Had- és rendvédelem-história, kicsit másképp

Összeálltunk páran, hogy kipróbáljuk: lehet-e szórakoztatóan, ugyanakkor informatívan foglalkozni rendvédelem-történeti, valamint katonahistóriai témákkal. Szerintünk igen. *** imélke nekünk: blog.lemil(at)yahoo.co.uk --- BLOGUNK A MAGYAR BLOGGERSZÖVETSÉG TAGJA ---

Megjelent a Kémek krémje!

borito_240.jpg

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Lemil-fészbúk

Olvasóink lobogói

Pillanatnyi olvasólétszám:

website stats

Utolsó öt komment

Fontosabb címkék

1848 49 (46) afganisztán (6) afrika (13) ajánló (88) alagút (7) állat (8) amerikai (102) angolok (8) arabok (16) argentin (5) átirányítás (13) atom (13) ausztrál (6) ázsia (15) balkán (6) betyár (5) biofegyver (5) biztonságpolitika (6) brazil (7) brit (67) buli (6) büntetésvégrehajtás (7) büntetőjog (11) címer (6) csata (9) csatabemutató (9) csendőrség (6) dél amerika (11) ejtőernyős (28) életrajz (41) elmélet (12) erdély (6) erőd (8) értékelőposzt (7) évforduló (53) fegyver (8) ferencjózsef (11) francia (24) gallup (5) görgey (13) görögök (5) háború (6) háborús bűn (8) hadifogoly (5) haditechnika (98) haditengerészet (54) hadsereg (16) hadtörténelem (162) hadtörténet (23) hadvezérek (9) hagyományőrzők (5) hajók (5) harckocsi (23) határőrség (7) hellókarácsony (5) helyi háborúk (17) hidegháború (53) híres bűnözők (8) honvédség (12) horthy (6) humint (24) huszár (10) i. világháború (49) ii világháború (108) izrael (26) japán (22) játék (6) k.u.k. (8) kalóz (6) kamikaze (6) kanada (7) katonazene (10) kelták (5) kémek és hírszerzők (59) kiképzés (7) kína (5) kínai (5) kivégzés (6) könyv (5) könyv ajánló (5) középkor (12) közép amerika (7) kuba (9) különlegesek (71) légierő (56) légvédelem (9) lengyel (17) lengyel magyar barátság (8) lista (5) lovas (7) lovasság (11) lövészárok (5) magyar (157) makett (7) monarchia (13) múzeum (12) német (68) nevezéktan (5) nők (12) ókor (13) olasz (13) önvédelem (5) orosz (31) ostrom (7) osztrák (30) osztrák magyar (28) pestis (6) plakát (12) podcast (9) polgárháború (5) porosz (5) portugál (6) programajánló (10) reform (6) reklám (5) rendőr (7) rendőrség (10) rendvédelem (53) róma (13) román (9) rövidhír (18) sigint (6) skandináv (7) skót (6) sorozat (15) spanyol (5) svájci (5) svéd (7) számítógép (9) szavazás (20) szerb (11) szlovák (5) szolgálati közlemény (39) szovjet (63) sztálin (5) telefonkártya (6) tengeralattjáró (17) tengerészgyalogos (10) terror (25) titkosszolgálat (71) török (15) tűzfegyver (9) ünnep (5) usa (54) USA (7) utánközlés (24) vadászgép (12) várostrom (7) vendégposzt (80) vértanú (11) vicc (7) vietnam (5) vitaposzt (76) wysocki légió (12) zene (11) A többi címke

Közkívánatra: feedek

A kapanyél is elsül - botoktól a lézerig

2013.12.26. 14:49 Hiryu 2,0

practice-1_1.jpg
 Az újonc átesik a kötelező hajvágáson, megkapja az egyenruháját, a fegyverét, és irány a lőtér, ugye?

Hát nem egészen. Üres raktárak, háborús hiány, biztonságra törekvés, spórolás... Fafegyverek, műanyagpuskák, hatástalanított igazi fegyverek, játékszerek, lézer és speciális lőszerek: ezek mind szerepet kapnak napjainkban a katonák,  "szabadságharcosok", rendőrök,  és egyéb fegyveres testületek tagjainak kiképzése során.

Botot vállhoz!!

