Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) USA (7) usa (54) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

A háborúk galambjai

2010.03.29. 08:00 proletair

Ha valakit megkérdeznek, hogy mi jut eszébe a galamb nevű szárnyasról, akkor esetleg a Velencei Szent Márk tér galambjaira gondolhat, vagy a pályaudvarok, nagyvárosi terek, parkok homeless szárnyasaira. (Esetleg asszociatíve a padon üldögélő nyugdíjas nénikre). A galamblelkűbbeknek talán még Picasso békegalambja ugorhat be, az igazán fanatikusaknak pedig a szárnyas postaszolgálat, a mozimániásoknak John Woo. Csak nagyon keveseknek jutna eszébe katonai szerepkört társítani ezekhez a madarakhoz.

A galambokat már nagyon régóta használja az ember rövid, szöveges üzenetek továbbítására. A galamb akár 800 km-t is repülhet egy nap, és természetesen jóval gyorsabban, mint egy lovas hírnök. Az időszámításunk előtti korokból már elég szép számú feljegyzés maradt ránk, hogy mikor kik és mire használták a galambok páratlan képességeit. Csak röviden: az i. e. 776-ban megrendezett olimpiai játékok egyik győztes atlétája egy galambbal üzenve tudatta hozzátartozóival, hogy bajnok lett. (A rokonokkal gondolom madarat lehetett fogatni örömükben). A római gladiátorjátékok eredményeit is galambposta juttatta el a birodalom fontosabb városaiba, kitágítva ezzel az antik sportfogadás eléggé behatárolt lehetőségeit.

Szintén a római időkből maradtak fenn feljegyzések, miszerint a római légiók is galambokkal tartották a harctéri összeköttetést, egész konkrétan Iulius Caesar vette nagy hasznát a galamboknak Gallia meghódításakor. A galambokat külön nekik szerkesztett, szekérre szerelt dúcokban szállították, és a római flotta hajóin is voltak ebből a madárfajtából. Számos ostromnál a szorult helyzetben lévők a galambok segítségével kértek segítséget, és/vagy juttattak el fontos információkat az ellenséges csapatok létszámáról és más fontos jellemzőjéről.

A középkorban már lehet azt mondani, hogy a galambok általi üzenettovábbítás általánossá vált. A költőként és katonaként is kiváló Zrínyi Miklós is megírta a Szigeti veszedelem című eposzában, hogy a magyar segélykérést továbbító galambot az oszmán elhárítás sikeresen blokkolta. A következmény mindenki számára ismert.

A technika XIX. század végi, XX. század eleji fejlődésével úgy tűnt, a galambos hírvivésnek leáldozott. Megjelent a szikratávíró. De hamar kiderült, hogy a galambok szolgálatára még szükség lesz. Őket ugyanis nem lehetett lehallgatni. Az első világháborúban aztán be is bizonyosodott a hasznosságuk: mindkét fél oldalán elképesztő számú postagalamb teljesített hadi szolgálatot.
A németek oldalán 1916-ban már több, mint 450 darab mobil galambdúccal összesen 100000 (százezer) postagalamb állt bevetésre készen. Minden fontosabb parancsnokság (egészen századszintig), tüzérségi megfigyelőhely rendelkezett galambokkal, de néha még repülőgépeken is tartottak belőlük. A hadihajók ki sem futhattak a kikötőből galambok nélkül. Óvták is a szárnyas hírvivőiket. Gáztámadások elleni védekezésül speciális galambdúcokat is készítettek. Az Antant egységeinél még a németekénél is nagyobb számú galamb szolgált hírvivőként. Nyilvánvaló, hogy a felhasználásukról rengeteg adat maradt fent, és sok katonagalamb egészen kivételes teljesítményt nyújtott.

A franciáknál szolgált a 878-15 leltári számú, Fleuron nevű katonagalamb, amit (akit?) a Fort Vaux parancsnoka, Sylvain-Eugene Raynal őrnagy menesztett Verdun-be jelentéssel. Fleuron mérges gáztól kábultan érkezett meg, és nem sokkal később ki is lehelte lelkét. Tettét a franciák posztumusz Becsületrenddel honorálták, kitömött teste a párizsi Invalidusok Dómjában látható, a hős katonák legszentebb emlékhelyén.

Szintén feladat végrehajtás közben halt hősi halált az angolok 2709. számú galambja. A Menin-Road-i ütközetből 13 km-re vergődött el üzenetével, és sebesülten érkezve dúca előtt múlt ki. Ő is posztumusz érdemkeresztet kapott, és preparált teteme a londoni United Service múzeumában látható. A britek leghíresebb galambja Colonel Fearless volt. Számtalan bevetést teljesített, frontvonalakon repült át, dacolva a rá leselkedő veszélyekkel. Többször megsebesült, ám feladatát mindannyiszor végrehajtotta. Az egyik küldetés során egyik szemére megvakult, így nyugdíjazták. A háború után volt parancsnoka vette magához, akinél megbecsült veteránként élt 1934-es haláláig. Parányi koporsóját teljes katonai pompával temették el.

Az amerikai csapatoknak is volt egy híres galambja, egy Cher Amy nevű, aki szolgálatteljesítés közben egy szemére megvakult, és még egyik lábát is elvesztette. Ő az argonne-i csata idején tüntette ki magát, mikor is az általa kézbesített üzenettel akadályozta meg, hogy az amerikai csapatok saját katonákat támadjanak meg.

A galambok szinte felbecsülhetetlen szolgálataik miatt különös figyelmet kaptak, de nem csak a saját csapatok részéről, hanem az ellenség részéről is. A németek vadászsólymokkal próbálták a hírvivő galambokat levadászni. Egy Julius Neubronner nevű német úr tervezett egy galambokra erősíthető, óramű időzítővel exponáló aprócska fényképezőgépet. Az elképzelés az volt, hogy az így felszerelt galambok légi felderítést tudnának végezni az ellenség felett átrepülve. Sajnos az így készült képek java része teljesen hasznavehetetlen volt, így nem is nagyon erőltették a katonai alkalmazást.
Dacára a technika ugrásszerű fejlődésének, a postagalambok a második világháború idején is szolgáltak. Bár számuk jelentősen csökkent, az amerikai hadseregben a háború hat éve alatt 45000 állt bevetésre készen. A briteknél is voltak még galambok, közülük a háború végére 32 példány kapta meg a Dickin medált, az állatoknak adható legmagasabb kitüntetést. Ez olyan, mintha valaki a Victoria-keresztet kapta volna meg.

