Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

szeptember 2023
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (158) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (11) rendvédelem (54) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) USA (7) usa (54) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

2019: Egy tábornok halála

2019.02.12. 14:48 tiboru

bezsnyit.jpgMa, néhány órával ezelőtt volt Bezsenyi Mihály rendőr dandártábornok, az NNI igazgatójának temetése. Az, hogy személyesen ismertem és évekig jó bajtársak, kollégák voltunk, magánügy. Miként talán az is az, hogy egyike volt azoknak a (becslésem szerint nem túl nagyszámú) felső rendőri vezetőknek, akik ugyanabban a lakásban éltek (és haltak) tábornokként, amelyikbe 30 évvel ezelőtt főhadnagyként beköltöztek (Misi esetében ez egy 63 négyzetméteres kégli volt, csak jelzem). Mindenkinek vannak hibái, neki is voltak, de becsületességéhez, emberségéhez és a rendvédelem iránti elkötelezettségéhez a leghalványabb kétség sem fér, s ezt bárki megerősítheti, aki az elmúlt 30 évben ismerte. És hogy miért született ez a poszt? Hát mert kurvára dühös vagyok.

Igen, dühös vagyok, ezért rövidre fogom a mondandómat. Nem titok, megírták több helyen: január 25-én öngyilkos lett. Hogy pontosan miért, nem tartozik ide, mindenesetre egy biztos: ellentétben néhány keselyű (vagy inkább hiéna) által sejtetett célozgatásokkal, halálának semmi köze nem volt se egykori, se mostani rendőri munkájához. A Fiumei úti sírkert szóróparcellájánál lezajlott végső búcsún megjelent népes tömeg (értelemszerűen sok jelenlegi és egykori katona és rendőr, Bezsenyi tábornok hajdani bajtársai, beosztottjai, parancsnokai) azonban egy vaskos meglepetésben részesültek: az elhunyt nem kapott semmiféle katonai tiszteletadást. Nem volt díszőrség, nem volt sortűz, nem volt semmi külsőség, ami arra emlékeztette volna a szertartáson résztvevőket, hogy itt mégiscsak a köztársaság (már ha jól emlékszem és még mindig respublika vagyunk) rendőrségének egyik tábornokától búcsúzunk, ráadásul egy olyantól, akinek tisztességéhez (mint említettem) semmiféle kétség nem fér.bezs3.jpg

A rendőrök olyan népség, akik egymás közt bizony sustorognak, híreket és értesüléseket osztanak meg, mondjuk ki: pletykálnak. És hát testületen belül nem nagyon vannak titkok, pláne, ha ezeknek személyügyi vonzatai vannak. Hogy világosan beszéljek: azt hallottam ott, a temetőben (több, egymástól független, megbízható forrásból), hogy a katonai tiszteletadás azért maradt el, mert valaki nagyon magas beosztású góré megvétózta a javaslatot, mondván: öngyilkosnak ez nem jár.ravatal.jpg

Mintha az a kurva golyó eltörölt volna mindent, amit ez a tábornok az elmúlt harmincegynéhány évben letett az asztalra. Mintha valami kibaszott egyházi államban élnénk, ahol az öngyilkosoktól egy ideig megtagadták az egyházi temetést, mert úgymond ősi bűnt követtek el. És (mondom: állítólag) még csak nem is egy püspök, hanem egy meglehetősen világi méltóság döntött így. Gondolom azért, mert már gyermekkorában templomok udvarán játszott, kizárólag egyházi emberekkel barátkozott, egész életében a keresztény erkölcs szerint élt és dolgozott és még a rokonságában sem volt párttitkár vagy valami hasonló.bezs2.jpg

Nem tudom, valójában ki hozta meg a döntést (már ha egyáltalán tényleg volt ilyen döntés), azt viszont tudom, hogy Misi elég értetlenkedve néz most lefelé valami túlvilági nyomozószerv egyik irodájából. Nagyon büszke volt a tábornoki csillagára, az egyenruhájára, a beosztására, még akkor is, ha ez utóbbi egyre komolyabban nehezedett rá. És mivel világéletében megértő, derűsen nyugodt volt a kritikus pillanatokban is, na és a humorérzéke se hagyta cserben, azt is tudom, hogy előbb-utóbb majd megvonja a vállát, elmosolyodik és csak annyit mond: hát igen, miért is kaptam volna katonai tiszteletadást, elvégre nem voltam én egy Andy Vajna...   bezs1.jpg

Ami engem illet, itt és most csak egy visszafogott utolsó mondattal fejezem be a puffogásom: hát a mocskos kurva anyját annak, aki ezt elrendelte, bármilyen beosztásban dolgozik is. Ha pedig szabályzat írja ezt elő, akkor azt a szabályzatot meg kell változtatni, mert embertelen, akárcsak az, aki aláírta. És nagyon remélem, hogy nem fogják a családra verni a balhét, mondván, hogy ők zárkóztak el ettől, mert nem fogom elhinni. A tábornok fiához közel álló forrásaim szerint őket is meglepte a döntés.

Misi, nyugodj békében!   

Ápdét: Olvasói segítséggel kinyomoztuk, hogy a 6/2013 (III.27.) BM rendelet 14. § (6) c. bekezdése értelmében öngyilkos nem lehet se hősi halott, se a szolgálat halottja.

De ott van a 17. § (3) bekezdése is:

"A hősi halottá, illetve a szolgálat halottjává minősített elhunyt személy temetéséhez - a hozzátartozók véleményének figyelembevételével - a rendvédelmi feladatokat ellátó szervtől díszalegységet és zenekart kell, a rendvédelmi feladatokat ellátó szerv halottja esetében lehet biztosítani. A rendvédelmi feladatokat ellátó szerv halottja, a központi szerv, illetve a területi jogállású szerv halottja, továbbá az arra érdemes nem minősített halott esetén a hozzátartozók egyetértése mellett az elhunyt ravatalához és sírhelyéhez díszőrség biztosítható."

Magyarul és röviden: a ravatal mellé és a sírhelyhez díszőrség biztosítható lett volna akkor is, ha öngyilkos lett és amúgy megérdemli.

De ezen mocskok szerint Misi nem érdemelte meg...

Akinek meg egy BM rendelet nem elég, az lapozza fel a Hszt-t (2015. évi XLII. törvény a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról):

263. § (1) A kegyelet hivatalos kifejezéseként a 262. § szerinti elhunytat - a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - végtisztesség megadásaként - az intézkedésre jogosult közeli hozzátartozó hozzájárulása esetén - katonai tiszteletadással, az intézkedésre jogosult közeli hozzátartozó kérésének megfelelően polgári szertartással vagy vallási közösség által végzett vallásos szertartással kell eltemetni.

(2) Nem illeti meg az (1) bekezdés szerinti katonai tiszteletadással történő eltemetés azt, aki a halálát szándékosan maga okozta, vagy akinek a halála önhibájából eredő ittas vagy bódult állapotának következménye.

(3) Különös méltánylást érdemlő körülmények figyelembevételével a (2) bekezdésben foglalt esetben is lehetséges a katonai tiszteletadással történő eltemetés. 

104 komment

Címkék: magyar halál rendőrség temetés NNI

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2019.02.12. 16:49:35

Most küldte az egyik olvasónk a 6/2013 (III.27.) BM rendeletből a 14. § (6) c. bekezdést, melynek értelmében öngyilkos nem lehet se hősi halott, se a szolgálat halottja.

De ott van a 17. § (3) bekezdése is:

"A hősi halottá, illetve a szolgálat halottjává minősített elhunyt személy temetéséhez - a hozzátartozók véleményének figyelembevételével - a rendvédelmi feladatokat ellátó szervtől díszalegységet és zenekart kell, a rendvédelmi feladatokat ellátó szerv halottja esetében lehet biztosítani. A rendvédelmi feladatokat ellátó szerv halottja, a központi szerv, illetve a területi jogállású szerv halottja, továbbá az arra érdemes nem minősített halott esetén a hozzátartozók egyetértése mellett az elhunyt ravatalához és sírhelyéhez díszőrség biztosítható."

