Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) USA (7) usa (54) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

Vitaposzt - Az IH és az országimázs

2011.01.05. 16:00 tiboru

A Lemilblog olvasói tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy fórumunk betegesen irtózik minden olyan témától, amelynek aktuálpolitikai zöngéi lehetnek, noha (zömében) mi is itt élünk, s hétköznapjainkat ugyanúgy befolyásolják a mindenkori hazai kormány (és Országgyűlés) döntései, mint mondjuk a Cukiság vagy az Autózz blogok törzsközönségéét.

Azt is tudjuk (és örülünk is neki), hogy a nagy számok törvénye alapján szerzőink, olvasóink és kommentelőink között egyaránt vannak jobb- és baloldaliak, centristák, megrögzött radikálisok és a politikától magukat távoltartók egyaránt, azt pedig külön köszönjük, hogy (ritka kivételektől eltekintve) ti is tiszteletben tartjátok a lemilpolicy vonatkozó szabályait. 

Az aktuálpolitika-mentességünket a jövőben is meg kívánjuk tartani; ugyanannyira érdekel bennünket az, hogy valaki hová húzza az ikszet a szavazófülkében, mint az, hogy mi a neve a kutyájának, vagy hogy sörös- e vagy boros, netán kólás, esetleg ásványvizes az illető (noha ez utóbbi szempont azért megérdemelne egy kis mérlegelést…)

Mindezeket figyelembe véve mai vitaposztunk témája első látásra talán megütközést kelt, hiszen azzal kívánunk egy csöppet foglalkozni, hogy mi a fene is történik a Magyar Köztársaság külföldi imidzsével (főként az új médiatörvény, illetve a magánnyugdíjpénztárakról szóló jogszabályok elfogadása körüli hacacárében). Pontosabban: miért is történik az, ami? És hangsúlyosan nem a politikai paletta szereplőinek felelősségét kívánjuk feszegetni – kérünk benneteket, hogy (bárhová is húz a szívetek) itt ti se tegyétek.

Azt, hogy valami nincs rendben a kormányzati kommunikációval, tán még a Való Világ-szurkerek is látják, érzékelik; nem akarok itt hályogkovácsként okoskodni, ez a mai Index-cikk szerintem egészen korrekt módon összefoglalja a lényeget.

A probléma egyik vetületét azonban nem említi, no de ezért vagyunk mi (többek között) rendvédelem- és titkosszolgálat-szakosodott blog, hogy megtegyük.

És akkor (a kicsit hosszúra nyúlt, de szerintem feltétlenül szükséges bevezető után) lássuk a mackót.

A tavaly nyáron, az elsöprő támogatottságot felmutatni tudó új kormány egyik első intézkedései közé tartozott a hazai titkosszolgálati rendszer átszervezése, új vezetők kinevezése, új vonalvezetési elképzelések felvázolása a katonai és polgári gumitalpúaknál, a hírszerzés, az alkotmányvédelem, a terrorelhárítás, továbbá a rendvédelmi szervek belső biztonsági szervezeteire vonatkozóan. Az Alkotmányvédelmi Hivatallá átnevezett nemzetbiztonságiak (a titkos információgyűjtést a háttérből, logisztikailag és humán oldalról támogató Nemzetbiztonsági Szakszolgálattal együtt) a Belügyminisztérium alá kerültek, a katonák viszonylag változatlan hierarchiában maradtak a honvédelmi miniszter felügyelete alatt, polgári hírszerzésünk (az Információs Hivatal, a továbbiakban: IH) pedig a külügyminiszter irányítása alá csúszott.

Szegény
Martonyi János... Úgy hiányozhatott ez neki, mint eszkimónak a hűtőszekrény. Vagy inkább mint Szlota Jánosnak a kettős állampolgárság.

És el is érkeztünk a fő mondani-, illetve vitatnivalónkhoz.

Egy állam hírszerzésének kurvasok dolga van, s itt most nem kell feltétlenül James Bondra vagy Sorge doktorra gondolni. Akit tételesen érdekelnek az IH feladatai, az  lapozzon vissza erre a régi posztunkra, vagy kattintson a vonatkozó törvényre és nézze meg a 4. §-t (feltételezem, nem változott az utóbbi hetekben).

A jelzett paragrafus legelső, a.) bekezdését azért beidézem:

a) megszerzi, elemzi, értékeli és továbbítja a kormányzati döntésekhez szükséges, a külföldre vonatkozó, illetőleg külföldi eredetű, a nemzet biztonsága érdekében hasznosítható információkat, továbbá a Magyar Köztársaság érdekeinek érvényesítését szolgáló tevékenységet folytat.

Kéremszépen, erről beszélek: hát ebbe nem fér bele az, hogy hírszerzésünk színe-virága azon kéne hónapok óta dolgozzon, hogy a kormányzati intézkedések várható külföldi visszhangját feltérképezze, kipuhatolja? Hogy felkészítse a köztársaság politikai és gazdasági döntéshozóit arra, hogy mi a várhatóság Moszkvától Berlinig, Washingtontól Tokióig, Oslótól Bukarestig? Hogy a rendelkezésére álló valamennyi (valamennyi!!!) erővel, eszközzel és módszerrel olyan tevékenységet végezzen, amellyel Magyarország külföldi érdekeinek érvényesülését elősegíti? Hogy előrejelezze a várható szopást, s kisebbítse ennek nemzetközi hatásait? Hogy pozitív irányba befolyásolja a hazánkról kialakult nemzetközi képet? Hogy problémamegoldási alternatívákat kínáljon, ha kötésig gázolunk a külföldi  kommunikációs offenzívában?

Igen, ez (is) a feladata lenne. És nem azon görcsölni (szintén a törvényből idézek, 4.§. c.) bekezdés, tessék megnézni), hogy bűnüldözői, nyomozói aggyal és logikával gondolkodni nem képes titkosszolgákkal szervezett és kábítószerbűnözés elleni jogosítványokat vindikáljon magának (s ezzel gyakran bekavarva a rendőrök életébe). Egy zsarunak mindig is más srófra járt az agya, mint egy titkosszolgának, de ez így is van rendjén; a kazánkovácsokra se szokták rábízni a gyeprendezést, és viszonylag kevés szociológus végez főállásban szívműtéteket.

Vajon jó helyen van egy hírszerző szolgálat abban a Külügyminisztériumban, ahol eddig maximum fedőállásban voltak kémek (ez külföldön legalábbis így van évszázadok óta, s noha totál amatőr vagyok e tekintetben, nincs okom feltételezni, hogy idehaza másként működött volna, vagy másként működne). Külügyes ismerősöm mondta, hogy ő, aki aztán tényleg ízig-vérig diplomata és soha semmi köze nem volt a hírszerzéshez,
most kínosan vigyorog a diplomáciai fogadásokon, mert röhögve azzal cukkolják külföldi kollégái, hogy „Na, öregem, most már hivatalosan is..?

Vajon mivel foglalkozott az elmúlt hónapokban az illetékes vonalakon dolgozó magyar hírszerző apparátus (amellett, hogy vélelmezhetően – és az eredményekből következtetve – a seggét vakarta, pasziánszozott a pécéjén és aggódott az állása miatt)? Miért hagyták, miért engedték, hogy a magyar kormány ilyen kínos helyzetbe kerüljön? Véleményem szerint a mostani helyzetben az IH-nak legalább akkora a felelőssége, mint a Külügy többi (civil) részének.

És nagyon bízom abban, hogy – ha már elvonultak a viharfellegek –, ennek a trehány, nemtörődöm, szakmaiatlan impotenciának meglesznek a felelősei. Tudom-tudom: az IH-nál is vannak kiválóan felkészült, hazájukat és hivatásukat szerető, nagyszerű profik, de az ő szakmaiságuk mintha nem nyilvánult volna meg az utóbbi időben. És most ne jöjjön senki azzal a közhellyel, hogy a titkosszolgálatok eredményei nem kerülnek a nyilvánosság elé, csak a kudarcok, mert ebben az esetben ezt nem tudom elfogadni: ekkora kudarc mögött (hangsúlyozom: az adott vonalon) semmiféle
rejtett eredmény nem létezhet...

Mert milyen feliratot is tart karmai között az a turul..?

Mindezeket természetesen ünnepélyesen visszavonom és nyilvánosan meakulpázom egy hatalmasat, ha esetleg kiderülne – soha nem fog kiderülni persze –, hogy kisezer jelentés, elemzés és értékelés született a tárgyban, de a politikai döntéshozók valamilyen okból kifolyólag ezeket nem olvasták. Esetleg olvasták, de szartak rájuk.

Vagy csak rosszul látom, és szükségtelenül dramatizálom el a helyzetet? Most mondjam azt: remélem… Persze velem is lehet vitatkozni!

Ez tehát az a téma, amiről a véleményeteket szeretném hallani (nem fideszezve-szocizva, nem orbánozva-gyurcsányozva, hanem higgadtan, megfontoltan és - a lehetőségekhez képest legalábbis - objektíven.)

Tudom, hogy unjátok, de ilyenkor el szoktam mondani, hogy nem egymással vitatkozunk, hanem egymás érveivel és véleményével; az öncélú durvulást, kurvaanyázást és egymás csuklóból történő lehülyézését továbbra sem díjazzuk. És itt ülök a gép előtt, ujjam a moderálási gombon :-)


Köszönöm.

246 komment

Címkék: magyar titkosszolgálat vitaposzt kémek és hírszerzők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Veder1 2011.01.05. 16:16:57

"Tudom-tudom: az IH-nál is vannak kiválóan felkészült, hazájukat és hivatásukat szerető, nagyszerű profik, de az ő szakmaiságuk mintha nem nyilvánult volna meg az utóbbi időben."

Ezt honnan gondolod? Magyarország sohasem a hatékony titkosszolgálatáról, vagy az eredményes külpolitikájáról volt híres.

Persze lehetnek ilyen személyek, de akkor csak egy megoldás lehetséges, az amit te is jeleztél:

"de a politikai döntéshozók valamiléyen okból kifolyólag ezeket nem olvasták, esetleg olvasták, de szartak rájuk."

Titan89 2011.01.05. 16:18:28

Örülök ennek a cikknek Tiboru már régóta érett, de mindenképp aktualitása van.

Egy kis magánnyugdíjpénztári konteo az összeesküvés elméletek kedvelőinek:)

nyugdijkarosultak.blog.hu/2010/12/01/allami_cegbirodalom_a_mi_penzunkbol_gazpromositas_az_otp_nel_es_a_mol_nal_kis_magyar_osszeeskuves_el

Érdekes, hogy külföldön nagyobb "hírverést" kapott mint itthon.Persze senki nem mer még helyezkedni...
www.origo.hu/techbazis/internet/20110105-a-magyar-mediatorveny-miatt-sotetult-el-a-pirate-bay-is.html

Tibor ezentúl majd óvatosan az ilyen posztokkal mert szerintem már ŐK is figyelnek;)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.05. 16:20:59

@Vödör:

Tudom, hogy vannak profik is az IH-nál, de most nem hallatták a hangjukat. Kérdés, hogy miért nem?

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2011.01.05. 16:22:18

"kisezer jelentés, elemzés és értékelés született a tárgyban, de a politikai döntéshozók valamiléyen okból kifolyólag ezeket nem olvasták, esetleg olvasták, de szartak rájuk."

Valahogy nekem úgy tűnik, szartak rá teljesen, ha született is ilyen tanulmány. Török Gábor írt a témában tegnap egy szerintem nagyon jó posztot Zsákutca(?) címen, és én is annak a következtetését vallom, mi szerint a kormánynak meg nem fordult a fejében, hogy a médiatörvénynek ilyen nemzetközi visszhangja lenne. Ez pedig arra utal, hogy nem igazán készült semmilyen elemzés előzetesen.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.05. 16:23:51

@Thaddeus Griffin:

Ha nem készült ilyen elemzés, akkor valakiket el kell zavarni a picsába!

Titan89 2011.01.05. 16:26:00

@tiboru: Esetleg szándékosan? Lehet, hogy a belső átszervezés miatt (amiben valószínűleg kormány hű játékosok kerültek a megfelelő vezető helyekre)ami nem biztos, hogy elnyerte az ott dolgozó emberek rokonszenvét.

chevyfan 2011.01.05. 16:28:39

@Titan89: nem olvasol konteó-blogot? Tiboru már egy ideje Ők:-)(aka Bildenberg Tibor)

stokkür 2011.01.05. 16:32:05

@tiboru: Így igaz! De még most sem látok semmilyen jelet arra nézve, hogy végre valaki komolyan nekilátna az ellen-kampánynak.
Török Gábor tegnapi elemzését csak olvasták a Fideszesek is. Ha ez sem volt "segélykiáltás", akkor semmi

Titan89 2011.01.05. 16:32:39

@chevyfan: A médiatanácsra gondoltam;)

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2011.01.05. 16:34:40

@tiboru: Egyetértek, de valamiért azt hiszem, nem azt fogják elzavarni, aki valóban felelős. De tegyük fel, készült erről jelentés, csak nem jutott el a döntéshozókhoz. Ez esetben sem azt rúgnák seggbe, aki miatt nem jutott tovább.

De nézzük kicsit más oldalról. Mi van akkor, ha mondjuk a német kormány részéről érkező bírálat valójában nem a médiatörvénynek szól, hanem az először ideiglenesnek, majd később állandónak elfogadott "válságadónak"? Hiszen a nagy német vállalatok mind a Bizottsághoz fordultak, az EU-s lobby mint olyan pedig, tudjuk, hogy hatalmas befolyással rendelkezik, hisz emiatt vitte véghez sikerrel Delors is a reformokat.

Nem lehetséges tehát, hogy valójában az ütés-vágás mögött a válságadók újragondolását igyekeznek elérni nem hivatalos csatornákon keresztül? Mert mégsem mondhatják ezt hivatalosan, hogy sarcolod a vállalataimat, látszólag a jogi szabályozás keretein belül, de egyértelmű, hogy megsérted az uniós elveket.

Mert bizony, ezek után, ha valahogy helyre akarja hozni a kormány a hitelességét az európai politikában, igen csak erős engedményeket kell tegyen, mondjuk, és hangsúlyozom, pusztán konspirálok, a válságadó visszavonásával-hogy ne legyen teljes hitelvesztés, mondjuk egy év múlva.

Egy ilyen feltételezett esetben pedig akár benne van az is, hogy az érintett szolgálatok jól végezték a munkájuk, a médiatörvény kapcsán valóban nem lett volna ilyen mértékű felháborodás, viszont mindent felülírtak az egyéb érdekek, és mesterségesen generáltak ekkora tiltakozást.

chevyfan 2011.01.05. 16:37:03

Az a baj, hogy túl önteltek és beképzeltek ahhoz, hogy beismerjék a hibáikat. De lehet, hogy ez az egyik koncepciójuk. Csak most a szmötyi kicsapott a biliből. Szerintem nem is foglalkoztak az európai/világ visszhanggal (szakmaiatlanságból). Pedig az Eu elnökség miatt különösen fontos LETT VOLNA

Nathaniel Arthur Parrott 2011.01.05. 16:37:21

@Titan89: Hát, engem a piratebay-es blackout különösen felhergelt. No, nem azért, mert örülnék a médiatörvénynek(bár amennyit összeszűrtem a hírekből, az alapján van üdvös dolga is, különösen a filmtámogatások felülírása, mert egyrészt a filmek a szívem csücske, másrészt ott büdös nagy káosz van. 70 milliót, vagy mennyit kapott a Vespa c. film, amit talán 91(!) személy látott. Jó persze előre nem lehet tudni, de akkor is bosszantó és azért azt hiszem fel lehet mérni a témájából, hogy hányan fogják látni). Szó, ami szó, kicsikét elkalandoztam. Szóval szerény személyemet igencsak felhergelte a piratebay-es elsötétítés, a torrent(oldal) NE politizáljon, az nem azért van. Még ha a Kalózpárt is áll mögötte(jól tévedek?).

Én személy szerint úgy vagyok, hogy minden külföldi minket szapuló(valamelyik brit újság úgy kezdte, hogy "ódos kis büdös ország", már elnézést,de... oké a kist elismerem[de arról ők<is> tehetnek]), hát az ódon meg nézőpont kérdése] menjen el a jó büdös...
Én az a fajta vagyok, hogy önmagamat szidhatom, de aki engem mer szidni, az megnézheti magát.

Elnézést a feldúlt hangnemért, és a sok zárójelért, azért remélem érthető voltam.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2011.01.05. 16:38:09

@stokkür: A kormánynak nem az a dolga, hogy mindenféle bloggerek véleményét figyelembe vegye. Vagy hogy fogalmazta a klasszikus

Titan89 2011.01.05. 16:44:40

@Nathaniel Arthur Parrott: Én is remélem, hogy lesz jó oldala is, de hogy csak a kormány párti delegáltakból álljon a tanács az kicsit sok nekem. Elvileg még demokráciában élünk.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.05. 16:45:14

@Thaddeus Griffin:

Az IH-nak akkor is feladata lett volna kipuhatolni a várható reakciókat, ha gazdasági érdekek húzódnak meg a nyugat-európai kommunikációs offenzíva mögött... Sőt!

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.05. 16:48:40

@Thaddeus Griffin:

Kicsit vitatkoznék. A 21. században egy korszerűen gondolkodó kormánynak már a bloggerekre is oda kell figyelnie - szerintem.

Mert lassan már mi vagyunk az ötödik hadoszlop, illetve a negyedik hatalmi ág :-)

A 19. században biztosan a sajtóra legyintettek a politikusok és aki ezt tette, rá is ba... faragott.

Zsoca87 · http://kilencesterv.blog.hu/ 2011.01.05. 16:54:41

@tiboru: Tudod ki mondta azt, " A kormánynak nem az a dolga, hogy mindenféle bloggerek véleményét figyelembe vegye."? Szijjártó Péter. :)

Zsoca87 · http://kilencesterv.blog.hu/ 2011.01.05. 16:55:14

@Zsoca87: Egyébként Török Gáborra utalt a nyugdíjreform kapcsán.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2011.01.05. 16:57:09

@tiboru: Nyilván. De ha fokozatosan változtatta meg a kormány a dolgokat, ráadásul igen csak önkényesen, akkor működjön bármennyire is jól egy szolgálat, nem feltétlenül jutnak el az információk olyan ütemben a döntéshozóhoz, mint kellene- gondolok itt pl 911-re, ami nyilván nem ugyanaz a szituáció,de tény, ott a koordináció hiánya volt a fő probléma-és most tekintsünk el a konteóktól:).

Vagyis, először meghirdeti a kormány a válságadókat ideiglenesen. Erre azt mondják a multik, egye fene, ennyi belefér, nem konfrontálódunk. Ugye ez így is történt. Az IH elkészíti előzetesen a tanulmányokat, továbbítja, és tegyük fel, ezért is merték bevezetni, mert nem kecsegtetett nagy veszteséggel. De ha ezután a kormány úgy dönt, rázzuk meg jobban ezt a pénzfát, essen le belőle még több, könnyen lemaradhat az IH, ha maga a kormányzat is össze-vissza hozza meg a döntéseit.

Félre ne érts, nem akarom én felmenteni a felelősöket, mert egyetértek, kutya kötelességük az ilyen tanulmányok minél gyorsabb,pontosabb, adott esetben updatelt elkészítése, főleg gazdasági döntéseknél, de egyes esetekben, amikor ki tudja hány féle érdek játszik össze- még ha igenis ez lenne a hírszerzés feladata- a politika miatt nem tudja úgy végezni a dolgát, ahogy kellene

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2011.01.05. 16:59:41

@tiboru: Maximálisan egyetértek. Arról nem is beszélve, mennyit lehetne spórolni a tanácsadókon, ha az ingyen dolgozó politológus-bloggerekre figyel az ember :D

Az idézet egyébként TG blogjáról való:

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2011.01.05. 17:00:42

@tiboru: Támogatom egyébként, hogy a lemil legyen a negyedik hatalmi ág. Ide a legitim erőszak monopóliumával :DD

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.05. 17:01:56

@Zsoca87:

Ezt inkább nem is kommentálnám...

Zsoca87 · http://kilencesterv.blog.hu/ 2011.01.05. 17:04:34

@Thaddeus Griffin: Szerintem ebben van ráció, ha egy kormány kapkod (direkt vagy bénaságból,most mindegy), akkor azt nagyon nehéz követni, főleg ha alapos munkát akar végezni az IH...

franta 2011.01.05. 17:09:46

@Thaddeus Griffin: A mondandód szöget ütött a fejembe... De akkor hol van az "elhárítás"? Hahó!

