Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) USA (7) usa (54) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

Szolgálati közlemény - Általános tudnivalók

2011.01.25. 10:00 Lemilblog

Biztosan ti is észleltétek azt az örvendetes jelenséget, hogy a Lemilblog egyre több, kiváló színvonalú vendégposztnak biztosít nyilvánosságot. Az alapító atyák is számos olyan magánlevelet kapnak, amelyben reménybeli szerzők érdeklődnek a blogon való megjelenés különféle feltételeiről.

Úgy gondoltuk, hogy most, túl a 368. poszton és a hárommilliomodik oldalletöltésen, a Lemil ötödik évében (2007 novemberében kezdtünk!) megérett az idő külön posztban összefoglalni azokat a tudnivalókat, amelyek (egyéb, általános ismeretek mellett) tartalmazzák a blogon való megjelenés feltételeit.

Kicsit talán hosszú lesz és unalmasabb, mint a megszokott itteni posztok, de erre is szükség van, no és háromévente egyszer kibírjátok…

Nagyon sokszor leírtuk már, de egy ilyen összefoglaló posztban is helye van az ars poeticánknak; annak a hitvallásnak, amely nagyjából 1170 nappal ezelőtt életrehívta a blogot.

Hiszünk és bízunk abban, hogy a hadtörténelem, a rendvédelem-história, a különféle katonai és rendőri alakulatok bemutatása megtörténhet könnyed, olvasmányos és szórakoztató formában is, miközben az ismeretterjesztés alapkövetelményeinek is megfelelünk. Nem törünk a szigorú, összevont szemöldökű tudományos vitaklubok babérjaira; nálunk nem az az elsődleges értékmérő, hogy hány akadémikustól vagy minisztériumi tudományos főmunkatárstól idézünk, s az sem, hogy hány forrásmunka áttanulmányozása után hány bekezdést emelünk át szó szerint becsületben megőszült professzorok és/vagy tábornokok nagydoktorijából.

Szórakoztatva, könnyedén, baráti hangulatban, beszélgetve és vitatkozva terjeszteni egy kis hadtörténeti (+ ezzel határterületi) ismeretet; nem több és nem kevesebb.

Sokan hiányolják a linkeket, de mi továbbra is valljuk, hogy akit a poszton túlmutatóan érdekel a téma, az a Gugli korában másodpercek alatt talál forrásokat, de azt sem tiltja semmi, hogy (ha annyira érdekel) a szerzőtől (közvetlenül, vagy a kommentek között) megkérdezd, hogy miből dolgozott.

Aztán ha akar, válaszol.

Ez nem jelenti azt, hogy az alapos felkészülés, az előzetes tájékozódás ne lenne jellemző ránk. Szerzőink jelentős hányada az általuk poszt formájában feldolgozott szakterületek bizonyos szintű – gyakorlati vagy elméleti – szakértője. Nem mintha ez olyan sokat számítana, de sokuknak még papírjuk is van róla, s ha nem is főállásban, de minimum lelkes amatőrként foglalkoztatja őket a téma.

És akkor lássuk a konkrét követelményeket ahhoz, hogy valaki a Lemilen publikáljon.

1.) A téma

1.1.) Legyen valami köze a katonasághoz, rendvédelemhez, titkosszolgálatokhoz. Ennyi; más megszorítás nincs. Innen kezdve lehet a katonazenétől kezdve az ókori falanxokon és a középkori hírszerzésen át az interkontinentális ballisztikus rakéták bekerülési költségéig, vagy a terrorizmus és a bűnözés kiemelkedő alakjainak életrajzáig bármi, ha azt szórakoztatóan és könnyed hangvételben meg tudod írni.   

1.2.) Az aktuálpolitikától, a hazai pártokkal kapcsolatos témáktól lehetőleg tartózkodunk (posztválasztás és kommentelés közben egyaránt). A Lemilblog olvasóinak ideológiai irányultsága lefedi az egész magyar politikai palettát, a különböző meggyőződésű embereket ide a közös érdeklődési kör vonzza. Meggyőződésünk, hogy (most csak példát mondok) egy jobbikos szavazó normálisan el tud társalogni minálunk egy liberálissal, egy fideszes egy szocialistával teszem azt Sorge doktorról, az amerikai csatahajókról vagy a török különleges erőkről akkor is, ha máskülönben elég lesújtó a véleményük a vitapartner politikai elkötelezettségéről. Mindez persze nem jelenti azt, hogy olykor ne érintenénk aktuális témákat, de akkor sem az ideológiai platformokat állítjuk szembe egymással, hanem (reményeink szerint) a blog által megtestesített szakmai közvéleményt az esetleges hivatalos álláspontokkal.

1.3.)
A témák feldolgozása (és kommentelése) során nem fogalmazódhat meg törvényellenes mondanivaló. Az SS-ről, a Csekáról vagy az ÁVH-ról természetesen lehet posztot írni, de azt mondani, hogy Auschwitz, a Gulág vagy Recsk nem történt meg (vagy ha megtörtént, az fasza dolog volt), no azt nem lehet. Hitlerről, Sztálinról vagy Péter Gáborról szívesen olvasunk történelmi hátterű írásokat, de azt mondani, hogy ezek bármelyike az emberiség globális érdekében dolgozó, jóságos és igazságos pali lett volna, akinek valamennyi döntése helyeselendő és utólag is támogatandó – ezt sem lehet.

