Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) usa (54) USA (7) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

Vendégoldal - Damjanich János

2009.03.19. 08:20 Titus Pullo Urbino

Kedves régi barátunk és kommentelő harcostársunk Titus Pullo Urbino nagyon jó témát választott. Így március 15-e után pár nappal joggal elvárható, hogy a Szabadságharc eseményeit időrendben, földrajzilag, és tábornokok neve szerint ABC sorrendben is felidézze mindenki. D, mint Damjanich jön tehát, akiről a szerb történetírás nagyvonalúan megfeledkezik. Nézzük meg miért. Köszönjuk Titus Pullo Urbinonak a munkát. Zig Zag

 

Akit nem győztek le soha - Damjanich délvidéki diadalai

A magyar szabadságharc egyik legnépszerűbb katonája 1804. december 8-án született a Temes vármegyei Temesőrön. Apja szerb nemzetiségű határőr tiszt, őrnagy volt, ígyhát nem is csoda, hogy a családi hagyományoknak megfelelően az ifjú hadapród a 16. születésnapját már a temesvári katonai nevelőintézetben ünnepli, a 61. gyalogezred kötelékében.

1820-tól 1846-ig nem tudunk róla életrajzi adatot, csak annyi biztos, hogy nagyrészt Itáliában állomásozott, majd 1846-ban helyezték át Temesvárra századosi rangban. 1848 márciusa után felgyorsultak az események, a forradalom hevében a büszke Damjanich a temesvári erődben bajuszt akasztott a hadosztályparancsnokával, egy bizonyos Haynau nevű egyénnel, akit itt balra láthattok. A történet szerint Haynau gyalázkodásba kezdett a magyar forradalmárok ellen, amit a forróvérű százados úr nemigen hagyott szó nélkül. Damjanich kiállt Haynau elé és közölte, hogy ő mint magyar ember nem tűri, hogy ilyen káromkodva beszéljenek a hazájáról. Haynau meglepődése után rögtön kérdőre vonta az ifjú tisztet, egy szerb nemzetiségű tiszt hogyan képzeli ezt a magyarkodást, mire Damjanich azt felelte, hogy amióta ennek az országnak a levegőjét szívja, a kenyerét eszi, és a Tisza vizét issza, azóta magyarnak érzi magát.

Az őszinte riposzt jutalmául hősünk újra Itáliában találhatta magát, ahonnan csak Mészáros Lázár hadügyminiszter (képünkön) személyes hívó szavára tért haza. A hazatérési parancs persze együtt járt a szegedi 3. honvédzászlóalj felállításának a kötelezettségével is, Damjanich ebben az alakulatban lett őrnagy, a ranglétrán gyorsan haladt felfelé, októberében alezredes, majd november 25-ével ezredes, és hadosztályparancsnok a bánáti hadtestnél. Az íróasztal mellett nem sokat tartózkodott hősünk, vonzotta a puskaporszag, az első délvidéki csatája Turia mellett, Szenttamás közelében volt. Lejegyezték, hogy a legénység sáncok, árkok meg mindenféle földkupacok mögött fedezékben várakozott, Damjanich pedig teljes nyugalommal lován ült és szivarozott. Persze ez felkeltette az ellenség figyelmét is, nehéz lett volna nem észrevenni egy szivarozgató hatalmas termetű lovast. Személyleírását egy tiszttársa tette meg ilyeténképpen:

„Ezt a férfias arcot sűrű fekete bajusz és terjedelmes szakáll környezte, mely a második gombig eltakarta a mellét. Magassága meghaladta az egy ölet, de minden tagja kellő arányban állott egymással. Ha még magunk elé képzeljük, amint nagy pej paripáján csendben ül, hátán fehér köpönyegével, oldalán lapos fringiájával, öklét szokásaként csípőjére támasztva, s merően nézve a csata fejleményeibe és dörgő hangon osztogatva parancsait: előttünk áll az impozáns alak.”

Sebezhetetlennek tartották, persze a legénység körében elterjedt, hogy Damjanichot azért nem találják el, mert nem is veszik célba, titokban összejátszik a szerbekkel. Egy baka felkereste Damjanichot, hogy mondjon le a zászlóaljparancsnokságról, mert ha ezt nem teszi meg, akkor ”csúnyán jár majd a tiszt úr, mert a következő ütközetben hátulról le fogják lőni.” Szegény küldönc erre akkora pofont kapott, hogy ”átbucskázott a tornácon”. Aki látott már Bud Spencer filmet, az könnyen el tudja képzelni a jelenetet. Üzenet is járt a pofon mellé, ”ez volt a válaszom, mondd meg a sok fogadatlan prókátornak”, ezzel finom célzást tett a zászlóaljban nagy számban szolgáló joghallgatóra. De még ezzel sem érte be, ”bizalmatlansági indítványt” vetett fel saját maga ellen, sorakozó után egy jó fertályórás ízes káromkodás után megvallotta igaz magyar hitét. Ekkor már a legénység is teljesen meggyőződött arról, hogy árulásról itt nincsen szó, ezután Damjanichot bárhova tűzön-vízen követték.

