Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) usa (54) USA (7) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

Villámposzt: Plakát/propaganda: vigyázz a szerszámra!

2013.03.17. 13:26 Hiryu 2,0

Mottó: "A legjobb támadás a védekezés."

vice35-14-10.jpgTegyük fel a kérdést: mi volt az egyik legnagyobb  veszély, ami békeidőben és háborúban a legjobban veszélyeztette a katonát a harctéren kívül? Nem, nem a jogvédők feljelentései, hanem a nemi betegségek. Hát igen. A  kevés szabadidőt el kellett tölteni valahogy a kimenőre kijutott fiatalembereknek. A hormonoknak pedig nehéz parancsolni. /A mormonoknak is, de az egészen más dolog./ Háborúban pedig, ha tudja az egyszeri G.I., hogy akár holnap otthagyhatja a fogát, megtesz mindent hogy khmm.... génjei továbbadásával fennmaradhasson.

 

 A gazdasági törvények szerint a kereslet kínálatot szül. Prostituáltak, örömlányok, könnyűvérű hölgyek, etc.  Fillérestől a luxuskategóriáig.  Ismét gazdasági törvény, hogy olcsó termékből sokat kell eladni, hogy ugyanakkora bevételt érjünk el. A bakák zsoldjához mért "szolgáltató lányok" bizony egészen más kategóriát képviselnek, mint  mondjuk az unatkozó playboyok oldalán feszítő szétplasztikázott, de  orvosilag rendszeresen ellenőrzött kísérők. A bakazsoldból megfizethető prostituáltak sokkal  nagyobb egészségügyi kockázatott jelentettek a fizetett szerelmet igénybevevő, kiéhezett hadfiak számára - mintha  csak orosz rulettet játszottak volna..

 Olcsó húsnak híg a leve, a prostituáltak fertőzések gócpontjaként működtek: annyira terjedtek anno a nemi betegségek, hogy felmérések szerint az első világháborúból  hazatérő amerikai katonák  több mint egy százaléka  fertőzött volt. Az illetékesek meg is tettek mindent, hogy felhívják a figyelmet a legveszélyesebb ilyen betegségekre, és a fertőzések következményeire a bakák figyelmét. 

  A legelterjedtebb betegség  a szifilisz és a tripper volt. Az antibiotikumok megjelenéséig, alig vagy csak nehezen gyógyíthatóak. /Sőt, mostanában rohamosan terjednek az antibiotikum rezisztens törzsek./

Ismerkedjünk meg a két legveszélyesebbnek tartott ellenséggel. / DE cssak itt és csak olvasva!!!!/

1. 

A szifilisz (luesz, vérbaj) a klasszikus nemi betegségek egyike. Kórokozója a Treponema pallidum, amely egy dugóhúzóra emlékeztető alakú baktérium. A fertőzés szexuális úton terjed, átvihető közvetlenül vérrel, de átmegy a méhlepényen is a fertőzött anyáról gyermekére.

Kezelés nélkül a betegség különböző stádiumokban zajlik, melyek mindegyikében jellegzetes bőrtünetek jelennek meg.

syphilis240.jpg.pagespeed.ce.zm8ge6G_r9.jpg

A korai, fertőző szifiliszre jellemző, hogy a kórokozó behatolási helyén kialakul egy körülírt, gyulladásos terület, ami később kifekélyesedik (ulcus durum), majd kb. 6 hét alatt heget hagyva hátra begyógyul, és mindig kíséri a nyirokcsomók fájdalmatlan duzzanata (bubo indolens).

Jellemző még a korai szifiliszre a pénisz duzzanata, vizenyője ("harangnyelv-pénisz"). A korai szifilisznek a második szakaszában ezek a korai tünetek már nem, viszont testszerte láthatók panaszt okozó bőrkiütések. Ezek a fertőződéstől számított második hónaptól fejlődnek ki.