2.) A terjedelem

2.1.) Egy átlagos poszt szöveges része itt minálunk a következő (vagylagos) mutatókkal rendelkezik:  

- 4 oldal (Times New Roman, 12-es betűnagyság)

- 1400-1600 szó

- 8-10 ezer karakter

- 200-220 sor

Természetesen ezek a paraméterek nincsenek kőbe vésve; láttunk már 300 szavas posztot is, de akadt 5000 szavas is. A hosszabb posztok részletekben (folytatásokban) jelennek meg, de ezt inkább kivételként, semmint szabályként akarjuk fenntartani, és  ez a lehetőség főként a már „befutott” szerkesztőknek jár. Kaptunk már 80 oldalas történelmi kisregényt, továbbá 40 oldalas scifi-novellát is - ezeket sajnos nem áll módunkban beilleszteni a portfóliónkba...

Igyekszünk a lehető legrövidebb időn belül érdemben válaszolni leveleitekre, de ha ez egy héten belül nem történik meg, nyugodtan reklamáljatok, mert mi is emberek vagyunk - esetleg éppen egy olyan klassz helyen tartózkodunk, ahol se Internet, se térerő, se melegvíz...

2.2.) A tervezett szöveget .doc vagy .txt formátumban kérjük megküldeni, beillesztett illusztrációk nélkül! A szöveget ugyanis meg kell dolgozni a blog.hu adminfelületébe történő beillesztés előtt, s oda csak vegytiszta szöveges rész rakható (például a Word-doksikat előtte át kell futtatni a jegyzettömbön, hogy .txt legyen belőle, de ezzel most nem fárasztanék senkit). A lényeg: a szöveget és az illusztrációkat külön-külön küldjétek, a szövegben természetesen lehet jelezni, hogy melyik képet hová szánod.

2.3.) Az átlagos poszt átlagos illusztráció-száma 12-15. Örülünk neki, ha a szerző maga keres képeket a szöveghez; ha ez nem jön össze, a poszt megjelenése értelemszerűen csúszni fog, mert továbbra is szeretnénk fenntartani ezt a szokást (mármint azt, hogy minden posztunk tartalmaz képanyagot – a szolgálati közlemények kivételével). 

2.4.) A képeket .jpg vagy .gif formátumban kérjük; a teljes szélességű képek maximális nagysága 600 pixel (ennyit bír el a Lemilblog sablonja). Ennél nagyobbat tehát nem érdemes küldenetek.

A képek felbontása ne legyen nagyobb 75 DPI-nél; az emberi szem ekkora méretben (tehát egy maximum 600 x 480-as fotónál) nem érzékeli a különbséget egy 75 DPI-s és egy 300 DPI-s kép között, viszont ez utóbbi nagyságrenddel több tárhelyet foglal el.

2.5.) A képek forrását illetően nincsenek semmiféle elvárásaink. Ha valamelyik kép jogtulajdonosa jelzi, hogy vegyük le, le fogjuk venni – noha ilyen eddig nem történt meg. Ha lehet, természetesen válaszd a szabad felhasználásúakat és jelöld meg a forrását. A Lemilblog nem profitorientált fórum, a képeket a posztokban kizárólag ismeretterjesztési céllal jeleníti meg, tehát nem üzleti vállalkozás: nincs semmiféle állandó bevételünk belőle, ergo nem szeretnénk, ha ezzel szemben kiadásunk lenne…

3.) Határidők

A reménybeli szerzőktől (tehát azoktól, akiknek még nincs saját szerkesztési jogosultságuk) azt kérjük, hogy mielőtt nekiállnának egy-egy témának, előtte Zig Zag-nál kérdezzenek rá, hogy az adott téma egy adott terjedelemben mehet-e? Nem másért, de lehet, hogy hasonló témával foglalkozó poszt már készül, esetleg már be is van szerkesztve, csak az adott időpontra vár, s ilyenkor (ha nem kérdezel előre) hiába dolgozol…

Ha bizonyos napra szeretnétek időzíteni a megjelenést (például évforduló), ez előtt legalább tíz nappal juttassátok el a teljes anyagot a szerkesztők valamelyikéhez. A szokásjog szerint a szerkesztők egyike élesíti a vendégposztokat (néha a többit is), s egyikük sem szeret a határidők nyomása alatt szerkeszteni.

4.) Előremenetel

A Lemilblog végül is egy kvázi katonai fórum, a szigorú hierarchia tehát ne legyen meglepő. A helyi karrierív a következőképpen néz ki:

4.1.) A piramis (avagy a tápláléklánc) csúcsán az alapító atyák (Zig Zag és tiboru) helyezkednek el. Az ő kasztjuk alulról és felülről is zárt, oda értelemszerűen nincs belépés. Jogosultak mindent megvétózni, ami a blog életét érinti (vagy érintheti), de ezzel a jogosítvánnyal nem szoktak élni, mert megbíznak a többiekben. Abszolút moderálási és törlési joguk van, továbbá a lemilbulikon szabad nekik fizetni egy-egy italt. Ha úgy adódik, a stratégiai döntéseket ők fogják meghozni (például azt, ha a HM-BM-KüM konzorcium exkluzív tanácsadói szerződést kínálna, vagy ha a NATO itt szeretne hirdetni).

A női szerkesztőkkel szembeni első éjszaka jogát, valamint az általános pallosjogot fenntartják maguknak, noha eddig egyikkel sem éltek.