Természetesen néhány példány név szerint is felírta magát a hadtörténet lapjaira. Az Overlord hadművelet kezdetén Eisenhower tábornok rádiócsendet rendelt el, a hírszolgálatot az első órákban 7000 galamb látta el. A brit Királyi Légierő Gustav nevű galambja (hivatalosan, vagyis inkább katonásan NPS 42. 31066) volt az első, aki híreket hozott a normandiai partraszállásról. Az üzenet az első rohamosztagok sikeréről szólt, és ezért a tettéért Gustav Dickin medált kapott. Az ő halálát egyébként saját tenyésztője okozta, amikor is dúctakarítás közben szerencsétlen Gustav-ra rálépett. 

A partraszállás másik híres szárnyas futárja a Normandia hercege nevű galamb volt. Egy brit egység a kitűzött idő előtt foglalt el egy német tüzérségi állást. Ha ezt a sikert nem sikerül tudatni a partok előtt várakozó  amerikai cirkálóval, akkor az bizony tüzet nyit a még mindig németnek hitt harcállásra. Normandia hercege az általa szállított figyelmeztető üzenettel azonban sikeresen mentette meg a helyzetet. A háború végéig tizennégy sebet kapott.

Az angolok egy másik szárnyas  jótevőjét nemes egyszerűséggel Orániai Vilmosnak nevezték, aki a hollandiai Arnhem körbezárt katonáitól vitt üzenetet a szövetséges parancsnokságra.

A második világháború idején a partizánok is előszeretettel használtak galambokat üzenettovábbítás céljára. Noha a katonagalambok alkalmazása sikeresnek volt mondható, idejük a háború végeztével leáldozott. Ez persze csak a katonai szolgálatra igaz, mert a postagalambok mai napig keresztbe kasul szelik át a Vén Kontinenst, igazi sportteljesítményekkel megajándékozva tenyésztőiket, és a galambászokat. Ha ezek után magányos galambot látunk repülni, gondoljunk egy percre a háborúk során szolgált, és elhullott szárnyas barátainkra.

132 komment

Címkék: francia brit német amerikai állat galamb ii világháború i. világháború

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Michael Collins 2010.03.29. 08:05:03

Nekem a galambról elösször az jutott eszembe, hogy babot főzött a szakács :)!

Markgraf · http://www.legiobrigetio.com 2010.03.29. 08:20:46

"Nem kaptunk semmilyen üzenetet és Vipera százados nem lőtte le azt az ínycsiklandó, duci mellű galambot, Uram!" :D

taser 2010.03.29. 08:34:10

Ha már mozi! A Zukker fivérek Top secret filmje amiben a kém postagalamb a német repülős felségjelzéssel a két szárnyán szerepel. :)))

A posztról meg annyit,hogy hozza a szokásos lemil szinvonalat.Gratula

lashee · http://lashee.blog.hu 2010.03.29. 09:00:52

"Ha valakit megkérdeznek, hogy mi jut eszébe a galamb nevű szárnyasról", és a kérdést ezen a blogon olvasom, akkor nekem Rejtő Jenő (ma lenne 105 éves) Galamb nevű legionáriusa ugrik be, aki meg akart halni :)
A poszt jó, mint mindig, respect.

vén betyár 2010.03.29. 09:13:10

@taser: Ilyen nincs!Most már én is hiszek vmilyen rejtélyes gondolatátvitelben.Éppen szombaton ajánlottam egy galambász barátomnak, hogy írhatna a galambok hadi, katonai alkalmazásáról.Proletair meg már dolgozott is rajta.Ez igen!Nagy szellemek ha találkoznak?
Galambász szakértő barátom sem írhatta volna meg jobban!
Nagyon nagy gratula mind a témaválasztáshoz, mind a kivitelezéshez!

iovianus 2010.03.29. 09:24:19

Nagyon jó cikk!:)
Esetleg valaki tudja, hogy találnak oda a megadott célponthoz? Honnan tudják hova kell repülniük?

Vandorsolyom 2010.03.29. 09:24:37

Kedves posztoló!

Orániai Vilmossal kapcsolatban nem egészen értem, mit is kerestek amerikaiak Arnhemben. Tudtommal ott a brit 6. légiszállítású hadosztály harcolt. Az amerikaiak Eindhoven és Nijmegen környékén szálltak le.

larry 2010.03.29. 09:26:10

A legismertebb film, ami a témával foglalkozik, az a Vad Galamb c. rajzfilm, pár éve ment a moziban. Egynek jó.

port.hu/vad_galamb_valiant/pls/fi/films.film_page?i_where=2&i_film_id=70389

M65od 2010.03.29. 09:26:42

Köszönjük a Cikkírónak, Cher Amy megemlítése külön jó pont. üdv

66th Zealot platoon 2010.03.29. 09:46:13

@iovianus: en ugy tudom hogy a galambok nem oda talanak valami ismeretlen helyre, hamem inkabb vissza talanak az alvohelyukre, vagyis a bazisukra.

Titus Pullo Urbino 2010.03.29. 09:50:39

Gratula Prol! Ügyes téma, izgalmas cikk, jó volt olvasni. A galambok hadi alkalmazása Verne Gyula fantáziáját is megihlette, Sándor Mátyás gróf felkelésre buzdító üzenete is galambszárnyon érkezett volna Magyarországra, de ugye Sárkány és Zirone levadászta a galambot és megfejtették a titkos üzenetet, a felkelés meg elmaradt. De persze ez csak egy regényi szál.

loláb 2010.03.29. 10:03:17

Állítólag a korai rakétatechnikában is kaptak szerepet a galambok: amikor még semmiféle irányítószerkezet nm létezett, galambokat raktak be a rakéta elejébe, és betanították nekik a célpont (gyár, épület) képét. Egy kis ablakon látták a környéken és föl-le, jobbra-balra gombokat böködtek a csőrükkel, és azzal irányították a rakétát a célra.

