Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) USA (7) usa (54) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

Vendégoldal - proletair: A USAF Pararescue

2010.02.15. 07:30 proletair

Blogunk szenvedélyes olvasói már tudják, hogy egy átlagos különleges (ugye, milyen hülyén hangzik ez a jelzős szerkezet?) általában arra szokott felesküdni, hogy tudása legjavát nyújtva minél több embertársát teszi ilyen-olyan módszerekkel és eszközökkel harcképtelenné. És ez nem azért van így, mert az illető gonosz lenne, hanem mert ez a szakmája: meghatározás szerint a különlegeseknek ilyen a munkaköri leírása.

A kivétel, amely próbára teszi a fenti szabályt, a Nagy Vízen túlról érkezik (akárcsak a rágógumi és Chuck Norris), s egyúttal proletair kolléga szerzői belépője is itt, a lemilblogon.

Ezen a blogon már számtalan náció különleges alakulatát említettük, van viszont egy csapat, melynek tagjai képzett ejtőernyősök, kiváló búvárok, prímán kezelik a
kezükbe kerülő fegyvereket, állóképességük egy triatlonistáéhoz hasonlítható, ráadásként magasan képzett egészségügyi szakemberek is egyben. Ez a csapat a USAF Pararescue, vagyis Amerikai Légierő Ejtőernyős Mentőalakulata. Lássuk hát, kik is ezek az elit szanitécek, akiket a katonai szleng PJ néven emleget. (Aki megfejti a rövidítést, annak vendége lehetek egy sörre a következő lemil-bulin).

Már 1922-ben megjósolta egy amerikai repülőorvos (név szerint Albert Truby ezredes), hogy a kényszerleszállt repülők személyzetének és utasainak mentésére a jövőben a segítség a levegőből fog érkezni, képzett ejtőernyős egészségügyi személyzet ledobásával. Ennek ellenére még két évtizednek el kellett eltelnie, hogy a technológia olyan szintre fejlődjön, hogy az elméletet a gyakorlatban is ki lehessen próbálni. Még akkor is, ha már 1940-ben két ejtőernyős
tűzoltó (Smokejumper) már bemutatta, hogy nagy pontossággal lehet célba érni irányítható ernyőkkel. (Mondjuk a pontos földet érés náluk szó szerint élet-halál kérdése). A hadsereg ekkor még nem ismerte fel az irányítható ejtőernyőkben rejlő lehetőségeket. 

A második világháborúban az ellenség vonalai mögött lelőtt (vagy kényszerleszállt) repülők személyzetére
jó esetben a fogság várt. Rosszabb esetben a halál, ha sérülten értek földet és nem kaptak hamarjában szakszerű orvosi ellátást. Szakszerű ellátásra pedig egy isten háta mögötti helyen nem sok esélyük volt. A csendes-óceáni hadszíntéren egy dzsungelbe leszállás szinte tuti halállal volt egyenlő, mert vagy a japánok vadászták le a szerencsétlenül járt pilótát, vagy a dzsungel győzött. Az sem számíthatott sok jóra, aki vízre szállt; itt a japánok helyett sokszor a cápák intézték el az embereket.

Tehát igény lett volna a mentésre, csak emberből és képzett személyzetből volt kevés. Egy bizonyos Wop May nevű kanadai pilóta már 1942-ben keresett önkénteseket, hogy beindíthasson egy kutató-mentő szolgálatot. 12 emberrel fogott bele a feladatba. Lényegében semmilyen felszereléssel nem rendelkeztek. Az ejtőernyős ugrások előtt a szélnyírás irányát egy, a gépből kihajított áruházi katalógussal ellenőrizték, aztán kiugrottak, és bíztak abban, hogy az ernyőjük majd csak nyílik. May rájött az irányítható ernyők jelentőségére, és 1943-ban két emberét a Smokejumperek központjába küldte, akik hat hét kiképzés és jópár ugrás után oktatóként tértek vissza. Ami a legfontosabb: hoztak magukkal kölcsönbe kapott irányítható ernyőket.

May kitartása meghozta gyümölcsét: hivatalosan is megkezdődhetett az ejtőernyős mentők kiképzése, May pedig megkapta az „Elnöki szabadság-érdemérem a bronz pálmaágakkal” nevű plecsnit.

1943 augusztusában Burma fölött egy C-46 Commando teherszállítót találat ér,
és a húsz fős „rakomány” a pilótákkal kiugrik a gépből. Ekkor debütál az első Pararescue csapat, John L. Porter százados – civilben műrepülő pilóta – vezetésével. Az általa vezetett C-47 Skytrain gépből Don Flickinger alezredes orvos (itt jobbra lent), és két képzett szanitéc, Harold Passey őrmester és William MacKenzie tizedes ugranak ki, és látják el a sérülteket. Nem hivatalosan ez a Pararescue szülinapja. A húsz megmentett közt volt egy CBS riporter is, így elég nagy nyilvánosságot kapott az akció, és minden bizonnyal ez is segítette Flickinger ales előmenetelét, mert tábornokként ment nyugdíjba. Porter százados viszont pár hónap múlva harcban elesik, mikor B-25-ös bombázóját lelövik.