4.2.) A szerkesztők alkotják a törzsgárdát (itt oldalt a "Vezérkar és szerzők" dobozban láthatjátok felsorolva őket). Olyan kollégákról van szó, akik már bizonyítottak (vagy itt, a Lemilblogon, vagy más fórumokon, felületeken). A szerkesztők általában saját maguk tördelik be az általuk írt anyagokat, a saját nickjükön jelennek meg a posztjaik. Ugyancsak rendelkeznek komment-moderálási és -törlési jogosultságokkal, amelyekkel főként a saját posztok kapcsán élhetnek. Ők látják az adminfelületet, tehát külön értesítés nélkül észreveszik és olvashatják a tervezett, de még meg nem jelent posztokat.

4.3.) A vendégposztolókról pár szót. Eddig már vagy húsz olvasónknak jelent meg egy-két-három posztja. Aki túl van a harmadikon (és igényli), szerkesztői státuszt kaphat. Az ő írásaik a „Lemilblog” közös nick alatt futnak (akárcsak a szolgálati közlemények) mindaddig, amíg meg nem kapják a szerkesztői második csillagot (ez egy belső dolog, akit érdekel, majd elmondom). Ahogy egy vendégposztoló szerkesztővé válik, az addigi posztjait is átállítjuk úgy, hogy onnan kezdve a saját nickje alatt szerepelnek. A "Lemilblog" nicknek ne írj, mert azt a fiókot nem olvassuk.

4.4.) Első körben azt javasoljuk, hogy a vendégposztoló-jelöltek vegyék fel a kapcsolatot a szerkesztőséggel az itt jobboldalt legfelül olvasható emailcímen.

A szerkesztők közül valaki fel fogja az ügyet felkarolni, leterheltség függvényében, de ez már a szerkesztőség belső problémája.

5.) Általánosságok

5.1.) A Lemilblogon (főszabályként) eredeti, elsőközlésű írások jelennek meg; változatlan másodközlést nem szívesen látunk (persze extrém esetben ezt sem zárjuk ki, de ez mindig egyedi elbírálás tárgya lesz). Azt mondanunk sem kell, hogy a plágium leghalványabb kísérlete is örök időkre való kitiltást eredményez, de büszkén mondhatjuk, hogy ilyen eddig nem fordult elő; minden szerzőnk és vendégposztolónk kizárólag saját tollakkal ékeskedett.

5.2.) Moderálás és viselkedési kódex

Már egy-két dolgot említettünk az 1.2.) és az 1.3.) alpontoknál, de a téma megér egy kis redundanciát.

5.2.1) A Lemilblog eddigi (38 hónapra rúgó) fennállása alatt talán ha kéttucatnyi kommentelőt moderáltunk ki, kétharmadukat kéretlen reklám miatt. Innen is látszik, hogy ez a közösség nagyon korrekt, és elfogadta a játékszabályokat. Ma már naponta van (átlagban) 1600-1800 egyéni látogatónk, akik (szintén átlagosan) napi 4000-4500 oldalletöltést produkálnak. És zömük - mint említettem - elfogadta a klub viselkedési kódexét.

5.2.2.) A katonai erényeket igyekszünk görcsösen elválasztani az ideológiától. Mit is értünk ezalatt? Nos, például azt, hogy bárki leírhatja, ha a Waffen SS-t (vagy az izraeli hadsereg Kfir dandárját, esetleg a Szpecnazt) tartja a világtörténelem legjobb katonáinak. Ha ehhez vannak szakmai érvei, csak rajta! Azt viszont nem tűrjük, hogy valaki tömeggyilkosságokkal vagy népirtással érveljen véleménye mellett – már ha értve vagyok.

5.2.3.) Kéretlen reklámok elhelyezői szemrebbenés nélküli törlésre, és örök időkre szóló kitiltással számolhatnak (nem pepecselünk 30 meg 60 napokkal, mert nem hiszünk az emberi természet jobbulási képességében). Ugyanez vár a l’art pour l’art gyalázkodókra, uszítókra is. Pontos, mérnöki precizitású szempontokat nem tudunk előre megadni, ezért el kell fogadnotok, hogy a moderálásba olykor becsúszhat egy kis szubjektív buké is – de sorry, ezek a szabályok… Tapasztalataink szerint ezeket az olvasók, kommentelők 99,9 százaléka érzi és betartja, amiért köszönet jár.

5.2.4.) Mindig hangsúlyozzuk, hogy a vita nagy fanjai vagyunk, az élénk (akár éles) véleményütközéseket kifejezetten kedveljük, ha azok nem mennek át személyeskedésbe. Itt megintcsak nehéz élesen kijelölni a határokat, de szerintünk minden értelmes hozzászóló érzi, hogy hol van vége a vitának és hol kezdődik az  olcsó kurvaanyázás. Ha nem érzi, majd mi (a szerkesztők) segítünk...

5.2.5.) Akadnak szituációk (szerencsére elég ritkán), amikor a vita annyira elmérgesedik, hogy valamelyik alapító atyának vagy szerkesztőnek közbe kell lépnie a szenvedélyek csillapítása érdekében. Ilyenkor igyekszünk pártatlanok és objektívek lenni, de felhívjuk az olvasók figyelmét, hogy a seregben - döntetlen esetén - az öregebb katonának van igaza. Ez a Lemilblogon úgy nyilvánul meg, hogy ab start az újabbaknak kell felvenniük az itteni szokásokat és fordulatszámot és a régebbi kommentelők mindig egy kis fórral indulnak, ha "igazságot kell tenni". Nem méltánytalanul  vagy aránytalanul nagy ez az előny, de létezik.

