Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) usa (54) USA (7) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

Vendégposzt - Afrikai címerek 2.0

2011.04.20. 07:30 hazitroll



A Lemilblog Házitrollja folytatja címer- és zászlótani kalandozását a fekete kontinensen. Mai posztjában is rácsodálkozhatunk Afrikára, és talán nem lesz értelemzavaró azt mondanom, hogy ez a kontinens nem is egyértelműen fekete, hanem ellenkezőleg: roppant színes…



Elöljáróban annyit szeretnék megjegyezni, hogy bár utánaolvashatnék a heraldikának, nem tettem és nem is szeretném még egy ideig, mert akkor véletlen belecsúsznék mindenféle elemezgetésekbe, és az alapötlete írásomnak a rácsodálkozás, hogy jé, mik vannak szerte a világban. Így abba sem mennék bele, hogy ezek a szó szoros értelmében címerek-e; ezen országok nemzeti jelképként használják őket, tehát fogadjuk el őket akként.

Az előző rész egyetlen megmaradt kérdése, hogy mi a fenét visel a tanzániai címer nőalakja a fején, avagy szőke-e; nos, ennek megpróbáltam utánajárni, de akárhol és akárhogy is kerestem, mindig félmeztelen tanzániai nőkre bukkantam, akik biztosan nem a címertani szaktudásuk miatt kerültek lencsevégre.

Az első rész vége felé néhány érdekesen állatos országot vettem szemügyre, folytatnám is velük, rögtön itt van például a régi szudáni címer ’56 és ’69 közöttről. Találtam olyan változatot is, amiben orrszarvú van, de nekem a borostás víziló (már csak férfiúi szolidaritásból is) jobban tetszik. A mostani címerükben egy kígyászkeselyű van, az ábrázolás pedig hasonlít a mostani egyiptomi címerre. Mindkét címer madara köthető az arab nacionalizmushoz, de ebbe nem mennék bele. Viszont ha már Egyiptom, akkor volt régen egy olyan királyság 1922 és 53 között, hogy Egyiptom és Szudán, másképp Egyiptomi királyság, harmadképp Anglia egy erősen szövetséges területe. Mindenesetre nekik is volt egy címerük, amiről mintha épp csak fellebbentenék a leplet.

Visszatérve a madarakra, illetve a korábbi poszt fegyvereire, Guinea címere is megér egy misét. Ez a kép a régi ábrázolás, a mostaniban nincs kard és puska. A csere évében halt meg Ahmed Sékou Touré, országának marxista vezére, mellesleg LENIN BÉKEDÍJAS!

Lehet, én vagyok csak túl fiatal, de nem hallottam erről a kitüntetésről.

Környékbeli mércével tulajdonképpen meg is érdemelte: ötvenezerre becsülik azok számát, akik uralma alatt – és nem kifejezetten békés körülmények között – vesztették életüket. Viszont ő volt, aki az országot a francia gyarmat pozícióból önálló állam pozícióba tette. Pánafrikai nézeteket is vallott, ami talán jobb, mintha kizárólag meggyőződéses kommunista lett volna… Néhány afrikai ország címerében megtalálható egy fekete csillag, ez a pánafrikai mozgalom szimbóluma.

Történelem és sors leginkább talán Libéria címerében jelenik meg, és mivel én Tiboruval ellentétben nem értek a heraldikához, a vexillológia szót pedig csak szótár segítségével tudom leírni, nekem kell az ilyen címer, ahol van fehér galamb a békéhez, hajó a rabszolga-visszaszállításhoz, meg eke és kapa. Felhívnám a figyelmet, hogy ez nem olyan eke, ami elé igavonó állatot lehetne befogni! Említést érdemel még a zászlójuk, ami ismétcsak egyértelműsíti, hogy ide bizony az Újvilágban felszabadított rabszolgákat küldték vissza. Amúgy zárójelben megjegyzem, hogy különösebb területi megfontolás nélkül, tehát akárhonnét érkezett a szerencsétlen gyapotföldi munkás, bizony, ide mehetett vissza. Meg azért ne feledkezzünk meg a világ második legnagyobb kereskedelmi flottájáról sem, ami Libériáé – hála az alacsony regisztrációs díjnak és az ugyancsak alacsony kötelező biztonsági szintnek.

