Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) usa (54) USA (7) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

Vendégoldal - Atrox: Gladiátorok 2.0

2009.09.09. 09:09 Lemilblog

Az első felvonás után folytatódik Atrox gladiátoros posztja a második résszel, amelyben úgy röpködnek a latin szavak, mint bazmegek egy lemilbulin; megtudjuk továbbá, hogy kik és milyenek is voltak Sorge doktor és Heydrich Gruppenführer távoli ősei, és azt, hogy a germánok már kétezer évvel ezelőtt imádtak bohócot csinálni a latinokból.

És Atroxot érte a megtiszteltetés, hogy ezen a napon, pont ebben az órában jelenhessen meg posztja! Öt kilences egyrakáson, ez szép volt! Gratulálunk, Atrox, ezennel jogot nyertél arra, hogy az Alapító Atyáknak fizess egy-egy italt! 


Gladiátorok – az ókori nyugat harcművészei - második rész
(Élménybeszámoló a 10. Savaria Történelmi Karneválról, egy gladiátor szemszögéből)


Samnis
és thraex harcos küzdelme. A samnis gladiátor nyitott, tollakkal díszített sisakot visel, mindkét lábát görög típusú, domborított lábvas védi, jobb kezében egyenes rövid kardot, az úgynevezett gladius-t forgatja. Ez a kardtípus volt rendszeresítve a római légióknál is. Védekezés gyanánt nagyméretű, ovális pajzsot visel, melyet clipeus-nak neveznek. Legjellegzetesebb ismertetőjele a három korongból álló mell-, illetve hátvért:

A samnis harcos néha – különösen akkor, ha ellenfele is samnis fegyverzetű volt – könnyű, egykezes lándzsával volt felfegyverkezve, kardja csak tartalék fegyverként szolgált, arra az esetre, ha szálfegyverét elveszíti. Néha azonban ő maga szabadult meg lándzsájától, mert ha jó lehetősége adódott rá, akkor ellenfelére hajította:

Dimacheris (kétkardos) küzdelme thraex-kal. A kétkardos korinthoszi, nyitott sisakot visel, mindkét karját szegmensvért, azaz manica védi. Lábait görög típusú lábvért óvja a sérülésektől, fegyvere két darab ívelt pengéjű rövid kard:


Secutorok és retiariusok küzdelme. A secutorok teljesen zárt, mindenhol legömbölyített sisakot hordanak (azért, hogy a háló ne akadjon bele), általában légiós nagy pajzzsal védekeznek, fegyverként pedig gladiust használnak. Csakis elől lévő, bal lábukat védő, térd alá érő, egyszerű lábvért viselnek. A retiarius fegyverei a háromágú szigony és a háló. Sisakot sohasem viselnek, bal kezüket páncél, és ugyancsak baloldalról fejüket az úgynevezett galerus védi:

Retiariusok:

Secutor:

Scissor és retiarius küzdelme. A scissor zárt sisakot, teljes gyűrűpáncélt, és mindkét lábán görög mintájú lábvértet visel. Fegyverei a gladius, illetve egy speciális kampó, mellyel ellenfele hálóját igyekszik hatástalanítani:



A gladiátorjátékok után egy újabb nagyszabású ütközetet mutattunk be immáron nagyszámú közönségünknek: a teutoburgi erdei csatát. Ebben a fent említett csapatok mellett szerepet kaptak germán oldalon harcoló könnyű lovasok, kiket a csallóközi lovas íjászok elevenítettek meg.

A teutoburgi csata, Krisztus után 9.

Kr. e. 15 és Kr. u. 6 között először Augustus mostohafia, Drusus, majd annak öccse, Tiberius harcolt sikeresen Nyugat-Germániában annak érdekében, hogy a barbár germán törzseknek elvegyék a kedvét attól, hogy az ekkor már római provinciának számító Galliát folytonos rablóhadjáratokkal, betörésekkel, rajtaütésekkel zargassák.

