Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) USA (7) usa (54) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

Kalandorok - John Smith

2008.05.13. 07:00 Mentula

Pontosan 401 éve, május 13-án, három angol hajó, név szerint a Susan Constant, a Godspeed és a Discovery kötött ki az észak-amerikai James folyó torkolatánál, azzal a kockázatos tervvel, hogy egy telepet gründolnak, és szemben balvégzetű elődeikkel, azt meg is védik a barátságtalan indiánokkal és a konkurens spanyolokkal szemben. Így is jártak el, és létrehozták az első állandó angol települést a kontinensen, Jamestown-t. Ezt a napot az Egyesült Államok születésnapjaként tartják számon, és az eseményről a többség – ide nem értve a indiánokat – kerek évfordulókon önfeledt vigaszságokkal emlékezik meg.

 

A 104 érkező közt volt az USA ősatyjaként tisztelt nagyszerű katona és világutazó, kiváló térképész, Casanova méltó elődje, nem mellesleg erdélyi nemes, szökött rabszolga, továbbá Virginia kormányzója, New England tengernagya, aki azonban elsősorban mégis egy Pocahontas nevű kiskorú indiánlány megrontójaként vált világhírűvé. Elevenítsük fel John Smith kalandos életét, persze a teljesség igénye nélkül, hiszen e Pelikán Józsefet megszégyenítő pályaívet maga a főhős is csak nyolc vaskos kötetben tudta összegezni.
 
Érthető okokból kicsit bővebben foglalkozunk az életút első, kevéssé ismert, és számos magyar vonatkozású részletet is tartalmazó szakaszával. Előre jelzem, hogy John Smith életrajzírója saját maga volt, ezért korábban sokan finoman szólva elfogultsággal vádolták, mások egyszerűen beteges hazudozónak tartották, de jelenleg több kutató is arra jutott, hogy nagy vonalakban elfogadható, amit művében papírra vetett, az a kis önfényezés meg belefér.
 
John Smith 1580-ban született, az angliai Lincolnshire-ben. Kalandjai úgy 16 éves korában eszkalálódnak, amikor is átruccan a csatorna túlfelére, és beáll a francia seregbe. Párhuzamosan az elméjét is pallérozza, ókori klasszikusok és Machiavelli műveit olvasgatja, valamint nyelveket tanul. Utazgat Nyugat-Európában, majd átigazol a tengerészethez, így bejárja a Földközi-tenger vidékét. Bécsben aztán egy VIP partyn szóba elegyedik néhány császári főtiszttel, akiktől elképedve értesül a 15 éves háború aktuális eseményeiről, és egy (utólag nehezen azonosítható) magyar vár szorongatott helyzetéről, amelyben angol tisztek is szolgáltak. Nem tétovázik, a 20 éves John a gyakorlott főtiszteket tanácsokkal látja el. Érthetetlen módon nem csapnak kardlappal a valagára, hanem magukévá teszik az ifjú elgondolásait – hmm, itt lehet, hogy kicsit tódított Mr. Smith. Kisell tábornok valamint Meldri őrgróf vezetésével, de Smith ötleteit felhasználva felszabadítják feltehetően Alsólendva várát. 
 
Probléma abban állt, hogy a várat teljesen bekerítették a törökök, így a felmentő sereg képtelen volt a bentiekkel kapcsolatot teremteni. Smith kapitány állította, hogy fáklyák segítségével a benti angol tisztekkel kommunikálni tud. Tengerészeti ismeretei alapján tűzjelekkel azt üzente : Uraim, csütörtök éjjel kelet felől támadunk. A zűrzavarban Önök kirohannak". És lőn. Ezt még tetézte azzal, hogy megtévesztésként több ezer égő fáklyát rakatott a nyugati oldalra, így a törökök előszőr ezt a fantomsereget támadták. 
A sikerélményen felbuzdulva Hansi marad, és a Habsburgok oldalán harcol a török ellen. Szintén ad néhány jó tippet Székesfehérvár ostromához, melyeket a császári tisztek ismét gondosan követnek, és a várat bő ötven év török megszállás után visszafoglalják. (Annyit még jegyezzünk meg, hogy a két, Smith által említett és kevéssé ismert tiszt mellett a főbb császári hadvezérek errefelé Mecoeur herceg és az Erdélyt kifosztó Giorgo Basta - itt balra, illetve maga Ferdinánd főherceg voltak.) 
 
Smith Meldri őrgróf oldalán érkezik Erdélybe, ahol éppen mindenki mindenki ellen hadat visel, ráadásul gyakran és nehezen követhető módon változott, hogy ki kivel van. John – számunkra igen rokonszenvesen – e bonyolult helyzetben arra a következtetésre jut, hogy igyekszik mindig azon az oldalon állni, ahol a magyarok, akiket igen szimpatikusnak talált. Ezt a zsinórmértéket alaklamazva harcolt elsősorban a törökökkel, de volt egy időszak amikor Székely Mózes oldalán a Habsburgok és Mihai Viteazul ellen. (Más források ezt a kitérőt nem említik, sőt arra céloznak, hogy Smith kapitány bizony nem a magyarok hőse, hanem egyszerű számító zsoldos.) Mindenesetre emlékezetes tetteit a törökök sérelmére hajtotta végre. Az egyik ilyen hőstett egyenesen erdélyi nemessé emelte az angol kalandort. Egy csata előtt a török követ kihívást intézett a császári sereg katonáihoz : mindkét sereg jelöljön egy bajnokot, akik életre-halálra megküzdenek. Természetesen – és ezen már gondolom senki nem csodálkozik - a Habsburg seregben John Smith látszott erre a legalkalmasabbnak. A harc kimenetele sem lehetett kétséges, hősünk nyert. De ez nem volt elég, a törökök másnap és harmadnap is megismételték a kihívást, ami további két török harcos életébe került, Báthory Zsigmond szemében pedig a történtek nemesi kutyabőrt értek, az aktust 1602-ben tettek hivatalossá. A nemesi címerben a három botor török levágott feje látható. E címre, és a címerre is rendkívül büszke volt, a sírjára is rávésette, és egy virginiai szigetcsoport elnevezése ugyancsak "Three Turks Heads" lett.
 
A sikerszéria itt egy időre megszakadt, még ugyanezen évben Smith kapitány Vöröstoronynál megsebesül, fogságba esik, és hirtelen a társadalmi ranglétra legaljára kerül, tudniillik a törökök eladják rabszolgának. A török tulajdonos felesége azonban beleszeret, és elküldi egy rokonához a Kaszpi-tenger mellé. Na itt azonban a várakozásokkal szemben még keserűbb bánásmódban részesül, ezért egy alkalommal, amikor a napi rendes korbácsolásra viszik, nem várja meg a sorát, hanem leüti gazdáját és meg sem áll az orosz sztyeppékig. Ahol – újabb váratlan fordulatként - egy orosz hölgyemény veszi pártfogásba.
 
