Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) USA (7) usa (54) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

Mihály napi villámposzt

2014.09.29. 06:00 proletair


start.jpgBiztosan sokan tudják, hogy szeptember hónapját Szent Mihály havának is hívták. Ezen hónap végén Mihály napján sokmindent megünnepeltek eleink, de arra már tényleg kevesen emlékeznek, hogy Mihály arkangyal kiknek is volt a védőszentje, és hogy milyen tetteket tulajdonítottak neki. Nos, most ezekből álljon itt egy rövid válogatás, természetesen blogunk fő témaköreihez, a rendvédelemhez és hadtörténethez igazítva.


st-michael-fountain-paris-5464406.jpgMihály arkangyal
a keresztény hitvilág első számú angyala. A mennyei birodalom katonás hierarchiájában a második legmagasabb beosztást tölti be (Legalábbis Jézus Krisztus mennybe meneteléig mindenképp így volt) Az első hely birtokosa gondolom senkinek sem kérdés. Az angyali seregeknek viszont van hét parancsnoka, vagyis arkangyala, ezek közül is a rangidős és a maradék hat arkangyal előljárója és feljebbvalója egyben Mihály. A beosztás elnyerésében minden bizonnyal nagy szerepet játszott, hogy Mihály arkangyal Isten iránti hűsége megingathatatlan, és hogy ő győzte le függelemsértő zendülő fellázadt egykori nyolcadik arkangyalt, Szamaelt, aki azóta a pokol legfelsőbb legalsóbb uraként Lucifer néven az elkárhozott lelkeket igazgatja sanyargatja. Mihály neve héberül igazából egy kérdés: Ki olyan mint Isten? Ez a kifejezés egyben az Angyali Seregek csatakiáltása is (ti: senki sincs olyan mint Isten).

Mihály arkangyal katonás ábrázolása a fentiek ismeretében nem csoda. Rendszerint pajzzsal, hatalmas karddal, páncélban mutatják, termete daliás, igazi hadvezérhez méltó. Nem véletlen az sem, hogy a Katolikus Egyház Mihályt választotta védőszentjének, és a pogányok ellen hadba vonuló keresztes katonák védőszenti feladatait is ráruházták. Sőt, a középkorban magától értetődő volt, hogy a váraknak és néha külön a várkapuknak is Mihály volt a patrónusa.

Érdekes, magyar vonatkozású történelmi eseményhez is augsburg.jpgkapcsolódik Mihály arkangyal neve. A 955-ös Augsburg melletti Lech-mezei csata. Mint azt mindenki tudja, ez volt a második jelentős veresége a magyar portyázó hadaknak, amit a korabeli multinacionális haderő mért eleinkre. Az I. Ottó német király által vezetett hadsereg a győztesek túlzó jelentései szerint megsemmisítő csapást mért a magyar haderőre, a valóságban viszont a vereség korántsem volt olyan mértékű, mint ahogy azt akkoriban írták. Bár a magyar vezérek közül Bulcsút, Lehelt és Súrt foglyul ejtették és megölték, a magyar katonák többsége visszatért a csatából, bár a zsákmányt nyilvánvalóan hátrahagyták. A nemzetközi haderő viszont elvesztette Vörös Konrádot, Lotharingia hercegét, I Ottó vejét. A hazatérő győztes nyugati seregek tetteiről persze azonnal dicsőítő énekek születtek, a nyugati történetírók nem győzték szuperlatívuszokkal. Innen ered az a hitbéli legenda, miszerint a nyugati seregeket nem más, mint Mihály Arkangyal vezérelte az akkor még a kereszténységgel (is) hadilábon álló pogány magyarokkal szemben.


