Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) usa (54) USA (7) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

Villámposzt: Plakát /propaganda: Za rogyinu! - 1.rész

2013.07.20. 14:39 Hiryu 2,0

Hatalmasat tévedtem. Szilárd meggyőződésem volt, a kommunista propaganda legnagyobb feladata az volt - ld Pravda - hogy Ivan Ivanovicsot ellássa asztalterítővel, kapcával, szalvétával, szigetelőanyaggal a fakunyhó réseibe, etc. Az orosz nyomdatechnológiáé pedig az, hogy elegendő ólmot juttasson az orosz emberek szervezetébe, hogy egy esetleges atomcsapás ellen is védve legyenek.

 Legyünk őszinték: ha azt mondom szovjet háborús propagandaplakát, eszünkbe jut néhány egy-két színben nyomtatott valami, Sztálinnal a közepén, hatalmas vörös betűkkel: "Öld a fasisztákat Sztálinért és a kommunizmusért!"

Pedig az ottani propagandisták ennél jóval többet tudtak.

 

Az alapoktól

 

Nos ez az ,ami eszünkbe jut a "komcsi propagandáról". De a vörös szemű ifjú a képen nem a Star Wars Thrawn admirálisa, hanem egy ifjú komszomolista, akinek feladata, hogy képezze magát, amíg képes nem lesz a cár atyuskától rájuk maradt dióverővel is a céllap közepét kilyuggatni. Bár lehet, a feltűzött szuronnyal böködte bele a találatokat...

Poster135.jpg

Végezz a fasisztákkal!

images.jpgA háború kitörésekor a szovjet propagandagépezet  legalább olyan gyorsan pörgött fel, ahogy a Vörös Hadsereg hátrált Moszkva felé.  De a ősi tétel itt sem igazolódott, a mennyiség nem csapott át automatikusan minőségbe. A történtek ismeretében inkább nevetséges, mint komolyan vehető az alábbi plakát, amelyik azt ígéri, a vörös tankok és légierő eltapossák a náci polipot.

Az is kérdéses számomra, a Kreml falát védelmező harcos mire akar utalni a szuronycsokorral?  Az összefogásra vagy a lőszerhiányra? Remélem a rajzoló a tűzijátékkal nem az érkező Wehrmachtot akarta üdvözölni.

 

 

 

loszerhiany.jpg

Napoleon Boulevard

 

 Hamar rájöttek a Kremlben is, ha csak azzal akarják motiválni a lakosságot, hogy harcoljanak a kommunizmusért, a pártért, és az új elitért, az olyan lenne, mint a vörös posztó a bikának. Gyorsan váltott is az irányvonal, és nagy hangsúlyt kapott az anyaföld védelme, az ősi hősi tettek. A történelmi példákat hangsúlyozták, hogyan jártak azok a betolakodók, akik el akarták foglalni az országot, és a régi hadvezérek, harcosok lettek a példaképek.

A legszembeszökőbb párhuzam Napóleon története volt, aki egészen Moszkváig jutott, hogy aztán csúfos veresége után serege maradékával térjen haza.

Így volt, így lesz,

 

Poster033.jpg

akkor is, ha a kettő egy:

 

Poster006_1.jpg

a háttérben pedig Alexander Nyevszkij:

oroszföldunk.jpg

Egy időre félretették, legalábbis a propagandában az orosz nép felsőbbrendűségét, és mindenki testvér lett a harcban.

mindennemzetbol.jpg

Csillagosok, katonák

Nos, az is jóval többet mond, ha leninelvtárs feje és idézetei helyett /nyugi, készültek olyan plakátok is ezerszám/ saját bajtársainkra ismerhetünk a plakátokon. Az elsőn mindjárt a Halálhágó főszereplőjének sebhelyes arcú orosz megfelelője. Egyből látszik, hogy legalább annyira kemény, mint az Eastwood alakította karakter a filmben. Reggelente SS-t eszik, aztán lazán csomót köt néhány Tigris tank lövegcsövére. Aztán az esti mahorka után, ha kell agyonüti a komplett Expendables féle társaságot. Félkézzel, mert a másikban ott a vodkás üveg.

 

igazügy.jpg

Egy fiatal legény. A félreértések elkerülése végett, az ott a kezében nem egy lapátnyél, hanem egy páncéltörő puska.  Ajánlom megtekintésre a Ballada a katonáról című filmet.  Nekünk magyaroknak szívet dobogtató a vállán átvetett szimatszatyor formája...

antitankgunner.jpg

 

Egy furcsa plakát a háború elejéről: a puska kortársait megelőző félautomata, háttérben nem igazán létező nehézbombázók. Büszke Raták és BT-tankok rohamozzák az ellent. Az eredményt el tudjuk képzelni...

De a legfurcsább a "low visibility" vörös csillaggal dekorált rohamsisak formája:

anyfolddicsszab.jpg

Ha nem is Gorcsev Iván, de egy legalább olyan kemény tengerész. Jobban felpakolva, mint Schwarzenegger, amikor elindul leszámolni a Kommandóban. Csak ismételni tudom magam: a kezében tartott félautomatát bármikor elfogadnám, ma is.

 

 

1987610.jpg

Egy másik, filmszínészarcú vöröskatona: leleplezi a báránybőrbe bújt farkast, és annak annyi:

 

4091865232_7bf4f65ef3.jpg

germananimals.jpg

Persze ebben a harcban mindig számíthatott állandóan éber szövetségesére, a komisszárra. Gondolom, nem véletlenül nézeget hátra, hiszen roham közben ki tudja, honnan kaphat az ember egy golyót:

kommissazrbarat.jpg


Zajcev és tsai

 

A szovjet mesterlövészeket nem kell itt bemutatni senkinek. Természetesen a palkátokon is megjelentek:

Poster088_1.jpg

Találós kérdés: ki lehetett a plakát eredetije? Nekem nagyon nyuszisnak tűnik:))


egygolyoegynemet.jpg

 

A következő plakát egy valóban megtörtét estet ábrázol? Legalábbis Zsukov emlékirataiban olvastam róla.

egygolyoegytank.jpgSztálingrádban egy páncéltörő ágyút megrongált egy közeli robbanás, félig betemette törmelékkel, és tönkretette az irányzékot is. A kezelői közül egy idősebb tüzér maradt harcképes, aki a helyén maradt. Ha látott egy ellenséges páncélost, akkor az ágyúcsövön át célzott, ha meglátta benne a célpontot, belökött egy lőszert és tűz...

 

 

Végül ne feledkezzünk meg a katona legfontosabb felszerelési tárgyáról, és legjobb barátjáról a (jól kiélezett) gyalogsági ásóról:

lapát.jpg

 

Szóval, ha úgy döntetek, hogy  megér pár részletesebb írást is a téma, mondjuk, fegyvernemenként, vagy hirdetve Sztálin elvtárs dicsőségét,  a német brutalitást, vagy épp  a koppintott nyugati plakátok, jelezzétek.

82 komment

Címkék: plakát ii világháború

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teddybear01 2013.07.20. 18:56:18

"De a ősi tétel itt sem igazolódott, a mennyiség nem csapott át automatikusan minőségbe. A történtek ismeretében inkább nevetséges, mint komolyan vehető az alábbi plakát, amelyik azt ígéri, a vörös tankok és légierő eltapossák a náci polipot."

Pedig nem Sztálin, hanem Hitler lett öngyilkos a saját fővárosának kellős közepén, a saját bunkerében, miközben az oroszok már a környéket lőtték. Szóval ezt alaposan elbénáztad.
Mondjuk az idáig vezető út persze nem volt egy kéjhömpöly, a Szovjetunió népe iszonyú áldozatok (mind anyagi, mind emberi) árán győzött. És persze a nyugati szövetségesek is komoly veszteségeket szenvedtek.
Németország(és persze mi is) viszont egy romhalmazként végezte.

Trocsanyi 2013.07.20. 20:16:16

A plakátok érdekesek, a maguk nemében tökéletesek, köszönet a publikálásért.

Amúgy értem én, hogy errefelé nem rajong senki sem a Vörös Hadseregért, sem a SZU-ért, de azért a tiszteletet nem ártana megadni egy olyan ország katonáinak, akikből sok milliónyian estek áldozatul eszelős gazemberek hatalmi ambícióinak, jelképtől és egyenruhától függetlenül.

