Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

június 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) usa (54) USA (7) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

mr nemo: Az utolsó huszár - vitéz Vattay Antal

2009.01.15. 12:00 mr nemo
Azt már a Horthy-trilógia óta tudjuk, hogy régi olvasónk és vendégszerzőnk, mr nemo nem az a kapkodós típus. Mostani posztja sem a hebehurgyaság jegyében készült: alsó hangon is három hónapja várunk rá :-)

Sebaj; a lényeg, hogy az írás elkészült és olvasható itt lent. Rajongóinak mondom, hogy szerzőnk új posztokra vonatkozó megrendeléseket már csak a harmadik negyedévre vesz fel :-)
Először is szeretnék elnézést kérni a késés miatt, különösen Titus Pullo Urbino-tól. Tőle duplán is, hisz ez nem kimondottan egy második világháborús honvédhuszáros cikk, de van hozzá némi köze. Ez a poszt is később jött a vártnál – talán ez lesz a védjegyem –, de végül csak elkészült.

A kis Tóni 1891-ben született, akkor még Vetter családnévvel, és csak az 1930-as vitézzé avatáskor vette fel a Vattay nevet, de az egyszerűség kedvéért maradok a Vattay Antal megnevezésnél. Nos, a kis lurkó igen pedigrés családból származott, hisz rokonai között tudhatta a 1848/49-es szabadságharc egyik hősét, Vetter Antal altábornagyot, de az édesapja, Vetter Károly Pál sem volt semmi. Pali bá’ ugyanis „filoxéra-biztosként” mentette meg Moson és Sopron vármegyék minden szőlőjét a járvány idején. Áldassék az ő neve is. No, de ne kanyarodjunk el a témától.

Vattay Antal egészen korán – 10 évesen – került a hadsereg szerető kötelekébe, pontosabban katonaiskolába. Itt papok és tisztek okították a fiatalokat rendre és fegyelemre; meg egymást is megpokrócozták, ha úgy hozta szükség. Hősünk igen jól boldogult ebben a közegben, társai kedvelték, tanárai ismerték, eredményeinek köszönhetően egyre jobb és jobb intézményekbe került. Így esett, hogy 1912-ben Wiener Neustadt-i ifjú Leutnant-ként érkezett Nyíregyházára a K.u.K. Hussarenregiment No. 14 soraiba. Először, de nem utoljára.
1914. június 26-án 28-án megölték a trónörököst és a feleségét, július 26-án a 14-esek mozgósítási
parancsot kapnak, július 28-án a Monarchia hadat üzent Szerbiának. Legényünk és bajtársait vonatra rakják, hogy szétrúgják a se… baráti csevelyt csevejt folytassanak szeretett déli szomszédainkkal. A vonaton vannak, amikor változik a terv; Galíciába mennek, mert mégsem kicsi, hanem Nagy Háború lesz.

A hely hiánya – és hiányos műveltségem – okán nem megyek nagyon a
részletekbe, csak úgy nagyjából veszem ezt az időszakot. Parancsőr-tisztként, illetve dandárvezérkari beosztásokban harcol a keleti fronton, de ez nem gátolja meg, hogy „Utánam!” felkiáltással lovasrohamot vezessen a túlerőben lévő kozák dzsidásokra. Részt vett a románok ’17-es megfuttatásában is. Több egység között dobálták, folyamatosan változó megbízatásokkal, s volt idő, amikor Horthy István lovassági tábornok alatt szolgált. Meg lehettek vele elégedve, hisz 1918-ra, mikor Olaszországba vezénylik, már háromszor kitüntetett huszárkapitány!  

Ez már nem volt olyan mókás idő, hisz a Piave melletti lápokban, tisztes fedezék és lovak nélkül kellett a magyar virtust bizonyítaniuk, miközben az osztrák tábornokok előszeretettel használták őket ágyúgolyó-fogóként. Ennek ellenére – Vattaynak köszönhetően – a morál kitűnőnek volt mondható. Szenvedéseik eme szakaszának
bersaglierik vetettek véget, jött az olasz hadifogság. Persze előtte még szükség volt a kapitány minden olasz tudására és lélekjelenlétére, hisz a taljánok osztrákoknak nézték eleinket, és épp azon perlekedtek, hogy halálra verjék, vagy egyszerűen agyonlőjék őket. Amikor kiderült, hogy „Ungheresi” foglyaik vannak, úgy megörültek, hogy még enni is adtak nekik! Amivel máris többet tettek értük, mint a sógorok.

Vattay számára a hadifogság nem volt túl megerőltető: egy dél-olasz kolostorban volt, ahol az olasz parancsnoknak gondja volt rá, hogy elegendő bort kapjanak a tiszt urak, ha túlságosan erőt venne rajtuk a búskomorság és a honvágy. Lassan véget ért a háború, gyűjtőtáborba vonult, ahol a többi frissebb sorstársától értesült a hazai hírekről. Nem volt túlságosan elragadtatva a bolsevikoktól, az ország feldarabolásának híre sem javított számottevően közérzetén. Még örült is, hogy ABC-sorrendben viszik őket haza, legalább volt ideje felkészülni.

Hazatérése után hírszerző és vezérkari beosztásokat látott el, közben 1921-ben elvette Szeppesy Eleonórát (később egy lányuk – Nóra –, valamint egy fiuk született). Egy évre rá Horthy Miklós egyik szárnysegédje lett. Itt nem dolgozta halálra magát, és a hat év alatt volt ideje mindenféle tanulmányokra, letette a vezérkari tiszti vizsgát is. Senkit sem ért meglepetésként, amikor 1929-ben hivatalosan is a vezérkari állomány tagja lett, őrnagyként, frissen avatott vitézként.
Amolyan szorgos bocsként dolgozott teljes erőbedobással, minek folyamatos előléptetések, kitüntetések – köztük pár külföldi is – és újabb szolgálati beosztások lettek a következményei. 1939-ben, Kárpátalja visszafoglalásakor már Lovassági Szemléző és a Katonai Iroda ezredese.

