palesztinokról, akiknek nagy része át sem jutott és az izraeli határőrök által majmokként kezelt palesztin rakodók sem nyújtottak szívderítő látványt. és nem csak az izraeli palesztinokról van szó, hanem azokról akik az autonómiában élnek, hogy nekik mennyi szopást okoznak a házrombolások, a telepesek, az outpostok, a check pointok, a 16kmes ramallah-jeruzsálem út 1h 14 min alatt. a telepeseknek szánt high wayek stb.

tomcsi71 2009.03.02. 21:32:25

na látod én novemberben voltam 3 hetet... 4 különböző ponton léptem be ill. ki az övezetből, 2 alkalommal zsidókkal, 2 alkalommal arabokkal (övezethatáron váltott busszal)egyszer sem tartott tovább 5 percnél... igaz azok az arabok dolgozni mentek... gázában nem jártam... de a 20 nap alatt 1x sem láttam konfliktust, megalázott arabot (alapos biztonsági ellenőrzést igen... viszont én emlékszem a buszrobbantásokra is...) ja és a legjobb üzleteket arabokkal lehetett kötni (zsidónál is alkudhatsz, de az arabnál jobbak az esélyeid...)

tomcsi71 2009.03.02. 21:33:29

bocs mr. nemo, tiboru és atöbbiek... befejeztem mára...

juditmanó 2009.03.02. 21:43:13

@Lucius Flavius Arrianus: nagyon szimpatikus a válaszod, józan és nem lekezelő. Jó volt olvasni

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.03.02. 21:50:00

@rada09:

Megoldottam, hogy a jövőben ne kelljen hányingerrel küszködnöd.

Tudod, nem tiltottalak volna ki, ha az elmúlt másfél órában veszed magadnak a fáradtságot és megmagyarázod a kommentedben foglalt állítást. Mert felőlem az kap hányingert a kommentjeimtől, aki akar, és az sem zavar, ha ezt a pofámba vágja.

De hogy csak úgy "szélsőjobbos elmebetegekhez" hasonlíts itt tucatnyi hozzászólót, majd magyarázat és érvelés nélkül eltűnj - na, azt nem... Pontosabban: nem itt.

mr nemo 2009.03.02. 22:22:15

@szépmező:
A '48 háború a következő részben lesz benne.

@roland_bela:
Először az ott élő arabok - palesztinok - támadtak, később a zsidók is, és ők is követtek el túlkapásokat, de ezek benne is vannak a cikkben.

@Neocon:
Oké, neked külön köszönöm :-)

mr nemo 2009.03.02. 22:25:19

Tiboru: köszönöm szépen, hogy tartottad a frontot!

Lucius hozzászólása 110%-os hozzáértésről és korrektségről tett tanúbizonyságot, mint mindig. Őszintén sajnálom, hogy nem tudunk találkozni a blogbulin.

Trollból tényleg nem sok jött, ami nagyon kellemes meglepetés. Nem tudom számít-e, de ezúton fejezném ki tiszteletem a hozzászólók előtt, az ilyen hozzáállás mutatja meg, hogy még van remény!

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.03.02. 22:28:44

@mr nemo:

Részemről a szerencse (nem volt nehéz dolgom, hála istennek), most viszont visszavonulok :-)

Jó éjt mindenkinek!

mr nemo 2009.03.02. 22:30:23

@tiboru: jó pihenést.

Innentől átveszem :-)

recoba 2009.03.02. 22:46:03

Gratulálok, jó poszt.

teddybear01 2009.03.03. 00:00:46

@Empty: Persze, mert onnan kopiztam.

Empty 2009.03.03. 00:02:14

@teddybear01:

Ja, ok. Nem tudtam eldönteni, te írtad ott is vagy csak nem tettél idézôjelet.

Lucius Flavius Arrianus 2009.03.03. 06:43:57

Kedves mr nemo,
mikor jön már a folytatás? :-))
Apropó, megemlítődött Orde Wingate neve; nos, ő aztán nem volt akárki, Churchill - de az amerikaiak is - kisebb-nagyobb csodákat vártak tőle Burmában, amiket ajnálatos repülőgép-szerencsétlensége miatt már nem tudott abszolválni. Megérne egy jó posztot.

mr nemo 2009.03.03. 08:30:44

@Lucius Flavius Arrianus:
Nemsokára. Tiboru jelezte, hogy van pár kész poszt, előbb kijönnek azok, és utána a folytatás.