Magyarul és röviden: a ravatal mellé és a sírhelyhez díszőrség biztosítható lett volna akkor is, ha öngyilkos lett és amúg megérdemli.

Leadfoot 2019.02.12. 17:21:21

A hírekből azt lehetett tudni, hogy súlyos, gyógyíthatatlan betegséghez volt köze az öngyilkosságának.
Lehet, sőt biztos nagyon furcsa lesz, amit írok, és tudni kell hozzá, hogy viszonylag fiatal korom ellenére közelről láttam már pár emberen hasonló betegségek végbemenetelét. Hónapokon, éveken át, napról napra...

Szóval hatalmas bátorság kell hozzá, hogy valaki azt mondja: "oké, akkor én most inkább befejezem", és az én szememben egy ilyen döntés minden tiszteletet megérdemel.

Aki azért kárhoztat valakit, mert meghoz egy ennyire nehéz és tisztelendő döntést, mert nem kíván hónapokat, éveket pokoli fájdalmak közt eltölteni, miközben szépen lassan elfogy és adott esetben akár magatehetetlen emberi roncs lesz belőle (arról nem beszélve, hogy mindettől megkíméli a hozzátartozóit is), az egy hétmérföldes balfasz, és akkor még finom voltam.

Fábián András 2019.02.12. 17:23:41

Úgy vélem, hogy ez a kitétel az öngyilkosságról morálisan kifogásolható és meglehetősen mocskos dolog. Meg is indokolom, hogy miért. Vannak olyan betegségek, amelyek nagyon durva hatással vannak az emberi lényegre: a büszkeségre, a becsületre, a tartásra, a méltóságra. A rendőr, a katona számára ezek a tulajdonságok hatványozottan érvényesek. Önmagukkal szembeni elvárásként manifesztálódnak. A fegyveres szolgálatot hivatás szerűen vállaló számára mindig van egy golyó a tárban saját számára, a becsületes halál számára. Erről soha nem beszélünk, de tudjuk. Ha eljön a pillanat az első, amit a kezünk keres a fegyver markolata. Ma már persze ez nem olyan egyszerű, mint pár évtizede. Ha a rendőr, katona, tiszt, tábornok leszerel, elveszik a fegyverét is, vagy megalázó kéregetéssel kényszerítik rá, hogy lemondjon róla. Bezsenyi tábornok, Misi, nem az első olyan tiszteletre méltó kollégám, kollégánk, aki nem akarta megvárni, míg olyan állapotba kerül, hogy már ne legyen képes ő maga dönteni a saját sorsáról. Van akiről tudjuk, van akiről nem, hogy felvállalta a döntést. Fegyverrel vagy más módon. Nem lenne szabad ennek mérlegelési szempontnak lennie a tiszteletadás megítélésénél.
Másik kérdés persze, hogy jómagam ettől a rendszertől semmit nem vagyok hajlandó elfogadni azon kívül, amiért tisztességgel megdolgoztam, ami a kötelező járandóságom. Tiszteletadást csak azoktól, akik az én tiszteletemre is méltóak, becsületesek és tiszta a kezük. A családnak azonban végső soron joga van efelett is dönteni. Akkor ez már nem az én dolgom. Bár ők tisztában vannak az én elvárásaimmal.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2019.02.12. 17:29:36

@Fábián András:

Köszönöm, hogy helyettem is megfogalmaztad. Pontosan így érzek én is. És ezt a szégyenletes kitételt a BM rendeletből (14. § (6) c. bekezdést) azonnal törölni kéne.

Kulminaator 2019.02.12. 18:09:03

Nekem Szombathelyen volt kollégám. Nagyon-nagyon sajnálom Misit és felháborít az, amiket egyes kretének kitaláltak, valamint az is, hogy nem kapott méltó búcsúztatást! Igenis megérdemelte volna, mert jó katona volt és egészen biztos vagyok abban, hogy jó rendőr is volt. Nyugodj békében Misi!

master sergeant 2019.02.12. 20:16:54

Nyugodjon békében a Kolléga Úr! :-(

A szervezet csak eszközként tekint rád, ami felhasznál-kihasznál, majd ha úgy tartja kénye-kedve, a sutba dob!

Szar világ ez...!

tiboru · http://blogrepublik.eu 2019.02.12. 20:46:35

De hogy ne kelljen mindenféle csipcsup BM rendeletet olvasgatni.

2015. évi XLII. törvény a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról

263. § (1) A kegyelet hivatalos kifejezéseként a 262. § szerinti elhunytat - a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - végtisztesség megadásaként - az intézkedésre jogosult közeli hozzátartozó hozzájárulása esetén - katonai tiszteletadással, az intézkedésre jogosult közeli hozzátartozó kérésének megfelelően polgári szertartással vagy vallási közösség által végzett vallásos szertartással kell eltemetni.

(2) Nem illeti meg az (1) bekezdés szerinti katonai tiszteletadással történő eltemetés azt, aki a halálát szándékosan maga okozta, vagy akinek a halála önhibájából eredő ittas vagy bódult állapotának következménye.

(3) Különös méltánylást érdemlő körülmények figyelembevételével a (2) bekezdésben foglalt esetben is lehetséges a katonai tiszteletadással történő eltemetés."

BiG74 Bodri 2019.02.13. 01:21:30

Valahogy sajnos már nem lep meg az ilyen alja eljárás. Sajnálom!

hhh. 2019.02.13. 02:15:13

"arra érdemes nem minősített halott esetén a hozzátartozók egyetértése mellett". Az nem lehet, hogy a hozzátartozókon múlott?

Öszödön pörölyt köpködő körömpörköltölő Ördög 2019.02.13. 03:55:45

@tiboru: Úgy szeretem ezeket a jogszabályokat, amikben majdhogynem ezt írják: "nem lehet, de szabad."
Aztán mindenki értelmezze úgy, ahogy akarja.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · matyimentes.blog.hu 2019.02.13. 05:31:54

Az elhunyt nyugodjon békében!
Tiszteletem mert volt ehhez bátorsága!
Részvétem a hozzátartozóknak!
Kurva anyját aki megtagadta katonai tiszteletadást!

Proud Mary 2019.02.13. 07:03:36

az update-ig azon gondolkodtam, h én voltam olyan katona temetésén, aki öngyilkos lett, és ő katonai tiszteletadás mellett lett eltemetve (arra nem emlékszem, h 2013 előtt vagy után). de az nem lehet, h a család nem kérte? általában ők döntenek kegyeleti dolgokban. az egyház már régóta eltemeti az öngyilkosokat.

részvétem a ddtbk úr családja felé

tiboru · http://blogrepublik.eu 2019.02.13. 07:39:14

Többeknek:

Információim szerint a család ugyanúgy meg volt döbbenve a katonai tiszteletadás elmaradása miatt, mint én (vagy az olvasük közül sokan), csak ők hamarabb tudták meg, hogy nem lesz.

zord íjász · zordidok.blog.hu 2019.02.13. 07:42:51

1. Isten óvjon minden becsületes, tisztességes embert a szörnyű, megalázó szellemi és fizikai elsorvadással járó betegségektől, és így attól is, hogy ilyen helyzetbe kényszerüljön, amikor inkább az öngyilkosságot választja.

2. Ahogy elnézem a képeket, kőkemény, katonai tiszteletadás volt ez a javából: ezer ember kapásból. Talán nem volt díszőrség, díszsortűz és szépen koreografált jelenetek, de én azt hiszem, hogy amikora a kollágád látta ezt fentről, talán nem is bánta már ezt annyira.

