Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) USA (7) usa (54) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

Vendégposzt - Entebbe 1976

2010.03.05. 08:00 Zig Zag

dmarci barátunk, aki olvasónak lelkes, ám kommentelésben egyébként nem valami szószátyár keresett meg ezzel a cikkel, amely jónéhány feldolgozást megélt már. Hogy mennyit? Megnéztem például, hogy az Amazon hány találatot ad Entebbé-re. Százötvenhármat... csak könyvből, meg 10 filmet, melyből az egyik ez itt, parádés szereposztásban; technikailag kevésbé lépést tartóknak is ajánlanak 8 VHS kazettát választékul. Ennek ellenére nem mondhatjuk, hogy elcsépelt lenne a sztori, hiszen még mindig rendelkezik tanulságokkal és kitűnően lehet ma is vitázni azon, hogy kinek volt igaza és miben. Csak egy ilyet hadd említsek, amit bevezető ide vagy oda, nehezemre esik magamban tartani (tessék figyelni a lehetséges párhuzamokra!), szóval: felhatalmaz-e bárkit egy terrorista támadás arra, hogy katonáit invitáló levél, vagy ENSZ felhatalmazás nélkül egy másik ország földjére küldje abból a célból, hogy ott fegyveres küzdelmet vívjanak? Tudom, ravasz, fogós kérdés, de hát szándékosan az. A cikk persze első olvasatban nem ad erre választ, a kommentek azonban lehet ,hogy felsorakoztatnak érveket pro és kontra. 

Íme  tehát a tények dmarci feldolgozásában:

 


Hányszor gondoltam rá, amikor 8 évesen a haverokkal álltunk a játszótéren és a 12 évesek elkergettek a focipályáról, és még a labdánkat is elvették, hogy odamegyek a legnagyobbhoz, és jól tökön rúgom. Én nem tettem meg, de az izraeliek 1976-ban igen, íme az ő történetük.

Az 1970-es évek repülésbiztonsága finoman szólva hagyott némi kívánnivalót maga után. Nem finoman szólva a terroristák olyan szabadon rohangáltak a repülőtereken, mint fing a gatyában. Ebből az időből származik az a vicc is, amikor egy férfi retteg, mert repülőn kell utaznia valahova, és fél, hogy fel fogják robbantani. Statisztikus barátja azt ajánlja neki, hogy vigyen magával egy bombát a gépre.
- Megőrültél?! – kérdezi a rettegő utasjelölt
- Dehogy is, annak sajnos elég nagy az esélye, hogy egy olyan gépre szállj fel, amelyre valaki bombát visz fel, na de annak, hogy egy gépre két bombát vigyenek fel, gyakorlatilag elhanyagolható.

Mit tehet a szerkesztő, ha neki is van egy kapcsolódó vicce? Figyelem! Csak angolul jön át...

One guy in the plane got up all of sudden and shouted "HIJACK" ...
the passengers got scared and put their hands up ...

From the other end someone shouted Hi John!

Az akkori biztonsági intézkedések meg sem közelítették a maiakat, a repülőtereken ma már szinte elképzelhetetlen lazaság uralkodott. Így történhetett meg, hogy 1976. június 27-én az Air France Tel-Avivból Párizsba tartó Airbus A300-as járatára (fedélzetén 248 utassal és 12 főnyi személyzettel) - miközben útját megszakította Athénban – az ottani laza repülőtéri ellenőrzést kihasználva 4 terrorista szállt fel. Ketten palesztinok voltak és a Népi Front Palesztina Felszabadításáért nevű szervezettől jöttek, ketten pedig nyugat-németek, és a Forradalmi Sejtek nevű csoportból származtak.

Ez az a gép - köszönjük a képet Yrjö Mäkelä-nak

A géprablók az athéni felszállás után 30 perccel átvették az uralmat a gép felett, és azt követelték, hogy az repüljön Benghaziba, Líbiába. Itt azért cserébe, hogy a repülőt feltöltötték üzemanyaggal, elengedtek egy túszt, majd újra felszálltak, és ezúttal meg sem álltak az ugandai főváros – Kempala – repülőteréig Entebbéig. Itt csatlakozott hozzájuk még négy palesztin terrorista.

A túszokat két csoportra osztották, az izraeli állampolgárságú vagy zsidó származásúakra, illetve az „egyéb” kategóriára. Akik az „egyébbe” tartoztak, azokat szabadon engedték. Az Air France gép kapitánya Michel Bacos bár mehetett volna, azt mondta, hogy felelősséggel tartozik az utasaiért, ezért ő is a gépen maradt, a gép 12 fős személyzetével és egy francia apácával együtt, aki szintén megtagadta, hogy menjen. Tettéért az Air France vezetése később fegyelmiben részesítette, és egy időre eltiltották a repüléstől. Bár így talán marad ideje arra, hogy elmenjen Izraelbe, és átvegye az ott neki megítélt hősiességéért járó kitüntetést. Végezetül az eredetileg a gépen lévő 248 utasból 105-en maradtak a terroristák fogságában, zömében izraeli, illetve zsidó származású emberek. Őket leterelték a gépről az entebbei repülőtér termináljának régebbi, használaton kívül lévő szárnyába.

A terroristák ezek után azt követelték, hogy az izraeli kormány engedjen szabadon 40 izraeli börtönökben tartott palesztin rabot, valamint 13 másik rabot, akiket Kenyában, Svájcban, Franciaországban és Nyugat-Németországban tartottak fogva. A terroristák azzal fenyegetőztek, hogy ha követeléseiket július 1-ig nem teljesítik, akkor elkezdik kivégezni a túszaikat.

Az izraeli kormány, hogy időt nyerjen beleegyezett a túszok szabadon bocsájtásába, és sikerült elérnie, hogy a kivégzések határidejét kitolják július 4-ig.
Uganda akkori vezetője Idi Amin Dada volt. Idi Amin egy hipománia nevű személyiségzavarban szenvedett, ami paranoiával, skizofréniával és idegbénulással jár. És mintha ez még nem lett volna elég, ráadásul alkoholista is volt. Izraellel szemben különös ellenszenvet érzett, miután 1972-ben az akkori izraeli védelmi miniszter Moshe Dayan visszautasította, hogy repülőgépeket adjon neki, melyekkel Tanzániát szerette volna bombázni. Az 1972-es müncheni olimpiai mészárlás után például a palesztinokat méltató levelet küldött az ENSZ főtitkárának, melyben Adolf Hitlert is magasztalta.

A terroristák választása, hogy Entebbében szállnak le, nem volt véletlen tehát. Amint leszálltak a repülőtéren, Idi Amin ugandai katonákat küldött hozzájuk, akik elméletileg a „túszok védelme” érdekében érkeztek, a gyakorlatban azonban a terroristák irányítása alatt tevékenykedtek.

Az izraeli kormány 1976. július 1-én elhatározta, hogy megkezdik a túszok kiszabadításának előkészületeit, és ezzel beindult a Mennydörgés Hadművelet. Az eddig készültségben álló elit kommandó osztag, a Sayeret Matkal megkezdte a felkészülést az akcióra. A terroristák figyelmen kívül hagytak egy „apróságot”, amikor az entebbei repülőteret választották, nevezetesen azt, hogy a repülőteret  (képünkön) a 60-as években egy izraeli cég tervezte, melynek raktárában még ott porosodtak a repülőtér tervrajzai. Ezek alapján a kommandósok felépítették a repülőtér papírmasé mását, és azon gyakoroltak naphosszat. Riadókészültségbe helyeztek 4 db. C-130 szállítógépet is, amelyekkel az akcióban részt vevő mintegy 100 kommandósokat a helyszínre szerették volna szállítani. Ehhez kapcsolódva hallottam egyszer egy történetet, miszerint egy izraeli tábornok nagyon ellenezte az akciót, mert attól tartott, hogy ha az entebbei repülőtéren nem lesz áram vagy nem lesznek felkapcsolva a leszállópálya jelzőfényei (nagyjából egyre megy), akkor a gépek vagy füstölgő roncsként végzik, vagy kénytelenek visszavonulni, amivel pedig a túszok életét veszélyeztetnék. A pilóták állították, hogy meg tudják csinálni a leszállást lekapcsolt jelzőfények mellett is, és hogy meggyőzzék a tábornokot, rendeztek neki egy bemutató, mely során egy C-130-assal megpróbáltak leszállni az izraeli lodi repülőtéren úgy, hogy előtte a fényeket lekapcsolták. A tábornok saját szemével kívánt meggyőződni erről, úgyhogy felszállt ő is a gépre. A toronyban ülők valószínűleg megbuktak volna a babszem teszten, és egy majrésabb légiirányító még a leszállás előtt fel is kapcsolta a jelzőfényeket, még épp időben ahhoz, hogy a pilóták észrevegyék, hogy a gépet majdnem a leszállópálya melletti szántásba tették. Ezután gyorsan korrigáltak és gond nélkül leszálltak a reptéren. A gépen ülő tábornok az egészből mit sem vett észre, és rábólintott az akcióra.

Az izraeli titkosszolgálat, a Moszad sem tétlenkedett ez idő alatt, Kikérdezték a gépről elengedett túszokat, köztük egy francia állampolgárságú és zsidó származású férfi, akit a terroristák a nagy kavarodásban véletlenül engedtek el. Ez az ember korábban volt katona és Moshe Betser Mosad főnök szerint „fenomenális memóriája” volt. Az ő elmondása alapján az izraeli katonák elég pontos képet kaptak a terroristák létszámáról és fegyverzetéről. Az izraeli kémek megtudták, hogy Idi Amin egy fekete Mercedes gépkocsival szokott furikázni. Hamarjában beszerezték ennek másolatát, még ugandai zászlót is tettek az orrára. A terv az volt, hogy a landoló gépekből a diktátor konvojával megegyező autókkal a kommandósok odahajtanak a repülőtér bejáratához, majd lekaszabolják a feszes vigyázzállásban várakozó gyanútlan őröket. (A képen a Sayeret Matkal kommandóegység az elnöki limuzinnal azonos Merdzsóval behajt a C-130-as gyomrába)

Miután az előkészületekkel végeztek, az izraeli vezérkar július 3-án engedélyt adott a bevetésre. 4 C-130-as vágott neki az útnak a Vörös tenger, majd Kenyán, Szomálián és Etiópián átrepülve majd egy legálisan landoló British Airways járat radarjelére rácsatlakozva az első C-130-as 23 órakor észrevétlenül landolt az entebbei repülőtéren. A Herkules nyitott ajtóval szállt le, és egyből kihajtott belőle az előbb említett fekete Mercedes és a kíséretéhez tartozó két Land Rover dzsip. A számításokba itt egy kis hiba csúszott, ugyanis időközben Idi Amin lecserélte a kocsiját egy fehér Mercedesre. Emiatt a repülőtér bejáratánál két katona megállította a konvojt, a Mercedesben utazó kommandósok megpróbálták hangtompítós pisztolyaikkal rövid úton ártalmatlanná tenni őket, de az egyik katona bár megsérült, de életben maradt, és még volt ereje viszonozni a tüzet, ezzel riadóztatva a repülőtér épületében lévő társait és a terroristákat.

