Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) usa (54) USA (7) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

Ruby Ridge ostroma

2012.06.19. 08:00 Lemilblog

Hajdú Zoltán visszatérő olvasónk jóvoltából a rendvédelmi fiaskókkal ismerkedünk. A rendvédelmi szerveknek sokszor mások jogait kell törvényes keretek közt korlátozniuk, hogy elláthassák a köz érdekében rájuk ruházott feladataikat. Nagyon érzékeny dolgokról van itt szó, hiszen ha bizonyos feltételek fennállnak, olyan dolgokat is tehetnek, amiket mások nem: beléphetnek magánterületre, mozgásukban korlátozhatnak hosszabb rövidebb ideig személyeket, vagy velük szemben kényszer intézkedéseket - törvényes erőszakot is alkalmazhatnak, ha végképp szükséges és az eredmény másképp nem érhető el. Na igen, de mi történik akkor, ha homok kerül a gépezetbe és hibák sorozatát követik el? Ezt tudhatjuk meg a következő posztból.

 

Ruby Ridge ostroma

I

Előélet

Couple_by_blackpixie.jpgEzerkilencszázkilencvenkettő augusztusában amerikaiak százezreit kötötte le a sokaktól távoli Idaho államban játszódó (hivatalos szóhasználattal) „incidens”. Több száz szövetségi ügynök, a U.S. Marshalls Service tagjai, mesterlövészek, helikopterek, és egy páncélozott szállító harcjármű (APC) vonult fel egy hegyi kalyiba köré egyetlen család, az apa, a felesége, két lányuk, egy fiuk, pár hónapos kisbabájuk és egy fiukként befogadott 23 éves fiatal felnőtt ellen abból a célból, hogy a szökevényként nyilvántartott családfőt, Randy Weavert elfogják, és a törvény színe elé vigyék. A több halálesettel végződő ostrom megrendítette az amúgy sem mély bizalmat az Egyesült Államok igazságszolgáltatásának végrehajtó szerveiben, és hatással volt bizonyos későbbi eseményekre, többek között a Waco-i, sokkal több áldozattal járó ostromra, és ezzel együtt az Oklahoma City-i merényletre, valamint áttételesen a Columbine High Schoolban elkövetett mészárlásra. Mi volt a kiváltó ok, és hogyan került ez a család szembe ekkora túlerővel?

Randall Claude Weaver 1948-ban született Iowa államban, erősen vallásos családban. A vallásosság azonban furcsa módon nyilvánult meg: a család szinte minden egyesült államokbeli mainstream keresztény irányzatot kipróbált a baptizmustól a presbiterianizmuson át az evangelizmusig. A szigorú erkölcsi elvek viszont közösek voltak mindenhol, így amikor egyetemi beiratkozása után találkozott egy szintén „színes” vallási hátterű, de hasonlóan a konzervatív értékek mellett elkötelezett lánnyal, a vonzalom hamar kölcsönös lett. Vicki Jordison apja mormon, anyja gyülekezeti hívő (Congregationalist) volt.

0.jpgAkármennyire is szerették egymást, folyt a vietnami háború és Randy világnézetéből fakadóan tenni akart a hazájáért: önként jelentkezett a hadseregbe. Itt jó eredményei miatt bekerült a zöldsapkások közé, őrmesteri rangot is kapott. De míg jópáran Kanadába szöktek a sorozás elől, mások Da Nang dzsungelében küzködtek Mattel-műanyag puskájuk tisztításával készlet híján, Randynek, aki igazán ott szeretett volna lenni a harcokban, más sors jutott: hátországbeli munkát kapott Fort Bragg laktanyájában, kilátás nélkül igazi harci bevetésre. Emiatt 1971-ben dícsérettel leszerelt, és az ifjú pár végre összaházasodhatott. 

Egyéni, vallásos látásmódja és időnkénti látomásai miatt Vicki meggyőzte a családot, hogy az anarchia egyre közeledik, és a világ el fog pusztulni. Erre rájátszott az abban az évben (1973) kitört arab-izraeli háború nyomán létrejött olajárrobbanás. Látomásaiban emellett gyakran megjelent egy biztonságos hegyi házikó képe is, ahol a Végítélet talán túlélhető. A család nemsokára elkezdett azon gondolkodni, hogy otthagyják a városi életet, és egy világtól elzárt helyre vonulnak, hogy 1976-ban született Sara lányukat és később születendő gyerekeiket megóvják attól a világtól, amit egyre inkább korruptnak és romlottnak láttak. Erősek voltak azon érzéseik is, hogy az amerikai szabadság eszménye, a demokrácia már rég nem az, aminek látszik, a látszat-vezetőket pedig egy pénzemberekből álló árnyékkormány tartja a markában, ami a maradék szabadság elvonására törekszik. Ezen nézeteik sok vonatkozásban egybeestek az Államok északi részeben igen népszerű Árja Nemzetek (Aryan Nations) mozgaloméival.

ruby ridge 2.jpgEzerkilencszáznyolcvankettőben végül eladták a házukat, és a kapott ötvenezer dollárral a zsebükben északra indultak, hogy a megálmodott kis hajlékot megtalálják. Ez végül egy nyolchektáros kis birtok lett egy festői szép helyen: Idaho legészakibb megyéjében Naples városkától nem messze a Rubin hegygerinc tetején. A fizikai távolságok ellenére barátságos szomszédságra is találtak, akikkel nézeteik sokszor közösek voltak. Két éven belül készen volt a ház is, ami ugyan egy építésügyi vizsgálatot nemigen állt volna ki, de jó otthona lett az összetartó családnak. Legalábbis ezt hitték...

II

Bonyodalom

Az első viharfelhők mégis az egyik közvetlen szomszéddal való affér után kezdtek gyűlni. Több addigi barát lopással vádolta őket, de a vallásos fejtegetéseiket sem szívesen hallgatta mindenki. Ezen vádakra válaszul Vicki dörgedelmes levelet írt a helyi bíróságnak, melyben egy kiterjedt, ellenük irányuló összeesküvést vázolt fel. Férje is rá tett egy lapáttal, mikor a helyi Sheriff posztjáért szállt ringbe és erősen rasszista kijelentéseket tett, viszont büntetlenséget ígért megválasztása esetére a nem erőszakos bűncselekmények első elkövetőinek. Ezek voltak az események, melyek miatt a család tagjai „először kerültek a hatóság látókörébe”.