Tűzből és vízből is jutott bőven, ugyanis a délvidéki harcok embertelensége még a harcedzett katonát is megviselte, ez volt a szabadságharc legkíméletlenebb hadszíntere. 1848. október 13-án a törökbecsei rác benyomulást vetették vissza legényei, akik már nem kételkedtek a parancsnoki képességeiben és a hűségében sem. (a képen egy korabeli szerb könnyűlovas látható) Ezután stratégiai okokból Versecen vonták össze a magyar csapatokat, amelyeket az Alibunáron gyülekező szerb csapatok ellen terveztek bevetni. A verseci tábort Damjanich János – akkor még alezredes – vette át, segítségül kapta a híres betyár, Rózsa Sándor csapatát is. A tíz éve illegalitásban élő Rózsa Sándor (itt jobbra) friss amnesztialevelével csikóstarisznyájában és felfegyverkezett embereivel Versecre, Damjanich hadosztályához került. Ám a bölcs Damjanich nem bízott meg a betyárokban, figyeltette őket, hogy megakadályozza a törvénytelenségeket. A betyárok november 9-én vettek részt először ütközetben a temesőri (hősünk szülőfaluja) földsáncokat védő szerbek ellen, amikor azokat megtámadta a csongrádi, a vásárhelyi és szegedi nemzetőrökből, Damjanich vörössipkásaiból (lásd alant), a Württemberg-huszárokból és a székely gyalogosokból álló, ezerfős sereg. Állítólag a betyárvezér tizenkettő ellenséget is megölt, ezután viszont örömében harctéri és környéki fosztogatást rendezett, amit Damjanich nem tűrt el, ezért feloszlatták Rózsa Sándor csapatát. December 12-én Damjanich – immár ezredes – bevette Alibunárt és Jarkovácnál (a kor szokásától eltérően kültéren és nem a településen) elkvártélyolta a csapatait. A helyiek bőségesen és remekül ellátták őket, főleg bor és pálinka folyt a torkokon lefelé. A rác lakosság próbálta a legénységet leitatni, céljuk szerint az alvó honvédeket a közben Tomasovácról beérkező szerb és osztrák csapatok segítségével lehetőleg álmukban legyilkolják. A rác támadás éjszaka következett be, mindenünnen fütyültek a golyók és teljes zűrzavar alakult ki. 10 ezer fegyveres támadt hajnali háromkor a zászlóalj 4 ezer emberére, ráadásul a civil lakosság is fegyvert ragadott és támadta a magyar csapatokat. Damjanich harsány üvöltözése hamar talpra állította a katonákat, majd szépen, lassan, kézitusás utcai harcban tisztították meg Jarkovácot az ellenségtől. (lásd az alsó képet)

Ezután Damjanich János vezérőrnagy (hamar ment az előléptetés), mint a bánsági hadtest parancsnoka, szomorú feladattal kezdte meg tábornoki működését, visszavonulót volt kénytelen fújatni. 1849. január 17-én közlik Watz Mihály verseci polgármesterrel, hogy az ott tartózkodó magyar csapatokat Szegedre rendelik. 1849. január 19-ére tűzték ki a bácskai térség kiürítésének megkezdését. A Nagybecskerekről és Versecről útba indítandó két hadoszlopnak Zsombolyán volt a találkozási pontja. A Damjanich által személyesen vezetett verseci hadoszlopnak azonban meg kellett várnia a fehértemplomi magyar különítmény beérkezését. 1849. január 6-án Kuzman Todorović vezérőrnagy lett a délvidéki osztrák–szerb hadtest parancsnoka, csapatai létszáma hozzávetőlegesen 17 ezer fő és 30 ágyú volt. Hősünk január 19-én 3000 emberével Versectől északra bevárta a szerb csapatokat, amelyek élén Stevan Knićanin oszlopa haladt. A gyenge tüzérségi előkészítés után a szerb gyalogosok menetből rohamra indultak, azonban a magyar jobbszárny nemcsakhogy visszaverte az attakot, hanem maga kezdett támadásba. A magyar csapatokok bekerítették Knićanin oszlopát, de a rácok egy zászlóaljnyi erősítést kaptak, amely oldalba és hátba támadta a túlzottan előretört magyar zászlóaljat. Damjanich ekkor elrendelte a stratégiai visszavonulást, aminek eredményeképpen 1849. január 23-án az egyesült hadoszlop számottevő veszteség nélkül megérkezett Arad térségébe. Ez a csapatkivonás stratégiai győzelemmel ért fel, így ért véget a délvidéki hadjárat.

Baltazár Lajos főhadnagy visszaemlékezése a verseci ütközetre:
”Január 19-kén délelőtti órákban, midőn a már elutazott seregnek utóhadát képviselő 3-dik zászlóalj is készült elhagyni Versecet, s poharzás közben búcsúzott a jó verseciektől: nagy zaj támadt a városban, s jajveszékelve kiáltá a lakosság, hogy el vannak veszve; mert a szerbek nagy sokasága körülvette a várost. A 3-dik zászlóalj nyugtatá s bátorítá a polgárságot, és ujjonga örömében, hogy még egyszer alkalma leend a szerb atyafiakkal összetűzni, s őkegyelmüknek az utolsó kenetet megadni. Úgy is történ. A hátramaradt néhány ágyú lőszer hiányával, egypár század a 28-dik zászlóaljból, s a 3-dik zászlóalj kiállott a síkra, s elkezdődött a mulatság a már csatarendbe állított 10 ezernyi szerb táborral, mely ágyúival s kitűnő fegyvereivel rémítő tüzelést vitt véghez. Iszonyú helyzete volt itt a maroknyi magyar seregnek. Körül vala véve, az út elzárva, lőszere fogytán, segítségről szó sem. Mi teendő vala e szorult helyzetében, mint megkísérteni a rohamot, s rést törni a rácság nagy zömében. S „szuronyt szegezz előre! élni vagy vitézül meghalni” kiáltások közt a legnagyobb elszántsággal rohant a 3-dik zászlóalj az ellenfél legnagyobb tömege felé, s véres öldöklések közepett rést törve, keresztülvágta magát a mindenünnen körülözönlő szerb gyalogságon, s fölmenekült az országútra.”
 