Nadehát biztonsági szint mindenhol van, csak másként értelmezik, felénk kockázatnak mondanánk. Nyugat-Szahara például nemzetközileg nem is egy elismert állam, mégis állandó veszélyt jelentett a Dakar ralira, meg egyáltalán bármiféle békére. A Polisario Front által a területén kikiáltott Sahrawi Demokratikus Arab Köztársaságnak ilyen a címere. Engem azokra a szocialista időkből fennmaradt gyermekrajzokra emlékeztet, amikor a harckocsik csövéből virágok lógtak ki.

De térjünk vissza egy gondolat erejéig a hajókra, ilyet biztosan Titus sem látott a Dunán, igaz, ő uszályokban utazik. Amellett, hogy ebből (vagyis Gabon címeréből) süt fekete-Afrika minden része, nekem még tetszik is. Utánaolvasva viszont kiderül, hogy egy svájci profi, Louis Mühlemann tervezte,
aki Kongó címeréért is felelős. Az meg ilyen. Azért nagyon nem erőltette meg magát az elrendezést tekintve, igaz, én fele ilyet sem alkottam még sosem, szóval nem kritizálom tovább.

Nem annyira szimmetrikus, ám mosolyra fakasztó Mauritius címere, amely országra én megesküdtem volna, hogy c-vel írja a nevét, pedig magyarul nem, csak szlovákul.
A kétoldali állatok jegyében pedig következzék a szívemnek – gyomromnak – olyan kedves kardhal és a Seychelle-szigetek címere. Mellékesen megjegyzem, hogy a korábban felajánlott tizedik gyermekemre vonatkozó felajánlások közé szívesen vennék egy jubileumi kardhalas díszvacsorát a szigetek bármely éttermében.


Érdekes adalék a világ egyik legszebb (a fenntartható fejlődést maximálisan zászlajára tűző) turistacélpontjához, hogy miután 1976-ban felszabadult a brit rémuralom alól, ’77-ben már a Seychelle Szigeteki Népfront kormánya vezette az egypártrendszert. Na, szerintem a szüleimnek ekkor kellett volna emigrálnia ode, végülis akkor baráti ország voltak, én még úgy homokoztam volna a szocializmus óceánjának partján… Sajnos eszükben sem volt ilyen terv, de ezt annyira nem vetem a szemükre, különben is, hamar romlott a helyzet. ’81-ben Dél-Afrikából érkeztek ide zsoldosok egy sikertelen puccsra, ’82-ben aztán sikerült is egy helyi puccs, de azt meg tanzániai erőkkel leverték. Azért gondoljunk bele; Tanzánia úgy szól bele más országok ügyeibe, hogy a lakosság 80%-a mezőgazdaságból él, miközben az ország területének csak 4%-a művelhető. A Szovjetunió bukásával egy időben amúgy nem csak az igazi punkbandák, hanem a Seychelle Szigeteki Népfront is eltűnt a süllyesztőben.

Viszont kár lenne Afrikát csak a szép tájakért becsülni, van itt ipar is; Algériában például a címerből süt ránk. Volt francia gyarmatként nem is fűznék hozzá mást, mint a francia „soudan” szót, ami nem az országra vonatkozik, hanem az éghajlatra. A kifejezés arab eredetű, és a feketék földjét jelöli. Ezt igazából most olvastam, és a franciák gyarmati tevékenységének egy fantasztikus zászlaját sikerült hozzátársítanom: Francia Szudánét!
Egyébként ilyen zászlaja volt Malinak is, csak más színekkel.

