Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) usa (54) USA (7) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

Az ismeretlen alakulat: az ANZAC

2011.05.16. 08:00 proletair

A hadtörténelem lapjaira számtalan katonai alakulat írta fel nevét dicsőséges háborús szereplésével, vagy akár szerepléseivel. Ezen a blogon is sok olyan poszt született, ami ezek közül jópárnak állított emléket, vagy mutatta be jelenkorig tartó történetüket, mindennapjaikat. Így hát itt az idő, hogy bővítsük a listát egy számunkra jószerével ismeretlen, ám hazájukban legendás katonai egység bemutatásával. Kedves olvasók, következzék hát Ausztrália és Új-Zéland közös expedíciós alakulata, az Australian and New-Zealand Army Corps, vagyis az ANZAC.

  

Az Első Világháború kitörésekor kevesen gondolták volna, hogy a történelem addigi legvéresebb négy éve következik; sőt, szinte mindenki gyors és látványos győzelmeket vizionált, mindkét oldalon. A Brit Nemzetközösség tagjai sem akartak kimaradni a várható dicsőségből. Nem sokkal a harcok megkezdése után Új-Zéland és Ausztrália felajánlotta segítségét Britanniának, amit a ködös Albionban lelkesen üdvözöltek. Meg is kezdődött a szervezés, és már 1914 augusztusában 8000 új-zélandi katona utazott a szomszédos kontinensre, hogy ott csatlakozzon az ausztrál 1. Gyalogos Hadosztályhoz, amit még három lovas dandár is támogatott. A csapatok összekovácsolását az ausztrál William Throsby Bridges vezérőrnagy végezte, akit mellesleg a katonák piszkos mód utáltak. Viszont szervezőképessége kétségtelen bizonyítást nyert, mert egy fegyelmezett és ütőképes alakulatot hozott létre.

Olyannyira, hogy 1914. november 1-én az egységet be is hajózzák, hogy haladéktalanul Nagy-Britanniába utazzanak.  Az útvonal a Szuezi-csatornán keresztül ment volna. Csakhogy pár nappal később a törökök a tengelyhatalmak oldalán beléptek a háborúba, így borult a menetrend, és decemberben a csapatokat Port Szaíd kikötőjében partra rakták, és a Kairó környéki táborokban helyezték el.

A szépen dekorált katonatisztből hadügyminiszterré avanzsált Herbert Kitchener új parancsnokot nevez ki, William Birdwood vezérőrnagy személyében. (Ezen a képen itt balra Kitchenert láthatjátok, mint a propagandaplakát főszereplőjétt. Ugye hogy ismerős?!) Az ő feladata lett, hogy az ANZAC szervezetét brit mintára átalakítsa, és felkészüljenek a közelgő harcokra. Erre még egyiptomi tartózkodásuk ideje alatt sor is került, mert részt vehettek a Szuezi-csatorna elleni török támadás visszaverésében. Nem volt nagy haditett, de az amúgy is lelkes katonákat még inkább feltüzelte, tehát a remek morál adott volt. 

Az első, és egyben leghíresebb tettükre a Gallipoli félszigeten került sor 1915 áprilisában. Az ANZAC egységek a partraszállás után jó ütemben haladtak a szárazföld belseje felé, azonban a török ellenállás jóval nagyobb volt, mint amire számítottak. 1915 végre már csak egy kis hídfőállást tartottak ellenőrzésük alatt, és 1916 januárjában az ANZAC csapatokat evakuálták. A harcokban 8500 ausztrál és 2700 új-zélandi embert vesztettek. Ha valaki nem látta volna, érdemes megnézni a Gallipoli című filmet, benne az imázsát azóta szépen megkoptató Mel Gibsonnal. 1916-ban az ANZAC egységeit a nyugati fronton vetették be, eleinte a békésebb frontszakaszokon. A nagy harcokat azonban itt sem kerülték el, mert 1916 nyarán részt vettek a Somme-i csatában, és innentől kezdve folyamatosan segítették az antant csapatokat. A második Messines-i csata, a harmadik Ypres-i csata, és a Belleau Wood-i ütközet mind az ANZAC részvételével és véráldozatával zajlott. Eközben az ANZAC lovassága Edmund Allenby tábornok vezetésével a Közel-Keleten harcolt, és nagyban segítették Damaszkusz bevételét. Az első világháború idején az ANZAC összesen 18000 halottat, és 40000 sebesültet vesztett. A teljes veszteségek majdnem felét, egész pontosan 48%-át a Somme-i csatában szenvedték el.  

A második világháború kitörése után egy olyan katona került az ANZAC élére, aki már az előző háborúban kilenc sebesülést, és ennél jóval több kitüntetést szerzett, többek közt a Viktória Keresztet. Ez utóbbi elég nagy dolog, hiszen ezt a plecsnit leginkább posztumusz osztogatták. Ez a kiváló katona (és remek sportember) Bernard C. Freyberg tábornok. (Freyberg amúgy külön posztot is megérdemelne:  kiváló katonai-vezetői kvalitásai mellett mellesleg Churchill nagy barátja, és a sir előtag méltó viselője, a háború után Új-Zéland főkormányzója. És kiköpött Sean Connery).

