Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) usa (54) USA (7) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

Plakátpropaganda 2.0: Legyél te is bőrnyakú!

2010.06.04. 08:00 proletair

Mint azt az előző részből láttuk, propagandaplakátok által is lehet pénzért kuncsorogni, hogy legyen miből fedezni a háborús kiadásokat. Node a háborúhoz - az eddigi hiedelmekkel ellentétben - nem csak végtelen sok pénz kell, hanem bőséges emberanyag is. A szükséges katonautánpótlás toborzásának lett így bevált eszköze a plakát, és mint ilyen, szinte kiapadhatatlan ötletforrása a megrendelőknek és az alkotóknak egyaránt.

Az Egyesült Államokban amúgy is erős reklámipar képességeit jól kamatoztatva, képregényes és hollywoodi klisékkel operálva kezdték meg a toborzást. A mostani plakátválogatás darabjai az Amerikai Tengerészgyalogságot (US Marine Corps) próbálják vonzóvá tenni, ahol (mint majd láthatjuk) nem fukarkodtak a hatásvadászattal, de még az infantilizmussal sem.

A tengerészgyalogság sokáig az amerikai fegyveres erők mostohatestvére volt. Se nem haditengerészek, se nem igazán gyalogosok… Nem nagyon lehetett hová tenni őket. Nem csoda, hogy a hagyományos haderőnemeknél fiatalabb tengerészgyalogosoknak jóval többet és jobban kellett toborozniuk, hogy létszámukat fel tudják tölteni. Szóval plakátok százai készültek, amik (így vagy úgy) megpróbálták elhitetni a fiatalokkal, hogy az az igazi vagány srác, aki tengerészgyalogosnak áll.

Az első plakát minden tekintetében tömör. A szöveges rész mellett a bőrnyakú figura ábrázolása csak a fejre és a fegyverének részletére szorítkozik. Kevés, ám harsány színek: mai szemmel is kiváló plakát.

A következő három kép szintén a tömörség jegyében született, és látszik, hogy gondoltak az esetleges szövegértési problémákkal küzdőkre. Az első plakáton a nemzeti lobogó előtt egy tengerészgyalogos mutat rá, hogy ránk van szüksége. Valljuk be, nem túl barátságos testbeszéddel. Viszont ebből már látszik, mire számíthat, aki felcsap bőrnyakúnak. A második képen egy végtelenül fess, jóvágású tengerészgyalogos demonstrálja, hogyan is néz ki egy igazi katona. A harmadik kép egyesíti az amerikaiak patriotizmusát (lobogó) a fegyvermániájukkal, ugyanis aktuális modellünk kezében egy pisztolyt tart, amolyan vadnyugati stílusban. Ennek a plakátnak sem kenyere az írott szöveg.

Az előző plakátoknak szinte szöges ellentéte a következő három. Igaz, ezek még a második világháború előttről származnak. Kevés szín, sok szöveg. Hát nem csodálom, hogy a tengerészgyalogság marketingesei (ha voltak ilyenek) a későbbiekben más harcmodort és stratégiát választottak. Az első képen egy hajóágyú körül sürgölődő katonák vannak (vajon a szemlélőnek eszébe jut-e, hogy ez a jelenet viharos, hideg tengeren is megeshet, nem csak az Egyenlítő környékén..?), a második plakáton már egy vigyázzban álló katona van az előtérben, de a háttérben ott virít két hajóágyú is. Az első kettőhöz képest a harmadik kész színorgiában fürdik; itt a tengerészgyalogság jelvénye dominál, valamint egy fűzfapoéta által megfogalmazott kis mondóka.

A következő eresztés első darabja szintén szófukar. Érdekesség, hogy itt már a két hagyományos terep (tenger és szárazföld) mellett beugrik a levegő is, így tudatva, hogy a tengerészgyalogság immáron légierővel is rendelkezik. A plakát egy hosszú vizuális sorozatot ereszt a szemlélőjébe: USA vaktérkép, sasmadár, hadihajó, szuronyroham. Csak semmi sallang. A következő plakát viszont elképesztően bárgyú, úgy mondandóját, mint képi megjelenését tekintve. „Utazás? Kaland? Válasz: legyél tengerészgyalogos!”. Aha… Szinte látom az újonc első estéjét a priccsén, ahogy felidézi lelki szemei előtt ezt a plakátot, és az aznapi első találkozását a kiképző őrmesterével… A harmadik plakát viszont elég melankolikus, bár ezt tudjuk be az új idők új szelével ismerkedő haderőnem kezdetleges próbálkozásának. Summa summarum, emiatt a plakát miatt vajmi kevesen kaphattak kedvet az önkéntes fegyveres szolgálathoz.

A soron következő három plakát első darabja már-már túlzottan haverkodó. Aki akcióra vágyik, az menjen tengerészgyalogosnak. És nyomatékképpen a vagányul félretolt sisakos katona kezét nyújtva hív. A további kellékek: tenger, hadihajó, puska. A középső plakát már nem sikerült ilyen jól, itt egy rohamozó géppuskást látunk, de a háttérben ott lobog a csillagos-sávos zászló. A harmadik képen idilli jelenet: a kék tengeren ringatózó flottának a partról zászlóval jelző tengerészgyalogos és társa látható. De ugye látja mindenki: minimum a szubtrópusokon járunk.

De lássuk a következő három plakátot. Az elsőn egy szinte már unalmas jelenet: hajóágyú és güriző katonák. Na de itt a szöveg egészen ütős lett: First to fight for Democracy. A középső plakáton - bevallom - először azt hittem, hogy egy operatőrt láthatok munka közben. Kellett pár másodperc, mire leesett, mit látok: egy légvédelmi géppuskást, amint célra tart. A szöveg itt sem esik túlzásokba, és már jól megszokottan tömör: Mindig riadókészültségben. A tengeren, a szárazföldön és a levegőben. A harmadik plakát is elég szófukar, és ez is a képi megjelenítéssel operál. Hadihajó, a háttérben messze az amerikai lobogó, az előtérben pedig egy őrmester, vállán az elmaradhatatlan puskával. Itt már azért érződik az amerikaiak képregény-szeretete, mert egészen hasonlít egy ilyen füzet borítójára.