Lovassági Szemléző – Többedmagával az volt a feladata, hogy észrevételeket tegyen a lovasság fejlesztését illetően. Ebben az esetben a reformok a tényleges harcképesség növelését szolgálták, és nem a látszatintézkedéseket. Javaslatokat tettek, illetve ellenőrizték az intézkedések végrehajtását.

 

Katonai Iroda – A Honvédelmi Minisztérium mellett működő intézmény a Kormányzó közvetlen felügyelete alá tartozott. Rajta keresztül az országgyűléstől függetlenül is irányította a hadsereget békében és háborúban egyaránt, illetve ők öntötték Horthy elképzeléseit is valós katonai tervekbe.

1940 karácsonyán kinevezik a m. kir. 1. Honvéd Lovasdandár (4. Hadik András és 3. Nádasdy Ferenc huszárezredek) parancsnokává, és visszatér Nyíregyházára; ekkor még nem tábornok, csupán vezérkari ezredes.

1941-ben végre sort kerített a 27 évvel azelőtt elmaradt délvidéki kiruccanásra, és hogy ne unatkozzon, mindjárt vitte az egész dandárt is… vezérőrnagyként tért haza.

Majd nyáron a keleti fronton mutatta meg ismét a magyar virtust. Jól teljesítettek a fiúk, hisz a dandárt hadosztállyá fejlesztik, és az új beosztása mellé kinevezik még Lovassági Felügyelőnek is, csak hogy ne unatkozzon.

Lovassági Felügyelő – Lovassági főhajjakend lett! Innentől kezdődően ő határozta meg a fejlesztési irányelveket; minden szemléző (lásd előbb) a felügyelő alá tartozott.

1944-ben ő lett a Katonai Iroda vezetője (érthetetlenül sok megbízatása volt, sokszor több is egy időben, nagyon tudhatott valamit). Köszönte szépen a megszavazott bizalmat, de úgy gondolta, mielőtt beülne a kényelmes bőrfotelbe, előbb még szeretett huszárai élén a Pripjaty mocsarak vadregényes tájain hullajtja vérét, akkora már nagyon szeretett szövetségeseinkért. Ja, és közben előléptették altábornagynak. 

Egyes források szerint az ekkor a mocsarakba indított szablyás lovasroham volt az utolsó ilyen jellegű sikeres támadás a hadtörténelemben!

Az itteni harcokban a németek persze magasról tettek a csapatainkra, és nem adták meg nekik a szükséges támogatást, a Káplár miatt erőltetett harci taktikájuk pedig eleve kudarcra volt ítélve. Ezen különösképpen nem lepődtek meg, volt már ilyen a történelemben, és némi vállhúzogatás után dolguknak láttak. Derekasan helytálltak, ameddig futotta a lőszerből, benzinből és lóból. Amikor tarthatatlanná vált a helyzet, vissza akartak vonulni, de nem nagyon volt hová, a németek ugyanis már megfut.. akarom mondani taktikailag visszavonultak, így nem volt mit tenni, ki kellett törni a szovjetek nem túl barátságos gyűrűjéből. Ha élt volna akkor Pataky Attila, és ismerik a híres számát: Kör közepén állok… , nos, akkor biztosan nagyot bólintottak volna soraira.

Amikor elérték a hátráló németeket, nem sokat örömködtek, mert megtudták, hogy ők lettek az új utóvéd. Willkommen! Amint tisztult kicsit a harci helyzet, Harteneck altábornagy (OKW-s íróasztal-tábornok) megpróbálta Vattayra verni a balhét (valahol érthető, hogy nem volt kedve elismerni, hogy az árja hadak futottak meg, a koszos magyarok meg kitartottak), de azt valahogy megúszták. A hadosztály Roman tábornok alárendeltségébe került, ahol ugyanúgy utóvédharcokat folytattak, de a változatosság kedvéért itt már kaptak egy kis támogatást is.

Tóni Bá' – ahogy öregkorában szólították - végig a frontvonalról irányított, helyettese: vitéz Makay István vezérőrnagy hősi halált halt. Emberséges parancsnok volt, akit
beosztottjai a rajongásig tiszteltek; egy alkalommal tábornoki köpenyével takarta be a sebesülteket, mert nem volt takarójuk.
Ezután Vattay elhagyta a huszárhadosztályt, aminek a vezetését Schell ezredes vette át. Őt magát hadtestparancsnoknak nevezték ki, és emellé kormányzói hadsegéddé is. A varsói felkelésnél Sztálin leállította csapatai támadását, így a környéken időző V. tartalék hadosztálynak nem akad túl sok tennivalója. Nem lesz ez így jó, gondolta Vattay, ezért a hadtest parancsnokának
utasításba adta, hogy ugyan nyisson már egy-két útvonalat lengyel barátainknak. A lengyelül beszélő magyar honvédek és a varsói utcákon fel-feltűnő m. kir. sorozatszámú fegyverek persze idővel szúrni kezdték a szemét a fritzeknek, ezért le kellett állniuk.

Októberre el is foglalta az oly régen felkínált irodai helyét, mint a Katonai Iroda vezetője és a kormányzó főhadsegéde. Sajnos itt már nem sok mindent tudott kezdeni, hisz pont belecsöppent az elhíresült sikertelen kiugrási kísérletbe. Ez utóbbi dolog annyira összetett és szövevényes, hogy egy külön posztban is necces elmagyarázni, ezért csak annyit mondok: nem jött össze. Ennek folyományaként nem kívánt ismeretséget kötött Otto Skorzeny Sturmbannführer-el és ennek géppisztolyos legényeivel.