Némi magyar, prágai és más kitérők után visszatér Angliába, majd 1607-ben csatlakozik a Virginia Társaság expedíciójához, ezzel veszi kezdetét életének ismertebb fejezete.
 
Smith kapitány eredetileg nem a vezetője, csak második vonalbeli tagja volt az állig felfegyvezett kalandorokból, vagy vallási menekültekből – vagy a kettő keverékéből - álló legénységnek, sőt a hajóút során addig okoskodott, míg láncra verték, és a hajófenékbe zárták, kis híján kivégezték, de a Virginia Társaság képviselője megmentette.
 
 
A megérkezést követően kiválasztották a majdani városka helyét, és megkezdődött a munka. A  Chesapeake öböl számos kellemetlenséget tartogatott, és az első évek a túlélés jegyében teltek el. A telepesek építettek egy háromszög alaprajzú erődöt fából, a három sarkában bástyákkal és ágyúkkal. Eleinte a spanyoloktól féltek jobban, így háromból két bástya a tenger felé néz. Hamarosan megtapasztalták azonban, hogy a mintegy 30 törzset magában foglaló Powhatan törzsszövetség nincs elragadtatva a jelenlétüktől, és bár próbálkoztak az ilyenkor szokásos üveggyöngyökkel, meg hasonló trükkökkel, folyamatosak voltak az indiánok támadásai.
 
A Powhatan szót többes értelemben használjuk. Alapvetően egy törzs neve, de a vezetésük alatt álló szövetséget ugyanígy tisztelték, később ilyen nevű település is született. Az algonquin viszont nem törzs, hanem nyelv, amelynek keleti nyelvjárását beszélték a Powhatanok is. A főnökük, akit az angolok szintén Powhatannak neveztek - ekkortájt Wahunsunacock, akinek fia Opechancanougli, lánya pedig Pocahontas – valójában : Matoaka, azaz Játékos Kedvű.
 
A mocsaras területen nem volt egészséges ivóvíz, volt viszont malária. Összességében az első év elvitte a csapat közel felét, köztük az angolok addigi vezetőjét is. Ezzel újra rámosolygott szerencse Smith kapitányra : a kis település elöljárójának választotta. A cél világos volt : életben maradni, amíg nem jön Angliából utánpótlás. Ehhez – legalábbis időlegesen – először is meg kellett békülni a bennszülöttekkel, továbbá állandó élelem- és vízutánpótlásra volt szükség. A kapitány és immáron polgármester mindent meg is tett ennek érdekében. (Jobbra látható egy powhatan longbowman)
 
Az indiánokkal való törékeny béke lengendája közismert, de azért mi sem hagyhatjuk ki. A kapitányt két ízben fogták el az indiánok. Első alkalommal, mikor a halálos ítéletét közlő főnök elé vezették, John Smith az iránytűje, a végtagjai és pár bennszülött szó felhasználásával felkavaró pantomimbe kezdett, a Föld gömbölyű voltáról, a földrészekről, csillagászati alapokról, meg ilyenekről, activity stílusban. Sosem tudjuk meg, mit is gondoltak a Powhatanok minderről, de szabadon engedték furcsa fehér embert.
 
Smith nem sokkal később ismét messzire portyázott, és újból elfogták. A korábbi produkciójából okulva nem hagyták szóhoz jutni, és arra jutottak, hogy statáriálisan agyonverik. Ekkor ugrott elő a kis “Játékos Kedvű” Pocahontas, és könnytől csillogó őzike szemekkel arra kérte mindenható apját, hogy ne bántsa már ezt a jóképű, de bogaras idegent. A főnök, egyben lányos apa, ezen a ponton ellágyult, így a kapitány – legalábbis e földrészen – másodszor is megmenekült a biztos haláltól. (Balra a már kikeresztelkedett  Játékos Kedvű, alias Rebecca)
 
 
 
Hogy kettejük románca beteljesült-e, nem tudhatjuk biztosan. (Itt jobbra Mr. Smith sandán pillant az őt megmentő Pocahontas bal mellére.) Az valószínű, hogy a még mindig ifjú kapitány, aki bő egy éve kizárólag “szakállas bácsikkal” volt körülvéve, semmi jónak nem lehetett az elrontója. A Játékos Kedvűről meg annyit, hogy bizonyosan nem vetette meg a fehér khm. ember közelségét. (Ez utóbbit ékesen bizonyítja, hogy hamarosan beleszeret, és hozzá is megy a későbbi turnussal érkező John Rolfe-hoz, ahhoz, aki dohánnyal telepíti be egész Új-Angliát. Az indián királylány mellesleg éppen fogoly volt Jamestownban, az egyik angol tiszt ugyanis vele zsarolta Chief Powhatant, de a fogság sem ártott a fehér férfiak iránti rajongásának. Rolfe magával vitte Angliába, az akkori közvélemény nagy örömére, mígnem a korai celebségnek a fekete himlő vetett csúnya véget.)
 
 
                                                               Akárhogyis, John Smith megmenekült, és hála neki egy évre rendeződtek az angol-powhatan kapcsolatok. Beindult a kezdetleges cserekereskedelem, és ismerkedés, nem mellékesen a telepesek a bennszülöttek útmutatása alapján megtanulták, honnan kell vizet vételezni, és a szerencse netovábbjaként a spanyolok sem ütöttek rajta a kis telepen. Mikor Smith 1609-ben visszatér egy időre Angliába, újra fellángolnak a harcok. A parányi Jamestown viszont az első kritikus két év után is kitartott, és hamarosan annyi erősítést kapott, hogy mire az indián törzsek ráébredetek mire megy ki a játék, már késő volt. (Az első nagyobb utánpótlás egy bizonyos Lord De La Warr vezetésével érkezett, a hálás utókor el is nevezett róla egy államot.)
 
 
 
Simth kapitánynak a békésebb napokon arra is jutott ideje, hogy feltérképezze a tág környéket, később Virginiát, végül egész Új-Angliát. Műveit, ha összevetjük a modern térképekkel, arra jutunk, hogy piszok jó munkát végzett.
 
Szolgálataiért a bevezetőben írt rangokat és címeket nyerte el I. Jakabtól. Természetesen nem bírta sokáig egy helyen, a tengerészet kötelékében a Bahamáktól a Francia partokig bárhol feltűnt, ahol valami csetepaté adódott. 1631-ban halt meg.
 