Minden tagállamnak meg kéne értenie, hogy az EU - tán szerencsére - nem az USA. Ez még nem szuperállam, bármennyire ez a cél (Alkotmány, Lisszaboni Szerződés stb.) Még mindig inkább jellemzi a leánykori neve, tehát Közös Piac - jogharmonizációval megspékelve. És ezek bizony éppen úgy kémkednek / dezinformálnak / elhárítanak stb. egymás ellen, mint akár a hidegháborúban az amúgy szövetségesek (NATO tagállamok), vagy ahogy - horribile dictu - titkosszolgálatilag az USA és Izrael is - ha kell - szivatja egymást.
Kaliforniának és Montanának ugyan lehetnek eltérő gazdasági érdekeik, de nincsenek saját titkosszolgálatuk egymást szivatandó. Az USA-nak van a CIA és társai, és csókolom. A "szövetségiek" mindenek fölött. Majd ha meglesz - ha lesz, mert nem úgy néz ki - az EU mint szuperállam, akkor valszeg a közös külügy mellett, a közös hadsereg mellett stb. lesz egy / vagy több, de központilag irányított titkosszolgálat/ok is, és akkor ilyen dolgok nem fordulnak elő (ahogy Kalifornia és Montana esetébe sem).

franta 2011.01.05. 17:16:32

@tiboru: Ez így igaz, főleg annak a fényében, hogy egyre kevesebben veszik a nyomtatott sajtót - itt is, és ott - és mégottanabb - is.

A blogszféra azért fontos - és ezt elmondom minden tanítványomnak -, mert ha korábban volt mondandód, azt az írott sajtó vagy leközölte vagy nem.

Blogot meg bárki nyithat, illetve hála a web kettőnek, még vikilikszezhet is fejfájást okozva sokaknak.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2011.01.05. 17:17:21

@franta: Nem azt mondom, hogy nem hibáztak több helyen, mert szvsz mind a politika-mind az IH vétkes ezen a téren, de árnyalhatja ezek arányát, ha mondjuk úgy születnek a döntések, hogy nem ad elég időt a felkészülésre, valós értékelést adó hatástanulmányok készítésére.

Az EU-s résszel meg egyetértek, bár én egy szupranacionális elven felépülő EU-ban hiszek, az USA mintjára. De ez egyéni perverzió, a téma szempontjából irreleváns :)

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2011.01.05. 17:21:16

@franta: Azért a blogok esetében is szükség bizonyos nyilvánosság. Ezt pedig megint csak különböző érdekek mozgatják. Tény, nem olyan erősen, mint a nyomtatott sajtó esetében, de azért az Indexnél is el tudnának hallgatni egyes hangokat, ha épp ahhoz fűződik érdekük. Írhatja akár az örök élet- ingyen sör titkát szerencsétlen blogger, ha hetente 3an olvassák, mert senki máshoz nem jut el a blog híre.

Kullancs1983 2011.01.05. 17:27:45

Jó szaftos téma, nem mondom..:D Az AVH (meg azt is aki a nevét kitalálta...) KM alá rendelése alapvetően nem lenne rossz döntés, sok helyen így működik, elég csak James Bond munkáltatójára gondolni. Az, hogy az adott miniszter esetleg nem ért hozzá, vagy nem veszi komolyan, már baj. Nem tudom készültek-e jelentések. Lehet hogy nem, mert nem törődtek a dologgal (mert azt gondolták nem kell, vagy mert nemrég vol az átszervezés és azt sem tudják mi a dolguk), lehet hogy igen (csak nem továbbították, nehogy megártson valaki karrierjének, vagy igen, de nem törődtek vele mert minek). A titkos(nak mondott) szolgálatok szerintem az utóbbi húsz évben teljesen súlytalanná váltak, hála a szinte mindennapos politikai beavatkozásoknak, a sűrű kézivezérlésnek. Értem én, hogy sokan szeretnék azt hinni, hogy legalább az jól működik, de ugyan miért pont a titkosszolgálatok működnének másként mint a többi állami szerv vagy hivatal?

Asszem kicsit negatív hangvételű lett, dehát ez van...

Zsoca87 · http://kilencesterv.blog.hu/ 2011.01.05. 17:31:29

@Thaddeus Griffin: Azért ez így nem feltétlen igaz. Az internet a jó minőség nagyon könnyen eladja magát: adott egy blog, amit az index soha nem rak ki főoldalra, semmiféle nyilvánosságot nem ad neki. Ettől még könnyedén terjedhet, ha egy valaki elkezdi terjeszteni.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2011.01.05. 17:38:44

@Zsoca87: De ki az a valaki? Ha nincs mögötte valamilyen érdek, soha az életben nem fog elterjedni. Egyénként soha nem tudnék elterjeszteni nagy körben egy olyan blogot, amit elhallgatnak, maximum csak akkor, ha valami vérprofi vagyok a közösségi marketing terén, ez ugye meg nem általános.

De meggyőzhető vagyok már egy olyan bloggal is, ami soha semmilyen publicitást nem kapott sem Indextől, sem Origótól vagy akár Kuruc.infotól, mégis valaki elterjesztette és nagy olvasottsággal bír

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.05. 17:40:20

@Kullancs1983:

Ööö, nem az AVH-t rendelték a KüM alá, hanem az IH-t.

Az alkotmányvédők (az ex-nemzetbiztonságiak, vagyis a belső és a kémelhárítás) a BM szárnyai alatt ügyködnek - akárcsak az átkosban, teszem hozzá csendben.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2011.01.05. 17:42:18

@tiboru: Hajajj, annyira csendben, hogy a honlapot még mindig fejlesztik :D

Zsoca87 · http://kilencesterv.blog.hu/ 2011.01.05. 17:42:41

@Thaddeus Griffin: Nem tudom, hogy van-e ilyen, lehet van, lehet nincs, én inkább elméleti síkon gondoltam, amit írtam és végülis te is egyetértesz, amikor azt írod, hogy "maximum csak akkor, ha valami vérprofi vagyok a közösségi marketing terén, ez ugye meg nem általános." Erre gondoltam, nyilván, a középszerű és elhallgatott blog sosem terjed el, de mint írtam, egy minőségi blog el tud terjedni az interneten egy nagyobb oldal reklámja nélkül is. Ez az internet lényege szerintem, ami sok embert érdekel, sok emberhez jut el. Az, hogy elhallgatják, legfeljebb lassítja az elterjedést. De mondom, az egész arra a feltevésre alapul, hogy adott egy kurva jó blog, amit az index elhallgat, ilyenről pedig nem tudok. :)
Mondandóm lényege, hogy az internet túlságosan szerteágazó és egyben összefüggő ahhoz, hogy csak úgy tönkretegyél valamit azzal, hogy nem írsz róla, nem emlegeted. Megteszi majd más.

franta 2011.01.05. 17:42:46

@Zsoca87: Ez az. Tehát a lemilt sem úgy találtam meg, hogy éppen az Index címlapján volt és éppen akkor megláttam, hanem valahogy más módon (blogroll? nem tudom, nem emlékszem.)De ez tényleg off.

Kullancs1983 2011.01.05. 17:43:31

@tiboru: Mea culpa! Nagyon elkapott a negatív hangulat..:) De azért máshol is szokás hogy a hírszerzés-elhárítás külügy-belügy alá tartozik, ez önmagában még akár jó is lehetne. Csak...

juliusbond 2011.01.05. 17:45:28

Gondoljuk végig, milyen szakemberek vannak itthon közszolgáltatban: tanárok, orvosok, politikusok, gazdasági vezetők, polgármester. Nekik milyen a minőségük? Van rájuk panasz?
Tanár: PISA teszt, olvasni, érteni, számolni nem tudnak a gyerekek.
Orvos: Hálapénz, rossz kórházi állapotok
Politikus: no comment
Gazdasági vezetők: MÁV, BKV, Malév, etc
Polgármester: hol lopjunk?

Miért lennének a titkosszolgák kivételek? Csak mint a nagy átlag.

És a kivétel: aki nem érdemli, attól elnézést kérek.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2011.01.05. 17:47:04

@Zsoca87: @franta: Elvben egyetértek, hogy elterjedhet anélkül is, csupán azt akartam kihangsúlyozni, az internet bármennyire is szabad, itt is működik a tartalomszabályozás, szelekció, ami bár nyilván nem olyan mértékű, mint a nyomtatott média esetében, de attól még valós.

Persze, véletlenül is rá lehet akadni értékes tartalmakra, de megítélésem szerint, az internet egészét, vagy akár csak a hazai pályán, az igen csak irreleváns

Amanitin3 2011.01.05. 18:09:16

Belegondolni is aggasztó egy kicsit, hogy amikor Magyarországon még azok az állami szervek is elképesztő disznóságokat engednek meg maguknak, amiknek a működése a nyílvánosság előtt zajlik, akkor mi folyhat azoknál, amiket csak néhány beavatott ellenőriz.
Ide a rozsdás bökőt, hogy ezek a titokszolgák a rendszerváltás óta az ég világon semmi gyakorlatban hasznosíthatót nem tettek le az asztalra. Pláne nem a katonaiak. Mármint azon kívül, hogy még az átkosból megörököltek egy vagon olyan adatot, amivel a kezükben tartják az egész politikai garnitúra tökeit szélrózsától függetlenül. És mivel ezek a főnökeik elvileg, a kör be is zárult.
Hajrá Magyarország.

zum trucc 2011.01.05. 18:18:52

Nem az én dolgom védeni a honi gumitalpúakat, de ezt most nem ők kúrták el. De ne politizáljunk.
Konteo: 1 millió székely és 15 felvidéki szavazattal bebetonozott, senki által (sajtó, alkotmánybíróság, költségvetési tanács, vagy akár egy kivénhedt TV-tornász) nem korlátozott, nem ellenőrzött, nem kritizálható kormány nyugdíjból- és különadóból finanszírozott agymenései várnak ránk. Remélem, csak konteo.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2011.01.05. 18:32:24

@zum trucc: A határontúliak választójogával kapcsolatban eddig az merült fel, hogy 8-9 képviselőt választhatnának listáról. Tudom, sok minden felmerült és annak az ellenkezője született, de egyelőre nem tudunk mást tenni, mint erre alapozni. Az a 8-9 képviselő pedig nem igazán elég, hogy bárkit bebetonozzon.

Arról nem is beszélve, hogy arról is szó volt, egy esetleges második kamarába delegálnák ezeket a képviselőket az érdekképviseleti és egyházak által delegált képviselők közé, ami szerintem nem egy rossz elképzelés.

De egyelőre tényleg nem tudni, mit hogyan akarnak, aminek szerintem az oka, hogy a kormányon belül is folyik a harc ezekről a kérdésekről.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2011.01.05. 18:52:07

Én személy szerint azt mondom, hogy Magyarországon a titkosszolgálat egy olyan hely, ahova bárkinek a bárkijét be lehet juttatni, ugyanis a nagy nyilvánosság nyilván nem gyakorol kontrollt felette, aki meg igen, azzal el lehet intézni. Ennek megfelelő színvonalú munka is folyik ott.

Másrészről nem igazán tudom, hogy a gumitalpúak mit tudtak volna javítani a helyzeten.

Panzer 2011.01.05. 19:11:27

Reszben a Zum Trucc altal irottakhoz kapcsolodva:

Tiboru, azt konkretan tudjuk, hogy az IH nem jelentett ezekrol a varhato reakciokrol? (jo, persze, ha tudjuk is, akkor meg jol nem mondjuk el... :) )

Komolyabbra forditva: a gumitaplu szferat nem tudom. Viszont a nem gumitaplu szfera honapok ota beszel rola, hogy ebbol baj lesz. Eleg sok figyelmeztetes es into szo lett becsatornazva mindenfele szinteken (tudom, mert probalkoztam vele en magam is.) De a tapasztalat az, hogy az igazi, top donteshozok kozul nemigen hallgat erre senki. Es a top donteshozok kozott szvsz a kulugy nincs benne.
(Es akkor itt utalnek arra, hogy kormanyon belul is megfigyelheto némi... hm... kommunikacios inkoherencia az ugyben...)

Honnan tudjuk, hogy az IH nem ugyanigy jart?
Azaz hogy mondtak szegeny gumitalpuak is, hogy ebbol baj lehet, csak az igazi, szuk donteshozoi kor nem hallgatott rajuk (sem)?

Summa: en azon a velemenyen vagyok, hogy ebben a tortenetben most nem az IH a hulye. Ez sokkal magasabb szinten lett elszurva.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.05. 19:17:05

@Panzer:

Akkor a poszt második keretes részében írtak hatályosulnak...

Amúgy meg azért másként viszonyul(na) egy miniszterelnök a saját hírszerzése fejlécével ellátott összefoglalóhoz, mint (mondjuk) két újságíró, egy közgazdász és egy polgármester által aláírt beadványhoz.

(Példaként mondtam csak; nehogy most valakik elkezdjék hajkurászni a Mély Torkot, aki nekem szivárogtat...)

s.d.i. 2011.01.05. 19:27:05

A titkosszolgálatok napjainkban az elemzésre érdemes információk 80 százalékát nyílt forrásokból szerzik be. Azt, hogy pl. Merkel kancellár mit gondol a magyar médiatörvényről, vagy Sarkozy a francia tulajdondonban álló pécsi vízmű államosításáról,esetleg Putyin a Nabuccoval kapcsolatos magyar álláspontról, csak egy terepen dolgozó magyar szuperügynöktől,netán egy minden hájjal megkent, kiváló informális kapcsolatokkal bíró magyar diplomatától tudhatná meg előre a magyar kormány. Tessék mondani, vannak ilyen embereink az említett személyiségek és holdudvaruk környezetében?. Az un. "baráti" szolgálatok megosztják a kényes információkat az IH-val?

Jockey11 2011.01.05. 19:31:05

@d.z.: Magamat kell idéznem a Nukleáris repülők 2.0-ból: "Azt persze talán mondanom sem kell, hogy mindezt átitatta a kapcsolatok (sógor – koma – haver – jó párttárs-elvtárs) Kelet-Európában megkerülhetetlen rendszere... A szerző nem vállal felelősséget a T. olvasók tudatában megjelenő, és más korokra, országokra és rendszerekre vetített véletlen párhuzamokért!"

A magyar közigazgatásssal kapcsolatban az a szerény, és nem túl optimista véleményem, hogy Móricz Zsigmond egy zseni volt, mivel Rokonok című regényét, minden változtatás nélkül rá lehet vetíteni a mai magyar valóságra: pontosan ül.

Mindettől függetlenül az adott ügyben lehetségesnek tartom a döntéshozói "inkoherenciát" (de szépen írta valaki fentebb) és beleszarást, mint a kisiklás okát.

Panzer 2011.01.05. 19:33:23

@tiboru:

Tudni en sem tudom biztosra. De ettol meg lehetek pesszimista. :)

Ami a gumitaplu szferat illeti: a fentiek minositett esete az, hogyha a kis koz-gyumitalpuak (nevezzuk mondjuk gumitappancsnak, mert az olyan aranyos :) ), szoval ha a kis gumitappancsok szorgalmasan jelentgetik a vilag minden tajarol, hogy ebbol baj lehet... viszont a nagy Fo Gumitalp ugy dont, hogy ezeket az ertesuleseket nem osztja meg a politikai top donteshozo szferaval, vagy csak finomitott formaban, mert ugye lattunk mar olyat, hogy a rossz hir hozojanak baja lett...

Ha ehhez hozzavesszuk Martonyi tegnapi nyilatkozatat arrol, hogy nem vartak ilyen heves kritikat (pl:hvg.hu/itthon/20110104_mediatorveny_kritikak_martonyi_ ), amit szvsz akar el is lehet hinni, akkor szerintem valami olyasmi rajzolodik ki, hogy:

0. Nincs igazan intezmenyi rutinja annak, hogy mi van, ha egy EU-tagallam belesz@rik a legkondiba. Ha gazdasagi teruleten teszi, az is csuf, de ilyen mar legalabb volt (gorogok, stb.). De ami az alapveto szabadsagjogokat illeti, igazabol Haiderek ota nem volt ilyen. Ergo a mieink se pontosan tudtak, hogy mik lehetnek a lehetseges kovetkezmenyek.
1: a vonatkozo nyilvanos es nem nyilvanos szervek nyilvan szorgalmasan megszereztek az infokat, hogy ebbol lehet baj. Hogy konkretan mi lehet a baj, ezt valoszinuleg nem tudtak, mert meg most sem lehet tudni, lasd 0. pont. De sokan vannak nyilvan sokfele - kizartnak tartom, hogy ne vettek volna eszre a kockazatot.
2. akik ezeket az infokat osszegeztek, nyilvan finomitottak kicsit a megfogalmazasokon, aztan elkuldtek ezeket az infokat mondjuk a kulugynek.
3. A kulugyben tovabb finomodott ("diplomatikusabb lett") a megfogalmazas, amig eljutott oda, ahol az egesz mediatorvenyt kiagyaltak es atnyomtak
4. Ahol pedig eleve nem arrol hiresek, hogy kulonosebben tetovak lennenek, elszantak is voltak, hogy marpedig ezt vegigviszik... ehhez kepest jon egy nem tul eles hangu osszegzo figyelmeztetes kulugyes fejleccel, hogy ebbol esetleg-talan-nembiztosdeelofordulhat - lehet baj...
5. Raadasul biztak abban, hogy kozvetlenul karacsony elott, es plane a ket unnep kozott a vilag ugyis a karacsonyi bejglivel foglalkozik (nota bene: ezt az egeszet kevesebb, mint ket het alatt sikerult igy elrontani!), utana pedig mar ugyis elnokseg...
6. a figyelmeztetes pedig igy "jol megerdemelt" helyere, a papirkosar helyett a daraloba kerul.

Es lam-lam, maris ott tartunk, hogy tenyleg nem szamitottak ra, hogy ez lesz.

En legalabbis valahogy igy kepzelem.

(Es rettenetesen sajnalom mindazokat, akiknek most tenyleg napi szinten, az elnoksegi stab tagjakent kell takaritaniuk ezt a hirtelen nyakukba szakadt aldast ahelyett, hogy azzal foglalkoznanak, amire felkeszitettek oket es ami a dolguk lenne...)

zum trucc 2011.01.05. 19:57:55

@Thaddeus Griffin: 8-9 atyafi még nem betonozna be senkit, de várd meg a végét. Lesz az 80 is, különben az egésznek semmi értelme.
A Költségvetési Tanács (KT) is úgy szűnt meg, hogy először "cáfolta" (=letagadta) valamelyik pártkatona, hogy ez lenne a terv, aztán, talán mert nem volt (elég) nagy hörgés, egy hét múlva már annyi volt a KT-nek.
Akárhogy is nézzük, felmerül a hatalmi ágak függetlenségének, sőt a választások tisztaságának veszélyeztetése, ez új, erre 20 év alatt nem volt példa. Ez bizony okkal vált ki némi hörgést.
Szóval, nem a gumitalpasok tehetnek a rossz visszhangról, és nem is állt módjukban megelőzni azt.

Balt 2011.01.05. 20:03:11

Én úgy vélem, hogy nem külügyi (IH) vonalon kell keresni a megoldást... Lehet, hogy a TEK meg még nem működik elég hatékonyan.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.05. 20:03:36

@Panzer:

Logikus és valóságszagú, amit írsz. Aki dolgozott már, izé, államigazgatásban, az tudja, hogy ez az információ- és jelentéstorzulás, ami az alulról jövő híreket jellemzi - úton a Legmagasabb Szintek felé -, bizony krónikus jelenség.

És alkalomadtán bizony veszélyes is lehet.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.05. 20:05:34

@Balt:

A TEK-nek vajmi kevés köze lehet (szerintem) a külföldi médiumok és politikusok prognosztizált megnyilvánulásainak előrejelzéséhez, még kevésbé azok befolyásolásához.

Ők majd Oszama reakcióit kéne "megjósolják" egyik-másik esetben. Legalábbis én így képzelem.

Panzer 2011.01.05. 20:18:05

@tiboru:

Egyetertek. A TEK szerintem alapvetoen rendori jellegu szerv, es rendori jellegu szervekbol is lett letrehozva. Nem arra valo, hogy kulfoldi politikusi velemenyekkel foglalkozzon.
(Es oszintem remelem, hogy TEK-nek ehhez az egesz ugyhoz semmifele koze sincs. )

paranoid T.R. marcipan 2011.01.05. 20:19:41

(kommenteket majd utólag olvasok)
Csodálom a racionalizmusba vetett hited. Ebben egyébként hasonlítasz egy politológusra: a nagy többségük meggyőződéssel vallja, h nincs véletlen, max emberi hiba. Nem védem az IHt, még csak képen sem láttam őket, de ebben a sztoriban nem ők a hunyók.
aki kicsit is ismeri a diplomácia nyelvét, az pontosan tudja, h figyelni kell egy kicsit felhúzott szemöldökre is, nem még mondjuk az ebeszre. elég régen kifejtették a véleményüket, akkor még vissza lehetett volna vonulni méltósággal. de ebben a játékban nem a stratégia vagy a figyelmetlenség játszotta a fő szerepet, hanem az öntudat. Csak egy példa, hogy nem minden most felszínre került konfliktus olyan új: OV és Merkel viszonya pocsék régóta. Valami ajtós-előreengedéses sztorit tudok, de ez a legenda része. Az viszont biztos, h a múltkori választások előtt Merkel Dávid Ibolyának küldött "drukkolok" levelet, nem a fidesznek. Ami elég nagy sértés, nem szorul magyarázatra.
Azt tudom, h a miniszterelnökünk mellett nincsenek tanácsadók. Nem mintha nem fizetne párat, dehogynem. Sőt, még hallgat is rájuk talán. A baj a kiválasztással van: aki ebbe a pozícióba kerül, ahhoz képest Mr Slave az öntudatos harciasság mintapéldánya. Abban pedig bele lehet bukni, ha nincs az ember mellett valaki, aki ha azt mondja, h hüjevagyte, akkor elhiszi. Ez az egész egy csikenrájd, csak épp mi egy kispolskiban ülünk, amiből kiszereltük a féket és szembe egy kamion jön.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.05. 20:30:53

@paranoid T.R. marcipan:

"Abban pedig bele lehet bukni, ha nincs az ember mellett valaki, aki ha azt mondja, h hüjevagyte, akkor elhiszi."

