Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) usa (54) USA (7) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

Királyok, hadvezérek 2.1 - Robert Bruce

2009.08.19. 12:17 Mentula

Ma skót barátaink vérben tocsogó történelméből villantunk fel egy epizódot, Robert Bruce (Robert The Bruce I., avagy I. Róbert) cikk-cakkos életművének felelevenítése által, akit némileg rehabilitálunk is a Braveheart c. filmben őt ért igaztalan hazaárulási vád alól, és szándékaink szerint egy, a középkori hadviselés minden fajtájában jártas, jól képzett hadvezér és király képe bontakozik ki olvasóink előtt. Igaz utóbbi nem ebben a részben, mert hősünk 22 éves koráig igen keveset tesz le az asztalra, most inkább az előzményeket járjuk körül. 

A mozgalmas sztori fonalát végtelen helyen vehetnénk fel, de a legtöbb esetben nem férne bele 8110 karakterbe.

Kezdjük mondjuk ott, hogy III. Alexander király 1286-ban, majd örököse, a gyermek Margaret 1290-ben bekövetkezett halála után üresen áll a skótok trónja.

 

Mindenfelé tudós tanácsosok tanulmányozzák a jobb létre szenderült királyi ház ágas-bogas családfáját, annak is a maradék oldalsó gallyait, míg végül éppen tizenhárman vélik úgy, hogy a skót trón jog szerint csakis őket illeti meg. Köztük találjuk Annandale V. Lordját, mai hősünk szintén Robert Bruce névre hallgató nagyapját. A trónkövetelők alkudoztak, ármánykodtak, szövetkeztek, végül a polgárháborút elkerülendő külső tanácsadó bevonása mellett döntöttek. Így hát a volt király, III. Alexander szövetségeséhez fordultak, nem máshoz, mint I. Edward angol királyhoz. Igen, ez nem csak első látásra nem tűnik jó ötletnek, de akkor még az angol királyt nem hívták a Skótok Pörölyének. Nevezett fegyverzetén éppen megszáradt a fissen meghódított walesiek vére, amikor megérkezett Londonba a 13 jól kimunkált pályamű, mellékletekkel, stb... Hmm, gondolta magában I. Edward, dilisek ezek a skótok, közben elégedetten mosolyogva, vizuális típusként maga elé képzelte a leigázott Skóciával megnövelt Anglia térképét.

 

Az angol király felidézve a hatályos öröklési jogot, áttanulmányozva a trónigényeket, körzővel-vonalzóval kiszámolta, hogy a jog szerinti örökös John Balliol. A Bruce-fanok szerint nem utolsó sorban azért, mert ismerte id. R. Bruce képességeit, és inkább választotta a gyengébb Balliolt. Mindenki más mehetett vissza a birkanyájához. I. Edward utalt továbbá arra is, hogy az új király ne nagyon ugráljon, mert innentől kezdve ő, mint angol király, a skót királyok hűbérura lesz, amiről ugye nem volt szó, amikor döntőbírónak kérték fel. Szavainak némi súlyt adott, hogy jelentős angol sereg állt a határon. Végül hűbéri esküt vett az új királytól és a skót nemességtől (1292-ben járunk).

 

 

A történtek nagyon, de nagyon nem tetszettek a Bruce családnak (hivatalos tartánjuk itt jobbra). És itt akkor mutassuk be, miképpen szocializálódott Robert. Apai ágon a de Brus normann nemesi család leszármazottai, így azonos tőről fakadnak az angol nemességgel, és magával I. Edwarddal is, anyai ágon pedig némi kelta-ír vér kelt kis identitászavart. A nagypapa, Robert Bruce V., népszerű figura Skóciában, nem mellesleg ő az, akinek maga III. Alexander ígérte meg, hogy utód nélküli halála esetén a korona reá száll. A mi Robertünk, a VII., alapvetően Londonban nevelkedett az angol királyi udvarban, testvéreivel és más skót nemesekkel együtt. E mellett úgy nőtt fel, hogy a nagyapjától, majd az apjától naponta 247-szer hallotta a következőket: "Robert, mi királyi vérből származunk, és ha mi nem is járunk sikerrel, neked nincs fontosabb dolgod, minthogy Skócia királya legyél. Ez jog szerint jár neked, és a néhai király is megígérte!" A mantrázós módszer végül eléri a célját, Robert motivációs listáján az első 10 helyen nem is szerepel más, minthogy skót király legyen.