Ehhez jött még egy körülmény: az egyik szomszéddal folytatott és megnyert per után a vesztes és igen szorgalmas Terry Kinnison (mivel még kétezer-egyszáz dollár perköltséggel is megterhelték) „hálából” levelet írt minden általa ismert rendvédelmi szervnek, ideértve az FBI-t, a Secret Service-t, és a Sheriff hivatalát, melyek szerint a Weaver házaspár fegyvereket gyűjt, és merényletre készül a kormányzó, Raegan elnök, valamint a római pápa ellen. Nyolcvanöt februárjában kihallgatták a házaspárt, és az Árja Nemzetekkel való kapcsolatukra voltak kíváncsiak. A pár tagadta, hogy tagok lennének, azonban a férfi néha eljárt a gyűléseikre.

Az egyik ilyen gyűlésen Randy találkozott egy nagydarab motorossal, Guss-szal, és éppen meg volt szorulva. A háztáji gazdaság nemigen jövedelmezett, így amikor Guss elég ideig üldözte, elfogadta az ajánlatát: háromszáz dollárt két lefűrészelt csövű puskáért. Bár Amerika a szabadság és a szabad fegyvertartás hazája, ez a készítésre nem vonatkozik: a fegyverek szabálytalan átalakításáért negatív dollártízezrek vagy többéves „állami gondozás” a jutalom. Az ügylet megtörtént, Randy az eljárás során azt vallotta, hogy egész csövű puskákat adott el Guss-nak, és azokat a nevezett saját maga kurtította meg. Nincs kizáró bizonyíték egyik verzióra sem, hogy melyik az életszerűbb, mindenki döntse el maga.

Amit Randy nem tudott, az az, hogy Guss valódi neve Kenneth Fadeley, és a Szesz, Dohány és Fegyverekre Felügyelő Iroda (ATF) megbízásából húzta csőbe Randy-t, hogy az ő (Kenneth) elleni illegális fegyverkereskedelmi vádat ejtsék. Kenneth tartótisztjei, Herbert Byerli és Steve Gunderson ezerkilencszázkilencven júniusában megkeresték Randy-t és a jól bevált (KGB-től is ismert) módszert követve felajánlották neki: eltekintenek a fegyverátalakítás miatti vádemeléstől, ha vállalja, hogy beépül az Árja Nemzetekbe, és információkat szolgáltat róluk.

A mi eszünkkel és erkölcsünkkel szinte érthetetlen módon, a súlyos büntetés kilátásba helyezése, a hatóság nyomása, és az észérvek ellenére Randy egy percig sem habozott kimondani: soha nem lesz rendőrspicli. Sőt „Guss-t” is lebuktatta a Nemzeteken belül. Tulajdonképpen innen indult el az egész tragédiába torkolló sorozat: ezerkilencszázkilencven decemberében lőfegyverrel való visszaélés miatt vádat emeltek Randy Weaver ellen.

A következő év január tizenhetedikén a pár útban volt lefelé a hegyről és a város felé tartottak. Az egyik kereszteződésnél egy felnyitott motorházú, lakókocsit vontató járművel találkoztak. Jó keresztényhez és jó szomszédhoz méltóan megálltak segíteni, azonban váratlan dolog történt: mikor Randy a motort kezdte vizsgálni, köszönet helyett egy hideg csőtorkolatot érzett a tarkóján, és kiáltást a fülében: „Szövetségi ügynök vagyok, ne mozduljon!” Amikor a saját pisztolyáért kapott, öten földre teperték, az autójukhoz a .38-asáért visszaszaladó feleségét pedig egy női ügynök fogta el.

III

Büntetőeljárás

Az eljárás során nem vallotta bűnösnek magát, és kérte  óvadék ellenébeni szabadlábra helyezését. A bíróság tízezer dollárt állapított meg. Ha a vádlottnak nincs készpénze, az óvadékra fedezetként elfogadható egyéb vagyontárgy is, ahogy itt is történt. Azonban volt még egy furcsaság: Stephen Ayers bíró (talán megfélemlítésként, talán véletlenül, gondatlanul) úgy tájékoztatta Randy-t, hogy amennyiben bűnösnek találják (ebben Randy nem kételkedett), az óvadékot behajtják. Ez nem fedi a valóságot, az óvadék intézménye ugyanis arra szolgál, hogy a vádlott minden tárgyaláson megjelenjen és együttműködjön a hatóságokkal, és ha felmentik, visszakapja az összeget. Elmarasztaló ítéletnél az összegből levonhatóak a bírságok és a perköltség, de a fennmaradó részt akkor is vissza kell adni a terheltnek. A bíró később olvasta csak el, hogy Randy minden vagyona a Ruby Ridge-i birtoka; Randy tehát azzal a tudattal ment haza, hogy tegyen bár akármit és legyen bár a legegyüttműködőbb, akkor is elveszik majd az otthonát, amit a saját családjával együtt épített. Ez meghatározta későbbi hozzáállását a hatóságokhoz. A Weaver család eltökélte, hogy nem hagyják el a birtokukat, függetlenségük jelképét.