police.jpgA mai világban már szinte mindennek van védőszentje, még az internetnek is (Sevillai Szent Izidor… csak hogy ne kelljen guglizni). „A védőszent az az életszentségekben és emberi kvalitásokban kiemelkedő személy, akinek különleges közbenjárását kérjük Istennél” fogalmaz Várnai Péter egyetemi lelkész. Magyarországon a katonai és rendvédelmi szerveknek is vannak védőszentjei, ki ne ismerné Szent Flóriánt, a tűzoltók védőszentjét. (Módosabb laktanyák előtt ott is áll Flórián szobra, amint épp leönt egy korsó vízzel egy égő házikót) A történelem ús220067357318344602_p307_i1_w449.jpeggy hozta, hogy Magyarországon a Rendőrségnek Szent György lett a védőszentje. Az angolszász kultúrában viszont Szent Mihály a rendőrök patrónusa. Az ábrázolások közt fellehető olyan is, amin Mihály arkangyal egyik kezében kard, a másikban egy mérleg van, melynek serpenyőjében egy-egy emberalak ül. Ez jelképezi,
 hogy Mihály az embert tettei alapján értékeli, és igazságosan dönt: ha az ember gonosz, akkor letaszítja, ha jó, magához emeli. Bár ezt a szokását a halálhoz szokták kapcsolni, nem nehéz kitalálni, hogy e jelképrendszer alapján miért lett sok ország rendőrségének és igazságszolgáltatásának védőszentje. Sok országban a rendvédelmi feladatok közé tartozik a partvédelem is, így bizony a parti őrségek védőszentje is egyben. Az Egyesült Államokban kifejezetten nagy kultusza van a védőszenteknek. Itt is Mihály arkangyal a hivatalos rendőri patrónus, az ő ábrázolásával lehet kapni medált, érmét, mandzsettagombot, imaképet. A texasi Odessa-ban ezt az emlékművet emelték az elhunyt rendőrök emlékére.Texas_Odessa_police.jpg
A poszt legelején említett katonás megjelenés és fegyelmezettség miatt természetes, hogy katonai védőszentként is nagy sikere van Mihálynak. A világ nagyobb ejtőernyős egységeket fenntartó országaiban szinte biztos, hogy Szent Mihályt az ejtőernyős katonák 7d2ccb8d-0bc7-43b7-8868-14f6b5f56d87.jpgvédőszentjeként tartják számon. Azért nem fogalmazsaint-michael-batch1.jpgtam egyértelműbben, mert azért itt is vannak országonkénti eltérések. Idehaza a Honvédségben sokáig egy ejtőernyős alakulat volt. A 2. világháború után talán nem véletlen, hogy a védőszenteknek nem alakult ki különösebb kultusza. A rendszerváltás után csendben kezdtek visszatérni a hagyományok, így az említett ejtőernyős alakulatnak, aminek a neve 34. Bercsényi László Felderítő Zászlóalj volt, Szent Márton lett a védőszentje. A magyarázat egyszerű: a felderítők nem „egyszerű” ejtőernyős gyalogosok, náluk az ejtőernyő csak a harctérre való kijutás egyik módja. Az USA-ban viszont az ejtőernyős fegyvernemnek elég komoly hagyományai vannak, így náluk annyira nem gondolkodtak sokat, hogy ki legyen az égi patrónus. A katonáknak is készül mindenféle kegytárgy, ékszer, felvarró, érme, amin Szent Mihály látható.

nyitokep.jpgA jelenkor is ad némi aktualitást: Kijev és Donyeck védőszentje egyaránt Mihály arkangyal. A történéseket figyelemmel kísérve egyáltalán nem lehet könnyű dolga a Legfőbb Angyalnak. (Amúgy a kijevi itt ballra, elég jól néz ki. Szerintem)

Monument_to_the_victims_of_the_German_occupation_(2).jpgNem hagyhattam figyelmen kívül a közelmúlt hazai eseményeit, és meg kell említenem: A német megszállás áldozatainak emlékművét. Maga a kompozíció kissé eltér (finom fogalmazás) a megszokott Mihály ábrázolásoktól: nem katonás, nem délceg, nincs kardja, nincs páncélban, nincs sisakja (és glóriája se) és nekem nem is tűnik úgy, mintha legyőzné a Gonoszt. Én biztos valami harciasabb szobrot csináltam volna, de a texasi példa is jó kiindulási alap lehetett volna. Na de mindegy is, ezt már kivesézték a nyáron elegen.

Most ennyi fért rövid, ismeretterjesztő posztunkba, akinek további érdekesség jut eszébe, kommentelje bátran.
Apropó! Isten éltesse a Mihályokat!

38 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Minorkavidor 2014.09.29. 07:36:32

Ámen!:))

Köszi a posztot Proletair, érdekes!

