Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) USA (7) usa (54) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

Különlegesek - USAF Auxiliary: Civil Air Patrol

2010.09.17. 08:00 proletair

Noha a címben ott szerepel a különlegesek kifejezés, nem lesz szó ejtőernyősökről, speciális kommandóról, de még különleges harctéri meteorológusokról sem. Az Egyesült Államok Légierejének Kisegítő Szolgálatáról (USAF Auxiliary), a Civil Légi Járőrszolgálatról (Civil Air Patrol) olvashattok egy rövid összefoglalót. Ebből azt hiszem, mindenkinek világossá válik, miért is biggyesztettem a címbe a kitüntetésnek is felérő „különlegesek” szócskát. 
 

A Civil Légi Járőrszolgálat (ha nem haragszotok, a továbbiakban az angol rövidítést használom, köszönöm) 1941-ben jött létre. Életre hívója egy általunk kevésbé ismert amerikai republikánus politikus volt, név szerint Fiorello Henry LaGuardia. Aki nem mellesleg az amerikai Polgári Védelmi Hivatal igazgatói beosztását is ellátta.

LaGuardia már maga is megérdemelne egy posztot, de most mindenki érje be néhány érdekességgel. Az olasz apa és zsidó származású magyar anya fiaként 1882-ben született New Yorkban. 1901-től 1906-ig Trieszt, Rijeka és Budapest amerikai nagykövetségein dolgozik. Innen visszatérve az államokba a New Yorki Egyetemen végez. 1916-ban már be is választják a képviselőházba, ahol gyorsan kiderül, hogy apró termete (152 cm) ellenére igen heves vérmérsékletű, és harcias politikus. 1917-ben az Amerikai Hadsereg Légi Hadtesténél parancsnoki beosztást kap, és Olaszországba vezénylik. Egysége az osztrák-magyar csapatokkal harcol. A háború után a nagypolitika megkerülhetetlen alakjává válik.

Karrierjének csúcsán 1933-ban elnyeri New York város polgármesteri címét. A soknemzetiségű metropoliszban kivételes egységet teremtett, és a város virágzásnak indult. Gyűlölte az olasz gengsztereket, akik szerinte rossz hírét keltik a dolgos olasz származású polgároknak, s ugyanakkor ő volt az egyik első politikus, aki nyíltan és hangosan kritizálta Hitlert. A második világháború végével aztán népszerűsége megcsappan.

Mivel nem választják újra, egy rövid ideig az ENSZ segélyezési hivatalát igazgatja. 1947-ben hasnyálmirigy-rákban hal meg. (A fenti képen épp Roosevelt elnökkel nevetgél. Az elnök ülva majd akkora, mint Fiorello állva). New York egyik repülőtere, utcája, tere, zeneművészeti iskolája viseli nevét, de neveztek el róla kitüntetést, hidat és írtak róla Broadway-i musicalt is, sőt, az amerikai  posta bélyeget is nyomatott tiszteletére. Amúgy ha valakit érdekel: beszélt horvátul, héberül, németül, olaszul és magyarul, de a non plus ultra: deklaráltan szabadkőműves volt. Ennyit a néhány érdekességről. 

Tehát ott hagytuk abba, hogy megalakul a CAP, aminek célja a polgári repülés népszerűsítése, polgári és katonai pilóta-utánpótlás nevelése volt. Hogy mennyire előrelátó volt LaGuardia, azt a Pearl Harbor elleni japán támadás igazolta.

Az USA egyik pillanatról a másikra máris hadviselő féllé vált, és mint ilyen óhatatlanul is veszteségeket szenvedett. A CAP akkori parancsnoka, az első világháborús veterán, John F. Curry tábornok felajánlotta, hogy közvetlenül is segítené szervezetével a hadsereget. A Pentagon fejesei persze gúnyos mosolyra húzták a szájukat: ugyan mivel is tudnának segíteni kis polgári repülőikkel a CAP pilótái. Persze hamar rájöttek, hogy a segítség szükséges, sőt, elkerülhetetlen, hiszen a háború jelentős erőforrásokat vont el sok területről.

A CAP repülői így megkezdték járőrözéseiket a határok mentén, a tengerparti sávokban, és futárfeladatokkal is segítették a katonákat. A tengerek feletti járőrözés aztán igazolta a CAP fontosságát. A háború évei alatt a CAP pilótái 173 ellenséges tengeralattjárót jelentettek, sőt, 83 esetben meg is támadták az ellenséget. Két esetben pedig bizonyítottan a CAP gépek személyzete süllyesztette el a tengeralattjárót.

Ezek az akciók azért is kiemelkedőek, mert a CAP a kormánytól nem kapott külön anyagi támogatást, hiszen hivatalosan nem volt katonai szervezet. És persze gépeiket sem lehetett harci repülőnek nevezni. A bombázásokat a légierőtől kapott kis 50 kg-os bombákkal oldották meg. Nagyobbat nem is kaptak volna, de a kis gépeik fel sem bírtak volna szállni egy átlagos bombával. A háború évei alatt több mint 86.800 repülést végeztek parti járőrözés közben, összesen 244.000 órát töltve a levegőben.

De nem csak ellenséget kerestek: 91 hajó legénységét mentették ki a vízből, főleg olyan matrózokat, akik tengeralattjárótámadás miatt kerültek vízbe. A partvédelmi repülések mellett a légierő repülőinek a kiképzésében is részt vettek. Na nem a pilótákat képezték, hanem a katonai gépeknek vontattak légi célokat. Sőt, a légvédelmi tüzéreknek is repültek célt, és nekik is vontattak céltárgyat. Hogy ez nem volt veszélytelen, azt jól mutatja, hogy ezek alatt a repülések alatt 23 repülő semmisült meg, és 7 CAP pilóta meghalt.

Bizony a rátarti katonák akkor is a CAP segítségét kérték, mikor valamelyik gépük, legyen az a Navy vagy az Air Force gépe, balesetet szenvedett valahol az Államok területén. A jó helyismerettel rendelkező civil pilóták így összesen hét eltűnt katonai gépet találtak meg. Bár Curry tábornok csak pár hónapig volt a CAP parancsnoka, ez idő alatt olyan reformokat vezetett be, amelyek nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a CAP társadalmilag és katonailag is megbecsült szervezetté váljon.  Minden államban létrehozott egy-egy CAP ezredet (wing-et), és a tagfelvételnél megtiltotta a nemi megkülönböztetést. Segítségével a háború évei alatt több, mint százezer polgári pilótát tudtak mozgósítani, akiknek egy része a hadseregben szolgálhatott, mint nem harci pilóta. Ez főleg teher- és csapatszállító repüléseket jelentett, de ilyen pilóták és személyzetek repülték a gyáraktól a katonai egységekhez a harci repülőket is. Ezeken a repüléseken számtalan női személyzet is repült. Curry tábornok nyugállományba vonulása után sem pihent, és a colorado-i CAP ezred munkáját segítette.

A háború után, 1946-ban Truman elnök 48 CAP ezredparancsnokot látott vendégül a kongresszusban a CAP tiszteletére rendezett nagyszabású vacsorán. Az elnök ekkor köszönte meg a civilek háborús erőfeszítéseit. A rendezvényen részt vett még több mint 50 tábornok a légierőtől. Hogy mi volt a menü, arról sajnos nem találtam információt.

Még ebben az évben szabják meg a CAP jövőbeli feladatait. Ami viszont nagyon fontos, hogy kikötik: a CAP ezentúl semmiféle közvetlen katonai akcióban nem vehet részt. Tehát nincs több tengeralattjáró-bombázás, meg célvontatás.

Noha a CAP nem katonai szervezet, vezetési struktúrája katonai hierarchiába rendeződik, tagjai egyenruhát hordanak, és katonai rendfokozatokat viselnek. A jelenlegi parancsnok Amy S. Courter vezérőrnagy (itt balra mosolyog). A CAP békeidős feladatait törvénybe iktatták, és három fő tevékenységet írtak elő: a polgári védelmi helyzetekben való felkészülést és részvételt, a pilóta- és egyéb repülési szakember-képzést, valamint a légierős előképzést, és a saját legénység kiképzését. Ez utóbbi a kadétprogram nevet viseli.

Polgári védelem

Bár polgári védelemről beszélünk, ez a feladatkör ennél jóval többet takar. Ugyanis a CAP szorosan együttműködik más hivatalos szervekkel, például a kutató-mentő feladatoknál, de segít a katasztrófaelhárításban és a humanitárius segítségnyújtásban is. Az elmúlt években pedig ez a feladatkör kibővült  az olyan, kifejezetten belbiztonsági feladatokkal is, mint például a kábítószer ellenes harc. Ezt oly szinten kezdték művelni, hogy külön kitüntetés is jár a CAP személyzetnek, ha ilyenben eredményesen részt vesznek.

A CAP támogatja a Vöröskereszt munkáját, és sürgős szállításokat is végrehajt, főleg amikor vért vagy átültetésre váró szerveket kell célba juttatni, és erre nincs alkalmasabb megoldás. A hurrikánoktól sokat szenvedő államokban (például Florida, Mississipi, Luisiana) szinte rutinná vált a katasztrófák utáni mentés. Amikor az USAF pilótái a nem azonosított légtérsértők elfogását gyakorolja, akkor a CAP repülői és pilótái játszák el a rossz fiúk szerepét.

Most képzeljük el ezt idehaza: a Honvédség felkér pár civil pilótát, hogy ugyan repüljön már célt a Gripeneknek.

Elképzeltük?

Oké, most már kivehetjük az ujjunkat a biliből.

Gyakori még a légierő személyeinek szállítása, de a légierő kérésére végeznek útvonalrepüléseket, és más ellenőrző repüléseket is. De nem csak a légierő kér segítséget: a Vám és Határrendészet, valamint az Egyesült Államok Erdészeti Szolgálata is. A határrendészeti feladatok érthető okból a mexikói határra korlátozódnak. A CAP repülői sokszor indulnak eltűnt, szerencsétlenül járt repülőgépek felkutatására, és a bajba jutottak kimentésére.

Pilótaképzés

Ha valaki jelentkezni akar a szervezethez, nem kell mást tennie, mint megvárni a 12. szülinapját. Innentől 18. életévükig kadétokként vehetnek részt a különböző tanfolyamokon. Ezeken megtanulják először is a CAP történetét, aztán elkezdenek ismerkedni a repülési alapfogalmakkal. Tanulnak aerodinamikát, navigációt, meteorológiát, megtanulják a telekommunikációs eljárásokat, legalább alapszinten. Múzeumi túrák során ismerkednek meg a repülés, ezen belül is az amerikai repülés történetével. Jól képzett és tapasztalt CAP tagok tartanak tantermi foglalkozásokat, mindeközben remek és gyümölcsöző kapcsolatokat ápolnak a hazai cserkészszövetségekkel.

A kadétok persze a legjobban a repülést várják, amit először vitorlázó repülőkkel kezdenek. A repülési tudásukat fokozatosan fejlesztik, és vizsgák során bizonyíthatják képességeiket. Természetesen az ifjú titánok részt vesznek a reptéri karbantartásban, és gyakran takarítják a hangárokat is.