A háború után lassan bár, de elkezdik fejleszteni a Pararescue-képzést. 1947-ben a floridai McDill légibázison megalakul az ejtőernyős mentő- és túlélő  kiképző központ. Az oktatók zöme háborús veterán, tapasztalt tiszt vagy sorkatona, akiket a katonai szolgálat mindenféle területéről toboroztak.

1947 december 21-én egy B-29 Superfortress (amit a cseppet sem babonás legénysége Clobbered Turkey névre keresztelt, ami nagyjából annyit tesz: Szarrá vert pulyka) Alaszkában hegynek ütközik. A 27. Egészségügyi
Hadtest három önkéntese (dr. Albert C. Kinney hadnagy, Santhell O. London törzsőrmester és Leon J. Casey) vállalja, hogy a roncs közelében, ejtőernyővel kiugorva ellátják a túlélők sérüléseit. Egyikük sincs ejtőernyős mentésre kiképezve. A rettentő hideg, a rossz látási viszonyok és az erős szél, valamint az önkéntesek képzetlensége tragédiába torkollik: a szél elsodorja őket, és mindhárman meghalnak. Casey testét 11 km-re a géptől találják meg, a Clobbered Turkey legénységének két tagja is meghal. Kinney teste csak júniusban kerül elő.

Ez az eset már a legszkeptikusabb döntéshozókat is meggyőzi a Pararescue kiképzés fontosságáról. 1949-ben az alabamai  Gunter légibázison megindul a légimentő-specialista tanfolyam, ahol olyan orvos tisztek a kiképzők (tanárok), akiknek már volt tapasztalata ejtőernyős mentés terén.

A koreai háborúban a helikopterek megjelenésével a légimentés új lehetőségeket kap. A lelőtt harci gépek személyzetét (vagy a körülzárt csapatok egészségügyi ellátását) egyre gyakrabban látják el helikopterekről, viszont az ejtőernyős mentés emiatt (is) háttérbe szorul. A háború végéig a PJ-k közel ezer embert mentettek ki az ellenséges vonalak mögül.

A vietnámi háborúban a PJ-k jelentősége tovább fokozódik. Most már nem csak a lelőtt repülők személyzetét kell menteniük, hanem sokszor a különböző fegyvernemek különleges alakulatainak katonáit is. A mentések sok esetben ellenséges tűzben folytak. Sokatmondó adat, hogy a háború majd tíz éve alatt a légierő 19 tagja kapta meg a Légierő Keresztje kitüntetést, és ebből 10 katona volt a Pararescue tagja.

A kiképzés

Aki PJ akar lenni, annak bizony fel kell kötni a kincstári alsót, mert egy kiképzés (amit a katonák csak Superman-képzőnek neveznek) közel két évig tart. És mint alább olvasható, a katonák nem nagyon unatkoznak ez idő alatt. Ezt bizonyítja az a tény, hogy az amerikai fegyveres erőknél ennél a kiképzésnél a legnagyobb a kihullási arány: 60-90 %. Tényleg csak nagyon tömören a kiképzés menetéről:

Az első 9 hét Texasban a Lackland légibázison folyik; itt igazából a szokásos sanyargatásokat kell átélnie a leendő PJ-nek.
Rengeteget futkorásznak felszerelésben és anélkül, lőnek mindenféle fegyverrel, ismerkednek az egészségügyi alapokkal, és esténként a Pararescue történetét magolják. Szóval semmi igazán izgalmas.

Aki itt még talpon marad, az megy 3 hétre Fort Benningbe ejtőernyős alapképzésre. Első  héten elmélet
és földi kiképzés, második héten jön a „toronyból ugrás”, előre kinyitott ernyővel, a harmadik héten pedig a bátorság első próbája: igazi ejtőernyős ugrás.

A következő 5 és fél hétben a felhőszagú, megemelkedett önbizalmú PJ-jelöltek a floridai Panama City-be kerülnek, a  Haditengerészet Harcibúvár Iskolájába. A kiképzés itt már elég erős: a rengeteg medencés erőnléti kiképzésen túl megismerkednek a búvárkodás számtalan szabályával, fajtájával, éjjel és nappal, hagyományos és zárt rendszerű búvárfelszerelésekkel.
Egy teljes napig pedig azt gyakorolják, hogy hogyan szabaduljanak ki egy vízbe zuhant repülő belsejéből… természetesen szimulált körülmények között.

A következő 2 és fél hét a Washington állambéli Fairchild légibázison telik, a Légierő Túlélő Iskolájában. Itt megtanulnak minimális felszereléssel eléldegélni a vadonban, és elsajátítják, hogy mi az ehető, és mi az, ami kevésbé, valamint  azt, hogy milyen jelentősége van a fatörzsek egy bizonyos oldalán növő mohának.

Ezt követően a PJ-növendékek 5 hétre Fort Braggbe költöznek, ahol is a szabadeséses ejtőernyőzést tanulják meg. Megtanulnak stabilan, formációban, egymásba kapaszkodva zuhanni, és persze a paplanernyőkkel való manőverezést is gyakorolják. Ám a csúcs a nagy magasságú, teljes felszereléssel végrehajtott oxigénmaszkos ugrás, alacsony magasságon történő ernyőnyitással (HALO, vagyis High Altitude – Low Opening).

