Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) USA (7) usa (54) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

Szekuritty!

2011.06.23. 07:00 Papírzsepi

Biztonsági őrök (azaz élőerős őrzés-védelem) sok területen teljesítenek szolgálatot. Gyakran látnak el a védelem mellett portaszolgálatot, és sok esetben ők kezelik a különféle technikai védelmi berendezéseket is. Rendezvényeket biztosítanak, rendet tartanak és segítik a védett objektumba való ki- és bejutást. Mármint normális esetben. Sajnos ez a szakma is felhígult, és a jól képzett szakemberek között mára egyre több a gyengébb képességű dolgozó.  A biológiai fegyverek nyomasztása után most egy kicsit könnyedebb -nyári- poszt jön:  pár való életből vett történetet mesélek el a kívülálló szemével, pro- és kontra.  Jó szórakozást!   
 

 

1.       Navigáció

Veszélyesanyag-tároló logisztikai központ. Az üzemeltető a speciális körülmények miatt különösen magasan képzett őrszemélyzetet kért. Ám akik érkeztek… szóval az üzemeltető gyanakodott, így rendezett egy komoly tűzvédelmi gyakorlatot. Ott volt a tűzvédelmi megbízott, egy tűzoltó, a logisztikai bázis tulajdonosának képviselője, és az épületben működő tűzjelző- és gázzaloltó rendszer szakemberei. Szándékosan nem a legmagasabb szintű őrség volt akkor szolgálatban.
Szóval megkezdődött a gyakorlat. Az oltó rendszert karbantartás módba tettük, és lemondtuk a tűzoltóság kivonuló szolgálatát. Ezután az őrházban, a két őr előtt jó hangosan megbeszéltük, hogy akkor most egy megfigyelő ott marad, a többiek meg elmennek, és tüzet raknak (az éppen üres) 5-ös (azaz ÖTÖS) raktárban. A tűzjelző jelezni fog, megindul az oltás 1 perces késleltetése, és az őrnek a szabályzat alapján kell eljárnia.
Én voltam a megfigyelő, a többiek pedig elmentek a 6-os (azaz HATOS) raktárba, mely szintén üres volt, és raktak benne egy hatalmas benzintüzet.  
A tűzjelző bejelzett, és kiírta nagy betűkkel, hogy a hatos raktárban tűz van, oda kell menni. Őrünk érezte, hogy eljött az ő ideje. Leolvasta, hogy mit ír ki a tűzjelző, de nem foglalkozott vele, hisz tudta jól: az ötös raktárba kell mennie. Felpattant a bicajára, elkerekezett az ötös raktárig, majd konstatálta, hogy ott nincs senki. Ez furcsa. Akkor hol lehetnek? És lám, az IQ azért mégiscsak győzött: a hatos raktár előtt állt 4 autó (mert 4 ember persze 4 külön autóval megy a helyszínre…).
„És még esek az alakok a híres főnökök meg mérnökök, miközben azt sem tudják önállóan, hogy melyik az ötös raktár!” – gondolta, és átbiciklizett. Az ottaniak már elunták közben az agyukat is, a hangulaton persze az üvöltő sziréna sem javított. Az oltórendszer képzeletben már régen elárasztotta gázzal a raktárat, mikorra őrünk végre betoppant.
„Hol a tűz? Mindenki jól van?”- üvöltötte a szabályzat szerint. Megnézte az oltó vezérlőpaneljét (bár fogalma sem volt róla, mit lát, de hát ez volt előírva), majd berobogott a gázzal „elárasztott” raktárba. Ezzel a gyakorlatnak vége is volt: a raktárat az életvédelmi szintnél jóval töményebben kell elgázosítani a sikeres oltáshoz, tehát éles helyzetben most egy őrrel kevesebb lenne.
 

2. A kinyithatatlan gyorskapu

Megismételtük a próbát egy másik őrrel. Ezúttal nem én voltam a megfigyelő. Egy működő raktárban füstöltünk, és vártuk az őr érkezését. Eltelt 1 perc, 5 perc, 10. Már épp telefonálgatni kezdtünk, hogy mi van már, mikor az egyik ajtónál mozogni kezdett a kilincs. Ez az ajtó történetesen fixen be volt zárva, és bár lehetett volna, az őrnél valamiért nem volt kulcs. Jódarabig szenvedett ott, majd kikiabáltunk neki, hogy inkább használja a főbejáratot a szomszéd raktárnál, 30 méterrel odébb. Újabb 2 perc múlva meg is jelent az őr…. és legnagyobb megdöbbenésünkre elakadt a gyorskapun. Gyorskaput mindenki látott már, aki volt valaha raktáráruházban. Az ilyet a mennyezetről lelógó zsinórral kell nyitni (így nem kell a targoncáról leszállni). Igazából nem volt túl nehéz fejtörő, de őrünknek jó 5 perc kétségbeesett szenvedés után sem sikerült megoldania. Végül nekem kellett kinyitnom belülről a kaput, mert nem volt képes rájönni, hogy a háta mögötti zsinórt kell meghúzni.
Ezzel a tűzvédelmi próbát lezártnak tekintettük. Csak csendben jegyzem meg, hogy a raktárban elég komoly anyagokat tároltak; egyszer egy raklapnyi valami majdnem felrobbant, mert megindult benne egy öngerjesztő láncreakció. A gázérzékelő jelzett, külön vegyvédelmi osztag jött hatástalanítani a raklapot. Máskor véletlenül leesett egy kis üveg valamilyen vegyszer, targoncázás közben. A földre esett, összetört az üveg, a tartalma pedig szétmarta a saválló padlót majd alatta betont is….
 

3. Téves tűzjelzés

Építkezés, a félkész épületet (és a benne található javakat) őrizni kell. Míg nappal zajlik az élet, az éjszaka nyugalmasabb. Kivéve, ha üvölt a tűzjelző. A tűzjelzős cég ügyeleti telefonjába egy érces hang szól: "b…. meg! Ez a k…. tűzjelző magától jelez! Nemtom mé’! B…. meg! Kussoltassák má’ el ezt a sz..rt!"
Telefonon reménytelen megoldani, úgyhogy tűzjelzős kolléga autóba pattan és siet a helyszínre. Úgy 140 km autózás után a következő kép tárul a szeme elé: vágni lehet a füstöt, a tűzjelző üvölt, a tűzjelző központ szétverve. A biztonsági őr teljesen részegen a félkész épület aulájának márványpadlóján (!) rakott tábortüzet, azon sütöget épp szalonnát, pont egy füstérzékelő alatt…
 

4. Oké!

Telefon éjszaka, vagyonvédelmi rendszer ügyelet felveszi. A túloldalon éktelen lárma és egy borízű hang:
- Jó estét, XY vagyok a Z-művektől. Üvölt a riasztó, és nem tudom, hogy miként tudnám elhallgattatni!
Az ügyeletesnek szerencsére ismert volt a helyszín, mert járt már arra párszor. Vagyonvédelmi rendszer, a kezelőegység felett kézzel írt A4-es lap volt kiragasztva:
 
 „Riasztó hatástalanítása:
Kódot beírni. A Kód: 1234
Megnyomni az OK gombot!”

 
 - Jó estét! – köszön vissza az ügyeletes. Semmi gond, akkor segítek. Ott van a kezelő mellett?
- Igen…
- Akkor nyomja le a következő gombokat szép sorban egymás után: egyes, kettes, hármas, négyes, és utána oké!
-  Nem történik semmi!
-  Akkor ismételjük meg megint, ezúttal jobban odafigyelve: 1, 2, 3, 4, és végül OK!
-  Most sem történik semmi!
-  Az nem lehet. Mit ír ki a riasztó?
-  Nem tudom. Valami izé… intrúzion. És villog is.
-  Értem. Megtenné, hogy beírja megint: 1,2,3,4 és OK.
-  Jó, de értse már meg: hiába írom be, hogy egy, kettő, három, négy, sehogy sem lesz tőle oké a rendszer!
 

5. Igazán jó leírás

Bejelentés érkezik a tűzjelző-rendszer szerviz ügyeletére.
- Kérem szépen, az a gond, hogy a rendszerben csiporog a kézike.
- Ööö.. bocsánat, nem teljesen értem. A micsoda mit csinál? – döbben le az ügyeletes. Régi motoros már a szakmában, de ezzel a bejelentéssel nem tud mit kezdeni.
- Hát csiporog a kézike.
- Sajnos most sem teljesen értem, hogy melyik részegységről van szó. Valahogy le tudná esetleg írni, hogy néz ki?
- Megpróbálom - jön a válasz, majd utána néma csend. Csak a papír és a toll sercegése hallatszik a telefonban….
 