Orde Wingate-ről lehet, hogy lesz még szó...

staropramen 2009.03.03. 09:51:15

@roland béla
Amit leírtál ugyanazt magyarok százai élték át a 70-es-80 as években Nagylaknál, vagy Ártándnál.
A történeted a Husszein hídin nem izraeli specifikum, hanem internacionális határőr és vámos standard szívatás.1976-ban egy átkelés Leusénynál a román-szovjet határon ugyanezt a felemelő érzést nyújtotta , annyi pikantériával, hogy a napnyugta után érkezők másnap reggelig úgy várhattak, hogy RO-ból kiléptek A hídról meg géppisztolyos szovjet zöldsapkások figyelték.

staropramen 2009.03.03. 10:01:06

Azt hiszem az 1948 május 15-i támadásban részt vevők felsorolásából Irak kimaradt.

hazitroll 2009.03.03. 10:01:29

@mr nemo: Most örvendek magamban itt, hogy ugyehogyugye érdemes kikerülni az Index-címlapra :) Ennek örömére bevállalok egy írást én is ide, levél ment.

mr nemo 2009.03.03. 11:09:06

@staropramen: és tényleg... a következő részben viszont szerepelni fognak.

Marga Rita 2009.03.03. 11:14:51

Sziasztok.
Offolnék egy kicsit - amiért előre is elnézést kérek -, amolyan csajos kérdéssel állnék elő, talán tud vki segíteni.
Egy, a világháborúk, a katonaélet iránt felettébb érdeklődő, nagyon jó barátomnak ma van a szülinapja, és szeretnék neki küldeni egy képeslapot (amit én készítek el egy programmal a megfelelő fényképből). Valami világháborús-katonás képeslapra gondoltam, amihez kéne egy jó fénykép. Ugyan keresgéltem, de nem találtam olyat, amin I. vagy II. világháborús katonák ünnepelnek, mulatnak, vidámkodnak katona ruhában. Tulajdonképpen mindegy, hogy magyar katonák vagy külhoniak. Szerintetek hol találok ilyet?! Mert egyelőre mint tűt a szénakazalban keresem.
Bocs a csajos kitérőért:))

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.03.03. 11:46:41

@Marga Rita:

Szerintem ha írsz MTi kollégának, biztosan tud segíteni - noha egy kicsit hamarabb is elkezdhetted vona a szülinapi meglepetés előkészítését :-)

MTi ehhez a poszthoz is hozzászólt, pl. 2009.03.02. 15:41:35-kor, a nickre kattintva küldhetsz neki üzenetet.

MTi 2009.03.03. 12:00:25

Itt vagyok, figyelek - várok :)

Marga Rita 2009.03.03. 12:10:36

@MTi:
algo.piri@freemail.hu

Az Úr fizesse meg mindenkinek a segítséget.:) Most elkezdem böngészni a küldött linkeket, legalább szűkül a kör, eddig hiába gógliztam, elég vacak képeket találtam (eddig).

efhábé 2009.03.03. 12:34:58

@roland_bela: Ehhez azért tegyük hozzá azt is, hogy én eddig mindig szívtam a határon (akár a reptérről beszélünk, akár szárazföldi átkelőről) a hébertudásom miatt. Egy nem izraeli állampolgár, aki beszél (és nem csak pötyög borzalmas akcentussal) héberül, az gyanús. A nem zsidó kollégáim erőteljes magyar akcentusú angollal megáldva minden esetben ott malmoztak és várták, hogy végezzenek velem is. Amikor csak angolul kommunikálok, sokkal könnyebb a dolog. Hülye turista és kész.
Állampolgárság nélkül hébertudással eleve több vizsgálandó variáció van. Terrorista is lehetnék, vagy akár illegális munkás, de speciel a határon átmenve több fiatal magyar lánnyal, akár strici is. Egy ideje már nem is vagyok hajlandó héberül tudni az ellenőrzéseken. Egyszerűbb angolul beszélő turistának látszani.