(Nem vagyok 100%-osan meggyőződve a story igazságtartalmáról)

szempi 2010.03.29. 10:17:02

Gratula a jó cikkért,most várjuk a további hős állatokról szóló posztot,pl:kutyák

Gomes 2010.03.29. 10:27:36

A galambok közül egyébként többek is csak évekkel a háború után kapták meg a jól megérdemelt Dickin Medalokat. Úgy látszik egyesek, már akkor is komolyan vették a bizonyítási eljárásokat.
Mellesleg a II. világháborús teljesítményekért össesen 54 Dickin Medalt osztottak ki, a galambok ebből vittek el 32-t. Nem rossz teljesítmény.

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.03.29. 10:34:00

@Vandorsolyom:
Köszi az észrevételt, javítottam!

Almaspite 2010.03.29. 10:40:41

@loláb: A rakéta indításakor fellépő tehetetlenségi nyomaték vajon nem kenné szét az állat testét?

:-)

Kb. 15-20 évvel ezelőtt volt a Deltában egy riport, amiben a tengeri mentőket segítették galambok egy, a helikopter hasa alá szerelt plexigömbben ülve. Merthogy a szemük jó. Három galamb volt, mindegyikük 120 fokot látott be. Amelyik állat meglátott valamit, az megbökte a csőrével az előtte lévő gombot és akkor a pilótának a nagyjábóli irány megvolt...

CSÉ 2010.03.29. 11:07:00

Át tudom érezni azt az örömöt, amelyet a galambok érezhettek, amikor megkapták a katonai kitüntetésüket. :)
A katonai dísztemetésük tényleg tök megható lehetett az emberek szemében.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.03.29. 11:17:46

@CSÉ: meg az öreg galamb legfeljebb levesbe jó.

Hullafotós 2010.03.29. 11:39:02

@Professor Pizka:
pontosabban: "Öreg tyúknak jó a levese", persze ez nem csak hadügyi értelemben értendő.

HelloJozsi 2010.03.29. 13:07:31

Én olvasnék a tengelyhatalmak állati hírességeiről is. Szerintem a legtöbben (velem együtt) csak Blondit ismerik. Mondjuk a vesztett háborúk után lehet, hogy nem a postagalambok kitüntetése volt a legégetőbb....

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2010.03.29. 13:11:59

Galambokról elsősorban a "szárnyas patkány" kifejezés jut eszembe :)

paranoid T.R. marcipan 2010.03.29. 13:21:16

mindig is mondtam, h a galambok világuralomra törnek.
közben felmerült bennem, h egy ipari adag napraforgónak biztos jobban örültek volna, mint egy aranyplecsninek... de lehet h csak nem tudok egy galamb fejével gondolkodni:)

jó kis poszt, minden szempontból csillagos ötös.

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2010.03.29. 13:50:24

Szokás szerint kiváló poszt! De azért az Ettrich Taube-t megemlíthetted volna, úgy is mint motorizált galambot :D

juditmanó 2010.03.29. 14:12:23

Proletair, gratulálok, nagyon érdekes volt.
Az engem is érdekelne, hogyan tanítanak be galambokat ilyen kunsztokra, föleg, ha az adott csapat mozog, akkor mihez viszonyít a madár, hogy talál oda ill. vissza?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.03.29. 14:24:13

@juditmanó: Asszem úgy, hogy a galabok a Föld mágneses terét érzékelik, és ez alapján tájékozódnak + az alapvető helyismerettel. Az erővonalak mentén mennek, amíg ismerős környékre nem érnek, onnan meg már hazatalál.

A trükkös számora az, hogy a Föld tere közel sem állandó. Hogy ezt hogyan kompenzálják... Gőzöm nincs.

Egyetlen sort se vegyél szentírásnak ebből. :)

Kismy 2010.03.29. 15:24:31

macskák, galambok kilőve. mi lesz a következő jószág?

bennem csak egy kérdés merült fel olvasás közben: hogy lehet egy galambra rálépni???

a madarak a mágneses erőtér és a nap alapján is tájékozódnak. éjjel értelemszerűen a hold és a csillagok alapján. végeztek kísérletet velük planetáriumban, ahol jól megkavarták őket a változtatott csillagképekkel. találtam a postagalambokról egy kis szösszenetet:
"Martin Michener prof 131 alkalommal követett postagalambokat [...]. Álljon itt egyik beszámolója: A 27. repülés 300 km-nél is hosszabb volt. Lucas, az egyik postagalamb startja elég jól sikerült: alig 3 fokkal tért el elérendő célpontjától, balra. Mégis, egy ilyen mértékű tévedés következtében, akár 20 km-el is elhibázhatta volna a célpontot. 85 perc elteltével úgy tűnt, Lucas észrevette tévedését, mert leszállt egy szántóföldre és ott 72 percig "gondolkodott". Ekkor újra útra kelt, most 7 fokkal jobbra eltérve céljától." Újabb kutatások bebizonyították: nem a legjobb tájékozódóképességgel rendelkező postagalambok a legsikeresebbek, hanem azok, amelyekben a legerősebb a honvágy [...]. Sok galamb szívesebben repül 5-12 fős társaságban, mint egyedül. Ilyen esetben csak az egyik galambnak kell a tájékozódás feladatát ellátnia, a többi vakon, önálló döntések nélkül követi azt az egyet. Érdekes módon mégsem a legjobban tájékozódó galambot választják ki társai vezérnek a csapatból, hanem a legerősebbet. És ez akkor is így van, ha a választottnak kifejezetten csapnivaló a tájékozódása."

Asidotus 2010.03.29. 16:06:43

@Kismy:
Vagyis akkor úgy van, hogy a galamb egy adott helyre talál vissza, ahonnan az ember magával viszi, és haza üzen?

Kham 2010.03.29. 17:19:06

"hogy lehet egy galambra rálépni???" biztos terepszínűben volt a csóró hadigalambja:)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.03.29. 17:40:30

@Nűnű: Tudtommal igen.