Már a jamestown-i telepesek között is jelentős számban voltak vallási okból emigrálók. Ekkorra kezdett letisztulni az anglikán vallás, és az is világossá vált, hogy bizonyos irányzatokat I. Jakab sem fog megtűrni. (Akit éppen a katolikusok ingereltek fel 1606-ban azzal a tervükkel, hogy az egész parlamentet felrobbantják.) De a keményvonalas puritánok sem számíthattak sok jóra. Az 1620-ban kihajózó Mayflower fedélzetén érkezők már kizárólag ilyen okból vágtak neki az útnak. Ezért USÁ-ban oly büszkén saját találmányként elkönyvelt vallási tolerancia úttörőinek is az első kivándorlókat tekintik, Pilgrim Fathers, zarándok atyákként hivatkozva rájuk.
 
Ahogy azonban lenni szokott, Jamestown másban is élen járt. Az Észak-Amerikai rabszolgatartás is ide datálhatja születését, ugyanis telepesek az első adandó alkalommal bevásároltak az arra járó holland rabszolgahajóról. Pár évtized elteltével pedig a környéken kezdtek eltűnni az első őslakos törzsek. A tavalyi nagy ünnepségre terveztek ugyan őslakosokkal, és a rabszolgasággal foglalkozó megemlékezéseket, de az indiánok és a feketék is úgy vélték, ez nem az ő ünnepük. (W. Bush jobbra ünnepel, felesége és egy hagyományőrző John Smith társaságában.)
 
Végezetül a régészetileg elkötelezett olvasóinak Jamestownról annyit, hogy a 90-es években őrültnek néztek egy régészkollégát, aki elhatározta, hogy a 400. évfordulóra kiássa a település maradványait. Azóta köszöni jól van, megtalálta Jamestownt, mint Schliemann Tróját, vagy még jobban. Tavaly óta a feltárt, és rekonstruált erőd a keleti part egyik kiemelkedő látnivalója. (Balra a makett)
 
Felépítették a három hajó másolatát, az erőd egy részét, és a közel egymillió leletnek otthont adó múzeumot.

91 komment

Címkék: brit amerikai török erdély életrajz kalandorok zsoldos

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tribonianus 2008.05.13. 07:41:21

Jó poszt.

Arról még nem is szóltunk, hogy Mr. Smith a skorbut nagyszerű gyógyítója is volt, mint tengerész megtapasztalta, hogy a citrom napi fogyasztása esetén (nap/fő/1 db) nem tör elő. Ezt sokáig meg is tartotta az angol tengerészet, ellenben a kortárs tengerészetekkel.Tudtommal életéről Rónaszegi Miklós írt könyvet, aki egy angol múzeumban találkozott az életéről szóló kiállítással.

Állítólag Pocahontas utódai ma is élnek Angliában tán még a királyi család is idetartozik.

tribonianus 2008.05.13. 07:51:40

Székesfehérvár elfoglalásába kis időrendi hiba van szerintem. A török 1543-ban foglalja el a várat, amit 1688-ban sikerül végleg visszafoglalni.Ha jól értem a posztot, akkor Mr. Smith kb. a 16-17. század fordulóján illetve a 17. század elején tevékenykedett Mo-n. Hogy jöhet így ki a 100 év? :)

Gondolom nem lett népszerű sokáig, mert hazudósnak gondolták, mint szegény Marco Polo-t.Bezzeg John Manderville középkori világ leírását komolyan elhitték, pedig állítólag kise lépett életében Angliából. (Ráth Vég István könyvei szerint legalábbis.)

Nem értem az indiánokat, miért nem hangslyozták az ünnep kapcsán, hogy nélkülük és az irokéz törzsszövetség alkotmánya nélkül a mai USA egyszerűen nem lenne vagy nem ilyen lenne. Sokat javíthattak volna a reputációjuk növelése érdekében.Persze megértem, mi sem ünnepeljük Trianont vagya mohácsi vész napját.

cromwell 2008.05.13. 08:21:11

Mentula! Gratulálok, gratulálok, gratulálok! Nagyszerű írás, élvezhető stílusban. Javasolt továbblépések: erdélyi működés (személyes érintettség okán - Basta-t külön kielemezzük, híre van a vallatási módszereeinek), a bal mell ki nem maradahat, és egyáltalán az észak-amerikai működés szórványos. Több részletet!!!!!

cromwell 2008.05.13. 08:24:38

Tribonianus! Minden valós értéket élvezünk! A többi történeelem,,,,,,,na,.,,,,,,

Mentula 2008.05.13. 08:36:06

Tribonianus, résen vagy, 1601-ben foglalták vissza Székesfehérvárt, egy teljes évre. Javítva :)

Cromvell, köszi. Több részlet bizony van, ugye 8 kötetet írt tele mr. Smith. Ez a kommentelők aktivitására bízatik :)

tribonianus 2008.05.13. 08:37:36

Igazad van cromwell. Én is élvezem a blog minden posztját,csak a rossz májam miatt írtam:)))

tribonianus 2008.05.13. 08:40:34

Megnéznék egy felvételt arról a bizonyos végtagos, iránytűs, makogós táncból, otta bizottság előtt. Szerintem erősen lefagytak az indiánok, amikor látták a fehér embert, aki bolond...
Aztán inkább elengedték törődjön vele a medve vagy bárki ne rajtuk száradjon a halála.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.05.13. 10:12:14

Szerintem is jó a poszt. Egy kis kiegészítés, ami arra válaszol: miért is mentek ezek a pilgrim-ek Amerikába?
I. Jakab (James I. 1603-25) aki James VI. néven éppen skót király volt, mikoris megszerezte az angol trónt. A skót királyként katólikus, majd angol királyként pedig az anglikán egyház feje lett - beosztásánál fogva :). Szegény Jakabnak annyi esélye volt híveket szerezni mind Skóciában, mind pedig Angliában, mint Szálasinak a főtárgyaláson. Az anglikán egyház fejeként a skótok vallási hitszegőnek tartották, ugyanez pedig angol oldalról nézve: egy katolikus lett az anglikán egyház feje, ráadásul a sziget feletti uralom megszerzéséért vívott néhány száz év véres harcait követően a konkurens skót királyságából jött az angol trón birtokosa. Lássuk be: Jakab erős handicap-pel indult. 1605-ben megpróbálták a felsőházzal egyetemben a levegőbe repíteni ellenségei - szóval rendszeres életveszélyben kormányzott. Mozgástere nemigen volt, ezért elképesztő bölcsességre volt szüksége hogy a támogatók megszerzése, másrészt a vallási összetűzéseken úrrá lenni megoldhatatlan feladatnak látszott. Kitalálta, hogy a vallási fanatikusokat egyszerűen exportálja – ad nekik valami jól hangzó feladatot azt’ Isten hozzád, hadd menjenek. (Lásd Mayflower legénysége, akik Angliában túl liberálisnak, a Németalföldön pedig – ahová már egyszer exportálták őket – túl konzervatívnak számítottak. Ezért egy angliai mandínerrel újra útnak indították őket – ezúttal Amerikába, ahol majd’ mindegy mit is mondanak az indiánoknak. :) Okos elgondolás, nem? Támogatókat pedig úgy lehet szerezni, ha földet ad nekik a király. De hogyan adjon, ha Anglia valamennyi földjének már van gazdája, ezeket pedig nem lehet hőbörgés kiváltása nélkül megfosztani a földjeiktől. Jakabnak mindenre szüksége volt, csak a hőbörgésre nem, ezért kitalálta a kanálban a mélyedést: adott földet a potenciális támogatóknak, csak nem a sajátból Angliában, hanem elkezdte osztani a szomszéd ír sziget földjeit angoloknak és skótoknak egyaránt. Azok pedig odamentek és elvették azt, mit királyuk nekik adott. Ezzel nagyjából el is lett hintve az északír konfliktus magva.