Az európai hadműveletekben aztán rendesen ki is veszik a részüket, és már 1941 tavaszán részt vesznek a görögországi és krétai harcokban. Észak Afrikában Tobruk védelmében jeleskednek az ausztrál egységek. Innentől közös ausztrál-új-zélandi egységek nem nagyon harcolnak, ám a Csendes-óceán térségében viszont a japánok előretörése miatt súlyos veszteségeket szenvednek a nemzetközösségi csapatok. Szingapúr elesténél 15000 ausztrál katona esett fogságba, de súlyos harcok folytak a térség többi szigetén is. Akik fogságba estek, azoknak sem lett az élete könnyebb, mert a japánok rendkívül kegyetlenül bántak a foglyokkal. Ha nem is ölték meg őket, az élelmezésük inkább volt nevezhető éheztetésnek. 1943-ban Új-Guinea területén harcoltak a japánok ellen és több jelentős sikert értek el. Az itt szerzett tapasztalatokat aztán a hidegháború idején kamatoztatták, de ne szaladjunk előre. A Csendes-óceán térségében végül is az amerikai előretörés segít legyőzni a japánokat. 

A háború után az ausztrál és az új-zélandi katonák közösen sokáig nem harcoltak, viszont olyan hírnévre tettek szert, hogy az ANZAC nevet aggatták rájuk, ha együtt voltak, ha nem. Az ausztrálok részt vettek a koreai háborúban, és a briteknek segítettek a maláj konfliktusban. Ebben a csetepatéban jött jól a háborús dzsungelbéli tapasztalat, de ennek nem először vették hasznát. 

A második világháború utáni legnagyobb katonai szerepvállalás Vietnamban történt Elsőre persze mindenkinek az amerikaiak nagy szívása ugrik be, meg egy tucat jobbnál jobb amerikai film. Kevesen tudják, hogy a vietnámi háború lett az ANZAC és egyben Ausztrália leghosszabb háborúja is. Az egész persze azzal kezdődött, hogy az ausztrálok és úgy általában a környék országai kissé idegeskedve figyelték, ahogy Délkelet-Ázsiában a kommunizmus eszméje milyen sikerrel hódítja meg egymás után az ottani államokat. Dél-Vietnam elvesztése már sok lett volna, így az amerikaiak megkezdték háborújukat. Persze hogy elkerüljék annak látszatát, hogy Dél-Vietnam csupán egy amerikai bábállam, meghirdették a „sok zászló” programját, aminek az volt a lényege, hogy minél több országot próbáltak rávenni, hogy csatlakozzon az USA háborújához, természetesen szigorúan a déli demokrácia védelmében. Nos, ekkor lépett egy merészet az ausztrál kormány. 1962. július 26-án a védelmi miniszter bejelenti, hogy az ausztrál hadsereg 30 kiképzőt küld Dél-Vietnamba. A Csoport parancsnoka F. P. Serong ezredes lett, aki az ausztrál őserdei kiképző központ egykori vezetője volt, tehát tapasztalt ember. A csoport az Australian Army Training Team Vietnam (AATTV) nevet viselte. Feladatuk volt a Vietnami Köztársaság Hadseregének kiképzése; legfőképpen a dzsungelharc gyakorlására helyezték a hangsúlyt.

Most képzeljük el, milyen lehetett a déliek kiképzettsége, ha egy ausztrál mondta el nekik, mit kell csinálni az őserdőben. Summa summarum, ausztrál részről 1970-ig szépen felhizlalták a „tanácsadói csoport” létszámát, és a végén már harckocsikkal, helikopterekkel, tüzérséggel és EE Canberra bombázókkal is harcoltak. Ezzel együtt persze a veszteségek is nőttek, ráadásul az utánpótlás zavartalan biztosítása végett az ausztrál kormány elrendelte a sorozást. Az ausztrálok jelentős többségének a vietnámi jelenlét semmit sem jelentett, a növekvő veszteségek és a sorozás bevezetése általános elégedetlenséget váltott ki az emberekből. Emiatt a kormány 1971-ben megkezdte a csapatok kivonását Vietnámból. Addig 423 ausztrál katona esett el, 2398 pedig megsebesült.

Új-Zéland 1964-ben egy polgári csoportot küldött Vietnámba, de 1965-ben már katonákkal váltották fel őket. Az  Új-Zélandi Királyi Gyalogezred tüzérségi ütegét telepítettek Phouc Tuy tartományba, amely az ausztrál erők harcát támogatta, és ausztrál alárendeltségbe került. Így hivatalosan is „újjáéledt” az ANZAC, még ha csak egy zászlóalj méretű erőről is volt szó. Az új-zélandi erők létszáma csupán 517 fő volt. A kiviknek is voltak veszteségeik: 55 katonájuk meghalt, 210 pedig megsebesült. A hazai közvélemény hasonló állásponton volt, mint az ausztrál, így az új-zélandi kormány 1971-ben az összes katonáját kivonta Vietnámból.