/ Innen ered a cerkaszemle szokása sok seregben: az állomány tömeges ellenőrzése, hogy kiszűrhessék a fertőzötteket./


A késői szifilisz, a betegség nem fertőző stádiuma évek múltán alakul ki. Napjainkban a megfelelő diagnosztikának, az érzékeny kimutatási módszereknek köszönhetően, a hatékony antibiotikus kezelés mellett nagyon ritka kifejlődése. Erre a szakaszra jellegzetes hegesedő, fájdalmatlan bőrtünetek megjelenése, valamint a keringési rendszert, a szívet és az idegrendszert érintő eltérések kialakulása.

 

2.

A gonorrhea/tripper/kankó nemi úton terjedő betegség, okozója a Neisseria gonorrhoeae nevű baktérium, mely a húgycsövet, a méhnyakat, a végbelet vagy a garatot bélelő hártyákat, illetve a szem kötőhártyáját (konjunktívát) fertőzi meg.

tripper.jpgA kankós megbetegedések száma 1975 óta 75%-kal csökkent ugyan, az USA-ban 1999-ben még mindig 360.000 esetet jelentettek. A gonorrea általában csak a fertőzés helyén okoz bajt, de a betegség a vérárammal a test más részeibe is eljuthat, főleg a bőrbe és az ízületekbe. Nőkben felszállhat a nemi szervek üregein, és megfertőzheti a medencét bélelő hártyákat, kismedencei fájdalmat és termékenységi zavarokat okozva.

Férfiakban az első tünetek 2-7 nappal a fertőzést követően jelentkeznek. Enyhe kelemetlenséggel kezdődnek a húgycsőben (uretra), amit néhány óra múlva vizeletürítés alatt érzett enyhe vagy erős fájdalom és a hímvesszőből gennyfolyás vált fel, továbbá gyakori vizelési inger, ami rosszabbodik, ahogy a betegség a húgycső felső részei felé terjed. A pénisz nyílása vörös és duzzadt lehet.

Egyes emberekben a kankó a vérárammal akár ízülethez is eljuthat, azokban duzzanatot, nyomásérzékenységet, rendkívüli fájdalmat és mozgáskorlátozottságot okozva. A véráramba kerülő fertőzés is okozhat lázat, rossz közérzetet, egyik ízületből a másikba vándorló fájdalmat, és a bőrön vörös, gennyel telt foltokat (artritisz-dermatitisz szindróma).

Fertőződhet a szív belseje is (endokarditisz). A máj borításának fertőzése (perihepatitisz) a has jobb felső részében okoz az epehólyag betegségeihez hasonló fájdalmat. E kórképek kezelhetők, és ritkán halálosak, de az ízületi gyulladásból és az endokarditiszből lassú lehet a gyógyulás.

Akkoriban ezeknek a betegségeknek a gyógyítása még nehezebb volt, és sokkal tovább tartott, mint napjainkban. Az alkalmazott gyógyszerek sem voltaka legbiztonságosabbak, pld  a szifilisz gyógyítására ólomtartalmú vegyületeket is használtak.  A korai tünetek is könnyen összekeverhetőek voltak más betegségek tüneteivel. Gyakori volt a betegek újrafertőződése, a nem ritkán súlyos fegyelmi büntetések sem bírtak kellő elrettentő erővel. Ezért a hadseregek propagandistái mindent megtettek, hogy  emlékeztessék a katonákat, mi a helyes, és mi az ami nem...

Jöjjenek a hát a plakátok: 

 

Az első világháború... a katonák eljutottak a Bűnös Párizsba és bizony a fhanszia lányoktól kellemetlen emlékeket is kaptak. A hadsereg és az Egészségügyi Hadtest pedig a csillagos-sávos lobogót is meglengette hogy a fiúk egészségesek maradjanak hazatérésig. Találós kérdés: ki tud több fallikus jelképet összeszámolni a képen?

 

3g04255v-444x800.jpg

 

 

vdgraph72.jpgHogy mekkora sikerrel jártak? Az alábbi újságcikk kivágás is mutatja, milyen arányban voltak fertőzöttek a hazatértek. Lehet számolni, ez hány érintettet jelentett, anno...