Hamarosan jön a folytatás!

85 komment

Címkék: magyar szerb délvidék vértanú 1848 49

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.03.19. 09:57:48

Alapos és valóban aktuális poszt, gratula! Én még szégyenkeztem is, hogy az idén március idusáról nem emlékeztünk meg poszttal, úgyhogy már csak ezért is köszönöm...

flimo13 2009.03.19. 10:09:37

Ide meg nem került ki az 1.0. Ejj, pedig be szép kert volt.

Titus Pullo Urbino 2009.03.19. 10:17:23

@flimo13: Ez a rész most aktuális március idusának történései okán. A második rész - ami ettől a résztől független történetet tár fel - megjelenésének is lesz apropója, a tavaszi hadjárat évfordulója, valamikor április elején. A kertemet kérem tisztán tartani, macskagumi dobálók kíméljenek, egyébiránt csendben jelzem, hogy az illegális betolakodókat a hátsó részben található tömegsírban szoktam elföldelni.

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2009.03.19. 11:06:55

@Titus Pullo Urbino: a poszt kiváló! Te pedig belekerültél egy elit klubba - tiboru mellé. Csak a te esetedben a csepeli macskákat mozgosítom :P

Hullafotós 2009.03.19. 11:16:20

@Titus Pullo Urbino:
Titus, jár a sör ezért a posztért.
Vagy legközelebb többet iszunk a dél- és felvidéki hősökre.

Megérdelmik.

hullakatt

Titus Pullo Urbino 2009.03.19. 11:17:57

@NagyTeve: rendben, mozgósíts, ellenlépésként tűzparancsot adtam ki minden vörös macskára.

Titus Pullo Urbino 2009.03.19. 11:23:54

@Hullafotós: Köszönöm, aranyos vagy, de sör helyett (száraz fehér) bort kérnék, gondolom megoldható. Amikor legutóbb erről a délvidéki témáról beszéltünk, kifejtettem, hogy Damjanich jelleme azért volt kivételes, mert úgy tudott kiállni teljes mellszélességgel (halálig) a forradalmi ügyért, hogy közben szerb származású volt. Sziklaszilárd, megalkuvások nélküli katona volt, Haynau nem véletlenül küldte bitóra.

Titus Pullo Urbino 2009.03.19. 11:26:30

@NagyTeve: Csepelen minden macska vörös, sőt, továbbmegyek: Csepelen minden vörös, nemonddmá, hogy ezt eddig nem tudtad?

MTi 2009.03.19. 11:42:55

Kedves Titus!
Damjanichról még ma is sokan tévesen úgy tudják, hogy a dél-bánáti Staržan (Temesőr, Lagerdorf) született. A félreértést a rossz fordítás okozta: ő nem a 2. bánsági határőrezred területén levő Stražan, hanem Sisak (Sziszek) közelében, a 2. báni határőrezred területén fekvő Stazában született 1804-ben.
A szerb lexikonok mint "szerb származású magyar generálist" emlegetik, esetlegesen mint árulót...
Torontál és Temes megyék kiürítéséről 1849. január 12-én döntött a kormány.
A bánsági hadszíntéren egyébként Leiningen-Westerburg Károly is Damjanich parancsnoksága alatt szolgált: aki - mármint Leiningen - az Árkodnál (Jarkovac) történt árulás alkalmával "Ne félj, magyar, szuronyt szegezz, rajta!" felkiáltással vezette rohamra katonáit.
Így tudom - de lehet vitatkozni.... :)

Titus Pullo Urbino 2009.03.19. 12:12:00

@MTi: köszönöm az észrevételeket.
1. Staza, vagy Temesőr? Utánanézek, bár a történetírók többsége Temesőrt adja meg születési helyként (lehet, hogy tévesen). Nagy emberek születési helyét gyakran elvitatja a konkurens település, lásd Petőfi Sándor esetét, aki Kiskőrösön született, vagy mégsem? A kiskunfélegyháziak szerint (és saját visszaemlékezési szerint is) ott látta meg a napvilágot. Isten tudja. Jobban megbízom az egyházi anyakönyvben, mint Sándor visszaemlékezéseiben, szvsz elég homályosan emlékezhet valaki a születési körülményeire.
2. Áruló volt-e? Szerb szemmel nézve bizonyosan, hiszen vérei ellen harcolt. Magyarként gondolkozott, magyar forradalmi ügyért harcolt, sorsa beteljesedvén pedig magyar vértanúvá vált.
3. "Torontál és Temes megyék kiürítéséről 1849. január 12-én döntött a kormány." köszi az infót, ezek szerint az 5. napon kapták meg a parancsot, ez akkortájt reális kézbesítési idő, gondolom lovasküldönc vitte a parancsot.
4. "Ne félj, magyar, szuronyt szegezz, rajta!" igen, igen, így volt, tegyük hozzá, ennél sokkal többet nem is tudott magyarul. A "szerb" Damjanich és az "osztrák" Leiningen szavára indult rohamra a magyar sereg, mentve a magyar forradalom ügyét.
Köszönöm mégegyszer a kiegészítést.

flimo13 2009.03.19. 12:20:17

@Titus Pullo Urbino: sajna a macskánkat nem rég megölte pár nyest, így a macskagumi elmarad. Apropó, nyestölésre valami tuti tipp? Semmi riasztó, hogy elkergessem őket, VÉRBOSSZÚT akarok!

piacausa 2009.03.19. 12:35:13

Kedves Titus Pullo Urbino!