2006-ban a kivik és a diggerek (ahogy az ausztrálok magukat hívják) újra együtt vannak, méghozzá Kelet-Timorban, ahol az ENSZ megbízásából őrzik a békét, ANZAC Battle Group néven. Manapság pedig ismét az USA szövetségeseiként Afganisztánban szolgálnak. Ausztrália 23, Új-Zéland két katonája esett el az afgán hegyekben.

Minden év április 25-e a két országban közös ünnep, ez a nap az ANZAC Day, amikor is látványos külsőségekkel körítve, még élő veterán katonákkal megtámogatva emlékeznek meg a háborúkban elesett hősökről. E nap jelképe a közönséges pipacs (papaver rhoeas), vagy az ezt utánzó kis pálcikára tűzött papírvirág. Mondani sem kell, hogy ez a virág egyszerűsége ellenére micsoda szimbólumkavalkádot testesít meg. Ezen a napon az összes ANZAC emlékmű, szobor, emléktábla fel van díszítve, számolatlanul fogy az ANZAC süti, (angol nyelvű receptért klikk ide ) és minden nagyobb városban van valamilyen katonai parádé.

Ennek a napnak külön reggel itala is van, a rumos kávé, amit „ágyútüzes reggeli” (gunfire breakfast) néven ismernek, és valaha a lövészárokban ez volt a reggelije egy ANZAC katonának csata előtt. Az emlékművek mellett ott van még az ANZAC-híd, ami Sydney-ben található. Április 25. mindkét országban munkaszüneti nap, Új-Zélandon külön törvény értelmében a boltok délután egy óra előtt nem lehetnek nyitva. 1966 előtt sem sportmérkőzés nem lehetett, de zenés-táncos mulattságot sem lehetett tartani ezen a napon.

Az ANZAC-napot nem csak odahaza ünneplik, hanem a legtöbb egykori nagy csata helyszínén megemlékeznek a katonákról. A vietnami háború idején az ANZAC-nap egyfajta háborúellenes tüntetéssé vált. A legjelentősebb külhoni megemlékezés Törökországban van. Ez az ünnepség ékes példája két nemzet kibékülésének: a törökországi öblöt, ahol annak idején a katonák partra szálltak, ANZAC-öbölnek hívják (1985-ös török kormányrendelet), aminek természetesen van ANZAC-partja (beach) is. A megbékélés jegyében az ausztrál kormány kezdeményezésére Canberrában felavattak egy Kemal Atatürk emlékhelyet, melyet szintén április 25-én megkoszorúznak. A török és az ausztrál emlékműre az alábbi sorokat vésték, álljon itt ez, és ezt olvasva töprengjünk el azon, mi mindent tanulhatnánk ezektől az országoktól:

Hősök,

Ti, kik véretek ontottátok

És feláldoztátok életetek,

Most egy baráti ország földjében fekszetek.

Nyugodjatok hát békében.

A mi hazánkban,

Hol testetek egymás mellett fekszik,

Nincs különbség köztetek,

Legyetek Johnny-k vagy Mehmetek.

 

Anyák,

Töröljétek le a könnyeitek,

Ti, kik messzi országokból fiaitokat ide küldtétek.

Ők már a mi keblünk alatt fekszenek,

Megnyugvást itt leltek.

E hazában veszítették életük,

Hát saját fiainkként tiszteljük őket. 

 

63 komment

Címkék: ünnep ausztrál új zéland ii világháború hidegháború i. világháború anzac

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.05.16. 08:44:52

Nagyon jó írás, de ha a Gallipoli c. film szóba került, akkor érdemes azt is megemlíteni, hogy a lovasság közel-keleti harcairól is készült egy egészen jó film!

flimo13 2011.05.16. 09:17:03

Erről a vietnami szerepvállalásról eszembe jutott egy vicc, sajnos szóban az igazi, ezért torzítanom kell az írást:

Amerikai katona nem érti, miért jött az ausztrál Vietnámba, hát megkérdezi:

- Why did you come here to die?
- Not todáj, yesterdáj.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2011.05.16. 09:39:38

A Gallipolival kapcsolatban én annyit olvastam róla, hogy megrázó film, de erősen torzítja a valós történéseket.
Úgy tudom, amikor készült, volt Ausztráliában épp egy olyan történelmüket-átértékelő szemléletváltás (ismerős ez nekünk is nem?) És az új hullám hívei arra erősítettek rá hogy az ausztrálok mennyit szenvedtek a britektől, csak ezt akarták látni. HA pedig meg megnézzük Mel Gibson más filmjeit, a Rettenthetetlent, a Hazafit, akkor ott is erőteljesen kilóg a brittellenes lóláb.