3. Ez egy katonai-rendvédelmi-hadászati-harcászati blog, a blog.hu egyik vezérhajója, amely hozott tízmillió oldalletöltést az indexnek, és szerintem kb. száz posztja szól erről a témáról: most neked kezdjem el magyarázni, hogy mennyire nincsen semmi jelentősége annak, hogy kinek-milyen csinnadrattával adják meg a végtisztességet? A történelem tele van olyan söpredékkel, akit a legnagyobb pompával temettek el, aztán másnap az emberek kimentek a sírjához, hogy rászarhassanak, míg egyszerű, csatában eltűnt katonák százezreire, akiknek még a csontszilánkjait sem találták meg soha a nagy háborúk, nagy csaták után, ma is óriási tisztelettel emlékeznek, könyvben, filmben, zenében, krónikákban...blogokon.

4. Éppen most adtad meg a katonai tiszteletadást a kollégádnak, mester. 24000 oldalletöltés, már most. Ez az ő virtuális temetése, díszsortűzzel, zászlóhajtogatással.(Van ilyen? Ha nincs, miért nincs? Szerintem gyönyörű szokás)

5. A szabályozás természetesen visszataszító, ocsmány, embertelen és förtelmes. A szabályozás és az ország mentális állapota tehát konstans. Üdv, Magyarországon, a NER kilencedik évében.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2019.02.13. 07:45:57

@zord íjász:

Köszönöm, ez most nagyon jólesett...

gigabursch 2019.02.13. 07:48:58

1990 óta, azaz módszerváltásunk óta ha csak egyszer meghallom, hogy egy rendőr öngyilkos lett, mindig biztos vagyok abban, hogy sosem volt egyedül a helyszínen.
S abban is, hogy nem ő húzta meg a ravaszt.

jajdehülyevagyok 2019.02.13. 07:58:20

Az nem lehet, hogy ez a család kérése volt?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2019.02.13. 08:24:30

@jajdehülyevagyok:

A tábornok fiához közel álló forrásaim szerint nem a család kérése volt. De talán majd egyszer kiderül.

30-06 2019.02.13. 08:50:38

Most mit lehet hozzászólni egy ilyen rendelkezéshez. A '80-as években - beosztásom miatt- meglehetősen sok ( már az egy is sok) ilyen eseményen vettem részt. Ahol a család kérte a katonai búcsúztatást, megkapta, függetlenül attól, hogy mi volt a halál oka.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2019.02.13. 08:51:28

Egy adalék, hogy miért lehet a szabályzatban az, hogy nem jár öngyilkosság esetén katonai tiszteletadás.

Márai Kassáról írt könyvében (Egy polgár vallomásai) volt egy érdekes történet. A besorozott, éppen szolgáló katona halottakat katonai tisztletadással temették el, még öngyilkosság esetén is. Ezért sok baka, akinek szerelmi csalódása volt, öngyilkos lett, hogy ezzel a katonai pompával mutassa meg még utoljára a szerelmének, hogy ő milyen "nagy" ember volt (díszlövések, sorfal, zsinórok stb.). Nehezen hihető, de így volt. Ezt felismerve a katonai vezetés öngyilkosság esetén megtiltotta a dísztemetést.

Most nem azt mondtam, hogy a fent említett tábornok ilyen egyszerű ember volt, hanem csak azt próbáltam feszegetni, hogy lehet hogy ez egy régi hagyomány, és lehet, hogy emiatt vannak ilyen szabályok.

(Egyébként abszolút nem ítélem el a tettét.)

Mikrobi 2019.02.13. 08:52:34

Muszáj volt egyházellenes szövegeket beleírni a cikkedbe? Magánügyetek, hogy hogy szabályozzátok a katonai tiszteletadást és betartjátok-e vagy végeztek-e "különös méltánylást", de semmi köze ehhez az Egyháznak!

Gida legelői kecskepásztor 2019.02.13. 08:56:03

Őszinte részvétem a családnak.

@gigabursch: Nem tudom miért, de nekem is ez volt az első gondolatom. Biztos bennünk van a hiba.

Treff Bubi 2019.02.13. 08:56:18

Ha valóban a betegsége miatt döntött úgy, hogy ő határozza meg, mikor legyen vége, akkor a tette sokkal inkább önfeláldozó hőstett volt, mint gyávaság. Egy ilyen állapotban a rokonoknak, barátoknak is hatalmas teher és hosszan ható trauma végig asszisztálni a leépülést.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2019.02.13. 08:56:41

@Mikrobi:

Hogyne lenne köze, a papok találták ki úgy 1500 éve azt, hogy az öngyilkosság "főbenjáró bűn", ez azóta szivárgott be a hétköznapi világi normák közé.

2019.02.13. 08:59:38

Nem itélek el senkit, de főleg azon embereket nem, akik EMBEREK voltak és EMBEREK maradtak--mindhalálig ! A TÁBORNOK ÚR ilyen volt--mondják azok akik ismerték és dolgoztak vele.

Egy ismerősöm mondta egyszer, hogy sokkal több bátorság kell egy ilyen döntés meghozatalához, mint azt sokan gondolják. Aztán az élet őt igazolta. Inkább "eltört " mint sem meghajolt.

Részvétem a családnak, és köszönet a végtisztességen megjelent egykori barátainak,beosztottjainak ,kollégáinak,ismerőseinek .

Legyen számára könnyű a föld ! Nyugodjon békében !

Gida legelői kecskepásztor 2019.02.13. 09:00:35

@Mikrobi: értelmező szöveg olvasás, ez a kulcs.

Muad\\\'Dib 2019.02.13. 09:06:58

@tiboru:
Baromságot ne terjessz azért mert (okkal) dühös vagy.
"...Hence crimes against the state are crimes against the gods, and vice versa. When a man kills himself without good reason… he is committing a crime..." Platón
Az ókori görög esetében sokszor atímia volt a vád az öngyilkosok ellen.
NEM, ezt nem a keresztény egyház találta ki, és semmit nem segít, hogy en bloc sértegetsz embereket akiknek semmi közük ehhez az ügyhöz!

Muad\\\'Dib 2019.02.13. 09:07:50

@tiboru:
Baromságot ne terjessz azért mert (okkal) dühös vagy.
"...Hence crimes against the state are crimes against the gods, and vice versa. When a man kills himself without good reason… he is committing a crime..." Platón
Az ókori görög esetében sokszor atímia volt a vád az öngyilkosok ellen.
NEM, ezt nem a keresztény egyház találta ki, és semmit nem segít, hogy en bloc sértegetsz embereket akiknek semmi közük ehhez az ügyhöz!

tiboru · http://blogrepublik.eu 2019.02.13. 09:21:16

@Muad\\\'Dib:

Akkor nem a kereszténység találta ki, de átvette és a közép- és újkori Európában ők terjesztették.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2019.02.13. 09:22:08

@Muad\\\'Dib:

"...without good reason..." - Platón legalább meghagyott egy kiskaput.

Muad\\\'Dib 2019.02.13. 09:30:31

@tiboru:
Teljesen off, de persze, hogy átvette. Az egész nyugati műveltséged az ókori görög alapokon nyugszik. Mégis miért olyan meglepő, hogy sokan átvették? Megjegyezném, hogy az ókori görögök esetében nem vallási alapja volt a dolognak, a polisz elleni bűnnek tekintették. Az ókori Róma szintén nem vallási megfontolás miatt büntette egy idő után, hanem az államot terhelő költségek miatt. Sőt, a középkori uralkodók nagy része szintén hasonló megfontolások miatt büntette törvényileg a dolgot, az egyháztól függetlenül (aki persze szintén elítélték).
Szóval slendrián és felelőtlen megfogalmazás pont az egyházat piszkálni. Különösen, hogy pl. Anglia a suicide act-ot 1961-ben törölte a törvényei közül, pedig akkor már aligha nevezhető az ország vallási irányításúnak.

drover(fanyul társa) 2019.02.13. 09:30:33

Remélhetőleg a "fentről leszóló" potentát szép lassú és fájdalmas döglődést fog bemutatni példaképpen majd, ha diagnosztizálják nála a rákot..

n3spr3ss0 2019.02.13. 09:31:49

Amennyi buta, suttyó van a jelenlegi rendőri, katonai felső vezetésben, minden elképzelhető, ami nem emberi, nem tiszteletteljes. Másik, egy rendőrtábornoknak miért kellene gyertyát szopogatnia? Értelmes ember nem hisz a hülyítésben.

n3spr3ss0 2019.02.13. 09:32:44

@Mikrobi: Mert minden bűn a papoktól ered.

