Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) USA (7) usa (54) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

Dirr-Durr, a kandúr

2013.05.20. 11:48 Hiryu 2,0

durrcat.jpgSajnos azt kell mondanom, ezen a blogon szégyentelenül keveset foglalkozunk a macskákkal. De szerencsére tegnap a postaládámban landolt egy levél, ami adatokat tartalmazott az USA egyik igencsak titkos, évtizedeken át húzódó programjáról, a CATS-ről. (Covert Anti-Terrorism Stealth)

 

Ennek a programnak a gyökerei egészen a második világháború idejéig, a normandiai partraszállásig nyúlnak vissza. Ott használták fel először, igaz akkor csak a kétségbeesés szülte helyzetben, a partra gázoló különleges alakulatok a macskák egyik különleges tulajdonságát: azt hogy utálják a vizet.

 A hadművelet tervezői tisztában voltak abban , hogy a német védelem alattomos, apályszint alá telepített csapdái, az aknák milyen veszedelmet jelentenek az ellenséges tűzben partra gázoló csapatokra. Amíg az angolok mindenféle "vicces" szerkezetet eszkábáltak össze, hogy utat nyithassanak a nem látható akadályokon át, az amerikaik pedig  a cirmosok vízundorát használták ki.

Az ötlet állítólag magától Patton tábornoktól származott: "Ha ezek a iw/!+"%/-ök  ennyire utálják a vizet, akkor talán víz is utálja őket!!" kiáltott fel, amikor egy századnyi, az  angol esőben gyakorlatozó, és folyton üzemképtelenné váló Hellcat páncélvadászt figyelt...

A brit tudósok végezték el az első kísérleteket, de az ötletet az amerikaik  fejlesztették alkalmazhatóvá.    Macskákat indítottak a partraszálló alakulatokkal. Igen, az ötlet zseniális volt: annyira nem állhatta egymást a macska és a víz, mint ejtőernyősök a tengerészgyalogosokat: kölcsönös utálatuk pedig annyira taszítóan hatott egymásra, hogy adott helyen akár 17%-al is csökkentette a tenger szintjét!

normandyBeach.jpg

A második világháború végén a speciális macskaalakulatokat is feloszlatták, újra csak Vietnamban kerültek bevetésre.

wardogs_scout_vietnam_400.jpgUgyan először felsőbb utasításra kutyákat vittek magukkal a tengerészgyalogos őrjáratok, remélve hogy azok kiszimatolják az ellenséget, de az ötlet halva születettnek bizonyult:

" Azoknak a dögöknek kijárt naponta egy teljes kilós kutyakonzerv. Naponta és kutyánként, amit cipelhettünk magunkkal, meg a vizüket, fel minden egyes kib....tt hegyre... Ráadásul alig hogy elindultunk, a vezetőjük egy óra múlva intett, hogy álljunk meg. Kapjuk a fegyvert, nézünk, keressük a kongokat, de csak arról volt szó, hogy a kutyáknak pihenniük kellett. És ez így ment végig az egész őrjáraton... hát nem volt egy nagy siker az biztos.."

 A hadvezetés itt a macskák egy másik tulajdonságát akarta felhasználni, azt hogy mindenhonnan hazatalálnak. Így a járőrök, ha  a hosszú távú bevetésre indultak, biztosak lehettek abban hogy a macskák szükség esetén nyílegyenesen hazavezetik őket.

03_vivetNam.jpg

tunnelrat_patch.jpgSajnos ez a program sem volt 100%-ban sikeres.. A macskák folyton összeverekedtek a táborokban az alagútpatkányokkal.  Amikor pedig a légierő akarta felhasználni így a macskákat, hogy azok az ellenséges terület felett katapultáló pilótákat vezessék haza, a kísérlet teljes kudarccal zárult. A pilótafülkében a cicus játszani kezdett a műszerfal villogó fényeivel, és egy sikeres mozdulattal kiengedte a gépből az összes üzemanyagot... Az eredmény pedig egy milliódolláros lyuk lett a földben....

