Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) USA (7) usa (54) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

Vendégoldal - Professor Pizka: A Grosser Zapfenstreich

2009.11.02. 08:00 Professor Pizka


Professor Pizka
, a lemilblog házi zenefelelőse és klasszikus zenésze mai posztjában a katonazene alfáját és omegáját (bocsánat: Antonját és Zürichjét) jelentő német (porosz) zenés díszszemlét veszi górcső alá. A maga nemében hibátlan dolgozat (és ennek zenés mellékletei) remélhetőleg feldobják az év első novemberi munkanapját.

És ne szégyelljétek: én is megkérdeztem a guglitól, mi is az a VoKuHiLa...

A németekre az ember kétféle érzéssel tud tekinteni. Az egyik a lenyűgözött, elkerekedett szemű, tisztelettel adózó tekintet, amelyet egy BMW-kutatólabor, vagy egy Bach-kantáta vált ki az emberből; a másik pedig az a leírhatatlan érzés, amit a vokuhila-frizura, a dauerolt-szőkenős pornó és társai.

A legszentebb német katonai hagyományok egyikében, a nagy Zapfenstreich-díszszemlében nehéz megtalálni az igazi elvetemült, hangos „ó jáááá” felkiáltásokra okot adó német blődséget (figyelem, nem délnémet g’mütli-séget) de azért, mielőtt a dicső történetre térnék rá, segítek.

A német XVIII. század az egyik legvicesebb időszak a történelemben. A sok kis szuverén fejedelem szokásai között olyanok voltak, mint a huszárruhás lányokból álló hárem, vagy az udvari megszólítás-kódexek… akit érdekel a téma, annak ajánlom figyelmébe Ráth-Végh István munkásságát. Persze ne tagadjuk, a kisebb-nagyobb hercegecskék voltak Bach, Telemann, később Mozart munkaadói.

De minden megyényi-falunyi kis helynek bizony volt saját hadserege. És tudjuk (hazai példából), hogy utoljára a díszelgő egységet küldik el, még akkor is, ha a pincemester öltözik be tamburmajornak és a fűtők mosdanak ki díszszakasznak.

Gondolhatjuk, hogy ebben az ágyásban milyen magasra kell nőnie a legsudárabb növénynek, a porosz hadsereg díszszemléjének. Érdekes módon azonban a mai díszszemlék nem a győzelmi parádék leszármazottjai, hanem a szesztilalomban gyökereznek, mint az amerikai pénzarisztokrácia.

Adott tehát az éppen valami megszálló feladatot teljesítő hadsereg és a megszállt városka, lányokkal, sörrel, és… és … és… lányokkal meg sörrel.

Takarodó. Hordókat elzárni, mars haza részeges disznók. Na, innen indul a szent hagyomány. Rendesen megszállni Nyugat-Európában az angolok és a németek tudnak. Amikor az angolok Németalföldön megfáznak és fájós torokkal németül beszélnek, megszületik a holland nyelv. A holland kocsmárosok meg tudták, hogy mikor este dobolni és trombitálni kezdenek, itt az idő elzárni a csapokat. Hollandusul: doe den tap toe. Ángliusul: do the tap toe. Tap toe => Tattoo. Bizony így keletkezett az angol szó. Németül: den Zapfen (the tap) streichen. Zapfenstreich, voilá! Aztán a csinnadratta elhúzódott, mert a kijárási tilalmat jelző zenét is szokás lett hozzácsapni.

A német Zapfenstreich első írásos említése 1596-ból való. A mai formájában van ima; ez 1813-tól van így, ekkor látta III. Frigyes Vilmos porosz király, ahogy egy orosz díszszemlén pravoszláv módra énekelve előadták a katonák a Miatyánkot. 1838-ban rendezte meg először Wilhelm Wieprecht azt a porosz díszszemlét, amely a mai Zapfenstreich ősének tekinthető.

Mellesleg Wieprecht volt az egyik legkorábbi harsona-szólista, de ez mellékes.

Vannak alváltozatok, például a keletnémet Zapfenstreich, amelyben egy Sosztakovics-mű hangzott el azon a helyen, ahol korábban az „Ich bete an die Macht der Liebe”. Irodalmi fordítását nem tudom, szó szerint annyit tesz, hogy „A szeretet erejéhez imádkozom”. Később része lett a császári himnusz (amikor éppen nem volt birodalom, akkor a Deutschlandlied).