Az izraeli különítmény ezek után gyorsan megtette a terminálig hátralévő utat. A terminál előtt érte őket egy kis „kellemetlenség”, ahol a régi terveken és papírmasé terminálon az ajtó volt, ott csak falat találtak. A csoport gyorsan kétfelé vált, és az ugandai katonák golyózáporában elkezdték keresni az ajtót. Ekkor érte halálos találat az egység parancsnokát, Jonathan Netanjahu ezredest, a későbbi kormányfő Benjamin Netanjahu testvérét, valószínűleg egy ugandai katona puskájából. Ő volt a rajtaütés egyetlen katonai áldozata izraeli oldalról. Tiszteletére később az akciót átkeresztelték Jonatán Hadműveletté. Az izraeliek (miután végre megtalálták azt a ***** ajtót) beözönlöttek a terminálra, ahol hangosbeszélőkön szólították fel a túszokat angol és héber nyelven, hogy maradjanak a földön fekve. Az egyik túsz, valószínűleg a sokktól összezavarodva felugrott és elkezdett az izraeliek felé szaladni, ők terroristának nézték és lelőtték a férfit. Ezen kívül másik két túsz is életét vesztette az összecsapásban, őket a mindkét oldalról kilőtt eltévedt golyók találták el. A terminálban a lövöldözés pár percig tartott, de ez is elég volt, hogy az izraeliek lelőjenek 5 terroristát. A maradék három terrorista központi váróterembe menekült. Az izraeliek kézigránátokat dobtak be a váróterem ajtaján, majd beléptek és lelőtték a maradék három embert is.

Eközben landolt a másik három szállítógép is, melyekből páncélozott harci járművek özönlöttek elő, melyek elkezdték módszeresen szétlőni a repülőtér szélén állomásozó és vélhetően az ugandai légierő zömét képező 11 darab MIG-17-es harci gépeket, megakadályozva ezzel, hogy azok a későbbiekben üldözőbe vegyék őket. Másik két PSZH a kommandósoknak nyújtott segítséget a visszavonulásban, egy-két jól irányzott sorozattal elcsendesítve a repülőtér irányítótornyából lövöldöző ugandai katonákat. A terminálba behatoló egység a túszokat magukkal víve, az ugandai katonákkal vívott folyamatos tűzharc közben visszavonult a szállítógépekig, majd mindösszesen 53 perccel azután, hogy az első gép leszállt, a négy C-130-as szállítógép felemelkedett, és elindult Kenya felé.

Az összecsapásban az izraeliek egy embert veszítettek, és 10-en megsérültek, a másik oldalon mind a 8 terrorista és körülbelül 40 ugandai katona meghalt. A túszok közül hárman vesztették életüket a terminálban vívott tűzharc során, egy negyedik társuk – egy 75 éves idős asszony pedig a kampalai kórházban. Szerencsétlenségére őt a rajtaütés előtt szállították oda, mivel rosszul lett. A támadás után Idi Amin dührohamában kivégeztette a titkosszolgálatával, ahogy az őt kezelő orvosokat és nővéreket is. Hasonló sorsra jutott az országban élő több száz kenyai állampolgár is, mivel Idi Amin úgy gondolta, hogy az akcióban Kenya is részt vett.

Uganda hivatalosan tiltakozott az ENSZ-ben az akció miatt. Kurt Waldheim ENSZ főtitkár „egy ENSZ tagállam szuverenitásának nagyon súlyos megsértésének” nevezte az esetet, de az ENSZ Biztonsági Tanácsa végül nem ítélte el sem Izraelt, sem Ugandát.

Izrael ENSZ nagykövete Chaim Herczog a következőket mondta a Tanács előtt: „Egy egyszerű üzenettel jöttünk a Tanácsba: Büszkék vagyunk arra, amit tettünk… Nem csak azért vagyunk büszkék, mert megmentettük több, mint száz ártatlan ember – férfi, nő és gyermek – életét, hanem azért is, mert tettünk oly nagy jelentőséggel bír az emberi szabadság történetében”

Személyes hozzáfűznivalóm a történethez csak annyi, hogy szép volt fiúk!

És befejezésül – Jonathan Netanjahu emlékére álljon itt pár sor a Kaddishból, a zsidó halotti imából, mellyel bizonyára ő is egyet értene:

„Legyen nagy békesség és élet számunkra és egész Izrael számára, s mondjátok együtt: úgy legyen. Aki békét szerez a magasságban, Ő teremtsen békét számunkra és egész Izrael számára, s mondjátok együtt: úgy legyen”

 

Könyvajánló

Simon DUNSTAN: Israel’s Lightning Strike – The raid on Entebbe 1976, Osprey Publishing, September 2009; 64 p. ISBN: 9781846033971 (a szerk.)

Filmajánló: első, második, harmadik, negyedik, ötödik és hatodik rész.
 

142 komment

Címkék: afrika izrael terror arabok különlegesek vendégposzt

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

APImásik 2010.03.05. 08:42:44

...hogy a csudába nem szúrta ki a 3 130-ast se az egyiptomi, se a szudáni radar?...
hiszen abban az időben /is/ eléggé feszült volt a hangulat arrafelé...

mindemellett mint akció gyors és hatásos volt... deee... nem bírom Izraelt, mert kb annyit tesz a válság lezárásáért, mint a környező arab államok... semmit.:S de ez az én magánvéleményem...

Lucius Flavius Arrianus 2010.03.05. 09:18:07

Gratulálok!
Az egész relativista, elgyávult hetvenes évtized egyetlen igazán bátor cselekedete volt.
A kórházban meggyilkolt idős hölgy neve Dora Bloch volt.

taser 2010.03.05. 09:28:00

Szakmailag tanitani való, a megszervezés az akció és a kivonulás.Csak gratula meg felsőfok meg példaértékű meg ilyesmik jutnak hirtelen az eszembe.
Mindig is csíptem az olyan parancsnokot aki azt mondta, hogy utánam. Ami a kiváló felkészültséget illeti, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy nélküle is sikeresen végigvitték az akciót. Vagyis mindenki tudta a dolgát és nem várt utasításra.
Ez egy nagyon nagy szó ilyen kombinált műveleteknél.

Politikailag meg ...va nénikéjét annak aki kitalálta mert azóta mindenki erre hivatkozik ha bele akar szólni egy másik ország ügyeibe.

Bodzaszedő Manager (törölt) 2010.03.05. 09:40:42

Kissé túl van értékelve ez az akció.
A repülőút az komoly volt, kis magasságban a nagy távolságon, de a bozótnégerek nem ellenfelek senkinek sem.
Lásd, Katangai Tigrisek vs 2éme R.E.P.

Izrael meg menjen a csába

Lucius Flavius Arrianus 2010.03.05. 09:42:39

Apró kiegészítést tennék.
Yoni Netanyhut gyakorlatilag az akció legvégén lőtték le, helyi idő szerint 00.40-kor, akkor, amikor a kiszabadított túszok két csoportját már a várakozó gépek felé vitték. Az egyik közeli épület tetejéről adták le a lövést, a golyó a szívét érte. 00.45-kor szállt fel az első, 00.54-kor a negyedik, utolsó gép. Az egész műveleti idő 53 perc volt.

Lucius Flavius Arrianus 2010.03.05. 09:44:16

...ja igen, és jelen volt Ulrich Wegener, a GSG-9 ezredese, merő véletlenségből éppen arra járt.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.03.05. 09:52:52

@taser: Álljon meg a nászmenet. Izrael nem avatkozott bele semennyire Uganda belügyeibe. Inkább fordítva. Uganda állam de facto menedéket adott egy bandának ami alsó hangon nagy értékű lopással vádolható, mert ugyebár a gép az Air France tulajdona. A többi bűncselekményt meg minek is soroljam...

Soha senkit nem halottam Entebére hivatkozni sem Irak sem Afganisztán kapcsán.

Csak azt sajnálom, hogy nem ment több F-4 gép is, hogy szétbombázzák annak az idióta diktátort. Na, az már persze az lett volna, de szerintem nem sokan károgtak volna utána...

H.Efraim 2010.03.05. 09:55:59

Mi alapján lehet eldönteni egy nem izrálei állampolgárságú túszról, hogy zsidó származású-e? Ránézésre?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.03.05. 09:57:15

>de a bozótnégerek nem ellenfelek senkinek sem.<

Lehet. Viszont a művészet az volt, hogy csak 3 túsz halt meg. Nem az ellenfél legyűrése a nehéz egyetlen tússzabadításnál sem. Fel sem merül, hogy a túszejtőknek van esélyük túlélni. A kérdés az, hogy a túszok közül ki marad meg.

>Izrael meg menjen a csába <

Éületes megjegyzés. Gratulálok hozzá.

dr. Sigmund Fraud 2010.03.05. 09:57:52

Blávo kélem, blávo.
Apróság: Netanjahu a szöveg szerint ezredes, a helyszínrajz szerint ales.

tistedur 2010.03.05. 10:01:21

nem volt egyszerű dolguk, jól megoldották

Grisha 2010.03.05. 10:16:24

Ha jól tudom, Izrael doktrínájába (különösen 1972 után) bennefoglatatik, hogy nem hagynak bosszú nélkül semmilyen állapolgárukat (gondolom a zsidó nmzetíségüeket főleg). Nem szabad elfelejteni, hogy mindez München után 4 évvel volt, olimpiai évben. Nekem az akció katonai megoldásai közül a repülőtér nullázása kifogásolható egy kicsit (taktikailag teljesen elfogadom!), mert az már nem a kiszabadítás része volt, hanem belemagyarázható a boszzúállás is.
Egy megjegyzés a fanyalgóknak: ha már ütni kell, akkor nagyot kell ütni! De amíg lehet, inkább hárítani vagy lefogni a támadó kart. Mert az úgy píszí... :)

Grisha 2010.03.05. 10:21:51

@Lucius Flavius Arrianus: Éppen kiképzésen volt a Sarayet-nél. Egy évre rá volt a GSG9 első hivatalos megjelenése, Mogadishu-ban.

Lucius Flavius Arrianus 2010.03.05. 10:29:10

@Grisha:

nem bosszúállásról van szó. Az ugandai gépek elpusztításának első és legfontosabb oka a hangos és nyilvánvaló diverzió volt: ha szelet vetsz, vihart aratsz.

Grisha 2010.03.05. 10:32:36

@Lucius Flavius Arrianus: Azt hiszem, ugyanazt mondjuk... ;)
Én sem gondolom, hogy az lett volna (tessék pontosan azt olvasni, amit írtam :)), de az e téren kevésbé tájékozottak vagy pragmatikusabbak ezt is belemagyarázhatják.

taser 2010.03.05. 10:34:12

@molnibalage:

Herczog beszólására az ENSZ-nek azért elég sokan és sokféle formában hivatkoztak különféle külföldön végrehajtott műveletek esetén. Pld Grenadánál, Csád-nál ami igy hírtelen eszembe jut
Senki nem örülne neki, ha mondjuk egy szomszédos ország kommandója rommá lőné Ferihegyet, mert ott túszként fogva tartják a saját polgárait. Mondjuk egy Mo-val kevésbé barátságos országot feltételezve.

@Lucius Flavius Arrianus:

Én is úgy emlékeztem, hogy a végén lőtték le. De most utána olvastam és két verzió is van, az egyik a posztban is említett, ajtókeresős és a másik az, hogy visszavonulás közben hátulról.
Még egyszer átolvasva, és ennyi év után én az első verzióban jobban hiszek, ( vagyis, hogy az elején lőtték meg) Így is úgy is respect neki.