Néhány kérdés felmerül bennem:

1. Az USA többségében nem protestáns ország? Oké, vannak katolikusok, de a többségük protestáns kb. 2,5:1 az arányuk a protestánsok javára. A protestantizmus alapból elutasította a szentek imádatát, bálványimádásnak tartva azt. Jellemző, hogy amikor az új hit terjedni kezdett az elfoglalt katolikus templomokban lemeszelték a freskókat.
2. Szent Mihálynak nem a gyalogosok védőszentjének kell lennie?:(( Elvégre akit szentmihálylován visznek ki a temetőbe azt gyalog (vállukra véve a koporsót) és nem halottas kocsival (ami a jómód jele volt).

Más:

Akit érdekel az égi hierarchia, annak itt van ezek:

atlantiszangyalai.5mp.eu/web.php?a=atlantiszangyalai&o=001Jbug1LJ

sites.google.com/site/balazsrozalia/home/angyalok-arkangyalok/a-ht-fangyal

2014.09.29. 10:09:31

Nagyon jó írás, grat!

Ez a kard és mérleg dolog mástól is ismerős.:) A keresztények építették be, már korábban is meg volt vagy a zsidók vették át a görögöktől?

Titus Pullo Urbino 2014.09.29. 10:21:00

Az megvan, hogy azért lett a pákozdi "csata" napja a FEN, mert Farkas Mihály miniszternek akkor volt a névnapja? Egyébként május 21. Buda 1849-es bevétele lett volna a honvédelem igazi napja.

Prol: grat, jó írás lett...

proletair · http://lemil.blog.hu 2014.09.29. 11:15:58

@Minorkavidor:
Nem tudom, miért alakultak így a dolgok. Számomra az is furcsa, hogy a tűzoltók meg a rendőrök temetésénél skótdudások fújják...

@Titus Pullo Urbino:
Köszi! (írtam már jobbat is, csak régen, és már benne volt a boogie a billentyűzetemben :) )

Untermensch4 2014.09.29. 12:20:18

nem akarok ünneprontroll lenni de nekem a kereszténység és a katonáskodás párhuzamos művelése nem tűnik túl jó ötletnek. akkor már inkább olyasmit mint a @Titus Pullo Urbino által megírt római légiósok a fegyelem istennőjével...

Titus Pullo Urbino 2014.09.29. 13:52:13

@Untermensch4: köszi, de nem én írtam, én ilyen jót nem tudok, Fredddy volt a szerző.

Egyébként mi a baj a keresztény katonákkal? Vagy a katona keresztényekkel? Nem értelek.

Minorkavidor 2014.09.29. 16:44:53

@Titus Pullo Urbino:

Farkas Mihály ezen intézkedésével kivételesen egyetértek! Azért mert 1848. szeptember 29. egy dicsőséges kezdet, míg 1849. május 21. csúcspont, de utána jött a bukás.

Minorkavidor 2014.09.29. 17:16:16

@Titus Pullo Urbino:

"Aki kardot ragad, az kard által vész el." (Mt 26,52.)

A keresztény vallás és a harcos attitűd között kétségkívül jelentős ellentmondás van. A korai egyházi írók az első 3 évszázadban igen csak keresztényietlennek tartották a katonáskodást. Ez a magatartás a 4. századtól változik meg, a döntő változás akkor következik be, mikor a harcos germán törzsek krisztianizálódnak. A Walhallában idogáló isteneket csak úgy cserélték fel Krisztusra, ha az militarizálodott. A 6. századtól megszaporodtak az olyan sírok, ahol Krisztust karddal, páncélban ábrázolták.
A 10. SZ. végétől próbálkoztak a Treuga (Isten békéje) elterjesztésével: szombat nonától hétfő primáig teljes fegyvernyugvás volt érvényben. Erről először az elnei (Pireneusi) zsinat határozott 1027-ben, majd 1095 évi clermont-i zsinat szerda estétől hétfő reggelig terjesztette ki. Az 1123-ban tartott lateráni egyetemes zsinat advent első vasárnapjától Vízkereszt nyolcadáig és hetvenedvasárnaptól pünküsd nyolcadáig terjesztette ki a tilalmat az egész keresztény világban. A gyakorlat más volt. Még az MVH-ban is egyházi áldással mentek háborúba a szembenálló felek (kivéve SZU és Németország). Szegény Isten, hányszor szakították szét:))

A fenti ellentét a hit elvei és háborús gyakorlat között az iszlám esetében nem létezett.