Ha külföldi vendég tiszteletére van Zapfenstreich, akkor elhangzik a vendég hazájának himnusza. Van osztrák és bajor ZS., amely egy indulóban különbözik a porosztól. A poroszok véleményét nem írom le róla, a bajorok meg isznak rá egyet és kész.

Mint minden igazán jó német dolog (a diesel keverési arányától a német tisztasági törvényen át a Bundesligáig), a Zapfenstreich is szigorú szabályok szerint történik. Meg van határozva a koreográfia (erre mindjárt rátérek) és persze az, hogy mikor, kinek lehet előadni.

A haderőnek (Bundeswehr) a következő személyek előtt kell Zapfenstreich-el tisztelegnie a be- vagy kiiktatásuk alkalmából:

- a Német Szövetségi Köztársaság elnöke
- kancellárja,

továbbá

- védelmi minisztere
- három- és négycsillagos tábornokai,

valamint

- Supreme Allied Commander in Europe
- külföldi állam- és kormányfők (látogatásuk alkalmával).

És most térjünk rá magára a ceremóniára.

Úgy kezdődik, hogy Einmarsch, bevonulás. A videók a Bundeswehr ötvenedik születésnapján tartott Zapfenstreich közvetítésén készültek. Első ízben a Bundestag elől.

Meine Damen und Herren, Liebe Zuschauer. Herzlich Wilkommen an dem deutschsprachigen Lemil-Sonderausgabe!

Einmarsch: bevonulás három indulóra (Marsch der Spielleute, Preussischer Lockmarsch, Yorkscher Marsch; ez utóbbit személyesen Beethoven írta). A menet minőségéhez nem fűznék kommentárt; azt hiszem, magáért beszél….

Ezután a speciális alkalomra tekintettel két - nem tradicionális - szám: a Berliner Luft és a Marsch der Bundeswehr indulók:

Folytatódik a tradicionális, 1840-ben nyomtatásban is megjelent Zapfenstreich:

Először rövid „kürtjel” fuvolán, amely fanfár annó a kocsmárosokat a csapok elzárására szólította. Majd a Preussischer Zapfenstreichmarsch, ezt cserélik ki a bajor és az osztrák változatban másikra.

Retrait:
régi lovassági szignálok. Vegyesen natúr, vagyis csak a természetes felhangokra képes hangszerek, illetve modern, szelepelt hangszerek 4:06-nál például egy szárnykürt. Ez a nevét onnan kapta, hogy a szárnyakon, a szélen masíroztak vele a katonazenekarban. Valójában nem kürt, hanem trombita típusú hangszer.

Sisak le, imához:

utána Einigkeit und Recht und Freiheit… majd kivonulás, kifogástalan lépés-, sor-, oszlop- és alakzat-megtartással.

Így néz ki hát a világ egyik legnagyobb hagyományokkal bíró díszszemléje.

És akkor most egy kis mélylélektan, úgyis most volt a Freud-évforduló. Einstein mondta, hogy „az, hogy valaki örömét leli abban, hogy zenére négyes sorokban masírozzon, már elég ok arra, hogy megvessem”. Nos, ő se volt tökéletes, másrészt a korabeli masírozások az ő létét is veszélyeztették, én sem szerettem volna őket. Le kell szögeznünk, hogy a jellegzetes formájú rohambilik, a szürke egyenruhák és egyéb külsőségek dacára ennek a ceremóniának semmi köze a nácikhoz. Az ő idejükben is volt díszszemle, de nem ők találták ki, az elhangzó zeneszámok mindegyike a náci idők előttről való. Akkor hát mi a probléma?

A férfiak és nők mellett van a művelt európai populációnak egy másik felosztása. Úgymint a katonai dolgokat normálisan kezelő és a vadpacifista (ez nem a vadlovakat szereti, még mielőtt…).

Előbbiek a katonásdit férfias dolognak tartják és ha lányok, akkor kedvelik az ilyesmit játszó fiúkat. A másik gruppéba tartozik az a férfipopuláció, aki világbéke és boldogság, valamint azok a nők, akiket az előbbiek megpróbálnak felszedni. Ezzel nincs is semmi baj, a Gondviselés úgy intézte, hogy minden méhecskének jusson virág, amelyre leszállhat és szárnyait rebegtetheti.

