Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) USA (7) usa (54) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

Mosonshow beszámoló, 2. rész

2016.04.17. 14:55 Fredddy

Második rész. Az elsőt a harcjárműveknél hagytuk abba, folytassuk onnan.mas.jpg

 

Ez a Sherman nagyon lő valamit

Festett és festetlen Merkava, talán az Izraeli Véderőt gyűjtő makettezők szenvedéseit hivatott bemutatni: az IDF makettező szempontból rémálom, ugyanis az izraeliek mindig barkácsolnak valamit, folyamatosan építik át a járműveiket. Nem csakhogy egy adott típus adott altípusán belül is alig találni két egyforma járművet, de egy konkrét tank is úgyszólván hétről-hétre változik.
Vörös Dávid-csillagos mentőjármű
Egy szép IDF-es önjáró löveg
A hatcsövű Vulcan gépágyúval felszerelt M113-ast az amerikaiak légvédelmi páncélosnak szánták...
...de utcai harcokban is beválik.
Még mindig Izrael, itt éppen elfogott palesztinokkal.
Magyar dolgokra szakosodott makettezőként az egyetlen, ami kicsit csalódást okozott, az a magyar témájú makettek viszonylag alacsony száma volt. Annak ellenére, hogy magyar makettverseny, és az elmúlt évben sok makettgyártó fedezte fel magának a magyar hadsereget, szinte alig készült ilyen témájú makett.
A repülők között azért volt Ar-96-os:
...kettő is. Nemrég jelent meg a típus jó minőségű 1/48-as makettje. A Magyar Királyi Légierő jellegzetes háromszínű festésével kapcsolatban mostanában komoly, makettezőktől induló, de repüléstörténészekig elérő, személyeskedésbe fajuló szakmai vita folyik: nem tudni, honnan származott az eredeti festék, illetve milyen volt a pontos festésminta.
Egy szép Do-215-ös
Második világháborús magyar témában örök sláger a Messzer:
Egy repülőtér a harmincas évekből:
Magyar Mustang viszont sose volt, csak egy vicces kedvű makettező agymenése
Ezt a MiG-15-öst a hajtómű javításához szedik szét
A MiG-23-as már a rendszerváltás utáni festéssel
Jubileumi festésű MiG-29-es. Bár már az első világháborúban és a Tanácsköztársaság hadseregében is voltak magyar repülők, de a légierő önállóságát 1938-tól számoljuk. A sziluett az akkori csúcsgép, egy Re-2000-es.
Még egy MiG-29-es. Az első rész elején látható nagy csarnok mellett volt egy kisebb, néhány kategória csak ott kapott helyet. Sajnos a megvilágítás sokkal rosszabb, a kevés fény pont szembe jön. A rosszabb minőségű fotók ott készültek.
A híres Csőrike Mi-24-es, a harcjárműves méretaránynak számító 1/35-ben igen impozáns. A kisfiú kezében egy kis Csőrike van.
Földi témákból szinte még annyi se volt, mint repülőből.
A második világháborús Toldi könnyűharckocsi 1/35-ben, nemrég adta ki egy kínai cég.
Itt egy festetlen példány, a gyári makettet különféle kiegészítőkkel javították fel- a sárgák a gyári alkatrészek. Így lesz egy 10000 forintos makettből 40000 forintos makett, egy pár hetes-hónapos munkából pedig soha be nem fejezett Luca-szék, amihez mindig hiányzik még valami.
Ugyanez a típus 1/72-ben
A soha el nem készült magyar nehézharckocsi, a Tas 1/35-ben. A Párduchoz hasonló tank épülő prototípusát a gyárcsarnokkal együtt pusztította el egy bombázás.
Magyar T-38-as egy szovjet faluban. Érdekes ötlet volt a  diorámát egy régi rohamsisak belsejébe elkészíteni.
1956-os életkép forradalmárral és szovjet ISz-3-assal
Második vh-s magyar katonák 1/35-ben, egy huszártiszt és egy télikabátos gyalogos
Osztrák--magyar hegyivadász, 54mm-es méretéhez képest meglepően élethű
Mulatozó első vh-s huszárok
Ferenc József flottájának büszkesége
Ez a kis őrnaszád pedig a Dunán szolgál, vagy szolgált a legutóbbi időkig
A magyarok mellett csehek és szlovákok is rengetegen voltak. A komoly ipari hagyományokkal bíró volt Csehszlovákiában már a szocializmus idején is sokkal komolyabb makettezőélet volt, mint Magyarországon, a mosonmagyaróvári helyszín pedig nekik úgyszólván ideális. Egyedül a témaválasztással lehetnek gondjaik, Csehszlovákia hadtörténetét ugyanis leginkább a ,,puskalövés nélkül" szókapcsolattal lehetne összefoglalni. De kivétel erősíti a szabályt, úgyhogy igyekeznek ezekre a kivételekre rámenni.