 

Az Edward (itt egy idealizált képen) által pedzegetett hűbéresdi az I. John néven hivatalba lépő Balliolnak is hidegrázást okozott, és ez csak a kezdet volt. Az új királynak hamar rá kellett döbbennie, hogy angol kollégája szanaszét szívatja. I. Edward nem győzi hangsúlyozni, hogy számos fellebbezés érkezett a vesztes trónigénylőktől, melyeket kötelessége buzgón tanulmányozni, így lebegtetve Balliol helyzetét. Majd az éppen aktuális francia hadjáratra kér olyan sereget, amivel a skótok egyáltalán nem rendelkeznek. I. Edward addig követelőzik, fenyegetőzik, míg John Balliolt beleprovokálja a konfliktusba, és 1296-ban, önnön ravaszságától eltelve megindítja seregeit. A hadjáratban a Bruce-ház, a már említett célt szem előtt tartva, az angolok oldalán küzd. John Balliol maroknyi hívét, köztük a Comyn-okat, hamarosan pikk-pakk elsöprik, majd egy megalázó trónfosztási ceremónia után a volt király a Towerben köt ki, egyben I. Edward Skóciát lényegében Anglia részévé nyilvánítja. Mint láttuk Edward nem híve a félmegoldásoknak, így az ősi skót koronázásokhoz elengedhetetlen Scone-i követ (avagy a Végzet Kövét) is elhurcolja, ezzel is jelezve, hogy skót király már nemigen lesz. Angliából telepít mindenféle sheriffet, várkapitányt, egyéb hivatalnokot, akik az angol közigazgatást, egyben a hivatalos hatalom pökhendiségét képviselik. Edward e mellett komolyan veszi a 'jaj a legyőzötteknek' formulát, a határon fekvő kikötőváros, Berwick-upon-Tweed 6000 lakója  lemészárlását maga rendeli el, még a bevonuláskor, stílszerűen a város helyén épült erődbe rendeli a skót nemességet a hűségeskü letételére.

 

Kb. Itt kezdődik a Rettenthetetlen című film által is megénekelt felkelés, az élén Mel Gibsonnal William Wallace-szal. Ebben nem merülünk el, de ígéretünk szerint Robert Bruce szerepét tisztázzuk, bár ez nem könnyű, tekintve, hogy megítélése vitatottabb, mint mifelénk Görgey Artúré. Szóval, ahogy említettük, a skót nemesség ezernyi szállal kötődik Angliához, a földesuraknak itt is, ott is vannak földjeik, sok a normann, sőt, szász eredetű család. Ezért - I. Edward arrogáns fellépéséig - különösebb bajuk nem is volt az angol szomszéddal. (Persze a hihglanderek külön világ.) Az 1296-ban kitört Wallace-féle felkelés a mérhetetlen elnyomás következménye volt, ráadásul Wallace, és Andrew Moray egyértelműen John Balliol király visszatérését tűzték ki célul. Egy ilyen harcban elvileg nem kérdéses, hogy egy Bruce nem vesz részt. A kezdeti kis sikerek, majd a Sterling-Bridge-nél kivívott jelentős győzelem Skócia-szerte mozgósító erőként szolgál. Az angol arrogancia miatti spontán lázadás, és a Balliol-hívek dinasztikus küzdelme mellett az egész dolog kezdett valódi nemzeti üggyé válni. Párhuzamosan, más-más indíttatásból legalább három mozgalom indult útjára. Volt tehát az alulról jövő kezdeményezés, az élén Wallace-szal. A skót egyház is mindvégig szabadságharc-párti volt, nem kívántak ugyanis maguk és a Pápa közé egy angol érseket közvetlen felettesnek. Végül a rengeteg sérelem után a nemesség többi tagja is megmozdult, más kérdés, hogy annyi hasznuk sem volt, mint a Napoleon ellen vonuló magyar nemesi hadnak, szóval az egész elég abszurd módon végződött. Egy Irvine nevű település melletti tó partján gyűlt össze Skócia színe-java, a túlparton az angol sereg. Aztán nem tudni, pontosan miért, a de a különféle nemesi házak egymásnak estek, végül az odaát csodálkozó, vállukat vonogató angolok tekintetétől kísérve sikeresen szétverték saját magukat. Az angol fél veszteség nélkül jelenthette: az ellenséges sereg megsemmisült. A mi Bruce-unk - miután részese volt a Capitulation of Irvine-nak csúfolt eseménynek - mégsem tért vissza londoni palotájába. Pragmatikus gondolkodását megzavarták a Wallace-ék által produkált dicső események, hiszen az atyai intelmekkel szemben, érzelmeitől elragadtatva 1297-ben, ha nem is Wallace követőjeként, de vele egy időben az angolok ellen fordult, példáját több kiemelkedő nemes követte. Bruce és Wallace valószínűleg soha nem küzdöttek egymás oldalán, de Bruce a határon fekvő birtokai környékén elég sok borsot tört az angolok orra alá, elfoglalt ezt-azt, amit meg nem tudott, azt felégette, éppen Wallace hadmozdulataival, és az általa kihirdetett „felperzselt föld” taktikával összehangoltan, hogy az angolok utánpótlási lehetőségeit korlátozza. William Wallace, amikor az angol fősereggel és magával Edwarddal került szembe Falkirknél, 1298-ban, elbukott. Menten le is mondott a Skócia Őrzője címről, amit Robert Bruce és John Comyn, valamint Lamberton püspök vett át. Mindebből látható, hogy Bruce – bár korábban harcolt az angolok oldalán a skótok ellen – Wallace-t nem árulta el, és nem helytálló az a kép, hogy Wallace Falkirk melletti veresége Bruce és más nemesek árulása miatt következett be. Az akkori bulvárnak a hős bukásához bűnbak kellett, nem volt elég a kézenfekvő magyarázat, mely szerint a számbeli fölényben lévő, jól kiképzett és jobban felszerelt sereg törvényszerűen legyőzte Wallace-t.

