Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) USA (7) usa (54) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

Katona/zene: A falusi népek és a diszkó-hadihajó

2015.07.06. 06:00 Hiryu 2,0

Hogyan toborozzunk tengerészt? Egy történet a hetvenes évekből.

 

village_people_01_glen_hughes_nyc-1979.jpg

 

 

 

1970-es évek közepe-vége: az amerikai fegyveres erők renoméja romokban.

 

" a vietnámi háború után a rendkívül alacsony társadalmi támogatottsággal bíró haderõ létszámát jelentõsen csökkentették és 1973 júliusában újra felfüggesztették az általános  hadkötelezettséget, vagyis visszatértek a toborzásos személyi kiegészítési rendszerhez. A hadsereg eme nagymértékû presztízsvesztesége miatt a hadseregbe jelentkezõk túlnyomó részét rendkívül alacsony képzettségû fiatalok alkották. Az állomány gerincét fõként azok a hivatásos és továbbszolgáló hadkötelesek alkották, akik megfeleltek az abban az idõben egyáltalán nem szigorú követelményrendszernek.
A fegyveres erõk újoncigénye általában a 10–15%-át tette ki a teljes létszámnak."

Szóval kellett volna a legény (és néhány leány) a gátra. De a toborzóirodáknak és a "fejvadászoknak" nem volt könnyű dolga. Vietnam után a fegyveres erők népszerűsége a dzsungelbéka segge alatt, a fizetés... na igen. Csak a hetvenes évek legvégén, a 80-as évek elején kezdték a realitásokhoz igazítani (többé-kevésbé). A toborzóreklámok pedig legtöbbször még mindig az "ami jó volt 1940-ben, az jó lesz most is" alapon készültek.  

Itt látható két tipikus termék a korszakból:

 

 

 

 

 

 

 

  

 Tegye fel a kezét, aki ezeket látva azonnal eldobott volna kaszát-kapát-Ford Mustang kormányt, csak hogy bevonulhasson a demokráciát védelmezni. 

Ekkor történt, 

 

hogy 1979 fülledt nyarán a haditengerészet egy illetékese felvette a kapcsolatot Henri Belolo-val a korszak  ismert bandája, a Village People menedzserével, és arra kérte, hozzanak össze egy nótát, ami "képbe hozza" a haditengerészetet, inspirálja a fiatalokat, hogy jelentkezzenek. 

Szóval valami olyasmit, ami a Top Gun filmben.

zzz006306-pp.jpg

Miért pont ezt az együttest választották? 

-  MTV ugyan még nem üzemelt, de a banda már akkor rendszeresen készített videoklipeket a dalaikhoz, amiket rendszeresen bemutattak a tévékben.

- A Village People már járt a slágerlisták magasabb régióiban, az egy évvel azelőtti sikerszámuk, az YMCA igencsak ismertté tette a csapatot, számtalan országban a slágerlista első helyére került, a dallam pedig nem egy szervezet egyfajta nemhivatalos himnuszává vált.

 

 

A haditengerészet ajánlata dióhéjban a következő volt: megadnak mindent, ami szükséges a dal és a video elkészítéséhez, cserében az együttes lemond a szerzői, etc. jogokról, és az elkészült felvételt a haditengerészet rendelkezésére bocsátja.

Az együttes rábólintott az ajánlatra. Belolo, Jacques Morali, az együttes producere, és a zenekar tagja, Victor Willis (a rendőrjelmezes alak a felvételeken) megírta az "In the Navy" című slágert.

(Jó húsz évvel később per is lett belőle, hogy ki mennyire számít a dal szerzőjének - és mennyi jár neki a jogdíjakból.)

Tehát a híressé vált dal szövege:

"In The Navy"

Where can you find pleasure
Search the world for treasure
Learn science technology
Where can you begin to make your dreams all come true
On the land or on the sea
Where can you learn to fly
Play in sports and skin dive
Study oceanography
Sign up for the big band
Or sit in the grandstand
When your team and others meet

In the navy
Yes, you can sail the seven seas
In the navy
Yes, you can put your mind at ease
In the navy
Come on now, people, make a stand
In the navy, in the navy
Can't you see we need a hand
In the navy
Come on, protect the mother land
In the navy
Come on and join your fellow man
In the navy
Come on people, and make a stand
In the navy, in the navy, in the navy (in the navy)

They want you, they want you
They want you as a new recruit

If you like adventure
Don't you wait to enter
The recruiting office fast
Don't you hesitate
There is no need to wait
They're signing up new seamen fast
Maybe you are too young
To join up today
Bout don't you worry 'bout a thing
For I'm sure there will be
Always a good navy
Protecting the land and sea

In the navy
Yes, you can sail the seven seas
In the navy
Yes, you can put your mind at ease
In the navy
Come on be bold and make a stand
In the navy, in the navy
Can't you see we need a hand
In the navy
Come on, protect the motherland
In the navy
Come on and join your fellow man
In the navy
Come on be bold and make a stand
In the navy, in the navy, in the navy (in the navy)

They want you, they want you
They want you as a new recruit

Who me?