  Előfordul, hogy  a raktárak már, vagy még üresek,  mert a  Nagy Testvér (ide bárki behelyettesítheti a mocskosUSA, elnyomóOroszok rabszolgatartóKína szavakat pártállástól függően -mindent az olvasókért) nem szállított eleget Stoner, Garand, Kalasnyikov vagy épp Na Mi Van úr remekéből. Az újoncokat pedig ki kell képezni, legalább alapfokon.  Ehhez csak egy asztalos kell a környékről.

austwwii.jpg

 A fenti képen nem egy hagyományőrző alakulat középkori gyilokeszköze, hanem az ausztrál hadsereg egy második világháborús hmm... izéje látszik. A háború kezdetén ilyeneket (is) használtak az újoncok alaki- és alap harci kiképzése során. Hatalmas előnye: miután egy napot végigkúszik-mászik az ember  a sáros gyakorlótéren, pillanatok alatt elkészülhet a fegyvertisztítással úgy, hogy a legszőrözőbb kiképző  sem köthet bele.

Eldugottabb, tömegmészárlásra készülő helyeken, (pl Afrika) a fenti modell még mindig gyártásban van.

Angliában azért tudták hogyan kell, a fenti modell, elegánsabb kivitelben:Brit-Rifles5.bmp

A módszer napjainkban is működik, szerte a világon: 

afghanpol.jpg

Az afgán rendőrség újoncai fa  Kalasnyikovokkal, harcászati foglalkozás előtt. Logikus a kérdés, ott, ahol évtizedek óta a napjainkban elhunyt Misa bácsi remekével járnak-kelnek, alszanak, mennek esküvőre az emberek, mi szükség van erre?

Egyrészt az, hogy a hmm....másfajta fegyverkultúrához szokott újoncok (ha zajong a szomszéd, kopogj át RPG-vel ) nem egymást lövik le a CQB gyakorlat során.

Másrészt annak is kissebb az esélye, hogy itt jusson eszébe valakinek a kedves helyi népszokást, a vérbosszút gyakorolni kollégáján,  vagy éppen az istentelen külföldi kiképzőbe, és a többi, iszlámot eláruló újoncba ereszzen egy sorozatot.

(Mindkét esetre akadtak példák.)

hamas gaza.jpg

Egy földrésszel odébb: Gáza, a Hamasz nyári tábora. Takitikai és terroristaképzés kamaszoknak, ömlesztett propagandával fűszerezve. Tananyag még a divatos öngyilkosmellény viselése.

Pluszpont a kifaragott optikáért.

Használ hasonlókat az amerikai tengerészgyalogság is, napi szinten. Ők, a hadsereggel ellentétben napjainkban is oktatják, gyakorolják a feltűzött szurony használatát. De az M4,  SCAR és társaik már nem az az árkategória, amit csak úgy öszeütöget az ember,  hacsak nem muszáj. (Ferrarival sem jár az ember roncsderbire.)m4.jpg

Ezért használják  rendszeresen, alapkiképzéstől a hordozók, deszanthajók fedélzetéig a hagyományos japán bajonettvívást harcművészetként gyakorlók fegyverére hasonlító eszközt:

200105161c.jpg

Mert ez műanyag

A műanyag örök, elnyűhetetlen és olcsó. (Ld: TESCO-s szatyor). Természetesen a plasztikfegyverek is megtalálták a helyüket:Red-Guns.jpg

31_usguns_r_w.jpgUgyanarra jók mint a fából készült társaik, de tovább tartanak, Sőt hála technikai fejlődésnek, súlya, fogása is épp olyan lehet mint a valódié, így egy jól használható eszközt kapunk.... de ez függ a felhasználótól is....

drill12n-12-web.jpg

.

Ha jól emlékszem, a  görögöknél láttam olyan változatot, ami hupikék színétől eltekintve teljesen élethű volt, cserélhető tár, mozgó biztosító-, és zárszerkezet, etc. Elmondásuk szerint azért használják,  ha a gyakorlatok során a tengerbe esne, jóval kevesebbet vonnak le a zsoldjukból.:)

gazakids6 - Copy (1).jpgVan még egy változat, amikor a katona(jelölt) igazi, de hatástalanított fegyverekkel-lőszerekkel  gyakorol. Így megtanulhatja többek között álmából felébresztve, sötétben, hóban, sárban szétszedni összerakni, ki- és betárazni,  célratartani, stb ....anélkül hogy a nagy sietségben,  stresszelve bárkit lelőne....