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2009.03.03. 12:46:26

@Lucius Flavius Arrianus: csodák esetleg? "Kelj fel és járj?" Ha gondolod, szívesen rádvetjük a kezünket testületileg is :D

efhábé 2009.03.03. 12:51:30

Ja, csak halkan jegyzem meg, hogy a palesztin nemzetfogalom nem '48-ból vagy '67-ből származik. Már a századforduló környékén megjelent, párhuzamosan, kvázi reakcióként a zsidó nemzeti törekvésekre. A nemzeti függetlenség követelése először '21-ben történt meg "hivatalosan" a szír-palesztin kongresszuson.
Persze akkor még erős volt a pán-arab mozgalom is, így nem volt olyan erős etnikai jelentősége, inkább jelölt származási helyet. '48 és '67 erősítette meg az etnikai vonalat, akkor vált hangsúlyosabbá a palesztin identitás az arab identitás ellenében.

Marga Rita 2009.03.03. 12:53:34

Jó képeket kaptam emailben, köszönet MTi-nek.

MTi 2009.03.03. 12:59:16

@Marga Rita: Az úttörő/cserkész (Mókus őrs, by mr. nemo :-D) ahol tud, segít!

staropramen 2009.03.03. 13:29:59

@efhábé
ez az arab identitás ellenében hangsúlyossá váló palesztin identitás késztette később Husszein királyt a palesztinok elkergetésére, illetve okozta Libanon súlyos belviszályát.

Lucius Flavius Arrianus 2009.03.03. 13:50:25

@NagyTeve:
Az ún. erélyes kézrátétel esetén kénytelen volnék valami jogvédőhöz, horribile dictu az ombucmanóhoz fordulni, ami az álmoskönyvek szerint szamárfület és médianyilvánosságot jelent... inkább elbujdosom ;-))))
@staropramen:
meg némi puccskísérlet is volt palesztin részről, nemde? Husszein pedig mr réges-régen megtanulta (ha másból nem, hát abból, hogy a szeme láttára ölték meg némelyik rokonát), hogy ha gyengeséget mutat, akkor búcsút mondhat a hasemita koronának.
Inkább bevállalta a vérengzést, így lett Fekete az a szeptember, és így kezdődött Libanon balvégzete :-)

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2009.03.03. 13:55:49

@Lucius Flavius Arrianus: te kis Tamás! Nem hiszel a csodákban! Ejnye-bejnye! Na minyá majd ide is beroha Ferenc testvér a konteórol oszt majd jól megaszongya neked! :D

Egyébként meg igen érdekesnek találom, hogy buliba nem tudsz jönni, de bujdosni tudsz ... hmmm ...

_morfondíroz_

Lucius Flavius Arrianus 2009.03.03. 14:30:29

@NagyTeve:
ezek szerint dekonspirálódtam... rosseb vigye el...
A csodákban pedig igenis hiszek. Midőn istenben boldogult körösztapámmal (aki róm. kath. plébános, hittudós és alkoholista volt) Lenti térségében autóztunk (Trabant! Trabant!) még a kies nyolcvanas években, sötétedéskor leintettek minket a gránicvédő harcimarcik viharlámpailag, miszerint hogy állanánk már meg némi irategyeztetés céljából. A jármű(?) tulajdonosa és vezetője - jelesül körösztapám - most is színrészeg volt; midőn megpillantá a fényvető berendezésből származó jeladást (lóbálták mint állat), felkiálta vala: "Szentjánosbogáááár!" Fékezett és csikordulások közepette megállt vala, mintegy 21 centiméterre az intézkedni, hon- és rendvédelmi feladatainak eleget tenni kívánó, két krumplivirággal is rendelkező, húsz év körüli járőrpéká mikádója előtt. Azonmód kipattant (jó, kivergődött) a harcjármű irányítóposztjáról, és biblikus szózatott intézett vala a lenyűgözött tizedeshez: "Dobod el azt a csúúúnya puskát! Anyukád mit szólna, ha látna, mi?!? Itt egy Szűz Mária-kép [ilyesmikből jelentős raktárkészlettel bírt], ezt csókolgassad, kisfiam! Cebuuusz!!"
Azzal megváltónk édesanyjának képmását a halálra rémült ifjú kezébe nyomta, megfordult, megbotlott, elesett, káromkodott egy zaftosat, majd feltápászkodván elfoglalta helyét péeszjénk kormányánál, s tovarobogtunk.
Két héttel később ugyanarra jártam, ugyanabban a szürkületi órában (igaz, körösztapám társaságát nélkülöznöm kellett), s mit látok ama helyen, na mit? Két, a sötétségbe lassan beleolvadó, mozdulatlan, puskást fiatalembert, kik - mint ama Lót - néma elszánással fürkészték a terjengő, nagy magyar sötétséget; kővé váltak ugyanis, gondolom én.
Nos, akkornaptól hiszek én a csodákban, kedves NagyTeve uraság :-)

