Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) USA (7) usa (54) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

Vendégposzt - Leonardo DiCaprio, a csaló

2011.01.05. 08:00 Lemilblog

Biztosan mindenki látta a Kapj el, ha tudsz c. filmet, amelyben Leonardo DiCaprio egy zseniális csalót, Frank William Abagnale-t alakítja, miközben Tom Hanks, a történetbeli FBI nyomozó többszörösen átverve próbálja lekapcsolni. Ma róla és kisded játékairól lesz szó. Arról, hogyan csalt ki különböző módszerekkel 2.5 millió dollárt a világ több országán átutazva és szökött meg többször is elfogása után. Mindezt mielőtt betöltötte volna a 21-et. Nem mindennapi figura, ezért is került a híres bűnözőkről szóló sorozatba.

 
„Minden petákot elcsórtam és jó ruhákra, luxus szállásra, bigékre és más értékes cuccokra költöttem. Buliztam minden európai fővárosban és a legmenőbb strandokon napoztam.”
– Frank W. Abagnale
Frank, vagy hívjuk inkább Ferencnek (?) nem máshol, mint az ígéretek és lehetőségek földjén, az akkoriban éppen fellendülőben lévő Amerikai Egyesült Államokban, harmadik gyermekként látta meg a napvilágot 1948. április 27-én. Apuci a II. világháború után Európából hazahozta élete szerelmét, egy gyönyörű francia lányt, amely szerelemből öt gyermek született. Okos gyerekként Ferencünknek tehát minden esélye megvolt arra, hogy szuperkém legyen, ha felnő. Lehetőségeit és képességeit azonban nem ezen a téren kamatoztatta. Persze ezt sosem tudhatjuk biztosan. (Konteósok most bólogathatnak.) Ahogy azt később láthatjuk, sem ígéretből nem volt nála hiány, sem lehetőségből nem hagyott ki egyet sem.
 
Mikor 16 éves lett, szülei elváltak és csak ő került apjához, testvérei az anyjukkal maradhattak, amit a kis Ferenc nehezen viselt. Már tizenévesen egy helyi bandával vett rész kisebb bolti lopásokban, de nem érzett semmi kihívást a dologban. Amikor a rendőrség társaival együtt letartóztatja, apja megbocsájtása mellett, végleg elhagyja bandatársait.
Apjával az addigi szoros kapcsolatuk még erősebbé vált, mikor főhősünk egy vadi új 1962-es Ford-ot kapott üzemanyagkártyával, mindössze 14 évesen. A negatív viselkedésminta pozitív megerősítése - mondhatnánk...
 
Egy ilyen fess srácra, ilyen menő autóban annyi tini csaj bukott, hogy a randik sorát komolyan finanszírozni kellett. Tehát hiába jutott jó oktatáshoz, találkozott apja politikus, vagy üzletember barátaival, neki csak azon járt a feje, hogyan lehetne több pénzre szert tenni, ezzel több csajt felcsípni, még több kalandba keveredni. Mindezt egyre szofisztikáltabb módszerekkel.
 
Az első svindli
 
A módszer egyszerűre sikeredett és a bukás kódolva volt a rendszerben. Az apjától kapott üzemanyag kártyát rendszeresen megterheltette több különböző, benzinkutakon vásárolható termékkel, mint gumik, akkumulátorok és hasonlók, de a kutastól a megállapodás alapján ezek értékének csak a felét kérte készpénzben. Látszólag mindenki jól járt. A kutas lenyúlta a cuccokat, Ferencünk a lét, míg a vállalkozás kiszámlázta, majd begyűjtötte a termékek árát. Probléma akkor keletkezett, mikor apuci megkapta a több ezer dollárra rúgó számlát.
 
Ferenc magyarázata annyi volt, hogy a lányok tehetnek róla, mert olyan fura dolgokat művelnek vele. Erre apja ismét megbocsájtott.
 
A balhé után Ferencet mégis az anyjánál helyzeték el és rögtön be is íratták egy olyan privát iskolába, ahová a LEMIL olvasóit biztosan nem küldenék. Igen, problémás gyerekek iskolájába.
 