6. Fényképezés

Építkezés, az építési területre csak fényképes belépőkártyával lehet bemenni. A fényképet ott helyben, az őrkonténerben készítik: le van téve egy webkamera, elé kell állni, egy gombnyomás, és a nyomtatóból már jön is ki az igazolvány. Az ügyeletes őr, egy fiatal nő kezeli a rendszert, mikor megáll egy kisbusz a sorompó előtt. A kisbuszban 4-5 ember ül.
- Voltak már itt? – kérdi a nő a sofőrtől.
- Még nem.
- Akkor mindenki egyenként jöjjön be fényképezkedni!
Be is állít az első ember. Hát, addig a napig én mérnökként mindig csak nevettem, amikor valaki a fekete izzólámpáról beszélt: tudniillik ha felkapcsolják, fekete fénnyel ég, így sötét lesz a szobában. Persze-persze… Ám mikor ez a manus belépett, jól érezhetően sötétebb lett odabent. Pedig nem is volt fekete.
- Álljon oda a kamera elé! – mondta az őr.
- Hö..?
- Oda, a falhoz!
- Hö..?
- Látja azt a kamerát ott a polcon? Na, az elé!
A manus lépett egyet, de rossz irányba. Az őr nem volt elégedett. Így irányítani kezdte a jóembert, több-kevesebb sikerrel…
- Forduljon el 90 fokkal! – Neeeem!! Ne forduljon hátra, csak oldalra! – A másik oldalra, így háttal áll a kamerának! – Na, most majdnem jó, de lépjen kicsit balra! – Neeem. A másik balra! – Abba a kamerába kell belenézni! Igen, az egy kamera! – Na most végre jó. Máris…. - héé, még várjon, nincs még kész a kép!!
 Figyeltem a nőt, és csodáltam a kitartását, türelmét. Főleg, hogy a kisbuszban ülő többi munkás sem volt okosabb. 5 ember, fél óra. Katasztrófa volt, alig bírtam ki röhögés nélkül. Egyedül a brigádvezetőnél ment kicsi olajozottabban a dolog. Mikor végre minden igazolvány elkészült, a sorompó kinyílt, a kisbusz beléphetett; az oldalán hatalmas felirat hirdette, hogy ők bizony erősáramú villanyszerelést fognak bent végezni. Az őr nő felsóhajtott:
- Atya ég! Ha ezek szerelik itt a villanyt, én hozzá nem nyúlok a kapcsolóhoz…!
 

7. A bajkeverő

Kiemelt rendezvény egy hatalmas sportcsarnokban. Tömeg, tömeg és tömeg. A küzdőtér felett lévő csúcsminőségű mozgatható kamerával keresték a rendezvény biztosítói a közönség soraiban a potenciális problémákat. Én más okból kifolyólag voltam ott, de nem volt teendőm, így figyeltem, hogy mi történik.
Hamarosan fel is tűnt egy bajkeverőnek látszó alak. Már pusztán vizuális megtekintés alapján is simán ki lehetett volna osztani neki pár évet. Ittasnak látszok, és a széksorok közötti egyik lépcsősoron kezdett belekötni egy útjába eső – nálánál jóval kisebb termetű - srácba. A hangokat nem hallottuk, de a metakommunikációból azért jól lehetett reprodukálni a beszélgetést („Hát te mit bámulsz?!”, „Namivanmivanmivan?!?!”, stb.). Már éppen intézkedni kezdtünk volna, amikor az események felgyorsultak: a nagydarab bajkeverő ütésre lendítette a kezét. 
Az általunk használt kamera másodpercenként 25 képkockát továbbított a monitorunkra. Ám ebben az esetben ez kevésnek bizonyult. Csak pár elmosódott mozdulatot és villanást láttunk, és mire ismét sikerült megértenünk, hogy mit is látunk, már teljesen új helyzettel találtuk szembe magunkat. A bajkeverő is. A földön feküdt hason, kezei és a lábai gyorskötözővel hátrakötve, a hátán térdelt a srác, és épp a rádiójáért nyúlt; takarítást kért.
- Na igen. - Mondta a megfigyelő ember mellettem. - Elfelejtettem említeni, hogy a rendezvény biztosításában besegít a Hortobágy Kommandó is…. 
 

8. A nagyfőnök

Termelő üzem, irodaépület. Valamilyen okból arra járok, és mit látok: a vagyonvédelmi rendszer lelkesen villog és csipog, próbálja a tudtunkra adni, hogy itt bizony betörés állapota áll fent. Előtte ül az őrszemélyzet, és barátságosan kérdik, miben segíthetnének. Elmondom, hogy mit akarok, majd hozzá teszem:
- Jelez a riasztó. Nem kellene csinálni vele valamit?
- Igen tudjuk, hogy jelez. – jön a válasz – csak a nagyfőnök irodája az. Ő úgy sem tudja kezelni a riasztót, és nem is akarja! Ezért mindig riaszt a rendszer. De végülis jó ez így, nem is erőltetjük a dolgot.
- Miért?
- Hát mert így legalább mindig tudjuk, hogy mikor van bent a vezér az irodájában. 
 
 

9. Mariska

Vannak olyan létesítmények, melyeket kifejezetten bérbeadás céljából építettek. Ilyenkor az őrzést általában az üzemeltető biztosítja, az, aki a bérbeadásért is felel.
Egy ilyen létesítményben egy szép derűs őszi napon a járőröző biztonsági szolgálat talált egy elhagyott hátizsákot. Egy darabig keresték a gazdáját, de sehol sem találtak senkit: még az ajtók is be voltak zárva. Végül a szabályzatnak megfelelően visszavitték a hátizsákot az őrházba, hátha jelentkezik előbb-utóbb a tulajdonosa.
Az őrcsapatot egy volt rendőr vezette. Értelmes, egyenes, és tisztességes fazon volt, az a fajta, aki a szívében akkor is rendőr marad, ha már leszerelt. Unottan konstatálta a hátizsák érkezését, ám hamar felcsillant a szeme.
- Érzitek? Érzitek? Nagyon jellegzetes szag! – azzal fel-alá rohangált az értetlen ottartózkodók között, és mindenkinek az orra alá dugta a hátizsákot. Ám senki sem értette, hogy mi a gond.
- Marihuána! Tutira az! – szinte izzott a tekintete, a vérszag ugye, a vérszag…
A biztonsági őr ugyan nem nyitogathat idegen hátizsákokat, de ezúttal óvatosan belenéztek: és valóban, volt ott minden, ami csak kell: a mariska, a papír a spanglihoz, a szükséges eszközök és szerszámok, szépen akkurátusan.
Ezzel viszont az a kérdés is megfogant, hogy akkor most hogyan tovább? Több probléma is van:
1. Az őr nem rendőr, nem hatóság, tehát nem is kutakodhat és nem is vizsgálódhat.
2. A marihuána birtoklása törvénytelen.
3. Mindenki, aki 10 percnél tovább utána olvasott tudja, hogy a Mariska nem egy igazán veszélyes dolog: orvosilag még csak nem is kábítószer (nem okoz fizikai függést), még az (orvosilag amúgy kábítószernek minősülő) alkohol is veszélyesebb nála – pedig az legális.
4. Hogy a dolog még bonyolultabb legyen, ekkor megjelent egy pirospozsgás, vidám fiatalember, miszerint elveszett a hátizsákja…. Na ő volt a teljes létesítmény fő-fő bérlője, akitől ugye a pénz jön.
Itt most mindenki álljon meg 30 másodpercre, és találja ki: mi az adott helyzetben a helyes teendő?
Némi telefonálgatás után embereink végül a szabályzat merev betűje szerint jártak el. Pedáns leltári átadás-átvételi jegyzőkönyvet vettek fel:
„ … hiánytalanul átvette az alábbiakat:
1. Egy hátizsák, ilyen-meg-olyan márkájú
2. Egy doboz marihuána és spangli-készítő készlet
3. stb.”
Ezt a tulaj szépen aláírta, és mehetett is a dolgára. A hangulat pedig utánozhatatlan volt.
 

10.   Szilánkok

Mi voltunk a karbantartók egy automatika rendszernél, melyet PC-ről lehetett vezérelni - ám egy napon jelezték, hogy gond  van vele. Mikor a kollégák a helyszínre értek, azt látták, hogy a billentyűzet szét van verve, lényegében darabokban hever. Kérdezték a helyi őröket, hogy mi történt. A válasz:

- Há, ki vót írva a képernyőre, hogy "Üssön le egy billentyűt"...!

Igazából ez volt a jobbik eset, mert volt, ahol az érintőképernyőt boxerrel nyomogatták, hátha úgy jobban elfogadja a kódot...

10.   A szakember 

Kolléga tűzjelző rendszert tesztel. Ez általában zajjal jár, amit nem nagyon szeretnek, ezért több olyan rendszer is van, mely csöndben is tesztelhető. Ám ekkor valakinek figyelnie kell a központon a lámpák (LED-ek) színét, míg egy másik valaki füstöl vagy nyomogat az épület túloldalán. Kollégám nem akart nagy zajt, de hát egyedül volt. Megkérte hát a helyi biztonsági őrt, hogy segítsen neki. Megmutatta, hogy mit kell nézni, majd átment az épület túloldalára. Megnyomott egy kézi tűz-jelzésadót, majd felhívta telefonon az őrt:

- Jó napot, én vagyok az! Meg tudná nézni, hogy akkor piros lett-e a megbeszélt lámpa a központon?