A fenti képen a gázai cserkésztábor haladó szintje, a "Hogyan raboljunk katonát?" kurzus záróvizsgája. Az alsón pedig egy tapasztalatok szülte felirat Amerikából.

donotdot.jpg

vak.jpg

És persze ott van a gyakorlás az éles fegyverrel, de vaklőszerrel, aminél a lövéskor csak a lőporgáz hagyja el a csövet. Gyakorlás mellett alkalmas arra is hogy Kovács honvéd illuminált állapotban lepörkölje társáról a VV-kabátot.....

A cső másik végén

Na igen, de a fenti eszközök mégiscsak  gyermekkorunk játékaira emlékeztetnek, amikor vagy bevállalta az áldozat, hogy eltalálták, vagy:

- Eltaláltalak!

- Nem is!

-De igen!

 -De nem is, te hülye...!

-Megyek, megmondalak az őrmesternekapukámnak!!!!!!

Szóval kellene valami, amivel azt is látjuk, MIT találtunk el igazából....

A problémára  pár megoldás:

Paintball

paintbalfuture.jpg

paintball sport melynek során a résztvevők az ellenfeleket festékgolyókkal  próbálják eltalálni. Ezek a festékgolyók gömb alakú, elsősorban polietilén-glikolt és más nem mérgező, vízben oldható anyagokat, festékanyagokat tartalmazó zselatinkapszulák. Ehhez gáz- és sűrítettlevegő-kompressziós mechanizmusokon alapuló fegyvereket használnak. A fegyvereket nem puskának hívják, kerülendő a játék durvaságát sugalló nevet, hanem a nevük marker, ami angolul annyit jelet: megjelölő.

wikipedia.hu

Szerb delegáció az OMLT felkészítésen
 
A héten befejeződik az Afganisztánba készülő OMLT (Operational Mentor and Liaison Team- Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport) magyarországi felkészülése, a munka hamarosan Németországban folytatódik. A felkészítésen magyar és amerikai katonák közös munkával hajtják végre feladataikat.

Missziós szolgálatteljesítésük során segítséget nyújtanak - mentori részvétellel - az önálló afgán hadsereg felállításához. A napokban még elméleti oktatáson vesznek részt a katonák, ezt követően pedig Németországban folytatódik a missziós állomány felkészítése.

Az elmúlt héten a gyakorlati felkészülésen volt a hangsúly. A katonák paintball fegyverekkel gyakorolták a különböző harcászati elemeket a hajdúszoboszlói Katasztrófavédelmi Kiképzőbázison. A kiképzést egy háromfős szerb delegáció is megtekintette. A külföldi kollégák azért érkeztek Magyarországra, hogy betekintést kapjanak az OMLT felkészülésébe. Akár csak a Magyar Honvédség, a szerb hadsereg is kapcsolatban áll az OMLT amerikai állományát biztosító Ohio-i Nemzeti Gárdával. A találkozás jó alkalom volt a nemzetek közötti tapasztalatcserére.

vagott1.jpg

honvedelem.hu

Airsoft

 

Az airsoft a kézifegyverek élethű, 1:1-es méretarányú makettjeiből nőtte ki magát hobbisportként az 1970-es évek során Japánban. A maketteket kis műanyag golyók kilövésére tették alkalmassá, aminek révén lehetővé vált a replikák alkalmazása a különböző taktikai szituációk modellezésére és gyakorlására.

. Az airsoft-fegyverek típustól, gyártótól és működési elvtől függően ma már 30-70 méteres távolságig lehetővé teszik a pontos, célzott lövések leadását.





Az airsoft-fegyverekkel leginkább erdős-cserjés, átszegdelt terepen, beépített területeken – épületek között és épületeken belül − lehet „harcolni”. Ezek azok a viszonyok, amelyek mellett a valóságban sem sokkal nagyobb az átlagos lőtávolság, mint a szimulált küzdelemben. Ilyen viszonyok között a valós, komplex harchelyzetek szimulálására is tökéletesen alkalmas eszközről van szó.