Ekkortájt kezdett apja vállalkozása tönkremenni, amiben talán némi része volt a problémás utódnak is, de ezt nem tudhatjuk biztosan. Mindenesetre a papír- írószer boltot be kellett zárni.
 
A családot újraegyesítendő, id. Abagnale mindent megtett, de hiába. Ahogy azt a filmbeli történetben is láthattuk, főhősünk elmenekült, de nem otthonról, hanem egy újabb bírósági tárgyalásról. Ezek után apját már sosem látta újra 1974-ben bekövetkezett haláláig.
 
Ekkor volt 16 éves, túl több bolti lopáson, letartóztatáson, ki tudja hány randin és már ráérzett a különböző késleltetett fizetési módok nyújtotta lehetőségekre is. Azt is mondhatnánk, hogy a saját lábára állt, hogy ő lehessen az akkori USA legkeresettebb hamisítója.
 

Banki trükkök
 
Mivel pénzre volt szüksége, több ötletet is kidolgozott, amelyek közül az egyik az ő nevével híresült el. Akkoriban a bankokban különböző, csekkeken lehetett befizetni adott, vagy saját számlákra a csekken megjelölt összeget. A csekkek, mint néhol még manapság is, a pultokon sorakoztak üresen, vagy előre megjelölt számlaszámmal. Szóval nem sok változott azóta. A mi kis tinink ezeket a csekkeket módosította úgy hogy a saját számlaszámát helyezte az eredeti helyére, majd a hamis csekkeket a kupacba rejtette. Így a befizetések természetesen hozzá futottak be. Ti is érzitek a csábítást? Mielőtt a bank észrevette volna a trükköt, felvette a pénz, ami elérhette a 40.000 dollárt is, majd identitást váltott. Ebből már sok dologra futotta a milkshake mellé.
 
Nagymestere volt az eredeti csekkek hamisításának és átverésnek is. Egy alkalommal, mikor észrevette, hogy nagyobb cégek, mint pl. a Herz a napi bevételt cippzáras zsákokban a reptéren egy dobozba dobják, ismét előállt egy ötlettel. Kiírta a dobozra, hogy „Üzemen kívül” és maga gyűjtötte be a zsákokat egy nemsokkal korábban, jelmezboltban vásárolt biztonsági őr egyenruhában. (Könyörgöm, hogy lehet egy doboz üzemen kívül? Szép idők voltak azok na...)
 
A színész
 
Az első felvonásban Ferencet a PAN AM-nél találjuk, ahol körülbelül két évet töltött el, és utazta körbe a világot, mint Frank Williams (lásd a képen). Mint iskolai riporter, gondosan tanulmányozta a PAN AM igazolványait és hamisított magának egy belépőt, valamint egy mintából pilóta végzettséget igazoló bizonyítványt is. Ugye észreveszitek, hogy nincsenek pontos dátumok, összegek? A mai napig is sem ismert, hogy mi is történt és pontosan mikor. Ferenc élte az életét és nem jegyezte föl, mikor kit vert át.
 
Mindeközben hamisított egy jogi diplomát a Harvardról, letette (!) a jogi szakvizsgát Louisiana Államban, ugyanis akkoriban akárhányszor próbálkozhatott a jelölt, csak idő kérdése volt, mikor sikerül. Főhősünknek ez nem volt probléma 19 évesen! Harmadjára sikerült. Ügyvédkedése nem tartott sokáig, mert egy valódi, Harvard-on végzett kolléga is megjelent a színen. A biztonság kedvéért távozott.
 
A második felvonásban az egyik orvos lehet ismerős a színpadon, de nem a nevéről, mert Frank Conners neve ismeretlen lenne számunkra, ha nem ismernénk föl benne a PAN AM pilótáját Mr. Williams-t, vagy talán ő a mi Ferencünk? Lassan már én is elvesztem a fonalat.
Szóval itt rezidenseket felügyelő orvosnak adta ki magát és zseniálisan hagyta a körülötte lévőket minden munkát elvégezni. Ezt a tulajdonságát valóban irigylem tőle. A dolgonak akkor lett vége, mikor az egyik nővér „kék gyerekhez”, azaz oxigénhányos csecsemőhöz hívta segíteni, de nem értvén a dolgot, a baba majdnem meghalt. Ekkor valószínűleg elege lett és lelépett.
 