Volt egy olyan vicces sztori, hogy az egyik tenyésztő kedvenc galabja csak nem akart megérkezni, mikor már a leggyengébb kis kedvence is hazért. Napok teltek el, már régen lemondott róla, a galamb megy egyszer csak beállított. Lábon, szépen hazatotyogott. A gazdi úgy engedte el, hogy a szárnyait elfelejtette szabaddá tenni. :)

(Persze ez lehet, hogy csak UL.)

MTi 2010.03.29. 18:26:15

Az I. vh-ban az OMM-haderőnek is voltak hadigalambjai - Przemyslnél, az erőd ostroma idején - is alkalmazták őket. A galamb lábára erősített ún. "jelentőhüvelybe" helyezett jelentőürlp kb. 8 gr-ot nyomott - ezzel a galamb 40-60 km/h sebességggel 250-500 km-t volt képes megtenni.
Az OMM-haderő kutyákat is alkalmazott: jelentőkutyákat (magyar kuvasz, német juhász, esetleg puli) közlemények, esetleg lőszer, élelem továbbítására, ezen kívül kisérőkutyákat, egészségügyi kutyákat, de vontatókutyákat is.

tucano 2010.03.29. 18:32:50

Egy solymász ismerősöm mesélte, hogy a galambok miatt nagyon komoly becsülete volt a magyar solymászoknak és igen magas rangot kaptak a berukkolt kollégák az I. vh során. Ő azt mondta, ahol sólyom volt, ott galamb nem ment át az biztos. A jelenlegi madara napi 700(!!!!) bevetésre képes, ennyit a galamb postáról:)

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2010.03.29. 18:42:33

@MTi: nem azért mondom, de én a te helyedben igencsak óvakodnék Titus jelenlétében kimondani azt a szót, hogy Przemysl ... hacsak nem akarod, hogy habzó szájjal neked ugorjon :P

Krux 2010.03.29. 18:50:31

Aki többet is szeretne tudni a postagalambokról, annak figyelmébe ajánlom egy zseniális magyar genetikus, Anker Alfonz könyvét. A címe: Repülő keresztrejtvény. A szerző - emlékezetm szerint - a hetvenes évek végén hagyott itt bennünket. Könyvének egy rongyosra olvasott példányán én is átrágtam magam.

MTi 2010.03.29. 19:46:07

@NagyTeve: kerülöm is, mint ördög a tömjént :-D

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2010.03.29. 20:55:39

@MTi: hagyjuk ezt a miszticizmust, ne feledd, hogy Titus vérbeli libsi ... azaz judeoplutokrata ... akarom mondani nácifasiszta ... vagyishogy kereszténydemokrata ... izééé, Titus, most legutóbb mi voltál te lengyelügyileg? :D

MTi 2010.03.29. 21:02:37

@NagyTeve: igen, igen - de mindenképpen galamblelkű. Apropó: a "szabad madarak" is galambok?

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2010.03.29. 21:03:42

@MTi: hagyja a politikát a rothadó nyugat (észak) ópiumának, Gogolák elvtárs :P

paranoid T.R. marcipan 2010.03.29. 21:18:46

@NagyTeve: hanyatló, Virág elftárs, hanyatló. ejnye.

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2010.03.29. 21:28:01

@paranoid T.R. marcipan: módosítani szeretném a vallomásomat, tisztel bíróság: paranoid T.R. marcipán is jön nekem egy piával :P

paranoid T.R. marcipan 2010.03.29. 21:30:32

@NagyTeve: hát már miért? minden körülmények között az operában voltam. tisztelt bíróság, esküszöm, bejött egy mosómedve, és az volt.

paranoid T.R. marcipan 2010.03.29. 21:35:44

@NagyTeve: minden kémügyi mosómedve ürgebőrbe álcázza magát. de a zimperialisták ravaszak, néha megtévesztésül mosómedvének álcázzák a mosómedvét. éberség elftársak.

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2010.03.29. 21:38:17

@paranoid T.R. marcipan: én azt hittem, a békaemberek álcázzák magukat narancsnak, amit moosőmedvének álcáztak, hogy ürgebőrbe tudják megakarni merényelni Bástya elvtársat a Virág elvtárs sírkövén, vadászkabátban ...

paranoid T.R. marcipan 2010.03.29. 21:39:57

@NagyTeve: így is volt, de stirlitz rájött, ezért máshogy van. fifikás népség ez.

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2010.03.29. 21:41:08

@paranoid T.R. marcipan: Stirlitz gondolkozott. Aha, ez máshogy van. Máshogy gondolkozott. Aha, ez Stirlitz van.

paranoid T.R. marcipan 2010.03.29. 21:48:11

@NagyTeve: én alvásmegvonásban szenvedek. mi a te mentséged?:D

paranoid T.R. marcipan 2010.03.29. 21:51:23

@NagyTeve: komoly munka lehet 200 jameson után még életben maradni. kemény vagy mint a rolling stones :D

paranoid T.R. marcipan 2010.03.29. 22:01:06

@NagyTeve: ugyehogyugye.
nahát, ebből kihoztuk a maximumot. itt a vége fuss el véle.

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2010.03.29. 22:06:13

@paranoid T.R. marcipan: nem vagyok abba az állapotban, hogy heves testi megerőltetést feltételező tevékenység-szerű aktivitásokkal feleljek felhívásodra. Személy szerint visszamutató hatállyal inkább vizszíntes irányba végzett és némi mozdulatlanságot feltételező cselekmények irányába mutatnák hajlandóságot, amennyiben ez tetszésed megnyilvánulását vonná maga után.