 

 

 

 

F4_41sqn.jpg

 

 

 

Na igen, úgy tűnt, a macskák napja a seregben leáldozott, de ekkor felfigyeltek rájuk a már akkor is folyamatos költségvetési megszorításokkal küszködő ejtőernyősök:

"Hé fiúk, micsoda spórolás, a macskák mindig a talpukra esnek! " - hiszen akkor egy csomót lehet spórolni a kiképzésen, és az ejtőernyőkön!

Képünkön a nemzeti gárda ejtőernyőseivel együtt gyakorló paracatek láthatók:

 

paraKittens.jpg


A XXI.század elejének asszimetrikus háborúi pedig a macskahadviselés új reneszánszát hozták el.

Ha  a macskáknak kilenc életük van, az micsoda spórolást jelenthet élőerőben!  Képünkön egy macska valahol Irakban, őrjáraton:

catirak.jpg

A különleges egységekben pedig a macskák a sztárok közé emelkedtek, hiszen csendesek, látnak a sötétben, könnyedén felmásznak a fákon, a falakon,  szinte mindenhová be tudnak jutni.... Persze szükségük volt még egy alapos képzésre, karomhasználatból. Képünkön egy SEAL macska közelharci kiképzéséből egy pillanat. A szerencsétlen sorsú vérmedve képét az állatvédők, és a gyengébb idegzetű széplelkek kedvéért kitakartuk.

7_catapult.jpg


A nemzetbiztonsági szervezetek is toboroztak a macskák közül, bár ennek hagyományai hosszabb időre nyúlnak vissza, világszerte. Nem lehet véletlen, hogy pld. az indiai különleges egység, a  National Security Guard beceneve: Black Cats, /Akik közé egy ideje lánycicákat hölgyeket is felvesznek/:

nsg_commando.jpg

A híres szuperügynök, Jack Bauer is elismerően nyilatkozott doromboló munkatársaikról...:

 " Ha fogolykihallgatásról van szó, Cirminek nincs párja... Csak odaadjuk neki azt  a terroristát, ő kiszed belőle mindent... a dorombolása, a dörgölőzése, a szomorú nyávogása  becsapja a nyavalyásokat.... játszik vele, mint macska az egérrel...de ha mégsem beszélnek, akkor kiengedi a karmait, és... brrr!"

Képünkön egy különleges ügynök látható, amint munkáját végzi... a háttérben egy még  élő(?) fogoly.

catComputer.jpg

 

Említettük már a SEALT.  A  különlegesen képzett macskák, az "Oroszlánfókák"  természetesen ott voltak Oszama elfogásánál is. A Sajtó megtévesztésére terjesztették el azt az álhírt, hogy egy  kutya segítette a támadókat, ezt a tévhitet a harcimacskák azóta is gyűlölik.  Csak említsd meg előttük a harmadik pohár tömény után... de vigyázz, és gondolj a vérmedve sorsára... én szóltam.

Képünkön egy eredeti fénykép az akció irányítóiról. Sajnos az ismeretlen Oroszlánfóka tiszt fényképét - fedőneve "Bakancsos Kandúr" - a nyilvánosságra hozott képekről már kiretusálták.:(

_situationRoom.jpg


Itt pedig egy először nyilvánosságra kerülő fénykép: egy Oroszlánfóka,  a kommandósok, és Oszama testőrei, életük utolsó másodperceiben: (természetesen a testőrök másodperceiről beszélünk.

_05_nightVision.jpg


 Update:megerősített hírek szerint Spielberg megvette a jogokat, és egy tízrészes sorozat készül a doromboló hősökről:

10_bandof_1.jpg

Kíváncsian várjuk, íme egy megszerzett részlet a filmből:

 

 

Hmm.... most mennem kell, mert mintha valaki kaparná az ajtót.... Egy perc és visszajövök... nahát, de aranyos cica.... csak tudnám mit akarsz tőlem....