Konstantin Nemeth 2019.02.13. 09:37:04

Egyébként öngyilkos is kaphat (kapnak is közülük jópáran) egyházi temetést, ha öngyilkosségét olyan tudatállapotban követte el, hogy nem volt megfelelő állapotban cselekedete következményeinek és súlyának felismerésében. Általában ezt bizonyítják is így vagy úgy elmismákolva...

Tehéntőgy 2019.02.13. 10:12:28

Pitiáner, aljas dolog.
Többek közt a magyar tüzérfegyvernem egyik megteremtője, Psotta Mór ezredes is önkezével vetett véget életének.
Gondolom, a kiváló mai tekintetesurak jól eldöntenék róla is, érdemel-e katonai tiszteletadást. Oké, oké, pár tiszttársával a semmiből csinálta meg 48-49-ben a magyar tüzérséget, meg Haynau évekre bebörtönözte, NADE.

SzLH 2019.02.13. 10:15:38

Pár évvel ezelőtt ugyanabban az évben két rendőr munkavégzés közben hunyt el. Egyik hősi halott lett, a másik "szolgálatteljesítés közben" halt meg. (Nem balesetben halt meg, hanem lelőtték.) Ezt is újra kellene gondolni! Ki "csak" szolgálatteljesítés közbeni címet érdemli ki, más pedig hősi halott lesz. Legyen egyértelmű fogalmazás, kiskapuk nélkül. Egy kérdés fogalmazódik meg bennem Tiboru jogos kifakadása után: - Mit jelent a mundérbecsület a titokzatos "fejes" számára?

hollario 2019.02.13. 10:19:42

Azért van egy olyan érzésem, hogy az öngyilkossággal kapcsolatos ilyetén felfogás a mai világban nem az ókori görög filozófia túlzásba vitt tanulmányozásából fakad, hanem igenis az egyháztól jön.

jacksy 2019.02.13. 10:42:21

A főnököm volt Szombathelyen Bezsenyi hadnagy (akkor még)elvtárs. Jó ember volt, örültem neki, hogy ilyen sokra vitte. Nyugodjon békében.

kószák egyike 2019.02.13. 10:44:10

Nem tudok mást csak csatlakozni az előttem szólókhoz. Lépjen hátra és bassza arcon magát ez a rendszer úgy ahogy van!

jacksy 2019.02.13. 10:44:19

@Mikrobi: Milyen igazad van ebben !

Fredddy 2019.02.13. 11:05:15

Nyugodjék békében, a családjának, szeretteinek pedig vígasztalódást kívánok. Egy gesztus elmaradása lehet sértő, de az életpálya szerencsére ettől nem lesz kevesebb.

Az egyházat belekeverni viszont kár, hiszen nem ők, és valószínűleg még csak nem is rájuk hivatkozva hozták ezt a döntést. Az öngyilkosság megítélésében a fegyveres szervezetek évszázadok óta a saját, egyháztól viszonylag független etikai szabályaikat követik.

Pic 2019.02.13. 11:29:07

Well.... Az öngyilkosságot sok vallás és sok ország törvénye nem tolerálja. Ha jól rémlik japánban a mai napig az állam megbünteti pénzbírságra az öngyilkos családhát + mindenki előtt hatalmas szégyen. "Arcot veszítenek"

Épp a múltkorában volt egy blogposzt egy II: VH főhadnagyról aki öngyilkos lett és a honvédség eltemette, de a költségeket kiszámlázta a családra.

Magam részéről én azt mondom, hogy nem mindegy a fegyverhasználat OKA. Mérlegelni kellene.

Ha egy katona a csatában gyáván elfut és sorsára hagyja bajtársait aztán kap a hátába egy golyót az nem hősi halott.

Ha egy katona egy reménytelen helyzetben az utolsó golyót magának tartja fent, meg szerintem igen.

Namármost egy halálos betegséggel szembenézni amikor az ember tudja, hogy 1-5% esélye van és akkor is roncs lesz, cserében ha vállalja a gyógykezelést akkor meg ugyanez a képlet de vár rá még több hónapos szenvedés is, akkor sokan elgondolkoznak.

Nagyon sok ember ilyenkor azt mondja, hogy ha ez van megírva, akkor ez van megírva. LEGYEN MEG AZ ÚR AKARATA! Reménytelen helyzetben a küzdelem felesleges teher a családjának és neki is, ezért az a VÁLASZ, hogy "akkor hagyjuk, nincs kezelés, zavarjuk le gyorsan".
Azért mondják ezt mert nem nagyon tehetnek mást, például nincs fegyverük.
Hemingway vadász volt, neki volt választása, így ő is megoldotta. Egy katonatiszt is dönthet hasonlóképpen.

Szerintem ez egy szimpla választás. A tábornok úr tanult harcászatot, stratégiát. Felmérte a helyzetet és döntött. Egy egyszerű és gyors megoldást választott.

Aki már végignézte egy halálos beteg rokona szenvedését napról napra, hónapról hónapra, az nem ítéli el.

Inkvizítor666 2019.02.13. 11:35:36

Felsővezetők akik egy telefonra kiadnak a rendszerből adatokat magánszemélyeknek... Történetesen egy ex miniszternek egy még szolgáló tábornok ilyenektől mi mást lehet várni?

nick066 2019.02.13. 11:37:19

Elgondolkodtam, hogy a rendeletben 263. § (3) szereplő 'különös mélténylást' vajon milyen esetekre gondolták alkalmazni, ha nem pont egy ilyenre.
Ez a 'méltánylás' kinek lett volna a hatásköre ? Pintérnek?

Ha igen, akkor miért nem hangzik el a neve a blogban és az eddigi 44 hozzászólás egyikében sem, ennyire nem lehettek beszariak.

2019.02.13. 11:40:16

@gigabursch: Már sem csodálkozom semmin. És az ellenkezőjén sem.

deakvar 2019.02.13. 11:59:09

Ha Afganisztáni szolgálat/misszió közben "éles" helyzetben a fegyveres (közismerten humánus)tálibok körülvennének, lehet, hogy inkább főbe lőném magam, mintsem hogy élve elfogjanak. Gondolom sokan emlékeznek a brezsnyevi hadsereg azon tagjainak sorsára, akik élve kerültek a kezükre.
Hősi halott-szolgálat teljesítés közbeni különbségről:
- szolg. telj.közbeni halál szerintem "passzív" történés, pl. autó elüti, hátulról lelövik, stb. míg a hősi halottként haláleset során az elhunyt aktív - más/mások életét védő-óvó tevékenységet is végzett, vagy önfeláldozó cselekedetet tett.
Az elhunyt tábornok emberileg és testületi tagként is elismerést és tiszteletet érdemel!!! Különösen azért, mert méltósággal távozott, mert a családtagjait, az érte aggódókat óvta meg attól a mérhetetlen fájdalomtól és szomorúságtól, ami egy elfogyó, szenvedő (talán folyamatos, megalázó ápolást igénylő)ember agonizálásának végignézése jelentett volna.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2019.02.13. 12:02:29

@nick066:

Hallani ezt-azt, de biztosat ezzel kapcsolatban senki nem tud. Aki ismeri a fegyveres testületek döntési mechanizmusait, az el bírja képzelni, hogy hogy folyik az ilyesmi egy tábornok (ráadásul az NNI igazgatója) esetében: tegyük fel, hogy megszületik egy javaslat mondjuk a KR parancsnoki szintjén (az NNI oda tartozik, ami amúgy szakmai röhej és nonszensz, de ez más kérdés). Ezt felterjesztik az országos főkapitánynak, aki meg felterjeszti az államtitkárnak, az meg a miniszternek.