Válasz:

- Öööö, a mi? Lassabban mondja, mert nem vagyok szakember!

11.   Az ezermester

Egy napon az őrhelyen összeomlott az egyik szekrény. Normál pozdorja bútor volt, aminek kidőlt az oldala.  Épp a helyszínen tartózkodott a kollégám, aki ugyan a tűz- és vagyonvédelmi rendszer karbantartását végezte, de szívesen segített másban is, ha tudott. Jó is volt a viszony az őrrel, aki így fordult hozzá:

- Képzeld, kidőlt a szekrényem oldala, és sehogy sem tudom helyre tenni. Visszakalapácsoltam ugyan a spirálszegeket, de nem tartanak. Tudnál segíteni?

Kollégám megnézte a szekrényt, majd jobb híján a csavarokat  pár centivel odébb ismét becsavarozta. Így már tartottak.

12.   Bónusz történet – Tűzoltók

Mindenki, akinek valaha volt kapcsolata a lánglovagokkal, tudja: a tűzoltók egy egészen egyedi fajt alkotnak. Nagyon tisztelem őket, és ahol csak tudom, segítem – de ettől még az alábbi történet meglehetősen jellemző.
Egy szeles őszi napon épp a munkahelyem dolgoztam, amikor furcsa zajra lettem figyelmes. Kinéztem az ablakon a zaj irányába, így premier plánban nézhettem végig, amint egy hatalmas faág letörik, lezuhan, és részben kabrióvá alakítja az ott parkoló autókat.
Kimentünk megnézni, hogy mi a helyzet, majd telefonálgatni kezdtünk. Kiderült, hogy a biztosítás intézése miatt hivatalos jegyzőkönyvet kell felvenni, amit a tűzoltók szoktak megtenni. Ki kellett hát hívnunk a tűzoltókat. Elég jó viszonyban voltunk velük, nem is volt messze a laktanya, és ismertük is a parancsnokot. Sima ügy. Áttelefonáltunk, és elmondtuk, hogy szél, faág, reccs, autó, kampec, jegyzőkönyv, stb. Mondták, hogy értik, átszaladnak kitölteni a papírokat.
5 perc múlva a következő látvány tárult elém: kék villogóval, szirénával és csikorgó gumikkal bedriftel két tűzoltóautó az utcába. A cégtől 10 méternyire satufék, keresztben megállnak az út kellős közepén, teljesen eltorlaszolva azt. Ezután leugrál a két autóról vagy 5-6 tűzoltó tetőtől talpig védőruhában, teljes felszerelésben, majd szép nyugisan nézegetni kezdik a két formatervezett autót:
- Hát igen, tényleg jól összetörtek… Na, akkor töltsük ki a papírokat és fényképezzünk párat! 
  

144 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teddybear01 2011.06.23. 16:02:09

@Laci Today Magazin: Nem én, hanem a Tervbizottság...

stoppos76 2011.06.23. 16:21:59

:D Nem sértődök, max lehentellek láncfűrésszel. :)

Ha látnád ezt az irodát, nem csodálkoznál. A lépcső opciót használva egy labirintusba jutsz, ahol 6 olyan ajtón kell keresztülmenni, ahol használnod kell a belépőkártyádat. Az óránkénti bagózáshoz, meg ez marha körülményes. :)

stoppos76 2011.06.23. 16:32:27

Viszont erről a Tajgetosz pozitívról, meg az itten IQ bajnokokról eszembe jutott egy történet. Ugyan nem biztonságiőrös, de mindig mosolyt csal az arcomra.

Üldögélüng az irodában, mindenki vadul csapkodja a gépet, amikor egyszercsak beviharzik egy Brünhilda alkatú menedzsertanonc és elkezd fejhangon kiabálni az egyik kollégával, aki útvonalakat tervez.
- Már többször telefonáltam, hogy nem tudok belépni a windowsba, azonnal csináljatok valamit.
Kolléga felnéz és nyugodtan megszólal:
- A helpdesk itt van mellettünk balra.
Csaj odanéz, majd vissza és újra elkezd fejhangon sipítozni.
- De ott csak ketten vannak, ti meg itt ültök hatan.
Kolléga felhúzza az egyik szemöldökét és újra megszólal nyugodtan.
- Oké, akkor menj el jobbra, ott vannak a pénzügyesek, ők még többen vannak.

tudi 2011.06.23. 17:19:02

Gratulálok, jót nevettem ezen, hát bizony vannak agysebészek kis hazánkban, bár lehet én szerencsés vagyok, de én eddig ahol voltam ott mindig kifogtam a normális szekuritiseket.

Oidipus Prime · http://oidipusprime.blog.hu/ 2011.06.23. 17:45:33

A 9. story priceless. Ezen meg: "Visszakalapácsoltam ugyan a spirálszegeket" sikítva röhögtem. XDXDXD

xstranger 2011.06.23. 17:56:28

@stoppos76: :)

A spiralszeg meg egesz egyszeruen epic, hasznalni fogom.

Kullancs1983 2011.06.23. 17:59:02

Néhol azért a vezetőség is megéri a pénzét... A legutóbbi munkahelyemen (takarmánygyár) egy szál portás volt csak a kapunál. Akinek napközben volt elég munkája (szezonban éjszaka is) de hogy este se unatkozzon, telerakták a gyárat csiplehúzókkal, amiket éjszaka óránként végig kellett járni. Aztán egyik éjszaka elvittek egy köteg spéci drótot (Hollandiából hozatták, 80Eu/méter) az udvarról. Ja, hát ott nincs lehúzó... Máskor a hátul lévő tavat ürítették ki valakik. Ott se volt...
Ja, és @teddybear01 sztorijához hasonló is volt, (megintcsak az éjszakai) portás kihívta a rendőrséget, mert a szomszédasszony kicsit bolond, és éppen dühöngött. Fél óra múlva már minden csendes, egyszercsak kopognak. Akkor ért ki a két éjszakás járőr, gyalog. Kocsi a szerelőnél...

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2011.06.23. 18:06:22

zseniális összeállítás, már ha nem sértő ez a visszafogott dícséret.

a hármasban a 140 km-ről tüzetoltunk az most hogy? mire odaér, már leégett minden, és a tűzoltók meg csicsikálnak bőszen???

Minorkavidor 2011.06.23. 18:09:13

PZS megint nagyot alkotott! Tényleg üdítő volt ezeket a történeteket olvasni, mikor kint 34 C FOK VAN. De lakóhelyemen a takszövben dolgozik nyugdíjas ismerősőm kisegítő (helyettes) biztonsági őrként. 63 éves, trombózisos lábbal, 400 forintos bruttó órabérért. Csak jelzem, hogy 2011-ben hatályos minimálbér egy órára vetítve 449 ft. (337/2010. (XII.27.)Korm.rend. 2.§.(1) bek.

Minorkavidor 2011.06.23. 18:18:22

PZS, zseni vagy! Tényleg, jó volt olvasni ebben a 34 fokos hőségben. De! lakóhelyemen lévő takszöv kisegítő (helyettes) biztonsági őrnek alkalmazza nyugdíjas ismerősőmet. A férfi 63 éves, trombózisos lábbal (már műtötték) őrködik, bruttó 400 forintos órabérért. ( A 334/2010.(XII.27.)Korm.rend. 2.§.(1) bekezdése szerint a minimál órabér 448 ft.)

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2011.06.23. 19:15:20

@stoppos76: ne akadékoskodjál, dec 27-én a 334/2010-ben 448-at határoztak meg, de aztán szólt valaki, hogy ennyiből még éhen dögleni is csak az ocsmányabb módon lehet, így hoztak délután egy 337/2010-est, hogy inkább 449 a minimálbér.

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2011.06.23. 19:24:11

@milliliteratura: a hármas történetnél egy félkész épületről van szó. A tűzjelző ugyan már elkészült, és üzembe is lett helyezve (próbaüzem), de még nem lett átadva a tűzoltónak, és így be sem lett kötve az átjelzésre. Tehát magában elszirénázgathat, de nem tud róla senki. Ezért is ül ott a biztonsági őr....