Hiryu 2,0 · http://theidf.blog.hu/ 2013.07.20. 20:26:10

khmm... az a Vörös Hadsereg, ami ennek a plakátnak az elkészítésekor létezett, össze sem hasonlítható azzal, ami bevette Berlint.
Akkor és ott ez a plakát köszönő viszonyban sem volt a valósággal, nem csoda hogy gyorsan váltott is az irány a hazafiság fele.

Na persze, ott virított minden falon Sztálin is, akire épp csak nem rajzoltak sarlókalapácsos Superman-ruhát...

Hiryu 2,0 · http://theidf.blog.hu/ 2013.07.20. 20:28:26

@Trocsanyi: ezt a tisztelet ügyet itt most nem értem, sorry- itt talán csak a neandervölgyi rohamhadtest nem kapott még hol lazább, hol komolyabb stílusban....

2013.07.20. 20:37:18

Az a Nyevszkij plakát nagyon jópofa. A sokszuronyoson meg írások vannak, jó lenne tudni, hogy mik.
Aa II. vh-ban Simo Hayha (542) és König (400) között 10 szovjet mesterlövész van a listán. Vajon melyikük lehet a plakátokon? :)

Hiryu 2,0 · http://theidf.blog.hu/ 2013.07.20. 20:44:11

Ha azt mondom a nyúl a az Zajcsik?
na jó itt asszem botoxkezelés után...

hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Vasily.Zaitsev.jpg

ace22 2013.07.21. 13:07:57

Remek a poszt! Amit hiányolok a szovjet propagandából, az a humor és az erotika - az angolszászok alkalomadtán a Hitler vélt szexuális hiányosságaival is rombolták a német harci szellemet, a németek meg az otthon levő asszonykák vigasztalásával elfoglalt szövetséges erők leírásával cukkolták az angolokat, később az amcsikat...

Az "Ellenség a kapuk előtt" avagy "Ahogy Móricka a mesterlövészt elképzeli" mellett megjelent egy ukrán film "Sznajper", ami kissé hitelesebben írja le a mesterlövészek életét. Látta valaki?

bagir 2013.07.21. 14:48:04

@Trocsanyi: Ez a csorda a civilek mészárlásában mindenkin túltett. Franciaországban a háború után a "kinyaltajobbananémetekseggét" cirkuszban többet öltek mint a németek az egész háború alatt.

lala0099 (törölt) 2013.07.21. 16:01:51

Ahogy elnézem, az a sokszuronyos puska tulajdonképpen egy seprű. Vagy legalábbis annak akar látszani.

Kullancs1983 2013.07.21. 18:19:58

A nagyonkeménykinézetű szovjet katona majdnemhogy megszólalásig hasonlít egy gyerekkori szomszédra! (Ráadásul ő is szerette a dohányt és a pálinkát!) :D
A hazért, becsületért, szabadságért feliratú plakátról meg le merném fogadni, hogy koppintott. Ha nem német, akkor finn, de koppintott, az biztos!

@Hiryu 2,0: Az a puska meg állítólag nagyon jó, de a szovjet katonák mégis jobban szerették a régi cárit, mert strapabíróbb volt, és nem kellett annyit pucolgatni.

@Hadrian77: König létezett? ha jól tudom a legjobb német mesterlövésznek 300 körüli találata van, és túlélte a háborút. 400 meg a legjobb szovjetnek is csak néhol van, Zajcev tizenakarhanyadik a szovjet(!) listán és (legalább) két nő is van előtte... De javítson ki valaki ha tévedek.

teddybear01 2013.07.21. 19:54:26

@Hiryu 2,0: Bocs de a nyúl oroszul кролик, már ha jól emlékszem.

teddybear01 2013.07.21. 20:01:25

@Hiryu 2,0: Ami azt illeti, van egy régi török(arab) közmondás:

Sohasem az a hadsereg tér vissza, mint amelyik a győzelem kivívásra indult!

Minden a harcban résztvevő sereg folyamatosan változott a körülmények nyomására. Az 1935-ös Vörös Hadsereget épp úgy nem lehet azonosnak tekinteni az 1945-össel, mint ahogy az 1930-as Wermacht sem hasonlított sem a '42-eshez, vagy a '45-öshöz.

Tyeplica 2013.07.21. 21:24:50

Nyúl: заяц

Nyulacska: зайчик

Tyeplica 2013.07.21. 21:28:51

Mellesleg a "Vorosilov mesterlövésze" c. filmet ajánlanám a tisztelt tagság figyelmébe.

Hiryu 2,0 · http://theidf.blog.hu/ 2013.07.21. 22:51:03

khmm.. most futottam bele vhol egy szovjet mesterlövészbe, aki a Pravda szerint több mint 700 hitleristát tett a földdel egyenlővé...

Átugrottam, mert a Vörös Hadsereg hölgyeiről írok - nagyon lassan- de voltak néhányan, akik túltettek egy komplett Elit Alakulaton....

Hiryu 2,0 · http://theidf.blog.hu/ 2013.07.21. 23:07:11

Aranyos. Az indexen Fel vörösök, proletárok címmel van kinn...

Hiryu 2,0 · http://theidf.blog.hu/ 2013.07.21. 23:10:41

off, de a lemil facebook oldalán találtam, orosz és hmmm,,,,plakát:
vipera.balladium.hu/szovjet-erotikus-abc-1931/

nandras01 2013.07.22. 00:26:32

"A legszembeszökőbb párhuzam Napóleon története volt, aki egészen Moszkváig jutott, hogy aztán csúfos veresége után serege maradékával térjen haza."

lehet mosolyogni, sőt nevetgélni is a propaganda egyszerű -és akár primitívnek is nevezhető- üzenetein, de attól a tény még tény marad.
a nácikat úgy elverték, hogy a fal adta a másikat.
a napóleoni hasonlat pedig egyenesen telitalálat.

Measurer 2013.07.22. 02:46:27

A komisszárok, a párt és a komszomolisták vezető szerepének sulykolása helyett (akik egyébként a németek és szövetségeseik hadifoglyokkal szembeni genfi egyezményt sértő retorziójának fő célpontjaivá váltak), a plakátok egyre inkább a honvédő háború jelleget hangsúlyozták ki. Nem is történhetett másként, hiszen az általános mozgósítás, ill. a haditermelésre való átállás az egész lakosságra kiterjedt.

A harci kedv fokozására persze további témák is megjelennek a plakátokon: megölt, megerőszakolt nők, anyák, rabigába hajtott lakosság, sőt a szövetséges hatalmakkal való egység is (USA, Nagy-Britannia). Később az Európa felszabadítása, előre Nyugat felé, Berlinig motívumok sűrűsödnek.
www.rusempire.ru/component/option,com_true/Itemid,427/catid,27/func,detail/id,2691/

Néhány fecsegők, árulók, kémek stb. elleni plakát is fennmaradt.
www.kino-ussr.ru/main/136-sovetskie-plakaty-borba-s-shpionami.html

A megszálló németek plakátjai ezzel szemben -elhallgatva tényleges szándékaikat- a bolsevizmus végét, a kolhozok felszámolását, a nemzeti felszabadítást helyezték kilátásba,vagy éppen németországi munkára toboroztak.
sssr-my.ru/wars/vov/plakaty-nemeckoj-propagandy.html

Harrison Bergeron 2013.07.22. 06:28:56

A szuronycsokor seprű akar lenni, a mozdulatból is látszik. Ami nekem hiányzik, a tücsempamogfrontu? vonal, azaz, ahogy a hátországot biztatták, több munkára, éhezésre, tanulásra, munkára, munkára, munkára...