Ennél nagyobb cél is lebegett a rómaiak szeme előtt, nevezetesen a germán törzsek pacifikálása és szállásterületeik hozzácsatolása a birodalomhoz. Az elhúzódó harcok során érték ugyan a rómaiakat kudarcok is, például a cherusk lázadás esetén Kr. e. 1-ben, de következetesen folytatták a küzdelmet, és amikor Tiberius Kr. u. 6-ban átadta a parancsnokságot Publius Quintilius Varusnak, joggal vélhette úgy, hogy a fő célt elérte: sikerült pacifikálnia a germánokat.

Helyzetelemzése azonban téves volt. A germánok csak az erőt tisztelték, ehelyett viszont gyengeséggel és hozzá nem értéssel találták szembe magukat. Varus egyáltalán nem felelt meg azoknak a követelményeknek, melyek alkalmassá tették volna ennek a tisztségnek a betöltésére. Alapvető hibákat követett el azzal, hogy a germánokat Róma rabszolgáinak tekintette, adófizetés gyanánt aranyban fizetendő sarcot vetett ki, elhanyagolta a légiók kiképzését és a hadgyakorlatokat.

A Germániában állomásozó teljes római haderő öt légiót számlált. Kettő Mogontiacumnál (a mai Mainz), három pedig Alisonál (Haltern) állomásozott. A katonák képzettségi foka alacsony volt, hadgyakorlatok hiányában erőnlétük, kitartásuk megkopott, a harci morál alacsony szintre esett vissza. Kr. u. 9-ben a táborba kisebb törzsi felkelésről szóló hírek érkeztek. Varus nem kezelte komolyan a dolgot, nem tartott attól, hogy az egyébként különálló, sokszor egymással is ellenséges germán törzsek bármiféle veszélyt jelenthetnének a légiósok számára. Kora ősszel Varus a XVII., a XVIII. és a XIX. légió élén útnak indult, hogy egy gyors hadjáratban, saját szállásterületükön büntesse a lázadó törzseket.

A germánok vezére – Arminius – csak erre várt. A tehetséges törzsfő összefogta a germán harcosokat, és a helyismeret, illetve a terepviszonyok segítségével csapdát állított a menetelő légiósoknak, akik azt hitték, hogy még baráti, szövetséges törzsek  területén haladnak keresztül. Ráadásul Arminius és a helyi cheruskok egyik vezetője is a rómaiakkal tartott, elaltatva gyanakvásukat. Valójában Arminiusék a rejtőzködő, harcra és bosszúra szomjazó germán harcosok közé vezették a három légiót. Normális körülmények között a rómaiaknak lett volna esélye a rájuk rontó fegyelmezetlen germánokkal szemben, azonban a támadás teljesen meglepetésszerűen, menet közben érte őket.

A támadók iszonyatos pusztítást vittek végbe a légiósok között, akik ugyan római katonákhoz méltóan a végsőkig küzdöttek, de ezúttal nem volt esélyük. Mindössze egy maroknyi lovasnak sikerült kitörnie a germánok gyűrűjéből, de lényegében mindhárom légió teljesen megsemmisült. Varus legalább a végső pillanatban tanúságot tett arról, hogy ő is tud büszke rómaiként viselkedni:  amikor a vereség ténye bizonyossá vált, főtisztjeivel együtt öngyilkosságot követett el.

Azok a katonák jártak a legszerencsétlenebbül, akiket a germánok élve kaparintottak meg. Az ő sorsuk minden esetben halál volt, a germán istenek tiszteletére és a fényes győzelem emlékére. A három légiót a borzalmas vereség miatt később sohasem szervezték újra, és a germánok kezére jutottak a birodalmi jelképek, zászlók, mind egy szálig.

A római légiók:

Germán lovasság. Megfigyelhető, hogy nyereg, kengyel, és egyéb lószerszámok nélkül ülik meg a lovat:

Germán harcosok. Jól látható a tipikus germán kerek pajzs, és az, hogy páncélt csak néhányan hordanak. Legjellemzőbb páncéljuk a ’lamellás’ vért, ami kis bőrdarabok összefűzésével készül. Gyűrűpáncélt csak a vezetők viseltek. Leggyakrabban használt  fegyvereik a lándzsa, a balta, a kalapács, illetve ritkábban az egyenes hosszú kard.

