Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) usa (54) USA (7) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

Plakátpropaganda 3.0: Az USA a munka frontján

2010.07.12. 08:00 proletair

Mint azt az előző két részből láthattuk, a plakátokkal az amerikaiak képesek voltak pénzt kunyerálni a háborús kiadásokra, és ízelítőt kaptunk a tengerészgyalogság toborzóplakátjaiból. Tehát két fontos elemen, a pénzen és a paripán (emberanyagon) már túl vagyunk, lássuk, mire volt még szüksége Uncle Sam-nek a végső győzelemhez. Úgyvan, a posztó. Vagyis a hadianyag, és az ezt előállító elhivatott munkaerő. Nincs más hátra, mint kielemezni a következő plakátokat, amik az amerikaiakra oly jellemző könnyedséggel és képi elemekkel készültek.  

 

Hölgyeké az elsőbbség, és mivel mi úriemberek volnánk, az első plakátokon a hölgyek a főszereplők. Ímhol az első, amin egy mosolygós, szép hölgyemény annak örül, hogy megtalálta azt a munkát, ami a legjobban áll neki. Hát nem tudom, én is dolgoztam már szerszámgéppel, de nem hiszem, hogy ez bármennyit is adott volna a karizmámhoz. Igaz nem is vagyok nőből. Az ilyen munka törvényszerűen mocskos, olajos, büdös, és zajos. De hát a plakát tervezőit ez nem izgatta, az alján pedig mindenkit buzdítanak, hogy keressen hasonló elfoglaltságot az iparban, a mezőgazdaságban, vagy az üzleti életben. Érdemes figyelni, mennyire be van tartva a munkavédelmi előírás: se nyaklánc, se fülbevaló, se gyűrű.

A következő három poszter első darabja szerintem nem szorul magyarázatra. Egy ikonikussá emelkedett darabról van szó, ami jóval túlélte a háborút, lett jelvénye mindenféle feminista szervezetnek, de kábé annyi paródia is született belőle, mint amennyit nyomhattak annak idején az eredetiből. A második egy kis könnyed versikével nyit, mivel nem vagyok műfordító (vagyis még nem próbálkoztam ilyennel) nagyjából így jönne ki: amit kell (munkát) megtesszük, a háborút megnyerjük. Aki tud jobbat, kommentelje bátran, köszönöm az elismerést. A képen egy csomó sürgölődő hölgyemény van, akik dzsippet szerelnek, repülőt rakodnak, adminisztrálnak, sőt, egy matrónatermetűnél egy jókora kalapács is látható.
A harmadik kép egy kakukktojás, ugyanis ez fénykép. Biztos merész újítás lehetett ez akkoriban. Figyelemre méltó a köpennyel harmonizáló hajráf, és az ezekkel árnyalatra megegyező rúzs. Ehhez a képhez rejtvény is tartozik: mit szerel olyan elmélyülten ez a lány?
A helyes megfejtőnek vendége lehetek egy sörre a következő lemil bulin. (Annyit segítek, hogy a repüléshez van köze.)

A következő eresztés első darabja azonnal az érzelmekre akar hatni: a lány mögött ott a kis zászlócska, ami azt tudatja, hogy egy hozzátartozója a fronton harcol. Fogadjunk, hogy a pasija a lánynak. A plakát mondanivalója: hamarabb hazajön a kedves, ha elmegy hősnőnk dolgozni, merthogy a vágyakozás magában nem elég. A második háttere az amerikai zászló, csak hogy itt is meg legyen a hatásos felütés. És egy büszke asszony, akit még büszkébb férje karol át. „A férjem azt akarja, hogy én is megtegyem a magamét”. Itt is megfigyelhetjük, hogy a munkásnők mennyire figyeltek a ruhakollekciójuk színvilágára.
Az utolsó plakáton egy vérbeli jenki katona mutatja kedvese fényképét, és meg is említi, hogy a lány egy HŰHA, vagyis WOW. Woman Ordnance Worker. Lehet hogy nem látszik jól, de a lány mögött készre szerelt tüzérségi lövedékek vannak.

Az alábbi nagyobb plakát a szűkszavúság mintapéldája, és bár nem túl színes azért a nemzeti színekből mindegyik fellelhető. A nagy nyílban ott van Roosevelt elnök idézete, miszerint mindenki partner, és az 1942-es adatok, amik arról tanúskodnak, hogy 60000 repülőt, 45000 tankot, 20000 légvédelmi ágyút és 8000000 tonna hajót gyártottak. Ez utóbbi szám gondolom a bruttó regiszter tonnára vonatkozik, de ha nem, akkor javítsatok ki.

