Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) usa (54) USA (7) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

Vendégoldal - Különlegesek - a JTF2 Kanadából

2008.02.04. 07:30 Lemilblog

Kedves kanadai olvasóink! A nagy juharleveles országból eddig csak szórványos érdeklődést tapasztaltunk a blogunk iránt. Mindössze 14 olvasást regisztráltunk onnan, mióta megkezdtük működésünket tavaly november elején. Kedves barátaink az Alberta állambeli Lethbridge-ből még egyszer sem olvastak minket. :(

Itt és most a kanadai haderő büszkeségéről, a Joint Task Force 2 különlegeseiről lesz szó.

Nagy köszönet Mike-nak!
Mike végzett egy kis kutató munkát de sajnos a vendégposzt megírására már nem vállalkozott. Mindazonáltal baromi nagy köszönet a kutatásokért, mert az általa összeállított képes alapanyag egy nagydoktorihoz elegendő Sandhurst-ön. :) Igy fogtam magam és erőt, energiát nem kímélve  kanyarintottam ezt a kis posztot belőle. Az őszintét szólva, mostanság a kanadai vonalunk elég erőteljes, ezért is jó, hogy Mike tartotta a szavát. Persze a gazdag alapanyagból még 5 ilyen posztocskát is lehetne, ha lenne. De most nincs.

A Joint Task Force-2, azaz Közös Akciócsoport 2, szintén semmitmondó név. A tetszetős angol rövidítés, amelyet – JTF – kb még 25 ezer más vonatkozásban, vagy másokra gondolva használnak az angolul (és más nyelveken is) beszélő világban. Jogosan merül föl itt is a kérdés: akárcsak a miöt esetében, hogy ha van JTF2, akkor hol az JTF1? Nos, ilyen nem létezik.

1993-ban, más források szerint viszont 1992-ben alakultak meg, amikor is rögtön átvették a Királyi Lovasrendőrségtől (RCMP) a terror-elhárítási feladatokat. No, ez nem úgy értendő, hogy teljesen, hanem inkább a gyakorlatiasabb – problémamegoldó feladatokra kell itt gondolni.

A sokadik különleges poszt után nem lepődünk meg már azon, hogy az állomány kiléte titkosos, létszámuk pedig részben ellenőrzött, egyoldalú információnk szerint manapság 350 fő. A JTF2 ott volt Boszniában, Ruandában és Haitin, és még ki tudja hol. Biztosított, mentesített az aknáktól, kiképzett és felderített, kiket jó, kiket pedig rossz kedvre derített és nem mellesleg levadászott célpontokat.

A címerük szigorúan kétnyelvű, mint minden hivatalos dolog arrafelé. A tőr szimbolikája azt hiszem nem kíván magyarázatot. A juharlevél nyilván Kanadát jelenti, a földgömb pedig biztos az egység akciórádiuszára utalhat. Mottó: Facta Non Versa, azaz - Hőstettek, nem szavak. Érthető módon a papírmunkát nem kedvelik.

 

Az egység feladat és állomány tekintetében is tulajdonképpen két részre osztható. Az egyik ilyen feladatkör a „Fekete Műveletek” – azaz túszhelyzetek megoldása, gépeltérítés és személyi védelem. Itt balra egy ilyen városi fekete fickó látható.

A másik feladatkör pedig a „Zöld Műveletek” köre. A megnevezés nem a környezettudatos katonák kedvéért lett ez, hanem azért mert itt inkább a természet lágy ölén tevékenykednek. Ők azok, akik a gerilla műveletekre, mesterlövészek elleni védekezésre és robbanóanyag mentesítésre vannak specializálódva. (következő kép)

 

Egy kanadai parancsnok Afganisztánba látogató politikusoknak így foglalta össze a JTF2-esek szerepét: „Ha a dolgok kezdenek errefelé kissé bonyolódni, ők azok a fickók, akik nélkül nem akarsz menni sehová.” Az JTF2 tagjai általában kicsi egységekben, ún. „téglákban” operálnak. Biztos azért, hogy jól körülállhassák a műtőasztalt… Mindenesetre érdekes a tégla elnevezés is, amin mifelénk más dolgokat szoktak érteni a fegyveres- rendvédelmi körökben.