Gondolkoztam, hogy mivel zárjam majd írásom, és a következővel akartam, ugyanis ez volt az a címer, amit megpillantva először felmerült bennem a cikk megírásának gondolata. Mozambik az a szerencsétlen ország, amely nemcsak címerében, hanem zászlajában is hordozza Mihail Kalasnyikov örökségét. Először röhögtem rajta, annyira abszurd az egész, hogy mást nem is nagyon tehet az ember. Aztán egyre többet utána olvasva, rádöbbenve, hogy az egész kontinensen mi történt; hogy a Hotel Ruanda nem is olyan elszigetelt esemény. Igazából egy széken ülve nem lehet elképzelni, milyen 25 éven keresztül polgárháborúban élni, és Mozambikban 1977 és 1992 között lényegében ez volt. Lassan ideje lenne címert váltaniuk, ahogyan azt több afrikai ország megtette, nekik még nem sikerült.

Mivel a fenti gondolat végszónak sem rossz, utószó gyanánt következzenek azon maradványok, amiket logikailag nem tudtam bekötni sehova. Kutakodásaim közepette a teljes afrikai címerkészletet átnéztem, igyekezve a történelmieket is megtalálni, rábukkantam néhány nem-országra, autonóm területre is. Következzenek ők, búcsúzva a fekete kontinenstől:
Ezzel be is fejeztük afrikai körutunkat, remélem, élvezték a kirándulást! Több kontinens nincs készenlétben, de terveim között azért szerepel címer- és zászlótani szempontból történő feltérképezésük.

52 komment

Címkék: afrika címer vendégposzt

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2011.04.20. 08:14:54

A Kingdom of Egypt and Sudan ábrával volt valami grafikai hiba. Ezt gyorsan kijavítottam. Az eredeti fájlt is meghagytam a szerveren.

Titus Pullo Urbino 2011.04.20. 09:01:14

Királyság! Nagyon szép, színes posztot írtál HT! Gratulálok! Mozambiké a legdurvább zászló, ez vitathatatlan, a Mayotte szigeti zászló meg valami gyönyörűség, egy heraldikai csoda, egy non plus ultra.

hazitroll 2011.04.20. 09:16:46

Nem is tudtam, hogy ma élesedik.
De most nem dicsérem meg a szerzőt :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.04.20. 09:29:16

@Papírzsepi:

Á, köszi!

@hazitroll:

Bocs, úgy emlékeztem, hogy szóltam... Hiába, a kor :-(

juditmanó 2011.04.20. 09:30:01

Trollom, lenyűgöző vagy!
Nem is tudom eldönteni, melyik címer döbbentet meg jobban, a languszták, homárok, vagy a hétfejű sárkányok/hidrák alkalmazása. Dobogós még nálam a feketpárducos, ill. a szép színes Seychelle- szigeteki címer :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.04.20. 09:33:58

Felhívom a figyelmet a mauritiusi címer egyik pajzstartó állatára: ő az egykorvolt dodó :-)

hazitroll 2011.04.20. 09:38:32

Egyúttal ismétcsak Zsuzitroll értő szemű, értelemzavaró szóvirágokat egyszerűsítő átolvasását szeretném megköszönni.

hazitroll 2011.04.20. 09:39:22

@juditmanó: Seychelle nálam is ütött, de főleg a Népfront-kormánnyal meg tanzániai felszabadító csapataival.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2011.04.20. 10:05:16

Érdekes párhuzam fedezhető fel az egykor volt Egyiptomi Királyság és a mostani Szerb Köztársaság valamikori királyságra hajazó fellebbentős címere közt. A kompozíció a megszólalásig azonos :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.04.20. 10:05:46

És hogy egy kis militaryt is csempésszünk a témába: 1976 óta Mayotte-on állomásozik a Francia Idegenlégió legkisebb (önálló műveletekre alkalmas) egysége, a megerősített század nagyságú DLEM (Le Détachement de Légion Étrangère de Mayotte).