A következő három plakát első darabja a munka frontjának egyik legfontosabb előretolt állását mutatja be, nevezetesen a gyárat. Hogy fontosságát jobban kiemelje, a gyár két kéményét füstölgő ágyúcsövekhez hasonlítja, és meg is magyarázza: a hazai front nagy ágyúi. A második plakát szintén fénykép, amin egy jómunkásember valamit valahová lapátol. Mindezt teszi a nagyobb termelés érdekében. Az utolsó képen már több érdekességet is felfedezhet a kíváncsi szemlélő. Noha ez is egy fotó, a háttérben sikerült színesben felrakni a nemzeti zászlót, az előtérben pedig itt már két jómunkásember robotol. Tessék csak jobban megfigyelni: a bal oldali munkás bizony fekete bőrű! Az alattuk lévő felirat aztán mindent megmagyaráz.

Gyűjtsd a vasat meg a fémet, ezzel is a békét/hazát véded! Talán van aki emlékszik erre a kedves mondókára. Ment ez az amerikaiaknál is, mint alább láthatjuk. Az első plakáton azt mondják, hogy a felhasznált vashulladék csapás a japánoknak. De nem is ez a fontos, hanem az allegorikus képi megjelenítés: az elfoglalt területein pöffeszkedő, japán katona fejű kígyó, és az őt jól lebombázó, természetesen fehérfejű, felségjelzéssel ellátott amerikai sas. Amúgy a japánokat az amerikaiak szinte mindig vágott szemű, karikaszemüveges, katonasapkás lófogú, csíkbajszú  kis szemétládának rajzolták. A középső kép már egyszerűbben adja át a fémhulladék szükségességére vonatkozó üzenetet. Egy bomba, egy tank, egy hadihajó, és egy légvédelmi ágyú alá odafirkantották, melyikhez mennyi roncsot kell beolvasztani. Na és akkor ott a harmadik poszter, ami egyszerűen zseniális nyelvi leleménnyel nyerte el a tetszésemet. A képen egy torpedóromboló hasítja a vizet, felette a felirat: kerted (farmod) (vas)hulladékából épül a romboló. Épül, rombol… Fantasztikus! Alul még egy kis infó, hogy egy ilyenhez 900 tonna hulladék vasat használnak fel.

Maradunk az allegóriák vizén: a következő plakátok első darabján két kéz épp egy diót reccsent össze, a dión három zászló: az olaszoké, a japánoké és a németeké. Az egyik kéz talán Sam bácsié, a másik meg egy munkásé. A felirat szerint a zavartalan termelés fogja majd a tengelyhatalmakat megroppantani.
A második képen már van egy plusz kéz, egy öltönyös emberé, tudatva, hogy itt aztán mindenki ugyanazért a célért gürcöl.
A harmadik plakáton szintén a kezeké a főszerep, és a felirat szerint ez egy kétkezes, sőt, kétöklös harc. A magyarázat a kezekben van: az egyikben puska, a másikban villáskulcs. Értjük mi.

Ha már termelés, és hadianyag: a következő három plakát első darabja azt mutatja, hogy ez lesz a japán és a német ellenség végzete. A bomba pont a közepükbe esik. Minimalista, és látványos plakát, meg kell hagyni.
A második viszont úgy szövegileg, mint képileg elég kegyetlen. A közepén egy újságcikk részlete, ami arról tudósít, hogyan jártak az amerikai katonák, hadifoglyok a fülöp- szigeteki japán támadás után. Igen, meghaltak, mert a japcsik kinyírták őket. A képen egy állatnak rajzolt japán katona épp egy elcsigázott amerikait ver puskatussal, háttérben sorstársai libasorban csoszognak. Tehát mindenki dolgozzon addig, amíg az összes gyilkos japánt ki nem irtják. (kicsi off, de megemlítem, hogy az észak-koreai plakátokon meg az amerikaiak vannak kegyetlen, szadista, csecsemőgyilkos állatoknak ábrázolva)
Az utolsó plakát hirdeti, hogy Tokióig még pokoli sokat kell menni, és a kép közepét el is foglalja egy fáradt, sebesült, lerongyolódott katona, aki ráadásul már az összes töltényét ellőtte. Természetesen a hátországnak egy emberként kell dolgoznia, hogy ez ne így legyen.

Az alábbi három plakát első példánya nagyon csinos darab, a Tengerészeti Bizottság remekbeszabott jelvényével a közepén. „Hajókkal a győzelemért”, hirdeti fennen, és alá is támasztja egy elnöki idézettel: „gyorsabban-még gyorsabban”.(vagy sebességet, nagyobb sebességet) De azt is el tudom képzelni, hogy mikor ezt Roosevelt elnök mondta, akkor nem pont a hajókra gondolt.
A második plakáton egy délceg hajóács, várja a választ 1943 két legfontosabb kérdésére: mennyi hajó fog készülni, és mikorra készül el?
Zárásként ismét egy Tengerészeti Bizottság által kiadott plakátot nézhetünk meg, ami egyszerű két szóval tudatja: a csapatmunka győz. A háttérben pedig a szorgos munkások épp egy hajócsavart emelnek a helyére. Ennek méretéből láthatjuk, hogy nem egy ladikon dolgoznak, hanem minimum egy repülőgép hordozó készül kezeik alatt.