Nem véletlenül találták ki már vagy ezer (vagy több) éve az udvari bolond intézményét. Ő bármikor megmondhatta a véleményét, nem nyakazták le, legfeljebb röhögtek rajta... amíg nem jött az a bestye ellen és nem pont azt csinálta, amit a bolond mondott...

paranoid T.R. marcipan 2011.01.05. 20:36:37

@tiboru: Az udvari bolondhoz király is kell:)
Volt, amikor azt hittem, hogy ez egy politológus dolga, azért fizetik, hogy szóljon. Annak a dolga, de senki sem alkalmaz olyat, aki ezt megtenné. A takarítónőig bezárólag csak hithű vérmókusokat találsz pártok közelében.

Panzer 2011.01.05. 20:37:42

@paranoid T.R. marcipan:

OFF: Mi az ajtos-beengedos sztori?

Elkerulendo hogy bajunk legyen, javaslok helyszinnek egy fiktiv orszagot, mondjuk Bergengociat, szereplonek pedig Witold von Oberunterdorfot es Anasztazia von Mayerlinget - hm? :)

Koszonom!

ON.

loláb 2011.01.05. 20:40:35

Alapvetően biztos, hogy az IH-nak, vagy a külügynek a kizárólagos felelőssége a dolog, hanem itt inkább a körülmények szerencsétlen összjátékának az eredménye az, hogy ezen a területen nehézkés volt a reakció (illetve a munkavégzésnek még csak a nyoma sem lelhető fel).

Az egyik dolog a sokat emlegetett csúcsminisztériumi struktúra: kiválasztottak kilenc területet, és abba belezsúfoltak MINDEN kormányzati szerepkört. Így kerülhetett az IH a külügy alá. Ha megnézzük a többi minisztériumot, még mindig LEGINKÁBB itt a helye, de ettől még nem lesz kisebb púp az külügyi hírszerző tevékenységének a koordinálása a tárca miniszterének, államtitkárjainak, diplomatáinak.

A másik dolog szintén az átalakítás hibája, de más aspektusból: ilyen rendszerszintű átalakítás nem megy egyik napról a másikra. Szervezeti hatásköröket kell módosítani, munkaköröket, státuszokat létrehozni itt, ott megszüntetni, satöbbi. A kormányalakítás óta összesen 8 hónap telt el, ennyi idő valószinüleg kevés arra, hogy mindezt tisztességesen végigcsinálják, és hogy a kialakított szervezet "felvehesse a fordulatszámot", és elkezdhessen teljes hatékonysággal dolgozni.

Könnyen előfordulhat, hogy a választások utáni személycserék vehemenciáját látva, néhány, magasabb rangú hirszerző nem a haza, hanem az íróasztala védelmét gondolta a legsürgetőbb feladatnak.
Most már nyilván dolgoznak a hírszerzők, de az információs utak valószinüleg még nem járatódtak be annyira, hogy az IH döntéselőkészítő anyagai a kellő gyorsasággal, és a kellő prioritást élvezve eljussanak azokhoz a vezetőkhöz, akiknek azokról döntenie kell.

A harmadik dolog, hogy az elmúlt időszakban vélhetően a külügynek volt a legtöbb "rendes" feladata, hiszen nyakunkon az EU elnökség, aminek a protokolláris részének megszervezése nem kevés energiát igényelhet. (Emlékezzetek, Orbán éppen az EU elnökséggel összefüggésben felmerülő feladatok miatt nevezte meg Martonyit tavaly Februárban, hónapokkal azelőtt, hogy akármelyik másik miniszteréről döntött volna).

Ezen kívül természetesen lehetnek szakmai alkalmassági, vagy egyéb okok is, amikről az EU elnökség lezajlása utáni személyi döntések adhatnak majd tájékoztatást.

Panzer 2011.01.05. 20:43:09

@paranoid T.R. marcipan:

A kritika hianyarol:

Volt egy professzorom, aki a rendszervaltas ota folyamatosan probalkozott tamogatast szerezni ahhoz, hogy kiahasson egy politikai vicceket tartalmazo gyujtemenyt.
Mindig minden kulturalis/oktatasi miniszterium megigerte neki - de mindig azzal a feltetellel, hogy bizonyos viccek nem lehetnek benne.
Az oregnek volt gerince, ugyhogy keszult el a gyujtemeny azota sem.

Valami ilyesmi a helyzet a kritikus szakertokkel is. Bergengociaban ez valahogy ugy mehet, hogy akkor a legjobb a szakerto, ha foleg az elodomet ill. a politikai ellenfelemet kritizalja.
Ha engem kritizal, akkor ezt pedig kizarolag akkor tegye, ha en erre kerem (pl. mert modositani akarom a sajat iranyvonalamat, vagy mert szabadulni akarok egy kenyelmetlenne valt beosztottamtol.) Ha fuggetlenul is kritizalni mereszel engem, akkor viszont jaj neki.
Illetve nem jaj neki, mert az Belarusz, csak siman nem alkalmazom. Es plane nem figyelek ra, hogy mit mond.

Sz@r hely az a Bergengocia, na. :)

tucano 2011.01.05. 20:50:18

Szerintem nem lett volna nagy vaszisztdasz elkészíteni a jóslatot. Mert szó sincs hirtelen változásról, amit tényleg csak a német kancellár ágyába beépített kackiás bajuszú huszárlegény szedhetett volna ki a célszemélyből. Kéne venni egy kockás füzetet és írni a külföldön megjelenő magyar vonatkozású anyagokat:
július: 2 db. bíráló cikk
augusztus 3 db. bíráló cikk
szeptember 5 db. bíráló cikk.
Na itt már szirénázni kell, szemmel láthatólag negatív előjelű értesülések látnak napvilágot és látványosan egyre több!
október. 7 db. bíráló cikk
november 13. db bíráló cikk!
Azonnali teljes külpolitikai információs támadás, a magyar diplomaták minden fórumon azonnal megszólalnak, fordítják a teljes törvényeket, lobbiznak ezerrel, mert a folyamat egyértelmű, egyre több komoly bírálat érkezik.
december 35. darab bíráló cikk!!!!
Ilyenkor már minden magyar honleányt rúdon kéne táncoltatni a körúton, hogy tereljék a témát.
Ami most van januárban, az nem történhet meg.
A fenti módszert sajtófigyelésnek és elemzésnek hívják, minden hazai erőszakszervezet és kormányhivatal foglalkoztat képzett embereket, akiknek ez a feladatuk. De ez ugye nem szünteti meg az okát a negatív megjelenésnek, csak figyelmeztet a folyamatokra. És hogy visszatérjünk Tiboru eredeti felvetéséhez:"Esetleg olvasták, de szartak rájuk."
igen vagy mindenhol csak hülyék dolgoznak, mert munkaköri kötelességnek felfogott seggnyalásból sem lehet félreérteni a helyzetet és nem kongatni a harangot. Szóval szerintem a védekező mechanizmusnak már jóval a titokzatosok előtt be kellett volna kapcsolódnia, még szakminisztériumi szinten (gazd, pénzügy, igazság, ha még egyáltalán így hívják ezeket).

paranoid T.R. marcipan 2011.01.05. 20:50:38

@Panzer: Egyszer volt, hol nem volt, az Óperenciás tengeren túl, az üveghegyen is túl, ott, hol a kurta farkú kismalac túr, Bergengóciában, egy találkozó. Ezek a bergengócok már csak ilyenek, szeretnek találkozni. Bergengócia prominense, őlédisége Anasztazia von Mayerling összefutott Witold von Oberunterdorf főherceggel. A főherceg mindig is öntudatos, makacs ember hírében állt, de a lédi nyugodt volt, hiszen minden bergengóciai protokoll szerint ő volt a magasabb beosztásban, ráadásul nő is volt. De a véletlenek csúnya összjátékának köszönhetően Witold főherceg nem olvasta azt a könyvet, és a csevegésre bevonulva olyan szépen lökte fel az ajtóban a lédit, hogy kétséget nem hagyott afelől, hogy ő csak tirpákia protokoll könyveit ismeri. Itt a vége fuss el véle.

paranoid T.R. marcipan 2011.01.05. 20:52:50

@Panzer: Ha hagynak értelmes embereket dolgozni és figyelnek arra, amit mondanak, akkor nem is kell eljutni a kritikáig. De ez már ott megbukik, hogy jajj neked, ha nem csak a vegetatív funkcióid irányítására használod az agyad.

Panzer 2011.01.05. 20:53:04

@paranoid T.R. marcipan:

Koszonom.
Mit mondjak, nem lett szelesebb a mosolyom...

juditmanó 2011.01.05. 20:54:12

@paranoid T.R. marcipan: Az ajtós elengedős történet engem is érdekelne. Az biztos, hogy O.V é Angela Merkel viszonya nem volt korábban sem felhőtle, bár egz pártcsalád. És annak, hogy a német kormány ilyen keményen fogalmaz, van előzménye. Majdnem biztos vagyok benne, hogy a megfelelő külképviseletre érkezett először burkolt felhívás, nem kéne ezt fiúk, amit aztán a kormány részére továbbítottak. Más kérdés, hogy nem vették figyelembe, ill. az volt a válasz, hogy rossz a fordítás, meg félreértettek az újságírók valamit :)

paranoid T.R. marcipan 2011.01.05. 20:58:17

@juditmanó: khm, természetesen letagadom azt is, h egyáltalán hallottam bergengóciáról:)

juditmanó 2011.01.05. 20:59:08

@juditmanó: Marcipán, köszi a történetet, ezt nem ismertem :)
A sajtófigyeléshez: abban is majdnem biztos vagyok, hogy a berlini magyar nagykövetség csinál ilyet, minden magyartémájú cikket monitoroznak, és megy a jelentés a külügy megfelelő osztályára. De ha felsőbb helyen nem olvassák.... :(

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.05. 20:59:24

Na és. Ez a mottó.
Az összes többi felesleges szócséplés. Magyar ember csak a korbácsból tanul, akkor is ha kormányon van. Vannak okos emberek, akik az első figyelmeztető bokán rúgás után vonulnak vissza, vannak kevésbé okosak, akik begyűjtenek pár monoklit előtte.

juditmanó 2011.01.05. 21:00:44

@paranoid T.R. marcipan: Miért, Bergengócia szép hely lehet, Anasztázia meg elég nagyhatalmú uralkodó :)

paranoid T.R. marcipan 2011.01.05. 21:01:10

@Professor Pizka: amiről az orvosszakértők később megállapítják, hogy az aznapi, nagy légnyomás okozta.

juditmanó 2011.01.05. 21:02:01

@Professor Pizka: Hé Professzor Úr, herzlich willkommen. Attól tartók, itt már bordatörés is van, nemcsak monokli :(

paranoid T.R. marcipan 2011.01.05. 21:02:18

@juditmanó: így is van, de innen zimbabwéből (utalok ZZ) nézve ez a biztos:)

Panzer 2011.01.05. 21:04:12

@tucano:

Igazad van, normalis orszagban igy mukodne - es amennyire tudom, ezek a mechanizmusok intezmenyi szinten nagyjabol megvannak nalunk is. Az mas kerdes, hogy mennyire mukodnek, illetve hogy a donteshozok mennyire tamaszkodnak rajuk.

A problema szvsz kettos:
1. tulsagosan gyorsan valtozott a bergengoc kormany allaspontja. Valaki mar felvetette: lemaradt az adminisztracio is a kormanyzati iranyvaltasokhoz kepest.
2. Bizonyos dolgok Europaban vedhetetlenek. A bergengoc mediatorveny szvsz ilyen. Es ezen sajnos nem tud segiteni semmilyen "kulpolitikai informacios tamadas" - mert a valosagot eltitkolni nem tudod (lasd pl. a forditassal valo trukkozest: a Bizottsag leforditja sajat maganak, ezen a ponton a bergengoc kormany hiaba hagyott ki bizonyos fejezeteket a forditasbol...), es minel tobb derul ki rola, annal melyebb a lekvar.
Ezen a ponton nem tudsz vedekezni - kulonosen akkor, ha a vedelmi intezkedesek is csak a belfoldre iranyulnak: azaz nem a tamadas elharitasaval foglalkoznak, hanem "csak" a hazai karok merseklesevel.

(Pl. az erveles, hogy minden szabalyozo megtalalhato mas europai mediatorvenyekben, teljesen hibas es raadasul atlatszo is. Merthogy persze, ezek az elemek mind - allitolag - megvannak egyik vagy masik europai torvenyben. De egyutt (!) csak a magyarban. Pont olyan, mint a tobbkomponensu robbanoanyag: az alkotoelemek kulon-kulon artalmatlanok. De egyutt...)

A figyelmet elterelni pedig megint nem lehet, mert nem a bergengoc kormany iranyitja a kommunikaciot, nem o tematizalja a nemzetkozi kozbeszedet.
Ellenben a kapott kerdesekre neki kell valaszolnia.

:(

Panzer 2011.01.05. 21:06:00

Elnezest, nem Bergengocia, hanem Oberunterdorf jelen esetben.

paranoid T.R. marcipan 2011.01.05. 21:06:02

@juditmanó: a sajtófigyelés: nehezebb, mint amilyennek látszik. nem annyi h valaki egy wordbe összevágja a cikkeket. vagy érzék kell hozzá vagy tudás. ha a titkárnővel csináltatják vagy a gyakornoknak felvett szomszéd kislánnyal, akkor az sem számít, ha elolvassák fent.

paranoid T.R. marcipan 2011.01.05. 21:06:52

befutott a hathuszas vagy a blogmotor volt?

juditmanó 2011.01.05. 21:09:36

@paranoid T.R. marcipan: Nem érzékelted a finom iróniát, a sajtófigyelés persze, hogy komoly dolog, általában ez komoly jelentések tartalmát kellene hogy képezze, ha pl. a bergengóc nagykövetség ír az oberunterdorfi médiatörvényről.

paranoid T.R. marcipan 2011.01.05. 21:11:40

@juditmanó: bocs, nem neked szóló oktatgatás volt. oda kellett volna írni, h az általános közvélekedéssel szemben, ahogy azt juditmanó is jelezte :)

juditmanó 2011.01.05. 21:11:44

@Panzer: Ebben teljesen igazad van, én nem is értettem, mit trükköznek a hiányos fordítással. Csak nem gondolják, hogy az összes "kíváncsi" nagykövetség nem fordíttatja le azonnal saját munkatársaival a megfelelő szövegeket. Tolmácsolásnál is mindig 2 tolmács megy be a négyszemközti beszélgetésekre is :)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.05. 21:12:48

@paranoid T.R. marcipan: megdícsérlek a ráérünk blog szorgalmas olvasásáért, ügyes vagy. :-)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.05. 21:14:41

@juditmanó: Hallo Ulrike :-) Nem olyan vészes a helyzet, mi vagyunk a mexikói fűszerkereskedő, akit El Torreador néven futtat a felesége, feltörekvő titánok felhozó pofozógépeként. esélyünk nincs, viszont cserébe túl nagyot nem ütnek. Csak ha ellenállunk :-)

Balt 2011.01.05. 21:25:06

@tiboru: Arra próbáltam célozni, hogy a dolog belügyi gyökerű...

juditmanó 2011.01.05. 21:26:33

@Professor Pizka: Herr Professor, warum gerade Ulrike? :))Utalva a mahagóni munkásmozgalmi dokumentumokra, ma volt szerencsém B.Zs. szösszenetét idegen nyelven is hozzáférhetővé tenni :(. nem kellemes szellemi hányásban turkálni. fújj!

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.01.05. 21:30:42

Olykor elég lenne a józan paraszti ész is, sztem, mindenféle flancos hatástanulmány helyett ... De ahhoz tényleg még olyan régiókban kéne élni, ahol egyesek már túl régen nem jártak. Vagy, ha már így, egy tökös udvari bolond valóban nem ártana. Vagy egy rabszolga, mint a triumfáló római hadvezér kocsiján, aki folyton a fülébe kiabálja: emlékezz rá, hogy ember vagy ...

Panzer 2011.01.05. 21:31:07

@juditmanó:

Ez a friss orgovanyi erdos tortenet...?
Reszvetem.

Ez is a vedhetetlen kategoria... :(

Panzer 2011.01.05. 21:33:13

@juditmanó:

Igazan az a meglepo, hogy nem tudtak, hogy a Bizottsag MINDIG sajat forditassal dolgozik.

Azt hiszem, dontoen az ujsagirokra akartak hatni vele - de amiert IGAZAN HULYEK, az az, hogy nem tudjak elore, hogy a sajat belso ellenzekuk azonnal fel fogja hivni a figyelmet a magyar es az angol verzio kulonbozosegere. Ergo barmilyen ilyen trukkbol automatikus leeges lesz.

:(

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.05. 21:34:34

@juditmanó: téged is megdícsérlek a ráérünk blog szorgalmas olvasásáért :-) Lehtsz tőlem ganz ruhig Heidrun is vagy Brünhilde :-)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.05. 21:39:13

@Panzer: főleg Németországban, ahol jó pár magyar ember akit itthon utálnak, ott viszont abszolút véleményformálók. Juditmanó nyilván lényegesen többet fel tudna sorolni mint én, de a laikusnak is eszébe juthat Konrád György, Kertész Imre... és ezekbe az emberekbe jobbról rendszeresen nagyokat rúgnak. Akkorákat, hogy azt az antiszemitizmus sem magyarázza. Aztán meg csodálkoznak, hogy elmondják, hogy Orbán ígymegúgy.

Panzer 2011.01.05. 21:53:44

@Professor Pizka:

Az a nem semmi!!! :)
Tudsz esetleg cimet ill. hivatkozast mondani? Megkeresnem, mert biztos vicces.

Nekem az elso emlekem az illetorol, hogy a 168 oranak volt publicistaja, megpedig nem is rossz publicistaja. Eszerint te megtalaltad a kiindulasi pontot, mondhatni a "voros origot". :)

Szegyen es gyalazat, de nem tudom, ki mondta (talan Esterhazy Peter, de tenyleg nem tudom...): "Nagy a forgalom a damaszkuszi uton."

tucano 2011.01.05. 21:54:37

@paranoid T.R. marcipan: ez pontosan így van, mármint a sajtfigy.

@Panzer:jelen helyzetet nem is merném igazából jellemezni, mert egyrészt túl aktuális az én gyomromnak, másrészt meg tegnap oktatott ki egy Kubában tanult, san tome-i firkász, csak azért mert kiderült, hogy magyar vagyok.

Az meg milyen baki, hogy valakinek lehúzod a szabóját, aztán azt mondod, hogy kabátlopási ügybe keveredett? Szerintem repkedtek a porcelánok aznap a Reichstagban:)Witold helyében hegyes orrú diplomataskárplival rugdosnám ezért a tanácsért a sajtós ember orrnyergét minden reggel:)

juditmanó 2011.01.05. 21:57:14

@Panzer: Igen, és persze a hátteret is magyarázni kellett hozzá :(

Panzer 2011.01.05. 21:57:53

@Professor Pizka:

Igaz.:)
Megyek aludni, mert mar nem latok ki a fejembol.

Jo ejt!

juditmanó 2011.01.05. 22:00:11

@Professor Pizka: Ez egyre rosszabb a nevekkel, jó hogy nem Mädchen Rosemarienak nevezel :P.
Éppen az említett urak, na jó, Konrád igen, de Kertész az utóbbi időben nem nagyon nyilatkozik. De vannak Magyarországra akkreditált külföldi újságírók is ...

paranoid T.R. marcipan 2011.01.05. 22:17:49

kicsit visszatérve a poszthoz: ezt még mindig megúszhatnák majdnem teljesen egyenes háttal, belföldön jól eladható sztorival. ráadásul, visszakaphatnák azt az értelmiségi holdudvart (legalább kicsit), amelyik most ellenük fordult.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.05. 22:58:38

@paranoid T.R. marcipan:

Én egyszer, boldogult emlékezetű szintesiheder-koromban egy hónapig büntetésből sajtófigyelő szolgálatot láttam el a Somlói úton, mert a szolgálati Ladát az első útján (170 km volt benne) szilánkosra törtem a Thököly-Lumumba kereszteződésében (csak a benzinkút fogott meg), s a benne (szerencséjére a hátsó ülésen) ülő, megbilincselt (és bekötött!!!) vietnámi is túlélte, csak bekakilt.