A kadétprogram

Aki betöltötte 18. életévét, hozzáfoghat a magasabb szint eléréséhez. Aki mégsem akar még belecsapni a lecsóba (mert megunta, vagy egyszerűen nincs meg a kellő önbizalma) az is három lehetőség közül választhat:

Vagy kilép, és ágyő CAP, vagy vár a 21. szülinapjáig és akkor folytatja, vagy belép a légierőbe, ahol örömmel fogadják, és a katonai alapozás után az átlagnál esetleg magasabb rendfokozatban hozzá is láthat a haza szolgálatához.

Az ilyen legényekből és leányokból általában teherszállító személyzetek lesznek; raktérmesterek, technikusok, esetleg reptéri földi kiszolgálók. Persze ott is van lehetőség továbblépni. Aki úgy dönt, hogy marad a CAP programban, arra sok tanulás és vizsga vár. Ebben a szakaszban már nem szimpla kadétok, hanem haladó kadétok lesznek (senior members).

A haladó képzés négy fontos szakaszra tagolódik, és fontos megjegyezni, hogy nem mindenki tudja teljesíteni mind a négyet. A képzések egymásra épülnek, mindenki csak akkor mehet tovább, ha az előzőben sikeres volt.

Az első a Tanulási szakasz, ahol az eddigi ismereteiket mélyítik el, és adnak számot ismét tudásukról. Itt fizikai-állóképességi vizsgálatokon is átesnek. Ennek végén megkapják a Wright testvérek kitüntetést. Az első szakaszban már rendfokozatokat is osztanak, a közlegénytől az őrmesterig lehet eljutni. Természetesen ezeknek a rendfokozatoknak csak a nevükben van köze a valódi katonai rendfokozatokhoz.

A második rész a Vezetői szakasz. Itt megnő a kadét felelőssége, mert az új tagokat kell istápolnia, és persze még magával is foglalkoznia. Ha felettesei sikeresnek ítélik a munkáját, a szakasz végével a Mitchell-ről elnevezett plecsnit tűzik büszkeségtől dagadó mellére. Ebben már (hála az átláthatatlan jenki tiszthelyettesi fokozatoknak) ötféle őrmesteri rendfokozat érhető el, és a CAP repülőin már másodpilótaként szolgálhat.

A harmadik fázis a Parancsnoki szakasz, ahol a növendék az eddig tanultak alapján már közvetlenül is utasíthatja a képzésben alatta lévő növendékeket. Mindezt teszi az eddig megszerzett tudása szerint, felelősségének teljes tudatában, és a CAP hagyományainak szellemében. Aki ebben a fázisban is megfelel, az az Earhart díjat kapja meg. Az itt elérhető rendfokozatok: hadnagy, főhadnagy, kapitány. (Igen, kapitányt mondtam és nem századost, mert ez nem a gyalogság!) Ekkor már joggal lehet egy CAP repülőgép parancsnoka. Ha ez után dobbant le a légierőbe, akkor ott biztos, hogy valami komolyabb beosztást kap, tehát nem kell félnie attól, hogy a leszállópályát kell majd sepregetnie. Valószínűleg katonai pilóta lesz belőle, vagy valamilyen más fedélzeti beosztást kap, képességeitől függően. A valódi katonai tiszti rendfokozat viszont biztos.

Az utolsó fejlődési fázis az Executive szakasz. (Aki erre tud valami jó magyar megfelelőt, kommentelje bátran) Itt a kadét már egész egységként kezeli a tanultakat, és irányítja, oktatja, segíti a kezdő növendékeket, képzéseket szervez, vizsgáztat. Jutalma az Eaker repülő tábornokról elnevezett medál (ezt a képzésben részt vevők 2%-a éri el).

Többet nem fogok kitüntetésekről szót ejteni, mert abból a CAP el van látva bőségesen. Egész pontosan 52 féle plecsnit lehet begyűjteni, ami kifejezetten a CAP-nek lett kitalálva. Az itt kiosztott rendfokozatok az őrnagy és az alezredes. Idáig elég kevesen jutnak el. Akinek mégis sikerül, és már tuti nem akar a légierőnél szolgálni, annak valószínűleg valamelyik állam CAP ezrede jut, ezt vezetheti.

Talán feltűnt, hogy végig kadétokat írtam. Nos igen, mivel ez nem katonai alakulat, itt nem katonák szolgálnak. Hanem kadétok. Még akkor is, ha már őszül a halántékuk, és az ilyet a  kezdők vén rókának becézik. Viszont az alacsonyabb „rendfokozatúak” a magasabban lévőket kötelesek „uram/asszonyom” megszólítással illetni.

A kadétok egyenruhája megegyezik a légierőével, de jelzéseiben saját elemeket is beépít. A kadétok a CAP-en belül nem csak a repüléssel foglalkozhatnak. Sok speciális szakterületre képezhetik magukat tovább, persze csak egy bizonyos elért rang felett. Ilyenek a logisztikai, jogi, igazgatási területek, a közönségkapcsolatok irányítói, vagy a pénzügyi részleg beosztottjai, vezetői.

Aki valami okból nem alkalmas a repülésre, de szeretne a CAP tagja lenni, az is lehetséges, sőt, testi fogyatékosoknak is találnak munkát. Sőt, még csak nem is kell amerikai állampolgárnak lenni. A lényeg, hogy az FBI átvilágításán mindenkinek át kell esnie. Aki nem a pilótaképzés miatt jelentkezik, azoknak fizikai, erőnléti követelmény sincs, csupán egy igen fontos szabály: az egyenruhába bele kell férni. A CAP tagjai szigorúan önkéntes alapon vállalnak szolgálatot a szabad idejükben, és ezért semmiféle fizetséget nem kapnak. Mi több, tagdíjat kötelesek fizetni, sőt, az egyenruhájukat is maguk veszik. Azért nem lehet mondani, hogy a CAP rosszul működne: országszerte 1.600 kisebb-nagyobb egységgel, és 56.000 aktív taggal rendelkezik.

A CAP többféle géptípust használ: rendelkezik vitorlázóval a pilótaképzéshez és többféle motoros kisgéppel. A motoros gépek mindegyike egy hajtóműves, légcsavaros. Az állományt Cessna 172, Cessna 182, Cessna 206 és GA-8 Airvan gépek képezik. De ha van olyan CAP tag, akinek saját repülője van és azt a szolgálat részére felajánlja, akkor azt is szívesen veszik.

És hogy van-e ilyen? Egész pontosan 4.300 CAP tag rendelkezik saját repülőgéppel, amit fel is ajánlott a szolgálatnak. Őrület. Amúgy 535 saját gépe van az őrjáratnak, ebből száz fel van szerelve olyan kamerákkal, amik a képet valós időben bárhová közvetíteni tudják. Így egy esetleges katasztrófa helyszínéről, vagy egy folyamatban lévő kutató-mentő repülés állásáról pontos képet kaphatnak az illetékesek. A parancsnokság az alabamai Montgomery város Maxwell-Gunter légibázison működik.

Összességében a CAP egy rendkívül egyedülálló, valóban különleges szervezet. Sokban hasonlít a megboldogul MHSZ-re, de annál is többet nyújt. A járőrszolgálat a fiatalok felé nyitott, vonzó pályamodellt kínál. A CAP a civilek szemében egy hasznos szervezet, ami ráadásul nonprofit, és viszonylag kevés adófizetői pénzből elvan. A katonák sem nézik le a tagokat, hiszen a CAP egyik célja a fiatal növendékek légierős pályájának egyengetése. Így érthető, hogy az amerikai társadalom minden tagja megbecsüléssel és büszkeséggel tekint a Civil Légi Járőrszolgálat önzetlen és önkéntes tagjaira.

137 komment

Címkék: usa amerikai kiképzés légierő különlegesek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

utisz 2010.09.17. 08:25:07

Jó kis cikk, gratula a szerzőnek.
Engem egy dolog hagyott hiány érzettet. Ki finanszírozza ezt az egészet, mert kis költségvetése lehet? Hadsereg vagy civil szféra?

Titus Pullo Urbino 2010.09.17. 09:26:06

Boldog ország, ahol ilyen szervezet működik. Nálunk miért nem lesz ilyen mentalitás soha?

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.09.17. 09:31:23

@utisz:
Kissé zavaros volt a finanszírozás. de ha jól emlékszem a szövetségi államok a területükön működő CAP winget támogathatják. A központi költségvetés nem fizet. A tagdíjból és magánszemélyek illetve cégek adományaiból tartják fenn magukat. Nem nehéz, hisz még az egyenruhát is meg kell venniük, ráadásul önkéntesen, ingyen dolgoznak. Költségtérítés csak akkor jár, ha valaki az autóját vagy más eszközét a CAP kérésére használja.

juditmanó 2010.09.17. 11:09:13

proletair, nagyon tetszett a cikk. Külön öröm, hogy nök, férfiak is csatlakozhatnak a szervezethez, nincs megkülönböztetés :).
Kicsit meglepö volt a gyerköcöket egyenruhában látni, aztán olvastam, hogy az alsó korhatár 12 év. Nem rossz. :)

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.09.17. 11:20:17

Úgy látom, ott is kedvelik a Blaníkot kiképzőgépként. Idehaza is repül belőlük néhány.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.17. 11:21:15

@juditmanó:

Hát igen, egy normális ország normális hadserege idejekorán elkezdi hozzászoktatni a gyerekeket, hogy a katonaság nem ördögtől való, sőt: ha úgy alakul, akkor karrier, biztos (nyugdíjas) állás, ösztöndíjak, kedvezmények...

Engem az a 4300 CAP-tag lepett meg, akik a saját repülőgépeik kapacitását felajánlották a szervezetnek. Nem is annyira a számuk volt a meglepő (noha az se piskóta, hogy az összes CAP-tag kábé nyolc százaléka rendelkezik saját repcsivel...), hanem az önzetlenség...

Idehaza (tisztelet azoknak a polgárőröknek, akik saját gépkocsival járőröznek!) az ilyen hozzállás sajnos elég furcsa; Átlagjózsi első kérdése biztosan az lenne, hogy miért jó az neki..?

:-(

LouiS 2010.09.17. 11:31:05

LaGuardia eddig nekem egy reptér volt Manhattan felső végében... Köszi a posztot!

hazitroll 2010.09.17. 13:06:36

Nagyon jó írás, tetszik!
@tiboru: Azért ott más az átlagember saját vagyona, vagyontárgyai. Nem tudom, de gondolom, hogy mind abszolút számokban, mind relatív nézve is jóval több a magánrepülő, helikopter, autó, motorizált jármű.

Iustizmord 2010.09.17. 13:14:13

@LouiS: igen éppen kérdezni akartam hogy erről a fószerről nevezték-e el a kisebbik NY-i repteret.

amúgy lehet hpgy nálunk is újra kéne indítani az MHSZ-t?

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2010.09.17. 13:19:24

Újabb gyöngyszem ez az írás. Gratulálok tiboru!

4300 saj. repis tag témája. Tényleg meghökkentő. Nagy ország, gazdag ország, nagy számok, sok magán repi, mind oké, de nem az igazi magyarázat.

Szerintem az van, ha egy társadalom ráérez arra, ami az emberi faj legemberibb vonása, azaz az "önzetlen segítség nyújtás", az a társadalom sikeres lehet. Akár nagyon sikeres.