Én ehhez csak annyit tudok hozzátenni, hogy Bezsenyi tábornokot nem csak a beosztotti állomány, hanem a tábornoki kar zöme is kedvelte. Innen kezdve mindenki találgathat, ha akar...

2019.02.13. 12:15:49

Gondolom, akkor egyházi temetés sem volt..

Pic 2019.02.13. 12:41:27

@deakvar: Nem is tudom mit keressük itt a logikát és a józanészt ebben a történetben, amikor ez inkább politika. Valamelyik "elvtársnak" odafent nem tetszett az elhunyt, az elhunyt hozzáállása/politikai elkötelezettsége/stb/stb és jókeresztény módjára még a sírban azért rúgott bele egyet.

Az is lehet, hogy valaki nem gondolkodott, csak hozott a szabályzat alapján egy automatikus döntést, mert faf volt, de az is, hogy ez egy "politikai" döntés volt.

Onnantól kezdve, hogy katonai ügyekbe politikát keverünk az egész el van kefélve.

Pont Afganisztán kapcsán mesélte a sztorit Francia idegenlégióban szolgáló katona, hogy jött fentről a nagytudású ember és letolta őket, hogy miért tiszteletlenek az afgánokkal. Ugyanis a katonák az út mellett integető gyerekeknek a katonai járműről mindig BAL kézzel integetnek vissza, ami halálos sértés, mert ugye a jobb kéz az evő kéz, a bal meg a szaros kéz. Tessék hát jobb kézzel integetni. Erre csak annyit mondtak a katonák válaszul, hogy a jobb kézben a fegyver van, és az a katona aki leveszi a kezét a ravaszról, hogy integessen a gyerekeknek az lehet, hogy 10 méterrel arrébb meghal, mert nem volt harcra kész.....

KGyul@ 2019.02.13. 13:27:51

Kösz', kedves Tiboru!

Ez nagyon ott van! Szerintem, sokunk helyett is írtad. Remélem, ossza a nép!

Öleléshegyek: [KGyul@]

Ppix 2019.02.13. 13:53:21

Nem ez nem köztársaság. Rip Tábornok Úr!

Untermensch4 2019.02.13. 15:04:31

@Muad\\\'Dib: Az összes keresztény szekta a 10%-os adószedésre és az ingyen munkaerőre hajt. Amíg kicsik addig szerényen és kedvesen, az erő/hatalom növekedésével egyre erőszakosabban.

Öngyilkosság kapcsán azért nekem az ókori görögökről beugrik egy fickó, ha jól emlékszem Szókratész... akit kimondottan vallásgyalázás és egyebek miatt ítéltek el halmazatilag. Emlékszik vki az azóta sem tisztelt bírái közül akárcsak egynek a nevére?

Untermensch4 2019.02.13. 15:09:00

"egyike volt azoknak a (becslésem szerint nem túl nagyszámú) felső rendőri vezetőknek"

"becsületességéhez, emberségéhez és a rendvédelem iránti elkötelezettségéhez a leghalványabb kétség sem fér"

A temetésnél a tiszteletadás látványos elmaradása a nem ilyenek dominanciáját jelezheti a rendőri vezetésben :(

68nyara 2019.02.13. 15:10:29

Tiboru, megértelek teljesen. Félretéve a jogszabály mögötti elveket, ez az eset tökéletesen kimerítette volna a méltányosság fogalmát, nem teljesen értem, hogy miért döntöttek így? Nem biztos, hogy valaha is megtudjuk.

dr. mesterséges színezék 2019.02.13. 16:44:18

@tiboru: Bocs, hogy ezt mondom, de nem kellene, hogy meglepetésként érjen. Tisztességgel meghalni ott nem hagyják az embert, ahol tisztességgel élni is társadalomellenes húzásnak számít.

krepler 2019.02.13. 17:14:29

csak egy apró megjegyzés. azóta az egyház (a katolikus, mert hogy ők vannak leginkább leszabályozva) véleménye is finomodott egy kicsit. a logika az, hogy aki öl, halálos bűnt követett el, tehát ne kapjon egyházi szertartást, aki a) öl, b) már nincs ideje megbánni. csakhogy ha valaki öngyilkos lesz, annak számtalan oka lehet - pszichés és egyéb. szóval ma már kaphat az öngyilkos is egyházi temetést - ha esetleg érdemtelenül kapta, majd lerendezi az Úristennel.

exilis 2019.02.13. 17:41:49

Fura ez a kitétel, már csak azért is, mert a hazai törvények szerint az öngyilkosság nem bűn. Nem is értem, hogy lehet beemelni úgy egy jogszabály szövegébe, mint elítélendő, bűnös dolgot. Az öngyilkosság magánügy, semmi köze hozzá a munkáltatónak, amíg a magánéletemben a törvényeket betartom, addig a munka alapján ismerjen vagy marasztaljon el, máshoz nincs köze.

room_101 2019.02.13. 17:46:58

Nagyon durva lenne-e annak, aki ezt a döntést hozta, azt kívánni, hogy ő maga is kerüljön hasonló választási helyzetbe?

Mikrobi 2019.02.13. 18:31:10

@tiboru: ez is egyházellenes volt, ráadásul még primitív is. Meg se próbálom megmagyarázni, nem vagy azon az értelmi szinten és zsigerből gyűlölöd az Egyházat. De legalább erről az oldaladról is megismertelek. A nagyképűséged, pökhendiséged eddig is ismert volt sokak előtt.

kiskutyauto 2019.02.13. 18:31:16

Hát hallod... Amikor jött ez a hír, nekem azonnal az villant be, hogy ilyen véletlen egybeesés létezhet, hogy egy héttel előtte találják meg egy sírban a XX század egyik legbrutálisabb és bonyolultabb maffia ügyének, aminek csak cseppje a tengerben a Fenyő gyilkosság, hiszen van abban minden ami szem szájnak ingere, politikai szál, olajszőkítés, korrupció, VASKOS RENDŐRSÉGI KAPCSOLATOK... Ha jól tévedek, irdatlan mennyiségű felvétel ugyebár amit Portik csinált a 90-es években, amikor Fenyő és ő is csúcson voltak, mint top maffiózók, dőlt a lé... Egészen a bukásig felvett amit csak tudott diktafonnal (ha jól értettem), minden megbeszélést, beszélgetést stb... több zsák kazetta és cd, több tízezer órányi anyag... Eleve nem furcsa, hogy Gyárfás, akit megvádoltak a felbujtással (bérgyilkossági
megrendeléssel ugyebár), hosszan barátilag időnként igen furákat társalgott Portikkal? Tasnádi is képbe jött, mert elmondta, ami vagy igaz, vagy nem, hogy őt konkrétan megbízta Gyárfás ezzel a bérgyilkossággal, az előleget oda is adta, de ő nem tette meg, hanem eltette a pénzt és kiröhögte, szóval úgymond lehúzta... ERŐS A KONTEÓSZAG NEM TIBORU...? ;)
Nos amikor ez kibukott, RÁ EGY HÉTRE ÖNGYILKOS LETT EGY RENDŐRTÁBORNOK... jött a hír... lehet csak én vagyok paranoid, de eléggé lesokkolt, mert nem tudtam és nem is tudom nem látni az összefüggést... ilyen véletlen egybeesés részemről kizárt...
Bocsánat, ha kegyeletsértő némileg, de végülis pont ez a téma itt, hogy nem adták meg neki a kellő, tábornoki végtisztességet ugyebár... tehát talán ennyit én is megengedhetek, hogy annyit jelezzek, hogy könnyen nagyon könnyen lehet hogy itt valami nagyon nagy szószba nyúlunk... EGYÁLTALÁN NEM VAGYOK BIZTOS BENNE HOGY ÖNKEZÉVEL VETETT VÉGET ÉLETÉNEK A TÁBORNOK ÚR!!!!
Bár persze lehet, de akkor az idővel akár kiderülhet hogy egyfajta beismerése annak hogy ő is benne volt... és ott lesz a tízezernyi óra felvétel közt a bizonyíték erre... de ha meg nem, és én ezt vélelmezem természetesen jóhiszeműen, hogy bizony ez kivégzés volt felső utasításra, mert túl sokat tudott és tán valamilyen legalább minimál szinten érintett is volt bizonyos necces politikai szálas korrupciós ill maffia ügyekben... Egyet tudok, elhangzott és ez tény, hogy még az Orbán érában egy kérdés, hogy hogy lehetne a rendőrségi korrupciót megszüntetni, és a válasz egy magas rangú embertől (talán Pintér volt nem tudom), ahhoz a teljes vezérkart le kell váltani az utolsó szál emberig... Szóval meglehet, hogy jobbnak látták eltenni inkább láb alól, öngyilkosságnak láttatva, nehogy dalolni kezdjen? Nem tudom ki mit tud ezekről az összefüggésekről, ha vannak, de nagy esély van arra, hogy soha nem fogja a teljes igazságot megtudni a közvélemény, mint általában a csúcs brutális lényegében már titkosszolgálatot is érintő ügyekről... Szerintem már írod is a posztot erről az ügyről a konteón Tiborukám (hiszen látom hogy kurva dühös vagy)...