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2013.07.22. 07:59:49

pages.uoregon.edu/kimball/images/frn.MPR.1801-1914.1st.jpg Sokan nem tudják, de a Szovjetunió a ~ 1905-ös Oroszországot védte, ami a cárok szervező munkájának köszönhetően eléggé terjedelmes hazájuk volt:) Ami ugyan gyarmati szervezésű ország volt, de a kozákokkal simán karban tudták tartani. Nem kellet hozzá terjedelmes hajóhad, a kiaknázásához is elégvolt a vasúthálózat fejlesztése. Így a nyugat keményen rettegett tőle. Ahol tudta,igyekezett lejáratni. 1848-ban is csőbe húzták a leverésünkbe való bevonással.
Szóval a haza: a házunk, kertünk temetőnk mindig a miénk, akár milyen hülyék uralják politikai szinten és kinek árulják bagóért a nemzetközi porondon:) Üdv

2013.07.22. 08:10:19

@Kullancs1983: a snipercentral.com oldalon volt egy lista, azon volt egy Konig 400 megerositett talalattal. Lehet mas volt. Zajcev ellenfele a kodbe vesz. :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.22. 09:24:05

@Hadrian77:

Ez volt az az időszak, amikor hirtelen csökkent az egyázellenes propaganda Sztálin alatt. Lenin alatt az egész korábbi orosz történelem még rossznak számított, Sztálin alatt megjelentek a pozitív hősök a korábbi történelemből.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.22. 09:28:07

@nomad:

Valójában a Szovjetúnió sosem tudta visszaszerezni azt a területet, mely 1914-ben Oroszországé volt. Ma meg, a mai Oroszország az 1914-es Oroszország fele.

butyko2 2013.07.22. 10:03:27

De hol mérhető az akkori propaganda a mai éjjel-nappal zúdúló propagandához,ami minket ér.Pedig tudtommal nem állunk hadban senkivel sem.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.22. 10:09:20

@butyko2:

Nem mérhető, a mai halvány az akkorihoz képest.

butyko2 2013.07.22. 10:12:30

@Harrison Bergeron: A Tesco-ban a pénztárosok nem mehetnek ki a WC-re munka közben,2013-ban.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2013.07.22. 10:12:35

MESE A GIGÁSZI KÜZDELEMTŐL

"Sose feküdj ismeretlen szovjet katona sírjába!"
/ismeretlen szovjet katonamondás/

A két bajtárs zihálva feküdt a földön. Laposkúszó mozdulatokkal tolták maguk alatt hátrafelé a végtelen hómezőt. A helyzetük nem volt teljesen reménytelen, mert bár a talaj fagyott, a távolság fogyott. Meg Igor is. Két kilót. Szergej a Nap felé fordította arcát, de mivel az épp a Föld túloldalán tartózkodott, Szerjózsa orra a hóba fúródott.
Hirtelen géppisztolysorozat szaggatta n+1 darabra a táj csöndjét ( n: a leadott lövések száma ).
- Milyen pontosan céloznak! - mondta Igor csodálkozva.
- Miből gondolod elvtárs, hogy jól lőnek? - kérdezte Szergej, hogy fenntartsa a társalgást. - Szerintem nem is tudnak célozni.
- De tudnak.
- De nem. Tudod mit, elvtárs? Fogadjunk!
Igor mosolygott:
- Elvtársiember biztosra nem fogad. De, hogy bebizonyítsam neked, milyen tökéletesen tudnak lőni, mutatok valamit - és kigombolta a pufajkáját. A hasán és a mellén, egymástól egyenletes távolságra 53 golyóütötte friss lyukacska sorakozott. Szergej elgondolkodva kérdezte:
- Milyen érzés?
- Micsoda?
- Hát az a sok kis golyó ott benned.
- Nincs mind bennem. Van, amelyik hátul kirepült. Egyébként jó, hogy mondod! Azt hiszem, meghalok...
- Ne halj meg, elvtárs!
- De meg fogok halni. Hagyj itt!
- Nem hagylak!
- De hagyj itt és menekülj el!
- Magammal viszlek - jelentette ki elszántan Szergej és az erős holdfényben a feje sarló és kalapács alakú árnyékot vetett a friss hóra. Ezután vállára vette a sebesült bajtársát, azzal sem törődve, hogy összevérezi a vállán lévő rangjelzését. Arcára kiült a jól ismert kifejezés, amit mindenki látott már, akivel valaha is szembejött egy a vállán a vért fröcsögő bajtársát cipelő ismeretlen szovjet katona. Szergej előreszegezte a fejét, kidüllesztette az állát és futni kezdett az ellenség irányába. Megsemmisített 3 német páncélos hadosztályt, 2 gyalogezredet, 49 repülőgépet (és véletlenül egy szingaléz tánc- és illemtanárt is), majd elfoglalta Berlint. Itt a legelső államosított postahivatalban barátját gyorsan romló áruként feladta Szevasztopolba, mert elfelejtette, hogy Kisinyovban lakik. Ezután az arcán a vörösborostától megbotló, majd szétterülő mosollyal hallgatta a hadtápfőnökség nótafájának vodkaszaggal átitatott csasztuskaszólóját és arra gondolt:
"Hej, Szergej, Szergej! Mégiscsak bekerültél ebbe az ismeretlen szovjet katonanovellába!"

1989. november

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2013/03/mese-gigaszi-kuzdelemrol.html
:)

sierrahun 2013.07.22. 10:18:00

Umm, replace Alexander Nyevszkij with Alekszandr Nyevszkij, please.

Töksi 2013.07.22. 10:24:02

@Measurer: a Szovjetunió nem írta alá az 1929-es Genfi Egyezményt, úgyhogy velük szemben nem is tartotta be senki - ahogy ők sem.

2013.07.22. 10:49:02

Óh, az a tűzön-vízen-hullahegyen át győztes, csodálatos, emberfeletti, isteni Szovjetúnió !!! Áldásait, jótéteményeit rég ismerjük már.

Sokan aztán már nemigen köszöntek meg neki semmit, "felszabadulásuk" örömteli perceiben, mert arra sem hagytak a dicső hősök időt, hogy megnyikkanhassanak.

S szabadjon kérnem ide egy plakátcsokrot abból az időből, mikor 1938-1941 között a két lelki egytestvér vörös (!!!) diktátor még bőszen puszipajtizott egymással ...

Measurer 2013.07.22. 12:00:29

@Töksi: Sajnos...Németországon is inkább a Hágai Egyezmény hadifoglyokra vonatkozó rendelkezéseit lehetett számon kérni (Pl. 4. cikk)
Mindazonáltal az un. komisszár-parancsot (Komissar-Befehl), amely a hadifogságba esett funkcionáriusokat még rangjelzés viselete esetén sem ismerte el hadifogolynak és azonnali agyonlövetésüket rendelte el (1941 június - 1942 május között volt hatályban)később Nürnbergben a nemzetközi jog megsértéseként értékelték és a Wehrmacht háborús bűntettei közé sorolták (pl. Keitel esetében).

Peter T. Sinclare 2013.07.22. 12:05:19

@teddybear01: A nyugati szövetségesek nélkül Sztálinnak esélye sem lett volna. Hitler is hülye volt, de a szovjet tábornokokhoz képest katonai zseninek számított.

Titus Pullo Urbino 2013.07.22. 12:26:27

Érdekes volt, köszi. Iván Csonkin közlegény élete és kalandjai című filmet ajánlom az 1941-es Vörös Hadsereg példájára. Aztán persze 1943-ra már minden megváltozott ott is, a finn háborút kezdő szervezetlen vörös horda 1943-ra igen hatékony és jól működő haderővé nőtte ki magát. Persze addig millió harcosnak kellett meghalnia és sokezer tisztnek kellett elpusztulnia saját golyótól koncepciós perek ítélete alapján. A Nyevszkij plakát ötletes és szellemes, tetszett. Ami még fontos: 1941-ben Za Sztalinu! volt a jelmondat és a kommiszároknak nagyobb irányítási joguk volt, mint a képzett tiszteknek, ez 1943-ra úgy változott, hogy hazafias példákat hoztak fel, Za Rogyinu! (A Hazáért!) lett a jelszó és a kommiszárokat is háttérbe szorították, amit igen bölcsen tettek. Ami még sokat segített: annyian voltak, mint az oroszok és az egész Ural fegyvergyár nekik termelt (meg persze jött az USA-ból is a hadianyag és a konzerv rendesen).

