Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) USA (7) usa (54) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

Lengyel légió - Mieczyslaw Woroniecki herceg

2010.03.23. 08:00 Titus Pullo Urbino

Bizonyára mindenki hallotta már a lengyel barátainkkal lefolytatott beszélgetések között felhangzó „Polak, Wegier dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki” közmondást, amelynek az elhangzási gyakorisága az elfogyasztott alkohol mennyiségével arányosan nő. Ennek jegyében ma, március 23-án, a lengyel-magyar barátság napján (igen, van ilyen, még kölcsönös országgyűlési határozat is született róla) egy olyan elfelejtett vértanúról, Mieczyslaw Woroniecki hercegről emlékezünk meg, aki az 1848/49-es szabadságharcban áldozta fel fiatal életét a magyar szabadságért. Olvassátok hát egy öreg hadnagy tábortűz melletti visszaemlékezését!

"Chwilke temu widzalem jak przebiegl obok namiotu czarny kocur, co przypomnialo mi historie o narodzinach mojego pana. Jestem dokladnie o 10 lat starszy od niego i bylem jego sluzacym od narodzin az do jego zaginiecia. Chwileczke, teraz widze, ze przy ognisku siedzi wiecej wegierskich chlopcow, z pewnoscia oni tez sa ciekawi historii mojego pana, krzyknijcie no szybko na wachmistrza Mutenke aby przybiegl predko. Nim tu przybedzie nalejcie mi troche tej dobrej wodki ale ostroznie, tak zeby Turcy jej nie wywachali! Niech nam Bog blogoslawi, na zdrowie honvedzi, jeszcze bedzie w Budzie wegierska flaga! No, Joszko, usiadz no obok mnie i przetlumacz moje slowa, zeby ci Wegrzy tez poznali przygody Ksiecia Pana."

Szépjóestét honvédek, - vette át a szót Jozef Mutenka strázsamester - Rodikowski hadnagy úr intett ide közétek, most fordítok neki, hogy elmesélje herceg urunk történetét. Fordítom tehát: az előbb láttam a sátorlap mellett elfutni egy fekete kandúrt, erről eszembe jutott egy történet a gazdám születéséről. Pont tíz évvel vagyok idősebb nála, mellette voltam születésétől az eltűnésééig.

25 éve egy havas reggelen a skurowai kastélyban éppen egy disznóölést készítettünk elő, amikor hallottuk a bábaasszonytól, hogy megszületett a hercegfi, rohantunk is rögtön az öreg urasághoz, hogy jókívánságban elsők legyünk. Kezemben egy hosszú kötél volt, megcsomózva, azzal akartuk a hízót kihúzni az óljából, amint beléptem a szobába, ledobtam a sarokba a kötelet. A bábaasszony ezt meglátva elkezdett nagyon sopánkodni, csak úgy hányta magára a keresztet, kiparancsolt engem is, meg a többi szolgálót is, persze a kötelet is kivittük, ledobtuk a hóra. Az udvaron fekvő kötélre rögtön rátelepedett egy fekete kandúr, elkezdte a körmeit élesíteni a kenderen, na, az öreg bába mégjobban jajveszékelt, nagy szerencsétlenséget jövendölt és a rossz ómen miatt rögtön összeszedte a szerszámait és elhagyta Skurowát, Tarnowig meg se állt. Nem hittünk neki, mert a herceg gyerek olyan szép csecsemő, majd jóvágású gyerek volt, hogy hét faluból csodájára jártak a lányok és az asszonyok. Rossz ómen, ugyan már, délceg ifjú nőtt a herceg úrfiból, úgy ülte a lovat, mintha nyeregbe született volna. Jóképű és erős gyerek lett, 15 éves korára több szeretője volt, mint egy század ulánusnak. Anyja nem akarta engedni, de mégis felcsapott katonának, nem hagyta a vére, mentem vele én is, de hát én már 25 éves korban voltam, míg ő csak 15.

Ezredkadét lett a herceg úrfiból, belőlem meg kezdetben tüzér az Albrecht főherceg gyalogezredben, egy kenyéren voltunk sokáig. Ezredből ezredbe vándoroltunk, nyughatatlanul, nem volt maradása sokáig egy helyen. Buda városa különösen kedves volt az úrfinak, 1844. nyarán különös barátokat szerzett itt, mindenféle poétákat, diákokat, ügyvédeket, csupa lánglelkű forradalmárt, akiket Bulharin révén ismert meg. Buda városa úgy vonzotta a herceg úrfit, mint mágnes a patkót, majd minden urlaubunkat itt töltöttük, a gazdám ekkor már dragonyos hadnagyi uniformist viselt, ugyanis 1847-től az 1. dragonyos ezredben szolgáltunk.

A következő év márciusában Pesten kitört a ribillió, nekünk sem volt már maradásunk a császári ezredben, megszöktünk és utunk újra Budára vezetett. Július elsején a herceg úrfit Bulharin ajánlására kinevezték őrnaggyá az 1. honvédzászlóaljhoz, de itt sem voltunk sokáig, 4 nap múltán átnyergeltünk Kassa mellé. Utóbb tudtam csak meg, hogy a hadügyminiszter személyesen tárgyalt a herceggel, hogy szökött és emigrált lengyelekből szervezzen szabadcsapatot fehér-piros lengyel zászló alatt, ezt intéztük a nyár közepén. 250 főt toboroztunk egy hét alatt, a galíciai lengyelek mellett tót és ruszin földművesek, favágók is csatlakoztak a fehér-piros zászló alá. Mire visszatértünk Pestre, Mészáros miniszter parancsára Szabadkára vonultunk, az ötödik nap meg is érkeztünk a városba, ahol a nyeregből le se szállva indultunk tovább Futakra a szerbek ellen. Amerre elmentünk, mindenhol etettek és itattak minket a parasztok, ilyen dúskálós napjaim még sose voltak, leszámítva azt az apróságot, hogy az újonnan kapott nyereg teljesen feltörte az ülepemet és lovaskatonához nem illő módon lábamat a kengyelvasba akasztva álltam a nyeregben, nem kis mulatságot okozva hátrébb poroszkáló társaimnak. Futakra érve a nemzetőrök és a honvédek fellelkesültek a lengyel sasos zászló láttán, majd közös erővel kiűztük a Duna mellől a szerbet. Nagy verekedés volt, 18 lovast vesztettünk, ez volt a tűzkeresztsége a csapatunknak. Tüzérségi párbaj már nem volt, gyalogság sem, lovas a lovassal harcolt, az ulánus taktika bevált, hosszú lándzsáinkkal távol tudtuk tartani a rövid szablyás szerbeket.

A csata után nem sokáig tartott a pihenő, vadászcsapatunkat a perlaszi sáncok ellen rendelték, ahol ismét rendet tettünk. Herceg gazdám elszakadt a vadászalakulattól és egy tucatnyi lovas élén elsőnek lovagolt a szerbek ellen, oldalba kaptuk őket, iszonyú sokan lőttek és jöttek ránk, de a Jóisten megóvta őt és minket is, embert alig vesztettünk, lovat viszont sokat. A herceg úrfi alól is kilőtték a régi lovát, de sebaj, találtunk helyette egy vad feketét, elég szilaj teremtést, de a gazdámnak csak ez kellett. Sok baja lett még ezzel a lóval, százszor mondtuk, hogy cserélje le, de hasztalan. Jó idők jöttek, a vadászcsapat létszáma nemhogy csökkent volna, inkább nőtt, egyre több önkéntes csatlakozott hozzánk, viszont az ellenségeink sem akartak fogyni, inkább csak többen lettek.

A szerbek után ránk jöttek a horvátok is, Jellasic bán összes seregével, ilyen túlerő ellen nem harcolhattunk, meg amúgy is felrendeltek minket Budára, az úrfi nagy örömére. Kossuth és Batthyány parancsára zászlóaljjá szerveződtünk, gazdám őrnagy lett, én meg őrmester, a budai kocsmák három napig csak lengyel éneket hallottak ennek örömére, zúgott a „hej, poláci”. Folyt a pénz, mint a bor, de ez se tartott sokáig, októberben már Temesváron és környékén állomásoztunk, mint az új 38. zászlóalj. Katonai felmérés volt a neve az akciónak, de a herceget csak azért küldték oda, hogy a császári Schwarzenberg ulánusokat átcsábítsa a honvédseregbe. Jöttek is, de nem sokan, szegény gyerekek, sokat én temettem el, sokat meg tavaly augusztus után felakasztottak dezertálásért. Isten nyugtassa őket. De ránk is szenvedést mért a Jóisten, büntetés volt csak az a három hónap, novembertől januárig, gazdámat is perbe fogták, sikkasztással vádolták, de aztán januárban tisztázta a nevét, sőt, még előléptetve alezredesi címet is kapott. De ezalatt a három hónap alatt ellenségeink sem vesztegették az időt, Urban tábornok Erdélyre támadt, minket is odadobtak.

Érdekes módon mindig a legnehezebb hadszíntérre utasítottak minket, de ez így is van jól, kemény legényekből állt a lengyel zászlóaljunk. 165 legény, éhesen, fáradtan, lovon és gyalog, ezek voltunk. Megtörni sose tudtak, még a halálban sem, vitézül álltuk a sarat csatában és menetben egyaránt, arról már nem is szólva, hogy ha kitelepültünk egy faluból, három napig sírtak utánunk a szép magyar leányok. Február elején indultunk Máramarosszigetről Királynémetibe, de sajnos csak a csata végére érkeztünk meg, így csak a visszavonulást tudtuk fedezni. Fele banda fűbe harapott a visszavonulást fedezendő, nyolcvanan maradtunk csak, mire Szamosújvárra érkeztünk, de a honvédsereg megmenekült a mi vérünk árán. Újra fel kellett tölteni az egységet, Bem is segédkezett a toborzásban, de még így is lassan haladtunk, ráadásul a herceg úrfi megsebesült egy kisebb csetepatéban Besztercénél, a nyakán vágták meg úgy, hogy kicsit vérzett, de nagyobb baja nem lett.