A következő állomás a Kirtland légibázis Új-Mexikóban. Ezen a helyen 22 hétig elmélyülnek az orvostudomány alapjaiban.
Megtanulják a sebesültmentés legfontosabb eljárásait, miközben elsajátítják a sürgősségi sebesültellátás alapjait. Ennek a kurzusnak az elvégzésével megkapják a civil mentő szakápolói oklevelet is.

És akkor már csak egy röpke 24 hét van hátra a kiképzésből. A helyszín most nem változik. Ebben a 24 hétben a PJ-fiókák kitanulják a harci mentés, kiemelés minden
változatát, és felkészülnek arra, hogy a világ bármely pontján készek legyenek a feladat ellátására. Itt még hegyet is másznak, harcászkodnak, és a legkülönfélébb módon gyakorolják a repülőből/helikopterből való kiszállást/kiugrást, a sebesültek repülőbe/helikopterbe rakását.

Aki ezt a kurzust is végigviszi, abból igazi PJ válik, aki joggal és büszkén hordhatja a különlegesek megkülönböztető jelképét, a bordó barettet.

Érdekesség, hogy a NASA is igénybe vette a PJ-k tudását, amikor az űrhajósaikat kellett a tengerből kihalászni. Valamint külön érdekes, hogy sok PJ egy zöld lábnyomot tetováltat magára. Ez a hagyomány a vietnámi háborúból ered, ahol is a Pararescue bevetések legtöbbjét a H-3 Sea King helikopterekkel teljesítették, és ezeket a sötétzöld gépeket hívták Jolly Green Giant-nek, vagyis Kedves Zöld Óriásnak.

Talán a USAF Pararescue szolgálata az egyetlen olyan különleges alakulat a világon, amelyik feladata nem elsősorban a harc, hanem az életmentés. Rövid és tömör esküjük is erről tanúskodik, s innen ered a Pararescue jelmondata is (That Others May Live, vagyis: Hogy mások élhessenek):

Ejtőernyős mentőként kötelességem életet menteni és segíteni a sérülteknek. Minden időben készen állok arra, hogy a kijelölt kötelességeimet gyorsan és hatékonyan teljesítsem. Kötelességeimet személyes vágyaim és jólétem elé helyezem. Ezt azért teszem, hogy mások élhessenek.

112 komment

Címkék: usa amerikai különlegesek ejtőernyős vendégposzt

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zzoorroo 2010.02.15. 09:36:02

@radiris: Az előfordul, hogy valaki (ráadásul egy nő) nem tudja, mit jelent, hogy különleges alakulat. De akkor miért kommentel egy katonai blogba?

A PJ olyan lehet, mint a GI Joe. Para(rescue) Joe?

RagnarHUN 2010.02.15. 09:36:54

PJ = Pararescue Jumper

M65od 2010.02.15. 09:38:21

Köszönjük a munkálatokat a cikkírónak! PJ=pararescue jumper...?

CyberPunK 2010.02.15. 09:38:46

Azért rendesen öntökönszúrások ezek az írások srácok! Még pár ilyen, és a törzasgárda csak legyint, hogy ez csak a szokásos profi munka, eddig nem is hallott csapatról, már uncsi. :)

Szóval szép munka, grat.

Amúgy azon gondolkodtam, hogy milyen poén lehet elbukni az utolsó előtti próbatételen, az orvosi kiképzésen.

Őrmester: Sorry kadét, hiába tud túlélni, faszányosan lőni, úszni, repülőből kiugrani, HALO nyitási magasságot nem elbaszni, az artériáról azt se tudja, hogy az valami, vagy megy valahová. Elbukott, mi legyen magával?
Kadét: WTF, sir?
Őrmester: Na jó, a többi eredménye miatt valami Rambo alakultba még be tudjuk csempészni. :D

CyberPunK 2010.02.15. 09:43:32

törzasgárda-törzsgárda

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.02.15. 09:44:52

@Old Man: @Titus Pullo Urbino: @RagnarHUN: @M65od:
A megfejtés helyes, Nektek lehetek vendége egy-egy sörre:)
És köszönöm az elismerő szavakat.
@vicsigabi: Természetesen számtalan életmentő alakulat van a világon, de ilyen képzést nem sokan kapnak. Sokan a SAR (Search and Rescue) és a CSAR (Combat Search and Rescue) csapatokkal keverik a Pararescue-t.
Amúgy ha jól emlékszem a Sólyom végveszélyben c. filmebn is felbukkan egy PJ csapat, amikor az egyik lelőtt UH-60 személyzetét próbálják menteni.

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.02.15. 09:46:17

@tiboru:
Kösz a kiállást, csak most kerültem géphez, és csak innen tudom, hogy Index címlapos lett a poszt.

arg258 2010.02.15. 09:55:52

Helló mindenkinek. Nagyon tetszett,ismét jó iromány,gratula!! Köszke! Ilyen alakulatnak is kell lennie.