Titus Pullo Urbino 2011.05.16. 09:48:18

Gratula, szép cikk lett! Néhány dolog, ami eszembe jutott:

1. szeretem az ausztrál mentalitást, erős és kitartó emberek, kemény akarattal, akadályt nem ismerve.
2. Mel Gibsont is szeretem, a mai napig is, nem érzem, hogy kopna az imidzse, sőt, botrányozik, csajozik, iszik, és?
3. A Katonák voltunk című film az egyik legjobb vietnámi történet szerintem.
4. Bernard C. Freyberg tényleg megérdemelne egy külön posztot, a krétai hadművelet alatt elég viharos dolgokat művelt, egyes vélemények szerint háborús bűnöket is elkövetett, amit csak azért úszott meg, mert a győztesek oldalára került a második félidő után. Erről elég nagy szakirodalom van, érdekes módon még az azonos ténybeli elemek sem egyeznek, szóval ugyazazt a történést hadtörténészek másként állítják be. Megérne eyg vitaposztot.
5. Nyugodjanak békében a katonák, bármilyen egyenruha is volt rajtuk, örülök, hogy a sírokat legalább ápolják.
6. Monte Cassino direkt maradt ki? Ott valóban nagy szerepük volt az áttörésben az ANZAC csapatoknak, persze csak a lengyelek után.
7. Gallipolinál sok magyar katona és kiképzőtiszt is harcolt, asszem pár Skoda 30.5 cm-es mozsarat is odagurított a vasút.

proletair · http://lemil.blog.hu 2011.05.16. 10:01:44

@Titus Pullo Urbino:
2.az sem szép, hogy kemény rasszista elszólásai voltak, de az asszonyverései biztosan koptattak az imídzsén.
3.A katonák voltunk szerintem középszerű film, technikailag meg kifejezetten rossz volt. (Hitvány CGI F-100, CGI-vel duplikált UH-1 flotta) De erről nem fogunk vitázni, mert ízlések... ugye:)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.05.16. 10:24:16

Nem tudom, hogy ki fordítota a két feliratot, de zseniálisan jó fordítások.

proletair · http://lemil.blog.hu 2011.05.16. 10:28:44

@molnibalage:
A kedvesem volt, ezúton is piromkodva köszöni a (szerintem is méltó) dícséretet:)

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2011.05.16. 10:42:44

Érdekes, hogy a törökökkel ma mi is jóban vagyunk: ilyen emlékmű, olyan mecset, stb. Ha az ember oda megy, magyarként örömmel fogadják a közös történelmi összefonódás miatt.
Viszont nem volt ez mindig így. Tudnak ők valamit, aminek a megtanulására ma sajnos nincs nagyon igény.

pappito · http://pappito.com 2011.05.16. 11:11:47

koránysem ilyen alaposan, sőt:

www.pappito.com/esemeny/anzac-day-aprilis-25/

meg most volt egy kiállítás az Auckland War Memorialban (Auckland Museum) ami az Anzac közel-keleti szerepvállalásáról szólt, nagyon érdekes volt.

Miután ANZAC Day után egy nappal mentünk, minden tele volt virággal és az emléktáblán néhány név mellett felragasztott pipacsok. Nem felejtenek a kiwik.

deuscreator 2011.05.16. 11:56:51

Zseniális a felirat az emlékműn, komolyan mondom, elérzékenyültem, amikor olvastam.

Sokszor tényleg csak az eszméket ünnepeljük/gyászoljuk, azokra emlékezünk, amikor egy-egy háborúról, csatáról, szabadságharcról van szó, de mennyivel igazabb és egyszerűbb az egyes katonák áldozata, akik vállalják, hogy otthonuktól, családjuktól távol harcolnak, leginkább bajtársaikért..

Emlékezünk mi mint ország a nemrég elesett katonáinkra? Gondolunk rá néha, hogy több százan háborús térségben szolgálnak?

És persze: remek írás, köszönjük!

Vészmadár · http://foxhole.blog.hu 2011.05.16. 12:19:28

@Hadrian77: Az a film az Ausztrál könnyűlovasság (The charge of the Light Cavalry) c. film lesz, amiben a Beersheba-i híres lovassági roham is benne van. A filmben valami zseniális a jelenet, ahogy a könnyűlovasság végigviharzik a homokon, és megrohanja a beásott török gyalogságot, tüzérséget.
www.youtube.com/watch?v=vvjE3h0Ahz8

juditmanó 2011.05.16. 12:37:06

Gratulálok én is a fordítónak, nagyon jól sikerült a versfordítás, szakmai szemmel néztem :).
Az ANZAC-ról én a katonai attaséstábunk egyik munkatársától hallottam először, Mo. előtt Ausztráliában volt, sokat mesélt a megemlékezésekről.