Sajnos csak franciául:

dlem.legion-etrangere.com/

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2011.04.20. 10:15:59

Az algériai címer közepén a kéz aminek 3 középső ujját látjuk csak (a szélső ujjak kifelé hajolnak és itt takarásban vannak) az a "Fatime" jelkép, ami a termékenységet szimbolizálja. Az arab nők előszeretettel hordják a nyakukban.

juditmanó 2011.04.20. 10:31:33

@Zig Zag: Én úgy tudtam, hogy a Hamsa,(Fatima keze)a szemmelverés meg a rossz szellemek ellen véd. A termékenységi jelkép új volt. Ki szokták nagyban is függeszteni üzletekre, autókban a tükörre, hogy védelmet adjon.

teddybear01 2011.04.20. 10:42:06

@hazitroll: A Lenin békedíj(eredetileg Sztálin-békedíj) elég illusztris díjazottakkal dicsekedhet. Bár szerintem sokan megérdemelték, de sok olyan is megkapta, aki kizárólag protokoll okokból kaphatták meg. A békéhez nem igazán volt közük.
hu.wikipedia.org/wiki/Nemzetk%C3%B6zi_Lenin-b%C3%A9ked%C3%ADj

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2011.04.20. 10:49:21

@juditmanó: Emlékezetből írtam - nyilván azért, mert én termékenység-orientált vagyok :) Szóval, valószínű, hogy neked van igazad.

hazitroll 2011.04.20. 11:15:47

@juditmanó: Ha már kéztartás. Metálkoncerteken előszeretettel alkalmazott ökölbe szorított kézből mutató- és kisujj feltartó kéztartás (sátánvilla) Dio szerint áldást jelent, és ő a nagymamájától tanulta, aki nem metálos volt, de olasz, és ezzel űzte el a gonoszt.
Viszont egyelőre még nem találkoztam olyan címerrel, amiben megjelenne.

hazitroll 2011.04.20. 11:20:16

@teddybear01: Azért a Sztálin békedíjnak már a neve is meredek...

juditmanó 2011.04.20. 11:41:17

@hazitroll: Igazad lehet, én is láttam már ilyet, főleg olasz filmekben, rontáselhárításra :)

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2011.04.20. 11:50:54

ha valaki megkérdezett volna, hogy hány afrikai címerben van latin szöveg, azt mondtam volna, hogy a nagy számok törvénye miatt lesz egy. ehhez képest csak ide van vagy három betéve.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2011.04.20. 11:52:51

@hazitroll: ja, kéne egy "Adolf Hitler Diszkrimináció-ellenes Harcért Érdemérem" is :)

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2011.04.20. 12:18:53

@milliliteratura: persze, meg "Kim Dzsong Il - a Szabad Sajtóért Díj"... szerintem elég sok ilyet össze lehetne dobni. Nekem is megindult a fantáziám, de ez elég messze van az afrikai címerektől.

Machaerophorus (Zoli) · http://usbayonet.blog.hu 2011.04.20. 12:35:15

Komolyan remek munka a poszt! Néhány címer meg elég vicces, kb. poháralátétnek, vagy sörcímkének nézném... :) Tudom, bennem lesz a hiba! Folytatását is várjuk majd!

paranoid T.R. marcipan 2011.04.20. 12:46:06

Amennyiben a Seychelle-szigeteken bekövetkezik a díszvacsora, figyelj oda, hogy a díszvendég nem szerénykedik, és komoly társaságot visz magával. és gondolj közben intenzíven rám :))

A szudán többféle jelentése akkor igazán vicces, ha az afrikai népvándorlásról olvasol, és a második mondat után már lövésed sincs, hogy az adott csoportot a térkép melyik részén kellene keresni. Egy darabig próbálod megérteni, aztán inkább feladod és ellapozol a hottentottás részhez röhögni :)

rudai gyerek 2011.04.20. 12:59:43

Gratulálok! Ez legalább olyan jó (ha nem jobb) lett, mint az előző!