Wegener jelenlétét akkoriban elég erőteljesen agyonhallgatták. Kérdés kül vagy belpolitikai vagy biztonság okokból. :)

Lucius Flavius Arrianus 2010.03.05. 10:39:25

@taser:
jobban hiszek a szemtanúknak. Egészen véletlenül beszélhettem közülük valakivel.
Másrészről, Uganda az elejétől a végéig a terroristák partnereként viselkedett. Szó sem volt arról, hogy véletlenül került a gép Entebbébe, vagy hogy Amin közvetíteni próbált volna a szembenálló felek között. Ilyen értelemben Uganda maga - mint állam - terrorista fél.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.03.05. 10:41:09

@taser: Nem kell befogadni fegyveres gépeltérítőket, terroristákat. Ennyi. Aki annyira hülye, hogy ezt megteszi, az magára vessen. Ha az oroszlán bajszád húzogatod ne csodálkozz, ha úgy pofánver, hogy a szemeid keresztbe állnak.

Persze az más tészta lenne, ha a terroristák azzal fenyegetőztek volna, hogy ha nem engednek be, akkor megölök pár túszt, de itt szó nem volt erről. Nagyon nem.

Symur 2010.03.05. 10:54:27

Nem is tudom....
Amikor Chaim Herzog szerint megmentettek 100 ártatlan embert, akkor gondolom nem a bosszúból kivégzett kenyai állampolgárokra gondolt...
Izrael mindig is zavarba ejtette a nemzetközi közvéleményt

Amúgy pedig jó cikk, tetszik, gratula, bár néhol fájlaltam, hogy az alany és állítmány nincs egyeztetve, szerintem a lemil ilyet nem engedhet meg magának :)

Lucius Flavius Arrianus 2010.03.05. 10:56:45

@Symur:
ugye, a kivégzett Dora Bloch, az orvosai, a kenyaiak, ők mind-mind az izraeliek bűne? Véletlenül sem egy kannibál tömeggyilkosé?

Lucius Flavius Arrianus 2010.03.05. 10:59:46

Szóval. Izrael cselekedete éppen azért volt fontos, mert a hetvenes évek mindent elsöprő erkölcsi relativizmusában ez volt az a pont, amikor valaki megmutatta, hogy lehet másképpen is csinálni. Hogy nem feltétlenül kell meghajolni a terror előtt. Voltak, akik megszívlelték a példát, és jól tették.

Titus Pullo Urbino 2010.03.05. 11:01:54

Nagyon élvezetes poszt volt, köszönjük. Egy dolog azért motoszkál a fejemben, vannak olyan emlékeim, miszerint nemcsak palesztinok voltak a túszejtők, hanem volt köztük német állampolgár is és a RAF (Vörös Hadsereg Frakció, Baader-Meinhof csoport) bebörtönzött német tagjait is szerették volna kiszabadítani ezzel az akcióval. Egyébként iszonyatos szerencséjük volt az izraelieknek, amatőr módon belefutottak nagyon sok hibába, a hírszerzés sem működött valami jól (fekete-fehér merci), de aztán szerencsésen kijöttek az akcióból és az ezutáni akcióik már profibbak voltak (leszámítva a legutóbbi siralmas libanoni kalandot)

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.03.05. 11:06:28

Remek, tömör összefoglaló volt, gratulálok.
Az izraeliek egyébként elég nagy gyakorlatra tettek szert a határon túli akciókban: háborús bűnös kirablása, atomreaktor lebombázása, túszmentő akció. Irán nem véletlenül van berezelve:)

Lucius Flavius Arrianus 2010.03.05. 11:07:39

@Titus Pullo Urbino:
bizony, a főnök Wilfried Boese volt (RAF), őt a hallban lőtték le, a másik német Gabrielle Tiedemann, aki az épületből kifutva szaladt a golyókba.

Symur 2010.03.05. 11:07:43

@Lucius Flavius Arrianus:
Természetesen nem, ezt egy szóval sem állítottam. De ez a gondolatsor akkor megint messzire vezet: Izrael meglehetősen nyíltan megsértette egy másik állam szuverenitását, történetesen egy olyan államét, amelyiket egy kannibál tömeggyilkos vezet...
Fordítsuk meg: Egy országban leszáll egy terroristák által eltérített gép. Egy másik állam kommandósai kiszabadítják a túszokat, majd lelépnek. Az az ország, ahol a gép leszáll meg bosszúból lemészárol pár száz izraelit. Szerintetek mi történt volna? Izrael teli szájjal tiltakozott volna minden lehetséges fórumon. Jó estben. Rosszabb esetben meg rommá zúzza az országot.
Ebből csak azt akarom kihozni, hogy alapjáraton nincs gondom Izraellel, de egy picit azért többet néznek el neki, mint úgy általában (Lsd.: pl Eichmann-ügy, ami szintén megérne egy posztot)

Lucius Flavius Arrianus 2010.03.05. 11:11:58

@Symur:
talán ott van a dolog lényege, hogy ne fordítsuk meg. Ne engedjünk leszállni terroristákat, ne egyezkedjünk velük, ne segítsünk nekik, mert terroristává válunk magunk is.

stoppos76 2010.03.05. 11:12:14

@taser: "Senki nem örülne neki, ha mondjuk egy szomszédos ország kommandója rommá lőné Ferihegyet, mert ott túszként fogva tartják a saját polgárait. Mondjuk egy Mo-val kevésbé barátságos országot feltételezve."

Hahahaa :D Elképzeltem, ahogy a szlovák kommandósok lekalasnyikovoznak pár magyarok nyilais csávót, akik túszokat tartanak fogva. Aztán még jól szét is lövik az új grippeneinket.

Symur 2010.03.05. 11:16:06

@Lucius Flavius Arrianus:
Elbeszélünk egymás mellett... Ettől függetlenül igazad van. Neked is....

Rosivqgyok 2010.03.05. 11:20:34

A harci gépek széjjellövésének nem volt semmi köze a bosszúhoz, csupán taktikai oka volt, nem akarták, hogy visszaúton lelőjjék a 130asokat. Ez így volt logikus!

tistedur 2010.03.05. 11:29:17

@Symur: tehát ha a francia légitársaság gépét elrabolják, és leszállnak vele pirézországban a francia tússzabadítási akció után a pirézek kivégzik a pirézországi izraelieket vagy más ország izraeli lakosait? ebben az esetben szerintem jogos lenne az,"Izrael teli szájjal tiltakozott volna minden lehetséges fórumon. Jó estben. Rosszabb esetben meg rommá zúzza az országot."

flimo13 2010.03.05. 11:29:23

Szerintem jól tették. Uganda lépése imho hadüzenettel ért fel, onnantól meg örüljenek, hogy csak kommandósokat küldtek.

Lucius Flavius Arrianus 2010.03.05. 11:35:02

Amin - aki egy lugbara törzsbeli boszorkány fia volt, tőle tanulta a minden emberi képzeletet meghaladó kegyetlenkedést és a rituális emberevést - azért utálta a zsidókat, mert Izrael (aki a hatvanas években felfegyverezte és kiképezte az ugandai haderőt) megtagadta, hogy 71 júliusában katonai és logisztikai segítséget nyújtson neki Tanganyika lerohanásában. Inkább kivonultak az országból. Amin ekkor vált Líbia kliensévé.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.03.05. 11:41:08

@Symur: Nagyon beteg gondolatmenet, de még hibás is. Mert a terroristák ezután gépre szállnak és elmennek izraelbe, mert ott tudnak izraelit ölni.

Szerény véleményem szerint ártatlan civilikez nem mészárolunk halomra főleg, ha nem is a te orszáod állampolgárai.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.03.05. 11:42:26

@flimo13: A francia állam mit reagált a helyzetre egyébként?

Lucius Flavius Arrianus 2010.03.05. 11:45:25

@molnibalage:
hivatalosan nyavalyogtak, nem tértek el az akkoriban trendi, főképpen az ENSZ-ben meghonosodott "gazimprilistacionistaneokolonialistafúúúújj" dumától. Amúgy meg sürgősen elkezdték szervezni a saját gyorsan bevethető egységeiket. Nincs új a nap alatt :-)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.03.05. 11:51:18

@Lucius Flavius Arrianus: Úgy értem, hogy Uganda irányába. Ha én lettem volna a francai elnök én kicsit bombázgattam volna, hogy egy életre meganulja a diktátor, hogy francia érdekek és tulajdon ellen vétőnek nem adunk megedéket, mert k*aszottul seggbe lesztek rúgva.

Lucius Flavius Arrianus 2010.03.05. 11:58:18

@molnibalage:
Valéry Giscard d'Estaing ekkoriban még nem volt az a seggberúgós fajta (később már igen, nem egyszer küldte a légót Áfrikába). Valahogy úgy lehetett vele, hogy Uganda, mint egykori brit gyarmat, a brit érdekszférába esik. Azok azonban pont ekkor voltak a legmélyebben, Ugandában pedig még jól meg is alázták magukat.
75 júniusában Amin ki akart végeztetni egy Denis Hills nevú egyetemi tanárt (brit alattvaló!), aki őt szimpla falusi zsarnoknak nevezte. Callaghan először Sir Chandon Blairt küldte oda a Külügyből, akit Amin még csak nem is fogadott (a reptéren még a vécére sem engedték ki), később maga ment Kampalába könyörögni...
Szóval még nem Maggie ideje volt.

Grisha 2010.03.05. 12:25:47

@Rosivqgyok: Akkor még egyszer:
"Én sem gondolom, hogy az lett volna (tessék pontosan azt olvasni, amit írtam :)), de az e téren kevésbé tájékozottak vagy pragmatikusabbak ezt is belemagyarázhatják."

Lucius Flavius Arrianus 2010.03.05. 13:05:11

@molnibalage:
amúgy pedig igazad van, Franciaország eminens érdeke lett volna egy ilyen lépés.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.03.05. 13:35:39

Szerintem teljesen felesleges Idi Amint mentegetni. Izraelnek szoktak lenni övön aluli ütései. De, aki Krav Maga meccsbe kezd, pontosan tudja, hogy hátra fogják feszíteni a kezét és tökön fogják rúgni. Izrael soha egy percig nem tagadta, hogy ellenségeivel szemben minden eszközt megenged magának. Ha Idi Amin olyan hülye volt hogy ezt figyelmen kívül hagyta... nehogy sajnáljuk érte.

Lucius Flavius Arrianus 2010.03.05. 13:46:03

@Markgraf:
valahol megvan az is, de lehet, hogy Paul Johnson is onnan vette az adatokat, ezt most nincsen kedvem megnézni; mindazonáltal 92-ben véletlenül - jó, nem véletlenül - beszéltem valakivel, aki igencsak érintett volt az ügyben (aztán később 94-ben és 95-ben is). :-)

Collingwood 2010.03.05. 14:56:34

Le a kalappal a Sayaret Matkal elott, de en megis inkabb a legiero teljesitmenyet emelnem ki. Vaksotetben repultek vegig az utvonalat nehany tz meter magassagban. Akkoriban meg nem hiszem, hogy voltak NVG keszulekek.

Hogy volt-e joga Izraelnek egy ilyen akciohoz?

Nem hiszem, hogy volt ido jogi kerdeseken gondolkodni...

taser 2010.03.05. 14:59:13

@stoppos76:

A példa majdnem jó, de nem egészen. A szlovákok helyett legyenek román túszok, magyarok nyilai helyett moldáv szeparatisták , akik leszállnak Ferihegyen.... Ezen az alapon az ő akciójuk is megengedhető.