És akkor elérkeztünk a második világháború éveihez. Az első egyből egy montázs, ami egy évforduló apropójával készült, előtérben két bőrnyakú, alkalomhoz illő ádáz arckifejezéssel, és az erre az alkalomra felszúr szuronnyal, a háttérben egyik történelmi elődjük szelleme, aki dobot pergetve bíztat a harcra. Jobb felső sarokban ott a jelvény… Hatásos plakát, na.

A középső az egyik személyes kedvencem. Itt egy jólszituált civil. Lába elé dobva egy újság, amiből épp az imént tudta meg, hogy a nácik gyerekeket és nőket ölnek (azért írom így le, mert elég rossz a kép felbontása). Na és mit tesz hősünk erre? Hát elborult arccal azonnal ledobja kényelmes zakóját, hogy perceken belül csatlakozzon a tengerészgyalogsághoz. (23. Utca sarka, toborzóiroda) Amúgy a plakát tetején lévő felirat nagyjából ezt jelenti: ne akard ezt nekem bemesélni!

Az utolsó plakát a japánok elleni harcra buzdít. Háttérben a tenger, pálmafák, géppuskás, (aki persze higgadtan aprítja a sárgákat) és a légierőnek módfelett örülő bajtárs. Bár ha sokat nézzük, inkább olyan, mintha attól félne, hogy a japcsik helyett őket szórják meg bombával.

És ha már repülők! Lássunk három tengerészgyalogos repülős plakátot. Az első kifejezetten vidám színvilágú plakáton egy pilóta néz optimistán az ég felé, mögötte már jár a repülőjének motorja, szivárványszínű fénykarikát rajzolva. A második képen bal sarokban a tengerészgyalogság jelvénye, a jobb alsó sarokban pedig egy japán bombázót szétcincáló ragadozó madár látható. A harciasságot fokozandó, az egész vérvörös háttér előtt. A harmadik plakáton hasonló jelenet: japán harci gépeket lekalapáló tengerészgyalogos vadászgép látható.

Az utolsó három plakát egészen rendkívüli: a női tengerészgyalogos szolgálatot népszerűsíti. Az elsőn egy szigorú tekintetű hölgy néz a távolba, mögötte barna, arctalan masszaként özönlik a férfinép, kezükben fegyverrel. A maradék kettőn már csak a repülők jönnek szóba mint háttér, valamint az utolsón van azért egy finom utalás arra, hogy bár tengerészgyalogosról beszélünk, azért igazából adminisztratív munkakörre keresik Amerika lányait.

Így a végére érve elmondhatjuk, hogy a tengerészgyalogság plakátjai éppoly frappánsak, és lényegre törőek voltak, mint amennyire szűkszavúak. Az viszont biztos, hogy a való életben és harcban többet bizonyítottak, mint hogy azt bármiféle plakáton meg lehetne jeleníteni. 

78 komment

Címkék: amerikai plakát tengerészgyalogos

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.06.04. 08:16:29

Valóban óriási fejlődésen mentek át az amerikai tengerészgyalogosok. a 2.vh. előtt egy támaszpontőrzésre használt és nagyjából arra alkalmas katonai szervezet önálló haderőnemmé vált és a csendes óceáni hadszintér szárazföldi/kétéltű hadviselését rájuk lehetett bízni, amit a flotta és a légierővel együttműködésben (de a szárazföldi csapatok --Army-- nélkül) eredményesen meg is oldottak. Az USMC kapcsán "kötelező olvasmány" Leon Uris: Meghalsz tengerész c. könyve mellett az HBO-n nemrég játszott The Pacific, amit reméljük hamarosan DVD formában is megvásárolhatunk. A LEMIL blog foglalkozott már a témával itt: lemil.blog.hu/2010/04/05/rendezzunk_haborut_a_pacific_kulisszai_mogott
A film sajnos sok negatív kritikát is kapott, szvsz olyan dolgok miatt, amelyek már a készítők által is deklarált célokkal nem esett egybe, vagyis olyan dolgokat kértek számon a 10 részes minisorozattól, amelyeknek az nem is akart megfelelni... Ettől függetlenül szerintem kitűnően mutatja be az USMC 2.vh-s tevékenységét a sorozat.
Köszönet Proletair kollégának a propaganda bemutatását, ami nem csak élvezetes olvasmány, hanem tényleg izgalmas.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2010.06.04. 09:02:35

Kedves posztíró tetszik a munka megint !
Lesz japán plakátos/propagandás is? Mert ha igen, van egy tippem egy kis érdekes anyagra, hová írjam ?

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2010.06.04. 09:09:30

@Zig Zag: Üdv, a Pacificcal szerintem inkább az a gond, hogy annyira nem a BoB-ra hasonlóra akarták készítői deklaráltan alkotni, hogy átestek a ló túloldalára..
Egyik koralszigeti csatatér olyan mint a másik, a szereplők lettek volna amik megfogják a nézőt. De unalmasak lettek, szomorú tekintettel néztek állandóan, beszéd alig. A végén már csak a Smafu nevünek szurkoltam egyedül, hogy túlélje. Mert beteges módon de ő volt az egyetlen aki mutatott valami egyéniséget....

Meghalsz tengerész, egyetértek, sőt inkább azt kellet volna sorozatban megcsinálni.

rozsdafarku 2010.06.04. 09:12:50

Proletairból újra és újra felszínre tör rendkívül sokoldalú érdeklődése és mély ismeretei, melyeket szórakoztatóan, élvezetesen velünk is megoszt.
KÖSZÖNET!

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.06.04. 09:26:40

Egyszer őket is feldolgozzuk a "különlegesek" címke alatt!

Proletair, szép munka volt! Semper fi!

vén betyár 2010.06.04. 09:36:28

Köszönet a posztért!
Ha ajánlhatom még az érdeklődőknek, nagyon olvasmányos és izgalmas a témában alapvető:
WEB. Griffin 10 kötetes műve, a TENGERÉSZGYALOGOSOK.