Az első tárgyalás ezerkilencszázkilencvenegy március huszadikára volt kitűzve; legalábbis ez állt abban a levélben, amit a kirendelt védője védencének küldött. Többszöri próbálkozás után sem sikerült személyes találkozót megbeszélni, a házban pedig folyó víz és áram sem volt, nemhogy telefon. Randy így elérhetetlennek bizonyult. Ráadásul nyomdahiba miatt a márciusi dátum is hamis volt; a tárgyalást valójában február huszonegyedikére tűzték ki. Kérdéses, hogy márciusban ténylegesen megjelent volna-e a bíróságon, azonban ezt már nem fogjuk megtudni; azonnal elfogatóparancsot adtak ki ellene, majd március tizennegyedikén nagyesküdtszéket (Grand Jury-t) hívtak össze, ahol un. szövetségi szökevénynek (federal fugitive) nyilvánították, és ügyét átadták a Marshalls Service-nek. Az Egyesült Államok Marsall Szolgálata egy szövetségi rendvédelmi szerv (csakúgy mint az FBI, vagy az ATF) és ők felelnek a szövetségi tárgyalótermek és a bíróságok biztonságáért, valamint a szökevények kézrekerítéséért az Államok egész területén. Tették ezt annak ellenére, hogy a bíróság levéltárában ott volt a kérdéses levél másolata, amin olvasható volt a márciusi dátum. A Grand Jury-n nem került szóba a levél, valamint arról sem szóltak a marsalloknak, hogy az egész ügy az informátori szolgálat megtagadásából indult ki.

Randy szemszögéből nézve az egész per színjáték, és az egymásnak ellentmondó üzenetek, időpontok mind azt a célt szolgálják, hogy őt rács mögé juttassák, birtokát elvegyék, felesége és gyerekei az utcára kerüljenek. Nem hitt az igazságos tárgyalásban. Úgy érezte, nincs vesztenivalója, egyetlen lehetősége van: ellenállni a végsőkig.

Az elkövetkező hónapokban betartotta az igéretét, sem ő, sem a családja nem hagyta el a birtokot, fegyvertelenül még a házat sem. A marsallok többször felvették vele a kapcsolatot, de nem bírták rávenni a megjelenésre. Október1a.jpgben a marsallok megelégelték a helyzetet és egy elbaltázott pszichológiai profil alapján, amely Randy-t neonáci fegyvermániásként, Vickit pedig elvakult vallási fanatikusként jellemezte (a profil Randyt végig Mr Randallként aposztrofálta, mintha a családneve lenne; ennyire volt alapos munka) elkezdték kidolgozni a ház lerohanásának tervét. A fedőnév Északi Felderítés v. Feltárás volt (Operation Northern Exposure).

A következő év áprilisában egy híradó helikoptere repült át a birtok felett. Azonnal elterjedt a pletyka, hogy a ház lakói rálőttek a gépre; ez a hír kacsának bizonyult, de tovább növelte a félelmet a kormányerőkben. Mindeközben egyre több újság és hiradó foglalkozott az üggyel, ki-ki vérmérséklete és pártállása szerint nyilvánított véleményt.

IV

Ostrom

Ezerkilencszázkilencvenkettő augusztus huszonegyedike hajnalán (a család már tizenhat hónapja nem hagyta el birtokát) egy hat marsallból álló terepruhás különítmény indult a ház felé, hogy a korábban beszerzett fényképek és megfigyelési adatok alapján a helyszínen véglegesitsék a tervet,  beszerezzék a hiányzó fényképeket és elvégezzék a fennmaradó megfigyeléseket. Kis túlzással állig fel voltak fegyverkezve: a hat embernél három M-16-os, egy M-16A2, egy sörétes puska, egy mesterlövészpuska és egy hangtompítós Colt karabély volt, valamint mindegyikük szolgálati fegyvere. A csapat az útelágazásnál kettévált megfigyelő (OP) és hírszerző (Recon) csapatra, amik közül az első figyelőállást foglalt a ház felett lévő bércen, függőlegesen 300, légvonalban kvázi 2200 méterre a háztól. A másik csapat követte az ösvényt egészen addig, amíg már csak egy nyílt terep választotta el őket a háztól. A megfigyelést reggel kilencig folytatták, majd csatlakoztak a OP csapathoz. Megállapították, amit régebbről is tudtak, hogy még a lányok sem mennek ki a házból fegyvertelenül, hogy a ház személyzete az anyából, az apából, egy kamasz fiúból, két kislányból, egy, tavaly összel a fészerben született babából (aki hivatalosan nem is létezik!) és egy befogadott fiúból áll. Az eszmecsere után a Recon csapat visszindult az elágazáshoz. A kalyiba mellett elhaladva az egyik marsall, Roderick két követ hajított a ház mellé, hogy tesztelje a kutyák éberségét, és nem kellett csalódnia: a kutyák rögtön jeleztek, és elkezdtek feléjük jönni. A marsallok arra számítottak, hogy a házbeliek visszahívják majd az állatokat, de nem ez történt; az összes fegyvert fogni képes ember előjött a házból, mert a konyha nagyon régen nem látott már húst és azt hitték, a kutyák valami vadat fogtak. Amint Samuel és a befogadott fiú, Kevin Harris elértek az Y kereszteződésig, szembe találták magukat a Recon team három marsalljával.  Randy egy másik úton lassabban tudott csak jönni. A beszámolók sajnos ellentmondóak a pontos eseményeket illetően, annyi azonban biztos, hogy a marsallok azonosították magukat, és hogy a kutyát az egyik marsall azonnali támadástól tartva agyonlőtte. A lövés közel esett Samhez, aki rálőtt Roderick marsallra. Kevin Harris pedig Degan marsallt vette célba, és egyetlen mellkaslövéssel megölte. Sam ezután sarkon fordult, és a ház felé rohant. Roderick a menekülő fiút kétszer hátbalőtte, aki a marsall látókörén kívül összeesett. Harris sértetlenül visszaért.

A háromból életben maradt két marsall majdnem egy órát rohant az erdőben a legközelebbi telefonig, ahol hisztérikus hangvételű hívásban tudatták a 911-gyel, hogy Randall Waeverrel keveredtek tűzharcba, hogy egy emberük meghalt, három csapdába esett, „földhöz vannak szögezve”, és jöjjön mindenki, aki él és mozog. Mindeközben a másik csapat továbbra is a magaslaton végezte a megfigyelést, de nem vették észre Sam hiányát.

Randy többször is a levegőbe sütötte fegyverét, hogy magára vonja a figyelmet, majd támadástól tartva visszarohant a házhoz. A visszaérő Harristől tudta meg, hogy tizennégy éves fiát lelőtték.