Még több hadianyagot! Hirdeti a következő három plakát, melynek első darabján egy bombázó hasa látható, aminek bombatárjába épp beakasztják a bombákat. Természetesen a bombák Berlinre fognak potyogni. Szegényes színvilág, de a lényeg ki lett emelve, emlékeztetve, milyen hadianyagra is van szükség.
Persze a sikeres vadászpilóta sem maradhat ki, mint plakátfőszereplő. A másodikon épp egy ilyen húzza be a győzelmi strigulát, és hát persze az egész kompozícióból sugárzik a mérhetetlen optimizmus, sőt vagányság. Ott a bal oldalon még egy angyalkának öltöztetett pin-up girl is fel lett festve. Hiába no, a jenki pilóták már a plakáton is lazák voltak.
A harmadik plakát biztosan megdobogtatja mind a haditechnika, mind a sebesség szerelmeseit, ugyanis egy Sherman robog rajta, és a beállítás kissé olyan, mintha nem is száguldó tankot látnánk, hanem egy NASCAR verdát. Mi sem természetesebb, hogy a páncélos az összes fegyveréből éppen tüzel. A jól sikerült vizuális megjelenítést „Támadás, most!” felirat erősíti, aztán lentebb szerényen megjegyzik, hogy a seregnek a több ilyen háborús portéka előállításához még több rézre, cinkre és ólomra van szüksége. Azért az acélt hiányolom a felsorolásból.


 És elérkeztünk az utolsó három plakáthoz. Az elsőn egy jókora halfogás van, háttérben a serény halászokkal. Itt sincs semmi mellébeszélés, rögtön értésünkre juttatják, hogy bizony a hal az háborús eledel, és még többre van szükség belőle. Mivel akkoriban még csírájában sem léteztek a greenpeace-féle szervezetek, ez a cél vélhetőleg könnyedén teljesült. A második plakát azt magyarázza, hogy a hulladék az ellenséget segíti, így hát őrizz meg minden hasznosíthatót. Ha netalán nem látszódna rendesen, leírom mi van a képen: egy papírlapon pár gombostű, gemkapocs, alátét, befőttes gumi, tustoll hegy, és valami ecsetféle. Ezekből pedig egy középszerű grafikus bármikor Hitlert barkácsol. Az utolsó plakát főszereplője szintén az étel, pontosabban annak látható hiánya. A felirat szerint az étel fegyver, és sose dobd ki! Ételt vásárolj okosan, főzd gondosan, és edd meg mind!-így a felszólítás.  Ja, és kövesd a Nemzeti Háborús Táplálkozási Programot! Mikor ez a plakát készült, amerikában valószínűleg el sem tudták képzelni, hogy Európában már elég sok országban jegyre van az étel… már ha van étel. Vagy talán pont ezért készült ez a plakát, ki tudja?

Azért még így utólag beszúrnék egy termetes plakátot, amin balra lent gyárak teteje látszik, miközben felettük egy rakás B-24 Liberator bombázó húz el, nyilvánvalóan eltúlzott szoros kötelékben, alatta a felirat, amit magam emígyen fordítottam (ha valaki jobban tudja, kommentelje bátran) Dobd el a kendőt (géprongyot?), ez a csapás (szanaszét pofozás) ideje.





 

42 komment

Címkék: usa plakát ii világháború

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Neoprimitív 2010.07.12. 08:14:30

Proletair: Kösz a posztot a lazsáló (pihenő/munka alá temetett, tetszés szerint) bloggazdák nevében is!

A piros rucis nénike pedig egy B-17E (esetleg F) orrkúpján dolgozik éppen.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2010.07.12. 12:53:13

Mesteri poszt, köszi :)

Az első képnél írod, hogy a munkavédelmi előírásoknak megfelelően hiányoznak az ékszerek. És ha hadikölcsönt váltott ki belőlük? ;)

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.07.12. 12:55:27

@Neoprimitív:
Köszönöm, és igen ön nyert, a söröket szívesen fogadom a következő blogbulin:)
@Thaddeus Griffin:
Miért van az, hogy ezt nem tudom elképzelni?:))

Lucius Flavius Arrianus 2010.07.12. 13:23:25

A háború alatti, dolgozó amerikai nő archetípusát jelenítették meg a Rosie the Riveter-plakátok (tkp. "Szegecselő Rózsi"), aki létező személy volt (Rose Will Monroe). A gugli egészen érdekes képtalálatokat hoz ki.

Amadeo 2010.07.12. 13:37:10

Sziasztok!

Bocs, hogy ide, de most jött elő.
Post-ötlet a visszavonulás-romboláshoz:
Ez itt vasúti:
forum.index.hu/Article/viewArticle?a=101804990&t=9005494

Huhh.

