Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) USA (7) usa (54) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

J.V. Sztálin parancsa "Május Elsejére"

2015.05.01. 05:01 Titus Pullo Urbino

letoltes_1.jpg"A LEGFELSŐBB FŐPARANCSNOK PARANCSA

Moszkva, 1945. május 1.

20. sz.

 

Elvtársak! Vöröskatonák és vöröstengerészek, tisztesek és tiszthelyettesek, tisztek és tengerésztisztek, tábornokok és tengernagyok!

Szovjetunió dolgozói!

Országunk ma Május Elsejét, a dolgozók nemzetközi ünnepét ünnepli.

Ebben az évben Hazánk népei Május Elsejét a Nagy Honvédő Háború győzelmes befejezésének körülményei között ünneplik.

Már elmúlt és nem tér többé vissza az a nehéz idő, amikor a Vörös Hadsereg Moszkva és Leningrád, Groznüj és Sztálingrád alatt védekezett az ellenséges haderők ellen. Győzelmes haderőink most Németország szívében, messze Berlinen túl, az Elba folyó mentén zúzzák az ellenség fegyveres erőit.

Rövid idő alatt felszabadult Lengyelország, Magyarország, Csehszlovákia nagy része, Ausztria jelentékeny része, Ausztria fővárosa, Bécs.

A Vörös Hadsereg eközben elfoglalta Kelet-Poroszországot, a német imperializmus fészkét, Pomerániát, Brandenburg nagy részét, Németország fővárosának, Berlinnek legfontosabb kerületeit és kitűzte Berlin városára a győzelem lobogóját.

A Vörös Hadsereg e támadó harcainak eredményeképpen a németek három-négy hónap alatt 800.000-nél több katonát és tisztet vesztettek foglyokban és körülbelül egy milliót halottakban. Ugyanezen idő alatt a Vörös Hadsereg egységei körülbelül 6.000 ellenséges repülőgépet, mintegy 12.000 harckocsit és rohamlöveget, több mint 23.000 tábori löveget és roppant mennyiségű más hadianyagot és felszerelést zsákmányoltak vagy semmisítettek meg.

Meg kell említeni, hogy ezekben a harcokban a közös ellenséget a Vörös Hadsereggel vállvetve a lengyel, jugoszláv, csehszlovák, bolgár és román hadosztályok is sikeresen támadták. vk.jpg

A Vörös Hadsereg megsemmisítő csapásainak következtében a német hadvezetőség tucatjával volt kénytelen hadosztályait a szovjet—német frontra átvetni s ezzel más arcvonalakon egész frontszakaszokat védtelenül hagyni. Ez a körülmény elősegítette a szövetséges haderők nyugati támadásának sikeres kibontakozását. Ezekkel a csapásokkal, melyeket kelet felől a Vörös Hadsereg, nyugat felől a szövetséges haderők egyidejűleg mértek a német seregekre, sikerült a német csapatokat két, egymástól elszigetelt részre vágni és megvalósítani saját haderőink és a szövetséges haderők egységes fronttá egyesítését.

Nem férhet kétség hozzá, hogy ez a körülmény a hitleri Németország végét jelenti.

A hitleri Németország napjai meg vannak számlálva. Területének több mint felét megszállták a Vörös Hadsereg és szövetségeseink haderői. Németország elvesztette életbevágóan fontos területeit. A hitleristák kezében maradt ipar nem tudja a német hadsereget elég fegyverrel, lőszerrel és kőolajjal ellátni. A német hadsereg embertartalékai kifogytak. Németország teljesen el van szigetelve és magára maradt, ha japán szövetségesét nem számítjuk.

A hitlerista kalandorok kiutat keresnek a kilátástalan helyzetből s ezért mindenféle fogással próbálkoznak, még azzal is, hogy kacérkodnak szövetségeseinkkel, egyenetlenséget igyekeznek támasztani a szövetségesek táborában. A hitleristák ez újabb gaz cselfogásai teljes kudarcra vannak kárhoztatva. Eredményük csak az lehet, hogy meggyorsítják a német seregek összeroppantását.