Ezért is igyekeztek a civil életbe visszatértek figyelmét felhívni a leánykérés-házasság előtti orvosi szűrés, és az esetlegesen szükséges orvosi kezelés fontosságára.

 

viewimage2.jpg

Aki pedig nem vigyázott, és nem hallgat az intő szóra,  elmulasztja az orvosi kezelést, akár meg is vakulhat. Life magazin(?) 30-as évek:

 

tumblr_lmy67ssk4V1qbz9meo1_500.jpg

 

A második világháborúban lelkes és egészséges fiatalok milliói rajzottak szét a földgolyón, hogy megvédjék a demokráciát . Az első képen két matróz, akik egy kicsit sokáig voltak összezárva valahol a fedélközben.  Az utcalányhoz rohanó nem igazán maszkulinnak ábrázolt tengerészt saját testével tartja fel kigyúrt testű, igencsak merev bajtársa....

a025574-565x789.jpg

 

A propagandista itt   igyekszik a hazafiságánál megragadni a lényeget: a fertőzések Adolfék szövetségesei, és munkaóraák is kiesnek... Ha jól látom a zombihölgy rajzolója nem igazám szívlelte a tengerészgyalogságot... Csúnyán elbánt a jelképükkel, az biztos.

 

 

vicenews2.jpg army-std.jpg

 

Hmm...Adolfnak nem Eva Braun jár a fejében, és a japán fickónak is elege van az otthoni nőkből a jelek szerint..

Fogadok, Miss G.I. PICK-UP 1944 nem lett felfestve a repülőgépek orrára. 

 

Az alábbi plakátra pedig  bármely Pravdának dolgozó propagandista büszke lehetne: "Az ellenség keze betette a lábát!!"

2324702523_b47d85d0f4.jpg

 

 

98women1sdfsd.jpg Voltak rajzolók, akik úgy gondolták, ha csinos, buja lányokkal próbálják elriasztani a fiúkat a bordélyok látogatásától, azzal épp az ellenkező hatást érik el, így máshonnan közelítették meg a dolgokat.  Egyszerű jelképekkel operáló plakátok, amiket a civilek által is látogatott helyekre, pld kórházakba is kihelyezhettek. Az elsőn mindjárt Barbie baba és a tucatszőkeségek anno. Állítólag 98%-uk fertőzött volt, és ilyen esélyek ellen pedig nem érdemes fogadni.




 

 

syphilis1943.jpgHarcolj! Vigyázz kivel állsz szóba, kivel fekszel le! Védekezz! Ha mégis megfertőződnél, keresd fel az egészségügyi tisztet! /És vállald a következményeket: irány a tripperbarakk!/

A következő plakátot nem igazán tudom hová tenni. Az óvszerhasználat propagálása fontos, de a gázmaszk nem túlzás egy kicsit???


3b48764r.jpg

 

Donald kacsa és a levelekkel letakart lány se igazán érthető...

Hacsak nem  nézték teljesen gyereknek a katonákat. Illetve ha jól fordítom a feliratot,  az valami ilyesmit jelenthetett: 

"Légy résen, mert  mást is kaphatsz, mint amire számítottál!"

Viszont a koponya üzenete a a sikkes kis kalapban világos mint a nap: Ha leszólít egy csontváz, ne menj el vele!

 

std4_01.jpg

 

$(KGrHqR,!iwE8MSwwwegBPFwWQ0JmQ~~60_3_2.JPG

 

WW2-poster1_thumb4.jpgMondj délcegen, tekinteted a jövőbe vetve NEM-et. Összfegyvernemileg.