Úgyhogy tudom: a sajtófigyelő komoly dolog, de kurvára el is lehet linkeskedni.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.05. 23:00:35

@tiboru:

Bocs:

Lumumba = Róna utca (a szemérmetlenül fiataloknak mondom...)

paranoid T.R. marcipan 2011.01.05. 23:12:41

@tiboru: jólvanjólvan, pontosítok.
1. mozgalmas politikai viszonyok között nemzetközi sajtót elemezni érdekes.
2. soha nem cserélnék el sajtófigyelésre egy jó kis autósüldözést.
:))

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.05. 23:36:09

@Balt:

Értem én, de továbbra is kételkedem a BM-es vonalban...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.05. 23:39:08

@paranoid T.R. marcipan:

Még ha üldözés lett volna, de akkor már megvolt az ember és éppen vittem volna beszélgetni. Amúgy meg ki a franc gondolná, hogy hajnali fél háromkor keresztirányú forgalom is van, aki elől oldalra kell kapni a kormányt...

A vietnámi ügyvédjét később sem sikerült meggyőzni arról, hogy ez nem a kihallgatási taktika része volt.

paranoid T.R. marcipan 2011.01.05. 23:45:43

@tiboru: a jogsimon még nem száradt meg a fénykép, amikor összetörtem a kocsi orrát - tolatás közben. felmenők végignézték. állítólag látták, mi történik, de nem szóltak, mert nem hitték el, h ennyi eszem van.
bár tény, h nem sajtófigyelésre, hanem pálinkára ítéltek:))

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.05. 23:52:55

@paranoid T.R. marcipan:

Tolatás közben törted össze az orrát?!

Hm, büszke vagyok, hogy személyesen ismerhetlek!

Kullancs1983 2011.01.06. 00:00:37

Csodák csodájára a nyugati sajtó egyik jeles orgánuma a The Times (igen, az a meg a the ugyanaz, dehát ha ez a neve) megvédte Viktor Viktort! Merthogy a cikkíró szerint nem Putyin, hanem Thatcher a példaképe, meg sok a hasonlóság, meg ilyenek. Egyrészt várom mikor indulnak magyar csapatok Dél-Amerikába, másrészt meg azért érdemes megemlíteni, hogy a cikk írójának megjelent egy Magyarországon játszódó fura könyve is. (www.alexandra.hu/scripts/cgi/webshop.cgi/GetBook?SessionID=31033828FDA572C14B071DB68371F9ADF345D28411256EF955C06BC96378A90AGOTBPRLCEHCSXHOPOBURRICHBGYJZNHCBTY8E8CD344DA552960FA97AC244FC16B10D66C9BED&TabSheet=book&Page=1&SrcWord=budapest%20protokoll&SrcField=sf&SrcCategory=&CategoryID=A8F&BookID=704236&GotoBook=True&Price=&CBStock=Checked&CBDiscount=&LastDays=20&navsource=kereses)

@tiboru: Csak a sajtófigyeléssel büntettek, vagy azért a kocsit is kifizettették?

@paranoid T.R. marcipan: Vettem egy ócska autót, de a szomszédasszony ügyes kicsi lánya már másnap reggel benyomta az oldalát. Tolatás közben az orrával. Csak annak semmi baja nem lett...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.06. 00:32:10

@Kullancs1983:

A könyvet olvastam, s bevallom, kicsit csalódás volt, noha kétségtelenül van politikai pikantériája (a szerző évekig budapesti tudósító volt - vagy tán még mindig az).

Kérdésedre válaszul: hogy kifizettem volna az autót? Már miért?! Mert szolgálati feladat ellátása közben egy nagytestű fehér kutyát kellett kikerülnöm, amelyik hirtelen átfutott az úton?! És még egy hajléktalan életét is megmentettem, aki szintén, de aztán ő is elfutott, s így sem az ő, sem a kutya azonosítása nem volt lehetséges.

Meg tán járókeretes nyugdíjas is volt, meg gyermekkocsit toló terhes kismama, meg óvodáscsoport, meg valaki a szemembe világított egy fényszóróval (elfutott, azonosítása nem volt lehetséges), satöbbi...

Csak kérdezz nyugodtan, óriási választékkal tudok szolgálni, és majdnem mindegyik bevált. Ha nem nálam, valamelyik cimboránál.

Asszem kaptam egy szóbeli feddést (én voltam akkor a feddett nyomozó), meg hát a sajtófigyelés...

paranoid T.R. marcipan 2011.01.06. 00:36:16

@Panther_V: nem a gruppie vagyok, hanem a sztár.

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2011.01.06. 00:43:09

@paranoid T.R. marcipan: groupie, nem vagy te német félig. Blondie vajon mi. Na, de ez off.

Szerintem PM urunk nagy ívben szarik mindenre sôt. Tetszik neki, ha keresztben mehet a fôsodorral.

paranoid T.R. marcipan 2011.01.06. 00:54:35

@Panther_V: csak tudnám miért igényelsz pont tőlem figyelmet.
a céltalan hadakozás korán már rendesen túl van.

Kullancs1983 2011.01.06. 00:56:06

@tiboru: Én épp egy pár napja láttam, még gondolkoztam is rajta, de akkor mostmár nem fogok..:)
A kocsival kapcsolatban meg tényleg rendesek voltak, vannak olyan főnökök akik nem zavartatták volna magukat és még a pótkereket is kifizettetik...

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2011.01.06. 00:59:04

OV: Imádom! A világ még mindig fél tőlem. Hahaha!

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.06. 01:01:28

@Kullancs1983:

A sokat szidott Kiss Ernő volt akkor az a főnököm, aki ebben így döntött. Rendes volt.

@Panther_V:

Ez már aktuálpolitika, kérlek ne...

Panther_V · http://kigondoltam.blog.hu 2011.01.06. 01:21:15

@Panther_V: Mellesleg abszolút a témához kapcsolódtam.De leírom másként is: Szerintem a szolgálatok jelezték amit kellett, s fônökünk szittya magyar sumér kuruc módon leszarta. Sôt rátett egy lapáttal.

Harald Blåtand 2011.01.06. 07:54:38

Nem olvastam végig a kommenteket, úgyhogy lehet, hogy a véleményem már megírta más (nem mintha amúgy korszakalkotó lenne :-))
Röviden: a saját hibáitól és azoknak következményeitől hosszú távon senkit nem lehet megvédeni. Engem sem, sarki Józsi bácsit sem, a mindenkori magyar kormányt sem. Nyilván van/lehet valamekkora szerepe a kis hazánkkal kapcsolatos katasztrofális külföldi hangulat kialakulásában a titkosszolgálat mulasztásainak, abban pedig egész biztosan, hogy a kormányt láthatóan totál felkészületlenül érte az egész ellene irányuló sajtó-és diplomáciai hadjárat(a magyar kormány megítélése biztos nem egyik napról a másikra változott meg ilyen durván, ezt észlelni kellett volna, mielőtt vezércikkekben és hivatalos tiltakozásokban realizálódik).
Mindettől függetlenül, nem hiszem, hogy rajtuk múlt alapvetően. Ma már Európa egyetlen kormánya sem engedheti meg magának azt a luxust, hogy puszta hobbiból ellenségévé tegye a médiát, márpedig egy ilyen törvény azzá teszi (eltekintve a tűzön-vízen át hűséges részétől, de egyrészt még ők is szívni fogják közben a fogukat -szívják is- másrészt egy kirobbanó nemzetközi sajtóvitában a támogatásuk nem sokat ér). Egy ilyen helyzetben a magyar titkosszolgálatokra vagy a kormánykommunikációra verni a balhét nem fair, akkor sem, ha tényleg borzasztóan bénák: ez egy megnyerhetetlen meccs.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.06. 08:03:57

@Panther_V: hatással van rá a kortárs német tudomány és annak jeles hazai képviselői.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.06. 08:09:46

@Kullancs1983: Szecsör asszony nem vette magát körül egy csomó kakaduval, továbbá bezárt komplett iparágakat, amelyek veszteségesek voltak, és bokrosabb volt egy megbokrosodott Bokrosnál is. Pedig például a korszerűtlen autók gyártása az nagybritannicum volt a javából.

NAR 2011.01.06. 08:14:34

@tiboru: "Mert lassan már mi vagyunk az ötödik hadoszlop, illetve a negyedik hatalmi ág :-)" - ugyan már. Hányszáz felháborodott bejegyzés készült a magánnyugdíjpénztárak államosításáról? Ehhez képest eddig négyszámjegyű ember nyilatkozott úgy, hogy marad...

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.06. 08:23:40

@NAR: na igen, a bloggerek beleesnek a politológus-csapdába. Az összes XY intézet a hatos villamos, de legfeljebb az egyes villamos vonalán beülről fingja a passzátszelet és fogalmuk sincs mi dönt Szegeden, Miskolcon, vagy Nyíregyházán.
A bloggerek abba a hibába esnek, hogy nem veszik észre, hogy az összes jelentősebb blog összes jelentősebb kommentelője, ideértve a kismamablogok hormonvezérelt gügyögőtrolljait, az egy alig párezer fős populáció, aki tud olvasni, van havi ötezer felesleges forintja (internetre) meg napi egy-két felesleges órája (gépbámulásra). További milliók azt se tudják, hogy szar van a palacsintában, mert a tévé nem mondta be.

hazitroll 2011.01.06. 08:47:32

@NAR: Nem az a baj, hogy hány ember nyilatkozott úgy. Praktikusan a kollegáim fele kurvára nem ért egyet vele, másik fele meg nem ért egyet vele. De nem meri, mert ezzel - elvileg - eldobnák a nyugdíjuk háromnegyedét. Persze még ezermillió nem előre kiszámítható faktor módosíthat mindezen. Szóval a visszalépések csekély száma szerintem azért van, mert csak azok lépik meg, akiknek nagyon egyértelmű, hogy így járnak jobban. Sajnos. De ez is aktuálpolitika. Meg az is, hogy többek között a fenti intézkedések miatt sok huszon-harminc éves, fiatal, tehetséges ember (ezek közül én csak egyik vagyok) komolyan elgondolkozik azon, hogy itt kéne hagyni ezt az országot. Igaz, azt egy másik miniszterelnök mondta, hogy ha nem tetszik, el lehet menni. Hát most ennyire nem tetszik...

hazitroll 2011.01.06. 08:58:54

@hazitroll: És úgy praktikusan ez a véleményem az országimázsról innét bentről, semmiféle gumitappancsokhoz nem konyítván. Hogy ezt ki okozta pontosan, nem tudom felmérni, de az SZJA csökkentés engem nem tudott megvigasztalni. Sem az, hogy a minisztériumon nemzeti jelzővel kezdődnek, mert az nekem NSDP-s, sem az, hogy AVH-nk van, mert az MSZMP-s, sem az hogy TEK van, mert szerintem eddig nem volt terror, tehát nem kéne elhárítani.

B. Capelluti · http://rallyedream.blog.hu 2011.01.06. 09:10:26

@tiboru: Vagy éppen Ausztriában, teszem hozzá még csendesebben. Az osztrákok "NBH"-ja a Bundesamt für Verfassungsschutz und Terrorismusbekämpfung (BVT) [jé, milyenérdekes, hogy a németekéhez hasonlóan mennyire emlékeztet a mi AVH-nkra]Ott egyébként 3 cég van. Heeresnachrichtenamt (HNaA) az osztrákok egyetlen hírszerző szolgálata, ami ugyan a katonáké, de civil nincs. Mondjuk, mintha a KFH+IH lenne egyben a Bartók Béla úton. Aztán ott van még Abwehramt (AbwA), ami a mi KBH-nk. (Ezek a Honvédelmi és sportminisztérium égisze alatt működnek.)
Szerintem önmagában az nem dráma, hogy az AVH a BM-nél van. Azt sem mondom, hogy szét kell azavarni az IH-t, és lemásolva a sógorokat, legyen csak egy, éppen a hadfiak által vezetett hírszerző szolgálat, de hogy a történet nem kerek, az biztos.
Egy meglehetősen szűkkörű konferencián nekem, teljesen civilnek kellett különböző osztrák hivatalnokoknak vacsora közben elmesélnem, hogy a kedvezményes honosítási szabályok miként fognak megváltozni. Egy "sportminisztériumi" és egy BM-es pasas annyit mondott utána, hogy végre, csak nem tartott tovább 3 percnél elmagyarázni, mert nekik olyan információik voltak, hogy mostantól minden határon túli magyar kérés nélkül magyar állampolgárságot kap akár akarata ellenére is.

zum trucc 2011.01.06. 10:54:48

@hazitroll: Sajnos nem te vagy az egyetlen okos és jólképzett fiatal, akinek a nemzetközi karrier megfordul a fejében. Ma a gyerekek szinte előbb gagyognak angolul, mint magyarul, külföldön tanulnak hosszabb rövidebb ideig, nem akkora csoda számukra külföldön dolgozni sem. Nem szeretném, ha az unokám már dán vagy luxemburgi lenne, és különösen nem szeretném, ha a majdani nyugdíjamat nem finanszíroznák a fiatalok befizetései. (Felosztó-kirovó rendszerben a fiatalok befizetéseiből kapnak nyugdíjat az öregek, és nálunk ez van.)

odeon 2011.01.06. 11:14:13

Nem akarok OWM lenni és átolvastam nagyjából a hozzászólásokat, de szerintem ez a sajtótörvény nem más mint az EU közvélemény szondázása, reakciók kikényszerítése.

Meg kell tudni, hogy egy olyan pusztán elvi kérdésben ( vagyis nagy pénzekkel közvetlenül nem járó ügyben ) mint a sajtószabadság meddig engednek a partnerek és mit tesznek ellene.

Ez a történelemből teljesen ismerős szituáció.
A Saar-vidéki népszavazás is csak tesztelte a reakciókat.

odeon 2011.01.06. 13:35:20

@tiboru:
Akkor a törvény elérte a célját és már meg is lehet változtatni miként a mai hírek szólnak.
Persze az elemzés még el fog tartani egy ideig:
Reakció idő, reakciós szint, reakció iránya és ereje
de tesztelésnek jó volt.

hazitroll 2011.01.06. 13:44:01

@odeon: @zum trucc: Most ha a kettőt összegezzük, és a nyugdíjrendszert mégsem alakítanák át, akkor talán kevesebben mennének el innét. Egyébként én nem bánnám, ha az unokám luxemburgi lenne...

Mr. Hilter 2011.01.06. 14:25:30

Bocs, féloff, de valaki tudja esetleg: marad-e a címerturul és az árpádsávos zászló? (Kicsit furcsa, hogy az AH-nak még nincs kész az új honlapja és némely kollégák újabban céges logó nélküli névjegyekkel szaladgálnak.)

odeon 2011.01.06. 14:37:18

@hazitroll:
Én is azt mondtam a gyerekeknek, hogy menjenek nyugodtan, az unoka, ha akar majd kér kedvezményes honosítást.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.06. 14:44:00

Na akkor elvtársak, ide lőjetek:

Az hogy van, hogy az egyik céget, lazán lehallgatja konspirálás közben a másik cég, oszt még a youtube-ra is felkerül :-) Adtak a profizmusnak, keményen :-)

bet-li, kínai játékos 2011.01.06. 15:09:58

A temahoz kapcsolodoan: a kozgazdasz szemueknek bizonyara feltunt, hogy az IH mukodesi koltseget 2010 decembereben megtoldottak par szaz gurigaval, es ebben az evben sem kell szukolkodniuk....

Akkor biztosan eszrevettek a problemakat es ahhoz kertek a potkoltsevetesi tamogatast, nem?

paranoid T.R. marcipan 2011.01.06. 15:29:47

@bet-li, kínai játékos: vagy az elnökség miatt. teknek is adtak némi pénzt, meg gondolom még néhány rövidítésnek. bár jelen pillanatban nem akarnak idejönni vezetők, de ha esetleg meggondolnák magukat, mégiscsak az lesz a jobb, ha meg tudjuk védeni őket.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2011.01.06. 16:12:50

@Amanitin3: Még leginkább Amanitin3 2011.01.05. 18:09:16 véleményével értek egyet.

De kérdezek egy meredekebbet. Akkor mi van, ha nem a kormánynak vannak szolgálatai, hanem a szolgálatoknak van kormánya? D209 után meglepi lenne?

Még meredekebbet kérdezek. Akkor mi van, ha ez volt a cél? Magyarország lejáratása. A konkrét mechanizmust nem ismerhetem, de ha a cél Magyarország és az Eu gyengítése, akkor mondhatom, alaposan bejött. És a java csak most jön, hiszen Eu szép nagy hivatal, ennek megfelelő lassúsággal dolgozik. Monjuk 2 év múlva azt találja mondani, vissza kell adni a válságadók milliárdjait eredeti tulajdonosuknak. Vagy az elsinkófált köt. magánnyugit. Magyarország abban a pillanatban csődöl be pénz és tőkepiaciokon.

"A Haza minden előtt!"

Igen. De melyik ez a haza?

"Mindenpárti" közéletünk stílusa és történelmünk alapján "Oroszország anyácskára" tippelek, elismerve, másnak is jól jöhet a régió, Hazánk gyengítése.

paranoid T.R. marcipan 2011.01.06. 16:29:49

@rdos: tiboru sok blog üzemeltet, eltévesztetted a házszámot:)

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2011.01.06. 16:53:32

@paranoid T.R. marcipan:

Kedves paranoid T.R. marcipan!

Off: Meglehet, a házszámot tévesztettem. Ez is egy teória :-).

On: Azon elgondolkodtál már, hogy a kapitalizmus építésének 21 éve alatt mennyire erősödött meg a magyar tulajdonosi polgárság? A hazai agrárium. A kisiparosok, a mesteremberek? És ha nem, miért nem?

Az is árulkodó hogy az "átkosbeli" struktúrákat nem igazán sikerült átalakítani, illetve jórészt csak rontottak a mindenkori szabadon választott kormányaink. A bürokrácia 21 év alatt hatalmasat "fejlődött", holott a bázis sem volt éppen kicsi. Ami sikerágazat volt (magyar mezőgazdasági modell, vízügy) és működött, elsők között lett szétverve, aminek levét szó szerint azóta is isszuk.

Tiboru azon elmélkedik, hogy történhetett meg ez a blamázs. Én erre bátorkodtam adni egy számomra logikusnak tűnő magyarázatot. Nem mellesleg magyarázatom valóban csak teória, mert hogy pártállami titkosszolgálati iratok eltűntek (persze), vagy ha meg is lettek, nem ránk tartoznak (mágnesszalagok). Mindezt megspékelte titoktörvényünknek az utolsó emesz(em)pés többségű parlamentben a fidesszel közös, egyhangú megszavazása.

Csak nekem furcsa mindez együtt?

Panzer 2011.01.06. 16:58:51

@rdos:

Fene tudja, en nem vagyok ennyire determinista... hiszek benne, hogy az emberi hulyeseg neha igenis tortenelmet formal. :)

Komolyabbra forditva:

-"szolgalatoknak vannak kormanyai": szerintem ennek a legegyszerubb cafolata egyszeruen mindazon kormanyzati baklovesek sorozata, ami a szolgalatok korul az elmult 20 evben tortent.

-ha a kormany bukja a valsagadokat, az legkorabban 2-3 ev mulva kovetkezik be. Szvsz abban remenykednek, hogy addigra mar beindul annyira a gazdasagi novekedes, hogy A): vissza tudjak fizetni B): kivaltjak valami koncesszioval: adokedvezmeny, beruhazasi tamogatas, stb. Utobbi megoldas elonye, hogy nem azonnal kell fizetni, hanem ra lehet terhelni a kovetkezo evekre.

- a nyugdijpenztari vagyon mar komolyabb ugy es sokkal komolyabb nagysagrend...lenne, ha lesz egyaltalan. Az esetleges birosagi iteletnel szsz nagyobb problema, hogy mi lesz akkor, ha majd elfogy a maganpenztaraktol elvett vagyon. Persze, most a tervek szerint kb. ket evig szufficites lesz a koltsegvetes - de utana mi lesz...?
Es oszinten szolva nem hiszem, hogy lenne erre konkret terv. Ennel aktualisabb dolgokra sincs... Remenykedes van, kodos celok vannak, de tartok tole, hogy terv nincs.

De ez mar nagyon OFF... elnezest.

Őrültteknos 2011.01.06. 17:01:21

Azt gondolom, hogy nem csak az IH-n múlt a dolog, mivel alapvetően a külföldi sajtót, a hazai sajtósok informálták ilyen módon a törvényről. A hazai sajtót ismerni nem tudom kinek a dolga.