They want you, they want you
They want you as a new recruit

But, but, but, I'm afraid of water.
Hey, hey look
Man, I get seasick even watchin' it on the TV!

They want you, they want you in the navy

Oh my goodness.
What am I gonna do in a submarine?

They want you, they want you in the navy

In the navy
Yes, you can sail the seven seas
In the navy
Yes, you can put your mind at ease
In the navy
Come on be bold and make a stand
In the navy, in the navy
Can't you see we need a hand
In the navy
Come protect the motherland
In the navy
Come on and join your fellow man
In the navy
Come on be bold and make a stand

Az ajánlat elfogadása után nagyjából egy hónappal a zenekar megérkezett a san diego-i haditengerészeti bázisra, ahol elkezdték a klip forgatását.

A tengerészet állta a szavát: rendelkezésükre bocsátott egy fregattot, teljes legénységével.

reasoner.jpg

Az FF1063 hadrendi számot viselő  USS Reasoner egy Knox osztályú fregatt volt, nevét a vietnami háborúban poszthumusz Becsületrendet kapott Frank S Reasoner-ről kapta. 

Ha valakit érdekel, története és egyéb információk a hajóról például itt és itt.

Nem tudom a tisztikar és a legénység mit szólt a feladathoz, de a parancs az parancs. Szerencsére énekelniük és táncolniuk nem kellett, így lázadás sem tört ki a fedélzeten.

"Bevetették" a flotta légierejét is, a felvételen a szám végén az ő gépeik húznak át látványosan a hajó felett. Ha jól látom, maga a Blue Angels dobta be magát, az akkoriban repült A-4 Skyhawkokkal.

 

(Ha valakinek van pontosabb információja, kérem ossza meg velem.)

 

Tehát a felvételek elkészültek, véget értek az utómunkálatok és a kész anyagot bemutatták az illetékeseknek.

 

 

Az említett illetékesek megnézték és a konzervatív részük kicsit sokkot kapva meredt maga elé. Felhördültek, bejelentették, hogy az együttes által sugallt kép összeegyezhetetlen a haditengerészet férfias szellemével, és gyorsabban törölték a projektet, mint mágnesdaru a memóriakártyát.

Az együttes visszakapta a számhoz kapcsolódó jogait és viszontlátásra. Ők jártak jobban, a nóta az 1979-es év egyik legnagyobb slágere lett, az amerikai Billboard listán a harmadik helyig jutott, de például Kanadában, Angliában és több európai országban a slágerlisták első helyére került.

De ez volt egyben az együttes hattyúdala is. Egyrészt ez volt az az időszak, amikor a diszkózene kiment a divatból. Másrészt a nem sokkal később leforgatott filmjük, a Can't stop the Music kritikai és pénzügyi katasztrófának bizonyult. Hacsak nem nevezzük sikernek hogy ez a film és a Xanadu adta az ötletet John J. B. Wilson publicistának, hogy megalapítsa az "Arany Málna " díjat.

 De mint több más Village People dalnak, ennek is kialakult a maga kultusza, és az évek során a médiában a legkülönbözőbb helyeken  bukkant fel:

- az 1996-os vígjáték, a Down Periscope (Tűz a víz alá!) zenéjeként:

http://www.sfgate.com/style/article/Down-Periscope-caroms-off-the-Village-People-3149675.php

De felhangzik a Simpson családban, és például a Grand Theft Auto III . játékban is. (Legalábbis ezt írják, én azért nem fogom végigjátszani, hogy kiderüljön, igaz-e?)

Nekem azért a személyes kedvencem, amikor a Muppet Show használta fel viking indulóként. 

 A banda pedig? Köszönik, máig koncerteznek, csak a ruha modernebb.  Fellépőruháik, mint partyjelmezek  pedig most is remekül fogynak, mind az eredeti, mind a hölgyváltozatban:

e0e187ebddd0911753cc18d239209dbb.jpg

 

Felhasználtam:

 

http://www.honvedelem.hu/container/files/9/4653/052-059.pdf

 http://www.azlyrics.com/lyrics/villagepeople/inthenavy.html 

http://navysite.de/ff/ff1063.htm

http://newsofkingspoint.com/former-blue-angel-pilot-rescues-local-luncheon-program/bf_1979-blue-angels-in-front-of-douglas-a-4-sky-hawk/

https://books.google.hu/books?id=G1UJA6feicMC&pg=PA167&lpg=PA167&dq=blue+angels+1979&source=bl&ots=Vc7C6o4zxc&sig=SdvpnKd5TU9ZNM2LyIMxYJn8A1k&hl=hu&sa=X&ei=3sKXVcKOEKj6ygOGz6TQBQ&ved=0CFQQ6AEwCw#v=onepage&q=blue%20angels%201979&f=false

http://www.blueangels.navy.mil/aircraft/historical.aspx 

 

 

34 komment

Címkék: zene amerikai propaganda plakát haditengerészet

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Titus Pullo Urbino 2015.07.06. 09:26:48

Elég minimalista szöveg, minimalista mondanivalóval, de úgy látszik, hogy elérték a céljukat, bármennyit fizetett a Névi, megérte.

Köszi a cikket Hiryu!

Egy kérdés azért gyötör, ha a diszkóban felhangzott ez a zene, márpedig ez a gyerekkoromban elég sűrűn előfordult, akkor a jogdíj a zenekart, vagy a Névit gyarapította?

2015.07.06. 11:01:22

A Simpsonosraemlékszem, Kitalálta a tengerészet, hogy csinálnak és fiúbandát és ők népszerűsítik a sereget. BArtékból rakták össze, de direktben nem énekelhették, hogy Join the navy! mert az így elfogadhatatlan, ezért a refrént visszafelé nyomták. :)

Itthon meg a kissé béna Mohó Sapiens óta semmi említhető zenei próbálkozás nem volt.

Untermensch4 2015.07.06. 12:50:04

Jelentkezz a Haditengerészetbe! Láss meg távoli tájakat! Találkozz érdekes emberekkel! És öld meg őket! :)

Hiryu2,01 2015.07.06. 12:52:58

@Hadrian77: Szikora Róbet és az ő Ballag a katona C. opusza neked már semmit sem jelenT???????
www.youtube.com/watch?v=QkEhfOiR-QI

2015.07.06. 12:54:11

@Hiryu2,01: az még előtte volt. :) A Mohó Sapiens is az ő műve volt. :)

Hiryu 2,0 · http://theidf.blog.hu/ 2015.07.06. 13:00:45

ja...... hát eztet nem tudtam..

Titus Pullo Urbino 2015.07.06. 13:17:55

@Hiryu 2,0: "a fizetés... na igen. Csak a hetvenes évek legvégén, a 80-as évek elején kezdték a realitásokhoz igazítani (többé-kevésbé)."

Ezt hogyan kell érteni? Az US ARMY bármely tagjának, legyen private, vagy general, a NATO, SEATO bármely hadseregének tagjához képest egekben volt a bére. Erre nagyon odafigyeltek, egy brit katona felét kapta zsoldban, mint egy jenki. Vagy arra gondoltál, amikor ezt írtad, hogy társadalmilag nem volt elismert állás, egy villanyszerelő többet keresett a szakmájában, mintha katona lenne? Engem nagyon meglepne mindkettő variáció, mert úgy tudtam, hogy anyagilag mindig is megérte katonának lenni az USA-ban.

Digitális Dzsihád 2015.07.06. 14:05:54

@Hiryu 2,0: Arra nem tértél ki a postban, hogy a szám premierje után volt-e érezhető növekedés a haditengerészethez jelentkező újoncok számában?

:-D

Fredddy 2015.07.06. 17:27:18

Nem tudom, nekem a Sabaton valahogy kicsit olyan pózer. Szeretem hallgatni, sőt, sokat is hallgatom, de a műfaj klasszikusaival összehasonlítva valahogy olyan hejehujázó mulatós jellege van. +valami magyar témájút is nyomathatnának, ha már csehszlovák (!) témájú szám is van.
Legjobb háborús metál ,,nóta" (de utálom ezt a szót) talán ez:
www.youtube.com/watch?v=wXCoG4ZAPqw

Ha meg nem könnyűzene, akkor ez a korabeli darab, 1942-ből, úgy emlékszem, itt is volt.
www.youtube.com/watch?v=X4hoic1o75M

(mindeközben a szembenálló lövészárokban: www.youtube.com/watch?v=OURBjU3EeFM )

Na, meg a klasszikus Panzerlied:
www.youtube.com/watch?v=YPzTGx96P6U

...és egy realistább megközelítés:

Watch World War Three on Pay TV
before your television melts away!

www.youtube.com/watch?v=ikiuVJB3LCY&list=PL2B1FA5610AE01D83&index=28
(a lista többi számát is érdemes, az ötvenes évek nukleáris apokalipszis-témájú zenéi, eredetileg egy Fallout-modhoz szedték össze)

2015.07.07. 09:23:03

A Panzerlied a filmes előadásban elég hatásvadász. Eredetiben jobb. :)

Sabatont is eredeti nyelven jó hallgatni. :)

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2015.07.07. 12:39:05

@Titus Pullo Urbino: 'Az együttes visszakapta a számhoz kapcsolódó jogait és viszontlátásra'

Titus Pullo Urbino 2015.07.07. 12:46:45

@pingwin: senki sem számított a spanyol inkvizícióra...