A harmadik felvonásban egy hamis Columbia egyetemi végzettséget igazoló diplomával szociológiát tanít egy szemeszteren át a Brigham Young egyetemen, bár ezt az egyetem hivatalosan tagadja. Mindenesetre itt szerelembe esik egy lánnyal, akinek a valódi énjét és történetét is feltárja, de az elárulja és az eddig sikeres főhősnek menekülnie kell. Ekkor már több tucat FBI ügynök keresi, így inkább elhagyja az országot.
 
Cherchez La Femme
 
Egyik légikísérő, akivel többször randizott, 1969-ben felismerte Franciaországban és ezt jelezte a rendőrségnek. Akkor már ott is körözték, képét több helyen is látni lehetett a reptereken. Ott is fogták el, ahol összesen hat hónapig volt börtönben, majd Svédországban csalásért további egy évig, ahonnan az USA-ba toloncolták, annak ellenére, hogy összesen 12 ország kérte kiadatását különböző bűncselekmények okán. Úton hazafelé, a már földön lévő repülőgépből sikerült megszöknie, de hiába próbált Brazíliába utazni, Kanadában felismerték és elfogták. Elfogásakor 20 ezer dollár készpénz volt nála.
 
Végül 12 évet kapott tetteiért, amiből mindössze ötöt töltött börtönben. Mindezt annak ellenére, hogy 1971-ben újra megszökött az Atlantában lévő intézetből, ahol fedett börtön vizsgálónak adta ki magát az első perctől kezdve, így jobb ellátást kapott, mint a többiek. Mindezt egyetlen névjegykártyával hozta össze önéletrajzi regénye alapján. Amikor sürgős, külső helyszínre tervezett találkozót kért egy nem létező FBI ügynökkel (akinek létét ismét névjegykártyával bizonyította), sikeresen meglépett. Pár héttel később azonban ismét elfogták.
 
Később, az FBI ajánlatát elfogadva, fizetés nélküli tanácsadóként dolgozott és dolgozik ma is a hamisításokon alapuló nagyértékű bűneseteken, immár nem ingyen. Az egyik FBI Akadémián tanít, mindezek mellett saját cégét is megalapította, az Abagnale & Associates-t (érdemes ellátogatni a honlapra és olvasgatni kicsit), amely vérge egy legális vállalkozás. Gondolom mindenki kitalálja a cég profilját.
 
Ha ezek után bárki esetleg azt hiszi, hogy manapság ilyesmik már nem léteznek, mert a banki biztonság olyan nagyszerű, annak álljon itt egy idézet a mestertől.
 
 
„Amit tettem, az százszor egyszerűbb manapság. A technológia táplálja a bűnözést.”
 
Napjainkban a csekkhamisítás éves szinten egy 20 milliárd dolláros üzlet és az összeg folyamatosan növekszik.

 

Film spoiler: A Montrichard-ban játszódó jelenetben a francia nyomozót vajon ki alakítja? Látszólag egy kiöregedett pilóta lehet, vagy orvos, esetleg ügyvéd, vagy egyik sem?

 

PS: A cikket ScoTTThun írta, neki köszönjétek!

 

61 komment

Címkék: amerikai fbi híres bűnözők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2011.01.05. 08:34:57

A kórházas jelenet azért kicsit erős volt ... Mármint egy olyan bűnözőtől, aki valójában nem akar ártani senkinek, olyan nagyon ... Mindenesetre arra tényleg kíváncsi lennék, hogyan alakul ki egy ilyen személyiség, h másokkal csináltat mindent, sajna én is találkoztam hasonlóval. Bár nem ennyire ügyes, de szélhámos :P Egyébként E.T.A. Hoffmann A kis Zaches c. novellája jut róla eszembe. Az nagyon édesen mutatja be, hogy műxik a dolog :)

rgranc 2011.01.05. 08:49:23

Talán azért, mert vendégposzt, talán azért, mert a teljes önéletrajzát elolvastam, de nagyon erőltetettnek tűnik a cikk humorizálási kísérlete. Sokkal jobbak szoktak itt lenni...