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.06.04. 09:43:21

@tiboru:
köszönöm, és köszi a kiigazításokat is!
@Sigismundus:
Szerintem lesz, főleg hogy elküldted a segédanyagot, köszi:)
Terveim szerint lesz még Navy, Army, Air Force, és Mercant Marine. Aztán majd jöhetnek a többi résztvevők, például a japánok.

Kismy 2010.06.04. 09:56:50

proletair, nagyon nagy riszpikt! szvsz jobb, mint az első rész.

az a jaguáron ülő "utazás, kaland" plakát odab*sz :)

stoppos76 2010.06.04. 10:37:18

@proletair: Gratula, gratula.

@Zig Zag: Nekem bejött a Pacific. Szvsz az nagyon jól lejött az elején, hogy mennyire mostohatestvér is a fegyvernem a háború elején. Mindenféle szedett-vedett felszereléssel indultak hadba.

Shikaka 2010.06.04. 11:30:08

@Zig Zag:

"Az USMC kapcsán "kötelező olvasmány" Leon Uris: Meghalsz tengerész c. könyve"

Nekem az nem nagyon tetszett, igazából egy tengerészgyalogos találkozón gyűjtött sztorihalmaznak tűnt, feldobva alkalmankénti random darálással.

Igazából az igazi figurák hiányoztak, mind sztenderd tengerészgyalogos arcok. Vicces ír, hülyén beszélő indián, középiskolás rögbisztár, stb.

Egyszer persze érdemes elolvasni, de mondjuk a témában a Meztelenek és holtak sokkal jobban bejött.

Valandil 2010.06.04. 11:56:23

@Shikaka: Spanyol Joe az smafu? Már a háború előtt is tgy. volt.

@proletair: A haverkodós képen brit sisakja van az ürgének? Ennyire alacsony volt az USMC költségvetése, hogy hazai sisakra nem futotta a 2 háború között?

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.06.04. 12:00:21

@Valandil:
Ha jól megfigyeled, más képeken is találhatsz brit sisakos alakokat. De nem csak a tengerészgyalogságnak volt ilyen sisakja, hanem a hadseregnek is. Ez a "sisakbarátság" ma is megfigyelhető, tessék csak felidézni, mely országok hadserege hord amerikai sisakot! A magyar jelenleg szovjetet visel...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.06.04. 12:18:48

BTW sisak:

Nem tudom, UL vagy igaz, de azt olvastam valahol, hogy a jenkik valamikor a nyolcvanas évek második felében számítógéppel és egy szakajtónyi szakértővel nekiálltak megtervezni az ideális rohambilit. Mindent figyelembe vettek: az emberi anatómiát, a harci helyzeteket, ergonómiát, célszerűséget, még tán az esztétikumot is...

Minden elvárást betápláltak, majd a gép dolgozott, dolgozott, majd a képernyőn megjelent...

... megjelent a második világháborús Wehrmacht sisak (asszem az M40-es Stahlhelm) háromdimenziós mása.

Más is hallott erről?

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2010.06.04. 12:26:00

Nagyon jó poszt, ismét, köszi. Ha már propaganda, Vörös Hadsereg? :)

@Zig Zag: A Pacific nekem alapvetően tetszett, csak azt sajnálom, nem tudtunk meg többet arról a harctérről. Jó dolog, hogy ábrázolták a katonák lelki fejlődését, de szvsz túlságosan elhúzták azt. Egy 10 részes sorozatban nekem nagyon sok, hogy egy teljes részen az a téma, bepisil. Megoldhatták volna ezt 10percben is. Nem a csatajeleneteket, a mészárlást hiányolom belőle, hanem hogy keveset mondott a Csendes-óceáni hadszíntérről.

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.06.04. 12:26:20

@tiboru:
Én csak azt tudtam, hogy a hasonlóság miatt a jenkik a saját sisakjukat "Fritz"-nek hívják. Szóval lehet valami a sztoriban.
(Bár a német majrékupakkal nem lehetett ejtőernyős ugrást végrehajtani, úgyhogy annyira csak nem volt jó mindenre)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.06.04. 12:29:58

@proletair:

A Fallschirmjägereknek külön terveztek sisakot. Elég hülyén nézett ki :-)

www.feldgrau.com/articles.php?ID=18

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.06.04. 12:30:44

@tiboru:

"There was also a special Fallschirmjaeger helmet. In appearance it was like a normal German helmet with the rim cut off and the first helmets were actually made in this fashion. Later helmets were produced to Fallschirmjaeger specification. The helmet harness was more extensive than that of the normal helmet and the interior was padded. A helmet cover was commonly worn, usually in the same pattern of camouflage as the smock."

wraith42 2010.06.04. 12:37:01

Az amerikaiaknak egyátalán nem volt rohamsisakjuk az I VH-ban (ugyanúgy ahogy a legtöbb országnak sem volt a háború előtt), az angoloktól kapták azokat, ill persze aztán beindították a saját gyártást, de a forma nem változott. A tengerészgyalogságnál egészen 1941-ig ez a fazon volt rendszerben, akkor rendszeresítették a jól ismert változatot. Ennek ellenére az első csatákban meg leginkább a régi sisakokban harcoltak és csak 1942-re kapta meg mindenki az újat.

Gomes 2010.06.04. 12:48:55

Tényleg szórakoztató összeállítás, de egy mondatát nem értem. Mit akar pontosan jelenteni, hogy "a hagyományos haderőnemeknél fiatalabb tengerészgyalogosoknak".
A bőrnyakúak mindig előszeretettel emlegetik, hogy idősebbek, mint az Egyesült Államok, ugyanis 1775-ben, az Amerikai függetlenségi háború alatt állították fel a Continental Marines-t, amiből később szépen U.S. Marines lett. Ezért is ünneplik meg mindig november 10.-ét, mert a Kongresszus akkor döntött az alapításról.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.06.04. 12:50:29

@Gomes:

Haderőnemként a legfiatalabb, fegyvernemként (alakulatként) valóban a legrégibb.