Titus Pullo Urbino 2010.07.12. 13:40:11

Gratula Prol, köszönjük, napok óta vártam már, hogy legyen új poszt, és végre.

@Neoprimitív: én ezt először egy vadászgépfülke darabnak néztem, de most, hogy mondod, tényleg B 17 orrkúp.

Csak halkan jegyzem meg, hogy a haditermelés felpörgetésével nemcsak Németországot, Japánt és a többi ellenséget győzték le a jenkik, hanem Nagy-Britanniát is és Franciaországot is, akik a háború kezdeti szakaszában elvesztették a flottájuk zömét, ugye a francia hajókat orvul az angolok süllyesztették el, az angolokat meg a németek, így rákényszerült a brit oroszlán, hogy első vhs "ajándék" jenki rombolókkal vegyék fel a harcot a német U-hajók ellen. Persze sokba került az ajándék, cserébe gyakorlatilag az összes brit flottatámaszpont amerikai kézre került.

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.07.12. 14:28:42

Egy technikai kérdés: az utolsó előtti eresztésnél a 3 plakát képe csak nálam nem látszik, vagy másoknál se? Mert eddig látszott, most meg nem...

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2010.07.12. 14:41:08

@proletair: firefoxot használsz? mert nem mindig tölti be az összes képet, és ilyenkor frissíteni kell

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.07.12. 14:44:36

@Thaddeus Griffin:
igen, tűzrókám van, de hát eddig betöltötte, most meg frissítgetek itt bőszen, aztán meg semmi.
De akkor nálad látszik?

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.07.12. 16:06:34

@Thaddeus Griffin: már nálam is. de a frász tört ki...

Kismy 2010.07.12. 18:09:41

javaslok Proletairnek egy sört a összedobni a köv talin, mert megmentette a jónépet az elvonási tünetek exponenciális növekedésétől :)

a "we can do it" plakátból most a hétvégén készült a legutolsó verzió :)

Lucius Flavius Arrianus 2010.07.12. 18:56:50

@Titus Pullo Urbino:

megbocsáss Titusom, de semmiféle francia hajót nem süllyesztettek el az angolok "orvul". A Mers-el-Kebir melletti akciónál Sommerville-nek nem volt más választása, mint hogy az ultimátum lejártával megsemmisítse a francia flottaköteléket, ugyanis - Darlan előzetes, feltétel nélküli ígéretével ellentétben - a franciák nem voltak hajlandók fontolóra venni azt a kérést, hogy a felszíni flotta fusson vagy angol kikötőbe, vagy hajózzon Kanadába, vagy helyezze magát amerikai felügyelet alá. Még így sem pusztult el minden francia egység, jónéhány nehéz hajó elérte Toulont. Az Alexandriában tartózkodó francia hajókat Cunningham le tudta fegyverezni. Nem volt szó semmilyen orvtámadásról. A brit kabinet huszonnégy órás ultimátumot adott a francia flottának, amit ők nem fogadtak el. A brit háborús kabinet iratai eligazítanak ebben a kérdésben, Churchill is írt róla. A háború után De Gaulle sem vádolta az angolokat semmiféle orvtámadással, a történtekért Darlant és Pétaint tette felelőssé.
Másrészt, a brit flottát a németek nem "süllyesztették el" - a legnagyobb veszteségeik sem érték el a kritikus küszöböt, ellentétben a német felszíni flottával, ami Norvégia és a Bismarck elsüllyedése után nagy, átfogó offenzívával nem is kísérletezhetett. A hajóik (nem az U-bootok) csak az északi útvonalakat tudták támadni, óceáni akciókra nem maradt egységük.
Persze, a dunkerque-i evakuáció alaposan megtizedelte a Home Fleet rombolóállományát, de a brit olvadás nagyobb jéghegyből történt, mint a német.

Kismy 2010.07.12. 19:00:51

@Lucius Flavius Arrianus: nem is tudtam, hogy Norvégia elsüllyedt :DDD

Lucius Flavius Arrianus 2010.07.12. 19:13:00

@Kismy:
arról nekem sincsen tudomásom.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2010.07.12. 23:45:49

Az a "Fish is a fighting food" mennyivel kétértelműbb lenne egy villogó fogú cápafejjel... :)

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.07.13. 08:23:21

Azért a legelső plakát se semmi, a cilindert simán hajóvitorlának néztem előszörre. Ez az amcsi nemzeti lobogós ruházat rám mindig bohócos hatást tesz.
A nőciken nincs ékszer (azért ehhez a munkához ékszert felvenni tényleg hülyeség lenne), az rendben, de mindig szépen ki vannak rúzsozva :) A We can do it-os plakát nyilván nem véletlen olyan népszerű máig. Az jól meg van csinálva :) Van, aki avatarként használja :)
Azért az érdekes, h mennyire nagy hatással volt ez a kényszerből vállalt melózás a női emancipációra.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.07.13. 08:30:18

@Lucius Flavius Arrianus:

Oli Hajói oldalról a Hood bejegyzésből idézek?