spájdernecc 2008.05.13. 12:03:04

szép munka :)
tribonianus, valóban Rónaszegi írt a témában, Az indián hercegnő címmel ifjúsági kalandregényt is :)

Mentula 2008.05.13. 13:46:09

A keretes részek valamér, valamikó kiugáltak a keretből, azannyja.

Köszi ZZ. A Mayflower indulásánál is ott bábáskodott JS, ugyanis amikor nem térképezett Virginiában, (vagy ami már kiamaradt a posztból, nem kalózkodott egy francia bagázzsal, akikhez beállt, miután elfogták), szervezte a telepesek toborzását, és tanácsokkal való ellátását/kiképzését az újvilági viszonyokra.

Té, mint Tamás 2008.05.13. 14:19:32

Nagyon jó poszt, bár ez a John Smith szerintem is kicsit hazudós. Az egész sztori meg úgy cuzámme egy kissé a Candide-ra hajaz, nem? Vagy akkortájt minden kalandorral ilyenek estek meg?

tistedur 2008.05.13. 14:30:58

néha még ilyenebbek is :P

Emree 2008.05.13. 15:07:52

Gratula naon jó post.Nekem erről a mutogatós dologról a régi indián filmek ugrottak be,ahol nem bántják az indiánok az őrülteket.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.05.13. 18:20:19

Udvozlet a Holt tenger partjarol, ahol kicsit furcsa a billentyuzet, alig tudtam atallitani az elnyomo romaiak betuire...

A poszt valoban kivalo, de ez 1altalan nem lep meg.

Az elmenygyujtes fazisaban vagyok, kitartas, lesz par ideillo poszt sajat fotokkal!

tribonianus 2008.05.13. 18:39:25

Az angol Wikipédia szerint e remek ember volt New England névadója 1614-ben. Francia kalózokhoz csatlakozott, miután elfogták és 1615-től írta emlékiratait haláláig és állítólag 1615 után nem hagyta el Angliát.

Kissé mozgalmas életet élt, nem is tudom van e valaki, aki ennyit tett a Brit Birodalomért és ennyire ne lenne elismerve. Nélküle szerintem nincs gyarmatbirodalom.

Tiboru óvatosan a fotózással arra felé nem mindig szeretik az ilyesmit. A test közeli élmények meg gondolom nem feltétlenül kellemesek az izraeli rendőri, biztonsági erőkkel.

Condottiere 2008.05.13. 18:50:23

Mikor anno dolgozatot kellett beadnom John Smith erdélyi kalandjairól feltűnt, hogy mintha lett volna egy éles határvonal ami után a fantázia dominált volna asztorikban, lévén, hogy olyan helyre került és olyan események közé, amiről nyugaton halvány lila segédfogalmuk nem volt a népeknek, így azt mondhatott ami jól esett.

Amúgy óriási respect a szerzőnek, John Smith kapitány témájának felhozásáért. Nagyon kevesen tudnak az erdélyi ügyködéséről, legalábbis nekem úgy tűnt.

Mentula 2008.05.13. 18:53:31

Ááá, üdv tiboru ! Gondolom más sem táplál most irigységet...

Lemiles poszt saját fotókkal ? Az nagy királyság lesz !

Condottiere 2008.05.13. 18:58:04

Konkrétan Smith szerintem közeli rokona egy bizonyos Münchausen nevű másik kutyabőrösnek.

Condottiere 2008.05.13. 19:00:16

A vicces az, hogy tekintve, hogy mivel mégiscsak alapítóatya vagy mifene, ezért a jenkik evidenciának veszik amit mond erdélyről. De mondjuk ugyanezt csinálják nyugaton a török forrásokkal is, azt is készpénznek veszik, holott lövésük nincs arról, hogy egy török forrást nem szabad úgy kezelni mint egy európait

Mentula 2008.05.13. 19:10:47

Condi, és mások is, az itten valóban nehéz kérdés, hogy milyen arányban szerepelnek a tények, és mennyi hanta.

Példaként itt ez az Alsólendva. Smith végig Limbachról beszél, ilyen viszont nem volt, csak Oberlimbach. Ez meg kb. Alsólendva, amit tényleg akkoriban megostromltak. (Végsősoron 15 évnyi világjárás után én biztos nem emlékeztem volna egy halálfaszamegetti mondjuk arab település pontos nevére) De a nemességét is tényként kezelik, igaz, azt már nem tudni, volt-e ilyen bajvívás. A három fej azért arra utal, hogy csak levágott valahogyan három törököt, de hogy pont így ? A többi eseményt is úgy tálalja, hogy más forrásokból tudni, hogy akkor és ott megtörtént. A saját szerepe az, ami joggal kérdőjelezhető meg sok esetben. Kb. mint Marco Polonál, ahogy írta is valaki.

Matti · http://indafoto.hu/matti 2008.05.14. 16:12:03

ha már De La Warr: a Delaware River völgyét 1638-55 között Nya Svergie-nek hívták, ami később Nieuw-Nederland része lett (egészen 1664-ig) ...
érdekes dolog ez a gyarmatosítás :)

tribonianus 2008.05.14. 18:06:13

Matti

És még szóba se kerültek az őslakosok érzései,érvei a gyarmatosítás ellen. Meg a különböző újkori és legújabbkori módszerek. Ráadásul kissé kusza, hogy mikor kezdődött Amerika felfedezése és gyarmatosítása. Mintha a vikingek már elkezdték volna, de lehet hallani templomos kísérletekről a Rosslyn kápolnával összefüggésben, ahol állítólag kukorica csövek vannak az oszlopokon, még bőven Amerika felfedezése előtt.