Olyan is előfordulhat, hogy egy törzsgárdatagot (aka. régi kommentelőt) nem a nagy nyilvánosság előtt (kommentben), hanem magánlevélen keresztül kérünk meg arra, hogy vegyen vissza egy kicsit a lendületéből. Ez megint csak a privilégiumok része, de nem jelenti azt, hogy a törzsgárdatagság érinthetetlen...

Igen, tudjuk, hogy ez nem demokratikus, de a Lemil végül is egy militarista tematikájú blog, ahol egyrészt a demokrácia nem mindig érvényesül maradéktalanul
(lásd még Frank Ramsey kapitányt a Crimson Tide-ban: "Mi itt védjük a demokráciát, nem gyakoroljuk!"), másrészt pedig a szakmai múltnak (jelen esetben a hozzászólói régiségnek) bizony vannak előnyei.

Ez van; mi legalább előre megmondjuk, mire számíthattok.

5.2.6.) Olykor ajánlókkal, illetve átirányításokkal színesítjük a választékot. Igyekszünk olyan témákat, blogokat, könyveket, stb-t választani, amelyekről alappal feltételezzük, hogy számot tarthatnak olvasóink érdeklődésére, ugyanakkor megütnek egy olyan mércét, amit elvárhatunk. Ha van ilyen jellegű javaslatod, tudasd ezt az alapító atyákkal, de ne sértődj meg, ha elutasítják.

5.2.7.) Végezetül egy közkeletű félreértést szeretnénk eloszlatni: a Lemilblog szerkesztői, szerzői semmiféle anyagi ellenszolgáltatásban nem részesülnek itteni munkájukért (s az eddigi, három millió letöltés ellenére sem kaptak kiemelt reklámajánlatot vagy partneri státuszt senkitől - ami nem a Lemilt minősíti).

Mindaz, amit itt láttok, olvastok, az - hogy úgy mondjuk - társadalmi munka eredménye. A blog eddigi fennállása során egyetlen egyszer kapott reklámposztért juttatást, amit  (korrekt leszámlázást és adózást követően) a legutóbbi lemilbulin le is ittunk. Ha lesz még hasonló eset, megnyugtatunk minden illetékest (Nemzeti Adó- és Vámhivatal, stb.), hogy ugyanez fog történni a lóvéval.

6.) Ami pedig a Lemilblog posztjaival kapcsolatos szerzői jogokat illeti, az érdeklődők kattintsanak erre a linkre. Kiegészítésül ehhez a ponthoz még csak annyit, hogy szeretjük látni, milyen oldalakon reprodukálják az írásainkat. Volt már olyan, hogy  írásaink törlésére kértük a lemilposztokat forrásmegjelöléssel utánközlő oldalt, mert nem akartuk a nevünket adni az adott portálhoz, amely - szerintünk legalábbis - szakmaiatlan és szedett-vedett benyomást keltett. 

7.) A posztokért, ezek szakmai tartalmáért minden esetben azok szerzője vállalja a felelősséget, akkor is, ha a "Lemilblog" általános nickkel jelennek meg. Megjelenés előtt igyekszünk ugyan minden tévedést vagy hibát kiszűrni, de az alapító atyák és a szerkesztők sem érthetnek mindenhez, tehát ab start vélelmezzük, hogy a cikkek szakmai (történelmi, stb.) szempontból a korrekt tényeket tartalmazzák. Ugyanakkor senki sem tévedhetetlen: a kommentek (többek között) arra valók, hogy normális hangnemben megvitassuk az eltérő információkat, a különböző források megbízhatóságát. 

Na, röviden (?) ennyit szerettünk volna most elmondani. Ha bármiféle kérdésetek van, a kommentek között feltehetitek, s előbb-utóbb akad szerkesztő vagy alapító atya, aki érdemben válaszol.

Köszönjük a figyelmet.

Lemilblog

60 komment

Címkék: szolgálati közlemény

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2011.01.25. 10:32:59

Na vajon mit olvastam pallosjog helyett? :)

juditmanó 2011.01.25. 10:40:59

Hű, ezt jól összeszedtétek, Alapító Atyák. Ami nincs leírva ebben a posztban a Lemilről, azt nem is érdemes tudni :)))

Jockey11 2011.01.25. 10:42:26

@21 hónap: Rossz(?) az, ki rosszra(?) gondol...

odeon 2011.01.25. 11:18:41

Az 1.2 kettőben jelzett politikai ügykörbe esik -e
egy esetleges elemzés Jány Gusztáv rendfokozatának visszaállítása érdekében folyó jelenlegi eljárásról.
Nem lenne érdektelen van aktualitása, de jelenleg mintha a pártállás kerülne előtérbe az elbírálás során

4.1 második bekezdésben az nem pallos hanem phallosjog :-)

5.2.3 Kéretlen reklámnak minősülhet -e hivatkozás
pl. Kaliber Magazin mint szakfolyóirat

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.25. 11:31:05

@odeon:

1.) Jány-ügy elemzése nem minősül olyan aktuálpolitikai állásfoglalásnak, amitől tartózkodnunk illene, tehát jöhet.