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2013.07.22. 13:38:43

SZOVJET MESE

Esteledett. Szibériai dácsájának mélyén Tyimofej apó zakuszkát rágcsálva ülte körül a szörcsögő szamovárt. A békés idillt kintről kopogás zaja zavarta meg.
- Ki kopog, mi kopog, talán a jégeső? - kérdezte Tyimofej apó.
- Mi nem vagyunk jégeső, mi vagyunk a KGB!
- Jaj de jó, jaj de jó, hogy maguk nem jégeső! A jégeső ugyanis elverné a termést.
- Mi nem vagyunk jégeső, mi nem fogjuk elverni a termést. Mi ehelyett inkább magát fogjuk elverni!
Ahogy mondták, úgy is cselekedtek.
- Na, ezzel megvolnánk! Induljunk! Bátyuska, maga velünk jön!
- Jaj, jaj, szép távárisok, aranyos leventék, ne vigyetek engem magatokkal! Hagyjatok engem inkább itt, helyben!
- Ahogy gondolja, Tyimofej bátyuska - mondták és helybenhagyták. Méghozzá jó alaposan.
Tyimofej apó vérben úszkálva, fogaitól körülvéve feküdt a padlón, amikor hirtelen szirénázást hallott.
- Ki szirénázik, mi szirénázik, talán a jégeső? - kérdezte az öreg, majd odakúszott az ablakhoz és nagy nehezen felemelkedvén, kinézett rajta. Hát, látja ám, hogy az ablak előtt, a jégtelen esőben két tébolyult szirén ázik. Az ázó szirének mögött, a tisztáson a lassan leereszkedő szürkület még látszani engedte a vándortáborozó pionyírok esti táborverési munkálkodását, amint épp a cövekeket szúrták a földbe, hogy felállíthassák tízemeletes vasbeton sátraikat.
Ekkor csöngettek.
- Ki csönget, mi csönget, talán a jégeső? - kérdezte a némileg egyszerű gondolkodású, ám fölöttébb jólelkű Tyimofej apó.
- Csak én vagyok - mondta Tyimofej apó ajtón belépő lelke.
- Hej, lelkecském, lelkecském! Hol voltál egész nap? Miért csak így, esténként jössz haza?
- Hát, mert én már csak hálni járok beléd. - felelte a lélek és megágyazott magának Tyimofej apóban.
Az öreg bátyuskának az iménti verések következtében vitatkozni sem volt ereje. Ekkor észrevette, hogy a lelke által nyitva felejtett ajtón belépett a szobába Ki-Mir-Szen, a koreai nép egyik felének nagy megmentője.
- Ki-Mir-Szen, Mi-Mir-Szen, talán a jégeső? - kérdezte elhaló hangon Tyimofej apó, majd vett egy utolsó mély lélegzetet és belehalt sérüléseibe.
Emlékét megőrizzük.

2013.07.22. 14:20:48

@Frady Endre:

Bár eléggé hiányoltam már e gyöngyszemeket, de látom, a hiányzás csak még jobbat tett nekik ... Ebben a szellemben haladván tovább csak azt üzenhetem, mint minden kopasznak, hogy HAJRÁ !!!

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2013.07.22. 14:47:53

@ekszvájzed: Jó, hát ha ilyeneket szeretnél... Te akartad! :)

A Mosolygó Sztálinarc mintás sérvkötő mellékszereplése

Dunakav Dunakavics aznap bal lábbal kelt. Ebben persze semmi meglepő sincs, hiszen a jobb lába már évek óta szinte mozdulatlanul hevert a Nyizsníj Zsugorod – Amputolovó vasútvonal csalánnal sűrűn benőtt töltésének a tövises tövében.
“Heeej-haaaj, miért is akartam saját magamilag sínbe tenni a törött lábamat?!” – sóhajtozott majdhogynem egyfolytában. Sóhajának jogosságát az a tény is fokozta, hogy egykori jobb lába nem eltörve volt, hanem csak behajlítva.
Mindebből a vájtszemű olvasó hamar rájöhet, hogy miért nem akarták Dunakav Dunakavics IQ-ját lánglelkű költők egymással versengve megénekelni.
Dunakav Dunakavics viszont rengeteget énekelt. Az általa vérbőszen énekelt rengeteg azonban pillanatok alatt kiürült. Előbb a vadállatok hagyták el pánikszerűen, majd a Dunakav Dunakavics dallantásába szinte azon nyomban beleőrült szelíd állatok vadultak meg és vágtattak az előttük távozó vadállatok után.
Hűűű, micsoda látvány volt!!! Nyulak kergette medvék, őzek űzte izom-Jetik, zergék zargatta zombik, gyalogbékák brúgatta birodalmi lépegetők, Zrínyik döfködte bősz vadkanok, piknikező turisták botozta tájfutók és Piroskák hajszolta farkasok… S e monumentális kép hátterében ott hömpölygött Dunakav Dunakavics bánatos bari-tónusú bégetése…
“Micsoda fülbemászó dallam!” – dőlt hátra elégedetten Dunakav Dunakavics, majd a konyhakőnek csapódott lapockáját fájlalva azon kezdett morfondírozni, hogy mióta rendelkeznek a dallamok ízelt lábakkal… Hirtelen a fülére csapott, majd méregetni kezdte a tenyerén kicsit elkenődötten fekvő ex-forficula auricularia-t. “Másfél centi” – állapította meg meg – “a fél fogamra talán pont elegendő lehet…” Ennél több foga nem is lévén, Dunakav Dunakavics pillanatok alatt végzett váratlan reggelijével, majd megnyalt ujjait beletörölte a Mosolygó Sztálinarc mintás sérvkötőjébe.
“Bezzeg még ennek a néhai fülférgecskének is volt hat jóízű ízelt lába, nekem meg csak egy van, és még a lábikrám sem finom!” – mélabúsongott melankólikásan Dunakav Dunakavics…
“Drágám, ne mélabúsongj oly melankólikásan! Lásd, nekem egyetlen lábam sincs, mégis boldogan élek, míg meg nem halok!” – szólt ki Dunakav Dunakavics felesége az akváriumból. Dunakav Dunakavics felesége, Dunnyuska Dunakav Dunakavna ugyanis származását tekintve folyami sellő volt és remek parti Dunakav Dunakavics számára. Dunakav Dunakavics egy remek parti pecázáskor fogta ki magának őt és a nedves édesanyját, pont a jobb lába elvesztésének ötödik évfordulóján rendezett sírva-vigadó partin. Az anyósjelöltet az ilyenkor szokásos három kívánság teljesítése után sietve visszadobta a vízbe.
(A három kívánság az alábbi volt:
1., A lánya keze.
2., Egy Mosolygó Sztálinarc mintás sérvkötő.
3., A vasúti töltés tövises tövében fekvő jobb láb visszakerülése az öt évvel korábbi helyére.
És láss csodát! A láb abban a pillanatban már fel is gurult a töltés tetejére és vadul vérfröcsizni kezdett! Dunakav Dunakavics memóriája ugyanis kicsit rövid volt és elfelejtette, hogy a sajnálatos balesetének ötödik évfordulója már bő másfél perccel korábban elmúlt.
Sellőmama hatalmas csobbanással kenődött szét a kavicsos mederfenéken…)
Dunakav Dunakavics most hálás szívvel fordult lábatlan felesége felé, és az akvárium üvegfaláról visszatükröződő Mosolygó Sztálinarc mintás sérvkötőjét neje pikkelyes derekára képzelve elégedetten gondolt a régi bölcs mondásra:
“Szép az, aki térdek nélkül tetszik.”

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.com/2011/07/mosolygo-sztalinarc-mintas-servkoto.html
:)

Kullancs1983 2013.07.22. 15:19:32

@Hadrian77: Mondjukrá érdekelne honnan szedték... Ha jól emlékszek Ljudmilla Pavlicsenko állítólag lelőtt egy német mesterlövészt, akinek a noteszében vagy 400 találat volt feljegyezve, de erre nem tudom milyen bizonyíték van, és azt sem, hogy a németek miért nem említik sehol.

@Measurer: Ugye te sem gondolod komolyan, hogy a komisszárparancsot Nürnbergben majd NEM tartják háborús bűntettnek?

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2013.07.22. 15:54:55

"Jobban felpakolva, mint Schwarzenegger, amikor elindul leszámolni a Kommandóban" és tényleg :)

Titus Pullo Urbino 2013.07.22. 16:03:34

@Kullancs1983: Nürnbergben a szovjet ügyésznek volt képe még Katyn-t is a németek nyakába varrni. Ehhez aztán már nagyon vastag bőr kellett. Vagy a másik variáció, hogy még azok sem tudtak róla, akik a vádat képviselték. A katyni kivégzőcsoport sem sokkal élte túl a vérengzést, őket is likvidálták pár hónap múlva, asszem minszki csapat volt. Pont mint Attila sírjának kiásóit, kitörölték őket a szemtanúk sorából.

Measurer 2013.07.22. 17:13:10

@Kullancs1983: a vae victis főszabály. Ettől függetlenül a német, osztrák lelkiismeret mindmáig nem tud napirendre térni fölötte. Itt a mérce - legalább is hosszútávon- úgy tűnik, nem egyik vagy másik terrorállam szokásjoga.
freiklick.at/index.php?option=com_content&task=view&id=848

A tengelyhatalmak csatlósai a tisztogatásokban ugyancsak részt vettek.
www.mult-kor.hu/cikk.php?id=38489
Más kérdés, hogy a szovjet levéltári anyagokat sem lehet revizió nélkül elfogadni.

