Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) USA (7) usa (54) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

F/X – Trükkös Gyakorlat

2011.05.02. 08:00 Papírzsepi

A Molnibalge által küldött videón amerikai katonák nyomulnak előre házak és romok között. Robbanások hangja hallatszik, füst terjeng és égett szag. Lövések dördülése keveredik a vérben fetrengő sebesültek ordításával. Az előre törő katonák lassan haladnak, mivel nem tudhatják, hogy mi vár rájuk a következő lépésnél. Háború. Tipikus kép, melyhez hasonlót a híradóban szoktunk látni az iraki és afganisztáni eseményekről.
 
Ám ezúttal a látszat csal.
 
Amit a videón látunk, mindössze csak egy gyakorlat. Viszont egy nagyon élethű gyakorlat.
 
Aki ismeri a Varsói Szerződés támadási doktrínáját, az tudja: az egész a mennyiségre épült. Ugyan a telepített atom-aknazár elég nagy veszteséget okozott volna az előretörő egységeknek, de a nagy mennyiség miatt előbb-utóbb valaki csak elérte volna a célt. A többi meg járulékos veszteség…
Ugyanakkor más országokban nem így gondolkoznak. Itt a hullazsákok jelentős mértékű használata a politikusok népszerűségének gyors amortizációját okozhatja, így ezeken a vidékeken a mennyiség helyett inkább a minőség kapta a fő hangsúlyt. Ez pedig vonatkozik a korszerű technikai eszközökön kívül a katonák képzettségére is.
Gondolom, senkit sem kell meggyőznöm a kiképzés és a gyakorlatok fontosságáról. Igen nagyban növeli a sikeres bevetés esélyeit, ha a katona testi-fizikai állapota megfelelő, és pontosan tudja, hogy mit kell csinálnia (ha van is mivel, az külön előny). Ám a kérdésnek van még egy érdekes - és igen lényeges - oldala: az emberi pszichológia.
A gyakorlatoknak pont az az egyik lényegi eleme, hogy a katona úgy tudja begyakorolni a teendőket, hogy közben biztonságban van. A hibázás nem végzetes, akit lelőnek, az nem hal meg. Ám pont ez a vitathatatlan előny egyben a legnagyobb hátrány is: egészen más ugyanis az emberi reakció éles helyzetben, amikor megvan a meghalás esélye, mint egy biztonságos gyakorlatnál. Az is fontos különbség, hogy az éles bevetés idegen országban, idegen környezetben történik. Ez ismeretlen terep, ahol a katonának kezdetben még nincs meg a rutinja, nincsenek meg a bevált eszközei, ökölszabályai. Nem is beszélve a rá nehezedő pszichikai nyomásról. Ezért várhatóan nagyon másképp fog viselkedni: legtöbb esetben a kritikus pillanatban nem tesz semmit (leblokkol), vagy a tanult viselkedés helyett ösztönösen cselekszik; egyik sem az életben maradás záloga.
Amúgy akinek van ilyen tapasztalata, igazolhatja: nagyon más igazi embert lelőni, mint egy céltáblát. Az I. Világháború végén készült egy statisztika, miszerint a katonáknak csak mintegy tizede lőtt le ténylegesen valakit. Csak ennyi volt "gyárilag" alkalmas gyilkolásra. Pont ugyanez az arány igaz az átlagos lakosság esetében is. Ezzel a hatásfokkal viszont kevés értelme van őket harcba küldeni, tehát nagyobb hangsúlyt kellett helyezni a kiképzésre.
Szerencsére van megoldás: ha sikerül a szituációt - a vele járó erőteljes és hosszú időn át tartó ingerekkel és stresszel együtt - "szokásos" környezetté tenni a katona számára, akkor a sokk elmarad, és a katona ilyen esetben is a helyzet ura maradhat. Ehhez elég annyi, ha a gyakorlat kellő ideig tart ÉS egy bizonyos szintnél élethűbb. Az emberi agy ezután már hozzáteszi a belső reakciókat és kezdődhet az új szituáció megszokása. A kulcs itt a „bizonyos szintnél élethűbb”, és ezzel el is érkeztünk az ultra-élethű gyakorlatok kérdéséhez.
Az ideális megoldást már ismerjük: gondoljunk csak akár a StarTrek Holofedélzetére, vagy akár a Mátrix kiképzőszoftverére (bár ez utóbbi más okok miatt is drasztikusan rövidíteni tudná a kiképzési időt…). Ám ezek még nem állnak igazán készen a feladatra. De ez nem jelenti azt, hogy az élethű szimuláció technológiája ne létezne már ma is; csak általában nem az életben, sokkal inkább a filmvásznon szoktunk találkozni vele. Nem véletlen tehát, hogy mostanában filmtrükkös csapatok és cégek sietnek a - hazainál pénzügyileg icipicit jobban ellátott - hadseregek segítségére. Lássuk tehát, hogyan lehet felturbózni a gyakorlatokat!
 