Rejtélyes 2010.02.15. 10:15:11

Origin of term "Pararescue Jumper"

The term "Pararescue Jumper" is a retronym of the initials 'PJ' that were used on an Air Force Form 5 (Aircrew Flight Log) to identify anyone who is onboard in order to jump from the aircraft. Pararescuemen originally had no 'in flight' duties and were listed only as 'PJ' on the Form 5. The pararescue position eventually grew to include duties as an aerial gunner and scanner on rotary wing aircraft, a duty now performed by aerial gunners. Currently, aircrew qualified Pararescuemen will be recorded using aircrew position identifier 'J' ('Pararescue Member') on the AFTO form 781.[14]

Wikipedia :D

en.wikipedia.org/wiki/United_States_Air_Force_Pararescue

taser 2010.02.15. 10:21:28

Anno beszélgettünk egy ilyen csoporttal.
A sokadik paalinka Budweiser kombó után mesélték, hogy a vizsgafeladat abból állt, hogy kaptak egy sebesült disznót (Igazit, félig meddig élőt... hogy a sérüléseit hogyan szerzi arra nem térnék ki mert hátha az állatvédők is olvassák)
A lényeg, hogy áll a dolgozó a starthelyen megtörténik az ekSÜN és neki rohanvást kell a disznóhoz érnie, és életben kell tartani amíg a gyakorlat vezető azt nem mondja, hogy elég.
Csak a nála lévő felszerelést és eszközöket használhatja. Ha a disznó idő előtt elhalálozik akkor bukta a vizsgát, ( de kap még egy esélyt)

Dagna 2010.02.15. 10:21:54

kis kiigazitás a Jolly Green Giant nem az SH-3 Sea King hanem a CH-53 sea stallion HH-53-as változata

Baribál 2010.02.15. 10:23:16

Ez jólesett így délelőttre. Grat proletair!

@tistedur: Tényleg jóféle reklám. El is gondolkodtam, hogy lehet hozzájuk bezupálni:)

Dagna 2010.02.15. 10:23:33

hmm elbasztam az SH3-nak is jolly green giantnak hivtak a CSAR változatát

mea culpa

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.02.15. 10:49:15

@Dagna: A jolly green giant eredetileg amúgy zöldborsó és egyéb zöldségkonzerv márka

Skunkworks 2010.02.15. 10:53:41

Némmá'! Tényleg írtatok róluk. Nem is gondoltam, hogy ilyen gyorsan. Gratula egyébént. Olvastam régebben a csapatról, asszem az Aranysasban, de ott nem így fogalmaztak és mint tudjuk ez a stílus élinkéti a testet és a szellemet! :-)

GrG 2010.02.15. 10:54:45

Sziasztok

A talán egyetlent talán megvétóznám. Legalábbis szerintem a 669-es egység tagjai erősen hangot adnának nem tetszésüknek - és én nem vesznék össze velük. (en.wikipedia.org/wiki/Unit_669)
G

Kullancs1983 2010.02.15. 10:55:20

Mokas... Gondolom leszereles utan meg eleg konnyen el tudnak helyezkedni mint mentok valami zurosebb kornyeken. Csak az adrenalinszint fenntartasa erdekeben persze... Es tudom hogy telhetetlen vagyok es szemtelen is, de valami CSAR-bagazs nem lesz esetleg? ;)

Ui.: Eletemben eloszor lattam (meg kepen is) ilyen gyakorlo ugrotornyot. Mar a latvanyara is egybol beszukult az anuszrozsam, mocskosul teriszonyos vagyok...

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.02.15. 10:57:36

@Dagna:
A HH-53 nem a Super Jolly Green Giant néven repült?
Csak mert én is csodálkoztam a Sea Kingen.

Skunkworks 2010.02.15. 11:02:21

ja, az élénkíti...

Hullafotós 2010.02.15. 11:23:19

@proletair: Ha a legközelebbi bulin úgy hozná a balszerencse, h ismét szembe kerülünk egymással (asztalon át), és feledékenységemben kihagynálak egy-két kötelező körből, bátran ordítsd a fülebe, h "PJ-PJ", "szerzői Pálinka Jár nekem" - ugyanis fentebb megszolgáltad.

köszönjük,
hullakatt

PS: Titus! Már hiányoztál, a frászba kódorogtál. Míg nem voltál szidtuk kicsit Damjanich anyját...:-PPP

theo 2010.02.15. 11:26:39

Ezeket a fiukat (és lányokat?) azonnal telepítik ki a helyszínre, ha az amerikai hadsereg konfliktusba keveredik, vagy ha kellenek akkor mindig az otthon bázisukról viszik ki őket?

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.02.15. 11:39:18

@theo:
Tudtommal hadműveleti területen mindig akad egy-két ilyen alakulat. Lányokról viszont nem tudok...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.02.15. 12:25:09

@proletair:

A mundér becsülete ugye :-)

Amúgy szívesen!

hazitroll 2010.02.15. 12:39:49

Piszok jó írás, köszi! Fene se gondolná, hogy mik (kik) vannak. Az engem is érdekelne, hogy aki mondjuk az orvosi részen elbukik, az akkor alapértelmezetten mondjuk valami másik elitalakulat tagja lesz-e, vagy bármi egyebet kap-e érdemei elismeréseként.

taser 2010.02.15. 13:24:49

@hazitroll:
Általában visszamegy ahhoz az alakulathoz ahonnan jelentkezett. Vagy kérheti magát máshová is ahová a felvételhez már az is elég ha elmondja, hogy a PJ képzés X.dik hetében estem ki :)

Dagna 2010.02.15. 13:55:16

@proletair: ebben nem vagyok biztos de ha jól tudom akkor kpták meg a supert a nevükbe(Super Sea Stallion) amikor megkapták a tovább fejlesztést (3. hajtómű, a vezérsík megdöntése, modernizált elektronika)

Bár a tévedés jogát továbbra is fenntartom. :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.02.15. 14:05:50

És amúgy ez a kis rajzos betét is nagyon ott van :-)

Dagna 2010.02.15. 14:08:51

@tiboru: Tiboru mikor kapunk végre valami kis szösszenetet a magyar különlegesekről?