 

23 komment

Címkék: vicc macskák

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rosszindulatú Vászka 2013.05.20. 12:27:09

Azt olvastam valahol, hogy a Szövetséges Haderők akkor kezdtek pánikszerűen kísérletezni a harcimacskákkal, miután a tudomásukra jutott, hogy a nácik egész előrahaladott állapotban vannak ezügyben, miszerint a macskák bevetése elengedhetetlen a bombakereső, de leginkább az öngyilkos robbantós harcikutyákkal. Ugyanis semmivel sem lehetett jobban motiválni és gyötörni a kutyákat, mint a megfelelően kiképzett gyilkos macskákkal. Ugye egy normális kutya hülye lenne testére bombát erősítve ellenséges embereket robbantani, ehhez kellettek a macskák, akik egészen megőrjítették a kutyákat.

Volt olyan felderítő amcskájuk állítólag, amelyik egymaga 87 sikeres akciót hajtott végre, hogy a kiválasztott harcjármű alá terelte az öngyilkos kutyát, azután nyomtalanul visszasettenkedett a bázisra. Szerencsétlenségére még a 45 elején megdöglött egy mérgezett egértől, ami nem megerősített információk szerint brit kamikáze harciegér volt.

Hiryu 2,0 · http://theidf.blog.hu/ 2013.05.20. 12:42:54

Igen, és meg nem erősített hírek szerint már az első világháborúban voltak kommunikációs rendszerek bénítására kiképzett macskák, ők a postagalambokra vadásztak.

Rosszindulatú Vászka 2013.05.20. 17:18:54

Úgy van! Meg a lövészárkokba biológia fegyvernek bevetett patkányokra és a falakat gyengítő vakondokokra.

Tyeplica 2013.05.20. 17:19:33

Találtam egy képet ÉS ezt még fotósoppolni se kellett:

kepfeltoltes.hu/130520/Commando_AntiTerroristique_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Naaa, vajon melyik filmből van?

:-D

Hiryu 2,0 · http://theidf.blog.hu/ 2013.05.20. 18:17:19

Erről el is feledkeztem!

bár most volt időm, de ahelyett, hogy végre megírnám a megígért cikket, olvasgattam a régieket... =tényleg, hányadiknál tarthatunk:),
és hála az olvasók kommentjeinek, olyan dolgokat tudok meg... edig a galambvezérlésű rakéta volt a csúcs!
=hmmm

Tyeplica 2013.05.20. 18:27:35

Ja, majd' elfelejtettem, hogy már a Parti Őrség is használt galambot. Mert a szemük jó. Már úgy értem, nem ízre...

www.uscg.mil/history/articles/pigeonsarproject.asp

:-)

Gungnir 2013.05.21. 00:11:56

@Rosszindulatú Vászka:
Azt el felejtetted említeni, hogy a németek a tervezőasztalnál is igen komolyan alkalmazták a macskákat. Egyes rettegett harckocsitípusok (Párduc, Tigris) nem véletlenül viselik e neveket, ahogy a szovjet vadászgépek esetében, itt is a főkonstruktor nevét láthatjuk!

A britteknek meg nagy szerencséjük, hogy végül lefújták a SeeLÖWE hadműveletet, mert ha elindul, megállíthatatlan lett volna.

Titus Pullo Urbino 2013.05.21. 09:22:29

Tegnap este olvastam a cikket, jó volt, hehehe. A Távolsági Kacsa miért maradt ki a felsorolásból?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2013.05.21. 13:12:17

Milyen apropóból született a mű? Április elseje és a macskák világnapja is elmúlt már. :)

Rosszindulatú Vászka 2013.05.21. 17:57:13

Hadd vessem ide a Brit Kutyakommandó indulóját okulásul:

Még, hogy mi vagyunk a cackák!
Ezért megfizettek mackák!