A sokk után a feleségével és Kevinnel együtt mentek le az elágazáshoz, felhozták és megmosták a holttestet, és abban a pajtában terítették ki, ahol kilenc hónapja a húga született volt.

Ha egy szövetségi ügynököt (a marsall is ilyen) megölnek, az ügy azonnal szövetségi ügy lesz. A szövetségi bűnügyeket a Szövetségi Nyomozó Iroda, ismertebb nevén az FBI göngyölíti fel. Azonban ez a haláleset volt az első hír, amit Washington DC-ben hallottak az egész történetről, karöltve a telefonhívásban említett, földhöz szögezett marsallokkal, a felületes pszichológiai profillal.... az FBI-osok előtt egy elvetemült gonosztevő képe bontakozott ki, ami rögtön a HRT, a Túszmentő Csapat bevetését kívánta meg. Ez a polgári szektor egyik legjobb mesterlövész egysége. Ezenkívűl a HRT igazgatója az FBI Igazgatóhelyettesével történt konzultáció után új, szabadabb bevetési szabályokat hagyott jóvá a mesterlövészeknek, még útban Idahoba. Ilyenre még nem volt példa. Eddig.

1.jpgMire a HRT a helyszínre ért, a „földhöz szögezett” marsallokat már régen lehozták a hegyről. Normál esetben a Helyszíni Parancsnok (jelen esetben Jim Glenn) a Taktikai és Túszmentő parancsnokok javaslatai alapján hoz döntést. Mivel azonban már eleve itt volt a HRT igazgatója, sajátos pszichológiai mechanizmus alapján mindenki nagyon komolynak tartotta a helyzetet. Az egyik túsztárgyaló elmondása szerint rendesen ez elég egyszerű eset lett volna (egy darab elbarikádozott gyanusított); öt ember némi rábeszéléssel megoldaná. De ha a HRT egész vezetése is itt van... ez iszonyú veszélyes lehet, különben nem lennének itt! A hegy alja valósággal nyüzsgött a mindenféle rendvédelmi szerv embereitől, a megfigyelésekhez helikoptereket, dzsipeket vetettek be, jókora félelmet és dühöt keltve a helyi lakosságban.

Bár már huszonnégy órája nem dördült lövés, és a marsallok is biztonságban voltak, a tüzelési szabályok érvényben maradtak. Ezek szerint minden fegyveres felnőtt célpontnak számít, akik ellen minden halálos hatású eszköz (kilövés) használható és használandó. Fegyvertelen személyek, fegyveres gyerekek esetében a régi szabályok érvényesek (lövés csak védelmi helyzetben adható le). Mesterlövészeket küldtek a magasabb pontokra, és vártak. Mivel az elmúlt két év alatt szinte folyamatosan figyelték őket, az ügynökök tudták, hogy a család egy lépést sem tesz fegyver nélkül; ez a tény most minden felnőttet célponttá tett.

A délelőtt folyamán megint ugatni kezdtek a kutyák, a családfő, a lánya Sarah, és Kevin kimentek az udvarra, megnézendő, hátha tárgyalni jött valaki. Nem ez volt a helyzet, így Randy úgy döntött, vet egy pillantást fia holttestére a fészerben, ahol tegnap reggel óta feküdt. Amikor felemelte a kezét, hogy a felső reteszt lehúzza, lövés dörrent; a lövedék a válla alatt ment be és a hónalján jött ki (a lövést leadó Lon Noriuchi {képünkön - találkozunk még vele Waconál} horiuchi.gifsaját elmondása szerint a gerince közepére célzott, de Randy az utolsó pillanatban elmozdult). Mindenki azonnal futni kezdett a ház felé, Vicki az ajtó mögött állt, a csecsemővel a kezében sürgette a kintlévőket. Innentől igazolva látták régi félelmüket, hogy a kormány meg akarja gyilkolni őket, hiszen figyelmeztetés nélkül lőttek rájuk. Noriuchi kereste az alkalmat az újabb lövésre, majd amikor a már az ajtó előtt lévő, épp utolsóként bemenni akaró Randy a célkeresztbe került, ismét tüzelt. A lövedék elkerülte a férfit, és ő kimerülten, véresen rogyott össze a konyhában. Amikor pár perc múlva feleszmélt, a feleségét látta feküdni az ajtó mellett, és Kevint a szoba túlsó végében.

A golyó, ami őt elkerülte, Vickit fejbe találta.

Bár a golyó letépte az arcát, mégis úgy esett össze, hogy a karjában tartott csecsemő nem esett a földre, és ő sem rá. Minden véres volt a konyhában, továbbá a lövedék Kevint is eltalálta a karján és az oldalán, és pár centire állt meg a szívétől.

A holttestet végül behúzták a konyhaasztal alá és letakarták egy terítővel.

V

„Meglepés”

Huszonharmadikán, vasárnap reggel egy sörétes puskával felszerelt robot érkezett a házhoz és egy telefont hozott, amin keresztül tárgyalni akartak. Randy nem fogadta el, hanem kiüzent, hogy belelő a robotba, ha nem megy el. A robot később visszahúzódott, de este egy APC jelent meg, és elkezdte összedönteni a ház mellett álló épületeket. A háziakat megfenyegették, hogy nemsokára a házra is sor kerül. A fészer összedöntése előtt kiugrott egy katona és benézett a fészerbe, bár egyik előző épületnél sem csináltak ilyet, és felfedezték Samuel holttestét, amiről addig hivatalosan nem tudtak.  Közvetlenül ezután a HRT visszatért a szokott tűzkiváltási szabályokhoz. Az első gyanújuk az volt, hogy Weaverék maguk ölték meg a fiukat, ezért fokozták a nyomást; reflektorokat irányítottak a ház felé, és hangágyún keresztül Mrs. Weavernek címzett üzeneteket mondtak be, pl. Jó reggelt, Mrs. Weaver! Mit adott enni a gyerekeinek? Itt kint palacsinta is van.... A megmaradt család minden alkalommal sírt.