 

 

: " A villám nem csap le kétszer ugyanoda." Dehogynem, erről sokat mesélhetnek a villámhárítók.  Szóval ne gondold, ha egyszer kigyógyítottak, nem betegedhetsz meg mégegyszer. 

a025566-565x756.jpg

A másik plakátstílus épp az ellenkező módon akart hatni: a katonák álmainak lányait-asszonyait mutatta, remélve, hogy amikor a kimenőn agysejtjeit itallal pusztító, hon- és nemi vágytól gyötört katona találkozik vele, eszébe jut majd a figyelmeztetés: Óvakodj!

a026107-565x758.jpg

A betegségek lassan ellepik a világot! Tanulj meg védekezni Piroska ellen! Nem meglepő hogy a rosszlányokat ebben a mélyvörös ruhában ábrázolták legtöbbször:

a025561-565x691.jpg

booby_250.jpg.CROP.article250-medium.jpgIdézzük fel Ackbar admirálist is: "Ez csapda!" Hááát.... a kockázatot néha vállalni kell....



A mesterlövészek régebbi jelmondata: "Egy lövés, egy találat."

Azt hiszem, a plakát telitalálat erre a helyzetre alkalmazva, főleg ha arra gondolunk, mennyivel hatásosabb, ha a mesterlövész nem megöli, hanem hosszú időre harcképtelenné teszi a célbavett katonát.

A kocsma előtt koporsószögre gyújtó hölgy a felirat szerint kb. a "csapszék pénzbedobós orvlövésze."

 

 


a025385-565x728.jpg

 

Egy igazán jól sikerült plakát: emlékezteti a katonát, a fertőzéshordozó nem kell hogy úgy nézzen ki, mint a propaganda rosszlányai. Lehet olyan is,mint az az angyalarcú lány akit otthon szívesen vezetne oltár elé:

a025392-549x800_1.jpg

 

g-hlt-090910-VD-Syphilis-4p.grid-6x2_1.jpgHogy mennyire voltak sikeresek ezek a kampányok? Ki tudja. Mindenesetre végül egy, a személyiségi jogokkal nem igazán törödő megoldás 1947-ből, a támaszpont bejárata mellette dicsőségfal: a város orvosilag  legismertebb prostituáltjainak fényképes tablója a katonáknak, emlékeztetőül.

 

 

 

 

 

 

A betegségek leírásai innen származnak:

http://www.webbeteg.hu/cikkek/borbetegsegek/510/a-szifilisz
http://www.egeszsegvilag.hu/betegseg/gonorrhea

33 komment

Címkék: egészségügy plakát pestis biofegyver

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Minorkavidor 2013.03.17. 13:46:27

Jó, de mi van azokkal akik a fiúkat szeretik? Mint Redl ezredes és tsai, őket csak az ellenséges titkosszolgálat zsarolása várja? :))

Hiryu 2,0 · http://theidf.blog.hu/ 2013.03.17. 13:52:16

Akkoriban komplett hadbíróság várta őket...

2013.03.17. 17:11:21

@Hiryu 2,0: viszont az első vh-ban a monarchia jól megszervezett kuplerájokkal ügyelt a bakák, altisztek és tisztek egészségére. A Svejkben is szépen le van írva. :)

proletair · http://lemil.blog.hu 2013.03.17. 17:34:56

Ez király poszt lett! Gratulálok!

Hiryu2,01 2013.03.17. 21:02:02

hoppá..... Csak most jutott eszembe hogy tiboru anno feldolgozott egy ide igencsak illeszkedő témát:

lemil.blog.hu/2009/08/31/a_kitty_szalon_1_0

és folytatásai, ajánlom mnindenkinek!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.03.18. 09:41:46

egyik jobb, mint a másik.
de tényleg ötletesebbek, mint a mai plakátok átlaga.

@Hiryu2,01: már nézem is, köszi.

Terencius 2013.03.18. 10:18:36

Hiányolom a plakátokról a régi bölcsességet, miszerint: Jobb ma egy véres párbaj, mint holnap egy páros vérbaj.

MTi 2013.03.18. 10:23:08

Nagyon jó poszt! :)
Azért az US Navy mindenhol ott figyel: létezik, hogy a tengerészek körében volt legjelemzőbb a promiszkuitás? Végül is hihető, ha a hajón töltött hónapok után végre kiszabadultak a szárzföldre...