Trónkövetelő 2014.09.29. 21:06:17

@Minorkavidor:
A Bibliával vigyázni kell, van benne mindenre és mindennek ellenkezőjére is utalás. Ezt is Jézus mondta:
"Lukács Evangyélioma 22. rész
35. És monda nékik: Mikor elküldtelek benneteket erszény, táska és saru nélkül, volt-é valamiben fogyatkozástok? Ők pedig mondának: Semmiben sem.
36. Monda azért nékik: De most, a kinek erszénye van elővegye, hasonlóképen a táskát; és a kinek nincs, adja el felső ruháját, és vegyen szablyát.
37. Mert mondom néktek, hogy még ennek az írásnak be kell teljesülni rajtam, hogy: És a gonoszok közé számláltatott. Mert a mik reám vonatkoznak is, elvégeztetnek.
38. Azok pedig mondának: Uram, ímé van itt két szablya. Ő pedig monda: Elég."
Gyakorlatilag ideológiailag erre a néhány mondatra alapozták a keresztények a harc létjogosultságát a középkorban.
A II. VH-ban a németeknél is egyházi áldás volt, voltak tábori lelkészek, sok egyházi személy beszélt prédikációiban a bolsevizmus elleni keresztes hadjáratról. Gyakori motívum volt továbbá a német övcsatokon a "Gott mit Uns" felirat. Igaz, kizárólag a "rendes" haderőnél, az SS-nél nem, nekik nem volt tábori lelkészi szolgálatuk.

Fun fact: Szent Mihály arkangyal bokros teendői közepette még Izrael Állam védőszentjének pozícióját is betölti :) Mert bizony még Izraelnek is van védőszentje :D

zila5 2014.09.29. 23:24:51

@Titus Pullo Urbino:
Ez lehet az isteni színjáték.
Gábriel szerepében fogadjuk szeretettel Mihályt. :)

Feri nagyapa 2014.09.30. 08:59:13

Szent Mihály Arkangyal Légiója - ebből lett a Vasgárda. Csak még egy példa, mire fel nem "használták"...

Titus Pullo Urbino 2014.09.30. 10:10:45

OFF

Andrej Hlinka és Jozef Tiso is római katolikus papok voltak.

ON

Untermensch4 2014.09.30. 10:51:28

@Titus Pullo Urbino: akkor elnézést kérek Fredddy-től.
nekem az lett gyanús hogy az újszövetség egyrészt hatálytalanítja az ó-t (feltéve hogy nem precedensjog...) amiben isten még vérengző korszakát éli. jézus meg amikor felajánlják neki hogy megvédik fegyveresen is akár, elutasítja azt. sőt, még az egyetlen agresszív epizódjában (pénzváltók raus) sem említtetik fegyverhasználat vagy közvetlen életveszély. ilyen morális alapállásból katonáskodni legkevésbé rossz esetben is hátrakötött kezű boksz lehet, vagy valahogy fel kell(ene) oldani az ellentmondást.

Gergely_it · http://gergo.me 2014.09.30. 10:54:58

@Minorkavidor: Attól függ, hol melyik protestáns felekezet erősödött meg. Az anglikánok (belőlük lesz a függetlenségi nyilatkozat után az episzkopális egyház, Amerika jelenleg egyik legnagyobb felekezete, és csak a brit uralkodónak teendő eskü miatt váltak ki) elfogadják a szentek tiszteletét, így az anglikán-episzkopális hagyomány által formált Amerikában mindig is megvolt a szentek ábrázolása, ünnepe, tisztelete. Olyan régiókban viszont, ahol pl. a puritánok voltak túlsúlyban, eltűnik (meg sem jelenik) a szentek tisztelete, ábrázolása.