MTi 2010.03.29. 22:07:15

@NagyTeve: @paranoid T.R. marcipan: hadiürge, hadimosómedve :-) igen, igen ez mind ontopic! :)

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2010.03.29. 22:10:00

@MTi: az ontopic ebben az esetben a gibanyica, pljeskavica, Karadordevna snicla, mindez barackpálinkával öntözve :P

MTi 2010.03.29. 22:16:01

@NagyTeve: hát nem tudom, sokan a sült galambot várják tátott szájjal :)

paranoid T.R. marcipan 2010.03.29. 22:17:40

@NagyTeve: tadaaammm:D
@MTi: ez kedves tőled, már épp kezdtem rettegni proletair mennydörgő haragjától:)

GeoThrasher 2010.03.29. 22:23:21

na ez az a blog, ahol a kommentek legalább olyan érdekesek, mint a postok:)

paranoid T.R. marcipan 2010.03.29. 22:24:29

@NagyTeve: harsona, fanfárok. egyetértésemet fejeztem ki. mély mozdulatlanságba mélyedek, mielőtt teljesen magával ragad a hüjeség:)

MTi 2010.03.29. 22:28:21

@paranoid T.R. marcipan: azért valami állatosat tessék mondani minden beszólásnál, úgy nem lesz olyan feltünő a hüjeség :)

paranoid T.R. marcipan 2010.03.29. 22:32:35

@MTi: a trópusi harcivöcsök vigyázza álmaitok :D

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2010.03.29. 22:36:04

@paranoid T.R. marcipan: @MTi: LY!!!! LY!!!! hüLYeség!!!!! marcipán még megértem, ő szegény pesti ... na de te, MTi ... te tisztességes ember vagy! j-vel írni a hülyeséget ... nem tudok szóhoz jutni!

paranoid T.R. marcipan 2010.03.29. 22:40:50

@NagyTeve: ne hisztériázz:) a hüjét helyesen leírni nagyobb szentségtörés mint oltáron dugni.

és a jegyzőkönyv kedvéért: réteslevelű csüncsörke. harci, természetesen.

MTi 2010.03.29. 22:42:27

@NagyTeve: lyutni, talán lyutni... és persz ékszerteknős.. akarom mondani: harciteknős!

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2010.03.29. 22:42:50

@paranoid T.R. marcipan: mi a kifogásod az oltár ellen?

egyébként meg acéltollú kolibri :)

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2010.03.29. 22:43:49

@MTi: erre csak azt tudom mondani: pálinka! ipari mennyiségekben!

és persze császárpingvin!

paranoid T.R. marcipan 2010.03.29. 22:46:45

ezért sokkal jövünk még a tisztelt posztolónak:)

páncélozott kacsacsőrű emlős.

MTi 2010.03.29. 22:46:55

@NagyTeve: református-e vagy? ezek mindenre képesek :) és persze, hogy PÁLINKA = rakija (látni se birom, ezért megiszom!) kárókatona!

killercsiga 2010.03.30. 01:08:34

Állandó olvasó vagyok, aki ritkán kommentel, akkor is egyhangúan, sőt unalmasan. Most sincs ez másképp:

Remek poszt, köszönet érte!

Lucius Flavius Arrianus 2010.03.30. 07:21:16

OFF

A hetvenes években madártani konferenciát rendeztek a Fehér-tó mellett, Szögeden. Ott volt az ornitológusok színe-java, különösképpen a java, főképpen német nyelvterületről, így a szervezők idejében gondoskodtak a tolmácsolásról is. Az első előadás első diakockája jelent meg a vetítővásznon, és a magyar madarász imígyen fordult a tolmácshoz:
- Kékdolmányos sápi gyurgyalag!
Mintegy félpercnyi némaság után a tolmács megköszörülte a
torkát:
- Vogel!
...A folytatásról nincsenek információim.

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.03.30. 07:51:26

@paranoid T.R. marcipan: @NagyTeve: @MTi:
Nagyok voltatok, remekül szórakoztam:) A kárókatonánál nyerítettem a röhögéstől:D
@Lucius Flavius Arrianus:
Ez a sztori meg még be is aranyozta a reggelemet:)

Titus Pullo Urbino 2010.03.30. 07:57:49

@Lucius Flavius Arrianus: hehehe, jó sztori. Egyszer édesanyám is fordított egy futballedzőnek, aki felelősségre vonta, dühöngött, mert hogy ő megszámolta a szavait és a fordításban hol egy szóval több volt, hol kevesebb.

@MTi: Przemysl, örülök, hogy szóba hoztad. Tevével ne foglalkozz, vallási vitába meg főleg ne keveredj vele, engem rögtön lepápistázott.

@NagyTeve: @paranoid T.R. marcipan: jól elvagytok galambocskáim, Galuska Galagonyovics bárcsak megélhette volna

@killercsiga: csak így tovább, tessék bátran kommentelni, csigás lendülettel!

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2010.03.30. 08:07:37

@MTi: ahhhaaaa, szóval te meg nem ... no sebaj, majd a bulin vallásháborunk ... csak a becsületes protestánsok ihatnak alkoholtartalmú italok, a többiek majd gyógyteára lesznek csak jogosultak

@proletair: tegnap este óta rettegek, mit teszel majd, ha meglátod, hogy 73 kommentből 41 nem a galambokkal foglalkozik ...

@Titus Pullo Urbino: én nem pápistáztalak le! én csak lekereszténydemokratáztalak! de ha gondolod, pápistázhatlak is ... van az is olyan jó, mint a libsi :P

Titus Pullo Urbino 2010.03.30. 08:44:39

@NagyTeve: dehogynem, Monoron lepápistáztál, azután három napig minden hajnalban nedvesre sírtam a párnámat, gyenge lelkem nem bírta feldolgozni a traumát. Kálvin is csak egy jót tett életében, amikor máglyán elégette Mihály összes Szervét. Majd a bulin szent inkvizíciót indítok ellened, Te díszpinty.

juditmanó 2010.03.30. 08:50:01

@Lucius Flavius Arrianus: Ezt a városi legendát más helyszínekkel nekünk is elmesélték a tolmácsképzöben az elsö órán, elrettentésül. A folytatás pedig: ein weiterer Vogel, de szerintem nem igaz, egy jó tolmács tudja, hogy a keresett szó Blauraake, persze harci változatban :D

juditmanó 2010.03.30. 08:56:53

@juditmanó: szóval Blauracke, bocs, korán és másnap van :(,

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.03.30. 08:57:20

@paranoid T.R. marcipan: hátte plagizálsz, he? ohne forrásmegjelölés? He?
rettegj, úton már a mindenre elszánt magyar bucó és veresszárnyú koncér csapatom!