Asidotus 2010.02.15. 15:19:25

Azért nem kevés bátorságot adhat a katonának, ha tudja, hogy sebesülés esetén akár ilyen profin kiképzett (és gondolom, nagyon hatékony) mentőalakulat kihozza őt a legnagyobb gebaszból is.
Engem a Cyberpunk 2020 Trauma Team-jére emlékeztet, meg a Shadowrun DocWagonjára.

Titus Pullo Urbino 2010.02.15. 15:31:30

@Hullafotós: téli álmot aludtam, de már ébredezem

Titus Pullo Urbino 2010.02.15. 15:35:08

OFF

@taser: mi is ilyesmit csináltunk múlt szombaton, csak pont ellenkező irányban, addig szurkáltuk az élettől duzzadó disznót, amíg teljesen kimúlt, de hogy szörnyű végzetének legyen értelme, gyorsan átalakítottuk fogyasztható formába, hurka, kolbász, szalonna, etc. alakjába.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.02.15. 15:57:28

@Dagna:

Hát ezt a kérdést gyakran megkapjuk... Volt eddig vagy három, önként jelentkező is, aki felvállalta, hogy majd ő... aztán azóta is várom a posztokat.

Szóval (röviden és férfiasan) nem tudom. Egyszer majdcsak :-)

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.02.15. 16:06:00

@Dagna:
@tiboru:
Az az igazság, hogy a Leshotoi ejtőernyősökről könnyebb posztot írni, mint a magyar különlegesekről. Annyiszor változott a helyzetük a hadseregen belül, és annyira nincs dokumentálva, hogy nem lenne könnyű helyzetben az, aki ezt megpróbálná megírni.

Unio 2010.02.15. 16:31:48

Hihetetlen nagy post számomra,köszönöm proletair;)
Ez az alakulat a krémek krémje,jó lehet,hogy van hozzájuk hasonló alakulat,de ennek az írásnak köszönhetően nagyon megkedveltem őket:).
A végén a jelmondatuknál egyenesen meghatódtam.
"Ezt azért teszem, hogy mások élhessenek"
Köszönöm proletair!;)

A linkelt videók is fergetegesek,főleg a toborzó.

paranoid T.R. marcipan 2010.02.15. 16:35:27

jó poszt, proeltair írhat gyakrabban is nyugodtan:)

az torony egy vidámparki játékra emlékeztet, a látványától is fordul kettőt a gyomrom. bár az etjőernyőzést ki kell próbálnom. ha nam kapok hirtelen szívleállást, utólag talán még viccesnek is találnám:)

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.02.15. 16:53:56

@Unio: Köszi:)
@paranoid T.R. marcipan: Kösz a biztatást, tervbe van véve még pár poszt, remélhetőleg akkor már kevesebb lámpalázzal fogok majd nekik:) Az a torony nem olyan veszélyes dolog. Az ernyőst felhúzzák a tetejére, de az ernyő már teljesen nyitva van, aztán eleresztik. Így a zuhanást nem éli át a katona, csak a földet érést.
Amúgy érdemes kipróbálnod az ejtőernyőzést. De nem ám a tandemet:)

tistedur 2010.02.15. 19:07:42

az ember addig nem ugrik ki gy gépből, amíg az nem zuhan :)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.02.15. 19:23:16

@tistedur: ép ember, ép ésszel, ép gépet nem hagy el :-)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.02.15. 19:52:44

@proletair:

A mi tornyunk nem volt ilyen magas (ez a képen úgy 30-40 méteresnek néz ki, a miénk 20 méteres volt), viszont valamilyen ellensúlyos elven működött, tehát nem volt ernyő (sem nyitott, sem csukott), csak a fíling volt olyan, mintha.

Be lehetett állítani mindenféle szimulációs helyzetre, és a legszarabb nem az ugrás volt, hanem amikor megálltál ott fent és ki kellett ugrani a semmibe.

Esküszöm, jobban féltem a toronyban állva, mint a repülő ajtajában.

paranoid T.R. marcipan 2010.02.15. 20:09:25

@proletair: lehet. de katonának kéne lennem az ugrabugráláshoz (vagy bankot robbantani), az pedig pont az első ébreszőtig sikerülne:) úgyh marad a tandem. legalább lesz vki, aki kilök a gépből. @tiboru: és minden csontod épp?:D

paranoid T.R. marcipan 2010.02.15. 20:10:54

eltűntem-e vajon, vagy erre kérdésre előjön?

juditmanó 2010.02.15. 20:14:04

@proletair: Miért, mi a baj a tandemmel :D?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.02.15. 20:18:52

@paranoid T.R. marcipan:

Abszolút - már ha fizikai és nem spirituális értelemben kérded :-)

Még bokaficamom sem volt a seregben; az orrcsontom jóval korábban tört el.