Már most kishazámra gondolva jól látható a különbség. Ha társadalmunk nem is, de pl. az időkép.hu nagy sikerű alternatív meteorológiai szolgálat pontosan ezt a nagyon emberi tulajdonságot "használja ki".

És sikeres, és minden tag jól érzi magát benne, csekélyke forrásaikat visszaforgatják az idokep.hu-ba (mindig fejlesztenek valamit) nem mellékesen olyan változtatásokra kényszerítve ezzel omsz-t (met.hu), hogy azzal a valódi közszolgálat irányába mozdult el, informatívabb lett, egy kicsit met.hu is javult.

Leadfoot 2010.09.17. 13:32:55

@LouiS: Én a szesztilalom nagy ellenzőjeként ismertem, az ilyen tevékenységéről nem is tudtam.

Egyébként nekem is végig az járt a fejemben a poszt olvasása közben, hogy kicsit hasonlít az egész az MHSz-re.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.17. 13:51:28

@rdos:

A szerző Proletair kolléga, tehát őt illeti a gratulációk özöne!

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.17. 14:02:33

@hazitroll:

Az oké, hogy ott gazdagabbak a polgárok, de idehaza egy fűnyírót is kelletlenül adnánk kölcsön az államnak...

Egy rövid (és talán nem releváns) példa: két vagy három évvel ezelőtt júliusban (amikor olyan 38-40 fokok voltak) az egyik fegyveres testület pár díszpéldány-tagja komolyan fontolgatta, hogy emberi jogaikra hivatkozva megtagadja a szolgálatot, mert a parancsnokuk nem biztosította a jogszabály által előírt védőitalt.

(Magyarázat: nem volt gépkocsi, amivel a külső helyszínre lehetett volna vinni a valóban járó vizet, az indulásnál meg kapkodás volt és nem vittek megukkal.)

Mielőtt mindenki igazat adnak szegény szomjazó hivatásos állományú munkavállalóknak: a külső helyszín egy vidéki település volt, és a helyszíntől kábé 100 méterre ott volt egy közért, ahol természetesen lehetett volna vizet, üdítőt vagy bármit venni.

De a köztársaság rendjének őrzői úgy vélték, hogy ha jár víz, nehogy már a saját zsebükbe nyúlva fizessenek.

A parancsnok telefonon belengette a katonai ügyészséget, ez hatott. És az emberek vettek vizet a közértben, amit aztán a parancsnokuk kifizetett nekik (bruttó 300 forint volt).

Mert elvek is vannak! - mondta a majdnem-zendülők szellemi vezetője.

Ja - tehetjük hozzá -, vannak elvek. Igen.

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.09.17. 14:15:57

Az USA egyik legfontosabb szervezete a hadsereg, ez nem lehet vita tárgya. Na ennek a hadseregnek emberre is van szüksége. Lövész, tüzér, bárki lehet, ha kicsit is beszél angolul, és nem illegális bevándorló. Na de ha komolyan képzett tisztekre van szükség, akkor ez a legolcsóbb módja az ilyen emberek kinevelésének. Most ez csak a Légierő szervezete. 12 évesen CAP-be lépők közül ha 100-ból 10 úgy dönt, hogy 18 éves kora után a légierőben akar szolgálni, már megérte. A légierőnek az alapokkal már nem kell foglalkoznia, csak a magasabb tudást kell megtanítania. A többi 90 meg addig is hasznos tagja volt egy önkéntes szervezetnek, de legalábbis megtanulta becsülni az egyenruhát. Ráadásul a légierőhöz nem csak a CAP-en keresztül vezet az út.
Kisegítő szervezete van a Parti Őrségnek is, de az nem ilyen alapokon szerveződik.
@rdos:
Az imént tiboru engem dicsért, de azt azért hozzátenném, hogy a megjelenés előtt akkurátusan át szokta ám nézni amit írok, így neki is jogosan jár a köszönet:)

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2010.09.17. 14:32:46

@proletair: Kedves proletair, gratulálok Neked is, tiborunak is. Figyelmetlen voltam. Most kezd leesni a tantusz, többen vagytok.

Jó példa vagytok mondandómra, Ti is jól együttműködtök. Ahogy a cikkbeli CAP-osok is.

És hiszem, ez a siker és a jó "életérzés" titka.

Titus Pullo Urbino 2010.09.17. 14:39:30

Mire végigolvastam a posztot, annyira felhúztam magamat, hogy az első kommentben meg se dícsértelek Prol. Na, most megteszem: köszönjük, jót írtál. Egyébként 50 kilós bombával hogyan tudták elsüllyeszteni a tengót? Van erről valami leírás?

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.09.17. 14:43:34

@Titus Pullo Urbino:
Ha jobban belegondolsz, annyira nem nagy dolog. Már persze célozni is jól kellett, de nem volt szükség közvetlen találatra, elég volt, ha pont mellette esett a vízbe, és ott robbant. Mivel a víz összenyomhatatlan, ez is elég kárt tudott tenni ahhoz, hogy a búvárhajó elsüllyedjen.

Gloria Mundi · http://szexcsatakanno.blog.hu 2010.09.17. 15:53:53

Nagyon érdekes volt :) LaGuardia meg micsoda arc lehetett 152 centisen :)
Jaj, a szomjazó katonák, egészen megsajnáltam őket ...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.17. 17:22:34

Index címlap; gratula, Proletair!

manager2008 2010.09.17. 17:32:05

Eszembe jutott az olvasott anyag alapján, hogy nálunk azon kínlódnak a szervek, hogyan lehetne megoldani a természetvédelmi, erdő, mező stb. őrzési feladatok. Sok pénzbe kerül, és nem hatékony megoldásaik vannak.

Intézkedésre kell a természetvédelmi őr, rendőr,erdész stb., de a felderítésben sokat segíthetnének más polgári elemek, ha szervezettek lennének hasonlóan a CAP -hoz. Ilyenek a motoros és egyéb sárkányrepülők, lovasok, cross motorosok stb. Némi támogatással, kamerákkal felszerelve, stb. kitűnő felderítő erők lennének, tevékenységüket elismerve természetesen.

Rengeteget lovagolok terepen, és ha véletlenül már nem bírnám nézni ami történik, telefonálni sem érdemes, mert a "szerv" ki sem tud jutni a helyszínre. Így aztán ősfák tűnnek el, és hihetetlen egyéb károk keletkeznek a növényzetben, + komplett fürdőszobák kerülnek ki az erdőbe.

teddybear01 2010.09.17. 17:48:50

@Titus Pullo Urbino: Nézd, ahogy @proletair: is mondta, a tengók meglehetősen érzékenyek a környezetükben történő robbanásokra. A II. VH. idején alkalmazott "olajoshordó" mélységi bombák után már aknavetőcsőből kilőhető, áramvonalazott(hogy gyorsabban süllyedjen) mélységi bombákat használtak kötegesen, a legtöbb haditengerészetnél. A régimódi olajoshordóban volt úgy 200 fontnyi robbanóanyag, az új típusúban meg talán 30 fontnyi. Mégis képesek voltak elsüllyeszteni a célpontot.

teddybear01 2010.09.17. 17:50:25

@manager2008: Arról nem is szólva, amikor nyugatról idehoznak mindenféle szemetet, és elföldelik.

Alvarez 2010.09.17. 17:59:09

@proletair: "Na ennek a hadseregnek emberre is van szüksége."

Hogy aztán teljesen értelmetlen háborúkat indítsanak velük, azok a szerencsétlenek meg ott haljanak meg a fronton.

tucano 2010.09.17. 18:02:24

Nagyon érdekes volt! Kicsit irigykedek az amikra. Mondjuk repülő közelébe nem mennék, de az önkéntes segítség nagyon jó dolog. Az is nagyon tetszik, amikor beöltöznek polgárháborús ruciba, szemügyreveszik a viszkis üveget, aztán puffogtatva rohangálnak a mezőn. Egy régi barátom csinálta ezt kint és ő mesélte, hogy előtte-utána nagy közös szemétszedés van, meg uzsonna a már tiszta réten, stb. Semmi sem kell hozzá, csak lelkesedés, segítő szándék, meg jó haverok.

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.09.17. 19:33:56

@Alvarez:
Az USA hadserege önkéntes. Aki katonának áll, az számolhat azzal, hogy a vezetői halálba küldik. Ez ott egy ilyen szakma.

uppercut 2010.09.17. 19:38:31

A cikk tetszett. Csak egy dolog : "1901-től 1906-ig Trieszt, Rijeka és Budapest amerikai nagykövetségein dolgozik." Ezek inkább konzulátusok lehettek, nameg a Rijeka is inkább Fiumeként volt ismeretes a hivatkozott időszakban.

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.09.17. 19:41:48

@uppercut:
Hoppábocsánat, igaz. A baj az, hogy amikor az ember fordít, nem figyel rendesen. Az eredeti szövegben persze nem Fiume volt, nekem meg akkor nem ugrott be, hogy azt is fordítani kellene. Persze ha Bratislava lett volna, azonnal Pozsonyt írok:)

bazd meg 2010.09.17. 19:48:21

Nagyon sok mindent lehetne tanulni az amiktol, persze a magyar egybol szidja a masikat. Kulonben queensben van a laguardia. A jfk meg brooklynban van. Tudom nagy betu;^)

Markgraf · http://www.legiobrigetio.com 2010.09.17. 19:55:11

@tiboru: Egy kicsi ellenpélda hazulról: a Magyar Néphadsereg hagyományőrzői (ilyen is van) a saját FUG-jukkal mentek ki árvíz idején segíteni.

www.veteranmilitari.hu/

Iustizmord 2010.09.17. 20:12:21

@tiboru: erre a közt- őrezredes szösszenetre reagálva,

azzal h ez egy posztot is megérne

mi a véleményed arról hogy most létrehozták a.... igen, a TEK-et (állítólag sokan mentek oda az őrezredtől), meg hogy az RSZVSZ-t is valahogy átszerveznék?

kissé más: naponta látom az őrezred bordó barettes tagjait a Legfelsőbb Bíróság környékén posztolni (nem a neten...) meg a beléptetésnél, feltűnt hogy ott mindenki legalább zászlós ( más beosztásokban kb f/t/őrmester lenne), mit tudni: m iért a magasabb r.fok, és mi az ő személyes képzésük? tehát miben különbözik az őrezred objektumvédő "kiskatonája" mint a posztosrendőr a keletiben?

Iustizmord 2010.09.17. 20:14:17

@Iustizmord @tiboru: : most látom h nem pont az őrezredre utaltál, de a kérdéseket fenntartom.

(PS mostmár nagyon komolyan foglalkoztat a beosztásod...)

Őexc.Vitéz Bivalybasznádhy. Dr. Őfőméltóságu Úr 2010.09.17. 20:18:31

Na ez tényleg jó írás volt.
Nálunk ez úgy működne ahogy a Balatoni Vizimentők működnek. Minden kopasz fejű, redős tarkójúnak van egy vizimentő tagsága, hogy aztán tudja használni a Jet sky-jét, 1000 lóerős hajóját... :(

Northfiled (törölt) 2010.09.17. 20:42:07

"A Pentagon fejesei persze gúnyos mosolyra húzták a szájukat..."

Az USA 41 decemberben lépett be a háborúba, viszont a Pentagont 43 januárjában avatták.