"Az angolok, a franciáknak átadott ultimátumukban ugyanis négy pontban foglalták össze a franciák előtt álló lehetőségeket.

1. Angol kikötőkbe hajóznak, és folytatják a németek elleni harcot a britek oldalán.

2. Csökkentett legénységgel angol kikötőbe hajóznak, ahol a legénység partraszállhat, a hajókat pedig a háború végén a britek visszaszolgáltatják a franciáknak, megtérítve az esetleg rajtuk esett károkat. Ha a franciák igénylik, a britek garanciát vállaltak volna arra is, hogy a francia hadihajókat nem fogják használni a háborúban.

3. Csökkentett legénységgel a francia kézen levő Karib-tengeri szigetekre hajóznak, ahol a hajókat angol, vagy semleges amerikai felügyelet mellett leszerelik, a legénységet pedig hazaszállítják Franciaországba.

4. A franciák elsüllyesztik a hajóikat.

Gensoul azonnal elküldte rádión az angol ultimátum szövegét Darlan tengernagynak, a francia flotta főparancsnokának, de a harmadik pontot, mely valószínűleg elfogadható lett volna a flotta vezetése számára, kihagyta a jelentésből. Később, a hadbírósági tárgyaláson, azzal védekezett, hogy a hajóira irányított angol ágyúk árnyékában méltatlannak találta az ellenséggel való egyezkedést. Felmentették.

Miután a francia tengernaggyal való tárgyalások nem vezettek eredményre, és kezdett esteledni, Sommerville nem várhatott tovább, és nem sokkal hat óra előtt kiadta a tűzparancsot. A Force H három csatahajója (Hood, Valiant, Resolution) 16 km távolságból nyitott tüzet, és a harmadik sortűz már el is találta a Bretagne csatahajót, amely felrobbant. Súlyosan megrongálódott a Provance, és a Dunkerque is. Több mint 1300 francia vesztette életét. A francia csatahajók néhány lövedéke a Hood közelében csapódott be, a hajót kisebb szilánk sérülések érték, s két ember könnyebben megsebesült. A rövid összecsapás során a Hood összesen 56 darab 38 cm-es gránátot lőtt ki a francia hajókra. Tíz perces tűzharc után az angolok beszüntették a tüzelést, mivel az égő hajók füstje teljesen betöltötte a kikötőt, s lehetetlenné vált a pontos célzás. A füstöt kihasználva a sértetlenül maradt Strasbourg csatahajó kifutott a kikötőből, s mire az angolok észrevették, már sikerült egérutat nyernie. Az Ark Royal gépei eredménytelenül támadták, és a Hood sem volt képes utolérni. (Üldözés közben viszont annyira túlerőltették a Hood turbináit, hogy azok később javításra szorultak.) Néhány francia bombázó este támadást intézett az angol hajók ellen, de nem értek el találatot. Az angolok is torpedótámadást terveztek másnapra a sérült, de még harcképes Dunkerque ellen, de a leszálló sűrű köd miatt ezt elhalasztották. A Force H visszatért Gibraltárba, majd az idő javulásával két nap múlva újra megközelítették Orant, és az Ark Royal torpedóvető gépeivel újra megtámadták a francia hajókat, súlyosan megrongálva, mozgás és harcképtelenné téve a Dunkerquet."

Lucius Flavius Arrianus 2010.07.13. 09:59:02

@molnibalage:
Darlan - az utolsó olyan francia kabinetülésen, amin Churchill is részt vett Tours mellett - mint a tengerészet főparancsnoka tett kötelező érvényű ígéretet arra, hogy a francia flotta nem kerül épségben német kézre. Reynaud ezt megerősítette. A francia kapitulációhoz a brit kabinet azzal a feltétellel járult hozzá, hogy a francia flotta sorsa még a fegyverletétel előtt - az általad is ismertetett feltételekkel - rendeződik. Gensoul nem kedvelte a briteket, igaz, Darlan se: nem tudhatjuk, mi történt volna, ha Gensoul maradéktalanul továbbítja a brit kabinet üzenetét Darlannak. Lehet, hogy sikerült volna megegyezni, miként az alexandriai francia hajók esetében, lehet, hogy nem. Mindazonáltal a britek semmilyen körülmények között nem kockáztathatták meg, hogy német kézre kerüljenek a hajók. A fegyverszüneti feltételek között szerepelt ugyan, hogy a hajókat Németország nem kívánja felhasználni, ám azzal a kikötéssel, hogy partmenti műveletekre, aknaszedésre alkalmazhat egységeket. Ez nekem eléggé gumiszabály-szerű.
Tény, hogy később sem jutott német kézre a flotta, Toulonnál a legtöbb hajó önsüllyesztést hajtott végre.
Summa summarum, "orvtámadásról" semmi esetre sem beszélhetünk.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.07.13. 11:34:26

Proletair, jó poszt volt, grat!