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2010.03.30. 09:30:17

@Titus Pullo Urbino: igeeeen???? Akkor vedd tudomásul, hogy én meg schmalkaldeni szövetséget kötök! Te kardinálispinty!

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.03.30. 09:36:01

@NagyTeve:
Ez a kardinálispinty felért egy pápistázással:)

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2010.03.30. 09:39:33

@proletair: ő akar engem meginkvizitálni ... most erre mit mondjak? Seregély? :D

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.03.30. 09:49:34

Azért majd szóltok, hogy a buli elején vagy a végén lesz a hitvita? MErt enm akarok ott lenni, amikor átfogalmazzátok az ágostai és heidelbergi kátét és a kiskatekizumst néhány sör után :-)

Lucius Flavius Arrianus 2010.03.30. 09:57:18

@NagyTeve: @Titus Pullo Urbino:
kicsinyhitű, szakadár, eretnek banda, akik vagytok, báránykáim Szent Vazulban.
Az igaz hitnek egyetlen letéteményese van e földi siralomvölgyben, jól jegyezzétek meg: a György Király Győzedelmeskedik A Háborúban Egyetlen Igaz Hitvalló Egyháza (leánykorában: Az Egyetlen Igaz Isten Tűzben Keresztelt Egyháza, Dél-Afrika, Durban, a főtérnél srévizavi egy utcát, félemelet, balra).
Csak a miheztartás végett :-(

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2010.03.30. 10:05:54

@Professor Pizka: a heidelbergi kiskátét Titus fogalmazza át, én majd a Lumen Gentium-mal foglalkozom :D

@Lucius Flavius Arrianus: és hol volt a zöld olajfesték?

Lucius Flavius Arrianus 2010.03.30. 10:07:17

@NagyTeve:
az csak az izráelita hitközségnél van, ott is csak megtévesztésül, te gyarló! :-)

Lucius Flavius Arrianus 2010.03.30. 10:39:06

@NagyTeve:
mermindig csak az a péhóvard...

Amúgy pedig a fönti egyház tényleg dél-afrikai :-)

Titus Pullo Urbino 2010.03.30. 11:18:16

@Lucius Flavius Arrianus: @Professor Pizka: @NagyTeve: @juditmanó: @paranoid T.R. marcipan: GYURGYALAG !!!!!! és pont. A vallási vitát ezennel lezárom, az inkvizícót eredménytelennek minősítem, az igaztalaul vádoltakat felmentem (Teve jössz egy körrel), a szabad vallásgyakorlást pedig ezennel mindenkire kiterjesztem, még a György Király Győzedelmeskedik A Háborúban Egyetlen Igaz Hitvalló Egyháza (leánykorában: Az Egyetlen Igaz Isten Tűzben Keresztelt Egyháza, Dél-Afrika, Durban, a főtérnél srévizavi egy utcát, félemelet, balra) híveire is.

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.03.30. 11:21:42

@Titus Pullo Urbino:
...és az békének Szent Galambja szálla alá az égbűl az lemilblog kiválasztottjainak vállára vala...

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2010.03.30. 11:29:30

@Titus Pullo Urbino: Éljen Titus, a Bölcs és Igazságos!

@proletair: és lészenek ők ezentúl igen szerencsések ...:P

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.03.30. 11:43:47

@NagyTeve:
...és mikoron újfent találkozának, megvendégelék egymást az Alapító Atyáknak az ő asztalukjánál az gyimilcsbűl készült párlatokkal, és malátának és az komlónak nektárjával vala...

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2010.03.30. 11:50:54

@proletair: és lakmározának bárányt és lajhárt és málét és sós ringlit babbal és orángutánt és zsenge gyökereket és gyönge szekereket ...

Kismy 2010.03.30. 11:52:14

@NagyTeve: és az őszre tél jött, majd a tél rögtön nyárra fordult, és ők megevék Professor Pizka zenészeit, és örvendezének...

tucano 2010.03.30. 12:02:48

Mint a madártársadalom egyetlen jogos képviselője a fórumon erjedt gyümölcsöknek levét követeljük a szárnyasokat ért gyalázatért!
Egyébként a galambok és sólymok mellett a madárbakák ugye számíthatnak a római őrludak támogatására is! Félreértések elkerülése végett madár ügyben valláshoz kapcsolódóan csak az augurok (római madárjós) véleményét tekintjük mérvadónak!

Lucius Flavius Arrianus 2010.03.30. 12:21:03

...és beméne Szent Titus és Szent NagyTeve az szadduczeusnak fogadójába, és inni kértek vala, mert bizony megszomjazának az hosszú úton, mikoron is az Örömhírt vivék. És az fortélyos szadduczeus mérges, bűzhödt italt tölte vala az Ő kupájokba, és az szentek megmérgedtek vala, és szólottak: "Szadduczeus, a te liktáriomod az Ördög Atyától való; igaz jámborságodra mondd: az gyimilcsnek nedve-é ezen fertelem, vagy az Sátánnak húgya?" Fölfuvalkodék ezen az szadduczeus, hangja mint az tűztrombiták harsogása, lábai tűzoszlopok valának s böcstelen haraggal igyekezék az szenteket ki akolbólítani az fogadóbul; ám azok immár haragvó angyaloknak képiben jártak s az Örök Igasság nevében áldották az szadduczeusnak minden vizét, italát; s az édesebb lett vala mint az nektár vagy mint az forrása a Kezdetnek és Végnek. Szégyenültében az szadduczeus föladá magát az fináncznak, ki minden pálinkahamisítónak bírája leend az Végítéletnek Napján.

Lemillegenda, XXI. szd.