Mikrobi 2019.02.13. 18:34:02

A posthoz még annyit, hogy gratulálok a tapintatlanságodhoz! Ha eddig kevesen tudták, hogy Bezsenyi tábornok öngyilkos lett, mostmár elegen tudják.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2019.02.13. 18:36:45

@Mikrobi:

Megvetem az egyházakat (az összest), mert az emberi butaságot és tudatlanságot használják ki évezredek óta. A rólam alkotott véleményed pedig leszarom.

Az egyházi témát lezártam; ha tovább okoskodsz és sértegetsz, ki foglak bannolni, aztán mehetsz észt osztani valami jezsuita oldalra :-)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2019.02.13. 18:51:11

@Mikrobi:

Okostojás, minden sajtótermék megírta három héttel ezelőtt. Ha világi dolgokat is olvasnál, tudhatnád.

turbo2 2019.02.13. 20:05:34

"a büszkeségre, a becsületre, a tartásra, a méltóságra. A rendőr, a katona számára ezek a tulajdonságok hatványozottan érvényesek. "
CIVILKÉNT szeretném ezt hinni én is...Szomorú vagyok, hogy nem ezt látom, tapasztalom..
Talán annyi haszna lehet ennek a tragédiának, hogy egy-két kolléga magába néz és itt sajnos leginkább az aranygallérosokra gondolok.. Persze HA és AMENNYIBEN egy tragédiának lehet haszna..

De talán a példamutatás mégis csak.. Ha már egy ilyen álszent és embertelen környezetben élünk... Mert egy embert a tettei és döntései szerint ítéljünk meg. És igen lehet olyan helyzet amikor ez volt az egyetlen tisztességes és bátor döntés. De ezt ne olyanok ítéljék meg akiknek sem a tisztesség sem a becsület nem feltétlenül a sajátjuk.

Syllabux 2019.02.13. 20:14:03

@tiboru: szép poszt, nagyon ott van, gratulálok. A vitát is példaértékűen vezeted.
Részvétem a családnak.

Untermensch4 2019.02.13. 21:19:07

@Mikrobi: A tapintatra hivatkozva az igazság elhallgatását v konkrét hazugságot követelni sztem ál-erkölcsösség.

látjátok feleim szümtükkel 2019.02.13. 21:25:16

Álszentek mindig voltak, vannak, lesznek. Ma egy álszent kormány, és két álszent párt uralja az országot, akik azt hírdetik, hogy az emberekért dolgoznak.

Néhai keresztanyám nagyon vallásos volt, de olyan izületi fájdalmai voltak, amin orvosok nem tudtak segíteni, ezért altató segédletével örök álomba helyzete magát.
Az egyház eltemette, igaz, hogy a temetőnek a leghátsó és legszélső részébe. De majd a temető azon része is megtelik egyszer. Azokkal az álszentekkel, akik olyan szentfazekek, amelyeknek csak a füle kormos.

Ahogy elnézem a poszthoz csatolt képet,az emberek tömegükkel a katonai tiszteletadásnál sokkal nagyobb tiszteletet mutattak, adtak. Ez a fontos.

látjátok feleim szümtükkel 2019.02.13. 21:36:52

@Mikrobi: "...gratulálok a tapintatlanságodhoz! Ha eddig kevesen tudták, hogy Bezsenyi tábornok öngyilkos lett, mostmár elegen tudják."

Mivan? Szerinted szégyelleni való, ha az ember bármilyen okból öngyilkos lesZ? Ez csak a szentfazekaknak szégyelleni való dolog. Nyilván azért, mert nem póbáltak minden segítséget megadni annak, akinek szüksége lett volna rá. Vallásos keresztanyám gondolom többször megkérdezte istenét, miért sújtja megszüntethetetlen fájdalommal, de választ tőle és hittársaitól sem kapott. Majd te megadod?

Egy öngyilkoság nem negligálja az ember cselekedeteit, és ha az tiszteletet érdemel, akkor miért ne lenne méltó az állami temetésre? Vajna nertárs megérdemelte, pedig csak haszna neki volt az államból, az nem annyira látszik hogy ő mi hasznot hajtott az államnak. Nem kormányzatnak, meg a nertagoknak, hanem a népnek. Tábornok úrról a posztoló leírta, a végtisztességet tévők tömege meg megmutatta azt, amit életével alkotott. Ha ilyen ember nem éldemli meg az állam elismerését, akkor ki érdemli?

cavalry 2019.02.14. 00:06:04

Az öngyilkosság a katonai hagyományok szerint az elkerülhetetlen, megalázó vég becsületes elkerülésének a lehetősége. Ilyen létrejövő negatív helyzetben pont az öngyilkosság elkerülése a gyávaság. Ezért van az a szó fordulat is hogy az "utolsó töltényig". A fogságba esés is hibának és gyávaságnak számít és komoly vezető ezt nem vállalta erkölcsileg (már azért is, mert addig pont ő várta el a végsőkig tartó küzdelmet). Ezért félreértés vagy tudatlanság ha valaki fegyveres testület tagjának indokolt esetben történő öngyilkosságát hibának tartja. Aki megteheti mert fegyvere van, értelemszerűen jogosan választja ezt a lehetőséget egy olyan betegség esetén, ami elkerülhetetlenül a megalázó vég felé halad, ez esetben a méltóságát megtartja a beteg és bátor. Furcsa módon ha hibázik valaki (lényeges dolgot) és főbe lőtte magát akkor a család mentesült a becsület elvesztésének árnyaitól, mert kvázi ezzel megbüntette magát a legsúlyosabb formában (néha ezt elősegítették, adtak neki egy fegyvert és ha nem lépett akkor segítették ebben).

dr. mesterséges színezék 2019.02.14. 00:35:57

@látjátok feleim szümtükkel: Úgy tűnik, ha az ember nem tudja vagy nem akarja folytatni az életét, akkor az egyetlen lehetősége az egyház rosszallásának elkerülésére, és arra, hogy a hátramaradókat na hagyja "szégyenben": ha hagyja, hogy egy vérszomjas lincselő banda ölje meg, nem menekül, nem védekezik.
Ez a Jézus-kompatibilis hozzáállás.

Hiryu2,01 2019.02.14. 00:50:13

Amiket elsőnek írni akartam, hogy
- Vajnának bezezg járt, hogy az a.....
-- illetve hogy a felelős lépjen hátra és bassza arcon magát, már megírták helyettem.
Ezért a véleményem: bármi is volt a háttérben, szakmai összetűzés, politikai megfelelési akarat, kicsinyesség, valláskárosultság, akármi, "nem engedélyzőŰ" szépen álljon oda a tükör elé reggel, nézzen bele és mosolyoigva köpje le a tükörképét.