Amúgy jobb, ha nem tudod, hogy az építők miket művelnek a félig kész épületekben/épületekkel. Amikor telepítenünk kell valamit, akkor gyakori, hogy egyes helyekre be sem tudunk menni a bűz miatt...tehát szerintem nem akkor rakott először tábortüzet az őr, csak addig nem volt bekapcsolva a tűzjelző.

penelope garcia 2011.06.23. 19:25:31

Ez nagyon jól esett, köszönöm.
Megjegyeztelek. ;)

PTerr 2011.06.23. 19:30:45

A storyk tényleg nagyon jók, egészen jó olvasgatni záróvizsgára készülés helyett :-)
Egyszer én is szembetalálkoztam egy nem éppen "kiművelt elméjű" biztonsági őrrel (bár a történetemet a jelenlegi világban a vicces mellett bizarrként is lehetne nyugodtan jellemezni). A helyszín a Zöld Pardon, tavaly nyáron, hőségben. Nekem meg van egy olyan hülye szokásom, hogy nagyjából mindenhova hátizsákkal járok, bármit is kell beletenni, találok valamit (noha a paprikaspray állandó lakója).
Hát akkor éppen a nyár okán egy literes flaskányi ásványvíz volt benne vendégként.
A biztonsági őr -ahogy azt szépen meg van írva- kiöntette velem az ásványvizet... már csak az ásványvíz mellett láthatóan ott levő paprikaspray kerülte el tökéletesen a figyelmét.
Egyszerűen ignorálta/ nem vette észre. Noha a jámborság mintaképe vagyok, és csak a nyeszlettségem miatt hordom magamnál sprayt, nem tudom, hogy mi lett volna, hogyha valaki nem ilyen szándékkal tartja magánál...
Vagy én nem látom át nagyszerű emberismeretét, hogy előre leszűrte rólam (cca 10 mp alatt), hogy úgyis bevihetem, mivel semmiféle ordas gondolat nem is lehet bennem? :-) Máig sem bírom eldönteni.

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2011.06.23. 19:34:16

Aztért vannak ellentétes előjelű sztorik is, úgyan másodkézből, de ellenőrzött forrásból:

Reptéri biztonsági szolgálat a portákon megállítja az autókat, és át is nézi. Ez úgye így rendben is van. Mondjuk még 9/11 előtti eset, de a reptéren már akkor is rendszámleolvasós kamera volt meg hasonlók.
Valami úgy főfütyit vettek fel, aki korábban nem dolgozott ott és úgy gondolta, hogy van ő akkora fejes, hogy nem vonatkoznak rá az ilyen mókák. Az őr szokásos módon köszönt, majd megkérte, hogy nyissa ki a csomagtartót. Azt a választ kapta, hogy nem nyitja. Megkérte még egyszer, de megint ez volt a válasz. A következő másodperc folyamán az őr az utasítások szerint eljárva kinyitotta a vezetőoldali ajtót, kiemelte a sofőrt, és szakszerűen hátrabilincselte a kezét.
Negyed óra múlva jött valaki, aki iszonyatos sok elnézéskérés után elérte, hogy levegyék a bilincset és ne indítsanak eljárást.
A másik még ennél is régebbi. Állami gazdaság portása Ludovikát végzett. Nyilván nem azért, hogy portás legyen, de gondolom nem kell magyarázni hogyan alakult az élete. (Olyanokat tanult, mint például ceruzacsonkkal zsebben jegyzetelni gyorsírással németül.) Szintén megjelent egy új főmérnök, aki kiszólt, hogy "Nyissa ki!" Mire a portás mondta neki, hogy "Jó napot kívánok, XY vagyok a telep portása, kérem igazolja magát, és mondja meg, hogy kit keres." A főmérnök azért volt annyira intelligens, hogy elszégyellte magát. Majd pár hónap múlva áttelefonált, hogy szeretné kölcsönkérni azt a portást, mert a másik telephelyen is rendet kéne rakni.

nandras01 2011.06.23. 19:43:21

@stoppos76: a posztot különösebb megrázkódtatás nélkül olvastam végig (na jó, azért volt, ahol elmosolyodtam...)- de ezen nagyot röhögtem.
elképzeltem a csaj arcát, amikor megértette (megértette?) a beszólást...
viszonzásul:
nyári délutános műszak, még az átkosban. a gyár teljes tmk- s csapata az esztergályosműhelyben sziesztázik, a termelés rendben megy, szóval punnyadás.
egyszercsak bejön egy sofőrkinézetű sofőr, és panaszos hangon kérdi, hogy melyikünk a targoncás, mert a targoncától nem tud elmenni a kocsijával.
senki nem jelentkezik- a targoncás azért nem, mert semmi kedve felállni, a többiek, meg azért, mert nem ők a targoncások.
a sofőrkinézetű sofőr részéről a kérdés megismételve- a reakció ugyanaz.
szegény, teljesen elkenődik, fordulna kifelé az ajtón, amikor az egyik szerelő megszánja és ellátja jótanáccsal:
- tolass vissza és próbáld meg nagyobb gázzal...
még a sofőr is percekig röhögött...

flimo13 2011.06.23. 19:45:20

@Valandil: vagy csak szar a térde.

stoppos76 2011.06.23. 20:26:46

@milliliteratura: Ott volt a szmájli, ott volt a szmájli. :)

hiryu2,0 2011.06.23. 21:06:29

A cég nem létezik már.... De régen amíg állt, hidraulikával működtetett harckocsigyilkos sorompók őrizték a bejáratot. A gond csak ott volt, hogy a kezelőkallantyúkat olyan helyre tették hogy a portás/őr azokat csak komoly jógagyakorlatok árán érhette el, ha kifele is látni akart valamit a portahelyiségből...Így történt hogy valamely nagyonnagyember úgy döntött: őneki pedig derogál s személyporta használata. Sajnos az őr nem volt vevő a jógagyakorlatok szépségeire... Csak simán leengedte a sorompót...... Szemtanúk elbeszélése szerint a "behatoló" még az utolsó pillanatban felnézett, aztán a sorompórúd leterítette..... Mentő meg minden, úgy tudom az új /mű/fogakból az említett cég jelentős részt vállalt....

Később azért a harckocsiakadályokat divatosabb alumínium szerkezetekre cserélték. Valamely rejtélyes okból az érkező tehergépkocsik közül időnként valaki mindig megpróbált behajtani ha zárva is volt a sorompó.... Ilyenkor felvonult a TMK, lefűrészelték az elgörbült részt, maradék vissza. Fél év múlva nem kellett sorompózni, kamion is elfért a maradékok között...

cso zsi 2011.06.23. 21:33:03

@Laci Today Magazin: A számtech hálózatépítés némileg közelebb van az informatikához, mint az árokásáshoz.
Szakemberekre nincs már szükség, a hozzáértők jórészt munkanélküliek. Mert "van villanyszerelőm, az megcsinálja". Avagy neves munkaerőközvetítő cég szintén villanyászokat keres alkalmi hálózatépítő melóra.
Nincs a villanyszerelő szakemberekkel semmi baj, az értelmesebbje látja a különbséget, és még képes is megcsinálni előírásszerűen a munkát.
De a "mikrobuszos" csapattagok tépik a kábelt, testsúllyal rácsimpaszkodva, munkavédelmi cipővel agyontaposva, beletoldva-összeszigszalagozva, az aljzatba bicskával/csavarhúzóval "bekötött" erek, melyek kb. találomra követik a színsorrendet. Láttak már többeres telefonkábelt.

Spirálszeg? Klassz.
Bár a gyors műanyagcsatorna szereléshez hasonló, "beütős tiplit" érdemes használni. abban a csavar közelebb áll a "spirálszeghez", kalapáccsal kell behajtani, kitekerni viszont csavarhúzóval lehet.
Már ha a kilós kalapács után megmaradt benne a nút. :)))

cso zsi 2011.06.23. 21:35:36

@leha: A mai modern (fővárosi) irodaházak jellemzője, hogy a lépcsőház el van rakva a sutba, a fő közlekedési eszköz a felvonó.

OkoskaTo:rp 2011.06.23. 21:58:40

@Minorkavidor: Ha bruttót írsz, akkor feltételezem, hogy nem zsebbe megy a dolog, tehát papír is van róla. Ergo alapból bukta a cég egy munkaügyi perben.

@stoppos76: 9 perc alatt ennyit inflálódott a forint.

hehe64 (törölt) 2011.06.23. 22:30:11

@Laci Today Magazin: Már megbocsáss, de a pánik riasztást nem lehet lemondani. Tán nem Magyarországon volt az eset?

teddybear01 2011.06.23. 22:38:39

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Pálinkából? Amennyit tudsz szerezni.

Különben szs mester valami 1350 kalóriáról beszélt naponta...Ami kb. 3 teszkós tésztaleves, az a kicsi, zacskós.

yerico1 2011.06.23. 22:57:00

Régi cégemnél egyszer betörtek éjjel, és elvittek pár gépet. Az épületben mindenhol riasztó volt, de nem kapcsolt be. Kiderült, hogy az éjszakai portás elálmosodott. Kinézte a tárgyalót, mint alvóhelyet, de az is riasztva volt. Nosza, lekapcsolta, aludt egyet, közben betörtek, fontos adatok kerültek ki, de megúszta, nem rúgták ki. Másik portás töményen szívta a marihuánás cigit. Ő is megúszta.

teddybear01 2011.06.23. 23:13:32

@cso zsi: Addig nincs is baj a villanyásszal, amíg falat fúrni, csatornát a falra fel bűvészkedni kell. Még a tyúkbélhúzás is megy nekik, úgy-ahogy.
Színsorrend? No és? Kicsengette, jónak kell lenni!

civil polip 2011.06.23. 23:15:33

Nem piszkálni akarlak, de ugye kijavítod az égtelent éktelenre?
Ez az egyetlen negatív észrevételem, a többi dicséret, várom a folytatást.