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.06.04. 12:53:39

@Gomes:
Igazad van, de én arra gondoltam, hogy a hadsereg, a haditengerészet mind régebbi gyökerű, mint a tengerészgyalogság. Úgy általában.

peelou75 2010.06.04. 12:54:59

A nőcis plakátok közül a középső azért nem mentes némi szexuális felhangtól sem, a repülőnek a propellerkúpja hát ööö elég érdekesen néz ki...:)

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.06.04. 12:57:08

@peelou75:
Az bizony a Hamilton-Standard légcsavarok jellegzetessége volt.
Rossz az aki rosszra gondol:)

Cifu78 2010.06.04. 13:18:17

Szép gyűjtés és munka, köszönet érte. :)

Azért az ilyenek után mindig jóbarátom megjegyzése cseng a fülembe, miszerint akárhogy is nézzük, csűrjük és csavarjuk, plakát propaganda terén a náci németek embertelenül odatették magukat, és lenyomnak mindenkit. :S

Azért az, hogy mindig mostohatestvérnek tekintik őket annak is köszönhető, hogy ugyebár a Haditengerészettel közösen (helyesebben alá) vannak elkalapolva mindenhol... :)

The Drunken Master (a.k.a. Eltiron) 2010.06.04. 13:43:06

Leon Uris könyvének eredeti címe: Battle cry (Csatakiáltás). A 2. magyar nyelvű kiadás már ezzel a címmel jelent meg. szvsz. kötelező olvasmány.
A Pacific-et 4 rész után abbahagytam, a BoB után egyértelmű csalódás volt.
És ezennel csatlakoznék a cikk méltatóihoz: nagyon jó lett.

The Drunken Master (a.k.a. Eltiron) 2010.06.04. 13:44:18

@vén betyár: Ebből csak az első 4-et olvastam, nem is tudtam, h már tíznél tart.

stoppos76 2010.06.04. 13:50:37

@tiboru: A sisakok közötti hasonlóság mindenesetre megdöbbentő. :)

Láttam egy dokumentumfilmet, ahol a csóka egy 2. vh-s Kar-ral rálőtt egy korabeli amcsi rohambilire, meg egy maira. Mind a kettőn elől bement a golyó, hátul pedig kijött.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.06.04. 13:57:22

@vén betyár:

Nem gyenge munkabírású ez a W.E.B. Griffin...

www.webgriffin.com/books.html

Én egyetlen könyvét sem olvastam, ezért most rögtön megragadom az alkalmat és körkérdést intézek hozzátok: érdemes-e olvasni és melyik 2-3-at tudnátok első körre ajánlani?

(Mert a kábé ötven kötetre most nem cuppannék rá)

Cifu78 2010.06.04. 14:23:19

@stoppos76: Nem nagyon lehet (legalábbis jelenleg) olyan sisakot gyártani, ami képes arra, hogy megállítson egy puskalövedéket, és közben el is bírja a nyakad, meg ne szakadj le a fejed, ha mondjuk elesel benne.

Per pillanat én legalábbis nem tudok olyan sisakról, amely képes lenne egy puskalövedék megállítására. A legtöbb katonai sisak a pisztolylövedékek és a repeszek ellen véd.

janos900 2010.06.04. 14:35:55

@tiboru:

A Griffin könyvek, nekem egy idő után nagyon sablonosak voltak, egy csomó klisét használ. Olvass el egy szériát(mindegy melyik), és képben leszel a többivel is. Jó hangulatuk van, a katonák mind tökös f..a gyerekek, az akciók jók, csakúgy mint a csajok, de 5-6 kötet után már sablonos.

stoppos76 2010.06.04. 14:37:12

@Cifu78: Nekem, mint laikusnak azért ez meglepő volt. Mármint nem a 2.vh-s, hanem a mai.

szakipeet 2010.06.04. 15:00:18

@janos900: Nekem Sven Hassel ilyen még, a klisékkel. De azért elolvastam mindet :P Mint Griffint is :D
Proletairnak köszönjük a remek poszt, igazán jó volt olvasni.
A plakátok szűkszavúságához csak annyit: "Jó bornak nem kell a cégér"

Carmesina · http://carmesina.blog.hu/ 2010.06.04. 15:09:39

Imádom ezeket a plakátos posztókat :)
Kedvencem a jaguáros meg az öltönyös pasi. A nőcisekből a középső, hát, az tényleg enyhén félreérthető. Vagy ez vót a rejtett szándok? Tiboru, a sisakos sztori nagyon jó :)

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2010.06.04. 16:02:51

@tiboru: Én WEB Griffintől csaka Háború Katonái sorozatot olvatsam, de az is van vagy kilenc kötet.

S hogy jó-e? Kinek mi jön be.
Nekem ami tetszett, támaszpontélet mindennapjai, küzdelem a katonai repülés kialakításáért az ARMY "kék egyenruhát viselő" ellenségeivel ( az USAF-al..), lobbyzás, fejlesztések. Szóval a háttérrmunka jelenik meg. Van benne második VH, korea, meg egykét hatvanas évekbeli akció is, de a történetek szálai nagyrészt békeidőbeliek.

taser 2010.06.04. 16:09:28

@stoppos76:

Melyik sisakra lőtt rá.

Mert van ugye a PAGST ( personal armour system for Ground troops)
van a MICH Modular integrated Communications Helmet)
van a ACH ( Advanced Combat Helmet)
és a LWH ( Lightweight Helmet)

Ettől függetlenül a sisaknak nem célja, hogy egy puskalőszert megfogjon. Fogja meg a repeszt a követ, meg minden egyebet amibe a katona beverheti a fejét. Egy puskalőszerhez egy IV/A fokozatú kerámia sisak kellene, azt meg viselje a nyavalya.
A fejre egyébként is a legritkább esetben lő az ember ( kivéve filmek) mert kicsi célpont és nehéz eltalálni ( mozog) Katonai mesterlövők is inkább testre lőnek ha van rá mód. Rendőrségiek lőnek fejre ha az azonnali kiiktatás a cél.( Túszhelyzet)
A német és az amerikai sisak hasonlósága nem véletlen mert az Cro magnoni ember anatómiája olyan sokat nem változott. :)
Én ezt a legendát úgy ismertem, hogy betáplálták az összes, eddig a világban gyártott sisak paramétereit ( még a görög és római sisakokat is ) és erre dobta ki a Friztet a gép.