Hiryu2,01 2019.02.14. 00:53:48

@Leadfoot: Két közeli gyermokkori ismerősöm jut eszembe, akik rákos betegségben szenvedtek rákban. A kemoterápia egy ideig segített, de jött a visszaesés, és pontosan tudták, milyenek lettek volna az utolsó hónapok, ezért kiszálltak. Soha nem jutott eszembe elítélni őket a döntésükért.

8CyB4 2019.02.14. 08:17:48

Minden tiszteletem azoknal egyenruhas szolgalatot adnak es igazad van az indokok kicsinyessegeben, de a realitas, hogy magyar rendor nem erdemel egy izes foldre kopesen tul semmit.

Proud Mary 2019.02.14. 08:17:51

@látjátok feleim szümtükkel: azt ugye tudod, h a temetéseket a temetkezési vállalkozó intézi a család együttműködésével? vagyis, nem a pap dönti el, h kit hová temessenek

látjátok feleim szümtükkel 2019.02.14. 08:33:02

@Proud Mary:

Egyházi fenntartású a temető, már miért ne a fenntartó döntene? Ne legyél már álszent te is!

látjátok feleim szümtükkel 2019.02.14. 08:34:13

@Proud Mary:

Ja, régen a temetőárokba hantolták el az öngyilkosokat. Most nem volt árok, csak a temető széle. Szerencsére már nem a régben vagyunk, bár vannak akik oda akarnak visszajutni.

9mmPara 2019.02.14. 18:27:17

@gigabursch: @Gida legelői kecskepásztor: Ez azért nem valószínű.
Annyiban jogos a gyanútok, hogy egy erő(szak)rajongó, diktatórikus hajlamú állam/kormány örül annak, ha a polgárai azt képzelik róla, hogy csak úgy ukmukfukk, következmények nélkül meg tud gyilkoltatni bárkit, mert a rettegő állampolgár jó alattvaló. Még azt is el tudom képzelni, hogy a jelen állam/kormány több tagja álmodozik erről, de ez a tényleges megvalósítástól még nagyon messze van.

A testületbeli öngyilkosságok tényleg öngyilkosságok és magánéleti problémák okozzák. Lehet, hogy akad kivétel, de az tényleg kivételes.

Joe1954 2019.02.14. 20:35:45

Teljes mértékben egyetértek. Tiszteltük, szerettük, kevés már az ilyen tipusú rendőri -katonai - vezető.

Neoprimitív 2019.02.15. 09:28:57

@Muad\\\'Dib: "Anglia a suicide act-ot 1961-ben törölte a törvényei közül, pedig akkor már aligha nevezhető az ország vallási irányításúnak."

Az angol államfő (II. Erzsébet) egyben az anglikán egyház feje is. A saját húgának a második házasságát 1955-ben azért nem engedélyezte, mert a férjjelölt előző (törvényesen elvált) felesége még élt és ezt tiltja az egyház. De bizony, a hatvanas évek elején az egyháznak a mindennapi életre és az erre vonatkozó szabályokra még hatalmas befolyása volt, "rendes ember" csak hívő lehetett.

Plieur 2019.02.15. 21:47:59

@tiboru: Vegyél egy szép nagy lélegzetet ( mielőtt bannolnál) és aztán gondolkodj el még egyszer ezen a katonai tiszteletadás dolgon.
Változtatott volna valamit/valamin?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2019.02.16. 08:21:19

@Plieur:

Tudod, az egyenruhás/fegyveres testületek mindig is sokat adtak a szimbólumokra, külsőségekre, alaki/formai kérdésekre és témákra, a tanintézeteiktől kezdve a temetésekig. Az, hogy megtagadják valakitől, aki 30+ év szolgálat után aktív állományúként hal meg, az ennek a hagyományrendszernek a roppant látványos szembeköpése.

Persze nem változtatott volna érdemben semmin. Csak úgy érezhettük volna, hogy a döntéshozók fejet hajtanak az urna előtt. Így úgy éreztük, hogy megtagadták. Illetve hogy mindannyiunkat megtagadtak. Csak mert megtehetik.

Plieur 2019.02.16. 09:37:01

@tiboru: Alaki formaságokról , szimbólumokról st-stb azt hiszem már hallottam:), sőt arról is van némi tapasztalatom is hogy milyen a hazai bürokrácia -nincs változás,ezt az előző kormány után nosztalgiázóknak.
No fussunk egy rövid kőrt. A pletykahíradó egy dolog,a górénak a vv -ban ( nem abban, ebben) van egy neve és rfk., van valahol egy döntési mechanizmus. A pletyón túl kellett legyen valahol:
- egy kérelem a családtól - mert így elolvasva a rendeleteket azokat valami smucig találta ki hogy lespórolja a díszegység költségeit, a rendszer valahogy megmaradt a K.u.K szellemnél, lásd rokonod akkori esetét.
- ha volt akkor azt valaki el kellett bírálja, kellett legyen egy válasz, pontosan lekövethető hogy ki- mikor- mit döntött.
Egyház: temetési szertartás eldöntése az elhunyt ( végrendelkezés) vagy a hozzátartozók ügye, a hsz-ekben már említve volt, ezen köröket futni felesleges önsanyargatás.
Vissza a lényeghez. A barátod a katonahalált választotta,az mondd el legtöbbet róla így utólag hogy mennyien voltatok ott búcsúztatni. Ha meg valaki "lespórolta" a katonai tiszteletadást- az saját bizonyítványát állította ki. Nem "döntéshozók", mert az már olyan konteós megközelítés és lehetőség egy csoport mögé elbújásnak- hanem pontosan egy személy. Ezután mortii cu mortii, vii cu vii, miként lehetne megváltoztatni ezt a rendelet halmazt egy értelmes dologra?

Minorkavidor 2019.02.17. 17:43:15

@Muad\\\'Dib:

A rómaiaknál már nem volt bűn, sőt ha a politikai elítélt nagyember öngyilkosságot követett el, vagyonát nem kobozták el, családjáé maradhatott.
Amúgy meg annak a 1500 éves zsinati rendelkezésről én írtam egy másik, hasonló témájú cikkhez írt kommentemben. Forrást is megadtam.

ZorPrime 2019.02.18. 11:09:27

@tiboru: nekem valahogy az jutott eszembe, hogy Redl ezredesnek (aki bizony áruló volt) meghagyták az öngyilkosság lehetőségét, és emellett eredendően megadták volna a katonai tiszteletadással való temetkezés lehetőségét, de a kémkedési balhét nem tudták eltussolni, így maradt a rendes temetés. Ehhez képest a kis hazánkban irányadó szabályzás (és a mellékelt ábra szerinti gyakorlat) szánalmas. Ha rajtam múlna, meghagynám azt a katonai tiszteletadást kizáró okot, mely szerint ha a halál az illető "önhibájából eredő ittas vagy bódult állapotának következménye", ugyanakkor az öngyilkosságnál differenciálnék. Pl. ha valaki kártyaadósság okán lövi magát fejbe, ott eleve olyan magatartást tanúsított a kifogásolható életmódjával, melynél érthető a katonai tiszteletadás megvonása. No de egy embernél, aki a diagnosztizált betegsége progressziójával együtt járó kínoktól és leépüléstől akarta megkímélni magát és családját - nos, ilyen esetben piszkos dolog kizárni az érintettet. Ha végigszenvedte volna a kórt és roncsként hal meg, akkor jár a csinnadratta? Szemét döntést hoztak odafent.