NagyTeve · http://www.uniforminsignia.org 2010.03.30. 12:25:25

@Lucius Flavius Arrianus: jajajajjajjjjjj neeeeee .... neeeee .... az ilyeneket este írjad, akkor max a szomszédok hívják ki a rendőrséget és nem 3 irodából rohannak át a kollégák LOL

Titus Pullo Urbino 2010.03.30. 12:44:43

@Lucius Flavius Arrianus: ez nagyon teccett, amit írtál, ezen vigyorgok már negyed órája.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2010.03.30. 13:12:52

Ez a fotófelderítős galamb olyasmi lehetett, mint mikor a kétéves kislányom megkaparintotta minap a fényképezőgépet. Azért egy tucatnyi "doboz sarka, alatta a padló" felvételt megőriztem a sorozatból nagykorára, hogy lássa, hol indult a fényképészeti karrierje.

hazitroll 2010.03.30. 15:04:01

@Lucius Flavius Arrianus: Ez zseniális. Bocs, Proletair, de emiatt a hozzászólás miatt megérte megírnod a cikket!

hazitroll 2010.03.30. 15:05:58

Ha már John Woo felmerült az irományban, a legújabb filmjében (Red Cliff, zseniális) a galambok nem öncélú látványelemek, hanem biza az ellen táborában kémkedő hercegnő küldi őket vissza táborrajzzal, támadási tervvel, miegymással. Mindez Kínában a 3. században. Nem tudom, hogy történelmileg ez a része megalapozott-e, a film nagyobb része az.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.03.30. 15:15:54

Belügyminisztérium
Internetfigyelő 8. sz. Főosztály
Blogfigyelő Osztály
Különlegesen Felforgató Blog Alosztály

ügyszám TÜK.56.T./83ö.I-6/2010 (IV.30.)

ea.: Professor Pizka. áb. vőrgy.

Szigorúan Bizalmas!

Feljegyzés

A mai napon észleltem hogy a hatóság előtt notórius szemtelenkedőként ismert Kismy néven blogoló egyén (adatai bmá-zva, prioráló lapok mellékelve) a lemil.blog.hu címen súlyosan szemtelenkedő megjegyzéseket tett.
Megfigyelését külön íven paranccsal elrendeltem, további intézkedésre jelen ügyiratot a Szakszolgálati Osztálynak "sürgős, azonnalos" jelzettel áttettem.
A gyanús személy tevékenységéről hetente írásos jelentést kérek. Az ügy előadójául dr. Kott Mária őrgy. elvtársnőt, a megfigyelés operatív parancsnokául Kakas Róbert szds.t jelölöm ki, jelen feljegyzés megküldésével, a titkos ügyiratkezelésre való nyomatékos figyelmeztetés mellett.

kmf.
ph.

Prof Pizka
sk.

rzsneo/789üö234/BAKFITY/12312124/

paranoid T.R. marcipan 2010.03.30. 15:54:24

én ezt most végigolvastam. ünnepélyesen bejelentem, h a lemilközösség kap tőlem egy centit, korlátlan hozzáférhetőséggel. de a felhasználási sorrend pontos meghatározása okán a buli előtt nálam kell bejelentkezni, majd én teljesen önkényesen megállapítom.

Kismy 2010.03.30. 17:16:57

@Professor Pizka:

dear Prof vőrgy!
örvendezve írni Neked, innen messziből, rang- és személyrejtve, alul és felülírott inkognitózva, satöbbi.
a fiúk elbacták, nem kicsit, nagyon. finom volt a KAKAShere-pörkölt, KOTT-lettel, és a repjegyet is köszi a minyisztersztvo másik épületében dolgozó alulfizetett hadnagynak, akitől a diplomataútlevelet kaptam Mr. XXXXX XXXXX névre. ő azóta egy nagy, fekete terepjáróval jár, a felesége pedig gyémántnyakláncot visel.
itt a tengerparton amúgy minden szép, olcsó a koktél, forró a homok, és a lányok vére, és sok az ismerős is. az egy napernyőre eső magyar diplomataútlevelek száma igen magas. itt van például Mr. YYYYY YYYYY, aki egy alulfizetett hadnagytól kapta, aki azóta egy nagy, fekete terepjáróval jár, a felesége pedig gyémántnyakláncot visel. vagy említhetném Mr. WWWWW WWWWW-t, aki a papírjait egy alulfizetett hadnagytól vette, akinek már van egy nagy, fekete terepjárója, a feleségének pedig gyémántos nyaklánca.
szóval szép itt az élet, remélem odahaza is. ha javasolhatom, léptesse elő Krump elvtársnőt, illetve Kokas elvtársat.

maradva mély és távoli 10telettel és üdvözlettel,

Kismy von Dobbantottam

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2010.03.30. 17:32:56

@Kismy:

Shalom Aléchem!

Tisztelt Leibkowitz úr, a "Galamb" fedőnevű akció sikeres volt, részünkről köszönjük az együttműködést, a célszemély semlegesítését megállapodásunk szerint önökre bízzuk. Kerényi-Kajafás őrgy. helyett a megbeszéltek szerint Asszad Fatima idegenrendészeti őrizetest helyeztük el a konspiratív autóban. Örömmel értesítelek, hogy Krammer százados jól van, a felajánlott eilati nyaralást egy későbbi időpontban tervezi elfogadni. Remélem, hogy a jövő évi ranger partin látjuk egymást.

üdvözöllek

Prof Pizka

ps: a likvidálásról egy képpel és azonosítható dns mintával (lehetőleg életfontosságú belső szervből) azért meglephetnétek.

Kismy 2010.03.30. 22:11:13

@Professor Pizka:

dear Prof vőrgy!
keltem, mint fent, úgy dél körül, mikor a szobalány bejött ébreszteni. kinyitottam a szemem, és nőm ébenfekete hajára esett pillantásom. igen, van szerencsém közölni Önnel, hogy megnősültem. nőm Asszad Fatima, egy valóságos tündér! kapcsolatunk hevesen indult. egy reggel arra ébredtem, hogy kezeimet rózsaszín szőrmés bilincsek rögzítik ágyamhoz, felettem pedig egy összehúzott szemöldökű, haragvóan is gyönyörű hölgy térdepelt. Fatimám volt ő, életem fekete gyöngyszeme, ki az nemes Delilára emlékeztetett, kiről olvastam nemisolyrég! Egy papírt lengetett, mely halálos ítéletemet taglalta. Megijedtem, szinte megbénultam - nem szégyellem. Ámde én erőmet nem hosszúra növesztett hajamban hordom, így mikor lerántotta rólam könnyű takarómat, hogy a lefűrészelt csövű bicskájával beadja a méreginjekciót, sötétbarna szemei tágra nyíltak, és hosszú szempillái szaporán verdesni kezdtek, arcára halovány pír került. Kezében dadogni kezdett a csípőből indítható páncéltörő körömreszelő. Éreztem enyém a pillanat! Úgy is volt! Mikor ígértem egy nagy, fekete terepjárót egy gyémánt nyaklánccal, rögtön rám borult, és sírva kérte meg a kezem. A láng engem is elborított, főleg mikor fülemhez nyomta egy F16-os gépágyújának lövedékéből készített kincstári öngyújtóját. Azonnal igent mondtam. Azóta boldog házaséletet élünk.
Sajnálom, hogy nem írhatok Önnek többet, de nőm most csatolta le a bilincs egyik végét az ágyról, hogy elkísérjen oda, ahova még én sem nagy, fekete terepjáróval megyek.

maradtam lebilincselt mély hódolattal
Kismy von Megházasodtam

MTi 2010.03.30. 22:14:30

@Kismy: ... és boldogan turbékoltak (mint a galambok), még Ali Agcsa nem jött a bolgár esernyővel... és konyec filma!

Stupidella 2010.03.30. 22:39:36

A Vad galamb c. animációs film óta tudom, hogy a galambok is részesei lehettek a haditechnikának. :)

Rég jártam erre, príma cikkre érkeztem, köszi a fejtágítást. :)

(na meg hogy kiderült, hogy a galamblelkűek csoportjába tartozom. Peace!)

loláb 2010.03.31. 12:35:54

@Almaspite:
"A rakéta indításakor fellépő tehetetlenségi nyomaték vajon nem kenné szét az állat testét?"

Tudtommal az első űrutazások próbalövéseinél is kakadukat lőttek ki, és megmaradtak...Ö, vagyis nem a rakétaindításba haltak bele, hanem hogy a visszatérés még nem volt megoldva akkoriban.

De egyébként lehet kamu a dolog, sajnos egyszer hallottam egy rakétatechnikával hobbi szinten foglalkozó ismerősömtől, és még nem találkoztam a megerősítésével sehol.

LittleWildGuy 2010.03.31. 23:02:12

A turbékoló (hadi)galambok között én is belekotnyeleskednék, ha már erre jöttem a szavak szárnyán (no, 3 az egyben).

@Kismy: Arcot elkendőzni, bilincset rendeltetésszerűen használni! Galambokat pedig nagy fekete terepjárótól elzavarni, nem tesz jót a fényezésnek. Esetleg az erőlködve tojtakat lehet hagyni. Piros pöttyös az igazi.
Az áprilisi hidegre való tekintettel a fűtőanyag beszerzését elindítottam (közbeszerzési értékhatár alatt). Könnyű, hazafelé pedig még könnyebb menetfelszerelést tárgynapon összeállítom. Addig szíveskedj nem áttérni a muzulmán hitre. Bár Allah sem láthat mindent.

Jester 2010.04.04. 22:54:42

Köszönöm ezt a postot! Szívet melengető volt :)

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.05.25. 21:27:14

Szolgálati közlemény: május 26. szerda délután az mr1 Kossuth rádió Közelről című műsorában a postagalambokról lesz szó, kiegészítve a katonagalambok történetével. Nem fogjátok kitalálni, ki volt a riportalany:)

rozsdafarku 2010.05.27. 10:11:27

Nagyon jó voltál, Levente élőben is.Köszönet!

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.05.27. 10:15:11

@rozsdafarku:
Köszi!
Csak én nem hallottam magamat:) vagyis :(

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.05.27. 11:24:47

@proletair:

Basszus, én pont lekéstem :-(

Nem kaptad meg mp3-ban? Vagy meghallgatható valahol?

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.05.27. 11:27:20

@tiboru:
Elvileg a rádió honlapján a hangtárban visszahallgatható, és onnan letölthető. Még én sem jutottam el odáig, hogy megnézzem/visszahallgassam, faterom viszont biztos hogy letölti, mert nagy Kossuth rádió fan:)Meg büszke a pici fiára:)

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2010.05.27. 14:23:48

@proletair: Én is hallgattam :) Utolsó 5percben van, szóval a streamet is ez alapján keressétek:)

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.05.27. 14:27:52

@Thaddeus Griffin:
5 büdös percet kaptam?!?! Meg se hallgatom magam:)
(mondjuk 10 perc alatt lezavartuk a riportot, de hát megszaladhatott a kéz a vágóasztalon:))

Thaddeus Griffin · http://osztgyunamigyun.blog.hu 2010.05.27. 14:34:18

@proletair: hát, 16.54-kor kezdődött és 59-kor búcsúztak el

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.05.27. 16:31:58

@proletair:

A tegnapi cuccok még nincsenek fent... Majd visszanézek.

vén betyár 2010.08.11. 10:59:57

Stephen E. Ambrose
- D-nap
613.o.:
"John Tillet, a vitorlázógéppel szállított dandár századosa a D-napot jórészt az angliai Tarrant Rushton-i repülőtéren töltötte, várva a híreket, hogy a normandiai keszállási zónák rendben vannak-e.Az ő feladata volt azoknak a postagalamboknak a fpgadása, amelyekkel a rádiók elromlása esetén üzenetet lehetett hazaküldeni.A galambokat a RAF egyik őrnagya idomította és nagyon büszke volt rájuk.Kosarakban tartották őket.Szerencsétlen módon a várakozás idején néhány katona nem tudott ellenállni a kísértésnek, levágta, megsütötte és megette a galambokat."
Hogy akadt vóna a torkukon!

molcsa (törölt) 2010.08.17. 18:44:53

Exeterben fényképeztem ezt az emléktáblát egy II. világháborús galambról:
picasaweb.google.com/lh/photo/HGUNRNuf6PUMyHX7P2L52A?feat=directlink

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.08.18. 00:08:33

@vén betyár:

Ja; és ezek nyerték meg a háborút!
süti beállítások módosítása