Kalpy71 2010.06.04. 16:23:39

@Shikaka: Szia, Akkor mi nem ugyanazt a könyvet olvastuk...... Mert igenis tele volt tök jó figurákkal (aki olvasta az úgyis tudja)..... és nem az jött le, hogy egy story gyűjtemény, Üdv, Kalpy.

Nathaniel Arthur Parrott 2010.06.04. 21:30:44

@stoppos76: Én úgy emlékszem,hogy szövetséges sisakot átvitte, de a németet nem a golyó(vagy csak elől vitte át, hátul nem), bár emlékeim nagyon homályosak.
Mindenesetre a poszt jó, a jaguáros kép tényleg óriási.

WEB Griffinhez hozzászólva szerintem se valami nagy író, de a témának nagy szakértője, így minden tiszteletem az övé.
Egy kis reklám és OFF: ha nagyon jó könyvet akartok olvasni, akkor ajánlom George R. R. Martin Jég és Tűz dala ciklusát. Kitalált világ, lovagkor, nagyon kevés fantasy elem(és az is inkább csak a világhoz tartozó, mítoszként fordul elő), jól kidolgozott karakterek, igazából gonosz sincs(mindenkinek ugyanaz kell, a trón:D), mindkét fő oldallal lehet szimpatizálni, a csatajeleneteknek epikus a leírása, és a párbeszédek is jók, tömörek, nem fellengzősek.
Ha jól tudom, most készül az első kötetből(Trónok harca) minisorozat az HBO-n, maga Martin a forgatókönyvíró(még anno Hollywoodban ezen a pályán mozgott, jó néhány Twilight Zone epizódnak a jegyzője és természetesen sok minden másnak is).

I_Isti 2010.06.04. 21:45:58

Engem most már érdekel ennek a Eugene Sledge-nek, és Robert Leckie-nek könyve is, remélem megjelennek magyarul.
(Lehetne egy új poszt a Pacific-ről most, hogy lement, ismét.)

Valandil 2010.06.04. 23:04:07

@Cifu78: Ugye először a légnyomás ellen találták ki, ehhez jött bónuszként a repesz. A lövedék megállítása tényleg nem feladata a sisaknak.
A régi brit sisakkal vagyok a legkevésbé kibékülve: leveshez pont jó, egyébként csak optikai tuning. :D

lvjtn (törölt) 2010.06.05. 02:12:57

remek poszt! régi kedvenceim a háborús plakátok, minden szereplőnél bőven megérik a szemlézést, stílusuk, mondanivalójuk, tematikájuk amennyire jellemző az adott nemzetre, legalább annyi közös is van bennük. úgy látszik, a propagandának is csak nyelvjárásai vannak

az amcsi plakátok közül két személyes kedvenc, az egyik a féktelen benzinpazarlásra utalva akár ma is bedobható vmi zöldpárt kampányában: www.earthstation1.com/Warposters/natarchv/ridewith.jpg. a másik pedig a szexuális utalások nélkülözhetetlensége miatt: www.earthstation1.com/Warposters/natarchv/victwait.jpg ja és persze a "we can do it!" föliratú baboskendő "szegecselő rose" plakát, ami ugye ww2-nek indult, de a hatvanas években feminista szimbólummá vált

rozsdafarku 2010.06.05. 05:39:15

Griffint nem lehet egyszerre elolvasni, kurva sok, de szép lassan kinálja magát, ha egyszer elkezded, nehéz abbahagyni.Minden könyve önállóan is olvasható és élvezetes, de úgy vannak fölépítve, hogy átfedésekkel dolgozik.Régi ismerősök újra találkoznak, apák fiai folytatják a családi hagyományt, stb.Történelmileg, katonai szakmai szempontból is hitelesek.Nem ajánlom senkinek, hogy egyszerre rávesse magát, csak egy pillantás is elég, hogy elbátortalanítson bárkit.De óvatosan el lehet kezdeni, egyenként!
Katonai témákban az alábbiakat olvasram /mert van "rendőrös", meg "titkosszolgálatos" is/:
TENGERÉSZGYALOGOSOK:
Mindhalálig
Fegyverbe
Ellentámadás
Hadszíntér
Tűzvonalban
Közelharc
Ellenség a vonalak mögött
A veszély útjában
Ellenséges tűzben
Visszavonulni?Soha!

A HÁBORÚ KATONÁI:

Hadnagyok
Századosok
Őrnagyok
Ezredesek
Zöldsapkások
Tábornokok
Új nemzedék
Repülősök
Különleges kommandósok

KÉMEK HÁBORÚJA
Az utolsó hősök
Titkos harcosok
Katonák és kémek
Harcoló ügynökök
Szabotőrok

Jó olvasgatást!

teddybear01 2010.06.05. 05:45:48

@taser: "A fejre egyébként is a legritkább esetben lő az ember ( kivéve filmek) mert kicsi célpont és nehéz eltalálni ( mozog) Katonai mesterlövők is inkább testre lőnek ha van rá mód. Rendőrségiek lőnek fejre ha az azonnali kiiktatás a cél.( Túszhelyzet) "

Azt lövik, amit látnak. Azaz, ha a fedezékből kinéz valami tökfej, akkor a fejét lövik. Ha nincs takarásban, akkor meg a testét, mert nagyobb célpont. Bár mostanában a test egyre jobban védettebb, például terjed a katonai golyóálló mellény. A mostani nagy átütőerejű mesterlövészpuskáknak viszont mindegy, hogy mibe burkolják a célpontot, ha véletlenül nem ütné át a golyó, akkor is akkora ütést produkál, hogy a célpont harcképtelen lesz.

A rendőrségi mesterlövészek általában közelebbről lőnek, ezért célozzák a fejet, ha ölni kell. Mert van úgy, hogy más a célpont. Például az utóbbi időben többször lőttek gázpalackra is, tűzoltáskor.