NAR 2015.07.07. 12:59:18

A US Navy illetékeseinek nem tűnt fel, hogy a Village People szórakoztatóipari terméket kifejezetten a meleg közösség számára fejlesztették ki, ezért a melegeket nem alkalmazó US Navy nem megfelelő felhasználó?

Mr. Neutron 2015.07.07. 13:09:52

Katona/zene sötétebb tónusban, diszkó nélkül: www.youtube.com/watch?v=472Qh4l1pFU

Fredddy 2015.07.07. 13:22:07

@NAR: a hetvenes években mindenki elég vadul nézett ki (platós cipő, szavakkal leírhatatlan hajviselet, trapézgatya, szemkifolyatós színösszeállítású ingek és pulóverek, műszerészbajusz), a katonák meg szerintem már a hippikorszaknál ledobták az ékszíjat.

Velemenyem szerint.... 2015.07.07. 13:33:48

"a dallam pedig nem egy szervezet egyfajta nemhivatalos himnuszává vált"

Etz nem értem. Melyik "nem egy" szervezetről van szó?

Csak mert ez EGY konkrét szervezet "himnusza", a YMCA-é.

NAR 2015.07.07. 13:38:16

@Fredddy: Na itt kifejezetten a meleg (szex)fantáziákra mentek rá...

bloglegelő 2015.07.07. 15:27:50

Aranyos, jópofa buzisrácok.

(és nem Pride-os szarevők)

kószák egyike 2015.07.07. 19:10:44

Basszus a cikket el sem olvastam, sem a kommenteket, Megláttam a nyitó képet és gurulok a röhögéstől. Kinyitott újra a Kékosztriga bár? :)))

Na most jön a cikk, ha végre be tudom fejezni a röhögést.

2015.07.07. 21:00:23

Az ellen propaganda is szót kér. :) Nehéz a dolga a katonának, ooo in the army now. :)

Hiryu2,01 2015.07.07. 21:05:34

@kószák egyike:

hát nem igazán. Úgy tudom a Morali ötlete volt ez a hmm... másképp macho-s megjelenése a bandánk. Ja, és ő is hetero volt:)

Hiryu2,01 2015.07.07. 21:08:03

@Velemenyem szerint....:

Úgy hallottam abban az időben a YMCA (You Made Christ Angry) mellett gyártott hozzá saját szöveget egy állatvédő szervezet, és egy egyenjogúságért küzdő(hogy épp kiknek és milyen egyenjogúságáért azt paszzolom...)mozgalom.

Flankerr 2015.07.08. 00:19:21

@Hadrian77: Ha már említve lett, itt az In the Army 2010-s verziója, ami kőprofi propaganda :)
www.youtube.com/watch?v=ObntvRcKMrE

kószák egyike 2015.07.08. 09:33:09

@Hiryu2,01: Ne mond, hogy ezen kép láttán nem a Kék Osztriga Bár ugrik be? :)) Mert nem hiszem el! :P :)

www.youtube.com/watch?v=PAIWcMrwBGA

Velemenyem szerint.... 2015.07.08. 11:13:17

@Hiryu2,01: "You Made Christ Angry" mivaaa????????

Hiryu2,01 2015.07.08. 11:43:07

@kószák egyike: Beugrott... a második hogy milyen lett volna Freddy Mercury elvadult szajállal.

Bloodscalp 2015.07.10. 21:54:25

@Hiryu2,01: Remek mint mindig:) Részben a poszt hatására, részben a népszerű időhurok-elmélet filmek miatt, megnéztem újra a Végső visszaszámlálás c. filmet:)
Inkább mint Top Gun. De a filmekkel szerintem nagyobb hatást gyakoroltak, ahogy nemrég volt is róla írás.

eßemfaßom meg áll 2015.07.12. 17:38:17

A klipről nekem azért nem az jön le, hogy ezt nagyon támogatta a sereg, inkább olyan mintha egy javítás alatt álló hajóra egy rekesz sörért felengedtte volna öket a portás egy órára

we dont want arabs here..So what 2017.05.17. 10:12:32

@Titus Pullo Urbino:

Olvasol is vagy csak a képeket nézegeted?

"Az együttes visszakapta a számhoz kapcsolódó jogait és viszontlátásra. Ők jártak jobban, a nóta az 1979-es év egyik legnagyobb slágere lett"
süti beállítások módosítása