szferi 2011.01.05. 09:06:26

@rgranc: nos, nekem pont az tetszett, hogy hiányoztak a sztorit széttördelő, felesleges és unalmas, szájbarágós poénkodások (lásd pl. az asszír titkosszolgálatot, ahol egy amúgy igen fasza cikket sikerült lenullázni). Ízlések és pofonok.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2011.01.05. 09:10:41

Az meg van, hogy a világot irányító pénztőke, bank, fináncok :) egyszerű, de ötletes módon simán átverhetőek? Semmi erőszak csak ész, okos trükkök és a zsé megszerezhető.

Asidotus 2011.01.05. 09:43:05

"ahol fedett börtön vizsgálónak adta ki magát" ... ez nagyon jó, ezen majd meghaltam.

paranoid T.R. marcipan 2011.01.05. 09:45:36

A légiutaskísérő kiasszonynak bizonyára jobb oka volt feldobni mint két-három nem túl fényes randi. Bosszút állni komolyabb dolgok miatt szokás:)

@Zig Zag: meg. egy miniszoknya és egy válóper kérdése:)

juliusbond 2011.01.05. 10:51:26

Láttam a filmet, nem rossz

Radio Free Aberrania · http://radiofa.blog.hu/ 2011.01.05. 10:52:36

én nem tudtam, hogy létező személy volt, illetve ezek szerint van.
mindenesetre nagy flash lehetett nézni a filmet, és azon röhögni, hogy "ó, ha csak a felét tudnátok annak, amit tettem, mennyivel jobb filmet csináltatok volna." :)

Radio Free Aberrania · http://radiofa.blog.hu/ 2011.01.05. 10:53:23

@paranoid T.R. marcipan: nono, sértett női hiúság miért nem elég? annál komolyabb motivációt hirtelen nem is tudnék megnevezni :)

juditmanó 2011.01.05. 12:48:00

@Radio Free Aberrania: Abban igazad van, hogy az elég komoly motiváció, de biztos volt ott még más is a háttérben :))

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2011.01.05. 12:49:46

@Nűnű: Kiadta magát, kiadta magát. Az semmi. De be is vették a sztorit. :)

paranoid T.R. marcipan 2011.01.05. 13:08:10

@Radio Free Aberrania: elég, pusztán arra céloztam h egy szimpla befuccsolt viszony kevés. a sértett női hiúság kialakulásának tudományos okai: 1. megcsinált - de a barátnőmet is, 2. nem csinált meg, bezzeg a barátnőm igen.
és egy lemilposztba ilyenkor mindkét kiasszonyról illik képet tenni, hogy megszavazhassuk, megérte-e :)

Iustizmord 2011.01.05. 13:28:23

szóval mint csaló ügyvédkedett. hm. nem semmi.

arra már én is láttam pár példát hogy ügyvéd csalóskodik.

Iustizmord 2011.01.05. 13:31:40

mellesleg az az álláskereső hirdetés ugrik be ahol a faszi azzal hirdeti magát, hogy 6-8 éves börtönbüntetése előtt egy drogcsemész bandát vezetett, és hajón, repülőn, autóval x mézsa különféle (vádiratban: k.f.) drogott vitt be az USa-ba y millió usd értékben. magyarul logisztikából jeles.

GrG 2011.01.05. 14:05:42

Szerintem nagyon jó lett az írás, ez a történet magában elég vicces ahhoz hogy ne kelljen bele extra vicc. Ha már bele akar valaki kötni, akkor kérdés az, hogy mit keres ez a lemilen:-)
De engem nem zavar, sőt szívesen olvasok ilyeneket is.
G

Valandil 2011.01.05. 14:25:05

Itthon volt olyan, hogy még papírt sem kellett hamisítania a hölgynek (pontosabban kislánynak, mert még évek választották el attól, hogy betöltse a 18-at), neki bemondásra elhitték rendőri- és pártvezetők, hogy van jogosítványa, jogi diplomája, stb.
Szélhámoskodott pár hónapig (jól élt, gazdagodott), dugták állami költségen (jól ööö érezte magát), majd elfogása után szépen eltussolták az ügyet...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.05. 16:14:12

@GrG:

Indult ugye a "híres bűnözők" sorozatunk, oda szerintem kiválóan passzol.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.05. 16:15:36

@Valandil:

Ez most nem ugrik be, mi volt ez?

tudi 2011.01.05. 17:20:21

Szerintem jó lett, a film is az. Nem semmi, amit ez ez a jóember megcsinált.