230_WS_3_air_soft_marks.jpgAz airsoft-fegyverek lőtávolságuk ismeretében jól alkalmazhatók a harcászati és békefenntartó kiképzés azon mozzanataiban, ahol a kis távolságokon belüli fegyverhasználat a jellemző. A kisalegységek vonatkozásában ilyen szituációkat jelent a lakott területen, épületekben, ellenőrző-áteresztő pontokon folytatott tevékenység, a járőrözés átszegdelt erdős-hegyes területen, a csapda, leshely, vállalkozás, valamint a rajtaütések során kialakult tűzharc.









honvedelem.hu

A fenti írás szemérmesen hallgat a hátrányairól:  alacsony lőtáv, szélre érzékeny lövedékek, egyes típusok jóval gyengébben muzsikálnak hidegben, vagy épp késnek a lövéssel,  Nem az igazi. Nekem ilyen izé még nem volt a kezemben, de megjegyzem, még nem láttam, hogy valaki zsebrevágott volna egy téglát, hogy élethű legyen a magával hurcolt lőszer súlya...

Na és persze a hangja sem az igazi...

Ezeken a problémákon (is) segít a MILES-rendszer, ami 2006 óta a Honvédségnél is rendszerben áll


miles2.jpgA  cucc lényege: a fegyver csövére erősített eszköz érzékeli a vaktölténnyel leadott lövést, ekkor egy lézerhullámot "lő" amelyet a célonton a speciális érzeklők felfogják és jeleznek  A régebbi változatokon a résztvevők kaptak egy borítékot, ami  leírta, milyen sebesülést  "szenvedtek el "  találat esetén. Az újabb változatok képesek   a sebesülés mértékét is megadni, hogy a szanitécek, orvosok, SAR pilóták se unatkozzanak.. Hasonló elven működik a harcjárművekre szerelhető változat is, amellyel szimulálni tudja a harckocsik és a többi gép- és harcjármű fegyverzetét a 120mm-es löveggel bezárólag.. Természetesen  a jelek eltérőek, így egy gépkarabéllyal nem lehet kilőni a nehézharckocsit.  Persze a mellékelt Miles-applikált szerkentyűvel igen:

IMILES_SLM.gif

Ezenkívül a rendszer a járműre is telepített elemekkel, a mozgó, és statikus jeladókkal képes a központ/parancsnokság számára valós idejű helyzetképet adni.

imiles.jpg

Sőt az élet nem áll meg, mára létezik olyan változata, ami szimulálja egy öngyilkos terrorista támadását:

milessuicid.jpgPersze, a MILES sem helyettesítheti teljesen az éleslőszert: ha a lézersugár nem éri el a célpont hordozta érzékelőt, nincs találat. A terepen egy bokor levelei, egy ködgránát, egy falemez már tökéletes "védelmet" jelenthetnek akár a nehézgéppuska "lövedékei" ellen. Neten mesélték, a szórása sem az igazi, előfordult hogy az előrenyomuló katonát az őt támogató géppuskás iktatta ki a harcból, akaratán kívül. 

Tapasztalatom: a sáros lézerforrás is okozhat kellemetlen meglepetéseket....

Egy kép az orosz változatról:

miles3.jpg 

Olvastam meg nem erősített sztorikat légfegyverrel gyakorló egységekről, elöljáróik szerint egy .17-es légpuskalövedék a combban kiváló motiválóeszköz arra, hogy a katona komolyan vegye a dolgot, de ez talán mégsem a legjobb ötlet.

 Helyette ott a simunition, ami egy speciális, kis energiájú lőszer, 

simmunition1-1024x454.jpg

simconvkits_large.jpgHasználatához vagy eleve ehhez gyártott fegyver szükséges, vagy az éles lőfegyver alkatrészeit kell kicserélni (cső, zár...) egy átalakítőkészletből. Ez a készlet nem olcsó, ha jól tudom egy M4 gépkarabélyhoz bőven 700 dollár fölött van, de ma már szinte minden ismertebb fegyvertípushoz, pisztlytól a sörétesen át a géppuskáig megrendelhető.

További előny, hogy a (drága) szimulációs lőszer ma már majdnem minden űrméretben kapható, .22-től az .50-es nehézgéppuska-lőszerig.