2.) Szakkiadványokra való hivatkozás semmi esetre sem minősül kéretlen reklámnak, ha a linknek van köze az éppen folyó vitához, kommentfolyamhoz, avagy poszthoz.

taser 2011.01.25. 11:40:24

@odeon:

Szerintem mint újság nem. Mint szakfolyóirat úgy igen :)

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2011.01.25. 12:30:34

Remélem visszafelé nem érvényes a szabályozás, mert akkor repülök, mint az errefelé gyakran emlegetett macskák bizonyos szükséghelyzetben. :)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.25. 13:04:20

@szs.:

A visszamenőleges hatályú szabályozást (más, tőlünk igen távoli szervek gyakorlatával ellentétben) a Lemilblog nem tartja etikusnak :-)

Jockey11 2011.01.25. 13:17:01

@tiboru: Az kitiltást von-e maga után, ha a kezdő szerkesztő felhívja az alapító atyák figyelmét, hogy ha 2007. novemberében indult a blog, és most 2011. januárját írjuk, akkor az a negyedik (és nem ötödik(!!!)) évében jár?

Aztán majd hallgathatjuk az ilyen vicceket:
-Biztos úr! Tudom, hogy gyorsan hajtottam, de kérem ne büntessen meg! Gyerekkoromban én is rendőr akartam lenni...csak aztán leérettségiztem.

rognork 2011.01.25. 15:22:22

Én csak annyit kérnék hogy legyen több kémek poszt, mindig az volt a kedvencem.

Minorkavidor 2011.01.25. 18:17:15

Tiborunak:

Hmm, első éjszaka joga. Ez igen sikamlós, a fiúknak- mikor előszőr hallják- felcsillan a szeme, a csajok meg elkezdenek idétlenül vihogni! Igen ám, de ebből asemmi nem igaz. Legutóbb is Hahner Péter 100 történelmi tévhit c. munkájában olvastam, hogy sajna ez nem igaz! Valamit félreértettek azok a pajzán krónikások! Azok a kis huncutok!

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.25. 19:38:46

@Minorkavidor:

Ez a Hahner csak ahhoz ért, hogy elrontsa a férfiak kedvét és lerombolja illúzióikat...

Máglyára Hahner Péterrel!

paranoid T.R. marcipan 2011.01.25. 20:01:19

jó is egy ilyen poszt... érdekelne valami szakmai vélemény az öcsödi erőszakról. valami nem kerek a történetben, és nem értem, hogy miért engedték el a két hapsit. a kérdés az a rutinos társasághoz, h ilyen helyzetben mi miatt nem fogják ott őket? szeretnék rá racionális válaszokat, mert ami ennyiből látszik, az ijesztő.
osztán ha nem felelek meg, moderáljatok, privátban is elfogadok választ:))

rognork 2011.01.25. 20:02:40

@tiboru: sajnos a másik kedvenc urban legendemet is megcáfolták a katpolon, miszerint patton gyorsba le akarta nyomni sztálint, hamár egyszer idecuccoltak. pedig ez is milyen jól hangzik.

cynara 2011.01.25. 20:12:05

Jó lenne még több könyvajánló. És címmel, szerzővel, hogy könnyebb legyen utánamenni. Én nagyon betűfüggő vagyok ugyanis.

Kullancs1983 2011.01.25. 21:15:08

@Minorkavidor: Fiúnak születtem ugyan, de egyáltalán nem csillan fel a szemem a gondolatra hogy két idősebb hím épp rám tart igényt éjszakára, holmi alapítói atyai indokkal...

@paranoid T.R. marcipan: Volt egy vád, ami vagy igaz, vagy nem. Ennyi. Hogy aztán kiderült róluk még egy darabolós gyilkosság is, azt senkisem gondolhatta. Persze valami következetes joggyakorlat, vagy ilyesmi nagyon nem ártana, mert ennél enyhébb vádakkal is tartottak már bent gyanúsítottat...

Ja, az általános tudnivalók... Jó őket tudni. :D

paranoid T.R. marcipan 2011.01.25. 21:46:01

@Kullancs1983: a bűnösséget bíróság mondja ki, ennek az előzeteshez semmi köze. jeleztem már legalább két alkalommal, hogy nem kedvelem a kioktató hangnemű kommentjeid, amiket nekem írsz. ismét megkérlek, h közös érdeklődésünk ellenére mellőzzük a beszélgetést.

Kullancs1983 2011.01.25. 22:12:52

Jólvan. De vádat mondtam, nem bűnösséget...

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2011.01.25. 22:44:45

@Kullancs1983: az előzeteshez meg vádra sincsen szüksg, bőven elég ahhoz a gyanú is.

Kullancs1983 2011.01.26. 01:12:02

@Professor Pizka: Nem a bírósági értelemben vett vádra gondoltam, hanem a szóbanforgó lány vádjaira. A rendőröknek meg vagy nem volt gyanús, vagy úgy gondolták, hogy nem olyan súlyú az ügy, hogy előzetesbe csukják őket. És erre mondom én, hogy jó lenne egy kicsit következetesebb rendőri hozzáállás ilyen téren. (Az előbb joggyakorlatot írtam, de az rossz kifejezés erre.)

taser 2011.01.26. 08:08:01

@paranoid T.R. marcipan:

Hát így utólag elég nehéz azt mondani hogy miért is nem.
Az esetek 80 %-ban az erőszakos köszörülésről kiderül hogy nem is volt annyira erőszakos inkább az "áldozat" akar valamiféle bosszút állni.Sajnos ez ezt eredményezi, hogy a rend derék őrei is eleve gyanakvással állnak a dologhoz. Előzetes letartóztatást meg a bíróság végzi. Persze a rendőrség terjeszti fel de előtte konzultál az ügyésszel.( legtöbb helyen ez a gyakorlat) Ha az ügyész is úgy látja hogy necces lenne az előzetes akkor a rendőrség nem küldi tovább a bíróságra.
Valami ilyesmire tippelek most is. Csak ezt csúnyán benézték.
Az ominózus Zsanett ügy óta még inkább óvatosan jár el mindenki erőszakolós ügyben.Ott akkor simán bevarrták a rendőröket egy .... khmm vallomása alapján.
Ez az ügy sajnos éppen abba a 20 % ba esett amit komolyan kellett vona venni.
Én így látom wave.