The Drunken Master (a.k.a. Eltiron) 2011.01.05. 19:45:25

@tiboru: Így van, szerintem remekül van eltalálva. Nincs túlcizellálva, egyszerű, szórakoztató iromány és meghozta a kedvem a film újranézéséhez.

Styxx 2011.01.05. 20:51:12

Nagyon jó poszt, szerintem se kellett ebbe erőltetett jópofizás, a sztori mindent visz.
A csávó honlapja is korrekt.

Ree-Tard 2011.01.05. 21:36:15

Ezeket az embereket hívják úgy, hogy pszichopaták.

P. · http://faszkivan.blog.hu/ 2011.01.05. 22:20:43

Ez egy zseniális történet egy zseniális emberről :)

ElChe · http://bigblue.reblog.hu/ 2011.01.05. 23:11:55

A film tényleg meglepően jó, nagyon kellemesen szórakoztam rajta. Persze az igazi meglepetés az volt, hogy a fickó ezt tényleg meg is csinálta.:)

embermagasságú ember (törölt) 2011.01.05. 23:37:15

Csak nem szerepel ő maga is a filmben?? Ezt nem tudtam.

bet-li, kínai játékos 2011.01.06. 01:52:22

Remélem nem off, de Gorcsev Iván fizikai Nobel-díja sem rossz a maga műfajában:)

Neocon 2011.01.06. 03:44:56

Nagyon jo kis tortenet. Eszmeletlen, hogy nem kaptak el elobb... Egyet nem ertek meg, miert hivjuk Ferencnek, talan az apukajanak csorgedezett magyar ver az ereiben vagy ez csak ilyen Verne Gyula-szeru hulyeseg?

bikmakk · http://srbija.blog.hu 2011.01.06. 04:13:11

@Neocon: biztos ez is egy humorbonbon akart lenni, ééérted, Gyurcsány, a csaló...
(nem vicces.)

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.01.06. 04:49:44

Ridley Scott csinalt egy filmet, Matchstick Men cimen (nem tudom a magyar cimet) annyira hasznalhato otletek voltak benne, hogy egy haverom naponta kicsalt az uzletekbol 100-150 dollart miutan megnezte a filmet parszor.

2011.01.06. 05:45:42

Van egy ilyen magyar fickó is, aki eladta a Keleti v. Nyugati pu. tetejét, valami elmeorvos féle is volt meg ügyvédkedett is. Az a szégyen, hogy egy kis józan paraszti ésszel simán megállja a helyét ilyen túlmisztifikált szakmákban is az ember...

Valandil 2011.01.06. 08:19:35

@tiboru: Még a 80-as években volt egy soknevű kiscsaj. Lehet, hogy egyszer megírom (én fogtam el; akkor naivan azt hittem, hogy ezért kapok egy plecsnit, vagy egy Év Rendőre címet).

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2011.01.06. 09:10:16

Érdekes poszt volt.
Ez az egész hamisítás többek között azért is nagy biznisz, mert a bankok meg az egyéb, hamisítási célpontnak számító dokumentumokat kibocsátó szervezetek elég sokat spórolnak a biztonságon.
Állami dokumentumok esetén pedig a legnagyobb baj az - mint sok más esetben is - hogy politikusok döntenek arról, mit használjanak, akiknek fingjuk sincs a szakmai részletekről, de többnyire azt hiszik magukról, hogy ők baromira értenek hozzá.
Rengeteg nagyon jó védelmi eljárás létezik, persze semmi se tökéletes, amit ember csinált, azt másik ember leutánozhatja, de nem mindegy, mekkora errőforrás, szakértelem és mennyi idő kell a kellő megtévesztés létrehozásához.