@Lucius Flavius Arrianus:

Hogyan oldod meg , hogy ne tudjon leszállni a gép. Fenn a levegőben nem maradhat. HA nem engedik leszállni akkor kicsivel több lett volna az áldozat.
Én nem beszéltem egyetlen szemtanúval sem Entebbéből, de gondolom a különböző könyveket a szemtanúk visszaemlékezései alapján írták.

Ellenben munkám során anno nagyon sok szemtanúval beszélgettem. Soha nem volt két egyforma állítás, pedig ők csak szemlélői és nem cselekvői voltak egy eseménynek. Nem tudatlanságból vagy félrevezető szándékkal de egy eseményt két ember már nem ugyanúgy fog elmesélni mert egyszerűen más volt számukra a fontos.
A másik, a történésekhez időben közelebbi leírások mind azt állítják, hogy a szegény pk az elején bekapta. Ez megfelel az én tapasztalataimnak is, ti. ha az elején nem megy a dolog akkor az operáció vezetője személyesen akarja megoldani a problémát,és ilyenkor nem figyel annyira a saját biztonságára.

Ez a boszorkány fia volt ez aranyos... :) Szerintem egyszerűen egy pszichopata volt.

Dmarci 2010.03.05. 15:21:21

@Symur: "bár néhol fájlaltam, hogy az alany és állítmány nincs egyeztetve, szerintem a lemil ilyet nem engedhet meg magának :)"

Erre nincs mentség csak magyarázat, amikor nekiültem a posztnak, azt hittem egy laza fél óra alatt megleszek vele, aztán amikor még este 11-kor is a gépnél ültem és javítgattam az addig leírtakat, akkor rájöttem, hogy nem is olyan könnyű dolog posztot írni, és amikor már 10-szerre olvastam át az egészet, akkor bizony átsiklottam néhány dolgon, ezért történhetett meg, hogy néhol bizony egyes számban kezdődik a mondat és többes számban ér véget. Ezért minden felelősség engem terhel. De a blog gazdái minden tiszteletet megérdemelnek, amiért a lemil.hu ilyen gyakran frissül, komoly meló ez :), arról nem is beszélve, hogy az általuk jelzett cikkek mennyivel cizelláltabbak az enyémnél, és még a képeket is ők adták a szöveghez (nem,nem akarok nyalni :). És köszönöm mindenkinek az elismerő szavakat!

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.03.05. 15:24:33

@Symur: @Dmarci: most akkor kérem mi maradt ki, hol is kéne javítani?

Dmarci 2010.03.05. 15:28:25

A vitával kapcsolatban csak egy megjegyzésem lenne; biztos hallottatok róla, hogy Líbiában börtönbüntetésre ítéltek két svájci állampolgárt azzal a mondvacsinált indokkal, hogy megszegték a helyi vízumszabályokat. A valódi ok az, hogy a líbiai vezető Mohamer Kadhafi fiát Svájcban pár órára őriztebe vették a rendőrök, miután tört-zúzott egy helyi szállodában, és még a személyzetet is elagyabulálta. Líbia erre válaszul le akarta csukatni a két svájcit, akik bemenekültek Svájc líbiai követtségére, és jelenleg is ott tartózkodnak. Svájc ez ügyben mit tehet?
a, tiltakozik az ENSZ-ben, és semmi nem történik, mint ahogy nem történt a bolgár ápolónők ügyében sem, akiket azzal vádoltak, hogy AIDS vírust fecskendeztek gyerekekbe
b, megszegi az összes szuverenitásra és diplomáciára vonatkozó szabályt, és mondjuk az éjszaka közepén leszáll egy helikopterrel Tripoliban a svájci követség tetején és kimenekíti onnan a két állampolgárát (bár nem tudom, hogy az akció technikailag kivitelezhető lenne-e), ezzel nyilvánosan megalázva Kadhafit, megmentve a két ártatlan embert a börtöntől, és visszaállítja a kormány reputációját a lakosság előtt.
Ha Svájc a b. opciót választaná, Ti elítélnétek érte?

Dmarci 2010.03.05. 15:33:18

@Zig Zag: van egyszer egy "szabadon elengedték" az Afrika térké melletti szövegben, kb. Csád magasságában :)
"A Herkules nyitott ajtóval szálltak le," a repülési útvonal képe melletti szövegben. Most hirtelen ezt a kettőt talátam. Ha ki tudod javítani, azt megköszönöm!

Lucius Flavius Arrianus 2010.03.05. 15:42:34

@taser:
tényleg egy boszorkány fia volt. A lugbara északi törzs, és a többi északi népcsoport megfélemlítéséhez szorosan hozzátartozott a rituális emberevés. A kannibalizmusáról meg annyit, hogy nemcsak Okoya ddtábornokot (közvetlen riválisát), hanem a saját feleségét is feldolgozta és megette. Persze, pszichopátia ez is, legfeljebb másfajta, mint amit itt Európában megszoktunk :-)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.03.05. 15:54:38

@Dmarci: előbb-utóbb bekéretik a líbiai nagykövetet és a következő helyzetet vázolják:
1. Kadhafi elengedi a két svájcit
oder
2. Jegelik az összes saját és álneves számláját, blokkolják Moamer bácsi fegyverkezésének pénzügyi csatornáit, hogy a végén kénytelen lesz a szép új Szuhojok árát barna papírzacsiba csomagolt használt, kis címletű dollárral kifizetni...

és adnak 24 óra gondolkodási időt

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.03.05. 16:08:47

@Professor Pizka: Az öreg Moammer nem adta meg a lehetőséget, hogy a megtakarított konyhapénzét a helvétek zárolják: kivette a zsét előre, mielőtt elküldte volna a tulképpen hadüzenetet.

taser 2010.03.05. 16:13:24

@Lucius Flavius Arrianus:

Elövettem Uri Dan és Dan Somron munkáját az Entebbei akcióról.
Ebben az szerepel, hogy Jonni N-t akkor lőtték meg miközben embereivel az irányítótorony felé igyekezett ahonnan az ugandaiak lőttek. A főbejárat előtt esett el a nyílt mezőn a hátán találták el.
Két másik érdekességet is találtam.
1, A C-130as repülőket végig kísérték az izraeli vadászgépek radarzavaró konténerekkel és radargyilkos rakétákkal felszerelve.
2, A MIG -ekről és a radarállomásról azt írja "..azokat egy szakértői csoport semmisítette meg, miközben egy másik csoport megrohanta a radarközpontot kiszerelt néhány szovjet gyártmányú berendezést mielőtt felrobbantotta volna az állomást, hogy ne maradjon nyoma az alkatrészek elvitelének..."
Hmmm..

drazsé 2010.03.05. 16:16:44

@Zig Zag:

a svájciak is szoktak szívességeket kérni pénzügyi körökben, amiket teljesíteni szoktak... mert hát milyen szép önzetlen is az :)

témára:

Izrael rendkívül következetes biztonság/terror/sérelem ügyekben
mindent leszarva megtorol mindent, kb semmi nem érdekli

ami alapvetően szimpatikus álláspont, egyetlen egy baj van vele:
tulajdonképpen ágyunaszádpolitika, és úgymond még belefér, ha kevesen csinálják (és nagy többségük dizskréten, ugye csigaevő barátaink? :) ), de ha mindenki nyíltan, a trambulinról elkezdi mogyorózni azt, akik keresztbe tesz neki (és gyengébb), az azért annyira nem lesz jó...

de akkor is szinpatikus módszer! :)

taser 2010.03.05. 16:23:10

@Zig Zag:

A svájci bankár szövetéség bejelenti hogy ezek után Líbiába küldik a Tottenkopf Geschwister Hofmann SpezialGruppét mit Alpenhorn oder Lila Milka. megtámogatva Eliana Burkival www.youtube.com/watch?v=UgYODRlM1Zc&feature=related
Nincs aki ennek ellent tudna állni :)

dzsotto 2010.03.05. 16:42:12

Sziasztok picit off romániában is volt tusz dráma a 8o vanas évek elején néhány bünözö elfoglalt egy távolsági busz repúlöt kértek Temesvár elött meg álitották a helyi fiuk tüzetnyitottak ismeretlen számu utas meghalt a három szököt rab tulélte egy ideig hát ez nem volt sikeres tusz mentés de nem is a tuszokra figyeltek

Hullafotós 2010.03.05. 16:59:58

Érdekes apróság. Homályos olvasmányélményekből rémlik, h az akció főnöke, a kisvártatva hőssé avanzsált Jonathan Netanjahu effektíve felhatalmazás nélkül indította el Erec Israel-ről a túszmentést.
Szombat lévén az arrafelé nem ritka vallási szélsőségesek (ortodoxok) nem ültek ui. kocsiba, nem voltak hajlandóak még ilyen válsághelyzetre való tekintettel sem elmenni a kormányülésre, h időben felhatalmazást adjanak a katonáknak.
Így a jelenlegi min.elnök bratyója a végső kormányfelhatalmazásra fütyülve, azt megelőzően mintegy 1,5 órával saját szakállára elindította az akciót.
A bevetési parancsot jelentő kormánydöntés vhol Egyiptom fölött érte utól a sminkkészletét előhúzó kommandót.

taser 2010.03.05. 17:12:27

Igen ezt Dan Somron is említi, hogy már javában repültek Sharm Al Sheik felett amikor jött az דערלויבן

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.03.05. 17:22:44

Többen és többször hivatkoztak itt arra, hogy Yonni Netanyahu volt a kommandó parancsnoka.

Nekem meg úgy rémlik, hogy Dan Somron tábornokot bízták meg az akció helyszíni vezetésével, Netanyahu "csak" a műveleti helyettese volt Entebbében.

(Somron tábornok volt annó az első izraeli ejtőernyős, aki a hatnapos háborúban elérte a Szuezi-csatornát).

Ti hogy tudjátok?

2010.03.05. 17:23:07

A szövegben túl sok az elütés.
Eddig ez nem volt jellemző.
Kérem a korábbi igényességet.

taser 2010.03.05. 17:59:44

Valóban Dan Somron volt a pk. JN a rohamcsoport pk ja volt DS finoman céloz rá, hogy JN igazából Saron embere volt. (D S Meg Peresz-é)
Vita nem volt, hogy DS lesz a parancsnok mert ő meg a stábja dolgozta ki a határon túli terrorista bázisok rajtaütésének és felszámolásának terveit ( tehát nem minden előzmény és tapasztalat nélkül mentek neki Entebbének)
Később be is támadták Saront JN miatt mert nem volt teljesen egészséges, egyik kezét nem tudta rendesen mozgatni egy sérülés miatt.

Krux 2010.03.05. 21:25:16

Apró kérdés: az egykori ENSZ-főtitkár vezetékneve nem "W"-vel írandó? Halkan jegyzem meg, hogy figyelemre méltó a második vh.-ban betöltött szerepe... Láttam róla fényképet. Jó, tudom, XVI. Benedek is a Hitlerjugend tagja volt.

Kullancs1983 2010.03.05. 22:26:42

Hmmm... Ezek szerint valojaban az a csunya, gonosz kannibal tomeggyilkos 1971-ig Izrael cimboraja volt? Bravo...
A repulogepek felrobbantasa ertheto, gondolom ha felszallnak a tusszabaditas atmegy kacsavadaszatba. Erdekes azert hogy mindenki a bosszut szokta felhozni indokkent.
Krav maga. Akkor matol kezdve jatsszon mindenki ilyet? Brave new world...