Fredddy 2013.07.22. 19:07:09

A félautomata puska az SzVT-38/40, jó konstrukció volt, és alapvetően korszerű is (ha a kortársait, pl az amerikai Garandot nem is előzte meg annyira), a fő baja az volt, hogy a ,,teljes hosszúságú" 7,62*54R lőszert tüzelte, ez túl erős volt egy félautomatába, az órisi hátrarúgás miatt nehezen kezelhető volt, és persze bonyolultabb szerkezetű is, mint egy sima ismétlő.
Bő másfél milliót azért legyártottak belőle, a háború után meg rájöttek, (hogy el kell olvani a németek feljegyzéseit, amiben le van írva,) hogy kisebb lőszer kellene, az SzKSz meg a Kalasnyikov már azzal készült.

Nehézbombázójuk volt a szovjeteknek is (TB-3, Pe-8), de tényleg nem sok, kb annyi, amennyi ott a képen van. Ezt később gyakran úgy adták elő, hogy puszta jófejségből nem akartak távoli békés civil városokat bombázni (várják csak ki szépen, amíg a szovjet gyalogság odaér:P), de a szovjet ipar elmaradottsága legalább ennyire közrejátszott.

Ami a "low visibility" vörös csillaggal dekorált rohamsisak formáját illeti, a Magyar Néphadseregből is jól ismert féldinnye előtt volt egy másik fajta sisakjuk, az kicsit ferdén szemből nézve tényleg emlékeztet a német sisakra. A művészt ez zavarhatta meg.

Zajcev a közhiedelemmel ellentétben nem elsősorban a vastag személyes trófeagyűjteményével járult hozzá a szovjet mesterlövészélet fellendítéséhez, hanem azzal, hogy egy komoly mesterlövész-kiképzőkozpontot vezetett. A film ebből a szempontból teljesen kamu, fiatal analfabéta kezdő helyett egy jól képzett harmincas hivatásos tiszt volt.
König őrnagyról úgy tudom, nem létezett, de a figuráját létező személyról másolták, egy német mesterlövész-kiképzőtiszt tényleg elesett Sztálingrádban, de lehet, hogy ez is kamu.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2013.07.22. 19:11:12

@Hiryu 2,0: Nagyon szép, tényleg lelkesítő plakátok egy álnokul megtámadott ország népének lelkesítésére. De ha már orosz háborús lelkesítő plakátok, és ez az első rész, akkor első előttinek lehetne kutakodni mondjuk az 1938-1941 közti szovjet-orosz plakátok közt is.

wangfolyo.blogspot.hu/2010/05/csereszabat.html

wangfolyo.blogspot.hu/2009/09/breszt-nemet-szovjet-katonai-parade.html

teddybear01 2013.07.22. 19:18:16

@Fredddy: Abbahagyhatnád már a trollkodást. Kezd igencsak unalmas lenni az, amit grafomán módjára ránk öntesz...

2013.07.22. 20:11:07

@teddybear01:

Hé, tudtommal ez egy had- és rendvédelem história blog (bár egy kicsit másképp), és a plakátokon látható fegyverzet és egyebek szakszerű leírásának itt igenis hogy helye van. Nem árt kissé tanulni is, mert nem "művészetről" beszélünk, ha jól sejtem.

Ahol én dolgozom, van ott most egy kiállítás, 1941 elejéről származó 6 db, s nálunk akkor a korabeli legmodernebbenek számító magyar katonai felszerelést és egységeket népszerűsítő plakáttervezet, s a kiállítók megtették, hogy utánajártak, miket is rajzoltak bele. Szakinformációkkal, és még fényképmásolatokkal is.

Én se szeretem az olyat, ami képes történelem, de nem magyarázzák el, hogy mi van a képen. (Még a szerző is csupán somolyogtatni óhajt, a maga szándéka szerint, bár ez is csak egy szomorú, és véres, ámde tanulságos történet, tele rengeteg szenvedéssel.

Továbbá troll az, aki elviszi a témát másra, ill. ész nélkül provokál, vagy köpköd, többek között. Fredddy (itt legalábbis) nem ezt teszi, engem meg igenis érdekel. Ha van valami régi teddy vs freddy háború, az oké, de ez most nem volt egy telitalálat ebben, én úgy érzem.

SchA · http://katpol.blog.hu 2013.07.22. 20:13:16

@Kullancs1983:

König, mint ahogy legendás párbaja Zajcevvel csak a fantázia szüleménye.

katpol.blog.hu/2010/04/25/mitikus_katonak

2013.07.22. 20:14:47

@Frady Endre:

Szintén grat. Kissé kacagtam megint, ezt bevallhatom ... Csak el ne pazarold csupán néhány szerzeményre a rengeteg poént, mert azoknak eme zuhataga már szőnyegbombázásnak minősül, ártatlan civiliek ellen, s mint olyat, a nemzetközi egyezmények, BIZONYOS ESETEKBEN meglehetősen zokon veszik ...

teddybear01 2013.07.22. 22:53:32

@ekszvájzed: Na hogy megfeleljek neked.

Frady egy fűzfapoéta és egy grafomán fecsegő keveréke. A "munkássága" olyan, mint egy tekercs vécépapír, amit ha megrántasz ömlik méterszám a tartóból.
Semmilyen értéket nem képvisel. Viszont mindenhova bepofátlankodik, mint ahogy ide is, aztán mondja-mondja a hülyeségeit. Mi ez, ha nem trollkodás?

Ha neked ez tetszik, akkor viszont olvasd a blogján!
Én kitiltani nem tudom, hiába is érdemelné meg, de ha ő ide böffenthetett, akkor én is megmondhatom a véleményemet.

Különben valahányszor címlapos lesz egy-egy bejegyzés, özönlenek ide a hülyék.

SchA · http://katpol.blog.hu 2013.07.22. 22:59:09

@teddybear01:

Nem lehet, h összekevertél két kommentelőt, mert a trollos kirohanást Frady Endre nicknek szántad, viszont egy másik, Freddy nevű usernek címezted az ő teljesen ontopic kommentjére válaszul?

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2013.07.22. 23:26:11

@ekszvájzed: Szpasszíba balsóje za kompliment!
Az a helyzet, hogy nem pazarolok semmit, hanem amikor írok, akkor belepakolok mindent, ami épp eszembe jut. Szerintem van ott még, ahonnan ezek jönnek... :)

teddybear01 2013.07.23. 00:45:51

@SchA: Igazad van. Félrenyomtam.

@Fredddy: Bocs, a beírás nem neked ment, hibáztam. Elnézést. A bejegyzésed amúgy érdekes volt.

proletair · http://lemil.blog.hu 2013.07.23. 07:54:54

Ez igen, jó volt olvasni és örülök, hogy a plakátvonal halad tovább!

2013.07.23. 10:47:10

@teddybear01:

Akkor meg még egy offot, és téma slussz:

Amúgy meg Frady sem hülye, és megvan a blogvilágban neki is a maga helye, mert nem kötelező sehol sem nyársatnyelt savanyúpofának lenni. Főleg pedig nem egyfolytában. Nyilván az igazi tragédiákból ő se csinál viccet. Nem tudom, ezen felül az ő munkássága kiket bánt, vagy sért, vagy aláz meg.

Ha valahova bekommentel, az 1 azaz 1 hozzászólást jelent, és attól még nem áll meg az élet menete ( :) ), és ő az, aki azt a hangulatot teszi hozzá, amitől (talán) mindenkinek egy kicsit jobb kedve lesz. Arra pedig IGEN NAGY ma már a szükség. S még a témától se tér el (nagyon).

(Valószínűleg őt azért többen szeretik, csak nem kötik az orrára. Úgy még nem is szóltak be neki eddig, tán sehol, mint ezek szerint te, s én is azt hittem, hogy van annyira ártatlan ő, hogy ez nem neki szól, hanem tényleg annak, akinek címezted.)