A hazug fasiszta propaganda ostoba mesékkel rémítgeti a német lakosságot, azt híreszteli, hogy az Egyesült Nemzetek hadseregei ki akarják irtani a német népet. A német nép megsemmisítése nem feladata az Egyesült Nemzeteknek. Az Egyesült Nemzetek megsemmisítik a fasizmust és a német militarizmust, szigorúan megbüntetik a háborús bűnösöket és arra kényszerítik a németeket, hogy megtérítsék azt a kárt, amit más országoknak okoztak. De az Egyesült Nemzetek nem bántják és nem fogják bántani Németország békés lakosságát, ha ez lojálisan teljesíti a szövetséges katonai hatóságok követeléseit.

Azok a ragyogó győzelmek, amelyeket a szovjet csapatok a Nagy Honvédő Háborúban arattak, megmutatták a Vörös Hadsereg óriási erejét és nagyszerű hadi művészetét. Hazánk a háború alatt kitűnően képzett hadseregre tett szert, amely meg tudja védeni népünk nagy szocialista vívmányait és biztosítani tudja a Szovjetunió állami érdekeit.

vm.jpgAnnak ellenére, hogy a Szovjetunió közel négy éve példátlan méretű, óriási áldozatokat követelő háborút folytat, szocialista gazdaságunk erősödik és növekszik, a felszabadított területek gazdasága pedig, amelyet a német területrablók kifosztottak és feldúltak, eredményesen és gyorsan újjáéled. Ez annak a hősies erőfeszítésnek az eredménye, melyet a munkások, kolhozparasztok, a szovjet értelmiség, országunk női és ifjúsága a nagy bolsevik párt lelkesítő hatása és irányítása alatt végeztek.

A német imperialisták által kirobbantott világháború végéhez közeledik. A hitleri Németország összeomlása a legközelebbi jövő kérdése. A hitlerista főkolomposok, akik a világ urainak szerepében tetszelegtek, kifogytak a tudományból. A halálosan sebzett fasiszta fenevad utolsókat vonaglik. Most az a feladat, hogy végezzünk a fasiszta fenevaddal.

Vörös Hadseregünk és Hadiflottánk harcosai!

Folyamatban van az utolsó roham a hitleri barlang ellen. A befejező harcokban mutassátok a harci tudás és bátorság újabb példáit. Még erősebben verjétek az ellenséget, avatottan zúzzátok szét védelmét, üldözzétek és kerítsétek be a német hódítókat, ne engedjétek őket lélegzethez jutni mindaddig, amíg be nem szüntetik az ellenállást.

Szülőföldetek határain kívül vagytok s ezért legyetek különösen éberek!

Mint eddig is, őrködjetek a szovjet katona becsülete és méltósága felett!

Szovjetunió dolgozói!

Kitartó és fáradhatatlan munkával sokszorozzátok meg a front minden irányú támogatását. Gyógyítsátok be gyorsan országunk háború okozta sebeit, tegyétek még hatalmasabbá Szovjet Államunkat!

Elvtársak! Vöröskatonák és vöröstengerészek, tisztesek és tiszthelyettesek, tisztek és tengerésztisztek, tábornokok és tengernagyok!

moszkva029.jpgSzovjetunió dolgozói! 

A Szovjet kormány és bolsevik pártunk nevében üdvözöllek és köszöntelek benneteket Május Elseje ünnepének alkalmából!

A Vörös Hadsereg által a fronton elért történelmi győzelmek, a munkások, kolhozparasztok és az értelmiség által a hátországban elért nagy sikerek tiszteletére, a dolgozók nemzetközi ünnepének megünneplésére

M E G P A R A N C S O L O M:

Ma, május elsején 20 ágyúsortűz dördüljön el a szövetségi köztársaságok fővárosaiban: Moszkvában, Kievben, Minszkben, Bakuban, Tbilisziben, Jerevánban, Ashabadban, Taskentben, Sztálinabadban, Alma-Atában, Frunzéban, Petrozavodszkban, Kisinyovban, Vilnyuszban, Rigában, Tallinban és a hős városokban: Leningrádban, Sztálingrádban, Szevasztopolban és Odesszában.

Éljen hatalmas Szovjet Hazánk!

Éljen a nagy szovjet nép, a győzelmes nép!

Éljen a győzelmes Vörös Hadsereg és Hadiflotta!

Örök dicsőség a hazánk szabadságáért és függetlenségéért vívott harcban elesett hősöknek!

Előre, a hitleri Németország végleges szétzúzására!