Minorkavidor 2013.05.21. 19:06:24

Mindig tanulok valami újat! Eddig úgy tudtam, hogy a jaguárok tigrisek kifejezetten szeretik a vizet, a mocsári oroszlánok is tudnak úszni! De ha Hryu 2.0 ÍRJA!:)))

Hiryu 2,0 · http://theidf.blog.hu/ 2013.05.21. 20:14:55

Az Apropó: évforduló..... Adatlapom szerint már 2 éve terhelem itt az olvasókat.....
természetesen elhatároztam, hogy egy nagyon komoly évfordulós cikkel ünneplek, (aki kitalálja mi lett volna a téma, az vendégem egy üveg töményre...:))
Aztán ez lett belőle......

Tyeplica 2013.05.21. 20:16:15

Pedig megírta anno Romhányi József a Bömbi c. műben: Az oroszlán is macska, csak egy kicsit nagyobbacska.

Hiryu 2,0 · http://theidf.blog.hu/ 2013.05.21. 20:37:55

bár olvastam Blackwater macsok =zsoldosok anno voltak...
Anno a brit kormány, 1941-ben az atlanti csata idején hirdetésben közölte, hogy szállítás során megsérült tejport bocsát minden olyan brit cicus rendelkezésére, aki állami élelmiszerraktárakban vadászik egerekre....

Rosszindulatú Vászka 2013.05.23. 08:04:02

Amúgy meg lehet röhögni, de a macskáknak köszönhető az ejrópai civilázicica jelentős része, ugyanis nélkülük nem lett volna hathatós objetkum a góré, meg a magtár, ennek köszönhetően meg a népesség növekedése. Nem röhög, télleg így van. Nem véletlen a paraszt legjobb barátja a macska. Meg a kotorék kutya, csak a korrektség jegyében.

lomposfarkas 2013.05.23. 23:00:25

Jaja, a cica világkarrierje Egyiptomban kezdődött a magtárak körül, olyannyira megbecsülték a szentként tisztelt kis vadász munkáját, hogy egy macska megöléséért halál járt. A macsek kivitelét megtiltották és a föníciaiak csempészték Európába, ahol még sokáig hatalmas becsben élt.

"A tizedik században egy walesi uralkodó példás büntetést vezetett be, hogy megmutassa, mennyit ér szemében a macska. A tetemet farkánál fogva felfüggesztették úgy, hogy az orra a földet érintse, s a vétkesnek addig kellett gabonát hordania rá, hogy a farok vége eltűnjön a halom alatt. A lefoglalt gabona azt szemléltette, mennyi terményt takarít meg hozzávetőlegesen a macska a patkányok és egerek elől."

(Desmond Morris: Miért csinálja...? A macska)

És egy régi poén újszülötteknek: közismert, hogy a vajas kenyér mindig a vajas felére esik, viszont a macska mindig a talpára. Ha a macska hátára vajas kenyeret kötözünk (vajas résszel felfelé) antigravitációs hajtóművet kapunk :)

Rosszindulatú Vászka 2013.05.24. 07:36:25

Ő Djetlakov, a ruszki topászkommandós. Retteg tőle az egész Világunivrezum:

www.kephost.com/view3.php?filename=a1_2013_5_24_9votpi5k5a.jpg

Titus Pullo Urbino 2013.05.24. 08:23:12

Várostromok alkalmával először a macskákat ették meg, hogy szaporodjanak a patkányok, a patkányállomány komoly csemege volt például Bécsben 1683-ban. Ilyen szerencsétlen sors várt a várvédő hős macskákra, de ők is tudták, hogy áldozatokat kell hozni.

Fredda Krueger 2013.05.28. 18:08:07

Nagyon jó és korrekt cikk.
Végre lehullott a lepel az igazságról.

Nebameg 2013.05.31. 21:46:28

Méltatlanul eltussolták a macskák szerepét a tudjuk kik!

nandras01 2013.06.01. 17:21:27

hiányolom a posztból a macskák modernkori alkalmazásának felemlítését, nevezetesen:
lusta poszterek kertjében való szabadon engedésüket.
süti beállítások módosítása