A baj akkor van, amikor az utóbbi csoport hatalomra jut és minden puskás németben legalább két Waffen-SS hadosztályt vél felfedezni,  (ideértve a női sílövő válogatottat is). Van még az a bagázs, amely szerint egy „imádság” című, szöveg nélküli szám eljátszása a díszszemlén olyan mélységig gázol bele az ateisták lelkébe, hogy legalább azt be kéne tiltani. De feltétlen valami katonait tiltsunk be, nicht wahr, Ulrike? Oh ja Günther, du bist soooo Pazifist, zeige deine Bibliothek voll mit Marx Engels und die volle Wissenschaftliche Kritik und Analysis der Kapitalismus! Oh ja Ulrike, das ist ein eine hervorragende Idee!

Természetesen a Zapfenstreich ellen is bepróbálkoztak. A németek azonban, ahogy az már csak tőlük elvárható, bevetették a legfélelmetesebb csodafegyvert, a bürokráciát. Hans Koschnick, ismert politikus előterjesztése (Hans szerint elavult és „predemokratikus” dolog a Zapfenstreich) jelenleg elintézés alatt van a Bundestag javaslat-előkészítő Abteilungjában a 27394632/2005/A/§/kj/ 98 öe. Bzw 789.hj/b előterjesztési iktatószám alatt. Várhatóan a Nyolcadik Birodalom fogja napirendre tűzni és hiánypótlásra visszaküldeni az előterjesztő leszármazottainak, miután megállapították, hogy a többezer örökös közül erre ki jogosult. A gondos németek már lekötöttek hetven tonna csirizt egy kínai gyárnál az eljárás illetékbélyeg-vonzatának előállításához. 

75 komment

Címkék: német vendégposzt katonazene

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PA 2009.11.02. 08:04:56

Upsz úgy sem voltam még első kommentelő...:)

Gratula a cikkhez! A szokásos jó kis stílus! Külön elismerés a illusztrációs képek miatt! Zseniálisak! ;) Főleg a söröző bajor lánykák! :)

ttibike 2009.11.02. 09:30:23

A végén beszartam... nyolcadik birodalom, a sok tonna csiríz... A söröző lánykák közül legközelebbi istennő.

Márai Coelhó · anygyalszarny.blog.hu 2009.11.02. 09:51:15

Nyomasztó, elszomorító felvételek. Ez egészen más, mint amit a külvilágnak megpróbálnak sulykolni magukról. Kezdem azt hinni, hogy van valami igazság a népkarakterológiában. Ezek semmit nem tanultak a történelemből, és bármennyire is próbálják európaivá nevelni őket, ez a durva, gépies militarizmus mindig elő fog jönni belőlük, mert a génjeikben van. :-(

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2009.11.02. 09:58:24

@Márai Coelhó: tiltsuk be őket. Amúgy az összes többi nép tud produkálni baltaarcú fiúkat, akik puskával a kezükben egyszerre lépnek. A franciák kicsit szétszórtabban menetelnek, az oroszok és az angolok kicsit pirospozsgásabbak mint a németek, de az ő hagyományos díszszemléik is dettó ugyanígy néznek ki. Majd ha sok időm lesz írok azokról is. Meg a magyarról Rákóczi- és Magyar díszmenet-indulóval, bár lehet ettől megkíméllek, mert akkor kénytelen lennél magadtól rettegni...

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2009.11.02. 10:10:53

Na, akkor ein bisschen Unicum:

Preussens Gloria, Zapfenstreich Marsch és az Alter Dessauer (erről majd külön poszt lesz!) a Vörös téren:

www.youtube.com/watch?v=C0IYnRQJas0

ugyanott, ugyanakkor:

Őfelsége skót dudásai (ausztrálok és juzasnij afrikaiak is :-) :

www.youtube.com/watch?v=ytFZAmhPhNY

Dán Králjevszkij Testőrség:

www.youtube.com/watch?v=7qudj0ZcxCg

Összevont (szojuznaja), hűdenagy (balsaja) orosz (rosszijszkaja) zenekar (orkesztra) Dobre vecser!

www.youtube.com/watch?v=fMXLKDY5IMw

Egyik félelmetesebb mint a másik...