Én ezt ezúton is megköszönöm neki, és nem is kell az ő blogját önmagában olvasni, az túl tömény volna, hanem pont jó így, arányosan és tematikusan beosztva szépen, a megfelelő helyekre. Tőled meg bocs, hisz a második beírását már én provokáltam ki, bár nekem tényleg tetszett.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2013.07.23. 10:55:32

@nandras01: Khöm. Az a fal akkor pofot adott, hogy előtta a falat pozofó katonati veszteségei abszolút és talán még relatív értelemben is meghaladták a németet...

nandras01 2013.07.23. 12:19:35

@molnibalage: ez igaz.
azonban a meccs a sípszóig tart, és meglehet, hogy az első félidőben sok volt a kapott gól, de a végére azért csak legyalázták az ellent- és nem is akármilyen mértékben...

franny* 2013.07.23. 12:40:21

@teddybear01: a кролик a házinyúl,a заяц pedig a vadnyúl

2013.07.23. 13:59:44

@nandras01:

(és mások)

A probléma itt az, hogy a tipikus, s még az őskori hordától örökölt ill. a mai kisóvodás tempó szerint megrögzötten az szerepel rengeteg ember fejében, de már az ősállapotoktól fogva, hogy aki fizikailag edzettebb, meg erősebb (pontosabban: aki a meccs végén győz), azé az erkölcsi fölény is. Aki a végén nagyobbat üt, az a hős, és jól leüti a rosszfiút, meg jön a hepiend, a csók a megmentett hölggyel, mint a moziban.

(Nos, talán még Nyugat-Európára ez igaz is lehetne, 45-ben, bár érdekességek akadtak azért ott is. De a történelem minálunk, az east side-on nem ezt mutatja, mert valójában az erkölcsöket nézve az orosz (később pedig szovjet) birodalomnak léteznie sem kellett volna.

Nem volt tiszta és becsületes játék ugyanis már a kialakulása és a megszervezése sem. Már az sem, ahogy Moszkva az Arany Hordának csontig benyalva, és fizetve, uralmat szerzett a többi városokon.

Aztán. Az orosz ebben a háborúban SEM a csodás technológiájával, hanem a mennyiségével, (meg emellett a jóval durvább és "meggyőzőbb", a világ nagy részét is jobban kezében tartó ideológiájával, mely még a legkeményebb, állítólagos "antibolsevista" nyugati vezető politikusokat is meg tudta nyerni) győzött, azaz bedobott minden nélkülözhetőt. A hengerben tipráshoz nem sok stratégia kellett: hátranyomás, katlancsaták, bekerítés, felmorzsolás.

És persze a termelési pontok ellenség által elérhetetlenné tétele (gyárak Szibériába) meg a gyak. kimeríthetetlen nyersanyagbázis és "emberanyag".

A győzelmüket erkölcsi fölényük igazolására évtizedeken át a fejeinkbe sulykolók arról is megfeledkeztek, hogy épp e gőzhenger- és anyagcsata-taktika miatt valahogy nem igazán az erkölcsi fölényt tapasztalták meg a részükről azok, akik úgy kerültek az útjukba, hogy nem az ellenségeik voltak.

S a mögöttük álló valódi "erkölcsök" fölényéről meg jobb nem is beszélni - azok meg aztán fényesen bizonyítottak később. A szomorú tehát továbbra is az, hogy a győztes nem azért nyer, mert sokkal jobb ember, mint az, akit legyőz - ezt sokan csak így szeretik látni, egészen máig, hiába mutatja már ki számos forrás, hogy egyáltalán nem voltak azok.

Főleg az érzékelteti ezt, hogy könyörület, irgalom, emberség és méltányosság gyakorlására, a CIVIL, (és gyakran a hadi-) foglyokkal, és lakossággal (is), pl. az ellenséges érzelműnek tételezettekkel és más fegyvertelen, védekezésképtelen, vagy magukat megadott személyekkel szemben

igazából EGYIK harcoló fél részéről sem került sor - soha. Ha nem pont a helyszínen nyilvánult ez meg, akkor később. Tehát az, amit "pacifikálás", meg "katonai kormányzás" címén műveltek, az sem a kései dicsőségtábla tárgya.

nandras01 2013.07.23. 14:24:12

@ekszvájzed: nem hiszem, hogy bármiféle erkölcsi izét ide kellene keverni, mivel a poszt -és a reakciók jelentős része. nem erről szól.
a poszt -nem is kissé- gunyoros, már- már cinikus véleményt mond egynehány háborús szovjet plakátról, miközben elfeledkezik arról az apró tényről, hogy azt a háborút bizony, ezek a primitív, bunkó és ostoba plakátok készítői nyerték meg.
és nem is kicsit.
erkölcsöt emlegetni pedig már csak azért sem túl szerencsés, mivel mindkét félnek erős hiátusai voltak e téren.

2013.07.23. 15:43:19

@nandras01:

Éppen ezt mondtam, ha nem tűnt volna fel hogy NINCS köztük különbség. Az a megjegyzés szúrt szemet nekem, mint mindig, hogy "a végére azért csak legyalázták az ellent- és nem is akármilyen mértékben..." Tehát hogy "ÉS MÉGIS ŐK".

Én meg kb. sejtem, sokan miért szeretik még mindig "dicsőségeséket", de nagyon. Ezért próbáltam elmondani, hogy miért is győztek, és milyen körítést csináltak ehhez.

Egyébként valójában NEM ŐK GYŐZTEK, hanem úgy en bloc a "Szövetségesek", de ezen belül az oroszok (és besorozott alávetett népeik) csak HÓDÍTOTTAK, már ami az orosz törzsterületen kívüli ÖSSZES akciót illeti - csakúgy, mint az ellenfeleik.

Meg volt egy korábbi, hasonló értelmű hsz-e is valakinek, azért gondoltam erre, hogy akkor a szerzőknek ez biztos így tetszik. Első beszólásom ide még ezért történt.

Mert a bajom azzal van, hogy a 20. század külön csak nekünk (értsd: korabeli szovjet alattvalóknak) legyártott "hőseposza" ebben az országban még nagyon sok emberben abszolút érvényben van.

Holott megnézném én a(z 1941 júniusa utáni) szovjet propaganda azon részét is, hogy azon kívül, hogy a Gitler egy gonosz fasíszt, és megtámadott minket, galádul, meg gyilkolja dolgozó a népet, és még közben Európában is mindekit megszállt, meg kirabolt, és lemészárolt,

tehát hogy mindezen propagandában a LEGFŐBB morális ok, ami miatt ma a HAZAI tábor e kérdésben igen nagyon két részre szakad, s főleg ami jelesül a MI 1944-1945-ös "felszabadításunkat" illeti,

ill. hogy kiknek volt ez az a leginkább, hát e bizonyos ok felemlegetése, az ellenségre róható vádként, Sztálin, (és a Komintern) meg az agitprop szellemi eszköztárában még csak apró nyomokban sem érhető tetten.

Pedig tudhattak róla, mit művel a megszálló, pl. a Baltikumban, Belorussziában, Ukrajnában, s ha máshogy nem, akkor a diverzánsként átdobott partizánok visszajuttatott üzeneteiből ...)

(Persze ez a dolog a 'művelt' nyugaton is csak 1945-1946 során jelenik meg, mint fővád, a nácikkal szemben, míg a harcok során ők is csesztek bármit is tenni ellene, hiába tudtak mindent).

Ez a vád pedig BÁRMILYEN csúnya, és brutális harcot, akciót, megszállást, atrocitást, felelősségre vonást, és megtorlást a mai napig vígan szentesít a vesztes oldalon állókkal szemben, mint az univerzális erkölcsi fölény megdönthetetlen bizonyítéka. S néhány ilyen mai megjegyzés mögött is épp ez a gondolkodás érhető tetten.

teddybear01 2013.07.23. 15:54:39

@ekszvájzed: Hogy befejezzem a témát.
Frady mindenhová beböfögi a műveit, a blog mondanivalójától függetlenül, azaz troll. Persze speciális fajta, mert a trollok többsége legalább nem fűzfapoéta, és nem az elpusztított erdő mennyiségével mérhető teljesítményű "író".
A saját blogján azt csinál, amit nem szégyell, de a kedvenc blogjaim egyikén azért csak megmondom róla a véleményemet!

Felmerült közben bennem, hogy tulajdonképp te és Frady egy és ugyan az vagy, de hát mindenkinek lehet pocsék ízlése. A téma különben részemről lezárva.

teddybear01 2013.07.23. 15:58:20

@ekszvájzed: A propaganda minden korban hazugság volt, legfeljebb néha részben igaz.
Most is így van, csak nézz értő szemmel körbe!

Az, hogy a szovjet időkben hazudtak nekünk, nem jelenti azt, hogy a mai hazugságok rendben lennének.