Matti · http://indafoto.hu/matti 2008.05.15. 14:58:19

muhaha
múlt héten láttam natgeón egy filmet, miszerint amerikát európa felől IS népesítették be kb tízezer éve (en.wikipedia.org/wiki/Solutrean_hypothesis)
meg még néhány nyalánkság: en.wikipedia.org/wiki/Pre-Columbian_trans-oceanic_contact :)

Mentula 2008.05.15. 16:26:24

Matti, azt, amikor az Atlanti-óceán befagyott északi részén a francia partvidékről átbattyogtak az úgy New York környékére ? Hmmm :S

Nam persze nem ki

Mentula 2008.05.15. 16:30:37

(basszameg) ...zárt, még némi régészeti bizonyítékokat is mutogattak. Szóval ha nagy vonalakban hitelt adunk mr Smith ténykedéseinek, ez sem kizárt. Ahogy ennek ellenkezője sem. :)

Mentula 2008.05.15. 16:47:12

Hiába, ahogy a mondás tartja : "A történelem, (és a wikipedia) csodás mesék gyüjteménye, évszámokkal"

spájdernecc 2008.05.15. 17:03:14

ez az európai betelepedés kissé gázos...
kb annyi realitása lehet, mint a Heyerdal-féle
egyiptomi papiruszhajós kalandnak

nmi_nmi 2008.05.15. 19:31:09

Nagyon klassz olvasmány! Találtam pár elgépelést:

"született, angliai Lincolnshire-ben..."

Kimaradt, hogy "az".

"Minden esetre..." Szerintem egybe kellene írni.

"tudniillik törökök eladják rabszolgának..." Kimaradt egy "a".

"éltben maradni..."

"kegalábbis..."

--------------------

Egy kérdés: A korabeli leírásokból kideríthető, hogy a Smith által elmondott események egy része megtörtént, írjátok.

Lehet, hogy ő is a korabeli leírásokból értesült ezekről, aztán magát helyezte bele a történetbe? :)

És egy másik kérdés a tudorokhoz: Ismeritek-e Bill Brysontól a "Made in America" c. könyvet? Ha igen, mi a véleményetek az elején olvasható történelmi összefoglalóról? Nekem tetszett.

tribonianus 2008.05.15. 20:39:25

spájdernecc

Az egyiptomi dél amerikei kapcsolatban leht valami,mert nem egy egyiptomi a felső, uralkodó osztálybeli emberben mutattak ki kokaint. A németek végezték a vizsgálatot és ellenőrizték a vizsgálót és a műszereket, nem "romlottak"- e el.

Van olyan könyv, ha megtalálom beírom a címét, amiben a modern ember megjelenését régészeti bizonyítékok alapján több mint 100.000 évre teszik.

tribonianus 2008.05.15. 20:40:36

mármint múmiában mutatták ki a kokain használat nyomait.

tistedur 2008.05.15. 20:49:39

és nem is tévednek nagyon :)

Mentula 2008.05.15. 21:16:07

nmi_nmi, ilyen korrektort minden blogba ! Mondhatnám, hogy az Index címlapos cikkeiben is van ennyi, de nem mondom. Az igénytelenség ROSSZ, kérem.

(hihetetlennek tűnt, hogy x olvasás után ilyen elgépeléseket nem vettem észre, sőt, találtam mást is.:))

Mentula 2008.05.15. 21:40:29

Kokóztak a múmiák ? há hogy ? és azt csak dél-amerikai növénybűl lehet kiszipolyozni ?

(kizártnak tartom, hogy egyiptomiak elhajóztak arra)

Mentula 2008.05.15. 22:30:15

Tist, Itten valami lótusz esszenciától flesseltek. Ettől még nem jártak Dél-Amerikában.

Örültek, ha eljutottak a Vörös-tenger (ami beltenger) délebbi részéig.

tistedur 2008.05.15. 22:42:40

nagyon sok mindentől lehet flesselni :)
trib is említette azokat a múmiákat,amikben kokain és nikotin nyomokat találtak..a link erről is szól :)

Mentula 2008.05.15. 22:52:04

Na ok. Az angolom rosszabb, mint Pákó magyarja.

1. kérdés : a kokós és bagós mummy-k léte igazolt tény, vagy amolyan Erich von Dänikenes dolog.

2. ha az első, volt-e kéznél Egyiptom környékén hasonló hatóanyagú cucc ?

Én olvasgattam az egyiptomiak hajózási szokásairól, és ha kicsit messzebb kellett menni, hát föníciaiakt és görögöket béreltek fel.

tistedur 2008.05.15. 23:05:56

logikus kérdések :)

nmi_nmi 2008.05.16. 00:25:55

Mentula: "Az igénytelenség ROSSZ, kérem."

Dehogy igénytelenség, csak elgépelés. És ha nem lenne ennyire éppenhogy igényes az anyag, nem is volna érdemes ilyen apróságokat javítani.

De így érdemes. Mint szép festmény keretéről letörölni a port, hogy ne zavarjon. :)

tribonianus 2008.05.16. 08:12:28

Mentula

Anno a Discovery Chanelen ment le egy dokumentum film erről. A tudósok erősen meg is lepődtek az eredményen és még le is ellenőriztették a németek más intézetekkel is, ahol hasonló eredményre jutottak. Amennyire én tudom kokaint csak a koka cserje leveléből lehet kivonni vagy azt füstölve a szervezetbe juttatni. A feltételezések szerint egyébként a dél amerikaik jöttek Egyiptombe kb úgy, mint amikor a monszun miatt hajóztak az emberek.(Tehát volt hajózási évad és szünetelés.) A dohányt hivatalosan csak Amerika felfedezése után az 1500-as évek elejében hozzák be az EU-ba valami Jean Nicot ról, aki nagyon propagálta lett elnevezve a hatóanyag. A régi dél amerikai kulturákról annyira hiányosak az ismereteink, hogy nem lennék meglepve, ha kiderülne valóban lapcsolatban voltak az egyiptomi és más közel keleti kulturákkal, legfeljebb ez inkább eseti mint rendszeres volt.

Ezek az egyiptomi vitézek azért csak elsőként hajózták körbe Afrikát, legalábbis a leírásaik szerint.

tistedur 2008.05.16. 08:31:02

hát azok nem egyiptomiak voltak,hanem egyiptomiak által fizetett föníciaiak vagy görögök..:)

tribonianus 2008.05.16. 08:40:42

Amennyire ismeresm a történetet rendes egyiptomi nevük van a hajósoknak, persze lehet, hogy magyarosították.

Mentula 2008.05.16. 08:58:48

Bammeg hajnalban...

No, hát még az sem biztos, hogy körbehajózták. Ha megnézitek Ptolemaiosz térképét, ott a Vörös-tenger beltengerként szerepel, Afrikát meg nem lehet megkerülni.