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2009.11.02. 10:13:01

kamelom a blogmotort. jó hosszú kommnet, videolinkekkel, huss!

Zzoorroo 2009.11.02. 10:36:47

@Humanic: szerintem nem kell oda kérdőjel. A hozzászóló (MC) valóban hülye. Vagy pacifista hippi, ami rokon értelmű szó.
Bocsánat a szerkesztőktől, tudom, nem szeretik az ilyen hsz-eket, de ezt nem sértésnek szántam, hanem száraz állapotrögzítésnek.

2009.11.02. 10:45:56

@ttibike: De a terepes se nagyon rossz...

proletair · http://lemil.blog.hu 2009.11.02. 10:51:26

@Professor Pizka: Remek poszt! sosem láttam ezidáig ilyet. És bár németek, mégsem látom azt gépies erőlködést. Vagyis a mozdulatokban semmi fakszni nincs, és nincsenek felesleges mozdulatok. Ó, hol van ez a pakisztáni/indiai határon lezajló zászlófel/levonás parádéjához képest. És mégis mennyire katonás.
Gratulálok!
Várom a következő ilyen témájú posztot!
@Humanic: :D

ttibike 2009.11.02. 10:58:30

@méhészborz: jeee. leakasztanám a dögcéduláját...
Bennem semmi félelmet nem kelt a masírozás, a fegyelmezett mozgás a hadseregek lelke. Coelo, menjél rettegni máshova. :-)

juditmanó 2009.11.02. 11:05:50

Ön tudtam, mia az a vokuhila, némelyik volt kollégám még hordott olyat :D

juditmanó 2009.11.02. 11:07:06

Ön=Én
Amúgy Professor Úr, parádés volt, Grosser Bundesverdienstkreuz in Gold

3006 2009.11.02. 11:10:51

@Professor Pizka:
különösen a Spanyol Idegenlégió félelmetes a harci kecskéjükkel a menetben:-))
A francia (L.E. ) kifejezetten barátságos, ahogy a 60-as menetütemre Edith Piafra ballag.

juditmanó 2009.11.02. 11:19:12

@Professor Pizka: A betiltáshoz csak annyi kiegészítést, hogy a Bundeswehr-újoncok mindenévi fogadalomtételét is hasonló heves viták elözik meg, kell-e, betiltsák-e, ha lesz, akkor hol legyen, hogy ne gondoljon senki rosszra.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2009.11.02. 12:00:17

@juditmanó: Ön már annyira német, hogy saját magát is harmadik személyben szólítja meg. Betiltás: igen, az is érdekes volt, amikor Werner Mölders-t nácivá nyilvánították a Kondor-légiós szereplése miatt. Ott se és máshol se csinált egyebet, mint szembejövő vadászokra és bombázókra lőtt.
Jut eszembe a Grosser V-Kreuz van tölgyfalombokkal, kardokkal és gyémántokkal? :-)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2009.11.02. 12:11:29

@Professor Pizka: most nézem amúgy a belinkelt keletnémet videókat a kommentekben azt írják, ha a Bundesfilmarchiv (ahol földalatti ólomkockákban tárolják ezeket) megneszeli hogy a youtube-ra került egy is, törléséről intézkedik. Bolondok ezek.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2009.11.02. 12:14:55

Azért elég sivár ez a Kelet-berlin a videón. És Mauser helyett Szimonovval...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.11.02. 13:08:06

@Markgraf:

Azért milyen gáz egy őrezredet filozófusról elnevezni... Nem találtak a keletberlini elvtársak egyetlen vállalható hadvezért sem abban a vérzivataros német történelemben?

Super 64 2009.11.02. 13:10:58

@Professor Pizka:
Professzor Úr, az Alexandrovról nem tervez egy hasonlóan fenomenális posztot véletlenül? :)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2009.11.02. 13:28:20

@Super 64: de csak ahhoz fel kéne keresnem egy távoli ismerőst aki az Akadémián tanult és az csak közbenső ajánlással megy. Viszont aki közvetítene, na vele nem találkoztam jó pár hónapja. Simán a történetét nem akarom megírni, hanem ottani diákkal lenne igazi a dolog.