Ettöl még a cikk igen jó.

zum trucc 2010.09.17. 20:42:42

@tiboru:
Kedves Tiboru, meg a kommentelők azon, valószínűleg nagyobbik fele, amelyik előző életében hivatásos katona volt!
Amerikában ezek szerint a hadsereg/légierő a társadalom szerves része, és ez így jól van nagyon.
Magyarországgal kapcsolatban egy dolgot ne felejtsünk, mielőtt elkezdünk összehasonlítani: a magyar társadalom a rendszerváltás előtt (hogy azóta mi van, fogalmam sincs)hmmm...határozott fenntartásokkal élt a Magyar Néphadsereggel és tiszti- és tábornoki karával szemben. A zöm a "szükséges rossz" kategóriájába sorolta az MN-t,
és a kötelező sorkatonai szolgálatot. Aki tudta, kiszuperáltatta magát, vagy háromhavonta más megyébe költözött, hogy ne érje utol a kieg.
Szájról-szájra jártak a botcsinálta, ostoba elöljárók aranyköpései. Voltak hírhedt és életveszélyes helyek, pl. a kalocsai Forradalmi Ezred.
Ja és mikor nyert magyar hadsereg utoljára háborút? (Nem csatát, konkrét, egész háborút?)
Nekem Mátyás fekete serege óta nem jut eszembe újabb győzelem. Talán 1919-ben a csehek ellen? Nem igazán eklatáns példa.

rognork 2010.09.17. 20:45:34

időnként komolyan irigylem az amcsikat.

CyberPunK 2010.09.17. 20:50:48

proletair: egy kérdés csak, díszrepüléseket leszámítva emelkednek égbe a Grippenek? Meglepődnék, de tényleg. :)

Amúgy köszönöm a cikket, minden tetszik, ami picit is az Air Force-al kapcsolatos.

@tiboru: Igazságtalan vagy. Átlagjózsinak az okoz fejtörést, hogy miből fizessen jogsit repgépre. A saját repülő már lehetetlen kategória.

Yeto 2010.09.17. 20:55:38

Nagyon tetszett a cikk, látni hogy sok munka van benne!

Egy kérdés - ezt a százados - kapitány témát nem vágom. Oké hogy a tengerészeknél kapitány, meg ott más rangot is jelent, de a repülőknél miért nem százados?

Ted Striker 2010.09.17. 21:01:16

Régen volt MHSZ...

Manapság is van néhány kezdeményezés lásd PIR-tábor
www.jetfly.hu/rovatok/jetfly/pir_tabor/

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.09.17. 21:03:29

@Yeto:
Erről mások biztos többet tudnak mondani, de szerintem köze van a hajózáshoz. Mármint hogy a repülés régen léghajózással indult, innen van a kapitány és a hajózó állomány szavak. De ebbe tényleg nem mennék bele, mert a haditengerészetnél a kapitány meg ezredesi rangnak felel meg. Zavaros na:)
@CyberPunK:
Tuti repülnek a Gripenek, csak nem annyit, amennyit a pilóták, a NATO (és a szakértők) szeretnének

Ted Striker 2010.09.17. 21:14:00

@CyberPunK: Attól hogy Griffmadarat jelent a Gripent még egy pével írják - elődjét a Viggent (JA 37) viszont két gével, ellenben személyes kedvencemet a dupladeltás Drakent (J 35) már csak egy kával :-)

Baldrick68 2010.09.17. 21:19:52

Látom másnak is beugrott.
Anno nálunk is volt valami hasonló úgy hívták hogy MHSZ.

Ugye ugye mekkora kár hogy megszüntették...

CyberPunK 2010.09.17. 21:20:06

@Ted Striker: Szánom, bánom, ezt elbasztam. Ezért is jobbak az amcsik, ott mindent egy F-el vagy M-el írnak. :D

CyberPunK 2010.09.17. 21:22:04

@CyberPunK: Blackbird-el jönni nem ér. :)

Ted Striker 2010.09.17. 21:24:00

@Baldrick68: MHSz azaz Malek-Hofi-Szenes :-DDDD

Ja és a PIR-tábor: Pályára Irányító Repülőtábor

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.09.17. 21:29:01

@Lord_Valdez:
Direkt kerestem ezirányú adatot, de következetesen csak ezekről a repülőgépekről volt szó. Azt viszont el tudom képzelni, hogy az önkéntesek által felajánlott gépek közt van forgószárnyas.

Zsírfeka 2010.09.17. 22:01:53

repülnek a gripenek
nem is oly rég pl veszprémben egyszer igen alacsonyan repülő gép sugárhajtóművét hallottam
mivel ott nincs nemzetközi reptér, csak lőtér, hamar rájöttem hogy valami lövészet lehetett:)
sajnos felhős volt az idő, és nem láttam
nem sokkal később viszont már nem volt felhős és láttam

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.17. 22:20:35

@Iustizmord:

Nem azért a két forintért, de nincs esélyed :-)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.17. 22:21:52

@Iustizmord:

A konkrét kérdésre meg nem tudok válaszolni.

Taplopó 2010.09.17. 22:24:39

Ennyi sok US patrióta alig várja hogy megtalálja az ellenséget, akit lőni és bombázni lehet. Ahogy a mondás tartja: akinek bot van a kezében, előbb-utóbb talál egy kutyát akit meg kell büntetni

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.09.17. 22:31:20

@Taplopó:
...és vannak olvasók, akik ha index címlapos posztot látnak előbb-utóbb ellenállhatatlan késztetést éreznek, hogy kommenteljenek. Mindegy mit.

kewcheg 2010.09.17. 22:37:53

Azért ne feledjük, hogy az állam és a polgár viszonya kölcsönös.Nálunk az állam nagyjából azért van,hogy megszívasson,és csak kismértékben hogy segítsen.Pl.már évtizedek óta nem adják oda senkinek a teljes fizetését,mert csak..tehát minden orvos,tanár,akárki aki az államnak dolgozik ,nemcsak a magas adójától szenved,hanem a nettó béréből is kb.1000euró bent marad.Kiskorúnak kezeli az embereket ez az állam,elég csak a fegyverviselési jogról szólni..Ne legyen senkinek sok pénze,fegyvere stb. egyszóval legyen egyszerű muzsik,alattvaló.
Odaát ez másként alakult...:(

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.17. 22:41:22

@Taplopó:

Hogy a metaforádnál maradjunk: büntetni való (veszett) kutyák mindig akadnak; kérdés, hogy meg merjük-e őket fegyelmezni, mielőtt megharapnának..?

Van, aki azt mondja, hogy nem illik a kiutyát bántani, mielőtt harapna.

Én azt mondom: ha látszik rajta, hogy veszett és támadni készül, bizony rá lehet b@szni egy furkósbottal.

Neadjisten agyon is lehet lőni.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.17. 22:42:33

@kewcheg:

Ezt az ezer eurós dolgot nem nagyon értem... Ha megmagyaráznád...

NAR 2010.09.17. 22:49:28

@tiboru: Mi sokkal több adót fizetünk, mint az amerikaiak, ott inkább az a módi, hogy mindenki gondoskodjon magáról meg egymásról. Vannak párezren saját repülővel, közben minden 5. gyerek szegénységben él: www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/usa-a-szegenyseg-15-eves-csucsra-emelkedett-327872

Pukker 2010.09.17. 22:56:50

USAban az önkéntes karitatív munka természetes, mondhatni szinte elvárt minden állampolgártól. Minden nagyobb helyen van egy központ, ahova gyűjtik a lehetőségeket és rajtuk keresztűl lehet jelentkezni mindenhova. Akár csak egy napra is. A lehetőségek a időseknek kajakihordástól kezdve, fogyatékos sportrendezvényen segítségen át bármeddig terjedhet.

A repülő kölcsönadásról meg annyit, hogy azért nem rossz móka kölcsönadni a CAPnak a gépet, ha azok karbantartják, felkészítik vizsgáztatják (még akkor sem ha a költségeket a tulaj viseli). Amikor meg kedve van repkedni, elviszi.

kewcheg 2010.09.17. 23:03:50

@tiboru: Hát nagy átlagban ennyit nem kapsz meg egy hozzád hasonló nyugati állam alkalmazottjához (tanár,orvos,rendőr,tűzoltó)képest.Alsó hangon,és igencsak átlag.Ezt követi a magánszektor is,persze...

blacklord 2010.09.17. 23:14:01

Érdekes olvasmány volt, kösz szépen!

Közöd??? 2010.09.17. 23:20:10

Ugye milyen szívfájdító egy ilyen cikk után visszatérni a magyar valóságba?:-) A teljesen lefegyverzett örök vesztes népség közé!

Taplopó 2010.09.17. 23:33:57

Azért senki ne várja hogy a szerzőhöz hasonlóan leborulok imádni a Nagy Testvért, mert ami nekik felemelkedés, nekünk nem biztos hogy az. Felvetették többen hogy miért szűnt meg az MHSZ és miért nincs más hasonló. Hát ugyanazért mint sorkatonai szolgálat, és a szuverenitás más biztosítékai. Odaátról nézve ez mind gyanús de legalábbis szükségtelen, úgyhogy a jövőben sem lesz. Kis létszámú profi jól megfizetett és engedelmes segédcsapatra, magyarán zsoldosokra van szükség a világpolitikai küldetéshez, nem pedig öntevékeny hazafiakra Magyarországon

Taplopó 2010.09.17. 23:36:37

@tiboru: "Én azt mondom: ha látszik rajta, hogy veszett és támadni készül, bizony rá lehet b@szni egy furkósbottal.

Neadjisten agyon is lehet lőni. "

Csak találgatom kire gondolhatsz? mert az sokat elárulna rólad

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.09.17. 23:38:41

@Taplopó:
Hol borultam le imádni a nagy testvért? De mindegy is.
Amerika fiatal nemzet, és épp felemelkedőben van. Nekünk is volt ilyen időszakunk. De attól nem leszünk nagyobbak, hogy mások nagyságát irigyeljük, és ezért köpünk egyet. Amerikáról legalábbis a cikkben leirtak alapján nyugodtan példát lehet venni.

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.09.17. 23:45:20

@Taplopó:
A sorkatonai szolgálat minden volt, csak nem a szuverenitás biztosítéka. Főleg a rendszerváltás előtt, amikor is abszolút nem volt kis hazánk szuverén. (nyakán párezer szovjet katonával). A "kis létszámú profi jól megfizetett és engedelmes segédcsapat, magyarán zsoldos".. ha ez a magyar honvédségre vonatkozik, akkor pont nem "magyarán" zsoldos. Tessék utána nézni a zsoldos szó jelentésének.

Taplopó 2010.09.17. 23:57:45

@proletair: "Amerika fiatal nemzet, és épp felemelkedőben van"

Amerika mélyebb válságban van, mint ami a gazdasági számadatokból következik. Ennek részben oka, de inkább jele az a két háború amit most éppen folytat. Hiába a modern haditechnika, ha nincsenek világos taktikai, stratégiai és politikai célkitűzések, egy háborút így végső soron csak elveszíteni lehet. Ha sikerül ennél kézzelfoghatóbb ellenséget találni akkor Amerika önmaga lehet megint, de én ezt kétlem, hogy miért az már eléggé off-topic

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.09.18. 00:02:59

@Taplopó:
Persze értem én, az a két (inkább egy) háború kísértetiesen kezd hasonlítani a vietnami háborúhoz. ÉS valóban el fogják veszteni, vagy legjobb esetben is "nem fogják megnyerni". Én ettől és a gazdasági helyzettől függetlenül amerikát még nem mint hanyatló nemzetet látom. Ha szabadna jóslásba bocsátkoznom: nagyjából úgy képzelem, hogy amerika egy idő után ugyanúgy be fog gubózni, mint az első világháború után.