Először is szükség van egy helyszínre. Nem célszerű ezeket a gyakorlatokat eleve valamelyik háborúval jobban ellátott országba telepíteni pusztán csak azért, mert ott már megvannak a szükséges romok és az épületek kinézete is jobban megfelel a célnak. Inkább egy megszokott kiképzőbázist kellene átalakítani. Nos, ezzel semmi gond nincs. A küldetéshez illeszkedő épületek mesterségesen is létrehozhatók, mégpedig ott, ahol a megrendelő csak akarja, és olyat, amilyet csak akar. Ráadásul mindezt gyorsan, hatékonyan és egyszerűen, közönséges konténerekből kiindulva.  [Told az egeret a képre, hogy lásd a kép mögött a valóságot!] 

A konténer-házak oda telepíthetők, ahová csak a szükséges. Némi felületkezeléssel, festéssel és dekorációval olyan falu, kisváros, ellenőrző pont, vagy akár egészen komplex épület építhető belőlük, amilyet csak a gyakorlat igényel. A díszlet-épületek kívülről is rendkívül élethűek, de belülről is profin be vannak rendezve. Így az épület (amúgy alakromosan zárható) ajtaját átlépve sem romlik az illúzió. Természetesen megválasztható, hogy kő, tégla, beton, vagy vályog legyen-e az épület „alapanyaga”, de ha kell, még a golyónyomokat, graffitiket is egészen élethűen felfestik az épület falára. Fa és hungarocell idomok segítségével akár igen bonyolult és látványos épületeket is fel tudnak húzni, például templomokat, minareteket, műemlékeket.

Külön érdemes kiemelni a speciális építmény-fajtákat, mint például a hajók fedélzete, valamint külső és belső terei, ahol létrákkal, szűk nyílásokkal, acél vízzáró ajtókkal és egyéb specialitásokkal is találkozhatnak az oda látogató katonák. Vannak továbbá kifejezetten épületen belüli harc gyakorlására szolgáló komplex épületek is, melyek bonyolult alaprajzú, többszintes irodákat, raktárakat, ipari létesítményeket is mintázhatnak. Természetesen ezek is úgy vannak kialakítva, hogy a szimulált akció menete a szűk terek dacára folyamatosan követhető legyen a kiképzők számára - mégpedig a valósághűség romlása nélkül. Az ilyeneket elsősorban rendőri egységek, kommandósok használják nagy szeretettel.

Természetesen az épületeken kívül szükség van egy sor további építményre és dekorációs elemre is: betonfalakra (persze nem teljesen betonból), útakadályokra, és mindenféle romokra. Lakott településen kirakodó vásárok, az utcára kitett székek és asztalok is vannak, és persze rengeteg felirat - praktikusan a szimulált ország nyelvén. Ezeket mind művészi gonddal készítik el. Készítenek piacot, ellenőrzőpontot, romokat és roncsokat. Amire csak szükség van az összhatás javításához vagy a kiképzéshez.

   

Érdemes például megcsodálni a képen látható gyümölcsöket. Gyönyörűek – ám a látszat itt is csal. Ezek íznélkülisége, eltarthatósága és szépsége még a hipermarketekben télen kapható primőr gyümölcsökön is túltesz. Ezek ugyanis tényleg műanyagból vannak (tehát nem, nem bio). Ugyanígy készíthetnek húst, halat, vagy bármi mást is. Ma már nem különösebben újdonság a 3D printer, mely műanyagból nyomtat ki akármilyen alakú tárgyat, percek alatt. Ezzel aztán szinte bármi leutánozható, amire csak szükség van. A gyümölcsökön és húsárun kívül tetszőleges ország tetszőleges fegyverei, pokolgépek, kábítószer, csempészholmi, vagy bármi - amire csak a gyakorlat élethűségéhez szükség van. Még komplett, felfegyverzett, ember-formájú bábuk is gyárthatók, melyek az unalmas céltáblák helyett állnak helyt, a lelövésükre várva.

Persze a szimulált helyet be is kell népesíteni. Szükség van például helyi lakosságra. Ezeket értelemszerűen színészek alakítják, akik megfelelő ruhákat viselnek, a szimulált ország szokásait követik, és persze kellően egzotikus nyelven beszélnek (jellemzően nem magyarul - annak ellenére, hogy az „egzotikus nyelv” szerepére a hollywoodi filmeken gyakran pont a magyart használják. Fel tudtok sorolni pár példát?). Az egész persze bizonyos szituációk gyakorlására van kitalálva, tehát a szépen felépített környezetben a színészek bizony előre megírt forgatókönyvek szerint dolgoznak. Az öngyilkos merénylőtől kezdve a tömegverekedésig (focimeccs...) bármi utánozható, és így a katonák és a civil lakosság kapcsolatából eredő problémákat is ki lehet gyakorolni.