Greg36 2011.05.16. 12:52:28

Jó cikk ismét.
Illetve úgy tudom, hogy idén Ausztráliában Húsvéthétfő miatt április 26-ra tették az ANZAC munkaszüneti napot.

2011.05.16. 13:27:41

@Vészmadár: azaz, amikor kiszámolják, hogy gyorsabban tudnak támadni, mint ahogy a törökök az ágyuk szögét beállítsák.

Titus Pullo Urbino 2011.05.16. 14:14:26

@Vészmadár: én is láttam azt a filmet, jó jelenetek vannak benne, de azt elhallgatják, hogy a beásott puskás gyalogság fegyelmezetlen megfutása miatt esett el az üteg és a város is, lövészárokból lövöldöző fegyelmezett gyalogos tömeg túlélt volna egy lovas rohamot, dehát kiugráltak az árkokból és megfutottak, vesztükre.

dr. Pascal 2011.05.16. 14:15:09

@Vészmadár: jó jelenet. Fura látni a lovasrohamot géppuskatűzben, miközben még bombázzák is őket. A legfurább, h áttörtek...

Egyébként az ANZAC-hoz történelméhez kapcsolódóan érdemes azt is megnézni, hogy amikor felállították a csapatot először (1914), Ausztrália inkább volt még meghódítatlan vadon és gyarmat, mint önálló nemzet.

Vészmadár · http://foxhole.blog.hu 2011.05.16. 15:11:38

@Titus Pullo Urbino: XD ezért írtam, hogy zseniális, és nem történelmileg helytálló a jelenet... Amikor először láttam a filmet, nekem az ugrott be, hogy ezeknek vége, kész - beásott gyalogságot nyílt terepen megrohanni nem éppen nyugdíj későbbi felvételére jogosító eset...
Viszont a lovasrohamnak esélyes, hogy komoly pszichológiai hatása is van - bár ehhez biztos, hogy vannak nálam jobban értők.:)

rudai gyerek 2011.05.16. 15:21:34

Gratula a posztért! Hiánypótló.

Titus Pullo Urbino 2011.05.16. 15:47:13

@Vészmadár: valszeg puskaport még nem nagyon szagolt alakulatról van szó, ezért futottak meg. Gallipolinál is felbomlott a török sereg, de az Anzac tökölése miatt pár napig hagyták őket magukhoz térni, szerencséjükre jött egy tökös török zseni, aki később Kemál névem minden törökök atyja lett.

ihasz laci 2011.05.16. 16:55:22

Jo az is gratula erte.

Csak kivancsisagbol, vajon mi mikor fogunk igy megbekelni a szomszedainkal?
Ha jol tudom egy Magyar-Roman kozos alakulat mar letezik, lesz Szlovak-Magyar is?

GrG 2011.05.16. 17:58:34

@dr. Pascal: hát azért az ország nagyrésze, most sem más:-)

GrG 2011.05.16. 18:01:15

A pipacs gondolom nemzetközösségi örökség, mert hísza briteknél is az a divat.
@XJ8: Miért amikor a magyar rendőr egy szlovák Kiával kerget egy szlovákot, aki magyar suzukival menekül az mi?
G

GrG 2011.05.16. 18:06:28

@GrG: Amúgy a hangárban a magyar Góbé és a szlovák Blanyik egész jól megfér egymás mellett...

Ma este megnézem a Gallipolit megint, szerintem egy ilyen filmnek nem csak a történeti hűség a lényege, hanem a tény, hoyg felhívja a figyelmet az eseményre. Pl. Saving Private Ryan nélkül nem lett volna Band of Brothers, pedig a SRP ritka történelmietlen film, de ugyan így a Szabadság Szerelem, sok mai fiatalnak mutatta be 56 egy arcát (mégha nem is az igazit), de legalább valamilyen kapaszkodót adott a kezükbe. Máshogyan egy téma iránt nem érdeklődöhöz nem jut el az info.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.05.16. 18:35:04

@XJ8:

A V4 most tervez valami közös harccsoportot.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.05.16. 18:35:52

És persze gratula a szerzőnek a címlaphoz!

Kismy 2011.05.16. 18:36:12

szokásos remek, és még a plakát sem hiányzott :)

szóljon értük a Waltzing Matilda
www.youtube.com/watch?v=cZqN1glz4JY

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2011.05.16. 18:53:14

Hehe, a mulattság az vmi néger-fehér közös buli?

Mel Gibsonnal meg az a baj, hogy egyre ótvarabb filmeket csinál, tök mindegy, mennyit iszik v. nőzik.

Titus Pullo Urbino 2011.05.16. 19:00:18

@Keresztény szellemiségű luxuskurva: gratulálok a nick-hez. Elgondolkoztam rajta, véleményes.