Kullancs1983 2013.07.23. 18:56:40

@SchA: nana, a cikkben is azt írja, hogy nem biztos hogy nem létezett, és lehet hogy az olvtárs hamarosan előáll egy minden kétséget kizáró bizonyítékkal. :)

@nandras01: A német győzelmet hirdető plakátok hihetők voltak 1940-ben, viccesek 1945-ben. A szovjet plakátokkal ugyanez fordítva igaz. Vagy?

tudi 2013.07.23. 19:09:15

Jöhet mégtöbb plakátos poszt.

Kismy 2013.07.24. 00:54:58

@ekszvájzed: "Holott megnézném én a(z 1941 júniusa utáni) szovjet propaganda azon részét is, hogy azon kívül, hogy a Gitler egy gonosz fasíszt, és megtámadott minket, galádul, meg gyilkolja dolgozó a népet, és még közben Európában is mindekit megszállt, meg kirabolt, és lemészárolt, tehát hogy mindezen propagandában a LEGFŐBB morális ok, ami miatt ma a HAZAI tábor e kérdésben igen nagyon két részre szakad, s főleg ami jelesül a MI 1944-1945-ös "felszabadításunkat" illeti, ill. hogy kiknek volt ez az a leginkább, hát e bizonyos ok felemlegetése, az ellenségre róható vádként, Sztálin, (és a Komintern) meg az agitprop szellemi eszköztárában még csak apró nyomokban sem érhető tetten."

hogy mivvvvan?:D

köszi a posztot!:)

Rosszindulatú Vászka 2013.07.24. 07:02:19

A plakátok mellett emlékezzünk meg a felnövekvő generáció hathatós neveléséről is.

Vélhetően ugyanabból a műhelyekből, mint a plakátok, ömlöttek a nevelő célzatú propaganda jellegű társasjátékok is.

Tessen, patent gyűjtemény:

www.dezinfo.net/foto/63378-sovetskie-nastolnye-igry-nachala-proshlogo-veka.html

2013.07.24. 11:20:04

@Kismy:

Valószínűleg nem kívánom a kulcsszót kimondani, mert ez a blog nem erről szól. És nem is akarok provokálni senkit, csak azt látom, hogy a kimondatlan dolgok továbbra is bujkálnak, minden, e téma (azaz "komcsik vs nácik") által felvetett indulat mögött, minden egyes hasonló témájú cikk alatt, ahol a II. világháborúról, és különösen annak a keleti hadszínteréről esik szó. Mert - úgymond - nincsenek "kibeszélve".

Arról beszélek, hogy mi menti fel sokakban még mindig a ruszkikat a disznóságaikból.

Arról az egyetlen okról beszélek, ami miatt a "hitleráj" és bármi-bárki, ami és aki hozzá köthető, akár még egy abban a korban ártatlan, és szigorú engedelmességre szorított közkatonaként, vagy hivatalnokként szolgálatot tett személy is,

a mai napig és az idők végezetéig indexen tartandó, és a lehető legmélyebben elítélendő, valamint az utolsó percéig üldözendő, mivel (néha csupán állítólag) azok visszaszorításában és (köz)életből kitessékelésében vett részt, még ha akaratán kívül is, akikéban.

És mivel mindegy-milyen-áron, de a "jófiúk" végül beletaposták a gonoszt a saját anyaföldjébe, megmentvén ezáltal sokakat, hát ezért a korábban kirekesztettek és azok leszármazottai szemében még ma is megváltóknak minősülnek, pedig alig tettek mást, mint azok, akiket legyőztek.

És az a körülmény, hogy a ruszkiknál ezen bizonyos elemek DIREKT kirekesztése és eliminálása nem zajlott (míg amúgy meg más embermillióké igen, s a "nagy" Sztálin amúgy meg őket se szerette) így okot ad a mai szélballiberálisoknak arra, hogy a szovjet bolsevizmust és más országbeli követőit felmentsék minden bűn alól.

És akiket 1944-1945 után már a "jófiúk" és szolgáik szorítottak ki, tömegesen a szabadságból, meg az életből, sokszor csupán a bosszútól és a puszta gyűlölettől hajtva, melyet a frissen felvett bolsi ideológiával igazoltak, itt, és ká-Európában másutt, azokat a "szabadság" állítólagos hívei mindezek után nagyon nem tudják sajnálni. A MAI NAPIG SEM.

Tudom, hogy ez is zavaros, de nem akarok vagdalkozni. Aki érti, érti. Nincs igazából SEMMILYEN erkölcsi fölénye egyik félnek sem, akikről szó esik, csak ezt akartam mondani, bármennyire is sugalmazzák ezt mások, akár jobbról, akár balról,

akár azzal is, hogy végül kik is győztek, és ez a módszereiken látszott meg. Az általuk képviselt ideológiákat sem különbözteti meg semmi, hisz mindkettő a dolgozó és küzdő népet, de főleg annak vezérét istenítette, és természetesen megnevezte közben kiirtandó ellenségeinek széles táborát.

Kismy 2013.07.24. 14:03:49

@ekszvájzed: nem az össz-mondanivalód értelmezésével volt bajom (azt fogtam), csak néhány mondatod sikerült túl kacifántosra, illetve hiányzott belőle némi szükséges szófaj.

több dologban egyetértek veled (Sztálin sem volt jobb, mint Hitler, és a "komcsik" sem a náciknál), de egy dologról ne feledkezzünk meg: a világháborút az egyik oldal robbantotta ki!

Titus Pullo Urbino 2013.07.24. 14:26:27

Egy alig ismert, Ukrajnában terjesztett plakát:

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d1/Tsarstvo_kanchukiv.jpg

A dicső Vörös Hadsereg katonája elbánik a népnyúzó lengyel tiszttel. A plakát elméletének gyakorlati megvalósítása Katynban később meg is történt.

Super 64 2013.07.24. 19:11:24

@ekszvájzed: Nagyon érződik az írásaidon, hogy igyekszel uralkodni - több-kevesebb sikerrel - az érzelmeiden, az indulataidon és a szavaidon. :)

Nagyon jól jelezted az óvodás tempót az egyik hozzászólásodban, a baj csak az, hogy gyakorlatilag ez rád is tökéletesen illik: tudod, mint amikor Pistike megy az óvó nénihez árulkodni, hogy őt megverte a Józsika, meg meghúzta a lányok haját és belerúgott a gondozó nénibe. Amikor meg az óvó néni megjegyzi Pistikének, hogy tudomása van róla, hogy ő is ugyanezt csinálta, akkor tovább mesél arról a mi kis "ártatlan" Pistikénk, hogy mit tett még Józsika, ahelyett, hogy végre befogná.

Azt jól írtad (hogy így is gondolod-e valóban, más tészta, ugye :D), hogy erkölcsileg egyik sem különb a másiknál: így igaz, mi több, Józsika tettei Pistikét semmi alól nem mentik fel - és fordítva. Ezt is tartsd szem előtt.

Nos. Amikor országok rendezik nézeteltéréseiket "a világ óvodaudvarán", akkor ott nincs óvó néni: kizárólag az dönt, hogy ki nyer. Ez ellen lehet hisztizni, meg minősítgetni, de ez csak szánalmas szélmalomharc a realitások ellen. (Egyébként kétlem, hogy ha a győztesek között lennél, ugyanezt gondolnád.) Nem rinyálni kell, hanem győzni - vagy legalábbis bekeveredni valahogy a győztesek közé. Ha nem most, akkor majd legközelebb.

A lényeg tehát az, hogy a szovjetek nem jófiúk voltak, hanem győztesek, így a számonkérés az ő privilégiumuk, akkor is, ha éppenséggel őket is volna miért számon kérni. (A győztesekkel szemben ez azért nem működik, mert egyrészt nincs, aki megtehetné vagy meg merné tenni, másrészt meg könnyen eljár a kezük, ami már úgyis lendületben van. De a lehetőség ettől még adott: van már közvetlen fapados Moszkvába is, ha gondolod.)
A vesztesekkel meg az a helyzet, hogy az emberek nem szeretnek veszíteni, így hát a vesztesekkel azonosulni sem - főleg akkor nem, ha azok valójában korántsem voltak olyan ártatlanok a buliban.

(Lejött a mondanivalód többi része is.)

Rosszindulatú Vászka 2013.07.24. 19:52:02

@ekszvájzed: Valami elképesztően és hihetetlenül, vagy méginkább tökéletesen igazad van.

Akkó mostmá lapozzunk jó?

Javaslom, hogy térjünk vissza a ruszki tipográfia és rajz világába.

Az igazságosztó, meg erkölcsi fölényes poszt az már volt régebben, keresd meg!