ScoTTThun · http://candc.blog.hu 2010.03.05. 22:48:39

Szép vót szép vót! Nagy kedvencem a sztori. Jó választás. Még ilyet! Van pár hasonlatos, sikeresnek mondott akció a nagyvilágban. Pl. Lima bejönne nekem, ha nem volt még itt.

theo 2010.03.05. 22:53:27

Mózes második könyve... 21:24 Ez lapján igen, nemzetközi jog alapján kevéssé volt joguk beavatkozni. De a nemzetközi jogban az a "szép", hogy nincs felsőbb hatalom, ami betartatná a játékszabályokat (csak nagyon extrém esetben)

Kolenk 2010.03.06. 07:37:09

@H.Efraim: Férfiak esetén fityma vizsgálattal.

Lucius Flavius Arrianus 2010.03.06. 08:11:54

@Sz.Jani:
még az sem bizonyíték, van a Tórában néhány törvényhely, ami szerint vannak, akiket nem kell, és vannak, akiket nem szabad körülmetélni, akár betértek, akár zsidónak születtek. Ráadásul a muszlimokat is körülmetélik, ugyebár :-)

taser 2010.03.06. 08:58:43

@Kullancs1983:
Kacsavadászat akkor lett volna, ha a MIG-ek nekiállnak mondjuk felszállni. Már a gurulóuton rommá lőtték volna őket a Phantomok amik végig ott köröztek a reptér felett. ( Ráadásul az ott lévő MIG -ek kétüléses gyakorló gépek voltak )
De egy ilyen légifedezet nélkül nem is lett volna értelme belevágni.Nagyon meg volt ez szervezve,nem pedig csak néhány kommandós akciója volt.

Egyébként a kenyaiak is benne voltak nyakig. Ott szálltak le a utántöltésre és szervízre a repülőgépek és ott várta a túszokat egy kórház gép is, amit a kenyai katonák őriztek
A légi utántöltést nem akarták megkockáztatni.Tisztában voltak vele, hogy az Ugandában élő kenyaiak ennek meg fogják inni a levét, mert ismerték Amint.
Dan Somron azt is megemlíti, hogy volt egy olyan terv is ami szerint Amin izraeli gyártmányú különgépét megbuherálják, hogy a kongresszusról hazafelé kénytelen legyen Nairobiba leszállni és akkor őt túszúl ejtenék és kicserélnék a túszokra.
Ezt később elvetették mert a terroristák reakciója nem volt kiszámítható.

Azért is igyekeztek az akcióval mert megkapták a fülest, hogy a terroristák tovább akarnak repülni " eredeti céljuk" Kartum felé.

LEN 2010.03.06. 11:03:00

@taser: Érdekes, hogy később "Bibi" Netanyahu pedig a legnagyobb riválisa lett Saronnak a Likudon belül. Politika, pehh...

Markgraf · http://www.legiobrigetio.com 2010.03.06. 12:22:23

@Lucius Flavius Arrianus: a "hangos és nyilvánvaló diverzió" egy az egyben így van a könyvben. Valamiért bennem is megragadt :)

Lucius Flavius Arrianus 2010.03.06. 12:30:42

@Markgraf:
...és tényleg, 32. oldal, bal hasáb, legalul :-)))
Még tegnap este előkapartam egy nagy kupac legaljáról, de most néztem meg. Érdekes, hogy mitől ilyen szép az a "hangos és nyilvánvaló diverzió". Valami olyan lehet, mint kiskamaszkoromban a "hú, vedd meg te is a DAS magazint, van benne meztelen nő!" :-))))

stoppos76 2010.03.06. 13:33:43

@taser: Nekem így is vicces az elképzelés. Mondjuk a román komandósok bebicikliznek, mert a magyar miniszterelnök azzal jár például. :)

taser 2010.03.06. 14:09:34

@stoppos76:
Az a köztársasági elnök aki bringázik :) Az új miniszterelnököt nem tudom. de a régi futott. Kocogó nadrágba öltözött r .kommandósok a B terminál előtt lehetne a szalagcím a news-ban.
Majd Pozsonyon keresztül elhagyták az országot. :)
@Lucius Flavius Arrianus:
Ezer Weizmann az egyik légierős főgóré ezt nyilatkozta utána :
" Nem volt ebben semmi csoda. Előre megtervezett a felgyülemlett tapasztalatokra támaszkodó hadművelet volt ez."

Pelikán 2010.03.06. 17:01:00

'Hipománia' megnevezésű személyiségzavar nincs.
Egyetlen személyiségzavar sem társul paranoiával és/vagy szkizofrániával és/vagy idegnébulással.

Nem szabad mindent ellenőrzés nélkül elfogadni, amit a Wikipédia ír...

Nash vs. Keynes 2010.03.06. 19:49:27

a muki nem volt kispályás "Őméltósága Al-Hajji Doktor Idi Amin Dada, Tábornagy, Örökös Elnök, VC, DSO, MC, Minden Földi Vadak és Minden Tengerek Halainak Ura, az afrikai Brit Birodalom, és különösképpen Uganda Meghódítója"
Kellett neki ez a saller, csak kár az ártatlan áldozatokért. Túszejtőkkel sehol sem divat tárgyalni és a zsarolásuknak engedni. Veszélyes szakma, ritkán száll apáról fiúra..

Nash vs. Keynes 2010.03.06. 19:56:29

Amúgy az, hogy bosszúból kivégeztette az izraeli túszt önmagában elveti azt a verziót, hogy nem aktívan támogatta a túsz szedést. Innen meg gyakorlatilag nyílt hadüzenet. Örüljön hogy nem bombázták meg. Ettől kevesebbért is tört már ki háború.

taser 2010.03.06. 20:09:01

"Nárcisztikus (önimádó) személyiségzavar:
Mértéktelenül én központú, önszerető, képtelen a másik érzéseit, gondolatait észrevenni, kizárólag magával törődik, magát felsőbbrendűnek gondolja, olyan embernek, akire más szabályok érvényesek, akinek különleges jogai vannak. Kapcsolatai felszínesek, társai önszeretete fenntartásában eszközök, arra kellenek, hogy kiszolgálják, dolgozzanak helyette, felnézzenek rá, elismerjék. Hogy mindenki csak őt istenítse ezért rövid ideig még megnyerő, elbűvölő is tud lenni.. Viselkedése gyakran irigy, mohó, követelődző, mert mindent a magáénak akar tudni. A nárcisztikus ember nem adja fel könnyen, az istenítés vágyától hajtva gyakran találjuk a tudomány, politika, művészet csúcsain őt. Céljának elérése miatt akár az önfeláldozás, alázat álarcát is magára veszi, de e mögött is felsőbbrendűségi, önimádó gondolat, késztetés lakozik.
Saját jelentőségét, a világban való szerepét hatványozottan többnek éli meg, sikeresnek, tökéletesnek, hatalmasnak érzi magát, gondolatai állandóan e körül járnak. Az ilyen ember rendkívül sérülékeny, a légvárait ért enyhe kritika is indulatot, feszültséget, dühöt vált ki benne, ezért az ilyen helyzeteket próbálja kerülni. Látszatvilágban él, mindenkivel el akarja hitetni a magával való elégedettség hamis képét."
Hipománia:
A mániás beteg általában felhangolt, de ugyanakkor ingerlékeny, kötekedő vagy nyíltan ellenséges is lehet. Típusos esetben tökéletes állapotban levőnek hiszi magát. A nagyfokú aktivitási készséggel párosuló kritikátlanság állapotának megítélésében türelmetlenné, tolakodóvá és agresszívan ingerülté teheti a beteget. A szellemi működés felgyorsul (ezt hívják gondolatrohanásnak). A beteg figyelme könnyen elterelődik és állandóan áttér az egyik témáról vagy próbálkozásról a másikra. Hamis elképzelése alakulhat ki saját gazdagságáról, hatalmáról, találékonyságáról és tehetségéről, időnként lenyűgöző énképet formál magáról, néha istennek képzeli magát.
A beteg úgy vélheti, hogy mások támogatják vagy üldözik őt, vagy hallucinál, olyan dolgokat lát vagy hall, amelyek nem léteznek.

Azért volt a fiúban mind a két fajta betegségből. Illetve a frász se tudja, hogy melyikben "szenvedett"
@Nash vs. Keynes:

A túszt utólag végezték ki. Akkor meg már nem lehetett bombázni mert az ENSZ ben azt bizonygatták önvédelemből történt az egész akció.

Pelikán 2010.03.06. 20:26:03

A személyiségzavarokat 10 kategóriába szokás sorolni. A narcisztikus csak az egyik.
E széptermetű emberre inkább az úgynevezett antiszociális személyiségzavar illik (köznyelvben: "pszichopata", "szociopata" - a 'született bűnöző').

"Jellemzőjük, hogy mások jogait semmibe veszik, a társadalmi normákat szinte minden cselekedetükkel áthágják. Az antiszociális viselkedésjegyek már serdülőkorban jelentkeznek. Szinte mindig mindenkit becsapnak, felelőtlenül vállalnak kötelezettségeket és azokat rendszerint megszegik. Impulzívak. Másokat könnyedén és hatásosan manipulálnak személye s előnyeik érdekében, az általuk okozott kárért, szenvedésért nem éreznek lelkiismeret furdalást. Gyakran követnek el bűncselekményeket, sokan közülük alkohol-, vagy más szerfüggőségben is szenvednek."

A hipománia után nem a hipománia (tkp. enyhe fokú mánia), hanem az 'igazi' mánia jellemzőinek a leírása szerepel.

Megérne egy posztot egyszer a mentális/pszichés zavazok - történekmi személyiségek témakör is...

taser 2010.03.06. 21:11:03

Bocs egy sor kimaradt:
A hipománia a mánia enyhébb formája. Míg a depresszió előfordulhat mániás epizódok nélkül is (unipoláris betegség), addig a mánia főként a mániás-depressziós betegség részeként fordul elő (bipoláris betegség).

Abból gondolom, hogy inkább nárcisztikus volt mint szociopata mert a nárcisztikusokra jellemzőbb a poltikiai karrier.
Bár tiszta karakterek nagyon ritkán vannak,
A mániás és a személyiségzavaros eseteknél is sok az átfedés. Hogy ki minek ítéli meg csak vizsgáló orvostól függ. ( mármint, hogy a doki melyikben szenved :)
A dilinyós katonai vezetők poszt tényleg jó ötlet. Volt belőlük egy pár.

szobatars 2010.03.07. 09:15:06

@molnibalage: "Nem kell befogadni fegyveres gépeltérítőket, terroristákat. Ennyi. Aki annyira hülye, hogy ezt megteszi, az magára vessen. Ha az oroszlán bajszád húzogatod ne csodálkozz, ha úgy pofánver, hogy a szemeid keresztbe állnak."

Milyen jó, hogy a 70-es évek végén, Carlos befogadása miatt az amcsik nem lőtték szét Budapestet....

A palesztinok kapcsán meg óvatosan bánnék a "terrorista" jelzővel...bonyolultabb dolog ez annál.