Először Weilheimbe került, ahol az SS átadta a Gestapónak, de volt neki nyilas „hadbírósági tárgyalása” is, vallatással meg mindennel. Az amerikai hadifogság is elég kemény volt, nem bántak vele kesztyűs kézzel. Hazatérte után alig négy nyugalmas éve volt – jószerivel az elvesztett súlyát és megrokkant egészségét sem tudta visszanyerni –, mert a népbíróság 10 év börtönre ítélte koholt vádak alapján – gondolom, azért csak ennyire, mert azt hitték, úgysem éli túl. 1956-ban, hat év után amnesztiával szabadult.

Élete utolsó éveiben is dolgoznia kellett, noha már csak mankóval tudott járni. A volt altábornagy papírzacskót ragasztott, majd kelmét festett. Végül a volt tábori lelkésze szerzett neki irodai munkát, ahol az egyházmegye számláit intézte, gyűjtötte a perselypénzt és szedte az egyházi adókat. 1966. november 2-án este jól nevelt férfiemberként sorra elköszönt az ügyeletes nővérektől és lehunyta a szemeit. Álmában, párnák közt hunyt el 75 éves korában az utolsó magyar huszár.  

88 komment

Címkék: magyar lovas vendégposzt lovasság

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mr nemo 2009.01.15. 12:42:39

@Titus Pullo Urbino: igazán nincs mit

De, úgy látom csak nem volt elég a 3 hónap :-) a téli kép alatt "... vissza szerettek vonulni." a szerettek ez egy akartak akart lenni...

master sergeant 2009.01.15. 13:09:04

@mr nemo: Ez egy szép és főleg elgondolkodtató poszt volt! Ami megragadott benne: Hősünk a Lengyelekről még akkor sem feletkezett el, amikor sokkal enyhébb "akciókért" is minimum kötél járt!
Béke poraira!

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2009.01.15. 13:27:01

Erre érdemes volt várni:) Szerintem a lemilbulin meg kellene beszélnünk, hol tudnánk a lemilt kiadni köny alakjába!

És most két dolog:

1. Miért változtattak nevet? Elvégre a Vetternél magyarabb név - már történelmi csengésileg - nehezen akad ... Az atyját Vetter Károly Pál-nak hívták vagy Károly a családneve volt? Ha ez utóbbi, akkor mitől lett Vattay Vetter?

2. Katonai Iroda - tudtommal ez NEM tartózott a HM-hez, hanem az 1920. évi I. tc. szerinti (17. § A kormányzó mellé a hivatali tennivalók ellátására szükséges hivatalt a minisztérium a nemzetgyűlés által megállapított költségvetés keretében szervezi.) Kormányzósághoz, a kinevezésekhez pedig a Kormányzó személyes bizalma szükségeltetett. Magyarán, Vetter politikai kapcsolatokkal is jól állhatott. L. még
Bangha Ernő: A magyar királyi testőrség 1920-1944. Bp. 1990. Európa Könyvkiadó

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2009.01.15. 13:37:52

@NagyTeve:
" Miért változtattak nevet? Elvégre a Vetternél magyarabb név - már történelmi csengésileg - nehezen akad ... "

Azért mert a harmincas években Magyarországon a zsidóellenesség mellet volt német/sváb ellenesség is.. A zsidótól a boltját akarták, a német/svábtól a földjét, hasonló okokból.. szóval nekik is ajánlatos volt magyarosítani nevüket..

staropramen 2009.01.15. 13:40:23

A lengyel szálat személyes emlékből tudom igazolni.
A 80 as években cseregyakorlatos egyetemista csoportunk lengyel buszsofőrje mondta el.
Ő futár volt a felkelés alatt és a németek többedmagával elfogták. A foglyok bekísérését az ott szolgáló magyar katonákra bízták.Tudták, hogy kínos vallatás és szinte biztos halál vár rájuk.A magyar katonák néhány sarok után a náluk lévő kaját szétosztva elengedték a foglyokat, köztük későbbi sofőrünket .
Mondanom sem kell, hogy elég sok vodka folyt a visszaemlékezést követő kis összejövetelen.

Clive 2009.01.15. 13:47:30

1. Néhány hónapja megvettem és élvezettel olvastam a könyvet.
2. Nyíregyházi vagyok. Plusz adalékként megjegyzem, hogy a Szőke Város utcát nevezett el róla, a Vattay altb. u. végében található Nagy Lajos Imre alkotása, a "Nyíregyházi huszártisztek emlékhelye". A hat portrédombormű egyike Vattayt ábrázolja.
3. Gratulálok mr nemonak: korrekt, ügyes írás.

mr nemo 2009.01.15. 13:47:54

@NagyTeve: Vetter Károly Pál volt a neve... most, hogy így mondod, Tiboru is ezen gondolkodott, hogy akkor ez most hogy is van... újabb hiba _zavartan néz a lába elé_

A Katonai Iroda persze, hogy nem tartozott a HM-hez, ezért is írtam, hogy MELLETT és nem alatt.

Ahogy én kivettem Vattay nagyon jó kapcsolatokat ápolt sokfelé, de abban az időben még az érdemei alapján ítélték meg az embert.

A Vetter nevet azért kellett megváltoztatnia, mert nem volt egyértelműen németes, inkább zsidós hangzású.

mr nemo 2009.01.15. 13:50:31

@Csempeoroszlán: köszi a pontosítást, nekem valamiért úgy rémlett, hogy a második kiruccanáskor esett meg az ominózus roham.