Neocon 2011.01.06. 12:45:40

@bikmakk: Ha az akart lenni, akkor ez tobb, mint szomoru...

teddybear01 2011.01.06. 15:24:37

@KárászAti: A leghíresebb magyar szélhámos a Váci utca burkolatát adta el, amit fel is szedetett, és a vevőnél le is rakatott, illetve a klasszikussá vált Lánchíd-eladás is az ő nevéhez fűződik...

Kullancs1983 2011.01.06. 16:08:32

@teddybear01: A Rottenbiller utcát, nem? Vagy az egy és ugyanaz? Vagy 15 éve olvastam a sztoriról, (Trebitsch-Lincoln Ignácéval együtt), megkoptak már az emlékeim...

teddybear01 2011.01.06. 16:27:06

@Kullancs1983: A Váci utcáét. Akkoriban szurokba mártott keményfa kockákkal burkolták az utcákat.
A pasi felvett pár kubikost, meg szerszámokat vett nekik, lopott pár útelzáró deszkát, amit átfeliratozott, és megszervezte a felszedést, a szállítást, és a lerakást is.

A fővárosi vezetők csak hónapokkal később, egy újságcikkből tudták meg, hogy nincs az utcában burkolat...

De szerepelt az alakja több tévéjátékban, filmben, kabaréban is.

teddybear01 2011.01.06. 16:34:01

@Kullancs1983: A Váci utca a Duna mellett van, a Rottenbiller utca meg a Keleti pályaudvarnál. A folytatása a Fiumei út, a Baross téri felüljáró után.

Kullancs1983 2011.01.06. 17:20:26

@teddybear01: Hmmm... Nekem akkor is Rottenbiller rémlik, ez is volt a róla szóló írás címe. A felszedett burkolatot meg eladta Székesfehérváron, tán még valami elismerést is kapott a polgármestertől, amiért olyan sokat segített a városnak..:D A Váci utca (Az az a híres ugye?) más volt, ott (mint fővárosi hivatalnok) nyilvános WC-t akart építtetni, csak az összes üzlettulajdonos aki előtt mérni kezdett megvesztegette hogy odébbmenjen. Ő meg hagyta..:D

teddybear01 2011.01.06. 18:03:58

@Kullancs1983: Gugliztam egy kicsit, és tényleg van aki a Rottenbiller utcát említi és Székesfehérvárt. Ez az úr Hamrák János volt.

„Wild Gusztáv” vállalkozó (alias Hamrák János) – így rögzítik a korabeli bűnügyi krónikák jegyzőkönyvei – miután megegyezett Székesfehérvár elöljáróival az utcáik faborításához szükséges olcsó faanyag szállításában, reggelre Budapestre érkezett. A vállalkozó első dolga volt, hogy embereket kerítsen a munkálatokhoz. – Munkaerő volt bőségesen, jó néhány ezer munkanélküli ténfergett a fővárosban. Felfogadott 15 embert, aztán másnapra megrendelte a társzekereket, amelyek a faanyagot majd a vasúthoz szállítják.

Viszont az én könyvemben kifejezetten a Váci utcai tölgyfa-burkolat van említve.

De találtam említést olyan magyar szélhámosról is, aki eladta ócskavasnak az Eiffel-tornyot. Ez Trebitsch Lincoln, az „igazi Trebitsch” volt.

Viszont a Nyugati tetejét mostanában adták el, vagy megint eladták, nem tudom:
www.nyugatmagyar.hu/soproni_hirek/a_szelhamos_aki_keresztelt_es_alkotmanyt_modositott/2099967/

Kullancs1983 2011.01.06. 18:15:29

@teddybear01: Hát, a Nyugati teteje kapcsán én csak a nemrégiben történt esetről tudok, de nincs kizárva hogy már más is megpróbálta volna. Trebitsch és az Eiffel-torony miatt meg majd interpellálunk Tiborunál, hogy miért nem említette. Vagy említette?
A könyved miféle? Én még egy pár éve az iskolai könyvtárban találtam egy "Magyar bűnügyi panoptikum" (vagy ilyesmi, barna borítója volt, nagyítós kis emberkékkel) című könyvet, abban volt.