 

Két lőszer leírása a gyártó honlapjáról:

5.56 BALLISTIC DATA
Nominal velocity at 12 ft.: 70ºF Approx. 650 fps
Accuracy at 70ºF Average 6 in. at 100 ft. (Shoulder fired)
Safety template 165 yds
Penetration in 20% gelatine at 3 ft. None
Energy at 12 ft. Approx. 3.7 ft.-lbs
Sound level at 3 ft. Approx. 102 dBA

TERMINAL EFFECT
Lethality Non-lethal bruises, welts or scrapes

9x19 BALLISTIC DATA
-Average muzzle velocity at 21°C (70°F): 110-150 m/s (360-490 fps)
-Accuracy (indoor range) at 21°C (70°F): 15 cm (6 in.) at 7.6 m (25 feet) extreme spread
-Safety template: 150 m (500 feet)
-Penetration in 20% gelatine: None
-Muzzle energy: 3.0-5.6 joules (2.2-4.1 foot-pounds)
-Trajectory match: Mean point of impact 15 cm (6 in.) lower than ball at 7.6 m (25 feet

Azaz: ezek az alacsony energiájú lőszerek rövid távon megközelítik az eredeti pontosságát, maradandó károsodást nem okoznak,  (khmm... az esetleges  varrott seb ha közelről, ruhán kívül talál, nem számít annak!) ezért megfelelő felszereléssel (sisak védőszemüveg, ágyékvédő) a katonák (SWAT, rendőrség, büntetésvégreajtás, undsoweiter ) egymás ellen is gyakorolhatnak vele.

special-forces-simunition-hr.jpg

A simunition hamar elveszti energiáját, ezért a lőtér mellé nem kell kilométeres biztonsági sáv sem..

Hátrányai:

- nem olcsó, sőt...

- nagyobb távon pontatlan

- elsütésekor csak csetten, elmarad a szokásos érzés torkolattűz, hang, etc...

-  csak a kézifegyvereket lehet vele szimulálni ellentétben a MILES rendszerrel. Irakban pedig hamar kiderült, hogy a városi harcban a távolról indított RPG-k, puskagránátok és társai is szép számmal jelen vannak a harctéren. Ajánlott olvasmány: Falludzsa ostroma.

fallujah2.jpg

A kakukktojás

Bemutatnék még egy hmm,,,, mondjuk úgy gyakorlólőszert.. legalábbis a gyártók szerint az... csökkentett lőportöltet, műanyag lövedék...

308PlasticTipAmmoBigger.jpg

na ja... Felhasználási területük: kiképzés-tömegoszlatás....  szóval kb 50 méterig, nem szabad vele fejre/lágy része célozni, és akkor is úgy érzi akit eltaláltak vele, mintha randevúzott volna egy baseball-ütővel...

(De biztos kiképzésre szolgál, mert rá van írva..)

Kiegészítés:

a MILES rendszerhez: igaz ugyan, hogy lézert, speciális öltözetet, érzékelőket használ, de nem keverendő össze ezzel:

Slave-Leias-and-Boba-Fett.jpg

(Találós kérdés szintén MILES témában, miért van rajt a matrica, hogy lézer veszélyes lehet a szemre, amikor fejre céloznak vele?)

Források: 

haborumuveszete.hu

index.hu/forum

militaryphotos.net

htka.hu

wikipedia.hu

18 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2013.12.26. 15:59:10

A szokásos kiváló poszt, gratula!

JanaJ 2013.12.26. 16:31:59

Az airsoft szerintem zseniális eszköz gyakorlásra, de nem kiképzésre. Rettentő olcsó bármihez képest, a paintbalhoz képest pontlövő. Kb mint a hideg gyakorlás, egy plusz dolog amivel/ahogyan gyakorolhatsz, de magában semmi. Mondom mint fotelharcos. :-)

Fredda Krueger 2013.12.27. 14:29:08

Jó poszt,gratulálok.

Öngyilkos mellényből is létezik vajon gyakorló verzió?
:)

proletair · http://lemil.blog.hu 2013.12.27. 18:18:56

Kiváló poszt lett! Nagy respekt érte!

Anno újdörögdön a fantomnvárosban találtam lemezből meg csőből hegesztett amerikai 12,7-es "géppuskát". Igen jól nézett ki.