Markgraf · http://www.legiobrigetio.com 2009.11.02. 13:46:42

@tiboru: Engels legalább volt katona :)

@Professor Pizka: én is néztem...röhej, különösen hogy a wiki meg tele van jobbnál-jobb Bundesarchivos fotóval, felteszem hivatalosan.
Mindegy, hétvégéig bírják ki, akkor úgyis lementem:)

juditmanó 2009.11.02. 14:26:39

@Professor Pizka: Professor Úr, eins:
ha figyelmesen olvas, láthatja, hogy csak elütés volt, rögtön javítottam
zwei: aber natürlich, természetesen a tölgyfalombbal és gyémántokkal ékesített érdemrendre gondoltam, eldöntheted, ki tüzze a mellkasodra, az új védelmi miniszter, vagy mégis inkább a sörözös bajor Mädelek. :D

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2009.11.02. 14:36:44

@juditmanó: látatlanba a SPATEN válogatottra szavazok, ejj a jó kis Schottenhammel sátor egyszer én is ültem ott. NB. olyan részeg voltam, hogy semmilyen Madelre nem emlékszem...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.11.02. 14:45:59

@Professor Pizka:

Ebből (mármint az illumináltságból) kifolyólag te sem hagyhattál benne mély nyomokat, izé, akarom mondani te sem tehettél rá komoly benyomást - na, szóval értitek.

juditmanó 2009.11.02. 14:55:13

@Professor Pizka: Gretelre, a dirndlis pincérnöre sem, aki egyszerre kohoz az asztalhoz 5-6 Maß-t? :) (Ezt mondjuk csodálom mindig, állati nehéz még 1 db. egy literes korsó is, nemhogy 5)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.11.02. 14:55:30

OFF

Ha már Oktoberfest: életem legmegrázóbb bajorországi élményei közé tartozik, amikor saját szememmel láttam egy maximum 160 centi magas, vékonycsontú, törékeny (de eléggé felpolcozott keblű), szőke, kék és álmodozó szemű, fehérbőrű, úgy 18-20 évesnek saccolható kislányt (dirndlibe öltözve, natürlich), amint felkapott egy legalább egyliteresnek tűnő, sörrel teli korsót és egyhajtásra (esküszöm: egyhajtásra!) kihörpintette.

Ezután sk. sodort magának egy füstszűrő nélküli cigit és maga elé húzott egy második korsót.

juditmanó 2009.11.02. 15:04:30

@tiboru:
OFF
tiboru, drága, erröl írtam én is, 1 Maß az a literes söröskorsó az Oktoberfesten, ha ropi vagy, akkor kérhetsz egy halbes Maß-t is, de a bajorok rögtön rájönnek, hogy nem közülük való vagy:)
ON

juditmanó 2009.11.02. 15:17:36

@tiboru: OFF
az elözö commentem eltünt, szóval tiboru drága, az 1 Maß az az egyliteres söröskorsó, és az Oktoberfesten csak két dolog között választhatsz: 1 Maß vagy eine halbe, de azt csak a ropik kérik, az igazi bajorok egyszerre 2-3 is kikérnek.:))

juditmanó 2009.11.02. 15:18:21

(a fenébe, most meg ott van utálom a blogmotort)

Super 64 2009.11.02. 15:27:36

@Professor Pizka:
Nagyszerű, előre is köszönöm - és szurkolok, hogy a közvetítő mihamarabb előkerüljön. :)

Hullafotós 2009.11.02. 16:12:55

Példaértékűen mélyre ható tudásszomj, átfogó témaismeret. P. prof, meg az ő kupicája.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2009.11.02. 16:52:41

Csak 1 kis hiba, einE hervoggarende Idee :) Ha már német precizitás. Bár már az se a régi.
Ezek a masirozós posztok nagyon jópofák.
És mér ennyire vonzó, ha vki megiszik 1 liter sört??? Mondja meg nekem vki!!!

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.11.02. 16:59:14

@Gloria Mundi:

Most ha szexista állat akarnék lenni, azt mondanám, az a vonzó benne, hogy erre csak egy valódi mély torok képes :-)

De nem vagyok, úgyhogy visszakérdezek: ki mondta, hogy vonzó?