paranoid T.R. marcipan 2010.02.15. 20:22:01

@tiboru: akkor vagy nagyon ügyes vagy, vagy a világ legnagyobb linkje :D

Kismy 2010.02.15. 20:59:33

egy újabb remek poszt, köszi a szerzőnek! (zárójelben megjegyzem, hogy a milstory-n proletair egyik posztja a kedvencem)

szegény bácsik alaposan megszenvedhetnek a fák mohás oldalával, főleg ha bevágják őket a Nagymedve-esőerdőbe a Cascade-hegységben. ott ugyanis a fák minden oldala mohás. de iszonyatosan :)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.02.15. 21:24:22

@juditmanó: valószínűleg ugyanaz a jelenség ami miatt hetedikes korunkban a lányok nem akartak velünk kosarazni :-)

paranoid T.R. marcipan 2010.02.15. 21:44:26

@Professor Pizka: most már engem is kezd érdekelni. miért nem akartak veled kosarazni?:)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.02.15. 22:04:50

@paranoid T.R. marcipan: nem velem. hanem általában a 12-13 éves pubertáló lányok nem akarnak kosarazni a taperolós fiúkkal :-)

juditmanó 2010.02.15. 22:09:37

@Professor Pizka: aha :D, attól függ ki a pár a tandemben, lehetőleg ne egy hetedikes kamszfiú legyen :P

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.02.15. 22:20:12

@paranoid T.R. marcipan:

Héhéhé... Ez nem kérdés!

(Az "is" opció nem játszik?)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.02.15. 22:22:02

@paranoid T.R. marcipan:
@Professor Pizka:
@juditmanó:

Tudtam. TUDTAM, hogy a lányok és a prof nem fogják kibírni pajzánkodás nélkül...

juditmanó 2010.02.15. 22:25:04

@tiboru: bocs, de a Herr Professor olyan magas labdákat ad, hogy vétek lenne nem leütni :)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.02.15. 22:33:10

@juditmanó: és persze megint a professzor a hibás. Eh, diákok... na majd vizsgaidőszakban lesz nemulass!

paranoid T.R. marcipan 2010.02.15. 22:35:39

@tiboru: igazságtalan vagy. nem is írtam le, h ha nem egy általános iskolás (@juditmanó: ugyanarra gondoltunk:D ) hanem egy szép szál legény, akkor nincs kifogás. én meg még elég fiatal vagyok h a másik fél részéről se legyen:D

de, játszik az is opció. ügyesen kihúztad magad minden olyan feladat alól, amiben megsérülhetnél:)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.02.15. 22:43:40

@juditmanó:

Látom, amit látok...

@Professor Pizka:

MIért, mire számítottál..?

@paranoid T.R. marcipan:

A komment utolsó mondatához: mi is az a T.R a nickedben?!

paranoid T.R. marcipan 2010.02.15. 22:46:40

@tiboru: a lovagi nevem. nem szép elfelejteni, te adományoztad. ha jól sejtem, most ismét megállapítottad, h mennyire igazad is volt :D

juditmanó 2010.02.15. 23:06:25

@tiboru: öhöh, mit is látsz pontosan? :)

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.02.16. 07:40:03

@paranoid T.R. marcipan:
Nem kell katonának lenned, elég ha befizetsz egy klubnál ejés tanfolyamra. Akkor ugyanazt az előképzést csinálod majd meg, mint a katonák. Mínusz kiképzői ordítás. Egy tandem árából szerintem kijön 5-6 síma bekötött ugrás. Régebben legalábbis kijött...
@juditmanó: a tandemmel igazából semmi baj nincs, az is zuhanás. Csak hát a fene tudja.. én nem szeretném, ha más nyitná azt az ernyőt, ami majd megmenti az életemet:)
@tiboru: Szolnokon egyáltalán nem volt torony, egy trenázsnak nevezett állvány volt, amin próbálták szimulálni az ernyőnyitást. Azt az ellensúlyos izét, amit írtál, megnéztem volna:) Nagyon kemény.
@Kismy: melyik az a poszt?

hazitroll 2010.02.16. 08:09:01

@proletair: Neked, aki ugrott már többet is, lehet, hogy észszerűbb az, hogy te nyiss. Nekem, aki még nem, észszerűbb az, hogy ne én nyissak, pláne mert lehet, hogy csak az élmény érdekel, és nem akarok X időt beleölni abba, hogy megtanuljak hajtogatni, satöbbi, aminek később, ha nem ugrok többet - mert például nem akarok/tudok rá több pénzt szánni - semmi értelme nincs. Nekem amúgy a kiképző is ember című a kedvencem tőled.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.02.16. 09:09:58

@paranoid T.R. marcipan:

Így van; az embernek nagyon jólesik, ha bebizonyosodik, hogy kristálytisztán belelátott valaki lelkébe :-D

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.02.16. 09:55:00

@juditmanó: attól tartanál, hogy elsősorban nem a kioldózsinórt akarja meghúzni? :-)