Egy apró pontosítás: A jarkováci éjszakánál a rácok segítségére siető sereg Tomasevacról jött és nem Tomasovacról.

MTi 2009.03.19. 12:35:23

@Titus Pullo Urbino: Nyicsevó... :)
Damjanichban "otthon" vagyok - mellesleg terveztem magam is, hogy írok róla: de így is nagyon jó :)
Megmarad nekem Kiss Ernő, vagy Schweidel, vagy Lázár Vilmos... vagy valaki más - csak összeszedjem már magam egy kicsit... :(
Várom a folyt. köv.-öt - lehet, hogy ahhoz is lesz megjegyzésem, nem mint ha kekeckedni akarnák.. :)

Ennek a születési helynek meg tényleg érdemes lenne utánanézni tudományosabban, mert tényleg mindenhol a Temesőr jelenik meg! Ha ismeri valaki Herman Robit a Hadtörténetiből - ő 1848/49 nagy szakértője!

Titus Pullo Urbino 2009.03.19. 13:32:25

@piacausa: értettem, megjegyeztem, hogy a rác sereg "Tomasevacról jött és nem Tomasovacról"

Köszönöm

bmiky31 2009.03.19. 13:36:17

@Titus Pullo Urbino:

A poszt kiváló, a hozzászólásod 4. pontjánál azonban van egy apró tévedés: Leiningen nem osztrák volt, hanem német, egészen pontosan hesseni.

Titus Pullo Urbino 2009.03.19. 13:37:23

@MTi: Damjanich második részt már írom, esetleg annyiban megállapodhatunk, hogy átküldöm Neked az általam véglegesnek szánt verziót, átnézed és közös szerzeményként jelenik meg.
Kiss Ernő is stipistop, őt nem engedem, a másik vértanú, akiről írni szeretnék, de "Schweidel, vagy Lázár Vilmos... vagy valaki más" marad Neked.

Így jó lesz, lepaktálunk ennyiben?

Titus Pullo Urbino 2009.03.19. 13:38:32

@bmiky31: értettem, megjegyeztem, hogy "Leiningen nem osztrák volt, hanem német, egészen pontosan hesseni"

Köszönöm.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2009.03.19. 14:38:43

@Titus Pullo Urbino: Kicsi Ernőről már lemeradtál, jó Uram! Hacsak nem valami egészen új megközelítést találsz a figurához...

csurtus.blog.hu/2008/05/06/hires_temesvariak_kiss_erno

MTi 2009.03.19. 14:47:12

@Titus Pullo Urbino: Akkor Damjanichba nem szólok bele - legfeljebb komment erejéig :)

bmikynek igaza van: leiningen valóban hesseni - rajta is gondolkodok még, bár úgy látom, sokáig nem lehet lacafacázni mer jön a macskatoj....

@Zig Zag: abba a csurtus-blogba belenézek még ma!

Titus Pullo Urbino 2009.03.19. 15:18:56

@Zig Zag: A csurtusbloghoz képest teljesen új Kiss Ernőt tárnék az olvasók elé. Bocsánat, Olvasók elé. Az olasz kempingezés, bőrkabát vásárlás, divatolás és a nőfalás, kártyászat, utóélet, temetkezés nem lenne benne a posztban, csak az a 4-5 havi haditett, ami aztán a vértanúk sorába emelte, por és golyó által. De ezek távoli célok, először a Damjanich tavaszi hadjárat kell jöjjön.

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2009.03.19. 15:42:50

@Titus Pullo Urbino:

Oké, jöjjön hát az igazi Kiss Ernő, akinek nem volt bőrkabátja :-)

Amúgy ha kész, belinkelem az enyémbe, és ily módon nagyszerűen kiegészítik majd egymást!

Titus Pullo Urbino 2009.03.19. 16:35:34

@csurtus: köszönettel veszem a lehetőséget Uram. A társasági élet eme kiváló szereplőjének volt néhány haditette is, ezekre fektetnék nagyobb hangsúlyt, a bőrkabát csak képletes eszköz volt annak bemutatására, hogy némelyik embernek milyen sok élete, hány arca van. Én a hadfit kívánom kiemelem majd, egyszer, nem túl távoli időben.

Mentula 2009.03.19. 16:39:47

Nagyszerű, nagyszerű!

És igen, várjuk a Kiss Ernő r. tábornokról készült tényfeltáró írást. Nem jogerősen állítólag nem volt ott semmilyen alteregó :)

savanyujóska 2009.03.19. 16:44:18

Szép munka. Jön majd sorba a többi tábornok is?
Amúgy elég szomorú, hogy a hivatásos hadtörténészek máig adósak 1848-49 részletes hadtörténeti feldolgozásával, és a tábornokok életrajzával.

Mentula 2009.03.19. 16:44:23

off

elszállt az otthoni netem, ezért egy ideig csak a túlóra terhére tudok benézni ide. mintha nem lett volna elég, hogy buktam a bulit is. ehh a p@@@ába.

on

Super 64 2009.03.19. 17:34:43

Te is fiam, Titus?!
Folytatása következik, mi?! Óhogyaza!