staropramen 2009.03.03. 14:47:12

@Lucius Flavius Arrianus
puccskísérlet lánykori neve -hangsúlyossá váló palesztin identitás.

Ez a történet keresztapádról teljesen feldobta a napomat. kösz

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2009.03.03. 14:48:39

@Lucius Flavius Arrianus: LOLOLOLOL
Na, felírok a számládra egy rekesz sört, megkapod a következő bulin :D

Lucius Flavius Arrianus 2009.03.03. 14:51:09

@mr nemo:
bizony, a csodákban való föltétel nélküli hitnek jelentősen kedvez, ha az ember körösztapja - munkakörileg is - alkoholista egyfelől, perfekt héber-, arameus-, latin- és görögtudással rendelkezik másfelől, valamint igyekszik liberálisan élni az életet :-))
...úgy 1981 környékén (ifjú ember voltam még, igencsak), elromlott a motorom [Czetka]. Körösztatám rábeszélt, hogy szállíttassam ki a falujába, ott van egy igenigen remek, mondhatni aranykezű mester, aki meggyógyítja, ha Isten és a Párt is úgy akarja. Lőn; valami egy hónap múlva szól az öreg, "gyere ki fiacskám, készen van, készen van, és hozzál apád szigorújából is [usque 53° maligánnal bíró vegyigyümi]".
Kimentem; a motor (le is mosták!!) ott áll, felpattanok rá mint Lenin et. a vagonlépcsőre, hogy a munkásosztályhoz szóljon, megyek egy kört; a kör közepén a motor meghal. Nyekk. Kész.
"De J... bá, ez nem jó..." Mire az öreg: "ó te gyarló, hát azt hitted, hogy örökké tart?"

Bocs az OFF-ért :-)

mr nemo 2009.03.03. 14:57:25

@Lucius Flavius Arrianus:
Ilyen OFF bármikor jöhet, - legalábbis az én posztjaim alá - még örülök is nekik. Feldobják az embert.

'81 környékén én még igen ifjú voltam, nemhogy a motorozáshoz, de még a járáshoz is :-)

MTi 2009.03.03. 15:40:01

@Lucius Flavius Arrianus: Őszintén sajnálom, hogy nem leszel ott a blogtalin - szerintem lehet még a tarsolyodban pár story boldogult körösztapádról :) De ha nem esik nehezedre, akkor oszd meg velünk egy-egy off komment erejéig...

Lucius Flavius Arrianus 2009.03.03. 16:18:19

Uraim,
ígérem, a következőn már ott leszek :-)
Mivel pedig a megboldogult apátplébános úr amolyan hrabali-krúdys istencsodája volt, olykor-olykor még becsúszik majd egy offtopik :-)
[A fiatal hölgyeket boszornak, a - hm - már nem oly' fiatalokat vipernek hítta; valamiért mégis szerették, s még azt is megbocsátották neki, ha rettentő katzenjammerétől gyötörvén mise közepén bejelentette, hogy "lelkiatya nagyon beteg, beteg, nagyon szomorú, menjetek báránykáim, a szentmise véget ért, lacikám hozzál már át abból a veresből..."]

zsoltko · http://www.parameter.sk/users/zsocsesz 2009.03.03. 17:31:02

@Lucius Flavius Arrianus:
Haláliak ezek a történetek, de a "krónikás" se bikfitty!:)

Lucius Flavius Arrianus 2009.03.03. 17:45:41

@staropramen:
a palesztin nemzettéválásban - ha elfogadjuk a renani nemzetfogalmat, és ha a palesztinokat nemzetként kezeljük - az a szomorú, hogy a közös identitásképző erő (az emlékek közös birtoklása) rendkívül negatív emóciókkal telítődőtt; a közösség valamilyen formában kinyilvánított akarata a közös folytatásra pedig valami és valakik ellen fogalmazódik meg. Ez a tragédia.