Ui.: Akár büszke is lehetnék a jó emlékezőtehetségemre, csak az a baj hogy a frissebb dolgoknál már nem működik ilyen jól... A korral jár, na! :D

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.06. 18:38:06

@Kullancs1983:

Bevallom, ez a trebicses-eiffeltornyos dolog nekem új, pedig elég sokat olvastam róla, amikor a posztokat írtam.

ScoTTThun · http://candc.blog.hu 2011.01.06. 18:59:40

@rgranc: Ha gondolod a következőt tender dokumentáció, vagy projekt javaslat formájában írom meg. Az úgyis közelebb áll hozzám. :)

@Neocon: a Frank unalmas, a FaPuma meg már foglalt volt. Maradt a Ferenc. :)

teddybear01 2011.01.06. 19:50:14

@tiboru: Hiba.

A tornyot nem Trebitsch, hanem Victor Lustig adta el a tornyot ócskavas gyanánt, 1925-ben, de ráadásul kétszer is, amiért aztán életfogytiglan bebörtönözték.

Bocs.

teddybear01 2011.01.06. 19:52:30

@Kullancs1983: Öregszem bocs.(Úgy látszik most mindenkitől elnézést kell kérnem.)

Szóval én kevertem a Váci utcai trükköt a Rottenbiller utcaival. Nekem is az a könyv van meg, mint neked.

Kentaur67 2011.01.06. 22:46:31

@Valandil:

Miskolci / BAZ megyei volt a hölgy?
Mert akkor én is foglalkoztam az üggyel újságírőként. :-)

Kullancs1983 2011.01.06. 23:07:01

@tiboru: Hiba elhárítva!

@teddybear01: Semmi baj, megesik az ilyen. De a könyv sajnos nem az enyém, az iskolai könyvtárban volt...

hazitroll 2011.01.07. 12:49:27

@ScoTTThun: Jó volt, tetszett!
@Valandil: Írd meg! Szeretek-szeretnék sírva-vigadni!

eMM2 2011.01.07. 13:43:03

@hazitroll:
Igen, várjuk a sztorit!

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.08. 19:00:18

@Valandil: az állami pénzen dugáshoz valóban diploma kell :-)

Valandil 2011.01.10. 08:35:40

@Kentaur67: Nyírségi, valami Á-betűs pusztáról (Á...puszta).
A végeredmény 70 rendbeli lopás ill. csalás (amit bevallott) - mindez 16 évesen!

@Professor Pizka: Nem is a dugásra céloztam, hanem pl. elhárítós hadnagynak mondta magát, és bevették - a rendőrök is!

Kentaur67 2011.01.10. 14:07:50

@Valandil: Ő lesz az, sajnos a nevére már én sem emlékszem. Rövidhajú, szőkére festve, és a pasija is vastagon benne volt a lekvárban.
Attól maradt meg bennem a dolog, hogy P. kollégám írt róla egy áradozó cikket, hogy az első magyar női kommandós meg hasonlók, én meg már akkor leestem a székről, amikor kinyitotta a száját, mert olyan sötét volt a lelkem, mint vakond zsebében a negró.
Úgy, hogy másnap átmentem az FRZ-hez (Miskolc, Forradalmi Zászlóalj, bár ez '92-94 között volt valamikor, szóval lehet, már másképp emlegették őket) ott megmutattam a csajról a kollégámtól elcsent fotókat, de senki nem ismerte. Telefon a Miskolci Városi kapra, negatív, hasonlóan a B-A-Z megyei kapon, annyi különbséggel, hogy ott az egyik gazdaságvédelmis kolléga úgy megörült a fotónak meg az adatoknak,mint majom a farkának. :-)
Szerintem a csaj egyébként amellett, hogy nagyon buta volt, feltűnési viszketegségben is szenvedett, mert ha valaki bújkál a disznóságai miatt, annak legalább annyi agya legyen, hogy nem reklámozza magát az újságban.
Mindenesetre a helyi botrányhetilap (ahol a levegőt rontottam akkoriban),világcsúcsot állított be: egyik héten közölt egy ömlengő cikket az első magyar női kommandósról, a következő héten meg a hölgy körözését. :-)

Kentaur67 2011.01.10. 14:09:34

@Valandil:

Be bizony, a MiIskolci Városi Kapitányságon mindenki hnyatt esett tőle, bár ebben benne volt az is, hogy ő is hanyattesett az egyik osztályvezető előtt, vagy térdelt, a fene sem tudja ilyen részletesen.
Ja,az osztályvezető maradt a helyén a történtek után is.