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2009.01.15. 13:56:41

@Sigismundus: na igen, pont ez nem stimmel. Ha az akkor idők nacionalizmusának megfelelően Ankerschmidtről magyarosítottak volnak Vasmacskakovácsyra, az érthető lenne. Na de Vetter???? Egy '48-as vértanú??? Lehet neked igazad, de akkor is kissé eltúlzott lépésnek tűnik ... érdekes, hogy gr. Ostenburg, Rőder, Werth, stb tábornokok nem tekintették szükségesnek ezt ...

borsod · http://magyarhonved.blogspot.hu/ 2009.01.15. 13:57:40

@Csempeoroszlán:
A belinkelt cikk 1941-es eseményt idéz meg, az illetékes alakulat a m. ki. 4. "Hadik András" h. huszárezred I. osztálya (opk. Mikecz Kálmán őrgy.)

Az utolsó sikeres, valóban lóhátról végrehajtott támadás pedig 1944. októberében történt, mikor a 3. "gróf Nádasdy Ferenc" huszárezredből kivált töredékek valahol a kiskunfélegyháza környéki tanyavilágban egy épületcsoportot vettek birtokba. Itt a pk. Monspart Gábor őrgy. volt.

piacausa 2009.01.15. 14:01:35

Kedves Nemo!

Nem kekeckedés, a cikk hiánypótló és érdekes, de szerintem 1914. június 28-án dördültek el az emlékezetes szarajevoi lövések. De lehet, hogy rosszul emléxem...

mr nemo 2009.01.15. 14:03:12

@borsod: Végül is majdnem mindegy a pontos időpont és a helyszín, hisz a háború egyezik, a front egyezik, a hadosztály egyezik! :-))

piacausa 2009.01.15. 14:05:19

@NagyTeve: Kedves Nagy Teve!
Szerintem Vetter Anral nem volt '48-as vértan?

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2009.01.15. 14:07:24

@piacausa: stimmel, mea culpa. '48-as hőst akartam írni
_mélyésgesen szégyelli magát_

mr nemo 2009.01.15. 14:13:04

@piacausa: jogos, tényleg 28-a. Na látjátok ezért nem szabad elkapkodni, egyetlen posztot sem. Remélem majd Tiboru javítja ami kell :-)

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2009.01.15. 14:32:26

moderárotorok, adminisztrátorok, merre vagytok????

Titus Pullo Urbino 2009.01.15. 14:41:01

A kiskunfélegyházi támadásban részt vevő huszárok a Magyar Királyi I. Ferenc József Jászkun I. honvéd huszár ezredből kerültek ki, ebben a támadásban részt vett nagyapám öccse is, meg is sebesült, ez 1944. október 26-án történt. Azért tudom ennyire pontosan, mert a törzslapjára felvették a sebesülés időpontját és helyeit (földrajzi hely és testrész) is. A sarkát lőtték meg, pár nap kórházi kezelés után újra nyeregben volt, végigharcolta a háborút és a Vértesben, Kötrvélyespusztánál tartották a frontot 1945. március 10-ig, aznap felmorzsolták az alakulatot, áttörtek az oroszok, ő pedig hősi halált halt.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.01.15. 14:48:27

Bocs, csak perceim vannak :-)

Töröltem a kisköcsögöt, le is tiltottam. És javítok, amit tudok...

Gratula mr nemónak!

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2009.01.15. 14:49:10

Azt sem érdektelen megemlíteni, hogy a nagyatya, Vetter Károly 1848-as tábornok vagy főtiszt volt.

átlátó 2009.01.15. 14:51:59

Ha több hasonló élményt kapnának polgártársaim, több saját nemzeti zászló lobogna a házak udvarán. A nemzeti öntudat okán.
Köszönöm a cikket.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.01.15. 14:54:11

@Deak Tamas:

"hisz rokonai között tudhatta a 1848/49-es szabadságharc egyik hősét, Vetter Antal altábornagyot," - idézet a posztból :-)

borsod · http://magyarhonved.blogspot.hu/ 2009.01.15. 14:56:29

@Titus Pullo Urbino:
Az 1. huszárzeredet 1942. 10.01-gyel megszüntették (a posztban nem térnek ki erre, de ez annak a folyamatnak a része volt, amely keretében a két kétezredes lovasdandárból létrejött a háromezredes lovashadosztály)
Az 1. hu ezredből létrehozták az I. önálló huszárosztályt (ferenc József nevét megtartotta, nyilván utalással a néhai császárnak a magyar huszárokkal ápolt jó kapcsolatára :-) ) , a megmaradt állományt és felszerelést pedig szétosztották a megmaradt három ezred, illetve a hadtestközvetlen huszárszázadok között.

Tehát ezredként voltak ott. Az I. önálló huszárosztály a 10. gyaloghadosztály alárendeltségében harcolt, október 26-án Tázlár környékén (akkor Prónayfalva).
Egyébként akkor már olyan nagy volt a zűrzavar, hogy a szétvert és újjászervezett alakulatok legénysége sokszor másik csapattest kötelékében harcolt, mint az eredeti volt.
Kiskunfélegyháza környékén nem volt álló front, kisebb összecsapások voltak,a német-magyar vezetés részéről tűzoltó jelleggel. Szvsz nagyapád testvérének sebesülése egy másik támadásban történhetett.