Amúgy meg annyit tennék hozzá, hogy a törvény korántsem olyan durva, mint amilyennek a meglehetősen alacsony színvonalú magyar sajtó beállította. Angliában vagy Olaszországban sokkal durvább szabályozások is vannak bizonyos területeken.
Szóval a magyar sajtóra és internetes sajtóra (nem a blog-okra) igenis ráfér a szabályozás.
Annyi ellenőrizetlen, színvonaltalan, féli vagy egyáltalán nem igaz hír jelenik meg Magyarországon, mindenféle jogkövetkezmény nélkül, amit sehol nyugaton nem engednek meg. Ezt viszont a nyugati sajtó nem tudja.
Persze nyilván van mit csiszolni a törvényen, meg a kormány kommunikációján.
Lehet, hogy kicsit OFF lett a vége. Bocs

pobeda 2011.01.06. 17:03:57

@rdos: "Azon elgondolkodtál már, hogy a kapitalizmus építésének 21 éve alatt mennyire erősödött meg a magyar tulajdonosi polgárság?...
Ami sikerágazat volt (magyar mezőgazdasági modell, vízügy) és működött, elsők között lett szétverve, aminek levét szó szerint azóta is isszuk. "
A helyi és a távolabbi kiskirályok háztáján nézz körül,a legtöbb ügyvédek kezén van,magántulajdonban.Ez elég polgári?

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2011.01.06. 17:28:45

@pobeda:
Kedves pobeda!

Te is tudod, ez nem polgári. Ez alpári stikli eredménye (kárpótlási jegy), vagy egyszerű köztörvényes "privatizáció" eredménye (meghirdetve pocsék kondíciókkal, majd lejárat előtt fél órával/!/ a kondíciókat jókra változtatják, így csak a menedzsment veheti meg a céget).

Ami nagyobb baj, az új tulaj, tisztelet a kivételnek, annyira buta, hogy üzemeltetni sem tudja (lásd vörösiszap).

@Panzer:
Kedves panzer!

Általában 1et értünk a lükeség történelem formáló erejében :-).

Szerencsére szinte semmi ismeretem sincs a szolgálatok körüli botrányokról, hibákról. Meglehet ők is a magyar abszurd-rögvalóság talaján állnak és a lázas munka látszatára adnak, de nagyon. Ugyanakkor nem biztos hogy ez az igazi oka a buktának.

Mire gondolok? Olyan hogy Fidesz, gyakorlatilag nincs is. Csak "ovi" van. Vak aki nem látja. Elég lehet egy szervezetben csak néhány posztot kézben tartani, a többit Bólogató Jánosok megteszik kérésre, vagy iq-ból (=8 óra passziánsz munkaidőben). Hogy a hivataloknál mi ez a poszt? Nem tudom, de biztos van.

pobeda 2011.01.06. 17:45:58

@rdos: Persze hogy nem polgári.

Más:"Ami nagyobb baj, az új tulaj, tisztelet a kivételnek, annyira buta, hogy üzemeltetni sem tudja (lásd vörösiszap)."

Tudná,a szakemberek is meglennének vagy meg is vannak a cégnél de az már az ő zsebére megy.Amíg lehet halaszt,most nem sikerült.

De ez már annyira off hogy a bloggazda ránk fog szólni.Én ezt a témát ebben a posztban be is fejezem.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.06. 17:49:07

@Őrültteknos: Egy jó. polgári szemléletű törvény tényleg nem árt senkinek. Sőt, direkte használt. Túl nagy gondok valóban nincsenek ezzel a törvénnyel (tegnap átfutottam végre, nem szarabb a sok szar többi jogszabálynál, amelyet az IM pincéiben kényszermunkára ítélt, asztmás ámbráscetek írnak.)
Gond az, hogy volt egy Möszijő Monteszkijő nevű pasas, aki hatalmi ágak szétválasztásáról hadovált. Követőjeként azt mondom, hogy egy adminisztratív szerv, az NMHH, amelyik kvázi szabs. hatóságként működik, ne bocsássa ki azokat a rendeleteket, amelyek alapján majd büntet. Lesz szíves saját konzisztens joggyakorlatával, rendszeres időközönként publikált irányelvekkel kialakítani a magyar médiajogot.

Ha ugyanis a médiát rendeletileg szabályozni akarja az több szempontból is bajos.
Egyrészt médiát csinálni olcsó, ha néhány ráérő blogger idejét vesszük, de drága ha színvonalas és/vagy nézett médiát akarunk csinálni. Ilyen szempontból mindegy, hogy néhány olcsó kurva leszbisóját közvetítjük élő egyenesben a Villából, vagy Gidon Kremer koncertjét a Művészetek Palotájából, vagy a Bánk Bán sajátos újraértelmezését a Nemzetiből, ahol Bánk Bán csinálja meg hátulról Biberach-ot, miközben Melinda a színpad szélén szteppel, Gertrudis pedig önfeledten jódlizik.
Ennyi pénzt akkor hoz ide bárki, ha tudja, hogy a jogászai által átengedett műsor után nem fognak ráverni annyi büntetést, hogy elmenjen a haszna.
A jogbizonytalanság működik olyan médiában, ahol Bud Spencer film van, meg riportműsor "Azért mekkora tirpák ez a Gyurcsány" címmel, meg a szomszédok ismétlése. Ahol ennél komolyabbat akarnak csinálni, ott tudni kéne mit szabad és mit nem. Ennek pedig nem az a módja, hogy Erzsike, a főosztályvezető úr unokahúga lefordít a középfokú C nyelvvizsgájából egy ganxsta rap számot, ahol elnézi, hogy a "dog" kifejezés az nem is dog, hanem "dawg" mert nem beszéli az AAVE-t (African American Vernacular English.t) aztán jól rádörren egy zugrádióra... ez röhej, nem jogalkalmazás.
Nincs tisztában a törvény a saját területi és személyi hatályával (külföldi szerver, amint arra emlékszünk...) az utolsó pillanatban nyúlkálnak bele az időbeli hatályába, szóval állatorvosi lova annak a szégyennek ami itt húsz éve jogalkotás néven megy.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2011.01.06. 18:01:25

@tucano: éleslátásod cseppet sem csökkent.

@paranoid T.R. marcipan: halovány emlékeim szerint Witold von Oberunterdorf főherceg írt valami könyvet, amit a Downing street 10 akkori lakója részére személyesen kézbesített, úgy hogy nem hívta őt oda a kutya se. Nomármost Witoldnak akkor sem volt olyan protokollosa, egyéb tanácsadója, aki el merte volna neki magyarázni, hogy az angolszász világban ha azt mondják, "látogass meg bennünket" az nem ezt jelenti, hogy el is szabad menni, hanem azt, hogy "csípom a burádat, haver". Hívatlanul elmenni egy sima egyszerű angolhoz a lakására az valami olyan sértés, amire nem is tudok hirtelen említeni hazai párhuzamot. A miniszterelnökhöz így bekopogni, talán a hadüzenettel egyenértékű.
Tehát ebből is levezethetően nem hiszem hogy az állami csúcsfejek közt lenne bárki élő ember, aki megmerte volna súgni négyszemközt Witoldnak, pláne nem írni iktatószámos levelekben, hogy kérem itt ebből óriási balhé lesz.
Witold pedig joggal gondolta úgy, hogy mivel előző uralkodása alatt kidolgozott elmélete, miszerint Mo. külföldről nézve nem is látszik a térképen, ezért bármi történik itt, legfeljebb a bulvár rovatba kerül bele (förder ríding: Dr. Kende P: A Viktor). Tehát most is azt gondolta, hogy bármi történhet, bármit csinálhat, annak nem lesz következménye. Részben igaza lett, hiszen idehaza azon kívül, hogy pár népünk ellensége értelmiségi blogger, aki nem hisz a nemzeti együttműködésben, kicsit röfögött a blogszférában. Nem volt utcai randalír, szabadtűzön sütögetés, mint Párizs utcáin a nyugdíjkorhatár 2 évvel történő emelése után, sem pedig lángoló Reichstag, esetleg a trónörökös autójának megkopocogtatása a tandíjemelésből kifolyólagosan.
De nem így történt szerintem alapvetően két okból. Az egyik, hogy ez a sokadik csepp volt a pohárban - emlékezzünk vissza, hány olyan dolog történt az elmúlt hónapokban, amiket a Lajtán túl nem pozitívumként éltek meg a hazai kormánypolitika kapcsán. A másik pedig szerintem is egyértelműen az EU elnökség, ami sokszorosan ránk irányította a figyelmet, és ha nem tiltakoznak, a potens EU tagállamok politikáját is elhitelteleníti olyan kérdésekben, mint sajtószabadság, emberi méltóság, pénzügyi stabilitás és miegymás.
Ergó ezt már nem hagyhatták és egy olyan fogást találtak a kormányunkon, amin keresztül szépen beledörgölgetik az orrukat a kakiba megalázva őket és rajtuk keresztül az egész országot.
(Tisztelt Médiahatóság! Jöhet a moderálás és a pénzbünti!)

kszabo 2011.01.06. 18:48:44

Magyar Köztársaság valós érdekeit kellene először tisztázni és akkor lenne mit védeni. Ezt utoljára 1867-ben Deákék tették meg utoljára és gálánsan végig is verték egész Európában:) És tenger mélyen fütyültek arra, mit szeretne velünk tenni a világ. Azóta csak maszatolás folyik. Üdv

t.lala 2011.01.06. 18:56:53

Az országimázs csorbulásával kapcsolatos intézkedésekkel összefüggő kritikák elsősorban EU-tagországok illetékeseitől, illetve az EU hivatalos szerveinek képviselőitől fogalmazódtak meg. Az IH speciális eszközei és módszerei nem alkalmazhatóak a politikai és katonai szövetségi rendszerhez tartozó országokban, illetve azokkal szemben (ha ezt tenné, lenne is belőle diplomáciai bonyodalom), tehát a témával kapcsolatos információgyűjtés nem az IH, hanem a Külügyminisztérium adott országok magyar külképviseletein dolgozó diplomatáinak lenne (lett volna) feladata.
Feltehetően a megfelelő külügyi csatornákon azonnal jelezték is a különféle kormányok ( tisztségviselőinek) legális forrásból származó hivatalos álláspontját.

Az MKIH honlapja:

„ Az Információs Hivatal polgári hírszerző szolgálat, mely elsődlegesen az országhatáron kívül tevékenykedik. Általános rendeltetése, hogy a külföldre vonatkozó vagy külföldi eredetű bizalmas információk megszerzésével segítse elő a Magyar Köztársaság nemzeti érdekeinek érvényesülését, működjék közre az ország szuverenitásának biztosításában és alkotmányos rendjének védelmében. „

„A hírszerzési információk a kormányzati döntések megalapozását szolgálják. A Kormány meghatározza azokat a témákat, amelyekről a hírszerzés útján tájékozódni kíván. E hírigények alapulvételével az Információs Hivatal - különleges eszközrendszere révén - olyan adatokat, értesüléseket, dokumentumokat szerez, amelyek a hivatalos csatornákon egyáltalán nem vagy csak korlátozottan ismerhetők meg. „

Tehát: a kormány határozza meg azokat a hírigényeket, amikre adott esetben konkrétan szüksége van.
Ha nem határozott meg ilyet, akkor nyilván nincs szüksége rá, de az is lehet, hogy az új szuperszervezet (TEK) kapta meg ezt a feladatot is.

3. A jelenlegi kormány intézkedéseinek legkritikusabban bírált, és most már a leghevesebb reakciókat kiváltó témája a médiatörvény. Annak külföldi bírálata alapvetően a sajtószabadság megítélésében, annak európai felfogásában csúcsosodott ki, ami valljuk be legfőképpen politikai beállítódás kérdése. isten mentsen meg bennünket attól, hogy a polgári titkosszolgálatok bármelyike is elmélyedjen a politikai (legyen az külföldi vagy hazai) csatározások mocsarában.

A blog szerzője ezen az alapon felelőssé tehetné az Alkotmányvédelmi Hivatalt is, amiért az országimázs gyengülését kiváltó intézkedések ugyancsak kritikus hazai fogadtatásának, kritikájának intenzitásáról, annak hátteréről nem folytat (folytatott) titkos információgyűjtést. Ettől mentsen meg bennünket a jóisten….

Megítélésem szerint a fentiekből a teljesség igénye nélkül is az adódik, hogy ezekben a témákban a titkosszolgálatok egyike sem lehet kompetens.

Ebben erősít engem a blog írójának egyik kérdése is: „Miért hagyták, miért engedték, ( mármint az IH munkatársai) hogy a magyar kormány ilyen kínos helyzetbe kerüljön?

Azért, mert nekik szerencsére nincsen semmilyen ráhatásuk a hazai aktuálpolitika alakítására, ezt a mindenkori kormány teszi, ez az ő feladata. Ha ez kínos helyzetbe hozza az országot, miért felelne ezért a titkosszolgálatok bármelyike. Miért hallgatna egy kormány saját – megítélésem szerint nem túl kedvelt – hírszerzésére, ha nem hallgat sem a hazai, sem a külföldi kritikákat megfogalmazókra.

Úgy tudom, az egyébként nem új keletű jelenség, hogy egy kormány nem tart kellő mélységben igényt saját tikosszolgálatának véleményére. Volt már erre példa az előző kormányok esetében is. Ehhez – tetszik, nem tetszik- elegendő a 2/3, vagy az adott kormány megkérdőjelezhetetlen elszántsága, hajthatatlansága.

A blog írója nem járhat messze a valóságtól akkor sem, amikor ezt írja: „ kisezer jelentés, elemzés és értékelés született a tárgyban, de a politikai döntéshozók valamilyen okból kifolyólag ezeket nem olvasták. Esetleg olvasták, de szartak rájuk.

Arról most nem is beszélek, hogy egy titkosszolgálat feladata elsősorban nem az utólagos tűzoltás. Normális esetben ez úgy zajlana, hogy a kormány hírigényként meghatározza a szolgálat számára: ez és ez a tervezett intézkedés, a szolgálat a saját speciális eszközeivel szerezzen információkat arról, hogy ez az adott országban milyen hivatalos reakciókat válthat ki ennek megvalósítása. Ha ez a reakció a magyar kormánynak (az országnak, urambocsá’ a hazának) nem megfelelő, akkor a reakcióknak megfelelő módon változtat a tervezeten és úgy véglegesíti azt.
Ez bizony gyakran nem így ( vagy egyáltalán nem) történik meg.

paranoid T.R. marcipan 2011.01.06. 18:57:09

@rdos: tulkép te azt mondod, hogy a nem nyilvánosságra hozott szalagokból az következik, h az oroszok állnak az egész mögött?

@Zig Zag: ezért is hoztam fel, hogy nem a semmiből jött ez az alázzuk rommá hozzáállás. OV megdolgozott érte személyesen is és a kormány is.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.06. 19:17:34

@t.lala:

Most csak így, a kommented elejéről:

"Az IH speciális eszközei és módszerei nem alkalmazhatóak a politikai és katonai szövetségi rendszerhez tartozó országokban, illetve azokkal szemben.."

Ezt te komolyan mondod, vagy közben hamiskásan kacsintottál, csak nem jött át..?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.06. 19:20:42

@t.lala:

"Úgy tudom, az egyébként nem új keletű jelenség, hogy egy kormány nem tart kellő mélységben igényt saját tikosszolgálatának véleményére."

Engem ez csak azért lep meg, mert a jelenlegi kurzus nem kevés kiemelkedő alakja köztudomásúan igen érdeklődik a titkosszolgálatok iránt.

nick grabowski · http://fpa-mcc.blog.hu 2011.01.06. 19:23:40

@tucano:
@juditmanó:

Évekkel korábban a sajtófigyelés egy másik (nem a berlini) nagykövetségen a bel- és külpolitikai referens munkája volt, aki "sima" külszolgálattal került ki. Ellentétben az IH-s kollegájával, akit külszolgálata idejére a Külügyminisztérium átvett a saját állományába.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.06. 19:24:07

@t.lala:

No, még egy utolsó :-)

(Ne érts félre, nem csesztetlek, sőt, örülök, hogy egy újabb gondolkodó olvasót üdvözölhetünk a kommentelők között!)

"Normális esetben ez úgy zajlana, hogy a kormány hírigényként meghatározza a szolgálat számára: ez és ez a tervezett intézkedés, a szolgálat a saját speciális eszközeivel szerezzen információkat arról, hogy ez az adott országban milyen hivatalos reakciókat válthat ki ennek megvalósítása."

Ha egy hírszerzésnek külön feladatként konkrétan meg kell fogalmazni, hogy külföldön figyeljen oda mindenre, ami az ország jó hírének árthat, és erről soron kívül tájékoztassa a kormányt, akkor az nem hírszerző szolgálat, hanem önkéntes tűzoltóegylet, és jobb, ha csomagolnak...

t.lala 2011.01.06. 19:40:21

Bizony pedig ez így van, meghatározzák.
Vannak általános és konkrét hírigények:

"Az Információs Hivatal a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény 4. § felhatalmazása alapján megszerzi, elemzi, értékeli és továbbítja a kormányzati döntésekhez szükséges, a külföldre vonatkozó, illetőleg külföldi eredetű, a nemzet biztonsága érdekében hasznosítható információkat.

E tevékenység keretében a kül- és biztonságpolitika területén az információszerző tevékenység az alábbi főbb irányokra koncentrál:
A hazánk kül- és biztonságpolitikai érdekeit veszélyeztető fejlemények és események, valamint ezen érdekek érvényesülését akadályozó, illetve azt előmozdító tényezők.
A globális biztonságot stratégiai értelemben fenyegető jelenségek.
A transzatlanti és európai biztonsági struktúrákkal, illetve kül- és biztonságpolitikai együttműködéssel szemben ható erők tevékenységének figyelemmel kísérése. A kül- és biztonságpolitika terén hazánk nemzetközi kötelezettségeinek teljesítését elősegítő információk.
A hazánk, valamint a NATO és az Európai Unió tagállamai stabilitását és biztonságát veszélyeztető nemzetközi, illetve regionális konfliktusok és válságok.
Régiónk stabilitása és biztonsági helyzete.
A kormányzat aktuális igényeinek megfelelően a nemzetközi kül- és biztonságpolitika egyéb kérdései.
Az Információs Hivatal a fenti kérdéskörökben megszerzett információit értékelésével és elemzésével kiegészítve rendszeres tájékoztató munkája keretében bocsátja a kormányzat rendelkezésére."

Ezek azok.

Egyébként ebbe hogyan is fér bele az országimázs megmentése?

Igazából szerintem nem a lényegbe kapaszkodtál bele.
Szerintem a többi érvem lényegibb, mint az utolsó megjegyzésem :-))

Mr. Hilter 2011.01.06. 19:47:44

@tiboru: Kösz.
Közben rájöttem, hogy az új jól szervezet jól konspirál és a honlapjukat a vatera mögé rejtették, l. ah.hu/
:)

t.lala 2011.01.06. 19:49:03

"Engem ez csak azért lep meg, mert a jelenlegi kurzus nem kevés kiemelkedő alakja köztudomásúan igen érdeklődik a titkosszolgálatok iránt."

Az érdeklődés célja, oka sokféle.
Lehet, hogy csupán azért, mert valódi tevékenységükre szerencsére csak kevesek látnak rá kellő mélységben. Ez egyébként így is van jól.

Az ismeretlen, a misztikum vagy érdeklődésre tart számot, vagy félelmet válthat ki :-)

t.lala 2011.01.06. 19:54:22

Ezt te komolyan mondod, vagy közben hamiskásan kacsintottál, csak nem jött át..?

Ezt én hamiskás kacsintás nélkül komolyan gondolom, másként nem is lehet.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.06. 19:55:21

@t.lala:

Úgy értettem, hogy nem kéne MINDEN EGYES esetben külön megfogalmazni a hírigényt, mert egy hírszerzőtől alapelvárás (szerintem), hogy legyen kreatív és ne kelljen mindent a szájába rágni...

De mindegy, csak okoskodom, nem igazán értek hozzá.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.06. 19:57:06

@t.lala:

Hm. Tehát szerinted az egyazon szövetségi rendszerhez tartozó titokzatos szervízek nem dolgoztak, nem dolgoznak és a jövőben sem fognak egymásra dolgozni?

Csak hogy tudjam, hányadán állunk.

t.lala 2011.01.06. 19:58:14

@bet-li, kínai játékos:
No meg a TEK kapott vagy 1,8 milliárdot, a rendőrség nem tudom mennyit, és még ki tudja melyik szervet dobták meg egy kis plusz pénzzel.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.06. 19:58:51

@t.lala:

Kövér Lászlót nem nevezném érdeklődő amatőrnek a területen. Simicskó Istvánt sem. Szerintem egyiküknek sem kell különösebben magyarázni a szolgálatok jelentőségét.

t.lala 2011.01.06. 20:01:05

@tiboru:

Úgy bizony,legalábbis a korrektebbjei biztosan nem. Bár kakukktojást bárhol lehet lelni. Emiatt ne forgolódj álmodban :-)

teddybear01 2011.01.06. 20:25:26

Nem tudom, hogy miért is lepődik itt meg mindenki, az országparancsnok hülyeségén?