Persze egy háborúban nem csak civil lakosság van, gyakran előfordul ellenséges haderő is. A gyakorlat során ezeket is szimulálni kell, szükség van tehát egy ezt a szerepet játszó csapatra is. Itt viszont normál színészek és statiszták nem alkalmazhatóak, mivel a műveletek során gyakran katonaként is kell viselkedniük. Célszerűen a ellenséget alakító csoport tehát igazi (kiképzett) katonákból áll, akiket nem ritkán éppen a szimulált országból importálnak egy vendégszereplés erejéig. Így az egyenruhájuk, fegyvereik, harcmodoruk is igen élethű. Habár ők is a gyakorlat forgatókönyvét követik, azért megvan a szükséges szabadsági fokuk.

Ha már szóba került: persze fegyverek is kellenek. Ma már piacon bárki vásárolhat olyan paint-ball puskákat, melyek külsőre és használatra megszólalásig hasonlítanak valamely igazi kézifegyverre - csak persze festéket lövöldöznek. A legnépszerűbb gépkarabélyoknak, puskáknak mind-mind van ilyen verziója. Alternatívaként használnak olyan fegyvereket is, melyek (illő csattogás, és külsőségek között) csak lézersugarakat lövöldöznek - ekkor a katonák olyan fényérzékelős ruhákban gyakorlatoznak, melyek jelzik a találatot.

Persze az igazi élethűség érdekében pirotechnikát is bevetnek. A filmtrükkök tárháza ma már elég széles: a standard lövések és lövedék-becsapódások utánzása (akár élő emberen is, fröccsenő művérrel!) rutin-alaptechnikának számít. De ugyanígy nem gond gránátvetők, rakétavetők, illetve pokolgépek robbanásának meglehetősen jó utánzása. Messziről az ilyen robbanás úgy néz ki, mintha szegény katonatárs cafatokra robbant volna, ám a valóságban erről persze szó sincs. Az egésznek nagyobb a hangja és füstje, mint a tényleges romboló hatása; ám ettől még ott és akkor, a többi körítéssel együtt már kellően ijesztő. Pirotechnikát és színházi megoldásokat használnak természetesen a füst, a bűz, és a „nemzetközi” háttérhangok (robbanás, lövés, sivítás, stb.) utánzására is. 

Itt érdemes említést tenni egy igencsak húsbavágó kérdésről. Mégpedig szó szerint: a háborús sérülések kezelése, a gyors elsősegély, a gyors kimentés a harcmezőről élet-halál kérdés, nem árt tehát ezeket is gyakorolni. Szükség van tehát kellően élethű harcéri sérülésekre. Nos, aki látott már zombis filmet (mostanság divat!), eléggé jó képet alkothat, hogy egy maszkmester manapság mire képes. Gyakorlatilag bármilyen sebesülés lemásolható, mégpedig nem is akármilyen szinten! A testre szerelhető műsérülések nem csak rendkívül élethűek, de az életmentés folyamata is gyakorolható rajtuk (Vérzés, elszorítás, intubálás, injekció, stb..) Mesterséges vértócsa, golyó ütötte seb, égési sérülés; a vizuális sokkhatáson és az alapvető fogások gyakorlásán kívül egyes készletek még arra is képesek, hogy kiértékeljék az elvégzett beavatkozás hatásosságát.

Ezzel nagymértékben segíteni tudják a szanitécek és orvosok kiképzését, de az átlagos baka is elsajátíthatja az alapvető életmentő technikákat.
Csak egy megjegyzés: a robbanás által letépett lábak szimulálásához eleve ilyen adottságokkal rendelkező színészt kérnek fel, majd optikailag tuningolják a látványt.
Amúgy a sérülteket alakító színészek pontosan tisztában vannak azzal, hogy milyen járulékos tüneteket (fájdalom, sokk, izomgörcs, stb.) okozna az igazi sérülés, így ezeket hitelesen elő is adják - hisz a valós harctéren is ugyanígy nehezítené az intézkedést az üvöltés, vergődés.  
 

Ma már azért a legtöbb helyen járművek is vannak, tehát ezeket is szimulálni kell. Főleg akkor, ha ezeknek valamiért fontos szerep jut. Mondjuk egy közúti ellenőrzőpont szimulálásakor igencsak célszerű, ha nem csak pár brummogó ember alakítja az áttörni készülő kocsit (mint ahogy itt volt már ilyesmire példa). Persze a jármű is utánzat. A forgatókönyv szerinti kocsi kasztniját egy önjáró, páncélozott, távirányítású alapegységre szerelik fel, így válik mobillá, ha nem is a saját kerekein gurulva.  Ettől kezdve az eredmény már úgy néz ki, mint egy igazi személyautó vagy épp teherautó, és úgy is viselkedik. Élő emberek és bábok is beültethetők; bár ha a gyakorlat keretein belül a jármű szétlövését kell gyakorolni, akkor ez utóbbi az etikusabb megoldás.