Vissza a nőkhöz és helyükhöz a háborúkban.

Vannak olyan vélemények, melyek szerint Adolf kapitális baklövései között kiemelkedő helyet foglal el az a konzervatív hozzáállás, amivel a nőket tekintette. Szerinte ugyanis a nők helye a család mellett van (lásd még a Küche, Kirche, Kinder hármas), nem pedig a hadiiparban, még kevésbé a harctereken.

Az egyedüli feladatuk (legalábbis a náci propaganda és ideológia szerint) a szülés volt; minél több katonát adni a Führernek és a Vaterlandnak, oszt jónapot.

A háború alatt Németország kénytelen volt kényszermunkások (hadifoglyok és munkaszolgálatra erőszakkal berántott külföldi civilek) millióit foglalkoztatni, mert egyre nagyobb volt a munkaerőhiány. Albert Speer fegyverkezésügyi miniszter egyszer azt mondta Hitlernek, hogy ha engedélyezné a nők alkalmazását a hadiiparban, a Birodalom három millió katonával többet tudna kiállítani a frontokon, de Adolf csak a fejét rázta és azt mondta, hogy a nők hasznosabbak a konyhában és a hálószobában, mint a csatatéren.

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.07.13. 12:07:27

@tiboru:
Köszönöm!
Amúgy a német plakátokból nem is lehetne ilyen jó kis posztokat csinálni, mert a 90 százalékuk katonát ábrázol, a maradék meg kevés egy poszthoz. Bezzeg a jenkik:) És akkor még hol van az USAF, a NAVY, az ARMY, de akár csak a elővigyázatosságra felhívó plakátok... Ja, és a németeknek nem volt humorérzékük. Akkor sem:)

Titus Pullo Urbino 2010.07.14. 09:33:46

Persze, nem "orvul" történt, csak bezárták őket a kikötőbe, láncon lévő hajóknak adtak 24 órás lehetetlen feltételeket, majd szarrá lőtték őket és 1300 francia meghalt. Persze, utólag volt róla papírjuk, hogy gentleman módjára jártak el, de erről a franciáknak különvéleményük van. Szerintem ez szennyes orvtámadás.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.07.14. 09:36:47

@Titus Pullo Urbino: Szerintem meg nem. Elég választási lehetőséget kaptak. Csak maguknak köszönhetik azt, ami történt.

Távol álljon tőlem, hogy nécsoportokat és nemzeteket kategorizáljak, de a francia arrogancia legtöbbször határtalan. Hitler feltörölte velük a padlót 6 hét alatt, de Angliával úgy tárgyaltak, mintha világhatalom lennének és nem egy olyan nemzet, akit 6 hét alatt elfoglaltak és gyakorlatilag német gyarmatot csinálak belőle. Anglia csak a saját biztonsága miatt aggódott és a feltételek is elég nagyvonalúak voltak szerintem.

Michael Collins 2010.07.14. 13:41:48

@molnibalage: Mélységesen egyetértek. A francia egy végtelnül sovén és önimádó nemzet. De ez így ne igaz, mert nincs francia nemzet. Megnézhetjük, hogy vislekedtek pl. az okctánokkal a büszke északi népek! Aztán a nagyorrú tábornokuk is meghálálta az angolok segítségét, mikor megvétózta a felvételüket az EGK-ba.

Titus Pullo Urbino 2010.07.14. 13:58:32

@Michael Collins: félreértettetek, nem a francia becsület védelmében írtam, amit írtam, kettő arrogáns népség hatalmi vitájából ez a történet jött ki, az egész még komikus is lenne, ha nem fulladt volna vízbe 1300 ember, akik valószínűleg nem a hídon álltak, hanem a kazánokat tömték a vízvonal alatt egy alsó gépházban, vagy aludtak a legalsó szinten.

Michael Collins 2010.07.14. 14:09:02

@Titus Pullo Urbino: Ok, én nem is a te jommentedre írtam. Az emberek haláláa, főleg ha értelmetlen, mindig szomorú. De ne felejtsük el ki miért tette, amit tett! Mennyire voltak kollaboránsok a francia flotta vezetői? És persze a dilis biriteknek is kellet a minnél nagyobb tengeri fölény - ami azért logikus. Szóval, szerintem sokkal hibásabbak a francia katonai vezetök a saját embereik halálában, mint a királyi flotta.