Hiryu 2,0 · http://theidf.blog.hu/ 2013.03.18. 10:36:03

Na igen.. főleg ha nem is ugyanabba a kikötőbe futnak be, mint ahonnan ki..

kewcheg 2013.03.18. 11:32:55

Soviet Army ilyenekkel nem nagyon foglalkozott...

ace22 2013.03.18. 11:41:45

@Hadrian77: A fansziák a második világháborúban is alkalmazták az orvosilag ellenőrzött hadi leányzókat, akik a legnagyobb csetepatéban is velük voltak néha (hadi csetepaté). Olyan is volt, aki megkapta a Croix de Guerre-t (a Becsületrendet nem...)

Az amerikaiaknak is ajánlották a módszert, akik persze felháborodottan visszautasították. Aztán a statisztikák láttán annyi engedményt tettek, hogy a "lőfegyverek csövének vízmentesítésére" a katonáknak óvszerjavadalmazást is adtak. :-)

Hiryu 2,0 · http://theidf.blog.hu/ 2013.03.18. 11:42:38

Foglalkozott, de nem ennyire művészi színvonalon.
Inkább a szocreál stílusban.. Nagy vörös betűk, Előre az ötéves tervért, egésszséggel a kommunizmusért!

Ide azok a plakátok azért nem kerültek be, mert más hadseegek plakátjaiból angol/német nyelvű honlapokon keveset találtam. Nem nagyon tudtam mit kezdeni a kínai propagandaplakátokkal pld.
Gondolkodok egy árokásós poszton, benen orosz plakátokkal is a lexebb "irtsd ki az írmagjátis az ellenségnek" stílusú propagandanyagokból, de van ott néhány érdekes kérdés... pld fenn virít rjtuk a verescsillag és ellenérdekelt társai. Nem szeretnék úgy járni, mint anno a Heineken a karácsonyfadíszekkel....

tudi 2013.03.18. 12:22:39

Jó lett, remélem lesz még néhány plakátos poszt a jövőben.

Tyeplica 2013.03.18. 14:05:39

Ha jól emlékszem, talán a Tűzszekerek c. filmben van egy olyan jelenet, ahol a katonákat kimenő előtt oktatnák a gatyabaj veszélyeire, de nem nagyon figyelnek.

:-D

Minorkavidor 2013.03.18. 18:32:40

@ace22:

Én Becsületrendről ugyan nem, de Hadikerestről viszont tudok. 3 hölgy kapta az indokínai háborúban, egy elszigetelt és sikertelenül ostromolt helyőrség védőinek tett "hazafias szolgálatukért."
Az amcsiknál ellenben akkor is igen erős volt a bigottan vallásos keresztény jobboldal (a tisztikaron belül is). Ezért kellett a kondomot puskavédő felszerelésnek álcázniuk. A Franciáknál is konzervatív volt a tisztikar, de náluk már a 12.századtól kialakult- jobb szót nem tudok rá- a félrelépések kultúrája.
Minden királynak volt (általában) hivatalos szeretője, vagy szeretői. A királynéknak is volt (lásd Medici Katalin 12 tagú férfi kíséretét), de nekik diszkrétebben kellett eljárniuk. A Versailles-ből kivezeti egyik "királyi úton" nem egyszer álltak győnyőrű arisztokrata leányok édesanyjuk kíséretében, hátha megakad rajtuk a király szeme a reggeli lovaglás közben. No persze nem önzetlenül: saját családjuk előremenetelét szolgálva. Sőt, nemegyszer a férjek mutatták be szemrevaló asszonyaikat őfelségének. Ha a király figyelmét sikerült felkelteni, akkor az illető férj diszkréten háttérbe vonult, édes kettesben hagyva aráját valamelyik Lajossal. Persze Versailles előtt is voltak "királyi utak" más, ma már kevésbé ismert kastélyoknál.
Probléma csak akkor támadt, ha az illető hölgy megtagadta az efféle szolgálatok teljesítését. Gyakran az édesanyuk támadt rájuk: "hogy képzeled, végromlásba taszítod ősi családunk! Nyakig úszunk az adósságba, veszélyben apád, bátyád, férjed stb.. előmenetele:))
Ez folytatódik a mai köztársasági elnökökig. Mitterand halála után derült ki, hogy van egy balkézről, bájos, Mazarin nevű leánya... Az illető hölgyet Mitterand eredeti családja befogadta..
De amit az amcsik műveltek a Monica Lewinsky ügyben: vihar egy pohár vízben...:))