Germán roham:

Az első győzelem:

A légiók még tartják magukat:

Varus és a maroknyi túlélő az utolsó roham előtt:

A germán lovasság végez az utolsó rómaiakkal:

Germán győzelem:


Aki a gladiátorokról többet szeretne tudni (tények, leírások, képek, videók), annak ajánlom ezt a honlapot.

Végül két videó a fesztiválról, kedvcsináló gyanánt:

A teutoburgi ütközet:

Gladiátorok harca:

 

25 komment

Címkék: róma ókor gladiátor vendégposzt

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2009.09.09. 10:31:25

a filmbejátszás rátett még egy lapáttal és még szemléletesebbé tette az eseményeket. az igaz, hogy menetközben néhányszor hangosan felnevettem az események mókás alakulása miatt. különösen a germán csatakiáltások tetszettek :)

juditmanó 2009.09.09. 10:45:14

Nagyon tetszett. Atrox, az stimmel, hogy Arminius (Hermann) a szokásos módon egy darabig Rómában élt túszként, mint vezérgyerek? Az egyetemen országismeretböl legalábbis igy tanultuk. A csatát (Hermannsschlacht) emlékmü is megörökíti Németo.-ban.

Atrox 2009.09.09. 10:58:35

@juditmanó:
Igen, igaz. Emiatt jól ismerte a rómaiakat. Tisztában volt erényeikkel, de ugyanígy hibáikkal is. Ennek az ismeretnek, no meg Varus dilettáns vezetésének volt köszönhető, hogy végül sikerrel vívta meg ellenük ezt a csatát. Egyébiránt Róma már korábban is szenvedett súlyos vereségeket, azonban az ellenfelek minden esetben általuk civilizáltnak tatott birodalmak, illetve azok katonái voltak (pl.: Karthago). Ez a vereség azért hatott sokkolóan a rómaiakra, mert először történt meg, hogy teljes légiókat semmisítettek meg barbárok.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2009.09.09. 10:59:10

azon csodálkozom - így újra és újra megnézve a videókat - hogy nem sérült meg senki. talán a gyakorlás miatt?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.09.09. 11:34:49

Mellesleg - ha minden igaz - a források többsége szerint ma van a teutoburgi csata kezdetének kétezredik évfordulója.

(Állítólag 48 órán át tartott).

Ez aztán az időzítés, ugye, kollégák?!

Atrox 2009.09.09. 11:35:52

@Zig Zag:
A többi csapat nevében nem tudok nyilatkozni, de mi heti 2×2 órában tartunk edzést, nyáron pedig 9 napos edzőtábor, hét végeken pedig fellépések. Aki mindezeken részt vesz, az már elég gyakorlottnak számít :)
Azért néha előfordul sérülés, de szerencsére meglepően ritkán.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.09.09. 11:40:20

Amennyire meg tudom ítélni, egy korrekt, sokrészes cikk a teutoburgi eseményekről és azok előzményeiről:

www.livius.org/te-tg/teutoburg/teutoburg01.htm

Hullafotós 2009.09.09. 14:06:28

Atrox határozottan kupica díjas szerző!

Már csak a személyes kapcsolat okán is. 2 éve a bajai halléfőző fesztiválon, mikor minden tisztességes férfiember füst okozta könnyel szemében, korsóval kezében ellenőrzi az izzadt felsőtestével is védett kondér tartalmát, akkor bukkant fel az Atrox féle különítmény (a ruházatuk annyira komoly volt, h csak ők lehettek).
Hitelességüket megerősítette az amúgy római korból penge, halászléfőzésben viszont csapnivaló tudású Karikásostor is. Mi többiek csak azt láttuk, h ezek a pasik talpig vasban, tűző napon gyakorlatozva tutira nem normálisak, viszont olyan elkötelezettséggel mutattak a népnek üvöltéssel egybekötött harci alakzatokat, h minden fentiekben említett tisztességes férfiember kizúzta magát és szemükben felcsillant a megbecsülés csalhatatlan fénye.

Atrox, utólag is köszönöm az élményt.