Az I. önálló hu osztálynak a Vértesbe került részeit (mert egy részük Pesten került fogságba Keleti mellett) március 16-án morzsolták fel.
A Körtvélyes, a stimmel...:-)

borsod · http://magyarhonved.blogspot.hu/ 2009.01.15. 14:59:38

@piacausa:
"Két tábornok - Vetter és Vattay élete, kora, hadművészete
Egy 19. és egy 20. századi katonai pályafutás bemutatása."
címmel Nagy Kálmán bátyánk – aki ha él még, a legidősebb magyar huszár, idén 100 éves – írt könyvet.

lipthay 2009.01.15. 15:04:02

Szeretném felhínvi szíves figyelmeteket a Magyar Huszár Alapítványra. Ennek főtitkára Bene János, a nyíregyházi Jósa András Múzeum igazgatója. az alapítvány kévévente megjlentetet könyvet, kiadványt, így huszár téma esetén biztos szívesen együttmüködik az alapítvány, gondolok arra a felvetésre, hogy meg kéne jelentetnia blog témáját. Ugyan csak kétévente( páros számú éevkben) huszártémájú kiadvánnyal jelentkezik a Sárvári Huszár Múzem Baráti Kör. Előbbi16 éve, utóbbi több mint 20 éve.
Először járok itt tetzsi a blog!

lipthay 2009.01.15. 15:07:37

@borsod:
Él, tavaly decemberben lett 100 éves.

borsod · http://magyarhonved.blogspot.hu/ 2009.01.15. 15:11:10

@lipthay:

Isten éltesse, erőben, egészségben még sok évig.

Titus Pullo Urbino 2009.01.15. 15:12:11

Borsod:
Hazamegyek, kikeresem az összes iratot, de nekem március 10-e rémlik. Körtvélyespuszta is tuti, ott is vannak szegények eltemetve. Van egy csomó iratom meg fényképem is, legalább lesz okom újra átvizsgálni az összeset.

bicepsz · http://rajottem.blog.hu 2009.01.15. 15:15:45

Nagyon tisztelem Őt, amiért nem a könnyebbik utat választotta, és nem menekült el az Országból: rajottem.blog.hu/2009/01/13/kivandorlas_1

Titus Pullo Urbino 2009.01.15. 15:17:40

1944. novemberében vált ketté a huszárosztály, ha jól tudom, az egyik fele nyugatra került, a másik fele északra ment, a budapesti ostromgyűrűben rekedt. A nyugatra irányítottak Szigetcsépnél keltek át a Dunán, én így hallottam azoktól, akik túlélték a háborút meg a szibériai ötéves intenzív nyelvtanfolyamot.

borsod · http://magyarhonved.blogspot.hu/ 2009.01.15. 15:18:20

@Titus Pullo Urbino:
Az, hogy akkor esett el, azt nem zárom ki.

Idézet az I. ö. hsuzárosztály egyik tisztjének (Sz. F.) naplójából.
"1944. október 26.
Reggel pár száz méterrel előrébb, egész délelőtt zavaró géppisztoly tűz. Saját tüzérségtől 2 halott, 8 sebesült, 8 ló. Besötétedéskor újabb előnyomulási parancs. Én lövés nélkül előrejutok, védőállást foglalok. Géppisztolysorozatok hallatszanak közelről. Éjszaka mégis nyugodt."

borsod · http://magyarhonved.blogspot.hu/ 2009.01.15. 15:21:43

@Titus Pullo Urbino:
Saját anyagomból idézek, így a leggyorsabb:
"November első napjaiban az osztály részeit Solton összpontosították, innen a dunaföldvári hídon a Duna túlsó partjára vonultak. Ráckeresztúron töltötték a november hátralévő részét, mígnem december elején Ercsin keresztül a Csepel-szigetre kerültek, ahol a 4. huszárezred tartalékát alkották. Az Angyal-sziget ellen végrehajtott támadást követően az erősen lecsökkent létszámú osztályt egy században vonták össze, amelynek parancsnoka Tövisházy-Ferjentsik Ernő százados lett, egyúttal a vonat és a vezetéklovak parancsnokságát Újfalussy Ákos százados vette át. Az átszervezést követően a századot visszavonták Ercsibe, ahonnan egy-két napos pihenőt követően a lovak és a vonatrészek a Dunántúlra vonultak, a harcoló részek pedig Csepelre kerültek védelembe. "

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.01.15. 15:25:05

Vetter Antal egyesek szerint egyike volt a legtehetségesebb tábornokoknak a Honvédségben. Görgey szint.

is 2009.01.15. 15:26:59

szép volt, kösz

Titus Pullo Urbino 2009.01.15. 15:27:18

@borsod: Nagyon érdekelne ez a "saját anyag", amiből idézel. Mi a címe? Lehet kapni?

Titus Pullo Urbino 2009.01.15. 15:31:14

Most esett le a tantusz: 1944. október 26-án saját tüzérségtől 8 sebesült? Na ez remek.

szépmező 2009.01.15. 15:50:39

Dicsőség a hőseinknek!

és ma? hol vannak a magyar katonák?

A papírzacskózás a legjellemzőbb a komcsi mentalitásra: nem csak harcképtelenné tenni, vagy megsemmisíteni az ellenséget, de még meg is alázni.
Az ázsiai birodalmakban volt hasonló a szisztéma.

mr nemo 2009.01.15. 15:58:40

@szépmező: csak a pontosítás végett. Vattay maga döntött úgy, hogy idős kora ellenére nem fog hanyatt dőlni, hanem az utolsó pillanatig hozzájárult valamivel az igen szűkös családi költségvetéshez.

Ettől függetlenül egyetértek veled.

erogén zónapörkölt 2009.01.15. 15:59:27

@Sigismundus:

A Schamschulák sem változtattak nevet. Csaxólok...