Rosszindulatú Vászka 2013.03.18. 22:44:18

A gázmaszk ügyében csak egy szólás-mondásra hívnám fel a figyelmet relevánsan: óvatosan, mint ha inát szagolnál. Természet én kérek elnézést.

Kismy 2013.03.19. 00:15:59

nem emlékszem hol olvastam, de rémlik egy olyan történet, miszerint Montgomery bácsi is nagyon konzervatívan közelített a kérdéshez. emiatt mikor átvette az afrikai parancsnokságot, azonnal betiltotta a bordélyokat. így viszont a viszonylagos "ellenőrzöttség" megszűnt, a katonák mentek mindenhova, és elmentek mindenhol :) a vége az lett, hogy iszonyatos mértékben megnőtt a nemi betegséggel fertőzöttek aránya, ami már a hadrafoghatóságot is erősen csökkentette. végül Monty kénytelen kelletlen ismét megnyittatta a bordélyokat.
lehet nem igaz a sztori, a nálam okosabbak majd megmondják.
az I. világháborús bordélyokról viszont a BBC History pár hónappal ezelőtti számában volt egy érdekes cikk, ajánlom mindenkinek.

a poszthoz pedig természetesen grat!

ace22 2013.03.19. 06:56:26

@Minorkavidor: Lajoséknak garancia volt a gatyabaj ellen, hogy a főrangú szűz lánykának nincs bujakórja - valószínűleg.

ace22 2013.03.19. 06:58:55

Tényleg, a mai modern hadseregekben, ahol szintén sok fiatal egészséges férfi szolgál, hogy van megoldva a nemi élet és a felvilágosítás? Az utóbbi még hagyján, de a legtöbb "nyugati" országban tiltják vagy legfeljebb eltűrik a prostitúciót, nemhogy tábori kupoldát rendszeresítenének.

Rosszindulatú Vászka 2013.03.19. 10:20:48

@ace22: a kérdésed elő felére úgy vélem tudom a választ. Egyénileg, szükség esetén izomerővel ( kézzel), még szükségebb esetén némi erőszakkal.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2013.03.19. 10:31:17

@Kismy: Valami rémlik erről, a Hajnali Hadsereg című könyvben szőrmentén asszem említve volt.

teddybear01 2013.03.19. 11:13:20

@molnibalage: Több könyvben is olvastam ilyesmiről.

A Piszkos tizenkettőben az egyik figura például eredetileg egy nemibaj-elhárító volt, a hadsereg szex utáni elsősegély-állomáson szolgált.

A másik a Most és mindörökké(From Here to Eternity). Ebben a főhős egy kuplerájos kurvával melegszik össze, az őrmester pedig a századparancsnok feleségével. Ennek a hölgynek meg a férjétől kapott kankója miatt kioperálták a méhét.

Szóval, az általános bigottság ellenére volt ám helyzet, dögivel...

ace22 2013.03.19. 15:24:03

@Rosszindulatú Vászka: Azt gondolná az ember, hogy a NATO csatlakozás, meg a haderőreform előremutató változásokat hoz...