MTi 2009.03.19. 18:03:23

Még egyszer: le a kalapot Damjanich identitástudata előtt: választott - profánul fogalmazva: kenyéradó - hazája szolgálatába állt, meg is kapta a jutalmát...
Pedig választása lett volna bőven: maradhatott volna a császár szolgálatában, akár olasz-földön is, vagy léphetett volna a szerbek oldalára is. Szvsz megtiszteltetés számunkra/számára, hogy a magyar ügyet szolgálta!

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2009.03.19. 18:17:58

@MTi: szerintem nem egyértelműen pozitív figura D. innen nézve az. onnan nézve nem az. nem szeretem a nulla összegű játékokat. szerintem innen is és onnan is van jópár példa erre is, meg arra is.
abban sem látok elítélnivalót, ha az egyik oldalra született figura a másik oldalon talál magának identitást. azzal lenne csak problémám, ha valaki itt is és ott is leteszi a nagyesküt... és nem csak szerb-magyar viszonylatban mondom.
a Balkánon ugyanis nem csak ilyen kombináció létezik.

Titus Pullo Urbino 2009.03.19. 18:59:18

@Zig Zag: a Balkánon bármilyen kombináció bejöhet, a világ legzűrösebb helyéről, Szarajevóról ne is beszéljünk. Jól össze van keverve ott a pakli.

piacausa 2009.03.19. 19:43:04

Kedves Titus Pullo Urbino!

Bocsánat a délelőtti Tomaseváci beszólásért, csak érdekes hely a Temes partján egy vasúti-közúti fahíddal, melyet pár éve elmosott a Temes... Szóval amiért elnézést kell kérnem, az az, hogy nem gratuláltam a cikkhez, nagyon jó!!! Kíváncsian várom a folytatást!!! Hajrá, csak így tovább.

MTi 2009.03.19. 20:02:41

@Titus Pullo Urbino: A balkáni helyzetet vágom: naponta átélem... :(
Meg Szarajevót is jól ösmerem, igaz, 17 éve - pontosan 1992 márciusában jártam ott utoljára... :(

Vérnűsző Barom (törölt) 2009.03.19. 20:29:46

Lehetett valami ronda nagy oka annak, hogy a szerbek ellen fordult. Rémlik egy kifakadása: "megölöm az összes szerbet, és amikor végeztem az utolsóval, főbelövöm magam is, ne maradjon egy se."
Nem szó szerinti idézet, és rákeresni se tudtom most, de csak akad valaki, aki pontosítja.

Na, ilyesmit meg csakúgy habókra nem mond senki, az ilyesminek van valami elég nyomós oka.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.03.19. 21:10:46

Nagyon jó, hiánypótló írás. Megyek, előkeresem a Herczeg Ferenc regényeimet, megjött a hangulat.:)

Titus Pullo Urbino 2009.03.19. 21:18:11

@Vérnűsző Barom: holnap megkeresem a pontos idézetet, nekem gyanús...

Titus Pullo Urbino 2009.03.19. 21:35:21

@MTi: vigyázz magadra, rossz idők járnak arra mostanság.

Titus Pullo Urbino 2009.03.19. 21:45:38

@Vérnűsző Barom: Jókai gyártmányú legenda ez a mondat, nem lehet tudni, hogy elhangzott-e valaha, vagy Jókai féle mese, félmese. Lehet, hogy volt alapja, még az is lehet, hogy megtörtént. Móric bácsi nagy mesemondó volt, a kőszívű ember történetben a budai ostrom során leírt forradalmi párbaj is megtörtént, de nem akkor és nem ott, ahogy leírta, nem akarom előre elsütni a poént, de ennek a forradalmi párbajnak az egyik valós szereplője pont Damjanich János volt a tavaszi hadjárat tápióbicskei csatájában. Egyébként Damjanich heves kirohanásait és szangvinisztikus hajlamait ismerve akár el is hangozhatott a citált mondat. Sose tudjuk meg, mi az igazság ezzel kapcsolatban, legendának viszont kitűnő.

bgstar 2009.03.19. 22:54:02

tetszik a poszt, de több 48-49-es eseményt és hadfit dolgozzatok fel. Kell az nekünk hogy tudjuk mi történt, miért és hogyan. ezek az írások ejtik gondolkodóba a srácokat (barátom unoka öcsének mutattam. már FÜGGŐ :-))csak így tovább!

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2009.03.19. 23:20:25

@NagyTeve: Köszi az ápdétet a német síparadicsomhoz.

Vérnűsző Barom (törölt) 2009.03.20. 03:39:27

@bgstar: Az ezzel a témával a baj, hogy amennyiben rendesen dolgozza fel valaki, mindjárt eltűnik a klasszikus hőskép (igaz, születhet helyette pár másik), ha meg függőségre hajt, akkor nem lesz még annyira se igaz, amennyi egyáltalán kihozható a "hősökből".
Nem jó ez sehogyse, azaz még talán a leginkább az egykori általános iskolai megközelítés, ahol szépen el van választva a pozitív hős a galád gonosztól.

Elég keveset tudok erről a világról (nekem valahol a kurucokkal véget is ért a töri, onnantól már csak szarkeverés, pedig a valóságban mindig is), de nagyon megrogyasztottak a 48-as hősök. Egyik pillanatban igazi, gáncsnélküli lovagok, a másikban tortető, egymást pocskondiázó, bemószerelő, lehúzó köcsögök.

Még azok valamennyire rendben vannak, akiket kivégeztek. Nincs utánuk semmi, lehet őket hősként tisztelni.