Egy ma már elfogadott leírás szerint viszont mittomén melyik fáraó, a Kr.e. VII. szd-ban felbérelt egy föníciai bagázst, akik állítólag körbeértek. Ez már csak azért sem kizárt, hiszen a föníciai hajók hosszútávú utakra is jók voltak, játkáltak Cornwallra vagy a Kanári-szigetekre.

tribonianus 2008.05.16. 09:04:13

Nem hiszem, hogy különösebben érdekelték őket a térképek, fontosak voltak, csak nem tartalmaztak minden információt.Mentek, amerre ment a part. A csatorna hálózatuk meg bőven elegendő volt arra, hogy a Veres tengerrel ne nagyon törődjenek.Állítólag maga a nagy szuezi építő (Nem jut eszembe a neve Ferdinand Lesseps?) is egyiptomi elképzelések nyomán jutott arra, hogy megépíthető a szuezi csatorna. A Duna-Majna-Rajna csatornáról konkrétan tudom, nagyjából ott képzelte el az összekötést Nagy Károly is, ahol most van.

Mentula 2008.05.16. 09:09:33

Trib, a Híres Térkép az állítólagos expedíció után született 900 évvel, ezért volt gyanús, hogy így van rajta Afrika. És persze nem is tengerészeti térkép volt, akkoriban nem nagyon létezett olyasmi, csak part-leíások.

De ha vársz a jövő hét végéig lesz erről is egy poszt :)

spájdernecc 2008.05.16. 09:09:35

No :)
Nem vitatom a lehetőséget, a Heyerdal-féle Rá-expedíciók bizonyították, hogy papiruszhajóval el lehet jutni Marokkóból Barbadosra.
Azt viszont, hogy ez jelentős hatással lett volna az érintett társadalmakra, nem nagyon hiszem.
Dettó a kanadai vikingek :)
Szóval az európai betelepülés az "érdekes, de nem fontos" kategória.
Győzzetek meg :))

spájdernecc 2008.05.16. 09:18:13

Az Afrika-tour megint érdekes tészta.
Ha van bármi alapja, valószínű, hogy egyiptomi parancsnokság alatt álló "tengeri népség" lehetett a végrehajtó. Azokkal úgyis volt bajuk elég. A föníciaiak meg elégőrüktnek tűnnek egy ilyen bulihoz :)

Mentula 2008.05.16. 09:23:47

Spájdi, szerintem az ókori egyiptomban kevés extrém sportot űző rekordvadász élt, aki nád-hajóval akart tengert járni. Gondolat is olyan elképesztő, hogy 5000 évet kellett rá várni amíg valakinek eszébe jut :)

A nádhajó a Nílusra készült. Egyiptomiak - akárcsak a kínaiak - kulturájából ráadásl hiányzott a felfedezés iránti vágy. Akkor merészkedtek a nyílt tengerre, amikor lekoppintották a görög vagy föníciai hajókat, lehtőleg import legénységel.

A polinézek vagy a vikingek más tészta, azok őrültek voltak, belőlök bármit kinézek.

Mentula 2008.05.16. 09:27:13

Ja igen, és azt is pusmogják, hogy föniciai hajók eljuthattak Amerikáig. Ha már valaki hozott kokót, dohányt és kukoricát Egyiptomba, nekem is ők az első számú gyanusítottaim.

tribonianus 2008.05.16. 09:33:34

Mentula

Tűkön ülve fogom várni. Ez az a Ptolemaiosz, akine van a neveztes világképe?

Spájdernecc

Nem értelek, neked a Moroni angyal által elmondottak nem hitelesek? :)

egyébként azt feszegetik mostanában, hogy Peru és Bolívia korai történelme inkább ismeretlen, mint feltárt. Ebben a korban pld. Peruban igen komoly csatorna rendszereket tártak fel, ahol már arra is képesek voltak a helyiek, hogy a vízsodrását, erejét lassítsák, gyorsítsák igényeik szerint. Azt, hogy ezt elfogadják kellett egy-két földrengés, amikor víz került a csatornákba és megértették a kövek,sziklák elhelyezését és azt, hogy miért olyan a csatorna és ott van, ahol van. Ezért gondolom én azt, hogy nem kizárt a két kultúrkör közötti érintkezés. Amire elég jó bizonyítéknak tűnik a bagós, kokainos múmia. Elvégre ezekből kis mennyiséget is aranyáron lehetett adni, ha rászoktak a helyi előkelők.Az egyiptomiak esetében van egy teória, ami szerint Atlantisz legendáját ők ezektől a dél amarikaiaktól vették át és hagyományozták az utókorra.

Grönlandon is azt hitték sokáig,hogy mese az ott élő viking közösség, meg a fák, stb léte. A sziget neve Zöld sziget vikingül. Aztán ma már tudják, hogy az utolsó viking leszármazott, akit megtaláltak sírjában valamikor a 14. sz-ban hunyt el.A mostani klíma kutatások szerint ráadásul nem mindig volt olyan az éghajlat pld ott sem, mint ami ma az elfogadott standard.

Szóval a hatás mértéke kérdéses, de úgy tűnik volt, aztán megszakadt az összeköttetés, mire helyreállt, addigra meg az aranyéhség miatt nem a kereskedelem volt az első hanem a rablás, a másik kiirtása.

tribonianus 2008.05.16. 09:37:20

Azért a kínaiak Csen admirális alatt (kínai Kolombusz) elég szépen felfejlesztették a flottát és nekiálltak felfedezni, amit arra felé csak lehetett. Szeintem minden kultúrában eljön az idő, amikor megakarja ismerni a világot, ami körülötte vn, mert elég erős és gazdag ehhez. Meg persze kellően stabil és kicsit unja már a saját területeit, mert azokon "nem történik semmi".

spájdernecc 2008.05.16. 09:39:31

Grönland ok, de a kontinensen is találtak viking /izlandi/ települést, mintha valami vasfejszét is emlegetnének...
Atlantiszba talán most ne menjünk bele :)
Nem mintha nem érdekelne a dolog, de több a teória, mint a kapacitás :)

Mentula 2008.05.16. 09:42:16

Ja, a felbuzdulás tartott is úgy 40 évig, aztán a jól magukba fordultak, és nevét is elfelejtették. Sajnos most megnit kifelé fordultak :)

spájdernecc 2008.05.16. 09:42:46

Trib, nem akarom lelőni, de ha most kivesézzük az összes hajósnépet, Mentula kitér a hitéből :))
Az öreg Csen szegény aztán kapott egy új császárt, aki "hajózni szükséges'-t a hajózni szigorúan tilos és büntetendőre változtatta...