Teltek a napok, de egyik taktika sem vezetett eredményre; a család továbbra is kitartott, bár Kevin már azért könyörgött Randynek, hogy lője le, annyira elfertőződött a sebe, Vicki megcsúfított holtteste pedig már napok óta a konyhaasztal alatt hevert az augusztusi melegben. Végül pénteken az FBI egy olyan embert talált, akivel Randy megtalálhatja a közös hangot: Bo Gritz ezredest (képünkön)200px-Bo-gritz-2.jpg, akit hatvankét alkalommal tüntettek ki Vietnamban és a szélsőjobboldalon igen népszerű volt a hadifogolymentő akciói miatt. Közölték vele, hogyha hétfőig nem hozza ki őket, megrohamozzák a házat. Randy hosszas tárgyalás után beengedte a házába, majd másnap abba is beleegyezett, hogy a holttestet elvigyék, majd pedig abba, hogy Kevin orvosi segítséget kapjon. Végül, amikor a legfőbb ügyésztől kapott kézírásos értesítést, hogy a Grand Jury előtt bizonyithatja igazát, hétfőn a család megmaradt része előjött a házból, és reszketve a félelemtől lesétáltak a hegyről, felkészülve a halálra.

Ezzel ért véget a Ruby Ridge-i „túszdráma”.

Randy végül csak az eredeti vádpontokban (a lőfegyverekkel kapcsolatosan, és a feltételes szabadlábra helyezés szabályainak megszegése miatt) találták bűnösnek, tízezer dollár pénzbírságra és tizennyolc hónap börtönre ítélték. Kevint felmentették a szövetségi ügynök meggyilkolásának vádja alól. Hosszú küzdelmet követően felesége halála miatt peren kívüli megegyezés során Randy százezer, a három lány egy-egymillió dollárt kapott az államtól. Az egyezség szövege szerint az állami szervek semmiben sem hibáztak. Kevinnek az átélt szenvedésekért nyolc évvel a történtek után háromszáznyolcvanezer dollárt ítéltek meg. Lon Noriuchit, a mesterlövészt nem vonták felelősségre.

Alíg fél év múlva egy sokkal nagyobb léptékű, végül több mint 80 halálos áldozatot követelő ostrom borzolta a kedélyeket a messzi délen, a Texas-i Wacoban. A közvélemény szerint ez a két összecsapás a rendőrség kegyetlenségét, brutalitását, az elnyomás növekedését példázta. Ezen két esemény hatására döntött úgy Timothy McVeigh, hogy „visszavág” a kormánynak, és pontosan két évvel a Waco-i ostrom után, ezerkilencszázkilencvenöt április tizenkilencedikén felrobbantotta az Oklahoma City-i szövetségi épületet. Eric Harris és Dylan Klebold, a Columbine High-i mészárlás elkövetői is erre a napra akarták „bosszújukat” időzíteni, ami csak külső körülmények hatására csúszott odébb egy nappal.

De valamiért azt hiszem, ez bármikor megtörténhet megint.

HZ

PS. Köszönjük Hajdú Zoltánnak a posztot! Zig Zag

52 komment

Címkék: amerikai rendvédelem fiaskó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cyd 2012.06.19. 09:15:40

Még csak a II. fejezetnél tartok, izgalmas, érdekel, de a dátumok szöveges kiírása roppant idegesítő és átláthatatlanná teszi. Kérlek titeket a jövőben így ne hozzátok le :(

cyd 2012.06.19. 09:33:34

Az eset megdöbbentő. Szépen összeszedett, részletes írás (kivéve a dátumokat)
Fura állat ez a jog:
Összesen 3,48M$ kártárítés kifizetés történt de,
"Az egyezség szövege szerint az állami szervek semmiben sem hibáztak."

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2012.06.19. 09:43:07

@cyd: Az amerikai társadalomra sok szempontból jellemző az efféle képmutatás.

Kullancs1983 2012.06.19. 09:54:35

"Az Egyesült Államok Marsall Szolgálata egy szövetségi rendvédelmi szerb?" :)

Amúgy jó volt erről is olvasni, az amerikai kultúrában eléggé benne van ez a dolog, de az atlag európai nem nagyon tud róla semmit... Közben gondolkozok rajta, hogy a Hidegháború alatt elég sok szélsőjobboldali, militarista csoport és mozgalom volt az USA-ban, de akkoriban még elég elnézőek voltak velük. A '90-es években viszont (mivel már nem volt rájuk szükség) nekiálltak őket felszámolni, talán ezért is sűrűsödtek így össze az események. Vagy?

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2012.06.19. 10:06:01

@Kullancs1983: hehe, javítottam, kösz.

A kommentedhez kapcsolódóan én is fel szoktam fortyanni, amikor amerikai, vagy brit barátaink minket náciznak. Legutóbb a Gyilkosság az Orient Expresszen film DVD extrái közt említi - az általam egyébként nagyra értékelt főszereplő - David Suchet, hogy Matuska Szilveszter fasiszta volt ami jól mutatja Magyaroszág fasizálódását (?) (a pontos szövegre már nem emlékszem). Nos abban az időben ha pontosak az információim, Nagy-Britanniában éppen legális fasiszta párt működött. Amerikai barátaink pedig rendszeresen dörgölik az orrunk alá, hogy milyen csúnya a szélsőjobb idehaza, miközben náluk, ugye...

Na de ne fasisztázzunk, mert ez a történet szempontjából csak mellékszál.

Wendiii · http://hivataliagyhalal.blog.hu 2012.06.19. 10:08:07

Elképesztő, hogy a hatóságok ennyit és ennyire szerencsétlenkedtek. De azt hiszem, igaz az a mondás, hogy amit nem ismerünk, azt elpusztítjuk.
És végül hadd éljek egy építő jellegű észrevétellel: kicsit soknak találom az elütést a szövegben, urambocsá még helyesírási hibákkal is találkoztam. Szeretem olvasni ezt a blogot, mert minden tekintetben színvonalas, de kérlek erre figyeljetek oda! Köszönöm.