taser 2011.01.26. 08:14:16

Tudom hogy háttal nem kezdünk mondatot :)
De akkor hogy kezdjem azt a mondatot hogy Háttal nem kezdünk mondatot ? :)

paranoid T.R. marcipan 2011.01.26. 11:34:16

@taser: tehát neked sincs szakmai indokod, csak a minden nő kurva alapállást látod okként.

egyébként így: a magyar helyesírás szabályainak megfelelően háttal nem kezdünk mondatot :)

szferi 2011.01.26. 12:45:21

@taser: nos, nekem az jön le ebből, hogy így vagy úgy, de a rendőrök is szívesen baszakodnak fiatal lányokkal munkaidőben, innentől kezdve miért is vennék komolyan az ilyen sztorikat?! (tisztelet a kivételnek)

_wood_ 2011.01.26. 15:45:13

olvastam a szöveget, eljuttam oda, hogy "törvényellenes mondanivaló" és megakadtam. olyan volt mint egy pofon. nagyon furcsán hangzik ez, ha nem észak-koreaiul mondják.

no nem mintha hitlert vagy sztálint akarnám éltetni, de...
nagyon furcsa hely lesz így ez az ország.

odeon 2011.01.26. 15:52:19

Mivel korábban dekonspirálódtam mondhatom szakszerűen hogy az ügy ura az ügyész. Neki van vádmonopóliuma a közvádas ügyekben. Azt megítélni, hogy ki kerül be és miért vagy nem, újsághírek alapján lehetetlen és a bizonyítékok ismeretében is csak találgatási szinten működik.
Volt, hogy a bíró megtekintve a bizonyítékokat direkt megkérdezte, hogy amit most lát ( a felvételen) az miért nem vád tárgya.
Mire az ügyész, mert abban nem emelek vádat. Az ügyész csak a felettes ügyésznek tartozik elszámolni és bármilyen rendőri szerv jogkörét indoklás nélkül magához vonhatja.
Igy aztán sok találgatás folyik valós ismeretek nélkül.
Aki elhiszi, hogy mindenki bűnös aki bekerül, annak azt is el kell hinnie, hogy mindenki ártatlan aki meg nem.

Minorkavidor 2011.01.26. 16:12:08

@Kullancs1983:

Az első éjszaka jogában a földesúr érvenyesítette jogát az új (jobbágy)asszony felé. De, mint írtam ez csak legenda, melyet pajzán krónikások találtak ki.
Attól meg nem kellett a férfi jobbágynak félnie, hogy a földesúr lefekteti. Végül az állítólagos jogban csak egy férfi és egy nő szerepelt, 2:1-es felállás nincs! DDDd

Kullancs1983 2011.01.26. 17:03:56

@Minorkavidor: Na igen, de aóta megvolt az emancipáció, tehát ha a földesúr nem hajlandó elsőéjszakázni valakivel, csak azért mert nem nő, azzal megsérti a faji/nemi/vallási diszkrimináció tilalmát, nem? :D Amúgy, őszintén szólva én már egy csinos fiatal nő első éjszaka iránti vágyától is tartanák...

ace22 2011.01.26. 19:46:29

Teljesen korrektek az elvárások, no meg a kulturált ember nem szemetel. A többinek meg tilos. :-)

A "jus primae noctis"-ről Ráth-Végh István végzett irodalomkutatást, szerinte elszigetelten előfordulhatott, de nem volt "úzusban". :-(

Pitzur 2011.01.26. 22:30:39

Jó volt az összefoglaló és magam is elgondolkodtam már azon, hogy érdemes lenne kipróbálni magam és küldeni egy irományt az Alapító Atyáknak. Ha egyszer ráérek majd, kicsit több lesz az időm talán papírra vetek néhány gondolatot.

Ami a "Ius primae noctis" ügyét illeti, én még a magyar és egyetemes jogtörténeti tanulmányaimból arra emlékszem, hogy valóban létezett az intézmény, de a valóságban koránt sem volt annyira testi a dolog mint gondolja a pajzán utókor. Tudomásom szerint ugyan is a vőlegény, vagy a családja a földesúrnak adott terménnyel/pénzzel kiválthatta a menyasszonyt a gonosz, harci buzogányt pörgető földesúrtól.

Iustizmord 2011.01.27. 00:14:12

@21 hónap: biztos nem az elektrokú(r)cióval keverted?

@Minorkavidor: pedig katalóniában létezett

@Professor Pizka: az előzeteshez tkp gyanú se kell, csak ügyészi indítvány :o))))

@taser: az erőszakos köszörülés MINDIG akkor kezdődik amikor a férj váratlanul hazajön. addig ui ún. coitus consensualis volt

@odeon: most, hogy ügyészségi FOGALMAZÓK is járnak tárgyalni, az "ez miért nem a vád tárgya" c kérdésre sokszor majd a "megkérdezem a vezetőmet" c válasz lesz.