Tiboru! Emlékszel még milyen szépen sikerült összevesznie az előző kormánya alatt a lengyelekkel? Azóta valahogy sokkal kevésbé szeretnek bennünket, mint rég...

teddybear01 2011.01.06. 20:26:54

Az országimázsról meg Torgyán kisvendéglője ugrik be nekem, valahol Bankokban, vagy hol...

tomcsák 2011.01.06. 21:37:56

Sziasztok!

Mivel az érintett szakértők tevékenységéről, eredményeikről értelemszerűen nyilvános információk nincsenek, ezért vizsgáljunk olyan részt az események kapcsán, ahol az eredményeket mi magunk is érzékelhetjük. Még vegyünk két előfeltételezést: tegyük fel, hogy politikusaink ugyanúgy reagálnak különböző területek szakértői elemzéseire, és ezek a szakértők területüktől függetlenül egyenszilárdságúak.
Én a kormány kommunikációját vizsgálnám meg az egész hercehurca során. Biztos, hogy van szakértője kormányzati-politikai szinten, legalább három központtal (kormány, miniszterelnökség, frakció), s az is biztos, hogy a dolgok természetéből adódóan kénytelenek voltak dolgozni az ügyön.
Az eredményeket látva-hallva-olvasva, ilyen tanácsokat, elemzéseket csak az a szakértő ad, aki a lehető legrosszabbat akarja a megbízójának.
Ez a szándék a felvetett témában és szakértői körben valahol a hazaárulás határait feszegeti.
De és mivel az elmúlt hét hónapban ez a kommunikációs ámokfutás politikusaink részéről a sokadik eset, én sokkal inkább hajlok arra, hogy a politika magasról és vastagon ... nem foglalkozott a saját szakértői stábjának az eredményeivel.

Kentaur67 2011.01.06. 22:31:27

Általában csak olvasgatok, most két dolog miatt írok.

Az egyik, hogy valaki beregisztrált egy, a sajátomhoz a végsőkig hasonló nicket, és már láttam más olyan blogokon, ahol magam is elő szoktam fordulni, így arra kérnék mindenkit, mielőtt egy-egy komment alapján ítéletet mondana rólam, győződjön meg,valóban én vagyok-e az elkövető.
Az én nickem Kentaur67, a hamisítómé Kentauró7, azaz K.e.n.t.a.u.r.ó.7

A másik a témához kapcsolódik többé-kevésbé, és mivel itt többségében a történelmet jól ismerő emberek vannak, érdekelne a véleményetek. Félreértés ne essék, tisztában vagyok vele, hogy mennyire más a történelmi helyzet mint a 30-as években, (és Magyarország sem egyenló a Német Birodalommal) az idézetet sokkal inkább a hatalommegszerzés és -gyakorlás hasonlósága miatt másolom be.

”Az 1920-as években Németországban jelenik meg a fasizmus másik válfaja, a nemzetiszocializmus. Mi ennek az oka? Németország elveszti az első világháborút. A háború után óriási nyomor, munkanélküliség sújtja az országot. Az ország egy részét francia csapatok szállják meg, Németországot kiközösítik. Az emberek tömegével érzik azt, hogy nincs kiút. Készek elfogadni bármit, amiről úgy vélik, hogy megoldást jelenthet.

A nemzetiszocializmus megzavarja az embereket, a dolgozó tömegeket is. A recept viszonylag egyszerű. Kell egy markáns vezető. Adolf Hitler ilyen. Kiváló szervező, kitűnő szónok. Érti és felhasználja a modern tömegpropaganda minden eszközét.

Kell egy program, amely mindenkinek ígér valamit. A nemzetiszocialisták a német nép minden nyomorúságáért az 1918-as forradalmakat és a weimari köztársaság liberális politikáját teszik felelőssé. Ebből adódik a program is, amely sok embert megfog: az elnyomott és kizsákmányolt Németországból megteremteni az új német birodalmat. A nemzetiszocializmus megoldást ígér a dolgozó tömegeknek is: a munkásságnak munkaalkalmat és több bért, a parasztságnak földet. Mindenki számára vonzó, hogy Hitler fellép a nagytőke, a nagy bankok hatalma ellen, a „kamatrabszolgaság” eltörlését helyezi kilátásba.

A nemzeti szocialista program látszólag tőkeellenes. Ez azonban nem általában a tőkés kizsákmányolás ellen irányul, hanem sajátos módon a zsidók ellen. Megkülönböztetnek ugyanis árja, azaz „teremtő”, és zsidó, azaz „spekulatív” tőkét.”

Forrás: www.kommunista.net/konyv/magyar-kommunistak-illegalitasban-1919-utan-14-resz

Iustizmord 2011.01.06. 22:52:49

nem olvasta a kommenteket, de eg rövid meglátás:

honnan a rákból derítse fel az IH a kormány lépéseinek lehetséges hatásait ELŐRE ha

1. kormányzat ad hoc ötletel, se stratégia, se taktika, se látható célok
2. a legszűkebb párt/kormányvezetés senkit be nem avat az intézkedésig

szal honnan találja ki az egyzsri IH-s hogy a sajtótv-t kell megszondáznia, ha nem tudja h

1. lesz sajtótv
2. kb mi lesz a tartalma.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2011.01.06. 23:03:16

@t.lala: A TEK nem annyit kapott, hanem sokkal többet. De nem értem miért TEK-eztek, amikor nekik ehhez semmi közük sincsen.

Azt viszont már többen pedzegették, hogy
- hírigény: miért ne lehetne olyan rövid hírigény, hogy szólnak a csúcsról, hogy izé, A) igazgatóság nézzétek már meg, hogy mit szólna Merkel, Sarko, Cameron és a többi tényező! Berlusconi nem számít, mert már tudjuk, hogy nem önálló, hanem Putyin beosztottja. Határidő: azonnal. B) Igazgatóság: kérdezzétek meg Putyin balettes barátnőjét, milyen ukázt kapott Berlusconi a héten? És a Gy.Feri? Hi: szintén azonnal.
- elolvassák, nem olvassák: szerintem simán elképzelhető, hogy bár elolvassák mégsem bíznak meg abban ami le van írva, ill. azokan akik leírták. Sztálin se hitte el, hogy igaz amit Sorge leír. Az osloi táviratban se bíztak. A CIA/DI honlapján volt egy elemzés, amit egy elemző írt, és abban arról is esett szó, hogy ha a megrendelő nem bízik abban amit kap, akkor a legjobb hírszerzés se ér fabatkát se.
Ne feledjük el, hogy tegnap még ezek a szolgálatok (főleg a Falk Miksa Művek) szívatta őket, aztán a KBH is lőtt pár kapufát, a többiről meg nem tudunk.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2011.01.06. 23:06:21

@Iustizmord: szerintem megvoltak ezek a lépések előre, csak az IH nincs abban a körben, akik akár feladatként is kaphattak infót arról, hogy mi készül.

Kentaur67 2011.01.06. 23:07:37

@Panther_V:

Nem látok ellentmondást a dologban, a náci ugyanis a nemzetiszocialista rövidítése. Tudom, sokan úgy gondolják, hogy a komcsik és a fasiszták az a két véglet, holott szerintem ez olyan, mint a színskála, ahol a két vég egyben a másik oldal kezdőpontja is.

Éppen ezért érdekelne a véleményetek, mert az én meglátásom szerint szélsőbalos szöveggel (tőke és bankellenesség stb.) és a nemzeti húrokat pengetve (határokon átívelő magyar nemzet stb.) jutott hatalomra, és most éppen ennek a demagógiának a foglya. Annyiban pedig mnindenképp húz a jelenlegi helyzet a Rákosi korszakhoz, hogy Bolseviki kiírtott mindenkit a párton belül (és lassan kívül is), aki ellent mert volna mondani neki. Ez a teljes személyi kultusz, aminek eredményeképpen egyébként esetleg jobb képességű emberek is a mélyen saját tudásuk alatt teljesítenek, hiszen senki nem meri elmondani neki, hogy Főnök, bocs, de ez egy nagy baromság. Nem számít a tudás, a tapasztalat, egyedül a párthoz és annak egyszemélyi vezetőjéhez való feltétlen és odaadó hűség számít.

Nem is tudom hirtelen, hogy Brezsnyeven kívül volt-e olyan politikus a XX. századbanm, aki Bolsevikinél tovább állt volna egy párt (egy egypárt) élén.

Persze, ha végiggondoljuk (kedvenc régi vesszőparipám), lehet, Magyarország még éretlen a demokráciára. Hagyományaink nincsenek e területen, leszámítva az elmúlt húsz évet, amely a csodára váró többség számára mindenképpen csalódás volt, hiszen ők a Kánaánt várták és nagyon kevesen értették meg, hogy ezért tenni is kellene.

Gondoljatok bele, az 1848-as szabadságharcunk elfolytóját és a brutális, Európa szerte megbotránkozást kiváltó megtorlások kiötlőjét és engedélyezőjét alig két-három évtized múltával már Jóságos Ferenc József Atyánkként emlegette a többség, a románokkal külön alkut kötő, a hazáját (és királyát, kire felesküdött) eláruló Vitéz Kőbányait is istenítették, holott Európa egyik legterrorisztikusabb államát alakította ki, ahogy az országát egy idegen megszálló hatalomnak kollaboránsként eláruló és saját lelkiismeretfurdalása miatt a kevés igaz hazafit (is) kivégeztető gerinctelen Kádár Jánosből is mindenki szeretett Jani bácsija lett, a legvidámabb barakk vezetője.
Lehet, nekünk diktátorok kellenek és nem a szabadság, a jóságos állambácsi, annak karizmatikus vezetőjével, aki kötelező jelleggel megmondja, hogy mi a jó nekünk?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.06. 23:36:53

Emlékeztetem a tisztelt kommentelőket az alábbiakra:

Mai posztunk fő témája a magyar hírszerzés (vélt vagy valós) felelőssége a jelenlegi hazai hivatalos kommunikációs trágyadombi káosz kialakulásában, s a Magyar Köztársaság imázsának külföldi romlásában.

Eddig nem kellett moderálnom...

Iustizmord 2011.01.06. 23:49:47

@tiboru: nehéz egy aktuálpolitikával átszőtt szakkérdést úgy vizsgálni h az aktuálpolitikát kihagyod.

mint amikor az orvos tükörben vizsgálja a lefátyolozótt mohamedán női páciensét. csukott szemmel.

@Zig Zag: gondolom szijjártó meg benne van de még ő is csak nézett mint öreg buzi a kuplerájban.

de egy frankó hasonlattal élve: ha nem mondom el az ügyvédemnek hogy mi a stájsz, nagy meglepetés lesz ha a tárgyaláson derül ki ez-az. ha nem mondják el az IH-nak hogy mi készül, akkor ELŐRE nem lehet gondplkodni meg felmérni, csak utólag kármenteni

@Kentaur67: off, de sok dolog sajna ül

@Professor Pizka: mind thatcher vs brit négykerekűgyártás, mind anem IM hanem már KIM állományában a jogszabálybányában sínylődő tengeri emlősök körében elmondottakat csak támogatni tudom.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.07. 00:07:29

@Iustizmord:

"nehéz egy aktuálpolitikával átszőtt szakkérdést úgy vizsgálni h az aktuálpolitikát kihagyod."

Semmi baj ezzel, de ezt anélkül is meg lehet tenni,hogy Orbánt itt és most folyamatosan és visszatérően démonizálnánk. Neki (autoriter személyisége okán) kurvanagy felelőssége van a poszt topikjaként feldolgozott dologban (mindenki fosik visszaszólni neki, neadjisten ellenvéleményt megfogalmazni vele szemben, mert környezetének 90%-a foggal-körömmel ragaszkodik ahhoz a kibaszott íróasztalhoz és szolgálati kocsihoz, hogy a többiről most ne is beszéljünk...), de ne ez legyen már a fő csapásirány...

Iustizmord 2011.01.07. 00:19:47

@tiboru: Neki ... kurvanagy felelőssége van a poszt topikjaként feldolgozott dologban...

...de ne ez legyen már a fő csapásirány.

érzek némi ellentmondást. az a baj hogy ez a blog egy elvileg tök politikamentes blog, ahol (felteszem) pol. hovatartozásuktól független módon idetaláló emberk kommentelnek, mégis mindenkinek AZ jut eszébe. érdekes, na.

Kentaur67 2011.01.07. 00:25:21

Hogy kevésbé legyek OFF topic:

Sztálin sem hitte el, hogy Hitler támadni fog. A hatalommánia betegség, egyrészt a cézárok jellemzően soha nem bíznak senkiben, csak a saját véleményük lehet helyes, másrészt teljesen elvesztik a realitásérzéküket.

Mindezeken túl szerintem van egy hatalmas adag amatőrizmus is a dologban, lehet, Orbán a második kormányzását kezdve sincs azzal tisztában, hogy milyen erőforrásokkal, lehetőségekkel rendelkezik. Nincs tisztában azzal, hogyan működik a diplomácia, nemzetközi terepen is ugyanazokkal az eszközökkel próbál operálni, ami idehaza már bevált.(Pofátlan hazugságok, az ellenvéleményt megfogalmazók megtámadása stb.) Számára ezt jelenti a politika, a klubb többi tagja számára nem. Valaki hamarosan hódolni fog az orális szex örömeinek, és tartok tőle, hogy Bolseviki és sajnos az általa képviselt ország a férfinemiszerv rosszabbik végén fog helyet foglalni.

Orbánról.

Nézd, Tiboru, ahogy a Rákosi- vagy a Kádár- rendszert névadójából kiindulva lehet igazán megérteni, ugyanúgy az Orbán-rendszert is. Személyisége, illetve annak torzulásai rányomják a bélyeget az általa irányított szervezet működésére is. Hidd el, nincs szükség arra, hogy démonizáljam, megteszi ő ezt saját maga.

Kentaur67 2011.01.07. 00:31:51

OFF

Egyébként megtisztelnél Tiboru, ha (akár privátlevélben is) elmondanád a véleményed az általam látott (látni vélt) párhuzamokat illetően.

Én senkit nem akarok megtéríteni, csak látok valamit, ami nagyon nem tetzik, és szeretném,ha valaki meggyőzne róla, hogycsak képzelődöm.

ON

Kullancs1983 2011.01.07. 01:02:30

Nem tudom hogy lehetne ezt megfogalmazni... Nem (csak) egyik vagy másik politikai oldal vagy vezető a ludas a dologban, hanem az egész "politikai elit" akik hagyják (sőt elősegítik) hogy üresfejű seggnyalókon kívül senkinek se legyen maradása az állami szervek, hivatalok és vállalatok vezetőségében. Más is írta már (meg én is), hogy az állam (mint olyan) általános színvonala köszönt vissza a titkosszolgálatoknál is. Nyugat-Európában úgy száz évvel ezelőtt volt a nagy demokratizáció, de nem egyik napról a másikra, és a gazdasági elit is megvolt már. Kelet-Európában a gazdasági és a politikai elit egyszerre és együtt alakult ki, ráadásul egyik napról a másikra kellett bepótolni 50-60 évnyi tananyagot. Nem is folytatom...

paranoid T.R. marcipan 2011.01.07. 01:11:37

@Kentaur67: van azért különbség aközött, hogy egy problémát vizsgálva arra a következtetésre jutsz, hogy az ok emocionális és egy adott ember tulajdonságaiban kell keresni/vagy legalábbis az jelentősen hozzájárult a helyzet kialakulásához, meg aközött, hogy eleve abból indulsz ki, hogy az egy őrült és biztos az ő hibája. az adott kérdésnél: mondhatod, hogy szerinted a rossz helyzetértékelés miatt történt és ez a miniszterelnök hibája, ez lehet pártsemleges. de ha azt mondod, h az me egy diktatórikus idióta akkor nem tudtál felülemelkedni a saját szimpátiádon, ami pártállás-alapú anyázásba fullasztja a beszélgetést.
képzelődés: nem kell szeretni senkit, természetesen. de attól, h valaki karizmatikus személyiség és esetleg nem találja el, hogyan éljen a hatalmával még kevés a diktatúrához.

Kentaur67 2011.01.07. 01:23:52

@paranoid T.R. marcipan:

”van azért különbség aközött, hogy egy problémát vizsgálva arra a következtetésre jutsz, hogy az ok emocionális és egy adott ember tulajdonságaiban kell keresni/vagy legalábbis az jelentősen hozzájárult a helyzet kialakulásához”

Igen,épp erre jutottam magam is, ha ez nem ment át, akkor elnézést, rosszul fogalmaztam.

”meg aközött, hogy eleve abból indulsz ki, hogy az egy őrült és biztos az ő hibája.”

Nem ő az első őrült, úgy látszik, a hatalom nem használ a józan észnek. Bár az általunk tárgyalt személynek azt hiszem, a 2002-es és 06-os vereség okozott komolyabb problémákat a személyiség-fejlődésében.

”egy diktatórikus idióta akkor nem tudtál felülemelkedni a saját szimpátiádon,”

Szomorúan be kell vallanom, hogy a mai magyar politikai mezőnyben nekem nincs saját szimnpátiám, látok rosszat és még rosszabbat. Egyébiránt tőlem soha nem fogsz olyat olvasni,hogy OV idióta lenne. Műveletlennek tartom, aki nem tud sokszor viselkedni, de mindemellett egy fajta Aurturó Ui féle zsenialitása is van. Véleményem szerint: sajnos.

”esetleg nem találja el, hogyan éljen a hatalmával még kevés a diktatúrához.”

Ezen kérdésben nem értünk egyet, véleményem szerint ma már diktatúra van Magyarországon, annak is a Kádári puhábbik fajtája.

Kedves Marcipán!

Emberek vagyunk, és mint ilyenek, különbözőek, nem muszáj mindenben egyetértenünk.

Én, ha nem is túl szerencsés módon, arra próbáltam rávilágítani, hogy egy diktatórikus, kézivezérlésű rendszerben a vezető zsenialitása vagy hiányosságai, fóbiái alapvetően határozzák meg az általa irányított szervezet működését, hatékonyságát, illetve amikor a szakértelemnél fontosabb szemponttá válik a párt vagy annak vezetője iránti feltétlen odaadó hűség, akkor kialakul egy kontraszelekció, amely feltétlen minőségromláshoz vezet.

Béke!

paranoid T.R. marcipan 2011.01.07. 01:44:07

@Kentaur67: béke van:)
arra akartam rávilágítani h az objektív helyzetelemzés és a pártszimpátia alapú között van különbség, és h szerintem tiboru ez utóbbit nem szereti. itt kicsit keskeny a határvonal, de azért meg lehet próbálni betartani. támadás, lekicsinylés és bármi hasonló nem volt benne.

bet-li, kínai játékos 2011.01.07. 01:55:04

Szeretek ilyen későn írni hozzászólásom, mert ilyenkor kevesebben vitatkoznak:)

Nem értem azokat a kollégákat, akik itt a TEK-et emlegetik. Létrehozták, adtak nekik pénzt, fél évre kb. annyit amiből a két katonai titkosszolgálat működik évente. A TEK ezért hálából próbál magának feladatot keresni. (Gépkocsitolvajok elfogása, csúnya fiúk földre vitele bevásárlóközpontban, stb.) Vannak olyan országok, ahol a TEK vezetőjének nyilatkozata, miszerint majd a saját emberei kiszabadítják a Szudánban elrabolt békefenntartót, kevésbé használt Magyarország imidzsének.

Elér a véleményem azoktól, akik az IH-t mint intézményt, és az ott dolgozókat próbálják menteni. Függetlenül attól, hogy ki milyen hírigényt adott ki, vagy a másik oldalról nézve, ki mit olvasott el a vonatkozó feladatszabásból, Magyarország külföldi megítélésének helyzete, mindig benne van az első háromban.
Elmesélek egy képzeletbeli történetet: Máktermésben gazdag ország területén, a hegyi kiképzőbázis két marcona (nem azonos nemzetbeli) katonája az angol nyelv brooklyni dialektusában tereferélt. A "hunglisht" használó harcos véletlenül elejtette, hogy a könyökének támasztékul szolgáló, erősen páncélozott harcjárművekből szerinte már kevesebb kell, mert hamarosan úgyis kevesebb honfitársa "élvezheti" a magaslati levegőt. A beszélgetés eme pontja néhány órán belül az Óperenciás tengeren, és még az Üveghegyen is túl landolt hivatalos kérdés formájában, ékes külföldi nyelven. A kitalált ország nem létező képviselője pedig csak pillogott kérdés hallatán udvariasan cáfolta a hír alapját, majd megkérte Felix Edmundovics késői kollégáit, hogy óvatosan lépjenek a locsi-fecsi harcos szájára.