De tény és való, vagy legalább fura, hogy ugyan még nekem is fel kellett mondani apámnak az aradi tizenhármat éveken keresztül minden március 15.-én, de csak hossza, kemény utánjárással tudhatnám meg azt, hogy tulképp mit is műveltek 48-49-ben, mivel érdemelte ki a zömük a sorsát.

Némelyiket megemlíti a törikönyv. A többiről meg néma csend.
Többször elmerengtem azon, utánaolvasok egy kicsit mind a tizenháromnak. Aztán persze sose tettem. Maradjanak meg inkább hősnek, példaképnek...

Egy időben merengtem azon, hogy kéne egy olyan blogot fabrikálni, ahol igazi példaképeket lehetne bemutatni. Összeszedtem párat, aztán hagytam is inkább a fenébe az egészet, mert alaposan megismerve őket kiderül alkalmatlanságuk, vagy az enyém, azaz rossz elképzelések alapján állítanám össze a példaképnek való "hősök" listáját, és teljesen másképp kéne.

A hossza hezitálás után - egyenlőre - hárman maradtak a listán (Dzsingisz kán, Szubotáj bagatur, Temudzsin, a magyar történelemből meg talán Hunyadi, de igazán tulképp senki), ezek meg manapság se tekinthetők eléggé PC karaktereknek.

Szerintetek?

Titus Pullo Urbino 2009.03.20. 05:26:48

@Vérnűsző Barom: akikért feltétlenül lehet lelkesedni: Szent László, Zsigmond király, Hunyadi János és kisebb fia, akit Mátyás király néven ismertünk meg a királyok közül. Damjanich a 13-ból és a többi (20. század) néma csend...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.03.20. 07:51:49

@Vérnűsző Barom:

Hm...

Talán az ókorból maradt ránk pár klasszikus hős, nem? Thermopülei, a királykori Róma...

Nem is tudom. A hősökkel az lehet a probléma, hogy emberek voltak, nem?

A mitológiában, a regékben, mondákban, mesékben, legendákban szereplőkkel nincs ennyi gond :-)

juditmanó 2009.03.20. 08:23:17

@tiboru: azért ez nem teljesen igaz: nézd meg a germán mondavilágot: a Niebelungen-mondában a szereplöket: Gunther gyáva és alattomos, Siegfried sem a gáncsnélküli lovag, meg nem engedett eszközökkel gyöz lovagi tornákon, ráadásul veri a nöket (na jó, rúgdossa), Hagen von Tronje elárulja a hübérurát és lop is. ès ez csak egy mondakör... a sokból

Titus Pullo Urbino 2009.03.20. 08:25:54

@bgstar: reményeink szerint fellendítjük a feldolgozóipari ágazatot, tessék csak szorgalmasan olvasgatni és kommentelni is cserébe.

Titus Pullo Urbino 2009.03.20. 08:30:53

@juditmanó: igazad van, nekem elsőre az Ödipusz féle história ugrott be, aki ugye apukáját rövid úton sírba tette, viszonzásképpen anyukáját túlzottan is megszerette. (nem mertem konkrétan leírni az eseményeket, hátha 18 éven aluliak is erre settenkednek)

lenya1 2009.03.20. 08:31:16

Jó volt a poszt, hiánypótló.
Szerintem nem léteznek azok a klasszikus mesebeli hősök, mert minden ember gyarló, mindenki hibázik néha. De ha valaki a jó időben jót cselekszik, akkor sok más botlását megbocsájtja a történelem és a közvélemény.

U.I.: szívesen olvasnék Görgeiről is! :)

Titus Pullo Urbino 2009.03.20. 08:46:31

Olvassátok el figyelmesen a posztban Rózsa Sándor történetét mégegyszer.
Ugyeugye:
1. Első időszakában hős volt, amit elvett a gazdagoktól, odaadta a szegényeknek, pont úgy, mint Denisz Mór tette a farkasbabbal
2. belejött a betyárkodásba, már nem adta oda a szegényeknek a szajrét, inkább elmulatta tanyasi csárdákban
3. amikor már embert is ölt, hősi mitosza szétfoszlott
4. 1848-ban Kossuth amnesztiát adott neki és csapatának
5. levonultak Szegedről a Délvidékre, végigharcoltak pár csatát, tucat szerbet megölt, újra hős lesz
6. persze fosztogatni kezdenek, mert a vér nem válik vízzé, Damjanich kiűzi őket a táborból
7. Kossuth ismét megbocsájt, újabb amnesztia, megint hős lesz egy időre
8. Kossuth emigrál, forradalom bukik, Söndör újra illegalitásba vonul, betyárélet, pásztortűz, hősi mítosz újra feléledőben
9. elfogják, rabosítják, fegyházbüntetés, újra nem hős.

Na ezek után ki mit mond? trúhíró, vagy nem az?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.03.20. 09:00:03

@juditmanó:

Jójó, ez a germán mondavilág :-)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.03.20. 09:05:24

@tiboru:

Amúgy meg persze, igazad van: a hősöket is rólunk, emberekről mintázták, ezért olyan visszataszító egyik-másik :-)

És akkor mi van a (katona)szentekkel? György, Márton, Flórián és cimborái?

Költői kérdés persze, de azért lehet válaszolni :-) Csak reagálni nem tudok most egy pár napig, de majd utána...

MTi 2009.03.20. 09:37:38

@Titus Pullo Urbino: Rózsa Sándor szerepe a szabadságharcban szvsz felejtős...