Tucsko1 2011.06.23. 23:19:57

A Post Király!

@hehe64: A "pánik riasztásra" KI KELL MENNI! Ha nem, akkor suhintás az ügyeletesnek, kapitánynak, még jaj ki sem merem mondani... Olyan nincsen, hogy lemondott pánikriasztás, mert mi van, ha késel a torkán mondja le?!
Aki ezt meg meri tenni, az valóban Taigetosz + .

Link Elek 2011.06.23. 23:20:10

az ilyen embereknek mi ertelme van?
:)

Johann Landa 2011.06.23. 23:24:24

Mit szállítanak többek között a kamionok?
-Bálás papírt Kunságba...xD

cso zsi 2011.06.23. 23:31:16

@teddybear01: Az elmúlt pár évben két színtévesztő fiatal volt a munkatársam. Akkor derült ki, amikor utánuk újra kellett kötni az összes csatlakozót.
8 drótot nagyon össze lehet keverni, még akkor is, ha kétféle szabvány van rá.

Kodomo 2011.06.24. 00:12:42

@cso zsi: "A számtech hálózatépítés némileg közelebb van az informatikához, mint az árokásáshoz.
Szakemberekre nincs már szükség, a hozzáértők jórészt munkanélküliek. Mert "van villanyszerelőm, az megcsinálja". Avagy neves munkaerőközvetítő cég szintén villanyászokat keres alkalmi hálózatépítő melóra. "

Iroda felújítást követően költöznénk be. Jön a meglepetés: a gépeket nincs hova bedugni, mert az összes UTP-s vezeték helyett koax van. Az sem 50, hanem 75 ohm-os antenna-kábel, nagyobb helyiségekben mindkét, mindhárom csatlakozóhelyen.
Máig nem értem, hogy mire gondolt a villanyszerelő, mert amúgy jó szaki.

Gersz 2011.06.24. 07:52:20

Ha már a biztonsági őröknél tartunk, egy hasonló cikk a témában:

mindennapiember.blog.hu/2011/06/23/szekuriti_4

okleveles naiv 2011.06.24. 08:16:53

Zseniális, még, még, még! :)

manager2008 2011.06.24. 08:55:54

Azért a hülyeség nem monopólium.
Egyik közeli ország nagykövetsége feladott éjszaka faxon egy levelet, (lefordítva) amit az ottani miniszterelnök írt a mienknek.
Ezt persze a sajtó is tudta ,hogy a levél elindult, még délután.Késő estére lefordították a követségen és indult a fax (akkor az volt a menő).
Ügyeletesként épp nekem küldték, telefonáltak is hogy elindult a gépezet,majd egy darabig nézegették gondolom és elmentek haza (talán egy takarító lehetett még ott, mert vele beszéltem de minek.
A lényeg hogy színes papírra gépelték le, amit a lelkiismeretes faxgép képpontonként továbbított, és az sok oldalnál picit lassú. Kb hajnalban 4 körül már majdnem át is jött, az izgatott emberek telefonálgattak hogy mi van stb., de a küldőt már nem lehetett elérni hogy kezdje újra fehér papírral.
De miközben nézem a reggeli tévét ott már be is mondták hogy itt a levél, amikor még ki sem jött a faxból a vége.

teddybear01 2011.06.24. 08:59:39

@cso zsi: Tudom, én is sokat csináltam, amikor hálózat-üzemeltetőként dolgoztam.

teddybear01 2011.06.24. 09:02:16

@Kodomo: Hát istenem! A pasi még a koaxos korban jár. Az antennakábel meg jóval olcsóbb, mint a másik. Takarékoskodni kell, vagy nincs profit!

Cr 2011.06.24. 09:08:05

Ha kiderülne, hogy kinyitják a hátizsákomat, azonnal elhúznék onnan, tőlem egy vasat nem kapna onnantól a létesítmény. Jópofaság ide vagy oda.

teddybear01 2011.06.24. 09:48:52

@Cr: Egyetlen csehóban sem szeretik a hozott italt. Nem abból élnek. A paprikaspré sem érdekelte az őrt, például. A hátizsákodat meg normális helyen neked kell kinyitni, ha nem akarod, akkor mehetsz máshova. Ne hidd, hogy valakit is érdekel az önérzeteskedésed.

Santinó 2011.06.24. 09:52:49

Engedjétek meg,hogy mint "szakmabeli"szóljak hozzá a témához.
Amikor elkezdtem ezt a "szakmát"akkor MINDENHOL úgy foglalkoztattak,hogy nem jelentettek be,és soha nem volt időben fizetés.Már ha azt a pénzt,amit adtak,fizetésnek lehet nevezni.
6 évvel ezelőtt,beleuntam ebbe az egészbe,és alakítottam egy céget,abban bízva,hogy majd megpróbálok a magam ura lenni,ebben a káoszban,amit vagyonvédelemnek hívunk.
Szereztem EGY munkát(távfelügyelet,riasztó szerelés,karbantartás,kivonuló járőrszolgálat),és a következőket érzem 6 ÉVE!!!!
-Az ügyfél nem szeret fizetni
-Az ügyfél nem tudja kezelni,még évek múltán sem,a saját riasztórendszerét
-Az ügyfél,megrendeli a kültéri sorompót,aztán kiengedi a macskát,nem tartja rendben a kertjét.
-A havidíjunk,nevetségesen alacsony,mégis sokallják.(Bruttó 4200 Ft)

Egyszóval:Elvárások,azok magas szinten vannak,teljesítés pedig sehol....

És ehez adjuk hozzá azokat a tényeket,amiket az erre a szakmára parazita módjára rátelepülő szervek okoznak.Pl Szakmai Kamara......
Amíg létezni fognak olyan cégek,Mint az In-Kal,a Civil,a Pajzs,és még sorolhatnám,addig maradni is fog az a helyzet,hogy Ők bevállalják a melót nettó 3000 Ft+áfa összegért,aztán leadják 800 Ft+áfáért...
És mi a végeredmény?
Lepusztult,kivénhedt alkoholista szakadt Őrszemélyzet.....
Tegyük fel magunknak ezt a kérdést:
ELMENNÉNK ÓRÁNKÉNT 500 FT-ÉRT ŐRKÖDNI,HAVI 300 ÓRÁBAN,ENNYI PÉNZÉRT?
A választ mindenki tudja.....

Cr 2011.06.24. 10:01:46

@teddybear01: Te most arra az esetre gondolsz, amikor vásárlás után, amikor kifelé mész, megállítanak az őrök...?

teddybear01 2011.06.24. 10:05:52

@Santinó: Nézd! Biztonsági őrnek már az megy, akinek nincs más választása.
Az általad említett cégek meg "közel állnak a tűzhöz", messze jobb pozícióban vannak, mint te, aki csak meg akar élni.

A havi 300 óra meg kissé sok, bár nem tudom mennyi a törvényes plafon.

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2011.06.24. 10:17:04

@Cr: vásárlás után az őrök nem véletlenszerűen állítanak meg. Vagy mindenkit átnéznek (amit a legtöbben nem nagyon komálnak), vagy valamilyen gyanú esetén megy a dolog. A nagyáruházakban két részre bontják a dolgot:
1. Van a személyzet ellenőrzése. Sok helyen a piros gombos megoldás van, ami a véletlen kiválasztás egyik változata. Megnyomod a gombot, és ha sípol, az ottani őr teljesen átvizsgál és megmotoz. Ma már inkább a beléptető rendszerek felé húznak a cégek, mert akkor a munkaidő is mérhető lenne. De a véletlen kiválasztás akkor is marad.
2. Vannak a vásárlók. A legtöbb áruházban nagyteljesítményű mozgatható kamerákkal pásztáznak, és keresik a gyanús alakokat. Végignézik, ahogy az illető elteszi a szajrét, majd a pénztár túloldalán feltartóztatják. Ha nem fizette ki, gondba kerül. Persze videófelvétel is készül, hogy bizonyítható legyen. A régi törvények mellett ez annyival volt bonyolultabb, hogy több ilyen esetet kellett összeszedni, hogy végre átlépje az okozott kár a büntethetőségi határt. Most már egyszerűbb a dolog. A kamera kezelői persze értik a dolgukat: elsősorban a bolti lopást megrendelésre, iparszerűen végzőkre vadásznak, és ma már gyakran át is adják az áruházak egymásnak az infót az ilyen személyekről.
Amúgy velem is megtörtént már, hogy célirányosan feltartóztattak egy OBI áruházban, és átnézték a csomagjaimat és a pénztártól kapott blokkot. Minden rendben volt. Mint kiderült, rosszul kommunikáltak a rádión, és összekevertek egy másik manussal. Elnézést kértek, én meg mentem tovább. Hibáztak. És akkor mi van...?

teddybear01 2011.06.24. 10:17:15

@Cr: Hivatalosan mindenütt neked kell kinyitnod a hátizsákodat, mert a biztonsági őr nem hatósági személy, és nem teheti.
Amennyiben a bejáratnál nézik, és nem nyitod ki, akkor mehet máshova. Joguk van kizárni, mert a terület az övék, ők határozzák meg a működési feltételeket.
Ha kifele kérik, és nem teszed, akkor jogalapjuk van azt feltételezni, hogy esetleg lopott dolog van nálad, azt titkolod. Ebben az esetben viszont feltartóztathatnak, és jegyzőkönyv felvételével alaposabban is átvizsgálhatnak. Ha ellenkezel, kényszert is alkalmazhatnak, vagy rendőrt is hívhatnak, és a rendőr kiérkezéséig feltartóztathatnak.

camelus 2011.06.24. 10:25:39

Lenne egy pár sztorim, de direkt nem írom azokat, ahol az őr hülye, mert épp elég diplomás hülyével dolgozom, hoyg tudjam nem azon múlik.