Valamint megemlíteném a hazai lövészlaktanyákban elterjedt mozgatható PSzH imitációt, ami csak arra szolgált, hogy a járműbe és a járműből történő mozgást gyakorolják a nyulak.

szoeroes · http://mizse.blog.hu 2013.12.27. 19:56:52

@JanaJ:
Gyakorló (inkább műkedvelő) airsoftosként mondom: tényleg nincs hátrarúgás meg torkolatdörej, de egy rendkívül olcsó (főleg üzemeltetés téren) eszközről beszélünk, szemüveg, maszk, meg szokásos ruha mellett szinte kizárt érdemi sérülés (OK, ilyen pattanások testhez simuló vékony ruhánál megesnek). Gyakorlásra, kiképzésre remek, a rendesebb fegyverek sok esetben kb. élethű súlyúak, és vannak kiskapacitású tárak is már.
Javaslom a szerzőnek elmélyedni az egyik fotón látható Airsoft Kísérleti Munkacsoport (AKM) munkásságában és tapasztalataiban való elmélyedést.
Amúgy van valamelyik fiókban gumiszerű anyagból készült PA63-mam. Továbbá AMD-65-ös "fénypuskám" is, ami korabeli videójátékként a folyosói száraz lőgyakorlást szolgálta.

proletair · http://lemil.blog.hu 2013.12.27. 21:27:58

Ja! Szolnokon a késes közelharc gyakorlásához volt gyakorlókés. Na annak az "élével" glettelni lehetett volna...

Hiryu 2,0 · http://theidf.blog.hu/ 2013.12.27. 22:40:47

Gyakorló öngyilkosmellény létezik. Na nem a vedd fel, fizetünk érte ezer dolcsit a családnak., ha nekiszaladsz a konvojnak eseteknél.
Keménymag, akiket jobb helyre tartalékol a szervezet-- hadd szokja meg a sahid a vieseletét, súlyát a mozgást benne, ne legyen feltűnő, hogy a huazonéves fiatalember kétlépésenként kifujja magát.

Hiryu 2,0 · http://theidf.blog.hu/ 2013.12.27. 22:42:26

khmm..munkacsoport?
Alkalmazzák máshol. Kapcsolat van velük? Igen van.

Módszert átvehetnénk? Igen. Szóval megint feltaláljuk közpénzből a melegvizet?????

2013.12.28. 14:15:20

Simmunition tömege is elenyésző az éleslőszerhez képest, vagyis a féltéglás probléma itt is bejátszik. Dehát tökéletes harci szimuláció nincsen.

Hogy "nincs" hátrarugása arrol vitatkozhatnánk, a légpuskánál, airsoftnál több van, az biztos. Épp ez a lényege, működteti is a fegyvereket, a félautomata fegyver ugyanugy ürit, tölt, stb.

A másik műanyaglövedékes koldus-verzió is ugyanez, csak pont az nincs meg benne (biztonság) ami miatt a simmunition és átalakítószettje aránylag drága.

A simmunitionre(ra?) szerelt fegyverbe nem tölthető éles, ami nagyon fontos, a sima műanyagdarabbal szerelt lőszert szinte akárki előállithatja, aki ujratöltésre fel van szerelkezve, olcsó igénytelen vacak, de közelről még a csökkentett töltet ellenére is életveszélyes.

Plusz ha valaki elcseréli mit tölt, akkor nagy valoszinűséggel sulyos, halálos baleset történik.

JanaJ 2013.12.28. 15:38:47

@szoeroes: Ezt most nem tudom miért nekem. :-) Amúgy én is AS-ezem, ezért írtam amit írtam. Az AS-nél inkább az a gond, hogy nem kell csőre tölteni, beteszed a tárt és pont. Ha meg már gázos, akkor nem olyan olcsó. De egynek jó.

Titus Pullo Urbino 2013.12.30. 10:59:38

Kitűnő karácsonyi olvasmány, köszi!

Fredddy 2014.01.03. 14:21:24

Érdekes cikk volt, köszönjük!