Titus Pullo Urbino 2009.03.20. 09:51:17

A katonaszentek, mint ahogy a többi szent is, az egész életüket végigkísérő cselekedeteik alapján kapják meg a szentséget. Ezeket a cselekedeteket összességében vizsgálják a szenttéavatási perben, ahol van egy kérelmező ügyvéd és egy ellenérdekű ügyvéd, közkeletű nevén ő az ördög ügyvédje. A szentté avatandó ember cselekedeteit, csodatevéseit sorolja fel a kérelmező, az ördög ügyvédje meg ellentmond. Persze a jellemhibák, kisebb vétségek itt nem merülnek fel. Csodát tett Flórián, égő házat oltott el! De reggel nem mosott fogat és böfögött ebéd közben! Szólt a riposzt.

A szentek is vétkeznek, erről Szent Pál tudna sokat mesélni, aki ugye elég közelről ismerte az emberi jellem hibáit.

A boldoggá avatási eljárás sem sokkal egyszerűbb, annak is elég szigorú követelményrendszere van. Boldog Apor Vilmos püspök, aki vértanúhalált halt (orosz katonák lőtték agyon) 1945. március 30-án (Nagypénteken) 1997-ben avatták boldoggá.

@tiboru: mi van a szentekkel? példát és reményt adnak cselekedeteikkel, mindazonáltal, hogy ők is emberi lények voltak kezdetben.

Lucius Flavius Arrianus 2009.03.20. 10:43:42

@Titus Pullo Urbino:
Sőt, Leiningen nem egyszerűen hesseni volt, hanem birodalmi gróf. Egyik hírhedett őse az az Emicho leiningeni gróf volt, aki az első keresztes hadjárat előjátékában játszott eléggé dicstelen szerepet.

A poszt nagyszerű, köszönöm :-)

Titus Pullo Urbino 2009.03.20. 11:04:08

@Lucius Flavius Arrianus: köszönöm a kommenteket, meg a kommentelők lelkesedését, ezt eddig még nem is figyeltem, de most látnom kell, hogy a kommentekkel együtt lesz teljes a poszt. Ha valamit kihagytam, vagy rosszul írtam, jön a kommentár, pedig rettegtem, hogy nem is lesz hozzászólás. Nekem ez az első posztom, jött is a lámpaláz. Most már megnyugodtam kicsit, tisztább fejjel fogok bele a második részbe. És persze most is köszönöm Zig Zag, Tiboru és a kommentelők segítségét.

Gador · http://omagyar.blog.hu 2009.03.20. 12:23:34

Görgeyt vajh ki meri megírni... :)

juditmanó 2009.03.20. 12:28:58

@Titus Pullo Urbino: Jó Titus, ne aggódj, a poszt kiváló, szerintem mindenki szívesen olvasna még többet is a tolladból. Lámpaláz elmúlt?

Titus Pullo Urbino 2009.03.20. 12:37:03

@ekkerjoz: Köszönöm, aranyos vagy.

@Gador: Görgey nagyon nehéz falat lenne, előre is gratula, aki belefog

@juditmanó: aranyos vagy, köszönöm. Elmúlt a láz, sikeresen kezeltétek.

Gador · http://omagyar.blog.hu 2009.03.20. 12:58:57

@Titus Pullo Urbino: Legalább 3 poszt, úgy mint ifjúkora, a váci-nyilatkozatig, tavaszi hadjárat, Világos +1 az utóélete.

Ööö, ez több, mint 3! :)

Hullafotós 2009.03.20. 14:34:18

@Vérnűsző Barom:

Nem hiszem, h ideáltipikus hősök volnának/lennének (lettek volna valaha), márcsak a folyvást változó megítélési szempontok és a kor pragmatista érkedszűrői miatt sem.

Adott kor hőse az új generáció(k) szemében eltörpülhet, vagy felnagyítódhat, vagy netán mint Ruzsa Bandi esete mutatja, hektikusan változhat, mint manapság teszi az OTP árfolyama a tőzsdén.

Minden szempontból kifogástalan hősöket keresni sztem legalább olyan hasztalan törekvés, mint arra gyúrni, h megalkossuk a világ legjobb borát. Mert hiába szubjektív kategória én tudván-tudom, hogy a száraz tokaji furmint az, de ezt a világ egyelőre máig nem képes megérteni...:-))

A hősök kapcsán mindig újabb erkölcsi/morális stb. elvárások alapján méricskélünk. Hős-e a házasságtörő király, a becsvágyó hadvezér, a népét sikerrel buzdító, ám narcisztikus államférfi, a kleptomán nőorvos, a farokvezérelt nemzeti költő...stb. Nem elég, ha kimondjuk, h XY nagyszerű hadvezér volt, annak ellenére, hogy otthon egy hitvány féreg, lévén folyvást verte asszonyát…?

Egykori munkatársam egyszer azt mondta: minden nagy emberi teljesítmény mögött lapul vmi gyarlóság. Egyensúlyban így vannak a dolgok.

Ennélfogva a magam részéről teszek rá, ha Mátyás böfögve ette koszos körmével a sült kacsát, miközben kutyáját, és/vagy nemesb szervét vakargatta elégedetten a ropogós falatok között.

Bevette Bécsnek büszke várát, osz’jónapot!

(Legfeljebb az etikett könyvekben nem őt szerepeltetjük követendő példaként.)