Falkirk után csak a legelszántabbak maradtak Wallace mellett még egy kicsit gerillázni, a realisták tudták, hogy vége. Robert Bruce (aki 1296 és 1302 között kétszer is zászlót cserélt) maga is bűnbánó ábrázattal járul Edward elé, hogy sokadszorra is hűséget esküdjön. De teszi ezt egy tanulsággal mindenképpen gazdagabban: I. Edwardtól hiába várja, hogy a családja trónigényét támogassa. Önmagában ez a felismerés is magyarázhatja a későbbieket, de a skót irodalom Wallace 1305-ös kivégzését említi olyan okként, amikor Bruce újabb patrióta löketet kap, így tetteinek kezdetben egyetlen, trónnal kapcsolatos mozgatórugója kiegészül a skót szabság eszméje iránti elkötelezettséggel. Így látszólag londoni udvaroncként a háttérben igen komoly szervezkedésbe kezd. A Balliol-ház fő szövetségesével, John 'Red' Comynnal, és a skót egyház vezetőivel egyezkedik, arról, hogy mégis csak jó lenne a skót függetlenség, már amennyiben természetesen ő, Bruce lenne a király. Cserébe mindenki kapna mindenfélét, a riválisok hatalmas földeket, az papság angol érsekektől mentes egyházat, szóval fűt-fát, a trónt leszámítva.

A gumitalpat még ugyan nem találták fel, de ennek ellenére az amúgy sem túl türelmes I. Edward a titkos tárgyalásokról hamar értesül, és úgy véli, Bruce megkapta az őt megillető 2-3 esélyt, jobb lesz neki a Towerben. Természetesen a titkos találkozókról szóló titkos értesülésekről Robert is értesült a maga titkos forrásaiból, és londoni házából a Skót Felföldre távozik. Úgy véli, hogy 'Red' Comyn – Balliol unokaöccse - fújta be Edwardnál, és mivel nem szereti tisztázatlan helyzeteket, újra találkozót kér tőle, az egymás iránti bizalom jeleként Dumfries város székesegyházában, ott is a főoltár előtt jelölik ki a helyszínt. Oda ugye nem illik fegyvert vinni, sőt hangot felemelni is igen udvariatlan tett, nemhogy mást megölni. Nem tudni mi zajlott a főhajó oltára előtt, de szó szót követett, és Bruce - oltár ide, szent hely oda - ledöfi Comynt (itt jobbra a képregénybe illő illusztráció).