A járművek terén említést érdemelnek még a repülőgépek és helikopterek. A helikopternél a gyors és biztonságos, földet érés nélküli járműelhagyást lehet gyakorolni, torony oldalára szerelt utánzattal. Ez főleg hajóknál fontos.

Az - amúgy polgári - repülőgépeket pedig telerakják katonai műszerekkel, melyekkel az elektronikus felderítés gyakorlásán kívül  az események is jobban követhetők - főleg éjszakai gyakorlatoknál.

 
Az ultra-realisztikus gyakorlatoknak van még egy előnye: megkönnyíti a harceszközök és azok használatának optimalizálását. A helyszínen rendelkezésre áll megfelelő egyedi gyártástechnológia a harceszközök (pl. csapatszállítók) kisebb módosításához, és mindjárt ki is lehet próbálni a változtatás eredményét. Itt jellemzően egyszerűbb módosításokról van szó, de háborúban is igaz: az ördög a részletekben álcázta magát, tehát sokat lehet nyerni vagy veszteni egy-egy apróságon.
Persze az eddigieken kívül a technika teljesen rendeltetésszerűen is felhasználható: nem kell igaziból lemészárolni 20-30 embert csak azért, hogy az esti híradóban élethű, és kellően hatásos képsorokat tudjanak leadni egy váratlan terrortámadásról; az egész szimulálható is. Amúgy sok háborúban használtak utólag forgatott (és hát.... esetleg egy kicsit kozmetikázott) jeleneteket tudósítási és propaganda-célokra, de az ilyen képsorok a katonai vezetés meggyőzésénél is ugyanilyen hasznosak. 
 

 
Molnibalage videója itt érhető el.
 

 

59 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.05.02. 09:07:06

Nagyon érdekes poszt, csak úgy belegondoltam, h mi mindent lenne még jó szimulálni így, mielőtt élesben megy ... Nem katonai dolgokat is. :) Akkor az ember nem követne el annyi hülyeséget az életében, felállhatna, h játék volt, most próbáljuk jobban csinálni. De igen drága mulatság lenne.
Még az is felvetődik, h ha egy katona ilyen szimulációs dologban edződik, éles helyzetben nem lesz-e az az érzése, h valójában ez sem igazi ... A fikció és a valóság nagyon össze tud keveredni az ember agyában.

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2011.05.02. 09:13:39

@Gloria Mundi: Hát igen. Nekem is volna pár ötletem, hogy miket kéne leszimulálni az éles dolog előtt. Mondjuk egy politikai választást, egy házasságot, egy főnöki kinevezést...
Amúgy a másik felvetésed is helyt áll: amikor sokat játszok autóversenyes játékkal, vagy elmegyek a haverokkal gokartozni, utána a személyautót is kicsit máshogy vezetem....

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.05.02. 09:27:53

@JoeP:

:-)))

Csak nem azt akarod mondani, hogy amikor pár órán belül az amerikaiak bemutatják Oszama golyók által kilyuggatott testét, a trükkmestereknek is hálával adózhatunk?

konteo.freeblog.hu/archives/2011/05/02/Villamkonteo_20_-_Oszama_halott/

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2011.05.02. 09:42:46

@tiboru: ez már a harmadik olyan posztom, aminek hirtelen valamilyen (közvetett) napi aktualitása lesz. Kezdek aggódni a következő témámmal kapcsolatban...

Viktor-a-konyhában · http://viktorakonyhaban.blog.hu 2011.05.02. 10:02:54

tizenpár éve, amikor a délszláv háborúba készültek, Magyarországról is toboroztak egyetemistákat, akik többször jártak Németországban és az USA-ban is, és a fent leírt szituációs játékokban játszottak hol szerb menekültet, hol mittoménmit.

vén betyár 2011.05.02. 10:11:31

"a csapat korábban többször is elpróbálta az egész műveletet."
Idézet innen:
index.hu/kulfold/2011/05/02/fejloves_vegzett_bin_ladennel/

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.05.02. 10:17:26

Próbáltam utánanézni, de nem sikerült megtudnom, hogy melyik különleges csapat az elkövető. Seal's, Delta Force, mások?

Tudja valaki?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.05.02. 10:18:50

@Papírzsepi:

Kéne egy poszt arról, hogy egy rendvédelmi-hadtörténeti érdekességekkel foglalkozó blog egyik alapító atyja megnyerte a lottó ötöst.