I. Sztálin

Legfelsőbb Főparancsnok, a Szovjetunió Marsallja"

Forrás: http://www.bibl.u-szeged.hu/bibl/mil/ww2/doksi/sztalin/sztalin30.html

A mai napi eseményhez számos néphagyomány kötődik, a májusfa állítástól a Munkás Szent József ünnepen keresztül a felvonulásig. Tudományos céllal felmérést végzünk, hogy olvasóink hogyan töltik a május első napját? Köszönjük, hogy kitöltöd a kérdőívet.

42 komment

Címkék: szovjet évforduló sztálin május elseje ii világháború napiparancs

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Titus Pullo Urbino 2015.05.01. 05:06:34

Ez a cikk a 70 éve kiadott napiparancs szó szerinti idézete, amely nem tükrözi a szerkesztők állásfoglalását. Jelen írást azért tettük közzé, hogy a kortörténelmi dokumentum képet adjon a háborús ünnepről.

Hiryu 2,0 · http://theidf.blog.hu/ 2015.05.01. 10:36:18

Groznij alatt?

(TPU üzenet ment)

Super 64 2015.05.01. 10:40:18

Magyarul Groznij, de a nagyon szigorú (ellenben magyarul merőben szokatlan) átírással a Groznüj sem hülyeség.

Titus Pullo Urbino 2015.05.01. 10:47:22

@Hiryu 2,0: Groznüjt ír az eredeti napiparancs, szerintem ez egy 1945-ben létezett másik település és nem a mai Groznij.

2015.05.01. 11:02:24

Ezek aztán jól össze akasztották a bajszukat, :)

Minorkavidor 2015.05.01. 15:21:49

Ismert az a közmondás, hogy „Van kis hazugság, közepes hazugság és statisztika” (remélem pontosan isézem) A statek mellé/helyére odarakható a propaganda:
1: „A Vörös Hadsereg megsemmisítő csapásainak következtében a német hadvezetőség tucatjával volt kénytelen hadosztályait a szovjet—német frontra átvetni s ezzel más arcvonalakon egész frontszakaszokat védtelenül hagyni.”
Akkor miért nem szövik érték el először Berlint? Két okból:
- A németek nem adták meg magukat Arnheimnél,
- E helyett ellentámadást indítottak az Ardennekben.

2: „De az Egyesült Nemzetek nem bántják és nem fogják bántani Németország békés lakosságát, ha ez lojálisan teljesíti a szövetséges katonai hatóságok követeléseit.””
Egy túlélő úgy nyilatkozott Guido Knoppnak, hogy Göbbels propagandájában az volt a legszörnyűbb, hogy igaznak bizonyult.

3: „területek gazdasága pedig, amelyet a német területrablók kifosztottak és feldúltak, eredményesen és gyorsan újjáéled. Ez annak a hősies erőfeszítésnek az eredménye, melyet a munkások, kolhozparasztok, a szovjet értelmiség, országunk női és ifjúsága a nagy bolsevik párt lelkesítő hatása és irányítása alatt végeztek.”
A munkások sorából kihagyta a málenkíj robotra hurcolókat. Más részt a gyors újjáéledést a Nagy Honvédő Háború Története c. munka gazdaságról szóló részei sem mindenben támasztják alá, pedig igyekeztek…
+ Más:
Groznüj valszeg Groznij lesz. Az NHHT is arról ír, hogy az 1.páncéloshadsereg Groznij és Baku felé indított támadását Nalcsik körzetében megállították.
Groznij a város angol neve, oroszul: Грозный (orosz) forrás wiki
en.wikipedia.org/wiki/Grozny

Hiryu2,01 2015.05.01. 15:39:57

Khm.. Guido Knopp... hogyismondjam..van hajlama arra, hogy megtalálja azokat a nyilatkozókat, akik aztr mondják, amit hallani szeretne...

Titus Pullo Urbino 2015.05.01. 15:57:26

A szavazás pillanatnyi állása szerint:

58 % egész nap netezik
19 % a Lemillel ünnepel
10 % Lemilezés után sörvirslivel ünnepel
és ami a legmegdöbbentőbb:
12 % a szavazók között sosem olvas Lemilt :-)

Titus Pullo Urbino 2015.05.01. 22:01:27

A Lemil szempontjából egyre jobb az arány

A szavazás pillanatnyi állása szerint:

46 % egész nap netezik
28 % a Lemillel ünnepel
12 % Lemilezés után sörvirslivel ünnepel
és ami a legmegdöbbentőbb:
13 % a szavazók között sosem olvas Lemilt :-)

Darth Revan 2015.05.01. 22:43:27

az volt az alairasa, hogy elso Sztalin? :)

kugi · http://kugi.blog.hu 2015.05.01. 23:20:27

A sok éljenzéshez - szerényen - csak azt nem tette hozzá, hogy: "Éljen Sztálin!"...