Titus Pullo Urbino 2012.06.19. 10:12:47

Remek írás, reggeli kávé helyett lórúgás erővel hatott, gratula a szerzőnek! Még ilyet sokat!

Z0l33 2012.06.19. 10:16:54

Szerbusztok, én lennék az írás elkövetője. A dátumokról annyit, hogy ebből látszik, hogy nem fordítógéppel készült :) De ha lesz még posztom itt, akkor majd máshogy írom. Mondjuk római számmal.

Papp Sanyi 2012.06.19. 10:32:30

Lesz poszt a Waco-i incidensről is?
Ez is jól sikerült, remélem további kedvet kap a tisztelt szerző!

Z0l33 2012.06.19. 10:32:32

@Kullancs1983: A háttéranyagokból ítélve ezen a vidéken kevés a nagy város, és a népsűrűség is kicsi. A néger, illetve egyéb nem "caucasian" is elég kevés, így az ellenük elkövetett sérelem is. Tehát a rendőrség megelégedett az egyszerű megfigyeléssel, és nem törték rá az ajtót a tagokra rögtön. Egyébként tényleg érdekes, hogy ezek a náci (tehát Hitler-imádó, nem egyszerűen amerikai nemzeti) szervezetek horogkeresztes zászlókat vonhatnak fel, H. képét tették ki a falra és a gyűléseken is az ő nevével köszöntek, gyógyulását kívánva :) A szabadság része, ennyi. Több náci politikai párt is működik jelenleg az Államokban.

Egyébként az ilyen eldugott helyeken élőkben elég erős a kormányellenes hangulat.

yenoee 2012.06.19. 10:34:48

@Z0l33: Nagyon jó kis írás! Még ilyeneket, még, még! :)

Titus Pullo Urbino 2012.06.19. 10:41:55

@Z0l33: szia, köszi az írást, bizakodunk több ilyen cikk megjelenésében is, remélem sokat írsz még! Hajrá! És a római számokat ne felejtsd! Az írásokban 2012. június 19. helyett sokkal izgalmasabb lesz majd a MMXXII. VI. hónap 19. napja. :-)

yenoee 2012.06.19. 10:44:06

Maga a történet elképesztő. A későbbi inspirált eseményeken pedig látszik, mennyire könnyű mártírt csinálni valakiből, ha egy erőszakszervezet súlyos hibákat követ el, és az ügy nyilvánosságot kap.
Bo Gritz munkásságáról szívesen olvasnék a későbbiekben. Ekkora tejútrendszert, mint ami a mellkasát takarja, biztosan nem a sokévi hősies objektumőrzésért gyűjtött össze....

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2012.06.19. 11:03:22

"anyja gyülekezeti hívő (Congregationalist) volt." Ezt "magyarul" kongregacionalistának hívják. Hitvallásuk nagyon hasonló a reformátusokéhoz, de szervezetileg minden gyülekezet önálló, gyakorlatilag egy külön kis egyház.

Randall egy olyan ember ebben a történetben, aki magától lehet, hogy nem csinált volna semmi egetrengetőt, de hergelhető volt a végsőkig és ezt az állami szervek meg is tették, aztán meg játszották az ártatlant.

Titus Pullo Urbino 2012.06.19. 11:12:38

@Z0l33: ú, egy X-szel többet írtam, a helyes évszám: MMXII. Bocsika.

A Randell kérdésben "A nevem Earl" sorozat ad választ, ahol Randy 30 éves korában jön rá, hogy ő valójában nem is Randolph, hanem Randell.

@szs.: azért kicsit flúgos volt a pajti, kábé a XVIII. században érezte magát, amikor a telepesek kisebb erődökben védekeztek az indiánok, vagy a flansziák ellen. Nem vette észre, hogy ez már a TB kártya és a telekommunikáció kora? vagy nem akart róla tudni, ezért választotta az otthonszülést és nem volt telefonja sem. Bátor pasi volt, de kissé zizi, bocs, nem vagyok elmeorvos, de a cikkből látszik. A fegyveresek meg jól összekeverték a dolgokat, aztán mi lett belőle? Véres dráma, ami után évekkel már mindenki az áldozatokat sajnálja. Tényleg, erről nem írtok, a lelőtt ügynök családja kapott kártérítést?

cyd 2012.06.19. 11:14:08

@Titus Pullo Urbino: "MMXXII. VI. hónap 19. napja."
Egész pontosan az MMXII. VI. hó XIX. napja :P

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2012.06.19. 13:46:48

@cyd: Javasolom térjünk át az Úr MMXII-ik esztendejében formára :D

stoppos76 2012.06.19. 14:13:55

Simán így: MMXII.VI.XIX. Aztán bogozz.

Amúgy nem kicsit volt durva ezt a történetet olvasni.

folti_ 2012.06.19. 14:34:48

Lómai dátumkonvertáló latinban kevésbé jálatosaknak: hauser.pmmf.hu/jotudni/romaiszamok/roman_magyar.html

@Titus Pullo Urbino: ahogy @Z0l33: írta, mindenféle távoli vidékeken rengeteg ilyen "érdekes" világnézetű eberkék élnek. Főleg amiatt is, hogy az adott településekre európai szemmel nagyon kicsi ráhatása lehet a központi, vagy akár csak a szövetségi államnak is. így gyakorlatilag amíg az illető(k) nem zavarnak túlsok vizet, addig gyakorlatilag azt csinálnak a semmi közepén amit akarnak. Az ilyen és hasonló baklövések pedig csak növelik a közpponti hatalmommal szembeni bizalmatlanságukat.

pobeda 2012.06.19. 15:38:07

Felzaklató történet, a "folytatását"(Waco) ismertem.
Jó kis írás lett.

tudi 2012.06.19. 16:39:27

Én csak eddig a Waco-i eseményről tudtam, erről nem, de jó összefoglaló volt.