MTi 2009.01.15. 16:05:57

Gratula!
Egy kis kiegészítés:
- a lovashadosztály - hősünk parancsnoksága alatt - 1944. június 21-re ért ki a lengyel síkságra, ahol június 28-ig partizánvadász-feladatokat látott el. Ezt követően német alárendeltségbe kerülvén a Pripjaty-mocsarakban harcolt. Július 15-től kerül ismét magyar parancsnokság alá és a II. tartalékhadtest kötelékében a Bug-folyó vonalán álomásozik. 199 augusztusában - a varsói felkelés idéjén - a város körül lát el biztosító feladatokat. Lengyelországból 1944 augusztus végén vonják ki - okt. 2-tól a Kormányzó a huszárhadosztály elnevezéssel tünteti ki. Az 1. huszárhadosztály honvédjei 1944 októberétől a 3. hadsereg köterlékében a Duna-Tisza közén védik Hazájukat...
- hősünket 1945. január 18-án "hűtlenség" címén a nyilasok lefokozták.
- 1947. február 5-én a HM igazoló bizottsága nyugállományba helyezésre ítéli...
- 1957-ben hátralévő büntetését 3 évi próbaidőre felfüggesztik.
A Hazáját szolgálta, béke poraira!

MTi 2009.01.15. 16:07:53

Melleseleg: Index-címlap! :-)

arcfia 2009.01.15. 16:30:34

Szép történet, bár lehetne még ilyet megélni...

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2009.01.15. 16:40:29

kicsit off, de talán nem annyira:

tekintve, hogy a francia meg az angol hadseregben mind a mai napig vannak huszárok, illetve, hogy a huszárságot tekintik általában a "legmagyarabb fegyvernemnek", kérdem én: felmerült-e valaha 90 után, hogy valamelyik fegyvernemet (páncélosok, eje-k, felderek) nevezzenek át huszároknak?

Mentula 2009.01.15. 17:55:31

mr nemo, ez nagyon szép volt.

A magyarosításról: akkoriban minden különösebb ok nélkül is hatalmas divat volt.

master sergeant 2009.01.15. 18:31:08

@Mentula: Magyarosítás? Hmmm: Hát igen. Nagy divat volt! Egy kis családfa kutatás: Megboldogult apai nagyanyám apja még K. und K. őrmesterként harcolt a muszkák ellen. Született 1888-ban Pozsonyban mint Popovics Pál. Valamikor a 10-es évek elején változtatta családnevét Dévényire. De csak i-re végződött a neve mert nem volt kutyabőr. Így került be 1938-ban a Vitézek Albumába. (Az anyai ág meg tele volt Wolf, Steitner családnevekkel.) Ezt csak azért írtam le, mert sok olyan magyar hős volt a történelmünkben akik idegen nemzet szülötteként, de magyarként életek és haltak!

mr nemo 2009.01.15. 18:32:16

Köszönöm mindenkinek a dicsérő szavakat.

A Vetter-Vattay névváltoztatás fő oka a vitézzé avatás volt. 1944-ig ugyanis minden nem magyaros hangzású nevet meg kellett változtatni. A Vattay név egyébként felesége családjából érkezett, a XVIII. században élt báró Szepessy Sámuel felesége a vattai Battha Mária volt. Innen jött a név. Ugy, hogy milyen egyszerű? :-)

master sergeant 2009.01.15. 18:37:58

@mr nemo: Egyszerü mint a pofon! Gyerekkoromban az album kedvenc olvasmányom volt. (Sajnos öregapám "elkeverte" valahova!) De nem emlékszem egyetlen egy német vagy szláv családnévre.
Akkor a dédim jó előre érezte ezt a dolgot és marha korán lépett! :-)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.01.15. 18:56:55

@mr nemo:

Igen, egy magánlevélben az egyik olvasónk is ezt írja:

"Nagyapámról szól a dolog. A névváltoztatásról:
A vitézi cím feltétele volt a magyar név. Kérvényezte ugyan hivatkozva a kiváló elődök is hivatkozva, hogy szeretné megtartania nevet, de nem járultak hozzá. Azért választotta a Vattay nevet, hogy a monogramm megmaradjon. A névváltoztatáskor kérte és megkapta a híres, nagy nevű Vattay család hozzájárulást, sőt felajánlották, hogya adoptálják, melyet nem fogadott el.

A Vetter család a 1600-s években került Budára, eredeti nevük: Vetter von Deggenfeld.

A téma iránt érdeklődőkenk ajánlom: Nagy Kálmán a két tábornok című könyvét."


A levelet természetesen az ő engedélyével tettem be ide, a kommentek közé.

mr nemo 2009.01.15. 19:03:09

huhh... remélem semmi kivetnivalót nem talált a posztban

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2009.01.15. 19:45:26

@tiboru: nem kekeckedni akarok, de Bangha Ernő könyvében a következőket olvastam az "A Kormányzó Katonai Irodájának főnökei" c. fejezetben (363. o-tól) :

Denk Gusztáv vk ezds - vitézzé avatva: 1929.06.16

Keresztes-Fischer Lajos altbgy - v.a.: 1929.06.17
Keresztes előtag felvétele: 1930.02.17

Vattay Antal altbgy - v.a.: 1929.01.16
Névváltoztatás: 1930.02.07

Hochenburger Antal vk ales, főnökhelyettes - v.a.: 1929.06.16

A dátumok valszleg sajtóhibák, alkalmasint 1929 június 16-án avatták őket vitézzé (l. bunkernet.freeweb.hu/vitez.html)

Ha összevetjük a két forrást akkor némi ellentmondás mutatkozik ...

juditmanó 2009.01.15. 19:55:27

@mr nemo: családi elbeszélésekből tudom, hogy a dédnagyapámnak is, aki az I. vh-ban volt katonatiszt a vitézzéavatás miatt kellett a németes családnevét magyarosítani, ő a dédnagymamim családnevét vette fel.

rognork 2009.01.15. 20:07:05

nagyon jó poszt. köszi.