Tehéntőgy 2009.03.21. 08:24:59

Remek poszt!
Rozsaek tevekenysegen valoban beragott Danjanich, de en ugy tudom, hogy feloszlatni Vukovics Sebo delvideki kiralyi biztos (a Szemere-kormany kesobbi igazsagugyminisztere) oszlatta fel a Rozsa-szabadcspatot.
Damjanich... a "hos" kerdeshez: affele igazi, bogracsszagu, taborban, bakak kozt felnott katona volt, a jelleme legtobb negativ osszetevoje, mindenekelott az agressziv vitastilusa (ami epeomlesbe kergette Vetter altabornagyot, Perczel Miklosnak meg vegul bortont hozott), ebbol fakadt. A katonai viszont epp emiatt imadtak. Nagy arc lehetett a ficko, az mindenesetre biztos :-)

Tehéntőgy 2009.03.21. 08:29:47

Hullafotos: Matyas (legalabb is ha hihetunk Galeottonak) hires volt rola, hogy kepes volt a legzsirosabb sulteket is ugy megenni, azzal egyutt, hogy a szaftot is betermelte az utolso cseppig, hogy nem zabalta le magat. (Az udvara egyeb osszetevoi nem feltetlenul :-))

ScoTTThun · http://candc.blog.hu 2009.03.22. 08:13:39

Ehh.....lehet, hogy én küldtem a nyestet?
Folytatást, de izibe!

Titus Pullo Urbino 2009.03.23. 08:25:17

@ScoTTThun: írom már, nyugi. A tavaszi hadjárat évfordulójára meglesz a 100 mm-es második rész.

borsod · http://magyarhonved.blogspot.hu/ 2009.03.23. 18:48:54

Gratula a poszthoz.

D. jellemének árnyalására:
Vezérőrnagyi kinevezését 1848. december 28-án állították ki "az ördöghídi, alibunári, jarkováci és tomasováci sáncok ostromlása ostromlása és bevétele alkalmával tanusított" magatartására hivatkozva.
Damjanich azonban február 9-én visszaküldte az OHB-nal az oklevelet, és közölte, hogy az ördöghídi és tomasováci sáncok bevételénél nem volt jelen és "nehogy ezáltal más egyéne érdemei csorbíttasanak", kérte az OHB-t, "méltóztassék tábornoki kineveztetésem érdemeit a lagersdorf- Karlsdorf, alibunár és jarokváci táborok bevételeinél tett, hazám iránti hű köteleleztetéseim eljárására hivatkozni".

A végleges, javított oklevelet így csak február 13-án állították ki. számára.

Titus Pullo Urbino 2009.03.24. 10:02:41

@borsod: Köszönöm a kiegészítést.

Akit komolyabban érdekel a kinevezés:

mek.niif.hu/04900/04995/html/images/71.jpg

borsod · http://magyarhonved.blogspot.hu/ 2009.03.31. 23:58:32

Kicsit utánaástam, 1842-ből és 1847-ből találtam adatot, Damjanich ekkor a 61. gyalogezred tisztjeként szolgált.

Titus Pullo Urbino 2009.04.01. 11:22:58

@borsod: hol és milyen rangban? Netalán Itália és hadnagy?

MTi 2009.04.03. 07:50:07

Megkapta már Damjanich a Magyar Katonai Érdemrendet? :) (1849. márc. 9.)

borsod · http://magyarhonved.blogspot.hu/ 2009.04.03. 20:34:36

@Titus Pullo Urbino:

Sajnos, a szolgálati helyre vonatkozó adatot nem találtam. Az ezred eredeti helyőrsége Temesvár volt, de hogy az adott időszakban lehettek-e Olaszországban, azt a korszak szakértői mondhatják meg (én sajnos nem sorolhatom magam közéjük)

Titus Pullo Urbino 2009.04.09. 14:49:25

@MTi: Nagyon lassan haladok a második résszel, ne haragudjatok, nem tudom mikor leszek készen vele.

Titus Pullo Urbino 2009.04.09. 14:50:00

Áldott Húsvétot kívánok mindannyiótoknak!

MTi 2009.04.09. 15:33:34

@Titus Pullo Urbino: Már megírtam Schweidel József élettörténetét - tiborunál van talonban :)

Titus Pullo Urbino 2009.04.09. 15:46:57

@MTi: örülök neki, hogy ilyen aktív vagy, nekem mostanában nem jut időm írásra. Nagyon belehúztál, Zenta első és második rész, most meg Schweidel, hát, mit mondjak, irigyellek. Szuper lett a Zenta első rész, jól fog a tollad.

MTi 2009.04.09. 16:08:47

@Titus Pullo Urbino: Most kezdem Leiningent - hacsak a locsolkodás be nem figyel túlságosan... :)

Titus Pullo Urbino 2009.04.09. 16:11:35

@borsod: Temesvár, Buda, Milánó, Verona. Ezek voltak az ezred helyőrségei 1847-ig, aztán megint Temesvár, 1848 ismét Verona, onnan rendelik haza hősünket. Alszázados 1847-ben, százados 1848-ban, aztán meredek felfelé ívelés a fokozati listán.

Titus Pullo Urbino 2009.04.09. 16:15:54

@MTi: Kiss Ernő az enyém, stipistop. Még jobban irigyelem munkabírásodat. Azért a locsolást ne hagyd ki.

MTi 2009.04.09. 16:31:20

@Titus Pullo Urbino: Ezt már lebeszéltük :) Okés!

borsod · http://magyarhonved.blogspot.hu/ 2009.04.10. 22:55:56

Jelezném az uraknak, hogy a Rubicon legújabb számában Hermann Róbert: Az aradi vértanúk temetései c. cikke nagyon sok érdekességet tartalmaz, számomra sok új információval. Talán érdemes lehet felhasználni.
süti beállítások módosítása