:-P

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.11.02. 17:01:04

@juditmanó:

Ne utáld, kedves juditmanó, hiszen így kétszer is olvashattam, hogy "tiboru drága"!!! És olyan jól esett :-)

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2009.11.02. 17:45:41

@tiboru: Te, pl. Nagyon lenyűgözőnek láttatod. Nem olyan, mintha visszataszítónak gondolnád :)

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2009.11.02. 17:48:18

@tiboru: Na, igen, a mély torok. De se sose vagy szexista, mint tudjuk :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.11.02. 18:00:05

Érdekes, hogy senki nem tette szóvá a posztban látható térképet, amely még Adolf legvadabb rémálmaiban sem mert felbukkanni...

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2009.11.02. 18:06:08

@tiboru: juj, tényleg ... hát, én átsiklottam rajta :(

paranoid T.R. marcipan 2009.11.02. 18:12:35

@tiboru: nagyon szép színes térkép. az esztétikai érzékem azt diktálná, h a jobb alső sarokban minél nagyobb legyen a narancssárga folt, de nem kötekszem:)

paranoid T.R. marcipan 2009.11.02. 18:46:15

@tiboru: hopp, most látom: nemcsak az esztétikai érzékem, hanem világuralmi törekvéseim is ezt kívánják meg:)

juditmanó 2009.11.02. 18:48:40

@tiboru: dehogy nem tűnt fel, tiboru drága :), csak vártuk, hátha elmagyarázod nekünk a világot:P

juditmanó 2009.11.02. 18:50:03

Lipcse és Drezda gyönyörűen fest lengyelül :)

Viktor-a-konyhában · http://viktorakonyhaban.blog.hu 2009.11.02. 19:01:12

Üdvözletem,

na és akkor most hogy van ez a térkép?

Kedvenceim, svájci dobosok:
www.youtube.com/watch?v=YJVdnMAGIt8

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.11.02. 19:52:30

@Viktor-a-konyhában:

Á, csak az egyik kedvenc blogomból loptam: Europe Without Germany (Európa Németország nélkül)...

strangemaps.wordpress.com/2008/12/11/337-europe-without-germany/

Nagyon megtetszett, hiszen mi itt Közép-Európában roppant érzékenyek vagyunk a térképekre.

Iustizmord 2009.11.02. 19:54:06

na jürgen bollmannak egy fáklyát fel a seggibe hogy nem bírt kussban maradni...

Iustizmord 2009.11.02. 19:55:21

@tiboru: mert a szlovromán titokzatos szolgálat ügynöke vagyol.

Medve11 2009.11.02. 20:26:22

prof. pizka: beszarok tőled :D

rognork 2009.11.02. 20:55:06

nekem a méhecskés rész tetszett legjobban.
a videókat nincs időm végignézni, áruljátok el, hogy van-e benne panzerlied.
én nem az oktoberfesten, hanem egy bajor kisvárosban láttam olyan bivaly ma:delt, aki 2*3v4 kriglivel szaladgált. egész este. volt alkarja, az biztos, bár több alkatrésze szintén túlméretes volt, többek örömére.

Viktus 2009.11.02. 21:55:37

Nálam akkor is ,ha germán a panzerlied a best náczi nem náczi

www.youtube.com/watch?v=BPWncbPPtio

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2009.11.02. 22:58:11

@Iustizmord: ja, főleg azt, hogy "Abgeordneten" bírja velőtrázóan mondani. @rognork: ezt még akkor írták, amikor a Guderian dédapja tizenkét éves suhancként kigúvadt szemekkel nézte a dirndliből kibukkanó Eigert és Mönch-öt és arra gondolt, hogy milyen szép ez a Jungfrau...
már ha valaki esetleg a földrajzos poénokra érzékeny.

The question (törölt) 2009.11.03. 00:00:42

@paranoid T.R. marcipan: Egyetértek, de én sem kötekedni jöttem ide. :-)

The question (törölt) 2009.11.03. 00:02:36

@paranoid T.R. marcipan: Hopp, most látom én is, hosszasan elnézvén e térképet, de, bizony, világuralmi törekvéseim vannak. :-)

The question (törölt) 2009.11.03. 00:05:06

@Professor Pizka: Gratulálok. Élmény volt olvasni-hallgatni. No de mégis, számomra a legütősebb mondat(rész), persze kiragadva: "Mint minden igazán jó német dolog...". Ámen.

vészmerülés 2009.11.03. 07:40:13

@tiboru: "Ezután sk. sodort magának egy füstszűrő nélküli cigit és maga elé húzott egy második korsót."