Taplopó 2010.09.18. 00:10:40

@proletair: "A sorkatonai szolgálat minden volt, csak nem a szuverenitás biztosítéka"

A szovjet célkitűzéseknek az akkori sorozott tömeghadsereg felelt meg, az amerikai célkitűzéseknek meg a mostani önkéntes hadsereg, amelyiket saját céljaira vehet igénybe, bár gondolom a harcértékét jól ismerik. Inkább csak azért van szükség az ilyen expedíciós küldetésekre, hogy még egy zászlót odatűzhessenek a sajátjuk mellé, semmi több. Én ebben nem találok lelkesítőt. A zsoldos szó jelentését is eszerint ítélem meg: az idegen célok érdekében pénzért bevethető katona zsoldos, míg a hazáját védő nem az, még ha jól megfizettik is, saját fogalmaim szerint

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.09.18. 00:17:57

@Taplopó:
Az a baj, hogy a katonásdit meg a politikát egy lapon emlegetjük, és ezt nem szeretem. Mert a katona irtózik a politikától. A politikus meg ugye csak egy eszközt lát a katonában, akit a céljai elérése érdekében mozgathat. Szóval még ha a magyar katona pénzért teszi a dolgát, (bár ettől nem tartom zsoldosnak, mint ahogy a mentős is pénzért ment életet, a tűzoltó meg olt tüzet) pont ő nem tehető felelőssé azért a helyzetért, amiben van. Így az amerikai katona sem. Sőt, a CAP tagja, aki majd pilóta szeretne lenni, az sem.
(kicsit álmos vagyok már. de azért remélem érthető volt)

Taplopó 2010.09.18. 00:20:23

Oké, az USA nem fog eltűnni a süllyesztőben, legalábbis egyhamar. Más kérdés mi pozitívat várhatunk tőle a SAJÁT szempontunkból? Lehet-e például minta nekünk? Szerintem nem, pont ez jön le számomra az általad írt posztból. Megtalálták maguknak a lelkesítő célokat, megvannak az eszközeik, magasan lobog a hazafiság lángja, ezt viszont nemigen tűrik másoktól a bibi már itt elkezdődik.
Egy érdekes, ha úgy tetszik ellentétes párhuzam azért poénos lehet meg azon túl is elgondolkodtató. Az 1920-as évektől kezdődően pont azért jött létre nálunk a mostani amerikaihoz hasonló (látszólag) civil alapokon szerveződő repülőmozgalom, hogy kikerülje a Versailles-i békeszerződés haderőfejlesztést korlátozó rendelkezéseit. Nagy korszak volt ez a hazai repülés szempontjából, csak épp a másik oldalon

Kentaur67 2010.09.18. 00:56:43

@Taplopó:
„magasan lobog a hazafiság lángja, ezt viszont nemigen tűrik másoktól a bibi már itt elkezdődik.”

Mondanál konkrét példákat ezen állításod alátámasztására?

Kentaur67 2010.09.18. 01:17:51

@Taplopó:

„Amerika mélyebb válságban van, mint ami a gazdasági számadatokból következik.”

► Tessék nézegetni a Dow Jonest, és az álmok és vágyak helyett a valóságról társalogjunk!

„Ennek részben oka, de inkább jele az a két háború amit most éppen folytat.”
► Már a fogalmakkal gond van. Ugyan mennyiben nevezhető háborónak az iraki jelenlétük? Ki az ellenség, a másik hadviselő fél? Afganisztánban is maximum asszimetrikus haborúról beszélhetünk, és semmiképpen nem a hagyományos értelemben vett háborúról.

Anélkül, hogy személyeskedni szeretnék, sajnos tartok tőle, hogy elfogultságod, amerika-ellenességed nem tesz képessé arra, hogy a tényeket lásd.

Az USA nem visel háborút Afganisztánban, hanem az ENSz erők vezetőjeként vesz részt az aktuális ENSz határozat végrehajtásában. Nem az afgán néppel harcol, hanem a tálibokkal. Azon tálibokkal, akik súlyosabb veszteségeket okoztak az afgánoknak, mint az amerikaiaknak, vagy mint az amerikaiak az afgánoknak.

Egyébként a racionalitást tekintve a leghelyesebb döntést hozták, amikor a kiképzési és ellátási (ópiumültetvények!) területén támadták az ellenséget, ahelyett, hogy saját városaikban, határaikon belül vették volna fel velük a harcot. Ne feledjük, ezek a fanatikusok nem féltik a saját életüket, számukra dicsőség több tucatnyi vagy akár ezer embert magukkal rántva felrobbanni. Ellenben egy ilyen akció az áldozatként érintett civilizált országokban komoly problémákat okozna.

„Hiába a modern haditechnika, ha nincsenek világos taktikai, stratégiai és politikai célkitűzések, egy háborút így végső soron csak elveszíteni lehet.”
► Ebben annyiban igazat adok, hogy Irak esetében szánalmas volt, ahogy megdöbbenve szembesültek azzal, hogy jé, győztünk, de most akkor hogyan tovább?

Mint írtam, ezek nem hagyományos „háborúk”. Míg Japán és Németország esetében sokkal egyszerűbb volt a képlet, és ott sikerült is a demokrácia-export, jelen esetben ez legalábbis kérdéses. Más dolog, hogy a jelenlegi állapot többé-kevésbé megfelel Amerikának, és ha ne adj isten Afganisztánban / Irakban sikerül valamiféle stabilitást létrehozniuk, az már csak plusz hozadéka lesz az eseményeknek. Nekik egyetlen dolog fontos: soha többé, senki ne robbantson, gyilkoljon a határaikon BELÜL. Amíg ezt tudják biztosítani, addig a lakosság támogatni fogja a háborúkat, mivel — veled ellentétben — ők tisztában vannak annak tétjével, „eredményeivel”.

„Ha sikerül ennél kézzelfoghatóbb ellenséget találni akkor Amerika önmaga lehet megint, de én ezt kétlem, hogy miért az már eléggé off-topic”
► Köszönet az aggódásodért, de itt élőként úgy látom, Obama megválasztása óta Amerika egyre inkább önmaga. Egyébként nem értek egyet megjegyzéseddel, igenis, lenne mit tanulnunk tőlük. Pozitív hozzáállást, szolidaritást, tisztességet, egymás és az állam tiszteletét. (Tudom, ahhoz olyan állam kellene előbb, akit tisztelni lehet. :-)

Taplopó 2010.09.18. 01:54:59

@Kentaur67: "Mondanál konkrét példákat ezen állításod alátámasztására? "

Üsd fel a Washington Post vagy a New York Times cikkeit a magyar nacionalizmus feltámadásáról. Vagy pont azért osztod az észt a bennszülötteknek, mert ezekből indulsz ki?

Taplopó 2010.09.18. 01:59:41

@Kentaur67: Ezt a hozzászólásodat egy amerikai tizenéveseknek szóló hazafias brosúrából copy and pastolhattad ide, én nem nevezném vitaalapnak

Kentaur67 2010.09.18. 02:12:19

@Taplopó:

► Látom, alapvető tévedésben leledzel. (Az általad említett egyik WP-os cikknél elég sokat kommenteltem is :-). A Washington Post cikkírója nem a patriótizmust, hazafiságot kifogásolta, hiszen ezekben nincs semmi elítélendő, hanem Orbán (a választások környékén előadott) nacionalizmusát. Tessék keresni egy értelmező kéziszótárt és megnézni, mi a különbség a hazafiság és a nacionalizmus között. Van számos.

Taplopó 2010.09.18. 01:59:41
„Ezt a hozzászólásodat egy amerikai tizenéveseknek szóló hazafias brosúrából copy and pastolhattad ide, én nem nevezném vitaalapnak”

► Örülnék, ha befejeznéd a személyeskedést. Ugyan, mutass már nekem egyetlen olyan „amerikai tizenéveseknek szóló hazafias brosúrát”, amelyben az általam leírtak szerepelnek. Főleg magyarul, ugye, ha már a kopipésztnél tartunk.

Nem, én veled ellentétben ismerem ezt az országot, sőt, azt is, ahol most te élsz. Nem a mások által előadott előítéleteket szajkózom vissza, hanem saját tapasztalataim alapján alkotok véleményt.

Ismételten szeretnélek arra kérni, hogy a továbbiakban próbálj meg a személyem helyett az általam leírtakkal foglalkozni, illetve ha minderre képtelen vagy, inkább maradj csendben.

Köszönöm:
Kentaur

usb2.0 (törölt) (törölt) (törölt) (törölt) (törölt 2010.09.18. 02:19:33

Lenne 2 kérdésem.

1. Ha ezek ennyire profik, meg jó csávok stb.
Akkor hogy értek el a japánok Pearl Harbor-ig?
2. Hol voltak szeptember 11.-én?

Taplopó 2010.09.18. 02:23:37

Mindig muris ha valaki úgy akar kioktatni másokat, hogy az elemi tényekkel sincs tisztában. Afganisztánabn az ópiumtermelés közel négyszerese mint a tálib időkben volt, ezt eredményként eladni necces.

Egy terrorakcióhoz semmiféle hátország nem kell, némi vegyésztudás, internetről letölthető információk és valaki aki megvalósítja. Ezt csinálta Una Bomber is Amerikán belül, az ilyesmit nem lehet háborúval megakadályozni. Ez a cél megintcsak hamis ha az afganisztáni háborúról beszélünk.

Hogy Amerika Obamával válhat önmagává ... ez lehet hogy igazad. Obamát deklaráltan nem érdekli Európa, minket meg miért érdekelne Obama, menjen mindenki a maga útján. Egy paraszt sakkfigura lehetünk a játszmában, de ilyen szempontból a térségünk mostanában nagyon leértékelődött. Legfeljebb az ösztönös benyalásvágy teheti vonzóvá hogy arrafelé tülekedjünk érdemekért

Taplopó 2010.09.18. 02:32:37

@Kentaur67: "Tessék keresni egy értelmező kéziszótárt és megnézni, mi a különbség a hazafiság és a nacionalizmus között. "

Elárulom neked, még mielőtt koptatnád a papírt: egyik a másik nélkül nem létezik. De ezt aligha fogod megtudni a Washington Postból. Nem is arról szól a történet, amiről hinted az igét, hanem a szuverenitás határairól, amit egyes befolyásos washingtoni körök igyekeznek a lehető legszűkebbre szorítani, pedig többnyire csak piti üzletekről van szó. Jó példa volt erre amikor a Sláger rádió frekvenciaengedélyének visszavonása miatt indított vitát a Kongresszus

Taplopó 2010.09.18. 02:36:50

@Kentaur67: "Nem, én veled ellentétben ismerem ezt az országot, sőt, azt is, ahol most te élsz."