A Gabon címerében szereplő nagymacskák olyanok, mintha sót nyeltek volna, és most próbálnák kiköpni...:-)

A mozambiki címer meg tényleg nem semmi.

Remélem, hogy szépen sorban következnek majd a kontinensek!

Még egyszer gratula!

tucano 2011.04.20. 13:31:11

Azért nagyon szép címerek ezek! Van vhol a neten az afrikai uralkodók fotósorozat, elég sokat elárul. Mozambikról meg érdemes tudni, hogy szakadatlan vérontás folyt évszázadokon át. Portugálok, angolok és németek zúztak benne igen kemény eszközökkel. Majd 1961-től 75-ig függetlenségi háború, utána a RRENAMO és a FRELIMO közti polgárháború. Mozambik egyébként szívfájdítóan gyönyörű hely. Ez meg portugálosoknak frelimo választási reklám, érdekes, hogy kimaradt belőle a párszázezer kiherélt és levágott lábú kisfiú (illetve már fiatal felnőtt)
www.youtube.com/watch?v=IcPH6AKI72E
Aztán patkányokat az aknamezőkre: www.youtube.com/watch?v=B1jrbr4JMHk
Ez meg dj Sdunkero, aki az afro popipar minden kliséjét sikeresen(?) alkalmazza, de jó ebéd utáni minisziesztához:
www.youtube.com/watch?v=7YCheuAFCDE

teddybear01 2011.04.20. 13:47:05

@juditmanó: Azért ne nagyon mutogasd olasz férfinak, mert konnyen kaphatsz egy oltári nagy pofont!
A délvidéken ez annyit jelent: Felszarvaztak!
Láttam már kosárrá dagadt fejjel ordító olaszt egy ilyen bemutatás után...

Kullancs1983 2011.04.20. 14:01:34

Ha már a Mayott-ot meg a dodót lelőtték előttem (a dodó amúgy még címeren is röhejesen néz ki, valami fantasztikus) akkor az unite/travail/progres/justice kombinációt szeretném megemlíteni, mely úgy látom valamilyen formában siznte minden afrikai állam címerében ott kell hogy legyen... És hogy kukacoskodjak is: Melilla egy sziget? Nem a város címere az? (Marokkóba ékelt spanyol terület, ott meg a Spanyol Légió katonái állomásoznak, hogy valami militarista vonatkozása is legyen..:D)

juditmanó 2011.04.20. 14:36:49

@teddybear01: én amúgy sem mutogatok :)))) (vagy csak ritkán)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2011.04.20. 14:40:53

Az a Francia-Szudános zászlón levő pálcikaember mit akar ábrázolni? Így néznek ki a helyiek, amikor átmegy rajtuk egy francia teherautó, vagy mi?

tucano 2011.04.20. 14:59:35

@Kullancs1983: Ott történt a Bibliába illő történet, hogy egy kecskepásztor miatt majdnem háborúzott Spanyolország, meg Marokkó, talán 2002-ben?

hazitroll 2011.04.20. 16:59:38

@szs.: Kicsit a wikipedián túlról az Encyclopedia Britannica ezt mondja (töredékesen, sajnos nem vagyok regisztrálva oda): "kanaga, originated with the Dogon people of Mali and was given modern meaning by the Negritude movement of West African and Caribbean intellectuals." Alapvetően tehát néprajzi eredetű. Amikor táncolnak, hogy az őseikkel egyesüljenek, akkor (is) hordják, ötévente tartott Dama-rituálén. www.vanishingculturesphotography.com/p847868931/hE00B292#he00b292

tudi 2011.04.20. 17:19:11

Érdekes címerek azért szinte mindegyikre igaz, hogy a címerben megfogalmazott latin, vagy más nyelvű nemes célokból egy sem vált valóra.