Bizonyos esetekben a sodort cigi lehet gyengébb, mint a gyári szipak. Számít a dohány nedvességtartalma illetve a sodrás keménysége.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2009.11.03. 09:59:04

@juditmanó: sőt, egyenesen (altesti) alpesi poénok :-)

gaul 2009.11.03. 11:01:23

Totál off.
Azt hiszem elveszett egy oldal a neten. Kb 2 éve olvastanm először a vokulhila-t, és akkor ha jól emlékszem a wikin volt egy szép összesítés, hogy nemzetenként a világon mi a neve ennek a sérónak. Volt, ahol "lengyel focista" frizura volt, sok helyen (európában) bundesliga. Megvan valahol?
onn:
Szép cikk ez is, hvala.

gaul 2009.11.03. 11:07:39

MEGTALÁLTAM:
wiki.answers.com/Q/What_are_some_other_names_for_the_mullet_hairstyle

ez egy másik:
www.hairweb.org/hair-style-mullet.htm

elnézést, tudom, ez nem focis/sztájlisztes oldal, de ha már előkerült.

juditmanó 2009.11.03. 11:19:41

@Professor Pizka: Professzor Úr, nyelvileg mindig ennyire a topon vagy?:P

Neoprimitív 2009.11.03. 11:49:56

Nagyon jó volt, sajnos a videókat nincs időm mind végignézni! A kommentbe linkeltek közül csak az egyik vörös-téribe kukkantottam bele, nem is hallottam eddig erről a banzájról, pedig nem lehetett semmi.

Később esetleg egy Secret Drum Corps cikk? (Bár nem tudom, hogy ők ténylegesen katonák-e?)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2009.11.03. 20:42:09

@juditmanó: csak akkor jobban, ha a top már lent van :-)

Kismy 2009.11.03. 20:54:19

egy újabb zseniális post, nagyon nagy grat!
külön grat a "jungfrau" poénért :)

és az első videónál 7.53-nál beszélt a Hansi! énúgyéljek!

off
a spaten sátor abbiza remek, és mikor másnap úgy délután három felé magamhoz tértem, hosszas gondolkodásomba került rájönni, miért fáj egy vonalban a kezem külső része...
on

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2009.11.03. 23:47:15

@Kismy: igazodj közben a szomszéd Hermann, Konrad, Udo nem bírt jól igazodni és szidja őket, gondolom...

miamai 2009.12.19. 01:12:54

Valódi lópártiként soha nem hittem volna, hogy ennyire élvezni fogok a katonaságról szóló írásokat. Köszönöm szépen! Hála Professor úrnak, most már azt is tudom, hogy a DDR-beli Polizeistunde valódi őse a csaplezárás. Bár ez az újkori történés - emlékeim szerint - nem járt zenés kísérettel, csupán goromba bekiáltással....

A cikk végén leírt Kennzeichen különösen felvidított! illetve...
A kommentek közötti videókban a moszkvai képek, amint a német indulókra masíroznak a Kreml-ben - háááát :)))

Várok még további hasonló jókat! Addig is www.youtube.com/watch?v=Xq-TMVvdlg0

piefke 2011.12.22. 16:20:47

@Professor Pizka:

"Grosser V-Kreuz" (helyesen: Grosses Bundesverdinstkreuz nincs kardokkal, lombbal és gyémánttal - az a Vaskereszt Lovagkeresztje volt a náci időkben (és se előtte, se utána!).

És: a posztba belinkelt videók közül a legutolsón a német kommentátor rosszul mondja 8.25-nél, ui. az Auschmarsch (elvonulás) alatt nem Beethoven Yorkscher Marscha szól, hanem a (Preussischer) Zapfenstreichmarsch.

Egyébként a Grosser Zapfenstreichet "bevezető" III. Frigyes Vilmos porosz király szerzeménye a Bundeswehr által a mai napig is használt "Porosz Szemleinduló" ("Preeussischer Präsentiermarsch") is. Itt hallgatható meg: www.youtube.com/watch?v=dn_1rR33UwI, illetve: www.youtube.com/watch?v=ip75fQ-Lnfc&feature=related - 4.57-től, Barack Obama "főszereplésével":-)

piefke 2011.12.22. 16:23:32

Jav: helyesen Ausmarsch":-)
süti beállítások módosítása