Erről a Hetzerről két makett is készült, a végóráit élő, már Hitler nélküli Harmadik Birodalom által pár nap alatt levert 1945 májusi prágai felkelés járműve, melynek az ágyúja helyén csak egy géppuska van.
Egy csehszlovák személyzetű szovjet rohamlöveg
A Skoda-gyár teknősbéka páncélautójának makettje szintén nemrég jelent meg. Az eredeti nem volt ennyire sikeres, az elkészült 12 példányból a nácik ellen csak az a három harcolt, amelyeket az osztrák rendőrség vetett be egy 1934-es puccs leverésére.
Bár a makettek között még mindig a második világháború a sláger, azért lassan szivárognak be más témák is. Az eddig nagyon elhanyagoltnak számító háború utáni szovjet-orosz témában rengeteg érdekesebbnél érdekesebb jármű makettje jelent meg az elmúlt években, ezek felhasználásával pedig sok makettező készít napjaink konfliktusai által ihletett műveket.
Putyin udvarias zöld emberei:
Orosz Shilka. Cica, kutya, szpecnaz.
BMP RPG-védő rácsokkal
Önjáró aknavető, békésebb időket idéző, jellegzetes szovjet városnévfelirattal
T-90-es
Az ukránoknak is van tankjuk ám- valami T-64-származék.
Számomra a best of show pedig talán ez a Grad sorozatvető volt. Érdemes közelebbről is megnézni a mérges kozák atyafit.
A másik népszerű téma a forrongó Ázsia: Szíria, Irak és Afganisztán.
Szír T-55:
Két szír T-72:
Elhagyott iraki T-72:
A roncs T-62-esen afroamerikai fiatalember szelfibotozik:
Szír BMP
Orosz ejtőernyős csapatszállító barkácsoló kedvű afgánok kezén
A Toyota terepjárók modern konfliktusokban betöltött szerepe csak nemrég keltette fel az alapvetően páncélosokban utazó makettezők és makettgyártók figyelmét, de az ilyen témájú készletek óriási sikernek bizonyultak. A helikopterre való rakétablokkal, illetve BMP-toronnyal felszerelt Toyota Land Cruiserek a líbiai felkelők leleményességét (és a japán autók szívósságát) dícsérik
I'm a rebel, rebel
Don' you just know it
A másik feljövőben lévő téma az első világháború. A magyar részben már volt ilyen témájú makett, lássuk a többit
.
Figyeljük meg a lövészárokháborúra jól felszerelkezett német gyalogost
Ők még meg vannak győződve arról, hogy hazaérnek, mire a falevelek lehullanak
Zuhanó megfigyelő ballon személyzete
Epizódok a gyarmattartó Belgium életéből
Olasz vasúti löveg
Orosz páncélautó
A Ford T-Modell volt az első népautó. Ha nem fuvarozni, hanem ritkítani kellett a népet, akkor ott volt a géppuskás változat
Feltűnik a típus emellett az angol löveg mellett is
Német népfölkelő, vagy legalábbis szerintem az, csak a Landwehr szóból hiányzik egy betű
Német lövészárok, elhagyott francia FT-17-essel
Támadó németek egy zsákmányolt, és csatasorba állított angol harckocsival
Itt már elérték az angol lövészárkot
Csernobil témája a likvidátorok elhagyott járművei mellett az utánozhatatlan hangulatú, Stalker c. számítógépes játékkal kapcsolatban is izgatja a makettezők fantáziáját
Ez a stalkeres dioráma szintén egy rohamsisak belsejében kapott helyet
Hajóból nem volt olyan sok.
Két életkép a Tirpitz fedélzetéről:
Az Admiral Graf Spee diorámája megtörtént eseményeken alapul:
Középkori angol kogg
Német Schnellboot
A Lusitania (fura, Titanic most nem volt)
Tengeralattjáró a sarkvidéken
Ez James Doolittle híres Tokió elleni bombázása lehet
És végül három japán hajó
Egy régi motor
Pár újabb
Darus Uralok
Traktorok
Ifa, ,,az NDK utolsó kibaszása a világgal". Nem, igazából az utak királya-mindig ő megy a sor elején
Most jön a Jawa
Trabanton szállni élvezet
Civil munkagép
Motorospálya, így félkészen is érdekes
Ezek a tűzoltóautók papírból vannak!
Ilyennel biztos mindenki találkozott már a magyar utakon
Modellvasút minimalista stílusban
Modellvasút maximalista stílusban
Szekér lovak nélkül