Mentula 2009.01.15. 20:29:10

véreim! a "minden különösebb indok nélkül IS", az pont azt jelenti, amit. Tehát, ha vitéz ügyben persszionálták, az egy ok, de ha a magam tájékán időutazok ott a sváb iparos és kereskedő is magyarosított, divatból. hogy egy ismert példával sértsek személyiségi jogot: Abaházy - Buchmüller :) Tudtommal nem volt vitéz a családban:) Bocs Abusék... Ezer ilyet tudnék mondani.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.01.15. 21:07:35

Én meg tudok olyan név-metamorfózist, hogy a Lotharingiából származó Bucheau (olv. Büsó) család elkerült Ausztriába, ahol Buchholtz-ok lettek belőlük, majd a bánsági magyarok közé keveredve Bárányiak.

Mentula 2009.01.15. 21:24:43

Sztem közülük én is ismérek egyet :)

MTi 2009.01.15. 21:24:56

@NagyTeve: Ismereteim szerint az egyes katonai egységek hagyományőrzésből ill. tiszteletből viselik az egykoron volt alakulatok elnevezését ti. azok nyomdokán kívánnak járni, megtiszteltetés sázmukra, hogy a nagy elődöket követhetik.
Ez volt az oka annak is, hogy a Kormányzó 1944 októberében a huszárhadosztály nevet adományozta az 1. lovashadosztálynak - holott annak már alig volt köze a 17-19. századi huszársághoz: a lovakat már jórészt ekkor kiszorították a páncélosok, tüzérség.

Némileg OFF, de ha már huszárok és Vattay akkor:
az 1. lovahadosztály hadilétszáma: 604 tiszt + 16 292 fő legénység.
Lóállomány: 11 057 ló.
Gépjárműállomány: 1140 jármű - ebből 120 harckocsi ill. páncélgépkocsi.
1944 elején a lovashadosztály egységei a következő helyőrségekben állomásoztak:
- 2. huszárezred: parancsnokság és II. osztály Szabadka, I. osztály Szentes,
- 3. huszárezred: parancsnokság és I. osztály Nagyváradon, a 3/3. lovasszázad Nagyszalontán, a II. osztály Munkácson,
- 4. huszárezred: Nyíregyháza,
- 3. felderítő-zászlóalj: Szilágysomlyó,
- 15. kerékpáros-zászlóalj: Kiskunhalas,
- 1. lovas-harckocsizászlóalj (ők a kedvenceim!:-D): Zenta: két nehézharckocsiszázad (11-11 Turán 75), két közepesharckocsi-század (11-11 Turán 40), egy vegyesharckocsi-század - törzsszázad (3 parancsnoki Turán 40 + 5 Toldi),
- 1. lovastüzérosztály: Nagyvárad (3 könnyűágyús üteg egyenként 4 löveggel),
- 3. gépvontatású tüzérosztály: Nyírbátor (3 könnyűtarackos üteg egyenként 4 db 10.5 löveggel)
- 55. légvédelmitüzér-osztály: Szeged,
- 4. gépkocsizó utászszázad és hadihídoszlop: Zenta,
- 1. lovas híradószázad: Nyíregyháza,
- hadosztályvonat: Szabadka.
Mozgósításkor, Lengyelországba való kiszállításkor a hadosztály állományába került még:
- VII/1. gépkocsizó középtarackos üteg,
- 2. lovas tüzérosztály (Nagyvárad),
- 15. motorkerékpáros-század (Kiskunhalas).

borsod · http://magyarhonved.blogspot.hu/ 2009.01.15. 21:55:58

@MTi: Az 1. lovas-tüzér osztály nem "könnyűágyús" volt, (ilyen egyébként nincs), hanem eredetileg
7,5 cm-es 18/22 M lövegek, ezeket júliu 3-4-én klecknél elvesztették, helyettük pótlásként német 10,5 cm-es „Göring”-tarackok voltak az osztály állományában.
A huszárezredek ún. lovasütegeiből szervezett 2. lovas-tüzér osztály pedig 5/8 M. 8 cm-es lövegekkel volt ellátva.
Még kiegésíztésképpen:
a lovasho hadrendi alakulataiból történelmi személyiségek nevét viselte:
m. kir 2. Árpád fejedelem" honvéd huszárezred
m. kir 3. gróf Nádasdy Ferenc" honvéd huszárezred
m. kir 4. gróf Hadik András" honvéd huszárezred
m. kir 1. Bem József" honvéd lovas tüzér osztály
m. kir. 15. "Balogh Ádám" honvéd kerékpáros zászlóalj

lipthay 2009.01.15. 23:50:09

@MTi: Ha jól emlékszem, a hadba vonuló huszároktól úgy tudom, hogy az 1944-s frontra vonuláskor 16.000 ló volt állományban. Micsoda látvány lehetett!

borsod · http://magyarhonved.blogspot.hu/ 2009.01.16. 00:01:03

@lipthay:
Én Splényi Géza adatai alapján 12590 lóról tudok, de az sem lehetett egyszerű.

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2009.01.16. 07:46:15

@MTi: köszönöm, hogy bővebben megfogalmaztad a kérdésem bevezetőjét :)
Azonban még mindig megválaszolatlanul marad a kérdésem: 1990 után felmerült-e egyáltalán, hogy valamelyik fegyvernemet átkreszteljék huszárra?

mr nemo 2009.01.16. 09:58:48

Amennyire én tudom - és ez semmit sem jelent - elméleti szinten fel-felütötte a fejét a gondolat, de csak hipotézis szintjén.
De amíg a régi rendszerből örökölt dilettánsok határozzák meg a Magyar Honvédség jövőjét, és amíg 400 katonára jut egy tábornok, addig ne is várj semmi hasonlóra.