Szerill 2015.05.02. 00:24:18

Ma reggel elolvastam a bejegyzést és egy különös időutazásban volt részem.
1945 május 1-én egy hetyke bajuszú, jóképű, 31 éves fiatal ember valahol Kelet-Európában egy katonai sebesülteket szállító vagonban életveszélyes állapotban azért fohászkodik, hogy egyszer még viszontláthassa szeretett szüleit és húgait. Fájdalmai közepette visszagondol az elmúlt május 1-ékre amikor a környék fiataljaival alig várták ezt a napot! Májusfát állítottak és nagy csokor orgonát szedtek a lányoknak. Este zenés-táncos mulatságban vigadoztak, ahol Ő az egyik "sztár" hisz a legjobb hegedűs a bandában és a tangóharmonikát is csak ő tudja úgy megszólaltatni, hogy a mankó is táncra perdül! A petróleum gázlámpa fényében egyszer csak meglátja a falu legszebb lányát és már alig várja, hogy szünetet tartson a kis zenekar, mert ez a lány az ő jegyese és különös ajándékkal lepi meg ezen az estén. Egy festményt készített, amin a lány egy virágcsokrot rendezget...
A vagonban egy bajtársa haláltusája zökkenti vissza a valóságba és a keserű felismerésbe, hogy a jobb kezét már soha többé nem tudja festegetésre, zenélésre használni. Nyílhat az orgona, állhat a májusfa, vigadhatnak a leányok, de többé nem lesz már olyan a május mint azelőtt...
És aztán 1976. május 1-én, lehetek úgy 6-7 éves, egy kopaszodó, hetyke-őszbajuszú, 62 éves bácsi a kezembe nyom egy csomó festékes ecsetet, hogy mossam ki, mert befejezte a szobánk falára festett hortobágyi Kilenclyukú hidat, majd elővette a hegedűjét, amit még 1937-ben vett a bolhapiacon egy öregembertől és játszani kezdett úgy mint egy "sztár", úgy mint apám...mert ő az Apukám!

Jó volt ma felidézni Őt és egy apró emléket állítani egy korabeli sebesültnek, aki 94 évig élt II. VH-s hadirokkantként!

Titus Pullo Urbino 2015.05.02. 06:27:39

@Szerill: ez most olyan volt, mint az eltűnt idő nyomában című könyv, feljöttek az emlékek. Nagyon megrendítő történet, szomorú az a család, ahol ilyen történt, de mégis valahol boldogság, ha valakire így is lehet emlékezni.

@Darth Revan: Első Sztálin, igen, Hatodik Lenin után.

@kugi: amikor felolvasták a parancsot a terepen, megnyugodhatsz, ott biztosan elhangzott...

Titus Pullo Urbino 2015.05.02. 07:24:17

A szavazás állása szerint:

58 % egész nap netezik
17 % a Lemillel ünnepel
9 % Lemilezés után sörvirslivel ünnepel
és ami a legmegdöbbentőbb:
16 % a szavazók között sosem olvas Lemilt :-)

Ezt az utolsó számadatot még mindig nem értem, hehehe :-)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.05.02. 10:39:44

I. Sztálin....

Skála istennek, hogy nem volt belőle II. vagy III vagy úgy egyáltalán.....:-))))