Eljött újra a nyár, mi még mindig Erdélyben harcoltunk, pedig előző nyáron azt gondoltam, hogy egy év múlva már Galíciát tisztítjuk meg a császártól. Szegedre vezényeltek minket a nyár végén, a gazdám Dessewffy lovassági tábornok hadsegédje lett, újra fentebb beosztást kapott. A szegedi csatában az úrfi olyan ügyesen harcolt, hogy kitüntették és ismét előléptették, most már ezredes lett. Az az ördög fekete lova megbolondult a csatazajban és úgy gázolta az osztrákot, mint a répát, Kossuth Lajos kormányzó úr a vitézségünk előtt tisztelgett Gödöllőn levett kalappal. Én sem maradtam nagyon le a virtussal, a gazdám mellett vagdalkoztam, ezért hadnagyi csíkot kaptam. Na, gondoltam, a galíciai lányoknak ez fog tetszeni, ha hazaindulok, de nem így lett. A dolgok kezdtek egyre rosszabbul alakulni, a régi csapatból hárman maradtunk csak, a többiek vagy meghaltak, vagy sebesülten feküdtek valamelyik ispotályban. A herceg, ez itten, ez a zólyomi sókereskedő Mutenka, meg én. Kettő nap múlva a szőregi sáncoknál elveszett a gazdám is. A csata már rosszul is indult, a jobbszárnyon fölállított lengyel tüzérséget három oldali tűz fogadta, a Maros partjáról, és Szeged külvárosa két pontjáról lőttek ránk. A mi seregeinkből a IX. hadtest Dessewffy alatt egyesülve, Szőregnél táborozott, a X. hadtest Gál mellett, Lenkey hadosztálya Deszk mellett. Mi, az egész lengyel légió Jozef Wysocki tábornok alatt Szőreg előtt s a töltésnél álltunk, a gazdám egy ulánusezredet vezetett. A IV. hadtest Guyon alatt Szentivánon várakozott, a csapatok összereje 35.000 fő volt, meg néhány ezer nemzetőr. Az osztrákok kihasználták a lemenő napot, ami elvakított minket és közelebb vonták az ütegeket és lőttek, csak lőttek, kettő órai veretés után a lengyel ütegek elvonultak, nem tudták az állásokat megtartani, a tüzérek harmada odalett.

Az osztrákok ezután kartácstűzzel lőtték a gyalogságot, aki vállra vetve fegyverét, gyors lépésben, de rendezetten hátrált a gát tetején a balszárny felé. Balszerencsénk folytatódott, Dessewffy tábornok karját lövés érte, emiatt otthagyta a parancsnokságot és a kötözőhelyre vonult, a jobbszárny megingott. Zámoyszki ezredes a veszély láttára kartácstüzet és röppentyű támadást vezényelt az előnyomuló osztrákokra, akik véres fejjel vonaluk mögé visszafutottak, a gyalogságunk lövéseitől is megritkítva. Ekkorra már azt véltük, mienk a győzelem, a gyalogosok elfeküdtek, háromnapi állás fáradalma volt lábukban. Lovasok is lóról szálltak, mi is leheveredtünk a porba. Az ellenség hadereje a Lobkowitz hadosztály, Herzinger gránátos hadosztálya és Paniutine orosz hadosztálya volt, gondoltuk, ennyivel elbánunk és ők is elfáradtak már a harcba. Na, erre hirtelen megkaptuk az osztrák gyalogság szuronyrohamát, alig bírtuk magunkat hátravonszolni.

Nem volt már ott rend, mindenki ment hátra, Béba irányába, lovas, fogat és gyalogos is. Tüzérségünk megtorpant, fordult, újra felállt és kartácsot adott a rohamozókra, ettől elment a kedvük, ráadásul Poninski ezredes lengyel dzsidásai visszavetették őket, így mi is szünethez jutottunk és rendeztük a sorainkat, a megfutókból újra katonák lettünk. Herceg gazdám után kiáltottam, de Woroniecki ezredes urat sehol sem leltem, úgy ment le a nap, hogy nem tudtam, mi történt vele. Nem baj, gondoltam, a nagy kavarodásban elvesztettük egymást, holnap együtt reggelizünk majd a kondérból, vigasztaltam magam. De nem így lett, egy honvéd később elmesélte, hogy az az átkozott fekete lova nem engedelmeskedett a szavának, csak rohant bele a csatazajba, az osztrákok közé, szegény úrfi meg nyargalt egyedül az ellenség felé, hátranézni a nyaksebe miatt nem tudott, gondolom azt hihette, hogy követjük. Persze egyedül maradt, gyorsan le is szedték a lóról, fogságba esett. Hadbíróság, felségsértés, akasztófa, korábbi ezredtársa, Haynau végeztette ki, igaza lett a vén bábának, rossz óment jelentett a herceg születésekor a bogos kötél. A többit már tudjátok, hogyan kerültünk ide, török földre, magyarok, lengyelek, németek, olaszok és még ki tudja, milyen vérű menekültek. Isten nyugtasson úrfi, jó éjszakát!
 

176 komment

Címkék: lengyel évforduló vértanú elfelejtett lengyel magyar barátság elfelejtett vértanúk

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eMM2 2010.03.23. 09:18:01

Téged is isten nyugtasson Tiboru egy ilyen libsi post után.Mivan képviselő szeretnél lenni? Siess nagy a tülekedés.

Lucius Flavius Arrianus 2010.03.23. 09:26:40

OFF

Ezt az őrültséget szedje ki valaki innen, ez nem tébolyda, hanem a lemil, a bezárt OPNI helyett pedig vannak alternatív elhelyezési lehetőségek. Ha tiboru képviselő akar lenni, esküszöm, magam gyűjtök neki kopogtatócédulát.

ON

Titus uraság, ez valami gyönyörű volt!

Titus Pullo Urbino 2010.03.23. 09:33:22

@eMM2: köszönjük megtisztelő kommentedet, odanyújtom a másik orcámat is. Tiborut ne bántsd, én voltam a tettes, a "libsi".

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.03.23. 09:38:10

@Titus Pullo Urbino: Sir, gratula a cikkhez. A lengyel rezidens barátommal egyébként elolvastattam a cikket ellenőrizendő, hogy nem a szlvásgombóc receptjét írtad-e oda lengyelöl. Kiderült, hogy nem :) Aztán tegnap dobtam egy mélt a Jozef Wysocki-ról elnevezett lengyel-magyar hagyományőrző fiúknak is, csak még nem válaszoltak.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.03.23. 09:38:55

@eMM2: Súlyos félreértésben van, uram!

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.03.23. 09:40:11

@Titus Pullo Urbino:
Na ezt! Ezt nagyon hiányoltam! Egy ilyet! Titus, gratulálok!

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.03.23. 09:42:52

@eMM2: Lehet hogy gyengeelméjű vagyok, de hol itt a libsi? Valahogy nem értem a hozzászólásodat. Ha valahol félreértettünk, most tisztázhatod.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.03.23. 09:50:00

@Lucius Flavius Arrianus: Tiborut képviselőnek, könyörgöm! Mondjuk például közös képviselőnek?? Jobb most tisztázni: mit is képvisel tiboru? Nos Nagyjóuram, megszólíttatott!

Titus Pullo Urbino 2010.03.23. 09:54:33

@proletair: köszi
@Zig Zag: pontosabban a lekváros gombóc receptje :-)))

Lucius Flavius Arrianus 2010.03.23. 09:57:55

@Zig Zag:
oppá, erre valahogy nem is gondoltam, hogy mit is visel ill. képvisel.
Tényleg, valljon színt, tiboru, maga "libsi", hát micsoda is maga? Egyposztú, kérészéletű tehetség a zinternet kék egén, vagy a magas médiaégbolt állócsillaga (vö. 'a szlovák popzene állócsillaga', by Esterházy P.), vagy mifene? Ha már 'tiboruforprezident', akkor szeretnék ám tisztán látni :-)

Titus Pullo Urbino 2010.03.23. 10:09:23

Aki szeretné tudni, mit jelent a keretes lengyel szöveg:

"Az előbb láttam a sátorlap mellett elfutni egy fekete kandúrt, erről eszembe jutott egy történet a gazdám születéséről. Pont tíz évvel vagyok idősebb nála, szolgálója voltam születésétől az eltűnésééig. Várjatok csak, most látom, magyar fiúkból több ül itt a tűznél, biztosan ők is kíváncsiak a gazdám történetére, gyorsan kiáltsatok át Mutenka strázsamesterért, hogy jöjjön izibe. Amíg ideér, töltsetek nekem abból a jóféle vodkából, de óvatosan ám, nehogy a törökök kiszagolják! Isten éltessen bennünket, egészségetekre honvédek, lesz még Budán magyar zászló! No, Josko, üljél csak ide mellém, fordítsad szavaim, hogy ezek a magyarok is megismerjék a Herceg úr kalandjait."

hazitroll 2010.03.23. 10:27:44

Én úgy tudtam, hogy Wenger polak dva bratanki, i do BITKI, id szklanki. De ezt is csak fonetikusan :)

hazitroll 2010.03.23. 10:29:09

@eMM2: Én személy szerint örülnék, ha Tiboru a Tisztelt Ház közelében, ne adj isten, ott dolgozna. De biztos én is libsi vagyok. Meg komcsibérenc. Meg cigány. Meg zsidó. Bár nem tudom, hogy mindez hogy jön Titus írásához.

drazsé 2010.03.23. 10:33:48

huhuhúú, 48as akár irodalmi jellegű visszaemlékezéseket mindig szeretem
(anno középiskolában azt hiszem, én voltam az egyetlen az évfoylamban aki szerette Jókait :) )

(otthon előkeresem, van egy ilyen hangvételű ifjúsági novelláskötetem is, hátha valakit érdekel :) )

és valaki árulja el, - akár emm2, hátha még ide eszi a fene - hogy mi ebben a libsi?
mert én ehhez nem vagyok ideológiailag elég képzett, Virág elvtárs

MTi 2010.03.23. 10:41:56

Gratula, gratula, gratula Titus!
@hazitroll: ez úgy jön ide, hogy most minden erről szól :(
És persze: tiboru for President!!

Titus Pullo Urbino 2010.03.23. 10:43:55

Programajánló mára a budapestieknek:

12.00 Katinyi emléktábla koszorúzás a Katinyi Mártírok Parkjában (Óbuda, Nagyszombat utca 19.)

12.30-13.00 Wysocki légió és más hagyományőrző egyesületek közös bemutatója (Óbuda, Nagyszombat utca 5.)