Mentula 2008.05.16. 09:45:53

Spájder Úr jól beszél :) mentem, növelem /vagy csökkentem/ a GDP-t.

tribonianus 2008.05.16. 09:50:56

Atlantiszba persze, hogy ne menjünk bele lassna nincs olyan ország, ahol ne lehetne magtalálni a jeleit. Szerintem is inkább teóriák vannak, mint tények ez ügyben.
Az észak keleti államokban találtak fejszét sőt valami Vino landként (értsd: Szőlőországként emlegették a vikingek a helyet.) Ahol a fejszét találtaák arrafelé egykor sok volt a vadszőlő. Sőt a vikingek kolóniája elég rendesen fennt maradt, mert még az óhazából jött vissza egy -két küldöttség és akkor a marcona vikingek még éltek.

Csennek nem volt szerencséje,mint anno Aetiusnak sem. De benne volt váltás a kulturájukban.

Mentulának csak adjuk az ötleteket:)

Azért az várható volt, hogy a való világ legnagyobb gazdasága csak erőre kap és ismét előre tör. Inkább tanulni és védekezni kellene tőlük és ellenük.Meg követelni a környezetvédelem betartását,mert az nekünk sem jó, ha 1,7 milliárd embernek nem lesz ivóvize.

Mentula 2008.05.16. 17:24:56

Ajánlom mindenkinek a rokonblogon Kaif mester posztját :

blog.hu/goldmine/hedgehog.php/470645

toriblog.blog.hu/2008/05/15/a_kora_ujkor_elitkatonai_a_spanyol_tercio

A kettő közül valamelyik

Igaz elhappolt jó kis egy témát, viszont a terciók jól jártak így :)

tistedur 2008.05.16. 19:51:05

nékó fáraó indította az expedíciót :) tisztességes egyiptomi pedig nem ment ki a tengerre..:)
a szuezi-csatorna ötlete pedig az egyiptomiak fejében is megfordult..talán el is kezdték építeni

tiboru · http://lemil.blog.hu 2008.05.16. 20:26:47

off

gyerekek, csak nalam es csak itt a messzesegben latszik ugy, hogy a posztok zold szinu cimei egeszen kicsi betukkel szerepelnek a nyitooldalon - kiveve a legfrissebb posztot?

Amugy meg hamarosan hazaerkezem. Kipintaccs.

tiboru · http://lemil.blog.hu 2008.05.16. 20:40:27

Szia tist!

Akkor meg kernem a szerkeszto kollegakat, hogy - hacsak nem ok dizajnoltak at a dolgokat - nezzenek utana, mi a problema.

Mar ha problema.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.05.16. 21:18:17

Jelentem nem én voltam, aki belebuzetált. Egyszercsak hipp-hopp ilyen lett :(
Ha megnyitod a posztot viszont visszaáll eredeti méretre.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.05.16. 21:22:55

A csurtuson pedig nem ilyen. Lehet, hogy a lemil bekapott egy vírust? Vagy az eszem tokja?

tistedur 2008.05.16. 21:31:05

csak kezdődő paranoia :)

Jepüjababa 2008.05.16. 22:43:50

Wikijárőr bosszúja...

nmi_nmi 2008.05.17. 12:28:15

Az Amerikába hajózáshoz egy gondolat. A fent említett Bryson-könyvben olvastam, lehet, hogy ti már mind tudjátok.

Észak-Európából át lehet jutni úgy Észak-Amerikába, hogy egyszer sem kell 400 kilométernél többet nyílt tengeren hajózni:

Shetland - Faeroer - Izland - Grönland - Baffinföld.

Ez azért módosítja a képet, amikor vikingekről és más népekről gondolkodunk, akik átjutottak.

tribonianus 2008.05.17. 13:07:07

tist

Dáné Tibornak van egy jó könyve erről az expedícióról, csak,mint mindig nem jut eszembe a címe. Konkrétan végigköveti a beszámolót és persze kissé színezi, de nagyon jó valamikor a Delfin könyvekközött jelent emg.

nmi nmi

Nem ismerem a könyvet, de érdekel. A szememben ez a 400 km-nyi nyílt tengeri utazás nem von le semmit a vikingek értékéből, sőt. Használták az eszük és a gyarmataikat, nem úgy ugrottak bele, mint ma gondolnánk.

Anno a polinézekről mondták,hogy olyan az utatzásuk, mintha fényéveket kellett volna megtenniük szigetről szigetre. Kicsit, mint a mai űrhajósoké.

Mentula

Kösz a poszt ajánlót, remek volt olvasni, informatív, kellemes olvasmány.

nmi_nmi 2008.05.17. 13:22:44

Nem a vikingek teljesíményének értékéből von le, hanem sokkal realisztikusabbá teszi a dolgot. Arra, hogy kétnapos vitorlázásokkal át lehet jutni, még sosem gondoltam!

Bill Bryson: Made in America
ISBN 978-0-552-998052

Most éppen van itt:

www.bookstation.hu/index.php?op=item&id=41376

A másik, ugyancsak őtőle, ami szintén élvezetes olvasmány és talán még több történelem van benne:

Mother tongue
ISBN 0-888-07895-8

tribonianus 2008.05.17. 13:45:57

nm nmi

Félreértettelek, de ugyanarra gondoltunk.:)

Kösz a linket.

tribonianus 2008.05.17. 14:00:25

tist

Az expedíció ".e.596-594
II.Nékó fáraó azzal a paranccsal indított útnak egy kisebb flottát, hogy a Vörös-tengerből kiindulva kutassa fel Afrika partjait és a mai Gibraltári-szoroson áthaladva, térjen vissza Egyiptomba. Az expedíció három évig tartó kalandos utazása után, sikeresen megkerülte Afrikát és nyugat felől érkezett meg a Nílus deltájához." (forrás:www.fahajomodell.hu) ezek szerint hajózástörténeti esemény volt és nagy sikerrel (megismételhetetlen.)

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2008.05.17. 14:39:57

nmi2x,
azért azok a 400 km-ek nem hasonlítottak semmiben sem a polinéz szigetvilágban történő kalandozáshoz. pl. -20 fok, tutuló északi szél, jéghegyecskék, látás nyema, meg ilyesféle dolgok. mire végre elérik a szárazföldet, kiderül, hogy nem száraz, kaja nincs, hacsak ők nem azok a jegesmacik szemében...
lehet, hogy vízionálok, de kb ilyen lehet arrafelé. nem véletlen, hogy nem tudták Grönlandot sem megtartani.

nmi_nmi 2008.05.17. 15:43:37

ZigZag: Nyilván nem barátságos környék.