Liaz áll be a mázsálóra
Homer Simpson kedvenc söre
Csajok a bícsen
Lakóautó, ezzel jött Frau Öschl 93-ban nudizni a Balatonra
Volt az a film Megan Fox melléről és seggéről, amiben valami átalakuló robotok is voltak. Na, ez a kocsi abból van.
Gólya viszi a fiát
Aki egy Hertz-csíkos Mustangot ilyen ritkán mos le, az megérdemli, hogy be kelljen másznia alá.
'murica. Az F-350-es akkora, mint egy kamion, a csaj a fegyverekkel már csak a ráadás.
A Tigris tank messze a legtöbbször megmakettezett jármű, nehéz ebben a témában újat mutatni- valakinek most sikerült.
Persze nem mindenki képzeli ilyen vidáman a Harmadik Birodalom alternatív jövőjét
A valóság persze ez volt:
Egy konföderációs és egy sérült angol
ENSZ-katona és 2. vh-s RAF segédszolgálatos
A jövő makettezője
Törpe, manó és valaki plazmapisztollyal a Warhammer 40000-ből
Keresztes lovag, viking, és egy álmos ember
Vietnam
Valakik a Call of Dutyból
Ezen a kis diorámán ember nincs, csak patkányok.
Snake bite love, Vietnamban
Frank Zappa, érdekes koncepció
Sons of Anarchy
Fontos Ember
Lengyel matrózok, egyelőre festetlenül
Amerikai polgárháborús lovasroham
Deszkások
Ez a lovag valami olyat talált, amit lehet, hogy nem kellett volna megkeresni
,,Látod, mit tettél a negatív hullámaiddal, Moriarty?"
Orosz katona imádkozik. Nem Sztálinhoz.
Nagy emberek kis mellszobrai
Apáca a pácban
??
Zászlóvivők és faun
Normandiai partraszálló. Legalább a kapás jó.
Beteg a baba
Ír manó. Steyr AUG-gal
Télapó itt van.
Warhammer 40000-es káoszkultisták, egészségtelen munkakörnyezetben
Elegáns szalon kártyával és dekoltázzsal
Törpe és páncélos ember
Hellboy
Alien soká a mosonmagyaróvári makettverseny!
Démon és ork
Lyányok
Sárkány ellen sárkányfű
Van, amikor a makett nagyobb, mint az eredeti
Űrhajós
Szamuráj, kereszteslovag, és Sean Bean, itt még életben
Cowboy és szovjet pilóta
A fantasy-részlegen egy AT-ST
Náci ufó
Orosz szupertank és lánctalpas hippimobil
Mad Max-kocsik
Baba Jaga tyúklábon álló kunyhója tényleg forgott
Lépegető tank
Valamilyen repülő
Valamilyen katonák
Valakik vadásznak valamire
Manticore rakétavető a Warhammer 40000-ből
...reméljük, ez az ork repülő nem veszi észre
Űrhajó a Star Wars: Knights of the Old Republic c. számítógépes játékból
Az Italeri által elképzelt szovjet lopakodó svéd színekben
Idegen űrhajó az Alien/Prometeus filmekből
Repülő. Valamilyen. (szerk: YF-19, egy japán rajzfilmből)
Adama admirális hajója, a Battlestar Galactica
Ház a fán
Szellemirtók
Volt egy kis wargame-szekció is, három terepasztallal
Az elsőn az 1848-49-es szabadságharc egyik csatája elevenedett meg, talán 1/100-ban
Lengyel Légió
Honvédek
Magyar huszárok
Utcai harc
A második talán 1/72 lehetett, egy német-orosz összecsapás az első világháborúból
A harmadikon a messzi-messzi galaxis sorsát lehetett megfordítani
Kint hagyományőrzők várták az érdeklődőket, ezen a képen egy szovjet katona adja át a győzelem fegyverét az ifjúságnak.
Hát, ilyen volt. Nekem nagyon tetszett, köszönet érte a szervezőknek. Aki volt, jöjjön jövőre is, aki nem volt, az remélem, kedvet kapott, és jövőre ő is eljön. Erre a rendezvényre tényleg büszke lehet nem csak a magyar makettezőélet, de maga Magyarország is.

5 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fredddy 2016.04.17. 15:28:11

Pár helyen kicsit összecsúszott a szöveg, elnézést. A szerkesztőben jónak tűnik.

Combat Gear Admin · http://combatgear.blog.hu 2016.04.17. 23:33:04

@Fredddy: Csak egy tipp, esetleg HTML-be nézd meg. Nálam is előfordult már, hogy kódtöredékek beékelődtek a kép és a szöveg közé, így összecsúszott az egész.

Fredddy 2016.04.18. 10:22:20

@Combat Gear Admin: egyik szerkesztőablakból másoltam a másikba, amiatt lehet.

tudi 2016.04.21. 18:45:06

Minden elismerésem a makettezőknek, azt kell, hogy mondjam nagyon jók lettek, így képeken látni is durva, de élőben gondolom még jobb lehetett.
süti beállítások módosítása