Egy nagyobbacska (kb300-350e fős) magyarországi fesztiválon ültünk a VIP sátorban a technikai vezetővel. Mivel már elég sötét volt, mi sem voltunk szárazak és egy óvatlan pillanatban lenyúltam a nyakbaakasztóját (fotós all pass, meg minden). Majd odamentem a bejáratnál álló őrhöz és közöltem vele, hogy ott a sarokban ül egy kopasz, akinek nem hogy nincs joga ide bejönni, de se karszalag, se belépő. Az őr rendes gyerek volt meg is indult egy átlagos tigris kedvességével (és tempójával) a friss vadra. Kérdezi a kopaszt (haverom), merre hogyan, de amikor meglátta nála a rádiót (és persze, hogy azon leigazoltatta magát) elszomorodott. de csak azért, hogy felvíduljon, amikor közölték vele, hogy akkor én vagyok a régóta keresett tolvaj a VIP sátorból. Na b*zdmeg az nem volt tréfa, ahogy megindult felém. Úgy futott utána a haver egy sőrrel, hogy csak szívatás....

Egyébként azt tanultam tőlük, hogy örrel mindig a legegyszerűbb nyelven kell kommunikálni, mert ha nem ért valamit, azt azonnal támadásnak veszi. Ez egy irodaházban jó, este egy kocsmában veszélyes...

camelus 2011.06.24. 10:28:32

@manager2008: a régi Pearl harbour filmben van egy jelenet, hogy a japánok telegrammját túl lassan frodítják és ezért lesz meglepetésszerű a támadás.

Laci Today Magazin · http://www.lacitoday.blog.hu 2011.06.24. 10:28:35

@hehe64: hát, ezer bocs gy utólag is, de mi lemondtuk. Ez úgy emlékszem pont tíz évvel ezelőtt történt. Lehet hogy akkor még le lehetett. Úgy kellett, hogy felhívod a számot, amit aztán fel is vesznek, mondod hogy téves, mondják hogy kérem a titkos kódot, és akkor diktálsz egy hosszú lemondókódot. Tudom mert így történt. Pláne hogy negyed óra elteltével még el sem indultak a rendőrök.
Sorry.

@cso zsi: hátigen, "ezek" ilyenek :) Az a baj hogy a szakképzett munkaerőt marhára nem fizetik meg, mindenért szart fizetnek, azt meg csak "ilyenek" vállalják el. Olcsó munkának szar a gyümölcse. Nem a suttyó szakképzetlen munkavállalót hibáztatnám, hanem azt, aki ILYEN munkásal végeztet szaktudást és igényességet igénylő munkákat, hogy több haszna maradjon.

teddybear01 2011.06.24. 10:40:24

@cso zsi: Apropó, ezeknek a gyerekeknek milyen szakképesítésük volt? Mert tudtommal a munkaalkalmasságin kizáró ok a színtévesztés még a villanyszerelőknél is, nemhogy műszerészeknél!! Azonnal eltanácsolják őket minden szakiskolából, így bizonyítványt sem kaphatnának.

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2011.06.24. 10:44:14

@teddybear01: Bőrgyári segédmunkás. És most nem viccelek. Kérdeztem is a telepítő brigád vezetőjét a minap, hogy az egyik különösen katasztrófa emberét mi Széll hozta. Mondta, hogy igen. (remélem, érthető voltam)

teddybear01 2011.06.24. 11:01:45

@Papírzsepi: Amennyiben viszont ennek a cégnek a viselt dolgait nem terjeszted el a szakmában, akkor meg is érdemlitek az "ilyen szintű" szolgáltatásokat!

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2011.06.24. 11:21:42

@teddybear01: Én cso zsi cégét nem ismerem, csak a mi alvállalkozónk esetében látom a dolgokat. A műsor egyszerű: van egy X összeg, amiért a munka jó minőségben, jó anyagokkal, jó szakemberekkel elvégezhető lenne. Vannak is jó szakembereink és jó anyagaink. De csak kevés, mert az építőipar ma nem így működik.
A fővállalkozót ugyanis nem érdekli a minőség. Egyáltalán nem, csak az átadás alatt működjön valahogy. Amúgy pedig csak és kizárólag az ára a fontos. Tehát ha munkát akarunk szerezni, akkor az X helyett olcsóbb kell. Elsőként eldobjuk az extrákat, lecsupaszítva a tenderig a megoldást. Ettől kezdve szar lesz üzemeltetni, de ez már nem fontos. Utána még mindig túl drága, hát csökkenteni kezdjük szakmaiságot. A rendszer egyre pocsékabb lesz, de még éppencsak átadható. Már csak 75% X-nél tartunk, de ez még mindig túl drága, hát az anyagokon is spórolni kell. A leggagyibb cucc fér csak bele. Hogy az fél évet bír csak ki? Kit érdekel? Ezt fizetik meg. A munkaerő is túl drága: elég lesz egy brigádba egy hozzáértő, a többit csak az adott munkára vesszük, aki épp akkor jön. 60% X-nél járunk. Általában a határidő is túl szűk, szándékosan: így lehetetlen tartani, tehát lehet kötbérezni. A munkát így már csak összecsapva lehet megcsinálni. Van, hogy úgy szerelünk biztonságtechnikát, hogy még nincs fal! Lóg a tűzjelző a szoba közepén... de át kell adni. A kötbér persze a generálnak jó, a minőség meg nem érdekli. Igazából akkor is kötbéreznek, ha tartottad a határidőt. Persze perelhetsz, de akkor nem lesz a jövőben munkád. Inkább be kell előre tervezni a kötbért, így már csak 50% X-nél járunk. Szóval ilyenkor a szerelési minőség katasztrófa. Aztán valahogy átadjuk, és akkor lehetne rendbe tenni a rendszereket, de akkor meg már nem fizeti meg senki.
Beszéltem egy megrendelővel. Úgy örült, hogy a válság miatt 10-20%-al olcsóbban tudja a beruházást megcsináltatni! Azt hitte, ez neki jó. Amíg meg nem látta az eredményt, a végén.
Mivel az építő ipar padlón van, így mindenki áron alul vállal, gyakran bukóba, tehát amit leírtam, az általános. Kivéve ott, ahol a generál és az üzemeltető ugyanaz, vagy valamilyen egyéb okból fontos a minőség (pl. nyugat-európai cég a megrendelő) Na ott lehet normális munkát végezni. Ilyenkor tudunk is.

ludens (törölt) 2011.06.24. 11:45:20

Ez a Hortobágy Kommandós történet tetszett :-) Ilyen sztorit még szívesen olvasnék, amikor a cingár emberkére támadó vadbarom a földön fetreng pár másodperc múlva :-)

teddybear01 2011.06.24. 11:50:43

@Papírzsepi: Értem én, hogy válság van, de talán azért tartani kéne a minőséget. Szarból csak szart lehet csinálni.
Ami pedig az olcsójános megrendelőket illeti, megérdemlik!

teddybear01 2011.06.24. 12:05:53

@ludens: Az ilyesmi ritkaság. A legtöbb izomagy a nála kisebbet szimplán lenyomja tömegből. Az olyan képzett ember, aki egyenrangú, vagy jobb, a jóval kisebb testtömege ellenére, alig van.