De valószínűleg nem -20 fokos időben vitorláztak főként, mert tán nem voltak buták. Grönlandról pedig lehet, hogy inkább továbbmentek, nem vissza. Merthogy akkor ugyan enyhébb volt az éghajlata (mint a neve és a leletek is mutatják), de hajóépítéshez való fa nemigen volt rajta.

Grönlandon egyébként több mint 400 évig (!) voltak jelen, a legprosperálóbb időszakban 16 templom, két apátság, 300+ gazdaság működött ott összesen kb. 4000 lakossal.

Szóval talán nem úgy fogalmaznék, hogy nem tudták megtartani.

És Grönlandtól már 'csak' két ugrás Kanada.

Karikásostor - Sírásók naplója · http://sirasok.blog.hu 2008.05.17. 18:57:02

Tistedur!

Ha Szuezi csatorna nem is Vörös-tenger - Nílus csatorna meg is épült, sőt még a Császárkorban is használatban volt. A Babylon nevű római erődnél (Ó-Kairó) ömlött bele a Nílusba.

Más: A kérdés szerintem nem az, hogy el lehet-e egyszál deszkapalánkkal jutni Amerikába, hanem, hogy bármi utal-e arra, hogy rendszeres kapcsolat lett volna az Ókorban a két kontinens között. Én nem tudok ilyen adatról.

Még egy más:

Hogy mit szívtak az egyiptomiak, azt konkrétan nem tudom, de egy ismerősöm a Piramis szövegek egyik mondásában olvasható " a király kenderből kötelet csomóz, majd fénylő arccal felmászik rajta az égbe" részből vont le messzemenő következtetéseket...

Scirocco 2008.05.17. 21:53:48

Üdvözletem az uraknak.. a fentebb említett ,Dáné Tibor által írt,Delfin-könyvek sorozatban megjelent könyvnek Négy tenger vándora a címe, és Nékó fáraó négy vagy öt hajóból álló flottájának Afrika körüli útját meséli el. Gyerekkoromban olvastam,csak ajánlani tudom,igaz nem mentes némi elfogultságtól sem..:-) (magyar hangzású nevek az egyiptomi udvarban...háááát..:-)
Az oldal nagyon tetszik,mióta felfedeztem,rendszeres látogatója vagyok...
Gratula mindenkinek aki írásaival emeli az oldal színvonalát..

Scirocco 2008.05.17. 22:00:09

Elnézést,pontosítok..
'Négy tenger hajósa' a korrekt cím. Kis szerencsével meg is vásárolható antikváriumban 2-300 ft-ért.

Mentula 2008.05.18. 00:54:08

Drága Barátaim ! Kéretik a hajós tematikát érintő gondolatokból tartalékolni a jövő hétre is, amikor egyebek mellett az ókori tengeri hadviselés lészen a tárgy. Legalábbis annak a kezdetei, majd valamivel az után a második része, végül nem kizárt, hogy a harmadik része is. Persze itt omoljon rám a pince, ha a kommenteklési kedvet akarnám csorbítani. De .....

nmi_nmi 2008.05.18. 10:56:52

............ és
....... sőt .........!

(Ez egy elfojtott hajózási komment volt.)

tribonianus 2008.05.18. 18:12:25

nmi nmi

Nem értek veled egyet.
Szerintem Sőt!!!......és...?

Mentula 2008.05.18. 18:43:16

Azért csak óvatosan, az elfojtás egyes pszichológiai irányzatok szerint igen káros lehet. Szélsőséges esetben a skizofréniát, sőt akár impotenciát is okozhat :)

Jepüjababa 2008.05.18. 19:29:14

Skizofrénia az még ok, de a másik alternativa...

tistedur 2008.05.18. 20:16:22

ma már a kék pirula világában az sem probléma..

tribonianus 2008.05.18. 22:07:24

Ki mondta?

A skizofréniában az a jó, hogy sosem vagyok egyedül.

A pszichológia irányzatok sokfélesége kétségessé teszi, hogy egyiknek is igaza lenne...

nmi_nmi 2008.05.18. 23:52:27

Mentula: Skizofrénia, impotencia, igen, gond lehet.

Ámde. A fulladást ki tetszett felejteni.

tribonianus: "A pszichológia irányzatok sokfélesége..."

Jesszusom. Már azok is tudathasadásosok??

tribonianus 2008.05.19. 19:01:47

nmi_nmi

Nem tudathasadásosak. Olyanok ők, mint a viccbeli alkoholista.

Ki az alkoholista?
Aki töbet iszik,mint az orvosa.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.05.21. 23:20:54

Köszi, nagyon jó írás. Nekem kedvencem ez a Smith
régóta, pedig nem is ismertem jól, csak vázlatosan a sztorit.

A hajósokról meg eszembe jut az az azték legenda,
(Huan de Tovar - Azték krónika) ami szerint keletről
hosszú ideje várták a "fehér szakállas ember" hajóit
Cortez érkezése előtt.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.05.21. 23:23:46

Igen, a maják is valami hasonló, magas, fehérbőrű és szakállas isteneket vártak, s tán az inkák is pár ezer kilométerrel délre.

Mentula 2008.05.23. 20:24:18

www.youtube.com/watch?v=jiMMtKBD8Xc&feature=related

Klasszikis hajós fíling, egy nagy klasszikustól, aki valamilyen klasszikust dolgozott fel. Angolosok, ha a "friggin in the riggin" hangsort lefordítaná valaki, annak innék most az egészségére egyet/kettőt.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.05.24. 10:31:01

Mentula,

- a frigging mindközönségesen a női önkielégítést, illetve a csikló mechanikus ingerlését jelentő kifejezés (dörzsibörzsi?), de ha jól láttam, a dugásra is használják szinonimaként ;

- a riggin-nek (mint azt az angol nyelvben megszokhattuk) számtalan jelentése lehet, a "rohadt!", "kib@szott!" indulatszavaktól, illetve jelzőktől kezdve a "dögös", "menő" és társaiig.

A friggin in the riggin ezek szerint olyasvalami lehet, hogy "a végkimerülésig tartó dugás".

(Ez persze csak egy verzió; szakmai érdeklődéssel várom a többi rendvédelem-történeti és katonahistóriai specialista véleményét.)

nmi_nmi 2008.05.25. 10:49:09

Riggin -> riggin' -> rigging.

Hajókötélzet.

Esetleg.

Végre egy kis pornó ezen az unalmas oldalon!!!

:)

Mentula 2008.05.25. 19:16:05

óóóó. Szóval durva kefélés a hajókötélzeten.

Micsoda disznók voltak ezek ott a Sex Pistolsban...

Balfake 2008.06.15. 15:08:59

Észak-amerikai és francia kisbetű (kivéve mondat elején, mint itt), egyébként remek cikk.
süti beállítások módosítása