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2012.06.19. 17:52:30

Még annyit a történet kapcsán, hogy idehaza is simán bemennek a kommancsok a szomszéd lakásba. Azt pedig a képzeletetekre bízom, hogy a szokásos hajnali sötétben való behatoláskor az álmukból felriadt háziak jogos védelemre hivatkoznak majd, amikor a sötétben mozgó rendőrt teszem azt jól agyon lövik, vagy csak repül a vasvilla...
index.hu/belfold/2012/06/19/leloheted_ha_bemaszik_a_keriteseden/

teddybear01 2012.06.19. 19:16:16

@stoppos76: Nem egészen. A pontos dátum: MMXII. év Quintilis havának idusa után IV. nappal. :-)

Amúgy mindig tanul valamit az ember. Nekem nem volt ismerős ez a balhé. Szörnyű, hogy a hatóságok hülyesége, és egy hergelhető ember milyen tragédiát tud előidézni.

Valami azonban érdekelne, legalább kaptak valami ejnye-bejnyét a hibákat elkövető hatósági személyek?

Mert a kártérítés csak egy dolog...

Kullancs1983 2012.06.19. 19:28:21

@Z0l33: Igen, ott a kutyát sem érdekli ki mit csinál, de a '70-es, meg a '80-as években, a "reagani antikommunizmus lázában" bizony a jobban középpontban lévő helyeken sem volt ritka egy-egy szélsőjobboldali (nem feltétlenül rasszista vagy nemzetiszocialista) fegyveres csoport akik a világvégét, a szovjet megszállást, vagy a Megváltó újbóli eljövetelét várták puskával a kezükben. Konteó, de ahogy mind többet tudunk meg a CIA európai szervezkedéséről (Gladio, és a többi) nekem kicsit gyanús, hogy az amerikai csoportok mögött is hasonló háttér lehetett.

szs. · http://szabosandor.blog.hu 2012.06.19. 21:08:08

@Titus Pullo Urbino: Nem mondtam, hogy nem volt flúgos, de ha minden elmefurcsára kommandósokat küldenének, akkor szerintem csak itt a falum környékén ellenne pár hónapig a TEK vagy akármi. (Lehet, hogy nálam is, attól függ, hol húzzuk meg a határt. :) )

Rox 2012.06.19. 21:49:42

Érdekes, hogy a milyen gátlástalanul provokált az ATF. Kellett nekik egy beépített informátor, de nem volt beszervezési alap, hát nosza rávették a kiszemelt személyt egy bűncselekmény elkövetésére. Mifelénk az ilyesmit már a 80-as években sem nézték jó szemmel, ha jól tudom, mert komplikációkkal járhatott, ha bíróság elé vitték az ügyet. Szóval ebben évtizedes lemaradásban voltunk a Nagy Testvértől - és ez így is maradt egészen a megízhatósági vizsgálatok bevezetéséig...
:P

ace22 2012.06.20. 08:15:50

@szs.: A TB elég fura arrafelé - 50 millió amerikainak nincs betegbiztosítása. Anno sokat dörzsölték az orrom alá, hogy milyen drága biztosításom van ($500 HAVONTA). Ez még kint is tisztes summa.

@Zig Zag: Nem "simán", csak ha névtelen állampolgári telefont kapnak, vagy egyikük segélykiáltást vél hallani. :-)

Z0l33 2012.06.20. 10:26:02

Furcsa fogalmazás az, hogy "hergelhető"... Hiszen ő maga még csak meg sem sebesített senkit. Nem volt hajlandő informátornak állni, és ezért (!) rögtön a törvény teljes szigorát alkalmazták vele szemben egy olyan bűncselekmény esetében, ami abban az időben és környezetben igencsak kevéssé volt veszélyes a társadalmra (értem ezt úgy, hogy ott a vadon közepén édesmindegy, hogy mekkora a csöve a puskának:-)) Nem akarom mentegetni, se véleményt nyilvánítani. De nem tudom, hogy olyan háttérrel, tapasztalatokkal mit lehetett volna másképp tenni.

Z0l33 2012.06.20. 10:30:03

@szs.: Nekem már a útelágazódás is nehéz szó, azért fordítottam le :)

Z0l33 2012.06.20. 10:32:28

És még annyit: ahogy apám fogalmazta: Nálunk a rendőrség elismeri, hogy hibázott, de fizetni azt nem fog. Odaát nem hajlandóak a baklövést elismerni, de fizetnek. Melyik a jobb? :)

Z0l33 2012.06.20. 10:35:37

@Titus Pullo Urbino: A marsall szolgálatteljesítés közben halt meg, úgy tudom ilyen esetekre jár az özvegynek valamilyen kárpótlás.

Z0l33 2012.06.20. 11:10:40

De nemigen kell hasonlóért messzire menni, bár itt nem történt haláleset. Eléggé ráijesztettek a báró úrra...
www.shootinguk.co.uk/news/533506/Avon_and_Somerset_police_criticised_after_heavyhanded_arrest.html

rognork 2012.06.22. 08:01:53

hát baszottul nyomasztó történet, csodálom, hogy a kártérítés felmarkolása után nem költötte az egészet bombára.

folti_ 2012.06.22. 13:26:59

@rognork: Valószínűleg valaki elmagyarázta neki lassan és érthetően, hogy
1. az FBI/ATF és társaik ezek után is rajta tartják a szemüket.
2. ha túlélné a bulit (ami kétséges), élete végéig fog követ törni valamelyik műintézményben.

Illetve az egész eset egy dolgot mutatott meg jól a hasonlóan gondolkodóknak. Ha kezdesz problémát okozni a szövetségieknek, akkor nagyon hamar elfogja taposni őket a karhatalom számbeli és technikai fölénye.

Illetve mire megnyerte a pénzt, megtörtént az Oklahoma City beli robbantás.

rognork 2012.06.22. 15:02:27

@folti_: csak ugye a tanításhoz kell egy olyan felállás, hogy ha rosszat csinálsz, akkor értsd is, hogy pontosan miért kaptad a büntetést.
Ennek a sztorinak inkább az a tanulsága, hogy reszkess mindentől, mert ha rossz napja van Joe-nak az irodában, feltrancsírozza a családodat. Aki meg rossz fiú akar lenni, az nem kilógni akar majd a társadalomból, hanem elbújni benne. A technikai fölény elég gyenge, ha nincs ki ellen bevetni.