Minorkavidor 2011.06.24. 12:11:36

@stoppos76:
449 FT a kötelező minimálbér egy órára.

sirarcheer 2011.06.24. 12:14:38

@teddybear01:
Szia!
Sajnos ez a válságtól független.
Én 2000-2001 és 2006-2007-ben dolgoztam biztonságtechnikai cégeknél mint telepítő/szervizes. Ekkor még ügye nem volt válság, az autókat is "0Ft-ért" vitték.
Mindig a riasztókon és a kamerákon spórolnak.
A megrendelő hibája is hogy szerinte egy ötemeletes épület riasztója/tűzjelzője/megfigyelő rendszere egyben 50.000 Ftból megoldható. Mert látta a Tesc@-ban hogy egy riasztó 10.000 ft. A legrosszabb amikor szervizelni kellett menni mert Nekem panaszkodtak hogy milyen szar és nem működik.
A határidők miatt mindig fejetlenség volt, mert sokszor előbb festettek ki mint minden szerelést elvégeztek volna.
Egyik esetben festés után végeztek márvány csiszolást. Ezért derék magasságig ragasztottak védő fóliát. Viszont mikor leszedték jött a festék plusz vakolat egyben. Azt mondanom sem kell hogy azt a festék színt a megrendelő előtt keverte ki a festő és ugye azt nehéz reprodukálni.
Az őrökkel kapcsolatban amikor az egész országba jártunk karbantartani akkor mondták hogy Velük mindig jóban kell lenni. :) Jó sztorikat tudtak mesélni a hétvégi munkájukról (sokan kidobó emberek) Azóta is mindig köszönök Nekik amikor belépek egy áruházba/boltba, de tudom hogy ez nem szokás. :(

Minorkavidor 2011.06.24. 12:18:02

@OkoskaTo:rp:
Ja, csak melyik, zömmel 8 általánost végzett őr mer perelni? Az ismerősőmnek van ugyan érettségije, de már nyugdíj mellett hívják.

Na igen, közben a svájci frank 227-re emelkedett! De jó, hogy nincs devízahitelem!Ddd

Cr 2011.06.24. 13:23:42

@teddybear01: Egy haverom jött ki egy helyről és mondták neki, hogy mutassa meg a táskáját. Ő meg odaadta, tessék, nyisd ki öcsém és nézegesd.
Ő meg közölte, hogy nem nyitja ki, a srácnak kellett volna. Ő meg erre mondta, hogy nem nyitja ki, fölajánlotta, ha nem akarja, akkor ennyi. És elsétált... :D

GrG 2011.06.24. 14:59:21

Azért vannak jófej főnökök is. Egy barátom egy italnagykerben dolgozott éjjeliőrként. A tulaj közölte, hogy tudja, hogy nagy a kisértés, ezért minden hét a hétvége előtti utolsó műszak végén kaptak 2 üveg piát (egyet magadnak egyet a haveroknak). Nem is loptak az őrök.

anno a Matávnál volt egy jó kis balhé még 99-ben. A Petőfi S. utcai központban volt az Axelero központi szerverterme és azt pakolta ki egy pár emberke egy éjjel, megkötözve az éjjeli mászakos rendszergazdákat. Kicsit elszámolták magukat, mert nem vették figyelembe a kocsibeálló felett lévő kamerát, ami arcot és rendszámot szolgáltatott a forrónyomosoknak. Az egyik csókát a saját lakása előtt várták:-) Ja az elkövetők nagyrésze ott volt őr.... Majdnem ugyanakkor volt, hogy a Duna Pláza irodaházrészében lévő Matávos irodákban szedték ki a számítógépek belét (vinyo, proci, memória, aprólék). Elég sok macera volt vele és elég hamar meglett az elkövető (belépőkártya, őrnyilvántartás és kamera alapján), mert persze megint az őrség volt. Szerintetek ezek után lecserélték az őrző-védő céget?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.06.24. 16:09:58

@GrG: Több nyáron dolgoztam raktárban. Én valahogy soha nem éreztem kísértést semmiféle lopásra. Bennem van a hiba...?

GrG 2011.06.24. 16:14:08

@molnibalage: Nem, mintahoyg biztos nem minden őr lop. Azt gondolom, hogy az italnagyker fönöke jó fej volt és biztosra akart menni. A Matávnál meg szerintem siekrült haveri alapon választani a céget, aki aztán nem igazán volt érdekelt a jó teljesítésben. De persze ezt csak gondolom, nem tudom, nincsenek bizonyítékaim és egyébként sem én voltam aki ideírta.

GrG 2011.06.24. 16:17:46

@molnibalage: sokan vagyunk luzerek ebben az országban, akik akár milyen hülyeségnek tűnik be tartjuk a szabályokat. Nekem anno havi 25be fájt, hogy nem kértem a nagyapám nevére mozgássérült igazolványt (járna az öregnek én meg vidéken lakva az Ikerben dolgoztam - muszáj volt kocsival járnom).
Ahogy egy volt tanárom mondta a becsületnek és a becsületességnek is ára van....

flimo13 2011.06.24. 17:38:09

@Valandil: leha-nak akart menni, az egy emeletes liftezésre :)

flimo13 2011.06.24. 17:46:46

@teddybear01: na ez a hátizáknyitás boltokból kifelé érdekesebb, volt pár vicces sztorim :)

flimo13 2011.06.24. 18:02:32

@teddybear01: már miért lenne alapjuk feltételezni, mert élek a jogommal, hogy megtagadjam? Mondjuk lehet Orbán változtatott, de előtte biztos nem így volt. Én csak akkor mutatom meg, ha csipog, ilyenkor összevetik a blokkal.

Volt már, hogy csak úgy meg akarták nézni, mikor nem vettem semmit, mert a méretem közelében sem volt ruhájuk. A hátizsákban meg ott volt a bolttal azonos márkájú dzsekim, hülye lettem volna megmutatni, mert még kitalálják onnét loptam. Először hőbörgött, aztán kérdeztem, hogy látta, hogy lopok? Nem. Felvétel van? Nincs. Mondom csak úgy tartóztathat fel, ha bűncselekménnyel gyanúsít, ha ezek nélkül teszi, az rágalmazás. Ha gyanúsítás nélkül tart fenn, az személyi szabadság korlátozása, mindkét esetben én hívok rendőrt. Közben azt a fejet megérte volna felvenni, a két fejjel kisebb őr struccpózban, keze a rádión, és a homlokon a ráncok, ahogy próbálta feldolgozni az információt :) Aztán lefagyott, otthagytam.

De legtöbbször csak egy sima nemmel felelek a kérdésre, felfogják, azt' megyek a dolgomra.

teddybear01 2011.06.24. 19:05:27

@Cr: Ez viszont csak akkor lehet igaz, ha ott hagyta a táskát. Megérte a bunkóskodást?

teddybear01 2011.06.24. 19:18:51

@flimo13: Pedig az őrök szempontjából teljesen logikus. Azért nem akarod megmutatni, mert abban van a szajré.

Ha aztán meg szívózol, pláne kibasznak veled, vagy ha kissé erőszakosabb társaság, akkor jól meg is raknak.

A jogszabályok meg amit mondasz, ebben az esetben nem fognak bejönni. Ha bűncselekményre utaló magatartást produkálsz, a következményekért is te felelsz. Joguk van feltartóztatni, és akár testi kényszert is igénybe venni ellened, ha te erőszakosan viselkedsz. Fogva is tarthatnak, egészen a rendőrség kiérkezéséig, meg még addig, amíg a rendőrök el nem engednek.

Perelhetsz később ugyan, de ahogy egy ismerősöm mondta: "Addigra takarosan pofán lett vágva az ipse!" Azaz amit kapsz az a tied lesz. Az ilyen okoskodókat szokták még pluszban megszégyeníteni, de legalább kiröhögni.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.06.24. 19:54:49

@flimo13: Ilyen esetekben bemenetkor önként megmutatom, hogy mi van nálam. Ennyi.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.06.24. 19:56:19

Egyébként jogszabály írja elő, hogy bejegyzett vagyonőr lehet csak biztonsági őr?

Ha ennyi a balfasz kókler, akkor egy kellően nagy cég saját költségén küldjön tanfolyamra nem IQnuku embereket és alkalmazza őket.

flimo13 2011.06.24. 19:56:59

@teddybear01: egyáltalán nem voltam erőszakos, haláli nyugodt hangon, mosolyogva adtam elő. Hogy egy őrnek mi logikus, az engem nem érdekel különösebben. Az semmiképp nem lehet bűncselekményre utaló magatartás, hogy élek a jogaimmal, ez nonszensz. Feltartóztatni pedig bárkinek aki nem rendőr, csak tettenéréskor van joga, az nem tettenérés, hogy élek a jogommal, és megtagadom egy őr KÉRÉSÉT.

teddybear01 2011.06.24. 20:41:13

@flimo13: Röviden, tömören nyegléskedtél. Az volt a szerencséd, hogy az őr inkább nem foglalkozott veled.
Viszont, ha egy olyan őrző-védő orkkal kerülsz szembe, mint amilyenek a posztban is szerepeltek, megkeserülted volna a hülyeséged.

flimo13 2011.06.24. 21:42:53

@teddybear01: az hülyeség, hogy megvédem a magánszférám és a jogaim? Hát ne csodálkozzunk, ha itt tart az ország. Monjuk ezen a blogon kár lenne más hozzáállást várnom (no offense). Mellesleg a "hangnemed" is kezd eléggé bicskanyitogató irányba tartani.

teddybear01 2011.06.24. 22:54:00

@flimo13: Van egy olyan szabály, amit ritkán írnak le. Viszont olyan szinten alapvető, hogy a túlnyomó többség feltétel nélkül betartja, ha nem is tudja megfogalmazni.