MTi 2009.03.03. 18:07:08

Örülök, hogy incidensmentesen zajlott le az 1.0! A hozzászólások zöme építő jellegű volt, durvaságra szvsz nem volt példa.
Vélelmezem, hogy a 2.0 és a 3.0 (!) is címlapos lesz! :)

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2009.03.03. 18:11:16

@NagyTeve: most olvasom az Indexen, hogy az oroszok már a spájzban vannak.

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2009.03.03. 18:44:23

@Zig Zag: ott, a fene egye meg. Nálunk meg most kaptak el egy ukránoknak dolgozó HM tiszthelyettest és a bolgár tartóját ... hogy a klasszikusokat idézzem: szar időket élünk, gróf úr! :(

Lucius Flavius Arrianus 2009.03.03. 19:56:58

@Zig Zag @NagyTeve:
nekem az ilyesmikről mindig ez jut eszembe:

"- Halló! Moloko?
- Tessék?
- Moloko?
- Vü paruszki gavaritye?
- Nem értem, mit beszél.
- Maga mit beszél, asszonyom?
- A vőmet keresem.
- Akkor miért mondta, hogy moloko?
- Miért ne mondtam volna?
- Mert oroszul azt jelenti: tej.
- De én a vőmet becézem így.
- Az nem én vagyok.
- Pedig én jó számot hívtam.
- Akkor itt valami nincs rendben, asszonyom."

(Örkény: Történelmi tévedés)

tomcsi71 2009.03.03. 19:57:05

@Empty: köszönöm, köszönöm, köszönöm... a gyerekeim kizavartak a nappaliból annyira röhögtem, hogy nem hallották a tv-ben a mesét... de nagy az isten állatkertje!!!

Lucius Flavius Arrianus 2009.03.03. 20:07:28

Biztos forrásból tudom, hogy az egész Golani-dandár jön. Az atomsilók már dugig is vannak kóser töltöttkáposztával, minden konzerven rajta van a budapesti Ortodox Hitközség pecsétje, csak a disznók, akarom mondani marhák tisztességes levágáshoz háromszáz spárt... saktert vettek fel, gondoljatok bele, háromezer tonna fííínom töltöttkápi és most mind a csípettfarkúak zabálják fel, húsz tábori rabbi jön velük ("erőt, egészséget, rabelében bajtárs"), egész nap megy majd az ajvékolás, véreim, magyarok, ki se fogunk látszani a córeszból, meddig tűrjük ezt?!?!?

mr nemo 2009.03.03. 20:11:51

@Empty: Ha találsz még ilyet, linkeld nyugodtan. Jót röhögtem.

Empty 2009.03.03. 20:12:51

@Lucius Flavius Arrianus:
Töltöttkáposzta marhából, s tejfel sincsen rajta?
Nem tudják ezek mi a jó. Rájuk küldöm a metróépítés miatt átmenetileg munkanélküli szír pénzváltókat a Keleti pu környékérôl, s hazaszaladnak. Vagy Szíriába.

MTi 2009.03.03. 20:17:18

@NagyTeve: nem is tudtam, hogy a dákok egész hadosztállyal képviseltetik magukat Afganisztánban! :) Otthon maradt még valaki?
Meg hogy a "gyalogos hadosztály" a védelmi minisztérium hatáskörébe tartozik? No, még ilyet! :)

Könyörgöm, akasszuk fel! (a cikkírót :-D)

Empty 2009.03.03. 20:20:14

@mr nemo:
@tomcsi71:

Feltétlenül küldök még, ha akkad.