Szerill 2015.05.02. 11:03:20

@Titus Pullo Urbino: Sajnos Apám egész további élete "az eltűnt idő nyomábab" telt. Ugyan megtanulta használni a bal kezét és csodálatra méltó ügyességgel forgatta az ecsetet, faragott, zenélt, sőt rádiót épített, javított. A környék ezermestere volt, hozzá hordták a javítani való kütyüket...de az álmai összetörtek. Művésznek készült és ez már nem valósulhatott meg. Az említett jegyese "-Félkenyérre nem házasodok!" mondat kíséretében hagyta faképnél az első viszontlátás alkalmával és a barátai is mind ott maradtak valamelyik csatatéren, némelyik a szeme láttára vagy a karjai közt lehelte ki az utolsókat.
Később élete derekán szép nagy családja lett és ma már felnőtt fejjel különös visszaidézni az emlékét, mert egy két lábon járó történelemkönyv elevenedik meg. Mi nem Piroskán, Hófehérkén cseperedtünk, hanem Tónin, aki beszédhibás baka volt és a -Mi lesz az ebéd? kérdésre gyorsan csak ezt tudta dadogni: "-Töktülülülü" mire kitört a röhögés az egész században! és sorolhatnám a véget nem érő történeteket a háború előtti boldog békeidők meséit, az erdélyi bevonulást amiről mindig könnyes szemmel mesélt, az ukrajnai front harcait, a sebesülés borzalmait, a tagosítást, stb...stb... Én két történelmet tanultam párhuzamosan, az apám történelmét és az iskoláét.
A tanáraim egy-egy "furcsa kérdésemre" mindig csak legyintettek, tudták honnan fújt a szél...
Akkoriban még kesze-kuszának tűnt sok dolog, ma már tudom melyik volt a hiteles forrás...
És ezzel kicsit fény derült arra is, miért is érdekelnek a harcászati dolgok és miért is vagyok nagy rajongója pl. a Lemilblognak:-))

Untermensch4 2015.05.02. 12:34:00

@Titus Pullo Urbino: Nem tudom hova ikszeljek a szavazáskor, nem iszok sört és egy játszótéren ücsörögtem várva hogy visszatérhessek a netkapcsolatomhoz... :(
Szóval nekem kellene egy olyan pont hogy "neteznék egész nap de nem hagynak" :)

Titus Pullo Urbino 2015.05.02. 12:53:32

@Untermensch4: Az Index címlap miatt a Lemil szempontjából egyre rosszabb az arány, sokan választották a sosem olvas Lemilt opciót, valamint felment az egész napon netezők száma.

A szavazás pillanatnyi állása szerint:

68 % egész nap netezik
11 % a Lemillel ünnepel
6 % Lemilezés után sörvirslivel ünnepel
és ami a legmegdöbbentőbb:
15 % a szavazók között sosem olvas Lemilt
egy szavazat: netezne egész nap de nem hagyják

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.05.02. 13:09:55

Szavazást én sem nyomtam. Netezzen egész nap a koteraság !
Örülök, ha süt a nap és 20 fok felett van.
Mi családi kalákában elmentünk bringázni. 53 km-es kanyar volt. Közben kocsmázás, minden ivónál kötelező stop. :-))
Utána kiadós ebéd félúton.
Most konkrétan nem tudok kicsit lábra állni, állítólag a calcium meg a magnézium csodát tesz.:-D

Ez volt a házi majális vidéken! :-))

Titus Pullo Urbino 2015.05.02. 16:23:12

@NagyságosSodalisO [eng]: kutyaharapást szőrivel. Holnapra is csináld ugyanezt a bringázást, egyre kevésbé fog fájni. Május elsejei kerekezés, ilyet még nem is hallottam. Hol vagy?

Titus Pullo Urbino 2015.05.02. 17:08:18

"Meg kell említeni, hogy ezekben a harcokban a közös ellenséget a Vörös Hadsereggel vállvetve a lengyel, jugoszláv, csehszlovák, bolgár és román hadosztályok is sikeresen támadták."

Csehszlovák hadosztályok? Nagy Sztálin bácsi vicces kedvében volt.

Titus Pullo Urbino 2015.05.02. 17:12:26

A csehek harcértéke a XX. században amúgy is legendás. Legendásan le volt sülve a hónaljuk.

hátsó szándék 2015.05.02. 18:11:25

Hitler egy nappal azelőtt meghalt. Tud esetleg Titus arról, hogy erről mikor szerzett tudomást Joszif bácsi? Hiszen ebben a parancsban egy szóval sem említi.