Ha belépsz egy akármilyen magánterületre, hallgatólagosan elfogadod annak működési szabályait.

Elárusító helyeknél ez azt jelenti, hogy csak azokat a dolgokat veheted magadhoz végleg, amiért fizettél, vagy a bolt tulajdonosa, vagy annak megbízottja térítés nélkül neked ad.
Szintén elfogadtad azt is, hogy a tulajdonosnak( vagy megbízottjának) joga van ellenőrizni téged, abból az okból, hogy betartottad-e az előző szabályt. Erre a magántulajdon védelme ad neki felhatalmazást.

A hangnemem meg olyan amilyen.

flimo13 2011.06.24. 23:00:11

@teddybear01: egy hallgatólagos "szabály" sem írja felül a törvényeket. Mivel már nem kommunizmus van, így nem vagyunk rászorulva egyik konkrét boltra se, amelyiknek nem elég a kamera és az orkok pásztázó tekintete, abba inkább nem megyek. Viszont akkor ezt tűntessék fel a bejáratnál, hogy ha élni mersz a jogaiddal, akkor az orkjaink megvernek. Azt hiszem innentől tekintsük befejezettnek a társalgást.

teddybear01 2011.06.25. 00:13:03

@flimo13: He, he.

Ennek semmi köze ahhoz amiket itt összehordasz. A magántulajdonjog az egyik alapvető emberi jog, épp úgy mint az életjog, és a szabadsághoz való jog.

A magántulajdonhoz való jogot a kommunizmusban részben felülírta a többség joga, de most már ez nem így van.

A személyiségi jogaid pedig hátrébb jönnek, mint a magántulajdon.

Egy normálisan szocializált ember ezt tudja, ha nem is fogalmazza meg így.

Remélem, legalább nem vagy jogász.

flimo13 2011.06.25. 01:25:18

@teddybear01: hogy átvegyem a stílusod rohadt nagy tévedés, az alapjogok egyenértékűek. A magántulajdon joga csak akkor kerül előbbre az egyéni személyi szabadságánál, ha mások magántulajdonát megsérti. Az viszont nem sérti meg, hogy egy boltban nem vásárolok semmit sem, ezért nem kötelezhetnek a csomagom megmutatására. És ne akard már nekem megmagyarázni, hogy 2011-ben egy boltban csak úgy tudják védeni a tulajdonukat, ha kifelé random csomagokat vizsgálnak át. Még jó, hogy nem veszik alapos gyanúnak, ha nem engedem, hogy a seggemben turkáljanak, és állnak neki egyből gumibotozni. Lopásgátló, kamera, olyan biztonsági őr aki nem az eladókat akarja felszedni, ez bőven elég kellene legyen.

Nem, nem vagyok jogász, azt hiszem ettől mindketten megnyugszunk :)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.06.25. 12:07:52

Még valami, ami féloff. Miért van az, hogy n+1 balfasz usernek a kocsijában és lakásában nincs rendesen beállítva a riasztó? Egy közepesen szeles napon állandóan bekapcsol vagy a legkisebb áramszünet után is percekig vijjog.

Mi a frászkarikáért kell áramszünet esetén bekacspolnia...?

Kullancs1983 2011.06.25. 13:48:32

@molnibalage: Nehogy a betörők elvágják a vezetéket, és úgy menjenek be. Az ablakom alatt is van egy hiperszuper, még félálomban is megtudom ha áramszünet van, mert rögtön visítani kezd... De hogy utána miért, vagy hogy a kocsiban miért, azt én sem tudom...

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2011.06.25. 14:16:12

@molnibalage: @Kullancs1983: Így van. A riasztóban és a kültéri hangjelzőben is van beépített akkumulátor (jó esetben). Nyugalomban a riasztó állandóan áram alatt tartja a hangjelzőt, mivel ha annak a táplálása megszűnik valamiért, az a belső akkujáról visítani kezd.
Csakhogy az akkukat adott időnként cserélni kellene, de az pénzbe kerül. Tehát nem teszik. Az akkuk elöregednek, kipurcannak. Vagy simán csak kispórolják a riasztó oldalit. Így áramszünetnél a riasztó elhasal, az elektronika leáll, ezért a kültéri hangjelző áram nélkül marad. Ekkor, -ha nem is túl hangosan- de automatikusan üvölteni kezd. A kipurcant akku zavarja a riasztó újraindulását mikor visszajön az áram, ezért néha fagyva marad. Máskor a riasztó ezt az egészet atrocitásnak veszi, és még rá is tesz egy lapáttal. A gond amúgy az, hogy normálisan a szirénázást abbahagyná pár perc után, de ha áramszünet miatt szólal meg a kültéri, akkor nem...

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2011.06.25. 14:21:17

Egyébként a feleslegesen megszólaló riasztó komoly gond. Nem csak azért, mert egy idő után a kutya se figyel rá, hanem mert sebezhetőséget rejt. Az állandóan zajongó riasztót előbb-utóbb kikapcsolják, és akkor lehet támadni. Ráadásul szabadon ki lehet ismerni a rendszert, és annak gyengéit.
Egy időben divat volt úgy autót lopni, hogy szétrúgták az egyik index lámpát. A riasztó megszólalt, az izzó villogni kezdett. Izzó kiszerel, 230V bevezet a helyére. Riasztó szénné ég, lehet vinni az autót. Csak vissza kell tenni előtte az izzót...

teddybear01 2011.06.25. 16:08:27

@Papírzsepi: Nem kellett 230V. Bővel elég volt egy teherautó-akku, amit ugye azért könnyebb a helyszínre vinni. Fordított polaritással rákötötték az index-foglalatra, és úgy hagyták. Az átfolyó áram előbb-utóbb szétégette a riasztó elektronikáját.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.06.26. 00:02:33

@Kullancs1983: Minden érzékelő menjen 72 órás egyedi akksiról. Annyi idő alatt csak ránéz valaki a riasztóra...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2011.06.26. 00:04:19

@teddybear01: Tényleg ennyire béna riasztó tervezők voltak / vannak...?

teddybear01 2011.06.26. 04:16:06

@molnibalage: Igen. Még azt a pár soros diódát is kispórolják, ami megvédené az elektronikát az ellenkező polaritású áramtól.

Johann Landa 2011.06.26. 04:46:11

A reptéri biztonsági szolgálattal kapcsolatos megjegyzések jöhetnek?

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2011.06.26. 09:18:18

@Johann Landa: ha megfelelnek a moderálási szabályoknak, az ottani fiúk titoktartási előírásainak, akkor persze. Jöhetnek a repteres megjegyzések.

Rammjaeger83 · http://katpol.blog.hu 2011.06.26. 10:02:47

Off-topic: lehoztuk blogunk történetének első vitaposztját, reméljük itt is érdekel néhányakat.

katpol.blog.hu/2011/06/26/vitaposzt_atlanti_elvtarsaink_1_resz

Johann Landa 2011.06.26. 11:19:51

A helyzet itt/ott -kéretik választani- sem különbözik a többi szekurittynál.
Csak egy előírás, mely az idegeket borzolja.
Az utas felvihet bármilyen űrtartalmú (lehet az félliteres is) öngyújtót, de más folyékony halmazállapotú személyi tárgyat (pl.:folyékony szappan, sampon, üdítő, zselé, ömlesztett sajt, méz) csak 100 milliliterig. És akkor döntsük el, mi a veszélyesebb 125 ml fogkrém vagy 300 ml folyékony gázzal megtöltött öngyújtó! Az IATA szabályzata szerint három darabot az utas magánál tarthat.
EU rendelet:2010/297

Szalacsi_Dezső 2011.06.27. 10:55:02

@Papírzsepi: Hát ez tényleg jólesett, így az "uborkaszezonban". Hajaj mennyi ilyen történet van.
Valamelyik kabaréban hangzott el, hogy a biztonsági őrrel két dolgot lehet. Viccelni vagy kötekedni. De inkább az utóbbit, mert az előbbit nem érti.
Bár speckó nálunk az irodaházban jófejek a szekuritisek. :-)

3006 2011.07.13. 11:50:15

Még '96-ban csináltunk egy biztonsági céget mi leszerelt katonák.
Volt szakértelem, fegyelem meg minden.
Aztán kiderült, hogy a megrendelők jelentős részének
csak alibi biztonsági őr kell a biztosítás miatt.
Nem számított sem a megjelenés, sem a szakértelem sem semmi,illetve egy igen. A vállalási díj.
10 évig bírtuk önállóan, aztán szépen bedarálták a céget a nagyok.

Perillustris 2011.09.30. 20:45:58

Az volt, hogy két tizes van?

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2011.09.30. 21:40:56

@Perillustris: Ja. Én is biztonsági őrös cégnél dolgozom, ragad rám ez-az... :)
süti beállítások módosítása