Természetesen az egyház kiátkozza, a nép amúgy is utálja, mint aki többször is a méltán gyűlölt I. Edward oldalán tűnt fel. Maga Edward is árulónak tartja - és immár egy közepes sereggel vadászik is rá. Ilyen körülmények között Bruce kénytelen mélyen magába nézni, és feltenni a kérdést – szigorúan zárt körben, szabad fordításban ekként: hogy a f...ba leszek így skót király?

 

48 komment

Címkék: középkor angolok hadtörténelem királyok skótok hadvezérek robert bruce

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Neg 2009.08.19. 12:26:14

Élvezetes, hitelesnek tűnik, nagyszerű a stílus.
Köszönöm. A kávé mellé nem tudtam volna jobb olvasmányt találni.

gatsy 2009.08.19. 12:51:38

Igen jó. Elég sok mindent megmagyaráz. Ott is csak a skót Blikknek volt minden egyértelműen fekete-fehér.:)

3dik-e ?:)

bryan 2009.08.19. 14:44:49

Kérdés: a már említett Rettenthetetlen egyik első jelenetében egy akasztottakkal teli ház szerepel ami egy I. Edwarddal megbeszélt csúnya kimenetelű találkozó eredménye volt. A filmben az ellenkező skót urak lógtak a gerendákon. Ennek volt valami tényleges jelentősége, vagy csak "illusztrációként" szolgált?
Köszönöm a kiváló posztot, többször hangosan nevettem.

dr. Pascal 2009.08.19. 14:46:10

[mi van, kikerült a lemil az index címlapra? :) ]

azért az nem semmi, hogy az oltár előtt gyilkolt... Nem csoda, hogy kiátkozták. Azon se lehetett volna meglepődni, hogy ha miután ez kitudódik, a saját emberei végeznek vele.

várom a 2. részt, kíváncsi vagyok a Braveheart történelmi hátterére (és most már csak azért sem nézek utána máshol)

JoeP · http://mivanvelem.hu 2009.08.19. 15:24:45

Csak megjegyzem, nem jó a tartán: ferde, így nem lehet háttérnek használni a monitoron. ;)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.08.19. 16:03:57

Nagyon vártam ám! :-)

Klassz lett, köszönjük!

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.08.19. 16:16:37

Ezen a szigeten az oltár előtt gyilkolás valami hagyomány lehet, szegény Beckett Tamás is hogy járt kicsivel délebbre...

SchA · http://katpol.blog.hu 2009.08.19. 16:43:28

A Lemilen gondolom már 1000x elhangzott a kérdés, de hogy lehet így félbe hagyni a sztorit? :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.08.19. 18:03:29

@SchA:

Mentula (is) bátor, na meg úgy látszik, nincs füves kertje :-)

Mentula 2009.08.19. 18:37:03

Az a különbség, hogy tiboru sportot űz a cliffhanger-es befejezésekből, nem is akárhogy, én viszont elkerülném ha lehet, na de egy 17000 karakteres posztot senki nem olvasna el :)

Nebameg 2009.08.19. 19:08:21

Nagy gratula Mentulának!

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.08.19. 19:16:35

@Nebameg:

Jesssssz, a kötelező címlap bekopogott!

Mentula 2009.08.19. 19:47:35

@bryan: nem tudom, ha jól rémlik a filben WW ekkor gyerek volt.

Márpedig I. Edward nemigen izmozott a skótoknál 1296 előtt, mert egyrészt kötötte egy szerződés még az 1230-as évekből, mely szerint Skócia független, baráti állam. Majd III. Alexander halála után szokatlanul békés módon akart befolyást szerezni, amikor a fiát rá akarta tukmálni az ovis Margaretre, csak szegény ugye meghótt. Utána is ügyelt arra, hogy legyen ürügy a támadására, ezért hergelte Balliolt.

Viszont a határ mentén mindennapos program volt egymás kifosztása, leölése stb.

Hátha valamely értő olvasó...

Hitetlen (ex)Bérgyilkos 2009.08.19. 20:07:32

Egy kis háttérinfo: a film egy részét a skóciai Bothwell váránál vették föl, amely az említett Moray-k fészke.