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2011.05.02. 10:20:59

@tiboru: jó. És akkor azt is bele kellene írni, hogy ezután Zig Zag az összes szerkesztőt meghívja a pénzéből egy hónapra a Kanári-szigetekre.... :-)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.05.02. 10:25:36

Ó, nem hittem volna, hogy ebből ilyen poszt lesz. Nájsz. :)

Jó ötlet volt a zanzásítás.

Ettől függetlenül az eredeti hosszú videóhoz a HTKA-s csapattal fog magyar felirat készülni. Hogy mikorra, arról lövésem sincs, de majd ideposzotolom.

Ha az a projekt sikeres, akkor bizony nem kizárt, hogy más videóhoz is fogok magyar feliratot csinálni. (Fennáll a veszély, hogy csak a lényeget fordítom le itt-ott, mert mindent én sem hallok rendesen, ezért lefordítani sem tudom.)

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2011.05.02. 10:34:29

@Papírzsepi: A telitalálatos lottószelvényről nem akarsz írni?:D Viccen kívül ismét remek poszt lett, köszönet érte.

Ghery88 · http://omagyar.blog.hu/ 2011.05.02. 10:35:29

@Ghery88: Hát ilyet, megelőztek a gondolattal:)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.05.02. 10:40:45

@Papírzsepi:

Ööö, Zig Zag nagy tisztelője vagyok amúgy, de én egy másik alapító atyára gondoltam :-)

sztupi 2011.05.02. 12:00:08

@tiboru: Vajon ki is lehet a másik AA ??
Hmm nincs semmi ötletem :-). Így bukik a lottó ötös...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.05.02. 12:08:26

@tiboru:

Na, most hallom, hogy a USMC volt...

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2011.05.02. 12:11:53

@tiboru: szerintem a posztban említett trükkmestereknek nem okozna gondot összedobni egy nyertes lottószelvényt. Nem biztos, hogy a Szerencsejáték zrt ki is fizetné, de a szituációt (öröm, lelkesedés, vásárlási láz, stb..) ettől még jól lehet rajta gyakorolni....

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2011.05.02. 12:51:32

@Gloria Mundi: :) ja, mondjuk szimulálni egy 30 évig tartó házasságot a lánykérés előtt :)

Kismy 2011.05.02. 13:18:10

@molnibalage: pfojj, te disznó! :)

én innen értesültem Oszama haláláról. ez van, amikor az ember a bloggal kezdi a napot, nem a híroldalakkal :)

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2011.05.02. 13:23:53

@molnibalage: na jó, de egy hölgynek mégsem írhatom azt :)

Wendiii · http://hivataliagyhalal.blog.hu 2011.05.02. 14:24:54

Ha jól tudom annak idején a Waffen SS is használt éleslőszert a hadgyakorlatain, tehát ők is törekedtek az élethű harctéri körülményekre. Az olyan dolgok is tőlük terjedtek el, mint például hogy nem hagyunk hátra senkit. Persze javítsatok ki, ha tévedek. :)

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2011.05.02. 14:30:33

@tiboru:

Pénzről tényleg ne beszéljünk, különösen nem ilyen nagy nyilvánosság előtt.

Más.

Tényleg egész más élő emberre lövöldözni, mint táblára. Az FBI akadémián volt egy gyakorlat, ahol felállítottak bennünket két sorba egy-egy lépés távolságra egymástól. A feladat az volt, hogy jelzésre csőre tölt és a melletted állót agyonlövöd. Természetesen festékpatront lövő pisztollyal (ami mellesleg ugyanúgy nézett ki és működött mint az igazi.) Mint később kiderült, arra ment ki a játék, hogy stressz alatt azt sem tudod megcsunálni, amire egyébként egy két éves gyerek is játszva is képes lenne. Tehát ezzel éles helyzetben mindenképpen számolnod kell, különben a parancsnokod megy aznap haza helyetted.

Az adrenalin tehát az egekben, gondolhatjátok. Ugyan mindenki tudta, hogy csak festékpatron és legfeljebb kicsit csíp, de legtöbb kollega tudat alatt is stresszelt, hogy most eltalálják.
Mondanom se kell, hogy alig volt valaki aki eltalálta a mellette állót.

Én csőrevág, fordul, pillanatra megtart és tűz. Hasba lőttem szegény G. Sanyit (remélem megbocsájtott már).