Én is megyek, aki megteheti, jöjjön ki.

(P.S.: Még mielőtt valaki felelősségrevon: igen, így kell írni: Katinyi emléktábla és nem Katyni emléktábla, Katyin lengyelül van, Katyn meg fehérorosz nyelven.)

GrG 2010.03.23. 11:02:20

Ez az írás fantasztikus volt! Nagyon komoly. Egyébként hol találtad? vagy te találtad ki??
G

Titus Pullo Urbino 2010.03.23. 11:15:23

@Zig Zag: van hát, беларуская мова, belorusz nyelv, fehérorosz nyelv ma kb. 8 millió ember, a belaruszok anyanyelve, persze kicsit torzult, az irodalmi orosz és az irodalmi fehérorosz nyelv keveréke (traszjanka, marhatáp néven is illetik a keverék nyelvet), 1990 óta a hivatalos nyelv.

@GrG: ezt a történetet Rodikowski hadnagy mesélte a törökországi emigrációban, Jozef Mutenka őrmester fordította magyarra, én csak az esti birkasütés közben lejegyeztem.

Makk Ász 2010.03.23. 11:41:47

Anno még Kirgíziában egy lengyel vadászpilótával beszélgettünk a lengyel-magyar barátságról. Ők a hivatalos verzió szerint azért szeretnek minket mert a vh. alatt nagyon sok lengyel zsidót bujtattak a magyarok. Az Ő változata szerint az átlag lengyel azért szereti a magyart mert őszinték vagyunk és mindíg tisztaszándékúak. Ugyan nagyon rosszul tudunk választani, de ahová le tesszük a voksot ott becsülettel mindvégig kitartunk. nem utolsó sorban pedig semelyik nációval nem lehet olyan jó ízűen berugni mint a magyarral. Hej sokoly...

Erica Pullo Urbina 2010.03.23. 11:44:56

Nosztalgiázz csak, hites uram, ez az irodalmi, elbeszélő stílus csak a tiéd itt a lemilen!(Gondolom, ha ma is ilyen volna a katonaélet, te is szívesen beálltál volna...)
Ügyes volt, és büszke vagyok rád!

hazitroll 2010.03.23. 12:38:00

@Titus Pullo Urbino: Sajnos nem tudtam róla, hogy ilyen van, meg sajnos a munkahely sem engedne oly szívesen, de este egész biztosan poharam fogom emelni a lengyelek, és a te egészségedre is, mert ez az írás bizony megérdemli a legmélyebb tiszteletet!

Titus Pullo Urbino 2010.03.23. 13:16:54

Lezajlott az ünnepség, szép volt, a legérdekesebb az volt, hogy találkoztam egy 96 éves lengyel tiszti egyenruhában lévő bácsival, aki arról mesélt, hogy 15 éve még JAK 18 vadászgéppel repült, meg hogy a világháborúban lebombázott kettő Párducot, sajnos a bácsi nevét nem tudom, jó lenne utánanézni.

@hazitroll: én meg holnap emelem majd a poharam a Ti egészségetekre!

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2010.03.23. 14:15:40

@eMM2: te megbolondultál????

@Titus Pullo Urbino: Tituszkám, nem ismerek rád ... jó, a másik orca nyújtása rendbe van, az beleillik, na de libsi ... hejjejj, lesz még okod magyarázkodni :P

@MTi: kijavíthatlak? tiboru for emperor :D

eMM2 2010.03.23. 14:17:42

@proletair:
semmi baj, szerintem a szabadságharc hősei nem élcelődést hanem tiszteletet érdemelnek.
De ha valaki a az zsindex címlapjáán szerepel attól ezt lehet várni.Nem is véletlen hogy nem is járok oda pedig 1998 óta voltam törzsasztal tag.
Ha félreértettem volna a cikket én kérek bocsánatot de nem úgy tűnik.

teddybear01 2010.03.23. 14:31:54

@eMM2: Tényleg kezdesz meghülyülni. Az, hogy az index kitette a postot, csak azt jelenti, hogy nekik is van ízlésük.

Az, meg hogy ezért rátámadsz Tiborura, azt jelenti, hogy elment az eszed.

Na, de ON.

A poszt megint megüti nálam a mércét, Titus! Kösz szépen, érdemes volt elolvasni.

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.03.23. 14:45:10

@eMM2:
Még mindig nem értem. Az eddig megírt cikkeim mindegyike kint volt a "zsindex" címlapján, aztán mégse kezdett engem senki verbálisan ütlegelni. Mellesleg semmi beleszólásom nincs abba, hogy mikor milyen blogot ajánlanak a címlapon...

teddybear01 2010.03.23. 14:46:11

Mellesleg, direkt megnéztem, de most nincs kinn az indexen a post.

drazsé 2010.03.23. 14:53:03

isten látja lelkem, a blog alapvetően szurkálódó hangvételétől ez az írás a lehető legtávolabb áll, szóval még mindig nem értem..
nem tehetek róla, ideológiailag nem vagyok elég képzett, a postírók "kilincsorrúak", a szerkesztők meg zsindex-bérencek

vagy fordítva (hol egy tükör! úristen! de hülyén nézhetek ki egy barokk kilinccsel az arcom közepén!)

viszont a T. bérencek rászedhetőek lennének további 48-as témák feldolgozására? akár ebben a némileg romanticizálós stílusban is?
mind a témát, mind a stylust szeretem :)

Panzer 2010.03.23. 14:55:23

Titus Pullo: Dziekuje barzdo, ez nagyon a helyen volt!!! Koszonet erte.
Legyen konnyu a fold a herceg urfinak, megerdemli.

OFF:
@eMM2: en sem vagyok eleg kepzett ideologiailag... de a te logikad szerint ha az index a kuruc.info-t linkelne ki a cimlapjara, akkor a kurucosok is "libsik" lennenek...? Vagy ha mondjuk teged, akkor te is? :)
Vszeg az index lenne a legboldogabb, ha ez igy mukodne.
Komolyabbra forditva: a kilinkeles az index.hu dontese, nem Tituse. Ezen a ponton Titust tamadni "index-kozeliseggel" logikailag ertelemszeruen hibas. (Mondom ezt ugy, hogy egyebkent nyilvan Titus is meg tudja vedeni magat.)
ON

Titus Pullo Urbino 2010.03.23. 14:56:41

@NagyTeve: ez lesz a hét vicce, hogy libsi lettem, hehehe.

@eMM2: legalább olyan mértékben megadtam a tiszteletet, mint amennyire nem élcelődtem sosem '48 hősein. Ezeket a posztokat is olvasd el itt a lemilen:

Damjanich délvidéki diadalai
Görgei 3 napja
Hős szabadságát elveszti Segesvár
Madersprach család
Erdélyi vértanúk

Ezeket a posztokat én írtam, így kerültek ide, vállalom értük a felelősséget, ha túl libsinek találod, akkor légyszíves gyalázkodj csak nyugodtan, szeretem, sőt egyenesen kívánom a kritikát. Mitől lenne libsi a cikk? Attól, hogy öt napi lovaglás után a tizedes ülepét feltörte az új nyereg? Vagy hogy tót sókereskedők is a lengyel légióba álltak? Olvastál Degré Alajostól valamit? Ha még nem, akkor meg ne tedd, mert túl libsi lesz neked ő is.

vén betyár 2010.03.23. 15:01:00

@teddybear01: Reménytelen eset vagyok.Kóválygok ide-oda és nem értem, hogy miről is van szó?Nézegetem az Index-et, a területi választási listákat, miről is vitáztok?

A poszt pedig csodálatos, TPU megint nagyot alkotott, dzsenkuje bárdzó - ha jól emlékszem:
Jáci, táci vojáci,
Klapka krakovijáci,
Cservena csapicska,
Moha kohanyicska.

drazsé 2010.03.23. 15:02:46

@vén betyár:

őőő.. fordítást lehet?

teddybear01 2010.03.23. 15:07:24

@vén betyár: Vita az nincs. eMM2 ideböfögött valamit, és megpróbáljuk helyretenni. Mostanában már több Tiboruhoz kapcsolható poston mindenféle politikai okádékot szólt hozzá, mintha a kocsmában lennék. A stílusa is olyan.

drazsé 2010.03.23. 15:09:51

témára:

a szőregi csata iylenformán való leírása gondolom valóságos?

hmhmhmh, érdekes

vén betyár 2010.03.23. 15:16:15

@drazsé: Az 50-es évek vége felé voltak a 3 Ft-os könyvek.Akkor olvastam vmelyik Jókaiban, kb azt jelenti, hogy /ha jól emlékszem/:
Táncoljatok katonák,
Krakkói fiúk,
Vörös sapkások.
Kedves babám.
De ebbe a "szabad fordításba" a megkopott emlékeken kívül belejátszik a sok-sok pohár lengyel-magyar baráti "beszélgetésen" elfogyasztott ital is.

Árpádka 2010.03.23. 15:19:20

Egyébként a magyar nép( mai magyarországi lakkoság) legnagyobb része az bezony nyugati szláv pontosabban lengyel vagy horvát.( mondjuk ey pont délszláv)
hpgl.stanford.edu/publications/Science_2000_v290_p1155.pdf

Lucius Flavius Arrianus 2010.03.23. 15:25:45

@Titus Pullo Urbino:

"Ezeket a posztokat én írtam, így kerültek ide, vállalom értük a felelősséget (...)"

Ne vállalj semmilyen felelősséget az ilyen hozzászólók(?) előtt, kedves uraság. A szabadságharcról szóló posztjaid beszélned helyetted, beszélnek nekünk és mindenkinek, akinek szeme van az olvasásra, szíve a megértésre és értelme a befogadásra. Nem uraságod hibája (bűne? mulasztása?) az, hogy történelmünkről olvasva valakinek olyan dolgok jussanak eszébe, mint eMM2-nek. Az mások bűne. Azoké, akik szánalomra és megvetésre méltó ocsmányságaikat történelemként terjesztik mindenütt.
Folytasd még ilyen posztokkal, azt hiszem, ezt mindannyiunk nevében kívánom.

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2010.03.23. 15:27:25

@Lucius Flavius Arrianus: csatlakozom és a magmé mellett - utólagos engedelmeddel - a Te nevedben is felajánlok egy ital a Nb. Szerzőnek!