Scotland the Brave!

Nebameg 2009.08.19. 20:23:42

@tiboru:
Ráadásul, nem hadvédelemként, hanem LEMILként. Hiába, töretlen a fejlődés:))))

Lucius Flavius Arrianus 2009.08.19. 20:35:58

"Aztán nem tudni, pontosan miért, a de a különféle nemesi házak egymásnak estek, végül az odaát csodálkozó, vállukat vonogató angolok tekintetétől kísérve sikeresen szétverték saját magukat."

Off ugyan, de uraságaitoknak nem ösmerős az effajta virtus (vircsaft) valahonnan...? :-(

Mentula uraságnak pedig vivát!

Darkhorse 2009.08.19. 21:02:17

Basszus, ez a skót nép annyira emlékeztet valamelyik másik eszement bagázsra. Ja megvan, a magyarok a török uralom előtt.

Egyébként nagyon érdekes, élvezetes, stílusos a poszt, gartula.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2009.08.19. 21:04:12

Mentula megistenült esmét :)

Nebameg 2009.08.19. 21:04:19

@Darkhorse: pontosabban a török uralom előtt, alatt és után........

Mentula 2009.08.19. 21:24:50

@Lucius Flavius Arrianus @Darkhorse:
ugyehogy? csak ők végül jól jöttek ki dologból...

@Zig Zag: ja így az uborkaszezonban:) de mióta fél év kihagyás óta újra van netem, ez mán jólesett:)

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2009.08.19. 21:34:26

@Mentula: ritkán szóla az Mentula, de akkor az nagyot üt...

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2009.08.19. 21:35:45

@Mentula: nem akarsz magadnak valami rendes avatart találni? mondjuk egy glóriát a fejforma körvonalára, esetleg egy lovagi sisakot ala Brian Boru, vagy mittomén

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.08.19. 21:37:52

Én is csak gratulálni tudok. Pedig úgy szeretnék valami hasznosat is hozzászólni :)

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2009.08.19. 21:49:49

@Lord_Valdez: Tessék egy hasznosnak szánt link:
az angol király I. Edward, akit ugye a Walesi bárdok c. felejthetetlen versben Arany János énekelt meg. Az angol történetírás "Edward the Longshanks" néven emlékszik meg róla, ami nagyjából Nyakigláb Edward-ként fordítható. Nyilván szálfa termetéről lehet itten szó. Nem vitás, hogy az egyik legsikeresebb angol uralkodóró volt, bár a személyes teljesítmény nehezen mérhető, különösen nem az ottani mókás mértékegységekkel. Íme róla egy link a Britannia pont comról: www.britannia.com/history/monarchs/mon30.html

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2009.08.19. 21:52:20

1272 - Edward I, King of England (to 1307)

1283 - Edward I defeats and kills Llewellyn, Prince of Wales, and executes Llewellyn's brother David; conquest of Wales complete

1290 - Edward I expells all Jews from England

1291 - Scots acknowledge Edward I of England as suzerain; he arbitrates in succession dispute

1295 - Model Parliament of Edward I : knights and burgesses from English shires and towns summoned. First representative parliament

1296 - Edward I of England deposes John Balliol from Scottish throne

1297 - Battle of Cambuskenneth: Scottish patriot William Wallace defeats English army

1298 - Edward I defeats Wallace at battle of Falkirk and reconquers Scotland

1301 - Edward I of England invests his baby son Edward as Prince of Wales

1305 - The English capture and execute William Wallace

1306 - New Scottish rebellion against English rule led by Robert Bruce. Robert I, the Bruce crowned King of Scotland (to 1329) at Scone

1307 - Edward I dies on march north to crush Robert Bruce. Edward II, King of England (to 1327)

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2009.08.19. 21:53:51

Úgy látom ténykedése kapcsán biztonsággal többször is megállapítható, hogy első Edu nem volt kimondottan szektorsemleges...

Mentula 2009.08.19. 22:09:40

@Zig Zag:
mondjuk ki: bizonyos tekintetben rögeszmés vót. de ne szaladjuk kapkodva egészen 1307-ig:)

van-e Daewoo logó es?