Neoprimitív 2010.06.05. 09:02:40

Nagyon tetszett, szeretem ezeket a régi plakátokat. A sisakból 42-ben még az angol mintájú volt az elterjedt a tengerészgyalogságnál, a Midway-en készült képeken szinte csak az szerepel, de emlékeim szerint a hadsereg hadgyakorlatain készült fotókon is még azt viselték.

taser 2010.06.05. 09:18:22

@teddybear01:

Egy adott műveleti területen hányan szaladgálnak nagy kaliberű mesterlövészpuskákkal és mennyien gépkarabélyal. Kb 100 az egyhez az arány ezért a védőfelszerelések is ezek ellen készülnek nem az 50 BMG ellen.
A rendőrségi mesterlövészek nem azért célozzák a fejet mert közelebbről lőnek hanem azért mert ha sikerül eltalálni a kisagyat akkor a delikvens azonnal meghal és mozgásképtelen is lesz. Más helyen lévő találat esetén még hosszú másodpercekig tud " tevékenykedni " a halála előtt. ( még szívlövéssel is ) Nem véletlenül írtam a túszhelyzetet ott fontos az azonnali kiiktatás, hogy mozdulni se tudjon.
Nem értem, hogy jön a gázpalack kilövés a túszhelyzethez. Palackra éppen azért lő, hogy ne robbanjon fel.

teddybear01 2010.06.05. 09:39:13

@taser: Mások a tapasztalataim, de mindegy.

A katonai mesterlövészeknek nem kell törődniük a civil célpontok túlélésével, viszont sok olyan célpontjuk is van, amik többé-kevésbé védettek. Például páncélozott harcjárműben ülnek. Ezért a fegyvereik egyre nagyobb rombolóerővel rendelkeznek. A világháborúban még csak optikai célzóval kiegészített gyalogsági fegyverük volt, pl. az orosz Nagant, de napjainkban már sokkal nagyobb űrméretű, és sokkal nagyobb rombolóerejű fegyvereket gyártanak nekik. Ezek esetében viszont már a modern golyóálló mellény is csak annyit ér, hogy a takarítóknak könnyebb dolguk van az áldozattal.

A rendőrségi mesterlövészek viszont egészen más helyzetben működnek. Egyrészt mint már mondtam legfeljebb pár száz méterről, de többnyire csak egy-két száz méteren belülről lőnek, másrészt a civil áldozat náluk nem megengedhető.
A fegyvereik is csak kiskaliberű, rövidebb hatótávolságú és kis áthatolóképességű, de nagyon pontos lőfegyverek. Még így sem mindegy, hogy hová lőnek, mert a golyó a célponton áthatolva esetleg megsebezhet, megölhet ártatlant is. És sajnos az ilyet a média előszeretettel használja a hatóságok elleni támadásokhoz.
Ami a mortális lövést illeti, az mindkét mesterlövésznek kívánatos, mert így nincs következmény az áldozat részéről.

Ami a gázpalack kilövését illeti, az úgy jön ide, hogy az tipikusan rendőrségi mesterlövészi munka.

taser 2010.06.05. 12:27:33

@teddybear01:

Az egész mesterlövész kérdéskör és hatása a hadviselésre kicsit túl van misztifikálva.Mert az embereknek szüksége van hősökre akik egyszál egyedül és hatékonyan és bla bla bla.
Az, hogy egy Predator robotrepülő hazavág egyszerre 10-30 fegyverest akik között jó pár parancsnok és agytröszt is van az ugye senkit nem érdekel. De GI JOe lenyom egy nyomorult őrszemet puskával 2500 m -ről akkor az már világszenzáció.
No most akkor a műveletek szempontjából melyiknek lesz nagyobb jelentősége?

Gázpapalck kilövés mint tipikus mesterlövész kilövési munka Ezt ugye nem gondoltad komolyan... :)

Azért kíváncsivá tettél, hogy honnan vannak a tapasztalataid?

teddybear01 2010.06.05. 14:08:28

@taser: Honnan lenne? A seregből. Először rádiósnak vonultattak be, aztán kiderült, hogy tudok lőni.

"Gázpapalck kilövés mint tipikus mesterlövész kilövési munka Ezt ugye nem gondoltad komolyan... :)"

Hál' istennek több a tűzeset, mint a túszejtés mostanában. A tűzoltók védelmében szokták csinálni.

taser 2010.06.05. 15:38:00

@teddybear01:

Ez egyáltalán nem mesterlövész munka. Bármelyik rendőr meg tudja csinálni aki egy kicsit is tud lőni.

Túszhelyzetben amikor csak egyet lőhetsz, és számtalan variációt tényezőt és körülményt kell figyelembe venni, na az tipikus mesterlövész meló.

A palackra annyit lősz amennyit akarsz lsd itt:

edd délután Kisvárda belvárosában egy háztartási gép szervízben keletkezett tűz. A gyorsan kiérkező KISVÁRDA-i és ZÁHONY-i tűzoltók gyorsan megfékezték a lángokat és megakadályozták, hogy a tűz továbbterjedjen a szomszédos épületekre. Több gázpalackot kihozak a műhelyből és folyamatosan vizzel hütöttek. Egy dissous-gázpalackot azonban hiába locsoltak vizzel, a reakció megindult a palackban. A szakemberek olyan döntést hoztak, hogy a rendőrség segítségével a gázpalackot "kilövik". Ekkor a nyomás eltávozik és a maradék gáz elég. A helyszínen való kilövést azonban nem kehetett végrehajtani a helyhiány miatt. A palack messzebbre való szállítása kockázatos lett volna, mert a folyamatos hűtést nem lehetett megoldani. Végül olyan döntés született, hogy a palackot a közelben lévő (a műhely hátső részénél, az óvoda udvarán keresztül) sportpályára viszik és ott biztonságos körülmények között el lehet végezni a feladatot. A kisvárdai kapitányság rendőrei több (16) lövéssel megszüntették a gázpalackban lévő nyomást. A leásott palackból a maradék gáz elégett. A belvárosi Csillag utcát a robbanásveszély miatt majdnem három órán keresztül le kellett zárni. A gáz és elektromos szolgáltatást kikapcsolták. A lakóknak el kellett hagyniuk a házaikat. A kilövés idejére az embereket biztonságos több száz méteres távolságba irányították. A tűznél és a kilövési akció során személyi sérülés nem történt.

teddybear01 2010.06.05. 16:26:44

@taser: Persze. Na de a legtöbb rendőr épp úgy nem tud lőni, mint a legtöbb közönséges ember. Hiába kéne gyakorolniuk, az a pár lövészet, amin részt kell venniük kevés.