Honnan ismered Magyarországot, a Washington Postból? Mit mondott Orbán a választás idején ami elfogadhatatlan nacionalizmus, tudnál idézni?

Kentaur67 2010.09.18. 02:40:01

@Taplopó:

„Afganisztánabn az ópiumtermelés közel négyszerese mint a tálib időkben volt, ezt eredményként eladni necces.”

► Hol is írtam, hogy több, vagy kevesebb lett az ópiumtermelés? SEHOL.

Azt írtam, hogy teljesen racionális döntés volt Afganisztánban megtámadni a talibánt, főleg, mert hogy ott vannak, onnan szerzik be a pénzüket, ott képzik az embereiket. (Meg Pakisztánban, ami miatt most úgy tűnik, szorulnak is a pakik, mert a jelek szerint előbb-utóbb színt kell vallaniuk.)
Kérlek, ne adj a számba olyanokat, amit nem mondtam / írtam. Hogy te még a saját tévedéseden / hazugságodon mulatni is tudsz, az téged minősít.

Egyébként itt egy link, már 2009-ben is csökkent a termelés, és nem négyszeresére, hanem háromszorosára nőtt a háború előtti időkhöz képest. De ismétlem, én a mennyiségekkel kapcsolatban semmiféle állítást nem tettem, még ha te próbálsz is ilyeneket a számba adni.

www.origo.hu/nagyvilag/20090902-drog-opium-heroin-csokkent-a-maktermeles-afganisztanban-az-ensz-szerint.html

„Egy terrorakcióhoz semmiféle hátország nem kell, némi vegyésztudás, internetről letölthető információk és valaki aki megvalósítja.”
► Először is, Montecuccoli óta tudjuk, a háborúhoz három dolog kell, és ezt a három dolgot éppen az Afganisztánban készített, később sokfelé finomított őpiumból, heroinból szerzik be. Ennek alapján logikus a döntés. Másrlszt az Al-Kaida állományának nagy része ott ejtőzik, újabb toronyrombolásokról álmodozva, így elég buta dolog lenne valamely Temze-parti kocsmában keresgélni őket. Vagyis az Afganisztánban folyó hajtóvadászat megokolt és mind több hírt hallani arról, hogy eredményes.

„Obamát deklaráltan nem érdekli Európa, minket meg miért érdekelne Obama, menjen mindenki a maga útján.”
► Először is, tudod, van egy Euro-Atlanti szövetség, amelynek tagjai vagyunk. Másrészt Obamának egyik első dolga volt, hogy deklarálta, hogy G. W. Bushnál sokkal inkább oda fog figyelni az eupai szövetségeseire, azok érdekeire és véleményére. Vagyis, mindaz, amit leírtál, egész egyszerűen nem igaz.
Egyébként minderről Barack már a választását megelőzően is beszélt:
www.huffingtonpost.com/2008/07/24/obama-in-berlin-video-of_n_114771.html

Kentaur67 2010.09.18. 02:44:39

@Taplopó:

Kedves Taplopó!

Szeretném a figyelmed felhívni arra, hogy a kommentek felett olvasható cikk címe a következő:

Különlegesek - USAF Auxiliary: Civil Air Patrol

Akárhogyan is nézem, nem a Heti Valótlan vagy az Agyar Nemzet oldalain vagyunk, ahol gátlások nélkül fejtheted ki hittérítői tevélenységedet, így részemről a továbbiakban minden veled való kommmunikációt beszüntettem.

Vagy ahogy az öregebbek szokták mondani:

˜„Ne etesd a trollt, mert ideszokik!”

Taplopó 2010.09.18. 02:50:49

@Kentaur67: "Hol is írtam, hogy több, vagy kevesebb lett az ópiumtermelés? SEHOL.
"
Ezt írtad:

"Egyébként a racionalitást tekintve a leghelyesebb döntést hozták, amikor a kiképzési és ellátási (ópiumültetvények!) területén támadták az ellenséget"

Akkor ez nem értelmezhető másként, mint az ópiumbiznisz átvételére indított hadjáratként, amit én USA szinten azért nem állítanék, de helyi szinten nagyonis belefér a képbe. Átvesszük a táliboktól és felfuttatjuk az ópiumtermelést, mert a helyi szövetségeseink erre kattannak

Kentaur67 2010.09.18. 02:55:48

@usb2.0:
usb2.0 2010.09.18. 02:19:33
Lenne 2 kérdésem.

1. Ha ezek ennyire profik, meg jó csávok stb.
Akkor hogy értek el a japánok Pearl Harbor-ig?
► Valószínűleg Japán és Pearl Harbor között nem túl sok amerikai állam található, amelyen a japán flotta keresztül haladhatott. :-)

Egyébként az írásban szerepel: „A Civil Légi Járőrszolgálat … 1941-ben jött létre.”
A támadás ugyanazon év december 7-én történt. Lehet, nem voltak még csúcsrajáratva.

2. Hol voltak szeptember 11.-én?
► Szerinted mit tudtak volna csinálni nine-eleven-kor? Főleg, hogy korábban ilyen jellegű támadásra még nem volt példa.

Taplopó 2010.09.18. 02:59:37

Egyébként nem akarom felvenni a versenyt vitastílusban, hasonló lihegésre nem is volnék képes hogy elérjek az áhított segg kinyalásáig.

Igazából csak azért írtam ide, mert bosszant amikor gyerekes becsvágytól hajtott itteniekből akarnak odakint ágyútölteléket csinálni, pláne mióta nehezen megy a toborzás Amerika szerte

csirkeGL 2010.09.18. 03:42:46

@Taplopó: Na igen, sereg marha meg megy lelkesen ágyutölteléknek...

@kentaur67:

Szerény kis hazánkban kb. 10 percbe telik, míg egy feltehetően eltérített kisgépet vadászgépekkel közrefognak (www.origo.hu/itthon/20050509peldasan.html).

Amerikában 9/11-én a gépek másfél órán át utaztak a céljuk felé anélkül, hogy ez bárkinek feltűnt volna? Mikor a gépekről egyébként az emberek mobiltelefonon értesítették a családtagjaikat arról, hogy el vannak térítve?

A szeptember 11-i terrormerényletről napokkal előtte értesítette a CIA-t a pakisztáni ISI, az egyiptomi, a francia és a brit titkosszolgálat is. Sőt még egy IM-chat oldalon is terjedt a hír még aznap délelőtt.

Na most akkor az amerikai hatóságok vagy elképesztően amatőrök, vagy inside job. Te döntsd el!

De az nem igaz, hogy ilyen támadásra senki nem készült...

Kentaur67 2010.09.18. 04:01:48

@csirkeGL:
„Amerikában 9/11-én a gépek másfél órán át utaztak a céljuk felé anélkül, hogy ez bárkinek feltűnt volna?”
► Mivel a cél pontosan arrafelé olt, mint a gépek eredeti úticélja. Khmmm.

„A szeptember 11-i terrormerényletről napokkal előtte értesítette a CIA-t a pakisztáni ISI,”
► FORRÁS?

„Sőt még egy IM-chat oldalon is terjedt a hír még aznap délelőtt.”
► FORRÁS?

„Na most akkor az amerikai hatóságok vagy elképesztően amatőrök, vagy inside job. Te döntsd el!”
► Vagy te magad vagy elképesztően rosszindulatú és buta, és ne értsd félre, ez nem a szmélyednek szól, hanem az általad leírtaknak. (Persze, a kettő közt azért talán van némi kapcsolat. :-)

Kentaur67 2010.09.18. 04:02:25

@csirkeGL:
„Amerikában 9/11-én a gépek másfél órán át utaztak a céljuk felé anélkül, hogy ez bárkinek feltűnt volna?”
► Mivel a cél pontosan arrafelé olt, mint a gépek eredeti úticélja. Khmmm.

„A szeptember 11-i terrormerényletről napokkal előtte értesítette a CIA-t a pakisztáni ISI,”
► FORRÁS?

„Sőt még egy IM-chat oldalon is terjedt a hír még aznap délelőtt.”
► FORRÁS?

„Na most akkor az amerikai hatóságok vagy elképesztően amatőrök, vagy inside job. Te döntsd el!”
► Vagy te magad vagy elképesztően rosszindulatú és buta, és ne értsd félre, ez nem a szmélyednek szól, hanem az általad leírtaknak. (Persze, a kettő közt azért talán van némi kapcsolat. :-)

Kentaur67 2010.09.18. 04:06:43

@csirkeGL:
„Amerikában 9/11-én a gépek másfél órán át utaztak a céljuk felé anélkül, hogy ez bárkinek feltűnt volna?”
► Mivel a cél pontosan arrafelé volt, mint a gépek eredeti úticélja. Khmmm.

„A szeptember 11-i terrormerényletről napokkal előtte értesítette a CIA-t a pakisztáni ISI,”
► FORRÁS?

„Sőt még egy IM-chat oldalon is terjedt a hír még aznap délelőtt.”
► FORRÁS?

„Na most akkor az amerikai hatóságok vagy elképesztően amatőrök, vagy inside job. Te döntsd el!”
► Vagy te magad vagy elképesztően rosszindulatú és buta, és ne értsd félre, ez nem a szmélyednek szól, hanem az általad leírtaknak. (Persze, a kettő közt azért talán van némi kapcsolat. :-)

Egyébként amennyiben bárki kiadta volna a tűzparancsot, akkor most te és a hozzád hasonlóak tépnék itt a szájukat a legjobban, hogy Amerika terrorista. Szerinted ki számíthatot arra, hogy azok az őrültek belevezetik a gépeket a WTC-be? És ha bárki is számított volna rá, kiben lett volna akkora bátorság, hogy kiadja a tűzparancsot?

Gusztustalan, ahogy egyesek az USA elleni utálatuktól vezetve az amerikai vezetést, a terület felett ellenőrzést gyakorló légierők parancsnokát, és mindenki mást kikiáltanak itt bűnösnek, csk azokat az elmebeteg fanatikusokat nem, akik ártatlan emberek ezreit gyilkoltá meg bármiféle reális indok nélkül.

zsitva 2010.09.18. 08:24:27

1./ Bármiről szóló blog kommentjeinél az 50.hozzászóló már Orbánozik vagy Gyurcsányozik esetleg komcsizik mert az eredeti blog téma nem (is) érdekli, vagy gőze sincs hozzá, de beszélni, írni akar akármiről mert otthon/munkahelyén amúgy nincs szava..................:-))
------------

2./ Igen repülnek a Gripenek. Kb. kétnaponta. Nem hivatalos szövegeket kell olvasni ilyen ügyben sem, hanem osamenni Márinéne tanyájára a mekméti leszállópálya küszöbtől egy kilométerre és máris van nem manipulált bizonyosság. Első kézben, első "fülben".

----------------

3./ Az önkéntesség, a segítőkészség csak akkor nyilvánulhat meg ha van miből adni. Havi 58.000 forintos nyugdíjból nehéz felajánlani egy repülőgépet, illetve annak évi 50-100 üzemóráját a magyar katasztrófavédelemnek.

--------------

4./ Amikor nagy a baj (vízkár, tűzkár, párttikár) akkor a szegények is adományoznak idehaza is. Tehetségük szerint, aki csak használt cipőt tud adni az csak azt ad, de ad.