Kentaur67 2011.01.07. 02:04:22

@paranoid T.R. marcipan:

Nem is éreztem ki semmi ilyet. Nekem sajnos objektíven az a véleményem a jelenlegi kormányfőnkről, ami. Egyszerűen úgy gondolom, hogy túl nagy veszély jelent az országra nézve.

Amíg Antalt egy tekintélyelvű, gőgös dzsentrinek tartottam, aki teljesen alkalmatlan volt miniszterelnöknek, addig Hornt egy ”zseniális” hatalomtechnikusnak, aki nagyon ügyesen használta fel és ki a környezetében levő embereket, de kormányfőként a korábbi komcsi beidegződései rabjaként teljesen alkalmatlan volt arra, hogy megkezdje a már akkor elkerülhetetlen szerkezeti átalakításokat, Bokrostól is megszabadult, ahogy tehette.

Jött Orbán, aki már akkor is az ”Oszt jónapot!” filozófiáját vallva vett semmibe minden törvényt (három hét—egyhét stb.)
Az utána következő Meggyesi volt annyira hülye, hogy komolyan vette a saját ígérgetéseit, újabb lejtőre állítva a gazdaságot, amihez a népszerűség (és saját zsíros koncocskáik )elvesztésétől rettegő szoci képviselők lelkesen asszisztáltak, aztán Gyurcsány, akinek vannak víziói, aki talán képes lehetett volna valóban elkezdeni valamit, de egyrészről az MSzP frakció fogjaként ő sem volt képes érdemben lépéseket tenni a modernizáció és az átalakítások irányába, másrészt nekem pl. a hajam égnek állt, amikor hetente új világmegváltó tervekkel jelentkezett, anélkül, hogy egyetlen korábbi tervét is végigvitte volna.

Talán Bajnaival jártunk a legjobban, de azt nem tudhatjuk, milyen lenne politikusnak, hiszen csak a csődbiztos szerepére ugrott be, bár azt kétségkívül elegánsan és kiválóan oldotta meg, nem foglalkozva sem a jobbról jövő nonstop rágalmakkal, sem az előre tökön rúgott MSzP frakcióval, akikkel kormányzása előtt aláíratott egy papírt, hogy csak akkor vállalja, ha kkussban bírnak maradni, amíg ő dolgozik. Az utódról meg már leírtam a véleményem, talán hosszabban is, mint ahogy azt néhányan olvasni szerették volna.

Én így látom őket.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.07. 02:05:31

@paranoid T.R. marcipan:

Kedves TR, a számból vetted ki a szót. Ezért a következő lemilbulin jövök neked eggyel.

paranoid T.R. marcipan 2011.01.07. 02:13:22

@tiboru: ha szerencséd van, elfelejtem behajtani:)

Kentaur67 2011.01.07. 02:15:33

@tiboru:
Köszönöm, válasz ment.

Iustizmord 2011.01.07. 02:35:27

mi van mindenki inszomniás?

Iustizmord 2011.01.07. 02:36:16

@Kentaur67: ez a törökgábor c blgon picit aktuálisabb lenne :o)

még akkor is ha nagyrészt gyetértek

Iustizmord 2011.01.07. 02:39:00

@bet-li, kínai játékos: Nem értem azokat a kollégákat, akik itt a TEK-et emlegetik. Létrehozták, adtak nekik pénzt, fél évre kb. annyit amiből a két katonai titkosszolgálat működik évente. A TEK ezért hálából próbál magának feladatot keresni.

ez a szép. amikolr a szervezet önmaga bővíti hatáskörét, hgy igazolja létét, s amire aztán további források is kellenek. a végén még a balatoni vízirendészet is beolvad a TEK-be. merthogy ürgebőrbe bújt búvárok a kormányüdülőnél bármikor partraszállhatnak...

bet-li, kínai játékos 2011.01.07. 03:10:45

@Iustizmord: Ha jövőhéten a Magyar Közlönyben megjelenik a fenti tárgyú módosítás, akkor a TEK lóg két sörrel Tiborunak:)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.07. 08:43:53

Hamár szocio-politizálunk, én is írok egy érintőlegesen kapcsolódó gondolatot. Kádár alatt ezt az országot pártvonalon előrejutott jóelvtársak, ügyes és a többieken ésszel felülkerekedő okoselvtársak, és egy csomó jó szakember (nem írok technokratát, mert annak magyarul konnotációi vannak) irányította. Az elsőre lehet példa Czinege elvtárs a HM-ben, a másikra Fekete elvtárs az MNB-ben, a harmadikra meg Gipsz Jakab vízépítő mérnök az X megyei vízügyi igazgatóság vezető_helyettesi_ beosztásában, harminc éven át.
Kádár egyik nagy ötlete vagy megérzése a rendszer stabilizálásában az volt, hogy megérezte azt a mértéket, ameddig a hatalom stabilitása érdekében felk kell tölteni pártkáderrel az egyes gazdasági-politikai ágazatokat, és amelyen túl viszont jól-rosszul de hagyni kell a szakembereket dolgozni.
Ebben segítette őt több olyan tényező, amely a mi politikusoknak nincsen kéznél. Ilyen volt a karhatalom és a nyíltan létezhető pártalapszervezet. Természetesnek vette a kor embere a Munkásőrség és a 3/3 létezését, mint ahogy azt is, hogy van üzemi párttitkár, aki nem azért lett párttitkár, mert ő hegeszt a legkevesebb zárvánnyal, hanem mert ő a legjobb kommunista közel s távol. Az üzem ettől még termelt, és ha kiemelt üzem volt, akkor jól is termelt. A kor emberében kialakult az a tudat, vagy beidegződés, hogy képes volt párttag, és elvtársnak szólítandó embert tisztelni, mert egyébként jó szakember volt és mert rajta múlott a kollektíva sikere.

Antallék generációjának az egyik legnagyobb frusztrációja az lehetett, hogy az emberek nagy részének alapvető baja nincs azzal ahogy él és dolgozik. Ez így persze meredek, mert nyilván nem lett volna rendszerváltás, ha mindenki maradéktalanul boldog. De rá kellett jönni, hogy a "gyűlölt elvtársak" jó része köztiszteletben álló, adott esetben nemzetközileg is elismert szakember. Rá kellett jönni, hogy nem lehet bankrendszert csinálni pl. Fekete és tanítványai nélkül, hgoy az épkézláb rendőr-katona főtiszti kar Moszkvában tanulta meg a szakmát, satöbbi.
Innen ered az első "polgári" kormány furcsa szembenállása a magyar polgárság kezdeményeivel. Ezek az emberek húztak el a privát szférába sokszor komplett vállalatokkal, gyengítve az ország politikai erejét-irányíthatóságát.
A helyükre talált emberek között számtalan homo novus volt, aki nem bízott a saját embereiben, akik vagy visszasírták X elvtársat, vagy pedig le is léptek X elvtárs cégébe. Megkezdődött a helyek feltöltése megbízható emberekkel, így felborítva a Kádár-rendszer egyik legfontosabb egyensúlyát.
Így lett a polgári rendszerváltásból egy olyan rendszer amely egy 70% diktatúrából és 30% józan ország-működtetésből álló rendszert 100% zűrzavarrá változtatott.
Új és alacsony rangú elvtársak ültek a gombokhoz, és élvezték, hogy alapíthatnak Hivatalt, Főosztályt satöbbit.

Itt érünk el katonáékhoz, ahol ez az egész egybeesett a tömeghadsereg leépítésével, a Varsói Szerződés megszűnésével. A régi erőszakszervezetek megszűnésekor - jól tudjuk - kiöntötték a gyereket is a fürdővízzel együtt. Miután kialakult egyfajta ösztönös lenézés-irtózás ezekkel a szervezetekkel (HM, hírszerző szolgálatok) megkezdődött a lelkes amatőrökkel való feltöltés, ami úgy tűnik, mára eljutott a teljes züllésig.
Megfigyelhető, hogy amíg az MSZP-kormányok használják az intézményrendszert és a régi garnitúrából igyekeznek embereket pakolni az élére (pl. Laborc) addig a Fidesz-kormányok, amelyek saját hatalom-gyakorlásuk során eljutottak addig a felismerésig, hogy külső-belső elhárításra szükség van, mindenféle alternatív szervezetek kiépítését kezdték meg (Kehi, adórendőrök, TEK, Médiahatóság) hogy valamelyest uralják a hatalmukat veszélyeztető tényezőket.
Orbán generációjának a bukástól való félelme, a sok kicsi közül egyedüliként megkapaszkodás generációs élménye korlátozza a horizontjukat. A kifelé figyelés az ő államférfivé-nagypárttá válásuknak ebben a stádiumában korai. Orbán Viktor ezerszer jobban tart egy alternatív csoporttól a Fideszen belül, mint attól, hogy Merkel, Sarközy és Obama közös közleményben ítéli el. Hiba lenne ezt a szemére hányni, sajnos ez a rendszerváltásunk velejárója. Fekete elvtársnak egy idő után nem kellett attól tartani, hogy holnap nem lesz MNB alelnök és Czinege elvtárs hadügyminiszterségét se sok minden veszélyeztette. Ilyen helyzetből már tud az ember kifele figyelni, főleg akkor, ha Magyarországnak, mint akkor, kialakult, figyelendő ellenségképe van, amely ma nincs.
Összegezve: jobboldali kormány alatt hatékony hírszerző szolgálatunk akkor lesz, haa fiúk megtanulják azt is, hogy ez mire való. Könnyen lehet, hogy nem Információs Hivatalnak fogják hívni, mivel az elejétől felépül egy szervezet, amelyik szaktudás ide vagy oda, teljesen az új rendszer logikája alapján fog működni. Persze mivel ez szakma, és nincsen jobb- meg baloldali Beethoven-szonáta, ugyanazt fogják ott csinálni, mint Álomország normálisan működő Információs Hivatalában. Azonban ez sajnos nem most lesz, meg nem is ebben a hónapban, de lehet nem is ebben a kormányzati ciklusban. Bár utóbbira már csak mérsékelt összegekben fogadnék.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.07. 08:44:55

@bet-li, kínai játékos:

Amiből Iustizmord is kap majd egy kortyot, elvégre az ötlet az övé, én csak katalizáltam :-)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.07. 08:49:37

@Professor Pizka:

Hogy te milyen friss vagy így kora reggel...

Panzer 2011.01.07. 08:59:03

@bet-li, kínai játékos:

"Függetlenül attól, hogy ki milyen hírigényt adott ki, vagy a másik oldalról nézve, ki mit olvasott el a vonatkozó feladatszabásból, Magyarország külföldi megítélésének helyzete, mindig benne van az első háromban."

Nem tudtam, hogy ez ennyire kiemelt tema naluk - ugyhogy koszonom.

Viszont mi van akkor (ahogy azt korabban is irtam), hogy a kis gumitappancsok szorgalmasan jelentgetik, hogy ebbol baj lesz, esetleg meg Fo Gumitalp is leirja a politikai vezetesnek keszult anyagaban, hogy nem annyira jo otlet ez a mediatorveny ebben a formaban - am a politikai vezetes tudatosan ignoralja ezt a figyelmeztetest, es az egyetlen erdemi ellenintezkedese az, hogy kozvetlenul karacsony elott fogadtatja el a torvenyt, abban bizva, hogy a vilag nem veszi eszre...?
Merthogy en tartok tole, hogy nagyjabol ez tortent. Marpedig akkor sem a kulugyi stab, sem a gumitalpuak, sem mas egyeb szervek nem hibasak - az mas kerdes, hogy a balhe nyilvan rajuk lesz verve utolag.

Mit gondolsz?

Iustizmord 2011.01.07. 09:31:22

@Professor Pizka: szólj a főnöködnek ha már olyan szép nagy bömöse van, parkolni igazán megtanulhatna :o)

Iustizmord 2011.01.07. 09:32:52

totál off, de ha már Prof.Pizka iderittyentett egy kis történelmi-szociológiai áttekintést, mindekinek ajánlom az alábbi elemzést, az sem piskóta, ráadásul, ahogy elgondolkodom, annyira nem totál off hogy bszervesen kapcsolódik a poszthoz.

tehát dezinfo off, cikk on:

: konzervatorium.blog.hu/2011/01/07/forradalom_utan_orban_beismero_vallomasaig#comment-form

Iustizmord 2011.01.07. 09:36:33

@Panzer: hitler is ebbe bukott bele: ami nem történhet meg, az nem is fog megtörténni, vö normandiai parti-party, sztálingrádi katlan elláthatatlansága, ilyesmi. továbbá amiről nem veszek tudomást, az nem van.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.07. 09:38:14

@Iustizmord: 1130kor áthúzok előttetek, előreláthatólag, már a Fényes Tekintetű Főítélőszékről jövetben. Észlelésed és az ebből levont következtetésed nem részletezendő okokból téves :-)

Panzer 2011.01.07. 09:42:37

@Iustizmord:

Egyetertek. A strucc-mentalitas taktikanak meg lehet jo, de strategiakent tobbnyire katasztrofahoz vezet.
Epp ezert aggodom...

Iustizmord 2011.01.07. 09:50:38

@Professor Pizka: na jó lehet h nem bömös volt, de az arany kormánykereket nem kapja meg :o)

@Panzer: nem struccpolitika. csak más szemszögből vizsgálja az eseményeket :o)

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2011.01.07. 10:24:50

@paranoid T.R. marcipan:

"tulkép te azt mondod, hogy a nem nyilvánosságra hozott szalagokból az következik, h az oroszok állnak az egész mögött"

Ez alapján és korábbi érveim alapján, igen. Bizonyítani természetesen nem tudom, de orosz nagyhatalmi szempontból logikusnak vélem.

juditmanó 2011.01.07. 11:17:37

@Professor Pizka: tetszett az elemzésed, Herr Professor!

bet-li, kínai játékos 2011.01.07. 12:52:07

@Panzer: Sajna más helyről is azt hallom, hogy politikusaink kevésbé hallgatnak az előrejelzésekre, még akkor se nagyon, ha az esetleg emberi életeket is veszélyeztethet.......

Így a megállapításoddal egyetértek, hogy ignorálják a gumitalpú megállapításokat.

bet-li, kínai játékos 2011.01.07. 12:53:11

Bocs a szóismétlésért....

helyesen a második helyett: tájékoztatókat.

Gildor Inglorion · http://gildorblog.blogspot.com 2011.01.07. 13:39:19

a konteós blog kapcsán merült fel bennem egy kérdés... lehet, hogy naív :)

szóval, a konteó cikkek végén vannak lehetséges magyarázatok, benne olyan információkkal, amik a korábbi szövegben nem fordultak elő.
kérdésem ez lenne:
ezen információk túlnyomó része addig nem meg nem villantott, valós mellékszál?
vagy ellenőrizhetetlen adalék, amit így kell leválasztani a fősodorról?

megmondom azt is, miért írtam ezt ide...

a legújabb fizika szerint elképzelhető, hogy minden érzékelésre képes élőlény saját, egymással csak lazán kapcsolt valóságban él a multiverzumban.

ha megnézem a különböző kommentelőket, itt is ez a helyzet. mindenki, az általa ismert tények alapján a leghelyesebb következtetésekre jut (ezért is olvasom szívesen a véleményeket, hisz új infókat tudok meg)

a nagy kérdés az objektív helyzetnél az, hogy valaki tényleg csak annyi infót kapott, mint amit beépít a világképébe, vagy a világképe meggátolja az ellentétes infók feldolgozását. a szimpátia ellenére ezért is maradok távol a pártoktól, hogy ne kelljen felvennem az információszűrős szemüveget.

dekonstruktőr 2011.01.07. 18:19:07

@tiboru: Én abban látom a kormányzati kommunikációs deficitet (a biztonságpolitikához nem értek), hogy amikor adott egy hipercentralizált kormányzat (legalábbis annak a nem titkolt szándéka és dürbörgően gyors kiépülése), akkor az ilyen típusú ügyetlenskedések, felkészületlenségek, szinte kötelező módon elszaporodnak. Magyarán mindenki parancsra vár, senki semmit nem mer tenni a saját helyén és sokan nem is a saját helyükön ülnek... Ráadásul mindezt úgy, hogy az "irányvonal" korántsem tisztázott, mert csak nagyon kevés felsővezető fejében létezik - vagy még ott sem.

dekonstruktőr 2011.01.07. 19:26:51

@Professor Pizka: Tetszik. Az államszocializmus idején (nem csak Kádár Magyaroszágán) valóban kialakult egy időn túl egyfajta egyensúly a politikai és a szakmai rész párhuzama között.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.07. 22:27:35

@Gildor Inglorion:

Ez az egyénre szabott, párhuzamos és némely pontokon egymással találkozó univerzumok teóriája nekem speciel tetszik...

dekonstruktőr 2011.01.07. 23:22:53

@tiboru: Tekintettel arra, hogy nem csak egy konkrét posztra válaszolunk hanem annak kapcsán saját reflexiókat is megfogalmazunk, asszem ez a párhuzamosság nem baj.

Johann Landa 2011.01.08. 18:07:06

Sok bába között elvész a gyermek. (TEK,AH,IH)

PR-küszöb 2011.01.08. 21:32:25

@Professor Pizka:

Érvényes megállapítások.
(Ezzel a legtöbbet akartam mondani.)

PR-küszöb 2011.01.08. 21:39:16

@tucano:

Te a rendszert, a koherenciát kéred számon, ugye?

Reader61 2011.01.08. 21:56:44

Szvsz az IH-nak semmiféle információja nem volt a készülő - és vihart kiváltó - törvényekről. Ergó, semmiféle előzetes felmérést, elemzést sem készíthetett azok várható fogadtatásáról.

Az egész kormányzati apparátus béna-kacsa állapotban leledzett a nemzetközi kommunikáció terén, nem hiszem, hogy éppen egy titkosszolgálatnak kellet volna a hiátust kitölteni. Felelősöknek természetesen kellene, hogy legyenek (három szóvivői apparátus is létezik egymással párhuzamosan, de nem feltétlenül az IH-nál.

Valószínűleg az utóbbi napokban, hetekben az IH elemzőin keresztül nagy mennyiségű visszajelzés került a KÜM és a MEH illetékeseihez, de hogy mit kezdenek vele az már erősen kétséges.

Dr Smit Plagius 2011.01.08. 22:14:18

érdemes elolvasni moldova et. karcolatait a homo kadaricusról (pl Elátkozott hivatal, Magyar atom).
meg fogtok lepődni, mennyire aktuális!
lehet, hogy jelenlegi elitünk ezen szocializálódott?

más

meggyőződésem, hogy mind a szegfű, mind a narancs ugyanannak a befektetői körnek az érdekeit érvényesíti, minden politikai marhaságuk csak nekünk szól, befele.
kérdés: kinek kell egy erős magyarország? mármint rajtunk kívül?

remélem, nem voltam off!

Dr Smit Plagius 2011.01.08. 23:00:15

"Mondok konkrét példát. Ha a politikai elit érvényben tartja azt a törvényt, amely szerint a
választási kampányra a 386 képviselő összesen 386 millió forintot költhet, miközben tudjuk,
hogy 5-6 milliárd, vagyis 5-6 000 millió forint megy el erre négyévenként – akkor ne
csodálkozzon, ha néhol sok-sok adat gyűlik össze a finanszírozás stiklijeiről. Ha valamelyik
bank VIP-listát működtet politikusok számára, ne álmélkodjon, amikor ezt „fölvágják”. Aki
pártpénzeket emel ki innen-onnan, ne furcsállja, ha megveretnek valakit, hogy azzal elindítsanak
olyan lavinát, amely maga alá temet sokakat. De a robbantások sorozata, a bankbotrányok és
még csomó más eset mögött is könnyen lehet, hogy a Cég mozog, a politikusoknak pedig egyik
fele fél, a másik meg reménytelennek tartja a szolgálatok elleni fellépést, belenyugodva, hogy
hovatovább a pártokénál akár nagyobb hatalom is összpontosuljon ott. Ettől keletkezik aztán az a
látszat, hogy mindenki csak rálegyint a balhékra, senki nem áll a sarkára, nincs, aki
nekigyürkőzne rendet rakni a Cégnél. Túl nagy falat. Komolyan nem is kísérletezett vele senki.
Látszat-intézkedések követték egymást, alibi-lépések sorjáztak, és istenigazából mindenkit csak
az érdekel, hogy neki kellően erős pozíciói legyenek mindegyik szolgálatnál, tudjon mindenről,
ami fontos, és őt, illetve pártját lehetőleg hagyják békén. És a harmadik megfontolás: nálunk a
fél-diktatúrába hajló kormányokat kivéve eléggé jellemző az összevisszaság, a politikusok
slendrián széthúzása: ahányan vannak, annyifelé határoznak, intézkednek, kineveznek,
leváltanak, megszüntetnek és alapítanak. Rém ritka az egységes kormányzati akarat, tehát
rengeteg függ egy-egy vezető személyiségétől, habitusától. Befolyásolással hivatásszerűen
foglalkozó titkosszolgálatiak számára pedig a vezető személyisége hamar és könnyen
kiismerhető, majd kijátszható. Ezek a „csibész brigantik” perceken belül „megvezethetik”, olyan
zsákutcába viszik be, amelyből szó szerint nincs szabadulás, amelybe beszorul a politikus."
www.kende.hu/books/kp_titkos_magyar_szolgalatok.pdf

emesz 2011.01.09. 00:05:10

Sziasztok!