Míg titeket figyeltelek a csapat másik fele volt kénytelen tovább passzírozni az alaplének valót. :-)

Markgraf · http://www.legiobrigetio.com 2009.09.09. 14:38:32

Annyival azért úgy érzem tartozunk a nagyközönségnek hogy beismerjük: a látható felszerelések egy része nem felel meg teljes mértékben a kr. u. 9-i állapotnak - de mivel 2000 éves évforduló általában egyszer adódik az ember életébe, ennyi csalást megengedhetőnek véltünk. :)

A sérülésekkel kapcsolatban: azért igyekszünk vigyázni egymásra, és a csapatok is valamilyen szinten össze vannak szokva. Balesetek viszont mindig előfordulhatnak.

flashbang 2009.09.09. 15:48:43

Sziasztok

Lattalak benneteket eloben a nyaron a Savarian.
Nagyon jol sikerult a bemutato, es hasonlo felhasznalokent tudom milyen erzes tobb orat tolteni a napon sisakban pancelban stb.

Egyedul Soder Norbit hianyoltam :) :) Meg a Gladiator fittnes programjat.:)

Kismy 2009.09.09. 17:21:02

5.10-nél, amikor kalapáccsal ütik a római katona fejét :)

Atrox! mennyire koreografáljátok meg a csatákat, párbajokat?

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2009.09.09. 18:29:19

Ebbe a vereségbe őszült bele Augustus. Állítólag folyton azt hajtogatta, Varus, Varus, hová tetted a legióimat? Ha jól emlékszem, a nagy hülyeség az volt, hogy a rómaiak besétáltak az erdőbe, vagyis itt a nyílt terepen véghezvitt ütközet kissé eltér a valóságtól, ennek ellenére minden elismerésem :)

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2009.09.09. 21:32:08

Hú, nagyon tetszett Teutoburg (germán lovasok állati jól néztek ki, de a gyalogság is), és a gladiátorok is! Utóbbiaknál egy rész koreográfia, néha elég spontánul megy a harc, úgy veszem észre! Egyiktől sem kérnék egy pofot!

Valandil 2009.09.10. 10:32:26

@Atrox: Ez sajnos nem stimmel. Pl. Arausionál sem valami hellenizált állam seregétől szenvedtek mgsemmisítő (szó szerint, 1,5-2* annyi embert vesztett Róma és szövetségesei, mint Cannaenál). És ez csak az egyik vereség volt a germán vándorlás idején (bár ez volt a legnagyobb)...

Titus Pullo Urbino 2009.09.11. 08:18:16

Gratula a második résznek, kitűnő írás és a képek, filmek is jók.

@Hullafotós: passzírozott alaplé Baján? Ezt hogyan gondoltad?

bloggerman77 2009.09.12. 04:21:01

Ha jól értem a gladiátor-típusok leírásából, akkor tulajdonképpen ezek nagyjából egy-egy a rómaiak által meghódított nép taktikáját mutatnák be?

Lásd: thraex-trákok, samnis-szamniszok

Atrox 2009.09.13. 12:33:11

@bloggerman77:
Igen, néhány fegyvernem valóban így alakult ki, persze minimális módosításon az idők során ezek is átestek. Mivel a gladiátorjátékokat mintegy 500 éven keresztül rendeztek, elkerülhetetlenül következtek be változások, reformok, újítások a tapasztalatok alapján.

hazitroll 2009.09.20. 17:08:07

Én meg csak most olvastam a cikket, szomorúan véve tudomásul, hogy egy ponttól estem le a kvízben ezáltal :( Node sebaj, remek írás! Egy lemilbuli Atrox teljes csapatával legközelebb?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.09.20. 18:28:29

@kokas_lemilre:

Uff, az nem lenne gyenge produkció...

Ha nem kell megvívni egyikükkel sem, én benne vagyok :-)

Stupidella 2009.09.20. 20:33:42

Szegény Atrox, jól kiszúrtam vele!

Atrox 2009.09.21. 09:51:51

@kokas_lemilre: Én ezt a gladiátoros bulit a helyedben nagyon-nagyon átgondolnám. 2 hete volt egyik társunk legénybúcsúja. Most itt nem szívesen részletezném, hogy mit csinált 20 gladiátor ezen a bulin :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.09.21. 13:06:46

@Stupidella:

No, mia'? Már az is baj, ha fél az ember?
süti beállítások módosítása