Kullancs1983 2011.05.02. 15:38:09

"Világosan emlékszem egy epizódra: a negyedik szakasz katonája az egyik ház felé futott, amikor hirtelen kilépett az ajtón egy "fegyveres", kezében PKM géppuskával, és úgy négy méterről a hasába eresztett egy sorozatot vaktölténnyel. A "meglőtt" katona hanyatt vágódott a váratlanságtól. Igen naturálisan "ölték meg", nekem a hideg futkározott a hátamon."

katpol.blog.hu/2008/03/23/ukrainian_soldier_in_iraq_part1

rudai gyerek 2011.05.02. 17:33:54

Nem semmi egy kiképzőbázis, az biztos...

Super 64 2011.05.02. 18:07:50

Azért az atomaknák esetében nem ártana pontosítani, hogy a szerző szerint mikor okoztak volna elég nagy veszteséget Ivánéknak. Ugyanis volt egy időpont, ami után a szovjetek - "kiváló érzékkel" :D - kikerülték volna mindet a sunyiba.
De ez már egy másik poszt témája is lehetne... :)

Super 64 2011.05.02. 18:09:43

@Super 64: ...ráadásul magyar szál is van a sztoriban. :)

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2011.05.02. 18:17:06

@Super 64: igen, tényleg remek téma. Ugyebár ilyenkor szokták azt kérdezni, hogy "...és mikor írod meg?"...
De én nem kérdezem meg. Ám ha van kedved, összedobhatunk róla egy posztot - te adod az infót és az anyagot, én meg megírom a posztot.

Super 64 2011.05.02. 18:39:05

@Papírzsepi: Elfelejtettem hozzátenni, hogy "no offense". Bocsi.
Küldj egy privátot/mail címet légyszi. :)

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2011.05.02. 19:01:25

@Super 64: valamennyire ismerem a történetet, mivel mindössze pár éve volt valami aktualitása. De egy poszthoz sokkal több kell. Ráadásul a hidegháborús szovjet doktrína is megérne kicsit több magyarázatot - az áruláson/mentésen túl is.
Tudsz nekem küldeni emilt, ha a "Papírzsepi" névre klikkelsz, majd azt nyomod: üzenetküldés. Utána már gyorsabb lesz.

Super 64 2011.05.02. 19:34:21

@Papírzsepi: Igen, 2009-ben az egyik érintett meghalt. Mail ment.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.05.02. 20:25:00

@molnibalage: És a szimuláció miben különbözne a valóditól? Ez azért érdekelne :) Na jó, nők tudnak bizonyos dolgokat szimulálni :P De pasik?

teddybear01 2011.05.02. 20:53:50

@Gloria Mundi: A répa mindig hatásos...(főleg jól odakötve..:-)

abatoire 2011.05.02. 21:19:00

Na akkor a teljesseg igenye nelkul!
Filmek ahol a Magyar nyelv mint fiktiv idegen nyel jelenik meg:

-Balde Runner / Szarnyas Fejvadasz
„Monsieur, azonnal kövessen engem, Bitte!”
„Lófaszt, nehogy már, te vagy a Blade...Blade Runner!”

-Chichago
“Mit keresek én itt? Azt mondják, hogy a híres lakóm lefogta a férjemet, én meg lecsaptam a fejét. De nem igaz, én ártatlan vagyok. Nem tudom, miért mondja Uncle Sam, hogy én tettem. Próbáltam a rendőrségen megmagyarázni, de nem értették meg...”

-Ironman
„Mi folyik odabenn? Kezeket fel!”
„Egy perc”

-Pokolba taszitva / Drag me to Hell
„Az ördög szálljon beléd!”
„szemérmetlen”

-Kozonseges bunozok
Az egyik szemtanu magyarul vall a kihalgatas alatt.

-Clone Wars E22
”Az ördög az enyim. Mindent elrontottál. Ez volt az én próbám.”

Biztos van tobb is...

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2011.05.02. 21:22:32

@abatoire: Ez igen! A Közönséges Bűnözők a legtutibb, mert annyira tájszólás, hogy én magyarként is alig értem.
Amúgy az Én a kém (I Spy) magas labda - az üldözők kommunikálnak benne magyarul. Többek között.

abatoire 2011.05.02. 21:29:00

@Papírzsepi:
Azert a Chichago-ban a szegeny orosz szinesznonek kellet elelnekelnie a magyar szoveget, na az az akcentus sem puha!

tucano 2011.05.02. 22:43:32

Nagyon jó volt, kíváncsi vagyok, hogy hány emberről derült ki, hogy teljesen alkalmatlan bármire is ilyen "eljátszott szituációban".