Lucius Flavius Arrianus 2010.07.14. 18:51:32

@Titus Pullo Urbino:
Nizza mellett van egy temető, ahol olyan matrózok nyugszanak, akik Mers-el-Kebírnél haltak meg. A szertartás előtt a rokonság ragaszkodott ahhoz, hogy a koporsókat francia trikolórral ÉS brit lobogóval takarják be...
Másrészt: politikai megegyezés történt. A franciák (ki ezért, ki azért) nem tartották be a megállapodást - ebben Gensoul és a képtelenül angolgyűlölő Darlan a hunyó -, és a személyes kapcsolatfelvétel ellenére (Holland kapitányt, Somerville megbízottját Gensoul még csak nem is akarta fogadni) úgy tettek, mint akik álomvilágban élnek.
Jó dolog volt szétlőni őket? Nem. Szükséges volt? Igen.
A franciák betartották, amit ígértek? Nem.
Akkor miről is beszélünk?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.07.15. 07:58:39

@Lucius Flavius Arrianus: Ez azt jelenti, hogy a roknok lényegében nem a briteket tették felelőssé az esetért?

Titus Pullo Urbino 2010.07.15. 11:07:55

@Lucius Flavius Arrianus: mindig is ellenérzéssel fogadtam az ilyen parancsnokokat, bármelyik oldalon is állnak. Tisztelem a vakmerőséget és a bátorságot, viszont nagyon taszít az a parancsnok, aki saját hírneve érdekében mészárszékre küldi katonáit. Csak hogy magyar példát is mondjak, a szabadságharcban Guyon Richárdot nagyon bátor parancsnokként tisztelik, ő sem gondolta át, hány emberének kellett feleslegesen meghalnia az ő dicsőségéért. Itt is hasonló a példa, az angolok csak utólag tudták igazolni a hősiességüket, ez a vesztes oldalon állva háborús bűntett lett volna. Egyébként ilyen erővel, csupán a formális logika szabályai szerint a katinyi kivégzések sem voltak törvényellenesek, mert az orosz részről szükség volt a potenciális ellenfél tisztikarának likvidálására, ráadásul nemcsak piffpuff agyonlőtték a tiszteket, hanem előtte kihallgatták és talán még ítéletet is mondtak felettük, ezt sose fogjuk megtudni, mert a kivégző belorusz osztagot pár hónap múlva likvidálták, az iratokat meg jórészt eltüntették a likvidálók likvidálói. Attól, hogy valamiről papír, vagy parancs van, attól még lehet őrültség és aljas tett is.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.07.15. 11:21:46

@Titus Pullo Urbino:

Vesztes oldalon és háborús bűn? Gondolod, hogy a németek birizgálják Angliát, mert francia katonák estek el? Fura egy gondolat.

A Katyinos példa meg teljesen elvetemült és fals. Az angolok a technikát akarták bebiztosítani, hogy ne használhassa fel más. Katyiban szó sem volt erről továbbá Lengyelországot támadta meg a SZU. Milyen potenciális ellenfél az akit már elfoglaltál? Komolyan mondom, hogy eldobom a hajam ezen a példán. Még viccnek is rossz.

Az angol eset meg nem volt hősies. Senki nem tartotta annak a jelek szerint, de legfőképp az, aki az egészet le kellett hogy vezényelje...

Titus Pullo Urbino 2010.07.15. 11:26:02

@proletair: magyar II.vh-s plakátokból, képeslapokból is lehetne csinálni egy posztot, érdekes lenne, nincsen hozzá kedved?

A szabadságharc hátországi propagandája is elég érdekes téma, "Hivatalos közlések a' csatatérről" feliratú hatalmas plakátokat tettek közzé 1848. júliustól 1849. októberig, viszont erről nem lehet posztot csinálni, mert elég vizuális, csak szöveg az egész, meg hát az igazat megvallva 5-10 (magamfajta őrült) emberen kívül nem érdekelne senkit.

Titus Pullo Urbino 2010.07.15. 11:30:38

@molnibalage: nem így gondoltam, ha brit vereség bekövetkezik 1940-ben és vége van a háborúnak, Franciaország, mint a győztes Németország szövetségese szerinted nem ítéltette volna el ezért a brit flottaparancsnokot? Dehogynem.

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.07.15. 11:31:10

@Titus Pullo Urbino:
Kedvem volna hozzá, de előbb a jenkiket kellene végig csinálnom. Ebben nagyban hátráltat az a tény, hogy az eddig összegyűjtött anyagaim elvesztek. Most emiatt le is vagyok törve mint a bili füle:(

Amúgy a szabadságharc propagandájáról ennél azért jobb posztot is össze lehetne dobni. És hogy kit érdekelne? Szerintem 50-él többet:) Úgyhogy megérné, de ez a téma a Te asztalod!:)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.07.15. 11:48:41

@Titus Pullo Urbino: Szövetségese? Egy párhuzamos univerzum képe bontakozik ki előttem... :)

Titus Pullo Urbino 2010.07.15. 12:00:08

@molnibalage: Aha, szövetségese. A fegyverszünet után Pétain minden német igényt igyekezett kiszolgálni, de csak addig, amíg a jenkik partra nem szálltak Marokkóban, 1942-ben. Addig dúlt a németbarátság, ha Anglia éppen vesztésre állt volna 1940-ben, Pétain lelkiismeret-furdalás nélkül hadat üzent volna Angliának és mint a III. Birodalom szövetségese szállt volna ki a háborúból.