Ez nagyon régi, de hátha valaki nem ismeri:

matula.hu/index.php?section=article&rel=50&id=615

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2009.03.03. 21:01:58

@NagyTeve: igen, erről a cikkről beszéltem én is.

index.hu/kulfold/2009/03/03/katonai_titkokat_arult_a_roman_altiszt/

Ezt nem mondod komolyan, hogy nálatok elkpják és becsukják az ilyet?? Elképesztő!
Mert itt nem... Itt nem tudni, mi a túróst csinálnak elkapás, meg letartóztatás helyett. A rendszerváltás óta egyetlen egy ügyről sem tudok, hogy elkaptak volna valakit és bíróság elé állították volna. Van egy olyan dolog, amit úgy hívnak, hogy Egységes Rendőri Ügyészségi és Bírósági Statisztika. Úgy emlékszem, hogy az állam ellenes bűncselekmények rovatban a vizsgált rendszerváltás óta eltelt időszakban a statisztika kb így néz ki: 0, 0, 0, 0, 0,... Biztos azért, mert itt nem csinálnak ilyen csúnya dolgokat.
Egyébként sem értem az ügyet. Egy uniós állam polgára a szomszédos baráti szintén uniós ország katonai titkait kémleli és mindezt az oroszoknak?? Hát akkor az oroszok most barátok, vagy nem? Nem értem... :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.03.03. 22:29:14

@Zig Zag:

Nem ízléses dolog valakinek a nevével viccelődni, de az altiszt (tiszthelyettes) keresztneve Floricel, ami Virágocskát, Kisvirágot jelent...

Amúgy odaát szintén férfinév a Mugurel, ami Rügyecskét jelent.

(Romániában nincs utónévkönyv; ott bármelyik gyermek bármilyen nevet kaphat az anyakönyvvezetőnél és/vagy a papnál. Annó személyesen ismertem egy Pupu nevű gyereket; ezt írta a dokumentumaiban is, nem becenév volt).

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.03.03. 23:50:44

Empty kolléga beidézett itt fent egy matula-cikket. Hadd folytassam a sort, két - hellyel-közzel ontopic - írással, ugyanonnan:

Izrael - I. rész:

matula.hu/index.php?section=article&rel=22&id=257

Izrael - II. rész:

matula.hu/index.php?section=article&rel=23&id=265

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2009.03.04. 07:00:54

@Zig Zag: @MTi: a zindex hülye, de hol itt az újdonság? Persze, hogy nem hadosztály, hanem az 1. "Dacica" Ho. alakulatai. A pasi egyébként nem őrmester, hanem ftőrm., de kicsire nem adunk ... egyébként a mai sajtó szerint a bolgár kém egészen 2000-ig védelmi attasé volt. Hétfőn állítólag már kiutasították az ukrán védelmi attasét ... aki, minő véletlen, kb. ugyanaddig volt első körben helyettes védelmi attasé ... lesznek még itt furcsaságok bőven :D

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2009.03.04. 08:43:44

@NagyTeve: húú, ez nagyon ütős. innen már tényleg csak egy fél lépés a CNN, amikor élő egyenesben nézheted, hogy mi történik.

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2009.03.04. 08:46:24

@Zig Zag: láttad a filmeket az őrizetbe vételükről és a házkutatásról?

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2009.03.04. 09:26:23

@NagyTeve: igen, pont arra reagáltam az előbb. überciki amikor Szófiától Moszkváig on-line nézegethetik az emberüket...

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2009.03.04. 09:30:34

@Zig Zag: lőször is elnézést, hogy szétoffolom a posztot _irul-pirul_

azonban kiváncsi lennék egy szakértő elemzésére az esetről ... tekintve, hogy egyesek szerint ezzel az üggyel (és az ukrán védelmi aktaséf kiutasításával) tulajdonképpen az ukrán (és állítólag NATO-párti) védelmi miniszterre mértek csapást ...

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2009.03.04. 09:47:59

Egy szakértői elemzésre én is kíváncsi lennék. Én is csak olvasom ezeket a híreket és úgy tűnik, hogy überciki a történet. Mindenesetre a bulgár kormány szépen kifarol a fickó mögül és már be is jelentették, hogy az illető semmiképpen sem képviselte a bulgár államot, hanem csak mint "magánszemély" tette azt amit tett. Szerintem az nem életszerű, hogy valaki katonai attasé valahol, majd utána visszaballag abba az országba és asaját nevén nekilát illegáliskodni. Vagy ha ilyen van az legalábbis dillettantizmusnak tűnik és már Stirlic is tudta, hogy az ilyen nem szül jót :)
Persze tudom, hogy az ilyen történetekben minden elképzelhető és annak az ellentéte is.