 

9/11 után néhányan elpártoltak a szervezettől: a világszerte szolgáltatásokat nyújtó tengerentúli biztonsági cégek által ajánlott fizu még e kanadai kiválóságokat is zavarba hozta, így jó páran felcsaptak zsoldosnak picinykét több mint ezer dolcsi per nap árfolyamon. Mint minden rendes demokratikus országban ilyenkor lenni szokott, rögtön felismerték, hogy nem igazán kifizetődő szélnek ereszteni sok tíz, száz esetleg még több ezer dolláron kiképzett és fenntartott harcosaikat. A Parlamentben szó szót követett és rögtön megemelték a JTF2-esek „javadalmazási csomagját”. Az indok: ugyan van utánpótlás, de sokan lemorzsolódnak a próbatételek során. Ezért ilyen kis létszámú különleges erőnél azt a néhány elpártoló szakembert is megszenvedik. Jobb tehát az ilyet megelőzni. A legfőbb érték az ember – olvashattuk a szovjet szocialista alkotmány idevágó félmondatát. Úgy látszik ezeket a gondolatokat Kanadában is memorizálták.

Van még egy jó képünk a városi vagányokról, kik csak úgy átmennek az ajtón.

 

A csapat ázsiója – mint láthattuk – egész kitűnően alakult. Néhány mérföldkőről röviden megemlékezünk. Rögtön az egység megalakulásának évében 1993-ban máris küldtek egy kisebb különítményt Boszniába, ahol 55 kanadai békefenntartót tartottak túszul szerb (szabad)csapatok. Ahogy később kiderült, szerencsére fogvatartóik bőkezű vendégszeretetét élvezhették a kanadaiak és senkinek sem lett komolyabb baja.

 

1996-ban a perui japán nagykövet rezidenciáját ért terrortámadás, meg az ott fogvatartott cirka 500 túsz kiszabadítására álltak elő a JTF2-es fiúk egy kombinációval. Az ötlet az volt, hogy a terroristák Kubába szállítási igényeit egy kanadai Airbus segítségével oldnák meg, amin a kávék és üdítők felszolgálását a JTF2-re bízták volna. Aztán ahogy az ilyen helyzetekben gyakran előfordul, gyorsan változott a forgatókönyv, mert a perui hadsereg különlegesei szépen megrohamozták a rezidencia épületét és jól kiszabadították a túszokat és az Örök Vadászmezőkre küldték a terroristákat. Mindenesetre a kanadai fiúk ötlete még jó volt.

Ezen a jobb oldali képen pedig a JTF2 természetbarát szekcióját látjuk, midőn zsúrlókat, meg páfrányokat gyűjtenek a vadonban.

 

A teljesség igénye nélkül megemlékezünk arról, hogy Afganisztánban a kisebb mint ezer főt számláló kanadai kontingensben szintén ott voltak a JTF2-es fiúk. Állítólag olyan jól szuperáltak, hogy George W. fogta magát és elnöki kitüntetésben (egész pontosan: U.S. Presidential Unit Citation – melynek fordítására itt és most nem vállalkozom, hiszen úgyis mindenki érti) részesítette a tálibok és az Al-Kaida ellen vitézük küzdő JTF2-es egységet.

A kitüntetés egyébként így néz ki, és azoknak, akik emlékeznek a Band of Brothers-ből, a partraszállás után a 101-esek is ilyet kaptak.

 

A problémát csak az okozta, hogy Kanadában nem annyira tudott az utca embere az egység létezéséről sem, nem hogy arról, amit vitészkedtek az afgán hegyek között. Erre pedig jön a szomszéd ország elnöke és kitünteti őket? Az is igaz, hogy az ottani amerikai különlegesek mellett a CNN különlegesei is ott „küzdöttek”, így az egyszerű amerikai polgár – a kanadaiakkal ellentétben – a fotelból követhette az afganisztáni eseményeket…

Az hegyek közti vitézségről nem, csak az ottani szállásról áll rendelkezésre képünk. Íme:

 

A kanadai Védelmi Minisztérium szóvivője mentegetőzésként elmondta, hogy tartottak igen szűk körben egy kis ünnepségfélét, de ez egy afféle furcsa helyzet, amikor fontos elismerni a jó munkát, amit az egység tagjai véghezvittek, de a munkájuk természete nem teljesen olyan, amiről nyíltan lehetne beszélni.

 

A kérdéses amerikai elnöki elismerést egyébként 1941-ben találták ki Pearl után és olyanokat részesítettek benne, akik „különösen hősiességről tettek tanúbizonyságot fegyveres ellenség elleni műveletekben”.

 

A JTF2 a második kanadai egység egyébként akik e kitüntetésben részesült. Az első kanadaiak pedig a Patrícia hercegnőről elnevezett könnyűgyalogos ezred 2. zászlóalja, akik a koreai háborúban a Kapyong-i csatában (1951) nyújtott teljesítményükért kapták az emlékezetes díjat.