Neoprimitív 2010.06.05. 19:37:56

@teddybear01: OFF kérdés: Ha egy rendőr (vagy katona) szeretne egy kicsit maszekban gyakorolni a lőtéren, az előírt kiképzési mennyiségen felül, akkor a lőszert magának kell állnia? Csak mert tudom, hogy az sem olcsó...

teddybear01 2010.06.05. 19:51:34

@Neoprimitív:Tudtommal igen, +lőtérhasználati díj. Ha egyáltalán engedik.
A másik lehetőség, a lövészegylet. De ott is kell fizetni a lőszert miegymást.

Kentaur67 2010.06.06. 06:48:16

Gomes 2010.06.04. 12:48:55
”A bőrnyakúak mindig előszeretettel emlegetik, hogy idősebbek, mint az Egyesült Államok, ugyanis 1775-ben, az Amerikai függetlenségi háború alatt állították fel a Continental Marines-t, amiből később szépen U.S. Marines lett. Ezért is ünneplik meg mindig november 10.-ét, mert a Kongresszus akkor döntött az alapításról.”

Ajánlott irodalom a témában: Leon Uris: A Döntés
A tengereészgyalogság megalakulásáról (a feloszlatás szélén állva a megújulásukról)szól. Én imádom Leon Urist, szinte mindent olvastam tőle, de be kell valljam, ez a legrosszabb könyve. Mintha megrendelésre írta volna (vagy csak szimplán megöregedett), de közelében nincs a többi remekművének.

Más: tudom, már írtam korábban is, csak akkor sem kaptam választ: nem vettétek tervbe a Mitla 18 eseményeinek feldolgozását? Én a regényt imádtam, de biztos vagyok benne, hogy rengeteg benne a történelmi pontatlanság, hiszen L. U: regényíró és nem hadtörténész. És maga a sztori is érdekes: a hatalma csúcsán lévő Németország legyőzhetetlen hadserege hetekig hódol az orális szex örömeinek néhány lenézett, harcra képtelennek tartott zsidóval, akik normális felszerelés nélkül bújócskát játszanak velük és időnként meglepő nagy károkat is okoznak a Wermachtnak. Igen, a Warsói Gettó történetésre gondolok. :-)

Tudom, nem kívánságműsor, de szerintem nem csak engem érdekelne a sztori.

Kentaur67 2010.06.06. 06:59:15

@Kentaur67:
OFF
Bocsanat, termeszetesen Mila 18, es Mitla szoros, csak az athuzott lengyel l betu miatt valahogy rosszul rogzult es mindig elrontom. :-(
ON

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.06.06. 18:26:28

@Neoprimitív:

Azért egy üveg bor vagy egy viszontszívesség csodákat tud tenni; nem is igazi lőkiképző az olyan, aminek nincs pár száz dugi lőszere. És nem igazi zsaru az, aki nem tud szívességet viszonozni :-)

Persze nem is kell nemtudommilyen visszaélésre gondolni: mindig akadnak olyanok (főleg a hölgyek között), aki nem akarja ellőni azt az évi pár tucatot (no és legyünk őszinték: annak aztán tényleg nincs nagyon értelme, hogy mondjuk a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ vagy a gazdasági igazgatóságok valamennyi hivatásosának kötelező legyen az évi egy-két lövészet...)

szakipeet 2010.06.06. 19:03:28

@Neoprimitív: Csak pisztollyal, puskához nem elég a sima lőtér, főleg nem, ha katona gyakorolna 12,7-essel.. Bár vannak puskához való lőterek, a nagy átütőerejű lőszereket ott sem használhatja. A lőszer beszerzése nem túl bonyesz, többet ír ki a haver lövészeten, pár doboz pedig nála marad. De az a legkevesebb, a szolgálati fegyvert nem viheted csak úgy ki. (A rendőröknél lehet, de nem tudom milyen feltételekkel hordhatja szolgálaton kívül.)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.06.06. 21:43:38

@szakipeet:

A rendőrök minden különösebb cécó nélkül maguknál tarthatják a szolgálatit, elvégre bármikor szolgálatba helyezhetik magukat, sőt: intézkedési kötelezettségük is van bűncselekmény megakadályozása, megszakítása érdekében.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.06.06. 21:59:01

Srácok, bocs az OFF-ért, de ennek is van propaganda értéke:

Kedves Kollegák, a Zasszon nevezett egy jó képpel a cider fotopályázaton. A képen egy sárga alma látható egy cideres üveg kupakjára állítva. Ha nyerünk, bedobjuk a nyereményt a következő LEMIL bulin. Itt lehet támogatni "lájkolással"

www.facebook.com/photo.php?pid=4624636&id=262519715754&fbid=396131170754

korxi 2010.06.06. 23:20:11

Az itt előjött W.E.B. Griffin témához annyit tennék hozzá, hogy én bírom az írót, azzal együtt hogy ilyen ipari mennyiségű termelékenységnek asszem szükségszerű velejárója némi sablonosság.
Ez a sablonosság amúgy az egyes szériák szereplőire igaz, mindegyikben megvan az adott alaktípus, ezeket nyugodtan ki lehetne cserlni az egyes sorozatok között.
alapvetően úgy szórakoztató, hogy érzékletesen visz végig olyan témákon is, amikről az ember nem (vagy csak véletlenül) szerez ismereteket, mint pl. a tengerészgyalogság haderőnemi kérdései, az US Army és az USAF közötti II. Vh utáni izmozások a felefegyverzett repülők felhasználását illetően, stb.
Pl. a Tengerészgyalogosok sorozatból tudtam meg, hogy az US hadsereg utolsó igazi lovassága - ahol tehát még tényleg lovak voltak - a Fülöp -szigeteken lett körbekerítve a japánok által, a lovakbból pedig fejadag lett - ezt követően a lovasságot már nem állították fel újra.