SchA · http://katpol.blog.hu 2011.04.20. 18:17:30

Az algériai címerből még szép h süt a szocreál ipari életérzés, mert a felirat szerint ők népi demokratikus köztársaság.

(és a demokrácia és a népi demokrácia olyan viszonyban vannak egymással, mint a zubbony és a kényszerzubbony)

hazitroll 2011.04.20. 21:06:01

@paranoid T.R. marcipan: Jó, majd kérek egy marcipándesszertet, és erősen rád gondolok :P

Jani2 2011.04.20. 21:48:51

Bonyolult, és érdekes világba vezettél el. Köszi.

Igen, ott vagyun mi magyarok is a csodaszarvassal.

Újra miénk Mauritius. Mármit félig, mert a dodo madár figyel (Fidel)
Csak azt nem értem, hogy a szar-vasunkon mit keres a piros színú fogasléc.
hu.wikipedia.org/wiki/Fogasl%C3%A9c

Ráadásul a madáré egyenesebbnek látszik. SZVSZ mi alakíthatóak vagyunk az adott helyzethez.

A "Francia Szudánét & Mali" címer sima IQ teszt.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.04.21. 07:46:05

Gratula, olvasom, csak alig bírok kommentelni. Nekem Libéria tetszik, olyan békés címer, nem hemzseg benne semmi, nem nagyzol. :) Szegény Mozambik, hát nem egy szerencsés ország eddig. De én is azt hallottam, hogy bele lehet szeretni.
És ez a sok latin szöveg - na jó, lehet, hogy nem sok ... Nem is tudom ...
Melilla szövege nem semmi. Én azért nem mennék ilyen messzire :P

rudai gyerek 2011.04.21. 10:29:20

@Gloria Mundi: Szerintem Libéria maga egy különleges ország, már csak a története miatt is (hiszen a gyarmatosítás időszakában Abesszínia mellett az egyetlen független ország volt Afrikában).

Kismy 2011.04.21. 12:11:44

HT, ez remek, színes, érdekes! grat!

a Seychelles-szigetek lakói sajnos nem nagyon dolgoztak meg a béketábor megbecsüléséért, úgyhogy HT, én a helyedben nem problémáznék, hogy szüleid nem költöztek oda :) a sztori szerint amikor a nyugati imperialisták bojkottálták a moszkvai olimpiát, a szervezők mindenáron bizonyítani akarták, hogy hozzájuk is rengeteg ország érkezik, megmutatva a béketábor és a fejlődő szocializmus erejét. ennek érdekében meghívták az olimpiára a Seychelle-szigeteket is, akik nagy nehezen össze is szedtek pár embert - franc se tudja, milyen sportágból, gondolom uis a gyöngyhalászat akkor még nem volt olimpiai sportág. tartózkodtak is Moszkvában vagy két napot, mert miután a megnyitó ünnepség éjszakáján a teljes csapat testületileg megerőszakolta a kisérő lánykát, elvtársak és béketábor ide vagy oda, szépen hazazsuppolták őket...

tucano 2011.04.21. 16:14:44

@Kismy: hááát, annyira azért nem rossz hely az, aránylag az időjárása is veszélytelen. De ha valaki mégiscsak lemondana Seychelles-ről, akkor még mindig ott van Réunion:
www.youtube.com/watch?v=Y4aSjlVNW5Q&feature=related

nagyon rendben van szörfözni, meg tisztességes bért fizetnek mindenkinek aki ért valamihez/hajlandó dolgozni. Mondjuk rohadt sok a cápa, és nincs annyi offshore bank, mint Seychelles-en, viszont negyed annyiba kerül minden.

hazitroll 2011.04.21. 22:25:59

@tucano: Így lefekvéshez csak az utolsót néztem meg, hát... Értem én, hogy a vad Afrika közepén kurva nehéz hitelesen énekelni a skandináv erdőségekben süvöltő jeges szélről, meg amúgy sem norvég black metalt vártam - bár végsősoron fekete ez is - de azért érdekelne, hogy
a, mit keres a gitár a képen, amikor én egy fia riffet nem fedeztem fel a zenében
b, én vagyok a hülye, hogy Fekete Pákót értékelni kezdtem a harmadik perc táján
Egyébként köszönöm a hangulati kiegészítést Mozambikhoz!