Sajnos nem tudok sokat az IH profizmusáról és működéséről, de így látatlanba el tudnám képzelni, hogy ha tudtak is a tervekről, egyszerűen senki nem fogta fel, hogy most fog betelni külföldön a pohár. Nem lehet, hogy úgy voltak vele, hogy ha az AB jogkörének módosítása, magánnyugdíj, stb., nem váltott ki komoly kritikát, akkor ez se fog? Nem számoltak azzal, hogy mennyire jól csengő, könnyen negatívvá alakítható sztori ez, és pl. egy német politikus/újság sokkal hitelesebben neki tud menni a sajtószabadságot csorbító törvénynek, mint mondjuk annak, hogy extra-adót vet ki a kormány a német multikra?

Emlékezzünk vissza, azért mindenki meglepődött, hogy pont most és ennyire hirtelen és keményen nekimentek Orbánéknak. Elemzőként könnyebb beállni a sorba, kikopipésztelni az előző, hasonló törvény alkalmából írt jelentést és kész, mint új elméleteket gyártani.

Nagyon negatív vagyok, és ennél sokkal magasabb szinten működik azért a dolog?

Persze az se valószínű, hogy túl szoros lenne az együttműködés mostanában, vagy hogy hallgatna bárki a döntéshozók közül ezekre a jelentésekre.

Kentaur67 2011.01.09. 00:50:51

Én most már komoyan képtelen vagyok eldönteni, hogy zokogjak vagy fetrengjek a röhögéstől, ekkora amatőrizmus láttán:

nol.hu/belfold/20110108-_eselyunk_sem_volt_

”Információink szerint a kormány év elején tartott kétnapos ülésén a döbbenet, a meghökkenés uralkodott, amikor a médiatörvény nemzetközi sajtóvisszhangjáról adott helyzetértékelést Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár és Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő.”

Nem értik.
Értitek?
Nem értik, hogy ez most akkor miééééért?!

Dr Smit Plagius 2011.01.09. 03:52:40

www.kende.hu/books/kp_titkos_magyar_szolgalatok.pdf

gondoltam, beleolvasok... elolvastam egy lendületre...

nos, ha Kövér szisztematikusan meghóditotta a szolgálatokat és ott is a Fidesz kinevezési gyakorlata érvényesül, akkor sajnos az IH vezetése is tele van lojális középtehetségekkel.
(Karinthy szerint középtehetség az, aki nem nagyon okos és nem kicsit szamár)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.01.09. 09:52:29

Ha jól értem, hogy most már, ha bárki magyar diplomatával tárgyal, akkor oka van azt gondolni, hogy a magyar titkosszolgálatnak ad ki infót?
Erre nem is gondoltam. Ha így van, akkor most komolyan tökön rúgtuk magunkat.

trabant 2011.01.09. 12:00:06

@Kentaur67:
"A hatalommánia betegség, egyrészt a cézárok jellemzően soha nem bíznak senkiben, csak a saját véleményük lehet helyes, másrészt teljesen elvesztik a realitásérzéküket."

Nagyon passzol ehhez a cézárság kiváltó okait és beigazolódott fejleményeit részletesen boncolgató, közel egy éves összeállítás:

Cézárarcmás

aristotle.5mp.eu/web.php?a=aristotle&o=Zklf6SNpIF

Kullancs1983 2011.01.09. 15:14:57

@Lord_Valdez: A Brit Birodalomnál eddig is így volt, mégse tudok róla hogy különösebben rossz hírnevük lenne az angol/skót/velszi diplomatáknak..;)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.09. 22:56:08

@Lord_Valdez:

Igen, tökéletesen jól érted. És ez csak az egyik aggály...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.09. 22:58:40

@Kullancs1983:

A magyar és az angol gyep közötti különbséget azért mások is érzékelik...

Kullancs1983 2011.01.10. 00:05:00

@tiboru: Öööö, de mindkettőnél fűültetéssel kezdenek? Szerintem maga az alapelv nem lenne okvetlenül elvetendő, de megfelelő külügyminiszter is kellene hozzá, és nem ártana egy, az aktuális kormánypárttól független, hosszútávú, következetes külpolitizálás sem. Mert azért az sem túl egészséges ha a titkosszolgálatok mind közvetlenül a miniszterelnök alá, vagy épp egy miniszternek kinevezett pártkatona alá vannak beosztva, aki egyszemélyben irányít/felügyel egyszerre mindent...

tucano 2011.01.10. 00:22:15

@PR-küszöb: Igen.
Szerintem pl. a követségeken ott porosodnak a polcon a használatlan működési szabályzatok. Lefogadom, hogy mindenféle esetlegesen előforduló probléma esetér van kész terv. Ráadásul azt is lefogadom, hogy az ilyenek kb. a monarchia korabeli utasítások magyar tükörfordításai, és azóta sem változtak lényegesen.
Ami pedig otthoni brigádot illeti:dolgoztam sokat (húúúú, de utáltam), mint sajtfigy és azt hiszem nagyon kiborult volna a bili, ha nem írtam volna be a keresőbe a cég(ek) neveit. Majd para esetén nem írtam volna azonnal egy mailt a megrendelőnek. Gondolom nem árulok el nagy titkot, hogy vannak olyan egyáltalán nem bizalmas, hanem a szabadpiacon hozzáférhető szolgáltatások, amelyek konkrétan az egész világ sajtóját figyelik. Tv-t, rádiót, netet, újságokat, üzemi kiadványokat, bankok nyilvános hírleveleit, szakszervezeti kiadványokat, stb. A kezelőfelületet egyszerű kezelni, mint egy kerékpárt. Reggel bemegyek a hivatalba, beírom a gépbe, hogy hungary. Nem keveset lehet finomítani a kérdésen, de így kijön napi 25-100 találat, amelynek több mint 80 százaléka határozottan gazdasági, de a többi is szinte mind valami kapcsolódó, tehát szinte kizárt a kritizáló hír. Ha csak egyetlenegyszer változás van, akkor para van, de legalábbis történés. Oka van annak, ha rólunk írnak, mert az álmoskönyvekben is benne van, hogy nem okosság újságba kerülni, ha nincs aranyérem a nyakadban vagy nem fizetsz érte. Egy kivonat elkészítése nyomtatótól függően pár perc és máris mehet jelenteni az ember. A művelet összesen a gép bekapcsolásától számítva legfeljebb 25 percet igényel (kávéval). Hát erre is képtelenek voltak. Vagy, és ez a legrosszabbat vetíti előre, hogy a sajtfigyek elvégezték a munkát. A rendszer működött, ráadásul hajnalban ott ültek a követségeken, nemzetközi testületekben delegált (nem tökhülye)magyar diplomaták és várták az eligazítást, hogy milyen ismérvek mellett mentsék az országimázst. És nem jött semmi, csak az újévi malac visított egy utolsót a piros telefonba és a részeg óévbúcsúztatók verték egymáshoz a pezsgőspoharat. Bármi is történt, ha nincs rendszer, akkor itt az eredmény. Számokban kifejezhető óriási gazdasági károkozás és számokban kifejezhetetlen, ami a magyarokról kialakult (és egyébként szinte mindenhol kedvező) képpel történt. És ez mindenkit érint. Ilyen az adminisztráció pártszínétől függetlenül nem történhet meg.
Kicsit kapcsolódik: a sokat támadott külföldi sajtótermékek gyakorlatilag mindig megszólaltatják mind2 felet, tehát lehetőséget adnak a támadott félnek, hogy megvédje igazát. Kivéve ebben a "váratlan" év végi kampányban és szinte minden bíráló sajtótermékben. Vajon miért?
1. a hazai történéseket nem lehet megmagyarázni
2. nagyon rossz a kapcsolatuk a magyar államot képviselő kommunikációs/diplomáciai szakemberekkel
3. nem lehetett senkit sem elérni, aki értelmes választ ad
4. gyűlölik a magyarokat és/vagy a jelenlegi adminisztrációt.

Hullafotós 2011.01.10. 16:20:50

Sztem itt mindenki kitárgyalt már minden aspektust, én csak azért foglalom össze az egy palack furmint mellett azért bővebb levű nézeteim, h a hivatal Poszthoz Hozzászólt listáját kezelő tisztviselő az én nevem után is kitehesse a pipát. Köszönöm, jól vagyok, nem szükséges meglátogatni a lakásomon munkaidő alatt, egyúttal büszkén vállalom, ha bekerülök a Hírnevünkért Aggódó Elkötelezett Hazafiak címkéjű kartotékba.

ad 1) Elbaszott belpolitikai döntéssorozatokat nemigen szoktak annak várható külső megítélése alapján előzetesen végiggondolni - legalábbis a jelek szerint nem ilyen vezetési iskola dívik idehaza legfelsőbb körökben.

ad 2) Annak tanulsága, h 2008 év vége óta hangsúlyozottan semmit nem tehet egy pénzügyileg a külföldnek kiszolgáltatott ország úgy, h annak ne legyen külső megítélése, úgy látszik még mindig nem gravírozódott a döntéshozó/előkészítő alaplapokba.

ad 3) Fogalmam sincs arról, h pl. a hitelintézeti szektorban évek óta kötelezően vezetett, a hatóságnak naprakészen riportolt reputációs kockázati elemzésekhez hasonló vajon készül, v készült-e a Külügyben, arról pláne nem, h mindez kapcsolódott-e szervesen a politikai üzletmenet folytonossági tervhez a közelmúlt azon időszakában, amikor a beszámolók kisebb ipari konjunktúra csúcsot jeleztek a kormányzati irodabútor rendelésekkel összefüggésben.

ad 4) Ha defenzíve figyeljük a blogokat (szélsőjobb, bal, zöld, biciklis, autós, felvonulós stb.), talán offenzíve sem lenne rossz ugyanezt tenni, s nem is hiszem el, h ilyen nincs. Amelyik hírszerzés nem a befolyásolásra törekszik, az napvégi fröccsöt sem érdemel, sztem ezt még az aranykalászos gabonatermesztői tanfolyam bukott hallgatói is tudják.

ad 5) A „legvidámabb barakk” nemzetközi wish image képét sikeresen abszolváló 70-80-as évekbeli hírszerző/külügyes generációt felváltók számára jócskán megváltozott nemzetközi környezetre kellene új megrendelői PR briefet írnia a politikának. Az ugyanis nem cél, h „erősebb külügyi érdekérvényesítést akarunk”. Ezt a brief „felhasználandó eszközök” részébe kell írni, ám ettől a célmező rész még ordítóan üresen tátong.

ad 6) Fel nem foghatom – redikálliberál, köveket a kézbe! – h egy kormányfői irányítású, külgazdaságilag nyitott, politikai és katonai szövetségben élő ország hírszerzése miért nem a kormányfő alatt serénykedik. Emellett persze azt sem gondolom, h pusztán ettől hatékonyság és eredményesség vonatkozásában szignifikánsan jobban működne a szervezet, azt sem, h többször kérnék ki a véleményét, de talán gyakrabban találkoznának a döntéselőkészítők a dohányzóban, menzán, parkolóban stb.

ad 7) Elképzelni sem tudom, h milyen humánkapacitással rendelkezik a hírszerzés (legjelentősebb) külföldi véleményformálók orientálása c. üzletága. Azt azonban igen, h az időt és pénzt igénylő törekvés az elmúlt két évben elsősorban gazdasági véleményhangoztatók (emlékszünk még, 300%-os kamatemelés, államcsőd, mi nem magyarok vagyunk, toronymagas kockázati felár 24 óra alatt stb.) célcsoportra gyúrt, általános politikai, pláne humán/emberi és médiajogi témára harapók célvektoron kívüliek voltak, mert másról szólt ugyanis a megrendelés.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.10. 18:54:04

@Hullafotós:

Ez szép volt, grat!

És - noha alapból veresboros vagyok - abból a furmintból majd én is kérek :-)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.10. 18:55:10

@tucano:

És persze ez is parádés komment; az ilyenekért érdemes vita-, illetve véleményposztot írni!

PR-küszöb 2011.01.10. 19:03:10

@tucano:

www.origo.hu/itthon/20110109-kulfodi-tudositok-a-magyar-kormanyrol-es-a-mediatorvenyrol.html

Ez az érem egyik oldala, ami valószínűleg döntően befolyásolja a másik oldalt is.

Amúgy követségeink írásos know-howjával sincs baj. És a társszervek viszonya is kielégítő, bár adott esetekben nagykövet-függő. A Központ fogadókészsége ugyanakkor már az antalli érában is problémás volt.
Amit pedig tudni illik: Ma az információ már nem annyira tényekre, mint lehetőségekre, valószínűségekre vonatkozik. Ám ahhoz, hogy választ lehessen kapni, előbb bizony fel kell tenni a kérdést. Ez ilyen egyszerű.

tucano 2011.01.10. 19:51:43

@tiboru: köszönöm, bárcsak valami távolabbi helyről vitázhatnánk:)
@PR-küszöb: Nagyon érdekes a cikk.
"Az egyetlen változás, hogy az [origo] egyik forrása szerint a Médiatanács képviselői erre a hétre találkozót kértek a tudósítóktól." Szerintetek hányan kértek eddig a tudósítók közül interjút tőlük? Arra meg nem is merek mit mondani, hogy "erre a hétre". Na, mindegy ennek a kommunikációs konfliktusnak nagyon gyorsan véget kell vetni. Az újságoknak laponként egy tudósítói fizetésbe és pár kiló papírba kerül (és még nyernek is rajta), nekünk meg ajajajj.
Na mindegy, kicsit offolok, ismeritek a nagy 2005-ös fortalezai übernagy bankrablást? Egy hete megcsinálták az alagutat Buenos Airesben is!
www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-12109636
Már az egész brazil sajtó vmi Dr. No kategóriájú bűnözőzseniről értekezik!
Aki nem ismerné a fortalezai történetet(65 millió dollár cash):
news.bbc.co.uk/2/hi/americas/4133388.stm

boomsly 2011.01.10. 19:55:56

Urak!

Bár nem kétlem, hogy köztünk szakértői is vannak eme rendkívüli titkos szolgálatnak, de mindenki bevallja: képtelenség pontos, épkézláb véleményt alkotni munkájukról. Ugyanis nincs miből vagy nincs miről.
Én magam azon csodálkozom, hogy a lemil elsiklott olyan témákon, mint a wikileaks magyar vonatkozású "szivárgásain" vagy a másik, a rendőrségünket érintő újabb átszervezéséről. Az a több mint 10 oldalas horror tv., amit a "védett állomány" ellenőrzésről alkottak.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.11. 00:01:13

Van még egy aspektus. A bulvársajtónak is megvannak a maga stabil konzervjei. Ha éppen senki sem vágta fel az ereit vagy vitte el a rendőr, akkor mindig van egy celeb aki a héten hatodjára szakított, utálja a másik celebet, a nagyanyjának szemölcs nőtt a valagára, stb...

A politikai újságírásnak is megvannak ezek a bekészített kliséi, amelyeket időnként elő lehet venni. A Tea Party mozgalom valamelyik tagja, akiről kiderül, hogy homokos, valami széljobbos hülye aki ki akar irtani valakit, Hugo Chavez, amint épp bejelenti, hogy hidat épít Venezuelából Skóciába, valami jó kis komcsi, aki még tartja magát stb.
Ha nincs lényegi hír, akkor ezek közül vesznek elő valakit.
A médiatörvény egyszerűen egy rosszkor bevezetett rossz jogszabály. Idejétmúlt információelméleti és jogtechnikai megoldásai vannak, ráadásul hiteltelen személyekhez köthető a bevezetése. Ilyen volt már szinte minden országban, a baj az, hogy az ügyetlenkedő kommunikációval oda manőverezték magukat, hogy Orbán Viktorból és kormányából olyan társulatot csináljanak aki leszorul a politikai bulvárhírek közé. Pedig ez a kormány, lehet hogy nem az elérhető kormányok legjobbika, de volt más országnak is már jobb és rosszabb kormánya, és jobb kormányoknak is voltak már rosszabb döntései. De megindultunk egy olyan kényszerpályán, amelyet sürgősen ott kellene hagyni. Innen nagyon sok pozitív hírt kell sorozatosan produkálni ahhoz, hogy pozitívan beszéljenek újra rólunk. Hazaszerető emberként remélem hogy ezt a pozitív kampányt szép csendben megkezdik...

Hullafotós 2011.01.12. 09:50:52

@tucano: "nagyon rossz a kapcsolatuk a magyar államot képviselő kommunikációs/diplomáciai szakemberekkel"

A többösszetevős valóság egyik vaskos része biztosan vhol itt van. A nagy PR álmoskönyv szerint ugyanis nem jó ómen, ha:
a) komplett bútorcsere esetén azonnal lapátra teszik a teljes személyzeti állományt megbízhatatlanság ürügyén, mivel ha másnap vki(k) rosszat szól(nak), amitől fejest ugrik a forint árfolyama, explicite nincs kinek felhívnia a szerzőket, szerkesztőket. A régiek már bedobozoltak, az érkezők meg az új karrierszakasz feletti pezsgőzést pihenik.
b) a világ legjelentősebbnek tartott gazdasági hírszerző/közvetítő társulata, a Reuters több (alapfokú PR tanfolyás rossz példák tárába illő) eset (lásd államtitkári szinten hétfőn nyilatkozunk, másnap visszavonjuk, szerdán mégis, aztán mégse) után kijelenti, h nagy tisztelettel, de többet nem kívánja megkeresi a gazdpol-ért felelős magyar illetékességet, elég lesz neki a hazai piacon működő elemzői kórus állománya. Ezzel ő kipipálja a másik (magyar) oldal is hallgattassék meg szakmai követelményét, a szobája csendjében önnön aláírását próbálgató kompetens autoritás meg vízionáljon zavartalanul naphosszat, ezúton kívánnak neki jó egészséget és hosszú életet.

A kapcsolatépítési funkciókat ellátó hírszerzők és diplomaták mellett az ugyanilyen feladatkörrel rendelkező nemzetközi kapcsolatokat ápoló sajtós/PR/PA/IR szakikat sem lehet átmenet nélkül büntetlenül lecserélni. Óhatatlanul sérül ugyanis az általuk fenntartott, mindaddig hozadékkal járó kapcsolatrendszer. Válságos reputációs időkben (2008 vége óta permanensen ilyet élünk át) ezek a bizalmi kapcsolatok ugyanúgy felértékelődnek, mint ahogy bajban ismerszik az igaz barát/bajtárs stb.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2011.01.12. 15:58:49

A korábban elhalt szálhoz (kormányunknak van titkosszolgálata, vagy fordítva) egy két adalék. A film nem kevesebbet állít, mint hogy a rendszerváltást a szolgálataink rendezték le! Eszerint titkos szolgálatainknak vannak pártjaik, és kormányuk. Illetve a titkos szolgálatoknak vannak pártjaik és kormányuk.

port.hu/az_ugynokok_a_paradicsomba_mennek/pls/fi/films.film_page?i_where=2&i_film_id=115178&i_city_id=3372&i_county_id=1&i_topic_id=2

konzervatorium.blog.hu/2011/01/10/kadari_reflexek_a_kadar_korra_az_ugynokok_a_paradicsomba_mennek#more2573742

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.02.21. 23:02:04

@rdos:

A közép-kelet-európai rendszerváltásokat mindenhol az állambiztonsági szolgálatok szervezték meg és bonyolították le, a kulőr lokáloknak megfelelően, Szófiától Bukaresten és Budapesten keresztül Prágáig és Varsóig.

Csak a nagyon korlátolt (egykori és mai) politikusok ringatják magukat abba a (tév)hitbe, hogy ők voltak.

Ami persze mégis igaz, ha a két halmaz elemei között (egykori gumitalpúak és mostani politikusok) jelentős az átfedés...

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2011.02.24. 07:52:22

@tiboru: Ezek a közép-kelet-európai és isztáni (Kazah, Üzbég, Kirgiz, ..) biztonsági szervek nem véletlenül moszkvai irányítás alatt álltak? Akkor.

Vagy még állnak ma is? Egy mai hír;

www.oroszvilag.hu/?t1=sajtoszemle&hid=1716

Kölcsönösen előnyös?
Eu-nak 308 $, Magyarországnak (Abszurdisztánnak) 380 $.

annuit_coeptis 2014.05.31. 02:39:00

Szerintem meg egész egyszerűen csak bakfity.
süti beállítások módosítása