Titus Pullo Urbino 2015.05.02. 18:57:01

@hátsó szándék: Hitler megtudta, hogy április 30-án reggel Helmuth Weidling tábornok, a város parancsnoka bejelentette, hogy estére várhatóan elfogy a Berlint védő német csapatok lőszere. Ezután Adolf megebédelt, búcsút vett Martin Bormanntól és a Goebbels családtól, majd délután fél 3 körül Eva Braunnal együtt visszavonult a szobájába. Egy órával később lövés hallatszott a lakosztály felől, az odaérkező Bormann és Heinz Linge, Hitler komornyikja pedig már mindkét személyt holtan találta. Erről Sztálin később értesült, a napiparancsot már kiadták 30-án ezelőtt, így Sztálin a parancs kiadások még nem tudta a hírt. Ez az oka, hogy a parancsban nincsen említve a fenevad vezérének öngyilkossága. Logisztikai szempontból fontos, hogy előző nap 12 óra körül kiadják a parancsot, különben nem jutott volna el a csapatokhoz Jerevántól Berlinig.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2015.05.02. 19:03:20

@Titus Pullo Urbino: Dél-Alföld, jó sík terep....bár bosszantásképpen mindig van pár gyilkos emelkedő, csak , hogy engem kivégezzen.:-)

Tudom, persze, ma kellett volna újra nyeregbe pattanni....de szerintem meghaltam volna konkrétan...:-)))

Viszont tényleg jó kis majális hangulat volt a faluban ahol kajáltunk. Volt MÁJUSFA is ! :-)))
/Viszont nem volt sarló és kalapács és egyetlen egy Lenin vagy Sztálin sem /

Titus Pullo Urbino 2015.05.02. 19:09:55

@NagyságosSodalisO [eng]: a nagy magyar Alföldön mindig élvezet tekerni, elindulsz, szintkülönbség nulla, májusfa, vendéglők, tiszta élvezet...

Titus Pullo Urbino 2015.05.02. 19:13:03

@hátsó szándék: Hitler utolsó reménye Hoth volt, a bunkerban olyan infókat kapott, hogy Hoth áttörhet, mint ahogy Harkovnál tette. De akkor már csak kis zászlók jelentették a térképen a harcoló német csapatokat, nem is volt harcértékük a szovjet gárdahadosztályok ellen. Vége volt már, nem volt értelme harcolni. Moldova Tikos záradékában jól kikarikírozta a helyzetet: "Hoth áttört az oroszokon?"

Titus Pullo Urbino 2015.05.02. 19:19:36

1945 áprilisban Berlin előtt emberanyagban 5-szörös, páncélosokban és tüzérségben 12-szeres volt a szovjet fölény. Semmi remény nem volt arra, hogy Berlin tartható. Prágánál még utána, május hetedikéig volt némi csihipuhi, de ez már szezonvégi csatározás volt. Május elsejére minden eldőlt.

Hiryu2,01 2015.05.02. 20:13:06

Basszus, már tényleg fáradt vagyok:

olvasom:
Hitler utolsó reménye Hoth volt....
Azon kezdett pörögni az agyam, hogy mi köze volt Adolfnak ehhez:
lemil.blog.hu/2014/04/01/csata_a_hoth-on

Titus Pullo Urbino 2015.05.02. 20:59:58

@Hiryu2,01: Hoth papának más volt a szerepe a MVH-ban, de azért a poén ott lesz:

lemil.blog.hu/2014/04/01/csata_a_hoth-on

ez egy másik Hoth

hótmásik

Bicepsz Elek77 2015.05.03. 00:22:08

@Minorkavidor:
1. Megallapodas volt arrol, hogy a "szovik"meghagyjak Berlint az oroszoknak. Amugy a nemet seregek 2/3~a volt a keleti es 1/3~a az egyeb frontokon(ahol nemet teruleten mar tomegesen adtak meg magukat a szoviknek harc nelkul(kiveve a periferiakat: Eszak~Hollandia, Dania, Norvegia es Csehorszag).

2, Bosszut allni mentek Nemetorszagba (ahogy majdnem.Sztalin elvtars mondta: "Egy kis nemi eroszak az belefer" de az csak a minimum volt~pl. malenkij robot, hadifogsag, csonkitasok, meg gyilkossagok reszegen).

Titus Pullo Urbino 2015.05.03. 07:24:38

@Bicepsz Elek77: @Minorkavidor: arról már nem is beszélve, hogy a szövetségesek között személyes ellentétek voltak, máshogy képzelték a békét. És az sem mellékes, hogy Roosevelt április elején meghalt, Churchill pedig 1945 nyarán elvesztette a választást és jött Attlee, meg a munkáspárt, ezek a változások pedig Sztálint egyre csak erősítették, gyakorlatilag az általa megszállt országokban nem a demokráciát, hanem a szovjethatalmat rendezték be, 1947-48 után korlátlanul.