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.02.16. 09:59:53

@hazitroll:
Nos, egy hagyományos első ugrás esetén sem igazából te nyitod az ernyőt, hanem a gép. Vagyis az ernyődet hozzákötik a géphez egy madzaggal, ami amikor kiugrasz, kihúzza az ernyőt. A posztban van is egy ilyen kép, pont megfeszül a bekötőkötél. Egy tized másodperc múlva pedig nyílik az ernyő.
az alábbi videon 0:21-től látszik a bekötött ugrás lényege. (van néhány érdekes gépelhagyás:))
www.youtube.com/watch?v=oJiHWIZgVMo&feature=related

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.02.16. 10:13:51

@proletair: ceterum censeo, ép ember,ép ésszel, ép gépből nem ugrik ki :-)

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.02.16. 10:24:45

@Professor Pizka:
Ezt nekünk mindig a pilóták mondogatták, nagyképűen. (Egy találós kérdés volt rá a frappáns válasz: miért tudnak a madarak egyenesen repülni? Mert nem ül bennük pilóta)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.02.16. 10:53:20

@proletair: a madár részegen nem tud, míg ellenben a pilóta :-)

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.02.16. 11:05:17

@Professor Pizka:
Na ilyen elmés riposzt sosem jutott eszükbe:)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.02.16. 11:14:12

@proletair: ezért is lettek ők pilóták, én meg egy ilyen szemét, aljas, haszonleső... :-)

juditmanó 2010.02.16. 11:36:16

@Professor Pizka: Miért, fenn a levegöben még mit tudna húzgálni? :D. Vagy, a lényeg, hogy élve leérjünk, szerintem biztos nem lehet rossz egy tandemugrás, izgalmas minden szempontból ;-)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.02.16. 11:41:21

@juditmanó: Ajánlom figyelmedbe a Gudrun und die drei lustige Fallschirmjaegern Herman, Hanzl' und Rolf című oktatófimlmet :-)

taser 2010.02.16. 12:10:30

@Professor Pizka: @juditmanó:

Hát ha el tudja kapni akkor húzhatja
www.youtube.com/watch?v=Jlzz6T0KlS0&feature=related

A pilótákról még annyit, hogy a KAIA -n a szerelők szobájában volt egy felirat ami szerint.

"Minden majmot meg lehet tanítani kerékpározni.
A gondok akkor kezdődnek ha leesik a lánc " :)

taser 2010.02.16. 12:13:36

@proletair:

Jó páran egész érdekesen bepörögnek.
De mint tudnivaló az ejtőernyőzés veszélyes sport
www.youtube.com/watch?v=W03-IQ7iuRk&feature=related :)

hazitroll 2010.02.16. 12:29:49

@proletair: Ez igaz, a bekötött ugrást elfelejtettem. Igazából nem is nagy az ugrási tudásom, videót meg munkahelyen nem nézek. Nem véletlen változtattam meg a nickem amúgy sem :) Még egy hülye kérdésem van: adott egy sebesült valahol, leugrik érte a Pararescue, ellátja, életben tartja, ahogy épp lehet. És akkor ők utána hogy mennek el onnét? A sebesültszállítást már "sima" helikopteresek oldják meg, vagy valami különlegesebb alakulat erre is van odaát? Oké, látom, hogy milyen helikopter, de mondjuk annak a vezetése mennyivel másabb, másabb-e?
Illetve egy hiánypótló, ismeretterjesztő írást egyszer lehetne ejteni arról, hogy _általában_ egy helikopterben, harckocsiban, AWACS-ban milyen személyzet van, őket hogy képzik, mennyire speciális a tudásuk?

paranoid T.R. marcipan 2010.02.16. 12:41:45

@proletair: erre ránéztem. hááát, lehet rájöttek h sok operettugró inkább azt mondja, h végez tanfolyamot, aztán az első után felszívódik, mint h kifizesse a tandemet. úgy tűnik most a tandem kevesebb:)

taser 2010.02.16. 13:02:19

@hazitroll: A mentés azért náluk nem csak annyiból áll, hogy zsupsz leugrunk és lesz ami lesz:
A harci mentések során a Különleges Erők Parancsnokságán dolgozzák ki a mentési eljárás valamennyi fázisát, és a művelet légi támogatásának biztosítását.
A Mentést Koordináló Központban (RCC) mentési feladat előtt kellő információkkal látják el a csoportot és a mentési feladathoz, választják meg az eszközöket és eljárást
Általában együtt mennek a harci irányítókkal (CCT), akik helyszínen azonnal nekilátnak megtisztítani egy területet leszállóhelynek, ahol elhelyezik a navigációs berendezéseiket és aktivizálják a légiforgalmi irányító szolgálatot, a folyamatos légi forgalom számára.
Ugyanebben az időben, az Ejtőernyős Mentő Egység (PJ) sebesült evakuálási pontokat állít fel.