Más. Én úgy tudtam, fenntartva a tévedés lehetőségét :), hogy Lucifer éppen hogy az első volt az égi hierarchiában (a neve is erre utal), az ő helyét "veszi át" ideiglenesen Szent Mihály, Szűz Mária mennybemeneteléig, amikor is az Angyalok Királynőjeként az első lesz az égben a teremtmények között (Jézus, emberi természete szerint is, "más tészta" - mégis csak a 2. isteni személlyel alkot egységet). És Lucifer éppen azért lázad fel, mert gőgjében (ő az első) nem tudja elfogadni, amikor Isten előre kinyilatkoztatja az üdvösség rendjét az anygaloknak: hogy az angyaloknál alacsonyabb rendű ember tőle, Lucifertől magasabb helyet kap (Jézus emberségében és Szűz Mária személyében) az égben, és még szolgálnia is kell őket.

Gergő - gergo.me

Papp Sanyi 2014.09.30. 11:36:28

@proletair: Az USA-ban (főleg New York, keleti part) a rendőrség és a tűzoltóság tagjai között a kezdetekkor skót származású bevándorlók voltak túlsúlyban. Innen eredhet ez a szokás.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2014.09.30. 16:29:37

A Szabadság téri emlékművet félre tetszett érteni. Ott ugyanis Gábriel arkangyalt ábrázolják, mivel ő volt az, aki a legenda szerint "elintézte", hogy ne a lengyel fejedelemé, hanem Szent Istváné legyen a korona.;-) Az ország fölötti hatalmat jelképező országalmát tartó Gábriel német sas általi legyőzése pedig azt szimbolizálja, hogy a német megszállás egyben megszüntette az állami önrendelkezést is. (Ő van ugye a Hősök terén, a millenniumi emlékmű központi oszlopán is, a kezében a Szent Koronával és az apostoli kettős kereszttel.)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2014.09.30. 16:32:26

@Untermensch4:

Az Újszövetség nem hatálytalanítja az Ószövetséget, azzal és a szenthagyománnyal együtt érvényes.
Másrészt rengeteg egyházatya és pápa elmélkedett már arról, hogy létezhet-e olyan eset, amikor jogosan ragadhatunk fegyvert, és a válasz igen. (Például, amikor meg kell magunkat vagy a kereszténységet védeni, persze ezt számtalan alkalommal "kiterjesztették".)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2014.09.30. 16:33:02

Ja, és köszönöm a posztot, jómagam éppen Szent Mihály napján születtem.:)

Minorkavidor 2014.09.30. 16:38:12

@Untermensch4:

Ehhez Maxwal Bircaman kellene, ez az ő szakterülete.

Annyi biztos, hogy az Ószövetség olvasható egymagában, a zsidók csak ezt tekintik szentiratuknak. Az Újszövetség viszont nem, mert számos helyen hivatkozik az Ószövetségben írtakra. További csavar, hogy a zsidó és protestáns Ószövetség 39 könyvből áll, a katolikus 45-ből, vagy 46-ból, attől függően, hogy Jeremiás könyvét és Jeremiás siralmainak könyvét egynek vagy kettőnek veszik. az orthodox még +33 könyvet vesznek ide. Ezeket a + könyveket hívják deuterokanonikus könyveknek.

Minorkavidor 2014.09.30. 16:40:55

Kiegészítés: az Újszövetség minden keresztény felekezetnél 27 könyvből áll.

Untermensch4 2014.09.30. 20:55:00

@Mj: ha az emberölés tilos akkor tényleg nehéz megmagyarázni hogy "kivéve az ellenség".
a precedens-jogos utalás finom gúny akart lenni a két rész halvány ellentétei kapcsán...

proletair · http://lemil.blog.hu 2014.09.30. 21:01:07

@Mj:
Köszi, tényleg benéztem, Gábriel lesz az a szegény ott...
Ettől függetlenül (szigorúan politikamentesen, de tényleg) eszeveszettül erőltetettnek tűnik, nem is igazán egyértelmű (Nekem elsőre úgy tűnt, a sas legyőzte Gábrielt, márpedig ezt nehezen lehet elképzelni) és amit írtam még: a szoborbéli angyal esendőbben néz ki, mint némely ember. Ezt meg tényleg nemár. Ami a milleniumi oszlopon van, na az korrekt.