Kentaur67 2011.01.10. 17:46:22

TÉnyleg régen volt, természetesen ezred az a zászlóalj. (A mai Készenlétisek.)

Valandil 2011.01.10. 21:09:28

@Kentaur67: Akkor ez nem ő, vagy már megint ő. Én ugyanis 84-ben leszereltem. Amúgy egy nagyon szép kiscsaj volt (az egyik tanú (portás egy nagy szállodában) emiatt is emlékezett rá). Sok-sok vezeték- és keresztneve volt, ebből kellett kisakkozni, hogy is hívják valójában. (B. V. a monogramja.)

Kentaur67 2011.01.10. 21:29:10

Ő lesz az, mert én valamikor 92-94 örül foglalkoztam vele, és úgy emlékszem, akkor 25-26 éves volt. Hatalmas égés volt mindenkinek, mert a csajnak volt priusza, és ÚGY szivatott meg egy rakás rendőrt.

Valandil 2011.01.11. 19:24:14

@Kentaur67: Eszembe jutott: Aradványpuzta. Amúgy 68-as születésű, tehát a 73 rendbeli lopás és csalás elkövetésekor mindössze 15 éves volt; Szegeden csont nélkül benyelték a sztoriját, majdnem fel is vették.

@tiboru: Hazai szélhámos-sztorinál milyen adatvédelmi szempontok vannak? Mehet teljes név, vagy csak monogram?

Kentaur67 2011.01.11. 20:22:31

@Valandil:

Arra emlékszem, hogy a csajnak volt priusza, és csalás miatt, de arról nem dereng semmi, hogy korábban is rendőrösdit játszott volna. Persze, lehet, a miskolciak nem akarták már jobban égetni magukat és a szegedi kollégáikat, hogy másodszorra is beszopálták a sztorit.
Az a baj, hogy az évek során én költöztem eleget, és bár évekig hűségesen őrizgettem a jegyzeteimet, amikor először elhagytam Magyarországot, akkor megsemmisítettem mindent, nehogy bárki is vissza tudjon élni az információkkal. (Meg őszintén szólva lusta voltam mindent felvinni számítógépre :-( )

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.11. 23:04:24

@Valandil:

Maradjunk a monogramnál; a fene se tudja, hogy melyik egykori szélhámos/gazember ül most a parlamentben, valamelyik minisztériumban vagy országos hatáskörű hatóságnál...

(csak részben vicceltem...)

Kullancs1983 2011.01.12. 00:40:39

@Valandil: Csak nem arra gondolsz hogy megírod a történetet? Én azt sem bánom ha Bergengóciában játszódik BájosVidéki kisasszonnyal és ZordonZord valamint PocakMarci poroszlógenerálisokkal, biztos úgy is könnyesre röhögném magam... Esetleg ha még Kentaur(67) is hozzátenné a magáét, sőt ha kiderülne hogy az ő meséjének is BájosVidéki kisasszony a főszereplője..:D Megírod? Vagy írjátok?

Valandil 2011.01.12. 08:48:46

@Kullancs1983: Erősen foglalkoztat a gondolat. Az a szép, hogy a fél rendőrséget átbaszta a kiscsaj.

@tiboru: Jó néhány szereplőről (pl. "szépemlékű" Barna Sándor) tudom, hogy már nem él, de ok, majd ködösítek.

[c] 2011.02.27. 22:04:28

@Radio Free Aberrania: Ööö, sértett férfihiúság? :) (Általánosságban, persze.)
süti beállítások módosítása