------------------

5./ Az MHSZ-t feloszlatták, még 30-40 év és újra fogják alapítani. Sok jól működő dolgot is feloszlattak indokolt vagy csak gyanús politikai megbízhatatlanság alapján.
Más ideológiával, de hasonló tartalommal, sokkal szerényebb körülmények és mégszerényebb taglétszámmal majd újra fogják alapítani.

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.09.18. 08:38:50

@usb2.0:
Bár előttem már megválaszolták, azért én is megpróbálom:
1. Pearl Harbort a Japán Császári Haditengerészet kiválóan képzett pilótái támadták meg, korszerű katonai repülőkkel. A szigeten állomásozó amerikai katonai gépeknek esélye sem volt felvenni a harcot velük. Vajon mennyi esélye lett volna egy kis civil repülőnek bármit is tenni ellenük?
2. Nagyjából ugyanaz. Ugyan mit tudsz csinálni egy aprócska Cessnával, hogy megakadályozz egy Boeinget abban, hogy belerepüljön egy toronyházba...
Remélem érzed, hogy a kérdéseid komolytalanok voltak, más egyébről most nem beszélve.

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.09.18. 08:41:16

@tobias2:
Van. És bűn ronda a honlapjuk, bár gondolom azt is egy lelkes önkéntes csinálja:)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.18. 09:12:05

@Taplopó:

Hát a több, mint 13 ezer eddigi kommentemből szerintem nagyjából kiderül, hogy milyen ember vagyok. Sajnos, a te huszonvalahányodból nem.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.18. 09:23:04

@zsitva:

Hát feltételezem, hogy Amerikában sem a 400 dolláros nyugdíjból élők tartanak repülgépet...

Peetee 2010.09.18. 09:52:31

Elképesztő. Egyrészt az a precizítás és tudatosság, amivel felépítették ezt a szervezetet, és a társadalomban elfogadtatták; másrészt elképesztő az a távolság, amivel Mi le vagyunk ettől maradva.
Fényévnyi külömbség; úgy felfogásban, gondolkodásmódban, mint fizikai megvalósításban.
Sajnos....

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2010.09.18. 10:07:25

Terrorpisták pénzelése és a drog. Már most ha a legális kábítószerek (pia, bagó, híradó :-) stáuszába kerülne marihónalja, ópium, kokain, ... nem lenne rajta több lé, mint a szőlőn, barackon, vagy a dohányon. Az "afganisztáni háborút" így is meg lehetett volna nyerni.

Irak esetében már tudjuk, tömegpuszi fegyvert nem találtak, az eredeti indok bukott. Ellenben Irak (kőolaj)exportja 2002/2008 viszonylatában azt a dinamizmust mutatja (4,5 x-ös dollárban mérve, termelésben ua., 2,4 millió hordó/nap), mint a többi olajállamé (forrás CIA wördfáktbukk). Ez a háború az iraki olajtermelésre alig hatott. Kié a bevétel?

Talibánnal ellentétben én persze nem állítom, hogy az egyesült államok maga a gonosz. De külkapcsolataiban angyali elemeket sok helyen nem találni. És igen, ezek formailag ENSZ missziók.

Formailag.

hátezgáz 2010.09.18. 10:28:41

@Iustizmord: Már újra indult. Úgy hívják Magyar Gárda. És nem raktam smájlit.

Mikrobi 2010.09.18. 11:00:29

Szégyellem, de még csak nem is hallottam a CAP-ről:-(
Viszont az ötféle őrmester (ráadásul valójában 7) nem nagy cucc, még magyarul is 3-féle van, + 3 zászlós, na, ezeket sorolták be az amcsik az őrmesterek közé. Szóval inkább a tiszthelyetteseknek. van 7 fokozata. hu.wikipedia.org/wiki/Az_Amerikai_Egyes%C3%BClt_%C3%81llamok_L%C3%A9giereje#Tiszthelyettesek_.C3.A9s_sorkaton.C3.A1k

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.09.18. 11:10:09

@Mikrobi:
Az amerikai fegyveres erőknél tiszthelyettesből több van mint 7. A CAP-nál viszont nem osztanak ki többet a leírtaknál. A zászlósok helyzete a seregben kicsit érdekes, mert a légierőnél beosztást takar, de másoknál rendfokozat. Summa summarum, ha az amerikai rendfokozatok taglalásából írnánk posztot, az több részre osztva is kitartana egy évig:) Sőt, lehet hogy külön blog kellene hozzá:)

Mikrobi 2010.09.18. 11:35:30

Ja, hogy a CAP egyszerűsítette a légierő rendfokozatait! Bocs!

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.09.18. 11:45:05

@Mikrobi:
Nem egyszerűsítette, csak nem osztja ki mindet. Mint ahogy nincs Magyarországon rendőr tizedes, vagy Vám és Pénzügyőr szakaszvezető.

zum trucc 2010.09.18. 12:04:21

@Taplopó:
Amikor volt MHSz és volt sorkatonai szolgálat, akkor volt szuverenitás? Ne röhögtess!

zum trucc 2010.09.18. 12:13:58

@Taplopó: "Amerika mélyebb válságban van, mint ami a gazdasági számadatokból következik."
Amerika csak abban az értelemben van válságban, hogy ott sem nem mindig és nem minden tökéletes. (=Nincs kolbászból a kerítés.)A nálunk még utórezgéseket mutató gazdasági válság náluk már egyértelműen végett ért, 3 gazdasági hírből legalább 2 "jó hír". A sok ostoba ijesztgetés a "W" alakú válsággal mára nyilvánvalóan nem jött be, sőt Amerika ki fogja húzni a világot a globális visszaesésből. Érdekes lenne tudni a szárnyaló német export hová irányul.
Kínában, Indiában magasabb a növekedés, mint az USÁ-ban, de ez csak a "béka segge alól eleinte gyorsabb" effektus miatt van.
Örülsz, vagy nem, Amerika sikeres, az egyetlen katonai és gazdasági szuperhatalom, egyébként az Európai Unió sem tudja utolérni.

Kentaur67 2010.09.18. 13:33:28

@tiboru:

OFF
Köszönet a duplikátumok törléséért. Folyamatosan azt az üzenetet kaptam vissza, hogy probléma történt a komment publikálásakor, próbálja meg újra. Én meg normakövető állampógár módjára újrapróbáltam, mindaddig, míg egyszerre hat éldányban em láttam a frissítésbél a kommentem. :-(

ON

Kentaur67 2010.09.18. 13:36:11

@zum trucc:

Sok mindenben egyetértek ezen kommenteddel, (főleg a jelenlegi helyzetet értékelve) de azért nagyon halkan megjegyezném: vigyázó szemetek a Mennyei Birodalomra vessétek.

lehet más a propaganda 2010.09.18. 13:50:23

@Kentaur67:
Vigyázó szemetek Izraelre vessétek, mert Amerikának is onnan diktálják le a napiparancsot: gyerünk Srek csináld amit mondunk, és Amerika ugrik mint az engedelmes szolgától elvárható.
Nagy izomzat, felül meg semmi

Kentaur67 2010.09.18. 14:07:17

@proletair:
OFF

Az átlag amerikai weboldal bűnronda és áttekinthetetlen, ők ezt úgy hívják, hogy funkcionális, bár szerintem sokszor még ez sem mondható el. Mindenesetre engem a sírba visznek az igénytelenségükkel, lévén többek között weboldalak készítéséből, designból próbálok megélni mostanában. :-(

ON

Kentaur67 2010.09.18. 14:11:06

@lehet más a propaganda:

Csak mivel nekem címezted gyönyörű, a témához szervesen kapcsolódó, megindokolt és tényekkel alátámasztott, összeszedett hozzászólásod:

menj ki a konyhába, nyisd ki a baloldali FELSŐ ajtót (azért pakoltam ilyen magasra, hogy a gyerekek el ne érjék), vedd ki a zöld múanyag dobozt, nyisd ki, rögtön ott fogod találni a tetején. És arra kérnélek, legközelebb vedd be időben a gyógyszered, de legalábbis mindenképp azelőtt, mielőtt nekiállnál hasonlóan magvas kommentekkel teleszemetelni a virtuális teret.

zum trucc 2010.09.18. 14:11:24

@lehet más a propaganda:

Ne haragudj, de te olyan vagy mint Móricka. Tudod, neki is mindenről "az" jut az eszébe. (Mórickának konkrétan egy női testrész, ha nem ismernéd.)
Ha meg a véleményemet akarod tudni rendkívül alapos és érvekre támaszkodó hozzászólásodról, akkor....de inkább hagyjuk.

lehet más a propaganda 2010.09.18. 14:30:12

T@zum trucc: Tudod amikor óviban lánba kapaszkodva vezetett minket az óvónéni engem már akkor is az érdekelt hová akar kilyukadni velünk és nem csak úgy követtem az előttem levőt . Ez egy profi módon összeállított blog gratula a szerzőknek de lépjünk túl eggyel ne csak azt nézzük merre megy az előttünk levő hanem azt is aki a sort vezeti. Nem kell profi Amerika szakértőnek lenni ahhoz hogy lássad ki igyekszik rángatni a zsinórt. Bush jr nál ez nagyon bejött, Obama kapálódzik de ő is tudja mik a lehetőségek. Persze tudom ilyesmiről nem illik beszélni úgyhogy kiszállok inkább

zum trucc 2010.09.18. 14:55:32

@lehet más a propaganda:
Végülis akár igazad is lehet. Abban mindenképp' hogy beszünteted ezt a primitív és lejáratott dumát, és abban is, hogy a mániáid jó eséllyel még óvodás korodból valók, és körülbelül annyira megalapozottak, mint egy ovis nézetei. Az óriásokban is hiszel, vagy csak a törpékben? Csak azt sajnálhatod, hogy ovi óta nem fejlődtél.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.18. 15:28:32

@Kentaur67:

Sajnos a blog.hu egyre nehezebben tud megfelelni a kihívásoknak; sok a duplázódó-triplázódó komment, az elveszett hozzászólás, stb.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.18. 15:29:37

És persze kérem a kommentelőket, hogy álljanak ellen a személyeskedés csábításának.

zum trucc 2010.09.18. 15:40:40

@Kentaur67:
Egyébként Kína sokáig arra volt példa, hogy hiába fedeztek fel sok mindent, a társadalom ("az un. "ázsiai termelési mód" =minden a császáré, aki jól megfizetett bürokráciája révén igazgatja a vagyont) annyira merev, fejlődésképtelen volt, hogy nem tudta ezeket az innovációkat (lőpor, rakéta, iránytű stb.) az egész társadalom hasznára fordítani.
Ma Kína a világ ipari műhelye, az olcsó munkaerőre támaszkodva. De, ahogy fejlődik az ország, a munkaerő drágulni fog, és a mai, tényleg kicsit ijesztő tendencia meg fog törni.

lehet más a propaganda 2010.09.18. 16:34:05

@zum trucc: végül is nem kell mindenben egyetértenünk, nyilván megvan az okod amiért olyan vehemensen tagadod amit az amerikaiak nagy része belát különböző felhangokkal, nevezetesen hogy Izraelnek döntő befolyása van az amerikai külpolitikára a bejegyzett lobbitestületeken mint AIPAC és számtalan egyéb csatornán keresztül. Stílusról meg nem érdemes vitatkozni, aki bunkó abból még jó katona is lehet, sőt igazából az való katonának

Kentaur67 2010.09.18. 16:56:39

@lehet más a propaganda:

Te, biztos hogy a legjobb helyet találtad meg ahhoz, hogy a katonákat minősítgesd?