@Papp Sanyi:

Köszi, így már világosabb

@Minorkavidor:

Jajj kérem, ne fessük a Maxvalt a falra :)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2014.09.30. 21:19:46

@Untermensch4:

Mindenkinek joga van ahhoz, hogy ha rátámadnak vagy fenyegetik, megvédhesse magát vagy más ártatlanokat, erre például adott a Btk. által is szabályozott emberölés kontra jogos védelem esete, tehát nyugodtan lehet disztingválni.;-) Vagy úgy gondolod, hogyha a muszlimok elűzik otthonaikból meg keresztre feszítik a 2000 éve ott élő keresztényeket, akkor azt jámbor arccal végig kell nézni, hiszen gyilkolni nem szabad?

Naná, hogy vannak különbségek az Ó- és az Újszövetség között. Az Ószövetségben várják a Messiást, az Újszövetségben el is jön.:) Az Ószövetségben egy ókori nép szokásjoga tükröződik, az Újszövetségben magának Krisztusnak az egyetemes, világot megváltó üzenete, ami egyik nép szokásrendszerébe sem illeszthető bele.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2014.09.30. 21:25:03

@proletair:

Egyrészt töris vagyok, másrészt művtöris, úgyhogy nekem nem kell érvelned.:) (Én magam sem esztétikai értelemben nem találom jónak, sem a mondanivaló szempontjából nem helyeslem, hogy ilyen formában áll ott az az emlékmű.)
Viszont attól még Gábriel, aki egyben a magyarságot is jelképezi, talán éppen ez utóbbi káros analógia miatt lett esendőbb, mint mondjuk a millenniumi.

teddybear01 2014.09.30. 23:18:02

@Minorkavidor: "Ehhez Maxwal Bircaman kellene, ez az ő szakterülete."

Ami azt illeti az illető úr csak egy frissen megtért fanatikus, nem pedig egy képzett teológus. Szóval, amit vallási téren összehord, ajánlatos fenntartásokkal fogadni. Ráadásul volt egy-két másik vallásban is némi kirándulása. Az ateista blogon meglehetősen össze szokott balhézni a bloggazdával, aki viszont eléggé vallásellenes.

teddybear01 2014.09.30. 23:22:23

@Minorkavidor: Ami azt illeti a keresztények bibliája eléggé változó az időben is.
Amennyire én tudom legalább háromszor írták át gyökerestül és persze ott vannak a különböző fordítások is.
Mondjuk nem tudom, hogy a mostani kopt biblia mennyire egyezik például a reformátusokéval...

proletair · http://lemil.blog.hu 2014.10.01. 06:48:41

@Mj:

Akkor remélem maradsz velünk, mint törzsolvasó, mert tényleg jó ha van olyan kommentelő, aki helyreigazít (És nem elküld a 'csába) ha indokolt.

Amúgy Gábriel hogy lett magyarságot (országot) védő szimbólum? Főleg hogy Szent István és Szűz Mária is ott vannak, és ők ismertebbek.

Untermensch4 2014.10.01. 08:14:08

@Mj: a jog például nem egzakt tudomány (ahogy jogászok mondják: a papír mindent elbír), szal ez így nem túl jó érv... főleg hogy jogi szempontból az egész szt istváni állam alapja egy katonai puccs... :)
@proletair: szigorúan politikamentesen, az ábrázolt esemény jelenében minimum két "gábriel" kellett volna amelyikből az egyik szereti a sast, a másik nem... bár akkor meg arról menne a vita melyiknek legyen hosszabb árnyéka...

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2014.10.01. 15:14:19

@teddybear01:

Én nem tudok arról, hogy frissen tért volna meg, de egyébként ez lényegtelen is abból a szempontból, hogy bizonyos kérdésekben igaza van-e vagy téved.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2014.10.01. 15:35:26

@teddybear01:

A Biblia gyökeres átírásának mint állításnak nem nagyon van értelme, hiszen, miután véglegesen elfogadták és rögzítették annak a tartalmát a 397-es III. karthágói zsinaton, nem is írhattak bele, és nem is vehettek el belőle, előtte meg ugye nem történt meg a teljes kanonizáció, tehát nem volt mit gyökeresen átírni. Egyetlen kivételes esetről tudok, mégpedig arról, hogy a különböző keresztény egyházak elfogadják-e az ún. deuterokanonikus - azaz a második kánonhoz tartozó -, bizonyos ideig kétségesnek tartott könyveket, vagy sem, a 90-es jamniai zsinatból kiindulva a katolikusok például igen, a protestánsok pedig nem.
A fordítások kérdése megint más tészta, itt van erről egy érdekes cikk, többek közt arról, hogy Mózesnek egyáltalán nem voltak szarvai.:)

www.nyest.hu/hirek/felreforditasok-bibliai-heberbol

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2014.10.01. 16:09:01

@proletair:

Időnként szoktam olvasni a blogot, és csak így tovább.:)

Igen, Magyarország alapvetően Szűz Mária, azaz a Patrona Hungariae védelme alatt áll, amióta Szent István felajánlotta neki az országot (az akkor valójában még nem létező Szent Koronával). Alakja számtalan zászlón meg is jelenik, elsősorban a Rákóczi-szabadságharc és 1848-49 folyamán, de 18-19. századi céhzászlókon is szerepel. (Az ún. máriások is azokat a pénzeket jelölik, amelyeken szerepel a Nagyboldogasszony.) Valószínűleg korábban is sok textílián ábrázolták, csak ezek a török pusztítások miatt kevésbé maradhattak fenn.
Kifejezetten katonai jellegű védőszent egyébként Szent László volt, akit a középkorban rendszerint segítségül hívhattak Jézussal és Máriával együtt a katonák - ezért mondják ma is sokan, hogy Jézusmária! -, és akinek a lovagi kultuszát elsőként az Anjou-királyok, majd Zsigmond és a Habsburg V. László alatt élesztették fel igazán, és számtalan középkori freskón megjelenik a legendája. (De Arany Jánosnak is van róla egy nagyon szép balladája.)
Gábriel arkangyal köztudott országvédő funkciójáról egyébként nem tudok. A millenniumi emlékművön sem azért van központi helyen, mert valamiféle patrónus lenne, hanem azért, mert II. Szilveszter pápának ő jelent meg, és az ő parancsára adta végül a pápa Szent István követének a koronát, valamint az apostoli kettős keresztet azért, hogy népét megtérítő apostoli királyként ő maga nevezhesse ki országa egyházi főméltóságait, illetve ő maga alapíthasson püspökségeket. (Természetesen ez csak egy legenda, valójában bizánci hatásra terjesztette el a kettős keresztet a Bizáncban nevelkedett III. Béla, aki egyébként Szent Lászlót is szentté avatta.) Tehát ebben az esetben Gábriel arkangyal ugyan rokonítható a magyar államiságot és kereszténységet megalapító, ennek kapcsán a keresztény Magyarországot jelképező jelentéssel, de azért ez jóval árnyaltabb annál, hogy Gábriel arkangyal a megszállási emlékművön már az ártatlan, semmiről sem tehető, egy ragadozó madár által legázolt fegyvertelen, áldozati szerepre ítélt magyarsággal egyenértékű. (Érdekes, hogy Szent Pio szerint Gábriel Magyarország védőangyala, holott ez a magyar köztudatban nincs benne.)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2014.10.01. 16:40:12

@Untermensch4:

"a jog például nem egzakt tudomány (ahogy jogászok mondják: a papír mindent elbír),"

Nekem ne mondd, egy jogász felesége vagyok, jogász a nővérem, és jogász a sógorom is.:D Egyébként nem bír el mindent - én statisztikusokkal ismertem -, ez ugyanolyan bullshit, minthogy a győztesek írják a történelmet. (Nem, a történészek.:P)

"szal ez így nem túl jó érv... főleg hogy jogi szempontból az egész szt istváni állam alapja egy katonai puccs... :)"