Lucius Flavius Arrianus 2010.03.23. 15:28:24

@NagyTeve:
egyet? :-(
Mé' csak egyet? :-((((

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2010.03.23. 15:34:01

@Lucius Flavius Arrianus: igazad van, mea maxima culpa! Amennyit csak megenged neki a neje :D

Titus Pullo Urbino 2010.03.23. 15:37:29

@Markgraf: Nagy vagy!!!! Ő volt az, igen, ezzel a bácsival beszéltem ma délben. Nizalowski Ernő, igen, ő volt a 96 éves bácsi. Bár Tigris helyett Párducot mondott, dehát a történet szempontjából irreleváns, hiszen sem a Tigris, sem a Párduc nem létezett még '39 szeptemberében. (96 évesen kissé már megkopik az ember emlékezete, dehát ez nem csoda, a mi generációnk talán még a hetvenet sem éri meg.) Honnan tudtad ilyen hiányos információk alapján ilyen gyorsan kideríteni a személyazonosságot? Nagy vagy, köszönöm.

Titus Pullo Urbino 2010.03.23. 15:39:28

@NagyTeve: Köszi Teve, de melyik legyen, galagonya vagy áfonya? Neked melyik ízlett jobban?

Akrab 2010.03.23. 15:42:04

T. SZERZŐ, T. Titus Pullo Urbino!
(Nem véletlen a csupa nagybetű!)

Gratulálok, köszönöm a nagyon szép és élvezetes post.
Nagyon sok további hasonló postot kérek és kívánok magunknak.

OFF
nézd meg, hogy ki mondja.. az IQ LIGHT hozzászólóhoz csak ennyi a kommentem.
Egyben felháborító és rendkívül elkeserítő....
ON.

Üdv.

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2010.03.23. 15:44:54

@Titus Pullo Urbino: nemnemnem, félreértettél ... mi biztosítjuk Neked a folyékony ellátmányt a buli alatt, tiszteletünk és nagyrabecsülésünk jeléül :D

Titus Pullo Urbino 2010.03.23. 15:48:15

@drazsé: ez nem egy hadtörténész általi feldolgozás, de egy közkatona nagyjából ennyit láthatott a csatából.

Titus Pullo Urbino 2010.03.23. 15:54:58

@NagyTeve: jólvan, értettem elsőre is, de azért elmondhatnád, hogy melyikből vigyek, áfonya, vagy galagonya?

Markgraf · http://www.legiobrigetio.com 2010.03.23. 15:56:33

@Titus Pullo Urbino: Szoktam látogatni a Wysocki Légió hagyományőrzó csapat honlapját, ott viszonylag rendszeresen szerepel a bácsi :)

A könyvről szóló korábbi negatív megjegyzésemet viszont visszavonom, a linken Máté Endre 100 oldalas könyve van Nizalowski Ernő-ről Szeptember katonája címmel. (Először egy hasonló című 40 oldalas PDF-et néztem, ami elég gyenge írás, ez tévesztett meg, elnézést)

dr. Pascal 2010.03.23. 16:01:25

félig off:
itt Hollandiában, ahol lakom, egy nemzetközi campuson elég sok Polák bratanki van, és meglepő módon mindegyiküknek nagyon megvan a vers meg a jelentése is. Még a mai napról is tudott mindenki (sajna a 100%os lefedettségről a magyar kontingens részéről már nem vagyok biztos :s). Az iskola facebook-üzenőfalára is jutott az infóból elég. Aztán magyarázkodhatunk a többieknek, hogy ez mégis mi és miért :). Más népek között ilyesmi nincs, az tuti.

Egyébként már csak azért is külön öröm velük inni magunkat az asztal alá, mert rajtuk kívül nem sok náció tud megbírkózni a mi haza törkölpálinkánkkal :D

on:
gratula újfent a poszthoz Titus és lemil.blog!

nick grabowski · http://fpa-mcc.blog.hu 2010.03.23. 16:03:39

Dziękuję za pamięci!

@Titus Pullo Urbino: most avatták fel az emlékművet?

Titus Pullo Urbino 2010.03.23. 16:11:11

@NagyTeve: úgy lesz!

@vén betyár: a "moha kohanyicska" szerintem nem "kedves babámat" jelent, hanem "lovacskámat". Jó lenne, ha valaki lengyelül tudó is megerősítené valamelyik változatot, vagy előállna egy harmadikkal.

@nick grabowski: nem most avatták fel, ma már a sokadik koszorúzás volt az emléktáblánál, utána meg a Wysocki légió és egyéb hagyományőrzők adtak műsort a római kori amfiteátrumban, volt nyilazás, puskasütögetés és ágyútűz is.

Titus Pullo Urbino 2010.03.23. 16:13:30

@Markgraf: képzeld el, azt mondta, hogy már asztaloshoz jár a koporsódeszkát kiválogatni, mert érzi a halála közeledtét.

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2010.03.23. 16:19:52

@Titus Pullo Urbino: kohanyicska - (kis) szerelmem, konyicska - lovacskam

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2010.03.23. 16:23:54

hehe, ez jó: berja az ember a lenygel wikipediába, hogy Klapka, és ezt kapja:

pl.wikipedia.org/wiki/Klapka

vén betyár 2010.03.23. 16:30:48

@NagyTeve: ...meg most mintha arra emlékeznék, hogy nem is Klapka /önkéntelen asszociáció volt/, hanem eredetileg: klapci krakovijáci... Öregszik az ember, még ha betyár is... meg a Jókai regény címe "sincs meg", pedig ott olvastam először a Wenger, polak dva bratanki-t is.

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2010.03.23. 16:35:44

@vén betyár: szóval krakkói fiúk ... így már jobban hangzik ...

nick grabowski · http://fpa-mcc.blog.hu 2010.03.23. 16:36:37

@Titus Pullo Urbino: az emléktáblára emlékszem, hogy ott van a gimnázium falán, viszont terveztek egy emlékművet a parkba.

kelet-europa.blog.hu/2009/06/13/a_katinyi_martirok_emlekmuve

Ezek szerint nem most avatták..

LittleWildGuy 2010.03.23. 16:56:48

Titus, minden elismerésem (folyékony is). Trollok hozzászólását nyugodtan törölni. Egyúttal javasolnám egy lemil-(világ)kormány felállítását. Azután Tiboru önéletrajzot jelentet meg a konteóblogon. :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.03.23. 18:00:43

@eMM2:

Hm, csak most jövök és látom, hogy valami zavar támadt az erőben. Talán segíthetek megérteni egy-két dolgot.

1.) Mindenekelőtt gratulálok Titusnak, nagyszerű poszt!

2.) A posztot nem én írtam, maximum a sárga irigység dolgozhat bennem, mert én ilyet nem tudok.

3.) Az irigységgel csak a büszkeség viaskodik bennem, mert büszke vagyok arra, hogy ilyen írások jelennek meg a lemilen.

4.) A Magyar Köztársaság Országgyűlésébe nem készülődök, s ez valószínűleg így is marad.

Kedves eMM2, azt hiszem, valamit nagyon félreértettél, s ezért szomorú vagyok, mert régi (igaz, virtuális) ismerősök vagyunk...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.03.23. 18:16:49

@Lucius Flavius Arrianus:

Nem, nem töröljük. Kordokumentációs jellege van, s mint ilyen, relikvia.

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2010.03.23. 18:21:49

@tiboru: javaslom, hogy ezentúl tibor kizárólag Elnök Úrnak vagy - csakis a legszemélyesebb barátok, valamint a különleges érdemeket szerzett hölgytagok esetében - Excellenciás Úrnak szólíttassék!

Titus Pullo Urbino 2010.03.23. 18:22:25

@tiboru: köszönöm Mester a dícsérő szavakat, de nem vagyok rá méltó, volt ennél már sokkal jobb is.

@Lucius Flavius Arrianus: meghagyjuk a libsiző kommentet, ilyen vád még úgyse ért.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.03.23. 18:25:57

@NagyTeve:

Jobban szeretném az "Őfényessége" megszólítást...

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2010.03.23. 18:28:34

@tiboru: ezek szerint a közismert mondat ezentúl úgy szolna, hogy "az örök békesség tiboruskodjon neked" :P

juditmanó 2010.03.23. 18:30:47

@tiboru: :)), jó, akkor ezek szerint puszi törölve, Őfényessége marad, hát, te tudod.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.03.23. 18:34:21

@juditmanó:

Nemnem, tőled inkább puszátát kérek, a fiúktól meg fényességezést :-)

Akrab 2010.03.23. 18:43:14

Tisztelt Hölgyek, Urak.
Az említett mai óbudai megemlékezésről jelent meg ez a cikk:

www.orientpress.hu/portal.php?ReszletesHir=1&HirID=61337&ajanlo=RSS

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2010.03.23. 18:58:27

@Markgraf: elolvastam. Kíváló! Köszönöm, hogy szoltál!

hazitroll 2010.03.23. 19:36:58

@tiboru: OFF: Előszörre fényezést olvastam, és eszembe jutott a Hadik-szobor a várban, aholis a ló tökét fényesítgetik egyes egyetemisták...
ON: kedves mindenki, ha legközelebb valamiféle hasonló megemlékezés lesz, mint ez a lengyel-magyar, ráadásul a fővárosban, akkor legyetek oly bátyám előtte írni ezt valahol, mert én úgy istenbizonyra megnéztem volna, csakhát nem sikeredhetett ez ily hamarjában :(

Titus Pullo Urbino 2010.03.23. 19:38:22

@Akrab: jó, hogy átküldted a linket, köszönjük, megható ünnepség volt, bár elég szégyen magyar részről, hogy 2 lengyel jutott egy magyar ünneplőre, cca. 200 lengyel és 100 magyar fő képviseltette magát a rendezvényen, szerintem méltatlanul kevesen voltunk. De az se lett volna jobb, ha Bús Balázs polgármester kivezényel 500 középiskolást, mint a szovjet ünnepségeken volt szokás (a zászlólengető és unottan rágózó fiatalok).

Akrab 2010.03.23. 19:49:47

@Titus Pullo Urbino:

Kedves Titus Pullo Urbino

Kicsit OFF.
Sajnos úgy tűnik, néha az igazi értékek és ápolandó hagyományok, emlékek elsikkadnak a napi szenny mocskában. Sajnálatos... Sokszor megfordul mostanában a fejemben, hogy így, és itt akarok-e valójában élni...
ON.