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.04.22. 00:18:39

@tucano:

Réunion a Francia Köztársaság elidegeníthetetlen és szerves része!

Réunion ősi francia föld!

El a kezekkel Réunionról!

Réunion nem lesz az angolszászok lábtörlője!

Asterix és Réunion kéz a kézben jár!

(Önök a Lemilblog frankofil adását hallották)

És nem utolsósorban: Réunion szigete a Frenchelon (a francia Echelon) egyik jelentős bázisa és átjátszó-állomása...

Bélabáttya (törölt) 2011.04.22. 06:13:19

Csak érintőlegesen kapcsolódik a poszthoz Mali címerének sanyarú sorsa.
Szegény címer elkallódott... Pár éve egy prospektushoz lett voln rá szükség, de nyoma sem volt sehol. Hosszan keresgélték a neten, csevegtek mindenféle Mali konzulátussal, azok a maguk külügyminisztériumával, de tudtak adni nyomdai minőségben használható darabot.
A magyar grafikus végül megunta a vergődést, rajzolt egyet, és azt használta a kiadványhoz.
Ami persze eljutott mali illetékesekhez is, azok meg rácsaptak, elkérték, és onnantól kezdve volt jó minőségű, szabadon hozzáférhető, elektronikusan elérhető címere az országnak...
Azóta faragtak másikat...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.04.22. 09:07:33

@Bélabáttya:

Cserébe azt kellett volna kérni, hogy a keselyűt cseréljék le mondjuk turulra :-)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.04.22. 09:08:32

@tiboru:

Amúgy sajátos ízlésre vall a mali heraldikusok részéről, hogy egy dögevőt tesznek be a nemzeti címerbe...

Kullancs1983 2011.04.22. 10:15:02

@tiboru: Afrikában néhol afféle szent állatnak tartják a keselyűket, merthogy eltakarítják a dögöket, vagy épp azok viszik fel a halottak lelkét a túlvilágra. Bár ez a második lehet hogy dél-amerikai hiedelem?

rudai gyerek 2011.04.22. 11:22:29

@tiboru: És a francia Echelonról mikor lesz poszt? :-)

xstranger 2011.04.22. 12:22:51

@rudai gyerek: Mar kesz van, atkuldjem SMSben?

xstranger 2011.04.22. 12:25:49

@Bélabáttya: pontosan milyen okbol lehet szukseg Mali cimerere egy prospektushoz?

xstranger 2011.04.22. 12:26:55

@Bélabáttya: pontosan milyen okbol lehet szukseg Mali cimerere egy prospektushoz?

Bélabáttya (törölt) 2011.04.22. 12:45:15

@xstranger: Hát, erről fogalmam sincs. Ahogy a prosi, vagy esetleg egyéb kiadvány pontos mibenléntéről sem. Gondolom, mali főmókusok által is ismert kiadvány lehetett, ha később átvették a kész címert.
Azt tudom, hogy hosszasan keresgélték a neten, levelezgettek mindenféle mali hivatallal, és engem is megtaláltak, nem tudnék-e valahonnan mali címert keríteni? Aztán megoldották „okosba”, a neten talált kis jpg-ek, gifek alapján újrarajzolva.

tucano 2011.04.22. 19:39:37

@hazitroll: Akkor pontosan megérezted Mozambikot:)

zum trucc 2011.04.24. 16:41:47

@SchA: A duma eredetileg: a "demokráciát" és a "szocialista demokráciát" állítja szembe. Miszerint a "szocialista" szó a fosztóképző. Copyright: Lengyel László.
süti beállítások módosítása