Minorkavidor 2015.05.03. 21:01:23

@Titus Pullo Urbino:

Az, hozzátartozik az igazsághoz, hogy Sztálin e kérdésben sose kertelt. Már 1941 szeptemberében Churchill tudomására hozta, hogy a szovjet-lengyel határ ott lesz, ahol 1941 június 22-én is volt. Mindezt akkor mondta amikor a húsvér Hoth és a többi páncélos parancsnok harckocsijai nagy erővel törtek Moszkva, Kijev és Leningrád felé. A szövik ezt nemcsak a hadihelyzet alakulása fogadták el, hanem azért is (ez valahogy nincs a köztudatban), mert ezen határok nagyjából megegyeztek Curzon brit külügyér 1920/21. évi határjavaslatával.
Németország esetében a befolyási övezetekről Jaltában döntöttek végleg. Ekkor dőlt el az, hogy Berlint az oroszok foglalják el, de közös megszállás alá kerül. Ha Arnheimnél sikerült volna győzni, akkor jó eséllyel egész Németország a szöviké lesz.
Jalta után annyit tisztult a kép, hogy Berlinben mindenképp lesznek oroszok, a vidéki Németország esetében - noha megállapodtak a demarkációs határokról- már nem volt ilyen egyértelmű a kép. Montgomerry csapatai olyan gyorsan törtek előre, hogy messze túllépték ezt a vonalat. Mikor a szovjetek - Varga Jenő vezette - küldöttsége leült a szövikkel, hogy megbeszéljék Németország élelmiszer ellátását, kiderült, hogy kevesebb fejadaggal számoltak, mert nem gondolták, hogy a nyugatiak az egyezségnek megfelelően átadják nekik ígért területeket

Fredddy 2015.05.04. 10:34:37

@NagyságosSodalisO [eng]: volt II. és III. Sztálin is, sőt, azok tényleg acélból voltak: en.wikipedia.org/wiki/IS_tank_family

Amúgy aki sosem olvas lemilt, az hogy kattintott? A szavazáshoz egyszer legalább olvasnia kellett.

Valandil 2015.05.04. 10:46:53

Május 1. kapcsán érdemes megnézni, hogy Németországban mióta ünnep...
(Igen, a Munkáspárt tette azzá.)

Titus Pullo Urbino 2015.05.04. 17:44:18

@Fredddy: ezen mosolyogtam én is, a sok Lemilszűzen...

@Valandil: Magyarországon 1919-ben ünnepelték először állami szinten, én kábé úgy saccolom, hogy Németországban is ekörül ünnepelték először, de szerintem még nem volt állami ünnep.

Fredddy 2015.05.04. 21:01:34

@Titus Pullo Urbino: na jó, de az 1919-es magyar május 1 ünneplés nem teljesen független attól, hogy éppen a dicsőséges 133 napba esett. Ezután nem is ünnepelték 1945-ig, az 1945-ös május elseje a háború utáni újrakezdés egyik katartikus pillanata volt.
Németországban elvileg 1933 óta ünnep, de ezen csak az lepődik meg, aki nem hallott a nácizmus munkásmozgalmi, sőt, kifejezetten baloldali gyökereiről (1933-ban a hosszú kések éjszakájának is előtte voltak még).

Egyébként meg:
osztas.com/wp-content/uploads/2013/05/alienmajuselseje.jpg

csibirkas 2015.05.06. 21:41:10

"szövetségi köztársaságok fővárosaiban:... Petrozavodszk..."

Ott milyen szövetségi köztársaság volt? Önálló Karélia? Vagy a finnektől szerzett területeknek volt külön közigazgatásuk?

Titus Pullo Urbino 2015.05.08. 11:04:05

@csibirkas: 1940. márc. 31-én a Finnországtól megszerzett területek egy részének csatolásával a korábbi oroszországi autonóm köztársaságból a Szovjetunió 12. tagállamaként létrehozzák a Karél-Finn szovjetköztársaságot.

1956. júl. 16-ig létezett önállóan, ekkor a Karél-Finn SZSZK-t visszaminősítik oroszországi autonóm köztársasággá. Ezzel 16-ról 15-re csökken a Szovjetunió tagállamainak száma.

bővebben:

www.grotius.hu/doc/pub/ddlbeb/dke_02_ma_kk-horvath_cs.pdf
süti beállítások módosítása