Lottóötös ügyben: van egy ismerősöm, aki viccből csinált egy lottóötöst - bizonyító szelvényt. Könyvet lehetne írni róla, hogyan változtak meg a barátai, honnan kerültek elő rokonok stb. Ráadásul a srác igazi vérg**i, végigvitte a sztorit. Egy hét után megjelentek a komoly befektetők, pénzügyi tanácsadók is. Valami döbbenet volt az egész, hogy mire képes mindenki a pénz hallatán, mert látni, nem látta senki. Meg hogy milyen gyorsan megy körbe a hír mindenhol. Bocs az offolásért, de azt hiszem nagyon sokat tanultam abból a sztoriból.

proletair · http://lemil.blog.hu 2011.05.02. 23:48:40

Valaha a seregben mi is gyakoroltunk ilyeneket, nyilván sokkal szerényebb eszközökkel, Újdörögdön. Az ellenséges civileket barátságos katonatársaink játszották, a pirotechnikát füst- és hangjelzők jelentették, de a vaklőszer legalább igazi volt:)

Lehet, hogy itt Európa közepén is lenne igény egy ilyen vállalkozásra?

teddybear01 2011.05.03. 03:30:12

@proletair: Nálunk is játszottak a tisztek szimulált támadást vaktölténnyel, pukkanccsal a hosszútávú menetelés utolsó szakaszán.
Képzeld el, harmincvalahány kilométerrel a lábunkban vánszorogtunk a dűlőúton a laktanya felé, augusztus közepén, amikor a tarlón mellettünk elkezd durrogni minden...Persze a tisztek pihentek voltak, mert ők csak a térképtáskát, meg a pisztolyt cipelték, oda, mert vissza a mentőautó hozta őket. Elunták magukat a hősies várakozásban.
A hőségben félig gutaütötten, a hátizsákkal a vállamon, teljes menetfelszereléssel, először azt sem fogtam fel, hogy mi a fenét akarnak.
Aztán jöttek üvöltözve hogy mindenki halott, mindenkit lelőttek, meg mondtak egyebet is. Mi meg ott álltunk, kitikkadt tevecsordaként, aztán ott hagytuk őket, és elvánszorogtunk laktanya iránt...

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2011.05.03. 08:01:55

@teddybear01: Mindenki halott volt és ennek megfelelő érzelmekkel fogadta a hírt. :)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.05.03. 08:12:43

@Gloria Mundi: Nem ismered a Mócikás viccet? Csak a lényeget idézem.

- De, Móricka, ez nem a köldököm.
- Hát nekem sem a kisujjam...

:)

Valandil 2011.05.03. 08:52:07

@Papírzsepi: Ne a szinkronos, hanem az eredeti verziót nézd meg! Abban nem annyira torzított az eredeti magyar szöveg.

Combat Gear Admin · http://combatgear.blog.hu 2011.05.03. 12:42:14

@tiboru: SEAL-ek voltak. Az egyik kétszer fejbe lőtte a bal szeménél.

taser 2011.05.03. 14:48:59

Ha már Osama Bin Laden akkor az akció lefolyásához egy kis adalék.

A kúria ahol lakott kb 1 millió dollárt ér a helyi ingatlan piacon. Ellenben se telefon se internet nem volt benne.A kerités körben 3.5 5,5 m magas tetején szögesdrót. Belül három különálló lakóház, A műveletben 35 Seal és 200 paki vesz részt ők adják a külső gyűrűt amit 1 km átmérőjű.
4 helikoffer érkezik a hához 10 perccel az után, hogy a paki heli járőr áthúz felette utolsó ellenőrzésként. Az SEAL kezdi a tüzelést részben a behatolás fedezésére részben a bentlévők lekötésére. Kintről is bentről is nehézgéppuskával osztják egymást a népek kb 20 percig amig a SEAL bejut és be nem küld egy rakétát abba a házba ahol Oszamát sejtik. Jól sejtették. A robbanás megöli 8 testőrét és valószínűleg súlyosan/halálosan megsebesíti Oszamát. A SEAl befejezi amit a rakéta elkezdett közben még egy két áldozat van, 7 "közeli segítője " Oszamának + fia és két felesége.
A környékbeliek a lövöldözésre kijönnek a házaikból de a paki hadsereg helikopterei lekiabálják őket a tetőkről.
Osama testét bedobják egy helikopterbe ami gyorsan elhúz a Másik három lassabban megy, mert az egyik megsérült. Nem is bírja sokáig kényszerleszáll alig 1 km re a helyi katonai iskolától. A másik kettő e levegőből fedezi amig a támogató paki egység körbe nem veszi a roncsot.A rajta tartózkodókat felveszik a romot robbantják Jó sok munkát adva az időközben kiérkező tűzoltóknak akiknek fogalmuk sincs mi ez az egész.
Oszamát az anyahajón azonosítják fotó, pezsgő, kaviár, admirális tiszteleg szereznek egy mullahot ( anyahajón minden van) Korán tisztelgés Oszama sutty bele az ósönbe. Vagy ki tudja :)

Dr. Rudi 2011.05.03. 15:51:25

Több hírforrás szerint is az itt már oly' szépen megénekelt Seal Team Six, DEVGRU vagy ahogy tetszik volt az elkövető Oszamánál. Gondolom a Deltás fiúk most nagyon anyáznak...