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2009.03.04. 09:57:03

@Zig Zag: a nagybátyja a bolgár KFH volt főgazgatója, ő maga felder szakon végezte a tiszti iskolát ... befejezi a bukaresti küldetést, aztán azonnal tartalékba vonul és visszajön ide céget csinálni .... hmmm ....

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2009.03.04. 10:03:38

@NagyTeve: elképesztő szakértelemről tanúskodik ez. ha tényleg így van, akkor nem lennék meglepődve, ha majd tanítanák ezt az esetet később, mint elrettentő példát...

Lucius Flavius Arrianus 2009.03.04. 10:06:30

A bolgár titkosszolgálat már az átkosban is finom volt, érzékien sima és puha, mint egy szibériai SZOT-üdülés. Lásd azt a szerencsétlen Mehmet Ali Agcát és a londoni mérgezett esernyőket, ésatöbbi, ésatöbbi; rossz nyelvek szerint minden ocsmány melót velük végeztettek Ivánék.
Erről is lehetne egy jó posztot kanyarítani :-)

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2009.03.04. 10:22:46

@Lucius Flavius Arrianus: és ne felejtsük ki a ... khm ... déligyümölcs-szállító bolgár kamionokat se ...

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2009.03.11. 22:24:10

gyerekek ez vagy egy gondosan tisztába tett kommentablak, vagy többségükben tényleg normális emberek járnak ide! :)

Empty 2009.03.12. 18:02:42

@NagyTeve:

Uramisten, s én még nem vettem komolyan! Megkövetem aki követet küld, hogy követelje.

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2009.03.12. 19:33:28

@Empty: Ezért következetesen megköveztetsz :P

mr nemo 2009.03.13. 20:07:22

@_drc_:
Nem volt kimoderálva senki, össze-vissza egy embert tiltott el Tiboru.

Úgy látszik van remény :-)

vén betyár 2011.06.23. 12:35:07

"::: a honvédség keretébe tartozó zsidó munkaszolgálatosok egy kis hányadának további sorsáról is beszámolunk.Ők Palesztinában, a későbbi Izraelben, az ottani hadsereghez kerültek 1945 után.
Az első ilyan zsidó musz-os csoport a szerbiai Borból indult el, ahol rézbányákban dolgoztak.l944 őszén, amikor a németek kiüritették a Balkánt, pár száz muszosnak sikerült lemaradnia és bevárni a Tito-féle csapatokat.
Vagy százuknak sikerült l944-45 telén Görögországon át eljutniuk Palesztinába, ahol az illegális zsidó védelmi szervezetben harcoltak az önálló zsidó államért.

1948 júniusban több száz volt magyar muszos érkezett Izraelbe zárt kötelékben, az un külföldi mozgósitás keretében.
A fiatal izraeli állam első önvédelmi háborúját vivta.
A Kremlben nagy reményeket fűztek Izrael létéhez.Sztálin azt hitte, hogy a zsidó állam lesz a SZU első támaszpontja a Közel-Keleten.Ennélfogva a magyarországi cionista szervezetnek megengedték, hogy önkénteseket toborpzzon.Az első pár száz volt muszost Csillebércen búcsúztatták.A zünnepségen a honvédséget Rávay Káémán vezérőrnagy képviselte.
A kalandos tengeri utazás után megérkező muszosokat a haifai kikötőben már buszok várták, egyenesen a frontra vitték őket.
Abban az offenzivában kellett résztvenniük, amely Jeruzsálem felmentésére irányult.A kiképzést, fegyvert, lőszert és az eligazitást útközben kapták meg.
Cvi Erez izraeli történész irja:
"A Magyarországról jöttek mindebből nem sokat értettek és a támadás napján 38 C fok volt árnyékban.Ezért nincs mit csodálkozni, hogy a jól képzett jordán védelemmel szemben 5o-6o ember azonnal elesett, vagy húsz "lapátosnak" még a nevét sem sikerült kideriteni.
ŐK AZ IZRAELI HADERŐ ELSŐ NÉVTELEN, ISMERETLEN HŐSI HALOTTAI."

Gosztonyi Péter
A Magyar Honvédség a második világháborúban
Európa l992

3o7.o.
süti beállítások módosítása