Mentula 2009.08.19. 22:26:46

igen, itt még nem csak chevrolet van :)

minnyá megnézem, hogy is vam az eljárás, oszt feltöltök valamit.

juditmanó 2009.08.20. 01:14:14

Mentula, ez nagyon tetszett! köszi.

killercsiga 2009.08.20. 17:51:19

Pont tegnap volt Spektrumon, vagy NatGeon (nem tudom már) egy dokufilm I. Edwardról. Elég erős- és véreskezű uralkodó, és még keresztes hadjáratban is harcolt.

A cikk nagyon érdekes, várom a folytatást.

cirrus minor 2009.08.20. 20:13:00

nemtom mé csak úgy eszembe jutott a gyep... :)

szuper volt remélem hamarost jön is a folytatás!
bár bennem egy világ omlott össze hogy ez a rettenthetetlen egy rettenthető...

Árpádka 2009.08.21. 09:40:07

A poszt nagyon jó.Várom a folytatást. Egy kérdés ha II.Edward homoszexuális volt, hogy születhetett fia? Ja és még valami én még történelmileg hiteles Hollywoodi filmet nem láttam nemtom ki hogy van vele.

Árpádka 2009.08.21. 10:32:51

Hoppá elszámoztam a királyokat I. Hitvalló Edward és II. Nyakigláb. És III volt homoszexuális

Asidotus 2009.08.21. 10:58:41

@Árpádka:
Akkor valamit nagyon elszámolhattál, mert a posztban szereplő I. Edward a Nyakigláb, ő szerepel a walesi bárdokban is.
Másrészt meg, homoszexuálisnak is lehet gyereke. Ő a fiúkat szereti, és nem pedig impotens. Ám a kor kötelező szokásai alapján sanszos, hogy mire rájött, hogy ő meleg, addigra már ott figyelt az asszony és a gyerkőc. És igen, II. Edward volt meleg, elsőre jól írtad :)

Árpádka 2009.08.21. 11:10:30

@Nűnű: Kösz értem akkor külön számozák az angolszászokatt és a normmanokat?

Asidotus 2009.08.21. 11:20:41

@Árpádka:
Hitvalló Edward 1042-től 1066-ig uralkodott. Január 5-én halt meg, a hastingsi csatát (1066. okt. 14.) már élte át, de igaz, hogy ő kereste a normandiai Hódító Vilmos segítségét az angliai ellenlábasai ellen. Halála előtt Godwin fia Haroldot tette meg örökösévé, de Vilmos ezt nem fogadta el, és megtámadta Angliát, a többit meg már ismerjük. (A jó Vilmos beleesett abba a csapdába, mint Julius Ceasar, nem tudta azt, amit Napoleon és Hitler, miszerint hogy Angliát nem lehet invázióval elfoglalni, így ők ketten megtették :)
És érdekes, hogy Hitvalló Edward a XI. században uralkodott, ám Nyakigláb Edward idején előröl kezdték az Edwardok számozását. A magyar wiki például III. (Hitvalló) Edward néven említi, ám a III-as sorszámnak nyoma sincs az angol wikin. Ami tény, Hitvalló Edward előtt volt két Edward nevű uralkodó Angliában, de a Hódító Vilmos előtti időkben meglehetősen kusza viszonyok voltak,én nem vállalkoznék arra, hogy kibogozzam, ki hogy volt milyen király.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2009.08.22. 17:49:39

Azért Napoleon és Hitler idején már kicsit konkrétabb volt a Home Fleet, mint Caesar és Vilmos korában.

APImásik 2009.08.24. 13:07:53

:Dáááállatjóóó...:)
Köszönöm! nagyon döfi lett ez a cikk:)

Valandil 2009.08.25. 12:12:06

"Aztán nem tudni, pontosan miért, a de a különféle nemesi házak egymásnak estek, végül az odaát csodálkozó, vállukat vonogató angolok tekintetétől kísérve sikeresen szétverték saját magukat."

Hát igen. Mindig is tudtam, hogy a skótok legnagyobb ellenségei a skótok.

Titus Pullo Urbino 2009.09.03. 09:10:53

"Pökhendi", jó szó, nagyon jól jellemzi az akkori angolokat. Azóta szerencsére előnyükre megváltoztak, meghát egy kis vérkeveredés is történt már a 20. századig.
süti beállítások módosítása