MTi 2011.05.16. 19:08:24

Gratula a poszthoz! Nagyon-nagyon tetszik!
Az auszik meg a kiwik előtt le a kalappal, valóban tökös csávók voltak - bár szerintem, különösen az I. vh esetében, "bátor volt az a ló, nem vak.." - szóval nem voltak teljesen képben, hogy pontosan mire számíthatnak török részről.
Melleselg, az I. vh-ban török szövetségeseinket - épp az AZNAC-erők ellen - a németek mellett mi (OMM) is támogattuk, magyar tüzérek harcoltak ellenük...
Apropó, hamarosan Magyar Hősök Napja... remélem, valaki megemlékezik...

Háló Őr 2011.05.16. 19:32:23

@GrG: Nem akarok a törökök ellen beszélni, jó, hogy jóban vannak az aussiekkal, meg minden, de úgy tűnik egy távol fekvő országgal könnyebb megbékélni. Valahogy ez nem megy a szomszédokkal: lásd örmények-törökök. Vagy itt a Kárpát-medence országait. Vajon mikor lesz hasonló török-örmény megbocsátás?

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2011.05.16. 19:47:11

@Titus Pullo Urbino:
Hát mondjuk az is nyomhatott a latba, hogy a géppuskát frontálisan próbálták alkalmazni. Illetve az arcvonalnak nem volt mélysége. Szemből lőni egy gyorsan mozgó célpontot sosem volt egészségbiztosítás. A repülőn pedig nem volt géppuska, csak kézi bomba.

Szóval: lovasság ellen legalább kihúzhattak volna némi szögesdrótot. Vagy legalább egy második vonalat...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.05.16. 19:58:07

OFF

Bocsánat a szerzőtől, csak itt is szeretném emlékeztetni az olvasókat, hogy a legújabb szolgálati nyugdíjtervekről (és a 30 ezer nyugdíjas rendőr, vámos, tűzoltó, stb. visszairányításáról az aktív állományba) alkotott véleményükre nagyon kíváncsiak vagyunk ezen régebbi poszt kommentjei között:

lemil.blog.hu/2011/03/01/vitaposzt_korkedvezmenyes_nyugdij

Köszönöm! És persze hajrá ANZAC!

proletair · http://lemil.blog.hu 2011.05.16. 20:18:04

Mindenkinek köszönöm az elismerő szavakat!
@tiboru:
Semmi gond, én is az egyenruhásokkal vagyok:) (Nem értettem mi van, amikor meg írtad, nem akartam elhinni)

kerecsen2010 2011.05.16. 20:43:21

@Papírzsepi: No igen, úgy látszik, szeretnek ők mindenkit, akit legyőztek:) Viccet félretéve, szép és megható ez a gesztus. Mi erre képtelenek vagyunk. Pedig az oroszoknál elesett magyar katonák sírjait is, úgy tudom, szépen gondozzák már, nálunk meg a legfőbb probléma, hogy ki kellene ebrudalni a szovjet emlékművet a Szabadság térről. (Vagy honnan. Mintha azt is átnevezték volna.)

NAR 2011.05.16. 21:27:35

Kiegészíteném pár szóval, mert jártam az új-zélandi katonai múzeumban :-) Az új-zélandiak először a búrok ellen szolgálták a brit birodalmat, utána az első világháborúba a lakosság 10%-a (!) elment harcolni. Eleinte csak a kairói kupikat látogatták, utána jött a gallipoli ütközet, ahol nekik sikerült elfoglalni a legmagasabb pontot, csak a brit váltás nem tudta megtartani...

A második világháborúban szintén Egyiptomba küldték a hadsereget, aztán amikor a japánok megtámadták Pearl Harbourt, akkor hirtelen ott találták magukat az új-zélandiak letolt gatyával (illetve a közelebbi ellenségtől 10000 kilométerre lévő hadsereggel) és az amerikaiakat kellett megkérni, hogy vonuljanak már be arra az eshetőségre, ha a japánok túljutnak Új-Guineán...

Ezen a képen (picasaweb.google.com/lh/photo/MJr2F4AdNto3jc1839grOw?feat=directlink) a jobb oldalon látható a múzeum plakátja, a felirat az, hogy "Our V8 is bigger than yours".

folti_ 2011.05.16. 21:52:04

@GrG: "A pipacs gondolom nemzetközösségi örökség, mert hísza briteknél is az a divat."
Is mivel az USA nem éppen a nemzetközösség része ;)
A pipacs az világháború aldozatait szimbolizálja, a kanadi John McCrae orvos-alezredes 1915 -ben írt A flandriai mezőkön (In Flander's Fielst) című versének köszönhetően.