Iustizmord 2011.01.27. 00:19:56

www.fibri.de/jus/arthbes.htm

hamár a ius primae noctisnál tartunk. nem biztos h alátámaszt engem, de érdekes.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.27. 00:44:03

@Iustizmord:

Kemény az a rituális deflorációs kép, az ágy alatt az éjjeliedénnyel és a tippadó, hangosan (?) szurkoló csávóval az ágy mellett.

A fene tudna ilyen körülmények közepette minőségi munkát végezni.

Iustizmord 2011.01.27. 00:49:35

@tiboru: hát tájékoztatlak hogy az uralkodói hálószobákban , már amikor együtt háltak, akkor rendszerint volt egy komorna is, ki számolta az aktusokat. XIII.lajos féltestvéréről meg feljegyezték hogy a nászéjszakán maga lajos volt jelen, aki "érdeklődve szemlélte" ahogy különböző pozíciókban döngetik a mátkát - ekkor ui Ausztriai annával való házassága még nem volt "tökéletesítve", értsd elhálva. szóval olyan tanulmányi kirándulás volt... :o)))

továbbá nem minőségi munkát kellett végezni, darabbér volt :o)

Iustizmord 2011.01.27. 00:59:25

@tiboru: börtönös cikk volt már? néha elgondolkodom egy olyanon... "a világ legexkluzívabb börtönei", vagy ilyesmi...

taser 2011.01.27. 08:14:42

@paranoid T.R. marcipan:
Hátúszó bajnok legyek ha én egy szóval is ilyesmit állítottam. De a gyakorlati tapasztalat az, hogy a legtöbb ilyen feljelentés egész más okból kezdődik. Lsd: Justizmord olvtárs hsz-ét.

Nekem az a véleményem, hogy egy lánynak az utolsó utáni pillanatba ( Hannibal ante portas) is van joga azt mondani hogy „Nem akarom.” Ilyenkor az úriember egyet tehet, veszi a kalapját, és angolosan távozik. Azt azonban be kell látni hogy a férfiemberek többségének ( a LEMIL olvasói és alapító természetesen kivételek) nincs megfelelő önuralma se képzettsége egy ilyen szituáció megfelelő kezeléséhez. Ebből adódnak aztán a bonyodalmak aminek a vége mindig egy csomó papírmunka majd nyomozást megszüntető határozat. Ezért a szervben ( nem abban hanem a kék ruhásban :) elég gyorsan kialakul egy Pavlovi önvédelmi (akkor Chuck Norrisi) reflex hogy jobb semmit nem csinálni a kötelezőn kívül.
Lsd még Odeon olvtárs szakmai kiegészítőjét is.

Bang-Bangdorio 2011.01.27. 08:40:45

Szeretem ezt a blogot.
A fiam is kezdi megkedvelni. S hála nektek egyre jobban érdeklődik a katonai, rendvédelmi dolgok iránt. Eddig leginkább a pc játékok kötötték le. Köszönöm nektek és további sok sikert.
Maradok tisztelettel.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.27. 09:35:14

@Iustizmord:

A bévével még nem foglalkoztunk, kivéve három évvel ezelőtt a brit börtönkártyákat :-)

lemil.blog.hu/2008/01/23/telefonkartyak_ofelsege_bortonei

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.27. 09:36:55

@Bang-Bangdorio:

Ami engem illet, ez volt az eddigi egyik leghízelgőbb komment, amit kaptunk.

Köszönjük!

odeon 2011.01.27. 10:03:07

@Pitzur: "Ami a "Ius primae noctis" ügyét illeti, én még a magyar és egyetemes jogtörténeti tanulmányaimból arra emlékszem, hogy valóban létezett az intézmény, de a valóságban koránt sem volt annyira testi a dolog mint gondolja a pajzán utókor. "

Stipta professzor (JATE) szerint az egész XIX. szd-i irodalmi alkotásokban merült fel először, különösen a "ius" formájában. Iniuriaként természetesen többször is előfordult, melynek elharapódzása esetén fennállt a kiátkozás tényleges veszélye is, amitől még a késői középkorban is eléggé meg volt rettenve mindenki.
Ennek legfőbb oka, hogy az egyház tartotta nyilván a leszármazásokat és nem igazán szerette ha megkeveredik a nyilvántartása, vagy ha bele kell javítani a matrikulába.

Ahogy az egyszeri parádés kocsis kesergett:
"Az apám a gróf, a fiam is gróf, csak én szerencsétlen vagyok kocsis"

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2011.01.27. 11:13:55

@Iustizmord: aztaqrva. És a gyertyatartók közben mit csináltak? A komorna hímezett (hámozott?), a féltesók meg csendben, diszkréten sakkoztak? :D
Bár gondolom, csak nekünk fura, a szemérmességet a lépcsőházba szaró Versailles-i lakók is másképp értelmezhették...

(त्वष्टृ) (törölt) 2011.01.27. 11:29:23

Kíváncsian várom, hogy mi várható a hatmilliomodik oldalklikknél.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.27. 12:19:13

@(त्वष्टृ):

Hát mi is. Szolgálati közlemény biztosan lesz :-)

Iustizmord 2011.01.27. 15:53:38

@tiboru: na a végén még akkor kedvet kapok egy börtönös cikkhez. legalább addig se alkoholizálnék. kapacitás esetén lenne rá fogadókészség?

@21 hónap: óh, hát ahol az uralkodó születése, halála, felkelés udavri esemény volt.... pl a napkirálynak is volt "kis" felkelése (mely a tényleges volt) és "nagy" felkelése (mely ceremoniális volt). :o)))

anno pl azon is össze tudtak veszni az urak hogy ki nyújthatja át a királynak a szalvétát!