Lucius Flavius Arrianus 2010.03.07. 09:22:35

Csak szólok, hogy a pontos pszichiátriai kórisme felállítása a diagnosztika legvékonyabb jege :-)
Másrészt, érdekes lehet, hogy a rituális agyvelőfogyasztás milyen neurológiai következményekkel járhat. Egyes új-guineai kannibáloknál különös tüneteket írtak le, amik oka az agyvelő fogyasztásában is kereshető. Eme nemes testrész kifejezetten gazdag egzotikus vírusokban.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.03.07. 10:42:35

@szobatars: Az más tészte, mert ott egy VSZ tagállam nyújtott menedéket és a VSZ atomhatalom volt. Uganda nem.

tistedur 2010.03.07. 11:56:21

@Lucius Flavius Arrianus: a kuru prionbetegség :) olyan mint a kergemarhakór :)

Lucius Flavius Arrianus 2010.03.07. 12:05:50

@tistedur:
hmhm, azért vannak ott vírusok is rendesen, nem csak nehezen azonosítható fehérjetöredékek, egyszóval, ha azt akarjuk mondani: múúú, fogyasszunk bőségesen :-))

tistedur 2010.03.07. 12:41:37

@Lucius Flavius Arrianus: agyvelőgyulladást okozó vírusok pl. a herpesz is, amőbás fertőzések, ritkán bakteriális fertőzések..az új-guineai esetben viszont prionfertőzés volt az ok :)

taser 2010.03.07. 13:14:20

..és 1971.. .ig nem volt gond, hogy eszi .. meg kinek a fia.. ezek a dolgok csak akkor lettek fontosak amikor már nem volt haver és meg kellett nyerni a közvéleményt..
Ezzel kapcsolatban a kedvenc sztorim az, hogy a II: VH-ban a japánok körében elterjesztették, hogy az amerikai gyerekek felnőtté válásuk napján megeszik a nagyanyjukat. Egy olyan család centrikus társadalomban mint a japán ez kiverte rendesen a biztosítékot....

Lucius Flavius Arrianus 2010.03.07. 13:29:38

@tistedur:
a prioninfekció után kell valami másodlagos fertőző ágens is, hogy kialakuljon a betegség maga, vagy nem jól tudom?
@taser:
az ugandai törzsi társadalomban bizony fontos volt. Ez nem Európa, a számunkra irracionálisnak tűnő elemek ott a mindennapi megélt valóság részei. Féltek tőle, rettegtek tőle, és a félelem oka a boszorkányság volt. Lebecsülhetjük ennek a jelentőségét, de tévedünk, ha így teszünk.

tistedur 2010.03.07. 13:31:29

@taser: a tálibokkal se volt gond, amíg a szovjetek ellen harcoltak..ez a politika.nem elvekről és tisztességről szól

taser 2010.03.07. 14:35:53

@tistedur:

A tálibok sose harcoltak a szovjetek ellen. A tálib katonai és politikai mozgalom kialakulása 1994-re tehető , amikor a korábban az országot megszálló szovjetek ellen harcoló, majd azok kivonulása után egymás ellen forduló mudzsahed csoportok egy része kiegyezett egymással.
A tálibok nem egy nép hanem egy mozgalom.
A tálib kifejezés az arab ‏diák, tanítvány szóból származik, korábban a pastu társadalom vezető rétegének iszlám iskolákban tanuló fiatal tagjaira használták. :)

tistedur 2010.03.07. 15:16:24

@taser: valóban: csak az erőteljesen konzervatív, vahhabita,pastu nacionalista, modernizációellenes mudzsahedek harcoltak a szovjetek ellen..és akkor ez nem zavarta az usát. :)

tistedur 2010.03.07. 15:35:41

@Lucius Flavius Arrianus: az emberi szivacsos agyvelősorvadás az esetek többségében spontán alakul ki, de bizonyos esetekben, lásd a kuru ill. a bs-ben szenvedő szarvasmarhák fogyasztása után kialakuló betegség valóban "fertőzés" eredménye. nem kell másodlagos fertőző ágens ahhoz, hogy a "rosszul működő" prion rosszul működjön :(

Lucius Flavius Arrianus 2010.03.07. 15:51:42

@tistedur:
köszönöm szépen, így már tisztább :-)

pobeda 2010.03.07. 17:10:21

Ez van a YT-on,érdekes kérdések a végén:
www.youtube.com/watch?v=XbxI6awof4k

taser 2010.03.07. 20:05:28

@tistedur:
Ahmed Sah Massoud nem volt pastun, Dostoum sem, és még lehetne sorolni jópár nem pastun mudzsahedet akik később Északi szövetség néven a tálibok ellen harcoltak és most többé kevésbé ők adják Afganisztánban a ANP És az ANA veztőit sőt sok minisztériuban is ott vannak.
A tálib mozgalom éppen a mudzsahed kiskirályok ellen indult el.

taser 2010.03.07. 20:28:51

@pobeda:

Aranyos reklám film de a valósághoz semmi köze.
Beidézem még egyszer:
Ezer Weizmann az egyik légierős főgóré ezt nyilatkozta utána :
" Nem volt ebben semmi csoda. Előre megtervezett a felgyülemlett tapasztalatokra támaszkodó hadművelet volt ez." Ennyi.

szobatars 2010.03.07. 20:39:49

@molnibalage: Az más tészta, mert ott egy VSZ tagállam nyújtott menedéket....

De jó, hogy VSZ tagállam lehettünk..:_))))

DE nem ezt hívják "kettős mércének"?? Mármint, ahogy Te -pusztán a befogadó ország alapján- különbséget teszel...

de, hogy ne legyek teljesen OFF:

Önmagában a művelet professzionális volt.

A kérdés csak az, lehet-e egy ilyen dolgot "önmagában" nézni???

szobatars 2010.03.07. 20:43:21

@tistedur: a tálibokkal se volt gond, amíg a szovjetek ellen harcoltak.

akkoriban, ebben az országban gond volt...az már más kérdés, hogy utána nem lett gond, most meg megint az...

de az igazi gond, hogy ezt a három állapotot akár ugyanazon újságíró képviselte, ugyanazon lapban...

és ez nem a politika tisztességes vagy nem tisztességes volta, hanem az egyén morális tartása (jelen esetben a tartás hiánya...)

Old Man 2010.03.08. 07:04:05

Szép volt fiúk, szép volt ZigZag, dmarci.Ne szegjed kedved, lám mi is mennyit hibázunk, pedig csak kommentelgetünk.
Szép munka és szép volt a fiúktól is!

Valandil 2010.03.08. 09:17:22

@theo: A cinikusok erre azt mondják, hogy nincs jog, csak hatalom. Ha megvan a hatalmad, megtehetsz bármit: a siker igazolja a jogosságot.
Szeintem viszon van jog. Az erősebb kutya joga.

Bar Kochba 2010.03.08. 11:21:41

Felejtsük el kicsit, hogy ezt Izrael hajtotta végre.

Tegyük fel, hogy magyar honfitársainkat rabolják el egy repülőn és tartják fogva valahol Afrika közepén.

Te nem azt szeretnéd, hogy az országod ne csak petíciót adjon be az ENSZ-be, meg aláírást gyűjtsön, hanem tegyen valami kézzelfoghatót is?

Zus 2010.03.08. 15:23:43

Én azt hiszem, hogy ha magyarokat rabolnának el bárhol a világon, akkor a kormány részéről (legyen az bármelyik oldal) a hivatalos petíción és/vagy az ökölrázáson kívül semmi sem történne. A világ rajtunk röhögne.

Izrael deklarálta, hogy bárhol, bármikor a világon izraelieket (talán egyéb zsidókat is) támadás ér, azt minden eszközzel megtorolja. Ahogy mondják, zeneszóval vagy ágyúdörgéssel.

Tájfájter 2010.03.08. 20:03:27

@Valandil: Naja, a POW-os cikkhez hasonlóan, itt is a győztesek/sikeresek írják a történelmet.

Ha totál balul sikerült volna az akció, tuti fejek hullanak máshol is, nem csak Entebbében

boomsly 2010.03.08. 21:52:32

Még emlékszem egy magyar riportra (lehet a néhai tévében megboldogul Frei készítette)az esetről.
Volt magyar vonatkozása is. Egy magyar-izraeli kettős állampolgárságú házaspárt is fogva tartottak a géprablók. A férfi (a riportban már öreg bácsika)akkor sebesült meg, amikor a kommandósok betörték az ajtót és elkezdtek üvöltözni ő pedig felemelkedett egy pillanatra, hogy biztonságba helyezzen egy síró kisgyereket.
Azonnal kapott egy golyót a szíve mellé.

Mondhatni az amerikaiak kalandja Mogadishuban nagyon hasonló jogi bonyodalom, mint ez az akcióé volt.

Valandil 2010.03.09. 08:54:34

@Zus: Ebben az a lényeg, hogy meg tudja tenni, és ha kell, meg is teszi.
Terroristákkal nem szabad egyezkedni. Ha meghalnak itt a túszok, legközelebb akkor is meggondolják a dolgot a jövőbeni elkövetők, mert biztosan le lesznek vadászva. Tehát: erőt mutat fel, ezzel eleve csökkentve a próbálkozók számát, mert csak a tényleg elszántak maradnak. Azokkal meg nem is lehet mást tenni, mint lelőni.
(Figyelem: itt a terrorizmus látható, akciózó oldaláról beszélek. Csak fegyverrel csak rövidtávú megoldás születhet.)

Valandil 2010.03.09. 08:56:52

@szobatars: Mint utólag kiderült, én is őriztem Carlost. (Balcsin az üdülő külső őrségébe voltam beosztva.) :D

teddybear01 2010.03.09. 13:54:56

@szobatars: A háború után az is szóba került, hogy szétosztják a maradék területünket is a környező országok között. Ehhez képest tényleg nem nagy ügy a VSz-tagság.

Ami pedig a terroristák támogatását illeti. Csak a teljesen hülye nem tudta, hogy végig a hidegháború alatt mindkét oldal ott tett keresztbe a másik oldalnak, ahol csak tudott. Többek között a nyugat-európai terroristák egy része kiindulási terepnek használta Kelet-Európát. Carlos is, meg a Vörös Hadsereg Frakció is. Meg mások is. Tudomásom van több palesztinról is, akik itt rontották a levegőt a nyolcvanas években.

Sztag (törölt) 2010.03.09. 16:41:51

A posztot meg a kommenteket olvasgatva az motoszgált a fejemben, hogy vajon miért védik itt is Izraelt, és az ENSZ miért nem tesz semmi ellenlépést egy olyan állammal szemben, aki gyakorlatilag terrorakciót hajt végre, és még erre büszke is? Namármost a túszszabadítás kb. 50 áldozattal járt a másik félen, ami az akkor fogvatartott túszok fele, és nem is beszélve az anyagi károkról, meg az ország szuverenitásáról, meg a további tucatnyi jogról, amit egy ilyen akció sért. Ha elvonatkoztatunk az államok neveitől, akkor gondoljunk csak bele, hogy mi a reakció a közvéleményben, ha a revansot végrehajtó fél az ENSZ-ben büszkén veri a mellét! Ez teljességgel abszurd: a terrorista jelzőt annyira relatívan használják, hogy az felháborító. Ha mondjuk Irán csinál egy hasonló akciót, vagy É-Korea az terrorista állam, Izrael pedig a faszagyerek, mert oda tudott pörkölni. Szerintem ez erősen ironikus.
Arról csak másodsorban szólva, hogy azt hangoztatták, hogy a szabadságot védték. Más kérdés, hogy kinek a szabadságát. Uganda pedig terrorista állam, mert összejátszik egy terrorszervezettel, Istenem, hát nem a szabadságot védik, akkor miért nincs szabadsága ehhez? Nem azt mondom, hogy Uganda nem hibás ebben, de eltörpül tette Izraeléhez képest.
Szóval ez az akció is érősen megkérdőjelezhetően hőstett, a probléma szerintem az, hogy a kommentek nagy része inkább hőstettként fogja föl, aki meg terrorcselekménynek titulálja, annak agresszívan szegezik a kérdést: "Mert Izrael?!"
Miért nem lehet elvonatkoztatni az államoktól, és csak a tettet nézni? A szabadság jegyében hasonló műveletet végrehajtani kész röhej.
Ha pedig a poszt elején fölvetett játszótéri példához hasonlíthatom, a szituáció kb. így nézne ki: Elvették a 8évesek labdáját, azok erre kiherélik a 12 évest, majd büszkén állnak a parkőr (vagy tanár, amit akarsz) szeme elé, hogy megvédték a becsületüket meg a jogaikat. Ezek után pedig mindenki a kiherélt 12 éveseket fogja utálni, mert milyen parasztok is voltak. Persze az senkinek sem szúr szemet, hogy milyen arányú sérelem volt az egyes oldalakon.
Tudom, hogy ennél sokkal összetettebb a helyzet, de sztem lényegében így néz ki, persze lehet, hogy én vagyok a hülye.

teddybear01 2010.03.09. 17:23:46

@Sztag: Kissé zavaros az okfejtésed, de hát nem mindenki hadtörténész.