A régi jó időkben, az Osztrák-Magyar Monarchiában ezt úgy oldották meg, hogy két csoportra osztották a katonákat, mindegyik kapott egy számot, és mindegyik csapat egy-egy sor, lehetőleg trükkösen elhelyezett (felbukó) célra lőtt (a sima Mannlicherrel). A céloknak is volt számuk, amelyik felborult, az adott számmal jelölt katona az ,,ellenséges" csapatból kiesett. Végül az egyik csapat ,,kiirtotta" a másikat. Ezt, és hasonló egyéb feladatokat viszonylag sokat gyakoroltak, a jól teljesítők pedig akár kisebb összegű pénzjutalmat is kaptak, ott, a lőtéren (össze lehet hasonlítani mondjuk a háború utáni gyakorlattal, amikor a katona lőtt katonaideje alatt összesen tizet, a tisztnek meg volt egy 7,62*39-es vadászpuskája).
Persze ezeket a kor standardja szerint kifejezetten jól kiképzett és lőni megtanított katonákat a háború első hetében nekizavarták hurrázva a géppuskáknak, aztán jött az anyagháború és a botvívás.

Walter Hartwell White 2014.01.03. 20:39:20

A kilencvenes évek közepén voltam katona, nos méretre vágott seprűnyél volt a gyakorlógránát helyett a hajigálásra rendszeresítve. Ezt csak így a cikk bevezetéséhez mint addendum. :)

Takeshi Kovacs 2014.01.05. 18:14:02

Az airsofttal, stb az a gond, hogy hibás reflexeket alakíthat ki az emberben (nekem már késő, én a játék kedvéért játszom, ne kerüljek háborúba, mert hamarabb lelőnek mint a semmihez nem értő laikust) - hogy ugye a fedezékhasználat.

A valóságban ha már kiszúrnak, hiába húzódozol "fedezékbe" - ha az nem egy véderő kőfala, vagy lövészárok, páncél, csak egy téglafal, akkor azt "rádbontják".

Egy nem páncélozott autó esetében ha rávarrnak egy sima mp5-el, akkor az ajtón be, anyósülésen ülő emberen át, vezetőn át, másik ajtón ki.
Izmosabb rohamfegyverek ellen a motorblokk sem nyújt sok védelmet. Ha mégis sikerül valami masszívat találni, akkor megszórnak gránáttal,rpg,vel valami tüzérségi löveggel, vagy légi támogatással.

Leginkább az elképesztő túlerő, sok szerencsével, de még inkább az nyújt védelmet, ha egy másik földrészre időben dobbantasz a háborús konfliktus elől.
Aktív harcoló katonának menni meg csak hivatásból lehet, mert azt, ami ezzel jár, pénzzel nem lehet megfizetni.

szvsz.

Takeshi Kovacs 2014.01.05. 19:01:29

Az amerikaiak virtuális kiképzést is alkalmaznak:
www.youtube.com/watch?v=SlKmXVXy0k4

www.defensereview.com/virtusphere-virtual-reality-simulator-for-mille-tactical-training/

www.gizmag.com/go/8224/picture/39560/

Illetve forrást hirtelen nem tudok, de a mesterlövész kiképzésnél is használnak "virtuális lőteret" - rendesen visszarúgó puskákkal - ugyanis a mesterlövész lőszer nem épp olcsó mulattság, ráadásul az időjárási körülményeket is egyszerűbb szimulálni míg megvárni amíg szélsőségesre, vagy nyugodtra fordul.

Fredddy 2014.01.05. 21:37:08

@Takeshi Kovacs: sokszor nem közvetlen a lövedék sebesíti meg az embereket (kézifegyvernél sem), hanem a felvert kő, tégla, egyéb szilánkok, ezek ellen a gyengébb fedezék is jobb a semminél, az elbújás fontosságáról nem is beszélve. Meg lőszertől is függ, azért egy motorblokkon nem minden megy át, pláne nem egyenesen.

Amúgy háborúja válogatja, a délszláv háborút a katonák nagyobb arányban élték túl, mint a civilek, elsőre furcsa, de a katonának volt fegyvere, bajtársai, meg parancsnoka, aki általában vigyázott rá (ha másért nem, hogy a következő csatában is legyen hús a darálóba); a civil meg sokat nem tehetett, ha éppen valaki az ő falujába érkezett népirtani.

A többivel egyetértek.

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2014.01.13. 16:29:35

Egyszer kipróbáltuk airsoft pisztollyal milyen az, ha három méterről hátba lőnek. Külön bőrkabátban és külön pólóban. Fáj.
süti beállítások módosítása