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2009.01.16. 10:05:05

@mr nemo: még vannak katonák is a Honvédségben???? Jéééé, én azt hittem, hogy mindenki minimum vezérfőtörzstábornok :(

MTi 2009.01.16. 10:06:06

@lipthay: @borsod:
Valószínüleg egy és ugyanazon dologról beszélünk - csak más időpontokban.
A 11 ezer ló az 1942-ből - a seregtest felállítása, "békeállapot" - származó adat. (Milyen békeállapot, hiszen már "vastagon" benne voltunk a háborúban!)
Az álltalatok fellelt adatok valószínűleg későbbiek: a mozgósítás és a frontra való kiszállítás idejéből - ekkor bizonyára "behívtak" még valamennyi lovat - származnak, + lásd a hozzárendelt alakulatokat.

borsod · http://magyarhonved.blogspot.hu/ 2009.01.16. 10:24:37

@MTi: Jó mondod, "békeállapot", hiszen a lovashadosztály – mint féltve őrzött elit egység, Horthy szemefénye – nem volt mozgósítva és hadiállományra feltöltve. Tehát ami a hadosztályt illeti, helytálló a megfogalmazás.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.01.16. 13:57:13

@NagyTeve:
A HM támogatja a a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző szövetséget. Nagyobb ünnepeken mindig vannak huszárok.

neménvagyok 2009.01.16. 14:29:36

Egy dologban szeretnék "pontosítani".

A csevej pontos 'j'.

Amúgy tetszett, köszönöm szépen! :o))

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.01.16. 15:41:01

@g.i.: hezitáltam, de a helyesírási program ezt adta helyesnek...

Javítom, kösz.

neménvagyok 2009.01.16. 15:52:46

Nekem hiszel jobban, vagy a saját szemednek? :o)))

www.csevej.fw.hu/

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2009.01.16. 16:18:06

nos, ha már szóba került a nyíregyházi huszárkaszárnya, akkor gátlástalan és amúgy is büdös önreklámként ide szúrok egy linket, ahol szó van róla.

nemfelejtjuk.blog.hu/2008/09/11/4400_nyiregyhaza_vendegposzt

mr nemo 2009.01.16. 21:42:13

Tiboru: légy majd olyan kedves, és javítsd már ki, hogy nem egy, hanem két gyermeke született Vattay Antaléknak. Volt még egy fiú is, a nevét még nem tudom, de majd szólok.

Bocsesz, hogy ennyi gond van velem. :-))

csevely-csevej = arrgghhhh _nagyon szégyelli magát_

mr nemo 2009.01.16. 21:43:34

Következő posztra jöhetnek éppen a tippek, bár már van saját elképzelésem. Tavaszra kész is lesz :-))

Valandil 2009.01.17. 14:03:05

Ez remek poszt. Nagyapám a Pripjatyban sebesült meg másodjára (először Tyimnél, miközben megmentette a szakaszát - a hadnagyuk leblokkolt). Ő mesélt néhány érdekes dolgot anno...
Ja, ő is huszár volt.

Titus Pullo Urbino 2009.01.17. 19:19:44

Borsod kollégának hála pár új dolgot is megtudtam nagyapám öccséről, aki huszárként harcolta végig a háborút, illetve már háború előtt is huszárként részt vett a felvidéki bevonulásban. Csomó dolgot sikerült tisztázni Borsodnak hála, remélem eljön a blogbuliba, hogy személyesen is megköszönhessem Neki az áldozatos kutatómunkáját.

Titus Pullo Urbino 2009.01.17. 19:23:07

Neki és 6 bajtársának Körtvélyespusztán (Vértes) ért véget a háború 1945. március 16-án.

www.netlabor.hu/roncskutatas/modules/myalbum/photo.php?lid=10598

Valandil 2009.01.18. 09:00:04

@Titus Pullo Urbino:
Nagyapámat is behívták a visszacsatolásokhoz (pedig a bátyja volt hívatásos katona, de ő végig itthon maradt), kivéve a délvidékit.
Kassáról azt mesélte, hogy a lovak csúszkáltak, mert a virágszirom nem a legstabilabb alap. :)
A keleti fronton akkora "szerencséje" volt, hogy a Tyimnél begyűjtött sebesülésből '42 végére gyógyult fel, és ment vissza a frontra.

Titus Pullo Urbino 2009.01.18. 17:41:06

@Valandil: csak egyféle szerencse létezett akkoriban: életben maradni a háború végére. A többi nem számít.

Valandil 2009.01.18. 19:28:11

@Titus Pullo Urbino:
Saját bevallása szerint tudta, hogy életben fog maradni - úgy is lett.

mr nemo 2009.01.19. 21:24:14

Elnézést kérek minden Tisztelt Olvasótól. Kiderült, hogy néhány adat nem pontos, amiket hamarosan javítani fogunk, elvégre a történelemhamisítás csúnya dolog.

Szóval, majd olvassa mindenki újra a posztot :-))

MTi 2009.01.19. 22:18:31

@mr nemo: Történelemhamisítóknak a beígért sör nem figyel be! Ellenben a macskaürülék... :-)

mr nemo 2009.01.19. 23:00:28

MTi: a gyepünk rendszeresen kap a szomszéd macskáitól :-), a sört meg nem kimondottan szeretem :-) de mindezektől függetlenül hatásos fenyegetés volt :-)))
süti beállítások módosítása