Senki sem mentegeti Izraelt. Habozás nélkül ducira ütötték Uganda kannibál diktátorának kicsiny pofáját ezzel az akcióval. És igen beleavatkozott ennek az elmebetegnek az üzletébe. Ki tagadja?

Viszont az akció majdhogynem tankönyvbe illő módon volt megszervezve, és lebonyolítva. Nem úgy, mint az egyiptomiak pár évvel későbbi kudarca.

Ahogy elnézem neked legfőképp az fáj, hogy a zsidók győztek. Hogy törvényes-e az mindegy. Nem ismerem Uganda törvényeit, de szerintem az sem volt törvényes, hogy ez a diktátor befogadta ezeket a gépeltérítőket.

A háborúban meg nincs törvény. Csak az elfogadott játékszabályok, amiket meg mindenki megszeg.

Azaz van egy, a győztesnek van igaza!

Dmarci 2010.03.09. 19:22:08

@Sztag: "Nem azt mondom, hogy Uganda nem hibás ebben, de eltörpül tette Izraeléhez képest."
Nem értem, mi a kérdés. Uganda és a terroristák "belekötöttek" Izraelbe. Uganda nem csak szolidaritást vállalt a terroristákkal, de támogatta is őket. A játszótéri hasonlattal élve ez olyan, mint ha fellökte volna az egyik srác a másikat, majd utána sírva szaladna az anyukájához, mert a fellökött srác jól elverte. Azt mondod, nem volt arányos Izrael fellépése. Mit vártál, hogy számolgatja majd, ha nekünk egy katonánkat lőtték le, akkor mi is egy ugandait lövünk le? Akkor nem lett volna arányos a válaszcsapás, ha porig bombázzák Kempalát, de ők mindösszesen annyit tettek, hogy nem hagyták, hogy egy kannibál és pár fanatikus kedvükre zsarolja őket.

Sztag (törölt) 2010.03.10. 15:41:22

Annyiban egészíteném ki az előbbi hozzászólásomat, ami, ezek szerint, nem volt teljesen világos, hogy nem a viszonylag apró részletek (milyen törvényt sért, hány embert lő le stb.) a fontos, hanem maga az elv. [Az is igaz, hogy a részletekbe nem is lenne fair áskálódnom, mert "hát nem mindenki hadtörténész".] Azért okoltam és okolom Izraelt, mert az a liberális eszme, melynek jegyében az akciót elkövették, párhuzamosan bűnössé is teszi őket. "Nem csak azért vagyunk büszkék, mert megmentettük több, mint száz ártatlan ember – férfi, nő és gyermek – életét, hanem azért is, mert tettünk oly nagy jelentőséggel bír az emberi szabadság történetében." Na mármost az egyik liberális alapelv az, hogy egy közösség vagy egyén szabadsága csak addig terjed ki, amíg más(ok)at ugyanezen jog gyakorlásában nem korlátoz, ami, szerintem, ennél az esetnél pontosan megtörtént. Mivel Ugandának joga lenne úgy cselekedni, ahogy akar, hiába titulálja valaki egy másik országban azt a szervezetet terrorszervezetté, ami ő be akar fogadni és/vagy támogatni is akar. Ő a szabadságot más szemszögből ítéli meg (mint oly sok minden mást is). (És nem mellesleg az Izraeli kormány erősen liberális, tehát a saját elveit sérteni és még erre büszkének is lenni nem korrekt.)
Persze, hogy így élhetetlen lenne a világ, ha mindenki mindent betartana, de Izrael esetében ez azért undorító (és akkor még egyszer), mert ő (illetve a világ többi részén élő zsidó és Izrael-szimpatizáns) a liberalizmus talán legnagyobb mecénása, és a saját elveit kénye-kedve szerint értelmezte át ebben az akcióban. És akkor fölmerül, hogy hol van akkor innen a gerinc?
Persze kizárólag békeidőben, háborúban a már más által említett szabályok érvényesek. De akkor nem volt háború.

Lucius Flavius Arrianus 2010.03.10. 17:08:00

@Sztag:
hozzászólásod az erkölcsi relativizmus ékes példája: a terrorszervezet nem is terrorszervezet; az állam, amely aktív támogatást nyújt neki, szintén nem terrorista; ellenben azoknak, akik a terror áldozataivá váltak, nincsen joguk megvédeni magukat, hiszen mindenki azt tesz, amit akar. Ebben az esteben csak azt nem értem - mert Izraelnek is jogában áll úgy értelmezni saját cselekvési szabadságát, ahogyan csak akarja -, miért vitatod ezt a jogot?
Nem folytatom.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.03.10. 17:36:10

Tán Golda Meir mondta egyszer, hogy azt még meg tudnánk bocsájtani a palesztinoknak, hogy megölték a gyermekeinket, de azt már nem, hogy arra kényszerítettek: öljük meg az övéiket.

@Sztag:

Az észak-koreai vagy iráni hasonlathoz:

Ha teszem azt Dél-Korea éveken keresztül phenjani iskolabuszokat robbantana, majd ezt követően egy északi kommandó rajtaütne egy Szuöul melletti katonai támaszponton és szarrá lőné a laktanyát, esküszöm neked, hogy küldenék egy szívecskés képeslapot Kim Dzsong-ilnek.

tistedur 2010.03.10. 17:36:39

@Sztag: akkor szerinted mit kellett volna csinálni a túszok személyes szabadságának visszaállítása érdekében? és mit érdemelnek azok, akik másokat személyes szabadságukban korlátoztak?

Dmarci 2010.03.10. 20:16:43

@Sztag: Akkor ha jól értem, a terroristáknak és az ugandaiaknak joguk volt fogva tartani embereket, és azt tervezni, hogy megölik őket, hiszen a liberalizmus azt jelenti, hogy mindenki azt csinál, amit akar (mellesleg nem), azonban Izraelnek ugyen ezen elv alapján már nem volt joga megakadályozni őket ebben, mert milyen fasiszta dolog már, hogy korlátozzuk szegény terroristákat azon vele született jogukban, hogy szabadon és kedvükre öldössenek más embereket. Szerintem ne erőltesd a logikát, mondd meg nyugodtan, hogy utálod a zsidókat, abba nem tudunk belekötni.

teddybear01 2010.03.10. 22:32:55

@Sztag: Valami egyiptomi sötét terjeng a fejedben, nem kétséges.

Indult ugye ez a dolog egy vidám gépeltérítéssel. Páran felvittek egy-két az egészségre ártalmatlan pisztolyt, kézigránátot, kézilézerágyút, interkontinentális rakétát, halálcsillagot.
Aztán a kellő időpontban előugrottak, és felkiáltottak: Meglepetés!!

Az utasok, akik úgy gondolták, kirándulnak egyet Párizsba, esetleg megnézik a mulatók egyikét-másikát persze nem kaptak szívrohamot. Meg a szabadságukat sem korlátozták, dehogy...

Vidám gépeltérítőink szépen szétválogatták őket, aki körül volt metélve az maradt, aki nem az vagy maradt, vagy mehetett. Persze ez sem ismerős, dehogy.. Meg teljesen normális és etikus...

Szóval az Etikát és a Törvényt betartva kedves tréfacsinálóink elhurcoltak Közép-Afrikába összesen vagy száz zsidót. Persze teljesen törvényesen, mert ezek csak zsidók. Meg pár keresztény, akik hozzájuk csapódtak. Azokért meg pláne nem kár.

Nem fenyegették meg őket előre kitervelt tömeggyilkossággal, ó dehogy. Nem is zsaroltak meg több államot, az sem volt igaz. Csak több tucat társukat akarták meghívni egy közös szalonnasütésre. Hogy éppen azok a társaik a börtönben voltak gyilkosságért, emberrablásért, robbantgatásért, meg mindenféle, egyáltalán nem törvénysértő mókákért, az nem fontos.

Közben viszont egy törvénytelenül felállt rablóbanda pár állami gazember utasítására, vette a bátorságot, hogy összelopott gépeikkel váratlanul rajtuk ütött, és lemészárolta szegény hőseidet. De nem elég, hogy Őket, nyolcukat gyáván lelőtték, de a javaslataikat szívvel-lélekkel elfogadó ugandai katonákat sem átallották lemészárolni. Mármint azt a negyvenet, aki hősileg nem futott világgá idejében.

Voltak olyan gyávák, és gyatrák, hogy háromnegyed óra alatt az egészet lebonyolították, és csak egy saját embert vesztettek. A túszok közül meg hármat!! Milyen színvonaltalan banda!!

Ja és páran vették a bátorságot, hogy a reptér másik sarkában tönkretették azt a pár vadászgépet, amellyel egyáltalán nem mentek volna utánuk. Mert hát ugyan miért is lőtték volna le az elnök katonái a gyáván megfutó népséget.

Hiszen az elnök egyáltalán nem lett ideges, és nem rendelt el semmilyen atrocitást senkivel szemben. Inkább saját halottainak tekintette a hősöket, és nem adott belőlük senkinek.

Szóval, szerintem is mond ki bátran, utálod a zsidókat, és a zsidóknak nincs joguk megvédeni magukat.

És akkor nem kezdesz zavaros jogi fejtegetésekbe, és nem kevered-kavarod a marhaságokat.

Intizar 2010.03.11. 01:36:19

Kösz a nagyszerű írást. Egy valamit kifogásolnék: a hipomániával nem "jár együtt" paranoia, skizofrénia és idegbénulás, hanem a nagy elnök esetében bizonyára ezekkel párosult. De ez valóban mellékes, csak szemet szúr egy különben gondosan szakszerű szövegben.

Kentaur67 2010.03.11. 03:24:33

Kedves Sztag!

Van egy olyan erzesem, kicsinyket eltevedtel. Ez nem a kurucinferno, nem is a Heti Valotlan szabadon zsidozo foruma, hanem a legszinvonalasabb magyarnyelvu hadtorteneti / rendvedelmi oldal. Kulon tisztelem ezeket a sracokat, hogy minden esetben kepesek elvonatkoztatni a tortenet politikai, eszmei oldalatol, es szigoruan a teljesitmenyt, a kvalitasokat ertekelik egy-egy esemeny kapcsan. En speciel ruhellem a nacikat, de megtanultam — ha nem is tisztelni, de — ertekelni Otto Skorzenyt, Rommelt, es meg szamtalan, a maga teruleten zsenialis katonat, hadvezert.