2013.07.25. 01:00:23

@Super 64:

A baj csak az, amint mondod is, hogy az "óvónéni" hiába tudja az igazságot, ha nem cselekszi. S még akkor se mondja, hogy itt az ideje, hogy végre, csak egy iciri-picirit megbüntessük Józsikát is, mikor már az szakállat eresztett, és mankóval jár. De akkor meg minek van óvónéni, és miért nem látja el a feledatait rendesen. Mert ma is vannak, akik az óvónénit játsszák.

Míg Pistike úgy nőtt fel, és szenvedte végig az életét Józsika miatt, az oviban kapott traumákkal, ahogy, és folyton azt hallja, még a mai homokozói kölköktől is: "Nahát, ez a Józsika micsoda egy karakán gyerek volt", akiket macerált, azok pedig megérdemelték. És azok ma is rúgnak a már szintén aggastyán Pistikébe egyet-kettőt. Röhögve, méghozzá.

Arról, hogy ki kezdte, azonban van már szakirodalom, és nem kell zseninek lenni, hogy lássuk: "Józsika" csak azt akarta folytatni, amit "Vlagyimirkának" 1920-1922 táján egyelőre muszáj volt abbahagynia. Hagyjuk már ezt, hogy Pistike kezdte, k.vára nem így volt.

(Jelesül 1939 szeptemberében Lengyelország esetében miért is volt az ún. "furcsa háború"? Mert Lengyelország minden nyugati barátja tudta, hogy akkor most igazából a vörös rémmel is szakítani kéne, és azt is be kellene támadni ...)

Ehhez pedig még Pistikével is összebeszélt, sőt azt játszotta el neki, hogy ha vele tart, akkor megkaphatja azt a cukorkát is, amit a többi lurkók galádul elvettek tőle. Hogy a Pistike ezt nem fogadhatta el, mivel különben is a Józsika-félék viselt dolgai ellen volt nevelve, édes szülőanyailag, már egy másik kérdés.

A bajom még mindig azzal van, hogy a propaganda egyetlen eleme sem tér ki arra, hogy a nácik kiket is üldöznek, és miért, és hogy micsoda egy antihumánus gazság is az. Se keleten, se nyugaton. Biztos azért, mert a katonákat és a hátországokat mindez vajmi kevéssé motiválta volna, vagy mi.

@Rosszindulatú Vászka:

Köszi, neked is igazad van, egyébként a belinkelt oldal nagyon jó.

...

És most már hagyom is az egészet a fenébe, örüljön tovább a fényes diadalnak mindenki, csak azok a megnyomorított népek ne, akiket a mai napig bacogatnak azért, ami miatt 67 éve a vereséget kapták, de végeérhetetlenül, mert mi lenne, ha végre már leszállnának róluk ez ügyben (is), hisz a kiskutya f.sza se törődne már, ha ezrek és ezrek, Józsika mai csápolói nem "Pistikéznének" itten, egyfolytában.

Fredddy 2013.07.25. 12:31:03

@Titus Pullo Urbino: az ukránok és a lengyelek sose voltak jó viszonyban, már a XVII-XVIII. században gyakorlatilag folyamatosan háborúztak (Sienkiewicz: Tűzzel-vassal), mert a lengyel nemesség jobbágysorba akarta taszítani a katonáskodásért cserébe szabadságot és önkormányzatot kapó ukrán parasztokat. Lengyelország felosztása egy darabig aztán gátat vetett a dolgoknak, de 1920-ban az ukrán-szovjet-lengyel háborúban ott folytatták, ahol abbahagyták.
A mindenkori orosz hatalom (a cár, és a kommunisták is) persze az ukránok megmentője szerepében tetszelegve örömmel avatkozott be ebbe a konfliktusba (ezzel teremtve meg az ideológiai alapot Ukrajna elfoglalásához és bármilyen lengyelellenes akcióhoz, amihez éppen kedve volt.)
Ha ukrán a plakát, akkor erre a fél évezredes harcra utal.

Super 64 2013.07.25. 16:41:44

@ekszvájzed: NINCS óvó néni. Pistike megverte Józsikát, az meg ezt visszaadta. Ez történt, nem más: amit összehordasz, az egy alternatív történelem részigazságokból, konteókból és nettó baromságokból.

A legszebb persze az, hogy pont TÖKUGYANAZT csinálod, mint azok, akiknek a nevét le sem mered írni: ha számon kérnek valamiért, egyből egy régi sztorit húzol elő, aminek az egészhez semmi köze és így senkit nem is érdekel, aztán még te vagy megsértődve, amikor megunnak és még ki is röhögnek.

Mindez még hagyján, lévén orvosi eset, de amikor nekiállsz arról halandzsázni, hogy ki csápol kinek, akkor valójában ordas módon HAZUDSZ: itt ugyanis nem szokás a történelem ilyetén alakulásának örömködni, de máshol se nagyon. Hisztizni ellene ugyan lehet, de azzal marhára nem változtatsz a tényeken.

Rosszindulatú Vászka 2013.07.25. 19:19:06

@ekszvájzed: UTOLSÓ LEHETŐSÉG.

Hé haver, figyelj csak?

Ez nem az a poszt. Itt nem az áldozatok (bármelyik oldalról) a téma, nem is az erkölcsiség, senem az etika.

Ez egy tematikus blog. Témája mármilyen hadtörténeti momentum kibeszélése, megismerése.

Olyan vagy, mint a zabálás közbe a receptet, meg a húsállat lelkivilágát firtató vendég. Ez itt nem arról szól. Egy téma kibeszléése, körüljárása.

A ruszki tipó és propaganda kibeszélése közben most és ezügyben eléggé udvariatlan dolog és értelmetlen is itt a ruszki háborús bűnökön rugózni. Mi is hallottunk zekeről, lehet, hogy még többet is, mint te. Nem vagyunk komcsik, meg nácik se.

Tudod, mikor egy nőt levarrsz, ott sem merül fel, hogy büdöset szarik-e, mert bár vélhetően igen (sztem nem, a nők nem kakilnak és nem is pukiznak nenmsemsoha), hanem csak örülsz, hogy ott lehecc.

Lassan olvassad:

T E M A T I K U S B L O G

nem igazságkeresős és nem is igaságosztós

2013.07.25. 23:02:32

Mondottam volt, hogy hagyom már a fenébe, nem? Értelmes emberek, ejnye ... Még utánam is rúgtok, fene a stílusotokba.

Térjetek vissza a plakátokhoz, örömmel veszem az egyéb hasonló nyomdatermékeket is bemutató és azokat elmagyarázó dolgokat, de ha megszólítanak, hát válaszolok. Tán megkímélhettétek volna magatokat ettől :) Nem vagyok hülye, ha annak néznek, akkor se.

Mellesleg nem kell ilyesmiért se a szomszédba menni. Tematikus blog volt az is, amelyben kb. másfél éve egy 1945 telén, a kb. a medre aljáig befagyott Dunáról, a felrobbantott Lánchíddal, meg a rakparton játszó néhány gyerekkel készült fotó alatt 600+ hsz-ig ment egyszer az anyázás, pedig az csak egy lírai fotó volt, és mestermunka a maga nemében.

Csak nem kell ilyen felháborodva csodálkozni az indulaton, amelyet mindezek szülnek, ha egyszer a téma olyan mértékben van napirenden tartva, hogy olyat még nem látott az ország.

burqus · http://wangfolyo.blogspot.com 2013.07.27. 00:44:07

A Rosszindulatú Vászka által idézett szovjet játékok, és még több, egy jó pár évvel korábbi posztomból: wangfolyo.blogspot.de/2010/04/vilagforradalom-gyermekeknek.html

Rosszindulatú Vászka 2013.08.05. 17:40:35

Új poszt mikor lesz?
Ha ezen múlik, megyek tüntetni is.

Leon Cor Leoni 2013.08.06. 10:14:09

Lehet furcsa kérdés, de ha már szerepelt az amerikai, angol és orosz plakát propaganda, lesz-e a másik oldalról is válogatás? Érdekes lenne a német, olasz vagy magyar vonulat is.

Titus Pullo Urbino 2013.08.09. 11:33:05

@Leon Cor Leoni: igen, lesz a "másik" oldalról is válogatás, tervezek egy 1920 körüli lengyel plakát posztot, ez akkoriban a szovjettel ellentétes oldal volt. Megdöbbentően jó anyag maradt meg.

Leon Cor Leoni 2013.08.10. 14:46:41

Hálás köszönet a válaszokért.
süti beállítások módosítása