Örömmel járultam hozzá a remek teljesítményedhez ezzel a morzsával..
Respect!
Ahoj (bár ez csehül van :) )

Üdv.

Titus Pullo Urbino 2010.03.23. 20:12:33

@Akrab: szívemből szóltál, dehát ez van, a Mónika só népét más kultúrműsorra elcsábítani szinte lehetetlen. De legalább azok, akik ott voltak jól érezték magukat, jó volt látni a kék ruhás lengyel légiót együtt menetelni a váci nemzetőrökkel, az ulánusok és a huszárok jelmezes parádéja is színvonalas volt, arról már nem is szólva, hogy a szervezés is kitűnő volt. Nekem a legmeghatóbb élményem mégis a 96 éves tiszt volt, akit Markgraf kolléga segítségével néven is tudunk nevezni: Nizalowski Ernő. Jó egészséget Ernő bácsi, még sok küzdelmes évet kívánunk!

Kálmán 2010.03.23. 21:24:38

Dessewffy, Gál, Lenkey, Guyon... mind-mind külön posztot érdemelne, Dessewffy vértanú lett Aradon, Gálnak elvitte a lábát egy ágyúgolyó a temesvári csatában, Lenkey bátyja csak azért kerülte el a mártíromságot, mert megőrült a börtönben Aradon, Guyont megmérgezték...

Titus Pullo Urbino 2010.03.23. 21:36:25

@Kálmán: köszi a felvetést, lassan, de biztosan halad a lemilblog előre ezen az úton, már legalább 10 poszt született a szabadságharc témájában, a tervek szerint havonta kellene egynek megszületnie, a valóságban 3 havonta készül egy 48-as cikk. Most kivételt lehetne tenni, ünnepélyesen vállalom, hogy 3 héten belül megszületik a következő cikk, döntsd el, melyik témában, az általad javasolt négy személy melyike legyen a cél?

Titus Pullo Urbino 2010.03.23. 21:38:01

Most találtam, Duna tévés összefoglaló a mai ünnepségről:

www.dunatv.hu/itthon/magyar_lengyel_baratsag_napja.html

Csak érdekességképpen: a videón 1'04" tájékán szerény személyem is feltűnik a Sólyom mögötti sorban, épp az általam elhullajtott és reménytelenül eltaposott virágszirmokat nézegetem a lábam előtt.

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2010.03.23. 21:47:48

@Titus Pullo Urbino: na tessék, itt a bizonyíték ... te olyan libsikkel koszorúzol mint Sólyom :P

egyébként nehezen találtalak meg, mindegyre "a" solymot kerestem ... azt hittem, vmi szobor ...

Titus Pullo Urbino 2010.03.23. 21:59:05

@NagyTeve: a szobor egy másik madár, a Turul, de az meg nem libsi. Jut eszembe, most akkor már örökre "libsi" maradok? Teve barátom, most látom, ékezettel írsz, itt vagy a közelben?

woodland 2010.03.23. 22:01:41

Sziasztok,Udvozletem.A cikkhez gratulalok,bar nem az en hangvetelem.Viszont,ami kulon elismerest erdemel,azok a kifejezetten visszafogott es kulturalt hangvetelu megnyilvanulasok,valaszok amiket mm2-nek cimeznek.Feludules ilyet olvasni gyalazkodas helyett.Ujabb bizonyitek szamomra,hogy fegyveres testuletnel dolgozo emberek kulonos tartassal rendelkeznek.Csak igy tovabb!

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2010.03.23. 22:05:22

@Titus Pullo Urbino: ja, úgy 400 km-re :P

és hogy ne szomorkodj, a libsi mellé megkapod a judeobolsevik-nácifasiszta jelzőt is ... de ha nagyon akarod, még akár kereszténydemokratának is titulállak :P

Titus Pullo Urbino 2010.03.23. 22:08:39

@woodland: köszönjük a fegyveres és a fegyvertelen testek nevében is, én speciel fegyvertelen test vagyok (tíz év házasság után már teljesen fegyvertelen)

Titus Pullo Urbino 2010.03.23. 22:10:56

@NagyTeve: ezt az utolsó titulust stigmaként viselem :-)) és mizu otthon? hintáztok?

Kálmán 2010.03.23. 22:11:21

@Titus Pullo Urbino:

Köszönöm a bizalmat és a lehetőséget! Ha választhatnék, akkor Répásy Mihály tábornok lenne, aki a kolerának esett áldozatul a szegedi összpontosításkor, s ha ez nem történik meg, esélyes, hogy az ő nevét is ismernénk az aradiak között...

Talán legyen Gál László ezredes. Guyonnal kapcsolatban meg van egy 1955-ös Márkus László könyv, igen jó kiadvány.

tucano 2010.03.23. 22:47:24

@Titus Pullo Urbino:
Gratula, ráadásul nem is tudtam az ünnepről és anélkül emeltem poharam, de utólag se rossz az indok:)
Úgy tudom, hogy az osztrák diáklégió egy az egyben megpattant Brazíliába. Ami érdekes, hogy ők és leszármazottaik a mai napig magyarnak vallják magukat, mert talán Kossuth megadta nekik az állampolgárságot (ilyenek ezek a libsik) és beszélnek magyarul is. Ha végre befejezem a posztomat, amit hónapok óta ígérgetek, akkor utánanézek és átküldöm forrásostul, hátha jó lesz valamire.

Titus Pullo Urbino 2010.03.23. 22:53:35

@Kálmán: rendben, Gál László ezredes lesz a következő a sorozatban, "közkívánatra", persze a főnökséggel egyeztetem és ha a kettő AA is rábólint (miért ne tenné), akkor megy a dolog, április közepére időzítve.

@NagyTeve: jól hangzik, milyen halálnemet szánsz nekem? Nincsen szakállam, úgyhogy nyugodtam felakaszthatnak, nem fog összeborzolódni.

Titus Pullo Urbino 2010.03.23. 22:54:56

@tucano: köszönöm az infót, érdekes téma lenne.

eMM2 2010.03.24. 07:43:22

@teddybear01:
Igen, meghülyít a nyomor és a tehetelenség.
de ez itt nagyon off
Tiboru mester munkásságát mindig isd elismertem de amikor ez van akkor nagyon rossz ám.
A cikk meg igenis libsire sikerült.A nemtetzsésemet felyeztem ki.Szabad?

Markgraf · http://www.legiobrigetio.com 2010.03.24. 07:48:31

@Titus Pullo Urbino: A hagyományőrzők viseletét ne tituláld jelmeznek, mert tényleg vértanút csinálnak belőled :) Erre kissé allrgiásak vagyunk.

vén betyár 2010.03.24. 07:50:05

@eMM2: Nagyon személyesre, elkeseredettre, bántóra és igaztalanra sikerült a véleményed.Kár!

Titus Pullo Urbino 2010.03.24. 08:07:28

@eMM2: a "nemtetzsés kifelyezés" szabad, egyáltalán nem bánt, köszönöm a kritikát, bár még most sem árultad el, mitől lett libsi a poszt, de tudod mit, "hagylyuk".

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.03.24. 08:17:48

@Titus Pullo Urbino:

Természetesen Gál ezredesről is szívesen olvasnánk!

Titus Pullo Urbino 2010.03.24. 08:28:43

@tiboru: értettem, lemerülök és megkezdem a búvárkodást

APImásik 2010.03.24. 08:46:33

:)
Semmi extra... csak a szokásos kibajó poszt:)
köszönöm! Nagyon tetszett!

ööö...:) mi van odaírva lengyelül?

ui.: Tiboru! most kell elszórni a fűmagot! Mer' később má' jön a forróság! és most még locsolni sem kell:)

@eMM2: noooooóórmális? máká lenni kicsi beteeg... mutássá á nyelvit...

Titus Pullo Urbino 2010.03.24. 09:05:04

@APImásik: már feljebb írtam, de a kedvedért újra leírom, hogy mit jelent a keretes lengyel szöveg:

"Az előbb láttam a sátorlap mellett elfutni egy fekete kandúrt, erről eszembe jutott egy történet a gazdám születéséről. Pont tíz évvel vagyok idősebb nála, szolgálója voltam születésétől az eltűnésééig. Várjatok csak, most látom, magyar fiúkból több ül itt a tűznél, biztosan ők is kíváncsiak a gazdám történetére, gyorsan kiáltsatok át Mutenka strázsamesterért, hogy jöjjön izibe. Amíg ideér, töltsetek nekem abból a jóféle vodkából, de óvatosan ám, nehogy a törökök kiszagolják! Isten éltessen bennünket, egészségetekre honvédek, lesz még Budán magyar zászló! No, Josko, üljél csak ide mellém, fordítsad szavaim, hogy ezek a magyarok is megismerjék a Herceg úr kalandjait."

taser 2010.03.24. 13:18:10

Má megint rá kellett jönnöm, hogy dacára 1948 49 kiemelt jelentőségének a történelem okításban is. Elég keveset tudunk igazából, a Kossuth, Petőfi, Görgey háromszögön és a Pákozd Budavár Segesvár Arad négyszögön kívül, ( Tisztelet a kivételnek )
Szóval grat.

A post azért lett libsi mert az összes kép a bal oldalon van és egy kicsi meg középen ( balközép) :):)

APImásik 2010.03.24. 13:35:20

@Titus Pullo Urbino:
:D
tudtamén...:)

csak izé... elolvastam az első 20 kommentet /kb/
meg tán az ucsó 10-t...:) ottan nem vala /asszem:) tán... ööö...:)/

lehet, hogy mégis felületes vagyok?:)

eMM2 2010.03.24. 18:07:01

@tucano:
Tudod azért más dolog ám Kossuth vagy akár Petőfi liberalizmura a magyar bálint vagy akár kunzce nemzetvesztó cionistáknak helyet csináló politikájáváal.Ha Kossuth élne jól fejbe is csapná őket egy fringiával hogy bele is döglenek.
És amikor a neten ilyent látok akkor arra harapok.
Texik vagy sem.Fringiám sajnos nincs(különben van:) de megteszem ami tőlem tellik.
Én védem a hazámat nem kiárúsítom.Az utolsó csepp véremig.Van különbség.

eMM2 2010.03.24. 18:10:42

@Titus Pullo Urbino:
Hiába szórakozol a netes helyesnemíráson.Direkt nem írok helyesen mert ez nem nyomtatásba megy(Pedig mint volt lapkiadó értek hozzá) de akinek nincs érve az ezzel szokott jönni mindig.Na ezt is mexoktam az index főrumon.

eMM2 2010.03.24. 18:13:23

@APImásik:
Na ez legalább vicces volt.Igen így nől a szép zöld gyep.(bambusz kéne az még jobb)De mostmár mexűnök.Hagylak titeket bomolni.