Raadasul teljesen egyertelmu, hogy nem a konkret tortenettel van problemad, hanem azzal, hogy annak pozitiv szereploi zsidok. Nezd, ha rejtett vagy kevesbe rejtett antiszemitizmusodat szeretned kielni, szeretettel varlak a nol.hu-n, ott szivesen elmondom, hogy mi a velemenyem a hozzad hasonlo erkolcsi fogyatekosokrol. Ezt az oldalt viszont tiszteljuk meg azzal, hogy az ilyen vitakat tavoltartjuk tole.

Kentaur

P.S.: A nol.hu-n Spartacuskent talalsz meg. (Ha meg esetleg egyebkent is jarsz oda, ugy is tudod, ki vagyok. :-)

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2010.03.11. 11:36:12

@teddybear01: tiboru óta nem röhögtem ennyit beíráson! Nagy gratula! Ha jössz a bulira, vany egy piád tőlem!

steve85a 2010.03.13. 17:05:13

Olvasom a véleményeket. Szőrnyű, hogy van itt pár "barom" aki a terroristákat akarja védeni. A cikk nagyon jó.

steve85a 2010.03.13. 17:12:22

Ja persze ha a kurucok gyerekeket ölnek le az dicsőség.

Attus Germanicus · http://attus.hu 2010.03.16. 09:19:00

@steve85a: Nem meglepetés, hogy izraeli témákban elég sok ember akad, akinek már a cikk elolvasása előtt megvan a véleménye arról, hogy ki a hibás...

Iustizmord 2010.03.17. 23:19:50

baszki, miért érzem azt hogy a III/I, III/II és IIII/IV ügyosztályk (estéleg III/V) (utódain) szocilaizálódott nickek itt felülreprezentáltak ???

:o)))

Iustizmord 2010.03.17. 23:26:44

@tiboru: @Kentaur67: @Dmarci: @Lucius Flavius Arrianus: @tistedur: respect. jó látni hogy van fórum ahol az aktuálpolitika meg a hozzákapcsolódó balf@szságok nem nyerhetnek teret. lemil 4 president ! :O))))

Iustizmord 2010.03.17. 23:27:46

@Iustizmord: baszki, miért érzem azt hogy a III/I, III/II és IIII/IV ügyosztályk (estéleg III/V) (utódain) szocilaizálódott nickek itt felülreprezentáltak ???

JA EZT A FIAHORDÓS REPÜLŐS KRANOPLÁNOS BLOGRA SZÁNTAM, ÁT IS VISZEM ODA :O)))

nabazzmeg 2010.03.18. 11:45:28

uganda azt kapta, amit megérdemelt. Mindazonáltal azért a pórul járt ártatlan ugandai és kenyai emberek is megérdemelnének egy szál gyertyát..... mélységesen irigylem azokat a nemzeteket, akik ilyen profi módon képesek megvédeni állampolgáraikat és érvényesítik érdekeiket. Mélységesen lesújt viszont, ha arra gondolok, mit tudna cselekedni kishazánk egy ilyen szituációban. Erről is szívesen eldiskurálnék a hozzáértő kartársakkal.
Dmarci felvetését a svájci-líbiai esetre, hát a professzor tökéletesen megválaszolta, pontosan erről van szó. Ha van adu a kezedben, azt ki kell játszani! Márpedig svájc helyzeténél fogva igencsak erősen tudna több államot is presszionálni :-D

nabazzmeg 2010.03.18. 11:56:20

@Sztag: "persze lehet, hogy én vagyok a hülye"
az őrültben soha nem merül fel, hogy ő őrült lehet.
Az, hogy benned felmerült, hogy esetleg te tévedsz, nagyon pozitív dolog, és megerősíti, hogy valószínűleg nem vagy hülye vagy hülyébb mint bárki más.
Nem tisztem, de javaslom, gondolkodj el azon, amit a többiek is írtak, talán belátod, hogy izrael igenis helyesen cselekedett.

sóskatáska 2010.03.20. 10:35:09

Idi Aminhoz kapcsolódik még Az utolsó skót király cimű film is

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2010.03.23. 22:18:03

Nem volt szándékomban a hozzászólás,de az előttem szólókat végigolvasva,mégis,..........
Alapból,erősen jobboldali a beállítottságom,még a Kuruc infót is olvasom néha,ráadásul még(csak,hogy tetézzem a büneimet) valahonnan értek is egy kicsit a dologhoz,mégis azt mondom,hogy ezért,és még néhány hasonló dolguk miatt igenis elismerem a zsidókat,nagyra tartom amit katonai téren elértek és ha mi kormányunk csak tized ennyit megtenne a bajba jutott polgáraiért,az sem érdekelne ki lop éppen odahaza.A német kommandó is hazavitte a sivatagból a polgárait az SAS is megöl bárkit bárhol,ha veszélyt jelent a hazájára(Málta?)
Igy is le...rom a nemzetközi jogot,meg minden ilyesmit egy ehhez hasonló ügyben ,de ha értem,vagy bárki MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRért elmenne egy magyar kommandó,bárhova,hát nem is tudom mit csinálnék örömömben,büszkeségemben.
Egyébként a KatPol-blogon is leirtam,hogy a terrorizmust semmilyen módon nem vagyok képes elfogadni,viszont nem tudtok olyan módszert mondani,amit nem használnék fel ellene(amugy sem vagyok válogatós,e téren)
Szóval "respekt" a zsidóknak ezért az akcióért..

diemaco 2010.03.28. 10:37:50

@HK417: "az SAS is megöl bárkit bárhol,ha veszélyt jelent a hazájára(Málta?)"

Málta?? Nem a gibraltári incidensre gondoltál, amikor lelőtték a 3 IRA-terroristát? Máltán nem csinált semmit az SAS, legalábbis semmi olyat, ami a széles közvélemény elé került volna.

bullseye 2010.04.09. 17:52:40

Uraim, én ideszokom!
Bár alig értek hozzá, de érdekel a téma, így is találtam ide véletlenül (felségjeleket kerestem képeken, hogy lássam kívülről befelé vagy fordítva megy a zászló... kokárda ügyben), és szinte csak szakmai vitát találok. Le a kalappal!

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2010.04.11. 21:59:28

@diemaco: Ott a pont!! Arra gondoltam--bocsi!

Mr. Rocketfinger 2010.04.23. 16:44:21

@HK417: na végre valaki, aki értelmesen hozzá tud szólni "arról az oldalról". természetesen ezt nem degradálóan értettem, mármint ha valaki bevallottan jobboldali beállítottságú. nem akarok megsérteni senkit, de az ilyen kényes témákat boncolgató oldalakon, nagyon sok butaság elhangzik, nem beszélve a hangnemről.

Sztag! azért jegyezzük meg, hogy Izrael az egyetlen állam a világon, amit fizikailag meg akarnak semmisíteni, és még a létezéshez való jogát is kétségbe vonják. egy ilyen esetben, ha tétlenek maradtak volna, hova vezetett volna az...?

***NIX*** 2010.06.25. 19:01:02

Nem akarom szaporítani Entebbe-ügyben a pro és kontra érveket, de az izraelieknek egyszerűen teljesen igazuk volt. Méghozzá nem azért, mert zsidók, és nekik alanyi jogon jár a pirospont, hanem a következő oknál fogva: Entebbében nem "egyszerűen" arról volt szó, hogy elraboltak pár repülőn utazó civilt, hanem kifejezetten az izraeliekre és zsidókra hegyezték ki a történetet, amikor elkülönítették őket a többi utastól. Egy ilyen helyzetben a megtámadott államnak, (aminek volt bőséges rossz tapasztalata a szelektálással kapcsolatban) nem csak joga, de kötelessége is azonnal mindent megtenni az állampolgárai megóvásának érdekében.
Teszem fel, ha a magyarokat válogatták volna ki a rosszarcú gépeltérítők, akkor a magyar kormánynak lett volna kutyakötelessége kiszabadítani őket. Hogy a magyar kormány ténylegesen mire lett volna/lenne képes hasonló helyzetben, az más tészta... remélem sose tudjuk meg.
Egyes hozzászólásokban azt kifogásoljátok, hogy Uganda belügyébe avatkoztak be. Viszont nem hiszem, hogy a Herkulesekből előrontó kommandósoknak mérlegelnie kell, hogy kire lőhet vissza. Tehát már csak a harctéri logika szerint is, ha az ugandaiak meggátolják a túszok kiszabadítására küldött alakulatot a feladata végrehajtásában, sőt tűzharcba bocsátkoznak velük, akkor ők is ellenséges, leküzdendő céloknak minősülnek. Az is csak rizsa, amit Aminék előszeretettel hangoztattak, hogy az ugandai katonákat a terroristák megfékezésére, valamint a túszok biztonságának szavatolása miatt vezényelték a reptérre. Amin elnök sokszor hangoztatott álláspontja, hogy valójában ő is a géprablók kezében van, és nem tehet semmit, egy hatalmas kamu volt. Ő volt élet-halál ura az országában, ha akarta volna, tíz perc alatt rendet tehetett volna Entebbében és kiszabadíthatta volna az izraelieket. Ehelyett keblére ölelt ő bárkit, aki ártani akart annak az Izraelnek, ami hosszas együttműködés után (ez az együttműködés is egy érdekes aspektusa a dolognak)csúnyán keresztbe tett neki. Fő a bosszú.

Summa Summarum: Izrael úgy tett, ahogy mindenkinek tennie kell egy ilyen helyzetben. A saját állampolgárai életét védve, mindenféle nemzetközi jogi bonyodalom fölé és elé helyezve megmentette a túszokat, ráadásul nagyon profi módon. Riszpekt érte nekik, valamint Michel Bacos kapitánynak, az Air France pilótájának.

kérdésem is lenne: mennyire megbízható forrás William Stevenson 90 perc Entebbében c. műve? Aki olvasta és kompetens, az legyen szíves homályosítson fel!

Köszi!

Rugovicsvalagba 2017.02.11. 20:12:28

"Az Air France gép kapitánya Michel Bacos bár mehetett volna, azt mondta, hogy felelősséggel tartozik az utasaiért, ezért ő is a gépen maradt, a gép 12 fős személyzetével és egy francia apácával együtt, aki szintén megtagadta, hogy menjen. Tettéért az Air France vezetése később fegyelmiben részesítette, és egy időre eltiltották a repüléstől. Bár így talán marad ideje arra, hogy elmenjen Izraelbe, és átvegye az ott neki megítélt hősiességéért járó kitüntetést. "
Az Air France fegyelmijéről én nem olvastam (nem zarom ki a lehetőséget, de inkabb csak poénos bulvármegjegyzésnek vélem), arról viszont igen, hogy Becsületrend kitüntetésben részesült Franciaországban.
Érdemes lett volna ezt is (vagy inkább ezt) megemlíteni.

Rugovicsvalagba 2017.02.11. 20:16:44

Thunderbolt nem mennydörgés, hanem villámlás, villámcsapás, mennykőcsapás.

mnandy 2017.12.08. 15:00:23

már kész a filmfeldolgozás..
youtu.be/Qd9xcQj78Sk
süti beállítások módosítása