Wiki: en.wikipedia.org/wiki/In_Flanders_Fields
magyar fordítások pl:
orszagh.blog.hu/2008/11/16/in_flanders_fields
www.flagmagazin.hu/print_cikk.php?cikk_id=2495

Kicsit bővebben az eredete: www.mult-kor.hu/20061110_pipaccsal_unneplik_a_haborus_aldozatok_emleknapjat

Iustizmord 2011.05.17. 00:11:40

szép, az idézet különösen üt

Iustizmord 2011.05.17. 00:57:29

pár éve angliában járva láttam mindenkin (értsd: közszereplőkön) ilyen kis virágokat a zakón / ruhán de nem dereng h az anzac-kal összefüggészben. anyone anythin'?

folti_ 2011.05.17. 06:42:56

@Iustizmord: en.wikipedia.org/wiki/Rememberance_Day

Ez az altalanos megemlekezes az 1. vh halottjairol a nemzetkozossegen belul, minden ev november 11-en.

hazitroll 2011.05.17. 10:02:51

Én is ajánlanám magam: lemil.blog.hu/2010/09/20/sabaton_1
Cliffs of Gallipoli című számukat némi archív anyaggal spékelve:
www.youtube.com/watch?v=oOCe2Y7iVF8

hazitroll 2011.05.17. 10:32:04

Ja, és jó írás, köszönöm!

hiryu2,0 2011.05.17. 15:02:45

Szépirodalom:
Eric Lambert: Dicsőségre ítélve

hiryu2,0 2011.05.17. 15:08:15

mult-kor.hu/20061110_pipaccsal_unneplik_a_haborus_aldozatok_emleknapjat?print=1

".....
Ez ihlette meg John McCrae-t, a Vermonti Egyetem korábbi patológia professzorát, aki a háború alatt orvosként szolgált a kanadai tüzérségben. Az Ypres-i ütközetben vesztette el korábbi tanítványát és barátját, Alexis Helmert, és temetésére efelett érzett bánatában írta meg "A flamand mezőkön" (In Flanders Fields) című versét. A rondó formában megírt műben pipacsok borítják a katonák sírjait, akik abban reménykednek, hogy emlékük haláluk után is fennmarad. A verset sokan a háborús költészet egyik legszebb alkotásának tartják.

.....

n Flanders Fields

In Flanders fields the poppies blow
Between the crosses, row on row
That mark our place; and in the sky
The larks, still bravely singing, fly
Scarce heard amid the guns below.

We are the Dead. Short days ago
We lived, felt dawn, saw sunset glow,
Loved and were loved, and now we lie
In Flanders fields.

Take up our quarrel with the foe:
To you from failing hands we throw
The torch; be yours to hold it high.
If ye break faith with us who die
We shall not sleep, though poppies grow
In Flanders fields.

John McCrae (1872 - 1918)."

hiryu2,0 2011.05.17. 15:26:29

@folti_:
Legközelebb eleolvasom a hozzászólásokat, mielőtt szólok....

Cserébe más.

Íme valaki, aki szívesen pszichiátriai kezelésnek vetnék alá, félretéve a jobbik énemet, egy jól fejlett vascsővel...

www.thesun.co.uk/sol/homepage/news/3452429/Fury-at-50-fine-for-poppy-burner-who-gets-800-a-month-benefits.html

folti_ 2011.05.17. 15:39:59

@hiryu2,0: No problem. Iszlam okoskanak lehet hogy nem kellene vascso. Csak deportalni afganisztanba, vagy pakisztan torzsi teruleteire. Meglatjuk mennyire szokott mar hozza a dekadens nyugati civilizacio alapveto sozlgaltatasaihoz....

Hoerbi 2011.05.17. 21:34:10

A Gallipoli c. film kapcsán meg kell említsem a zenét is. Az még igazi Vangelis volt, akárcsak a Tűzszekereké.

woodland 2011.05.17. 23:51:01

Sziasztok.A cikk remek lett,gratulalok.

Kicsit off:Ha mar elvesztett katonainkrol esik szo,gondolom hallottatok,hogy megint elveszitettuk ket katonankat Afganisztanban.
Roluk,vagy az eddig Afganisztanban hosi halalt halt katonainkrol nem lesz poszt?Szerintem megerdemelnek!

ozmrtn 2011.05.18. 00:26:00

A szokásos remek színvonal, gratulálok! Lenne egy félig OFF kérdésem: a Magyar Néphadsereg vietnami szerepvállalásával kapcsolatban, honnan lehet bővebb információkhoz jutni. Ha valakinek van ötlete, köszönöm.

_játszmacska_ 2011.05.18. 13:11:11

Akkor most már értem, hogy az I. vh-s Fekete Vipera sorozat utolsó részében miért pipacsmezőket mutatnak a roham után.

manes 2011.05.18. 14:09:47

@hiryu2,0: Na,meg a Húszezer rabló,Zöld árnyak szigete.Nagyon jó könyv mind a három.

hazitroll 2011.05.18. 14:37:41

@manes: Reklám helye: június 6-n szombaton Metalfest nevű népbutító, ifjúságellenes (de jó, hogy már sem okos nem vagyok, sem ifjúság) rendezvényen fellépnek.

peelou75 2011.05.18. 14:49:24

Vietnámban kellemes nemzetközi csapatot sikerült összehozni az amerikaiaknak. Az Anzac csapatok mellett harcoltak Dél-Koreai és Fülöp-szigeteki alakulatok is.