Legtöbbször helikoptereket használnak bár Vietnámban kísérleteztek olyan módszerrel, is, hogy repülőgép emelje ki a katonát egy Y alakú nyúlvánnyal az orrán ami beleakad a a kifeszített és az emberhez rögzített hurokba. Na ezt még az egészségesek se nagyon csípték nemhogy a sebesültek.

theo 2010.02.16. 13:14:36

@taser: A repülőgépes mentésre szép példa van a Batman Beginsben. Megértem miért nem szerették amikor felrántotta őket a repülőgép :)

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.02.16. 13:15:45

@taser:
Jó volt:)
Cserébe egy hasonló:www.youtube.com/watch?v=ewwA3J_V-YE
@hazitroll:
Vannak különlegesen képzett repülőgép és helikopter személyzetek, különleges alkalmakra. Megérne egy posztot ez a téma is. Amúgy teaser kolléga meg is válaszolta a kérdésed:)@paranoid T.R. marcipan:

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.02.16. 13:17:07

@paranoid T.R. marcipan:
naszóval, valóban ma már olcsóbb egy tandem. És az is igaz, hogy a hagyományos ejtőernyőzés mintha kezdene kimenni a divatból.

taser 2010.02.16. 14:14:12

@proletair:

Ez nagyon ott van :))))))

@theo:
Bocs de nem láttam a filmet. Nekem mindig gyanús az olyan főhős aki kívül hordja az alsó gatyáját.
Vagy az a Superman ??,:)

teddybear01 2010.02.16. 14:25:44

@taser: Ezt a módszert Égi horognak, vagy Égi kampónak hívták.

Az egyik Bond film végén is így szedték fel a főhőst, és az aktuális ágymelegítőjét a tengerről.

taser 2010.02.16. 14:40:43

@proletair:

ÁÁÁÁÁÁÁ!!!!!!:)))
@teddybear01:
Köszi! Az eljárás angol neve nem jut eszembe

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2010.02.16. 16:35:53

Basszus, tegnap reggel láttam, hogy van új poszt, ráadásul Prolatairtől, és csak most volt időm elolvasni. No de, megérte várni :)

A videókat, képeket elnézve, PJ sem leszek :D Olyan tériszonyom van, hogy a negyediken már kapaszkodnom kell :)

Kismy 2010.02.16. 17:52:47

@proletair:

amikor teljes menetfelszerelésben vonatoztatok "gyakorlat" címén :)

Hangulatjavító Intézkedéscsomag · http://polir.blog.hu 2010.02.16. 20:13:22

tiboru, ez a hamas vs. mosad művelet, s a kommunikációs hadviselés megér egy posztot, nem? ;)

gulfnews.com/gntv/news/the-murder-of-mahmoud-al-mabhouh-1.583880

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.02.16. 21:05:03

@Hangulatjavító Intézkedéscsomag:

Hát szó mi szó, szép volt, és benne van minden, amit a szakmáról tanítani szoktak :-)

báró Leopold 2010.02.16. 23:05:45

@theo: Te nem véletlenül a Dark Knightra gondolsz, amikor Batman Hong Kongból "menekül"?

Amúgy én ilyen tornyot csak az Americas Armyban láttam, abban a kiképzés része. (bár nem vágom h miért én még sosem találtam benne ejtőernyős missziót:-)

Iustizmord 2010.02.17. 00:12:16

de azért gyilkolnak is ha kell, ugye? ugye? so that others may live...

:o)))

nincs is annál bizarabb (morálisan, ugyi, ahol mindnki egyenlő) ha lövöm az ellent HOGYaz enyém élhessen. i kill in order that mine ones shall live

(tudom ez pacifista civil duma volt)

Iustizmord 2010.02.17. 00:13:56

de most nyelvtanilag elbizonytalanodtam...

mines = my ones =/= landmines. hmm?

Hangulatjavító Intézkedéscsomag · http://polir.blog.hu 2010.02.17. 00:14:39

@tiboru: különösen, h mindenki tagad mindent...

www.guardian.co.uk/world/2010/feb/16/hamas-leader-murder-hit-squad1

már izgatottan várom a szakmai megjegyzésekkel zsúfolt posztot. ;)

xstranger 2010.02.17. 09:15:53

@Hangulatjavító Intézkedéscsomag: lol, eppen azert jottem erre a blogbejegyzesre hogy belinkeljem a temat.

Ugy tunik az utleveleket Izraelben elo angolok neveire allitottak ki de rossz adatokkal es mas kepekkel.

news.bbc.co.uk/1/hi/world/middle_east/8519366.stm

Hangulatjavító Intézkedéscsomag · http://polir.blog.hu 2010.02.17. 12:30:16

@xstranger: miközben az izraeli cáfolat is befutott.

“There is no proof spy agency Mossad was behind the killing of a Hamas militant at a Dubai hotel, Israel’s foreign minister says - Reuters”

miközben a hamas vezető állítólag nem fegyvereket vásárolni volt a kereskedővárosban :)

www.youtube.com/watch?v=Fi5ikOvO7QY

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.02.17. 14:24:30

@Hangulatjavító Intézkedéscsomag:

"There is no proof..."

Jó vicc, hát ez a titkosszolgálati munka lényege ugye :-)

marek78 2010.04.28. 12:23:39

@vicsigabi:

A szerző védelmében szólva, a PJ-k a
CSAR családba tartoznak (Combat Search And Rescue),
ami "harci kutató mentők"-et takar. A civil mentők abban különböznek tőlük , hozzáteszem,
ettől még tisztelet illeti őket is, hogy rájuk
nem lőnek miközben mentenek.

kószák egyike 2011.01.12. 20:16:32

Hihetelen! Egy fórumon szóba került a Pararescue.

Beütöm a gugliba és láss csodát az 5. találat ez a cikk. Pedig már azt hittem a blogon mindent olvastam, visszamenőleg is.

Köszönöm! Éljen a Lemil! :)
süti beállítások módosítása