21 hónap · http://www.reprintkiado.hu 2011.01.27. 15:57:20

@Iustizmord: jóvan, ezek most is nagybetűs események. De gondolom, Lédidí és Csárli nászán már legfeljebb az utólagos beszámolók alapján húzkálták a strigulákat :)

borgir 2011.01.27. 16:04:19

@Minorkavidor: Ezzel szemben Katus László valahogy így fogalmazott, "a mai napig vitatott, de a forrásokban kétség kívül szereplő" első éjszaka joga.

@Pitzur: Valahol itt van a kutya elásva, szintén Ő fogalmazott úgy, legjobb emlékeim szerint, hogy szimbolikus cselekedetre kell gondolni, pl. szó szerint beteszi a lábát a menyasszony ágyába (nem mezitláb persze)kifejezve, hogy ugyan joga lenne hozzá, de nem él vele. Majd kijavítanak a jogtörténetben jártasabbak, de az ilyen és hasonló szimbolikus cselekedetek a germán szokásjogot juttatják elsőre eszembe.

Egyébként egészen megdöbbentő s néhol egyedi "jogokat" is feljegyeztek, szintén ha emlékeim nem csalnak, akkor Katus "banalitások" néven említtette őket.

A megváltás lehetősége is gyakori, például a hűbéresek segítség- és tanácsnyújtási kötelezettségét (consilium et auxilium) is megválthatták pénzen, ezt nevezik pajzspénznek (scutagium).

Remélem nem voltam túl hosszú :)

Iustizmord 2011.01.27. 21:02:11

@borgir: nekem a scutagiumról homályosan az ugrik be hogy angol(?)honban a személyes hadbavonulási kötelezettséget a nemes pénzzel megválthatta, szép példát adva a nemesi adómentesség korai eltörlésének.

továbbá határozottan állítom, de forrásmegjelölés nélkül mert nem megy, hogy volt oly szerző (talán az nemzetközi jogtöris könyv szerzői?) akik katalóniát mint gyakorló vidéket tüntették fel elsőéjszakajoggyakorálisal

Iustizmord 2011.01.27. 21:02:52

@21 hónap: nem hagy nyugodni hogy a Lady Di és a Lady Die mily hasonlatos... nomen est omen

borgir 2011.01.27. 22:16:50

@Iustizmord: Igen, pontosan erről van szó.

Katalónia ügyében sajnos nem tudok információval szolgálni.

Mondjuk nem nevezném ezt adómentességnek, hiszen ez hűbéri kötelezettség, ami megváltható pénzben is (katonát lehet állítani helyette belőle), ahhoz hasonló, mint a kilenced pénzbeni megváltása.

A nemesi adómentesség amúgy is egy igen fura dolog, a 19. századi itthon például a nemesség alacsonyabb rétegei pl. fizettek háziadót.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.01.27. 22:25:52

@Iustizmord:

Fogadókészség a leghatározottabban van.

Kentaur67 2011.01.31. 06:35:44

Ius primae noctis.

Hmmm. Arról semmit nem tudok, hogy de jure létezett-e vagy nem, de hogy de facto sajnos nagyon elterjedt dolog volt, még a múlt század (XX.) harmincas-negyvenes éveiben is, az tény.

mek.niif.hu/00600/00682/00682.htm
12. FEJEZET: A béreslányok kiszolgáltatottsága. A puszta erkölcse. A hódítók.

”Harmadik szomszédunk lánya öngyilkos lett. Az életúnt férficselédek rendszerint akasztással vetettek véget napjaiknak, a lányok és asszonyok kútba ugrással, más módot nem igen gyakoroltak, szigorúan őrizve még ezen a téren is valami illem hagyományát. A lány "feljárt" a kastélyba. Ezért ölte meg magát.”

hiryu2,0 2011.04.28. 16:21:41

General tiboru!

Tisztelettel jelentem itt fekszik a gépemben egy megírt levél. Az utasításoknak megfelelően elküldeném, de próbálkozásaim eddig sikertelenek voltak, aminek két oka van.
1, én vagyok balfácán, és egyszerűen nem találom az ön e- mail címét pedig tudom hogy megvan valahol.

2. Üzennék ugyan az inda.hu megfelelő oldalán de ott tizedik próbálkozásomra is a "az ellenőrző kódot rosszul írta be, nem tudja elküldeni" választ kapom, kevéssé cizelláltan.
Kérem önöket, egy elérhetőségi lehetőséggel dobjanak meg a midway1972@gmail.com címen.
Köszönettel.

Hiryu 2,0 · http://theidf.blog.hu/ 2011.07.15. 14:29:18

Khmm.... Érdeklődés

Örvendetes hír, hogy már a lemil.blog és elődjei, hála íróknak és olvasóknak már úgy a 400. posztnál tart.
De... Hogy mi is az a 400 poszt? Annak töredéke ugyan ott van a tiború ajánlja sarokban de a többi top secret... Kicsit:) fáj hogy valaki megírt egy nagyon érdekes témát, de ez csak akkor derül ki, amikor a tisztelt szerkesztőség kapcsolja a linkjét valamelyik poszthoz. Vagy szörfölget az ember fia a címkék között és véletlenül belebotlik...

Ezért kérdem: nem lehetne egy "tartalomjegyzék rovatot" vagy mit is létrehozni, hogy az olvasó tudja mi közül is válogathat?
süti beállítások módosítása