Nebameg 2010.03.24. 19:10:48

Szép írás, igazán olvasmányos és érthető. Csak a legelső kommentet nem értem, miféle politikai attitűd olvasható ki egy lengyel őrmester harctéri visszaemlékezéseiből?
@eMM2: Ezt az utolsó cseppig védést csinálni szokták, nem leírkálni, és ha a végrehajtották, akkor meg végképp nem írnak róla a delikvensek. Egyébként nagyon szép dolog, h véded a hazát, kezdésnek az internetes fórumok kiválóak és a sérülésveszély is minimális. Itt aztán óvhatod az utolsó begépelésig!

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.03.24. 19:21:39

Srácok, kitiltottam egy harmincasra eMM2 nickkel kommentelő trollt. Nem kell ez itt nekünk, hogy mindenféle OFF topic zavarait ránk vetítse, kötözködjék meg fóbiáival olvasóinkat sértegesse. Ha bárkinek kétsége lenne, meghagytam kedveskedő üzeneteit.

@eMM2: Ez a blog nem az a blog.

teddybear01 2010.03.24. 19:28:56

@Zig Zag: Akartam válaszolni neki, de így a jobb. Sajnos nem fog tanulni belőle. Most majd minket is lesajnál a társaival.

teddybear01 2010.03.24. 19:30:47

@Nebameg: Az utolsó csepp vérig védelmezést többnyire a mi utolsó csepp vérünkig szokták az ilyenek érteni. A saját vérük azonban túl drága ahhoz, hogy kifakasszák.

nately 2010.03.24. 19:42:37

Mindig melegszik a szívem tájéka,ha '48-as posztot olvasok...Talán ez a korszak az amire igazán büszkék lehetünk a magyar történelemben.Sajna, tényleg keveset tudunk róla az elcsépelt sztereotípiákon kívül.Szóval kösz, és gratula a szerzőnek!Ja,és én sem jelmeznek tekintem a honvéd egyenruhám !!

MTi 2010.03.24. 19:45:39

Mint "kívülálló" látom, hogy megy a választási hecc-kampány minden szinten, minden médiumon, minden kilométerkőnél... Most bármiről írhatsz, - pl. mint itt, a szabadságharc magasztos eseményeiről és eszméiről - úgy is beléd kötnének és provokálnak! Már ha megengedjük, de ugye nem engedjük meg?!

Bluesmen · http://bluesmen-worldmusic.blogspot.com/ 2010.03.24. 20:08:50

Remek poszt, gratula!
Én is nagyon szeretem a 48-as írásokat.
Ajánlanék hozzá hallgatni valót, van egy lemez amely a szabadságharc nótáit-zenéit gyűjtötte egybe, remek muzsikák! És kapcsolódik is a poszthoz, mert többek közt rajta van ez is: Krakowiak (A lengyel légió táncnótája)...:)

A lemez itt:
bluesmen-worldmusic.blogspot.com/2009/01/egyszolam-kalamajka-when-drums-are.html

woodland 2010.03.24. 20:37:29

Kivancsi lennek,hogy a korulottunk elo nepek,hogy eltek meg '48-at.Peldaul,ha jol tudom az osztrakoknal ugy tanitjak,hogy szabadsagharc volt ellenben Kossuth nacionalista.Tetszett a Duna tv-s link,plane a lengyel vezeto mondatai!

woodland 2010.03.24. 20:39:39

@woodland:A masodik vesszot tekintsetek targytalannak.

piacausa 2010.03.24. 21:48:03

@Titus Pullo Urbino:
Szia!

Köszi a cikket, tényleg élmény volt olvasni.
Ha egyéb délvidéki lesz, szóljatok, nekem is van, lehet, hogy kijönne belőle kettő is :-)
Köszi:
P.

piacausa 2010.03.24. 22:12:44

@Zig Zag:
Végre. Azonban néhány felmerülő kérdés, mely jóval túlmutat e blog keretein néhány kérdést fölvet. pl a mo-i zsidókérdést a XIX-XXI.sz-ban. Aki erről elfogadható cikket ír, annak fölajánlok 3L 2009-es kajszibarack pálinkát, melyről még Zentán is (bizony MTI!) is elismerően szóltak, szerintük erős jót érdemelt :-)). Ha egyszer benne vagytok összegyűlhetünk egy barátom tanyáján Szeged közelében, ahol nem mellesleg egy múzeum dicséretére váló hadi relikvia és revíziós relikvia található, az itókákat és a vacsorát álljuk, csak ember és időpont kell hozzá (ui: július végétől augusztus végéig nem jó, mert az Isonzónál és az Úz-völgyében van program, de ahoz is lehet csatlakozni...)
Drum bun!
Ich bin ein Banater! (Mein Gott)

Titus Pullo Urbino 2010.03.24. 22:36:48

@piacausa: a következő is délvidéki téma lesz, persze nem sértő, PC jegyben, "rozumime co moszlo pisami te" stílusban

Titus Pullo Urbino 2010.03.24. 22:42:18

@MTi: ha engedjük, ha nem, ránksütik a bélyeget, igyekszem a választási harcok utánra időzíteni a következő 48-as posztot, jobb a békesség. Áldás, békesség!

MTi 2010.03.24. 23:08:10

@Titus Pullo Urbino: délvidéki téma? konkrétabban? Leiningent már "beválaltam", de csak szigorúan a választások utánra! :)

Titus Pullo Urbino 2010.03.25. 06:22:51

@MTi: Gál ezredes lesz az alany, 33 csatát vívott, nagy verekedő volt. Leiningenről szóló írásodat nagyon várom már, izgalmas téma lesz. Április 17-én gyere fel Budapestre, várunk, jó lenne már kicsit beszélgetni Veled.

Titus Pullo Urbino 2010.03.25. 06:32:18

@piacausa: ha kicsit letisztulnak a választási harcok és eljön a béke, akkor jó lenne feltárni az itthoni zsidóság történetét a szabadságharcban, ilyet én is szívesen olvasnék. Veszélyes téma, mocsaras terület, de kellő körültekintéssel bevállalható. Az a félő, hogy egyes kommentelők tönkreteszik az emlékezést, hiába ír valaki egy korrekt elemzést, ha egykettő barom és elkezd dühöngeni és sárral dobálni.

Lucius Flavius Arrianus 2010.03.25. 07:21:34

@piacausa:
"Aki erről elfogadható cikket ír, annak fölajánlok 3L 2009-es kajszibarack pálinkát (...)"

Csak annyira lehetetlen kívánság, mint a jövő heti lottószámok pontos előrejelzése. Mindazonáltal ha cikket nem is, könyv(ek)et azért ajánlhatunk a téma iránt érdeklődőknek, még ha ezek száma - illetve: a valóban használható könyvek száma - vajmi csekély is. Először is, az egyetlen, valóban használható, kézikönyvnek is alkalmas monográfiát Gyurgyák János írta (A zsidókérdés Magyarországon. Osiris, 2001.). Ez egy konzervatív liberális alapról megírt eszme- és politikatörténet, hatalmas feldolgozott tényanyaggal, bőséges jegyzetapparátussal; jobbat - szerintem - eddig még nem írtak. A szabadságharc és a zsidóság kapcsolatáról modern monográfia sajnos nem született; a legjobb e tárgyban Bernstein Béla A negyvennyolcas magyar szabadságharc és a zsidók (átdolgozott kritikai kiadás: Múlt és Jövő, 1998.) című műve.

hazitroll 2010.03.25. 07:54:51

@Titus Pullo Urbino: @MTi: Szerintem egy túlbuzgó miatt ne fogjátok vissza magatokat, én mindig örömmel és élvezettel olvastam írásaitok, hozzászólásaitok! És szerintem ezzel az itt olvasó-hozzászóló emberek 95%-a így van.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.03.25. 08:20:11

@piacausa: Sir, a fenti poszt kapcsán nincs itt semmiféle zsidókérdés. Itt szabadságharckérdés, segítségnyújtáskérdés, meg lengyel-magyar barátságkérdést látok. Persze minden összefügg mindennel, de az most éppen off topic lenne és hát legyünk következetesek :)
A bulimeghívást köszönettel elfogadjuk. Már csak be kéne illeszteni bokros teendőink közé és aztán már csak meg kéne szervezni. Ez utóbbira eddig is a belső blog vagy a közösségi üzenőfal kínálkozott megoldásként. Személy szerint tanácstalan vagyok a mikorral kapcsolatban.

APImásik 2010.03.25. 11:12:27

@woodland:
:(
sajnálatos módon '48-ban Kossuthék elkövették azt a hibát, h a nemzetiségeket egy kalap alá vették a magyarokkal... és azt gondolták, hogy azok a jogok, amelyeket kiharcoltak, azok bőven jók a magyarokkal együttélőknek is... csak kihagyták a számításból az ébredező nemzeti öntudatot és a nemzetiségek kulturális "felemelkedését"...:S és amikor kapcsoltak /49ben/ akkor már nagyon késő volt...