vén betyár 2010.06.07. 07:54:34

@taser: Akit érdekel a téma, a Kaliber Magazin 2010.évi februári számában /úgy tudom, hogy ügyesebbek már a net-ről is letölthetik/ a 24.oldalon található Kékesi György kiváló cikke, amelyben felvázolja a mesterlövészfegyverek kialakulásának néhány fontosabb állomását.
@korxi: Elég csak egy könyvet elolvasni, vagy beleolvasni, hogy eldöntsd tetszik-e, olvasod-e a többit.Mindenesetre olvasmányosabb, mint 6.Lenin -Összes.

Valandil 2010.06.07. 08:40:50

@tiboru: Hehe, nekem is mindig MF szerepelt a lövészeti minősítésben, pedig soha nem is lőttem.
Sőt: KMB-s ill. járőr koromban volt csak szolgálati fegyverem, nyomozóként nem. Aztán leszereléskor keresték rajtam, utána meg az MF minősítésen csodálkoztak, amikor kiderült, hogy nincs. :D

taser 2010.06.07. 11:04:44

@vén betyár:

Nem érdekel a téma. Szabad időmben nem akarok a munkával foglalkozni :)

Titus Pullo Urbino 2010.06.07. 11:48:48

Prol, gratula, jó volt.

Utazás? Kaland? Válasz: legyél tengerészgyalogos! Imerkedj meg érdekes emberekkel és öld meg őket!

theo 2010.06.07. 13:09:08

Tegnap ment a Full Metal Jacket TV2-őn...asszem nincs olyan plakát, amivel rá tudnának beszélni az USMC-be belépésre :)
www.youtube.com/watch?v=aUc62jD-G0o

teddybear01 2010.06.07. 13:14:30

@theo: Ez az őrmester még kulturált egyéniség az én volt kiképzőmhöz képest. Fűrész szakaszvezető elvtárs tudna neki pár új kifejezést tanítani az ordibáláshoz. Meg nála a nem megfelelő körletrend kifogásolása azzal kezdődött, hogy ami a kezébe került, azt kivágta az ablakon.

hazitroll 2010.06.08. 07:40:58

@tiboru: Nem katonaként, hanem bitek közt forgolódó emberként: szerintem ez így nem lehet igaz. Szerintem akkoriban ekkora számítási teljesítmény nem létezett, illetve ezt számítógéppel terveztetni nem lenne értelme, mert annyira speciálisnak tűnik a probléma - soha semmi másra nem lehet használni a megírt programot. Egyébként is, ha tisztán számítógépes tervezést használnak, csak valami evolúciós algoritmussal lehetne ilyenen dolgozni, amik mondjuk akkoriban talán már léteztek, de szerintem nem ilyenre használva. Azt mondjuk el tudom képzelni, hogy megszakértették, használtak számítógépes modellezést, és ez lett az eredménye.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.06.08. 09:08:36

@hazitroll:

Akkor fogjuk fel ezt is egyfajta katonatörténetként :-)

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.06.08. 09:15:10

@hazitroll:
@tiboru:
Szerintem lehet alapja a dolognak. Ha jól tudom, akkor már igénybe vették a számítógépeket a vadászgéptervezésben. Nyilván nem mai kompjúterek voltak, de voltak. És azt el tudom képzelni, hogy az ARMY fejesei elirigyelték az USAF sikereit, aztán mivel repülőt mégsem terveztethettek, terveztek hát sisakot. Szerintem van alapja a sztorinak.
(Itt a kommentelő virtuális fedezékbe vonul házitroll kolléga technikai elemekkel súlyosbított verbális tüzérségi tűzcsapásai elől:)

hazitroll 2010.06.08. 09:53:10

@proletair: Úgy általában teljesen igazad van. De akkor is csak segítő elem a számítógép, nem tudsz vele úgy tervezni, hogy beütöd: "Tervezz repülőt!" oszt Enter. De még egy repülőt azért "egyszerű" tervezni, mert ott egyértelmű(bb) a cél, mondjuk hogy legyen ennyi az emelőképesség, meg ennyi a légellenállás, addig egy sisaknál sokkal nehezebb ilyen ún. célfüggvényeket megadni. Saját munkahelyemen láttam három nagyon sok ezer eurós fizetésű vezető beosztású embert azon vitatkozni, hogy azon "célt", miszerint legyen könnyű a gépet arrább tolni, hogy fordítsák le számszerű értékre. Aztán bő egy óra után rájuk szólt, egy még több eurós fizetésű, hogy hagyják abba már ezt a hülyeséget, és koncentráljanak a valódi funkciókra. Szóval alapja simán lehetett, de számítógéppel én inkább tüzérségi lövedéket vagy lőfegyvert terveznék a fenti okokból.

hazitroll 2010.06.08. 09:54:08

Egyébként meg jó volt az írás, azt hiszem, ezt még nem mondtam. És csatlakoznék az előttem szólóhoz, hogy szovjet/japán/francia/magyar/bármiyl más ország plakátjai is jöhetnek ám!

stoppos76 2010.06.08. 09:56:57

@hazitroll: Meg tankot. Hisz az armynak van tankja.

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.06.08. 10:01:39

@hazitroll:
Nyilván úgy értettem, hogy nem a teljes sisakot terveztették meg, hanem megadtak pár alapértéket, (kerület, magasság, tudomisénmi), aztán dobáljon rá ki megoldásokat.
Gondolom én.
A plakátok terén először az amerikaiakat akarom kilőni, van még muníció bőven (army, navy, usaf, mercant marine, egyéb). Aztán jöhetnek a többiek.

butyko 2010.06.19. 01:43:51

@korxi: Azért voltak még más lovasegységek is...

en.wikipedia.org/wiki/Alois_Podhajsky
süti beállítások módosítása