26 komment

Címkék: kanada sniper különlegesek vendégposzt

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A. Leonov 2008.02.04. 07:51:32

Kanada terepviszonyai kitűnő lehetőséget biztosítanak a fizikum és az elme megedzésére.

tistedur 2008.02.04. 08:15:13

www.youtube.com/watch?v=ZTDW_geVVXw
:)
(a juharszirupot még nem használják,mint fegyvert)

Pókmalac 2008.02.04. 13:23:57

Nekem különösen tetszenek a kanadai témák, mivel szerdától én is kanadai olvasó leszek.
(azért nem a JTF2 be és nem a RCMP be lépek be)

ErrorFlynn 2008.02.04. 16:53:27

tessék, az afgán hegyek.
nekik már az álcájuk is jobb, még a kitakarás formája is személyre van szabva :-))

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.02.05. 07:13:56

Pókmalac,

jó utat és néha látogass vissza az oldalra!

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.02.05. 07:17:17

Error,

szerintem a felvétel egy stúdióban készült. Ezt a gyanút az angol nyelvű felirat is igazolja: a valóságban az égre NEM lehet így felírni semmit; az csakis egy kék lepedő lehet.

(Így lebukni, ccc... Már a JTF2 sem a régi.)

ErrorFlynn 2008.02.05. 11:52:09

és az előtérben a pöttyös sátor? akarok pöttyös sátrat.
vagy azok kémlelőlyukak?

leonov 2008.02.05. 13:03:36

nem kémlelő, hanem golyóütötte

ErrorFlynn 2008.02.05. 17:20:07

akkor jó nagy torkolati ereje vagy mi a bigyója volt a hóágyúnak.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.02.05. 18:06:46

Error,

bocs, de nem bírom kihagyni:

Torkolati ereje Linda Lovelace-nek volt; a lőfegyvereknek inkább (cső)torkolati energiájuk.

He-he. Igenis jó volt.

ErrorFlynn 2008.02.05. 18:10:31

nem sokat tévedtem, csak valami s/t/V/ró és hasonlókkal kell osztaniszorozni nyilván.
:-))
tehetnék akár úgy is, mintha nem tudnám, Linda Lovelace ki...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.02.05. 18:20:30

Szerintem LL-t nem ismerni az nagy gáz, legalábbis kultúrkörökben. Úgyhogy el sem tudnád hitetni.

tistedur 2008.02.05. 19:38:37

ki az a linda lovelace?! de én nem vagyok kultúrkör az tény :P

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.02.05. 19:41:20

tistedur,

nos, Linda a mozgókép-történelem egyik legnagyobb (de mindenesetre egyik legelső), izé, szívószála.

Már ha szabad ezt mondanom úrinők társaságában.

tistedur 2008.02.05. 19:58:18

tistnek semmi sem rémlik filmtörténeti emlékeiből..

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.02.05. 20:02:44

Nemá'...

Mély Torok?

És nem egy kútban lezajlott, többszörös, disznóölést követő dínomdánomról van szó...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.02.05. 20:03:25

Többet nem segíthetek, mert így is belepirult a fülem.

_hazudik_

tistedur 2008.02.05. 20:30:17

tiboru!
lehet,hogy nehéz elképzelni de nekem ez a mély film kimaradt..:P

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2008.02.05. 21:12:01

Ezt a mély torkot nem szabad összekeverni a Watergate-ügyben elhíresült mély torokkal:D

mentula 2008.02.05. 21:48:38

Na ezt a művésznőt én sem ismerem :) De ezek szerint a pippantási együtthatót is joulban kell megadni. És az éles.. izé mély torok az, amelyik legalább - 7,5 zsulnyi vákumot tud. hmmm

tiboru · http://lemil.blog.hu 2008.02.05. 23:20:30

Az illem úgy kívánja, hogy kanyarodjunk vissza a poszt (vagy legalábbis a blog) témájához.

Tudtátok, hogy Linda faterja nyújorki zsaru volt?!

(Kanadai szálat sajnos nem bírtam összeszedni...)

A. Leonov 2008.02.06. 08:19:19

Nyujork egy igen nagy város abban az országban melynek az északi és déli szomszédja Kanada.
A sarkvidék közelében egyre értelmetlenebb kelet és nyugatról beszélni

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.02.06. 09:04:24

leonov,

mexikói titkosügynökök máris rád vadásznak, mint az Állam ellenségére.

leonov 2008.02.06. 12:35:51

the most popular sziti in mehiko is enkorédzs.
süti beállítások módosítása