érdekes lenne egy elemzés a témában, h pl. a Rákóczi-szabadságharc alatt és a 48-49 alatt milyen volt a nemzetisségek hozzáállása... sztem igencsak meglepődnénk...

de ettől függetlenül a sógorok okosan kavartak...:)

és persze a bumfordi magyarok meg marhára nem tanultak... és 1867ben az osztrák-magyar kiegyezést nem követte se horvát-magyar, se cseh-osztrák-magyar... és sztem már 1867ben borítékolni lehetett, h a monachiának nem sok ideje van hátra...
szóval... szerintem egy kicsit okosabb és toleránsabb politikával más lett volna itt a Kárpát-medencében sok minden... de ez má csak történelem és a kesergésből elég is...:) mert ugyi a lengyeleket és az íreket sem hordozta tenyerén a szerencse... de mégsem sírva vígadnak... azistenitmána.:)

Titus Pullo Urbino 2010.03.25. 11:57:16

@woodland: a románok, szerbek és horvátok egyértelműen a szabadságharc ellen fordultak, az erdélyi szászok vezetőjének kivégzése is olaj volt a tűzre, biztosan ismeritek Roth történetét, akinek Kossuth amnesztiát adott, mégis kivégezték. A keleti tótok nagyszámban beálltak a lengyel légióba, a nyugati tótok meg a Szlovák Légióba, szóval elég zűrzavaros helyzet volt. A zsidók Kossuth mellett álltak. A ruszinok hagyományosan kiálltak a magyar ügy mellett, de ez már évszázados szokásuk, Rákóczi ügyét is híven szolgálták. Ez is megérne egy posztot, nemzetiségi viszonyok a szabadságharcban.

woodland 2010.03.25. 19:57:01

@APImásik: Koszonom a valaszod.Mit ertesz az alatt,hogy "csak kihagyták a számításból az ébredező nemzeti öntudatot és a nemzetiségek kulturális "felemelkedését"?Ne erts felre nem kotoszkodom,csak erdekel a velemenyed.

woodland 2010.03.25. 20:21:21

@Titus Pullo Urbino: Koszonom neked is a valaszt.vajon akkor mekkora teruleten eltek akkor magyarok.Nem lehet,hogy ebben is a magyarok teruletszerzeset lattak.Vagy ugy gondoltak talan,hogy inkabb az osztrakok,mint a magyarok?Vajon milyen hirunk volt?Hogy bantunk a velunk egyutt elokkel?Es ha olyan rosszak voltunk hogyan lehet,hogy megis voltak hosok a magyarok oldalan?Szerintem erdekes lenne osszulni mondjuk az osszes korulottunk elo nemzettel es irni egy torenelem konyvet,amibol minden kelet-europai orszagban tanulnak a gyerekek.

woodland 2010.03.25. 20:22:52

@woodland: most visszaolvasva ugy latszik nem tudok rendesen fogalmazni!:)

piacausa 2010.03.25. 21:00:57

@APImásik:
Szia! Szerintem érdekes dolog fölvetni a nemzetiségi kérdést, de úgy gondolom, hogy sokkal korrektebb lenne a kiegyezés és az az utáni (esetleg a bécsi döntések s előzményeik) relációjában szemlélni a dolgot. Nem beszélve a szomszédos, s akár ides hazánk hozzáállását a nemzetiségekhez 1989 után is, mert némi pause-val szerintem folytatódott a történet, de ez - hogy stillszerű legyek - egy másik történet.
Bocs a pongyola fogalmazásért, de éppen vírust írtok magamban, s ezért gyümölcs napot tarok és csak pálinkát iszom...

piacausa 2010.03.25. 21:14:04

@woodland: Szia! A töri könyvekkel kapcsolatosan az a gond, hogy előtte a történelmet kéne közös nevezőre hozni, de ez ugye még mind a mai napig várat magára. Én a jelen(pivo) viszonyok között a románokat, szerbeket és horvátokat látom arra esélyesnek, hogy 20 éven belül az akadémiai bizottságok (némi ratluk, cujka és csevap, valamint Badel Pelinkovac etc. hatására) közös nevezőre essenek. Ha már lehetne álmodozni, akkor lehet, hogy a -et V(W)-6-tá kellene kibővíteni, s bevenni Romániát és Bulgáriát is a dologba. (Ez azért is lenne jó, mert a románok előbb-utóbb benne lesznek, a bolgárokkal meg legalább a lengyelek barátsága mellett lehetne szerezni még egy barátot az infrastruktúrában... (bocs, de ez már a hatodik poharam volt...)

piacausa 2010.03.25. 21:19:26

@Titus Pullo Urbino:
Igen-igen (off: ez nem egy ex-kapány dal refrénje, habár a 2006 utániak között voltak igazán szép poénok is ON: )
Szóval szerintem is végzetes hiba volt a dualizmus nem trializmussá és quadralizmussá tétele, de ebből lehetne tanulni mind a mai napig...

piacausa 2010.03.25. 21:24:58

na, mára lehet, hogy ennyi volt...
off

Hullafotós 2010.03.25. 21:51:02

Titus,

ezért bizony jár az elismerés neked, elsősorban pedig az általad megénekelt lengyel hősnek (és az öreg tüzérnek).
a soron következő Tóth Kocsma előtt, így javaslok veled, avagy többekkel is kiegészülve a poszt alanyának pesti márványtáblája előtt (Kossuth tér sarka, az FVM sokat megélt épületének oldalában) egy tiszteletteljes megemlékező kupicázást (a minimális összetevőket - pohár és belevaló - anyai ágon lengyel felmenőim előtti tisztelet okán is magamra vállalom).

Teve,
válaszokkal jövök neked, csak pár napig még keresem Bizánc kapuja körül Botond vezér elhagyott buzogányát - úgy érzem nyomon vagyok.

ZigZag,
elnézést az összevisszaságért.

hullakatt

Titus Pullo Urbino 2010.03.25. 22:46:50

@Hullafotós: jó ötlet, ott lesz a találkozó a buli előtt, gyertyát gyújtunk, kupicázunk és utána irány a Falk Miksa utcai Tóth kocsma. Így jó lesz?

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2010.03.26. 20:08:07

@Hullafotós: @Titus Pullo Urbino: akkor ezt vegyük fel a hivatalos programba? Mennyire formalizáljuk? Öltöny, koszorú, házi áldozár, hagyománytisztelők ... vagy csak magánemberként, bensőséges hangulatban? Utóbbi esetben vki intézkedne a nb. m. kir. rendőrség irányába, hogy ne tévesszenek össze egy csapat (cím- és egyenruhaviseléstől megfoszott) ny. á. r. dandártábornokkal?

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2010.03.26. 20:09:23

@Hullafotós: kizárólag a Tekirdag raki-t javallhatom, de azt nyomatékosan!

Titus Pullo Urbino 2010.03.28. 07:06:08

@NagyTeve: gyertyagyújtás szombat esti ruházatban, nem kell nyakkendő, bejelentés sem, ez egy spontán találkozó lesz. Gyújtunk, fejet hajtunk, koccintunk, oszt irány a krimó.

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2010.03.28. 21:47:15

No, most volt időm végigolvasni a posztot és a kommenteket, de nem véletlenül vártam már! :)

Titusom, minden elismerésem!

Hullafotós 2010.03.29. 11:31:40

@Titus Pullo Urbino: @NagyTeve:
Egyetértek Titusszal, méltóságteljes a megemlékezés befelé forduló és töltő dramaturgiával is, a sávos zászlót, avagy pávatollat hagyjuk a parádézóknak, sem a történelem, sem a tisztelet nem igényel külsőséget.

Titus Pullo Urbino 2010.03.30. 14:15:41

@Hullafotós: tehát akkor

Helyszín: Woroniecki herceg pesti márványtáblája (Kossuth tér sarka, az FVM sokat megélt épületének oldalában)

tárgy: egy tiszteletteljes megemlékező kupicázást, beszédet mond: senki, megemlékezik: mindenki

időpont: 2010. április 17. szombat 16.30

öltözék: ki - ki saját szándéka szerint, nem kell ünneplő, utána Tóth kocsmába beülés lesz, eszerint kéretik felöltözni. Persze Marcipán és Juditmanó (és a többi hölgy) részére csakis a miniszoknya és a spagettipántos felső engedélyezett.

Titus Pullo Urbino 2010.04.04. 11:48:35

@gezapeti: köszönjük a videót, így legalább az is meglátta a hagyományőrzők - mindegyikük korhű öltözékben felvonulva - bemutatóját, aki nem tudott ott lenni az ünnepségen.

Lucius Flavius Arrianus 2010.04.11. 10:32:36

OFF

Talán ide illik.
A Szmolenszk melletti tragédiában életét vesztette a lengyel hadsereg vezérkari főnöke, a szárazföldi erők, a légierő, a különleges erők és a haditengerészet parancsnoka is.
Nyugodjanak békességben.

Titus Pullo Urbino 2010.04.11. 14:25:23

@Lucius Flavius Arrianus: Legyen nekik könnyű a föld, nyugodjanak békében. Pokój Jego Duszy!

Titus Pullo Urbino 2010.04.16. 11:01:26

FIGYELEM!!! időpontváltozás!

Helyszín: Woroniecki herceg pesti márványtáblája (Kossuth tér sarka, az FVM sokat megélt épületének oldalában)

tárgy: egy tiszteletteljes megemlékező kupicázást, beszédet mond: senki, megemlékezik: mindenki

időpont: 2010. április 17. szombat 16.00

Old Man 2010.04.16. 12:16:31

@Lucius Flavius Arrianus: Hajtsunk fejet a háborúk korabeli és késői lengyel áldozatai előtt és emlékezzünk rájuk!

vén betyár 2010.04.20. 06:32:58

A Rákosi csata évfordulóján, április 17-én unokámmal részt vettünk a helyi református temetőben az elesett honvéd-hősök sírjánál és emlékoszlopánál tartott megemlékezésen, melyen huszár honvéd hagyományörző egyesületek képviselői is jelen voltak.Megemlékeztünk a háborúk lengyel áldozatairól is, elsőként a lengyel, majd a magyar himnusz, végül a Szózat hangzott el.