Egyébként ezt analógiaként kívántam felhozni arra, hogy igenis életszerű módon különbséget lehet tenni valakinek mondjuk az előre megfontolt kibelezése meg aközött, hogy valaki ki akarja irtani a családodat meg az egész közösségedet, te pedig ezt nem hagyod, és védekezel.
Az Árpádok között - az egyre romló színvonalú gimis tankönyvek állításai ellenére - sem primogenitúra, sem szeniorátus alapján nem volt rögzített öröklési rend, tehát az győzött, aki erősebb kutya volt, szó sincs tehát katonai puccsról. Ez sajnos legalább annyira mélyen rögzült közhelyes tévedés, minthogy Koppány pogány lett volna. Továbbá Zsoldos Attilának is megfontolandó az az állítása, hogy az ezredforduló Kelet-Közép-Európájában egységes folyamatként jöttek létre egymás után a keresztény államok, többnyire királyságok. Így, ha Szent István nem olyan zseniális, soha vereséget nem szenvedő hadvezér, amilyen - igen, magát a német-római császárt is megverte -, valószínűleg a szintén keresztény Koppány vagy annak az utóda is nagyjából olyan útra lép, mint ő, maximum keletiesebb formában. (Ekkor egyébként még a nagy egyházszakadás sem történt meg, III. Ottó német-római császárnak például az anyukája volt bizánci, úgyhogy ez inkább csak kulturális és részben politikai kérdés volt akkor.)
Tehát, továbbra is azt állítom, hogy minden, józan paraszti ésszel rendelkező ember különbséget tud tenni gyilkosság és a másik halálával járó jogos védelem között, erre a józan belátásra épül a büntetőjogunk is.
Szent István trónra kerülése pedig ugyanannyira volt puccs, mint például Aba Sámuelé, I. Béláé, I. Gézáé, Szent Lászlóé, Könyves Kálmáné, III. Béláé vagy II. Andrásé.

proletair · http://lemil.blog.hu 2014.10.01. 21:43:38

@Mj:
A két utolsó hozzászólásod egész évadra elegendő blogtémával volt tele :D

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2014.10.01. 21:50:52

@proletair:

Ezt most egy jókora dicséretnek vettem, ha nem gond.:) Megírhatnátok valamikor.;-)

Minorkavidor 2014.10.01. 21:58:39

@Mj:

Egy kérdés: mi van a feminista bibliával? Még a rendszerváltás hajnalán egy rádióműsorban szó esett arról, hogy az USA-ban egyes feminista teológusok átírták a Bibliát, azaz semleegesneművé írták át pl. az Úr helyett alkottak más kifejezést stb..

Sztem megegyezhetünk abban, hogy a győztesek történészei írják a történelmet, ezen belül is a nagy nyelveken író történészek:))

I. Béláé elég puccsízű hatalomátvétel volt: Béla bátyánk, mintha megesküdött volna tesójának, hogy Salamon gyereket elismeri királyának:))

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2014.10.01. 22:19:03

@Minorkavidor:

Tőlem azt írnak át a saját berkeiknek, amit akarnak, egészségükre, de attól még (talán a kis protestáns szektákon kívül) elég valószínűnek tartom, hogy egyetlen keresztény egyház sem fogja ezt legitimálni.

Azért ez ennél jóval bonyolultabb. A dákoromán kontinuitás-elméletet például az egész világon hajlandók elfogadni, kivéve a németeket, akik az erdélyi szászok miatti érintettség kapcsán részletesebben foglalkoznak ezzel a témával. A baj igazából akkor kezdődik, amikor a történelmet a politika szolgálólányává akarják tenni, és ennek érdekében tabusítják, akár kriminalizálják is a kutatást.
Az meg természetes dolog, hogy azt fogják többen olvasni, aki angolul, németül, franciául ír, nem pedig szlovákul, magyarul vagy mongol nyelven. De ez bármilyen tudományterületre igaz.

Mint ahogy I. Géza és Szent László is a legitim Salamon félretételével kívánt uralkodni, II. András konkrétan szintén megesküdött a bátyjának, hogy hagyja uralkodni annak már megkoronázott kisfiát és hű marad hozzá, aztán Imre király halála után nem bírt nyugton maradni a fenekén, és elűzte III. Lászlót, aki "váratlanul" meg is halt az apuci halála után jó fél évvel, miközben András bőszen követelte, hogy adják ki neki Bécsből. Mondom, itt csak az számított, hogy ki az erősebb, nem az, hogy ki mit ígért.

Hiryu 2,0 · http://theidf.blog.hu/ 2014.10.05. 09:41:47

@Trónkövetelő: Épp azon gondolkodtam, mi lehet az izraeli védőszentekre a megoldás.. Kösz a akiegészítést.
süti beállítások módosítása