Rémlik, hogy a németek anno árja kinézetű gumibabákkal kísérleteztek, az oroszok (később a Néphadsereg) brómot adagolt. Utóbbi nem igen vált be, bár úgy hallom, harminc év után kezdi kifejteni a hatását. :-o

folti_ 2013.03.19. 15:56:29

@ace22: Kb seregenként változó a hozzáállás, esetenként alakulatonként is. Egyik nagy különbség az, hogy modern nyugati hadseregekben az egyszeri katonák viszonylag rövid időt (3-12 hónap) töltenek távoli földeken bevetésen, utánna hazavezénylik őket. Ezt az időt meg akár a magukkal hozott segédanyaggal is ki lehet bírni, illetve már legalább az óvszert az tartalmazza az ellátmány legtöbb helyen. Ha nagyobb támaszpontra kerül, akkor ott meg úgyis lesznek katonanénik is, akiknél lehet próbálkozni szolgálaton kívül, bár ennek a kezelése is változó. Amerikaiaknál például hivatalos állápont szerint tiltott bármilyen huncutkodás külszolgálaton még saját haderő tagjaival sem(még akkor sem ha más csapatokhoz tartoznak), de ezt igazából nem nagyon tartatják be, míg pl a kanadaiak nagyon szigorúan veszik.

teddybear01 2013.03.19. 17:22:41

@ace22: A II. VH.-ban a japánok is külön kupikat hoztak össze a katonáknak, ahol gyakran kényszermunkában szolgáltak a környék csinosabb koreai és kínai hölgyei. Volt is ebből már többször is botrány az azóta elmúlt években.

Ami pedig "árja testvéreket" illeti, tudtátok, hogy a legtöbb koncentrációs táborban saját kupit állítottak fel a tábori őrség tagjainak? A személyzet természetesen az elhurcolt zsidó lányokból, illetve néhány köztörvényes elítéltből(német lotyók) állt!
Úgy látszik kefélve a zsidó is megtette....

Rosszindulatú Vászka 2013.03.19. 18:07:34

@ace22: ez a brómos tea eléggé urban legend-nek tünik, de persze ettől még lehet igaz.

www.urbanlegends.hu/2009/04/bromos-tea-kave-katonasag-kollegium/

ace22 2013.03.20. 14:09:24

@folti_: Most olvasom (Octave Aubry: Napóleon magánélete), hogy a gatyabajt célzott biológiai fegyverként is bevetették: egy angol honleány szándékosan fertőztette meg magát bujakórral, hogy a császárt elcsábítva, továbbadja a fertőzést. A randi meghiúsult...

Ugyanitt: "Level kapitánynak,Saint-Cloud kormányzójának szép mostohalánya van; anyja felajánlja a császárnak a fekete, jó alakú, kacér teremtést. [...] Anyja nem tudott hova lenni a büszkeségtől, hogy a lányát milyen megtiszteltetés éri."

@teddybear01: @Rosszindulatú Vászka: A bujakór nemcsak a közvitézeket fenyegette: a fenti forrás szerint a vezérkar és az udvar kb. egy swinger club-ra hasonlított leginkább. Elég volt egy fertőzött klubtag, és mindenki megkaphatta.

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2013.03.20. 19:36:58

A Joy Division angol darkwave zenekara állítólag a náci koncentrációs táborok vigalmi körleteiről vette a nevét (hogy németül hogy volt, azt nem tudom).

teddybear01 2013.03.20. 21:36:00

@ace22: "Anyja nem tudott hova lenni a büszkeségtől, hogy a lányát milyen megtiszteltetés éri"

Régebben elég gyakori volt a magasabb körökben a félrekamatyolás. Ha jól emlékszem Don Juan de Austria, a lepantói csata győztese is egy félrekamatyolás "eredménye". Édesanyja Blomberg Borbála egy regensburgi polgárleány, apja V. Károly német-római császár és spanyol király volt.

Ráth-Végh könyveiben sok hasonló esetet tereget ki. Őnála olvastam, hogy a felsőbb körök tagjainak az alsóbb rangú házaspárok tagjaival folytatott viszonyát nem tekintették pl. házasságtörésnek, hanem amolyan balkézi házasságnak.

tucano 2013.03.29. 00:27:18

nagyon jók ezek a plakátos posztok! A végén meg a VD Hall of Fame, annyira, de annyira amerikai :D
süti beállítások módosítása