Plieur 2012.06.23. 22:57:16

@Z0l33:
Tiszteletem
Jó a poszt, a hejesirassi hibák megbocsáva, csak ne dottorálj:)
Viszont ez a brit eset felvet egy érdekes kérdést:van a cikkben egy említés egy Purdey-ról ( purdé ) ami olyan lőfegyver kategóriában mint autóknál egy Rolls-Royce:)
Ezek anno rendelésre készült páros puskák voltak ( azaz 2 db-os készletek ), egy ilyennek a piaci ára pár tízezer USD-nél kezdődik-darabonként:)
Isten óvja a Királynőt és a brit rendőrséget ha valami "elkallódik adminisztratív hiba miatt" abból a gyűjteményből
Apropó, mikorra várható egy poszt a szemközti oldalról, pld a Fekete Párducok, Weathermen, stb-stb, mert azért volt ott olyan is-bőven:)

Omár mollah 2012.06.24. 10:15:41

Nagyon izgalmas volt, köszönöm.

A cowboy mentalitás, a szabadság-fetisizmus, a nagyhatalmi tudat, a militarizmus/"survivalism" és a helyi keresztény egyházak tanításainak elegye elég érdekes tudatállapotot tud eredményezni az amerikaiaknál.

Ez mind ahhoz kell, hogy a világot jó (USA - the land of the free and the home of the brave) és rosszakra (kommunizmus, iszlám, fasizmus, iszlamofasizmus és minden más) tudják csak felosztani.

De vannak olyanok - mint Randy - akik túllőnek a célon, őket úgyszintén ki kell iktatni.

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2012.06.25. 06:16:39

Nagyon jó poszt volt ez, jöhet a sorozat következő része. Remélem, annak is lett elképzelve, és nem is jut más - jól induló- sorozatok sorsára. Csak így tovább, Zoli!

wazelin 2012.06.25. 15:53:46

Érdekes történet, a mesterlövésznél azt írtad, hogy Waconál még lesz szó róla. Lesz másik poszt, vagy itt maradt ki valami?

folti_ 2012.06.25. 22:21:56

@rognork: Randy Weavernek priusza volt már az eset előtt is (az már más kérdés, hogy jogosan-e), szóval az elnyomó hatalom teljesen véletlenszerű akciója kizárva. Súlyos elb...ok sorozata volt mindkét oldalról, de ezen nem fog segíteni az, hogyha az incidensben nem érintetteket kezd el felrobbantani. Ha nem volt teljesen elborult, akkor ezt felfogta. Azt is, hogy mint egy nagy port kavart balhé főszereplőjeként a belföldi hárombetűsök az eset után is rajta fogják tartani figyelő szemeiket még egy jó darabig.

Addig meg elég idő telt el ahhoz, hogy lenyugodjon és inkább a maradék családjával az újrakezdésre fordítsa az energiáját és a frissen szerzett kisebb vagyont.

Z0l33 2012.06.28. 20:11:37

Félve jegyzem meg, hogy grammar nazi hírem van az ismeretségi körömben, tehát a hibák jöhettek a néminemű átszerkesztés során is... Egyébként nem terveztem Wacos posztot, mert azt nagyon ismertnek tartom, de hát vox populi...:)

Grabbe · http://www.hirstart.hu/ 2012.07.08. 11:15:01

Sziasztok! Érdekes írás, de nekem az a rész, ahol a a "sörétes puskával felszerelt robot" telefont hoz kissé szürreális :-D Hogyan néz ki egy ilyen? Ez ilyen guruló izé, vagy mi? :-)

teddybear01 2012.07.08. 12:24:10

@Grabbe: Ez egy bomba-hatástalanító robot lehetett. Azoknak egy része fel van szerelve egy puskafélével, amivel víztöltettel szét tudják lőni a gyanús csomagot anélkül hogy az felrobbanna.

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2012.07.12. 14:58:52

Egy időben Papírzsepi rakott be muzikális ajánlót, most jutott eszembe, hogy a Ministry - Fear című nótája pont ide passzolna: www.youtube.com/watch?v=vAh7S0m8Vn0
"Who the f***s to blame for my mental disease
Pick out any country in the Middle East
But Oklahoma City happened right next to me
And don't forget Waco and the government siege

Fear Fear Fear Fear Fear Fear Fear is big busines"

David Bowman 2012.07.23. 08:06:05

@cyd: És erről mi a polgárok véleménye? Szerintem itt hanyagságból lemészároltak 1 ártatlan családot, aztán elsikálták.

David Bowman 2012.07.23. 08:14:46

@Titus Pullo Urbino: A lelőtt ügynök menjen a picsába.

David Bowman 2012.07.23. 08:25:03

@rognork: Megtette helyette a Mekvéj Rókakoma citiben.

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2012.08.16. 15:01:05

Tanulság: a hatóságra akkor se lövöldözz Amerikában, ha súlyosan valláskárosult futóbolond vagy, mert van, amitől a Szentlélek se véd meg.

Rocky2 2024.01.02. 23:43:23

@Grabbe: Igen, itt ne egy C3PO kinézetű robotra gondolj! Ez rendszerint egy hatkerekű vagy lánctalpas kis távirányítású robot, amin van kamera és néhány egyéb eszköz, ami a bevetés során hasznos lehet. Némelyiken sörétes puska is, így egy veszélyes elkövetőre rá lehet törni rendőrök életének veszélyeztetése nélkül is, és a sörétessel megküldve az illetőt rövid időre ártalmatlanná tudják tenni, hogy aztán a benyomuló kommandósok nagyobb biztonságban legyenek.

Rocky2 2024.01.02. 23:46:40

@teddybear01: Nem csak a nagynyomású vizes fegyver (disrupter) lehet ilyen roboton, hanem tényleg sörétes puska is.
A '80-as években a(z akkori nevén) Forradalmi Rendőri Ezrednél is volt ilyen robot, azon is sörétes volt.
süti beállítások módosítása