Tiboru, tudom, hogy nem szoktatok ilyesmit csinálni, de szerintem a fenti versenyző már épp eleget tett azért, hogy megváljunk értékes társaságától. Nekem legalaábbis biztos nem fog hiányozni. Ha ilyen zombikkal akarok szórakozni, akkor megyek a nol.hura és ott alázom őket, a lemilre kikapcsolódni, tanulni járok.

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.09.18. 17:28:44

@lehet más a propaganda:
Amit írsz, azzal lehet vitatkozni. De nem ezen a blogon szeretnénk megtenni. És főleg nem egy olyan poszt után, ami az USAF Civil kisegítőiről szólt. Tehát semmi nagypolitika, semmi világösszeesküvés, csak színesbe csomagolt tények, mondatok, pár középszerű képpel. Kérlek, légy erre tekintettel. Ha ennek ellenére ragaszkodsz a mondanivalódhoz, írj másik blogba, sőt, csinálj sajátot.

Egyébként is, ki a bánatot érdekel, hogy Izrael hogyan fütyül az USA-nak???

Kentaur67 2010.09.18. 20:55:38

OFF

Elnézést, de nem hagyhatom ki:

nol.hu/kulfold/merenyletek_az_afganisztani_valasztasokon

Nem a cikk miatt másoltam be, hanem az ahhoz tartozó fotó okán. Fenenagy nosztalgiám lett hirtelen. :-)

Erről sem tudtam eddig, hogy mi szereltük fel az afgán kormányerőket. (?)

Persze, lehet, néhány vagonnyi mégis eljutott anno a szállítólevelen szereplő Mumbay-ba (onnan meg két évtized után Afganisztánba?) abból a 14 vagonnyi AMD-ből, amitől szákis őrparancsnokként Magyarbólyon vettem érzékeny búcsút 89-ben, és nem a horvátok használták fel az egészet?

lehet más a propaganda 2010.09.18. 21:42:55

@proletair: Igazad van, és amit a katonákról írtam ne vedd magadra, a csípőbőllövöldözőkről meg inkább kihagyom most a minősítést.

ON: az én emlékeim szerint az auxiliáris légiók, magyarul pótlégiók anno szükséghelyzetben mozgósított harcoló egységek voltak, és szervezetileg nem, csupán harci értékükben különböztek a rendes légióktól. Ezért kicsit önfényezőnek érzem ha ugyanezt a megnevezést használják az amerikai civil kisegítőkre. Legfeljebb talán népfelkelőknek lehetne nevezni akik bombákat dobálnak ha felbukkan egy tengeralattjárónak látszó fenomén. Kíváncsi volnék mennyire jár elfogadható eredménnyel ha túlbuzgó civileket engednek a pályára, mert erről a hadtörténetben elég rémisztők a tapasztalatok. A légierő sokat téved még jó kiképzés és irányítás mellett is, ez kiderült például Irakban (több angolt lőttek ki az amerikaiak mint az irakiak) hát még ha kalandozó sportrepülők dobálják le a bombát. Nem lepődnék meg ha a bálnaállomány látta volna kárát az ilyen akcióknak

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.09.18. 21:59:30

@lehet más a propaganda:
Mint arról a poszt is említést tett: a háború óta a CAP nem vethető be semmilyen katonai feladatban.

Az auxiliary szó kisegítőt, segédet jelent. De ezt nem nagyzolásból, hanem mert ez a szó van rá. Pont a repülőgépeknél létezik az APU, vagyis az Auxiliary Power Unit, vagyis a segédhajtómű (áramtermeléshez, hajtóműindításhoz, stb) Szóval messze nem önfényezésből van ott az USAF Aux felirat a függőleges vezérsíkokon.
A CAP szervezete, tagjainak munkája és elhivatottsága, sőt maga az egész önkéntesség példa értékű. Nem hiszem hogy lenne olyan eleme, amit ne tudna mondjuk kishazánk alkalmazni.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.18. 23:40:31

@proletair:

Hát ja: a segédigét például auxiliary verb-nek mondják, és az angolszász nyelvészeket igazán nem lehet azzal vádolni, hogy a római légióknak akarnának benyalni :-)

Muru 2010.09.19. 08:16:41

A CAP jelenlegi parancsnokának rendfokozata BG. Dandártábornok. Nem vezérőrnagy.
www.capsfuture.com/
Üdv,
Muru

proletair · http://lemil.blog.hu 2010.09.19. 09:05:36

@Muru:
Igazad van! Az ott egy csillag a váll-lapján:) Hogy sikerült így beégnem... és hogy eddig senkinek sem tűnt fel:)
Köszi!

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.19. 12:09:28

@Muru:
@proletair:

Én lecsekkoltam és bizony hogy vezérőrnagy:

en.wikipedia.org/wiki/File:AmyCourter.jpg

Ott a két csillag a vállán.

És itt is vezérőrnagyként hivatkoznak rá:

www.mswg.cap.gov/attachments/018_Apr-Jun%202010%20Open%20Cockpit.pdf

Úgyhogy Proletair nem tévedett. Hacsak azóta nem vetették vissza egy rendfokozattal :-)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.19. 12:10:51

@Muru:

Az általad belinkelt oldal a 2008-as állapotot tükrözi, amikor még csak megbízott CAP-főnök volt, ddtbk-ként.

Azóta eltelt két év.

Muru 2010.09.19. 15:29:50

@tiboru: Télleg!:))
Azért érdekes, hogy a wikipediás két kép között a tábornoki csillagok számán kívül nem látszik semmi különbség. Legalább is nekem. Frizkó, hajzat, kitünések stb. a stripes and stars-hoz képest ugyanúgy és ugyanott.:))Nagy dolog a Photoshop!:))

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.19. 19:17:40

@Muru:

Nem volt nekik aktuális vezérőrnagyi fotójuk és odaraktak még egy csillagot :-)

Ha más forrás nem támasztaná alá az előléptetést, azt mondanám, hogy ennyit a Wikipédiáról :-)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2010.09.19. 19:25:50

@Muru:

Érdekes az is, hogy a CAP hivatalos honlapján ugyanaz a (kétcsillagos) kép szerepel:

www.gocivilairpatrol.com/html/index.htm

Most ki fotosoppolt és ki vette át kitől?

:-)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.09.19. 20:27:20

@tiboru: Ezért van az, hogy az USA egy elég jól elmuzsikáló ország is itthon meg a helyzet olyan amilyen...

vészmerülés 2010.09.19. 20:31:32

@tiboru:
a wikipedias kep EXIF infoja:
> exif AmyCourter.jpg
EXIF tags in 'AmyCourter.jpg' ('Intel' byte order):
--------------------+---------------------
Tag |Value
--------------------+---------------------
Manufacturer |Kodak
Model |ProBack645
Software |Adobe Photoshop CS3 Windows
Date and Time |2008:08:13 08:04:49
x-Resolution |72.00
y-Resolution |72.00
Resolution Unit |Inch
Exposure Time |1/125 sec.
FNumber |f/11.0
Exposure Program |Manual
ISO Speed Ratings |125
Exif Version |Exif Version 2.21
Date and Time (origi|2006:10:25 12:32:15
Shutter speed |6.97 EV (1/124 sec.)
Aperture |6.92 EV (f/11.0)
Exposure Bias |0.00 EV
Metering Mode |Unknown
Light Source |Cloudy weather
Color Space |sRGB
PixelXDimension |2400
PixelYDimension |3000
Focal Plane x-Resolu|9.00
Focal Plane y-Resolu|9.00
Focal Plane Resoluti|Internal error (unknown value 5)
Exposure Index |125.00
Sensing Method |One-chip color area sensor
FlashPixVersion |FlashPix Version 1.0
--------------------+---------------------------------

a masik kep meg innen van www.capsfuture.com/
> exif BrigGenAmyCourterWeb.jpg
EXIF tags in 'BrigGenAmyCourterWeb.jpg' ('Intel' byte order):
--------------------+-------------------------
Tag |Value
--------------------+---------------------------
Manufacturer |Kodak
Model |ProBack645
Orientation |top - left
x-Resolution |300.00
y-Resolution |300.00
Resolution Unit |Inch
Software |Adobe Photoshop CS3 Windows
Date and Time |2008:07:06 17:21:33
Compression |JPEG compression
x-Resolution |72.00
y-Resolution |72.00
Resolution Unit |Inch
Exposure Time |1/125 sec.
FNumber |f/11.0
Exposure Program |Manual
ISO Speed Ratings |125
Exif Version |Exif Version 2.21
Date and Time (origi|2006:10:25 12:32:15
Shutter speed |6.97 EV (1/124 sec.)
Aperture |6.92 EV (f/11.0)
Exposure Bias |0.00 EV
Metering Mode |Unknown
Light Source |Cloudy weather
Color Space |sRGB
PixelXDimension |240
PixelYDimension |300
Focal Plane x-Resolu|9.00
Focal Plane y-Resolu|9.00
Focal Plane Resoluti|Internal error (unknown value 5)
Exposure Index |125.00
Sensing Method |One-chip color area sensor
FlashPixVersion |FlashPix Version 1.0
--------------------+------------------------------
EXIF data contains a thumbnail (6808 bytes).

lehet elemezgetni :)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.09.19. 20:31:39

@proletair: És addig sem az utácn bűnözött és keverte a bajt. :)

(Jó, azért aki odamegy az valszeg nem balhés, de legalább tényleg nem kallódik el.)

Vérnűsző Barom (törölt) 2010.09.20. 03:21:37

@zum trucc: 1939-ben, az un. kis háborúban:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Magyar–szlovák_kis_háború

Bár lehet, hogy már bekommentezték, nem jutottam el odáig az olvasásban.

Vérnűsző Barom (törölt) 2010.09.20. 03:31:29

@Kentaur67: „Szerinted ki számíthatot arra, hogy azok az őrültek belevezetik a gépeket a WTC-be?”
Hát, lenne egy-két tippem... De az már vastagon a konteo-blog oldalaira való.

mig8 (törölt) 2010.09.20. 08:31:50

Lehet, hogy amatőr vagyok, de ezt az alakulatot nekem találták ki. Ha jenki állampolgár lennék, tuti, hogy ott lennék!

zum trucc 2010.09.20. 09:18:39

@Vérnűsző Barom:
gyorsan és nyilván felületesen utánaolvastam, az a benyomásom, ez azért nem volt virtigli háború. Sem hadüzenet, sem országos mozgósítás, talán magyar katonai fölény, de az ellenség zászlóalj-erővel van csak jelen, nincs döntő harci győzelem, a vége egy nemzetközileg összemaszatolt béke, hogy aztán a két "szemben álló" fél lényegében ugyanannak a nagyhatalomnak a szövetségese legyen.
Nem vagyok biztos abban, helyesen értékelem-e, szívesen venném a véleményed.
Amúgy én "igazi" háborúra gondoltam. Olyat mikor nyertünk utoljára?
süti beállítások módosítása