Csak egy idézet:

"Pétain főminiszterei, Laval és Darlan alatt az állam mindinkább a alkalmazkodott a német igényekhez, így próbáltak Franciaországnak kedvező szerepet biztosítani a jövendő német világrendben, cserébe mégis kevés kedvezményben részesültek."

Wikipédia

Persze, ez a mi lett volna, ha ... kategória, de hidd el, a francia felsővezetés nem volt a jellembajnokok szövetsége, kiszolgálták az erőset, amíg erős volt.

@proletair: nem érné meg, nem vizuális a téma.

Kismy 2010.07.15. 12:30:18

@Titus Pullo Urbino: engem spec érdekelne egy szöveges összefoglaló is. hogyan közölték a híreket, milyen stílusban (győzelmek vs vereségek). munka frontjáról vannak-e jelentések, stb. szóval plakát nélkül is jöhetnek!

Lucius Flavius Arrianus 2010.07.15. 15:02:44

@molnibalage:
igen, az elesett haditengerészek rokonai kérték.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.07.15. 15:30:52

@Lucius Flavius Arrianus: Értem, hogy ő kérték, de azt jelenti amit írtam?

Lucius Flavius Arrianus 2010.07.16. 06:48:36

@molnibalage:
igen. Az átlag franciák értetlenül álltak a villámgyors vereség előtt: fel sem tudták fogni, miképpen lehetséges, hogy egy többmilliós hadsereg, nagy ember- és anyagtartalékokkal, a világ második legnagyobb gyarmatbirodalmával és negyedik legjelentősebb flottájával egy hónap leforgása alatt szétesik. A francia sajtó - a hisztériás felhangok mellett - már május végefelé koncentrált össztüzet zúdított a francia hadvezetésre, a politika egészére. Nemigen találni nyomát a britekre vonatkozó bírálatoknak. Vichy alatt már más a helyzet: a vereséget meg kellett magyarázni, az "álnok Anglia" ugyebár kézenfekvő bűnbak volt. Senki sem örült a brit akciónak, de - voltaképpen - megértéssel fogadták. Ahogy De Gaulle fogalmazott, szégyen és harag töltötte el őket, de nem Anglia iránt.
Egyébként abban a Nizza melletti temetőben Mers-el-Kebir évfordulóján mind a mai napig francia és brit zászló alatt, közös istentisztelettel emlékeznek az elesettekre.

hazitroll 2010.07.22. 11:49:45

@Kismy: Kissé megkésve, de engem is érdekelne.

Cs 2010.07.28. 16:38:27

@hazitroll: Még inkább megkésve :) Némi válasz. A vereséget közlésben általánosságban jelentős különbség volt a két oldal között. Persze, amit nem volt feltétlenül muszáj azt nem kötötték a közvélemény orrára sehol se. Filmhíradókat szoktam nézni, ez csak egy borzasztóan kis szelete a propaganda gépezetnek. A briteknél a háború elejei nagy vereségeknél volt "jövő", értsd, ott volt USA akiben lehetett bízni, hogy majd segít, egyszer csak belép a háborúba és akkor minden jó lesz. Ott volt a flotta, mint a birodalom büszkesége és védelmezője. Kedvencem, amikor a Francia hadjárat elkezdődött s kezdett rosszul állni a helyzet akkor simán benyomtak a filmhíradóba valami flottásat, pl ezt: www.youtube.com/watch?v=qhUByERf7iE&feature=related A mai füllel is kissé hatásos (hatásvadász). Vagy éppen olyat, hogy ausztrál csapatok érkeztek a angliába "a világ legjobb harcosai" jelzővel illetve. A verségre mindig dobtak valami pozitívat (mondjuk ez a porpaganda 1x1-e)

A német háború végi filmhíradók "viccesek" Tömegével találsz a youtubon. Szóval van valami nagy eksön, mondjuk D-day vagy akármi. A kép- és hanganyag szerint a német katonák nyertek. S a végén mindig kilőtt ellenséges jármű és/vagy hadifoglyok mutatása van.
A youtubon ahogy említettem sok híradó fent van. A britet találsz itt is www.movietone.com/ ide ingyenesen regisztrálni kell, illetve magyart itt találsz: filmhiradok.nava.hu/ S van még rengeteg hely, csak ezekre emlékszek így hirtelen.

yorkie 2010.07.30. 01:46:47

Csak kicsit késve, de ... www.dakkadakka.com/gallery/images-518-968_Posters.html
ami az érdekes van benne japán is. ha valaki fordítaná le esetleg. cikk felettébb jó, blog szitén.

(elnézést a hivatkozott oldal jellegéért, bünösök vagyunk mind, privát kis bünökkel, na)
süti beállítások módosítása