Kvantumszinkron 2019.02.18. 23:43:29

@tiboru:
Tiborunak szerintem is igaza van az alapkérdésben. A trágársága csak viszont csökkenti az igazságát.Az ilyen trágár és erőszakos fogalmazás mások előtt azt mutatja, hogy az illető ön - és közveszélyes.Magamban én is szoktam így reagálni, de ez akkor is más előtt a másik ember megalázása.A magyar férfiak nagy része nyugdíj előtt hal meg, a bajoknak egyik jelzője az állandó káromkodás.
Rendes köztársaságban nem illik az ellentétes véleményt kibannolni, elküldeni melegebb éghajlatra a más véleményen levőt és trágárkodni sem.
Ja és nem valaki személyiségét és életét támadom, hanem egy konkrét cselekedetéről fejtem ki a véleményemet.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2019.02.19. 09:30:50

@Kvantumszinkron:

Te itt kurvára új lehetsz, ezért segítek értelmezni a posztot:

1.) Én esetenként bizony használok trágár szavakat mások előtt is. És azt az álláspontot képviselem, hogy az ember ne játssza meg magát írásban sem: ha a trágárságnak helye van, akkor bassza meg, írja is le.

2.) Ha szerinted egy kurvaanyázás azt jelenti, hogy az illető ön- és közveszélyes, akkor nálad vannak értelmezési problémák.

3.) Ha a kurvaanyázással a posztban említett döntéshozót megaláztam, kibaszottul elégedett vagyok magammal. De azt hiszem, őt csak egy szívlapáttal lehetne megalázni, amit az arcába lendítünk.

4.) A magyar férfiak nyugdíj előtti elhalálozásához a káromkodásnak elég kevés köze lehet. Ha érdekel a téma, az alkohol, a dohányzás, a stressz és a mozgásszegény életmód körül érdemes kutakodnod.

5.) Ellentétes véleményt bloggeri pályafutásom alatt soha nem bannoltam ki csak azért, mert ellentétes az enyémmel. Olyat viszont elég sokat, amelyik személyeskedik, cél nélkül durvul, szpemmel, erőszakoskodik, vagy egyszerűen csak mert faszfej produkálja. És még mielőtt megkérdeznéd: igen, az általam (is) adminisztrált blogokon, pláne az én posztjaimnál én döntöm el, ki a faszfej.

6.) Zárásként: a való, működő világról alkotott képed szemmel láthatóan nagyon nem egyezik az enyémmel, de nincs ezzel semmi probléma. Amíg nem leszel agresszív faszfej, nyugodtan kommentelhetsz. Itt a Lemilblogon szeretjük a sokszínűséget és tiszteletben tartjuk mindenki véleményét, amíg azt civilizáltan fejtik ki.

További minden jót.

Kvantumszinkron 2019.02.19. 13:57:03

@tiboru:

Szia!
Először is minden jót kívánok én is!

1.) Nekem és szerintem sokaknak hideg futkos a hátamon az állandó káromkodáskor. A káromkodás a hatalom fitogtatása és általában a gyengébbek előtt teszik, vagy küzdenek a hatalomért és a hierarchiában elfoglalt helyért. Ez a férfiaknál alaphelyzet, hogy a hierarchiában ki hol foglal helyet.
2) A rendszeres káromkodás egy jelzés, hogy az illető rosszul érzi magát és ezt így kiáltja világgá. Az emberekre jellemző, hogy ha rosszul érzik magukat , akkor tesznek róla, hogy más is rosszul érezze magát. Ha valakivel rosszul bántak, akkor feljogosítva érzi magát, hogy ő is rosszul bánjon másokkal.A katonaságbeli oktalan szívatás ennek iskolapéldája.
3.)Minden demokratikus lehetőség kimerült az ügyben, itt csak "szívlapáttal" lehet igazságot tenni vagy bosszút állni?
4.) Megismétlem: a bajok egyik jelzője az állandó káromkodás.Ez azzal párosul, hogy azonnal felszívjuk magunkat és zsigeri reakciókat produkálunk. Én is rendszeresen.
5.) "Én döntöm el:" Aki a döntést hozta ebben az esetben , szerintem lehet, hogy ugyanígy káromkodott egy sort, majd azt mondta: " Én döntöm el, milyen temetést kap." Nem biztos , hogy így volt, de nem csodálkoznék.
6.) Nagyon tetszett a blogjaid nagy része, azért bátorkodtam beleokoskodni. Butább embernél nem dumáltam volna bele.

Leegyszerűsítve sok magyar férfi veszekszik, mérgelődik, káromkodik és időnek előtte meghal. Nem lenne valami összefüggés ezek közt?

Köszönöm a megfogalmazásaid higgadt részeit.További jó posztokat kívánok!

Untermensch4 2019.02.19. 20:55:55

@Kvantumszinkron: 1) A káromkodással levezetett stressz nem gyülemlik és így nem hamarabb hanem később hal meg az ember. Mások nyelvhasználatába passzív-agresszívan beleszólva hatalmat gyakorolni micsoda?
2) Aki volt katona annak megtiltanád a káromkodást amikor az oktalan szívatásról mesélnek???
3) A lincselés abszolút demokratikus, a többség véleménye érvényesül.
4) Nem lehet hogy a bajod forrása a te életedben gyűlő stressz amit nem bírsz káromkodással levezetni és ezért irigyled azokat akik meg igen?
5) A blog "magánterület", a hadsereg/rendőrség meg nem a vezetőség feudális birtoka (még ha látszatra úgy is igyekeznek működtetni...)

Leegyszerűsítve a templomok számának növekedése is a bűnözés fokozódásával van összefüggésben. :)

Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi 2019.02.20. 07:32:25

@Kvantumszinkron: @Untermensch4: Ami a sajátos összefüggéseket illeti, van egy kedves oldal a neten, ahol gyűjtik (illetve csinálják) a legszebb konteókat megszégyenítően nyomi korrelációkat:
www.tylervigen.com/spurious-correlations

Az én kedvencem a Maine állambéli válások és a margarinfogyasztás közötti összefüggés.

A káromkodásról: az egy dolog, hogy durvul a közbeszédünk, egyenes következményeként a társadalomban növekedő stressznek (és ennek egyéb interakciókban is nyoma van). De úgy vettem észre magamon, hogy az igénytelenül megfogalmazott, elkoptatott szavakat használó káromkodás, amelyik nem lép ki a kurva-bazmeg-rohadt-szar négyszögből, már nem működik stressz-szelepként.

Untermensch4 2019.02.20. 17:05:04

@Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi: Egy kis áteresztőképességű szelep is elég lehet hogy a túlnyomás ne érjen el olyan mértéket ami a tartálynál anyagfáradás okán idő előtti elhalálozáshoz vezet.

Arról hogy régebben mennyit is káromkodtak az emberek nem annyira tudhatunk mert az akkori kommunikációnak sokkal kisebb hányada került írásban rögzítésre.

Pandit 2019.04.09. 14:59:13

elöljáróban megjegyzem, hogy én sem az itt kommentelőket, sem az elhunytat nem ismerem/ismertem. A fegyveres testületekhez sincs semmi közöm. A blog szakmaiságát viszont nagyon szeretem és tisztelem.

Az idézett jogszabály szerintem is rossz így.
A döntéshozó meg a lehető leghülyébben állt hozzá a dologhoz. Vagy eleve rossz szándékú volt ami meg végtelenül kicsinyes dolog és ráadásul a saját maga minősíti a saját szervezetét vele, így még öngól is.
A fegyveres testületeknél való szolgálatot a társadalom már régóta (talán mindig is) hivatásnak(!) tekintette és nyilvánvaló, hogy a tiszteletadás megadásának/vagy meg nem adásának eldöntése esetén egyedül a szolgálat során szerzett érdemeket kell tekinteni valamint a hivatáshoz méltó vagy méltatlan viselkedést kell mérlegelni.
Tökre nyilvánvaló, hogy ez utóbbi tekintetében az öngyilkosság megítélése nem lehet(!) automatikus így jogszabályban sem kellene rögzíteni. Szerintem.

A temetésen részvevők nagy száma és tiszteletadása pedig nagyon sokat elmond az elhunytról. Nyugodjon békében!
süti beállítások módosítása