Az akció után készült képeken látszik, hogy leesett a birtokon belül valami helikopter (biztos tiszta véletlenül), de igencsak takarva volt.
Esetleg valakinek 5lete, mi lehetett az? galeria.index.hu/kulfold/2011/05/02/bin_laden_relytekhelye/ itt látszik farokrész.
Nem Chinook az tuti, máshol azt olvastam azzal pottyantak be.

teddybear01 2011.05.03. 16:00:59

@szs.: Leszartuk őket. Igazán nem volt energiánk velük foglalkozni. Mindenki minél előbb vissza akart menni a laktanyába, hogy igyon végre egy korty vizet.
Közben azonban, mert amilyen hülyék voltak, a pukkanccsal felgyújtották a tarlót. A vegyvédelmi köpenyeinkkel csapkodva oltottuk el a tüzet, de a tisztek akkor már nem voltak a közelben.

Még szerencse, hogy a búzát már learatták, mert akkor a környékbeli parasztok miket lincseltek volna meg. Mi nehezebben futottunk volna el előlük.

teddybear01 2011.05.03. 16:43:20

@taser: Fölajánlották a hullát Szaúd-Arábiának, de nem kellett nekik.
A muzulmánokat meg egy napon belül el kell temetni, mert a korán így írja elő. (Meg szó van a sírra halmozandó kövekről, meg valami pálmalevélről is, hogy a dögevők ne háborgassák a hullát...)

Harcimaci 2011.05.03. 17:00:15

@tiboru: Állítólag a Navy volt tehát a fókák "oldották" meg a kérdést.

teddybear01 2011.05.03. 17:02:28

@Dr. Rudi: A Sikorsky UH–60 Black Hawk farkára hasonlít, de a legvégét nem látni. Azt takarja a felállított paraván.

tudi 2011.05.03. 17:12:07

a videót elnézve elég életszerű a gyakorlat, bár gondolom a "sebesültekkel" való gyakorlás csak szanitécek "privilégiuma".

Cymantrene 2011.05.03. 19:14:33

@abatoire: A Brancaleone ármádiája elején a barbárok üvöltöznek magyarul.

báró Leopold 2011.05.05. 04:56:37

Vajon van összefüggés aközött, hogy az Összevont Haderőnemi Parancsnokság (tehát lényegében az elnök utáni parancsnok) vezetője Mike Mullen, aki a Navy admirálisa és a között, hogy Osama-t a Sealek és nem mondjuk a Delta Force küldte a szűzek közé?

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2011.05.22. 15:51:59

A cikkhez: Sohasem fogom elfelejteni azt a napot,amikor az ajándékba kapott MILES rendszert először próbáltuk ki "élesben",egy a kiképzésnek úgy az első harmadánál járó csoportnál.(már elég sokat tudnak ahhoz,hogy azt higgyék,már katonák,de valójában csak alap amit tudnak,és fizikailag sincsenek még készen)Addig jobb hijján csak a már jól ismert "vaklőszeres" gyakorlások mentek,ami aztán sokszor komoly veszekedésekhez vezetett-ti. melyik raj nyert? Miután negjött a cucc és megismerkedtünk a müködésével,müködtetésével,rápróbáltuk mindenre,amink volt,kivittünk egy századot és az előzetesen meghatározott trületeken kellet végrehajtaniuk külömböző vállalkozásokat,illetve kivédeni ezeket raj és szakasz szinten. (rajtaütés,lesállás,harci járőr,felderítő járőr,figyelés,....) Hatástalanító kulcs,csak a kiképző állománynál! Látnotok kellett volna a raj pk.-k arcát,mikor egy lazább,balfaszabb teku miatt "elvesztették" a raj felét 20 másodperc alat,vagy a rossz álcázás és utvonal megválasztás miatt egy dragunovos rendezett ritkítást köztük,stb. Tudom,hogy nem tökéletes a dolog,de arra nagyon jó volt,hogy mindenki átérezze a dolog veszélyeit,rádöbbenjenek,hogy ez bizony nem játék( én még annyi és annyira elgondolkodó "bakát" nem láttam addig gyakorlaton)és onnantól kezdve lett komolyan véve az egész,ami aztán meg is látszott a csapaton.

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2011.05.30. 09:22:56

@molnibalage: Kösz, kijavítottam (átírtam) a linket.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2013.10.18. 13:48:18

Egy buta kérdés, de ennek a bejegyzésnek miért nincs címkefelhőben sehol helye? Két napig kerestem mire megtaláltam, mert egy havernak akartam linkelni.
süti beállítások módosítása