Minorkavidor 2011.05.18. 20:25:05

kÖSZ,Proletair a posztot!

Ezekkel a posztokkal az a baj, hogy rövidek, de ez az AA-k hibája!
Néhány érdekesség: Freyberg II. vhb-s beceneve Churchill szalamandrája.
Mit nem szabad egy ausztráltól megkérdezni? Milyen családból származik? (megfejtés: fegyenccsaládból, főként az "ősbetelepülők" 19.sz.első fekében érkezetteknél)
Az ausziktól még a brit tisztek is tartottak feljebbvalóik iránti közismert tiszteletlenségük miatt. Érdekes módon a kiwiktól kevésbé FÉLTEK.
Az amik előszeretettel bízták a dzasungelharcok idején a +piszkos munkát" az ausztrál katonákra.
Ha jól tudom a malájföldi harcokban jött létre az ausztrál és az új-zélandi SAS.

Minorkavidor 2011.05.18. 20:38:38

@tiboru:
És olvastad, hogy a Tiszavasváriban megalakult +csendőrség" újra járőrözik? Nekem itt az a gondom, hogy ez nem egy államilag A-tól-zóZ-ig gondosan kimunkált és szabályozott testület, hanem egy magántársaság! A polgi még pimaszul azt is hozzátette, hogy tkp. ők "városőrök" és polgárőri feladatokat látnak el csak a nevük Csendőrséf!
Sztem nagy gáz lesz még ebből, már erőst szivárog! Ja, a cikket a NOL-on olvastam.

Minorkavidor 2011.05.18. 20:43:39

@Minorkavidor:

Ami lemaradt: mind az ausztrlok, mind a kiwik nem is kicsit haragszanak Churchillre Gallipoli miatt!
Persze a helyzet bonyolultabb: később indult a támadás, nem ez eredetileg kijelölt- korszerű- hajók támogatták az akciót, hanem régebbi tipusok, vezetésen belüli ellentétek stb...

pappito · http://pappito.com 2011.05.19. 02:20:23

@Minorkavidor: inkább arra haragszanak, hogy igazából Gallipoli azért kellett, hogy lekössenek rengeteg török erőt, szóval az anzac fel lett áldozva. (és mindegy is, hogy ez milyen mélységig igaz) Mindezek után a II. vh-ban ugyanez a churchill volt a a brit me, aki halálba zavart rengeteg kiwit. (nagyon kevesen éltek még akkor is NZ-n, mindkét háború súlyos következményekkel járt a társadalomra nézve)

Pedig a kiwik még egy hadihajót is finanszíroztak a briteknek (na jó, a királynak) ez volt a HMS New Zealand. en.wikipedia.org/wiki/HMS_New_Zealand_(1911)

el lehet képzelni, hogy egy pici agrárország (gyarmat, kolónia?) milyen áldozatot hozott, hogy egy hadihajót finanszírozhasson. Pár évre rá meg odaküldték a férfiakat.

Az viszont felnőtt dolog, hogy törökországban a törökökkel együtt emlékezik meg az anzac.

manes 2011.05.19. 17:31:04

@hazitroll: "(de jó, hogy már sem okos nem vagyok, sem ifjúság)" Sajnos már én se,de azért tetszik:)

Hajrá777 2011.07.10. 05:34:34

Az Ausszik elegge Brit Angol ellenesek. Enek tobb oka is van ami Galipolival csak folytatodott anno. Meg az onallova valas elotti idokben ugyanis a Brit kozigazgatas elegge onkenyes es durva volt megteremtve az ausztral Rozsa Sandort Ned Kelly-t is.

Viszont ami erdekesseg hogy az elmult felevben nem csak felvetodott de egyre jobban hangsulyosabba valik a nemzetkozesseg mint katonai alkulat szovetseg letrehozasa. Ennek oka hogy keresztbe kasul vannak gazdasagi erdekeltsegei a tagorszagoknak viszont ezeket megvedeni kepes hadero nem igen van. ( A Brit hadsereg reform ugye eppen teljes sebesseggel duhong ) A terv arrol szol hogy az adott tersegben erovel rendelkezo orszag katonai biztositast nyujt a masik orszagnak es viszont.

E melett az Ausszik eleg rendes modernizalasba es letszamfejlesztesbe kezdtek. Lecserelik a haditechnikajuk 85% es letszamban is 20% ot fejlesztenek . A lekoszono vezerkarifonok azt nyilatkozta hogy Ausztralia alig alig allomasoztat csapatokat eszakon ami valtozni fog mivel a megvaltozott geopolitikai helyzet es azigy letrejott uj kihivasokra valaszul Ausztralia eszakra telepit csapatokat es noveli letszamat technikai fejletseget.

Vajon mit tudhat amit mi nem ?
süti beállítások módosítása