Titus Pullo Urbino 2010.04.20. 09:49:48

1. Szeretném megköszönni elsősorban Tevének, majd mindannyiótoknak is, hogy a márciusi időpontot áttettük április 17-re. Akkor még nem tudtuk, hogy pont nemzeti gyásznap lesz pont egy lengyel tragédiára emlékezve. Isten útjai kifürkészhetetlenek.
2. Szeretném megköszönni annak a 14 (?) embernek, aki ott volt az emléktábla koszorúzásnál, remélem nem bánta meg senki, hogy egy órával hamarabb kezdtünk.
3. Hullafotóst is dícséret illeti, köszönjük, hogy a helyszíni kupicázást lehetővé tette.
4. Szeretném megköszönni Marcipánnak a helyfoglalást, a gyors logisztikai beavatkozásokat, és hogy poharazni tudtunk lengyel barátaink emlékére.

altwien1 2011.01.18. 19:27:55

Üdvözlet a Forumnak!
Kolozsvárról írok, a kincses városból.Temetőkutatással foglalkozom, s mi sem természetes, mint, hogy a Házsongárd a fő terepem. Nos a kutatás során akadtam rá egy sírra-mely sajnos már román tulajdonban va-, s e síron a felirat a következő: Gurnesevicz Kelemen 1848-49-es honvéd őrmester családi nyughelye. Nos a név olvasása után még inkább kíváncsi lettem. Nem tudtam pontosan ki lehet ez az ember, ám éreztem, hogy ismét egy magyar szabadságharccal szimpatizáló, s azért tenni akaró külföldibe botlottam. Beindult a kutatás, s mint ilyenkor sok esetben, a véletlen segítségemre sietett. Kiderült, hogy Kelemen apó szerepel egy fényképen 1909-ből, mint a kolozsvári Honvédegylet tagja a Lengyel Légió képviseletében. További kutatás során kiderült, hogy 1910 májusában egy gyászjelentésen szerepelt, mint unokájának gyászolója. tehát a kb 1824-ben született hadastyán relative magas kort ért meg. Viszont a síremléken nincs feltüntetve a neve, s az anyakönyvekben sem szerepel Gurnesevicz Kelemen halála.
Érdeklődnék a T. Forumtól, hogy tudnátok-e segíteni beazonosítani egy lengyel szabadságharcost? Sajnos eddigi forrásaim, és Kovács professzor úr sem tudott igazán segítségemre lenni, mert bár Gurniesewitz hadnagyot találtunk, de Kovács professzor úr által leírt életrajza eltér az én kelemen Bátyámétól, s a hadnagy sírja Krakkóban van.

Kérlek Titeket, aki tudna segíteni, vagy ismer olyan személyt aki járatos a lengyel szabadságharcosok ügyeiben, jelezzen vissza, mert bizonyos adatok pontosítása, pótlása után szép példáját adhatnánk a Magyarország határain kívúl szorult , ám a magyar szabadságért hősieskedő lengyel testvéreink tiszteletének!!!
Kérlek jelezzetek vissza az altwien1@pannongsm.hu e-mail címre!!
Köszönettel, István

Titus Pullo Urbino 2011.03.23. 14:30:27

@altwien1: most olvastam csak a hozzászólásodat, intézem az ügyet, ha valami van, szólok.

altwien1 2011.03.23. 18:49:30

@Titus Pullo Urbino:
Az Isten áldjon meg Testvér! Rajta vagyok én is! Rittyentsünk egy jó sztorit! Nem fogod megbánni,mert Kelemen Apó nem volt egy semi ember! Hej, de hiányoznak a hozzá hasonlók!!! Fiatalnak heves, katonának hősies, menekültnek büszke, meglett emberként magyar. Négy fiat adott a Hazának: az egyik főgimnáziumi tanát lett, s a latin irodalom tudósa. A másik MÁV tisztviselő lett..., boccs a többit még kutatom, s volt lánya is! Szeretném, ha Kelemen Apóról ki tudnánk deríteni az iogazságot!

Baráti üdvözlettel, István

Titus Pullo Urbino 2011.03.24. 08:15:19

Kedves István, ezt már biztosan olvastad:

"A kolozsvári állami levéltár colectia de relicve című fondjában (melyben az 1848-49-es honvédek vannak összegyűjtve) G122-alatt megtaláltam Gurniesevicz Kelemen gyűjtőjét.
A gyűjtő tartalmaz egy 4 oldalas előrenyomott lapot, melyben az adatokat vették fel. Ezen kívűl egy levélborítékot Herrn Clemens Gorniesevitz, Klausenburg, Ungarn, Autriche címzéssel. Rajta ceruzával megjegyzés:Gornisevits életrajz lásd Ellenzék 1900.febr.1.
Található még egy előre nyomtatott levélpapír, melynek tulajdonosa : Gesondschaft der Süd-afrikanischen Repiblik, dántuma 1900.január 2. A levél aláírója feltehetően a Dél-Afrika-i nagykövet. A levél német nyelvű, és több fordulatban fejezi ki köszönetét a sok levélért és telegramért.
A legérdekesebb egy kézírásos levél, vélhetően piszkozat. Dátum nélküli, a címzettje pedig : Transvál és Oránia Köztársasági Kormány Követjének, Brüsszel.
A levélben üdvözlet van megfogalmazva-melynek átadására kéri a követet a kormány részére-a búr háború győzelmes sikeréért. Egy sor kihagyással más kézírással ugyanez a gondolat más szavakkal megfogalmazva íródott le. Aláírás gyanánt Gurnesevics Kelemen-t olvashatunk.A titulus pedig: 1848/49-es magyar szabadságharcos."

Ráálltam a témára, ha van valami újdonság, vagy valami hír, jelentkezem.

altwien1 2011.04.11. 19:51:02

@Titus Pullo Urbino:
Szervusz, üdvözletem!
Olvastam, olvastam, mert miután írok, átolvasom általában az írásom! Ugyanis én írtam!
Remélem fog sikerülni valamit is előre lépni!
Meglepő, hogy a lengyel genealógiai fórum milyen lagymatag! A mi Radixunk, vagy MACSE-nk (Magyar Családtörténet-kutatók Egyesületete ehhez képest forr, buzog, rotyog!!! Lehetne valami közöset csinálni talán velük? Nagyon sok a közös pont! Pl.: Nagyváradon a Rulikowski temető és névadója!!! Kolozsvár: lengyel unitáriusok és sorsuk, leszármazásuk.
István

Titus Pullo Urbino 2011.07.29. 09:45:23

@altwien1: ha lesz egy kis időm, elmegyek Váradra és Kolozsvárra is, fényképezni, adatokat gyűjteni, segítesz?

altwien1 2011.07.29. 12:39:10

@Titus Pullo Urbino:

Üdvözletem, szervusz!!

Természetesen örömmel látlak és szerény tudásom szerint segítségedre leszek!!! Kérlek indulásod előtt 2 nappal legalább értesítsél. Mennyi időre jönnél, és mit szeretnél megkutatni pl. Kolozsváron??? Váradon én is csak vendég vagyok, az ottani levéltárba 1 napi kutatáshoz kell legalább 2 nap. Mindez azért, mert azonnal nem hozzák ki az anyagot. Honnan jösz?
István

Titus Pullo Urbino 2011.08.01. 09:45:03

@altwien1:

Szervusz István! Októberben mennék, ezek szerint több napra, célszerű lenne Váradon kezdeni, megrendelni az anyagot, majd Kolozsváron folytatni, aztán újra Váradra menni. Ha közeleg az idő, jelzek. Üdv: Gábor

altwien1 2011.08.01. 18:26:22

Szervusz Gábor!

Akkor rendezd a soraidat, és küld el mi kell. Most rendszeresen járok váradra, egy adott időpontra kikérhetek neked anyagot, bár amig nincs tagságid, addig nem fogadnak semmit! Tehát tagsági, kikérés ott helyben, 2.nap tanulmányozás. Tovább Kolozsvár és ugyanúgy. Váradon és Kv-on tudok olcsó szállást, ha gondolod. Én is ott alszom váradon, nálam meg Kv-on ingyen adják!Váradon a nyitvatartás 08:30-14:30 között van!

István

Titus Pullo Urbino 2011.10.25. 15:38:55

Voltunk koszorúzni a herceg úr emlékművénél:

http://upload.facebook.com/media/set/?set=a.146601188705076.20215.100000655887851&type=1#!/photo.php?fbid=279867155378478&set=a.146601188705076.20215.100000655887851&type=3&theater

vén betyár 2011.10.25. 16:03:59

@Titus Pullo Urbino:
Tisztelettel!

Sajnos a link nem múködik. (:
A Légió honlapján sincsenek még képek...(:

teddybear01 2011.10.25. 23:02:05

@vén betyár: Nekem megy, pedig ég tag sem vagyok az FB-n.

Titus Pullo Urbino 2011.10.26. 12:40:06

@vén betyár: köszönöm a linket, a ...czky (magyarosítva így használják a lengyel vezetékneveket) alakot ki találta ki?

vén betyár 2011.10.26. 15:42:18

@Titus Pullo Urbino:
Nem tudom, talán a szerző, a bloggazda Cs.Szabó?
Kovács István A légió cimű /Kozmosz l989/ művében is Woronieckiként szerepel, ahogyan Bona könyveiben is.

vén betyár 2011.11.21. 13:11:25

Megnéztem a legújabb képeket, jó lehetett, különösen ha magyar gulyás is főtt a bográcsban.:)

Viszonzásul egy nagyon érdekes olvasnivaló:

www.europaiutas.hu/73/kovacs5.pdf

Titus Pullo Urbino 2011.11.21. 23:01:46

@vén betyár: én főztem, magyar gulyás, 60 harcos lakott jól

Titus Pullo Urbino 2011.11.22. 12:01:45

@vén betyár: az elején és a közepén tipikus lengyel nemesi életút, a végén azonban a felakasztás (a kétszeres halálos ítélet ellenére) valahogy elmarad, és ha már életben maradt, akkor hogyan nem tért át az igazhitre? Najó, csak vicceltem, elég sűrű életmódja volt Zsurmaynak, feltette életét a forradalmi törekvésekre, ha már otthon és magyarhonban sem tudott a gaz oroszok és németek ellen harcolni, akkor legalább török és moldvai, vagy itáliai földön sem hagyta abba a harcot. Valahol olvastam, hogy Bemmel nagyon rossz viszonyban voltak, bár ezen nem is lehet csodálkozni, az itteni lengyelek nagy része irtózott tőle, mégis a huszadik századra ő vált ikonná és nem Woroniecki. Amikor a Wysocki Légióval elmegyünk egy rendezvényre, a megjelentek 90 %-a azt gondolja, hogy valahogyan összefügg Bem Józseffel a Légió, persze 100 %-ig tévednek, ha Bemen múlt volna, sose lesz különálló Légiója a lengyel harcosoknak, hanem szétdarabolja őket a honvédseregbe.

Történelem p 2014.03.01. 19:07:28

Sziasztok. A lengyel szócikkíró verseny keretében megszeretném írni Woroniecki herceg életrajzát, de szükségem lenne a pontos születési dátumára. A segítséget előre köszönöm! :)
süti beállítások módosítása